oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 26. 06:30,  Kisgyerek és kutya itthon és külföldön 46 komment

2019. július 26. 06:30 Határátkelő

Kisgyerek és kutya itthon és külföldön

Azért is jó a Határátkelőt csinálni, mert az ember időről időre olyan témákba fut bele, melyekre nem is gondolt volna. Nekem legalábbis soha eszembe nem jutott volna (Bellával ellentétben), hogy mennyire másként viszonyulnak a világ különböző pontjain a kutyások a kisgyerekekhez. Márpedig az ő tapasztalata szerint így van.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

gyerek_kutya_foto_pixabay_com_alainaudet.jpg

„A férjem munkája és saját kedvtelésünk miatt rendkívül sokat utazunk a világban, nem változott ez akkor sem, amikor megszületett a kisfiunk, aki 6 hónaposan ült először repülőn és 3 éves sem volt, amikor először utazott a tengerentúlra. 

Ennek megfelelően imád repülni, buszozni, villamosozni, autózni, taxizni és imádja azt a buszt is, ami kivisz minket a reptérre itt Budapesten. Azt gondolom, hogy eleve nyitott természete van, de a sokféle ember, sokféle tapasztalat rendkívül barátságos valakivé tette őt 3,5 éves korára. 

Most nem a gyerekkel utazás körülményeiről szeretnék írni, hanem egy érdekes megfigyelésünkről. Vagyis arról, hogy mindenhol másként fordulnak a háziállatok gazdái a gyermekünk felé. 

Mi már egészen kicsi korában megtanítottuk neki, hogy nem simogatunk kutyát, cicát, nyuszit, egyéb állatot anélkül, hogy előtte megkérdeznénk a tulajdonosát, hogy szabad-e. 

Az állat ugyanis lehet barátságtalan természetű, aznap éppen rossz passzban, vagy beteg is lehet. Sőt, van olyan gazda is, aki nem szereti, ha simogatják az állatát, akkor sem, ha az állat egyébként vágyna erre (ezt nem egyszer tapasztaltuk Budapesten már). És ezt is tiszteletben kell tartani, viszont egy 3 évesnek ezt mind-mind tanulnia kell a világról. 

Amikor külföldre utazunk, mindig megtanítunk neki az adott nyelven egy-egy megszólítást és a simogatás szót is mellé. Mivel még nem beszél túl jól magyarul sem, így könnyen megy az, hogy ne magyarázza túl a dolgot, és ne keverjen bele magyar szavakat. 

Néhány érdekes tapasztalatot kiemelnék az eddigi kalandjainkból: 

Cambridge, London, Manchester (UK) 

A cambridge-i tulajdonosok nagyon barátságosak voltak, megszólítottak minket a sétáinkon az utcán és a kisfiunkkal csevegve engedték a kutyájukat is simogatni. 

Érdekes módon Manchesterben és Londonban meg valahogy mindenki rohant, kutyákkal csak parkokban találkoztunk, ahol őrületes sebességgel mozogtak, így a kisfiunk nem tudott közel kerülni hozzájuk. 

Manhattan és Princeton (USA) 

Tapasztalatunk szerint Princetonban az élet lassú folyású, az emberek mosolyognak egymásra és előzékenyek. A gyerekesek beszélgetnek egymással a játszótéren, a kutyák gazdái meg leállnak veled dumálni az utcán, és biztatják is közben a gyerekedet, hogy simogassa csak meg az állataikat. Azok pedig jól viselik a simogatást. 

Manhattanben volt mind közül a legizgalmasabb tapasztalatunk. A Central Parkban már távolról integetett sok gazdi, hogy menjünk oda, simogassuk csak meg a kutyusokat. Sokan meg is dicsérték őt, hogy először kérdez, és utána simogat. 

A legkedvesebb élményünk mégis az Upper West Side-on volt az egyik hajnalon, amikor sétálni indultunk. Egy ottani bácsi állított meg minket a kiskutyájával, P.J.-vel, hogy simogassuk meg az ölebet. 

A beszélgetésünk végén arra biztatta a fiunkat, hogy cica helyett inkább tartson kutyust, mert itt az Upper West Side-on nem fogadja majd be őt a kutyás közösség, és akkor nem lakhat majd itt utána. :) 

Sliema (Málta) 

Sliemában a tengerparton sokan futnak kutyával. Ezekhez az állatokhoz nem tudott hozzáférni a kisfiunk. Viszont az éttermekben, kávézókban és a parton ülő, fekvő kutyák gazdái nagyon kedvesek voltak. 

Valószínűleg ezek az emberek turisták voltak maguk is. Nem beszélve azokról a szuper barátságos cicákról, akiket a tengerparton láttunk a cicaparkban! Mivel kóbor cicákról van szó, őket csak néztük a távolból egy padon üldögélve. 

Lipótváros (Magyarország) 

Kisfiunk Lipótvárosban töltötte az eddigi éveit. Itt a legtöbb játszótér mellett kutyafuttató is van, így lehet a kutyusokat mozgás közben figyelni. Nem beszélve arról, hogy mindkét házban volt kutyus, nem is egy. 

Itt nagyon vegyesek a tapasztalataink. Inkább negatívak, mint pozitívak. Amikor a kisfiunk kérdezi, hogy szabad-e simogatni a kutyust vagy csak köszön a gazdinak, hogy feltehesse neki a nagy kérdést, többnyire már húzzák is el a kutyát tőle az emberek. Sokan akkor is, ha csak meglátják, hogy közeledik. 

Persze vannak jó tapasztalatok is, többnyire a fiatalabb gazdiktól. Pedig itthon ugyanolyan barátságos, kedves gyerek, mint ha turistáskodik a világban. :) 

Sokat gondolkodunk rajta, mi lehet ezeknek a különbségeknek az oka. Vajon, ha valahol turista vagy, akkor a kutyáddal kapcsolatban is többet engedsz meg az embereknek? Vagy nyugaton nyitottabbak az emberek? Vagy boldogabbak? 

Esetleg mások a határok? Divatosabb a csevegés? Magányosak az emberek és ezt így kompenzálják? 

Ti mit tapasztaltok, amikor gyerekkel mentek külföldre, aki imádja az állatokat?”

(Fotó: pixabay.com/alainaudet)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás kutya Magyarország Nagy-Britannia Egyesült Államok Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214980644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.07.26. 09:24:21

Már nagyon vártam a poszt végét, hogy itthon még a kutyák se barátságosak.:-)

Bredpitt Monika 2019.07.26. 09:45:29

Jaj....ha nem megyunk kulfoldre, akkor is talalkozunk allatokkal....

Pl, ma reggel. ..most mar kideritem ki az, aki a radiatort utogeti, mert azt hiszi, hogy ennek hatasara abbahagyja a szomszed a felujitast....

Bredpitt Monika 2019.07.26. 09:58:30

Az egyik kedvenc kutyam a shar pei, pedig nem tetszik a kulseje, de a szomszed nak van egy, baromi jo fej ez a kutya, sokaig tartott mire eljutottam odaig, hogy a kezemet megszagolja...

A poszthoz annyira nem tudok hozzaszolni, az egyetlen dolog, ami beugrik a denveri repuloter, ahol eloszor lattam , hogy szulok a gyerekre porazt tesznek .....morbid latvany

Dikusz 2019.07.26. 10:57:49

@Bredpitt Monika: "abbahagyja a szomszed a felujitast...."
Azt hittem az ugatást.:)

Bredpitt Monika 2019.07.26. 13:12:17

@Dikusz: ugatas is van neha, de az egy valodi allattol jon, egy kutyatol.......

gabors 2019.07.26. 14:24:32

csak kerdezem a posztolot sajat kutya is van ? vagy csak masoket szeretik "basztatni" bocs simogatni ...

mivel van kutyam es setaltatom is rendszeresen (a mostani) nagyon baratsagos mindenkivel gyerekekkel is de pl. ha valaki fut vagy akar csak biciklizik a jardan akkor eleg "tamadolag" megugatja ... pedig nem hiszem hogy bantana ....

"ki 6 hónaposan ült először repülőn és 3 éves sem volt, amikor először utazott a tengerentúlra. "

fasza gondolom az egesz repulo elvezett a gyonyortol foleg a tengerentuli utak tudnak nagyon szarok lenni igy mindenki masnak ... nyilvan a posztolo gyereke az mas :-)

Shaktee 2019.07.26. 14:48:54

@Dikusz: Hánykor uszik magyar, nezem a M4-t?

skye8 2019.07.26. 15:13:07

@Bredpitt Monika: itt nalunk is megtortenik foleg kisebb (3-4 eves) gyerekekkel mert onveszelyesek tudnak lenni pl. parkoloban kocsik ele szaladnak vagy uzletben elkoborolnak a szulotol. en soha nem tettem porazt a lanyomra de minden bevasarlo korut egy mini szivinfarktus. olyan gyors es ravasz, jatekbol elszalad vagy atrohan a kocsik elott. allandoan rohano tempoban kovetem kozben meg persze vasaroljak is be, fizessek stb. szoval teljesen megertem az ilyen szuloket mert en is ezen megyek keresztul tobb mint 1 eve :)

Shaktee 2019.07.26. 15:33:26

@skye8: s sok helyen nincs járda..

Platonica 2019.07.26. 17:18:31

@Irsai Oliver: En tuti azok kozt lennek, akik 'leszolitanak':-))
A gyerekem is allatmanias, de kicsit zavarban szokott mostanaban lenni tolem, ahogy nem tudok ellenallni a kutyaknak (kamaszkor!). A vizslasok amugy is elonyt elveznek nalam, mindig buszken elmondom, hogy mi is 'magyarok' vagyunk:-DD Csoda, h a gyerek irul-pirul??:-D

Amugy alkalmi kutyaskent legalabb annyira tiszteletben tartom az allatokat, mint mas elolenyeket. Soha nem erintenem oket kerdes, kivaras nelkul. Nekem nagyon pozitivak a tapasztalataim oda-vissza.

DorianBlue 2019.07.26. 17:53:57

2 kutyánk van, a 1,5 évesem sokat tanul tőlük. Ha vmi nagyon nem tetszik neki, akkor harap

Rhea Sylvia 2019.07.26. 17:54:09

Az én tapasztalataim meglehetősen vegyesek a kutyások és a gyerekek viszonyáról. Lakótelepen élek, Ares a harmadik kutyám. Az első egy jackterrier nem volt éppen barátságos kutyus. Az Ő esetében mindig előre jeleztem, hogy nem lenne jó simogatni, vagy csak nagyon szoros ellenőrzés mellett, mert eltűrte, de a hirtelen mozdulattól ideges lett, megugrott és morgott is. A második kutyus egy intelligens rottweiler volt, képzett őrző-védő. Eléggé távolságtartó volt Ő is, viszont imádta a gyerekeket. Viselte szépen a nem mindig kedves simogatásokat, viszont egyértelműen jelezte, ha már elege lett belőle - továbblépett és a popsijával enyhén megtaszította az őt túlszerető rajongót. A jelenlegi kutyusunk egy tacskó és egy amstaff keverék, menhelyről mentett 16 éves, végtelenül nyugodt, gyerekekért rajongó, egyébként bárkitől szeretetet kuncsorgó jófej kutyus. Ő aztán remekül viseli, ha "nyüstölik". A tapasztalatom mindhárom kutyás gazdiként, hogy nagyon sok anyuka visítva tartja távol a gyermekét a kutyáktól. "Koszos leszel tőle, meg betegséget kapsz, meg meg fog harapni, ha közelébe mész" és hasonló megjegyzések tömkelegék hallottam már. Hiába a gyerek könyörgése, néha könnyes fogadkozása, hogy vigyázni fog, meg Úgy-e néni nem fog bántani? , meg szabad-e, lehet-e "simizni"?, ha a szülő eldönti, nem, nem mehetsz közel a kutyához. Rossz érzés látni, hogy egyáltalán nem törődik a szülő azzal, hogy mit szeretne a gyerek, mire vágyna.
Ha pedig egy-egy barátságos szülő engedélyt ad a "simizésre", - és a gyerek és szépen megkérdezi lehet-e - akkor öröm nézni, ahogy önfeledten játszanak. Aki a kérdés/kérés után jön "simizni", az már tudja, hogy előbb hagyni kell megszaglászni a kezét, majd oldalról, szép nyugodtan lehet simogatni. Ezek a kutyabarát gyerekek érdekes módon kérdeznek is - mit szokott enni, ebben a melegben szokott-e patakban/vagy más módon "pancsizni", mi a kedvenc étele, hányszor megyünk sétálni egy nap, stb..
Érdekes, hogy az apukák kicsit nyitottabban állnak a helyzethez. Általában Ő kérdezik a gyerekek helyett, hogy lehet-e barátkozni. Nekik kicsit több az idejük arra, hogy megálljanak megnézni, barátkozni, ismerkedni. Ők azok, akik maguktól rájönnek, mennyi barátkozás elég a gyereknek-állatnak, mert jobban észlelik a befejezés igényét (akár gyereknél, akár állatnál). Sőt, ami a mostani kánikulai nyárban nagyon tetszik, egyre több bolt előtt (legyen az italbolt, kenyérbolt, virágbolt, vagy akár dohánybolt, de akár ABC is) található kisebb-nagyobb edényben víz az arra tévedő, szomjas állatok számára! Ez számomra nemcsak nagyon új, de követendő szép példája annak, hogy hogyan lehet emberségből jól vizsgázni!

Majda 2019.07.26. 17:54:14

@Irsai Oliver: "1. itthon valahogy jóval több gyerek és anyuka retteg a kutyáktól és kap frászt a legbékésebb kutyától is, ha az mondjuk egy méteren belül haladna el mellettük (tehát az állat nem csinál semmit velük, csak megközelíti őket) "

Egy viszonylag egyszerű magyarázat: nagyon sok kutya rettenetesen neveletlen és nagyon sok gazda megbízhatatlan. Fogják a gumipóráz végét, ami nagyon jó arra, hogy ne szökjön el a kutya, de nem tud vele közbeavatkozni, ha hirtelen felmérgesedik az állat. Szájkosár persze nincs. Namost ez nyilván nem minden kutya, de ha egy kisgyerekkel sétálsz, nem kezdesz el tippelgetni, hogy ez majd békénhagy, ez meg lehet, hogy támadni fog, inkább jó távolmaradsz...
A gazdák többsége persze azt mondja, hogy ő ismeri a kutyáját, békés, nyugis, soha semmi baj, stb... Csak éppen azt felejtik el, hogy a többi ember nemcsak a kutyáját, de a gazdát sem ismeri, egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy a _gazda_ van-e annyira megbízható egyáltalán, hogy adjunk a véleményére. Nyilván a többség teljesen megbízható, a kutyája meg jól nevelt, de egy kutyaharapás egy két-három éves gyereknek azért még elég komoly károkat tud okozni, nem éri meg kockáztatni.

Amihez viszont nem tudok hozzászólni, hogy máshol, külföldön ez hogy működik: viszonylag keveset jártam és sajna sosem laktam, annyi a tapasztalatom, hogy mindenhol jóval kevesebb kutyát láttam, mint itt, de ez nem mérvadó.

Egyébként mi is megtanítottuk a gyereknek, hogy kérdezzen, volt is kedvenc vizslája :). Sajnos nálunk nem fér el állat a lakásban, csak így tudta kiélni magát, meg a nagymama cicáival.

Platonica 2019.07.26. 19:22:44

@Majda: 'Amihez viszont nem tudok hozzászólni, hogy máshol, külföldön ez hogy működik: viszonylag keveset jártam és sajna sosem laktam, annyi a tapasztalatom, hogy mindenhol jóval kevesebb kutyát láttam, mint itt, de ez nem mérvadó.'

Ez meglepett! Nekem pont ellentetes a tapasztalatom. Nem tudom, mennyire reprezentativ persze, hiszen faluban elek, de itt az a kiveteles, ha vhol semmilyen allat nincs.

gabors 2019.07.26. 21:27:05

@Majda: "Amihez viszont nem tudok hozzászólni, hogy máshol, külföldön ez hogy működik: "

most nem azert de ami nem Mo az kulfold .... minden kulfoldon sot egyes kulfoldokon belul is mashogy mukodik ez ... mivel en is csak egy kulfoldon eltem hosszabb ideig is ott is csak ket kulonbozo helyen a tobbi kulfoldrol nem sokat tudok mondani pedig voltam mar legalabb 20 masik kulfoldon is ... (nem folytatom)

Potpolett 2019.07.26. 23:19:17

@gabors: "csak kerdezem a posztolot sajat kutya is van ? vagy csak masoket szeretik "basztatni" bocs simogatni ..."

Simogatni és nem mi, hanem a gyerek, egyébként meg szó szerint le van írva a válasz: "A beszélgetésünk végén arra biztatta a fiunkat, hogy cica helyett inkább tartson kutyust..."

"fasza gondolom az egesz repulo elvezett a gyonyortol foleg a tengerentuli utak tudnak nagyon szarok lenni igy mindenki masnak ... nyilvan a posztolo gyereke az mas :-)"

A mi gyerekünk végigaludta mindkét utat, ugyanis szerencsénk volt átszállás nélkül utazni, és ő mindig nagyokat szundít a repülőkön, eleve szereti, de ugye hozzá is szokott (az egyik út konkrétan még éjjel is volt).

Ellenben rólad eszembe jut egy sztori. Mikor Sliemába utaztunk, egy harminc körüli gyerekgyűlölő férfiakból álló társaság fennhangon beszélt arról, hogy úgy utálják, ha gyerek van a repülőn és ők bármennyit megadnának érte, ha kitiltanák őket. Több gyerek is volt a repülőn, együtt nem voltak olyan hangosak, mint ez a társaság az egész úton hangosan dumálásával és röhögésével. Többen rájuk is szóltak. :D Igen, ezzel azt akarom mondani, hogy felnőttek is tudnak nagyon idegesítőek lenni, míg gyerekek is nyugodtak.

Potpolett 2019.07.26. 23:19:24

@Irsai Oliver: Igen, mi is sok ilyet hallunk szülőktől, hogy "jaj fujj, koszos meg megharap" és már húzzák is el a gyereket. De ugyanezek a szülők azok, akik azt szajkózzák, hogy "mit nézed annyi ideig azt a bogarat???" és akik azt mondják a játszótéren, hogy "hagyd játszani a kislányt/kisfiút egyedül, menjünk arrébb" :)

A kutyatartóknak sem kevésbé frusztráltak a mindennapjaik az anyákénál, és aztán így lesz az, hogy azt hiszik, a gyerek meghúzza majd a szőrét a kutyának, ráüt, megharapja (?) meg ilyesmik.

Én erre mindig ezt szoktam felidézni Petritől:

„Esik az eső!” – mondja a kisfiú.
„Na és?” – mondja a mama.
Megfosztva a gyermeket
a felismerés-kimondás örömétől.
És így tulajdonképpen
minden rossz szándék nélkül
elkezdi leszoktatni a csemetét
a csodálkozásról. És már be is íratta
– akaratlanul – a tanfolyamra,
amit úgy hirdetnek:
„Hogyan legyünk könnyen, gyorsan hülyék?”

gabors 2019.07.27. 01:40:17

@Potpolett: szoval

1. masok kutyajat simogatja a gyerek .... (menhelyek tele vannak otthon is es Manhattanben is)

2. tudtam hogy ti gyereketek az mas semmi baj nincs vele repulon ... basszus akkor mindig veletek kellen repulnom nekem 10 bol 7-8x nincs szerencsem NY Europa vonalon bezzeg kutyat azt nem engednek fel pedig azok donto tobbsege SOKKAL jobban viselkedik mint a legtob gyerek

az hogy nem vagyok egyedul azzal hogy repulore nem valo a baba azt is mutatja hogy mar tobb legitarsasagnak is vannak jaratai ahol a minimum kor 10 ev !!! en peldaul fizetnek $50-t ha garantalva lenne hogy nincs gyerek (tudom van mikor muszaly repuljon a gyerek mert menekultek mennek sziriabol kanadaba de az 1 eves turistaskodo marcik ki tudnak akasztani)

acycloren 2019.07.27. 02:32:24

Én viszolygok a kutyáktól és a gyerekektől is. Akinek ezek a perverziói, az csinálja a négy fal között, ahol senkit se zavar.

somlobodog 2019.07.27. 09:36:45

@gabors: $50????? Te aztán egy úr vagy, nem tagadod meg a luxust magadtól:))) Ha zavar a sírás vegyél bizniszjegyet ny-bud már van 1800-2400korul. Ott kevés a gyerek. De 50 dollár?? Ez kurva jo, az egy alkohol nélküli ebéd és te ennyit "ajánlasz" 8 óra nyugalomert. Akoor azért annyira nem zavartak sztem.

Potpolett 2019.07.27. 09:37:19

@gabors: sajnálom, hogy szinte kizárólag rossz tapasztalat ért eddig. Kicsit nehezen hiszem el, de legyen. Gondolom, van egy statisztikád is.

Az 1.pontban írtat úgy érted, ha lenne saját mentett kutyánk, akkor a kisfiunk nem akarna más kutyákat simogatni? Nos, én nem tudom bevinni a kutyánkat a munkahelyre és sajnos nem is kizárólag otthonról dolgozunk, így kutyát nem tudunk tartani felelősen. Másrészt meg a gyerek az gyerek akkor is, ha van saját állata. Szereti az állatokat, az embereket, a tapasztalást, az életet. Sajnálom, hogy te nem. Mert az embernek nem muszáj ezt elveszítenie és meg is találhatja az örömöt ismét! Ahogy repüléskor sem muszáj téged elviselnie senkinek. Hidd el, szívesen fizetne ezért is sok ember 50 dollárt. :)

Dikusz 2019.07.27. 09:56:38

@gabors: Te aztán az élet császára, egy Krőzus vagy az 50 dodóddal.:)))
Másrészt a 70-80%-ot barokkos túlzásnak tartom. Az első osztály nem opció számodra?

Platonica 2019.07.27. 09:56:52

@acycloren: Marmint mit csinaljanak negy fal kozott?

Hermelin007 2019.07.27. 10:13:06

Valaki írta, hogy Magyarországon nagyon sok a neveletlen, elhanyagolt kutya. Én ehhez hozzátenném, hogy a kóbor vagy félig kóbor is rengeteg van, ez utóbbi, aminek szabad kijárása van a kertekből, igazából senki nem törődik vele. Vagy a kertben vannak ugyan, de ugyanilyen állapotban és őrjöngve ugatnak meg minden arrajárót, az első nagyobb résen odakap. Koszosak, betegek, frusztráltak, agresszívak. Sokáig a kutyatámadásoknak sem voltak következményeik. Ráadásul sokan tartanak kutyát azért, mert csalódtak az emberekben, utálják őket és/vagy egy ebbel érzik magukat erősnek. Sokszor kutyásként összezárnak és valami felsőbbrendű lényben tekintik magukat. Ilyenkor sem a kutyák, sem a gazdik nem jó fejek. Sőt!
Ha valakinek meg ezek a kutyákról és a gazdákról a tapasztalata, akkor a gyerekét is inkább távol tartja tőlük.
Nyilván nem mindenki ilyen, az ember szülőként megpróbálja kitalálni, hogy kikhez érdemes odamenni egy kis simizésre. Elég vegyes a tapasztalat, de szerencsére egy idő után azért az ember megismeri a jófej környékbeli gazdikat, kutyákat.

Norvégiáról van a legtöbb tapasztalatom: itt eleve nincs annyi kutya, az tart, aki tud velük bánni, van rá ideje, lelke, kedve, pénze. Alig van kóborkutya, gyakorlatilag csak cikkben olvastam, hogy vannak, de a számuk töredéke a magyar állapotoknak.
Drága a kutya is a mindennapok költségei is magasak, ezért mindenki meggondolja, hogy valóban szüksége van-e rá, jóval kevesebb is a kutya.
Egy gazdi a többi kutya állapotára, körülményeire is figyel. Simán feljelentik, aki nem és nem is változtat ezen. Általában lakásban tartottak, de megmozgatottak, tudnak viselkedni.
Ha gyerekkel megyünk, akkor mosolyognak, kedvesek, fogják a kutyát, előre szólnak, ha “hiperaktív”, vagy nem szereti a fogdosást a kutyus. Nincsenek ajtó, kerítés mögött acsarkodó kutyák. Nincsenek csatakos, elhanyagolt, koszos ebek. Nincsenek túltenyésztett, frusztrált, kiszámíthatatlan, megfélemlített vagy agresszív kutyák.
Szóval igen, van különbség.

Dikusz 2019.07.27. 10:25:23

@Hermelin007: Szerinted csak Magyarországon van sok kóbor kutya?

Hermelin007 2019.07.27. 12:14:54

@Dikusz: Sajnos, egész Kelet-Európára jellemző. Magyarországon többszázezer kóbor kutya van, plusz, amiket szar körülmények között tartanak.
Norvégiában is van nyilván párszáz-párezer, de ide meg “importálják” (tutistaként hazaviszi) a kóbor kutyákat, amiket most be akarnak tiltani, mert hozzák vele a kutya bajokat is.

Bredpitt Monika 2019.07.27. 13:26:51

@Hermelin007: több százezer kóbor kutya.......??????

nekem ez nagyon soknak tűnik, én pl alig látok kóbor kutyát Budapesten........nem kekeckedni akarok, de ez a szám honnan jött?

Bredpitt Monika 2019.07.27. 13:27:57

@skye8: na persze a póráz nem a gyerek nyakán volt, hanem valami kengyelféle volt a mellkasukon, nagyon furcsa látvány, de egy forgalmas repülőtéren megértem egyébként......

Shaktee 2019.07.27. 13:34:00

@Bredpitt Monika: Bredpittet akartuk megnézni tegnap este az új tarantinó filmben, csak szar jegyek voltal..majd vasárnap..úgyis esni fog

Szép hétvéget szivemszottya*

Shaktee 2019.07.27. 13:36:38

Nem köll ezen ennyit filózni tesóm..alkalmazkodás=jobbágylelkület.

nyuszigonosz 2019.07.27. 14:12:37

@Potpolett: Klassz kisfiú, és szerintem jól van az úgy, ahogy írod.

Feltünek szép kutyusom volt az összes kis és nagy gyerek a környéken ismerte és szerette meg mindenhol máshol is ( a kutyus mindenhová jött, tengerhez is mindig) nekem semmi bajom nem volt azzal, ha a kisgyerekes szülök vagy maga egy kisgyerek kérdezett a kutyusról és simogatni akarta, Maci örült ennek, ha nem örült volna, nem így lett volna.

Más: akinek repülöben egy szintén ott utazó kisgyerek a baja, vegyen magának saját repülöt.

@Bredpitt Monika: Nem furcsa látvány, évtizedekkel elöbb láttam már ilyet elég gyakran - ugyanis akkortájt eleve egy sport baba kocsi része volt az a különálló kengyelnek kinézö valami - ezt a kocsihoz erösíteni lehetett, ha a baba benne ült, ne essen ki - és sok szülö használta akkor is, ha a kicsi ki akart jönni a kocsiból és a saját lábán akart menni, de félö volt, hogy elszalad, útra lép és hasonlók.

Majda 2019.07.27. 14:39:56

@gabors: Ami nem Mo., az külföld? Nem mondod? :)
Teljesen így értettem, nekem csak Mo.-i tapasztalataim vannak, mert max nyaralni voltam külföldön, de azt sem sokat és ott nem találkoztam kutyákkal. Ezért aztán ahhoz nem is próbáltam hozzászólni, hogy hogyan viselkednek a kutyák bárhol máshol. Meg ennyiből gondoltam összevonhatom egy kalap alá a sok különböző külföldet :)

(Mondjuk álmodozni szoktam róla, hogy jó lenne kiköltözni - egyelőre ez nem megoldható, de azért évek óta több-kevesebb rendszerességgel olvasgatom a határátkelőt. Gondoltam ehhez a témához hozzá tudok adni egy pötty infót...)

Hermelin007 2019.07.27. 15:13:59

@Bredpitt Monika: Van olyan cikk, amelyik 100 ezer körülire teszi, van, amelyik milliós nagyságrendről beszél. Nyilván attól is függ, hogy hogyan definiálják a kóbor kutyát. Valahol a kettő között lehet.
De a menhelyek is tele vannak. Szóval, van még mit tanulni a felelős állattartásról. Persze, van, hogy megszöknek, eltéved stb., de ezeknek a kóbor az állatoknak a nagy része vagy a kijáró állatok szaporulata vagy már eleve kóbor állatok szaporodnak vagy megúnták és kirakták őket. És, ami Magyarországra nézve elég kínos, hogy rengetegen élnek illegális kutyaszaporításból. Ez nem az, amikor törzskönyvezett fajtákat tenyésztenek ellenőrzött keretek között. Nem igazán látom át ezt a bizniszt, de tény, hogy Magyarországon ez virágzik, illegális és sok a genetikailag beteg állat. Aztán, ha nem tetszik a kölyök, akkor utcára kerül stb. Budapesten nyilván nem nagyon fogsz látni kóbor kutyát, ez nem a milliós nagyvárosok belső kerületeinek problémája. Macska viszont elég sok van.

Dikusz 2019.07.27. 15:39:35

@Hermelin007: Megelőztél. Pont akartam írni én is, hogy több milliót, százezreket is írnak. Már a százezren is meglepődtem, de a több milliót még most is hihetetlennek tartom. Nem is tudom, honnan veszik a számokat, ráadásul ennyire eltérőeket azok az emberek, akik ezzel foglalkoznak.

Pár éve jártunk Montenegróban. Az összes országban, amelyiken keresztülutaztunk addig, nagyságrendekkel több szerintem a kóbor kutya, macska, mint nálunk. Montenegróban különösen.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.07.27. 17:21:46

@Csodabogár: Azt hinnéd, viccelsz, de egy profi kutyatréner azt mondta, amikor erre rákérdeztünk, hogy az USA-ban a kutyákat előbb választják el, mint itthon, ami befolyásolja a hormonháztartásukat, ezért, ahogy ő mondta, kicsit szelídebbek és kajlábbak, mint a hazaiak. Ő ezt nem dicsérőleg mondta.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.07.27. 17:23:34

@gabors: "1. masok kutyajat simogatja a gyerek .... (menhelyek tele vannak otthon is es Manhattanben is)"

Te valamiért láthatóan azt gondolod, hogy a kutyákat nem helyes simogatni, csak ha a tied a kutya. Mások ezt máshogy gondolják. Kutyások is. És ez teljesen érthető is. A kutya egy szociális lény, alapjáraton szeret emberekkel dolgokat csinálni. Persze tudni kell, hogyan kell vele viselkedni és persze minden kutya más: van barátságosabb, kevésbé barátságos. Ezért kell a gazdákkal tisztázni, a kutyájuk mit enged meg, mit nem.

Hogy jön ide a kutyamenhely? Sehogy. Emberek se csak olyanokkal elegyedhetnek szóba az utcán, akikkel összeköltöznének. Attól még barátkozhatnak, lehet egy-egy jó szavuk egymáshoz. Sőt, mondok egy durvát: a játszótéren idegen gyerekek játszanak egymással. Nem ám csak olyan gyerekekkel játszanak, akiket aztán örökbe is fogadnak a szülők. Ugyanez van a kutyákkal is: egy dolog barátkozni és egy másik örökbe fogadni, együtt lakni. Két teljesen különböző, de egyformán normális dolog ez.

"2. tudtam hogy ti gyereketek az mas semmi baj nincs vele repulon ... basszus akkor mindig veletek kellen repulnom nekem 10 bol 7-8x nincs szerencsem NY Europa vonalon"

Lehet, hogy nincs szerencséd és az úgynevezett ökológiai tévkövetkeztetés áldozata vagy. Vagyis a személyes tapasztalataid alapján tévesen általánosítasz. Vagy az is lehet, hogy túl érzékeny vagy a gyerekek által okozott kellemetlenségekkel szemben és a veled együtt utazó gyerekek nagy részével semmi baj sincs valójában. Vagy csak nem nagyobb arányban, mint a felnőttekkel. Nehéz ezt így látatlanban megítélni.

" bezzeg kutyat azt nem engednek fel pedig azok donto tobbsege SOKKAL jobban viselkedik mint a legtob gyerek"

Jaja, nyilván. Nem kétlem, hogy abszolúte képben vagy a kutyák "döntő többségével" meg a "legtöbb gyerekkel" kapcsolatban.

"az hogy nem vagyok egyedul azzal hogy repulore nem valo a baba azt is mutatja hogy mar tobb legitarsasagnak is vannak jaratai ahol a minimum kor 10 ev !!!"

Az meg, hogy nem vagy egyedül valamivel, az nyilván azt bizonyítja, hogy igazatok van. Soha még a történelemben nem fordult elő, hogy hülyeségeket egynél több ember gondoljon egyszerre.

"en peldaul fizetnek $50-t ha garantalva lenne hogy nincs gyerek (tudom van mikor muszaly repuljon a gyerek mert menekultek mennek sziriabol kanadaba de az 1 eves turistaskodo marcik ki tudnak akasztani)"

Gondolom, te mindig csak akkor utazol, amikor muszáj. És hát muszáj-e bármikor máskor, mint amikor életveszélyben vagy? Nyilván nem. Szóval te rendszeresen életveszélyben vagy. Csodálatra méltó a bátorságod, hogy ingázol az életveszélyes helyzetek között. Így aztán az is érthető, hogy erről az erkölcsi magaslatról letekintve tévedhetetlen magabiztossággal meg tudod ítélni, hogy kinek mikor szabad utaznia és mikor nem.

Az már csak hab a tortán, hogy nyilván te még soha senkinek semmilyen kellemetlenséget nem okoztál, alighanem ez jogosít fel arra, hogy másoktól is elvárd, hogy ne zavarjanak téged csak amiatt, mert szeretnének valamit csinálni. Például mindig magánrepülőn utazol, ahol nem zavarsz másokat és kommenteket sem írsz. Ja, nem.

Bosszancs 2019.07.27. 18:13:27

Sziasztok!

Nagyon nem értek egyet a posztíróval.
Van saját kutyám, volt saját kutyám. Kistermetű nagyon jól nevelt kutyák, de mindegyik mentett. (És a cuki kategóriába tartozó max. 6 kg súlyúak. Egyébként dobermanokat megszégyenítő engedelmességre - visszahívás, ülsz, lábhoz, indíts... parancsszavakat tudó kutyusok.)

Én sem engedem, hogy bárki megsimogassa őket. Általában sétáltatáshoz van nálam jutalomfalat (visszahíváshoz fontos, hogy 3-4 alkalom után kapjon a simogatáson kívül vmit.). Ha éppen még van nálam juti, akkor megengedem, de csak úgy, ha a kisgyerek előbb átnyújt egy negyed kutyakekszet az odahívott és leültetett kutyának... Ha ezt a gyerek nem tudja kivárni..., akkor almás. Ha a gyerek kezében csoki, fagyi... stb kaja van, szintén almás.
Az a baj a kicsi gyerekekkel, hogy kb. 5 éves korukig a mozgásuk még soxor nem tudatos. Rengeteg az önkételen hirtelen mozgás, amit egy kutya félreértemezhet... pl.: sétál felé és hirtelen lenyúl, minden előzetes beszéd, vagy ráutaló (pl.: megállás) magatartás nélkül. Az enyém nem fog támadni, hanem először a hátam mögé hátrál. Ha a kisklapec oda is követi és lenyúl simogatni (előzetes barátkozás nélkül), akkor finoman ráfog... Én ilyenkor felemelem a kutyát. Az idióta, nem törődöm szülők meg... (Akik eleddig a telójukat nyomkorászták...) Ja, és higgyétek el, egy vidéki nyaralóvárosban ez hetente 2-3 szor előfordul, így idényben
... (Napi kétszer sétáltatok, bár nagy a kert...)

Szóval: TÉNYLEG KÉRDEZZETEK!

Bosszancs 2019.07.27. 18:13:44

Sziasztok!

Még egy kicsi, ha a saját kutyámmal tapasztalt kommentet kiszűrik, akkor, mint első.

AZ ÉN TAPASZTALATAIM pont a posztíróval ellenkezők.

Jártam kicsi gyerekkel Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Németországban, Görögországban és Horvátországban.

Ezek közül az országok közül csak Horvátországban engedték meg a helyi (hangsúlyozom a HELYI lakosok), hogy a kutyát kérdésre megsimogassa az akkor 2 és 4 éves lányunk. Olaszországban is tapasztaltuk, hogy elsőre nem volt a válasz, majd mikor odafütyültem a saját kistermetű kutyát (aki kb. 50 m-ről visszaszaladt - aki nem látszott a kanyarban - és a másik - olasz - kutyáról tudomást sem véve leült elém és rámnézett) na, akkor engedték... Meg is kérdeztem az olasz (angolul jól beszélő) gazdit. Miért igen, miért nem???

Válasz: kelet eus akcentus - NO
kicsi gyerek - NO
megkapja a kutya - NO
valamit elkaphat a kutya - NO
van kicsi, és jól nevelt kutyájuk - YES, YES, YES...

Potpolett 2019.07.27. 20:08:10

@Bosszancs: hogyan ellenkeznenek mar ezek az en tapasztalataimmal, amik mas orszagokbol valok es te nem emlited Magyarorszagot egyaltalan (csak hogy neked mi bajod az 5 ev alattiakkal)? En nem azt irtam, hogy mindenhol masutt jofejek a kutyatulajdonosok, csak itt nem, hanem leirtam par peldat a vilagbol es itt egy keruletet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása