oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 11. 06:30,  Hova költözzünk Bécsben? 30 komment

2020. január 11. 06:30 Határátkelő

Hova költözzünk Bécsben?

Az osztrák fővárosnak magyar szemmel nézve rengeteg előnye van, például a közelsége, a hangulata és persze azt se felejtsük el, hogy sorozatosan a világ egyik legélhetőbb fővárosának választják mindenféle listákon.

becs_tukrozodes_1.jpg

Persze egy ekkora városban nagyon nem mindegy, melyik kerületet választjuk (mi több, azon belül akár utcáról utcára is változhat a környék). A döntés nem csak anyagi kérdés, hiszen a nekünk megfelelő kerület kiválasztása némileg meghatározza az életstílusunkat is.

Nem állítom, hogy az alábbiakban megkérdőjelezhetetlen igazságok következnek, sokkal inkább benyomások és vélemények, amikkel lehet és kell is vitatkozni. (A vélemények, leírások innen és innen származnak.)

Lássunk tehát pár érdekesebb kerületet! 

A város közepén - Mariahilf (6.), Neubau (7.), Josefstadt 8.)

Akkor költözz ide, ha arra vágysz, hogy az esti buli után sétálva menj haza, válogathass a bruncholási lehetőségek között, megengedheted magadnak, hogy étteremben ebédelj, vacsorázz – szóval a pénz nem igazán jelent gondot. 

Mariahilf (6. kerület) 

A Mariahilferstrasse és a Gürtel otthona, de emellett is tele van menő helyekkel, meg persze turistával. Itt van a Vienna aquarium is (elég jó hely), no és rengeteg kisebb-nagyobb étterem és mivel a város közepéről beszélünk, nagyon jó az elérhetőség is. (Kicsit ugyan dombos, amire érdemes felkészülni...) 

Neubaugasse (7. kerület) 

A hipszterek központja, a legjobb kávézókkal, üzletekkel, trendi bárokkal. Akinek ez bejön, az élvezni fogja. Nem feltétlenül a hagyományos, csendes környezetre vágyók kedvelt helye lesz, de aki szereti a nyüzsgést, az biztosan élvezni fogja. 

Nyugodt környék, tele lélekkel – Landstraße (3.) és Wieden (4.) 

Akkor költözz ide, ha szereted névről ismerni a szomszédod, örülsz, ha a helyi pékségben névről ismernek, fontosnak tartod, hogy a város egyik legnagyobb zöld területe közelében élj, akár kisgyerekkel (3. kerület), vagy esetleg egy kicsit kevésbé felkapott, de azért hip környékre vágysz (4. kerület). 

Mindkét kerület egyre népszerűbb, így az árak is folyamatosan emelkednek, amit érdemes figyelembe venni. 

Landstraße (3. kerület) 

Talán elég annyit mondani, hogy itt van a Belvedere és a csodás Hundertwasser-ház, de a környék emellett is tele van jófajta kávéházakkal és szuper múzeumokkal. Nem feltétlenül ez a legmenőbb került, de ha viszonylag elérhető áron szeretnénk lakást, érdemes megfontolni. 

Tehát aki szeretne családdal egy viszonylag nyugodt, mégis a központtól nem túl messze fekvő részen lakni, annak jó választás lehet a Landstraße. 

Wieden (4. kerület) 

A Karlskirchétől indul és egészen a Schönbrunnerstrasséig és a Naschmarketig tartó részen találhatunk egy mini-Chinatownt, friss helyi termékeket árusító boltokat, vegan szupermarketet, bárokat, kávézókat és még sorolhatnánk. 

epulet_6.jpg

A 4. az „eredeti” hipster kerület, bőven megelőzve a 7.-et. Diákoknak, művészeknek, kisgyerekes családoknak is megfelelő hely, sok zöld területtel és parkokkal. 

Alábecsült, de karakteres környékek 

Akkor költözz ide, ha nincs túl sok pénzed a lakbérre, szereted a soknemzetiségű környéket, nem bánod, ha élettel vannak tele az utcák, olcsón vásárolhatsz, viszont szereted a természetet – magyarra fordítva, ha nincs sok pénzed, cserébe az elvárásaid sem túl nagyok. 

Ide tartozik Brigittenau (20. kerület) Fünfhaus (15.), Ottakring (16.), Margareten (5.) és Favoriten (10.). 

Favoriten (10. kerület) 

A kerület, ahol Lázár János az elhíresült videót készítette a 2018-as parlamenti választás előtt erős riogatási céllal. Kétségtelen, hogy Favoriten nem tartozik Bécs gazdag részei közé, de azért a helyzet messze nem olyan tragikus, ahogyan anno az azóta félreállított kancelláriaminiszter állította. 

Munkáskörnyék sok bevándorlóval, cserébe a lakhatás meglehetősen olcsó, de vannak itt szép parkok, a híres Oberlaa Therme és egy meglehetősen színvonala uszoda is, az Amelienbad. Nem beszélve a kenyérgyárból átalakított kiállítótérről, az Ankerbrotfabrikról. 

Az is igaz, hogy vannak olyan részei, ahol az ember azért éjszaka sietősebbre fogja a lépteit (mondjuk ilyen minden nagyvárosban előfordul) és az is biztos, hogy a helyiek szerint is akadnak ennél jobb környékek. 

A jómódúak kerületei – Hietzing (13.), Döbling (19.), Währing (18.) 

Akkor költözz ide, ha szereted a villanegyedeket, a zöldet, az elegáns külvárosokat, a saját kertet – és ha persze van pénzed arra, hogy mindezt meg is engedhesd magadnak. 

Hietzing (13. kerület) 

Hagyományosan az arisztokraták kedvelt környéke, ahová izmos bankszámla nélkül mostanság sem érdemes elindulni. Ha mást nem, akkor hétvégén érdemes elnézni erre, nem akármilyen dolgokat láthat az ember. 

Hietzing falu a városon belül, saját ritmussal. Pénzünk úgysem lesz arra, hogy ide költözzünk, de a Dommayer kávéház, a bruncholó helyek megérnek egy utat. 

Az egyedi kerületek - Innere Stadt (1.), Leopoldstadt (2.) 

Akkor költözz ide, ha szívesen élvezed egyszerre a parkokat és a bárokat, kávéházakat és piacokat, a történelmi épületeket, mindezt a központban. Ja, és nem zavarnak a turisták és a 2. kerület esetében a menő környékhez relatíve alacsony lakbérek társulnak (persze ez nagyban környékfüggő, mielőtt…). 

Innere Stadt (1. kerület) 

A környék tele van turistákkal, ami nem meglepő. Miként az sem, hogy itt aligha fogsz magadnak lakást bérelni, hacsak valami csoda nem történik (nem fog). De mindegy is, mert az egész kerület hemzseg a turistáktól, ahhoz meg kinek van kedve, nem igaz? 

etterem_3.jpg

Leopoldsdadt (2. kerület) 

A Duna túloldalán azért kicsit más a helyzet, a Prater, az Auggarten és rengeteg étterem, indie bolt otthona. Nem kell hozzá olyan borzalmasan vastag pénztárca, hogy a miénk is legyen, ha bírjuk a multikulturális nyüzsgést. 

A 2. kerület hagyományosan (jó 300 éve) a bécsi zsidónegyednek is otthont ad, de kedvelik a diákok, művészlelkek, bevándorlók is. 

Az egész városra jellemző, hogy aki lakást szeretne bérelni, jól teszi, ha hagy rá bőven időt. Még ha ki is néztük magunknak a környéket, nem árt tudni, hogy komoly türelemre és némi meggyőzőerőre is szükségünk lesz a sikerhez.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Svédország a magasból �: @sved_otthon #svédország #sweden

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1915403016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2020.01.11. 07:33:22

Hát ha valaki nincs nagyon jól eleresztve anyagilag, annak a bécsi lakásbérlés egy igazi agyrém lehet. Az olcsóbb lakásoknál az van, hogy kikerül a netre, aztán kb 20 perc múlva kibérlik. Nem vicc, velem volt ilyen, hogy felhívtam egy ilyen 20 perces hirdetést és már nem volt meg. Szóval igazából nem válogatás kérdése, hogy hova költözik az ember, hanem inkább az, hogy hol talál egyáltalán valamit.

Én amúgy Floridsdorfban laktam, tök jó volt, 5 percre volt a Dunapart egy stranddal, meg úgy összességében elég nyugis hely volt.

Hari Seldon 2 2020.01.11. 08:02:13

A városháza fölötti részek nagyon jók, a testvéremék amikor eljöttek Angliából arra felé költöztek.

Buchhalter 2020.01.11. 09:14:37

@Din Serpahis: Budapesten is horror árakon bérelsz, de ez igaz Győrre és Székesfehárvárra is. Csepeli ismerőeseink panaszkodnak.Az átlag lakbér 110-120 ezer + rezsi.Ha veszel 25 milió a legotvarabb felújtandó panel.Győrben inkább 28 millió egy hasonló lakás és kicsivel több az átlag lakbér is.

Talasz 2020.01.11. 11:00:14

....és aki a nyugalmat szereti, laza munkákkal : Wiener Neustadt...és környéke...

2020.01.11. 11:10:06

Én a Favoritenben laktam jó 10 éve, amikor még buszpályaudvar volt a mostani Főpályaudvar helyén. Oda tényleg csak az költözzön, aki szereti a multikultit, bevándorlónegyed. Nagyon színes környék, Bécs szinten olcsó bérleti díjakkal. Szerintem, a Práter környékénél jobb, hangulatosabb. A pályaudvar környéke nyüzsgőbb, rengeteg kávéházzal, étteremmel (jórészt török) bevásárlóközponttal és üzletekkel, de a "külső" részein vannak zöldövezeti környezetben lakóparkok.
A 17. kerület sem rossz, az is bevándorlónegyed, kissé magasabb bérleti díjakkal.

Csodabogár 2020.01.11. 11:19:32

Elég sokat jártam, járok Bécsbe és régebben el is gondolkoztam rajta, hogy oda kellene költözni. Aztán valahogy rájöttem, hogy az igazán jó helyeket nemigen szeretném megfizetni, más meg nem jött számításba. De azért ha mégis Heumarkt, Beatrix Gasse környéke, 3. kerület, szerintem nem rossz hely.

Csodabogár 2020.01.11. 11:21:05

@Pink Petsch: Most hol laksz a németeknél?

2020.01.11. 11:30:04

@Csodabogár: Egy rövid osztrák kiruccanás után, yaps, visszatérek, mint valami megkergült bumeráng ;).

Golf2 2020.01.11. 11:38:03

Szerintem Bécs az a része jó ahol legalább 90% beszél folyékonyan németül. Van ilyen?

Hari Seldon 2 2020.01.11. 12:05:36

@Golf2:
Egyész Bécs ilyen. Lehet, hogy nem mindehol túl választékosan a te izlésed szerint, de ez van.

SzZoole 2020.01.11. 13:18:30

@Golf2: az, tűncikert, tündér Lalával, jó nekik :-))

Dammiel 2020.01.11. 14:11:04

@Golf2: Legfeljebb akcentussal, a többi meg dialektusban :-)). Egyébként sztem a "legosztrákabb" részek Hietzing és Währing (javítsatok, ha tévedek).

SzZoole 2020.01.11. 14:23:51

@Hari Seldon 2: hamar feladták a tesodek az angliai életet

Hari Seldon 2 2020.01.11. 19:00:31

@ZooLeka:
Tesóm maradt volna ezer évig is ott. Ez egy ilyen kompromisszum volt. Egyikük el akart menni, a másikuk akkor azt mondta, hogy rendben de csak a Lajtától nyugatra. :-) Így lett Bécs.

Balambér Kovács 2020.01.11. 19:17:50

Lázártól elkérjük a no-go zóna címét.

arncht 2020.01.11. 21:03:56

A 18 ker inkabb csak a gersthoferstrasse felett, vagy a park kornyeken, en a wahringer strasse kornyeket nem szeretem... :) amugy a 13-18-19 a legzoldebb kerulet, 18ban van a turkenschanzpark, masik iranyban 10 perc alatt elerheto a wienerwald. A harmadik vilag a 16-17 kerbol szivarog at (sajnos, leelve a parkokat). A 19 is teli van kozelkeleti bevandorlokkal, tobb szallas van ott, de szerencsere nem olyan, mint pl ottakring vagy a milleniumcity kornyeke.

Nekunk nem volt kerdes, hogy csak ez a harom keruletbol vmelyik, amugy nem is jottem volna ide. Az elso ker engem erdekelne, ha nem lenne rohadt draga... nagyon jo lakast talalsz annyiert a fenti keruletekben, amennyiert ott semmit se adnak. Hatranyuk, hogy a varos masik fele nem tul gyorsan erheto el (belvarosig tokeletes).

Szvsz inkabb az a kerdes, hogy vki csaladdal, fiatalon, idosen, stb jon.

arncht 2020.01.11. 21:05:07

@Dammiel: osztrakok mar kikoltoztek :D

BRRR75 2020.01.11. 22:09:47

Helyesbites: a 2. kerulet nem a Duna tuloldalan van csak a Donau-Kanal “tuloldalan” a belvarosbol nezve. 21. Es 22. Keuletek tartoznak Transdanubiahoz, Amit amugy az “echte” becsiek mar nem is tartanak Becsnek. Pedig mindket keruletnek vannak jo - es Meg megfizetheto - reszei. en a 22ben lakom 15 eve, nagyon szeretem

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2020.01.11. 22:17:10

A Favoriten északi részén a Hauptbahnhof mellett 6-7 éve folyamatosan épülnek az új építésű lakások. Cserélődnek is folyamatosan az ott lakók. Ezekben a házakban tudtommal már picit magasabbak a bérleti díjak, mint a kerület kintebbi részein.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2020.01.11. 22:59:44

Favoriten még jó száz évvel ezelőtt zömmel cseh kerület volt.
Leopoldstadt pedig ultrajó, központban is van, meg itt a legtöbb zöldterület és folyópart.
a jövőben biztos Donaustadt növekszik a leggyorsabban, hamarosan indokolt lesz 24. és 25. kerület is.
ha valaki a “régi” Bécsre kíváncsi, menjen ki Stammersdorfra, Strebersdorfra vagy Liesing és a Lainzer Tiergarten felé.
de a legszebb utca akkor is a Servitengasse marad.

arncht 2020.01.12. 07:53:39

@VikiDaniAroundAsia: pl... az nekunk is szimpi. :)

Der Piefke 2020.01.12. 11:35:58

Hietzing ma már "migránskerület": tele van (persze milliárdos) ruszkikkal, arabokkal, kínaiakkal...

Általánosságban pedig: Bécs jó hely lenne - kár, hogy ott élnek a bécsiek.:)))

arncht 2020.01.12. 12:08:20

@Der Piefke: azon jót derultem, amikor a török fiatalok a sportsdirectbe mentek bandazni. :)

Muhammad Balfas 2020.01.12. 20:39:06

Gondolom a "Niggerbrot" nevű édességet már másképp hívják..Boldog békeidők! :)

Muhammad Balfas 2020.01.12. 20:39:10

@Der Piefke:

www.youtube.com/watch?v=gS5c_OVZmtk

(Érdemes a nyilatkozók arcát figyelni. Sok mindent elárul..)

Az apokalipszis lovasa 2020.11.03. 08:19:55

"A kerület, ahol Lázár János az elhíresült videót készítette a 2018-as parlamenti választás előtt erős riogatási céllal."

Pedig milyen hülye volt, hiszen Bécs egyedi hangulatú város, a legélhetőbb, és el van túlozva a veszély a bevándorlókkal meg a terrorizmussal.

(gondolj arra, hogy hogy reagáltál volna erre a hozzászólásra tegnap, és hogy reagálsz ma.)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása