oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 10. 06:30,  Öt meglepő találkozás 73 komment

2019. április 10. 06:30 Határátkelő

Öt meglepő találkozás

Milyenek az angolok, ha magyarok? Belefér némi kis magyar nyelvű anyázás a moszkvai utcákon? És mi a helyzet egy alaszkai halászhajón? Újabb kihallgatott beszélgetések, meglepő találkozások következnek (a múltkoriakat itt olvashatjátok el), ezúttal azok közül válogattam, melyeket ti küldtetek be a hataratkelo@hotmail.com címre (küldjetek még, jók a sztorik!).

csokolademuzeum_frankfurt_foto_schokoladenmuseum_de.JPGA frankfurti csokoládémúzeum nem akármilyen találkozás helyszíne volt

Angolok, ha magyarok

„Amerikába mentem férjhez, akkoriban anyósomék Barbadoson éltek, így meglátogattam őket. Férjem sajnos nem tudott velem tartani a munkája miatt. 

Anyósomék mindent elkövettek, hogy egyedül is élvezzem a szigetet és befizettek egy dzsiptúrára is, de ide nem jöttek velem, mert már ezerszer voltak a sok látogatójukkal. 

A Jeep egy frissen házasodott jamaicai párral, egy angol lánnyal és jómagammal indult el az egynapos túrára. Mindenki nagyon jól érezte magát, az angol lány és én egész nap csevegtünk. 

A túra befejeztével utolsó elköszönő beszélgetésben voltunk az angol lánnyal, amikor apró akcentust véltem felfedezni a beszédében. Megkérdeztem, honnét való, mire ő azt mondja, hogy Magyarországról. 

Meglepetésem érthető módon hatalmas volt, de az övé is, amikor magyarul válaszoltam neki. Lehet, hogy sokak számára ez hihetetlen történet, biztosan sokan mondják, hogy meghallották volna az akcentust. 

A magyar lány „angolsága” nagyon eredeti volt, angolnak is nézett ki, nem magyarnak, én pedig a férjemtől tanultam az angolt, amíg ő cserediák volt a gimnáziumomban sok-sok évvel ezelőtt, szóval nagyon ritkán veszik észre, hogy nem „native speaker” vagyok, egy-két szó van, amit notóriusan nehezemre esik kiejteni, leginkább az intonáció miatt. 

Jót nevettünk és mindketten sajnáltuk, hogy nem magyarul csevegtük végig azt a remek napot ott, Barbadoson… Ez a történet is egy emlékeztető arra, hogy mennyire kicsi a világ!” (Anett) 

Kis moszkvai anyázás 

„2007-ben jártam Moszkvában, áprilisban. Mindössze egy rövid hétvége volt, péntek délben ki és vasárnap hajnalban vissza Aeroflottal (természetesen TU-154-essel). 

Szombaton déltől volt programom, gondoltam, reggel átugrok a közeli szupermarketbe bevásárolni. Kilépek a szállodából, elkezd sűrű pelyhekben szakadni a hó. 

Kb. 10 perc alatt gyalog a szupermarkethez értem, az utolsó lámpánál próbáltam átkelni a nekem zöld jelzésen, amikor egy 2105-ös Lada (ott ez is Zsiguli!) hátulról érkezve lendületesen balra bekanyarodott előttem úgy, hogy az orosz KRESZ szerint is nekem volt elsőbbségem.

Ember a kocsiból kiordított:

- A k... anyád!

Én meg:

- A tiédet, te b...zi! 

Mindez Budapesttől 3000 km-re... (Zoltán „Mostly harmless”) 

Müncheni nyugdíjasok 

„Münchenben jártunk a haverommal. A Frauenkirche tornyából jöttünk le. A lift és a földszint között kb. 1 emeletnyi magasság van, amit egy szűk lépcsőn kell megtenni, egyszerre csak egy irányba lehet menni. 

Szembe csak jöttek a nyugdíjasok, képtelenek voltunk lefelé menni. Haverom ekkor annyit mondott: „ennyi kriptaszökevényt”. Mire az első szembe jövő tiszta német nagypapa így válaszolt: „Fiam mi már ezt megértük!” (Zolee) 

Kölni csokikaland

„Pár évvel ezelőtt Kölnben jártunk feleségemmel, szakmai utazás keretében. Akkoriban Gombóc Artúr hozzám képest intenzív diétán lehetett (csokoládéfogyasztását illetően). 

Annyi különbség azért volt, hogy én a csokoládépalettának csak egy jól körülhatárolt szegmensében voltam nagyfogyasztó. Ez a KESERŰCSOKOLÁDÉ bármilyen megjelenési formáját jelenti. Ebben a sávban viszont jöhetett a kerek, szögletes… stb. – bármilyen kivitelben. 

Mivel Kölnben a folyóparton áll egy hajónak álcázott épület, a CSOKIMÚZEUM – benne egy óriási választékkal rendelkező csokibolttal, ki nem hagytam volna a látogatást. 

Feleségem – ő nem számít nagy fogyasztónak e téren – megelőzve a várható vásárlási vehemenciámat – finom „ajánlásként” megjegyezte: maximum 100 euró! Oké, mehetünk! 

Nem kellett túl sok idő a keret elköltéséhez, hamar a pénztár előtti sorban voltunk. A szokásos kereskedelmi fogások szerint az oda vezető út mellett teli polcok kínálták a „csak még ezt, csak még azt” lehetőséget. 

Köztük volt számtalan különleges ízesítésű fajta is, többek között chilis csoki is. Én megjegyeztem egymás közt, hogy „ki az az őrült, aki csípős keserű csokit akar enni?”. 

Ekkor mögöttünk megszólalt nagyon kulturált, kifinomult magyarsággal egy szimpatikus középkorú hölgy: „Valószínűleg még nem kóstolt ilyet fiatalember, én nem tartom magam őrültnek, de az egyik kedvenc nasim a chilis csoki. Próbálja ki, tessék, törjön egy kockát az enyémből.” 

Meglepetésünket és kínos feszengésünket oldandó egy pillanat alatt barátságos csevegésbe kezdett, honnan, jöttünk, milyen céllal, hogy tetszik a város… stb.

Annyira közvetlen és oldott lett a beszélgetés, hogy negyedóra múlva szinte mindent megtudtunk egymásról. És persze magkóstoltam a „chiliscsokit”. Naná, hogy nem ízlett, és ezt az arcomról könnyen le is lehetett venni, ő jót mosolygott – nem vagyunk egyformák, szerencsére – és további jó utat kívánt.” (egy nyugdíjas, azóta nagyon leredukált csokoládéfogyasztó) 

A hajó és a japánok 

„Alaszkában dolgoztam egy nemzetközi vizeken is halászó hajón. A nemzetközi vizeken is halászó hajókon (mert akik csak a saját felségvizeiken halásznak azoknak nem kötelező, ez minden tenger vagy óceánparttól számított 12 tengeri mérföldet jelent 1,8 kilométer egy tengeri mérföld) a japán minőségellenőrző emberek alkalmazása a hajón. 

Akik nemzetközi vizeken halásznak (én a Bering-tengertől egészen le a Kínai-tengerig mint gépész) azoknak törvény kötelezi a japán ellenőröket. 

Ők viszont nem beszéltek angolul csak japánul, de mindent amit közölni akartak bármiről ők piktogramokkal mutogattak meg. Súly, méret, tiltott fajta, stb. 

Én voltam többször Japánban, érdekelt a kultúra, egyszóval bár törve, mondjuk úgy 60%-ban beszéltem és 75%-ban értettem is. Japánban 5 nagy sziget van és nem mindenki érti a másik sziget nyelvjárását, főleg az északi a délit, de van a klasszikus, akadémikus japán, ez olyan, mint a BBC angol, amit mindenki ért. 

Hivatalokban, iskolákban, stb. ezt beszélik. (Példa: Tón vón jó, Meek kuthó égőé, magyarul a Balatonon volna jó, mert nyár van és meleg, megyek a benzinkúthoz égőért, mert kiégett, ez vidéken, Alföldön „így szól”!) 

Egy nap a kantinban ittam a kávémat, szüneten voltam és két japán ellenőr bejött, leültek és teáztak. Aztán beszélgetni kezdtek. Amerikaiakról, az hajó konzerv üzemében dolgozó főleg Fülöp szigetiekről. Az önkiszolgáló konyhán kapható kajáról, a szállás minőségéről. 

Mindenről lehurrogóan és eléggé el nem ítélhető módon. Jókat nevettek minden megállapításon. Mikor végeztem, odaléptem hozzájuk és elmondtam nekik, mintegy 8 mondatban kb. ezt: 

- Nálunk nem egy porcelán lyukba végezzük a dolgunkat, amelynek a fele mellé megy és ott marad. Nálunk tini lányok nem szexelnek növendék polippal a pornófilmeken. 

Nálunk nincs bugyiautomata, mert mindenki kimossa és leváltja a fehérneműjét. Nálunk nincs annyi öngyilkosság, mint nálatok. Nálunk nincs az a barom, aki önként felajánlja a rendes évi szabadságának a felét a munkaadójának. 

Mi nem műanyag bérelt csövekben lakunk hetekig, majd hazamegyünk a szalmakunyhóinkba. Nálunk fele annyi alkoholista van, mint nálatok. 

És végül mi nem nyaljuk a hátsóját a császárnak, a cseresznyevirágnak, és nem úgy valósítjuk meg magunkat, hogy legyen egyéniségünk, mint ti, hogy néha még a nevét sem tudja a japán dolgozó a cégének, a főnökének és a szomszéd íróasztal mellett dolgozónak. 

El tudjátok képzelni a hatást?! Kipucoltak a kantinból, és a következő kikötőbe lekérték magukat a hajóról. Jöttek újak, de ők már csendesek voltak." (Béla)

(Fotó: schokoladenmuseum.de)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Németország Oroszország Alaszka Egyesült Államok Barbados

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414750685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2019.04.10. 07:21:30

Ez pont múlt héten történt.. Az egyik magyar haverommal bementünk Zürich belvárosba sörözni egyet este. Befejeztük, épp indultunk ki a sörözőből, magyarul beszélgettünk, amikor egy idősebb magyar házaspár lépett be, meghallották és tök lelkesen ránk köszöntek, hogy sziasztok.

Először nem értettem, hogy miért ilyen marha lelkesek, nincs abban semmi pláne, hogy én magyar vagyok, aztán persze rájöttem, hogy ők minden bizonnyal turisták voltak, és nekik tök jópofa meg érdekes magyar beszédet hallani Zürichben, míg nekem tök megszokott :)

Hari Seldon 2 2019.04.10. 08:07:00

Thionville-ben nem túl sok magyar van, az öt év alatt talán 10-15 magyarral találkoztam. Van két páciensem, akinek az anyukája magyar, ismerek egy idősebb házaspárt és igen elvétve hallok magyar szót.
Kb. 4 éve vittem lányaimat az óvodába, az egyik lányom (5 évesen) megjegyezte a kihalt utcán: -Nem volt helyes, hogy eldobták a cigarettásdobozt.
Mögöttem egy fiatal ember ékes magyarsággal: Ez valóban nem helyes.

Mme Seldon 2019.04.10. 08:08:27

Az előző hozzászóló én voltam, nem Hari Seldon.

_z_ 2019.04.10. 08:39:17

Jopofa sztorik. Kelet-Auisztriaban ezekböl kimarad az ember. Itt azt szoktam meg, hogy a benzinkutakon kapasbol magyarul köszönök, es 1,5 ev alatt nem hibaztam vele :).
A kedvenc ilyen törtenetemet meg a Galvölgyi (vagy a Kern?) meselte: valahol Del-Amerikaban volt, es beült egy etterembe egy sörre. Spanyolul (vagy portugalul) nem tudott, ugyhogy probalta, nemetül, angolul, talan meg oroszul is, de nem tudta magat megertetni a pincerrel. Mergeben atkozodott egyet, hogy "Csak egy kurva sört szeretnek inni!". Mire a pincer: "Akkor azt mondd bazmeg!". :)
(regen hallottam, a teljes tenyhüsegert nem merek felelni)

London2009 2019.04.10. 12:05:11

Velem is tortent mar szamtalan ilyen eset. Az egyik kedvencem New Yorkban esett meg. Ugy emlekszem, hogy mar elmeseltem itt, de annyi baj legyen. Beultem egy helyre valahol Lower Manhattanben, gondoltam, iszok egy koktelt. Kikertem a menut es elkezdtem bongeszni a konyvvastagsau valasztekot. Addig addig lapozgattam, mig vegul mar fogalmam nem volt, hogy mit is valasszak, majd az orrom alatt elmormoltam, hogy szarok az egeszre es kertem egy pohar feher bort szensavas asvanyvizzel. Mire a pincersrac megrantotta a vallat es ennyit mondott, hat igen, a froccs az orok! :D

tanato 2019.04.10. 12:55:21

24.hu/fn/gazdasag/2019/04/10/ez-a-nemzettragedia-hatbol-egy-magyar-gyerek-kulfoldon-szuletik/

Offolok,de mindenképpen a blog témája,na meg a jövő Magyarországának súlyos témája is.

_z_ 2019.04.10. 13:13:01

@tanato: Meg nem jottek meg az illetekes elvtarsak, ugyhogy gyorsan reagalok helyettük, nehogy unalomba fulladjunk:
Leellettek a londoni kitantorgo mosogatok. Nemsokara sirva allnak majd sorban a hataron hazafele.
Komolyra forditva: Ez tenyleg tragedia. Lehet sok mindent, sok fele keppen magyarazni, de ezt nem lehet szepre kozmetikazni… Remelem idöben eszbekap valaki… (ugysem)

kardio1 2019.04.10. 13:40:44

@tanato: a cikkből egyáltalán nem derül ki, hogy külföldre költözött magyar állampolgárok gyerekeiről, magyar állapolgárságot kapott határontúli magyarok gyerekeiről, vagy vegyesen mindkettőről van-e szó. Nagyon nem mindegy.

London2009 2019.04.10. 13:44:40

@tanato: @_z_: Ezt en nem ertem. Miert lenne ez tragedia? Az egy dolog, hogy itt szuletnek a gyerekek, de az meg nem jelenti azt, hogy itt is fognak megoregedni. Nekem az ismeretsegi koromben vannak magyar gyerekek. Szinte mindenki Mo-n tervezi a jovojet, csak meg penzt gyujt vagy a munkaja egyelore idekoti, sok tortenet van. De 10-bol 9 egy ido utan hazamegy. Itt nincs ingyen ovoda, bolcsode es ezt atlagos fizetesekbol nem tudjak kigazdalkodni a magyar csaladok. Nagyszulok hianya, szallas megoldatlansaga stb. ezernyi ok van. Nagyon keves az az igazan elkotelezett/megszallot, aki nem megy vissza Mo-ra. Elobb utobb hazamennek ezek a gyerekek, nincs itt tragedia.

London2009 2019.04.10. 13:46:45

@kardio1: ez is igaz! De sok a magyar gyerek. Marmint ha a sajat ismeretsegi korombol indulok ki, akkor rengeteg. Mondjuk en pont ebbe a korosztalyba tartozom amelyiknel esedekes az elso, masodik gyerek.

_z_ 2019.04.10. 13:50:59

@London2009: Ausztriaban ez nem igy van. Ismerösi körböl egy csalad költözött haza, de masik 5 marad, es nem is tünik ugy, hogy valaha visszaköltöznenek.

London2009 2019.04.10. 13:52:18

@_z_: elhiszem, hogy ott maskent van. Ausztria egy nagyon jo valasztas. Par ora alatt Mo-n van az ember, hasonlo kultura, jo szocialis halo, juttatasok stb.

svajcineger 2019.04.10. 14:18:13

@London2009:
Svájcból sem nagyon tervezik az ismerőseim. Én mondjuk, igen. :)
A szülők még csak-csak visszavágynak, de pont a gyerekeik miatt nem fognak.

Arthamyr 2019.04.10. 14:19:47

@tanato: El sem olvasva a (feltételezhetően rinya-) cikket, a tartalmára a címéből és az itteni hozzászólásokból következtetve: ez nem tragédia. Az a tragédia, ha otthon születik és nő fel, aztán huszonévesen, a képzés és kezdeti tapasztalatszerzés után lelép külföldre _véglegesen_ (mert pl. a rengeteg családtámogatást bizony nem a szél fújja össze, azt valakinek ki kell termelnie).
Az egyenesen optimális lenne, ha 6-ból 5 külföldön születne, majd dolgozni ebből az 5-ből 4 hazamenne a külföldön elvégzett elitegyetem után. Így a kinevelés költségét más közösség fizeti ki, hogy később a produktív állampolgárok a Magyarországot "erősítsék". :)

_z_ 2019.04.10. 14:31:15

@Arthamyr: Ezt pont azert latom tragediakent, mert az altalad leirt dolog folyomanya, es jo eselyel veglegesitese.

_z_ 2019.04.10. 14:32:07

@Arthamyr: A kint születettek miert is mennenek vissza Magyarorszagra?

London2009 2019.04.10. 14:39:02

@_z_: mert a szulok ugy dontenek?!?

tanato 2019.04.10. 14:40:24

@London2009: Szerintem az a gyerek aki már jobban beszél angolul a szülei anyanyelvénél és oda jár suliba több évig,nem fog hazamenni.Persze ez már akkor érvényes ha van saját döntési lehetősége, úgy 14 éves kor körül és után.

Arthamyr 2019.04.10. 14:42:35

@_z_: Azért, mert az lenne az egyik legjobb ország.

London2009 2019.04.10. 14:49:02

@tanato: sokaknak fontos, hogy Mo-n jarjon iskolaba a gyerek. Nem viccelek, ez egy visszatero erv. Illetve szeretnek a nagyszulok kozelsegeben felnevelni oket, amit en meg is ertek. Mas orszagrol nem tudok nyilatkozni, csak Angliat ismerem, de itt ha valaki tisztessegesen ki akarja tanittatni a gyereket, ahhoz baromi jol kell keresni. Ehhez kepest Mo-n kanaan van az ingyenes oktatasi rendszerrel. Nem beszelve a most nagyon aktualis adokedvezmenyekrol, hitelekrol stb. Ha nekem magyar ferjem lenne es kisgyerekeim, akkor nagyon elgondolkoznek azon, hogy Bp-en eljek. Ha nem Bp-en, akkor meg valahol mashol, mert itt egy vicc, ami van. Illetve, ami nincs. Ha nem vagy szegeny, semmit nem segitenek. Oldd meg ahogy akarod, te gondod. Ha meg esetlegesen jon egy labour kormany, akkor bele sem szeretnek gondolni, hogy milyen orultsegeket fognak kitalalni, hogy meg jobban lehuzzak azokat, akik dolgoznak.

tanato 2019.04.10. 14:51:04

@kardio1: Igaz, ezt nem említi a cikk,de ha Romániában vagy SzLovákiában született magyar állampolgárok gyermekeiről is szó van azok sem költöznek valószínűleg Magyarországra.De úgy gondolom ez a cikk inkább a nyugatra költözöttekről szól.De mint fentebb említettem a töréspont az, mikor és milyen mértékben szocializálódik kint a gyerek,milyen lesz az identitása inkább magyar vagy inkább franca/vagy angol vagy német ,stb/Ment pl.rt ebben az esetben még a szülők hazaköltözése esetén is később a gyermek vissza fog távozni MO.-ról a másik országba,Mint pl. nem régen egy Ausztráliából hazaköltözött család esetén, a szülők maradtak az óhazában a kamasz gyerekek néhány év elteltével meg vissza szigetre a nagy szigetre mert már azt érezték hazájuknak.

tanato 2019.04.10. 14:56:06

@London2009: Jogos,kicsi gyerekeknél ez tényleg szempont,viszont ha a szülők pl. anyagi okok miatt túl sok évet kell kint tartózkodjanak,a gyerek menthetetlenül angollá fog szocializálódni, identitásilag,nyelvileg még a szülők hazatérési szándéka ellenére is.

London2009 2019.04.10. 15:30:16

@tanato: ezt nem tudom, ez valoszinuleg a csaladtol fugg. Ha mindketten magyarok, akkor azert az a gyerek eleg magyar lesz. Peldaul van egy barati hazaspar akikkel joban vagyok, egy ket eves gyerekuk van. A gyerek csak magyarul beszel, az anyukanak nem a legjobb az angol tudasa. Dolgozni nem ment vissza mert kevesebbet keresett, mint a bolcsode ara, leginkabb magyar barataik vannak, honapokat tolt Mo-n stb. Igazabol mar most sem ertem, hogy mi tartja itt oket. A srac mondjuk jol keres, meg vettek lakasokat, de ez Bp-en sem lenne maskent...

Arthamyr 2019.04.10. 15:59:34

@London2009: Hogyne lenne másképp? Egyáltalán nem mindegy, hogy van 3 400e GBP-s lakásod, vagy 3 50milliós, és kiadni sem ugyannnyiért lehet őket, szerintem Londonban még mindig jóval kedvezőbb a kiadási ár/ingatlanár arány, és valószínűleg a hitelkörnyezet is jobb (volt eddig :)).

Egyébként én lengyeleknél láttam, hogy a gyerekek (főleg a kicsi, 6-7 évnél fiatalabbak) lengyelül tudtak jobban, mint angolul. Érdekes módon lengyelül már sokan nem tanulnak meg írni rendesen.

Platonica 2019.04.10. 16:17:40

Hat azt en se sokszor ertettem, hogy a gyerek/iskola meg ilyesmi miatt koltozik valaki Angliaba. Mert ahogy London irja, itt elegge anyagi kerdes az egesz mar a legelejetol (bolcsi/ovi) kezdve. Kesobb vagy maganiskola sok penzert, vagy olyan 'catchment area'. ami szuper sulihoz van kozel. No utobbi eleg ritka, pont ezert a catchment area-ba koltozni irto draga is. Az atlagos es az alatti sulikat meg inkabb hagyjuk.

London2009 2019.04.10. 16:21:33

@Arthamyr: de nincs neki 3 400k-s ingatlana. :D Van egy shared ownership, amit tobbert vett, mint amennyit ert. Ezen kivul van egy vagy ketto videken (azt hiszem a masodiknak csak reszben tulajdonosa), amikben nulla toke van. Interest only hitel van rajta es equity release-zel minden toke ki lett belole szivva. Igy a rental income mellett (ami azert nem oriasi) van egy fizetes, mint bevetel. A hitelkornyezet jobb itt. A rental yield egyre rosszabb, miota csokkentettek az adobol leirhato kiadasokat. Ha valaki Mo-n el es van 3 50 millios lakasa, akkor pont ugyanott van mintha itt lenne 3 400k-s. Csak akkor van jelentosege, hogy mennyit er itt az ingatlana, hogy ha Mo-ra vagy valamilyen masik olcsobb orszagba tervez visszakoltozni. De ugye az o eseteben teljesen mindegy, hogy mennyit er itt az ingatlan, miutan nincs benne toke, vagy nagyon minimalis. Sot, megkockaztatom, hogy a jelenlegi helyzetben lehet, hogy meg veszteseggel tudna csak kiszallni.

Shaktee 2019.04.10. 16:23:42

@London2009: hogy akár lakásokAT is vehetne otthon...esetleg árokásó favágó? :P

London2009 2019.04.10. 16:25:41

@Platonica: videken azert vannak meg jo allami sulik. Bar ott londoni ingatlanarak vannak. Londonban egyedul az egyhaziak vagy ahogy te irod, a kiemelt kornyeken levok illetve a magansulik. Mas nem nagyon van. Nekem a kollegaim kolykei mind magansulikba jarnak. Pont most unnepelte az egyik, hogy a lanya vegre befejezte a sulit, mehet vegre nyugdijba. Mar evek ota erre vart…

London2009 2019.04.10. 16:27:22

@Shaktee: ezt nem igazan ertem, ne haragudj. Nem a mellenyzsebebol fizette ki oket, hanem hitelre, befektetesi cellal. Vettem en is lakasokat, nem vagyok sem agyszebesz, sem arokaso favago. :D

Arthamyr 2019.04.10. 16:27:56

1. "Igy a rental income mellett (ami azert nem oriasi) van egy fizetes, mint bevetel." - És ez a fizetés több, mint otthon lenne.
2. "A rental yield egyre rosszabb, miota csokkentettek az adobol leirhato kiadasokat" - De még mindig jobb, mint Magyarországon.
3. "Csak akkor van jelentosege, hogy mennyit er itt az ingatlana, hogy ha Mo-ra vagy valamilyen masik olcsobb orszagba tervez visszakoltozni." - Ez a lényeg.
4. "De ugye az o eseteben teljesen mindegy, hogy mennyit er itt az ingatlan, miutan nincs benne toke, vagy nagyon minimalis." - Nem mindegy, mert a fentebbi rental income a yieldtől és az értéktől függ. Ez így gyakorlatilag tőkeáttételes ingatlanalapú befektetés.
5. "Sot, megkockaztatom, hogy a jelenlegi helyzetben lehet, hogy meg veszteseggel tudna csak kiszallni." - Ha így van, az még egy ok, amiért maradnak. Sok ember nem hajlandó veszteséggel kiszállni, aztán addig húzzák, amikor már muszáj kiszállniuk, és bedől minden. :)

Ha tőkefelhalmozás, karrierépítés a cél akkor UK > Magyarország.

Shaktee 2019.04.10. 16:41:27

@London2009: :-) nem jol csinálom kiscsillag, minden vasam elbokazom karibi utakra :-)

szombaton megyunk Riu Lupita

Shaktee 2019.04.10. 16:44:38

Off

Megértettem, hogy a fiatal Orbán Viktor tényleg halott.

index.hu/kultur/2019/04/09/bernard-henry_levy_orban_viktor_talalkozo_illiberalizmus_putyin_rendszervaltas/

Mon chere Bernard, megmondhattam volna neked :-)

ON

London2009 2019.04.10. 16:45:39

@Arthamyr: 1. "Igy a rental income mellett (ami azert nem oriasi) van egy fizetes, mint bevetel." - És ez a fizetés több, mint otthon lenne.
Az lehet, de itt a kiadas is tobb. Illetve otthon ket fizetes lenne, nem egy, miutan a feleseg is dolgozna.
2. "A rental yield egyre rosszabb, miota csokkentettek az adobol leirhato kiadasokat" - De még mindig jobb, mint Magyarországon.
Hmmm…ebben nem vagyok olyan biztos. Bar amennyire elszaladtak jelenleg az ingatlanarak, elkepzelheto, hogy hasonloan rossz mindket helyen.
3. "Csak akkor van jelentosege, hogy mennyit er itt az ingatlana, hogy ha Mo-ra vagy valamilyen masik olcsobb orszagba tervez visszakoltozni." - Ez a lényeg.
4. "De ugye az o eseteben teljesen mindegy, hogy mennyit er itt az ingatlan, miutan nincs benne toke, vagy nagyon minimalis." - Nem mindegy, mert a fentebbi rental income a yieldtől és az értéktől függ. Ez így gyakorlatilag tőkeáttételes ingatlanalapú befektetés.
Ez igaz volt mondjuk ket evvel ezelottig. Jelenleg ezek a Buy to Let propertyk egyre rosszabbul allnak, a berleti dijak esnek, ingatlanertek szinten esik, yield egyre rosszabb, az adovaltozasok miatt.
5. "Sot, megkockaztatom, hogy a jelenlegi helyzetben lehet, hogy meg veszteseggel tudna csak kiszallni." - Ha így van, az még egy ok, amiért maradnak. Sok ember nem hajlandó veszteséggel kiszállni, aztán addig húzzák, amikor már muszáj kiszállniuk, és bedől minden. :)
Igen, ez nekem is megfordult a fejemben, hogy ezzel o is tisztaban van es ezert kivar. Bar ettol fuggetlenul sokkal tobb ertelmet latnam annak ha a rental incomejat Mo-n koltene el, ahol er is valamit.

Ha tőkefelhalmozás, karrierépítés a cél akkor UK > Magyarország.
Ha csak magara gondol. Ha a felesegre is, akkor neki itt nem sok lapot osztottak. Persze ha lesz meg tobb gyerek es miert is ne lenne, akkor ez par evig nem egy egeto problema.

London2009 2019.04.10. 16:46:59

@Shaktee: dehogynem jol csinalod. Nekem is az egyetlen luxusom, ami maradt, az az utazgatas. Erre koltom kb. minden felesleges penzem. Mar cipot is, lakast is alig veszek. : )

Shaktee 2019.04.10. 16:48:43

@London2009: hány cipod van Imelda lajhár? :-)

Arthamyr 2019.04.10. 17:07:19

@London2009:
1. Összességében azért jobban lehet kijönni, ha, amint írtad, jól keres a srác.
2. Ok, Angliával nem vagyok naprakész, Írország biztos, hogy jobb, és pár éve még Anglia is _sokkal_ jobb volt. Magyarországon még mindig nem 250-300k HUF az átlagos havi bérleti díja egy 50 milliós lakásnak tudtommal.
4. Lehet, hogy most már más, nem foglalkozok vele, amióta nem kell oda járnom, és nincs rá esély sem, hogy ott kössek ki. Bár én azt gondolom, hogy attól, hogy a korábbi nevetséges állapotok konszolidálódtak kicsit, még mindig nem esett a magyar szintre ez a dolog, azért még mindig elég komoly szintkülönbség van a két ország gazdasági fejlettsége közt.
5. Több értelme van, ha megoldható.

Ha a feleségének ott nem osztottak lapot, akkor Magyarországon sem fognak. :) Ok, ott biztos dolgozna, de ezt nem tekinteném karriernek, és valószínűleg a vagyonfelhalmozás szempontjából sincsen különösebb jelentősége, persze elmondhatná magáról, hogy dolgozik (de jó neki, én azt szeretném inkább elmondani magamról, hogy nem dolgozom!). Csak nem annyira hülyék/mazochisták, hogy azért legyenek ott, mert rossz nekik. Vagy "beszorultak", vagy jó nekik.

Platonica 2019.04.10. 17:11:28

@London2009: Nem tudom, ugyanazt gondoljuk-e jonak. Mi videk, es nincsenek illuzioim a normal sulikrol.
Hat mi me'g nem unneplunk:-D Most jon az egyetem... Igaz, nyugdijba se keszulunk me'g.

London2009 2019.04.10. 17:24:16

@Platonica: nem hinnem, hogy mast tartunk jonak. Nekem a ferjem jart magansuliba is, amit utalt, igy vegul ki kellett onnan iratni. Utana pedig a helyi iskolaba jart (Cambridge) amit viszont nagyon szeretett, meg azert olyan rosszra sem sikeredtek a tanulmanyai. Ez mondjuk nem most volt, hanem husz eve, ugyhogy azota lehet, hogy ez is valtozott…

London2009 2019.04.10. 17:30:17

@Arthamyr: idorol idore en megszoktam kerdezni, hogy mik a terveik. Ok tipikusan az a par, akik azert leginkabb Mo-n ereznek jol magukat. Ott vannak a baratok, csalad. Bar ugy erzem, hogy kettejuk kozott nincs igazan egyetertes ebben a temaban. Otthon a feleseg egy multinal dolgozott. Viszont amikor idejottek nem beszelt angolul, igy eloszor meg kellett tanulnia. Nem tudom a pontos tortenetet, nem is az en gondom.
2. “Ok, Angliával nem vagyok naprakész, Írország biztos, hogy jobb, és pár éve még Anglia is _sokkal_ jobb volt. Magyarországon még mindig nem 250-300k HUF az átlagos havi bérleti díja egy 50 milliós lakásnak tudtommal.”
Valoban nem, de itt viszont 50 millioert maximum egy garazst kapsz.

Arthamyr 2019.04.10. 17:38:00

@London2009: @Arthamyr: A gyorskeresés azt mondja, hogy nincs igazam:

www.loveproperty.com/news/77922/ireland-offers-best-yield-in-europe-for-buy-to-let-landlords

Nem tudom, mennyire pontos, de ha igen, mea culpa...

Platonica 2019.04.10. 17:47:37

@London2009: Na magansuli se mindegy! Pla'ne boarding school. Oda nem adnam a kolkom, az tuti.
Es sajnos igy van, nem feltetlenul realis az alapjan itelni, ami 20 eve volt. Mar amikor sok eve idejottunk, akkor is jocskan lehetett hallani arrol, hogy az oktatas melyrepulesben van az elmult 20 evben. Nos azota sem folfele jon. (En gyerekem is jart normalba, ahonnan gyorsan kimenekitettuk.)

London2009 2019.04.10. 17:50:12

@Arthamyr: nem tudom, kozel allhat az igazsaghoz. Nekem 5,96% a net yield a londoni hazon, de ettol fuggetlenul nem vagyok ezzel elegedett. Volt ennel magasabb is, de ennyit szamitott a tax relief valtozasa. Ha a jelenlegi berlok kikoltoznek (remelem maradnak meg par evig), akarmi is fog tortenni az ingatlanpiaccal, azt hiszem, hogy el fogom adni. Meguntam es van jobb otletem, amit ki szeretnek probalni.

Arthamyr 2019.04.10. 17:57:05

@London2009: Mondjuk ez a szám gondolom úgy van kiszámolva a cikkben, hogy kp-ből megveszi az ember az ingatlant, majd kiadja, és ezeknek az arányoknak az átlaga valamilyen forrásból.
Ha valaki hitelből veszi, azért más a matek, olcsó hitellel, kis önrésszel brutál %-os hozamot ki lehet hozni (meg persze nagyot lehet bukni is, az ingatlan/pénz értékétől függően), az ismerőseidre meg ez vonatkozik.

London2009 2019.04.10. 17:58:09

@Platonica: boarding school meg boarding school kozott is van kulonbseg. : ) Azert szerintem megfizetheto a magansuli. Nem a boarding schoolra gondolok. Jobb lenne persze, ha nem kellene fizetni, de azert ki lehet gazdalkozni, ez van. Az egyik kollegamnak a fia rendes suliba jar, a lanya meg maganba. A fia imad sportolni es igazabol az egesz eletet focizassal tolti, igy a suliba joforman bejar, mert be kell. Nagyon szeret odajarni, sok haverja van, tovabbtanulni nem keszul, focizik. Bar most elbizonytalanodtam, lehet, hogy rugbyzik? No mindegy, sportpalyara keszul.
A lanyat viszont maganoskolaba jaratja, mert neki nagyon szomoru sorsa volt az allami helyen. Muveszbeallitottsagu a lany, csendes, felenk es kiderult, hogy bullying aldozatava valt. Ugyhogy gyorsan kimenekitettek es beirattak a magansuliba, ahol kinyilt, boldog es igy tiszta happy end. Ugyhogy ilyenre is, meg olyanra is van pelda gondolom.

London2009 2019.04.10. 18:04:20

@Arthamyr: a rental yieldet mindig igy szamoljak. Az ingatlan erteket szimplan osszevetik a berleti dij osszegevel. Az nincs beleveve a kalkulacioba, hogy ki van e fizetve a lakas, vagy meg a hitelt is fizetni kell. Ez a yield szamitasa szempontjabol irrelevans. A yield csak egy mutato a befektetes minoseget illetoen.
Nem lehet brutal %-ot kihozni. Nem igazan ertem, hogy mire gondolsz? Ha hosszu tavu befektetesre belekalkulalva azt, hogy 25 ev mulva tehermentes ingatlan plusz 25 ev berleti dij bevetele, akkor igen, lehet “brutal %-kent” elkonyvelni.

Platonica 2019.04.10. 18:06:11

@London2009: Szerintem en nem irtam sehol, hogy nem fizetheto meg a magansuli;-) 10 evet jart a gyerek ilyenekbe, fogalmam sincs, mennyi ment el ra, mert egy tetel a tobbi kiadas kozott. Ma se dontenek mashogy. Nekem alapvetoen az angol set up-pal van a gondom, amit eleg nehez kikerulni, de azert van ra mod:-)

London2009 2019.04.10. 18:15:03

@Platonica: valoszinuleg magamat nyugtatgattam, hogy megfizetheto, nem is olyan sok ez… haha. 10 ev alatt? Olyan 150-200k font kb. Raadasul ez mar netto. Tehat bruttoban olyan 300-350k. De ezeket jobb nem kiszamolgatni… Miutan a fiad vegul Oxfordban kotott ki, igy nagyon jo helyre tetted a penzed, nincs mit banni. : )

Sorceress777 2019.04.10. 18:18:44

@_z_: Már írtam, hogy ismertem néhány kint Svédországban született gyereket, akik tanulmányaik után haza jöttek. Itt házasodtak és eszükbe sincs vissza menni. Szülők azóta is kint élnek, ha meg nem haltak. Na és hogy miért? mert a jó nyelvtudásuk, képzésük stb. miatt jó állásaik lettek és szeretnek itt élni. Jobb a klima is mint Svédországban.

Arthamyr 2019.04.10. 18:22:35

@London2009: Mint minden tőkeáttételes befektetés, sokkal jobban megtérülhet.
Ha veszel egy lakást, 400K GBP-ért, 40K önrésszel, ezt kiadod havi 1.5K-ért, a hiteledre 3% kamatot fizetsz, és 3%-kal felmegy az ingatlanod értéke, akkor a 40k-ddal kerestél kb. 7k-adót+12k értéknövekedést, ami bőven a kétszámjegyű zónában van. Persze mivel törleszted a hitelt, meg a házban áll a pénzed, ezt nem tudod realizálni egyből, meg ugye (főleg az első évben) mindenféle extra költséged van, amikkel az egyszerűség kedvéért nem számoltam (de azért így is több, mint a sima bérleti díj/érték kalkuláció), de pár nem túl rossz év alatt hatalmasat lehet kaszálni. Ha valaki a kamatnál többet szed be bérleti díjként (és azért ez a jellemző), az igen jól jár, ha az ingatlan értéke növekszik, és akkor sem panaszkodhat, ha csak stagnál (mostanában ez nem volt jellemző (Nyugat-)Európa frekventáltabb helyein). Ha esik, akkor persze simán elbukhatja az egész önrészét.
Ez a tőkeáttételes befektetés lényege, még akkor is, ha a hitelből vett lakás kiadását nem szokták annak tekinteni, ez gyakorlatilag az, és ingatlanra gyakran lényegesen jobb feltételekkel kapsz hitelt, mint mondjuk egy tőkeáttételes tözsdei tranzakcióra. Cserébe persze likviditása nincs, viszont cserébe nem is fogják mondjuk egy stop-loss-szal zárni a pozíciód, amíg fizeted a hiteled. :)

Sorceress777 2019.04.10. 18:34:59

@Shaktee: Neked van igazad. A befektetéssel ki tudja mi lesz, az élményeidet meg nem veheti el tőled senki. Nekem se kelltt soha semmilyen befektetés és máig nem bántam meg, hogy éltük az életet a férjemmel anno.
Erről jut eszembe a gibraltári barátnőm, aki magyar volt ottani férjjel. Hábou alatt kitelepítették őket Londonba kerültek. Férj dolgozott szorgosan jól is keresett, a barátnőm meg gyüjtögette a pénzt. Mire vissza mehettek Gibraltárba volt egy kis bérháza Kensingtonban. Aztán már otthon Gibraltárban is folytatta a gyüjtögetést. Jó néhány év mulva egy londoni út alkalmával vett még egy kis bérházat szintén a közelben. Mikor haza ment, boldogan ujságolta a férjének, hogy immáron két házuk van. Mire a férj megkérdezte, hogy ez mire jó? A sírkövére rá fogják vésni, hogy itt nyugszik egy gazdag ember? Két év mulva eladták a házat és 3 hónapig körülutazták a világot hajón. Aztán amig a férj élt minden évben nagy utazásokat tettek.

Shaktee 2019.04.10. 18:37:38

@Sorceress777: Nemtom, azért jo dolog az onokakra is hagyni valamit - lesz nekik az is..ingatlan, dácsa.

svajcineger 2019.04.10. 18:56:23

@Shaktee:
Majd az unokak is robotolnak, aztan lesz nekik is. :-)

Platonica 2019.04.10. 19:01:48

@London2009: Ja, h magadat nyugtatgattad:-) Ez jo poen:-D
Na jo, tenyleg ne szamolgassunk:-x

@Shaktee: Hm, ez sose motivalt. Me'g gyerek vonatkozasban se. Majd megteremti maganak:-))

Shaktee 2019.04.10. 19:03:39

@Platonica: mindenki maskent csinyalja :-)

gabors 2019.04.10. 21:41:28

@Shaktee:
"Megértettem, hogy a fiatal Orbán Viktor tényleg halott."

akkor jart volna jobban az orszag ha tenyleg halott lett volna fiatalon ...

somlobodog 2019.04.11. 06:29:37

@London2009: innen (ny) senki nem ment haza akit ismerek gyerekkel. Feleségem olvas az fb-n valami itteni magyar anyukák csoportot. Ott páran mennek. De nem a többség. A személyes ismerettsegi korunkbol senki nem megy.

London2009 2019.04.11. 14:49:33

@somlobodog: ja, mar latom, a zarojelet.

London2009 2019.04.11. 14:58:51

@Arthamyr: tisztaban vagyok vele, hogy mikent mukodnek a toketatteteles, meg ugy altalaban a befektetesek. : ) Nekem ez a londoni haz volt idaig a legjobban sikerult befektetesem, pedig probalkoztam mar sok mindennel. Pont az erteknovekedessel, illetve a teljes koru felujitassal hozzaadott ertekkel olyan sok lett a toke az ingatlanban (LTV <60%), hogy ezert fogom eladni az elkovetkezo par evben. Valoszinuleg veszek helyette ket hazat, vagy kicsit diverzifikalom es csak a felet fektetem be ismet ingatlanba, a masik felet pedig egeszen masba. Az nem zavar, hogy non-liquid asset, addig amig van mellette liquid is, ez nem szempont.

Shaktee 2019.04.11. 15:15:48

@Sir Bates: "ami annyit tesz, hogy a vajat, a vaj árát és még a vajköpülő asszonyt" vajköpülő asszony seggét a heles forditás :-)

Doromby 2019.04.20. 17:14:06

Nekem van jopar tortenetem, parat el is meselek. Magamrol annyit hogy etel kiszallittassal foglalkoztam, maganszemelyeknek es kereskedoknek egyarant.
Szoval a tortenetek:
Kis arab kavezo london kozepen, arab tulajdonossal aki arul is. Ketten becipeltuk amit kert, elszamoltunk vele penzugyileg aztan mondtam a helperemnek hogy uljon be addig a kocsiba mig nem megyek. Erre az arab tulaj tokeletes magyarsaggal ramkoszont hogy "Jo napot!". Majdnem leultem a meglepetestol. Kiderult Taszaron az amerikai legibazison volt harci repulogep szerelo evekig. Tokeletesen megtanult magyarul, csak egy kis tajszolasa van de ha nem latod azt hiszed szuletett magyar. Miutan az megszunt a testverevel elhataroztak hogy belevagnak valami sajat bizniszbe, igy lett egy kavezo Londonban. :)
Masik:
Kis vilagvegi farmra szalitottunk rengeteg kajat, valami satras buli volt, arra kellett nekik. Mikor odaertunk eppen senki se volt ott, ugyhogy leraktunk mindent egy vedett helyre es elmentem keresni valakit hogy alairja a szamlat. Egy teazo helyseget talaltam ahol egy fiatal lany volt egyedul. Mondom neki mi van, erre mutogat hogy o bizony nem erti. Kerdem honnan valo, mondja magyar. Rakoszontem: "Akkor kellemes jo napot neked!" mire elsirta magat. Kiderult evek ota nem hallott szemelyesen magyar szot, a rokonaival neten keresztul beszelgetett. Napkozben az allatok voltak csak neki, hetvegen meg nem tudott elmenni soha sehova mert minden messze volt. En voltam az elso akivel az anyanyelven el tudott beszelgetni.
Harmadik:
Hogy emlekeztessen valami az ohazara egy nagy "Budapest" tablat raktam a vezetofulke ablakaba. Megalltam egy kisvarosban a megrendelonel, pakolom ki a cuccot. Fagyasztott husokat, krumplit, hatalmas sajtokat meg mindenfele elemiszert. Idos, 70+ hazaspar ment el mellettem, aztan arra figyeltem fel a bacsi visszafordul es nezi erosen a tablat. Gondoltam biztos nem tudja mi van vagy mittomen. Aztan visszacsoszognak hatulra, hozzam es tokeletes magyarsaggal megkerdi: "Ezt a sok mindent onnan hozta?" ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása