oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. november 13. 06:30,  London után Budapest lett a jó irány 49 komment

2019. november 13. 06:30 Határátkelő

London után Budapest lett a jó irány

Eszter London és Indonézia után tért vissza Magyarországra, hogy megpróbálja megvalósítani álmait. Történetét olvasva szerintem elég jó úton halad efelé. Egy olyan történet fonalát vesszük most fel, amit hat éve ejtettünk el, lássuk tehát, mi minden történt vele azóta! (Eszter hat évvel ezelőtti posztját itt olvashatod el.)

magyarorszag_budapest_no_foto_pexels_com_musicfactory-lehmannsound.jpg

„Meglepett a Határátkelő blog megkeresése, de egyben nagyon örültem is neki, szívesen beszélek az országról, amiben élek. Két írást küldtem, még 2013-ban, mikor Indonéziából hazaköltöztem, ahová két év London után csöppentem.

Az eltelt bő hét évben sokat fordult körülöttem a világ, de pár dolog nem változott: szeretek utazni, szeretek Budapesten élni, hiányzik London, és úgy érzem, jó helyen vagyok.

Ambivalens érzések ezek, de igazak. Akkor valahol ott tettem le a fonalat a Londonról szóló írás végén, hogy jó is volt, küzdeni is kellett, de szerettem (szeretem most is, többször voltam látogatni), és belekezdtem egy projektbe, ami miatt úgy érzem, megéri itt maradni, amivel hatni tudok az országra, ahol élek.

Életem egyik legjobb döntése

Ennek a mondatnak köszönhetően, a blogon keresztül megkeresett Koós Gábor, aki azán éveken keresztül, ha nem is sok pénzzel, de támogatta a projektet, amit ez úton is őszintén és újra köszönök neki, mert az a pici is nagy segítség volt, arról nem is beszélve, hogy nagyon hitt a projektben, ami viszont felbecsülhetetlen támogatás.

Ez a projekt volt a NOWmagazin, egy online kulturális platform, amit Zsiga Pál barátommal indítottunk el 2012. nov. 1-én azzal a céllal, hogy támogassuk a feltörekvő, pályájuk elején lévő zenészeket, művészeket, a fiatal kortárs kultúrát.

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy ebbe belekezdtem, sokat köszönhetek a magazinnak érzelmileg is, munkatapasztalat és kapcsolati tőke szempontjából is, és hiába volt gyakran szélmalomharc, semmire le nem cserélném.

A multis munka nehézségei

Az elején naivak voltunk, de lelkesek, szívvel csináltuk, és rengeteg szuper embert ismertünk meg. Közben egy multinál dolgoztam IT supportként, ami arra volt jó, hogy eltartson és megadja a szabadságot, hogy mellette a magazinnal foglalkozzak, építsem, egyengessem az útját. Ezt muszáj volt fejben így leszögezni, különben bedarált volna.

Nagyon hamar rájöttem, hogy egy multicéges környezetben sem a céges felépítés, sem a munkamorál, sem a nexusok nem nekem valók, arról nem is beszélve, hogy nagyon nehezen ülök meg napi nyolc órát egy irodában, főleg, ha azt érzem, hogy a munkám nincs megbecsülve, mert egy betanított majom is meg tudná csinálni.

Behúzott az irodalom

2012 őszén jelent meg a könyvem, amit az Indonéziában töltött hónapokról írtam. Szuperboldog voltam tőle, a maga módján sikeres volt, és adott egy nagy lökést, hogy komolyabban vegyem az írást és az irodalmat, így kerültem el a Fiatal Írók Szövetségének egy prózaműhelyére, majd hamarosan rendezvényeket kezdtem nekik szervezni, jelentek meg novelláim folyóiratokban és később, közel két évig vezettem is a prózaműhelyt.

Nagyon behúzott az irodalom, a könyvem kiadójánál is dolgoztam egy darabig heti egy napban, így a multitól kissé el tudtam szakadni, de még nem egészen.

2015-ben aztán egy reggel arra ébredtem, hogy kiadót akarok alapítani. Bár könyvkiadást végeztem a Szegedi Egyetemen, de nem ez, hanem inkább az pattintotta ki az ötletet, hogy a három itt töltött év alatt egyre jobban beleláttam a könyves szakma és a zenei színtér bugyraiba, és észrevettem, hogy vannak erősségei, gyengeségei, és jót tenne nekik egy új modell.

Amióta az eszemet tudom, imádok olvasni és zenét hallgatni, így azzal keltem, hogy elindítok egy irodalmi-zenei valamit, ahol, ha nem is jobban, de máshogy akarom csinálni, mint mindenki más. Ez lett a NOW Books & Music.

A zenei menedzsment

A semmiből indult, önerőből, zsebpénzből, ahogy a magazin is, és meglepően hamar meglepően jó nevet szerzett. Ennek égisze alatt másztam bele a zenei menedzsmentbe.

Közös barátokon keresztül, még korábban ismertem meg Balázst és Ábrist, miután hazaköltöztek Londonból, és itthon újra összerántották a The Royal Freak Out nevű zenekarukat, velük együtt indultunk el ezen az úton, akkor még itt is naivan, de iszonyú nagy lelkesedéssel, hiszen mi lehet menőbb, mint a rock’n’roll?

Második, már itthon megjelent kislemezüket már én egyengettem, és azóta is őszintén hiszem, hogy lesz még ebből Wembley, de ha egyelőre még az nem is, jövőére egy újabb szerbiai turné, 2021-ben meg remélhetőleg görög turné.

2016-ban megjelent egy novellatrilógiám is, amit a String Theory zenekarral zenei albummá dolgoztunk át Ördöggerinc címmel, ennyire menő dologhoz még sosem volt közöm, a mai napig leakadok ezen. Amikor először láttam meg az Írók boltja kirakatában, tényleg könnybe lábadt a szemem.

Nem könnyű terep, sem a zenei élet, sem az irodalmi, ha az ember meg akar élni belőle. Nem is igazán lehet, főleg azoknál a rétegzenei műfajoknál és kortárs irodalomnál, amiben én mozgok.

Itt tudok tenni a közösségért

Ellenben nagyon hálás dolog, sokat kap vissza az ember érzelmileg. Feltölt, pörget, éltet, ahogy Budapest is, aminek egyre több rejtett részét ismertem meg, egyre több embert, egyre izgalmasabb helyeket.

Többször visszamentem Londonba látogatóba, de egyre inkább azt éreztem, s érzem most is, hogy itt a helyem, itt tudok valamit tenni a közösségért. Minden nap biciklivel járok már bő hat éve, és csodálom, hogy nem ütött még el autó, mert rendre azon kapom magam, hogy csak bámulom a körút gyönyörű homlokzatait, a Dunát, a várat, a Szabadság-hidat. Elképesztően szép ez a város.

Közben kisebb-nagyobb utazások mellett bejártam a Dél-afrikai Köztársaság egy részét is, hatalmas élmény volt, és beleszerettem a Balkánba, ahova gyakran visszajárok az utóbbi pár évben. Ezekről néha-néha írok is ezt-azt.

Ugrás egy bizonytalanabb világba

A nagy fordulópont 2017-ben jött, amikor egy barátom felajánlott egy munkát, hogy segítsek be a vállalkozásába. Otthonról, adminisztratív dolog, és úgy osztom be a munkaidőmet, ahogy szeretném, ellenben bizonytalan, mennyire lesz ez hosszútávú vállalkozás. Egy pillanatig nem gondolkoztam, beadtam a felmondásomat a multinál.

Ezt a pillanatot a mai napig életem top 3 legjobb döntéseinek egyikének gondolom, még ha ezzel az egyéni vállalkozók sokkal bizonytalanabb világába is léptem be: nincs fix szabadnap, nincs havi garantált fix fizu, nincs felmondási idő, nincs betegszabi.

Mégis, ez szükséges volt, hogy tovább tudjak menni azon az úton, amin elindultam, hogy felépítsek valami stabilat a NOWmagazinból és a NOW Books & Musicból, amikkel eddigre már annyi munkám lett, hogy nem is bírtam az irodai meló mellett/alatt csinálni.

Elvégeztem egy egyéves zenei menedzsment sulit, még mélyebbre másztam a dologba, mert szerettem volna kilépni a naiv lelkes amatőr státuszból a profizmus felé. Tudom, hosszú még ez az út.

Közben Palival más irányba indult az életünk, neki nagyon beindult a fotózás, nem is volt kedve, de már ideje sem annyit foglalkozni a magazinnal, és emiatt egyre több lett közöttünk a konfliktus.

Nehéz időszak volt az utolsó néhány hónap, akkor a bevételeim is drasztikusan csökkentek, magánéletileg is sok volt a zűr, elég nagy pánikban voltam. Végül, hosszas szenvedés után úgy döntöttem, többet ér a barátságunk, így 2019. február 11-én lehúztuk a rolót a NOWmagazin „szerkesztőségében”.

Aznap utaztam Kubába, hogy kipihenjem az elmúlt éveket és új terveket kreáljak a jövőre, az út pedig nagyon feltöltött, és mire hazajöttem, még munkám is lett, egy civil projekt kommunikációsaként, amin keresztül egy új világba csöppentem.

Nagyon sokat tanultam általuk, de szeptemberben elköszöntünk egymástól, mert az én természetes közegem azért mégis csak a zenei-irodalmi élet.

Befektetés a jövőbe

Beiratkoztam egy zenei export és zenei branding képzésre, jelenleg négy zenekarral dolgozom aktívan és egy újabb könyv születésén ügyködök.

Remélem, hamarosan találok olyan zeneipari munkát ezek mellé, ami azért el is tart, de most nem aggódom emiatt, most ezt az időszakot befektetem a jövőbe, most arra fókuszálok, hogy minél többet tanuljak, fejlődjek, hogy még inkább beérjenek a dolgok.

Azt érzem, hogy a legjobb helyen vagyok és az életem a lehető legjobb irányba halad, még, ha tudom is, hogy Londonban sok minden könnyebb lenne vagy jobban keresnék.

A világ egyik legmenőbb munkája

Itt sok a kihívás, naponta felbosszant az aktuálpolitika, egyre jobban érzem a bőrömön az újabb és újabb korlátozásokat, de ahelyett, hogy erre fókuszálnék, inkább berakom a fülesem, felpattanok a cangámra és végig tekerek a világ egyik legszebb városának utcáin, találkozom a barátaimmal, akik mind olyan emberek, hogy a két kezemet összetehetem miattuk.

Bevetjük magunkat a budapesti éjszakába, ami színes, élő, lüktető, néha értelmetlen és reggelig tartó, de mindig valami egyedit tartogató.

Aztán ezt másnaposan ébredve, persze, kevésbé látja színesnek az ember, de akkor meg egy nagy bögre kávé után leülök dolgozni a fotelbe, a macskám az ölembe kucorodik, és azt érzem, hogy a világ egyik legmenőbb munkájába fogok bele: koncerteket szervezek a zenekaraimnak, agyalok a jövőjükön, hova tovább, kivel kéne közös buli, kéne-e egy jó klip, hogyan lesz ebből fesztiválnagyszínpad, hogyan fog összeállni 2021-re a görögországi turné és amúgy megjött-e már az árajánlat az új könyvhöz a nyomdától.

Ötletem sincs, mit fog hozni a jövő, de, ami nem változott 2012 óta: szeretek utazni, szeretek Budapesten élni, hiányzik London, úgy érzem, jó helyen vagyok és jó irányba tart az életem.”

(Fotó: pexels.com/musicfactory-lehmannsound)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9715302724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.11.13. 06:43:53

"inkább berakom a fülesem, felpattanok a cangámra és" nem hallok,csak tekerek.

_z_ 2019.11.13. 07:13:59

"csodálom, hogy nem ütött még el autó, mert rendre azon kapom magam, hogy csak bámulom a körút gyönyörű homlokzatait"
"berakom a fülesem, felpattanok a cangámra és végig tekerek a világ egyik legszebb városának utcáin"
Hat, tenyleg csoda, hogy meg nem ütöttek el süketen, bambulva biciklizes közben. (tudom, megfogtam a poszt lenyeget :))
Amugy erdekes volt.

Arthamyr 2019.11.13. 09:29:11

@Virago_1000: nem erről szólt a poszt, és mi közünk hozzá?

Arthamyr 2019.11.13. 09:33:35

Nekem tetszett, jó poszt, érdekes életforma, mondjuk azt kevéssé látom, hogy ebből hogyan lehet ennyit utazgatni, szórakozni és megélni egyszerre.

_z_ 2019.11.13. 09:36:09

@Arthamyr: Ez bennem is felmerült… A beveteleim drasztikus csökenese utan szeretnek en is elmenni Kubaba feltöltödni :).

_z_ 2019.11.13. 09:37:17

@Arthamyr: Micsoda kerdes ez? Nö+Magyarorszag=3 gyerek! Miert nem teljesiti a kvotat :)?

Platonica 2019.11.13. 09:50:47

Nos, ez a poszt szuperen ravilagit arra, mit is jelent az irodalom, konyvkiadas, zene vilagaban dolgozni szabaduszokent, amin a multkori ir lany posztja miatt sokan hitetlenkedtek (gunyolodtak?), meg luzernek titulaltak, es hogy "csak" pincer, a tobbi meg hamuka.

Nagyon erdekes volt, irigylesremelto OP kreativ energiaja. Sok sikert ahhoz, hogy tovabbra is olyasmivel foglalkozhasson, ami nem feltetlenul a materialis megterulesrol szol!

shadowman1 2019.11.13. 09:56:50

Majd változik ez is végleg be fog telni a pohár, mikor a sok ügyeskedések felütik a fejét.
Úgy veszem ki, hogy fiatal még a posztoló így ráér majd belefásúlni.

Arthamyr 2019.11.13. 09:57:01

@_z_: Igazad van, megfeledkeztem magamrol... Majd ma jobban figyelek a kozteri plakatokra, biztos emiatt is jobban teljesit Magyarorszag.

Arthamyr 2019.11.13. 10:04:29

@Platonica: A multkori szomorkodott az elete miatt, a mai poszter lenyegesen vidamabbnak tunik. O azert jott haza, mert tetszik neki a hely, jol erzi magat, vannak otletei, amikben hisz, tud veluk foglalkozni, a multkori picsogott, hogy milyen rossz neki Belfast, es bevallottan a szocialis rendszer kihasznalasara koltozott vissza. Ez hatalmas kulonbseg, boven eleg, hogy a luzerek oldalarol atdobja a meno oldalra, hisz a legfontosabb az, hogy az ember jol erezze magat, es ezt kepes legyen fenntartani.

Persze attol meg itt a kerdes, hogy ki mit szeretne az eletetol, szeretne-e olyan materialis dolgokat, mint sajat haz vagy lakas, vagy mint azt virago kulturaltan firtatta, gyerekek.

puhacica 2019.11.13. 10:13:25

@Arthamyr: hazakoltoztetek vagy csak szunet van?

Buchhalter 2019.11.13. 10:13:27

@Virago_1000: bár állítólag külföldön élsz ,de nagyon majmolod a regnáló Fidesz kormányzati döntéseit.Nem kéne felülni erre a szaporodjunk ész nélkül vonatra! Szociális munkás múltamban jó néhány családnál láttam ,láttuk kollégákkal,hogy sok felelőtlen szülő van : mindenféle szociális juttatásért szültek,de nevelni se kedvük,se energiájuk nem volt.És az esetek 60-70 %-ban fehér családokról beszélünk! Nem mindenki alkalmas gyereknevelésre,de kihangsúlyoznám,hogy attól még értékes emberke lehet! Bár ezt a Fidesz fanok úgy sem akarják megérteni.Különben is a föld túl van népesedve.Kihalás az emberi fajt egyelőre nem fenyegeti.Sőt, szakemberek szerint Magyarország is inkább 5-6 millió embernek adna életteret.

Csodabogár 2019.11.13. 10:13:37

Jó poszt, tiszteletre méltó a posztoló energiája és optimizmusa. Amit csinál, szerintem sehol se lenne könnyű, de ő ebben a közegben érzi jól magát és igaza van. Csak sok sikert tudok kívánni neki és remélem, hogy végig tudja vinni a terveit és megvalósítja mindig az ötleteit. Minden képen színesebb és érdekesebb lesz az élete, mint egy irodában ülve, akár jó fizetésért is.
No és persze Budapest tényleg szép és jó itt élni!

Platonica 2019.11.13. 10:24:23

@Arthamyr: Nem erre utaltam, hanem arra, hogy a NY-i eletevel kapcsolatban ertetlenkedtek egy pa'ran.
Amugy meg Eszter is leirta, hogy hazaterte ota jo par pluszkepzesben vesz/vett reszt, amit a munkaja szinvonalasabba/profibba tetele miatt csinal. Abszolut nem gondolom, hogy ez a szocialis rendszer kihasznalasat jelentene (es az ir lanynal is csak az egyik motivacio volt a tanulas).
Azt is erdemes figyelembe venni, hogy az a cikk 1 azaz egy honappal a hazakoltozes utan irodott, amikor a hianyerzet/depressziv hangulat me'g lenyegesen tulsulyban lehet. Az itteni beszamolo egy 6-7 ev alatt felepitett eletet mutat be perspektivikusan. Nyilvan ezert sem erdemes hasonlitgatni eleterzesileg.

puhacica 2019.11.13. 10:31:31

igy kellene valahogy...
csak abbol a vallalkozoszellembol kaphatnek egy darabkat! _/\_

London2009 2019.11.13. 14:33:24

@Virago_1000: na es nalad? Csalad, gyerekek?

London2009 2019.11.13. 14:49:07

Koszonet a posztertol, hogy vette a faradsagot es tollat ragadott!
Erdekes szakma, amirol semmit sem tudok. A lenyeg, hogy elvezi es meg is tud elni belole. Ez az igazi tehetseg.
Budapest meg valoban szep es jo. Az ejszakai elet, az underground helyek, zenei paletta, muveszi vilaga stb. valoban elvezetesse teszi. Mas kerdes, hogy ha ez az eletszakasz majd lezarul, akkor mit tud majd nyujtani. Mindenesetre en is imadtam “fiatalkoromban” es csupa jo emlekem fuz hozza. Mas kerdes, hogy most ezek a dolgok nem sokat jelentenenek, mert leginkabb a parkokba jarok, zold meg Budapesten nincs.

fhdgy 2019.11.13. 15:05:05

A posztnak van egy üzenete számomra : a kultúrából piaci alapon is meg lehet élni!

Jól érzékelem?

Ha igen, akkor miért hallható annyi rinyálás?

Vagy , akik tudják csinálják, akik meg nem azok rinyálnak!?

shaktele 2019.11.13. 15:35:16

A Royal FreakOut nem rossz:

www.youtube.com/watch?v=jbQlFL1SVBs

String Theoryt nem leltem, van oda linked Eszter?

puhacica 2019.11.13. 17:03:31

@Arthamyr: pedig mar azt hittem, titeket is ido elott haza huzott leanyfalu. :D

Platonica 2019.11.13. 18:49:05

@London2009: Gyerekes ertelmisegi ismeroseim (olyanok is, akik mar visszakoltoztek pl Kanadabol, Nemetorszagbol) oktatas, tovabbtanulas, minosegi sportolas, plusz-fejlesztesi lehetosegek, es hasonlo erveket hoznak fel Bp mellett. Sokmindenben egyetertek!

Amugy meg tegnap neztunk egy Szabo Istvan filmet, amiben elhangzik egy mondat egy parizsi szajabol vhogy igy: tudjuk, hogy te egy olyan orszagbol jottel(=Mo), ahol me'g sokat adnak a kulturara. Szoval, aki erre tette fol az eletet, talan ertheto okokbol szavaz Bp-re:-) Gyerekvallalas utan/alatt is hasonlo dolgokat fog majd csinalni valoszinuleg.
(Csak halkan, azert zold is van, nekunk tuti nincsenek rossz emlekeink az elso evekrol:-)

shaktele 2019.11.13. 21:10:29

@Platonica: "Szabo Istvan filmet"

Jopofa amikor a magyar disszidensek mozgalmi dalokat énekelnek, ha ugyanarra a filmre gondolunk

Arthamyr 2019.11.13. 21:26:36

@puhacica: Az huz, de a rablancot meg nem vetettuk le... :)

midnight coder 2019.11.14. 08:11:40

@Buchhalter: A világ nem Európában van túlnépesedve, hanem Afrikában és Ázsiában. Ott kellene leállni a szaporodással.

Nzoltan 2019.11.14. 08:11:40

@Buchhalter: Ekkora marhaságot írni ecsém....

Nzoltan 2019.11.14. 08:11:40

@fhdgy: Az utolsó mondat állja meg a helyét.
Egyébként a kultúra bizonyos vállfajai igencsak dotáltak, vagy teljesen állami finanszírozású. A többség ezen nem akar változtatni, mert jó neki a biztos(?) kevesebb langymeleg.

Buchhalter 2019.11.14. 08:51:22

@Nzoltan: aztán kifejtenéd mi volt a marhaság szapora urasság?!
Várom a válaszodat tudományos linkekkel alátámasztva.

Buchhalter 2019.11.14. 08:53:43

@midnight coder: Szerintem Európa is : Olaszországban szinte minden nagy és kis ragadozó arányaiban is kisebb számban van mint Európa más országaiban és amíg pár ezer medve miatt megy a hiszti a 15- 20 millió ember részéről .... Talán egészséges harmóniában kéne élni a természettel.

Nzoltan 2019.11.14. 09:02:07

@Platonica: nézzük meg Budapest közeli jövőjét. Orbán álma, hogy főváros kulúrális és sport világváros lehessen. Ennek a víziónak a része a sok stadion és maga a liget projekt is. Az ellenzék pont ennek tesz keresztbe, mert hosszútávon az erős kultúrális élet és az eredményes sport a jobboldalt erősíti. Nézzük csak meg, hogy mi is történik? Minden olyat leállítanak, ami kettő fába kerül. Ée hivatkoznak, hogy ezeknek a külvárosi rozsdaövezetbe kellene kerülnie. Ezért nem épülhetnek vissza a kommunisták által vissza vagy teljesen lebontott épületek a ligetbe. Közben a rozsdaövezetben épülő atlétikai stadiont is elkaszálják, holott az agyon sok rendezett parkot is jelentene azon a környéken. De miattuk nem épülhet meg a normafánál egy parkoló, ami egy szerintük erdő területén lenne , de aki látott már erdőt, annak az valójában csak egy elvadult susnyás.

És még sorolhatnánk.

Nzoltan 2019.11.14. 09:02:07

A poszthoz:

Az egy tendencia, hogy a fiatalok valami “jó állást” ketesnek egy “multinál”. Aztán meg írigykednek az ilyen posztot író, sikeres emberekre. Így vannak nevelve. De nem csak itt, külföldön is. Mert nem nevelték őket önállóságra. Ennek a fiataloknak mindent a seggük alá rakó jóléti rendszer az oka, ami a vállalkozói hajlamot már csírájában öli ki belőlük.

Örüljünk, hogy vannak ilyen sikeres emberek és reméljünk több hasonlót.

Arthamyr 2019.11.14. 09:44:29

@Nzoltan: olyan sok mindennek nem fognak keresztbe tenni, erről kis törvénymódosítással gondoskodnak, nem kell aggódnod... Az meg lehet, hogy a kultúra felfutása kedvezne a jobboldalnak, de a jelenlegi magyar kormány nem elsősorban jobboldali, hanem inkább populista. Viszont emiatt sem kell aggódnod, mert ez nem fenyeget, akármennyi szétlopott projektet raknak a ligetbe... A populizmushoz sok tájékozatlan, kritikus gondolkodásra képtelen ember kell, ez stabilan meglesz.

Platonica 2019.11.14. 11:51:33

@shaktiii: Hm, szerintem nem...

@Nzoltan: Nem pontosan ertem, ezzel mire reagaltal.

Visceroid 2019.11.14. 12:13:54

"Mi lett a siker titka?"

A külföldön összegyűjtött pénz?

Buchhalter 2019.11.14. 12:16:00

@Nzoltan: továbbra se válaszoltál,de látom Platoncicába is sikerült beleszállnod.Érvek nélkül bunkózol.Elgurult a gyógyszer?

erol 2019.11.14. 13:41:43

@London2009: "zold meg Budapesten nincs."
Ja, ha nem számítjuk a Városligetet, a Népligetet, a Margit-szigetet, az Óbudai szigetet, a Népszigetet, a Gellérthegyet, a budai hegyeket, a Vérmezőt, Városmajort és még pár száz kisebb nagyobb teret akkor tényleg nincs.

erol 2019.11.14. 13:41:48

@Nzoltan: "Orbán álma, hogy főváros kulúrális és sport világváros lehessen"
Hát szerintem inkább csak sport, a kultúra nem erőssége a fiúknak.

shaktele 2019.11.14. 14:46:58

@Platonica: you keeeping me in the dark :-)

Bálint Andris volt a filmben?

Platonica 2019.11.14. 19:08:38

@shaktiii: Nah:-D
Joval ujabb (ha jol tippelek a tiedre), sok-sok kf-i szinesz, zenei hatter, ket fovaros mint helyszin...
Oszlik a sotet?:-D

shaktele 2019.11.14. 20:41:27

@Platonica: nop.

Sok kesobbi filmje kimaradt, a nagyok megvoltak, beiing julia..etc..

Szabad a gazda.

sírjatok 2019.11.14. 21:18:30

@Buchhalter: "a szaporodjunk ész nélkül vonatra"

az, hogy ne haljunk ki, nem egyenlő azzal, hogy "szaporodjunk ész nélkül", ezt csak te szeretnéd mert erről sokkal könnyebb bebizonyítanod hogy butaság. Lásd még: szalmabábégetés.

sírjatok 2019.11.14. 21:19:10

@Buchhalter: "Szociális munkás múltamban jó néhány családnál láttam ,láttuk kollégákkal,hogy sok felelőtlen szülő van : mindenféle szociális juttatásért szültek,de nevelni se kedvük,se energiájuk nem volt"

Ez esetben érthetetlen, miért pont a fideszt szapulod, aki a szoc juttatásokat adókedvezménnyé minősítve pont azt kívánta biztosítani, hogy a tehetősebb családok segítve legyenek a gyerekvállalásban, a lumpenek meg ne. (Érdekes, máskor meg pont ez a baja mindenkinek, hogy a SZEGÍÍNYEKNEK MÉÉR NEM AD!)

Illetve szintén a fidesz kötött egy csomó juttatást pl. iskolalátogatáshoz.

"Különben is a föld túl van népesedve"

1. Mihez képest? Ha mindenki amcsi életszínvonalon akar élni, akkor igen. Ha megelégszik kevesebbel, értelmesebben, akkor meg nem.

2. Európa sem, meg Magyarország aztán azon belül pláne nincs túlnépesedve, konkrétan az őslakosság nagy ütemben pusztul kifelé. Az egyetlen, ami miatt a lakosságszám állandó marad, vagy esetleg növekszik is, az a bevándorlás.

Lehet azt mondani, hogy szerinted ez nem rossz, de vannak olyanok, akik szerint meg igen, és azok tesznek is ellene. Ez van.

négyzet 2019.11.15. 12:01:38

@fhdgy: Nem, nem lehet megélni. A kultúra jelentős része az állami támogatásokból él, pályázatokból. Amelyik szervezet el tud nyerni ilyen pénzeket, ott megél néhány ember. A többség nem él ebből, úgyhogy kb. hobbiszinten űzi a művészi v művészetközeli tevékenységét. (számos barátom, ismerősöm csinálni ezt, sokan persze szakmát is váltottak emiatt)

Platonica 2019.11.15. 13:08:33

@shaktiii: Nyet.

www.youtube.com/watch?v=S-8jR5ey5IQ

De nagyon nem tetszett:-(

Viszont irto szeretnem megnezni a Hanussent, de sehol nem talalom.

shaktele 2019.11.15. 21:05:42

@Platonica: Pista tud érzelegni rendesen, mint sok magyar film

shaktele 2019.11.15. 21:05:45

@Platonica: az 1955-os Hanussen fent van ytube.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása