oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 15. 06:30,  Az első döntések: hogyan válasszunk várost? 28 komment

2019. november 15. 06:30 Határátkelő

Az első döntések: hogyan válasszunk várost?

Amikor az ember azon töpreng, ugyan merre induljon neki a világnak, sok mindent érdemes figyelembe vennie. A különböző megfontolandók közül nyilván a költségek kiemelt jelentőségűek, de emellett akadnak más tényezők is. Ugyan a mai poszt elsősorban a digitális nomádságról szól, de talán mások is találnak benne érdekességet. 

digitalis_nomad_3_foto_pixabay_com_3d_maennchen.jpg

Sokakat vonz mostanában a digitális nomádság, ám divat ide, divat oda, ebbe sem érdemes megfelelő előzetes tájékozódás és terepfelmérés nélkül belevágni. Már csak azért sem, mert kevés kínosabb dolog van annál, mint ha a világ túlsó felén ér minket kellemetlen meglepetés. 

Lássuk tehát, mi mindent érdemes megfontolni, mielőtt meghoznánk a nagy döntést! 

Életmód és életminőség 

Az első és talán a legfontosabb kérdés annak megválaszolása, készen állunk-e arra, hogy elhagyjuk a szélesebb körben vett otthonunk (tehát az adott város, ország) kényelmét. 

Szerintem ez súlyosabb kérdés annál, mint amilyennek általában tartják, hiszen aki megszokta egy nyugati nagyváros (értelemszerűen Budapest is ebbe a kategóriába tartozik) kényelmét, a tömegközlekedést, kávézókat, éttermeket, az üzletek választékát, annak nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz elfogadnia egy teljesen más életmódot. 

Ott van például a thaiföldi Chiang Mai, ami egyébként egyike a digitális nomádok kedvenc városainak, ettől függetlenül kérdés, miként barátkozunk meg a tömegközlekedés helyett a tuk-tukokkal vagy éppen a kifejezetten magas légszennyezettséggel. 

A megélhetés költségei 

A digitális nomádság egyik velejárója (egyes szerencsés kivételektől eltekintve) az, hogy bizony a bevételeink erősen ingadozhatnak, érdemes tehát ennek megfelelően átgondolni a költségeinket. 

Mire figyeljünk? 

Lakhatás 

Attól függően, milyen hosszú távra tervezünk, érdemes utánajárni, mennyibe kerül egy egyszobás vagy egy hálószobás lakás bérlése és rezsije a belvárosban illetve valamelyik külső kerületben. Szintén érdemes tájékozódni a hostelek vagy az Airbnb-n kínált szobák, lakások között. 

Étkezés 

Az éttermek árainak sem árt utánanézni, az utcai árusok nyilván jóval olcsóbbak, de a világ egyes pontjain (főleg Ázsiában) azért ezeket érdemes megfelelő fenntartásokkal kezelni. 

Digitális nomádként aligha fogunk állandóan étterembe járni, úgyhogy tájékozódjunk kicsit a bolti élelmiszerárak felől is. 

Közlekedés 

A helyi közlekedés áraival sem árt kalkulálni, legyen szó metróról (ha van), buszról, taxiról és/vagy Uberről. Különösen Ázsiában járhatunk jobban a motor vagy autóbérléssel, már ha érzünk magunkban elegendő halált megvető bátorságot ahhoz, hogy kimerészkedjünk az utakra. 

Turistáskodás, pihenés 

Erről mindjárt részletesebben is szó lesz, de ha már ott vagyunk, akkor nyilván szeretnénk kicsit körülnézni a környéken, vagy ha éppen sportolnánk – ennek mind ára van. 

Vízumok, bürokratikus nyavalyák 

Nem feltétlenül számol ennek a költségvonzatával az ember, pedig kellemetlen meglepetések érhetnek, ha nem vagyunk rá felkészülve. 

A szabadidő eltöltése 

Noha dolgozni megyünk (még ha kívülről nézve sokan úgy is látják, a digitális nomádok élete csupa tengerpart és buli), azért nem árt kikapcsolódni sem, szétnézni a környéken. 

Érdemes előre felmérni, melyek azok a helyek, amiket érdemes meglátogatni, vagy akár egyenesen nem szabad kihagyni, melyek a jó bulihelyszínek, klubok, illetve hova érdemes elmenni akár egy pár napos kirándulásra. 

Nem árt tisztában lenni azzal sem, milyen messze van a legközelebbi repülőtér, milyen (akár belföldi) repülő- vagy buszjegyárakkal számolhatunk és ezt beépíteni a költségvetésbe. 

Elképzelhető, hogy az általunk kiválasztott város szuper, de ha egyik célunk az utazgatás, akkor nem árt, ha van egy forgalmas, könnyen megközelíthető, olcsó járatokat is fogadó reptér a közelben, különben időben és pénzben egyaránt kellemetlen meglepetések érhetnek. 

Vízumügyek 

Persze, persze, tudjuk, vízum kell bizonyos országokba, nincs miről beszélni, igaz? Egyrészt igaz, nyilván mindenki utánanéz az ilyen típusú alapinformációknak mielőtt elindulna, ám akadhatnak meglepetések. 

Ilyen meglepetés lehet az, ha érkezéskor derül ki, hogy mondjuk adott országban belépés előtt fel kell mutatni a kilépés szándékát bizonyító retúrjegyet is, különben be sem engednek. 

Sok országban játszanak azzal a digitális nomádok, hogy a 90 napos időszak lejárta előtt nem sokkal kilépnek az országból, majd azzal a lendülettel vissza is mennek. Ami teljesen OK, de ennek is vannak költségei, amivel szintén nem árt kalkulálni. 

„Nomádbarátság” 

Amikor arról van szó, mennyire „nomádbarát” egy-egy hely, akkor leginkább a wifi minősége és elérhetősége a kérdés – hiszen ez mégis csak alapkövetelmény a munkához. 

Kevés dühítőbb dolgot lehet elképzelni annál, mint amikor az ember leül(ne) dolgozni, de nem tud, mert pocsék, szakadozik, lassú vagy egyáltalán nincs wifi. 

Szintén célszerű felmérni a közösségi irodák helyzetét, van-e belőlük, mennyi, hol és milyen áron. Itt nem csak hozzánk hasonló emberekkel találkozhatunk, de általában a wifi is jó és megbízható. 

Ezeken a helyeken akár alkalmanként is fizethetünk, vagy válthatunk (jellemzően egy hónapig érvényes) bérletet. A legtöbb közösségi iroda a nap 24 órájában nyitva van, ami Európán kívül dolgozva, viszont európai ügyféllel kifejezetten hasznos lehet. 

A digitális nomádok öt (+1) kedvenc városa 

A kedvelt helyek között meglehetősen sok van Délkelet-Ázsiában (viszonylagos olcsóság, szép környék, érdekesnek ígérkező utak), ám én most emellett a hosszabb listáról európai célpontokat is válogattam, éppen a könnyebb megközelíthetőség miatt. 

#1 Canggu, Bali 

Megélhetési költség: 1000 USD/hó

Internetsebesség: 20 mbps

Előnyök: rendkívül barátságosak a külföldiekkel, sok a munkára alkalmas hely

Hátrányok: rossz egészségügyi ellátás, kifejezetten meleg és párás idő is lehet 

#2 Chiang Mai, Thaiföld 

Megélhetési költség: 1000 USD/hó

Internetsebesség: 20 mbps

Előnyök: gyalog is könnyű közlekedni, sok a munkára alkalmas hely

Hátrányok: rossz a közlekedésbiztonság, erősen szennyezett levegő, kevésbé toleránsak a külföldiekkel 

#3 Buenos Aires, Argentína 

Megélhetési költség: 1260 USD/hó

Internetsebesség: 8 mbps

Előnyök: gyalog is könnyű közlekedni, nappal és éjszaka is jó programok

Hátrányok: gyenge közbiztonság, különösen a nők számára 

#4 Prága, Csehország 

Megélhetési költség: 2040 USD/hó

Internetsebesség: 26 mbps

Előnyök: gyalogszerrel is jól bejárható, biztonságos

Hátrányok: gyenge közegészségügy, faji előítéletek 

#5 Lisszabon, Portugália 

Megélhetési költség: 2075 USD/hó

Internetsebesség: 21 mbps

Előnyök: gyalogszerrel is jól bejárható, biztonságos, sok nagyszerű programlehetőség

Hátrányok: rosszul felszerelt kórházak, átlagosnál gyengébb levegőminőség 

+1 Budapest 

Megélhetési költség: 1600 USD/hó

Internetsebesség: 34 mbps

Előnyök: nagyon biztonságos, gyalog is jól közlekedhető, rengeteg programlehetőség

Hátrányok: erős faji és melegekkel szembeni előítéletek 

A poszt (és a lista) alapjául ez a cikk szolgált.

(Fotó: pixabay.com/3d_maennchen)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: digitális nomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1115306782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2019.11.15. 07:13:20

Balin és Thailanden soknak tűnik az a ezer USD/hó.

Miért nem folytat gyűjtögető/ halászó/vadászó életmódot, és ha már meleg van akar a szabadban is tudna aludni ha már egyszer NOMÁD életmódot él, nem? :-)))

Csak viccelkedek

Golf2 2019.11.15. 07:55:23

Remélem már nem leszek nomád.

Arthamyr 2019.11.15. 10:06:58

@ZooLeka: és esetleg vadásszon emberre és vegyen fel emberevő életmódot is. :D

Arthamyr 2019.11.15. 10:21:50

Budapest csak referenciapontnak van a listán?
A hátrányt főleg nem értem, ezt egy magyar ember nem igazán érzékeli, így referenciának nem alkalmas, meg amúgy is vitatható, pl. érdemes gondolni az arab országokra is...

kék madár 2019.11.15. 10:28:12

hat hogy pont Medellint miert vetted le a listarol az nekem rejtely

adg 2019.11.15. 10:59:03

Egeszen fantasztikus, hianypotlo iras!

2019.11.15. 11:02:27

@Arthamyr:

"magyar ember nem igazán érzékeli, így referenciának nem alkalmas"

Szerintem budapest pont jó referenciapont, mert ismerjük, így segít értelmezni, hogy az, ha egy várost biztonságosnak, tisztának, működőnek, előítéletesnek jellemeznek, az mit jelent.

Az is tök jó, hogy szerepel, mekkora összegre számítanak megélhetési költségként. Mi ismerjük mo-ot, tudjuk, mennyi a minimálbér, mennyi a medián bér, és akkor ha ehhez képest ott vannak egy digitális nomád várható költségei, az segíteni fog más helyekkel kapcsolatban.

Budapest egyébként azért szerepel, mert minden top 10 ilyen listán szerepel. Menő, jó ár/érték arányú helynek szokták gondolni, egyébként teljes magyarországgal együtt.

Arthamyr 2019.11.15. 12:37:29

@Nagy kámpics: az emlitett hatranyokra gondoltam, hogy magyar ember nem igazan erzekeli.

Mondjuk az is erdekes, ha a referencia Budapesten nincs megemlitve a gyenge egeszsegugy meg a rosszul felszerelt korhazak, akkor mi lehet Lisszabonban, Pragaban. Meg akkor ez rendben van mondjuk Buenos Airesben, Pragaval ellentetben? Meglepo info. :)

De tokmind1, @adg: megfeleloen osszefoglalta a poszt lenyeget...

SzZoole 2019.11.15. 13:00:28

@Arthamyr: esetleg :-))

Vagy, esetleg 180 centis bögyössegges amazon, akkor könnyen össze tudja nomádkodni a megélhetési költséget :-)))

Csak vicc volt

shaktele 2019.11.15. 14:12:55

@kék madár: ulverstone is érthetetlen.

Arthamyr 2019.11.15. 14:31:10

@ZooLeka: Csak nehogy 44-es labacska legyen hozza. :)

Golf2 2019.11.15. 15:51:26

@shaktiii: ma este nyit a megalomán barom betonkolosszusa.65000 ......meg tapsol hozzá.

dikusz. 2019.11.15. 17:18:04

@Arthamyr: Ha a @ZooLeka: által adott paraméterek megvannak, akkor ugyan, mit számít, hogy 44-es lába van? :)))

Herr Géza 2019.11.15. 21:39:00

Kedves HÁ, azt hiszem, a “digitális nomád” témát el kéne felejteni egy időre...
Ki a túrót érdekli az igen szűk kört érdeklő (?) téma huszadszori előcingálása?

Herr Géza 2019.11.15. 21:46:34

És akkor még a #kákáncsomót tag alatt megkérdezném, hogy mijatökömet jelenti az “Internetsebesség: x mbps” baromság? Hol, mikor, melyik szolgáltató milyen csomagjában, stb...

Din Serpahis 2019.11.15. 21:59:13

@Herr Géza: Az egész digitális nomádkodásnak nincs semmi értelme. Sokkal jobban jár az, aki megül a seggén, dolgozik szépen, jó sok pénzt összekeres (amit szerintem a nomádkodással nem lehet), aztán abból oda megy utazgatni ahova akar. (És akkor már nem ratyi indonéz netkávézókban kell nyomogatni a wifi connectiont, hanem jó kis szállodákban lehet élvezni az életet)

Herr Géza 2019.11.15. 22:44:45

@Din Serpahis: Abszolút egyetértek! Egy túlhájpolt hülyeség az egész digitális “nomádkodás”. Überfasza lenne egy egzotikus tengerparton/strandon dolgozni a laptopon, ezért sokezer USD-t /akármit kasszírozni, de aki próbált már akár csak az emailjeihez hozzáférni egy világvégi “szupitúristahelyen”, az pontosan tudja, hogy ez mekkora szerencsejáték.
Ha meg Csingcsang-alsón bérelsz egy putrit, ahol műxik ugyan a net, de a fejedre szarnak a poloskák & svábbogarak, akkor miért is jó neked?
Ha meg maradsz Európában akárhol, akkor akár lehet az az “akárhol” pl. Kiskunszűzmárián is.
:D

shaktele 2019.11.16. 07:22:56

@Herr Géza: Te Gejza, nem új ám ez a dolog, gondolj csak a vándorló mesterlegényekre, gondolj a művészekre, Borsos Miklós, Kassák Lajos..s Rejtő is..

Nem értem hogy miért rossz ha világot látnak...

Alick 2019.11.16. 11:21:19

@Herr Géza: A nyaralómban van 150 Mbites net, nekem ez a nomádkodás. :)

Alick 2019.11.16. 11:21:28

"Hátrányok: erős faji és melegekkel szembeni előítéletek"

A világ bármely nagyvárosában probléma lehet a gettőban és a gettólakókkal - ezt a helybeliek is tudják.

Arthamyr 2019.11.16. 11:43:34

@dikusz.: Vegulis annak, akit nem zavar, hogy az illeto fiunak szuletett, semmit.

vajdasagi 2019.11.16. 12:34:34

@Alick: Szándékosan félreérted ezt az értékítéletet. Ez arról szól, hogy sajnos egy néger vagy egy arab nem nagyon élhet le itt Budapesten 1 évet úgy, hogy közben ne legyen része valamiféle fizikai bántalmazásban. A beszólásokról nem is beszélve. Ez valóban szörnyű. Amúgy Budapest olyan nagyszerű, hogy még ezzel együtt is sokan bevállalják. Engem, mint magyart nem személyesen érint ez a bántalmazás-probléma, de nagyon szégyellem a dolgot. Rasszizmus az mindig is volt, de a NER idegengyűlöletet szító sajtója sajnos nagyon kiengedte ezt a szellemet a palackból.

TGer 2019.11.16. 12:34:34

Szerintem olyan egészségügy, amiről itt sokan álmodoznak, amikor ujjal mutogatnak arra, hogy a miénk is rossz, sehol a világon nincs. Ahol van, ott megfizethetetlen, hozzáférhetetlen, betemeti a bürokrácia, stb. Bárhová mész, valamilyen aspektusból legalább annyira rossz, mint itt.

m.t. 2019.11.16. 12:34:34

@Herr Géza:
Szerintem meg a kosárlabda hót hülyeség. Fizetsz azért hogy ülj egy padon és embereket nézz ahogy rohangálnak fel alá és pattogtatnak egy labdát.

Titeket az hol zavar ha valaki így akar élni?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása