oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 26. 06:30,  A megvalósított amerikai álom - kis csavarral 182 komment

2019. február 26. 06:30 Határátkelő

A megvalósított amerikai álom - kis csavarral

Az amerikai álom elérése Magyarországról indulva sem elérhetetlen, de ahogyan Sándor írja, nekik például 10-15 évnyi energiába került a kiköltözés és az új élet felépítése és nem kis szerencse is kellett hozzá. A poszt végén ráadásul felmerül egy érdekes kérdés is. (Ismét egy régi szerzővel találkozhattok egyébként, első írása közel hat éve jelent meg a blogon, itt olvashatjátok el.)

egyesult_allamok_chicago.jpg

„A Határátkelő kérésére ragadtam billentyűzetet. Azt kérte, hogy írjam meg, mi történt az elmúlt pár évben velünk, mióta az eredeti cikk megjelent rólunk.

Nem emlékszem, hogy ténylegesen leírtam a történetünket, ezért röviden összefoglalom az előzményeket.

Egy látogatás… 

1996-ban jöttünk az USA keleti partjára látogatóba. Angol nyelvtudás nélkül, mindenféle kivándorlási szándék nélkül. 

Három hetet töltöttünk kint egy rokoni családnál, ahol férj-feleség magyar volt, de a gyerekeket már inkább csak angolul tanították. Görcsösen asszimilálódni akartak. 

Mivel a beilleszkedésük jól haladt, de nem álltak jól anyagilag, a munka, gyereknevelés jól lekötötte az idejüket. Sok időt töltöttünk a családdal, sikerült belelátni a mindennapjaikba, gondjaikba, örömeikbe. 

Sikerült pár kirándulást beiktatni a három hétbe (New York, Niagara, Boston) sok érdekes dolgot láttunk, sikerült összehasonlítani az otthoni életünket az itteni viszonyokkal, de amikor elbúcsúztunk, nem volt szándékunk visszajönni. 

…és következményei 

Pár hónappal később még egyszer átgondoltuk a helyzetet, és egy újabb rövid látogatás után kiköltöztünk egy nagyon kisvárosi környezetbe. A motiváció leginkább kalandvágy volt, látni akartam, hogy mennyit ér a magyarországi tapasztalat, be tudunk-e illeszkedni, és sikerül-e otthoni egzisztenciát teremteni.  Zöld kártya nélkül persze csak rövidtávban gondolkodhattunk. 

Én beiratkoztam egy itteni egyetemre, leginkább azért, hogy gyorsabban tanuljak angolul, ezzel pedig együtt járt, hogy több évig legálisan tartózkodhatott itt az egész család. 

Végigcsináltam az egyetemet, de egy szerencsés véletlen kellett ahhoz, hogy találjak egy olyan munkát, ahol az alkalmazó cég szponzorált bennünket. A cég egy fémipari gyár volt. A munkához nem kellett egyetemi tudás és nem volt valami fényes semmilyen szempontból, de nem volt más választásunk. 

Zöld kártyával könnyebb volt 

Vért izzadva végigcsináltam 6 évet a cégnél. Miután megkaptuk a zöld kártyát, már szabadabban kereshettem érdekesebb és jobban fizető állásokat. Hosszú várakozás után, de lassan beindult az itteni karrierem. 

Hamarosan találtam egy német céget, ahol minden szempontból jobb körülmények közé kerültem. Nem értettem a minőségbiztosításhoz, de legalább a mérnöki képzettségemet hasznosítani tudtam. 

Közben született egy lányunk. Feleségem otthon maradt a gyerekkel, akkoriban még nem dolgozhatott a házastárs egyetemi vízummal, vagy családtagként a H1 vízummal sem. 

Szükség is volt feleségem minden energiájára, mert óvoda nélkül, családi segítség nélkül az egy gyerek nevelése is kitöltötte minden idejét. Amikor a gyerek iskolába kezdett járni, feleségem elment az egyik helyi college-ba, hogy újra járja az otthoni iskoláját. Az egészségügyben pont azt a szakmát nem fogadták el, amit otthon végzett és amiben több éves gyakorlata volt. 

Az én későn indult itteni karrierem szépen épült. A késői kezdés miatt gyakrabban váltottam munkahelyet, mint itt szokásos, de nem volt időm kivárni az 5-6 éves egy helyben topogást, mielőtt újabb feladatot kaptam volna helyben. 

Ha valahonnan jobb ajánlatot kaptam 2-3 éve után váltottam. Maradtam a minőségbiztosításban. Ha hasonló munkakörre jelentkeztem legalább nem kellett túl sokat magyarázkodnom, hogy mihez értek. 

A hazalátogatás (hiánya) 

Feleségem a gyerekkel évente hazalátogatott, ez pedig nagyon sokat segített a lány nyelvtudásában. 

Az első pár év után nekem még mindig annyira kevés szabadságom volt, hogy nem engedhettem meg magamnak a hazalátogatást. Mire feleszméltem, már hét éve nem voltam otthon. 

Hét év után édesapám temetésére utaztam haza, de ahogy az várható volt, egy ilyen utazás nem igazán az élményekről szól. 

Pár év megint eltelt, mire végre újra haza jutottam. 

A Magyarországra utazás helyett inkább az USA-n belül mentünk nyaralni, később pedig, amikor felfedeztük Mexikót, inkább oda jártunk évente egyszer, tengerparti nyaralásra. 

A rövidebb utazási idő és az egész éves nyárias meleg miatt a mexikói nyaralások mindig nagyon jól sikerültek. A tengerparti semmittevés annyira hatékony, hogy sokszor már unatkoztam az utolsó napokban. 

A gazdasági válság 

A gazdasági válság meggyötört bennünket is. Nem vesztettem el a munkám, (barátaink, ismerőseink viszont nagy számban) feleségem viszont nem talált semmilyen állást éveken keresztül, amikor végre végzett az iskolával. 

Mire stabilizálódott a helyzetünk, lányom már 16 éves lett, jogosítványt szerzett, és önállósította magát. A high school alatt második osztálytól már egyedül járt haza nyaranta. 

Rokonokkal, barátokkal nyaralt Magyarországon és az otthoni szokásos nyaralóhelyeken, Balaton, Horvátország, Olaszország. Barátokat szerzett és mindig jól érezte magát otthon. 

Középiskola után a SOTE-ra jelentkezett tanulni, de a jelentkezés évében éppen olyan sokan jelentkeztek a világ minden részéből, hogy egy előkészítő év után tudta csak elkezdeni az egyetemet. 

Az viszont gyorsan kiderült, hogy az előkészítő évre nagy szüksége volt, mert pár tantárgyat nem tanítottak az USA-ban az otthon elvárt szinten és módszerrel. 

Elértük az amerikai álmot 

Összefoglalva, az elmúlt 20 évben elértük azt, amit amerikai álomnak hívnak.

Ház + autó(k) + 2 fizetés + gyermek egyetemen tanul. Amint lehetett, állampolgárságot is szereztünk. Kb. az alsó középosztálynak megfelelő helyen és körülmények között élünk. 

Nagyon erős akcentussal, de eléggé érthetően beszélünk angolul mind a ketten.

Mostanra ugyanazokkal a gondokkal szembesülünk, mint az amerikai barátaink vagy kollégáink. 

Munkahelyi multikulti 

A gondok hasonlóak, mint otthon. Hogyan illeszkedjünk be a munkahelyen, hogyan feleljünk meg az elvárásoknak, hogyan tartsuk meg a munkahelyet, hogyan javítsuk a teljesítményünket, hogyan kezeljük a nehezen elviselhető szomszédot, kollégát, stb. 

A legtöbb munkahelyen nagyon sok a külföldi, itt inkább csak érdekesség, hogy valaki magyar a rengeteg indiai, latin, és délkelet ázsiai között. Az egyik munkahelyemen a tulajdonos japán volt, a cég székhelye Észak-Olaszországban volt. 

A mi részlegünk egy olasz, francia, filippínó, magyar és második generációs jamaicai srácból állt, aki már az USA-ban született. Ő volt az egyetlen amerikai. Nagyon jól kijöttünk egymással, ha valami nézeteltérésünk volt az az eltérő személyiségből adódott és nem a származásból. 

Mostanra beilleszkedtünk az amerikai társadalomba, viszonylag kényelmesen élünk. Vagyont nem halmoztunk. A kiköltözés és az új élet felépítése kb. 10-15 évnyi energiába került. Nagyon nehéz volt a hosszú tehetetlen várakozás az ügyintézésre. 

Az, hogy feladjuk, soha nem merült fel, viszont ahogy írtam korábban, eleinte csak rövidtávban gondolkozhattunk. Jókora szerencse kellett ahhoz, hogy eljuthattunk az állampolgárságig. 

Anyagilag mostanra jutottunk el újra oda, ahol az otthon maradt egyetemi csoporttársaim tartanak Magyarországon. 

Mások a gondok errefelé, de az életünk semmivel nem volt kevésbé küzdelmes mintha otthon maradtunk volna. 

Mi legyen majd nyugdíjasként? 

Mire eljutottunk a mostani helyzetünkig, el is kellett kezdeni gondolkozni azon, hogy hazaköltözünk-e a nyugdíjas évekre. Itt megélni csak akkor lehet, ha az ember folyamatosan dolgozik, csak a Social Security-ból megélni egyszerűen lehetetlen. 

Pár évig ez lesz a kérdés, maradjunk itt annak árán, hogy örökké dolgoznunk kell, vagy menjünk haza és kezdjük újra a re-asszimilációt az otthoni körülményekhez. 

A kettőnk Social Security bevétele, egy jó otthoni nyugdíj két-háromszorosának felel meg. Az egészségügy rendszerbe lassan újra befizetők leszünk. Remélem használni még nem kell egy darabig. Ami szolgáltatást eddig igénybe vettünk, azt saját zsebből fizettük, a régi kapcsolatok intenzív használata mellett. 

A hazaköltözés nagy dilemma, pár hónapja még úgy tűnt, hogy biztosan költözünk. A novemberi otthonlét alatt viszont egy rövid villamos út elég volt ahhoz, hogy feleségem kijelentse, inkább élete végéig dolgozik, de nem akar újra Magyarországon élni. Ezt inkább csak az kérdés képlékenységének illusztrálására írtam. 

Várom a tanácsaitokat. Mi fog a következő 4-5 évben változni? Lesz annyi pozitív változás, hogy újra élhető lesz az ország?”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1514653793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vándor madár 2019.02.26. 16:52:19

@London2009: "A korhazak allapota, ellatas, halapenz stb. nem kompenzalja azt ha az Atyauristen mut, akkor sem."

Azért nagyon nem mindegy, hogy milyen orvos műt és milyen műtétről van szó. A szemműtétnél pl. nagyon fontos, hogy az orvos jó legyen, mert meg is vakulhatsz és gyakorlatilag mindegy a kórház állapota, mert max. 1 napot vagy ott.
Egészen pontosan mindig nagyon fontos lenne, hogy az orvos jó legyen, de ez sehol sem kritérium. Mifelénk pl. a kórház állapota kifejezetten jó, de attól még úgy meghalnak az emberek, akiknek nem kellene, mint a huzat.
Erre mondják azt, hogy külföldön az ember kórházat választ, Mo-n meg orvost.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 17:01:06

@cattaneo: Errol az egyezmenyrol meg nem hallottam, Tudsz egy linket kuldeni? Pont az ellenkezerol tudtam idaig.

A TB inkabb csak biztonsagi okokbol lenyeges. (Secondary Insurance) Nem art neha mas velemenyet is meghallgatni.

A realizalo tura jo otlet. Megfogadom a tanacsod. Minden szalat pedig valoszinuleg nem fogunk elvagni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 17:04:45

@vándor madár: külföldön az ember kórházat választ, Mo-n meg orvost.

Meg nem hallottam de tetszik.
A szemmutetnel, nem hogy egy napot, inkabb csak perceket toltottem a korhazban. Marmint a mutet utan.
Gyors kotozes, fel ora pihentetes.
Holnap jojjon vissza kotes levetelre.
Itt a recept tessek kivaltani a szemcseppeket.
Viszontlatasra (es masnap mindkit szepnek lattam)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 17:08:16

@London2009: Pontosan.
Videki gyerekkent Bpestre kerulve pont igy ereztuk magunkat.
Eppen csak a szponzoralas merteke volt lenyegesen kulonbozo.

kék madár 2019.02.26. 17:12:03

ennek a "hazakoltozok nyugdijas koromra"-nak van egy olyan szimpatikus formaja is, amikor szovegkornyezettol es tarsasagtol fuggoen az illeto ekezi az adott orszagot illetve Magyarorszagot es eloadja, hogy itthagyja ert a rohadek kultura nelkuli nyomort es a social securitybol majd marha jol megel a falujaban, ugyse birna itt tovabb egy napot se.

Golf2 2019.02.26. 17:13:46

@ctboy (US) ENTP: Videki gyerekkent Bpestre kerulve...Melyik évben?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 17:18:24

@kék madár:
Remelem nem ez jott le a cikkbol es a valaszokbol.

A tobb eves gyulotkelto kampany es az eredmenye viszont tenyleg bosszant.

kék madár 2019.02.26. 17:18:32

azt nem tudom irta-e valaki, hogy a social securityre valo jogosultsagnak is vannak korlatai, ha kulfoldon elsz es ott akarod felvenni. Persze mindenki csal vele es ugy mar nem akkora gaz

kék madár 2019.02.26. 17:21:53

@ctboy (US) ENTP: abszolut nem ez jott le toled, ezt persze pontosithattam volna, csak eszembe jutott.
En is gondolkozom a hazakoltozesen, ha nem olvasnek blog.hu-s hozzaszolasokat, biztos tobb kedvem is lenne :)

kék madár 2019.02.26. 17:23:14

a digger blogon van par ember aki biztos pezsgovel varna mar a Ferihegy 2-on
:)

vándor madár 2019.02.26. 17:24:20

@cattaneo: "Az USA és Mo között már 2016 óta van egyezmény, elég az egyik országban biztosítottnak lenned."

Ez sajnos nem így van. Ha az egyezmény ki is terjed a betegbiztosításra, mint pl. EU, akkor is a másik országban csak sürgősségi ellátásra jogosít, nem műtétekre vagy akármilyen kezelésekre. De ez az egyezmény nem terjed ki arra.

"Az Egyezmény hatálya nem terjed ki (a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai kivételével) az egészségbiztosítás és a balesetbiztosítás, valamint a munkanélküli ellátások koordinációjára."

5percado.hu/amit-az-amerikai-magyar-szocialis-biztonsagi-egyezmenyrol-tudni-kell/

@ctboy (US) ENTP: Ezt belinkeltem neked már feljebb, ebben benne van az egyezmény, csak rá kell kattintani.

"A szemmutetnel, nem hogy egy napot, inkabb csak perceket toltottem a korhazban."

OK, te nem, de a magyar pácienseket ott tartják 1 napra, de biztosan el lehet menni a műtét után, ha valaki akarja. Anyukámnak is megműtétték már mindkét szemét és mindkét alkalommal ott kellett neki maradnia 1 napot.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 17:24:30

@kék madár: koszi. utanna nezek ennek is hogy mi a feltetele.
Bankszamlank biztosan marad az USA-ban, valoszinuleg cimunk esetleg ingatlan is.
Lehet hogy vissza kell jarnunk dolgozni par honapot minden eveben?

Elozo helyemen volt olyan kollegam aki meg 80 evesen is dolgozott 4 napot egy heten. 70 evesen pedig kifejezetten sokan dolgoznak reszmunkaidoben vagy teljes munkaidoben is.

Sok amerikainak nincs semmi megtakaritasa nyugdijas korara, a SS pedig nem eleg meg vegetalasra sem.

Csodabogár 2019.02.26. 17:27:30

@ctboy (US) ENTP: Pofon egyszerü. Rengeteg privát labor, rendelő stb. van. Miután nem szeretek várni én mindig ilyenekbe járok. Számlára fizetek, csúsztatva nem. Mellesleg a szürke hályogomat Amerikában csinálták, mert ott volt egyszerü.

kék madár 2019.02.26. 17:28:20

@ctboy (US) ENTP: igen, ha a social security-t egy bankszamlara utaltatod es arrol veszed ki Zurichben vagy Manilaban a penzt, akkor mukodik, ismerek tobbeket akik ezt csinaljak es nem ellenorzi az IRS se meg az SS Administration se (vagy szerencsejuk volt)

Csodabogár 2019.02.26. 17:29:45

@vándor madár: Emberemnek is felajánlották, de nem kérte az ott maradást. Délután műtötték és másnap el kellett mennie megmutatni.

vándor madár 2019.02.26. 17:37:50

@kék madár: "azt nem tudom irta-e valaki, hogy a social securityre valo jogosultsagnak is vannak korlatai, ha kulfoldon elsz es ott akarod felvenni."

Szerintem ezek rá a jelen helyzetben nem igazán vonatkoznak, mert 1. US állampolgár, 2. szociális egyezményes országba vándorol ki, de azért érdemes elolvasni ezt itt alant. Én nem olvastam el, csak az elején beleolvastam. Amie kihat, az a bankolás és az adó, de azt részleteiben én nem ismerem és nem is fogok most bele, mert nem érint.

www.ssa.gov/pubs/EN-05-10137.pdf

vándor madár 2019.02.26. 17:44:59

@Csodabogár: "Emberemnek is felajánlották, de nem kérte az ott maradást."

Igen, ha valaki Bp-en lakik, akkor komplikáció esetén rögtön bemegy egy taxival pl., de vidéken nem olyan egyszerű a helyzet, ezért jobb is ha ott maradnak és a másnapi kontroll után mennek haza.

Antal Jozsa 2019.02.26. 17:45:07

Kedves Posztolo!

Irtad hogy nagyon keves szabadsagod volt a legelejen. Mostanra mennyit tudtal kialkudni?

cattaneo 2019.02.26. 17:45:13

@ctboy (US) ENTP: Többet én sem tudok linkelni, mint vándor madár, de az OEPnél (ha Bp-i vagy, akkor Teve utca), elmondanak mindent, érdemes személyesen érdeklődnöd. @vándor madár: Én sem az ellátást értettem, hanem a biztosítási viszonyt. Ha az USÁban él életvitelszerűen, ott is fizet tb-t, akkor felesleges duplán fizetnie. Ha átköltözik Mo-ra, akkor már más a helyzet. Viszont sürgősségi alapon akkor is el kell látniuk, ha időszakosan USA biztosítással Magyarországon van néha. Mondjuk a műtéteket és az egyéb vizsgálatokat meg ha jót akar magának az ember, alapból zsebből fizeti, ahogy a posztoló is ezt tette. De valóban vannak teljes tb-nek előnyei, tehát gyógyszert, labort rendszeresen nem írhat fel orvos, ahogy teljes tb jogviszony kell.

kék madár 2019.02.26. 17:45:13

@vándor madár: persze, igazad van, allampolgart kevesbe erint. Csak jobban alszik, ha tudja, hogy kell-e adoznia, hol, hogy veheti fel,. stb.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 17:45:48

@vándor madár:
Koszonom a linket meg fogom nezni.
Bankot, Penz valtast mar most is szinte csak online intezunk.
Annak meg ugye mindegy hogy jelentkezel be az internetre.
Itt nincs bank koltseg ha egy minimalis osszeget tartasz a szamlan.
Adovonzata van minden bevetelnek, de ha csak SS jovedelmed van az gyakorlatilag adomentes.

Hari Seldon 2 2019.02.26. 17:57:21

@London2009:
Szia.
Kis OFF-ot kérek, ha már itt vagy. Hogy látod most a Brexitet?
A Parlament most blokkol mindent (vagy saját magát), vagy a May halaszt. Vagy mi van? Ez innen kívülről nézve követhetetlen. Legalább tudni lehet, hogy ki mit akar, és a parlament visszavonatja a kilépést a May-el. A végén még lesznek nálatok is EP választások?

Hari Seldon 2 2019.02.26. 18:00:31

@London2009:
Pestlőrinc egy előnye, hogy közel van Ferihegy. Onnan meg bárhová, és gyorsan el lehet menni (illetve jönni).

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 18:13:23

@ctboy (US) ENTP:
Nemrég olvastam, hogy "
a CNBC friss 2019 januári felmérése szerint az amerikaiak 58%-ának kevesebb, mint 1.000 dollárnyi megtakarítása van.
Ezzel teljesen egybecseng a Lending Tree nevű online hitelcég 2018. decemberi felmérése, mely szerint az amerikai lakosság 48%-a nem tudna azonnal fedezni egy hirtelen 1000 dolláros kiadást."
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2019/02/07/gondolatok_es_abrak_a_tagulo_amerikai_jovedelmi_kulonbsegekrol/

Ez azért picit erős. A többségnek nincs két havi magyar minimálbérnek megfelelő dollár a számláján??
Magyarországon szerintem legalább a felső három tizednek van 300 ezer Ft a bankszámláján.
Magyarországon milliók gazdagabbak, mint az USA polgárainak többsége?

cattaneo 2019.02.26. 18:13:38

@ctboy (US) ENTP: Igen, ezt én is tapasztaltam az USAban, sok idős ember dolgozik, még akár 80 felett is, a kinti cégnél is van egy ilyen kolléga. Van egy magyar ismerősöm, aki télen Perth él (már vagy 40-50 éve), nyáron a Balatonnál, ott egy vendégházat üzemeltet. Eekkel a fél évekkel nem fárad bele Magyarországba, sok visszájáró vendége van és az ausztrál jogviszonya is állandó marad. Szerintem ez jó kompromisszum lehet a nyugdíjas évekre, amíg az ember bírja erővel.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 18:13:49

@ctboy (US) ENTP:
Ha március óta van magyar lakóhelyed, akkor a TB törvény szerint belföldinek minősülsz, s ezek számára nem opcionális, hogy akarnak-e biztosítottak lenni vagy sem.
Ha egyéb jogcímen nem vagy se biztosított, se ellátásra jogosult, akkor tudomásom szerint kénytelen/ köteles vagy "megállapodást" kötni a tb-vel havi 75-ert.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 18:13:50

@Hari Seldon 2: Igaz.

Legutobb a Vecses, Monor, Isaszeg zonat nezegettem hasonlo okokbol.

Ebbe Kispest es Lorinc is beletartozik.
Egyelore csak az Otthonterkeppel szorakoztatom (illetve bosszantom) magam.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 18:13:56

@vándor madár: nem értem, miért szidod a magyar egészségügyet.
Egy friss felmérés szerint egynél több európai országnal jobban teljesít:
index.hu/kulfold/2019/02/25/lesujto_helyen_a_hazai_egeszsegugy_az_europai_rangsorban/

vándor madár 2019.02.26. 18:19:54

@ctboy (US) ENTP: "Bankot, Penz valtast mar most is szinte csak online intezunk"

Majd ha Mo-n akarsz bankszámlát nyitni, akkor megtudod, hogy milyen vonzata van ennek US állampolgárként, mert ott foglalkoznak ezzel. Az biztos, hogy valami papirokat ki kell tölteni, de lehet, hogy az egész csak ennyiből áll, nem tudom.
Az adózásról meg már olyat is olvastam, hogy az US adóhivatal örökké üldözni fog, bárhol is élsz és van, aki inkább lemond az amerikai állampolgárságáról, de az lehet, hogy ez a kispénzüeket nem érinti igazán. Mindennek alaposan utána kell nézni és figyelni a jogszabályváltozásokat.

www.americansabroad.org/us-taxes-abroad-for-dummies-update/

vándor madár 2019.02.26. 18:23:39

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "Egy friss felmérés szerint egynél több európai országnal jobban teljesít:"

Mea maxima culpa. Már tiszta hamu a fejem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 18:25:54

@vándor madár:
Igazad van ebben is.
Egy eve kaptam kinabol egy allasajanlatot.
Akkor utana neztem az adozasnak is.
Amerikai allampolgarkent minden jovedelmed utan adozni kell az USA-ban. (Federal and State taxes)
Ennek volt jelentosege, mert Kina 50% fellett adoztat a maradkra pedig az USA is kivetett volna meg egy kis extra adot. (A kulonbozetet kerik ha a jovedelm termelo helyen kevesebb az ado mint az USA-ban)

SS bevetelnel ennek nincs jelentosege.

kék madár 2019.02.26. 18:29:53

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "Ez azért picit erős. A többségnek nincs két havi magyar minimálbérnek megfelelő dollár a számláján?? "
igen, de ok mind Trump szavazok

Csodabogár 2019.02.26. 18:38:26

@vándor madár: @kék madár: Semmilyen vonzata nincs. Magyar állampolgár számlát nyit. Az, hogy mellesleg még USA is, arról nem is kell beszélni, de ha beszél akkor se izgtat senkit.

kék madár 2019.02.26. 18:46:21

@Csodabogár: szerintem par ember azert felizgulna, ha ez lenne a beszelgetes temaja :)

vándor madár 2019.02.26. 19:04:32

@Csodabogár: "arról nem is kell beszélni"

Csak büntetőjogi felelősség mellett aláírni, hogy nem vagy US állampolgár.

"Megtagadta az AXA Bank egy amerikai–magyar kettős állampolgártól, hogy vállalkozói számlát nyithasson egy budapesti fiókjában. ... Mint kiderült, a bank Steve-nek és lapunknak is arra az adatszolgáltatási kötelezettségre hivatkozott, amely tavaly júliusban lépett érvénybe, és melynek értelmében a külföldi adóhatóságoknak adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezett az Egyesült Államok adóhivatala felé az adott országban élő amerikaiak pénzmozgásairól."

vs.hu/gazdasag/osszes/amerikai-kotodese-miatt-nem-nyithatott-bankszamlat-magyarorszagon-0129

www.kdbbank.eu/docs/T%C3%B6rv%C3%A9ny%20-%202014.%20XIX..pdf

vándor madár 2019.02.26. 19:28:49

@cattaneo: "Viszont sürgősségi alapon akkor is el kell látniuk, ha időszakosan USA biztosítással Magyarországon van néha."

Nem kell ellátniuk, mert az egyezmény nem terjed ki az egészségbiztosításra.
Humanitárius okokból nyilván el fogják látni, ha mondjuk infarktust kap, eszméletlen vagy vérben úszik, de ki kell neki fizetnie az ellátást. Az már más kérdés, hogy az US biztosítója ebből mit fedez neki, ha ott bemutatja a számlákat.

@ctboy (US) ENTP: "Bemasoltam a TB szabalyozast fentebb."

Ezt le is tisztáztad a TB-vel Bp-en személyesen és papirod van róla vagy csak a jogszabályra alapozod? Mert el tudom képzelni, hogy az fog történni, amit a Láncfűrészes jogtanácsos vészjósolt. Ez már sokmindenkivel előfordult, hogy több százezres számlát kaptak a TB-től.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 20:01:42

@Csodabogár: ez nagyon nem így van. Mikor nyitottál utoljára számlát Magyarországon?
Most biztosan ki kell W-8 BEN nyomtatványt is töltened, ha számlát akarsz. Rákérdeznek, hogy van e amerikai jövedelmed, állampolgárságod, stb

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 20:01:47

@ctboy (US) ENTP: az a néhány mondat jelenleg nem vonatkozik rád, mert nem felelsz meg a benne foglalt feltételeknek.
Jelenleg egy biztosítással nem rendelkező belföldi személy vagy a magyar tb szempontjából.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 20:15:52

@vándor madár:

Nem tisztaztam meg le.
Nyitottam Ugyfelkaput, azon megneztem a jelenlegi TB tartozast.
Nulla.
Aprilis elejen fogok bejelentkezni TB fizetesre, szinten ugyfelkapun keresztul.
Arra en is szamitok, hogy a TAJ kartyam nem fog automatikusan frissulni, es egyszer majd szemelyesen el kell latogatnom a TB irodaba pofavizitre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.26. 20:20:48

@Hari Seldon 2: Belizben evekkel ezelott, es foleg a nyugati, guatamalai hatarvideken valoban problemas volt, de a masik oldalon, az oceannal sokkal jobb mostanaban a helyzet. A mi ismeroseink voltak ott 1-2 eve, es az amerikaiak koreben nepszeru hely lett, mert angol nyelvu, es nagyon olcso a mi penztarcankhoz merve. Cserebe szuper snorkeling es buvarkodasi lehetosegek...Minden kozep-amerikai orszagra jellemzo a nagy ellentet a resortok (ahova az atlag turista megy) es a helyi atlagember elete kozott.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.26. 20:31:25

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: "Ez azért picit erős. A többségnek nincs két havi magyar minimálbérnek megfelelő dollár a számláján??"

Csak talalgatok, igy nem biztos, hogy igaz, de az a gyanum, hogy a credit kartyak lete valamennyire hozzajarul ehhez. Az emberek nem tanulnak meg sporolni, mert ha megszorulnak, ott a hitel lehetosege. Online es offline allandoan bombaznak ilyen-olyan hitelkartya nyitasi lehetoseggel, es (sajnos) sokan beleesnek a csapdaba. A penz okos kezeleset itt (sem) mindenkinek tanitjak meg, pedig ez egy nagyon hasznos targy lenne az iskolakban.

Hari Seldon 2 2019.02.26. 20:34:23

@Zsuzsi65:
Ezek szerint mint turista hely egész jó lett. - Ellenben ott élni mint letelpedett lakos, szerintem továbbra is rizikós lehet.
Gondolj bele: Odaköltözik egy nyugati ember. Nyugdíjas. Vélhetően jómódunak képzelik a helyiek. Híre megy a környéken. Ettől kezdve csak idő kérdése, hogy valami rossz népekhez is eljusson ez. Azok meg nem túl gátlásosak, ha valakit el kell rabolni, vagy valahogy pénzt kell kisajtolni belőlük. Ráadásul nyugdíjasok, így eleve "könnyen kifosztható prédának" látják sokan. Az meg, hogy valaki beköltözzön "egy védett(ebb) telepre" (őrszolgálat, kamerák stb...), azt jelenti, hogy több lesz a kiadása.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.26. 20:37:03

@kék madár: "Ez azért picit erős. A többségnek nincs két havi magyar minimálbérnek megfelelő dollár a számláján?? "
igen, de ok mind Trump szavazok"

Haha, te hard-core anti-Trump :) kivancsi lennek a logikai levezetesere ennek a gondolatmenetnek :)) Nekem ez azokhoz a bizonyos Direct TV reklamokhoz hasonlit, tudod, ..."igy jart, mert nem volt Direct Tv-je"-fele logikai osszekapcsolas :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.26. 20:45:52

@Hari Seldon 2: hat igen, az biztos, hogy turistakent mas, mint ott elni..bar vannak bevallalos amerikaiak, akik elkoltoznek ilyen helyekre (Mexiko, Beliz, Costa Rica stb.) az olcso elet miatt - talan bennuk tobb a kalandvagy, vagy ki tudja, mi :)

cattaneo 2019.02.26. 20:56:46

@vándor madár: Ez azert nem teljesen igy van, a haziorvosnak kotelessege ellatni, max bekuld a surgossegire, ha o nem irhat fel se venykoteles gyogyszert, se labort vagy masfajta szakvizsgalatot. Ebben mar van tapasztalatom EU országban biztositottkent, es az OEP ismegesositette ezt felem USA bizt ugyben, amikor erdeklodtem. De ismetlem magam, erdemes szemelyesen erdeklodni, mert ezek netes linkek nem egyertelmuek, es mar itt is mindenki osszehordott mindenfelet, ami lehet reszben igaz.

cattaneo 2019.02.26. 20:56:52

@ctboy (US) ENTP: OEP a neve, viszont a jogviszonyt az illetekes NAV iroda allapitja meg, tehat ha mar tudod, mit szeretnel, akkor ott kell bejelentkezned. Ott minden okmanyt kernek, szemelyi vagy utlevel, lakcimkartya, ado igazolvany, tb kartya. Persze lehet online is intezni, de hidd el, eleg egy ketertelmu urlappal megbirkoznod es azt sem tudod, fiu vagy vagy lany. A NAV irodaban meg majd elmondanak mindent, mint egy ovodasnak. Elso korben a lanyod is bemehetne informalodni es akkor nem kell felesleges koroket tenned. Bar a NAVnal rogton meg fogjak kerfezni, hogyha az USAban dolgozol es ott is vagy biztositott, minek akarod magad Mo-n is biztositani.

vándor madár 2019.02.26. 21:01:55

@ctboy (US) ENTP: "Nem tisztaztam meg le"

Reméljük, hogy ez így is marad, de azért figyelmedbe ajánlom ezt a fórumot, hogy légy felkészülve, ha kell és az igazolást az amerikai egészségbiztosításról se felejts el:

"A magyar jogszabályok szerint, minden belföldinek számító személy, akinek nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik, annak fizetnie kell saját magya után egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt visszamenőleg is rendezni kell. A NAV kompetenciájába tartozik, hogy milyen összeget kell fizetni. Méltányossági alapon részletfizetési kedvezmény kérhető. Ha, amarika volt a harmadik állam, abban ezesetben szociálpolitikai egyezmény alapján hitelt érdemlően kell bizonyítani kinti életvitel szerű ott lakást. ( lakás bérleti szerződés viz, villanyszámla stb.)"

www.jogiforum.hu/forum/23/15955.2.0

"Egyelore csak az Otthonterkeppel szorakoztatom (illetve bosszantom) magam."

Ingatlant lehet más oldalakon is keresni. Ilyenek pl. ingatlan.com, jógogás.hu, ingatlanbazár.hu, ingatlantájoló.hu.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 21:26:51

@Zsuzsi65: igen, ha a lakosság 10-20%-arol lenne szó, meg se lepődnék. De a 60% nem csupán egy marginalis, tanulatlan réteg. Ebben a középosztály jó része is vastagon benne van.

Sőt, az se érv, hogy a mai generációkkal megtört az a hosszú és bizonyára sokáig őröknek hitt trend, hogy minden generációnak jobban megy a dolga anyagilag, mint a szüleinek. A szegénység se érv a gazdálkodásra való képtelenségre.

Ahogy mondod, a rendszer rossz. Az egész gazdaság az eladósodásra, hitelre, eszetlen fogyasztásra épül.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 21:38:44

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos:
Ez a megtakaritas csaloka dolog.
Itt valoban nincs senkinek egy cent keszpenze sem.
Hazat kizarolag hitelre vesz egy amerikai (mortgage).
A kredit kartyat is eloszerettel hasznaljak.
Itt ugy merik hogy kinek mennyi penze van hogy (a persons net worth) hogy kivonjak a befektetesek ertekebol az adossag merteket. Ha ez pozitiv, akkor nincs (elvileg adossaga) a polgarnak. Mas kerdes hogy nem minden vagyon befektetes mobilizalhato konnyen es gyorsan, viszont a hitlekartya adossag minden honapban bekoszon 27%-ert.
Vedd figyelembe, hogy a gyors penzforgas (eladosodottsag) nagyban hozzajarult az amerikai gazdasag felfutasahoz.
Nem feltetlen csak hatrany az adossag ha jol gazdalkodsz vele.
(Lasd stadion epites, az orszag diszburkolasa, palota felujitas egyebek. Vagy kerites epites politikai celokra.)

Net worth is the amount by which assets exceed liabilities. Another way to say this is, it's the value of everything you own, minus all your debts.Net worth is a concept that can be applied to both individuals and businesses, as a measure of how much they are really worth.

vándor madár 2019.02.26. 21:58:44

@cattaneo: "Ez azert nem teljesen igy van, a haziorvosnak kotelessege ellatni"

Az "1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól" 1. és 6. cikk kimondja, kire vonatkozik az ellátási kötelezettség. Ebben nincsenek benne a 3. országbeli turisták, de hogy mi a belső szabályozás Mo-n vagy egyesek hogy járnak el, azt én természetesen nem tudom. Azt viszont tudom, hogy pl. külföldi pácienseket, köztük kisgyermeket is csak az után láttak el pl. a Heim Pálban csak miután kifizették a kezelés költségét.

A sürgősségi ellátás az más kategória, azt megkapja mindenki, de aki nem tartozik a biztosított vagy jogosult kategóriába, annak azt ki kell fizetni:

"A sürgősségi ellátás igénybevételének jogcímét a beteg vizsgálatát és ellátását követően kell megállapítani. Amennyiben a beteg az adott ellátásra nem térítésmentesen jogosult, a térítési díj utólagos rendezésére külön jogszabályban foglaltak szerint kell eljárni."

www.vitalitas.hu/?ctype=5&did=4081&cid=1456

"Az EGT tagállamokon kívül, illetve kétoldalú egyezménnyel nem érintett országban az egészségügyi ellátások költségét a beteg maga viseli."
www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/gyik

kék madár 2019.02.26. 22:00:52

@Zsuzsi65: ez sima trollkodas volt, nincs logikai levezetes :)

2019.02.26. 22:01:47

@Zsuzsi65: @Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: @ctboy (US) ENTP:

Meggugliztam ezt a net worth-öt kívácsiságból.

turbo.intuit.com/blog/real-money-talk/net-worth-by-age-704/

"According to the Federal Reserve, the average net worth for families in the U.S. under the age of 35 was $76,200 in 2016. That same year, the median net worth was $11,100, so keep in mind that the average is skewed by a small percentage of affluent Americans."

"average net worth for families between the ages of 35 and 44 in 2016 was $288,700, while the median was reported at $59,800."

"average net worth for Americans between the ages of 45 and 54 is $727,500, while the median is at $124,200."

"average net worth for Americans between the ages of 55 and 64 is $1,167,400, while the median is at $187,300."

"average net worth for Americans between the ages of 65 and 74 is $1,066,000, however, the median net worth is $224,000."

Nem biztos, hogy értem is, amit olvasok.
Szóval egy fiatal család 11k dollár értékkel bír (~3 millió huf) mindössze? Az valami bődületesen csóró még magyar szemmel is, nem?

Viszont az öregek meg 224k dollárral, ami 60 millió huf? Az innen nézve viszont elég menő.

Nem értem, mondjuk, miért vált a kimutatás a családi összértékről egyénire 45 éves kornál, de hát végülis mindegy.

desw 2019.02.26. 22:24:47

Hát ez nekem inkább Amerikai RÉMálomnak tűnik!

Hét kib@szott évig nem látom a szüleimet, de akkor is csak a ravatalon, barátokat sem, és utána se sűrűn, nyuggerként olcsó országot kell keresni, mert éhendöglünk
egyébként, de van 2 autó meg ház meg álompolgárság??

somlobodog 2019.02.26. 22:24:54

@vándor madár: 4 éves cikkek... 5mp volt alairni a fatca nyilatkozatot bankszamlanyitasnal az otp-ben 3 hónapja. 3 éve mondjuk 10 perc a kh-ban. Semmi akadály nincs ezzel. Sehol semelyik bank nem akadt meg ezen. Még se lepődtek. Axa bank... Jézus, 2 éve megszunt nemar ez legyen egy hivatkozás arra hogy hogy kell a fatca szabályoknak megfeleni. Tok normálisan kezelik ezt Magyarországon

FutureFry 2019.02.26. 22:25:27

@Nagy kámpics: A cikk szerint ebben a kalkulációban benne van pl. a saját ház/kocsi (és az azzal járó hitelek) is. Ezeken a fiataloknak sok lehet az adóssága, az idősebbeknek meg jóval kevesebb (vagy semmi).
Ráadásul a fiatalabbak még diákhitellel is terheltek lehetnek.

FutureFry 2019.02.26. 22:26:21

@Csodabogár:
“Ott legalább nincs villamos”.
De van. Lásd pl.: en.wikipedia.org/wiki/Green_Line_(MBTA)

FutureFry 2019.02.26. 22:28:27

@London2009:
“Magyarorszagon … Mondjuk a tel baromi hosszu :S”
Az nem lenne baj, de nem szokott hozzá igazi hideg és hó lenni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 22:32:51

@Nagy kámpics:
Fiatal gyerekek vegeznek az egyetemen, elkezdenek dolgozni huszon par evesen. Nincs semmijuk csak az addosag a tandijon.
Vesznek egy hazat bank hitelre, ket autot hogy dolgozni jarhassanak, szinten hitelre. Harminc eves korukig csak adosodnak.
Kesobb mar fogy az osszes adossag, javul a net worth.
Tobbpenzt keresnek, egyre tobbet fizetnek a nyugdij megtakaritasba is (401K)
Mire elerik a nyugdijat, haz kifizetve, tandij kifizetve, befektetesek remelhetoleg jol termelnek. Mar eleg jol allnak net worth ugyben.

Viszont egesz eletukben jo autoval jartak, kenyelmesen laktak, volt penzuk nyaralasra. Felneveltek a gyerekeket. Eleg egyenletes a fogyasztasi strukturajuk. Csak eleinte a bank finaszirozza a kiadasaikat. Kesobb mar inkabb maguk.

kék madár 2019.02.26. 22:34:10

@Nagy kámpics: erre az egesz net worth-re jo pelda Donald Trump aki eleteben sokszor ment tokre, sokszor volt nagyobb az adossaga, mint az eladhato vagyona, megis mindig palotaban lakott, maganrepulovel jart, az atlagembernek fontosabb hogy milyen autoba ul be minden nap, mint az, hogy milyen auto van a neven.

FutureFry 2019.02.26. 22:36:00

@Arthamyr: “az USA-ban kiváló egészségügyi szolgáltatás érhető el, igaz, cserébe nem is szaré' húgyé' adják. :)”
Ja, pl. egy veszettség elleni (sürgősségi alapon beadott) oltás: csupán ~$48K volt egy esetben:
www.npr.org/sections/health-shots/2019/02/26/697786766/cat-bites-the-hand-that-feeds-hospital-bills-48-512
(Na jó a biztosítás után “csak” ~$4K volt)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.26. 22:42:45

@FutureFry: Ezt hallottam en is ma reggel a radioban. Nem csoda hogy kiakadt a beteg. Egyebkent minden indulat nekul beszelt a $48.000 szamlarol.
En mar azon kakadtam mikor $1500 fizettettek az Emergency Room-ban egy ultrahang vizsgalatert esa kiertekeleseert.
Persze 3 ora varakozas utan kaptam meg a jelentest..

cattaneo 2019.02.26. 22:46:25

@vándor madár: Na én hasinlóan felkészülten vittem pár ilyen hivatkozást az OEPbe és a NAVba is, és ott helyre rakott az ügyintéző néni, hogy ezt és ezt felülírja a külföldi (EU és USA jogviszony). A NAVos nem is értette, mit keresek ott. Van-e EU tb jogviszony? Igen. Akkor viszlát. Egyébként az otthoni tartózkodásom alatt vittem már körzetihez és ügyeletre is EU jogviszonyos kisgyereket. Ezeket most mind azért írom le, hogy a gyakorlat sokszor teljesen más, mint amit a neten olvas az ember. Pl. az egyik körzetis gyerekorvos kért pénzt, a másik nem és csak nézett, amikor mondtuk, hogy a kollégája kért vizitdíjat. A kórházi sztori ügyelet volt, ahol soron kívül megröngenezték. Semmit nem fizettünk és a külföldi biztosító sem számlázott semmit. (Nem a Heim Pál volt egyébként, hanem az épp ügyeletes kórház, gyerekkel is oda kell menni. Az ügyeletes beosztás fent van a neten.) Nyilván egy szívkatéterezést ne egy Mo-i tartózkodásod alatt akarj elintézni, de általánosságban teljesen jól működik az az eseti ellátás. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

Arthamyr 2019.02.26. 23:01:00

@FutureFry: :) Magyarországon is vajon ilyen vérplazmából készült cuccot használnak ilyen esetben? Nem hiszem, de persze semmi sem lehetetlen.
Egyébként híresen lehúzós az USA-ban egészségügy, viszont elég high-tech és minőségi is, ha az embernek jó biztosítása van vagy van pénze kifizetni.

Magyarországról is volt valami hír nemrég, hogy nem tudom hány tízmilliót kellett (volna?) összekalapozni egy kislánynak, hogy legyen esélye az életbenmaradásra. Az USA rendszere fenntarthatóbb, a benne dolgozók egy része baromi jól keres, a magyar meg nem igazán, és kérdéses a jövője (meg a jelene is). Az egyiknél inkább a pénzen múlik a jó ellátás, a másiknál meg inkább a vakszerencsén.

FutureFry 2019.02.26. 23:07:37

@kék madár: @Nagy kámpics:
Trump anedkdota (saját könyvéből):
“... he writes that a low point came when he passed a beggar on the street and realised 'the beggar was worth $9.2 billion more than I was.’ ...”
www.telegraph.co.uk/news/features/3637489/Donald-Trump-first-he-took-Manhattan....html

Csodabogár 2019.02.26. 23:11:48

@vándor madár: Mi sokkal régebben nyitottuk. Persze nem vállalkozói számlát csak egy sima nyugdíjasat.

Arthamyr 2019.02.26. 23:21:30

@FutureFry: Ez kb. olyasmi, mintha arra az ügyfelemre, ahol évente euromilliókat égetnek el, azt mondanám, hogy az ő cégük gagyibb, mint az enyém. :)

Arthamyr 2019.02.26. 23:22:19

@Csodabogár: Mi az, hogy nyugdíjas számla? Miben különbözik egy sima számlától?

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.26. 23:25:15

@FutureFry: pont ezért durva, hogy szó szerint a többségnek gondot okoz már ezer dollárt is kifizetni.
Hát ezek még ha akarnának se tudnának Európába jönni, nem tudnák kifizetni a repülőjegyet! Még a turista osztályt se, nemhogy kesudiot biznisz láundzzsal.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.26. 23:46:55

@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: van nekik jo kis pontgyujto hitelkartyajuk, azzal kifizetik :)

Most latom, @FutureFry is hasonloan gondolta :))

vándor madár 2019.02.26. 23:59:50

@somlobodog: "Sehol semelyik bank nem akadt meg ezen"

Az lehet, hogy nem akadt meg, de foglalkoznak vele és ha elolvastad (volna), akkor fent ezt írtam erről: "Az biztos, hogy valami papirokat ki kell tölteni, de lehet, hogy az egész csak ennyiből áll, nem tudom."
Nyilván nem a semmiért foglalkoznak vele, hanem mert jelentési kötelezettségük van, az volt az axa cikk lényege.

@Csodabogár: 2014 óta nyilatkozni kell mindenkinek, akármilyen lakossági bankszámlát nyitsz. Én nem azon vagyok kiakadva, hogy az US állampolgárokkal foglalkoznak, hanem azon, hogy azzal is, aki nem az. Sokszor az az érzésem, hogy jobb lenne mondjuk türkmén állampolgárnak lenni.

vándor madár 2019.02.27. 00:12:15

@cattaneo: "Van-e EU tb jogviszony?"

Én nem szeretném megcáfolni a tapasztalataidat, csak ne csodálkozzon senki, ha nem olyan pozitiv eljárásban ill. ellátásban lesz része 3. országbeliként, mint te az EU-s biztosítottként, mert a státusz azért nem ugyan az.

Az EU-biztosítottakat ma már lazán veszik. Engem is kezeltek többször is Pesten a Baleseti Intézetben még lejárt német igazolással is már a nagy Invázió előtt. Vártam, hogy mi lesz, de senki nem szólt egy szót sem, úgyhogy biztos ki lett fizetve a számla.

blackhairlady 2019.02.27. 03:28:23

@FutureFry: Ezt pont ma hallottam a radioban. Elkepzeltem a holgyet amikor meglatta a szamla vegosszeget.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.27. 04:55:41

@ctboy (US) ENTP:
Koszonom mindenkinek hogy elolvastatok a cikket es kommenteket irtatok.

Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.02.27. 06:57:44

@FutureFry: @Zsuzsi65:

Én továbbra is csak szörnyulkodom, hogy ilyen kis összeg a többségnek gondot okozna.
Mit csinálnának az 50 ezer dolláros oltás számlával? Mert azért a többségnek szerintem nincs szuper biztosítása. Aligha hiszem, hogy a 40-60 ezer dolláros fizetés mellé járna ilyesmi. Márpedig a többség nem 100 ezer dollárt visz haza.

Forty-eight percent of Americans could cover a $1,000 emergency

When faced with an emergency expense, tapping savings to pay for it in cash is the most popular strategy. Older respondents could more easily afford to pay for an emergency expense out of pocket. While just 40 percent of millennials and 42 percent of Gen Xers can handle a $1,000 emergency by tapping their savings, 60 percent of Boomers could do so.

The majority of Americans would have to turn to other options to pay for an emergency:

16 percent would borrow from family or friends
9 percent would sell something
9 percent would use a credit card
7 percent would work more
6 percent would get a loan or paycheck advance

www.prnewswire.com/news-releases/lendingtree-survey-finds-more-than-half-of-americans-cant-cover-a-1-000-emergency-with-savings-300769040.html

cattaneo 2019.02.27. 06:58:14

@vándor madár: Én értem, mit akarsz mondani, de egy olyan dologban akarsz vitatkozni, amiről szó sem volt. Az USA NEM 3. világbeli ország a jogrend szerint. Ezt kell tisztázni az OEPnél, mi jár és mi nem, amíg ő az USÁban él, egyáltalán kell-e biztosítani magát (sztem nem). És ha áttelepül, nemcsak lakcíme van, hanem itt is él, de még él az amerikai jogviszonya is, az megint más eset, illetve az is, ha onnan kijelentkezik és már csak magyar jogviszonya lesz (de a kora szerint nyugdíjas), viszont az USÁból kap juttatást (ss).

Pyrrhus 2019.02.27. 06:58:25

Magyarországon változás egy a román forradalomhoz hasonló esemény után lehetséges. Békés úton aligha.
Bár, ha azt vesszük a románoknál is ugyanazok maradtak uralmon, csak más bőrbe bújtak. Magyarországon ugyanez történt. Tehát még egy véres forradalom se garancia a gyökeres változásra.

somlobodog 2019.02.27. 06:58:38

@vándor madár: érted ugye hogy egy 2014es cikket linkelsz meg egy 2015ost? Nem naprakész, elavult info. Egyszerűen már nem így van ahogy írod. Ennyi. Megvan a gyakorlat rá siman működik. Nem hülyék a magyar bankok sem, csak kellett pár hónap hogy rajojjenek mit kell csinálni és hogyan. Ez normális egy új dolognal sztem. És az adoalanyisag a fő kérdés.

Szabinho 2019.02.27. 06:58:43

Remek cikk. Szerintem varjatok meg hogy a lanyotok is Magyarorszagon akar-e maradni az egyetem utan. Mert az egeszsegugyben sokan nem birnak otthon maradni. Koztes megoldaskent akar egy europai orszagot is valaszthattok ahonnan konnyebben haza tudtok latogatni

desw 2019.02.27. 08:19:41

@Pyrrhus:

"Magyarországon változás egy a román forradalomhoz hasonló esemény után lehetséges. Békés úton aligha.

Jaja! Egyből rendes lesz a hiéna taxis, a hentes, a kőműves, . . . a purdé nem fog bicskázni meg rabolni, . . .

"Bár, ha azt vesszük a románoknál is ugyanazok maradtak uralmon, csak más bőrbe bújtak. Magyarországon ugyanez történt. Tehát még egy véres forradalom se garancia a gyökeres változásra. "

Há' mer' a nép nem lett leváltva.

Ezért bugyutaság egy forradalomtól ill. az éppen aktuális kormány leváltásától várni vmi csodát és változást. Mondjuk legalább addig sem kell tükörbe nézni . . .

vándor madár 2019.02.27. 12:49:42

@cattaneo: "Az USA NEM 3. világbeli ország a jogrend szerint."

Nem is mondta senki, hogy 3. világbeli. 3. országbeli. Ezt a kifejezést használják az EU-ban az azon kívüli oszágokra.
1. saját ország
2. EU-s ország + egyezményesek
3. ezeken kívüli

"egyáltalán kell-e biztosítani magát (sztem nem)."

Ahogy ő biztosítja magát, úgy egy turistának nem kell, de ő vissza szeretne térni Mo-ra, azért csinálja. Sőt ha nem tér vissza, akkor is igénybe tud venni bármilyen ellátást sokkal olcsóbban, mint Amerikában, ha már úgyis Mo-n jár.
A szociális egyezmény nem terjed ki a betegbiztosításra, úgyhogy ha valaki utazik és igénybe vesz eü szolgáltásokat, akkor vagy fizeti a saját biztosítója, amit Amerikában rendez vagy kifizeti ő a költségeket.
Amit belinkeltem TB weboldal, azon ott van, kivel van Mo-nak egyezménye eü. ellátásokra.
Mondjuk nem csodálkozok, hogy az egyezmény nem terjed ki az egészségbiztosításra, mert a magyar állam nyilván nem akart sok tízmilliós költségeket vállalni.

vándor madár 2019.02.27. 13:29:33

@somlobodog: "érted ugye hogy egy 2014es cikket linkelsz meg egy 2015ost? Nem naprakész, elavult info"

Természetesen értem. Először is a 2014-es "cikk" az nem cikk, hanem a törvény szövege, nem évült el.
Másodszor a 2015-ös cikk tényleg 4 éves, de attól még az sem évült el, mert szerinted ezt most már jól kezelik a magyar bankok. Számomra nem az volt benne a hírérték, hogy megtagadták a számlanyitást, hanem az, hogy miért, az pedig nemhogy nem évült el, hanem kötelező úgy eljárni, csak most már nem kötik az ügyfél orrára, hogy mit csinálnak a háttérben. Igen az adóalanyiság a fő kérdés, erről is írtam feljebb. Egyébként az EU-ban is jelentgetnek már a hivatalok és hatóságok egymás közt mindent az állampolgárokról és ott még nyilatkozni sem kell az állampolgárságról.

cattaneo 2019.02.27. 15:01:18

@vándor madár: Ismétlem akkor, a vissza szeretne térni, de még nincs Mo-n, csak néha periodikusan rövid időszakokra, és huzamosabb ideig Mo-n él (de még USA által biztosítva) között kardinális különbség van. Ebben te nem teszel különbséget, ahogy a hivtkozásod sem. Az ilyen esetekre minden egyes országnak saját záradéka van, még EU-n belül is a keretegyezségen felül. Pl. a franciák függetlenül egy kezelés vagy beavatkozás értékétől, meghatároznak egy önrészt, míg az osztrákok vagy a britek (még EU tagként) nem, ezen belül vannak keretösszegek és ellátási szintek. Ezen felül minden országnak meg van saját hivatkozási rendszere az ilyen kereszt-ellátásos esetekre, az USÁ-n belül államok és biztosításodban fogaltak szerint is. Nagyon összetett kérdés, és szerintem képtelenség, hogy te vagy én vagy akárki itt a kommentelők között egyértelmű és kizárólagos információt tudjon adni a kérdezőnek. Pl. az 2016os USA-HU egyezségről többet itt: www.ssa.gov/international/Agreement_Texts/hungary.html
Ebből citálva:
III. 3-4. For purpose of crediting periods of coverage in establishing entitlement to benefits under this Agreement, one quarter of United States coverage and 90 days of Hungarian coverage shall be treated as equivalent, and four quarters of United States coverage and one year of Hungarian coverage shall be treated as equivalent.

The agency of one Contracting State shall take into account periods of coverage creditable under the laws of the other Contracting State exclusively in accordance with the laws of the first Contracting State.

Nyilván, ha az ember nem akar belemenni túlságosan ennek kiderítésébe, úgy van vele, hogy a magyar alapbiztosítás aprópénz, inkább kifizeti akármi történik esetre, mégha 6 évig nem is fog tartósan Magyarországon élni. De kérdem én, minek? Egy 2 hetes Mo-i tartózkodás esetére akkor már egy full extrás baleset biztosítás jobban lefed bármilyen extra esetre, mint a teljes évre kifizetett 12x7500 Ft-os magyar TB.

vándor madár 2019.02.28. 15:42:37

@cattaneo: "Ebben te nem teszel különbséget, ahogy a hivtkozásod sem."

De én teszek különbséget. Több szempontból is jobban jár és nyilván úgy van vele, mint ahogy írod is, hogy inkább kifizeti akármi történik esetre.
1. Ha Mo-n is fizeti a TB-t amihez adott esetben joga van, akkor ott BÁRMILYEN ellátásra jogosult lesz, mint fent is írtam. A külföldi betegbiztosításokkal más országban csak sürgősségi/elsőbbségi ellátásra jogosult az ember. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ennek a költségét állja is a biztosítója, mert az is oda van írva, hogy csak annyit térítenek, mint amennyit a biztosítás helye szerinti országban térítenének. Tehát ha ott van önrész vagy a gyógyszerekért fizetni kell vagy a kórházi tartózkodás x napjára y összeget fizetni kell, akkor az külföldön is úgy lesz, mint ahogy írod is. Ezért is ajánlják minden utazásról szóló cikkben, de még a postán is, hogy az is kössön külföldi utas-/betegbiztosítást, aki az EU-ba utazik és ugye van EHIC kártyája.
Ez alól a szabályozás alól nyugdíjasként van némi kivétel, ha az ember bizonyos EU országba vándorol ki, akkor igénybe veheti a teljes egészségügyi ellátást otthon is és ott is ahová kivándorolt, de ez nem minden országra érvényes, az EU weboldalán rajta van a lista.
2. Lehet, hogy Mo-n fogják megműteni a térdét ingyen vagyis a 12x7500 Ft-ért tervezett beavatkozásként, amire az USA-ban akár több ezer dollárt is kellene neki fizetni vagy túl magas havi betegbiztosítást. Te fiatalként nem úgy gondolkodsz, mint egy hatvan felé járó ember, akinek már egészen más egészségügyi problémái vannak.
3. Ha vissza akar költözni Mo-ra, akkor ott rendelkeznie kell neki legalább 1 év biztosítási idővel, különben a TB nem havi 7500 Ft, hanem 75.000 vagyis a minimálbér fele, amit így is örüljön, ha meg fogja úszni.
4. Ha bejelentkezett Mo-ra, akkor nem opció, hogy fizet vagy nem, hanem kötelesség. Hogy erre mi mindenféle oka van, azt nyilván ő tudja, pl. ott tanul a lánya, szeretne venni ingatlant, gyógykezelés, hosszabb tartózkodás vagy nem vár még 6 évet vagy akármi.

Nem tudom, mennyibe kerül Amerikában egy full extrás Európára szóló baleset és betegbiztosítás, de gyanítom, hogy túl drága és nem biztos, hogy egy évben csak egyszer mennek Mo-ra. Ha én az ő helyzetében lennék, én is kifizetném, mert alapjában nyerő lennék vele, de ha mégsem vennék semmit igénybe, akkor sem vágna földhöz az összeg, legalább én is adakoztam volna stadionra.
Nem fogod elhinni, de vannak aktív korú EU külföldiek, akik direkt a betegbiztosítás miatt költöznek Mo-ra vagy más csóró Kelet-európai országokba. Ez nyilván nem tömeges, de van. Pl. Németországban bizonyos jövedelem felett be sem léphetsz a kötelező betegbiztosítóba, hanem köteles vagy privát betegbiztosítást fizetni, ami marha drága tud lenni.

cattaneo 2019.02.28. 16:14:10

@vándor madár: Oké, te továbbra is spekulálsz, én meg a tényeket néztem az adott infók alapján. Remélem, @ctboy (US) ENTP: visszatér majd, ha kiderül, hogy alakulnak a terveik. Ctboy, feljebb belinkeltem az USA-HU kölcsönöségi egyezményt. Érdemes lenne a biztosítódnál is futni egy kört még április előtt, mielőtt felesleges költségekbe vered magad.

FutureFry 2019.02.28. 20:36:04

@cattaneo: Ahogy @vándor madár: fentebb már írta: a 2016-os USA-Magyar egyezmény nem terjed ki az egészségbiztosításra csak a Social Security-ra (kb. “nyugdíj”). Ami egyébként nem meglepő, mivel nincs egységes amerikai egészségbiztosítás (azaz csak 65 év felett).

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.28. 21:26:36

@vándor madár:
Koszonom szepen hogy leirtad helyettem miert jelentkezunk vissza a TB rendszerbe most.

Ha ket evvel ezelott tettem volna meg, a szemmutetekert 10.000Ft/szem koltseget fizettem volna (+ halapenz, +ugyintezes)
Ennek csak a korhazak fele fizetett vonzata 500.000 Ft volt.
Osszesegeben a mutet es jarulekos koltsegei kb. 1.000.000 Ft-re jottek ki.
Ebbol az osszegbol hosszu evekig fizethettem volna a TB-t.
Terd mutet, egyebek pedig barmikor beuthetnek, szeretnek egy kiskaput hagyni arra az esetre ha eppen nincs vagy csak nagyon ocska biztositasunk van az USA-ban. (Mar elofordult parszor)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2019.02.28. 21:27:20

@cattaneo:
Itt vagyok tovabbra is, es szivesen irok helyzetjelentest kesobb is.

cattaneo 2019.03.02. 09:28:34

@FutureFry: Tavaly voltunk az OEPben egyeztetésre egy amerikai projekt miatt, egy családtagom tb jogviszonyát egyeztettem velük, aki Mo-n biztosított. Ekkor az ügyintéző tájékoztatott arról, hogyha a családtag az USÁban biztosított lesz, akkor mentesül a Mo-i tb fizetés alól, de ezt igazolni kell. Ettől függetlenül nem esik ki az ellátás joga alól, ha esetleg időközben hazalátogat. Mivel@ctboy (US) ENTP: önköltségen rendezte a (magán jellegű) műtétje költségeit, nem derült ki, milyen ellátást kapott volna egy pl. sürgősségi esetben és ennek milyen költségvonzata lett volna. Nyilván, amint írtam is, ha valaki biztosra akar menni, duplán vagy akár triplán is biztosíthatja magát, de ez a fentiek ismerében nem kötelező (csak aki még nem tudna az egyezményről).
Ctboy neked minden jót, várjuk a fejleményeket!

FutureFry 2019.03.03. 05:57:08

@cattaneo:
Lehet, hogy ez egyezményen kívüli lehetőség az OEP-nél. Azt tudom, hogy már tizensokévvel ezelőtt is az OEP az alapján engedett el mindenféle “TB-nemfizetési büntetést”, hogy (“bemondásra” - azaz egy nyomtatvány kitöltésével) elfogadták, hogy amerikai eü biztosítással rendelkezett a kérdéses időszak alatt az illető (pedig akkor még semmilyen egyezmény nem volt).
Egyébként az OEP (most “Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő” ?) honlapján [1] vannak az alábbiak leírva 2016-os egyezményről:

...
• Az amerikai egyezmény kizárólag a társadalombiztosítási jogviszonyra – különösen a járulékok fizetése – és a társadalombiztosítási nyugdíjakra vonatkozó jogszabályok tekintetében alkalmazandó. Ezen egyezmény nem tartalmaz egészségügyi ellátásra való jogosultsággal kapcsolatos rendelkezéseket.

• Amennyiben magyarországi tartózkodása alatt egészségügyi ellátást vesz igénybe, annak összegét a szolgáltatónak meg kell fizetni. Ezen összeg megtérítését az amerikai biztosítótól lehet kérni az ott hatályos jogszabályok szerint.
...


[1] neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/szocialis_biztonsagi_szocialpolitikai_es_egeszsegu

cattaneo 2019.03.03. 17:31:46

@FutureFry: Igen, erre utaltam én is (alapból már nincs kétoldali sarc, mint korábban, és én elsőként erre reagáltam, nem a tervezett kúra-utakra, mint utólag kiderült:-)). Minden mást én biztos leegyeztetnék előbb mindkét oldalon. Már csak azért is, mert téves azt gondolni, hogy a Mo-i tb jogviszony egyenes út az ingyenes eü szolgáltatások Kánaánjához. Ha az ember tisztességes ellátást akar (pl. egy térdműtét esetén, amire CTboy is utalt- és nem a klasszik 2 éves várólistával, ügyeletes sebésszel, akinek valószínűleg ugyanúgy zsebbe fizetsz utólag, nem beszélve az anesztesről meg az ápolókról, és utána a speciális gyógytornáról), nem említve a 4-6 ágyas kórtermeket és a semennyire nem hasznos 15 perces kórházi gyógytornát (utána meg lehet bejárni az sztk-ba a szintén nem túl hatékony félórásra - és most nem egy romantikus nógrádi dombságról beszélek, hanem a fővárosról) . Ha választott profhoz mész, 2-4 hónapon belülinidőpontra, max kétágyas szobába, az általa javasolt gyógytornásszal, az alsó hangon szintén lesz egy fél milla, ha nem több, plusz a repjegy, meg a járulékos költségek. Amit megspórolsz a tb-n az kábé pár laborvizsgálat lesz, és akkor még mindig ott az usa biztosítás, amit szintén fizetsz.

FutureFry 2019.03.04. 06:47:07

@cattaneo: Anno (megintcsak tizensokévvel ezelőtt) az OEP szerint a TB-nemfizetés büntetés elengedéséhez elég volt az amerikai biztosítás megléte, viszont a magyar TB viszony fenntartásához (ha igényelte az Amerikában élő illető) valami havi kisebb összeget kellett volna fizetnie (akkoriban talán 4k Ft). Mindenesetre a 2016-os társadalombiztosítási egyezmény (ahogy fentebb idéztem) “nem tartalmaz egészségügyi ellátásra való jogosultsággal kapcsolatos rendelkezéseket”, szóval hogy az OEP/TB mit hogyan követel vagy fogad el eü. ellátáshoz az egy egyezményen kívüli magyar döntés.
Egyébként (talán már régen írtam itt) láttam már olyan (“rendes”, tehát nem turista) amerikai eü. biztosítást ami egy vastag könyvben adta meg, hogy hol használható a világon, és magyar kórházakat (pl. ha jól emlékszem többek között az azóta bezárt Teleki magánkórházat) is felsorolt. Mondjuk egy amerikai biztosítónak a magyar eü. költség az “chump change”.

cattaneo 2019.03.04. 08:21:33

@FutureFry: Na látod, azzal hogy mi volt korábban, vegyesek az emlékeim. Ismerek olyat, aki megtartotta a magyar lakcímét és fizette is a magyar tb-t (pedig talán 2-3 évente látogatott Mo-ra), de olyat is, aki expatként a kinti biztosításával végigturnézta a hazai ortopédiai/fogászati arzenált. Nekem egyébként logikus is lenne, hogy egy egyezmény ilyen érdekeket is szolgáljon (tehát egy parner államba kiszervezhesse a pácienseit, nyilván egyezményes elszámolás fejében), ez egy USA-HU viszonylatban mindkét félnek win-win (előbbinek olcsó, utóbbinak extra bevétel).

FutureFry 2019.03.04. 19:27:46

@cattaneo: Nehéz lenne Magyarországnak akár szövetségi akár egyes államok szintjén bármilyen olyan egyezséget hozni az USA-val ami eü. ellátásra vonatkozna, mert errefelé magánbiztosítók vannak. Ezért is az ilyen az USA által más országokkal is megkötött összes államközi egyezmény [1] tudtommal csak a nyugdíj típusú járulékokra/jogosultságra vonatkozik.

Na jó, szövetségi szinten van a medicare (ami, mint fentebb említettem, csak 65 év felettiekre vonatkozik), az államonként változó feltételű medicaid (nagyon alacsony jövedelműeknek) meg a veteránoknak (VA) járó biztosítás/ellátás, és az tényleg nagy fegyvertény lenne ha magyar TB alapon lehetne valamelyiket használni :). Pláne annak tükrében, hogy itt a “medicare for all” jellegű tervek az utóbbi kb. 20 évben többször megbuktak már ([2], [3], [4]), még azok is ahol csak az életkort csökkentették volna és/vagy önköltséges alapon engedték volna meg a beszállást: tehát annyiért amennyibe a mostani tagok “kerülnek”. Pedig az sem olcsó, pl. csak a kórházi ellátást biztosító rész $437/hó [5], ezen felül meg van a rendszeres orvosi, stb. ellátást nyújtó rész (amit a mostani medicare tagoknak is fizetniük kell, és jövedelemtől függően $135-$460/hó [6]). És akkor még mindezen felül van a gyógyszerre vonatkozó rész [7]. De a legnagyobb gond valószínű azzal van, hogy a medicare/medicaid az orvosoknak/kórázaknak túl alacsony összeget térít, akik a többi betegen/biztosítón “hozzák be” a költségeket. Szóval ha mindenki medicare-en lenne, akkor lehet emelni kéne a térítés (és ezzel a biztosítás/járulékok) költségeit (vagy - ami jobb lenne - a kezelés költségeit csökkenteni valahogy). Vagy egyszerűen a kórházak/orvosok nem fogadnák el ezeket biztosításformákat (mert nem kötelező elfogadniuk, bár ha igen, az tudtommal adókedvezménnyel jár nekik).

[1] www.ssa.gov/international/status.html
[2] www.businessinsider.com/senate-health-care-single-payer-vote-daines-amendment-2017-7
[3] thehill.com/blogs/congress-blog/healthcare/87053-hr-4789-and-the-public-option-the-way-forward-rep-alan-grayson
[4] www.congress.gov/bill/108th-congress/house-bill/676
[5] www.medicare.gov/your-medicare-costs/part-a-costs
[6] www.medicare.gov/your-medicare-costs/part-b-costs
[7] www.medicare.gov/drug-coverage-part-d

Sütemény1975 2019.03.08. 13:54:44

"Lesz annyi pozitív változás, hogy újra élhető lesz az ország"

Magyarország tökéletesen élhető most is. Azért remélem nem egy egy villamosút fogja meghatározni a hazajövetelt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása