oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 28. 06:30,  Rájöttem, hogy beilleszkedtem 51 komment

2019. június 28. 06:30 Határátkelő

Rájöttem, hogy beilleszkedtem

Olyan szerző írása következik ma, aki szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt írta meg svájci munkavállalása történetét. Kíváncsi voltam, mi történt vele azóta, ő pedig szerencsére megírta – akadnak Edina történetében tanulságok.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

img-20170525-wa0071.jpg

„Érdekes volt visszaolvasni a 6 évvel ezelőtti posztom, a véleményem nem nagyon változott azóta sem.

Személyes kapcsolatok

Négy hónappal Zürichbe költözésem után azt írtam, hogy a svájciak (már ha 8 millió embert lehet egyként megszólítani) nyitottak azokra az emberekre, akik szintén nyitnak feléjük. Ezt még inkább így gondolom. 

Elég hamar tudtam, hogy én itt szeretném leélni az életemet és ez az idővel és a befektetett energiával arányosan válik egyre bizonyosabbá. Rájöttem, hogy bár kihívások nélkül a munkahelyen sem tudok élni, de az emberi kapcsolatok a legfontosabbak az életemben, nélkülük semmi értelme az egésznek. 

Így jött, hogy kicsit több mint 3 éve felmondtam a munkahelyemen (diplomás ápoló voltam/vagyok), ahol gyakran éjszakáztam, hétvégi műszakom volt, sok szülinapról, összejövetelről lemaradtam. 

Először elmentem Írországba angolt tanulni, mert akkor már 2 éve egy ír fiúval volt kapcsolatom és ezáltal nem úsztam meg, hogy angolul kelljen Zürichben is beszélnem, aztán jelentkeztem egy koordinációs állásra a legnagyobb zürichi otthonápolási cégnél (Spitex) 80%-ban, ahová valamilyen csoda folytán fel is vettek. 

to_8.jpg

Azért írom, hogy csoda, mert se időm nem volt egy próbanapra - lévén Írországban voltam - ami itt az egészségügyben alap dolog, se másik nem német anyanyelvű nem ül a vezetőségben legjobb tudásom szerint (csak hogy el tudjátok képzelni, 9 centrumunk van, 1050 dolgozóval, kb. 50 vezetővel a centrumokban összesen). 

Hétfőtől péntekig 4 napot dolgozom, így rám zuhant egy rakás szabadidő az ápolói időkhöz képest. Először beiratkoztam egy egyéves esti könyvelői képzésre hobbi gyanánt. 

Elkezdtem fallabdázni, folytattam a touch rugbyt és eljártam az ő szabadidős programjaikra, elmentem rendszeresen ismerősökkel fürdeni a tóban, stb. Aztán az ír fiúval szakítottunk és nagyjából 1 év múlva jött egy svájci fiú.

furdes_1.jpg

Svájci szocializmus 

Általa egészen más szegletét ismertem meg a svájci társadalomnak. Rálátásom lett arra, hogy mennyien fogyasztanak drogokat, sokan napi többször jointot, kokaint, hétvégente partidrogokat, mert anélkül nem képesek azt a mérhetetlen örömöt érezni, amit mondjuk én egy nagyon jó beszélgetés után érzek. 

Úgy gondolom, hogy egyrészt a teljesítménykényszer miatt (bár szerintem, lehet úgy is dönteni, hogy az ember elhatárolódik és munkát, szakmát vált, ha máshogy nem megy), másrészt Svájcban egy kis szocializmus alakult ki. 

Az oktatási rendszer úgy van kialakítva, hogy nagyon korán be legyenek az emberek skatulyázva és csak nagyon sok energia befektetésével lehet ebből kitörni. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nincsenek elég jó jegyeid, akkor nagy valószínűséggel 16 évesen elkezdesz szakmát tanulni. Nem ismerek statisztikát, de azt mondanám a szubjektív tapasztalataim alapján, hogy 70% körül biztos vannak azok, akik így tesznek.

tel_1.jpg

Ráadásul még akkor is magadnak kell szakmai gyakorlati helyet találni a következő 2-4 évre, így gyakran előfordul, hogy nem sikerül a megálmodott szakmát elkezdeni tanulni. Ezzel a frusztrációval pedig kezdeni kell valamit, ami gyakran a drogfogyasztásban és nem a több tanulásban csúcsosodik ki. 

Viszont azért jó, mert kevés a hiányszakma, szakmunkásnak lenni nem ciki és durván pörgeti a gazdaságot. Aztán nyilván az sem segít, ha már kezdetektől a tengerparti nyaralás, jólét az alap, nehéz felülmúlni ezt egy idő után, nincs meg a valamiért megdolgozás és a cél elérésének öröme. (Teljesen szubjektív vélemény, de érdekelne, ha valaki máshogy látja vagy kiegészítené.) 

Rájöttem, hogy beilleszkedtem 

A szakítás után pedig eljött a pont, ahol rá kellett jönnöm, hogy beilleszkedtem, pedig sokáig nem ismertem fel, hogy milyen fontos ápolni a kapcsolatokat és bezárkóztam. 

Olyan védőháló alakult ki pillanatok alatt körülöttem, hogy esélyem sem volt zuhanni. Az egyik kolléganőm elment az ő házuknak a tulajdonosához (ezek nagyrészt cégek vagy alapítványok) és megkérdezte, hogy van-e szabad lakásuk. 

Két óra múlva megnézhettem a lakást, másnap aláírtuk a szerződést. Szomszédok lettünk, azóta rendszeresen jön fel vagy megyek én hozzá spontán. A környéken ráadásul még kb. 10 barát és ismerős lakik (számuk egyre növekszik), így szinte mindig, ha kilépek az ajtómon, találkozom valaki ismerőssel útközben. Rengeteg új embert is megismertem általuk.

taj_4.jpg

Nekem ez nagyon sokat jelent, ennyi ember még soha nem volt egy időszakban körülöttem és ilyen aktív szabadidőm sem volt még soha. Olyan, mintha már évek, évtizedek óta ebben a kerületben élnék. 

Család 

Azért alakult úgy, hogy Svájcban kötöttem ki, mert a nővéremnek szüksége volt valakire, aki vigyáz az akkor 3,5 éves unokaöcsémre 1 hónapig. Azóta ő 10 éves lett, született még egy fiú, aki 5 éves és ők nagyjából 1,5 órára élnek tőlem. 

Rendszeresen találkozunk, így egy családot is kaptam Svájcban (a nővérem 7 évvel idősebb, gyerekként nem igazán volt közös témánk). 3 szobás lakásba költöztem, így van egy szoba, ami csak nekik van fenntartva, ha látogatóba jönnek. 

Egyszerűen csak jó érzés, hogy van hol vendégül látni őket, én Budapesten álmodni sem mertem arról, hogy egyedül béreljek egy lakást az ápolói fizetésemből. 

Életszínvonal 

Arról már írtam, hogy csak 4 napot dolgozom, ki tudok bérelni egy lakást egyedül. El tudok menni nyaralni, nem kell néznem az árakat a bevásárlásnál. Ha úgy érzem és van rá kapacitás a munkahelyen, akkor fizetés nélküli szabadságra megyek.

panorama_8.jpg

Egy kicsit környezettudatosabb is lettem, ezért ha lehet, akkor vonattal utazom és nagyon leszűkítettem az Európán kívüli vágyott célpontok listáját. 

Ritkán eszem húst, elkezdtem ruhákat cserélgetni a barátokkal, ahelyett, hogy mindent kiraknánk ruhagyűjtéskor, van tartós szatyrom a táskámban, szelektíven gyűjtöm a szemetet és kétszer meggondolom, hogy egy adott tárgyra, eszközre tényleg szükségem van-e.

Van időm, hogy befogadjak információt erről és sok minden másról, a 12 órás műszakok mellett örültem, ha hazataláltam anno.

koncert.jpg

Majdnem elfelejtettem, pár svájci (vagy csak zürichi?) nemzeti sportot is elkezdtem űzni, pl.: demonstrációkra járás, petícióírás, munka közben és után strandra menés, kirándulás, téli sportok. :) 

Munkahely 

A cégem időközben elkezdett átszerveződni, a vezetőség és a koordináció le lesz építve 2020 áprilisától, a centrumokat felosztják több, max. 12 fős csapatra területi elosztás szerint (ez az én kerületemben 7 team-et jelent) és ők maguk fogják szervezni a munkájukat a beosztás megírásától kezdve a napi körülbelül 150 „bevetés” egymás közti elosztásáig. 

Ez egyrészt hatalmas változás mindenkinek, másrészt nagy lehetőség is azoknak, akik tudnak élni vele (lásd még fentebb az oktatási rendszerről, nehéz kreatívnak lenni, ha nem tanultad meg már korán, hogy a saját szerencséd kovácsa vagy). 

Én azóta elvégeztem a cég költségén egy pedikűrös tanfolyamot, mert bár nem igazán hoz lázba és nem is túl nagy kihívás, de ha minden kötél szakadna, akkor ezzel bármikor tudok saját céget alapítani. 

Most pedig elkezdtem az új dolgozók oktatásával foglalkozni, amit egy projekt keretében a jövőben a meglévő dolgozók oktatásával fogunk kiegészíteni, hogy lehetőleg egységes információ legyen a fejekben.

fesztival.jpg

Én főként gyakorlati IT témákat oktatok egyelőre, hogyan kell az alkalmazásunkban dokumentálni, mit hogyan számolunk fel a betegeknek a rendszerben, mit hol lehet megtalálni, hogy működik az e-learning rendszerünk, miről melyik fórumon kommunikálunk és a legfontosabb: hogy érzik magukat és hogyan tudnám az életüket a munkahelyen megkönnyíteni. 

Közben megyek próbanapra a könyvelés és controlling részlegre (ha már elvégeztem egy ilyen képzést) és a sztómatanácsadáson is gondolkodom ugyanennél a cégnél. 

Egyelőre itt tartok, remélem ez az időszak jó sokáig tart majd, mert jól érzem magam a bőrömben.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1214915314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.06.28. 07:20:31

Miss mázlista.Grat.

Pöffetegecske 2019.06.28. 08:08:06

Nagyon hasonló élményeim vannak, bár én a droghasználatot máshogy látom.

kéményseprő 2019.06.28. 08:33:40

@Pöffetegecske: mesélj, kiváncsi vagyok. :)(posztoló)

Pöffetegecske 2019.06.28. 08:40:40

@kéményseprő: Szerintem röffenjünk össze egy kávéra.

Bredpitt Monika 2019.06.28. 08:59:18

"Egy kicsit környezettudatosabb is lettem, ezért ha lehet, akkor vonattal utazom és nagyon leszűkítettem az Európán kívüli vágyott célpontok listáját. "

Ezért a mondatért is érdemes volt beleolvasni.

Budapestieknek: minden pénteken a Parlament előtt van egy kis csapat, akik Fridays for Future néven kezdtek el szerepelni.
A svéd kislány, Greta Thunberg hatott a világra (ezt az örök szkeptikusoknak írom, akik otthonról, a fotelből váltják meg a világot).

Gyönyörű helyeken élsz....irigykedem....én meg szívom a jó kis pesti levegőt.....

Dammiel 2019.06.28. 09:17:22

Valaki tegnap durrogott, hogy nincsenek màr jó posztok. Erre merre mondani, hogy nem klasszikus, remekbe szabott hatàrátkelős poszt! :-)

Mick Richards (UK) 2019.06.28. 09:33:36

@dddddddddddddd:

Pont erre gondoltam en is a poszt olvasasakor. Persze a fanyalgok sokszor vegig sem olvassak a posztot, csak az elso par sor alapjan huzzah le.

deppate frog 2019.06.28. 10:40:01

@dddddddddddddd: En voltam. Ezt elolvastam, es jo volt.
Szubjektiven meglatasom, hogy tul sok a lelkizös poszt, amire max a nagyon hazaffy trollok csödülnek alkalomadtan, de a regi törzsgarda halgat. Nem fanyalgok, csak kicsit kivancsi is vagyok, hogy a post pool lett kisebb vagy a HA lelkiallapotat tükrözik a kivalasztott irasok.

Pöffetegecske 2019.06.28. 11:35:25

A svájciak legtöbbször nyíltak, és sokszor kedvesek, és ami legjobb pl. a svájci tanárom ( német kurzus), amikor mondom, hogy én szeretek itt élni, virágot kapok az alsószomszédtól, hogy figyelnek, kedvesek, jó a humoruk, akkor néz rám nagy szemekkel, hogy théééeényleeeeg, de a svájciak hülyék meg mogorvák, nem? És ő nyíltan meg is mondta, hogy ez biztos csak nekem szól, mert higgyem el, ő már csak tudja, hát itt él 58 éve svájciként. És itt a példa, hogy nem. Állok a buszmegállóban, mellém sétál egy néni, és felém tartja az ernyőjét, hogy ne ázzak, ilyesmik, és sokszor előfordulnak efféle apróságok. Azt már inkább nem is említem, hogy a nyelvnemtudás miatt meg a tanulásban mennyi extra segítséget kapunk, a gyerekek is. Szóval mi is vártunk valamit, és teljesen mást kaptunk.

Pöffetegecske 2019.06.28. 11:41:21

És valóban gyönyörű helyek vannak mindenütt, és én is bele tudok lazulni a suli után ugorjunk a Limmatba életsílusba.

UI: a Rómeó és Júlián mi kb. 20 mrel ültünk előrébb attól a ponttól, ahonnan a fotó készült.

Schwiiez 2019.06.28. 12:48:40

Svájc veszélyes hely.
Két évig dolgoztam 100%-ban (napi 8 óra 12 percet, svájcias pontossággal meghatározva). Igaz, rugalmas beosztásban, ha kedvem volt, 12 órát, ha ahhoz volt kedvem, 6-ot.
Aztán két év után úgy gondoltam, hogy nincs szükségem arra, hogy a jövedelmem háromnegyedét megtakarítsam, jobb lesz az életszínvonalam, ha szabadon töltöm az időm, ezért csökkentettem a munkaterhelést 60%-ra. Így már választhattam is, hogy rövidített napokat vagy heti 2-3-4 munkanapot szeretnék.

Aztán egy újabb év után úgy gondoltam, hogy megengedhetem magamnak, hogy ne dolgozzak, és felmondtam.
Bár nagyon kellemes munkahely volt (ebédidőben ki tudtunk menni a strandra röplabdazni a tó mellett vagy futni egy kört), egyelőre nem bánom, nem hiányzik.

Szóval óva Intek mindenkit, ha öreg koráig dolgozni akar, jobban teszi, ha elkerüli svájcot, mert ott túl nagy rá a csábítás, hogy a munkánal jobb időtöltést találjon az ember.

Dammiel 2019.06.28. 15:21:14

@deppate frog: megértelek..de ezért senkit nem lehet sztem hibáztatni, hogy így alakul a blog. Én csak örülök neki, hogy van, nyilvàn nem mindegyik posztért rajongok.

2019.06.28. 15:45:07

Svájc, biztos drága a sírhely :-)

Dikusz 2019.06.28. 17:02:04

@dddddddddddddd: merre merje?:)))

Tényleg jó a poszt. De általában ilyenkor az, aki hiányolja a jó posztokat, nem jelenik meg.

Dikusz 2019.06.28. 17:04:41

@Pucumónár a kapcabetyár: Síhelynek olvastam... :)

"Két komment elküldése között várnod kell!"...., várok, hogy a szél verje össze a blogmotor bokáját...

2019.06.28. 17:28:58

@deppate frog:

“a post pool lett kisebb ”

Mi az a post pool?

Amúgy a mai posztot érdemes elolvasni, vagy csak a kommentek érdekesek? :-))

Csak tréfálkozom :-)))

gabors 2019.06.28. 18:31:07

"Arról már írtam, hogy csak 4 napot dolgozom, ki tudok bérelni egy lakást egyedül. "

tutti hogy hazudsz poszto.... :-)

ilyen nincs a magyarok akik kimentek mind putriban vagy munkasszallason laknak vagy no-go zonaban belrelnek egy lukat.

Ezt legjobban azok tudjak akik mar 20 eve is ezt mondtak (ja meg Lazar) ... :-))))

FutureFry 2019.06.28. 18:51:32

@deppate frog: Számomra a szakmai emigránsok talán a legérdekesebb határátkelők, azok akik szinte nulláról indulva értek el tudásukkal-szorgalmukkal (és persze nagy adag szerencsével is (pl. jó helyen jókor lenni)) azt, hogy ma már kizárólag azzal foglalkoznak ami érdekli őket (és nem kell a megélhetésükkel “bíbelődniük”). Pl. Simonyi Károly (akit általában a Microsoft-ból ismertek azok akik hallották a nevét) aki persze politikai emigráns is volt (mint akkoriban szinte mindenki) és aki éppen kb. két héttel ezelőtt anekdotázott a Computer History Museum (Mountain View, CA) beszélgetésén/előadásán, az űrutazásaival kapcsolatosan is (de azért - a helyszínhez illően - computer-centrikusan): Pl. hogy milyen módon alakították ki az orosz modulok UI-ját (hogy a régi szovjet nyomógombok kiosztását idézzék egy unix/386-os rendszeren szimulálva azt), azt is említve, hogy a Gravity című filmben ezt mennyire élethűen ábrázolták. És persze voltak más jó anekdtoták is, mint pl., hogy a csillagvárosban a kiképzése alatt egy ideig még rendes WC papír sem volt (összetépett terveket/rajzokat használtak erre), csak később lett (“Bizonyára beváltották a csekkemet” - viccelődött) [1]. Szerintem érdemes megnézni/meghallgatni az egészet (pl. elmeséli hogyan nyert a keleti blokk legfiatalabbjaként (12 évesen) egy versenyen Moszkvai utazást mint Magyarország “fiatal űrhajósa”, ahol Popovicstól [2] egy Gagarin által aláírt könyvet és egy képeslapot kapott, amit később a Nemzetközi Űrállomáson lepecsételtetett), de az IEEE publikációjában megjelent írott összefoglaló is [3] az érdekesebb részekről.

[1] youtu.be/gAIOy7MucYI?t=1390
[2] en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Popovich
[3] spectrum.ieee.org/view-from-the-valley/aerospace/space-flight/charles-simonyi-checks-out-the-soyuz-user-interface-on-the-way-to-space

gabors 2019.06.28. 18:53:48

@deppate frog: "Nem fanyalgok, csak kicsit kivancsi is vagyok, hogy a post pool lett kisebb vagy a HA lelkiallapotat tükrözik a kivalasztott irasok."

Szerintem ha lenne eleg poszt HA nem irna (sokszor ertelmetlen) osszefoglalokat pl az Irish akarmi ujsagbol .... de ez csak a maganvelemenyen mert nem ismerem a bloggazdat es startegiajat ....

kéményseprő 2019.06.28. 18:57:44

@gabors: így van, de valamivel etetni kell a népet, hogy szorgalmasan dolgozzon a jobb jövő reményében. :))

Arthamyr 2019.06.28. 19:07:26

@kéményseprő: Mondjuk akkor pont, hogy nem kéne poszt, hogy még véletlenül se terelje el azok figyelmét, akik esetleg dolgoznak a jobb jövő reményében, nem pedig gumicsontot dobni közéjük...

Csodabogár 2019.06.28. 19:17:00

@Pucumónár a kapcabetyár: Sírhely ingyen van az állampolgároknak. Legalább is Kanton Zürichben, de én képes voltam kihagyni a lehetőséget.:-)

svajcineger 2019.06.28. 19:29:35

@Csodabogár:
Van itt valami is ingyen?
Kötve hiszem! ;)

gabors 2019.06.28. 20:09:16

@Csodabogár: "de én képes voltam kihagyni a lehetőséget.:-)""

nem ertem mert nem lettel allampolgar vagy mert nem haltal meg ? :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.28. 20:30:32

@gabors: Azt elfelejtetted hozzáírni,hogy minimálbérért mosogatnak.
És két afgánnal osztoznak egy feketemosogatói álláson,egy szobán és egy kecskén!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.28. 20:30:33

Jó neked,hogy sikerült!
Szerencsés is vagy a környezeteddel.
Én is ilyen szeretnék lenni.

Csodabogár 2019.06.28. 21:53:04

@svajcineger: Tényleg hihetetlen, de Kanton Zürichben ingyen eltemet az a város vagy község, aminek a polgára vagy. Még fekete autót is küldenek a családért ha kérik.
Ezért viszont nekem nem lett volna érdemes ott maradnom.:-)

Csodabogár 2019.06.28. 21:56:01

@gabors: Állampolgár voltam/vagyok, de eljöttem, na és még élek is. Férjem is itt halt meg, fizettem. Viszont így nekem is van már helyem, nem fogok extra pénzbe kerülni. Mondom mindig, hogy a legolcsóbb urnát válasszák!:-)

gabors 2019.06.29. 00:21:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: igazad van de amit irsz az egyben rasszista es zoophilias is .... (szegeny kecske)

acycloren 2019.06.29. 08:05:38

A KÖNNYŰDROG fogyasztás szerintem nem annyira negatív, mint amennyire Magyarországon beállítják. Ecstasy, fű, varázsgomba helye meglenne egy normális ember életében, a kikapcsolódásban, relaxálásban, ha az állam nem akarná a dohányzás és alkohol felé terelni a fiatalokat...

A magyarok füstölnek, isznak, korán halnak. Lehet, hogy a naponta egy spanglit elpattintó svájci csinálja jól.

"nagy valószínűséggel 16 évesen elkezdesz szakmát tanulni. Nem ismerek statisztikát, de azt mondanám a szubjektív tapasztalataim alapján, hogy 70% körül biztos vannak azok, akik így tesznek." - Ez fasizmusgyanús! Ez nem szocializmus, hanem fasizmus! Úgy látszik már ott is Orvbán kottájából játszanak és munkaalapú tarsadalmat építettek fel. Borzasztó! Sőt ajvé!

Platonica 2019.06.29. 09:50:45

@acycloren: Ezzel vigyaznek, kisse elavult ideologianak tunik. Teljesen maskent fest az 'artatlannak' hitt drogfelhozatal manapsag, genetikailag modifikalt sokkal erosebb marihuana 'strain'-ek vannak jelen a piacon, ecstasy hatasmechanizmusarol is lehetne meselni, eleg nagy rombolast okoz az agymukodesben, no meg amit az utcan veszel, joszerevel olyan korulmenyek kozt es olyanok altal keszult, ami onmagaban problematikus.
Nem mellekesen evtizedek kutatasa igazolja, hogy a 'soft drug' alt. csak az elso lepcso, kevesen allnak meg az enyhebb(nek hitt) verzioknal, ill. h minel korabban talalkozik vele vki, annal nagyobb esellyel triggerelhet mentalis betegsegeket a hasznalokban (nem pusztan fuggosegre gondolok).

Felre ne erts, nem mondom, h az alkohol v egyeb addiktiv szerek jobbak, de nem allja meg a helyet az ellenkezoje sem.

kéményseprő 2019.06.29. 10:27:49

@acycloren: nem azt mondom, hogy a dohányzás vagy az ivás jobb, de ha valaki az igazi öröm érzését csak Ecstasy fogyasztása által képes érezni és rosszabb időszakokban nem a problémák gyökerét és a megoldást keresi, hanem a dílert, az baj. A fű pedig megint relatív, néha egy cigi szerintem is belefér, de ha már csak beszívva létezik az ember, az nincs túl jó hatással az emberi kapcsolatokra, szexualitásra.

Túl sok felhasználó 2019.06.29. 10:54:55

Sokban egyetértek a poszttal, de néhány dologban nem.

Zürichben tényleg nyitottabbak az emberek, de próbálj ki mondjuk egy kis falut. Szerencsére kinézetem alapján még svájci is lehetnék, de amikor Svájcba kerültem, akkor még nem mindent értettem Svájciul. Szóval pl visszakérdeztem, hogy mivan a milyen cumulus micsodával? Ja, hogy van egy pontgyűjtő kártyám? Nincs, nem is szeretnék... Egy ilyen beszélgetés után azért napokig voltam téma a faluban. A munkahelyen is rendesen meg kellett küzdenem az elfogadásért, a főnök később elmesélte, hogy direkt nem avatkozott bele, mert ha beleszól, akkor azzal csak erősíti az idegengyűlöletet.

Mire egy évvel később teljesen elfogadtak, addigra nekem lett elegem belőlük. Átköltöztem a városba. (Amúgy szerintem otthon is ez a helyzet, Budapesten van inkabb a nyitottsag, mint a borsodi zsakfaluban.)

A drogok meg: Én otthon is találkoztam velük. Csak míg otthon öten dobják a pénzt össze egy vicces cigire, itt egy tinédzser simán kifizeti egyedül. Nem csoda, hogy többet drogoznak.

A pályaválasztást meg otthon is elcseszték: korábban egy szakközépiskolás érettségi után simán tanulhatott tovább más vonalon, ma már ez sincs. Így azért a svájcinak több lehetősége van továbbtanulni. Itt se jellemző, hogy egy ácsból ügyvéd legyen, de ácsként tanulhat gazdasagtant, hogy saját vállalkozást nyisson. Ez se feltétlen szükséges, mert egy mosogató is simán megél.

acycloren 2019.06.29. 10:55:15

@kéményseprő: A szexualitásomra pont jó hatással volt a fű, sokkal érzékibb lettem tőle.
Az ecstasy meg tipikusan nem az a drog, amit rendszeresen kellene használni, évente pár alkalommal esetleg. De az alkohol is ilyen, sokkal többet isznak az emberek, mint amennyit kellene a kis jókedvhez, társaságbeli oldódáshoz.

@Platonica: "Teljesen maskent fest az 'artatlannak' hitt drogfelhozatal manapsag, genetikailag modifikalt sokkal erosebb marihuana 'strain'-ek vannak jelen a piacon," - A genetikai "modifikálás" magyarul keresztezést jelent. Ahogy a barackot meg az almát is keresztezték össze-vissza, hogy finomabbak legyenek, úgy a cannabist is. És? Magasabb a THC tartalom, nem szívsz el egy egész spanglit, mert két szívás után eléred a hatást. A cannabis nem olyan, mint az alkohol, utóbbiből egyre többet iszol, mert felbátorít, beindítja a vadállatot az emberben
" ecstasy hatasmechanizmusarol is lehetne meselni, eleg nagy rombolast okoz az agymukodesben, no meg amit az utcan veszel, joszerevel olyan korulmenyek kozt es olyanok altal keszult, ami onmagaban problematikus." - Ecstasyt nem hetente kellene használni, ahogy nem kellene hetente szétcsapni magát az embernek alkohollal se. A tiszta, biztonságos drogok pont a tiltas miatt nem érhetőek el. Van helyettük designer szar Kínából, amit tényleg nem vennék be, mert akár halálos is lehet. A veszélytelenebb anyagokat sikerült kiszorítani a piacról.

"Nem mellekesen evtizedek kutatasa igazolja, hogy a 'soft drug' alt. csak az elso lepcso" - Évtizedek kutatása se tudta igazolni, hogy a cannabis kapudrog lenne.
A varázsgomba, LSD és más pszichedelikumok (pl. 5-MeO-DMT) meg pont a függőség ellen hatnak, alkalmazzák őket függőségek kezelésében.
Nem addiktív drogok (kannabisz és pszichedelikumok) nem lehetnek kapudrogok.
Ami a kapudrog az ópiátok és a kokain meg a crack felé, az az alkohol és a dohány. Ugyanis ez a két utóbbi a legaddiktívabb legális drog, amiknél az illegálisok közt is csak a kokain és heroin addiktívabb. A jó kokainista ivással köti egybe a szívást, mert anélkül nem is az igazi a hatás.

Röviden: nem biztos, hogy a füvet szívó svájci polgár a hülye.

Platonica 2019.06.29. 12:36:10

@acycloren: Cannabis hasznalat sajnos vezethet dependenciahoz, ezert vannak mar ra (CUD) kidolgozott kezelesi programok.

Es hat persze hogy jol hat a szexualis eletre a fu, oldja a szocialis es egyeb szorongasokat. Gond az, hogy masra is hat hosszutavon.

Svajci polgar, vagy barki, tolem nyugodtan csinalhatja, viszont tovabbra is fenntartom, hogy nagyon felrevezeto (kevesbe) artalmatlannak titulalni, mert sajna egyre egyszerubb es olcsobb ezekhez jutni manapsag, nem kellene mantrazni, hogy 'no problemo'. Valoszinuleg igazad van, h a tiltas miatt nem tisztak ezek a drogok, de a lenyeg nem az, hogy mi miatt, hanem, hogy NEM azok. Ezert (is) veszelyesek.

Almandin 2019.06.29. 12:59:11

@acycloren: Inkább arról van szó, hogy ma trendi drogozni. A drogok hatása pedig, akárcsak a gyógyszereké, egyénenként eltérő lehet. Valószínűleg nálad épp nem jöttek ki a negatív mellékhatások, vagy csak hosszú idő után fognak kijönni.
Szerintem negatív tendencia a nyugati társadalomban a drogozás széles körben való elterjedése.

2019.06.29. 13:37:54

@Platonica:

"Nem mellekesen evtizedek kutatasa igazolja, hogy a 'soft drug' alt. csak az elso lepcso, kevesen allnak meg az enyhebb(nek hitt) verzioknal"

Ez nincs így. Léci forrást, és/vagy pontosítsd.:)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.06.29. 13:54:32

@acycloren: Baszdki!Ki vagy te,Csoky Ice vagy Rocco?!
Nálunk nem igazán engedélyezném a drogokat,mert mi magyarok ehhez hülyék vagyunk.

Arthamyr 2019.06.29. 16:03:05

@Almandin: A nyugati társadalomban valóban széles körben elterjedt, a fű mindenképpen, de nem különösebben látni a negatív hatását (itt tekintsünk el a totálisan szétcsúszott junkie-któl, az a fogyasztók elhanyagolható része, és mindenhol van belőlük, meg ki tudja, mivel érték el). Lehet, hogy a magyar társadalomban is jót tenne a legalizáció (nem mintha ott nem lenne elterjedt, de azért nyugaton ez mindennapos, megyek 100 métert az utcán, és valahol megcsap a fűszag), lehet, hogy kevesebb ideges ember lenne, vagy legalább annak, aki szív, úgy tűnne, hogy kevés van. :D Bár ez pl. az autósokon, munkába igyekvő embereken nem segít, mert ott nem lehet fogyasztani.
Sajnos ez nem igazán kompatibilis a vallásos/konzervatív értékrenddel, amit most tolnak, és az adóbevételeket tekintve sem optimális. A piából, cigiből sokkal több a bevétel, nem is beszélve a kishaveroknak leosztott trafikokról, ahol kellemes bónusz, hogy a pénz jó helyre megy (legalábbis a döntéseket meghozó emberek szerint).

Platonica 2019.06.29. 18:36:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Marmint Mo-on? Tervezel mozdulni?

@Nagy kámpics: OK, pontositok! Me'g mindig folyik a vita:-)
www.drugrehab.com/guides/gateway-drugs/

2019.06.29. 19:00:00

@Platonica:

"Me'g mindig folyik a vita"

Szerintem úgy, ahogy te írtad, hogy "általában" az első lépcső, és csak "kevesen állnak meg" utána, úgy egyáltalán semmilyen vita nem folyik róla, még abban a szövegben sem, amit linkeltél.

Azt, hogy a (linkelt cikkben is említett) gyakori kapudrogok, azaz az alkohol, a nikotin és a marihuána "általában" csak az első lépcső lenne, ami után "csak kevesen állnak meg", épeszű ember nem gondolja komolyan, és ellenkezik minden bizonyítékkal, ami körülöttünk a világban van.

De gondolom, ebben végülis nem tud vita lenni.

sZulamith 2019.06.29. 20:10:58

Jó volt olvasni, és irigykedni.:)Tudjuk Svájc mindig vágyálom sokunk számára, csak azt nem értem, hogy azok miért tartanak ott ahol, és mi miért vagyunk mindig az életminőség peremén, bárki legyen is a vezető.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása