oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 17. 06:30,  Kalandok Los Angeles és London útjain 13 komment

2019. november 17. 06:30 Határátkelő

Kalandok Los Angeles és London útjain

Közlekedési mizériák a nagyvárosokban, avagy hogyan jutunk el A-ból B-be Los Angelesben, Londonban és Budapesten? Közben előkerül a Muppet show időközben optimistává lett öregembere, mindez pedig egy carpool podcast keretében. Megőrültünk?

londoni_metro.jpg

London néha az élhetetlen arcát mutatja, különösen akkor, ha a közlekedésről van szó – állapította meg beszélgetésünk elején Bandosz, akinek nemrégiben elég kellemetlen élménye volt, amikor belecsúszott egy délutáni tömegnyomorba a metrón. (Lásd a nyitóképet.)

A londoni közlekedés nehézségeit a rengeteg emberen túl elsősorban az adja, hogy a város kisebb települések sokaságából nőtt össze, így egységes városrendezés sem volt, nincsenek sugárutak például.

Ráadásul minden kerület rendkívül demokratikusan úgy szervezi az életét, ahogy akarja és tudja, úgy ad ki építési engedélyeket, ahogy kedve tartja, ami egész városrészeket képes lebénítani.

Los Angelesben viszont a ritkán eleredő, de akkor sokszor méretes esőzés okoz gondot, ugyanis az ottani autósok ehhez nincsenek hozzászokva, ami nagyon belassítja a közlekedést – mondta Tamás

A londoni 22-es csapdája

Nagy-Britanniában egyébként a jövőben HD-kamerákkal figyelik majd a sofőröket, aki vezetés közben a telefonját nyomogatja, azt nagyon keményen megbüntetik.

Az újdonság az, hogy eddig csak akkor büntettek, ha sms-t küldött az ember vagy telefonált. Most változtatnak ezen, ami azért is érdekes, mert a telefon nem mindig reagál megfelelően a hangutasításokra – mesélte Bandosz.

Nem lesz más lehetőség, mint félreállni, kézzel beállítani a megfelelő dolgokat, ekkor viszont jó eséllyel egy másik kamera vesz majd fel, hogy a dupla sárga vonalon álltál meg és azért büntetnek meg.

Los Angelesben elég egyszerű autózni

Tamás tapasztalata szerint egyébként Los Angelesben elég súlyos kihágást kell elkövetni ahhoz, hogy az embernek tényleg baja legyen közlekedés terén a rendőrséggel.

„Los Angelesben autózni viszonylag egyszerű, nem nagyon állítanak meg indokolatlanul. Az ettől való félelem egy rossz beidegződés, amit az ember hoz magával és nehéz levetkőzni” – vélte Tamás.

Az ember persze egy idő után megtanulja a menekülőútvonalakat, a kisebb utcákat, amelyek segítenek elkerülni a nagy dugókat.

„Los Angelesben vannak másodlagos utcák, amiket nem is nagyon használ a Google. Ezek azok az utcák, ahol a garázsbejárók vannak, ahová a szemeteskukákat teszik ki – ezek azok a klasszikus, a filmekben is látható utcák, ahol a bűnözők menekülnek. Annyi velük a probléma, hogy ezeket az utcákat nem nagyon tartják karban, így elég könnyű defektet kapni” – mondta Tamás.

Miről beszélgettünk még?

Az elektromos autók cammogó vezetőiről (6 perctől)

Egy Japánban élő magyar család megfontolandó tanácsai kiégés ellen (11 perctől)

A minapi Los Angeles-i lövöldözés kapcsán arról, nem tart-e attól Tamás, hogy egyszer belekeveredik valami hasonló helyzetbe? (15 perctől)

A Google Maps miért „kivételezik” a Los Angelesben élőkkel? (20 perctől)

Mi történik, ha beütöd Los Angelesben a Google Mapsbe, hogy vigyen a Hollywood felirathoz? (25 perctől)

Mi az az „átká”? (27 perctől)

Miért rosszak az utak San Francisco elitrészén? (29 perctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország London Budapest Los Angeles Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315309126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2019.11.17. 10:45:03

A londoni közlekedés autóval (a public transzportra nincs rálátásom) tényleg egy rémálom, mind a vezetési morál és az utak minőséget is beleértve :-(

Most éppen Aberystwyth-ben vagyunk, már többedszer, és a különbséget zongorázni lehetne :-)

Az utak, kis túlzással, tükörsimák, az autósok türelmesek, nincsenek a másik seggében, nem lehet dudát hallani, nincs fénykürtözés, hogy; movefasteryousonofabitch!

A táj szépségéről nem is beszélve :-)

Ja és meg valami, egy pint £2.50 :-))

Golf2 2019.11.17. 14:55:41

@ZooLeka: Aberystwyth-ben...ez valami lengyel falu? Kimondhatatlan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.11.17. 16:59:24

Haha, Tamas ezek szerint mar felvette az itteni eletformat (mondjuk ertheto:), es a kocsiban is zajlik az elete (mint sokunknak LA-ben:) ertsd: telefonalas, ugyintezes, de sokaknal akar a reggeli vagy sminkeles( piros lampanal) is belefer:))
Meg nem hallgattam vegig a podcast-et, de LA kozlekedes tenyleg hirhedt...:)

shaktele 2019.11.17. 19:20:02

@Zsuzsi65: na végre, aszittem a tűz elért hozzátok is,,,

SzZoole 2019.11.17. 20:22:54

@Golf2: lengyel falu?

Nem egészen, de hatareset

jojó78. 2019.11.17. 23:06:35

@ZooLeka: Voltunk arra 2 éve. Szebb mint London :DD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.11.17. 23:20:29

@shaktiii: nem, itt nalunk minden rendben szerencsere :) Jobban be voltam fogva mostanaban :)
most meg elvezzuk a novemberi 28c-ot...:) de mar jolesne egy kicsit teliesebb ido is. Jovo hettol allitalolag csak 20c korul lesz, es honapok utan vegre egy pici esot is talan kapunk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.11.18. 00:39:40

LA kozlekedes (ok, azert nem mindenki ilyen ;) de idonkent a hajam az egnek all nekem is...

www.youtube.com/watch?v=CXE25V5p9nY

SzZoole 2019.11.18. 06:06:19

@jojó78.: a lengyel falu fele? :-)))

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.11.19. 13:53:16

A londoni és budapesti úthálózatok összehasonlításához a következőt javaslom:
1. Bökj le két tetszőleges pontot Greater Londonban és nézd meg, mennyi köztük a távolság és az eljutási idő autóval.
2. Bökj le két pontot Budapesten belül, hogy köztük ugyanannyi legyen a távolság.
3. Nézd meg az autós eljutási időt és röhögj hangosan az angol úthálózaton.

Én út- és településrendezési tervezőként vegetálok Angliában, szakmabeliként mondom, hogy rémálom, ami itt folyik. Nincs központi (előre)tervezés, amikor angol kollégák egy projekt kapcsán megismerték a budapesti közép- és hosszútávú közlekedésfejlesztési stratégiát, csak tátották a szájukat, hogy így is lehet települést tervezni???

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása