oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 30. 06:59,  Hogyan vándorolhatunk be az Egyesült Államokba? 477 komment

2013. március 30. 06:59 Határátkelő

Hogyan vándorolhatunk be az Egyesült Államokba?

Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. A lehetőségekről és a szabályokról Sándor írt részletes és érdekes összefoglalót.

USA bevándorlás cím.jpg

„Előre megkérdeztem, érdekel-e valakit a téma, mielőtt belefogtam a történetbe. Néhányan reagáltatok, és ez a biztatás elég volt ahhoz, hogy összefoglaljam a jelenlegi bevándorlási szabályokat az USA-ba.

Leginkább az USCIS.gov weblapon található információt használtam, kiegészítve a saját tapasztalataimmal, és a National Public Radio (helyi közszolgálati média) riportjaival. Ha rákerestek a US immigration kifejezésre, weblapok százait fogjátok találni. Ami nem .gov weblap azt kerüljétek el. A USCIS.gov pontos viszont alig nyújt konkrét segítséget.

A legnyilvánvalóbb eseteket leszámítva egy erre szakosodott ügyvéd segítségét szokták igénybe venni. Ez drága, nem mindig szükséges, de mindig megnyugtató. Remélem a bejegyzés is segíteni fog az eligazodásban.

Aki akart, jöhetett

Kezdjük onnan, hogy az USA rövid történetének első száz évében nem volt semmilyen bevándorlási korlátozás. Aki jönni akart, jöhetett. Ki is tántorgott másfél millió honfitársunk.

A mostani bevándorlási politika amennyire lehet „színvak", azonban az első korlátozások azért léptek életbe, hogy megakadályozzák a kínai bevándorlást. Aztán jöttek az írek és más európai országok korlátozásai, míg ki nem alakult a jelenlegi rendszer.

Szakértői vélemények szerint, ha most kinyitnák a határokat, kb. 5-700 millió bevándorlóra számíthatnának. A jelenlegi népesség kb. 320 millió. A valós nehézségek miatt persze ez a szám lecsökkenne, de 50-100 millió bevándorló valóban sorban állna a határoknál.

Annak hogy kinyíljanak a határok, persze a jelenlegi politikai helyzetben semmi esélye nincs, mint ahogy más radikális alternatívának sem. Viszont hosszú évek után valóban meg van a szándék mindkét pártban, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten.

Hogyan működik a bevándorlás?

A bevándorlási folyamat két lépcsős. Első lépcsőben Állandó lakossá válsz (Permanent Resident), ez a Zöld kártya (Green Card) státusz.

A második lépcsőben jelentkezhetsz az amerikai állampolgárságért (US Citizen), ehhez öt évig kell az USA-ban élned Zöld kártyával.

Nyilvánvalóan a Zöld kártya megszerzése a legfontosabb lépés. Ha ez megvan, leginkább arra kell vigyázni, hogy el ne veszítsd a jogosultságod. Bármilyen apróság: ittas vezetés, 6 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodás, drogfogyasztás, verekedésbe keveredés, stb., indok lehet arra, hogy elutasítsák az állampolgársági kérelmet.

Egy pár sajátosság

- Minden ország azonos számú bevándorló vízumot kap évente, függetlenül a lakosság számától. India, Kína, Mexikó, Oroszország nyilvánvalóan hátrányba kerül emiatt, Magyarország viszonylagos előnybe. Például egy mexikói munkás - akinek azért van érettségije, de nincs családja az USA-ban – statisztikailag 130 évet kellene, hogy várjon egy bevándorló vízumra. Ez pedig nyilvánvaló képtelenség.

- Itt is van arra lehetőség, hogy valaki bevásárolja magát az USA-ba. 500 ezer dollárt kell befektetni egy olyan vállalkozásba, ami várhatóan 10 munkahelyet teremt.

- Van egy sportolókra, modellekre, művészekre vonatkozó kategória, ami azt jelenti, hogy ha valaki abba bekerül, szinte azonnal kaphat bevándorló vízumot. Ez nem egy tipikus bevándorlási módszer Magyarországról.

Mi a helyzet máshol?

- Jelenleg Európában nincs szükség vízumra, és a munkavállalás is szabad szinte minden országban, tehát a bevándorlás nem elsődleges probléma.

- Kanada, Ausztrália befogadó ország, megadja a bevándorlási feltételeket. Aki jönni akar, és megfelel az elvárásoknak, jöhet.

Jelenleg ilyen szabály amerikai bevándorlásra nem létezik. Bevándorolni leginkább szponzoráláson keresztül lehet. Szponzor lehet egy elsődleges családtag (férj, feleség, apa, anya, testvér), vagy egy alkalmazó cég.

- Az amerikai rendszer a családegyesítést preferálja.

- Ezután jön másodlagos lehetőségként a munkavállalói szponzorálás, rengeteg kiskapuval.

- A harmadik lehetőség - nem biztos, de nem is lehetetlen - a Zöld kártya lottó.

USA bevándorlás.jpg

A családegyesítés

Más a szabály, ha amerikai állampolgár (US Citizen) igényli a bevándorló vízumot egy családtagja számára és megint más, ha Zöld kártyás (US Permanent Resident) igényel vízumot. Ezen kívül az sem mindegy, kinek igényel az állampolgár (férj/feleség vagy testvér).

Ideális esetben a szerelem a ciprusi görög-török határon rátalál egy görög-amerikai lányra (állampolgár) és egy ciprusi török fiúra, vagy egy virginiai templomban egy helyi fiúra (állampolgár) és az ott önkénteskedő német diáklányra. (Mindkét pár egyik fele kollégám).

Boldogan összeházasodnak, beadják a papírokat a USCIS-hez, a papírok elintézése után az USA-ba költöznek (Zöld kártya és munkavállalási engedély), majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Direkt nem Hagyma hasonló történetét hoztam példának, mert Ő azért igen sok mindenen keresztül ment, amíg a szerelem rá nem talált, tehát az Ő esete nem ideális ebből a szempontból. Közvetlen családtag esetén nem kell bevándorlói vízumra sem várakozni. (Ez az eset vonatkozik férjre, feleségre.)

Az eljárás annyiban változik, ha a kérelmező még nem állampolgár, de már van zöld kártyája, hogy meg kell várni, amíg egy bevándorló vízum elérhetővé válik (ez az ami országonként limitált).

Ha a példa szerinti feleség vagy férj csak Zöld kártya státuszú lenne, lehet, hogy hónapokig (évekig) kellene várni a vízumra (lásd Mexikó, Kína, India hátrányos helyzete.)

Apa, anya, hasonló módon kaphat bevándorló vízumot, mint egy férj / feleség. 21 év alatti gyerek, ha még nem házas szintén.

Zöld kártyás nem igényelhet bevándorló vízumot 21 év felett gyereknek, és 21 év alatti házas gyermeknek sem. Az állampolgár viszont megteheti ezt, de azt hiszem a várakozási idő ilyenkor hosszabb.

Példák egész sora

A fenti esetekre számtalan példát találunk a környezetünkben.

Magyar fiú elvesz egy kanadai (magyar) bevándorló lányt (kanadai Permanent Resident) majd az egész család (lány apja, anyja) átköltözik az USA-ba.
Magyar fiú hazamegy azzal a céllal, hogy otthon megnősül, és két hét után hozza boldog feleségét.

Magyar illegálisan tartózkodik az USA-ban, megnyeri a Zöld kártyát, összeházasodik szintén illegális státuszú párjával és mindketten maradnak.

Perui fiú illegálisan idejön, összeházasodik egy lengyel-amerikai lánnyal (Állampolgár), kislányuk születik, elválnak, majd egy perui lányt ismer meg a fiú az interneten, aki jön, mint feleség és hozza tizenéves fiát.

Aztán olyan esetet is láttam, amikor kolumbiai fiú vett el egy 18 éves Puerto Rico-i lányt és mindjárt adott is a lánynak egy Honda Civicet, miközben kolumbiai barátnője szintén férjnél volt egy idősebb Puerto Rico-i férfival.

Mind a ketten eljutottak a Zöld kártyáig, de a sztori végét itt nem ismerem, mert céget váltottam és elvesztettem a kapcsolatot velük.

Azt tudom mondani, hogy a családegyesítés messze a leginkább járható, és legbiztosabb módszer a bevándorlásra. Itt alkotmányos jog a boldogság keresése. Persze azért nem garantált. Az USA-ban a házasságok mintegy fele válással végződik.

Mondom mindezt annak a fényében, hogy én nem ezen az úton mentem végig.
Ez elég hosszúra sikeredett. Innen folytatom, a munkavállalói szponzorálással és a Zöld kártya lottóval, valamint egy egzotikus lehetőséggel a végén.

Zöld kártya céges munkavállalással

Nézzük az általános eseteket! Főiskolás már majdnem végez, elmegy dolgozni egy évre ABC Inc. céghez. (Egy év gyakorlati munka végezhető legálisan egy F1 tanuló vízummal.) A cég megszereti Főiskolást, mert hihetetlenül jó munkát végez. Az egy év lejártával ABC komoly dilemma előtt áll. Vegyek fel valakit Főiskolás helyett, a keresés pénzbe kerül, fáradságos, lehet, hogy az új ember nem válik be. Mi lenne, ha továbbra is Főiskolást alkalmaznám?

A legtöbb cég ezen nem gondolkozik el komolyan. Amelyik igen, az költségekbe veri magát. Szinte biztosam alkalmaz egy specialistát (Immigration Layer), aki bizony megkéri a segítség árát. $200-500 órabér teljesen elfogadottnak számít ebben a szakmában.

Hogyan néz ki a folyamat?

Először egy munkavállalói vízumot kell beszerezni, ami csak akkor adható ki, ha bizonyítható, hogy amerikai munkavállaló nem található az állásra. (Szuahéli nyelvtudás kikötése nem ér.) Ha sikerül megfelelően bizonyítani, Főiskolás határozott idejű munkavállalói vízumot kap. Ez még nem Zöld kártya.

Ilyen például az H-1B vízum, amit jellemzően mérnökök, programozók kapnak. Diploma kötelező, de nem elégséges. Könyvelő diploma jellemzően nem elég. A kiadott vízum csak egy cégre szól, váltás esetén az eljárás újra indul.

Ha a vízum lejár, pl. három év eltelt, akkor még egyszer meghosszabbítható. Közben érdemes igényelni a GC státuszt. Hasonló eljárás, nincs amerikai a munkahelyre továbbra sem, és ezt a Munkaügyi Hivatal (Department of Labor - DOL) igazolja.

Ha ez az igazolás megvan, mehetünk Zöld kártyát igényelni egy másik hivatalba. Itt jön újra képbe a bevándorlási vízum. Vagy van elérhető az én országom számára vagy nincs, és akkor be kell állnom a sorba várakozni.

Ha Főiskolás eddig a pontig eljutott, már kb. 4-5 évet dolgozott ABC Inc-nél. Ha a főiskola 2-5 évét is hozzáadom, máris 6-11 évnél tartunk. Ehhez bizony kell kitartás és tőke is.

A dolognak persze itt még nincs vége, hiszen a Zöld kártyát azért adták ki, mert ABC Inc kérte, csakis azért, hogy Főiskolás neki dolgozzon. Egy gyors munkahelyváltás a Zöld kártya kézhezvételének másnapján, mondjuk dupla pénz reményében teljesen legális, viszont nem biztos, hogy jó pont az Állampolgársági eljárásban néhány évvel később.

Fontos dolog: ha Főiskolás házas, és idejön tanulni pl. F1 vízummal, jöhet vele az egész családja (F2 vízummal). Később a család minden tagja megkapja a Zöld kártyát és később az Állampolgárságot is. A családtag nem vállalhat munkát a teljes folyamat alatt, hacsak Ő is át nem esik ugyanezen az eljáráson és át nem minősül H-1B-re. Zöld kártyától szabad a munkavállalás.

Ez az út járható, egy-két depressziós fázis borítékolható. Csak rendkívül elhivatottaknak ás kitartóaknak ajánlott. Magyarországi ügyintézési tapasztalat kifejezett előny.

Nézzünk egy variációt a fenti példára!

A német példa

Német Cég leányt alapít. Szeret németekkel dolgoztatni, de az itt nincs sok. Van viszont sok lengyel. Azokkal is szeret dolgoztatni. Ideküld egy halom Német Mérnököt hogy irányítsák a Lengyel Munkást. Csakúgy mint otthon.

Német mérnök L1 vízumot kap és az egész folyamatot Német Cég intézi, fizeti. Német mérnök ugyanazt csinálja, kicsit több pénzért, tanul angolul, kicsit többet beszél angolul, ha megunja, hazamegy, otthon általában értékelik a tapasztalatát.

Itt minden nap többször elmondhatja kedvenc mondását „Hogy tudtak ezek eljutni a Holdra?". Német Mérnök nagyon jól érzi itt magát, nagyon gyorsan beilleszkedik, otthoni szabadságot kap itteni emelt bérrel, és soha nem látott olcsósággal.

Lengyel munkás intézze a dolgát, ahogy akarja, de Ők sem hülyék és legtöbb már elintézte a betelepülést családon keresztül. Mindenki jól járt, a gazdaság pörög.

Ha valakit nem talál meg amerikai állampolgár szerelme, azoknak azt tudom mondani, hogy ez az út a legjárhatóbb. Illetve a legkényelmesebb.

Zöld kártya igényelhető ezzel a vízummal, azt jellemzően meg is szerzik. Német Feleség eddig a pontig nem dolgozhat, és ez egy igen jelentős hátrány, ami miatt sokan visszaköltöznek Németországba a Zöld kártya előtt. Egyszerűen belefáradnak a tétlenségbe és abba, hogy egy fizetésből élnek.

Nekünk az USA-állampolgárság előny, nincs kizárva a kettős állampolgárság. Németeknél ez bonyolultabb.

Mit tegyen például Német Mérnök, ha már megvan a Zöld kártyája, de nem állampolgár, mert nem akar lemondani a Német Állampolgárságról, de kap a cégtől egy zsíros ajánlatot, hogy vezesse a kínai részleget?

Innentől jöhet vissza minden hat hónapban egy-két hétre, hogy el ne veszítse a Zöld kártyát. Vagy itt nő fel Német Mérnök fia / lánya, aki jobban beszél angolul, mint németül, és esze ágában sincs visszaköltözni Európába, de még nem kapta meg a Zöld kártyát sem. A variációk száma végtelen, szinte nincs két egyforma. Ebbe az eljárásba azért nem láttam senkit belebetegedni. (Az előzőbe viszont igen.)

Ez a kép nem teljes, szinte minden szakma más, kérdésre válaszolok, de nem tudok példát mondani egy jogász beilleszkedésére.

USA bevándorlás 2.jpg

A Zöld kártya lottó (Diversity Immigrant Visa Program)

Nem kerül pénzbe. Annyi az elvárás, hogy legyen érettségid, legyél legalább 18 éves, küldd el az adataidat egy weblapon keresztül és csatolj hozzá egy fényképet.

Kérdésem: milyen indokot tud bárki felhozni, hogy miért NEM jelentkezik?
Ha megnyerted, örülhetsz. Ha mégse akarsz jönni, szólsz (vagy nem) és jöhet a következő szerencsés.

Egy darabig erőlködtem, hogy ezt a fenti tételt az otthon maradt rokonaim fejébe verjem. Pár év sikertelenség után mikor, nekem kellett szólnom minden nap egy hónapon keresztül, hogy elkészült-e a fénykép, elküldték-e lapot stb. Bizony elfáradtam és feladtam.

Más országok ezt jobban értik. Bulgáriából, Albániából, Moldovából, és pár afrikai országból szinte mindenki jelentkezik. Kinek van nagyobb esélye vízumot kapni?

Ennél a pontnál pedig szeretnék visszautalni az egyik korábbi kijelentésre. Az amerikai bevándorlás családegyesítés párti. Ha valaki megkapta a Zöld kártyát, szinte az egész család jöhet utána. Kb. ezért nézett ki úgy Német Cég marós esztergályos részlege, hogy a látogató lengyel delegáció a neveket olvasva teljesen otthon érezte magát.

És itt az egzotikum. Ha valaki az USA területén születik, az amerikai állampolgár (van kivétel, de nem jellemző). Mexikói dinnyeszedő itt született kisfia teljes amerikai állampolgár, még akkor is, ha pár héttel a születése után hazaköltöznek, ott nő föl és egy szót sem beszél angolul.

Az egészségügyi turizmus

Ezt a tényt ismerve létezik egy bizonyos „egészségügyi turizmus", olyasmi, mint a mi soproni fogászatunk, vagy gyógyfürdő szolgáltatásunk. Tajvani ... anyuka turistaként az Egyesült Államokba látogat. Itt veszi észre, hogy terhes lett, de nem akarja veszélyeztetni a magzatot, hiszen itt jobb az ellátás, mint otthon.

Olyan apartmanban lakik, ahol minden szolgáltatást biztosítanak a pihenésére, egészségének megőrzésére. Kisbabája egészségesen megszületik. Megkapja a social security számot, születési anyakönyvi kivonatát, útlevelet igényel Kisbabának, majd hazautazik.

Éli az életét, mintha mi sem történt volna. Dolgozik, neveli a gyerekeket, otthon keresi a boldogságot. Viszont rendszeresen megújítja kisbabája amerikai útlevelét, nehogy később nehézségei legyenek. 21 évvel később kisbabája pedig beadja a családegyesítési kérelmet, édesapja, édesanyja és testvérei számára.

Kisbabának olcsóbb az egyetem az USA-ban, hiszen helyi lakos, apuci anyuci pedig számíthat arra, hogy jobb lesz kisbaba fizetése, ezért az ő megélhetése is inkább biztosított lesz öreg napjaiban.

Volt erre is példa a környezetünkben, de inkább csak hasonló volt a helyzet, és a szülők maradni akartak akár illegális státuszban is, de különböző okok miatt mégis hazaköltöztek Magyarországra.

Jellemzően olyan nemzetekről hallottam a fenti esetet, ahol hosszú generációkban gondolkoznak, a család hagyományosan összetartó és nincs kiépített, megbízható nyugdíjrendszer.

Ennyi tellett tőlem, várom a kérdéseket."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szabályok bevándorlás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr965183437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 16:29:44

@Economist:
Amit Mo.-on kötelező jelleggel levonnak eg.bizt.-ra + nyugdíjra, azt máshol is el lehet tenni ugyanilyen célra.
A lényeges differencia az, hogy ott az egyénnek kell gondolnia rá... A honi mentalitást ismerve (a megszokás nagy úr, ugye...) ha hirtelenjében megszűnne a kötelező levonás, mondván, tedd félre magadnak, nos, akkor kb a nagy többség nem tenné félre, hanem felélné.

Öngondoskodás.

Kérdés, mennyiből kell/lehet félretenni? És ha félretett X jövedelemből Y százalékot/összeget, akkor a megmaradó összegből (havi bontásban, havi bért feltételezve) milyen színvonalon tud megélni?

Nem ehhez a témához (eg.bizt., nyugdíj) kapcsolódik, de az előbbi mondatomhoz igen: sokszor feltevődik (sic!) a kérdés, hogy miért megy valaki mosogatni (="aljamunka", bármi lehet) külföldre, ha itthon derogált neki ugyanaz a meló?
Nos, ezért.
Meg azért, mert van esélye "feltörni". Nem azonnal, nem könnyen, nem mindenkinek. De aki hajlandó vállalni a legalulról kezdés nehézségeit (olyanokról van szó, akiknek bármilyen ok miatt is, de csak a legalsó szint jut kezdésként), annak "csak" kitartónak kell lenni, a kemény munka mellett.
Van kilátás, van remény.
Mo.-on nincs kilátás, nincs remény.
Olymindegy, hogy tanulni akar, szakmájában előrébb lépni, vagy szimplán a mindennapi betevő falatot szeretné biztosítani magának/családjának.

Legalábbis a környezetemből külföldre távozottak (szólók és családosak egyaránt) e két ok miatt léptek le: mindennapi élet azonnali javulása, illetve jövőkép/remény hiánya.

(Tudom, van, aki kalandvágyból vág neki. Pár éve még én is elsősorban a kíváncsiságot, a más megismerésének vágyát említettem volna, konkrét országnevekkel. Mára az országnevek kicserélődtek erősen, és a kíváncsiság is másodlagos szemponttá vált. De lehet, hogy ez csak azért van, mert öregszem ..... ?? ..... )

Economist 2013.03.31. 16:30:36

Ez már 72 ezer évi, ha a feléből csak csak, a duplájából már biztosan jól, csak gondolj bele, ha itthon 160 ezerből ellehet vegetálni 4 embernek, akkor 350 ezerből?

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 16:31:22

@Economist:
Amit Mo.-on kötelező jelleggel levonnak eg.bizt.-ra + nyugdíjra, azt máshol is el lehet tenni ugyanilyen célra.
A lényeges differencia az, hogy ott az egyénnek kell gondolnia rá... A honi mentalitást ismerve (a megszokás nagy úr, ugye...) ha hirtelenjében megszűnne a kötelező levonás, mondván, tedd félre magadnak, nos, akkor kb a nagy többség nem tenné félre, hanem felélné.

Öngondoskodás.

Kérdés, mennyiből kell/lehet félretenni? És ha félretett X jövedelemből Y százalékot/összeget, akkor a megmaradó összegből (havi bontásban, havi bért feltételezve) milyen színvonalon tud megélni?

Nem ehhez a témához (eg.bizt., nyugdíj) kapcsolódik, de az előbbi mondatomhoz igen: sokszor feltevődik (sic!) a kérdés, hogy miért megy valaki mosogatni (="aljamunka", bármi lehet) külföldre, ha itthon derogált neki ugyanaz a meló?
Nos, ezért.
Meg azért, mert van esélye "feltörni". Nem azonnal, nem könnyen, nem mindenkinek. De aki hajlandó vállalni a legalulról kezdés nehézségeit (olyanokról van szó, akiknek bármilyen ok miatt is, de csak a legalsó szint jut kezdésként), annak "csak" kitartónak kell lenni, a kemény munka mellett.
Van kilátás, van remény.
Mo.-on nincs kilátás, nincs remény.
Olymindegy, hogy tanulni akar, szakmájában előrébb lépni, vagy szimplán a mindennapi betevő falatot szeretné biztosítani magának/családjának.

Legalábbis a környezetemből külföldre távozottak (szólók és családosak egyaránt) e két ok miatt léptek le: mindennapi élet azonnali javulása, illetve jövőkép/remény hiánya.

(Tudom, van, aki kalandvágyból vág neki. Pár éve még én is elsősorban a kíváncsiságot, a más megismerésének vágyát említettem volna, konkrét országnevekkel. Mára az országnevek kicserélődtek erősen, és a kíváncsiság is másodlagos szemponttá vált. De lehet, hogy ez csak azért van, mert öregszem ..... ?? ..... )

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 16:33:32

@zej:

Hát ha nem NYC-ről vagy ahhoz hasonló nagyon drága városról van szó, akkor reális. Feltéve hogy van eü-biztosítás egy (vagy mindkét) szülő munkahelyén keresztűl.

Economist 2013.03.31. 16:38:10

@macamuca: Most az nem lényeges, mi történne ha megszűnne Magyarországon a mostani eüs rendszer és az emberek felélnék, nem biztos. Lehet, hogy csak befizetnék a féléves elmaradt tartozásukat.
Öngondoskodással csak az a baj, hogy nem mindenki tud magáról gondoskodni.
Öngondoskodás sem ördögtől való, de általában a felsőbb rétegeknek kedvez.

zej 2013.03.31. 16:39:11

@Economist: Igazad van. De itthon sem mindegy, hogy 100e vagy 160e a duplájáról beszélünk.

zej 2013.03.31. 16:42:33

@neoteny: Nem NYC-ről beszélünk. Viszont lehet egykeresős család, mivel egyenlőre csak én keresek Amerikában munkát, így csak én kapnék munkaállási vízumot, a nejem csak mint családtag jöhetne de a vízuma szerint ő nem vállalhat munkát.

Economist 2013.03.31. 16:43:41

@zej: Ha 100 ezerből eltudsz tartani magad és még 3 embert, akkor veheted annak a dupláját. Én úgy éreztem a 160 már reális erre. Mivel valaki írta, hogy 35 ezer dollárból ellehet tartani egy 4 fős családot. Ehhez viszonyítva durván számolva 160 ezret.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 16:50:44

@zej:

Ha tudsz szerezni egy "biztos" (már amennyire olyan létezik) munkát amiből kapsz havi nettó $6K-t akkor az olyan munkahelyhez általában jár munkaadó általi eü-biztosítás mint juttatás. Abba vágj bele. Persze előnyösebb ha az első fél/egy évben csak magad vagy az USA-ban és annyit teszel félre amennyit csak tudsz: akkor legalább visszaköltözni tudtok Mo-ra ha "megszűnik" a jó munkahely és nem tudsz záros határidőn belül másikat keríteni.

zej 2013.03.31. 16:53:18

@Economist: Én a 6000$-ra azért kérdeztem rá, mert a szakmámban ennyi az átlagfizetés az USA-ban. Természetes nekem is, hogy 3000$ el lehet lenni egy 4 fős családnak, akkor 6000$ sokkal jobban. De ez a sokkal jobban milyen viszonyban áll az átlag amerikai életszínvonalával? Lehetne úgy is kérdezni, hogy átlag középosztálybeli család mennyiből él az USA-ban.

zej 2013.03.31. 16:55:06

@neoteny: Ez a tervem! :-) Első 7-8 hónap egyedül, és ha minden OK, akkor jönne a család.

Economist 2013.03.31. 17:04:09

Mennyibe kerül Amerikában az eü-s havi/évi biztosítása?
Link is jó lesz :)
Előre is köszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 17:11:33

@Economist:

Szerintem ez az abszolút megválaszolhatatlan kérdés, különösen most amikor "átalakítás" alatt van az eü-biztosítási rendszer az ACA (Affordable Care Act) miatt.

Ez is már csaknem 4 éves infó:

usatoday30.usatoday.com/money/industries/health/2009-09-15-insurance-costs_N.htm

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 17:41:48

@Economist:
Szerintem lényeges, hogy mi történne-történhetne (ok, feltételezés szintjén lamentálunk, ez tény), ha megszűnne a kötelező levonás rendszere.
A felfogás és a megszokás ugyanis meghatározó, sőt, döntő.
Aki megszokta, hogy a kézhezkapott összeget elköltheti (ráadásul sokan még a mostani "módi" szerint számolt-kapott nettóból is túlköltekeznek), az a "megnövekedett" nettót is elkölti-feléli nagy valószínűséggel. Anno a 300 ft.-os vizitdíjon micsoda harc volt! Hát nehogymár fizetni kelljen! Hivatalosan! Neeem, inkább fizetett és fizet zsebbe ennél jóval többet a dokinak, azért, hogy "jobb" ellátást kapjon. Miközben levonják a fizujából százalékosan az eg.bizt.-t is. (ok, hogy az így beszedett összeg mire elég, az már egy másik téma, a lényeg a példában a felfogás, a hozzáállás). Gondolod, hogy aki így fogja fel ezt, az majd előrelátóan ugyanúgy félreteszi a fizuja adott százalékát eü.-i ellátásra? Részemről kétlem...
Ugyanígy a nyugdíjjal.
Az adóelőleg dettó. Amikor sokan azzal sincsenek tisztában, hogy nem adót, hanem adóelőleget vonnak tőlük, ezért van szükség az éves összesített adóbevallásra, és adott esetben pótlólagos adóbefizetésre. Merthát tőle már levonták az adót, mégis hogy lehet az, hogy most megint fizetnie kell?? És nem értik... Gondolod, hogy ezek az emberek (és hidd el, sokan vannak....) képesek lennének arra, hogy pénzügyileg öngondoskodóak legyenek?
Pedig valamikor, valahogyan muszáj lesz megtanulni, hogy a saját pénzügyeimért elsősorban én felelek, nekem kell tisztában lenni a miértekkel-hogyanokkal, méghozzá a saját érdekemben (egy ilyen rendszerben a másik opció, ha megbízok valakit, aki mindezt tudja-kezeli, de ez újabb kiadás, hisz nyilván nem ingyen dolgozik a könyvelő, tanácsadó, akárki).

Szóval, szerintem ma Mo.-on a lakosság igen tekintélyes hányada pénzügyileg analfabéta, ami önmagában nem gond, elvégre mindent meg lehet tanulni, a nagyobb gond az, hogy nem is nagyon akar tanulni-változtatni, merthát neki jogai vannak.
A kötelességek valahogy elsikkadnak... (ezen sem csodálkozom, elnézve az elmúlt jópár év kormányait, a simliket-egyebeket, de ez már politika, azt meg inkább mellőzzük).

Én mindenesetre úgy voltam-vagyok-leszek ezzel, hogy az a biztos, amit én megteremtek, nem alapozok arra, hogy majd az állam.... függetlenül attól, hogy mire és mennyit vonnak le. Volt itt már minden, meg mindennek az ellenkezője, honnan a frászból tudjam, mi lesz eztán? És főleg miért higgyem el egy mostani politikusnak (hát kikerülhetetlenenk, bocs), hogy mi lesz majd velem-nekem 25-30 év múlva??

Maradok a "magad uram...."-módinál.

Economist 2013.03.31. 18:02:41

@macamuca: Azt remélem nem gondolod, komolyan hogy 300 ft-os vizitdíj megállította a zsebbeadást. Ez túl kevés ehhez az orvosok bérét kellett volna emelni, a törvényeket szigorítani. Nem a viztidíjjal volt a baj, hanem a módszerrel. Lehetett volna 3000 ft is, annak jobban örültem volna, csak szociális alapon ennek bizonyos százalékát fizeted, ha keveset keresel állástalan vagy esetleg tanuló. Orvosok bérét emelni. Ezzel kiszorítható lett volna a hálapénz. De erre politikai akart nem volt és most sincs. Csak pénz lenyúlás.

bobsys 2013.03.31. 18:54:32

@zej: Wikipedia, megkeresed allamonkent valtozo. Floridaban a median household income kb $50 000

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 18:58:02

@Economist:
Nem gondolom azt, hogy a 300 ft.-ok megoldották volna az eü. problémáit (sem a zsebbeadást, sem az alacsony béreket, sem a többit). Enyhítettek volna rajtuk, igaz, szerintem ez az enyhülés is csak átmenetei lett volna, de igazából ez is mindegy. A példában nem az összeg a lényeg, és nem az, hogy mire-meddig elég, hanem a fogadtatása, illetve az, hogy hogyan álltak hozzá az emberek (a többség): "ami neki ingyen (!!) jár, azért nem fog fizetni, még keveset sem, mindegy, miért kérik-mire kérik-mire elég!"

A felfogás a lényeg, azon változtatni meg évtizedekbe telik (tényleges generációs kérdés).
Addig is lennie kell valaminek-valahogy, pénzügyi szokások terén is.
Node ez nem kérdés, hisz minden marad a régiben: szokásokban is, meg felfogásban is.
Akkor is, ha érezzük a bőrünkön, hogy ez a felfogás, szokás-rend olyasmit eredményezett, ami nem jó.
De nem változtatunk, áhh, isten'ments: hagyományőrzés, e téren is.... :(((

kék madár 2013.03.31. 19:14:46

@Elchango: akkor meg sulyosabb, mert ertelmi fogyatekos vagy vak volt az az illeto vagy hazudott. Az osszes allitasod darabokra tudom szedni, tenyekkel te szerencsetlen, nem elso kezbol hanem 14 eve itt lakva.

rolldog 2013.03.31. 19:39:03

@bobsys: azt nem tudjátok, hogyha már kint van az ember, akkor is lehet jelentkezni a lottóra? Mert jogos felvetés, hogyha itthon jelentkezik rá az ember, azt látják vízumigénylésnél és akkor cseszheti a vízumot, évekig lottózhat...kicsit 22-es csapdája ez így...

bloodybetty 2013.03.31. 20:09:16

@rolldog: photos.state.gov/libraries/hungary/231771/PDFs/dv2014c_hu.pdf 7. kérdés :)

7. RÉSZT VEHETNEK-E A PROGRAMBAN OLYAN SZEMÉLYEK, AKIK AZ EGYESÜLT
ÁLLAMOKBAN TARTÓZKODNAK?
Igen, a jelentkez
ő
bármely országban, így az USA-ban is tartózkodhat, a jelentkezést bárhonnan beküldheti.

bloodybetty 2013.03.31. 20:34:20

@Gerry.: Közben próbáltam kicsit utána nézni, a következőket találtam:
"A szabályok szerint, a mindenkori amerikai szegénységi küszöb 125%-át kell elérned, azaz, attól függően hogy hányan mentek ki, az alábbi összeggel kell rendelkezned vagy olyan munkahellyel, ami ezt megfizeti:

1 fő esetén: $13,963
2 fő esetén: $18,913
3 fő esetén: $23,863
4 fő esetén: $28,813
5 fő esetén: $33,763"

Ezek a számok nyilván évente változnak, friss infót a követség tud adni: USConsular.Budapest@state.gov

A másik kérdés: "Amíg zöldkártyád van addig minden évben 6 hónapot kell az Egyesült Államokban élned.Ez ha jól tudom 5 évig megy így, utána folyamodhatsz állampolgárságért. Ha nem mész vissza időben akkor elveszíted a státuszodat és megszűnik a zöldkártyád. Kivételes esetekben lehet kérni hogy 1 évre hagyhasd el az USA-t."

Itt pedig egy korábbi nyertes leírása az interjúról Budapesten: greencard.blog.hu/2012/04/29/_us_kovetseg_interju

bloodybetty 2013.03.31. 20:42:49

@bobsys: www.travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_3741.html

Itt szerintem ez arra utal: Evidence of financial support (e.g. Affidavit of Support, a notarized offer of employment, or evidence of assets)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 21:16:47

@Gerry.: A magyar kovetseg lapjan levo tajekoztato es az eredeti kozott kb akkora a kulonbseg mint amikor a horvat tengerparton olvasod a tablakat, nemetul es magyarul.
Zimmer Frei.
Szoba nincs.

Nem tudom a munka vagy penz elvaras hogyan kerul oda, de eletszeru ezt elvarni egy kenyai erettsegizett 18 eves sractol Nairobiban? Vagy egy szinten 18 eves alban lanytol?
Nem ismerem a reszleteket, nem akarlak felrevezetni, En nem hallottam hasonlo kovetelmenyt senkitol aki igy kapott GC-t. De tenyleg le van irva.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 21:19:27

@fokukac: Hagyma emlitette, hogy a fianak voltak nehezsegei, de kidumalta. Keresd ki feljebb legy szives.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 21:23:03

@M. Péter: Ez mind igaz amit leirsz.
Az utobbi kovetelmenyeknek sokkal konyebb megfeleni, mint allampolgarsagot szerezni, gondolom ezert csinaljak.

bobsys 2013.03.31. 21:40:54

@bloodybetty: de ez nem a zoldkartya nyertesekre vonatkozik, azt a linket olvasd el amit en linkeletem, azok a feltetelei illetve azon a linken levo dikumentumokat kell vinni.
A te linkeden levo financial support az a csaladegyesito visa kovetelmenye, irjak is, hogy "Affidavit of Support form is required for most family-based and some employment based immigrants"
es peldaul a zoldkartya ezek kozul egyik sem, mert azt ugy hivjak, hogy Diversity Visa

bobsys 2013.03.31. 21:51:22

Meg leirtam mit kertek tolunk az sydnei konzulatuson. Ennyit vittunk ennyit kertek. Lehet a magyarok csak izmoznak, mert ha kernenek akkor nem lenne ertelme a diversity visanak, de igazabol le is szarom, hogy a magyarorszagi kovetseg mit csinal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 21:52:07

@fokukac: igen
tenyleges bevandorlonak tekintenek, mivel jelentkeztel a bevandorlasra, lehetnek gondok, mikor rad szegezik a kerdest, ha csak turitaskodni akarsz, minek adtal be zold kartya lottot
/ismerosi korben megtortent/

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 22:21:14

@macamuca: @economist
Koszonom a kiegesziteseket.
Korulbelul ugy lehet az itteni viszonyokat egyszeruen szemletetni, hogy evi $50.000 es $120.000 dollaros fizetes kozott az autod markaja +uj/hasznalt, a hazad merete es helye, valamint az a kulonbseg, hogy magad viszed az ebeded, vagy megveszed egy etteremben.
A gyerek ugyanoda jar iskolaba, a helyi szolgaltatasok rad is vonatkoznak (pl. a rendor megved, az onkormanyzat elintezi az ugyed), az orvos ugyanugy ellat stb.
Par eve mi feleannyibol eltunk mint most. Akkor sem panaszkodtunk. Most el tudunk menni egy kellemes nyaralasra evente, ami nagyon jol esik. Uj autot vettunk, de ilyet nem csinalok meg egyszer mert nincs ertelme.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 22:28:38

@Economist:
A korhazban ha surgessigire kell menned ellatnak akkor is ha nincs biztositasod. Nem fognak az utcan hagyni. Viszont be akarjak hajtani a koltsegeiket.
Egeszsegbiztositas amit a ceg ajanlott $500/ho az egesz csaladnak. Ehhez azert rendes vizitdij tartozik. Haziorvos $30 mindenki mas $45 latogatasonkent.
Minimalis nyugdijat itt is kapsz ugy hivjak hogy social security. Kb. 1000-1300/ho es 68 ev utan igenyelheted.
A magannyugdijat itt nem fogjak elvenni. Lehet hogy a korhatart emelik es nem emelik a kifizetest az inflacioval, de ezert kell elotakarekoskodni ha modod van ra.
En nem akarok senkit meggyozni, hogy hol jobb, itt vagy otthon. Megf csak ervelni sem akarok barmelyik oldal iranyaba. Amit leirtam azok csak tenyek, amik nem mindig nyilvanvaloak, ezert neha hosszabban is ki kel fejteni.

Elchango 2013.03.31. 23:12:08

@kék madár: hulye idiota. Ennyi a velemenyem rolad. Kurvasul nem erdekel a (tenyekkel alatamasztott, izekre szedett) velemenyed se amerikad. Elj boldogan ott meg vagy masik 140 evet valahol a Compton kellos kozepen oszt szevasz. 1 napra se mennek oda lakni nem,hogy egy eletre. Akinek meg bejon az a hely sok sikert hozza.

bobsys 2013.03.31. 23:54:02

@fokukac: ezt mar kerdezted mashol is. Cimboraek februarban voltak itt 10 napot. Tavaly jelentkeztek a zoldkartya lottora, semmit nem kotekedtek veluk a hataron.

kék madár 2013.04.01. 01:23:01

@Elchango: sikerult a new low-t hoznod a blog torteneteben logikat nem is keresek a valaszodban. Hasznos parbeszed volt. most telesirok par pelenkat, hogy nem szereted Amerikat.

Elchango 2013.04.01. 10:55:30

@kék madár: na neeeeeeeeeeeeeeeee mar magyarul nemis megy? csak igy English fluent lokod,hogy "low"?

zej 2013.04.01. 13:45:53

@hagyma és akik még jártasak a kérdésben! Ma jutott eszemben, csak úgy. Valahol fentebb írta valaki, hogy akik Amerikában születik az amerikai állampolgár lesz. Ha egy házaspár Amerikában tartózkodik bármilyen jogszerű vízummal (tanuló, munka, stb ) születik gyereke az USA területén akkor a gyerek megkapja az állampolgárságot és utána a szülők is automatikusan állampolgárrá válnak, vagy kérhetik az állampolgárságot? Vagy valamit félre értettem?

M. Péter 2013.04.01. 15:22:59

@zej: A gyerek amerikai állampolgár lesz, de a szülők nem kapnak semmit. Majd ha 21 éves lesz a gyerek, akkor kérheti a szüleinek a bevándorló vízumot, ha az USA-ban él,és van elég pénze a szülei eltartására.

zej 2013.04.01. 15:26:51

@M. Péter: Ok. kösz. Végül is érthető.

M. Péter 2013.04.01. 15:57:29

@neoteny: @charlieharper: Az USA-ban az emberek kevesebb, mint 2%-a keres 250000 dollárt évente, 2 évtizeddel ezelőtt csak néhány ezrelék volt, szóval ennyi nem kell még az átlagnál sokkal magasabb színvonalon való megélhetéshez sem.

Az Ivy League-be az egyetemisták kevesebb, mint 1%-a jár, szóval a családok nagy többségének nem fáj emiatt a feje. Több Ivy League-n végzett ismerősöm is van, be lehet úgy is jutni, hogy egy kicsit okos az ember és szorgalmas, nem kell hozzá méregdrága magániskola.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.01. 16:13:37

@M. Péter:

"Az USA-ban az emberek kevesebb, mint 2%-a keres 250000 dollárt évente"

Azért Bölcs Lázadó egy olyan (hipotetikus) házaspárral (családdal?) példálózott akik $300,000 bruttót keresnek évente... és úgy beszélt róluk mint akik gyakran előfordulnak. _Nekik_ olyan nagyságrendű bevételre van szükségük hogy fenntartsák a megszokott életstílusukat.

Bastards 2013.04.01. 18:43:25

Sziasztok! Tud valaki információt adni arról,hogy mit jelent konkrétan a zöldkártya lottó feltételeinél az anyagi fedezet?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.01. 20:13:00

@zej: Ez igy van. A gyerek allampolgar. Ez a tajvani anyuka esete a cikkben.

zej 2013.04.01. 20:33:23

@ctboy: Kösz. A Cikkben én igazából a munkavállalás alapú bevándorlása koncentráltam, nem a tajvani anyukára.

tohotom01 2013.04.02. 01:20:06

@Elchango: Figyelj elmondok neked egy titkot. Tudod sokan tul nagy dolgokat hisznek az USA rol, aztan kiderul hogy itt is vannak szemetes utcak. EZ IS A TUDATLANSAGBOL ERED. Abbol hogy itt el valaki 2 honapot vagy evet. Otthon sem tudod a kinainak elmagyarazni hogy azert jobb MO mert a balatoni naplemente. Tetszik erteni ????? Ezek miatt sem tudod lemerni hogy mennyivel jobb az elet itt mint MO-n. Ahoz itt kell elned hogy a sok aprosag, ami igy visszanezve nem is az, szoval ezek amik sosem lesznek otthon elerhetok. Peldat nem mondok mert ugysem ertened. Mas....Ezt az egeszsegugyi biztositast sem ertem, ha vennetek a faradsagot es beutnetek a keresobe, egybol kijonne hogy egyeneknek 100 dollar korul lehet biztositast kotni, 2 emberre 200 korul 3 ra 300. Mi ez az 500 ??/ Azert mar platinat kapsz ami a legjobb. Meg valami sok amerikainak azert nincs biztositasa mert nem eri meg neki es nem eri el azt a kuszobot amikor is kipengeti az allam helyette. Na azt meg aztan vegkepp nem ertem hogy ha van kifizetettlen szamlad akkor kikoltoztetnek, EZ EGY NAGY BAROMSAG, jelentkezzen mar az az ember akinek ebbol ilyen szintu konfliktusa volt ??????? Van az USA ban egy olyan torveny ami annyit tesz hogy a sajat lakott ingatlanodbol a jo isten sem tehet ki, max raterhelik a szamlat, persze a birosagi eljaras utan HA NEM FIZETED AZ ELORE MEGBESZELT OSSZEGET AMI A FIZETESED X SZAZALEKA. Ugyhogy ne dumaljon mar senki ezeket az urban legendekkel tele a kukim mar vele.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 12:12:43

"Kezdjük onnan, hogy az USA rövid történetének első száz évében nem volt semmilyen bevándorlási korlátozás. Aki jönni akart, jöhetett. Ki is tántorgott másfél millió honfitársunk."
Könyörgöm ez a 'kitántorgás' nem az USA történetének első száz évében történt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.02. 15:19:19

@Szóló Hozzá: Korlatozas nem volt az elso szaz evben. Utana volt, de eloszor a kinaiakra vonatkozott, utana az irekre.
Amikor a monarchia beli nepek (koztuk a magyarok is) nagy szamban kivandoroltak, rajuk nem vonatkozott korlatozas. Ez valoban nem volt ilyen szinten kifejtve, mert nem ez volt a cikk lenyege.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 15:45:59

@ctboy: Az általam idézett mondat tartalmilag félrevezető. A két mondat egymás után kb. azzal a jelentéstartalommal bír, hogy 'az USA történetének első száz évében nem volt semmi korlátozás így ezért EBBEN az időszakban kitántorgott (mert EKKOR még ki tudott) másfél millió emberünk'.
És ez így nem valós.
A kínaiak bevándorlását 1882-től korlátozták, illetve tiltották meg.A magyar kivándorlás 1905-ben, 1906-ban és 1907-ben tetőzött( összesen 528 000 fő).
1921-ben fogadták el az első olyan törvényt, amely számszerű korlátot is (305 995 fő) állított a bevándorlás útjába.

M. Péter 2013.04.02. 16:26:05

@Szóló Hozzá: A 60-as vagy talan 70-es évekig nem érték el a korlátot, a családegyesítési, munkavállalói és egyéb kategóriákon kívül is be lehetett vándorolni azoknak, akiknek olyan kedve volt.

2013.04.02. 16:54:26

@M. Péter: az egyik ivy leagueben 1992-ben 16k-t kellett fizetni. Most ugyanez 50k korul van. Tehat ket evtized alatt haromszorosara nott a tandij, ugyanazon a szakon.
Tehat ket evtizeddel ezelotti fizeteseket nezni es mostanit nem erdemes kontextus nelkul.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 17:21:09

@M. Péter:
-ez nem változtat azon, ami miatt írtam
-a korlát később változott ( 1924 Johnson-Reed Bill), 164 557 fős korlát.
- a közép-, kelet-, és dél európai országokból az 1890-ben az USA-ban élők 2 %-ára korlátozta a bevándorlási lehetőséget
-1880-1899 között évente kb. 10- 15 ezren vándoroltak ki az akkori Magyarország területéről
-A kvóta törvények elfogadásával az amerikai történelem egyik periódusának, a szabad bevándorlás korának szakadt vége kb. három évszázad után. Az 1920-as évtizeddel megkezdődött a bevándorlás szigorú korlátozásának időszaka , amikor Amerika csaknem teljesen bezárta kapuit a nemkívánatos bevádorlóknak minősített közép-kelet-európai népek előtt.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 17:30:46

@M. Péter: És hogy nem érték el a korlátot, meg be lehetett vándorolni olyanoknak, akiknek kedve volt ???
A nagy gazdasági depresszió idején, félve a munkanélküliek hadának növekedésétől ,Herbert Hoover elnök 1930 szeptemberében arra szólította fel az amerikai konzulokat, hogy
TAGADJÁK meg a vízum kiadását MINDENKITŐL, aki előbb vagy utóbb segélyezendővé válhat.

M. Péter 2013.04.02. 17:58:28

@Szóló Hozzá: Nem lehetett bevándorolni és utána azonnal segély kérni. Vagy állásajánlat kellett, vagy egyéb jövedelemforrás, pl. nyugdíj, vagy megtakarított pénz, vagy egy amerikai rokon, aki vállalja a költségeket, mint ma is a zöldkártyalottó nyerteseinek. A különbség az, hogy az leendő munkáltatónak nem kellett igazolnia, hogy nincs megfelelő amerikai az állásra.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 18:11:55

@M. Péter: Ezzel nem cáfolod amit írtam.
És Hoover nem azt mondta, amit írtál.
Még egy megjegyzés, nem konkrétan a bevándorlással kapcsolatosan, de ahhoz kötődően: ma is indoklás nélkül a repülőtérről visszafordíthat az ottani tisztviselő bárkit, aki az USA-ba menne. Korábban is megtehette, amikor még vízum kellett és nem volt könnyű megkapni. Megkapta valaki, kiutazott és a reptéren derült ki, hogy 'kidobta a pénzét', mert nem engedik be az USA-ba.
Felebbezési, jogorvoslati lehetőség nincs.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 18:23:04

Németország kvótája évi 26000 volt DE ennek ellenére 1933 és 1936 között MINDÖSSZE kb. évi 4000 - 6000 fő kapott VÍZUMOT!!!!!!

M. Péter 2013.04.02. 21:11:28

@Szóló Hozzá: A turistákra és a bevándorlókra egész más feltételek vonatkoznak. Ha vízummal (nem ESTA-val) érkezik az ember, akkor van joga fellebbezni, bár ezt nem biztos, hogy reklámozzák. Olyanról még nem hallottam, hogy bevándorló vízummal valakit visszafordítottak volna, a leggyakoribb visszautasítasi indokok a bevándorlókra egyébként sem vonatkoznak.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 21:23:57

@M. Péter: a fő témát ez nem érinti.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 21:39:43

Bár ez nem a fő téma -mint írtam- de :

Employment-Based Immigrant Visas
Entering the U.S. - Port of Entry

A visa allows a foreign citizen to travel to the U.S. port of entry and request permission to enter the United States. Applicants should be aware that a VISA DOES NOT GUARANTEE ENTRY INTO THE UNITED STATES. The DHS, U.S. Customs and Border Protection (CBP) officials have authority to permit or deny admission to the United States. Travelers should review important information about admissions and entry requirements on the CBP website under Travel.

Dr. Dugó 2013.04.03. 09:33:22

Nagypapám kint él Californiában voltam kint nála 3 hónapot! Azt szeretné ha kint maradnék nála!Mennyi esélyem van?

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.03. 16:48:58

Par fontos kiegesztites:

- H1B sot L1 (A es B) vizumhoz sem kell kotelezoen diploma. Az USA azon keves orszagok egyike, ahol a diploma kivalthato megfelelo szakmai tapasztalattal. Konkretan 4 ev szakmai tapasztalat kivalt 1 ev egyetemet. Vagyis ha van egy elvegzett egyetemi es 12 ev szakmai tapasztalatod, akkor a USCIS szemeiben _van_ diplomad.

- Azt irod, hogy ha van zoldkartya, akkor 5 ev mulva lesz allampolgarsag. Igaz. Lottoval es hazassaggal zoldkartyat szerezni gyors, fel ev. Masik kiskapu, ha beallsz katonanak. Ott a zoldkartya es az allampolgarsagi folyamat is extra gyorsitott. Ha mondjuk 1-2 evet kell Okinavan allomasozni, az azert nem Afganisztan, megfontolando.

Ha viszont a hagyomanyos family-based vagy employment-based modon igenyled a zoldkartyat, akkor adott esetben rengeted ideig (evekig!) tarthat, mire megkapod. Az ilyen igenyek feldolgozasi szintjet a Visa Bulletinekben publikalja a USCIS havonta: travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_1360.html

A "C" current feldolgozasi szintet jelent, vagyis nincs backlog. A tobbi datum viszont azt jelenti, hogy pl. jelenleg a 2001-es a F4-es zoldkartya kerelmek feldolgozasa tortenik. Az 12 eve volt...! Es a 2007-es EB2-es zoldkartya kerelmek feldolgozasa, az hat eve volt. Azota varnak a zoldkartyara. Pedig jogos a kerelmuk, minden szabalynak megfelel. Ennek a varolistanak semmi ertelme, de aki ezen az uton elindul, jobb ha tud rola...

River_Of_No_Return 2013.04.03. 17:57:03

@doncii:
Köszi, hogy erre a táblázatra felhívtad a figyelmet. Engem érdekelt volna az F4-es kategória, de ha 12 éves várakozási periódus van, akkor arra nem sok értelme van tervezni.
Az EB2-re vonatkozó részt viszont szerintem elírtad, az EB2 kategóriában nincs lemaradás (ezt a mi esetünk is bizonyítja, mert hamarabb lett zöld kártyánk, minthogy a 3 éves L vízumunk lejárt volna), az EB3 kategória az, ami nagyon el van maradva.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.03. 18:14:49

@kalandortexasi: Igen, elneztem egy sort, EB2 valoban current, EB3 van lemaradva. Amit ki akartam emelni: viszonylag kis dolgok tudnak kulonbseget tenni akozott, hogy EB2-ben adhasd be EB3 helyett. Pl. kell-e Master Degree a munka elvegzesehez. Hiaba van mastered, ha a mostani munkakorod nem koveteli meg, hogy legyen. Mivel a zoldkartyara varasi idot 6-rol 1 evre redukalhatja, siman erdemes eloleptetesen dolgozni egy magasabb munkakorbe es maris mehetsz EB2-vel.

Ugyanez vonatkozik L1A es L1B munkavizumokra. Ha a ceged nem sima expertkent, hanem menedzserkent visz ki USA-ba, kaphatsz L1A-t. Pont kesobbi zoldkartya igenyles szempontjabol oriasi kulonbseg.

Miert fontos mindez? Ha egy mondatban ossze kellene foglalnom: Mert zoldkartya nelkul szopas van, azert, erre mindenki rajon egy even belul. Es nem mindegy, hogy 6-10 ev mulva vagy fel even belul lesz zoldkartyad.

A legjobb utak, ertsd egy even belul zoldkartya:
- zoldkartya lotto, nyilvan
- L1A munkavizum, nem L1B
- H1B olyan munkakorrel, ami jogosit min. EB2-es zoldkartya igenylesre kesobb
- hazassag US allampolgarral
(- katonasag es egyeb speci kategoriak muveszeknek, menekulteknek, PhD kutatoknak, professzoroknak)

zej 2013.04.03. 19:51:34

@doncii: Jól értem? Amilyen állásokat én megpályázok mindenhol kérnek master degreet (Az én diplomám még nem ebben a rendszerben van, mikor diplomáztam itthon még nem volt ilyen, villamos mérnök vagyok, több mint 15 év gyakorlattal) ez alapján EB2 vízumot kaphatnék? A jelenlegi állapot szerint 1-2 év múlva zöldkártyám is lehet?

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.03. 20:08:46

@zej: Ha a munkaadod szab meg feltetelt, az a o szemelyes joga, privat ember, azt vesz fel, akit akar, ahhoz koti, amihez jolesik. Az amerikai mentalitas viszont sokkal rugalmasabb, mint amit altalaban megszoktunk, en felhivnam, ha lehet es elmondanam, hogy szerinted miert van neked siman Mastersnek megfelelo tapasztalatod.

Amirol en beszeltem az a USCIS, a bevandorlasi hivatal, aki a vizumot adja ki es H1 es L1-hez is megkoveteli, hogy Bachelor degreed legyen, vagy _equivalent_. Errol irtam en, hogy a hatosagok elott kivalthato a vegzettsegi kovetelmeny. Konkret esetet tudok erre, nem csak elvi lehetoseg.

A vizumodat H1 vagy L1-nek fgjak hivni, amikor azzal mar az orszagban vagy, akkor adod be a zoldkartya kerelmet, annak a kategoriaja lesz EB1,2,3... es ettol fugg mennyit varsz ra. A zoldkartya utan mar sinen vagy, +5 ev az allampolgarsag es nincs tobb gondod, onnantol ott elsz es azt veszel felesegul, akit akarsz.

Nem reklambol, segitskeppen, ezt is olvassatok el, ha meg nem volt meg: doncii.blogspot.com/2011/07/papirok-nelkul.html

zej 2013.04.03. 20:15:38

@doncii: kösz a választ
Bachelor degreed - ez a normál, régi főiskolai diploma, ez van minden magyarnak aki 7-9 évnél régebben járt főiskolára. Szerintem. De lehet tévedek.

River_Of_No_Return 2013.04.03. 21:22:12

@zej:
A H1 és L1 vízumhoz minimum bachelor’s degree-nek megfelelő végzettség kell VAGY elegendő év szakirányú munkatapasztalat, ami kiválthatja a diplomát, ezekkel a munkavállalói vízumokkal bejuthatsz az országba dolgozni.

Az EB kategóriák már a zöld kártya igénylés során számítanak, amikor már az országban vagy valamilyen munkavállalói vízummal, tehát tulajdonképpen alkategóriák és egyben prioritást meghatározó csoportok a vízum fő típusán belül. Az EB2 kategóriába való bekerülésnek szigorúbb feltételei vannak, mint a H1 vagy L1 vízum megszerzésének.

Akkor tudsz bekerülni az EB2 kategóriába, ha ‘advenced degree’-d van (ami a master's degree vagy doctorate) VAGY bachelor’s degree-d plusz 5 év megfelelő tapasztalatod, és olyan munkát végzel USA-ban, amihez ezek kellenek az amerikai Department of Labor szerint. (Azt nem tudom, hogy van-e esély diploma nélkül megfeleltetni magadat ebbe a kategóriába csak munkatapasztalat útján. Én úgy tudom, ez szigorúbb, mint az L1 és H1 elbírálás, de ez a te szempontodból akkor nem is releváns.) Nekünk a vízumigénylés során le kellett fénymásolni és fordítani a férjem teljes leckekönyvét és természetesen az egyetemi diplomáját.

De ahhoz, hogy zöld kártyát kaphass EB2-vel, még ezen felül még be kell tudnia bizonyítania a munkáltatódnak a Labor Certification-nek nevezett eljárás során, hogy nem talált olyan amerikait, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik a te munkád elvégzéséhez és hajlandó lenne jelentkezni a te pozíciódra. (Ez az EB1 kategóriában nem kell.)

Szerintem 2-3 év reálisabbnak tűnő idő EB2 kategóriában a zöld kártyáig, mint 1-2 év.

Tudom, hogy részben megismételtem, amit doncii írt, csak szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a munkvállalói vízum megszerzése egyszerűbb és alacsonyabb végzettség elegendő hozzá, mint az utána következő lépéshez, amikor a vízumodat zöld kártyára szeretnéd váltani és EB2 kategóriába próbálsz bejutni. Gyakorlatilag ebben és az EB1 kategóriában van belátható időn belül esély a zöld kártya megszerzésre. Sokan megrekednek H1b vagy L1b vízummal az EB3 kategóriában, és 6-7 évet vagy még többet várnak a zöld kártyára nem megfelelő végzettség és nem megfelelő szintű munka miatt.

zej 2013.04.03. 21:35:31

@kalandortexasi: Kösz a választ. Látom nem lesz egyszerű a dolgom, ha az USA-ban szeretnék dolgozni és hosszabb távon élni. H1B vízummal nem csak 2x3 évet lehet az USA-ban tartózkodni?

River_Of_No_Return 2013.04.03. 22:15:46

@zej:
A több mint 2x3 év tartózkodás úgy lehetséges, hogy ha bizonyos lépéseken sikeresen átjutottál a zöld kártya igénylés folyamatában, akkor addig nem kell elhagynod az országot, amíg meg nem kapod a végső értesítést a zöld kártyáról, még akkor sem, ha a vízumod már lejárt közben.

zej 2013.04.03. 22:26:29

@kalandortexasi: Kösz. Ezek szerint ha sikerül kijutni, van hol lakni, megvannak a szükséges papírok a mindennapi élethez, akkor amilyen gyorsan csak lehet be kell nyújtani a zöldkártya igény.

River_Of_No_Return 2013.04.03. 22:40:16

@zej:
A zöld kártya igénylését a te esetedben a munkáltatód fogja tudni elindítani majd, de igen, célszerű a lehető leghamarabb elkezdeni.

Még korábban akartam neked írni, amikor kérdezted, hogy egy átlag amerikai család mennyiből él. Ahogy írta valaki korábban neked, a wikipedian a legtöbb amerikai város statisztikai adatát megtalálod arra vonatkozóan is, hogy mennyi az egy családra jutó bevétel. Ha 4 fős családra tervezel, én ennek az összegnek legalább a 1.5-szeresét tűzném ki fizetési minimumnak. Ha azt a várost nézem, ahol mi élünk, a statisztikában szereplő összeg nagyon kevés, 4 főnek csak az alapvető élelmezésére, elfogadható szintű lakhatására és ruházkodására lenne elegendő. Nem futná belőle megtakarításra, jobb minőségű ételekre vagy szórakozásra.

zej 2013.04.03. 22:53:42

@kalandortexasi: Kösz. Megfogom nézni. Igazából preferált állam van, de ez nincs kőbe vésve, ahogy alakul.

Ridita 2013.04.04. 21:23:28

Tudnál adni egy hivatalos linket a zöld kártya lottóhoz? Én jelentkeztem egyre, ami azt írja, hogy ingyenes, de máris pénzt kérnek az adminisztratív költségekre. Nekem kicsit átverésnek tűnik ez az egész. Említetted, hogy ügyvédet is lehet fogadni, de hogyan ellenőrizhetem, hogy nem egy netes csalóval van dolgom?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 22:12:16

@Ridita:
Ott van a kommentek kozott valahol. Olvasd vegig a kommenteket es meg fogod talalni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 04:46:56

@Ridita:
travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

A zold kartya lotto INGYENES.

Csak .gov weblapokat keress. Ami .com vagy .org azok mind penzt kernek.

trash.hu 2013.04.05. 09:28:41

Néhány szám a vízumlottóra:

Magyarországról jelentkezők száma/kiosztott kvóta/év
15 363 / 272 / 2011.
15 503 / 325 / 2012.
17 539 / 246 / 2013.

A számok és arányok beszédesek. Ez tényleg lottó.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 23:26:06

@trash.hu:
Meglepo hogy egy kisvarosnyi ember tisztaban van ezzel a lehetoseggel es jelentkezik.
Nem keves a 15 ezer.
Majusban megmondom sikerult e . (-:
De meg 1,5 evem van az brit allampolgarsagig.

2013.04.06. 03:04:38

elchango

A puffadt arcú fényképedet nézve nem értem milyen jogon birálod az amerikai embereket. Először is nyilvánvaló hogy fogalmad nincs milyenek ott az emberek csak vagdalózol jobbra-balra. Másodszor, kit érdekel az hogy hány kiló egy ember? Hozzám képest te elég elhizottnak látszol, most nézzelek le ezért? Annyira korlátolt és begyepesedett a gondolkodásmódod hogy az már fájdalmas. Viszont örülök hogy már nem kell ilyen emberek között élnem. Ezekkel a kommentekkel tényleg nagy szolgálatot tesztek a kint élőknek.

sani07 2013.04.07. 15:06:15

Nem tudom ki irta ezt a blogot, de ne alapozzatok ra.

Magyar illegálisan tartózkodik az USA-ban, megnyeri a Zöld kártyát, összeházasodik szintén illegális státuszú párjával és mindketten maradnak.

Ez egy marhasag! A zoldkartya lotto nyertese a bevandorlo visat csakis kizarolag a rezidens orszagaban veheti at, tehat ki kell utaznia az usabol. Mivel a bevandorlo visa eseteben lecsekkoljak az embert ki fog bukni, hogy illegalisan tartozkodott addig az usaban es ez alapbol kizarja a zoldkartya lotto nyertesei kozul. Szoval nem hogy zk-t nem kap, de meg ki is lesz tiltva az usabol.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.08. 03:25:19

@sani07: Koszi a tanacsot. En irtam a cikket.
"Magyar illegálisan tartózkodik az USA-ban, megnyeri a Zöld kártyát, összeházasodik szintén illegális státuszú párjával és mindketten maradnak."
Itt laknak a szomszed varosban, 3 eves kisfiuk van 4 eve mar allampolgarok.
Csupa olyan peldat hasznaltam, akik kollegaim, es 50 km koron belul laknak. Kiveve, tajvani anyukat aki csak fantazia szulotte. (Marmint a "tajvan" resz)
Azert koszonom az eszrevetelt.

sani07 2013.04.14. 16:18:40

ctboy:

Elhiszem, hogy neked ezt mondjak, ettol meg nem lesz igaz.

Zsutren4 2013.05.07. 11:31:37

Szia!

A kérdésem az lenne, hogy nekem édesanyám felől 1 nagybácsi, 1 nagynéni lakik USA-ban és Kanadában még egy nagybácsi, valamint persze a családjuk, ők már állampolgárok mind. Ezen kívül, még a nagypapám testvérei is kint élnek és szintén az ő családjuk , tehát több generációra visszavezethetően ketté vált a család, fele USA fele itt, ez ugyebár nem az " közeli" család de nem tudom mégis van e mód zöldkártyára családegyesítés révén. Magyarországon édesapám és testvérem van más közeli rokonom nincs.

Válaszodat előre is köszönöm!

szultanpepa 2013.12.15. 13:32:59

Sziasztok! Ez a fórum él még?
Csak érdeklődnék, hogy van-e értelme a magyar diplomának, ha ki akarok menni USA-ba?

reni91 2014.01.27. 13:43:25

Sziasztok!
Édesapám magyar-amerikai állampolgár, de itthon lakik, nagypapám viszont amerikai és kint él. Van rá mód szerintetek, hogy igényelhessek zöld kártyát és kimehessek nagypapámhoz?
Köszi

Angéla Gölöntsér 2014.04.28. 10:39:09

Sziasztok! En is az egyik bonyolultabb kategóriába tartozom:) vazolom a szitut: Angliában elek de nem vagyok állampolgár , a férjem indiai de a gyerekem magyar apától van. Kérdés : Beadhatom e a lottó kérelmet es vihetem magammal mind a kettőjüket? A másik dolog ha ki is sorsolnak van valaki akit előrébb helyeznek vagy vak sorsolás?es a nyertesek választhatnak a state-ek közül vagy ahova utalnak oda kell menni? Előre is koszonom Angéla

Handl Yvette Alana 2014.09.18. 10:04:02

Sziasztok. Ausztraliaban szulettem. Ausztral allampolgarkent nem konnyebb kijutni munt magyarkent?

azatya 2014.10.09. 09:39:29

@Economist: "Azt remélem nem gondolod, komolyan hogy 300 ft-os vizitdíj megállította a zsebbeadást." Amig volt, kevesebben mentek el tarsalogni orvoshoz.

Amit megoldott volna az az, hogy novekedett volna az atlathatosag. Minden vizit mellett lett volna egy szamla. Nehez lett volna pl. csak ugy felirogatni embereknek alvizsgalatokat ugy, hogy ok nem is voltak ott, hiszen azonnal kiszurhato lett volna az osszes ilyen mutyi.
Nott volna az emberekben az az erzes, hogy fizetek a szolgaltatasert, ezert el is varok valamit. Ilyesmik.

HoNVeD 2014.10.20. 09:13:03

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent pontosan az , hogy befogadó ország? Engem Kanada nagyon érdekel , tehát utána kell néznem valahol, hogy mik a bevándorlás feltételei , kiutazok és igényelek letelepedési engedélyt ?Vagy ezt hogyan kell elképzelni ? A válaszát előre is köszönöm !

Ariell19 2014.10.26. 19:46:28

Hello!

Az lenne a kérdésem, hogy ha illegálisan kint tartózkodom az USA ban, mondjuk már 2 éve, és találtam egy férfit, akihez hozzá mennék, egy állampolgárt, akkor kaphatok zöld kártyát?
Vagy ez az állampolgárságnál közre játszik,ugymond fekete pont?

Mária Marcsi Ujvári 2015.06.25. 12:44:25

Sziasztok. Azt szeretném megtudni, hogyan tudok kijutni a fiammal aki 20 éves és nincs érettségije.Hozzá teszem nekem sincs és házas is vagyok de,külön élünk jóideje már. Viszont vállni nem akar a férjem.Franciaországban élünk 5 éve. Ha tudjátok nekem segíteni azt köszönöm tiszta szívből. Marcsi

Inci Pető 2015.08.12. 18:00:04

Szia.
Szeretnék érdeklődni hogy melyik oldalin lehet ingyenesen a green card lotteryre jelntkezni?Mi fizettünk érte anno de nen sikerült soha.feladtuk.ha ingyenes megprobalnank megint Köszi előre is a segítséget.

Palma, Ágnes 2015.11.17. 23:12:08

Hol lehet jelentkezni ingyen a zöldkártya lottóra éretségizett, jelenleg illegálisan kint élő embernek. Esetleg mik a feltételek, és mikor van a zöldkártya lottó húzása? Az eredményt honnan tudhatom meg, és mikor? A választ előre is köszönöm. Ágnes

utazona 2016.01.22. 19:25:02

Sziasztok!

Tud valaki esetleg arról, hogy ha pl. a nagyapám az USA-ban született, - és már nem él - de én kérhetem az állampolgárságot, mint az unokája, és persze meg is kaphatom?
Köszönöm az esetleges válaszokat!

ocsi01 2016.01.23. 22:30:55

@Palma, Ágnes: Kedves Agnes,
A zoldkartya lotton itt tudsz jelentkezni:
Google > "Electronic Diversity Visa" Vagy valami hasonlo kereses, majd az elso talalat:
www.dvlottery.state.gov/
( Igy a legegyszerubb es legbiztonsagosabb megtalalni az oldalt)
FONTOS: Az USA zoldkartyaval rengeteg csalo probal penzt kicsikarni tudatlan emberekbol! Senki se klikkeljen semmilyen linkre semmilyen honlapon, emailben. Erre se amit itt irok. A google-ben meghizhatsz, de mindig ellenorizd le a kovetkezoket:
1) A link .state.gov honlapra mutat. Ez a hivatalos kormanyzati portal ( nem csak Zoldkartya lottonal.)
2) A HTTPS kapcsolatnal ellenorizzuk, hogy a bongeszo nem jelez-e tanusitvany hibat. Hiba eseten lehet, hogy egy csalasba keszulunk belesetalni.

leoon 2016.03.28. 14:37:36

Sziasztok, a cikk és a hozzászólások elolvasása után csak még jobban összezavarodtam... :)
Nos akkor kérdeznék:
Én mint magánszemély akinek semmi speciális végzettsége nincs (nem épp rám van szüksége az amerikai nemzetnek) és családtagja sem él kint, azaz nem lehetséges a családegyesítés, csak szimplán váltani szeretne és kivándorolni amerikába és ott élni, dolgozni stb., annak egy kehetősége van a green card lottery.
Javítsatok ki, ha nem így van.

Tehát itt kezdődik minden, de nincs ennek egy hivatalos oldala ahol regisztrálni lehet és reménykedni? Senki sem rakott fel egy linket sem, hogy na itt csináld ez a hivatalos...
Gondolom Én, hogy akkor ez egy hivatalos séma amit csak úgy nem csinálhat senki (weboldal, ár stb...)
Vagy létezik ez nem virtuális formában, ahol nem internetes felületen kell kérvényezni? Tehát valami hivatali szerv, ahol esetleg ezt el lehet indítani és ha igen, akkor hol?

Egyéb kérdés, hogy a gc lottery megnyerése esetén további fizetést igényel a green card?
Valamint mi az igazság abból, hogy valami pénzügyi limit is van? Azaz pl.: legalább 10000 USD tőkével kell rendelkezned?

Nos így hirtelen ennyi, köszönöm előre is!

Bredpitt Monika 2016.03.28. 19:37:29

@leoon: Szia, véletlenül vettem észre, hogy ide tévedtél, de örülök neki, mert ezt még én sem olvastam végig. Ha tényleg kérdezni akarsz, akkor javaslom, hogy menj fel holnap napközben határátkelő oldalára és kérdéseid tedd fel ott (hacsak HA már nem válaszolt neked a háttérben). Van egy jó pár ember, aki kint él az Egyesült Államokban és van zöld kártya lottós tapasztalata, sőt ha jól emlékszem van egy Árpi nevű fiú, aki zöld kártya lottón keresztül jutott ki, ha jól emlékszem Virginiába.

Neki van is egy blogja, aminek nem tudom a nevét ...... de nézd mit találtam neked, hátha ez segít, szerintem ez pont ennek az Árpinak a története, bocs , de én nem olvastam végig.

greencard.blog.hu/2012/04/29/_us_kovetseg_interju

Üdvözlet és sok sikert !!!

leoon 2016.03.28. 20:07:53

@Bredpitt Monika: Köszönöm a válaszod, persze még egy kérdés határátkelőnek mi az oldala? :)

KÖSZI!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása