oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 05. 06:30,  Lóval vontatjuk a Daciát 40 komment

2019. október 05. 06:30 Határátkelő

Lóval vontatjuk a Daciát

A legtöbb határátkelő életében elő-előfordul, hogy külföldön az akcentusát hallva megkérdezik, honnan jött. Ilyenkor nem ritka, hogy a beszélgetés Magyarországra terelődik. A mai poszt kérdése az: ti ilyenkor mit mondotok, hogyan mutatjátok be röviden vagy hosszabban Magyarországot? (Írd meg te is a hataratkelo@hotmail.com címre!)

dacia_lo.jpg

Erről beszélgettünk Tamással és Bandosszal a Los Angeles-London-Budapest-tengely legfrissebb adásában. Lássuk, mit mondanak ők!

„Én azt szoktam mondani, hogy kelet-európai vagyok. Ausztriától keletre mi kelet-európaiul beszélünk, lovon járunk és lóval vontatjuk a Daciát, aztán várom a reakciót” – poénkodott Bandosz.

Komolyra fordítva a szót, azt mondta, hogy nem szokott sokat beszélni, azért sem, mert Angliában nem is mindig kíváncsiak erre. Az angolokban van egyfajta visszafogottság, tehát ha az ember magától nem mondja, akkor gyakran meg sem kérdezik, hogy honnan jött.

Bandosz poétikusan ifjú korában Walesben volt ösztöndíjas egyetemista. Egyszer egy nyugdíjasklubban tartott előadást a Walesi bárdokról, amit nagyon szerettek, azaz ilyen módon lehet terjeszteni a magyar kultúrát is.

Hollywood leegyszerűsíti az életet

Tamásnak Los Angelesben jóval egyszerűbb a helyzete, hiszen Hollywood megalapításában komoly szerepe volt a magyaroknak.

„Egyszer jöttem vissza Amerikába, az útlevélvizsgálatnál megkérdezték, mi járatban vagyok, mondtam, hogy újságíróként dolgozom. A pasas kérdezte, megyek-e az Oscar-gálára is, mondtam, hogy nem tudom. Meséltem neki, hogy A mentőexpedíció című filmet Magyarországon forgatták, mire teljesen fellelkesült. Még beszélgettünk pár mondatot, aztán folytattam az utam” – mesélte Tamás.

„Az itt a legnagyobb élményem, hogy a magyarokat a mozi és Hollywood miatt sok mindenről ismerik. Amikor elkezdek beszélgetni arról, hogy a stúdiókat kik alapították és hogy mekkora befolyása volt a magyaroknak Hollywood születésénél, akkor sokszor felcsillan a szemük, hogy ezt nem is tudták. Van, aki a telefonján rögtön el is kezdi keresni ezeket az infókat” – tette hozzá.

Tamást egyébként az akcentusa alapján néha orosznak, néha németnek gondolják, amikor pedig kiderül, hogy magyar, akkor mindig lehet találni valami kapcsolódási pontot.

„Valakinek a szomszédja magyar, vagy a szülei, esetleg előző évben jártak Magyarországon – azt látom, hogy nagyon sok embernek van valamilyen kapcsolódási pontja Budapesthez vagy Magyarországhoz” – tette hozzá Tamás.

Aki a minap munkaügyben Beverly Hillsben járt, ami nem csak a klasszikus „pálmafák között autózik Eddie Murphy”, hanem hegyeket és völgyeket is jelent.

A kanyonokba épülő méregdrága ingatlanoknak gyakran pazar a panorámája Mivel a podcastban megígértük, hogy megmutatjuk az általa készített fotót, így most következzen az – íme.

beverly_hills.jpg

Miről beszélgettünk még?

Mennyire folyik össze a briteknek a közép-kelet-európai régió a britek és az amerikaiak fejében? (8 perctől)

A magyar nevek és a betűzés problematikája (11 perc 30 másodperctől)

Amikor nem tudsz követni egy beszélgetést… (15 perc 30 másodperctől)

Az akcentusok megértésének nehézségei (19 perctől)

A sorozat korábbi adásait itt hallgathatod meg, és fel is iratkozhatsz a Határátkelő YouTube-csatornájára. (Mi több, iratkozz is fel!) Ha inkább letöltenéd a podcastot, akkor azt például ezzel a programmal teheted meg.

A podcastot a SPOTIFY-ON ITT HALLGATHATOD meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Los Angeles - London - Budapest tengely

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6115193308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.10.05. 08:49:08

Ez a román kezdőkép nagyon gáz.

shaktele 2019.10.05. 14:15:08

@Golf2: senkinek sincs halovány gőze sem a Daciáról errefelé.

Esetleg a Jugóra emlékeznek az idősebbek mert azt importálták egy darabig az amcsik.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 14:15:14

Én gyorsan témát szoktam váltani, ha orbánra vagy a menekültekkel kapcsolatos magyar hozzáállásra rákérdeztek, mert szégyenletesnek tartottam.

Olyankor nagyon nem voltam büszke rá, hogy magyar vagyok, amely nép ilyen szégyenletes politikát megvalósító vezetést támogat példátlan, elsöprő arányban. (Gábor kedvéért: elsöprő RELATÍV többséggel.) Határozottan kifejeztem rosszallásomat S egyet nem ertesemet a hivatalos magyar politikával.

shaktele 2019.10.05. 14:51:40

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): ez derék dolog Tőgy bá.

A poszthoz is tudsz valamit szólni?

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 15:35:51

@shaktele: miért, nem az volt a kérdés, mit mondotok, ha "a beszélgetés Magyarországra terelődik"?

nyuszigonosz 2019.10.05. 15:56:12

A mai poszt: hát a kép az szerintem nem Magyarországon, hanem Romániában készült. Kitudja mikor, az is lehet, hogy már ott sincs ilyen szerelvény.

Dacia elsösorban azóta ismert autómárka itt, mióta van a Dacia Duster és a Mehmet Scholl ( ismert volt Bayern München sztár,késöbb Sportmanager ) az, aki a reklám arc/hang ehhez.

Montroyal 2019.10.05. 17:40:26

Mo- ? aki nem volt latogassa meg mint turista Budapest Praga Bécs haromszogben nagyon szép utazas .. ennyi innen a tengeren tulrol ..

Montroyal 2019.10.05. 17:40:48

aha...
moderalva vagyok ujabban az uj bejelentkezes miatt ..

Csodabogár 2019.10.05. 18:16:34

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Ezen az alapon az amerikaiak is szégyelhetnék magukat, egy olyan elnökkel mint Trump.:-(

Nekem az, hogy magyar soha nem volt egyenlő az éppen aktuális kormánnyal. Ha ez lenne a szempont, nem is tudom mikor mondhatnám, hogy magyar vagyok. Az én életemben még nemigen volt olyan kormány, ami nekem tetszett volna. Talán a monarchia, de akkor még nem éltem.

Platonica 2019.10.05. 18:21:27

@Montroyal: Gyermek most nyaron csinalt (majdnem) ilyet: London, Amszterdam, Berlin Praga, Bp :-DD Nagyon tetszett neki es a 3 baratjanak is.

Platonica 2019.10.05. 18:24:17

@Csodabogár: Nagyon igaz.
Nem is tudom, miert ugrik be nekem BoJo es kormanya errol??:-D

gabors 2019.10.05. 19:45:45

@Csodabogár: "Ezen az alapon az amerikaiak is szégyelhetnék magukat, egy olyan elnökkel mint Trump.:"

sokan szegyellik is, persze nem magukat, hanem azt hogy ilyen emberbol elnok lehetetett amugy mar hallottam olyat aki nagyon nem volt mar buszke arra hogy 2.5 eve Trump-ra szavazott

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 20:35:21

@Csodabogár: "Ezen az alapon az amerikaiak is szégyelhetnék magukat, egy olyan elnökkel mint Trump.:-("

Abszolút! Még jobban, mint Orbán népe. Mert az amerikaiak az egész világra szabadították rá a narcissistic narancssárgara festett elmebetegjuket. Amennyivel nagyobb Trump hatalma a hungarikum kis Napóleonnénál, annyival nagyobb a felelősségük (és a bűnük).

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 21:28:45

@Platonica: angolkent se lennék büszke magamra. De legalább az aktuális sargahaju semmirekellő a downing streeten, meg a parlament, elsősorban csak a briteket (meg a királynőjuket) szivatja, alázza, járatja le.

shaktele 2019.10.05. 21:28:49

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): Ird le nekem nosza szabatosan hogy miért is az amerikaik bűne az orbán..please.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 21:28:54

@Csodabogár: természetesen nekem se egyenlő a magyarság a kétmillió fidesz szavazó által megválasztott és többször megerősített Orbán rezsimmel.

És egyáltalán nem is szégyellem azt, hogy magyar vagyok.
De a magyarok tömegei, a relatív többsége által választott kormány tettei, nyilatkozatai miatt szégyenkezem. Mert az annak a népnek az értékvalasztasait tükrözi, amelyből származom. És amely értékekkel nagyon nem tudok azonosulni.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.05. 22:45:02

@shaktele: nem állítottam ilyet.
Az amerikaiak bűne Trump. Orbán a magyarok lelkén szárad.

taga20 2019.10.05. 22:45:16

ja és aszt szeretném mektudni, hogy a dinokhoz nem szólhatok?:)

gabors 2019.10.06. 01:11:26

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): "Abszolút! Még jobban, mint Orbán népe. Mert az amerikaiak az egész világra szabadították rá a narcissistic narancssárgara festett elmebetegjuket. Amennyivel nagyobb Trump hatalma a hungarikum kis Napóleonnénál, annyival nagyobb a felelősségük (és a bűnük)."

ezt azert gondold vegig megegyszer amerikaik TOBBSEGE nem Trumpra szavazott, meg Clintonra is tobben szavaztak imnt Trumpra..

Mo-on Orbanra legalabb egyszer a tobbseg szavazott ... igaz hogy ketszer a harombol nem. Ja es mar haromadszor nyertek (igy vagy ugy) ... az USA-ban szerencsere csak ketszer lehet a trump elnok (22.dik alkotmany modositas) es az orszag alaptiasa ota csak Roosevelt volt 3x elnok .... ha jol hallottam a szittya napolen egeszen 2030 ig tervezte be magat ...

shaktele 2019.10.06. 07:20:41

@Öreg Tőgy (Erdei Galand): bűn..bűn..sün.

Ilyen időket élünk Tőgy úr.

Dzsínom Dzsánom, dzsanázod? 2019.10.06. 07:21:19

@gabors: nitpicking.
A lényegen nem változtat.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2019.10.06. 09:44:04

Engem rengetegszer megkerdeztek hogy honnan jottem mert hogy az akcentusom ismeretlen nekik. Londonban ugyan ugy mint Angliaban barhol mashol. Altalaban viccesre vettem a kerdest es mondtam nekik hogy tippeljenek. Soha nem talaltak el hahaha. De amikor megtudtak hogy Magyarorszagrol vagyok mindig nagyon fellelkesultek es beszelgettunk egy kicsit az orszagrol.
De azt is megfigyeltem hogy egy viszonylag international tarsasagban is meno magyarnak lenni, mindenki aki volt Magyarorszagon elmondta az elmenyeit meg az osszes magyar szot amit valaha hallot es meg emlekszik ra ( remes akcentussal)

taga20 2019.10.06. 13:11:45

nagyon baba volt ez a podcast is.
remélem nem hagyjátok abba, me itt nyekereg néhány nick!

csak így tovább!:)))

9mmPara 2019.10.06. 19:36:23

Engem egyszer tippeltek meg valahol Sussex-ben dél-afrikainak. A tipp azon alapult, hogy nagyon nem lengyel, sokkal inkább németesen ropogós akcentusú fehér emberrel találkozott olyan munkakörben, amit német emberről nem tudott az illető elképzelni.

luis5 2019.10.06. 21:58:01

Én büszke vagyok a kormányra és a népre is. Hummogve de a legtöbben egyetértenek a migrikezelessel. Van aki lelkesen és elmondja hogy a környezetében kussolni kell. Nesze neked szolasszabadsag...

élhetetlen 2019.10.06. 21:58:15

“nem szokott sokat beszélni, azért sem, mert Angliában nem is mindig kíváncsiak erre.”. Ellenpélda. Jó pár éve volt, és elsétáltam két idős férfi előtt egy parkban, akik egy padon üldögéltek. Ránézésre, mert akkor még nem váltottunk szót, megbeszélték, hogy valószínű, hogy spanyol vagyok. Visszaszóltam, hogy magyar vagyok. Visszamennék beszélgetni? Aztán kapaszkodhattam, mert, hogy Pest és Buda, és köztük a Duna, az még nekem is megy, itt élek, de amit lenyomtak Budapest lélekszámáról, paramétereiről, stb, az húzós volt. Őket érdekelte Magyarország. Az akcentus. Mai sztori, az unokahúgom a nyáron férjhez ment Manchesterben egy fekete fiúhoz, aki lelkesen tanul magyarul. Itthon vannak, voltak Balatonon, mondja, hogy két új szót is tanult. Kacsa, ez tökéletes, sirály, ez csak két javítás után, mondom hattyú, és mutatom a formát, veszi, swan, aztán mondja, hogy haccsú. Nem ccsú, ttyú. Sikerül, gyakorja ötször. Nem irígylem a magyarul tanulókat. Ma kicsúszott a számon, a kurva szó. Megismételte, mert ezt már ismeri. Aztán magyaráztuk, hogy ez nem mindig sértés, néha csak nyomatékosítás, a kurva nehéz, az csak annyi, hogy nagyon nehéz. Érti, szövegkörnyezet függő. De mire ezt szétválogatja! Vagy a Leningrádból jött kolléganőm, aki röhögött a barátnőjén, hogy miután először beborult az ég, utána azt mondta, hogy kiborult, a kiderült helyett, pedig logikus, amit mondott. Nehéz.

Golf2 2019.10.06. 22:26:50

Én büszke vagyok a kormányra...agyatlan.

Balambér Kovács 2019.10.07. 04:53:52

Ahogy látom, ebből a régi Dacia motorból már 47 lovat eladtak a heti vásáron!

Taxomükke (UK) 2019.10.07. 08:16:18

@luis5: Marmint melyik kormanyra? A magyar maffiara?

apro_marosan_petergabor 2019.10.07. 08:33:34

Nem biztos, hogy a "lóval vontatjuk a Daciát" vicces-provokativ megközelítés megfelelő bemutatkozás. Az emberek felületesek, nyugaton eléggé tájékozatlanok, könnyen megmarad bennünk az idő múlásával. Bölcsész eredettel ennél többet várnék tennék - és anélkül teszek, ha erre kerül a sor.
Mo büszke lehet a múltjára, jelenére, ha úgy alakul ezt ki szoktam fejteni angolul, németül - a világ minden táján - mert több, mint ezeréves történelmünkben van mire büszkének lennünk, sokat tettünk hozzá a világ gyarapodásához, művészet és tudomány és a társadalmi fejlődés területén is. Nem kell erre a fáradtságot sajnálni - minden magyar hazájának nagykövete külföldön - persze viselkedésével, munkájával is.

chrisred 2019.10.07. 10:54:10

@Csodabogár: Az amerikaiak egyelőre még nem választották újra Trumpót, szóval eddig csak annyi a bűnük, hogy 2016-ban nem láttak a jövőbe.

teéjesenmindegy 2019.10.07. 10:54:42

@Öreg Harczos: Hát, öreg, teljesen meggyőztél. A világnak az a legnagyobb baja, hogy nem te vezeted.
Az a nép, aki nem olyanra szavazott aki neked tetszik, egyértelműen hülye, szégyellnivaló.

vincent66 2019.10.07. 13:30:29

@Öreg Harczos: "természetesen nekem se egyenlő a magyarság a kétmillió fidesz szavazó által megválasztott és többször megerősített Orbán rezsimmel."

Ha már ilyen nagyvonalúan kerekítesz millióra, akkor az 3 millió.
(2018-ban 2 608 086-an szavaztak a Fidesz-KDNP listára, ez hozta a 49,6%-os eredményt.)
Amúgy nem ezen múlt a "rezsim" győzelme, hanem azon, hogy egyéniben a 106 választókörzetből 91-et megnyertek, ez pedig 85,8%. (És ez a roppant gáz az ellenzéket tekintve...)

Zed is not dead yet 2019.10.07. 15:07:07

@vincent66: Az csak roppant gáz lenne, ha tiszta győzelem lett volna. De amikor szavazatvásárlás van, amikor a szavazókat ide-oda buszoztatják a választáskor, amikor lánc-szavazás van szigorú felügyelettel, amikor kreatívan keverik be a külföldi szavazatokat, ahova kell, amikor az ellenzék nemhogy a médiában nem kap helyet, de konkrétan még a falragaszaikat és plakátjaikat is állami erővel (közmunkások, satöbbi) tüntetik el, amikor a fidesz sameszai összevissza hazudhatnak bárkiről bármit és a hivatalos média azonnal kap rajta, mint gyöngytyúk a taknyon (aztán persze a bíróságok majd évek múltán elmarasztalják a rágalmazókat, de addigra tök mindegy már) és így tovább. Aztán persze ne feledjük az átalakított választási rendszert is, ami szintén senki másnak nem jó, csak a Viktoriánus(z)oknak, mint te. És persze ott van a nyugdíjasok megzsarolása, meg a közalkalmazottaké és közfoglalkoztatottaké dettó, a pályázati pénzekért megvásárolt tömegek és így tovább. Arról már nem is kell sokat beszélni, hogy akkor az ostobá(bba)kért, mint "aprópénzért" is persze hogy le kell hajolni, mehet minden csatornán a sok fake news, a "migráncsozás", a szégyentelen rágalmak és így tovább. Aztán ha pl. Karácsony megjelenik valahol akkor rendőri biztosítás mellett vonul fel trollkodni a pestisrácok (vagy bármelyik trollsereg), ha viszont ellenzékiek mennek oda egy fidesz-irodába számon kérni a hazugságaikat, akkor azokat a rendőrök viszik el. Kell még folytatni, vagy szerinted ez mind semmiség és minden teljesen tisztán és szépen megy errefelé?

Szóval pajtikám, ha ilyen technikákkal is csak ennyit sikerült "csinálni", akkor az a szám szerintem a valóságban inkább nem 3, hanem mondjuk 1, vagy annyi se. Valóban szégyene ez a magyaroknak, hogy ennyi uralhat olyan sokat.

Terézágyú 2019.10.07. 15:19:07

A képen nem egy Dacia személyautót vontatnak lóval, hanem egy Dacia személyautó hátuljából csináltak egy kétkerekű lovaskocsit.

Terézágyú 2019.10.07. 15:19:10

"minden magyar hazájának nagykövete külföldön - persze viselkedésével, munkájával is."

Nah, hát orbán is szép hírünket kelti a nagyvilágban. Igazán nagyszerű "nagykövet"...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása