oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. február 26. 06:30,  A kivándorlás és a magyar IQ csökkenése 177 komment

2020. február 26. 06:30 Határátkelő

A kivándorlás és a magyar IQ csökkenése

Érdekes jelenség, hogy évek óta romlanak a magyar diákok körében végzett matematikai és szövegértési tesztek. Ha ez nem lenne elég, csökken az összmagyar IQ is (ami egyébként általában jellemző az európai országokra). Hogy ennek mi köze a kivándorláshoz? Rögtön kiderül.

egyetem_konyvtar_diak_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

A PISA-tesztek (ez ugye a Programme for International Student Assessment, azaz „a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja”) segítségével az ezredforduló óta háromévenként próbálják mérni három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) a 15 éves diákok képességét.

Általában véve elfogadott dolog, hogy a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által létrehívott felmérés elég pontos képet fest egy ország oktatásának színvonaláról.

Mi több, kutatások szerint a PISA-tesztek egy az egyben megfeleltethetők az intelligenciatesztek eredményeinek, azaz ha az egyik romlik, akkor az általában magával húzza a másikat is.

A legutolsót megelőző teszten az OECD-országokban a diákok átlagosan 8 százaléka ért el kimagasló eredményt, a sor másik végén pedig 6 százalék volt, ők azok, akik nem ütötték meg a minimum szintet sem.

Magyarországon ez az arány 3 és 9 százalék volt, ami magyarul annyit jelent, hogy az átlaghoz képest fele annyi a kimagasló tudású 15 éves az országban, viszont másfélszer annyi a leszakadó, mint az OECD-átlag. (Szingapúrban például 21 százalék produkál kiemelkedő eredményt, míg leszakadó nagyon kevés van ezen cikk szerint, ami e bejegyzés egyik inspirálója is volt, Kovács Tibor írta, köszönet neki érte.)

Érdekes módon a magyar PISA-eredmények romlása (és így az IQ-csökkenésének kezdete) nagyjából 2011 környékére tehető. Hogy mi volt még ekkor? Igen, a határátkelés ekkor robbant be.

szovegertes.jpg

Kik azok, akik elmennek?

Nos, a téma két nagy magyarországi szakértője, Hárs Ágnes és Simon Dávid friss, idei (általam részletesebben itt ismertetett) tanulmánya szerint azok, akik Magyarországon még nem dolgoztak, közülük is egyre gyorsuló ütemben a pályakezdők.

Ami azt illeti, 2012 után gyorsan növekedett azoknak a pályakezdőknek a külföldi munkavállalási valószínűsége, akik nem akartak vagy nem tudtak elhelyezkedni, s az időszak végére már megközelítették a frissen munkából kilépők elvándorlásának a hatását.

A szakemberek gyanúja szerint a jelenség mögött a fiatalok megváltozott motivációja állhat, egyszerűen felerősödött a romló hazai munkapiaci kilátások, várakozások hatása.

Mást ne mondjak, a Tárki egy 2018 végén megjelent tanulmánykötete szerint a régióban (azaz a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott volt szocialista országokban) Magyarországon a legmagasabb a felsőfokú végzettségű elvándorlók aránya. Magyarországról öt év alatt 170 ezren vándoroltak külföldre, többnyire fiatalok, képzettek, vállalkozók.

Nagyon érdekes és elgondolkodtató, hogy a régió többi országával összehasonlítva kicsi az alacsony végzettségű elvándorlók aránya. Ugyanakkor Magyarország az egyetlen, ahonnan a felsőfokú végzettségűek vándorolnak el a legnagyobb arányban (tavaly ez 8 százalékot jelentett).

2012 és 2017 között az elvándorlás felgyorsulásával a kivándorló diplomások aránya is nőtt, évi átlag 0,7 százalékponttal, aminél csak Romániában volt magasabb a növekedés.

2010 és 2017 között több mint 200 ezer fővel nőtt a külföldön élő 20-65 évesek száma, 2013 óta lassuló ütemben. (További részletek ebben a posztban.)

Ráadásul a diplomások elvándorlására adott hivatalos reakció sem vetít sok jó előre, mondta Hárs Ágnes a vele készített podcastban.

„Nem csak az volt a különbség más országokhoz képest, hogy más csoportokhoz képest magas a diplomás elvándorlás aránya, de az is, hogy a megítélése nem váltott ki alkalmazkodást, hanem inkább a dramatizálás eszközét használták, amit aggasztónak tartok. Már a kezdetekkor is az volt a válasz, hogy el lehet menni” – fogalmazott.

Adott tehát egy ország, ahol az látszik, hogy egyre nagyobb a szakadék az oktatásban, és míg az elit továbbra is jól teljesít, egyre többen szakadnak le (ezért csökken az átlag), ráadásul ez az elit egyre növekvő mértékben megy külföldre már egészen fiatalon.

Mi következik mindebből?

Az, hogy a kivándorlók iskolai végzettsége a maradóké fölött van, gyakorlatilag a régióban teljesen egyedi magyar jelenség, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők egyetlen más országból sem mentek el ilyen arányban.

Mit jelent mindez? Azt, hogy a magyar lakosság egyrészt öregszik (hiszen fiatalok mennek el), másrészt átlagosan alacsonyabb végzettségű lesz (hiszen diplomások mennek el).

felsofoku_vegzettseguek_aranya.jpg

Akik maradnak, azok a statisztika szerint tehát alacsonyabb végzettségűek lesznek, ami meghatározza gazdasági teljesítőképességüket, keresetüket, ami viszont már kihat az ő gyermekeik esélyeire is. A folyamat pedig pörög tovább, a lakosság átlagos IQ-ja csökken, romlanak a PISA-tesztek eredményei és így tovább.

Hogy ez mennyire köthető a kivándorláshoz, arra ott van a lengyel példa, ahol éppen fordított folyamat zajlik le. A lengyeleknél ugyanis éppenséggel nő az átlag-IQ, mégpedig azért, mert az ottani határátkelők átlagos iskolai végzettsége alacsonyabb volt az átlagnál.

Egy bonyolult témát nagyon leegyszerűsítve: míg Lengyelországból tényleg a közmondásos „vízvezetékszerelők” mentek többségükben külföldre, addig Magyarországról nagyobb számban a diplomások. Ott tehát arányaiban több a diplomás (de legalábbis képzettebb) maradó, ezért nő az átlag.

Mindez pedig elég komoly gond, hiszen szakemberek szerint elég egyértelmű összefüggés van a különböző országok gazdasági teljesítménye, a korrupció és a demokrácia szintje között.

Magyarán ha csökken az egy adott országban élők iskolázottsága, akkor az nem sok jót vetít előre. Fontos lenne valahogyan megfordítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre olyan nagyon sok jele nem látszik.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�#Bath, #UK �: @balazsromsics #england #anglia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3915491886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.02.26. 19:09:50

@Arthamyr: Jah, az tényleg eléggé pörgős, eddig csak 6-szor volt rá példa 1 hónap alatt, amikor egyedül szívtam vele. Nem a 40 rendelés a gond a 3 és fél órás nettó szerviz-időben, hanem az, hogy ezek 80%-a 1 órán belül érkezik ;)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.26. 19:18:35

@Virago_1000: És ezt te le bírtad írni röhögés nélkül?

SzZoole 2020.02.26. 19:20:44

@Pink Petsch: szóda alatt mit értesz, szóda víz, vagy szódabikarbóna?

Mi az a csombor?

Mi az a muzsdéj?

A többit értem :-))

Arthamyr 2020.02.26. 19:27:04

@Pink Petsch: Hát, ha már azt sem vagy képes elfogadni, hogy a demokrácia meg a jogállamiság két különböző dolog, nincs miről beszélni. Ahogy ahhoz sem kellett volna sokat keresned, hogy találj olyan, általában demokráciának tekintett államokat, amiknek nincsen "alkotmánya". És akkor itt jössz a laposföld hívőzéssel, inkább hagyjuk az egészet a fenébe... :/

Sajnos ez is olyan vita, amit nem lehet eldönteni, egyetérteni meg nem fogunk, így nagy értelme nincs folytatni. Majd ha máskor is leírod, hogy Magyarország nem demokrácia, kijavítalak, ha épp itt leszek, és úgy tartja a kedvem, vagy megteszi más, ha lesz hozzá kedve. Ha meg nem, akkor itt marad zavartalanul, gond nem lesz belőle...

2020.02.26. 19:34:04

@SzZoole: Bikarbóna, de csak egy késhegyni, nem kell agyon turbózni, abban segít, hogy ne legyen tömör a miccs.
Hm, a csombort direkt kikerestem neked egy magyar-magyar szótárban: aszondjahogy borsikafű (így neked ismerős? mert így nekem nem :D, németül egyébként Bohnenkraut)
A muzsdéj pépesített fokhagyma, amit fehérre kavarsz olajjal ... gyakorlatilag a román ajoli. Fehéredésig kell keverni a zózott fokhagymát az olajjal. Turbózhatod, ha akarod fűszernövényekkel, de mindenképpen kend meg vele a miccset még a grillen az uccsó 1 percben, vagy ad hozzá valamelyik körethez. Esetleg, ha bírjátok a fokhagymát, akkor mehet külön, mártogatosnak is.

2020.02.26. 19:36:31

@Arthamyr: Mondd, volt már úgy, amikor próbáltál valamit elmagyarázni a szakmáddal kapcsolatban egy totál laikusnak, akinek viszont határozott véleménye volt arról, amiről max. 10%-ot tudott.. és aztán a végén lehülyézett?

Csodabogár 2020.02.26. 19:39:06

@Pink Petsch: Sajnos vannak akik annak hiszik. Csak pislogtam, mikor egyszer Gloria von Thun und Taxis elmesélte egy tv műsorban, hogy ő már többször meghívta vacsorára Orbánt. Ezen a német moderátor is elcsodálkozott kissé és rákérdezett. Mire ő közölte, hogy Orbán egy demokratikusan megválasztott vezető és neki nagyon szimpatikus amit csinál.

SzZoole 2020.02.26. 19:44:28

@Pink Petsch: angolul meg savory, rákerestem en is :-)

Mentettem és köszönöm :-)

Nemhogy eljönnél egy hosszú hétvégére és együtt elkészítenénk. Amíg te csinálod, addig én figyelek, alulról vizsgálnálak és felülről értékelnélek :-)))

Arthamyr 2020.02.26. 19:54:10

@Csodabogár: "Orbán egy demokratikusan megválasztott vezető" - ez sajnos így van, akkor is, ha nekünk esetleg nem szimpatikus, amit csinál.

@Pink Petsch: Most inkább elmegyek focis fórumot olvasni, vacsorázni, és meccset nézni.

2020.02.26. 20:08:02

@Csodabogár: Orbán valóban egy a demokrácia felszínes szabályai szerint megválasztott vezető. Ugyanakkor azokat a szabályokat országspecifikusan az Orbán által vezetett Fidesz kormányzó párt úgy manipulálta a választási időszak előtt, mint hülye Billy a pornhubot rárántás előtt ...
A hölgy egyéni ízlése meg szánalmas, mert Orbán pasiként minden objektív skálán megbukik, a politikájáról meg lófaszt estifénnyel tud.

2020.02.26. 20:09:16

@SzZoole: Mna, peersze, az asszony meg közben ott állna egy élesre fent böllérkéssel. Kösz, de még élni szeretnék :P

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.02.26. 20:12:24

kicsit túlértékelitek magatokat...

2020.02.26. 20:15:05

@Arthamyr: Khm, lemaradtál arról a mozzanatról, amikor a választás előtt a Fidesz pánikszerűen rajzolta át a körzethatárokat, hogy a kosaras választási visszaosztás mindenképpen nekik kedvezzen.
Ceausescu is demokratikusan választott vezető volt, elvégre még ellenfele is volt, oszt mégis kijött 99% (sztahanovista üzemmüdban, megvolt 125% is) :P
Túlzás, de érted .... ha én határozom meg a választási rendszert, a körzethatárokat, akkor én fogok nyerni, még akkor is, ha nem. Mint ahogy nem, számbeliség vs. százalék.
Persze, lehet ezt is demokráciának nevezni, csak éppen nem az.
Csak hogy készülj fel lelkileg a hazatérésedre. ha a nyilvánvaló átverések, úgy is mint természettudományos beállítottságú embert kiakasztanak, akkor hamar eleged lesz, akárhány rózsaszín filtert használsz.

2020.02.26. 20:21:18

@FILTOL: Kénytelenek vagyunk, ugyanis helyettünk senki más nem teszi meg. Bár, ha szerinted az őszinte vélemény az egyén "túlértékelése", akkor ott komoly baj van a gondolkodás- és véleménynyilvánítás szabadságával.

Wolfgang von Kugel 2020.02.26. 20:29:09

A konklúzió ugyanaz, csak még egy adalék: Néhány éve történelmi léptékkel is a legjobb érettségi eredmények születtek Angliában. Amikor a számok mögé néztek azt látták, hogy a mi régiónk kivándorlóinak a gyerekei húzták fel az átlagot.

Benikuty 2020.02.26. 20:29:27

@Pink Petsch: Ha jó a matekom, alaphelyzetben alig több mint 5 percenként kész vagy egy tányérral. Na ne röhögtess pinkibaba!

Péter 2 2020.02.26. 20:29:29

@A kiló nem százat jelent.: Nem, a relevanciáját nem. A módszertanát igen, és tudjuk, hogy a kínai értékek nem számítanak, mert hamisítják, de általában, a nyugati világra nézve nem szokás a PISA alapját kétségbe vonni akkor sem, ha egyes részletekkel nem ért egyet mindig mindenki. Öncsalás simán azzal reagálni ezekre az értékekre (amelyek olyasmit mutatnak, amit PISA nélkül is nagyjából ugyanígy látunk), hogy áááá, nem is számít.

Benikuty 2020.02.26. 20:35:00

@SzZoole: "Nemhogy eljönnél egy hosszú hétvégére és együtt elkészítenénk. Amíg te csinálod, addig én figyelek, alulról vizsgálnálak és felülről értékelnélek :-))) " Sírás lenne annak a vége! :D

SzZoole 2020.02.26. 20:36:08

@Pink Petsch: hányszor mondjam még, hogy nem fog, mna gyere :-))

Herr Géza 2020.02.26. 20:36:37

@Pink Petsch: Nono, a hercegnő muttija echte magyar: Gräfin Beatrix Széchényi de Sárvár-Felsövidek (sic!) . Nyilván mindent tud Orbán basáról, meg a nagy magyar valóságról. :)

SzZoole 2020.02.26. 20:39:05

@Benikuty: dehogy lenne, kebblesen ellennénk :-))

2020.02.26. 20:42:42

@Benikuty: Nem röhögtetlek, de hogy konyhán nem dolgoztál, az tuti. Tegnap például 5 percen belül jött be 7 rendelés kezdetnek. 2 steak, 1 flammenkuchen, 3 burger, ebből 1 csirke és 1 "züricher geschenzeltes", ami gombás borjúhústokányt jelent tejszínes szószban, rösztivel. A steakek már fent voltak a serpenyőben, amikor befutott a 2 marhaburger, azokat gyorsan hozzádobtam, közben elkezdtem a tokányhoz a borjúhúst és a gombát szeletelni, meg a csirkeburgerhez megtisztítani a csirkemellett. Mire kész lettem velük, a steakhúsokat és a két marhaburgert vehettem is, és rakhattam a sütőbe ... volt kb. 12 percem az összes köretre, plusz a csirkehús elő- és fősütéséhez ... no nem is ment 12 perc alatt, mert kellett plusz 20 perc a 7 kaja végleges tálalásához köretekkel, szószokkal és díszítő elemekkel, de legalább volt idejük a steakeknek pihenni.
A 7 rendelés 42 perc volt attól kezdve, hogy bejött a bon, és szóltam a bárnak, hogy jöhet a szerviz.
Nem tudom, miért hiszed azt, hogy teljesen hülye vagyok, de le kellene már erről szoknod, mert neked kínos.

2020.02.26. 20:46:19

@Herr Géza: Ja bocs, akkor meine Fehler :)))

Benikuty 2020.02.26. 20:59:26

@Pink Petsch: messziről jött ember...haha! Hány danos szájkaretés is vagy?

SzZoole 2020.02.26. 21:00:25

@Pink Petsch: amikor már jobb idő lesz a kinti bbq-hoz :-)

Ui. Fotót küldjék, hogy megismerjelek, ha lehet ruhásat :-)))

Benikuty 2020.02.26. 21:04:58

@SzZoole: b-, a konyhásnénik vastag, eres virgácsokon billegnek: Kell ez neked?

2020.02.26. 21:09:32

@Benikuty: Most erre mit mondjak? Én napi szinten csinálom ezt, te meg havonta megtalálsz legalább egyszer a hülyeségeiddel. Nem tisztem, hogy meggyőzzelek, nem is akarlak, csak leírtam a tegnapi szevriz egy részét. Én tudom, hogy megcsináltam, a vendégek is szerették, legalábbis tegnap 18 euró jattot adott le nekem a bárpultos kolléga. De szerinted biztos csak haluztam az egészet.
Fogadd el végre, hogy amiért pár éve még türdameként dolgoztam, és amiért utálkozol már évek óta a blogkocsma óta, azért én alkalmasint többek tudok a gasztronómiáról, mint te, hiába vagy kolbászkészítő, és állításod szerint a Four Seasons pesti beszállítója.

2020.02.26. 21:11:35

@SzZoole: Mnoo, kapjadbédesebesen :DDD
Viszont, ha nem kell majd külön vízum :P, akkor okés.

SzZoole 2020.02.26. 21:19:02

@Pink Petsch: kapnám én, tudod, hogy szivesen kivenném belőled a részemet :-)))

Turistáknak nem kell vízum, amúgyis csak jövő januártól változik minden :-)

erkölcsi hulla 2020.02.26. 21:28:30

Már voltak a megmondóemberek, miszerint a diploma nem függ össze az intelligenciával, vagy még csak jönnek? :)

bontottcsirke 2020.02.26. 21:28:31

Tökéletes meglátás, évek óta ezt hangoztatom. Akkora a színvonalcsökkenés, hogy most már lassan elmegy a lakosság egy ubuntu törzsnek is.

Visceroid 2020.02.26. 21:28:31

Mindenki elmenekül ebből a nyomorult országból.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.02.26. 21:29:03

Nagyon visszafogottan igyekszem fogalmazni: ez a cikk erős ugrásokat tartalmaz, egymással össze nem függő adatokat minden logika nélkül összefüggésbe hoz, és ezekből légből kapott következtetéseket von le.

Pár megjegyzés:

A PISA-teszt nem felnőttek (tehát nem elvándoroltak) szövegértési és matematikai készségeit méri, hanem gyerekekét.

A felsőfokú végzettségűek csökkenése nem a kivándorlással függ össze, hanem a bevezetett tanügyi reformmal (átalakítással).

A PISA-tesztek eredményei azokban az országokban is romlanak, ahol a bevándorlási mérleg pozitív.

Magyarországon is pozitívabb a bevándorlási mérleg, mint a legtöbb régiós országban, ez mégsem hat pozitívan a teszteredményekre. (Mitől is hatna? Nem felnőttek eredményeit vizsgálják, lásd az első pontot.)

A cikkben említett folyamat (mind a PISA-tesztes, mind a kivándorlást érintő) nem "megy tovább", hanem az utóbbi években megfordult. Arra persze semmi bizonyíték nincs, hogy a két dolog összefüggne.

Az nem bizonyít összefüggést, ha két számsor hasonló tendenciákat mutat. Csak azoknak, akik eleve előítéletesen közelítenek hozzájuk.

Érdemes lenne még dolgozni az ilyen írásokon, a bombasztikus, propagandisztikus, népbutító címeket pedig elfelejteni. Van népbutítás így is elég, nem szükséges ezt mg külön fokozni is.

2020.02.26. 21:30:53

@SzZoole: De egy majom vagy, hallod! :P
Várd ki a végét! Bár, ha idénre gondoltál, akkor még tényleg nem lesz gebasz. Aztán majd átvedletek Ausztráliává, és ha lesz valami komoly természeti katasztrófa (ami az egyre gyakrabb hurrikánok idején, amelyek már Európát is érintik) nem kizárt, majd kaptok sok Facebook-like-ot, mint az ausztrálok, legfeljebb elpusztul pár millió állat, meg néhány száz ember. De hát úgy is sokan vagyunk, és a nemzeti büszkeség mindenek felett :P :DDD

Benikuty 2020.02.26. 21:43:53

@Pink Petsch: " és állításod szerint a Four Seasons pesti beszállítója. " Kibújt a firkász a zsákból. Ilyet soha nem állítottam..., de ezt te is tudod.

Benikuty 2020.02.26. 21:46:00

@SzZoole: Irigylem a f...dat! :DD

2020.02.26. 21:47:54

@Benikuty: Chef de partie - nem konyhásnéni :P (Minden tiszteletem az elhivatott konyhásnéniké, mert "van"-ból könnyű jót készíteni, viszont 400 forintból fejenként 3 fogást még akkor is fejvakarós, ha produkciós konyha. Pláne, 3 finom fogást!)
Ezt már direkt szívatásból mondom, hogy egyen a fene, viszont tényleg Chef de partie a beosztásom .. no meg a fizum is hozzá P

2020.02.26. 21:51:27

@Benikuty: Dehogynem, tisztán emlékszem, mégpedig annak kapcsán, amikor pár éve még a német Vier Jahreszeitenben, aka. Four Seasonsban melóztam, és persze, te akkor sem hitted el.
Mindig megjegyzem, ha valaki hazugnak nevez, és te annak neveztél, amikor ezzel szembesítettelek, akkor azzal jöttél, hogy te a magyar, a budapesti Four Seasonsba szállítasz kolbászt.

SzZoole 2020.02.26. 22:02:07

@Pink Petsch: az idénre hát, de úgysem jössz, nincs elég vér az íze... csúnyádban :-)))

SzZoole 2020.02.26. 22:03:31

@Benikuty: “ Irigylem a f...dat! :DD”

miért irigyeld a fiamat? :-)))

Csodabogár 2020.02.26. 22:07:27

@Pink Petsch: A hölgy azt hiszem számodra se ismeretlen, elég szines jelenség felétek. Nem hinném, hogy a férfiszépesége tetszett neki, szerinte mint államfő jó. Mondjuk neki tényleg mindegy.

2020.02.26. 22:10:02

@SzZoole: Abban van .. csak félek az asszonyodtól! :DDD

2020.02.26. 22:15:37

@Csodabogár: A nevét hallottam már, de pont annyira érdekel, mint Meghan az angol oldalon. A sokadszázadjelentőségű tartományi belterjes "hercegné", a faszt, akit érdekel komolyan ... no persze, Orbánt kivéve... őt igen :PPP

2020.02.26. 22:32:31

@Csodabogár: Egyébként is, a Fekete-erdő térsége, mintha egy külön Németország lenne. Megvan még benne a Schwarzwaldklinik '80-as évekbeli bája, ugyanakkor roppant elfogadó. Ha egy kicsit is be akarsz illeszkedni, ebben a térségben sikerülni fog. Freiburg a legjobb város erre. Ha városban akarsz élni. Ha engeded, pár év alatt echte freiburgerré válhatsz. Magával ragad a város, mindegy a nemzetiséged. Ugyanakkor német, sőt sváb! Nem tudom, hogy csinálja, de megy neki!
Nem tökéletes itt sem minden, persze, de ha elfogadó közösségre vágysz, és nem zavar a schwoabisch, akkor perfekt!

Bambano 2020.02.26. 22:35:02

sikítok, amikor ilyen marhaságot látok, mint ez a cikk.
ráadásul a szokásos nemnulla kezdésű koordináta rendszer című csalás is benne van.

tehát akkor legyen kimondva: matematikailag LEHETETLEN, hogy a kivándorlástól csökkenjen az átlag IQ. ugyanígy az is lehetetlen, hogy az összmagyar iq csökkenjen a kivándorlástól.

ismételjük meg: LEHETETLEN. aki ilyet leír, annak nagy vonalakban sincs fogalma arról, hogy mit jelent az iq.

más.
ott van rögtön az első grafikon. jó nagy szakadásnak tűnik, pedig csak annyi történik, hogy 450-től indul, így arányaiban nagyobbnak tűnik a probléma, mint amilyen. pedig ha nullától indulna, olyan kis rezdülés lenne benne, hogy nem látnád.

szóval az a grafikon semmi olyat nem mutat, amitől sírni kellene.

másképp kellene alátámasztani a véleményeket, mert most nem jött össze.

Bambano 2020.02.26. 22:35:09

"a lakosság átlagos IQ-ja csökken": nem igaz
"A lengyeleknél ugyanis éppenséggel nő az átlag-IQ": nem igaz.

2020.02.26. 22:35:43

@Benikuty: Ha most olyan prosztó lennék, amilyennek gondolsz, akkor felemlegetném, hogy melyik nőnemű rokonodat tartsd hazug prostinak. De mivel, veled ellentétben én nem vagyok hazug senkiházi, így csak simán és mélyen megvetlek.
Gáz vagy, öcsi.

Sailor 2020.02.26. 22:35:56

A PISA eredményei és a kivándorlás/elvándorlás ilyen rövid távon nemigen függenek össze szerintem.
DE
van egy fixa ideám, amit most nyilvánosan is megosztok, szedje szét a művelt publikum.
Az elvándorlás nem tréfa. Van egy kis országunk, fénykorában kb. 10 millió lakossal. Nézzük nagyban, hogy alakultak a be- és kivándorlások, időnként népirtások az elmúlt 200 évben:
1848-49: aki nem halt meg a szabadságharcban és nem végezték ki utána, emigrált. Persze, maradtak itthon is, de aligha vitatható, hogy igen jó képességű, művelt, okos emberek tíz/százezrei tűntek el.
1880-1914: "kivándorolt Amerikába másfél millió" - vagy 4 millió, az egész Monarchiát számolva
1914-19: újabb százezrek halála, fogságba esése
1930-as évek: újabb 500e-1 millió kivándorlása
1941-48: újabb százezrek, halottak, kivándoroltak, "málenkij robot", stb.
1956: újabb százezrek el. Vitatja bárki, hogy a legbátrabbak?
1980-as évek: újabb százezrek el. A kalandvágyók.
1990-es évektől: százezrek be Erdélyből. Éjen!
2010-es évek: újabb százezrek el, a jobb életért.
Összegezve: 1848 óta minden nemzedék elvesztette a javát: a vállalkozókedvűeket, a bátrakat és sokszor az okosokat.
Nincs az a populáció, ami komolyabb sérelem nélkül túlélné, ha nemzedékenként lefölözik a javát.
(Ha a török kiűzése után nem telepítettek volna be pár százezer vállalkozókedvű svábot és szlovákot, ill. a rendszerváltás óta nem jött volna át sok százezer erdélyi magyar, most sehol sem lennénk...)
De visszatérve az eredeti gondolatfűzérhez: kik maradtak, milyen mentalitással?
Mint 1221-ben: bújj a mocsárba, lapulj meg, túléled. Ezek vagyunk mi (természetesen magamat is beleértve): meglapuló, a kis/nagy alkukat megkötő, a "legvidámabb barakk" szolgáltatásait elfogadó, kontraszelektált nép. Morgunk, de tenni, azt már nem. Inkább lapulunk.
Kellene legalább 2-3 generáció elvándorlás nélkül, hogy javuljon a helyzet. És ez az, amire most nemigen látok esélyt.

2020.02.26. 22:46:37

@Bambano: Sikítok, amikor fizetett bértollnokom(igen, ismerem az előzetes blog.hu-s előzményeidet) hülyét próbálnak csinálni az értelmes emberekből.
Sikítok, amikor a hozzád hasonló tényhamisító bértollnokok azzal jönnek, hogy dehát-amagyar-átlag-450-ről-indul ---pfúúúújjjj!!! SOROS!!!!!
Az OECD átlag meg 490-ről, kicsi idióta, baromarc, szakmaszégyene, senkiházi! Ami vagy!
És ez csak egy volt a nyilvánvalóan buta idióta szarjaid közül, amit idefosol a netre, te szarcsimbók!

Bocs, HA, rég akadtam ki annyira, mint most. A szakmám szégyene ez a troll-face! És hány száz hasonló nyalja még a Századvéges troll talpát!
Ilyenkor tudom, hogy jól döntöttem a magyar ugarról.

2020.02.26. 22:49:08

@Bambano: Mert te azt mondod, mi, te szerencsétlen, senkiházi! :P

2020.02.26. 22:56:19

@Sailor: Igazad van, hasonlóan látom, minimum 200 éve csak aktív elszívás zajlik. És én is tagja vagyok az elszívottaknak. Ha mentséget akarnék keresni magam számára, mondhatnám, hogy bocs-erdélyi-vagyok-megpróbáltam-magyarországon-évekig-de ...., de ez lényegtelen a nemzet szempontjából ... 400 éven belül kihalunk, mint nemzet. Lesznek még magyarul beszélők (szerintem nagy részükben, pont a cigányok - és ebben semmi rasszista felhang nincs), de nemzetként fél évszázadon belül megszűnünk létezni.

2020.02.27. 00:24:18

A magyar aktuálpolitikára visszatérve. Orbán Viktor egy eléggé jó politológus ahhoz, hogy a magyar nemzet szükségszerű halálát előre lássa, 15-20 évvel korábban, mint ahogy én is felismertem. Igen, pont egy generáció van köztünk és a Bibós haverjai között ... ennyivel késtem le, úgymond.
Orbán nem hülye, mindössze opportunista, Ez a nemzet nem maradhat fent 500 évet meghaladóan, már az is csoda, hogy létrejött a szláv és latin népek tengerében. Ki fogunk halni, ez elkerülhetetlen, kevesebben beszéljük a magyar nyelvet, mint ahányan New Yorkban élnek.
Persze, nem holnap fogunk kihalni, és nem is nyom nélkül tűnünk el, de el fogunk tűnni. És az internet sem örök .. ezek az oldalak már 50 év múlva sem lesznek meg, nemhogy 500.
Mondom, Orbán nem hülye, csak egy gusztustalan opportunista. Lehet méltósággal is elmúlni, ő meg elkurválkodja a magyar nemzetet, mindent kiszipolyoz, amit lehet még az EU-ból,és az egyre fogyatkozó magyar aktív lakosságból, miközben keresi lehetőségeket türki-basa szinten. Amit viszont még ő sem tud, mert honnan a francból tudná, hogy a türki-basa féle arcokat csak egyszer lehet átbaszni. Kurvára ,más a mentalitás arrafelé. És nem nézik, ki mennyire miniszterelnök, ha egyszer át lettek baszva. És erre a szitura nem készítette fel Vikit Kádár papa. Hozzájuk képest, Putyin decens tárgyalópartner.
De ha valakit vigasztal a tudat, az ellopott magyar közpénzeknek már Orbán unokái sem örülhetnek felhőtlenül. Legfeljebb a saját kölykeinek az életet indíthatja be velük. Ha nem tesznek hozzá, az unokái már simán megszívják.És ugyan, honnan tennének hozzá? Egyiknek sincs kápéra váltható szakmája. Felélik -ők és a többi oligarcha kölyök-, amit Apu összelopott, aztán lehet eltartani őket 60 év múlva, nyugdíjasként, amikor Apu és Anyu már rég halott. De a kölykeiknek legalább az örökös állami nyugdíjat ki fogják kötni ("Alaptörvényben", mert ugye Magyarországnak NINCS Alkotmánya!!!) hogy ne dögöljenek éhen, mert egyiküknek sincs értékelhető szakmája, amiből bár a vízszámla kijönne.
Hát az otthonmaradóknak, meg a hazaköltözőknek sok sikert, hogy ezt a parazita réteget eltartsák.

Benikuty 2020.02.27. 07:02:39

@Pink Petsch: Sem hazugnak, sem prostinak nem neveztelek, de nagyon elegem van belőled. Egzaltált viselkedésed semmilyen érzelmi reakciót nem vált ki belőlem, szimplán egy szószátyár senki vagy, aki rettentően el van magával telve, és ezt kényszeresen ráönti a környezetére. Nyugi, innentől annak nézlek, aki vagy. Levegőnek.

kardio1 2020.02.27. 07:28:47

@Pink Petsch:
"Alaptörvényben", mert ugye Magyarországnak NINCS Alkotmánya!!!)

Ellentmondásos a véleményed. Németországban nem Grundgesetz, azaz Alaptörvény van ? Angliában nincs írott alkotmány. De azért ezek az országok is demokráciák.

midnight coder 2020.02.27. 07:30:34

@Pink Petsch: Nézd, ha az optimista scenariót vesszük, akkor Európában kb. az összes nemzet kihal, és mindenki az angolt használja, a nemzeti nyelvek és kultúrák pedig megmaradnak pár bölcsész hobbijának.

Ezzel szemben a realitás az, hogy úgy 30 éven belül a gazdaságilag, kulturálisan és etnikailag összomlott Nyugat-Európa lángokban áll majd, a sííták irtják a szunnitákat és viszont, az arabok irtják a négereket és a fehéreket, a négerek irtják az arabokat és a fehéreket, a fehérek irtanak mindenkit. Aki pedig teheti az elhúz szépen az illiberális Kelet-Európába.

Orbán bácsi abból a szempontból nem teljesen hülye, hogy picit megpróbál előre gondolkodni és felkészülni azokra az időkre, amikor már nem Nyugat-Európa lesz a legfőbb partnerünk, és próbál másokkal is kapcsolatot kiépíteni. Más kérdés, hogy ez talán korai, Európának még évtizedei vannak hátra, addig a velük való jó kapcsolat a fontos, pont hogy minél több erőforrást lehessen onnan elszívni - ez nem mellesleg a mostani európaiaknak is jól jöhet majd, amikor majd menekülniük kell hazulról.

megamedve 2020.02.27. 08:44:08

Mit kell itt csodálkozni?
A fidesz modellje a droiduralom.
Hülye emberek, akiket nacionalista dumákkal úgy lehet terelni mint a puli a nyájat.
Működik is.

Argus_ 2020.02.27. 08:44:16

A jelenlegi rendszernek az elbutulás az érdeke, hisz a vidéki alacsony képzettségűek tartják hatalmon.

bontottcsirke 2020.02.27. 08:44:28

@Bambano: tudod, te azt, hogy van ebben sok igazság, csak kukacoskodsz.

Ménár Atya 2020.02.27. 08:44:49

A szövegértés, és az IQ abban a formában ahogy itt le van írva, netto hülyeség.
Az oktatás szar, nem az orbán féle, nem a gyurcsány féle, hanem az elmúlt 25 évben történt oktatás összességében.
Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a szülők is leszarják a gyerekeiket.
A gyerek egyszerűsít, készen kapott képi információk tömegét kapja ,nem fog olvasni, és értelmezni, mert felesleges.
Ezt pont akkor teszi, amikor fejlődnie kellene.
A nyelv oktatása, irodalmon keresztül lenne elfogadható, de, ha 19. sz-i idejétmúlt szövegeket erőltetnek, akkor unalmassá,és érdektelenné válik az irodalom.
Tehát a mai fiatalok, semmivel sem butábbak, mint akármelyik generáció, egyszerűen más oktatást, igényelnének.
Az oktatási rendszer nem halad a korral, hanem erőltet egy antik rendszert.
Azon vitatkoznak, hogy Vass A. , vagy valaki más legyen a tankönyvekben, miközben tudom, hogy egyiket sem akarja a kutya sem olvasni, mert nem lett rá felkészítve.
Talán a korhoz megfelelő érdekes olvasmányokat kellene olvastatni, átbeszélni,értelmezni, nem száraz, elvont dolgokat tolni a tanulóknak.
Ha valami nem érdekel, nem tanulod meg.

sityak 2020.02.27. 09:46:43

@Arthamyr: Szentelj azért pár szót annak a választási rendszernek...

midnightcoder2 2020.02.27. 09:46:43

@Ménár Atya: Több érdekes kérdés is van ezzel kapcsolatban:

1. Milyen irodalom tud versenyezni a youtube-bal érdekességben ? Én anno gyerekként is rengeteget olvastam, de ennek az egyik oka az volt, hogy nagyon sokat voltam egyedül, akkoriban nem volt sem video, sem net, sem számítógép csak egy fekete-fehér TV amiben a mûsorok nagy része az emberiségellenes bûncselekmény kategóriáját súrolta.

2. Az sem mindegy, hogy a következõ generációnak milyen képességek kellenek majd. Ma sokan meg vannak gyõzõdve, hogy a kreativitás lesz az aduász, ugyanakkor nagyon csodálkoznék, ha 10-20 év múlva a legtöbb "kreatív" terülten az MI nem lenne jobb mint az ember.

sityak 2020.02.27. 09:47:12

@Sailor: Realista. Ugyanez a véleményem.

Mo21 2020.02.27. 10:14:06

Kedves Blog, az IQ-s írásotok miatt írok. Én írtam, ami inspirált benneteket, aminek nagyon örülök. Megtennétek, hogy kiírjátok a nevem, mint az eredeti szerzője és a megjelenés helyét. Tudom, hogy van egy link, de olyan nagy mennyiségben vettetek át szó szerint szövegeket, hogy ez szerintem fair lenne. Nem számoltam, de kb. 50% szó szerinti átvétel. Úgy is szereztem tudomást róla, hogy egy ismerősöm írt, hogy megjelentették az írásomat máshol is. Ráadásul a gondolat elég eredeti, még máshol nem jelent meg, hogy a kivándorlás és az IQ magyar esetben összefügghet, ezért örülnék, ha jeleznétek ezt valahol. Segítségeteket előre is köszönöm. üdv Kovács Tibor

Határátkelő 2020.02.27. 10:15:36

@Mo21:

Kedves Tibor! Természetesen beleírtam, köszönet még egyszer a nagyon érdekes okfejtésért. (És ha szeretnéd esetleg részletesebben is kifejteni, akkor szívesen teret adnék neki.)

Üdvözlettel:

Határátkelő

midnightcoder2 2020.02.27. 10:28:01

@sityak: Ebbõl nem derült ki, melyikre Uh...

comblog 2020.02.27. 10:28:26

Ennek tisztán statisztikai számokból kiindult köldöknézésnek sok értelme nincs amikor gigantikus különbségek vannak a rendszerváltás nagy vesztesei pl. észak és kelet Mo és a többi országrész közt. Ma ezekből a régiókból földindulásszerűen menekülnek az emberek normális megélhetés hiányában vagy helybe nagyobb városok környékére vagy külföldre (elég csak az ingatlan árakat megnézni ezekben a régiókban).
Globálisan meg aki versenyképes külföldön (mert elég fiatal, hogy alkalmazkodni tudjon, vagy mert ott is versenyképes tudása van) nagyjából bárhonnan képes elmenni és otthagyni a nyomorgást.
Ebből sejthető mekkora fókusz és figyelem jut a gyerekekre akár az iskolától (ami napi szintű emberi és anyagi erőforrás hiánnyal küzd) ill. a szülőktől.
A rendszerváltás előtti évek filozófiája, hogy mindenki tudása és képességei szerint dolgozik sikeresen kiűzte a versenyszellemet (ami egyes társadalmi csoportokban pl. cigányság, leszakadt rétegek segéd ill. mostani közmunkások stb. eleve meg sem volt) most meg visszatért az urambátyám korszak amit számos 2. VH előtti irodalmi művekben nagyon jól dokumentált eléggé hazavágta mindazt ami ahhoz kellene, hogy érdemi előrelépés legyen ebben az országban.

Pedig a modern iparhoz nagyon jól képzett, alkalmazkodni és akár önmagát fejleszteni képes emberekre lenne nagy szükség. De vajon elvárható-e ez, olyanoktól akik már az alpkézségeknél bukdácsolnak amit a PISA próbál mérni? Vajon elvárható a motiváltság elhintése a gyerekeknél olyan idősödő pedagógusoktól akik maguk is motiváltsági problémákkal ill. nyomorral küzdenek?
Méri egyáltalán a relatív fejlődést vagy a hozzálást bármi egyáltalán mostanság vagy van bármi visszacsatolás az elvégzett munka hatékonyságáról vagy csak a bürokrácia útvesztőjébe süllyed minden?
Azok a szülők meg akik látják mindezt próbálják menteni a menthetőt és 6 ill. 8 osztályos gimnáziumokba tolni a csemetét.
A szakadék, ha lehet még nagyobb lesz, és a lefölözött elit látva az itteni reménytelenséget nem fog megállni az országhatárnál.

adg 2020.02.27. 10:48:11

@kardio1: Es ha jol tudom, nepszavazas sem kell a nemet alaptorveny megvaltoztatasahoz. Ha jol tudom.

HaCS 2020.02.27. 10:49:56

Azt azért be kell vallani, hogy az összmagyar IQ tényleg csökken. Ha csökken a népesség csökken az összeg is. Ez kérem matematika.

comblog 2020.02.27. 10:50:11

@midnightcoder2: "Milyen irodalom tud versenyezni a youtube-bal érdekességben ?"

Az irodalmi művek esélyességét a Family Link-screen time-al próbáltam növelni (web URL szűrést még nem vetettem be), de tény, hogy mai társadalmunkban a gyerekek figyelmét sokkal nehezebb irányítani-vezetgetni mint akár 1 évtizeddel ezelőtt.
Az a gyerek aki már elég nagy ahhoz, hogy ezeket a korlátokat kijátsza talán elég nagy ahhoz is, hogy felfogja mit és miért várnak el tőle.
Persze a cuki kutyás-macskás stb. videókon meg cuki fotós like sorozaton ragadt felmenők már alapból elbuknak ezen. Valami teret az evolúciónak is kell hagyni...

Midnight Run 2020.02.27. 11:14:28

@midnightcoder2: Az általad leírt szcenáriót a magyar jobboldal próbálja terjeszteni. A tapasztalatok éppen az ellenkezőek: jelenleg Közép-Kelet Európa ürül ki, Nyugat-Európa pedig stagnál lakosságszámban.

Múltkor kérdeztem a törzsgyökeres, londoni, fehérbőrű, angol kollégámat erről a bevándorlás kérdésről. Azt tudni kell, hogy az igazi multikulti is alapvetően a nagyvárosokban van Angliában. A srácnak vagy 5 percig kellett magyaráznom a kérdést, pedig nem egy hülyéről van szó. Annyit mondott, hogy talán az tényleg zavaró, hogy az elmúlt 10 évben sokan jöttek a nemzet közösségen kívüli államokból (lengyelek, románok, magyarok stb.). De egyébként olyannyira nem számít a dolog, egyébként is az egész város egy nagy katyvasz. Neki inkább az fontos, hogy biztonságos legyen a város, az meg nem feltétlenül rasszokhoz kötődik, inkább a szegénységhez.
Teljesen más a nyugat-európai mentalitás, mint a magyar ebben a kérdésben. Sőt a nyugatin belül is eltér a német, a benelux vagy éppen a spanyol.

Mo21 2020.02.27. 11:19:35

@Határátkelő: Köszönöm szépen! üdv Tibor

midnightcoder2 2020.02.27. 12:22:55

@Midnight Run: Csak itt nem a nyugat-európai mentalitás a lényeg, hanem az észak illetve közép-afrikai. Jelen pillanatban él Afrikában úgy másfél milliárd ember. Folyamatos a kivándorlás, mert a kontinens kb. az eltartóképessége határán van. A demográfusok 2050-re az ottani népesség duplázódását jósolják: ez újabb 1.4 milliárd ember. Kérdés, hogy a kontinens eltartóképessége is duplázódni fog-e. Szerintem nem. És ha ennek az 1.4 milliárd embernek csak a negyede Nyugat-Európában köt ki, az hogyan hat majd az ottani életszínvonalra, közbiztonságra, szociális rendszerre ? Ehhez tegyük még hozzá, hogy a világ gazdasági központja egyre inkább ázsiába tolódik. Ami Európa szempontjából azt jelenti, hogy az onshore hirtelen offshore lesz, ahogy a mi szempontunkból a near-shore is. Ergo, korántsem biztos, hogy akár 10 év múlva is akkora lesz a jólét mint most, a migriktõl függetlenül is. Ehhez tedd még hozzá a globális felmelegedést és annak remek kis következményeit.
A nagy európai nyugalom és béke alapja eddig is a nagy jólét volt. Errõl szóltak a jóléti társadalmak. Én a magam részérõl kétlem, hogy ez a nagy jólét ami ezt a nagy békét és biztonságot hozta, hosszabb távon fenntartható itt Európában - hacsak nem következik be valami nagy globális jobboldali fordulat Európában, aminek gyakorlatilag semmi esélye szerintem.

Arthamyr 2020.02.27. 12:33:54

@midnightcoder2: 2050-re nem fog 350 millióval több afrikai Nyugat-Európában kikötni. Ez teljesen komolytalan állítás. Ahogy az is, hogy addigra vonzóbb hely lesz Kelet-Európa. Ha nem 2050-ben lehetne eldönteni, hogy kinek van igaza, felajánlanék egy fogadást is... 2030-ra esetleg nincs valami jóslatod (vagy csak utána indul be az afrikaiak özöne? :D), arra már szívesen fogadnék? :)

konrada 2020.02.27. 14:00:16

...azért más is történt:
körülbelül akkorra ért be az a korosztály, amelynek jó része azért született meg, mert az megérte a szüleinek,
...és jó része meg azért nem, mert felelősséggel nem tudta bevállalni egy dolgozó család.

...s míg utóbbiak hiányoznak az iskolából, az előbbiek nagyobb hányadban vannak.

...és nem mindegy, milyen az arány az adott évfolyamban a közép-, és alsóközép-osztályból érkezetteknek, és milyen a hátrányos környezetből.

...de ettől még igaza van a blogolónak, nem tesz jót az se, ha a hátrányosak maradnak, és a középosztályból mennek.
...de a pisa mérésénél a fent taglalt arányromlás sokkal többel jelentkezik, mint a kivándorlással járó arányverszteség...

Bambano 2020.02.27. 14:00:35

@Mo21: "Ráadásul a gondolat elég eredeti, még máshol nem jelent meg, hogy a kivándorlás és az IQ magyar esetben összefügghet": tényleg nem jelent meg, csak kb. az összes hr portál ezt harsogja vagy 10 éve... na ennyire eredeti, semennyire. emellett matematikai tévedés is.

@bontottcsirke: "tudod, te azt, hogy van ebben sok igazság, csak kukacoskodsz.": ne romoljon tovább az intelligencia azáltal, hogy alapvető matematikai tényeket rosszul írnak.ha te leírod, hogy 2+2=5, én mindig szólni fogok, hogy nem, és ez nem kukacoskodás. kukacoskodásnak azok szokták nevezni, akik nem akarják belátni, hogy tévedtek.

Bambano 2020.02.27. 14:00:45

@HaCS: "Azt azért be kell vallani, hogy az összmagyar IQ tényleg csökken. Ha csökken a népesség csökken az összeg is. Ez kérem matematika. ": csak az iq nem összeg, hanem hányados. benne van a nevében: intelligence quotient, azaz intelligenciahányados.

Billy Hill 2020.02.27. 14:50:14

@Pink Petsch: "Hm, nézd, egy demokráciának van Alkotmánya. Magyarországnak nincs, egy Alaptörvény nevű tákolmánya van." Vö. de.wikipedia.org/wiki/Grundgesetz_f%C3%BCr_die_Bundesrepublik_Deutschland

Billy Hill 2020.02.27. 15:45:15

@Sailor: Az gáz, ha valaki a szakmájában Magyarországon is jól megél? Vagy az automatikusan hülyének minősül, hiszen a nemzedékének legjava elment külföldre? (Lehetnek kivételek, vagy aki meg tud élni, az inkább lapítson? :-)

Billy Hill 2020.02.27. 16:13:15

@Pink Petsch: "Kevesebben beszéljük a magyar nyelvet, mint ahányan New Yorkban élnek." Szlovénül meg annyian beszélnek, mint ahányan a közép-magyarországi régióban laknak, finnül kevesebben, mint Rio lakossága, dánul ennél alig többen stb. Végünk van!

midnightcoder2 2020.02.27. 16:30:07

@Arthamyr: A népességnövekedés Afrikában nem az én jóslatom, a demográfusok jósolnak 1.1-1.4 milliárd közötti számokat.

Pl: www.populationpyramid.net/africa/2020/

Ez ugyan kisebb növekedés mind 1.4 milliárd, de ha a növekmény fele nyugat-európába kerül, az akkor is fájni fog.

Persze lehet azt mondani, hogy nem fognak idejönni, de miért is ? Mert jobb lesz Afrika eltartóképessége, és bírni fogja a növekményt ? Nos, kétlem. Mert Pl. a törökök lelövik nekünk a határon a migriket ? Nos, ezt is kétlem hogy az EU hosszú távon ki fogja fizetni. Az EU lövi le õket a határon ? Nos, a mai balliberális kormányok mellett aligha. Ráadásul, minél több van benn,annál több fog bejönni (Pl. mert küldenek pénzt haza, családot egyesítenek, stb), és politikailag annál nehezebb lesz a többit kinn tartani.

Arthamyr 2020.02.27. 17:42:20

@midnightcoder2: Én mindössze abban vagyok 99.99%-ig biztos, hogy 350 millió mostani vagy jövőbeni afrikai 2050-ben nem kerül Nyugat-Európába. Akkor sem, ha 15 milliárd ember születik addig Afrikában. Nem a demográfusok jóslatát vitattam (azzal nem is foglalkoztam), csak a tiédet, hogy abból többszázmillió Nyugat-Európában köt ki 2050-ig. Viszont akkor már végképp nem lesz szükségem pénzre (és akkora távon már befektetéssel is meg lehet fialtatni), ezért ajánlottam valamit rövidebb távra.

Hogy miért nem? Alapból sokan elhullanak az úton, még Afrikán belül, aztán a szerencsések belevesznek a tengerbe, az meg nagy, és ott elfér akár mind az 1.4 milliárd is... Alapból tenni kell érte, hogy egyáltalán Európát élve meg tudják közelíteni, meg azért is, hogy mondjuk átjussanak a Földközi-Tengeren (amit kikerülni sem könnyebb, ha ránézel a térképre), és akkor még mindig csak Európa perifériáján vannak. Azért ez nem egy kéjutazás... Az a néhány gerillaszervezet, ami manapság kihalássza egy részüket a tengerből, nem tud milliókat kimenteni, ráadásul ezen szervezeteknek is egyre jobban megnehezítik a dolgát az európai országok (pl. vonakodnak nekik engedni a kikötést), a civil támogatottságuk sem növekszik robbanásszerűen, pedig most alkalmanként pár száz/ezer migránsról megy a vita, nem (száz)milliókról. Afrikában sem várható, hogy hirtelen beköszönt a béke, és biztonságosan utazható lesz (de ha fel is tesszük, hogy igen, akkor meg cserébe komolyabb határellenőrzések várhatóak).
Ha csak egymillió földönfutó megjelenik valahol, az is ellenállást fog kiváltani, a willkommenskultur se volt egy sikertörténet, pedig azért volt bőven szándék felülről és gazdasági erő is. Amit a törököknek adnak, aprópénz az európai államok büdzséjében, más kérdés, hogy valóban sokkal olcsóbb lenne a migránsokat lelőni a határon, és akkor a rohadék Erdogant sem kellene pénzelni, de ez ugye nem megy ilyen egyszerűen, senki se szeretné ezzel összepiszkolni a kezeit.
Szóval arra, hogy 2050-ben ma még Afrikában élő emberek legyenek többségben Nyugat-Európában (az a 350 millió kb. ezt jelenti), az esély a nullához közeli. Jöhetsz itt az apokaliptikus jóslataiddal Nyugat-Európa vesztéről, de az, ha be is következik, még odébb van, olyan messze, hogy jelenleg nem látható előre. Ez egyelőre, főleg kombinálva Kelet-Európa felemelkedésének és tartós illiberalizmusának víziójával nem a realitás, hanem bizonyos emberek láz-/vágyálma.
De ha ennyire hiszel benne, mondj egy mérföldkövet, ami jelentős "haladást" jelent ezen irányba, és 2030-ig bekövetkezik, én szívesen állom a fogadást, ha elég jelentős. :)

Ménár Atya 2020.02.27. 18:25:25

@midnightcoder2: Sajnos nem sok, de ha ráadásul, ha ez Antigoné pl, akkor végérvényesen annyi az egésznek.
Olvasni meg kell tanulni, ezt valakinek meg kell tanítani, kérdezni kell, játszani.
Ha letolsz a gyereknek egy 500 oldalas kötelezőt elsőre, hát egy életre megutál minden olvasni való könyvet.
Változtat ni kell, más világ van, ma már nem kell könyvtárba menni egy infóért, kiguglizzák és ennyi.
De ez valahol csapda is.
El kell fogadni, hogy ez papíralapon nem fog menni, digitális a világ.
2.
Ez a kreativitás , érdekes dolog.
Van aki szerint tanítható, szerintem nem.
Szerintem szimplán az élet alapjait kellene első sorban megtanítani , és ezzel párhuzamosan lehet kreatívkodni.
De szerintem az emberek 70 %-a legalább,nem kreatív beállítottságú.
Jó kiválasztással, értékes emberek kellenek.
Felesleges erőltetni egy irányzat miatt valakire olyasmit, amihez sem kedve, sem érzéke nincs, inkább a neki valót kell megkeresni.

midnight coder 2020.02.27. 20:03:50

@Arthamyr: Szerintem nem lesznek mérföldkövek. Szép folyamatosan fog ez a dolog bekövetkezni. Ami szerintem lesz, az egyre durvább összecsapások a bevándorlást akadályozó és támogató csoportok között, miközben a hivatalos politika ez utóbbiakat támogatja.

midnight coder 2020.02.27. 20:03:51

@Arthamyr: Legyen igazad, de én tartok attól, hogy az EU-ban túl erős a baloldal a radikális fellépéshez ami meg tudná akadályozni a beáramlást. És minél többen vannak benn, annál kevésbé lehet akadályozni a többiek beáramlását, mert a benn lévők is fellépnek a további beáramlást akadályozni szándékozókkal szemben.

2020.02.27. 20:04:54

@Pink Petsch:

"2. Magyarországon megvalósul a hatalmi ágak szétválasztása, miközben már nem is titok, hogy a Legfőbb Ügyészi hivatalt egy Fidesz politikai, gazdasági és személyi szoros kapcsolatokkal rendelkező egyén tölti be. "

Ja. Ehhez képest fölöttébb érdekes, hogy a szegregációs, és a börtönviseltek kártérítésével kapcsolatban is ilyen ítéletek születtek.
Azt meg bárkiről lehet állítani, hogy ilyen meg olyan szálak fűzik valamilyen politikai oldalhoz. És fordítva is igaz persze, hogy semmilyen garancia sincs arra sem, hogy az általad jogállami demokráciának tartott országokban a Legfőbb ügyésznek köze sincs egyik párthoz sem. Azt meg végképp nem tudhatod, hogy a Legfőbb ügyész titkon melyik politikai oldal felé húz.

Szerintem a demokrácia legfőbb, és legfontosab tulajdonsága a szabad választás, arról, hogy meghatározott ciklusideig ki kormányozzon. Ez továbbra is adott.
Az, amiért ti folyton le vagytok szavazva, az pedig azért van, mert pl. a Klubrádióban legutóbb asszem Karácsony szájából hangzott el az a megjegyzés a szegregációval kapcsolatban, hogy " Talán hiba volt annak idején az is, hogy választhatóvá tették az iskolát, ahová a szülők a gyereküket szeretnék beíratni."
Na, ezért van masszív tábora a jelenleg kormányzó pártoknak, az ellenzéknek meg egy tartósan passzív szavazó rétege.
Mert még az sem akarja támogatni a ballibsiket, aki egyébként utálja a jelenlegi vezetést.

Herr Géza 2020.02.27. 21:13:27

@Billy Hill: El is olvasod, amit belinkelsz? Nem ártana. Ott van benne, hogy miért is hívják a német alkotmányt alaptörvénynek. Kicsit speciálisabb a helyzet, mint Magyarországon.

kardio1 2020.02.27. 21:35:47

@Herr Géza: de már megtörtént az újraegyesítés, aminek bekövetkeztéig nem akartak alkotmányról beszélni eredetileg, ha jól tudom. Szerintem nem a név a lényeg egyébként. Mindenestre a Németországban élő Pinkytől furcsa volt pont az Alaptörvény kifejezésen fennakadni.

Arthamyr 2020.02.27. 23:11:56

@midnight coder: Mérföldkő: ilyesmire gondoltam: ha szép folyamatosan következik be, 2030-ig bejut 110millió Nyugat-Európába? Idén meg 10 millió? Akarsz fogadni? Szívesen lehajolok pártízezer euroért, gondolom te is?

Önmagában a bevándorlást támogató, főleg elszánt és erőszakos csoport nem igazán van, így olyan nagy összecsapás nem várható.
A minőségi emberanyag rendezett beengedését szinte minden értelmes ember támogatja, de lévén értelmes emberek, ők nem fognak balhézni. Ezt amúgy is csak pár gyógyíthatatlanul hülye ellenzi, őket meg majd kezelik a rendfenntartó szervek. De ugye Afrika nem a minőségi emberanyagról híres, ha a magyar oktatást fikázzuk, akkor a fő kibocsátó országok oktatásáról (?) kár is beszélni...
Aztán van még olyan csoport, aki a "menekültekkel" vállalna szolidaritást, de ez sem olyan nagy, ha a szolidaritás neki is fáj.

Szóval én emiatt nem aggódok. A már most is bent lévő nem kívánatos elemek miatt már inkább...

Billy Hill 2020.02.28. 09:43:10

@Herr Géza: Leginkább arra szerettem volna célozni, hogy eléggé mindegy, minek hívják. Nem attól gonosz, hogy alaptörvény (lásd BRD), és nem attól aranyos, hogy alkotmány. (Lásd 1949. évi XX. törvény, na az alkotmány volt ám a javából. Főleg 1989-ig nagyon jogállami volt csak a nevétől minden - még jó, hogy nem alaptörvénynek hívták, mert az viszont diktatúrát eredményezett volna...)

Herr Géza 2020.02.28. 10:26:02

@Billy Hill: “ Leginkább arra szerettem volna célozni, hogy eléggé mindegy, minek hívják. Nem attól gonosz, hogy alaptörvény (lásd BRD), és nem attól aranyos, hogy alkotmány.“
Így teljes mértékben igazat adok neked. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása