oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. május 27. 06:30,  Munkalehetőségek Máltán: ide nem meggazdagodni jössz 13 komment

2019. május 27. 06:30 Határátkelő

Munkalehetőségek Máltán: ide nem meggazdagodni jössz

Harmadik részéhez érkezik a máltai életet bemutató sorozatunk, amit az évek óta a szigeten élő Karesz jegyez. A bevezető rész (ha nem olvastad, itt megteheted) és a múlt heti, közlekedésről szóló írás után (az pedig itt található) most jöjjön az a téma, ami talán a legtöbb embert érdekelhet: az álláslehetőségek.

cim_227.jpgA nyár és a turizmus a legbiztosabb esély

„Ez az a témakör, ami nagyon sokakat foglalkoztat érhető módon és igyekszem reális képet festeni a helyzetről, de hangsúlyoznám, hogy egyéni pozitív és negatív élethelyzetek, lehetőségek, problémák mindig és mindenhol adódnak, amelyekből nem szabad általánosítani. 

A magam részéről: én már itt élek évek óta, de látom azokat a trendeket, amik miatt gyakorlatilag minden második ide költöző külföldi egy éven belül már el is megy inkább. 

Arányaiban itt a legmagasabb a bevándorlók aránya, ugyanakkor a kivándorlóké is. Az EU-n kívülről érkezettek nagyobb arányban maradnak, mint az EU-n belülről jöttek és nagyjából ugyanabban a munkakörben és fizetési szinten maradnak, ahova érkeztek.

Ugyanakkor a kormányzat továbbra is számít a gazdasági bevándorlókra, hiszen nélkülük nem tudnák folytatni azt a gazdasági fellendülést, építőipari túlkeresletet, ami jelenleg megfigyelhető, de azért érdemes alaposabban átgondolni, hogy mire és mennyiért megy el az ember dolgozni.

Angol nélkül nem érdemes 

Elég sok munkalehetőség van Máltán, főleg a nyári szezonban (kb. márciustól október végéig), de ehhez azért minimum angolul kell alapszinten jól beszélni és megérteni, amit mondanak nekünk.

Angol nyelvtudás nélkül tényleg nem ajánlom senkinek, hogy belevágjon. Más az, ha kézzel-lábbal el kell magyarázni valamit turistaként, máshogy is állnak az emberhez, mint ha az a nagy harci feladat, hogy úgy helytálljon egy-egy munkakörben, mint bármelyik helyi tenné (akinek persze még megvan a helyi nyelv, a máltai ismerete is). 

Akinek nincs meg a magabiztos angoltudása, az inkább szánjon rá időt (és akár pénzt is), hogy felhozza magát egy olyan szintre, amivel már el tud boldogulni, anélkül inkább ne vágjon bele, mert valószínűbb és szinte borítékolható a kudarc. Gondolj bele, milyen munka lenne az, amire felvennének nyelvtudás nélkül? 

Az uniós tagság előnyei 

Szakmája válogatja természetesen, hogy mennyire és kikkel kell kommunikálni napi szinten, de sok helyen az angol mellett a máltait is elvárják, így szűrve a jelölteket és előnyhöz juttatva a helyieket. 

Számunkra annyi előny származik az EU-tagságból, hogy viszonylat könnyen lehet munkát vállalni, ha az ember céltudatosan, utánajárva beszerzi az ehhez szükséges valamennyi dokumentumot és igazolást. 

Vannak helyek, ahol ugyan várnak külföldieket, de akár a kirakatba is kiteszik, hogy csakis EU-tagállamból, mert esetükben minimális adminisztrációval (lakcímkártya – amit sokan félreértenek és mint személyit próbálják használni, mert fényképes igazolvány -, munkaügyi hivatalba való lejelentkezés, adószám igénylése, rendőrségi bejelentkezés) neki lehet esni a foglalkoztatásnak és nem akadnak fenn a bürokrácia útvesztőiben. 

10_34.jpg

Mennyi az annyi? 

Alacsonyabb bért kínáló helyeken ugyan szinte folyamatosan vesznek fel embereket, mert nem is fizetnek annyit, amennyiből korrekten meg lehetne élni. 

Ezért is vannak egyre többen, akik hosszabb-rövidebb ittlét után inkább továbbállnak, mert a 700 euró körüli minimálbérből illetve a tapasztalattal, egyes szektorokban, munkakörökben azért efölötti fizetésekből sem lehet nagyon nagy lábon élni. 

Aki szerencsésebbnek mondhatja magát, az kb ezer eurót (esetleg ezer felett egy kevéssel) keres meg havonta, ami figyelembe véve a bérleti díjakat és a megélhetést sajnos azt kell mondjam, hogy nem elegendő (vagy max kompromisszumok árán lesz az). 

Beszéltem itteni szerbekkel is (még a délszláv háború miatt emigráltak ide anno ők vagy a szüleik, rokonaik), az egyik három hálószobás lakásban nyolcan laktak... no commento. 

Hol találhatunk munkát? 

Legjellemzőbb szabad munkakörök természetesen a vendéglátóiparban illetve a szálláshelyeken érhetőek el és ugyan egyre kevésbé, de még mindig jellemző az is, hogy szezonális a munkaerőpiac - így nem biztos, hogy van biztos kereset a téli hónapokban, a rezsit, bérleti díjat viszont fizetni kell ekkor is.

Ezeken kívül a boltokban, egészségügyi intézményekben illetve idősekkel foglalkozó bentlakásos otthonokban szoktak még keresni embereket, ami gondolom sejthető, hogy szintén nem a bérskála felső szegmensét fogja jelenteni senkinek. 

Az építőiparban és más kétkezi munkásokat foglalkoztató helyeken (szállítmányozás, logisztika, szerelők) ugyan szintén folyamatosan keresnek embereket, de jellemzőbb, hogy az afrikai különítményből találnak maguknak munkásokat például az építkezéseken betonozni vagy a kukásautók mellett kocogva az út szélére kihelyezett szemetes zacskókat összegyűjteni és bedobálni. 

Helyiekkel beszéltem és mondták, hogy ha ők nem lennének, akkor nem lenne senki jelentkező, aki begyűjtené a szemetet... A többit el lehet képzelni. 

Horrorsztorik 

Tavaly nyáron találtak és számoltak fel egy olyan „szállást”, ahol a farm tulajdonosa a korábban tehenek tartására kiépített istállóban alakított ki 6-8 fős barakkokat/karámokat. 

A tulajdonos lekapcsolásakor 120 lakója volt a bérleménynek és minden lakó legalább 100 eurót fizetett havonta a „szállásért”... Non plus ultra, hogy nem találtak senkit vétkesnek az ügyben. :)

De szintén tavaly már volt olyan sztori is, amiben a garázstulaj vendégmunkásoknak adta ki a mindenféle komfortot nélkülöző garázsát. 

Visszatérve az állásokra: aki képes arra, hogy reálisan felmérje a lehetőségeit, utánajárva akár online is, hogy milyen munkakörökre keresnek éppen embereket és mennyiért (jobsplus.gov.mt, maltapark.com illetve google.com �) 

Tolerancia nélkül nem megy 

Aki fontolgatja, hogy ide költözik, annak melegen ajánlom, hogy ezen cikken kívül is nézzen ki egyszer legalább egy-két hétre, próbáljon szerencsét, mennyire tetszik élőben Málta.

11_31.jpg

Egy pár kivételes és szerencsés helyzetben lévő embert leszámítva ide nem meggazdagodni jön az emberek zöme, kis szerencsével és több-kevesebb kompromisszummal meg lehet élni, ki lehet élvezni az időjárást, a tenger közelségét, a természet szépségeit, cserébe viszont meg kell szokni, hogy más tempóban, más módon élik az életüket az emberek – sok tolerancia és befogadóképesség kell ehhez, úgyhogy ezek nélkül neki se vágjon senki.” 

Következik az utolsó rész.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4014860862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.05.27. 08:02:19

De ott legalább süt a nap,itt szó szerint borús napra ébredtem.

Buchhalter 2019.05.27. 08:36:23

Sosem terveztem be Máltát.Még nyaralni se nagyon vágyom oda.Görögország fele annyiból kijön mint Málta és sokkal több szigetből lehet válogatni.

Csodabogár 2019.05.27. 08:48:54

Óhh... sehol senki?
Nemrég a taxi soffőr mesélte, hogy élt egy évet Máltán. Miért jött vissza? Itthon jobb. Annyi munkával mint ott, itthon is megélek és mégis itthon vagyok, mondta. Ő valami vállalkozást csinált a bátyjával, de nem érte meg. A közlekedést nem tartotta rémségesnek, a baloldalt meg lehet szokni. Itthon sokkal rosszabbul vezetnek, szerinte.

Arthamyr 2019.05.27. 11:58:43

Írta Karesz, hogy ő mivel foglalkozik, miért van ott és milyen körülmények közt? Vagy ez az utolsó részben lesz?

Csak mert eddig nem festett túl pozitív képet, nem annyira értem, miért van ott.

gabors 2019.05.27. 15:13:55

"de ehhez azért minimum angolul kell alapszinten jól beszélni és megérteni, amit mondanak nekünk."

Na most megint ideirom ez meg mi faszsag??

onellentmondas nem kicsit.

Alap szint angolul pont azt jelenit hogy NEM JOL beszel es ert az elvtars angolul mert ha , JOL beszel es JOL megert mindent akkor nem alapszinten van angolbol ...

persze tudom mindenkinek mas az alapszint es megint nagyon relativ hogy mi JO a Mo-i felsofok sem garancia semmire ....(mint mar nem egyszer tapasztaltam)

Zo! 2019.05.27. 22:11:25

Abszolut osszeszedett iras, de azt meg szeretnem jegyezni, hogy az online szerencsejatek ipar viragzik a szigeten. Ezek olyan cegek, akik szinte minden irodaimunkakorben/IT keresnek embereket
Akar magyar nyelvu emberek is kellenek, de persze kell oda az angol is. A bet365 most jelentette be, hogy elhagyjak Gibraltar es teljesen atmennek Maltara.

Szoval, neha jo kitekinteni a kulfoldre megyek futarkodni, felszolgalni, takaritani haromszogbol.

Arthamyr 2019.05.27. 23:02:24

@Zo!: "Szoval, neha jo kitekinteni a kulfoldre megyek futarkodni, felszolgalni, takaritani haromszogbol." - Ebben igazad van, nyilván célszerű az embernek a szakmájában vagy valami "még jobb területen" elhelyezkedni.

"A bet365 most jelentette be, hogy elhagyjak Gibraltar es teljesen atmennek Maltara." - Viszont megnéztem a kíváncsiság kedvéért, a www.bet365careers.com/current-vacancies oldalon egyelőre nem olyan sok máltai pozíció van, az egyik meg pont takarító. :D Már ha ez a hivatalos oldaluk, mert csak egy gyors keresést csináltam...

Zo! 2019.05.28. 10:31:31

@Arthamyr

Nem feltetlenul kell hasonlo tapasztalat, eleg ha egy nyelvet jobban beszelsz, amire nagyon szukseguk van. En azt vallom soha ne elegedj meg azzal amid van. Ha van ideje az embernek es mindig van, akkor kepezze magat.

Rendben :) teny, hogy most a 365-nel nincs csak takarito allas, csak azt akartam jelezni, hogy olyan nagy cegek, mint a 365 is ott vannak/lesznek.
Rengeteg gambling ceg van Maltan, EU-ban a legtobb..aki keres az talal. Fejvadaszokrol ne is beszeljunk akkor.

Arthamyr 2019.05.28. 13:29:47

@Zo!: Annyira nem néztem utána, de gondolom a szektort érintő kedvező adózási feltételek miatt vannak jelen. A bet365 is többségében Staffordshire-ben keres embereket, gondolom a többi is hasonlóan odarakja a "kirendeltségét", hogy ott tudja le a más országban sokkal fájdalmasabb közterheket. Ez nem fog sok jól fizetett állást eredményezni, lehet, hogy csak minimál irodát raknak oda.
Hangsúlyozom, hogy szerintem, mert nem néztem alaposan utána (1 minta nem minta), de így tűnik logikusnak.
Egyébként egy régi barátom Magyarországról dolgozik online gambling cégnél, ott is keresnek embereket, egész jó feltételekkel (3-4k/hónap), nem rossz szektor, gondolom Máltán sem rossz. :)

Zo! 2019.05.28. 13:44:33

@Arthamyr,

Ne ragadjunk le a 365nel :) es bevallom nem a legjobb pelda volt akkor, mert nekik nem neztem utana, hogy a HQ illetve a kulonbozo osztalyok merre vannak, de tudnek olyan cegeket emliteteni akiknek van magyar supportjuk es maltan is keresnek embereket.

Teny,hogy vannak, olyan cegek akik minimalis letszamot tartanak a szigeten es lehet, hogy annyit fizetnek, mint amit egy felszolgalo kap, de kenyelmesebb es nagyobb a rangletran is feljebb jutni

Igazabol csak azt akartam kiemelni, hogy maltan sem csak a felszolgalas, szalloda takaritasa stb szakmak vannak.

Arthamyr 2019.05.28. 14:09:33

@Zo!: "Igazabol csak azt akartam kiemelni, hogy maltan sem csak a felszolgalas, szalloda takaritasa stb szakmak vannak. " - Egyetértek, és tényleg kár, hogy sokszor ilyenekről írnak.

"kenyelmesebb es nagyobb a rangletran is feljebb jutni" - Ez csak kevés embernek opció, főleg úgy, hogy komoly anyagi vonzata is legyen.

Void Bunkoid 2019.06.24. 11:15:49

@gabors: a "jó nyelvtudás" alapvetően oktatási rendszer és morál/mentalitás kérdése.

Pl nálunk Magyarországon, ahol tanulmányi eredmények esetében alapvetően - akármennyire is tiltakoztok, mind az oktatási rendszer, mind általában az elvárások így vannak belőve - az ötös az egyetlen elfogadható érdemjegy, a négyes az gyakorlatilag egyenlő a kettessel, átmentél, de szar vagy, mert nem kitűnő vérprofi vagy.

Nos, ezzel a mentalitással a magyarok nyelvtudás terén is így vannak, mi maximalisták vagyunk, mi amíg nem tudunk Shakerpeare-drámákat olvasni meg elemezni és, beszélgetni róla egy brit akadémikussal, addig "nem tudunk" angolul, és alapvetően használni SEM merjük (ezt nagyon jól tudom, sokáig voltam nyelvtanár), akkor sem, ha amúgy tuti menne, fosunk, hogy jaj béna az akcentusunk, nem jó a szórendünk, satöbbi, mert az oktatás így veri belénk.

Egy mediterrán vagy egy afrikai az önbevallása alapján is, ha A2/2 (azaz alapfokú) szinten teljesít, már szemrebbenés nélkül rá fogja írni az önéletrajzára hogy igen, ő BESZÉL ANGOLUL.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása