oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 05. 06:30,  Külföldiként Németországban – előnyök és hátrányok 72 komment

2019. július 05. 06:30 Határátkelő

Külföldiként Németországban – előnyök és hátrányok

Németország rengeteg magyarnak ad otthont és a jövőben is az egyik legfontosabb célország marad. Ennek megfelelően elég sok történetet olvashattatok már itt onnan, ám én kíváncsi voltam arra, mások milyennek látják a németeket. Úgyhogy ma egy ilyen összeállítás következik, kíváncsi leszek, mennyire lesz összhangban a magyar tapasztalatokkal.

nemetorszag_bevandorlas_zaszloval_1.jpg

„Két Brémában töltött év után már látom a németországi élet előnyeit és hátrányait is. Szinte minden attól függ, hogy TE mekkora erőfeszítéssel próbálsz beilleszkedni a német társadalomba, ami őszintén szólva elég nehéz ügy tud lenni. 

Német párom van és egy olyan nemzetközi masters program keretében élek itt, ahol a hallgatók több mint fele német – mindkettő sokat segített abban, hogy otthon érezzem magam Németországban. Ugyanakkor a tanulmányaim annyira lefoglaltak, hogy kevés időm és energiám maradt igazán elsajátítani a nyelvet. 

Ami gondot jelent. 

Nyelvtudás 

A helyzet az, hogy bár sok német beszél angolul, akadnak, akik erre egyszerűen nem hajlandóak. Talán részben azért, mert félnek a hibázástól, részben azért, mert sokakban él a „Németországban beszéljünk németül” elv. 

Ez néha eléggé elidegeníti a embert, frusztráló is lehet, különösen ha az ember ügyet intéz és mondjuk a bevándorlási hivatalban az ügyintéző nem hajlandó angolul megszólalni, akkor sem, ha tud. 

Szerencsére a doktori programom után több időm maradt a nyelvtanulásra, ami nagyon sokat segített a beilleszkedésben. 

Beilleszkedés 

Ami az embereket illeti, a németek szeretnek egyenesen a tárgyra térni és nem különösebben kedvelik a fecsegést (sokáig éltem az Egyesült Államokban, ahol a „small talk” fejlesztendő képesség). 

Ez persze azt is jelenti, hogy a németek általában azt teszik, amit mondanak, így jórészt megbízhatók. 

Azt ugyanakkor sokszor furcsának találom, hogy a többség betartja a legtöbb szabályt, például akkor sem mennek át a piroson, amikor közel s távol sincs egyetlen jármű sem. Mindezt persze a külföldiektől is elvárják. 

Barátkozni nem könnyű, mert nehezen engednek be idegent a legbelső köreikbe, ami miatt barátságtalannak tűnhetnek. Viszont ha egyszer befogadnak, akkor nagyon figyelnek rá és az életük része leszel. 

Dolgok, amiket szeretek Németországban 

Tömegközlekedés

Kerékpáros közlekedés

Fantasztikus, sokféle sör

Tisztaság

Rend és tervezettség

A világ legtöbb részéhez képest biztonságos

Általában őszinte emberek

Étel – noha ezzel alighanem néhányan vitatkoznak 

Összességében el tudom képzelni, hogy hosszú távon itt éljek.” (Mercedes, amerikai) 

Már jobban szeretem Németországot, mint a hazám” 

„Öt éve élek Németországban, Berlinben, remélem, hamarosan megkapom az állampolgárságot. Az elmúlt évek nagyszerűek voltak, kivéve, amikor sikerült megszegnem néhány szabályt (például a kötelező rádióelőfizetés, noha soha nem hallgatom). 

Néhány ilyentől eltekintve elég jól sikerült beilleszkednem és ma már minden hibájával jobban szeretem Németországot, mint a szülőhazámat, Amerikát. 

Leszek-e valaha „igazi német”? Valószínűleg nem. Érdekel? Nem igazán. Befogadtak, én pedig elfogadtam a kultúrájukat. Mi többet akarhatna még az ember. Sosem éreztem magam „amerikainak”, és ez alighanem kölcsönös volt. 

Szeretem, hogy körülvesz a történelem és még ha az itteni politikával sok szempontból nem is értek egyet, nem is ezért költöztem ide, megpróbálom távol tartani magam tőle. 

Itt sokan nem bírják Trumpot, azt feltételezik, hogy miattam jöttem el, míg el nem mesélem nekik, hogy még Obama elnöksége idején költöztem el. De nem akarok nagy ügyet csinálni belőle. 

Szeretem a csendes, drámamentes itteni életet, ami számomra elérhetetlen volt az Államokban.” (Fred) 

A fecsegést nem díjazzák 

„A németországi munkahelyi kultúra jó eséllyel más, mint amit otthon megszoktál. Jól teszed, ha felkészülsz arra, hogy minden munkád, projekted, előterjesztésed jó alaposan átnézik. Nem szabad dolgokat maguktól értetődőnek venni. 

Érdemes felkészülni arra, hogy minden ötleted logikus érveléssel és meggyőző információkkal tudd alátámasztani. 

A másik tisztelete nagyon fontos. A titulusokat és a végzettséget nagyon komolyan veszik. A főnököt mindig megilleti a formális megszólítás (ami nem jelenti azt, hogy egy alacsonyabb beosztású alkalmazott ne merne ötletekkel előállni). 

Akinek fontos a gyakori pozitív visszajelzés és nem tudja elviselni az őszinte kritikát és egyenességet, annak aligha Németország a megfelelő hely. A kritika persze nem durvaságot jelent, hanem csak annyit, hogy nem csomagolják a véleményüket eufemizmusokba. 

Míg más országokban a megbeszélések elején megszokott egy kis csevegés, addig ez a legtöbb német munkahelyen nem így van, sok helyen kifejezetten felületesnek tartják, miként azt is elvárják, hogy az ember válassza szét a munkahelyi és a magánéletét.” (Gala) 

Könnyen szereztem barátokat” 

„Britként éltem Németországban, Csehországban és Dél-Koreában is. A németeknél csak egy évet, de messze ott volt a legkönnyebb dolgom külföldiként, talán azért is, mert a másik két országhoz képest az áll a legközelebb kulturálisan hozzánk.

Másrészt az angol anyanyelvem alapján viszonylag könnyen meg tudtam tanulni németül. Az abszolút kezdő szintről kevesebb, mint 10 hónap alatt eljutottam a felső középfokig, igaz, eléggé elmerültem a nyelvben a munkahelyen és a magánéletemben  is, de még így is fényévekkel könnyebb volt, mint a cseh vagy a koreai. 

Ha már itt tartunk, fontos megjegyezni, hogy ha nem akarsz a barátok/ismerősök fordítására támaszkodni, akkor meglehetősen fontos megtanulni a nyelvet. Sokan gondolják úgy, hogy a németek elég jól beszélnek angolul, de ez egyszerűen nem igaz, legalábbis a nagyvárosokon kívül. 

Végezetül még annyit, hogy én elég könnyen szereztem német barátokat, különösen, amikor már jobban ment a nyelv. Mindig lehet találni olyan helyeket, ahol a hozzád hasonló gondolkodású emberekkel összefuthatsz. 

Összességében Németország volt eddig a legjobb külföldi ország, ahol éltem. Utána Csehországban, majd jelenlegi lakhelyemen, Dél-Koreában is sokkal nagyobb kihívás külföldiként az élet.” (Jenni) 

Mindig külföldi maradsz” 

„Szeretek Németországban élni, de… 

Ha valaki Németországba költözik, attól elvárják, hogy németté váljon, DE soha nem fogadnak be úgy, mint egy németet. Találkoztam olyanokkal, akik több mint 30 éve itt élnek és még mindig ők A Külföldiek. 

Találkoztam ilyen kanadaiakkal, brittel is, aki több mint három évtizede él Németországban, német a felesége, németek a gyerekei, de a környezetének ő a mai napig A Brit. 

Mindig külföldi maradsz. A legjobb barátaid is úgy utalnak majd rád, hogy te vagy az ő külföldi barátjuk. 

A rasszizmus és a szexizmus mélyen gyökerezik a németekben. Nem mondom, hogy annyira negatív lenne, mint az Egyesült Államokban, de erősen jelen van. 

Ha elfogadod, akkor rendben leszel. Ugyanakkor nem árt, ha előzetesen alaposan megfontolod, hogyan hat majd ez az itteni életedre. Kanadaiként nekem ez komoly kultúrsokk volt.” (Guy) 

Nem mindegy, az ország melyik részén élsz 

„Én most költöztem át Németország keleti feléből a nyugatiba és külföldiként nagy a különbség a két országrész között. Nyugaton például sokkal többen beszélnek angolul, mint keleten, de mint azt már más is írta, a beilleszkedéshez mindenhol kulcsfontosságú a német nyelv elsajátítása. 

Nem csak az emberi kapcsolatokban segít majd, de akkor is, ha ügyet kell intézni, a kórházban, hivatalokban. 

Még akkor sem könnyű mély barátságot kötni a németekkel, ha az ember beszéli a nyelvet, mert nagyon nagyra értékelik azt, legtöbbjüknek már kialakult baráti köre van, amibe csak udvariasságból hívnak meg, ha egy lakásban élsz esetleg valakivel vagy a munkahelyen megismered. 

Ezen kívül nekem nagyon tetszik az itteni élet, különösen a megbízható tömegközlekedés (kivéve az InterCityket), a biztonság. Tetszik az is, hogy nagyra értékelik a pontosságot, így nagyon ritka, hogy egy értekezlet mondjuk 10 perces késéssel kezdődjön és nem is nagyon várnak általában senkire, ha eljött a kezdési idő.”

A véleményeket innen válogattam.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914926456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.07.05. 08:09:28

"frusztráló is lehet, ha az ember ügyet intéz és mondjuk a bevándorlási hivatalban az ügyintéző nem hajlandó angolul megszólalni" nehogymár számonkérd külföldön külföldiként hogy az odavalósi miért az anyanyelvén beszél! Magyarul ne tanuljon meg? Úgy még kényelmesebb lenne nem?

puhacica 2019.07.05. 10:15:50

nem ertem, mi a baj azzal, hogy valaki kulfoldi marad egy random orszagban, ami nem a Hazaja. nyilvan az marad, mast varni naivitas. senki nem lesz oreg/fekete/sovany attol, hogy oregek/feketek/sovanyak koze koltozik.
#logika

puhacica 2019.07.05. 10:19:00

@Golf2: az amerikai Mercedesnek miert lenne meg kenyelmesebb, ha az ugyintezo magyarul is megtanulna?

sörm 2019.07.05. 10:45:54

@puhacica: Szerintem ez azokból az orszagokból érthető meg ahonnan az illető is jött, mint Kanada, USA, Ausztrália is ilyen: az kanadai, aki ott él, mert nincs olyan hogy kanadai nép, mindenki relativ friss bevándorló, max 300 éve élnek ott az ősei. (Tudom, indiánok.) Nincs saját nyelv, stb, ez nagy különbség az európai nemzetállami struktúrához képest.

puhacica 2019.07.05. 10:52:30

@sörm: van abban valami, amit mondasz, ugyanakkor ezen a blogon is szamtalanszor elhangzott mar, kitol gunyolodva, kitol panaszkodva, hogy "mindig kulfoldi maradsz". inkabb erre gondoltam, ez az, amivel nem tudok mit kezdeni.

sörm 2019.07.05. 10:55:04

@puhacica: Persze, és ezzel teljesen egyetértek. Soha nem leszek svéd, magyar vagyok aki itt él, miért kellene a helyieknek svédnek tekinteni engem? Nem elég hogy befogadtak?

puhacica 2019.07.05. 11:08:13

@sörm: pontosan erre gondoltam :)

fhdgy 2019.07.05. 12:13:24

@puhacica: A magyar családnevekben nagy gyakorisággal fordulnak elő olyan nevek, amik nagy valószínűséggel a család egyik felmenőjének nemzetiségére utal.

Tóth, Horváth, Németh, Török, Tatár, Oláh, stb., stb.

Szerinted hány nemzedéken át nem tekintettük őket másnak, "csak" tótnak, horvátnak, németnek. Erre persze jogosan mondhatod, hogy ez már csak egy név, és magyarnak tekintjük őket.

Viszont, ha azt halljuk, hogy Oláh, és nem látjuk az ábrázatát, biztos, hogy az ugrik be, hogy magyar???

puhacica 2019.07.05. 13:30:34

@fhdgy: nyilvan elmehetunk ebbe az iranyba is, de egyertelmuen nem errol a jelensegrol beszeltem.

de ha mar.
nekem az ugrik be, hogy magyar. ertem, hogy mire gondolsz, de ha az olah vezeteknev alapjan kellene beazonositanom valakit, akkor magyarnak mondanam. ugyanugy, mint a tobbit.

Shaktee 2019.07.05. 14:16:16

@sörm: "Nincs saját nyelv"

Angolok, franciák felhuznák a szemoldokuket ezt olvasva :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.05. 15:08:36

@Golf2: Miért?A recepciós se szólaljon meg angolul?Tanuljon meg a vendég magyarul?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.05. 15:08:40

@fhdgy: Aztán meglepődsz ha egy német hangzású névnél meg barna bőrű az illető.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.07.05. 15:08:43

@fhdgy: Régi térképeken még keleti szomszédunk volt Oláhország.

skye8 2019.07.05. 15:56:21

@sörm: van kanadai nep. Justin Trudeau hulyesege a 'no core values' es 'no core identity' mert ezzel probal tobb szavazatot kisajtolni a 'new canadian'-oktol.

szerintem egy bevandorlo is erezheti magat kanadainak mint ahogy sokan ezt is erzik mert az Orszag befogadta oket.

fhdgy 2019.07.05. 16:07:41

@puhacica: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Szóval, csak egy kis fricska akart lenni, de túl komolyra vettétek.

Shaktee 2019.07.05. 16:10:08

@skye8: Nem sokat kell "sajtolnia". :-)

skye8 2019.07.05. 16:40:01

@Shaktee: veszteni fog...rossz iranyban halad a pollokban. kinaval eppen most jaratja le magat. he's just not ready ;)

Shaktee 2019.07.05. 16:46:35

@skye8: pfhhhhhhhhhh :-)

Minority lib lesz, ne éld bele magad nagyon.

Andrew(egy suliba jart a fiammal) never been and never will be ready for the prime time :-)

Te magad irtad hogy trump baszott ki velunk a kinai ugyben, ne kenyd a Justinra :-)

skye8 2019.07.05. 17:07:49

@Shaktee: sztem konzervativ kisebbsegi kormany lesz. nem erdekes hogy hova jart scheer iskolaba, jobbak az eselyei - azert is mert Trudeau mar lejaratta magat es tudjuk mit varhatunk tole. 10+ billio deficitet, media finanszirozast - mi ez ha nem korrupcio, justice meddling....folytassam?

yep trump keze is benne van h ide jutott a kapcsolat kinaval de Justin sem valami kiemelkedoen jo negotiator.
a kanadai marhaimportokat mar leallitottak es nem fognak itt megallni.
persze trudeau tud mosolyogni es hangoztatni hogy kanada egy jogallam...de gondolod hogy ez erdekli kinat? a naftat chrystia freeland utotte nyelbe, a cannabis legalizalast JWR. mit tud Trudeau felmutatni a sok udvarias szovegen kivul?

Shaktee 2019.07.05. 17:14:41

@skye8:

A Lavalin ugy letezett mar regen, a toryk is vastagon benne voltak, igaz?

Nem Justin targyal, hanem Freeland s mas nagytudasu kulugyesek.

Justin egy nagyon jo teamet tud felmutatni, akik a Naftat is sikeresen targyaltak.

S ezert marad - ha kevesebb seattel is.

Shaktee 2019.07.05. 17:16:04

@skye8: Akarsz fogadni? Lets make it interesting :-)

gabors 2019.07.05. 18:13:08

"Azt ugyanakkor sokszor furcsának találom, hogy a többség betartja a legtöbb szabályt, "

WTF ???????

gabors 2019.07.05. 18:15:41

"Tisztaság

Rend és tervezettség

A világ legtöbb részéhez képest biztonságos"

barom a posztolo ez mind nem lenne ha amit furcsanak talal marmint hogy "a többség betartja a legtöbb szabályt,"

HA tenyleg kell ilyen ????

gabors 2019.07.05. 18:27:06

@Shaktee: "@sörm: "Nincs saját nyelv"

Angolok, franciák felhuznák a szemoldokuket ezt olvasva :-)"

nincs bizony sajat nyelv kiveve az inuitokat ... mert a nemet ugye nemetul a magyar magyarul, olasz olaszul, roman romanul (ja azok legalabb kitalaltak egy nyelvet maguknak) a kanadai meg NEM kanadaiul beszel (angolul sem igazan mondana egy angol) francia detto ...

ne erts felre az usa detto hiszen angolul beszelnek ... (persze ha egy angolt kerdezel megint nem biztos hogy egyetert)

Csodabogár 2019.07.05. 18:32:39

@puhacica: Nálam ez a kijelentés, hogy mindig külföldi marad az ember, sima ténymegállapítás, mert szerintem igy van.
Biztos nincs így Amerikában, ahol egyrészt mindenki bevándorló, másrészt ő a nagy olvasztótégely.
Ugyanezt a canadaiaknál nem tapasztaltam, de egyik helyen se éltem ténylegesen, csak tartózkodtam hosszabb ideig mint egy nyaralás.

Shaktee 2019.07.05. 18:35:44

@Csodabogár: Itt is ide tartozol, nem érzed magad kulfoldinek - olvasztotegely nelkul.

Shaktee 2019.07.05. 18:40:26

@gabors: az inuit s a tobbi benszulott is jott valahonnan.

Mi az a 5-10ezer év? :-)

"NEM kanadaiul beszel" Ja dehogynem, millio kulonbseg van az amerikai es kanadai angol kozott. Ertjuk egymast, de tudjuk ha valaki amerikai, ahogy lent is halljak a mas hanglejtest, ritmust

Eh?

:-)

Golf2 2019.07.05. 18:42:29

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Tisztelje meg a németeket azzal hogy németül tanul ha hosszabb ideig élvezi a vendégszeretetüket.

Golf2 2019.07.05. 18:49:46

Az UNESCO bekeményít, veszélyben Budapest világörökségi címe...(a Liget projekt,Mol székház,Vár) Na végre! Amihez nyúlnak ott fű nem terem többet.

Shaktee 2019.07.05. 18:52:40

@Golf2: Borzalom amit a Nádor teren is muveltek!

gabors 2019.07.05. 18:55:28

@Shaktee: nem mertem mondani ... mert mit kaptam volna akkor eh ?

Amugy tenyleg meg lehet hallani a "torontoi" akcentust a "montreali"-t plane .... szerintem egy francia is rogton tudja hogy valaki canuck nem francia .... egy afrikai "franciat" meg en is kiszurok egybol ja meg az angolt pl kenya-bol tanzania-bol stb de ott legalabb van "sajat" nyelvuk is meg amit kitalaltak "kiswahili" az igazi tutti a west-afrikai angol ....

Golf2 2019.07.05. 19:00:19

@Shaktee: Itt új-pesten... is hemzsegnek a tájszólásos fazonok, vidékről,+románok,ukránok,stb özönlenek az építőiparba...Kupleráj.

2019.07.05. 19:03:37

@Golf2:

"Tisztelje meg a németeket azzal hogy németül tanul ha hosszabb ideig élvezi a vendégszeretetüket."

Megtanulni egy másik nyelvet _évekig_ tart. Addig is mi legyen?

Szerintem nem beszélni alapszinten a közös nyelvet pont olyan, mintha valaki nem tud írni/olvasni, vagy nem tudja használni a telefont, vagy nem mossa meg a kezét kakálás után.

Ha hivatali ügyintézés közben találkozik ezzel az ember, az szerintem rém vágyölő, az összes kis erekció elmegy tőle.

Shaktee 2019.07.05. 19:03:53

@Golf2: 3 éve? voltam, biztos azota is sok a valtozas..

mikor voltunk az eb kupaban sikeresek? 2 eve vagy 3?

skye8 2019.07.05. 19:12:39

@Shaktee: SNC a liberalisoknak 'adomanyoz' minden valasztaskor. tobb szaz alkalommal lobbiztak szemelyesen trudeaunak a deferred prosecution agreement - ert….ez korrupcio akarhogy is csomagoljak be.

nafta - sikeresnek nem neveznem az uj usmca-t mert kanada dairy iparat kegyetlenul erinti….de nem volt mit tenni freelandnak, el Kellett fogadni majd valahogy 'eladni' a nepnek.

Golf2 2019.07.05. 19:15:17

@Nagy kámpics: Addig is mi legyen?...Kezdje el legalább.De sokan szarnak rá élnek a kis burkukban évekig.Pl az öreg törökök.

Golf2 2019.07.05. 19:16:47

@Shaktee: Focit nem nézek orbán óta.

Shaktee 2019.07.05. 19:23:21

@skye8: nyomtak a toryknak is, haggyad má

Shaktee 2019.07.05. 19:25:11

@skye8: Fenét korrupcio, lobby..hasznalja mind a ket oldal.

Massal nem tudjatok Justint bactatni, esetleg a szines zonknijai miatt :-))

skye8 2019.07.05. 19:59:01

@Shaktee: szerintem a korrupcio es a hatalmas deficit boven eleg a 'vadhoz'.
Scheer meg nem volt PM ugy hogy rola ilyesmit nem tudok mondani.
Justin elvesztette a first nation tamogatast a JWR cirkusz miatt, a fiatalok inkabb NDP/Green Party fele iranyulnak lasd peldaul PEI. ezek a tenyek de te legyel tovabbra is optimista a kis inkompetensedert ;)

Shaktee 2019.07.05. 20:11:30

@skye8: Bármi lehet, persze..de egyenlore:

Justin frikken POPS :PPP

skye8 2019.07.05. 20:13:44

@Shaktee: kleenexet keszitsd ki a pezsgo melle just-in-case :))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2019.07.05. 20:15:39

@skye8: NDP hajrá, turbánnal a tory scum ellen :P

Shaktee 2019.07.05. 20:16:39

@skye8: Ez kanada, nincs akkora kulonbseg a ket part kozott, s maradjon is ez igy :-)

Der Piefke 2019.07.05. 20:29:57

Ami a németországi belilleszkedést illeti: ez elsősroban a közvetlen környezettől függ. Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Frankfurtban ez koránt sem annyira éles, mint egy bajor, vagy Északi-tenger-menti faluban, vagy egy kisvárosban. Továbbá függ a "megcélzott" társadalmi réregtől is: erről elmondható, hogy "alul" és "(leg-)felül" nehezebb (vagy: lehetetlen) a befogadás; alul az előítéletesség és gyakori xenofóbia, szélsőjobboldali attitűd miatt, legfelül pedig azért, mert ott "évszázados" ismeretségek, kapcsolatok dívnak.

A leginkább a felső-középosztály befogadó.

Ha valaki élethosszig él Németországban, magasan kvalifikált munkát végez és a gyermekei bekerülnek egy "elit" gimnáziumba, akkor ők (a gyerekek) az ott kötött barátságok révén már igazi (felsőosztálybeli) németek lesznek. Ez az út és lehetőség persze koránt sem érhető el bárni számára: nagyon tehetséges gyerek kell hozzá és havi "ezer eurós" tandíjakkal kell számolni. (Pl. a közelben a fiunknak kinézett Gaesdonckban (www.gaesdonck.de/ havi kb. 600 és 2000 euró között mozog a tandíj + egyéb költségek...) Ilyen iskolából - ha a gyerek nem "kurvul el" - egy jó egyetem után egyenes az út, onnantól már sosem lesz "gyütment".:-)

Tudomásul kell venni - ami egy "szocializmusból jövőnek" különösen nehéz -, hogy a német társadalom osztálytársadalom; feljebb (és ezzel "beljebb" is) lépni lehet, de ahhoz személyes teljesítmény ÉS kultúra kell!

Van még egy igen érzékeny területe a befogadásnak/belilleszkedésnek, amiről szót kell ejteni: ez a nem európai hátterűek esete. Itt - az alsóorszálbeli németeket kivéve - alapvetően nem a származás az, ami megnehezíti a befogadást, hanem a szokások, az értékrend és az ezekből következő mindennapi viselkedés. Ennek nehézésége a magyarországi romák beilleszkedéséhez mérhető. Ami pedig sajnos gyakori, hoyg az ilyen hátterű németországi lakosok megtartanak oylan kulturális elemeket (vagy, sokszor szinte scak ilyenekkel rendelkeznek), amelyek egyszerűen nem kapcsolhatók a német életmódhoz. Ennek leglátványosabb jele a muszlim fejkendő...

Hogy miért visel sok (taléán egyre több és fiatalabb) nő ilyet, annak több oka lehet. Kényszerítheti erre a családja, de lehet nála egyfajta "dacos identitás-kifejező elem" is: "Ha már úgysem lehetek német, akkor legyek szignifikánsan és büszkén muszlim!"

Ez az egész "muszlimosdi" egyébként a lehető legkevertebb formákban fordul elő: vannak, akik a munkahelyükön ezt kevésbé hangsúlyosan teszik, otthon viszont tradicionális szerepet látnak el. Megjegyzendő, hogy a muszlim közösségen belül is komoly viták folynak erről és rengeteg fiatal muszlim nő él, beszél, viselkedik és öltözködik teljesen integrált német középosztálybeliként. Vannak viszont kifejezetten abszurd esetek: pl. magam láttam a fiunk évnyitóján, hogy az iskola muszlim hittanárnője az egyébként egy katolikus templomban, misével összekötve tartott évnyitón "dementornak beöltözve" vett rész - ám a mindennapokban úgy öltözik, mint bármely harmincan középosztálybeli német nő... (Őrizkedtem megkérdezni tőle, hogy "Aba' Frau Matraczi, wieso?!")

Összefoglalva: a német társadalom egy nagyon tagolt, a németségen belül is számos, egymástól különböző társadalmi hagyományokkal rendelkező társadalom, ahol többmillió, a világ minden sarkából jött ember él. Nincs "egységes" válasz arra, hogy lehet-e belilleszkedni vagy sem. Ha pl. egy "echter Boar" kerül Északnyugat-Németországba (mint én...), akkor ott egészen beilleszkedni nemigen fog - már csupán a tájnyelv miatt sem. Én pl. sosem fogom azt mondani az itteniek kérdésére, hogy "nöö", megmaradok a magam "ned"-jénél... Elég szégyen az nekem, hogy a kisfiam már a Stuberlt Zömának mondja!:)))

ati27 2019.07.05. 20:49:42

"Azt ugyanakkor sokszor furcsának találom, hogy a többség betartja a legtöbb szabályt, például akkor sem mennek át a piroson, amikor közel s távol sincs egyetlen jármű sem. Mindezt persze a külföldiektől is elvárják. "

Nem, b+ ha piros akkor piros. Nem megyünk át. És a szabályok azért vannak, hogy betartsák őket... nem csak dísznek.. doktor úr..

Túl sok felhasználó 2019.07.05. 22:02:42

@Der Piefke: Azért a tájnyelv-asszimilációdban ne legyél annyira biztos. Én nagyon hosszú ideig nem tudtam elképzelni itt Svájcban, hogy köszönéskor "Grüezi"-t mondjak, vagy hogy "danke" helyett "merci"-t használjak. Ma meg már ha Németországban vagyok, akkor emlékeztetnem kell magam, hogy rendesen németül beszéljek, nehogy azt gondolják, hogy svájci vagyok.

VT Man 2019.07.05. 22:18:43

"a többség betartja a legtöbb szabályt, például akkor sem mennek át a piroson, amikor közel s távol sincs egyetlen jármű sem"

Vicces, hogy az angol gyalogosok pedig folyton átmennek a piroson, de a lámpák sincsenek jól beállítva, mert minek.

puhacica 2019.07.05. 22:58:54

@fhdgy: ertemmmmar

@Csodabogár: erre gondoltam, igen: teny.
szerintem biztosan van az amerikaiaknak, kanadaiaknak is nemzettudatuk, ha nem is olyan hazaffyas modon, mint peldaul nekunk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.06. 03:48:35

"Találkoztam olyanokkal, akik több mint 30 éve itt élnek és még mindig ők A Külföldiek. "
Na, hát ez Magyarországon is így van a legtöbb helyen.
30 év után is gyüttment vagy, csak azért, mert nem 60 éve élsz ott, mint a helyi öregasszonyok...
:-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.06. 03:59:58

@geegee: a szó, ami kimaradt, hogy vidéken, falvakban.

Jan Kovalens 2019.07.06. 09:09:19

@geegee: nem 60 év a belépő, hanem hogy az apád meg az ukapad is ott született e.
a lányod vagy főleg az onokád má nem lesz gyüttment a svéd faluba. Folteve, hogy mind a rozmaréng a jó fődbe, sej belegyökerezik. Nem gyunmegy, mind az (öreg)aptya.

Din Serpahis 2019.07.06. 10:34:25

@Túl sok felhasználó: Hehe, múltkor Ausztriában az autópályán a benzinkúton véletlenül odadobtam egy gruezit a boltos kiscsajnak, szegény utána olyan bánatosan-lesújtóan nézett rám

Din Serpahis 2019.07.06. 10:36:59

@Der Piefke: Az ilyen dementorokat, de még a szimpla fejkendősöket is helyből raknám fel a repülőre és küldeném vissza
a sivatagba.

A múltkor azon botránkoztam meg, hogy elmentünk itt Svájcban a St Beatus barlangba, Beatus ugye Svájcban afféle védőszent, aki a pogányokat térítgette, nagyon tisztelik. Erre a bejáratnál ott álldogál egy rakat muszlim turista, köztük pár ilyen ninja. Na erre mondom azt, hogy ha nekem keresztényként nem szabad bemennem pl Mekkába, akkor az ilyen takarodjon innen jó büdös p....ba.

Túl sok felhasználó 2019.07.06. 11:05:45

@Din Serpahis: Én azt is el tudom képzelni, hogy a dementor tanító néni nem teljesen önszántából öltözik úgy az ünnepségre, hanem az igazgató bácsi finoman megkéri, hogy legyen szíves reprezentálni a dementorságot, amivel az iskola azt bizonyítja, hogy ők mennyire toleránsak. Mondjuk így: "Te Juli, ha bebugyolálod magad évnyitóra, akkor úgy írjuk meg az órarendet, hogy pénteken nem kell bejönnöd tanítani." "De főnök, én életemben nem viseltem ilyen kendőt, azt se tudom, hogy tekerjem." "Ha megtanulod, akkor folyosóügyeletes se leszel soha." "OK, már guglizom is."

Der Piefke 2019.07.06. 14:26:07

@Túl sok felhasználó: Látszik, hogy nem ismered a német társadalmat. Egy ilyen igazgatói "intelem" elképzelhetetlen lenne. Itt aki "beöltözik", az biztosan nem igazgatói intencióra teszi azt - nem mellesleg: nem is kell demonstrálni efféle bugyuta módokon egy iskola toleranciáját...

Nem: a beöltözés teljesen egyéni kezdeményezés volt. Valami ahhoz hasonló, mint amit azoknál a tiroli üzletembereknél tapasztalhatunk, akik otthon szokványos európai business casualban nyomják, ám ha elutaznak Bécsbe, akkor felveszik a tiroler Trachtot, vagy legalább is egy "Jankert".:-)

Der Piefke 2019.07.06. 14:36:49

@Din Serpahis: Minden kultúrában vannak szent helyek, vagy olyanok, ahová nem léphet be bárki és/vagy bármiféle öltözékben. Pl. egy ortodox templom ikozosztáza mögé sem mehet be akárni - akárcsak a mekkai Nagymecsetbe. Ezt illik tolerálni...

Az viszont, hogy más kultúrájú-vallású emberek meglátogatják egymás kulturális és vallási emlékhelyeit, az egymás iránti érdeklődés megnyilvánulása. Őszintén szólva kifejezetten raszsistának tűnsz a mondanivalód alapján ("visszaküldeni a sivatagba") és kifejezetten iszlámellenesnek. Egyébként láttam én már tradicionális japán, koreai és indiai ruhában Róma templomait látogató nőket, vagy pl. szikh férfiakat. Vajon őket is visszaküldenéd - vagy a visszaküldés csak a muszlimokra vonatkozik?:) Esetleg ortodox zsidókra is?

(Apróság amúgy, de a nevezett tanárnő szülei nem "a sivatagból" származnak, hanem Isztambulból... Amely város már akkor a civilizáció egyik központja volt, amikor a derék magyarok még a pusztában - "sivatag"! - kóboroltak.)

Még valami, amit nem tudok meg nem említeni neked: fejkendőben meglátogatni egy teresztény templomot sokkal kisebb tahóság és sértés, mint az, ha valaki Brüsszelben vagy Strasbourg-ban magyar politikus létére rágalmazza az Európai Uniót - aztán meg hazamegy és ezermilliárdokat lop el az Unió polgárai által fizetett támogatásokból...

"So is des" - modanánk mi erre...:-)

Taxomükke (UK) 2019.07.06. 16:56:00

@ati27: Itt Angliaban akkor megyunk at, ha nem jon auto.
:)))))

Shaktee 2019.07.06. 17:36:47

Sajnos ez kezezés volt..:(

Go England!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.06. 19:19:38

@Jan Kovalens: Jó, hát lehet... :-)
Nekem akkor is kicsi furcsa ez.

Túl sok felhasználó 2019.07.06. 20:40:14

@Der Piefke: Igazad van, nem ismerem annyira a német társadalmat, csak egy évig éltem ott. Viszont te írod, hogy Törökországból származik a tanító néni, ott nincsenek dementorok. Szóval lehet, hogy nem az igazgató bácsi beszélte rá az öltözékre, hanem a muszlim hitoktatók szövetsége kötelezi rá.

(Rövid történelmi kitekintés: Atatürk az első miniszterelnöke volt Törökországnak az 1920-as/30-as években, ellene volt a dementorságnak, de mivel okos volt, ezért tudta, hogy nem tilthatja be, mert kitörne a botrány. Ezért inkább hozott egy törvényt, hogy minden nő úgy öltözködik, ahogy akar, kivéve a kurvák, mert nekik dementorként kell megjelenniük. Onnantól kezdve senki nem visel Törökországban dementorleplet, mert ugye ki akarja, hogy kurvának nézzék.)

Buchhalter 2019.07.07. 11:34:31

@Túl sok felhasználó: Rövid történelmi kitekintés: Atatürk az első miniszterelnöke volt Törökországnak az 1920-as/30-as években, ellene volt a dementorságnak, de mivel okos volt, ezért tudta, hogy nem tilthatja be, mert kitörne a botrány. Ezért inkább hozott egy törvényt, hogy minden nő úgy öltözködik, ahogy akar, kivéve a kurvák, mert nekik dementorként kell megjelenniük. Onnantól kezdve senki nem visel Törökországban dementorleplet, mert ugye ki akarja, hogy kurvának nézzék.) nem a Törökök nyomják a szélsőséges iszlámot ,hanem inkább a helyi Kurdok. Míg egy török családban max 2-3 gyerek szüleitk ,addig egy kurd családban átlag 4-6 és a kurd nők jobban be is tartják a hagyományokat öltőzködés és családi szerepben.Ergo a többség nem megy el dolgozni majd apuci kitartja.De ez a mai globalizált világban kezd nem működni.Ezért is mondják hogy a muszlimok a keresztényekhez képest le vannak maradva 500 évvel.

Túl sok felhasználó 2019.07.07. 15:06:35

@Buchhalter: Azért ezzel vitatkoznék. Nem a kurdokról szóló infóval, őket nem ismerem, hanem a következtetéssel.

Svájcban is általános az egykeresős családmodell, nem 4-6 gyerekkel, de anyuci már egy gyerek után is maximum részmunkaidőben dolgozik. Pedig itt mindig azt hallani, hogy a keresztény értékrend az überfasza.

Nem az iszlámmal van gond, hanem a szélsőségekkel. De ezt nem nagyon kell magyarázni, szerintem a nagytöbbség a hitgyülisekre is rácsapja az ajtót, ha becsöngetnek téríteni.

A fejkendő sem annyira gáz szerintem, mármint nem a dementorság, hanem ténylegesen csak a fejkendő, amennyiben önkéntes a dolog. A 90 éves nagymamám is viseli, a kutya sem szólná meg, ha letenné, de anélkül nem megy ki a házból, pedig szerintem az iszlámról életében nem hallott.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása