oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. június 22. 06:30,  Miért jó Máltán élni? 25 komment

2019. június 22. 06:30 Határátkelő

Miért jó Máltán élni?

Komoly visszhangja volt Karesz Máltáról szóló posztsorozatának. A sok dicséret mellett az egyik visszatérő kritika az volt, hogy sokaknak úgy tűnt, túl sok negatívumot emel ki az írásaiban. Ezért aztán amikor megtudtam, hogy Budapesten jár, megbeszéltem vele egy találkozót, amin sok egyéb mellett azt is megkérdeztem tőle: miért jó Máltán élni.

video_1.jpg

Amikor megkérdeztem tőle, hogy szerinte mi a jó a máltai életben, akkor egy ideig gondolkodott, majd azt mondta, ő tulajdonképpen nagyon jól érzi magát a szigeten. 

„Nagyon szép helyen lakom, nagyon élvezem a körülményeket és a lehetőségeket. A házam előtt ott a tenger, ha szeretnék, akkor kimegyek és úszom egyet. A legjobb partszakaszok, strandok is ezen a környéken vannak. 

Igaz, lemenni már leginkább csak akkor megyek le, amikor vendégeim vannak. Az az igazság, hogy az ember egy idő után megszokja és már nincs meg az a fíling, ami mondjuk egy egyhetes nyaraláskor, amikor minél több időt akarsz a tengerben tölteni. 

A helyiek például azért nem mennek le, mert utána hetekig mindenhol homok van a lakásban. Igazából itt is ugyanúgy éled az életed, mint mondjuk otthon, a tengerpart pedig olyan kikapcsolódási program, mint bármi más. 

Az első évben munka után még többször kiszaladtam a tengerpartra, most, három év után ez már nem jellemző csak akkor, ha van ott más program, vagy találkozó, amit oda szervezünk meg. Inkább akkorra szervezem az ilyen programokat, amikor több idő jut rá, például hétvégén. 

Mindig megkapom, hogy milyen negatív vagyok, szóval szeretném tisztázni, hogy szerintem inkább reálisan látom a dolgokat és ezekre felhívom a figyelmet. Ettől függetlenül nekem semmi problémám nincs Máltával, csak nem szerettem volna hurráoptimista posztokat írni napsütésről, kék tengerről, stb. 

A mai napig élvezem azokat a dolgokat, amiket egy átlagember élvez, szó nincs arról, hogy utálnám Máltát, csak a mindennapokban azért előjönnek azok a(z ember tűrőképességét nagyon nagyon próbára tevő) dolgok, ami fölött megpróbálhatunk szemet hunyni, de szerintem nem szabad úgy tenni, mintha bizonyos dolgok normálisak lennének. 

Mert az nem normális, hogy épületek összeomlanak, mert mellettük építkeznek, és nem tartják be a szabályokat. Vagy hogy az autóvezetés élethalál-harc legyen. Ezek miatt nem lesz Málta földi Paradicsom. Ezekre a dolgokra fel kell készülni, rugalmasnak kell lenni, megszokni őket. 

A legjobb dolog mindenkinek más lesz. Aki kedveli a napsütést, a mediterrán(os) klímát, az nagyon fogja szeretni. Ugyanakkor ha valaki tényleg mediterrán vidéket választana, annak előbb ajánlanám Olaszországot, Spanyolországot vagy Görögországot, mint Máltát. 

A sziget közel van az afrikai partokhoz, így az onnan érkező hatás (legyen az klíma, kultúra vagy építészet) erősebb, mint az európai” - fogalmazott Karesz. 

Ami a klímát illeti, szerinte érdemes felkészülni arra, hogy Máltán azért lehet fázni, hiszen ugyan télen sem nagyon van hidegebb 10 foknál, de a hőérzet teljesen más. Viharok idején (amikből azért akad bőven) úgy érzi magát az ember, mintha kint lenne a tenger közepén és ott hánykolódna a hatalmas hullámok között. 

„Én most már megszoktam ezt és fel tudok készülni a télre, mi több, hűvösebb szobában jobb is aludni, mint a nyári hőségben, de a Magyarországon megszokott komfort, a rendes fűtés, a normális hőszigetelés Máltán nem létezik. 

Nem véletlen az, hogy sok nyugat-európai (főleg brit) nyugdíjas jellemzően március környékén megjelenik, marad október-november magasságáig mint egy nyári rezidencián, de azért télre ők is inkább hazamennek. A lakótömbben, ahol lakom, kis túlzással egész télen egyedül voltam” - mondta Karesz. 

Emellett még rengeteg minden másról is beszélgettünk, arról, hogy 

- hogyan került Máltára (3'30"-tól)

- mi lepte meg a legjobban (5'20"-tól)

- ügyintézésről (6'50"-től)

- a helyi magyarokról (12'20"-tól)

- kinek érdemes Máltát választani, mi mennyibe kerül (13'30"-től)

- a máltai nyelv nehézségeiről és hogy neki miért nem sikerült még megtanulni (de távlati tervei között azért szerepel) (17'50"-től)

- a kulturális sokszínűség megjelenése a hétköznapokban és hogyan jön ide a Grand Theft Auto (22'20"-tól)  

Szóval hallgassátok meg, vagy ha ez most nem megy, akkor mondjuk ezzel a programmal le is tölthetitek. Érdemes feliratkozni is a Határátkelő YouTube-csatornájára, akkor biztosan nem maradtok le semmiről! 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414904740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.06.22. 08:13:36

Hát ez a poszt sem sikerült annyira pozitív lenni...

A bejátszásból: nem 36, hanem 360 km2 terültetű Málta. (gonolom véletlenül mondta)

gabors 2019.06.22. 09:36:26

na vegre megint van podcast amit megint nem fogok meghallgatni ...

Hari Seldon 2 2019.06.22. 09:40:58

@gabors:
Én is csak bele-bele hallgattam pár szakaszt. A máltai nyelvről meg ilyenekről ami érdekesebbnek tűnt.

Európai téridő 2019.06.22. 10:06:23

Vannak még Máltán kívül is jó helyek a világon.

fhdgy 2019.06.22. 11:17:08

Horvát nyár, kivándorlás témához: horvátországi származásom miatt elfogult vagyok Horvátországgal kapcsolatban, de az utóbbi időben egyre kritikusabb is.

1997-től ( egy 2017-es egyhetes albániai utat leszámítva, ami egy rovinji nyaralást követett ) csak és kizárólag Rovinjban nyaraltam.

Ritkán mentem három hétnél rövidebb időre, de volt három hónapos is.

Ez alatt a 20+ év alatt azt tapasztaltam, hogy a horvátok elszemtelenedtek, mert minek lehet pl. nevezni, hogy 2017-ben egy éjszaka egy kempingben egy főre csak kevéssel 40 euró alatt volt?

Közben sokkal több lett a szemét, a zsúfoltság.

Ami nem direktben ontja a pénzt, arról nem is lehet elég lesújtó véleményt mondani.

Pl. vonattal Pulából Szlovéniába a horvát szakaszon: szezon kellős közepén a vasútállomáson se pénztár, se információ, se bankautomata. Az utolsó horvát állomáson utasok vonatról le, majd GYALOG át Szlovéniába, majd valamikor jön egy vonat stb.

Sommásan: csak a vizet, a napfényt adják, de azt borsos áron.

Szeretem Horvátországot, de hanyagolom őket, legalább is az Adriát illetően.

Eszék és környéke marad a szívem csücske!

arncht 2019.06.22. 11:23:01

kb ilyenek lesznek nyugateuropa nagyvarosai is a jovoben, csak tengerpart es napsutes nelkul.

Golf2 2019.06.22. 17:37:09

@fhdgy: Pest meg a Balaton se jobb sőt...

gabors 2019.06.22. 23:22:46

@Golf2: "@fhdgy: Pest meg a Balaton se jobb sőt..."

de az a mienk !!!! (marmint a magyaroke en nem barimlyen gyutmenteke legyen az akar arab/afrikai/roman)

taga20 2019.06.22. 23:29:31

@gabors: az ufok nem az eszedért fognak elrabolni.

egyébként, szerinted ki a faszt érdekel, hogy nem hallgatod meg?

taga20 2019.06.22. 23:29:35

@Európai téridő: hogyne, pl. szibéria.
remélem mész oda idén nyáron, és nem jössz vissza:))

Golf2 2019.06.23. 01:50:27

@gabors: de az a mienk !!!! A Balaton lassan 1 kézben van...

Dikusz 2019.06.23. 05:51:58

@gabors: Igaza van @Golf2:-nak...
Sokra nem megyünk vele, ha a magyaroké, mert nyomják is azóta rendesen felfelé az árakat, teljesen véletlenül...

Dikusz 2019.06.23. 05:52:34

@Golf2: lehet abban a dolgos kézben lesz a Gellért is...

gabors 2019.06.23. 05:59:44

@Golf2: "@gabors: de az a mienk !!!! A Balaton lassan 1 kézben van..."

kiralyi tobbesben ideztem Orban a Kiraly-t :-))

Mienk mint minden ami "magyar"

gabors 2019.06.23. 06:17:49

@Dikusz: amugy eddig kie volt? meg mindig allami volt vagy maganositottak 30 ever ? vagy visszaadtak valakinek ?

csak kerdezem .... mert meglepett a hir engem is hogy "eladjak" ... kik kinek ?

Dikusz 2019.06.23. 07:54:34

@gabors: ebben a linkben benne van, ki adja el kinek...
hvg.hu/kkv/20161202_Meszaros_kore_megszerezte_a_Hunguest_hotellancot_is
Kielégítő a válasz?

somlobodog 2019.06.23. 08:13:05

@fhdgy: "Ez alatt a 20+ év alatt azt tapasztaltam, hogy a horvátok elszemtelenedtek, mert minek lehet pl. nevezni, hogy 2017-ben egy éjszaka egy kempingben egy főre csak kevéssel 40 euró alatt volt?"

Hát én piacnak nevezném. Amíg megveszik ennyiért addig ez a reális ára. Őszintén szted van Olyan hülye bárki is aki egy szolgáltatást amit eladhat 40euroert azt 25ert fogja? Nem kell rájuk haragudni. Csak nem kell odamenni. Én 15eve nem megyek oda, nem szeretem.

gabors 2019.06.23. 14:53:55

@Dikusz: koszi erdekes .. ezt biztos nem talaltam volna meg ...

egyre jobb ez a NER

a stroman-nak is van mar stroman-ja :-) a cikk szerint .. lesz nagy osztozlkodas ha a fonok dutyiba kerul vagy csak siman feldobja a talpat valami koversegi atok miatt

Brix 2019.06.23. 17:43:51

Számomra nem nagyon èrthető, mièrt mennek az emberek Máltára nyaralni...Nincsenek világszínvonalú strandok, kopár, sivár az egèsz sziget, de ehhez kèpest nem is olcsó...Akkor inkább Görögország, ahol szebb tengerpartok vannak, jó árak, ès èlènk èjszakai èlet. Horvátország - ha már így szóba jött- szintèn nem èri meg az árát, sziklás, kavicsos, betonos tengerpartjával, alacsony színvonalú szolgáltatásaival, de közel van Közèp- Európa , ami nagy előnyük...Ha tengerparti nyaralásra akkor csakis Görögország vagy Bulgária , ahol jó ár- èrtèk arány van...

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2019.06.23. 17:43:51

@arncht: Ketlem, Malta lassan ugy nez ki, mint egy harmadikvilagbeli orszag varosa, csak meg tiszta a tenger, de ha igy folytatjuk, nem sokaig.

Kedélyes Paraszt 2019.06.23. 17:43:51

a cikkironak. eleg lamer lehetsz. az en horvatorszagi vendeglatoim minden nap delutan ott furdenek a haz elott a tengerben. aztan amikor feljonnek a virol, a slaggal lecsapatjak a gyerkocoket, magukat, oszt, annyi a homoknak, ami amugy nincs is. inkabb a sot kell lelocsolni.
am tobbi fasztarisznyanak meg csak annyit, hogy az arakat a kereslet allitja be (leginkabb). ezert ugyan ignoralhatod a horvat vizeket, ettol az meg nem lesz olcsobb. de be lehet valtani a ber es fizetes helyett maholnap bevezetendo kotelezo udulesi csekket (es kotelezo megtakaritasi format- tudod, 1910 .ru, mert mi nem ertunk hozza csak aki a gaziparban dolgozik, ja, az >1940)) a balcsinal is az orszag legokosabb emberenel. biztos kapsz kiszolgalast.

BéLóg 2019.06.23. 18:32:22

Bárhol jó élni, én például Magyarországon vagyok a legboldogabb. Pedig mostmár csak Ausztráliában és az Antarktiszon nem dolgoztam...

sóhegy049 2019.06.24. 07:29:57

@BéLóg: Minden relatív... Élni mindenhol lehet! Nem is a nyelvi korlátok az igazi dráma, hanem az, hogy idegen vagy egy darabig, ez kultúra része, hogy mennyire éreztetik veled. Legfőképp akkor, ha túl is teszel az adott ország szakijain, na akkor van még gáz. Én melóztam egy évet Máltán, rohadt jó ott élni, de ugyanazt a színvonalat lehet itthon is tartani, ha észnél van az ember és dolgozni is akar. Azonban a környezet és a tenger közelsége nyáron az más fílinget ad az egésznek, de, mint írták, egy idő után közhely lesz belőle. Én egy állami cégnél voltam, jó fizetéssel, de rájöttem, hogy arányaiban ugyanaz megvan itthon is és mégis a saját lakásomban, a saját ágyamban alszom, nem valakitől bérlek, aranyáron. Ausztráliába ne is vágyakozz, én rokonoknál voltam, szerintem élhetetlen hely, a másik az USA. :-) A lényeg, hogy jó hely Málta, de van jobb is. Ki hol találja meg a helyét!

élhetetlen 2019.06.24. 17:42:22

@Brix: “ès èlènk èjszakai èlet.”. Párszor nyaraltam Görögországban, északon is, Korfun is, (az tökéletes volt), de Krétán megszívtam. Mália. Sosem voltam az a bulizós típus, éjszaka aludni szeretek. A szállodámtól úgy 500-600 méterre négy nyitott diszkó működött. Egymást nem zavarták, mert mindegyik olyan hangos volt, hogy a szomszédot már nem hallotta, én viszont ömlesztve kaptam a négy műsort. Hajnali négyre minden éjszaka megfogadtam, hogy többet a lábamat ki nem teszem Budapestről, (amit persze délelőtt kialudtam).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása