oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. április 05. 06:30,  Egy magyar kalandjai Moldovában 19 komment

2019. április 05. 06:30 Határátkelő

Egy magyar kalandjai Moldovában

„Minek mész oda?” – ez volt az első kérdések egyike, amiket Anna kapott, amikor kiderült, hogy Moldovába megy önkénteskedni. Annyit ígérhetek, hogy a poszt végére sok mindenre fény derül, még az is lehet, hogy másként gondolunk majd erre az országra.

cim_foto_flickr_com_clay_gilliland.jpg

A nevem Kerezsi Anna, 29 éves vagyok, jelenleg Moldovában, Chișinău-ban dolgozom, mint EVS (European Voluntary Service, új nevén European Solidarity Corps) önkéntes. Hogy miért Moldovát választottam, arra csak egy válaszom van: vonzott az ismeretlen, senki nem tudott róla semmi kézzelfoghatót, ahogy én sem. De annyira nem, hogy sokak szerint Moldova nem is egy önálló állam.

Amikor elmondtam a barátaimnak és az ismerőseimnek, majdnem mind ugyanúgy reagáltak: „Minek mész oda? Európa legszegényebb országa! Mit fogsz te ott csinálni? Ott semmi sincs! Egy hónap után hazamenekülsz, meglátod!” Aztán nem lett igazuk. Épp 9 hónapa vagyok itt, és nehéz belegondolni, hogy már csak 3 van hátra…

Én már eleve így jöttem ki ide, hogy „na, majd én megmutatom, hogyan kell szépnek látni Moldovát!” És mi tagadás, tényleg szépnek látom! A több mint fél év alatt volt alkalmam több különböző települést bejárni; falvakat, kisebb városokat, gyönyörű tájakat és emlékhelyeket.

Mindnek megvan a maga kis története és jelentősége Moldova történelmében. Szeretnék tenni azért, hogy az emberek megtudják, mennyi kincset rejt ez a méltatlanul alábecsült ország.

Kisjenő

Az önkéntes időmet Moldova fővárosában, Chișinău-ban töltöm. Munkahelyem az önkéntes fogadó szervezetem fő irodája, amely mindössze 40 percre van gyalog a lakásomtól. Na jó, amikor nagyon hideg van és minden csupa jég, inkább trolibusszal megyek, és úgy csak 15 perc az út.

Chișinău-ban nincsenek nagy távolságok. Az esetek többségében mindenhova gyalog megyek. Nem mintha egyébként sokba kerülne a közlekedés: minden trolibuszjegy 2 lei (kb. 32 forint) a minibusz 3 lei (ami inkább azoknak ajánlott, akik pontosan tudják, hova mennek, mert a fel- és leszállást is jelezni kell a sofőrnek). Van ezeken kívül még rendes csuklós busz is, viszonylag ritkán jár, 5 lei arra a jegy.

Chișinău neve magyar fordításban Kisjenő. A helyiek nem igazán értenek egyet ennek a névnek az eredetével, miszerint a „jenő” törzs után kapta 896-ban. A többség úgy tudja, hogy a chișla (jelentése: vízforrás) és nouă (jelentése: új) szavak összetételéből született a - kezdetben még csak - falu neve, amely a Bîc folyó mentén terül el.

Általános iskolás koromban úgy tanultam, „Kisinyovnak” kell ejteni; így hívták a Szovjetunió idején (Кишинёв). A helyiek nincsenek elragadtatva tőle, így azt javaslom, maradjunk a „Kisinau”, „Kisinou” verzióknál.

Betondzsungel vs parkok és tavak

A város első ránézésre betondzsungelnek tűnik. Az autóutak, a járdák darabosak, töröttek, befejezetlenek, vagy épp hatalmas lyukak tátonganak rajtuk. Rengeteg az elkezdett, de félbehagyott épület.

Rengeteg a félig lebontott, elhanyagolt ház, ahol csak gyűlik a szemét. Az üzemen kívüli szökőkutakba üvegeket és flakonokat dobálnak. A földalatti átjárókban napi szinten lopkodják ki a lámpákból az égőket.  Az autók, a közlekedési eszközök régiek és környezetszennyezők; ami Nyugat-Európában már nem felel meg az előírásoknak, azt elpasszolják keleten.

Ám én kilenc hónap után már nem igazán látom ezeket. Amit én látok, az a megannyi, gyönyörű zöld park, a hatalmas tavak, kisebb erdőségek akár a város szívében.

Amit én látok, az a műemlékként meghagyott és/vagy felújított megannyi tradicionális ház, utcai művészeti alkotások, kreatív szobrok, eklektikus épületegyüttesek, és fejlődésben lévő infrastruktúra.

Amit én látok, az egy barátságos hely, kicsit megragadva a múltban, kicsit olyan nemtörődömségben, de békében élve egymással. A fejlődés útjába a mai napig tartó mindennapos ellentét áll; az ország fele Oroszországhoz, a másik fele Romániához húz. Bár engem személy szerint elvarázsol ez a többnyelvűség, és inkább látom több kultúra keveredését, mint a megosztottságot.

hataratkelo1.jpg

Utazás Transznisztriába

Már egy hónapja itt éltem, amikor először hagytam el a fővárost. Van egy közös virtuális csoportunk önkéntesekkel és egyéb külföldi, itt dolgozó fiatalokkal, ahol megosztjuk egymással a közeledő programokat, fesztiválokat, koncerteket, vagy éppen szervezünk egymásnak kisebb-nagyobb túrákat, városnézést. Így történt, hogy négy olasz, egy lengyel és egy finn barátommal nekivágtunk a Dnyeszter Menti Köztársaságnak.

A Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság, ismertebb nevén Transznisztria önálló, független államnak tartja magát. Turistaként körülbelül 9 órát tölthettünk ott összesen, és a határnál egy kis cetlit nyomtak a kezünkbe, hogy ezt el ne felejtsük. Erre a cetlire nagyon kell vigyázni, mert akár börtönbe is csukhatnak minket, ha nem tudjuk felmutatni a határnál visszafelé.

Moldova ezen része Oroszországhoz szeretne tartozni. Lenin-szobrok, hatalmas terek és épületek mindenfelé. Kicsivel több embernek készült a főváros, Tiraspol, mint amennyien valójában lakják. A napunk nagy részét egy Maffia nevű étteremben töltöttük, amin olasz barátaim körülbelül negyed órát veszekedtek, hogy ehetünk-e ilyen nevű helyen.

Szerettük volna a hagyományos transznisztriai konyhát kipróbálni (már ha van ilyen), de mindenki, akit megkérdeztünk a szokásos Andy’s Pizza és La Plăcinte étteremláncokat ajánlotta, amiket már jól ismerünk Chișinău-ból. Végül is a Maffia mellett döntöttünk. A menü természetesen orosz nyelven volt, mint minden más felirat és reklám a környéken.

hataratkelo2.jpg

Ebéd után egy kiadósabb sétába kezdtünk a majdnem 40 fokban, céltalanul, kis utcákat felfedezve. A város szinte teljesen kihalt volt. Összességében nem tudom ajánlani ezt a helyet senkinek, aki városnézésre vágyik.

Ha több időnk lett volna, biztos találtunk volna érdekességeket, de délután 4-re már vissza kellett érjünk a minibuszhoz, nehogy megbüntessenek minket az illegális ott tartózkodásért. Mindenesetre a műanyag rubelért megérte odamenni! :D

Egy hétre rá cirka 85 kilométerre észak felé vettük az irányt, egy kis falusi sajtfesztiválra voltunk hivatalosak egy francia önkéntes által. Erről a faluról túl sok infót nem találni az interneten. A neve Horodişte, körülbelül 800 lakosa van.

Tipikus moldovai falu, minden kerítés és épület kékre, lilára vagy zöldre van festve. A kék szín jelentését tudom egyedül, állítólag szerencsét hoz. A parányi temetőben szinte minden sírkő a kék különböző árnyalataira van festve.

Én nem vagyok hozzászokva, hogy falun legyek. Világéletemben Budapesten éltem, meg egyszer egy szemesztert Barcelonában. Számomra a vadon ugrándozó kecskék, az utcán futkározó kiscsibék, a szabadon kószáló szarvasmarhák és lovak varázslatosak.

Persze nem voltam ám felkészülve a 3-4 órán át tartó erdőben bolyongásra sem (két vízesést kerestünk, meg is találtuk őket), a budira, a jéghideg vízben zuhanyzásra; a tényre, hogy egy kis faluban nem lesz automata, és a boltban sem tudok majd kártyával fizetni; hogy a helyi egyetlen kisbolt kora délután bezár. És arra sem voltam felkészülve, hogy mindenki kedves és érdeklődő, hogy mindenki segítőkész és köszön akkor is, ha nem ismer.

Két napot töltöttünk Horodiştén, én sikeresen lebarnultam (igazából csak leégtem, na), megkóstoltam minden sajt- és borkülönlegességet, életemben először frissen fejt tejjel ittam a kávémat, és hősiesen nem ájultam el hazafelé a két és fél óráig tartó, 40 fokban való állva utazástól a minibuszban.

hataratkelo3.jpg

Életem egyik legmeghatározóbb élménye

Augusztus 30-án egy még hosszabb minibusz-út állt előttem. Chișinău-tól csupán három és félórányira Dél-Moldova felé egy kisváros, Cahul volt az úticélom. Először utaztam egyedül Moldovában. Olyan 90%-ban simán ment minden a 40 percnyi főtéren való várakozást leszámítva.

Egy dokumentumfilm-készítő fesztiválra és az előtte lévő egyhetes workshopra voltam hivatalos, ez életem egyik legmeghatározóbb élménye. Előtte semmit sem tudtam a filmkészítésről, sem a vágásról, felvételről, az egész folyamat megszervezéséről (azóta már négy videóm is készült német önkéntes  kollégám segítségével és a workshopon megszerzett tudással).

Cahul nagyon közel van a román határhoz. A történelem során hol Moldáviához (ami Románia része), hol a Szovjetunióhoz tartozott. A maga kb. 35.000 lakosával Moldova hatodik legnagyobb városa. A buszok citromsárgák, a templomok arany fényben pompáznak, az épületek a szocreált idézik, de valahogy olyan előnyös módon. Egy-egy épület falán nagyon szépen megmaradtak az óriási mozaik-képek.

hataratkelo4.jpg

Kisváros nagy nyüzsgéssel. A fő téren egy sárga épület, az egyetem helyezkedik el, pár perc sétányira egy igen jó zenés drámaszínház, és van balneoterápiás gyógycentrumuk is. A város majhogynem egyetlen eseménye az immáron harmadszorra megrendezett szeptemberi dokumentumfilm-fesztivál.

Egy különleges borfesztivál

November negyedikén borfesztivált tartottak Comratban, Gagauzia fővárosában, és úgy hallottuk, ezen kívül ott nagyon nincs más semmi érdekes turisztikai látványosság, úgyhogy fogtuk magunkat és lebuszoztunk.

Gagauzia autonóm terület, meglepő módon a gagauzok lakják. „A gagauzok az altáji török népek közé tartoznak, rokonaik a türkmének, törökországi törökök és kazahok. Eredetüket illetően a kutatók az úzok, vagy mongolok elől a 13. században idemenekült közép-ázsiai törökök utódainak tartják őket. Nyelvük valóban szoros rokonságot mutat a közép-ázsiai altáji nyelvekkel, ugyanakkor a mai török nyelvvel is.” (részlet az alábbi linkről)

hataratkelo5.jpg

Ha azt mondod, Soroca, mi jut eszedbe először? Nekem egy fekete-fehér madár; és ezzel nem is vagyunk messze az igazságtól, ugyanis a hely a szarkáról kapta a nevét. Soroca város Moldova északi pontján, a Dnyeszter partján fekszik. A folyó másik oldala már Ukrajnához tartozik, amit az erődből nagyon szépen meg lehet szemlélni.

Itt található Moldova egyetlen olyan erődje, ami az ország határain belül áll. A törökök, később az oroszok elleni védelmi vonal fontos tagja. Kicsi, de impozáns, megér egy délutánt ellátogatni ide. Nem messze az erődtől a domboldalban egy hatalmas, gyertya formájú kápolnaféleség látogatható.

A város harmadik és egyben utolsó látványossága az úgynevezett cigány-hegy, ahol a helyi roma lakosság félig befejezett palotáira vethetünk pillantást. És a palotát szó szerint kell érteni. Még a washingtoni Fehér Ház egy kicsinyített másolata is megtalálható errefelé.

hataratkelo6.jpg

A világ két legnagyobb borpincéje

Cricova a legutóbbi hely, amit meglátogattam Moldovában. Egy kedves helyi barátom szervezte a látogatást a borpincébe, ami kilométerekre nyúlik a város alatt. Európai színvonalú túravezetésben volt részünk kóstolóval, történelmi videónézéssel és hordószemléléssel. Ez Mileştii Mici után a második legnagyobb borpince Moldovában.

Ja, hogy nem hallottatok Mileştii Mici-ről, a világ legnagyobb borpincéjéről? Pedig még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült! Oda még sajnos nem volt alkalmam eljutni, de rajta van a listámon. Annyit tudok, hogy a belépő nem két fillér, és autót is kell bérelni az 55 kilométer hosszú szakasz bejárásához.

hataratkelo7.jpg

Mind a Cricova, mint a Mileştii Mici borokat tudom ajánlani kóstolásra. Biztos forrásból tudom, hogy egyikük sem szállít Magyarországra, de hátha Romániában vagy Szlovákiában rábukkantok egy-egy jó Fetească neagră-ra vagy egy Cricova brut pezsgőre.

Cricova egyébként a tizedik település, amit meglátogattam Moldovában. Nem ejtettem szót Ciobanovca faluról (ami lényegében egyetlen út) és Costești-i szüreti kalandomról, de talán majd legközelebb.”

(Nyitókép: flickr.com/Clay Gilliland)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Moldova

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr814740071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2019.04.05. 07:50:09

Hát az önkéntes munkák azért önkéntesek, mert többnyire a harmadik világban vannak ezek. Ehhez képest Moldova még nem is rossz hely. Bár nem állítom, hogy holnap indulok, de jó írás az országról.

Platonica 2019.04.05. 08:26:33

@Hari Seldon 2: Onkentes munka mindenutt van. Mint ahogy segitsegre szorulo'k is.

Hari Seldon 2 2019.04.05. 08:43:27

@Platonica:
Persze. De vannak "népszerűbb" önkénteskedő helyek. Pont jó is, hogy valaki ilyen helyre megy!
-> Mert a legtöbbször valahogy mindenki Thaiföldre meg Indonéziába akar menni önkénteskedni... Ki érti ezt.

Platonica 2019.04.05. 08:53:07

@Hari Seldon 2: Ertem, amit irsz a 'nepszerusegrol', talan jobban benne is van a koztudatban ez a fajta onkentesseg. Csak hozzatettem, hogy masfele is letezik, amihez utazni, mashol elni sem kell. Megkockaztatom, hogy szamszeruleg ez utobbi a tobb:-)
UK adat 2014-bol: data.ncvo.org.uk/a/almanac14/how-many-people-regularly-volunteer-in-the-uk-3/

(No de indulok is, egy ora mulva kezdem az onkentes muszakot a szomszed varoskaban. Ah, nem tudtam kihagyni a ziccert, de tenyleg igy van!:-D)

Dikusz 2019.04.05. 10:10:30

Jól megírt, érdekes poszt, klassz fotókkal.
De tulajdonképpen mi az az önkéntes munka, amit végeznek azok, akik részt vesznek ezekben a programokban?

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2019.04.05. 11:41:52

Érdekes volt. Nem sokat, sőt éppenséggel szinte semmit nem tudtam erről a kis országról. Mondjuk nem valószínű, hogy Moldova felkerül a bakancslistámra(a poszt elolvasása után sem, sőt:), de legalább erről a kis országról is megtudtunk valamit. Köszönet a posztért!

Bicikliző medve 2019.04.05. 13:52:16

@Platonica: pont tegnap olvastam egy cikket, hogy a UK a masodik a vilagon az adakozok szamaban, szoval az itteni onkenteskedok szama nem a vilagatlagot reprezentalja valoszinuleg. :)

Szep szam mindenesetre, nem belekotni akartam, csak kiegesziteni.

Bicikliző medve 2019.04.05. 13:53:50

A szokokutas szemetelos resz erdekes volt, en meg itt (UK) morgok az atkozott fiatalokra, hogy ugy szemetelnek, mintha kotelezo lenne. Neha azert jo, hogy ez az egyetlen bajom az eletben.

Shaktee 2019.04.05. 14:14:17

Noverem elt ott par evet, imádta az embereket..

KerezsiA 2019.04.05. 15:11:19

@Dikusz: Itt Moldovában van egy ADVIT nevű szervezet, akik önkénteseket fogadnak, küldenek és koordinálnak. Velük dolgozom itt. Körülbelül 10 különböző szervezettel tartjuk a kapcsolatot (hospice, menekültszálló, kutyamenhely, árvaház, stb.), nagyjából 30-an vagyunk önkéntesek különböző országokból. Az én szerepem itt speciális, mert én a többi önkéntesnek szervezek közösségi eseményeket, cikkeket írok róluk a weboldalunkra és a facebook oldalunkra, valamint moldovai fiatalokat is toborzok külföldi és belföldi önkéntes projektekhez. Önkénteskedni bárhol, bármikor lehet. Mi az Erasmus+ keretin belül működünk.

Platonica 2019.04.05. 16:08:14

@Bicikliző medve: Bar az adakozas es az onkenteskedes nagyon mas (sztem), egyetertek, valoszinuleg nem egyforma mindenutt az onkentesek v altaluk vegzett munkaorak szama.
Ezt USA-rol talaltam: edition.cnn.com/2018/07/19/us/volunteering-statistics-cfc/index.html

Dikusz 2019.04.05. 17:42:31

@KerezsiA: Köszönöm a válaszodat. :)

Golf2 2019.04.05. 19:17:31

az ország fele Oroszországhoz, a másik fele Romániához húz...egyik választás jobb mint a másik.

éntudumalegjobban 2019.04.05. 19:53:39

Hát Cricovai borokat tudtok venni pl Nagyváradon a Real nevü szupermarketban ,tudom ajánlani ,igazán jó ár-érték arányban vannak.

Gevlekte Salamander 2019.04.06. 09:08:51

"Cahul nagyon közel van a román határhoz. A történelem során hol Moldáviához (ami Románia része), hol a Szovjetunióhoz tartozott."
Moldva, Moldova, Moldávia. Teljes képzavar.
Moldova, az ország, (hivatalos nevén Moldovai Köztársaság) és Románia keleti része azonos nevű: Moldova (de nem Moldávia!). Moldáviának oroszul hívják a Moldovai Köztársaságot, azaz Moldovát. A keleti román 8 megyét (Moldovát) néha Moldvának is hívják. Remélem segítettem :)

graphics 2019.04.06. 16:32:24

Én Transznyisztriának tudtam. ráadásul a pénzükön sem kemény i van az n után:

images1-hu-secure.gs-static.com/products/4096x4096/2018/12/23/b7b0d0b8c95475e84a986ec89b9243dd-transznyisztria-dnyesztermenti-koztarsasag-10-rubel-1994-.jpg

Ilyen alapon a Dnyepert is Dneper-nek írhatnánk, a kolibrit pedig amerikai röpparánynak :)

KerezsiA 2019.04.07. 08:31:42

@Gevlekte Salamander: Köszönöm a kiegészítést, a helyesbítést. Szeretném megvédeni magamat azzal (és ez a Transznisztria-Transznyisztria kommentelőnek is szól), hogy sokat küzdöttem ennek a blogbejegyzésnek a magyar nyelven való megírásával, tekintve, hogy nem használom itt senkivel kilenc hónapja. Ami körülvesz az az angol, az orosz és a román, illetve ezek különböző keveredése.
Maguk a moldovaiak sem mindig tudják, hogy egy-egy elnevezés, egy-egy település neve éppen a románból vagy az oroszból származtatható le. Én mindkét nyelvet nagyon alap szinten értem csak, és nyelvész sem vagyok. Köszönöm a megértést, remélem senki lelki világát nem sértettem a pontatlanságom miatt; nem volt ilyen célom.

Gery87 2019.06.20. 20:18:40

"Chișinău neve magyar fordításban Kisjenő. A helyiek nem igazán értenek egyet ennek a névnek az eredetével, miszerint a „jenő” törzs után kapta 896-ban"

Én nem tudom ki találta ki ezt a "Kisjenő" dolgot, nem mondom hogy a csángók, a honfoglalás miatt nincs semmi alapja...elvégre pl Dnyeszterfehérvár egy létező magyar neve arrafelé egy városnak...de a google-nak igazán szólhatna valaki már, hogy vegye ki a google térképről azt a hülyeséget, mert soha senki az elmúlt 1000 évben nem említette, sem krónikákban sem útleírásokban sem irodalmi hadászati műben, stb...szóval semmiben ilyen néven ezt a várost....
Lemberg, Pozsony, Zára, Fiume rendben van....ez mind létező és a közemberek álltal is használt és ismert nevek.....de Kisjenőzni Kisinyovot...hááát....erre egy turbómagyar is csak pislog szerintem!

Gery87 2019.06.20. 20:18:59

@Gevlekte Salamander:

Rohadt egyszerű ez amúgy és jól különbséget lehet tenni ah az ember akarja.

-Moldova: ugye a Köztársaság, amiről most szó van....a Dnyeszter és a Prut között.

-Moldva: történelmi román régió, tájegység a Kárpátok és a Prut között.

(románul "moldova" mind a tájegység mind az állam egyébként....)

- Moldávia: a Moldvai fejedelemség a Kárpátok és a Dnyeszter között...

Milyen jó a magyar nyelv nem?:)
Nekünk nem kell pl "Észak-Macedóniázni" ahhoz hogy tudjuk, éreztessük mire gondolunk pontosan...csak pár betű és kész:D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása