oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. február 12. 06:30,  A magyarországi élet tízparancsolata 104 komment

2019. február 12. 06:30 Határátkelő

A magyarországi élet tízparancsolata

Vajon milyen kép él rólunk, magyarokról az itt élő külföldiekben? Mit tartanak fontosnak kiemelni rólunk a beilleszkedéshez? Különösen érdekes kérdések ezek, ha azokat egy Magyarországon élő (azaz nem csak futó látogatáson itt lévő) külföldi válaszolja meg.

budapest_7.jpg

Mondjuk éppenséggel egy, az Egyesült Államok északnyugati részén, a kanadai határ mellett született amerikai, aki Magyarország előtt azért élt már másik európai országban (ebben az esetben Írországban) is.

Ash Merscher pont ilyen (korábban itt találkozhattatok vele), ezért érdekes lehet, mi az a tíz dolog, amit (félig viccesen, félig komolyan) kiemel a magyarokkal kapcsolatban. 

#1 Pálinkát vissza ne utasíts 

A pálinka Magyarország jellegzetes tömény itala, gyakorlatilag bármelyik boltban, bárban, étteremben megtalálható. De jó eséllyel a magyar szomszédodnak van házi változat belőle, ami persze verhetetlen. Ha megkínál, el kell fogadni. Lehet, hogy égeti majd a torkod, legyilkolva mindent, ami az útjába kerül – a magyarok ezért is esküsznek a gyógyító hatására -, de hát nem akarsz udvariatlan lenni, nem igaz? 

#2 Köszönj mindig 

Amint belépsz a munkahelyedre, a gyereked iskolájába, az orvosi rendelőbe, vagy akár csak a helyi kávézóba, jobban teszed, ha köszönsz… mindenkinek. Szép szokás, hogy a köszönést udvariasnak és kifejezetten fontosnak tartják. Természetesen nem kell mindenkihez egyesével odamenni, egy jól hallható Sziasztok! is elég. 

#3 Ismerd a kolbászod 

Számtalan féle és fajta magyar kolbász van, a változatosság néha kissé akár nyomasztó is lehet. Van friss, száraz, füstölt, főtt és mindenféle fűszeres ízesítésű, készülhet disznóból, marhából, pulykából és alkalmanként lóhúsból is. 

A színe is változatos, kezdve az egészen halvány pirostól a bíborszínűn át a feketéig. Minden régió büszke a saját változatára és ha egyszer elkezded megismerni ezeket, hamar rájössz, melyik ízlik a legjobban. 

#4 A villanyt nem pazaroljuk 

Miért pazaroljuk az áramot, amikor a nap elegendő természetes fényt ad? Emellett a neonfény fejfájást is okozhat. Márpedig ez rendkívül elterjedt még kórházakban és iskolákban is. Megtanulod értékelni a szokást, egészen addig, amíg egyszer csak arra nem ébredsz, hogy félhomályban utazol a metrón. 

#5 Soha ne feledd Magyarország igazi méreteit 

Horvátországba, Erdélybe, Szlovákiába utazol? A helyiek válasza: tudtad, hogy az valaha Magyarország része volt??? Vedd a fáradtságot és nézz utána az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződésnek, aminek eredményeként Magyarország kétharmada a szomszédaihoz került. Lehet, hogy 100 éve volt, de még mindig élénken él a magyarok szívében. 

#6 Ne pakolj sokáig a pénztárnál 

A sor feltartása az apróval való szerencsétlenkedéssel, a bevásároltak elpakolásával egyenes út a szemforgatásig, a bámulásig, a mély sóhajokig… A magyarok nem mindig udvariasak, különösen, ha valami felbosszantja őket vagy kényelmetlenséget okoz nekik. 

#7 Tiszteld az idősebbeket 

A kedvenc magyar köszönésem a Csókolom!, ami elsősorban az idősebb korosztálynak jár. Talán ódivatúnak tűnik, de nagyon aranyos, amikor egy kisgyerek így köszön a nagymamájának. Ja, és ne felejtsd el kinyitni az ajtót, átadni a helyed a villamoson az idősebbeknek! 

#8 Az elhagyhatatlan Egészségedre! 

A magyaroknál az Egészségedre a „cheers” megfelelője, szóval mielőtt megkóstolod a kezedben lévő italt, ne feledd, különben udvariatlannak fognak tartani. 

#9 Szandált csak júliusban és augusztusban hordj 

Lehet bármilyen kánikula májusban, ha a bokád és a lábujjaid kilátszanak, akkor kapsz a fejedre. Na nem azért, mintha ez olyan botrányos lenne, hanem azért, mert féltenek a megfázástól. De ne aggódj, a magyar barátnőd biztosan ad majd neked egyet az állandóan nála lévő harisnyákból. 

#10 Irány a Balaton! 

Közép-Európa legnagyobb tava a magyarok büszkesége. A nyári hónapokban szinte mindenki lemegy oda legalább egyszer. A mintegy 200 km-es parton mindig találhatsz egy szuper helyet ha úszni, napozni, partizni vagy csak relaxálni akarsz. 

Az eredeti, némileg hosszabb írás itt olvasható és persze annyit azért érdemes még egyszer megjegyezni, hogy mindez egy Magyarországon élő külföldi képe az országról és rólunk, magyarokról. 

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Ha még nem mondtad el a véleményed, de megtennéd, akkor az ITT TALÁLHATÓ kérdőív kitöltésével február 13., szerda éjfélig megteheted. Szólj bele te is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen! 

(Fotó: pixabay.com/gazsovicskrisztian)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7414620966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.02.12. 07:15:44

Még 2 fontos! Ne láss,ne hallj!

2019.02.12. 07:25:07

@Golf2:

“Még 2 fontos! Ne láss,ne hallj!”......ne szólj és ne csinálj semmit :-)

kék madár 2019.02.12. 08:58:32

ezek annyira gyermeted es gugye altalanositasok, hogy ez meg a matador szinvonalat se eri el

tanato 2019.02.12. 09:22:30

A cikk jó de ilyen posztokkal kapcsolatban mindig hiányolom más kelet európai vagy 3.-ik világból érkezett és már régóta itt élőszemélyek tapasztalatait hazánkról.Mindig csak a nyugatról jöttek nyilatkoznak.Lehet bepróbálkozom valamelyik 3.ik világból jött kollegámnál és íratok velük egy hasonló témájú posztot.

Golf2 2019.02.12. 09:32:01

@kék madár: Nyisd ki a szád és repülsz mint a madár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.12. 09:54:44

Mo-on beilleszkedni nagyon nehéz dolog.

A magyar nép azért tudott 1500 éven át fennmaradni, mert mindig gyanakvó volt az idegenekkel szemben, csak sokszori próba után fogad be bárkit is. Ahogy az idegen eszméket, szokásokat is nagyon óvatosan kezeli.

Szóval a szabályokat betartó idegen is a legjobb esetben eltűrt vendég lesz, de soha befogadott ember.

glantos70 2019.02.12. 09:54:44

Tök jó a lista, talán két kiegészítés:

#8 Az elhagyhatatlan Egészségedre
Ne feledkezzünk meg az étkezés végén felhangzó "Egészségünkre!" vagy "Egészségetekre!" gyönyörű szokásáról, amely más népeknél nem feltétlenül szokás...

#9 Szandált csak júliusban és augusztusban hordj
Szandál zoknival = lengyel turista :-)))

partizánok 2019.02.12. 10:26:38

@Golf2:
Dolgoztam nyugaton. Ott is ez a helyzet. Nyisd ki a szád, repülsz. Ha nem hiszed, próbáld ki!

Kovi1970 2019.02.12. 10:26:46

A poszt szerintem nagyon találó, bár az 1-3 pont azért inkább az öntudatos vidékiekre jellemző. A 6 meg inkább Budapestre.

Ezek között amúgy van pozitív, itthon észre sem vesszük, hogy mennyivel tisztelettudóbbak a fiataljaink, mondjuk egy átlagos osztrák, olasz vagy francia diákcspat mellett.

@MAXVAL bircaman közíró: történelmet te sem tanultál, vagy a KGB gyorstalpalóban kitörölték :)

várom a levelet 2019.02.12. 12:59:11

nekem egy 10 év körüli gyerek mindig jó reggelt köszön.mondom jó reggelt.a csókolomot mindig utáltam.hogy én,majd 70 éves létemre csókolomot köszönjek bárkinek.hát senkinek sem,de én sem várom el.nálunk a pereputty,bár nem nagy,de a 38 évestől a két évesig engem mindenki tegez.nem hiúságból,hogy fiatalabbnak nézzenek.a volt sógornőm,. aki pár évvel volt idősebb,mint a lányom,mondom,engem aztán nyugodtan tegezhetsz.azóta a gyerekei is,meg az unokaöcsém gyereke is..mikor utoljára voltam kórházban,akkor mondták,hogy néni.hát nem vagyok mai gyerek.

Shaktee 2019.02.12. 13:15:40

Ellenzéki lapot ne olvass metrón, buszon, mert nyakonvághat valaki.

sZulamith 2019.02.12. 13:19:15

Más a vérmérsékletünk, mint az északiaknak, erzt az idegennek tudomásul kell vennie. Milyen lehet ott élni ahol nem természetes a köszönés, és magyar furcsaságként kezelik? A "sziasztok" csak a fiatalok köszönési formája.
A szandál viselés már májusban szokás, mint ahogy jó idő esetén a strandok is nyitnak.
Az idősek tisztelete nagyjából igaz, de a nyuggerezés is itt szokás.
A többivel pont az én véleményem is.:)

Golf2 2019.02.12. 13:49:49

@Shaktee: mert nyakonvághat valaki.Sőt átvilágítanak a sötétek mint Demetert és már repülsz jegy nélkül is.

2019.02.12. 13:54:40

@partizánok:

Nem hiszem, kipróbáltam, hülyeséget beszélsz!

Golf2 2019.02.12. 13:58:23

@Shaktee: Élőláncba hívta kedden délutánra a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) sorsáért aggódókat az intézmény dolgozóiból alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma...Tönkreteszik mint a CEU-t...

Shaktee 2019.02.12. 14:15:32

@Golf2: Minden kulfoldi media emliti a negy gyerek nyista ado dolgot..

négyzet 2019.02.12. 14:17:06

Valahogy ezekről eszembe jutott a mindenbe belepofázós házmester attitüd, ami annyira jellemző Magyarországon, főleg a kicsit idősebbekre. Nem hiányzik...

partizánok 2019.02.12. 14:41:48

Hmmmm...érdekes!

Ha valaki pozitívan nyilatkozik Magyarországról, akkor az "ezek annyira gyermeted es gugye altalanositasok, hogy ez meg a matador szinvonalat se eri el"
Ha negatívan, akkor az mély igazság!

Még az "okos, művelt és demokratikus" nyugattal pont fordítva "nyilatkoznak" egyesek.
Miért?
Kettős mérce?

Minden országról lehet(ne) kiragadott dolgok alapján, pozitívat/negatívat írni. Csak éppen attól függ, mi az illető célja. A rosszindulat vagy a jóindulat.
Ugyehogy ugye?

Meg vannak annak a diszkrét (etikai) bája, amikor valaki oda köp, ahonnan már egyszer evett.

Shaktee 2019.02.12. 14:45:59

@partizánok: Gondolod hogy O1G meg fogja szivlelni Pompeo tanácsait, vagy szarik tovabb a ventillátorba?

somlobodog 2019.02.12. 15:02:17

@partizánok: egy 5 éves gyerek ertelmesebben nyilvánul meg Magyarországrol mint ez a poszt. Pálinka meg csókolom...Ez a szint kB tokhulyeknek való. Se nem pozitív a tartalma se nem negatív, nem tudom mit látsz bele... Egy bugyuta végtelenül egyszerű kis neutralis szösszenet. Az elolvasasara fordított idő volt a mai nap leghaszontalanabb pillanata. Pedig még reggel 9 sincs.

Határátkelő 2019.02.12. 15:06:59

@somlobodog: Miközben részben persze igazad van, ugyanakkor azon is érdemes elgondolkodni, hogy mennyit látnak Magyarországból az itt élő külföldiek... Mert akárhányszor még ilyesmi poszt volt, mindig jött ez az "ilyen egyszerű, olyan egyszerű" szöveg valakitől (nem feltétlenül tőled). Nem lehet, hogy ennyi látszik x hónap után? És az nem lehet, hogy ez fordítva is igaz, azaz külföldön élve magyarként is hasonló posztot írna valaki? Az egyik titkos motivációm az ilyen posztokkal az is, hogy ha mi ezeket leegyszerűsítőnek gondoljuk, akkor van esély arra is, hogy ez fordítva is így van.

tanato 2019.02.12. 15:09:51

@Határátkelő: Oké,bepróbálkozom,10 közül egy hátha kötélnek áll.

partizánok 2019.02.12. 15:26:16

@Shaktee: a mocskos politikát kihagynám, mert egyik kutya másik eb. Csak arra jó, hogy az embereket összeveszítsék, egymást torkának ugrasszák, közben pedig a függöny mögött jót röhögnek rajtunk és gazdagodnak. Mindegyik!
Egyik oldal sem különb.
De én nem erről írtam, hanem a kettős mércéről.

Platonica 2019.02.12. 16:39:28

@Határátkelő: dolgoztam amerikaiakkal anno Mo-on, es ok is hasonlokat mondtak, nem is ertem, aki nem latja at ennek a humorat meg a relevanciajat, es egy 600 oldalas Magyarorszag konyv fajsulyat varja el a (poenos) 10 pontba szedett kis gyujtemenytol.
Ha szociokulturalis antropologiai elemzest szeretnenk a temaban, akkor olyan forrast kell keresni:-)

Csodabogár 2019.02.12. 17:14:47

@várom a levelet: A köszönés elég változó. A házunkban egy iroda is van, ahol elég sok ember jár kel. Ha lépcsőházban, garázsban találkozunk, egy része csókolommal köszön, nyilván a kezitcsókolom röviditése, a másik rész pedig jónapottal. Ez egy korilag teljesen vegyes társaság és főleg férfiak. Az 1-2 lány marad a jónapotnál. Mindkettő rendben van szerintem.

@Shaktee: Amig volt igazi ellenzéki lap, mindig extra a villamoson olvastam. A kerületem totál fideszes. Soha nem volt se megjegyzés se más.

kék madár 2019.02.12. 17:15:03

@partizánok: te se tudsz 3 szot ertelmezni, nem az a bajom, hogy pozitiv, vagy negativ, hanem egy 3 eves gyerek szintjen is trivialis mondatokat fuz: kostold meg a kolbasz es meg fogod tudni, hogy szereted-e. TENYLEG???? Szoval demagog fidesz troll vagy.

kék madár 2019.02.12. 17:15:57

@Határátkelő: itt egyszeruen a poszt irojaval van a problema, nem az otlettel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.12. 17:22:41

@kék madár: nem, ezek inkabb egy mas kulturabol erkezo benyomasai - ami termeszetesen mindig valamilyen altalanositas. Mint ahogy elmondjak, hogy az amerikai hangos, arrogans, mindig hamburgert eszik es kover. Te is azt mondanad arra, hogy buta altalanositas, igaz? :)

Egyekent tobb pontban ugyanezeket tapasztalta az amerikai ferjem, amikor tobbszor Mo-n jar, illetve rajtam meg most is latja:)
- a "ne pazaroljuk a vllanyt" szinte a genjeinkben van, ig 12 evnyi amreikai elet utan is kapcsolgatom a ferjem utan a villanyokat. Itt nem szokas allandoan lekapcsolni a villanyt, ha kimesz egy helyisegbol. Inkabb az ellenkezoje igaz, ahany villany csak van a hazban, mindegyiket felkapcsoljak :)) Kezdem en is felvenni ezt a szokast :)
- a palinkaval valo kinalas is kicsit furcsa egy amerikainak, foleg nap kozben. Ne higgyuk at, hogy - mint a jo oreg Ewing csalad Dallasban - az amerikaiak delutanonkent whiskey-t kortyolgatnak :) Tobbseguk "csak ugy" nem iszik tomenyet, ha csak nem buliba megy v valami ilyesmi helyre (persze biztos vannak kivetelek, de en nagy altalanossagban beszelek . OK, tudom, megint az eltalanositas :)
- koszones nyilvanos helyen: ez is erdekes, es en is meglepodtem, amikor a munkahelyemen kezdetekben mindenkinek odakoszontem elsetalva a cubicle-juk mellett...Itt ez nem szokas annyira. Viszont ennek ellensulyozasara ott van a small talk, amikor a sorban mogotted allo elcseveg kicsit veled, vagy a penztaros az uzletben megjegyzik, hogy neki is ez a kedven markaja, v megkerdezi, milyen ize van xy termeknek, amit eppen vasaroltal...
Szoval ezek tenyleg csak jopofa/erdekes kuturalis kulonbsegek, nem rosszabbak vagy jobbak, mint mi - csak masok :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.12. 17:26:05

@kék madár: hangsulyoznod kellett volna, hogy a _megfogalmazassal_ van problemad :) egyebkent te hogyan irnad le ezeket a dolgokat? Mert itt tenyleg aprosagokrol van szo...kerdezz meg egy magyart, hogyan beszelne az elso banyomasairol (mondjuk 6-12 honapnyi itt eles utan) az USA-rol? Van egy gyanum, hogy o is ilyen "sztereotipiakat" es egymondatos jellemzeseket adna...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.12. 17:29:04

@Határátkelő: pontosan igy van! Aki nem toltott el hosszabb idot egy kulturaban, az ezeket a hetkoznapokban eloadodo szituaciokban megnyilvanulo szokasokat/viselkedest fogja megtapasztalni.

Shaktee 2019.02.12. 17:32:31

@kék madár: méghogy troll! aszongya nem politizál :PP

kék madár 2019.02.12. 17:33:40

@MAXVAL bircaman közíró: amikor tortenelmet irsz, terkepet is szoktal hozza rajzolni?

Platonica 2019.02.12. 17:35:31

@Zsuzsi65: a koszones: en is itt dobbentem ra a kulonbsegre, nekem sokaig az volt a termeszetes, h belepek a boltba, es rogton koszonok (ez egy pici kozosseg, hozzateszem, nem a tecsoba megyek kurjongatva, hogy Hello v Good morning:-)
Az itt elok pedig nem koszonnek, csak amikor konkretan odalepnek mar a pulthoz.
Azt hiszem raszoktam erre mostanra, mert otthon meg abba futottam bele, hogy a benzinkutnal neztek bunkonak, mert nem rogton belepesnel koszontem (utolag egyertelmu volt szamomra, h ezt vartak), hanem akkor akartam, amikor ram kerul a sor fizetesnel. Szoval ezek igenis letezo kulonbsegek, amik nem feltetlenul tunnek fol, ha nem szembesitenek vele.

kék madár 2019.02.12. 17:41:59

@Zsuzsi65: en nem irnek le ilyen #1,2,3 pontokat 1 ev utan se semmirol az USA-ban (nagy orszag, stb). Az elso dolog amit megtanultam, az az, hogy nem altalanositunk csipobol, de ez nem jelenti azt, hogy ezek a listak ne lennenek erdekesek, hasznosak.
Csak ne irjunk mar le olyan semmitmondo hulyeseget, hogy Thou shalt not drink Czech lager, nem is tudom, honnan kezdjem, hogy miert, de ha akarod megteszem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.12. 17:42:26

@Platonica: igen, pontosan! Emlekszem, amikor a ferjemmel Bp-en bementunk valahova, meg is jegyezte, hogy miert/kinek koszonnek az emberek? :) Itt as USA-ban valoban akkor koszonnek, ha face-to-face kommunikacio van valakivel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.02.12. 17:44:25

@kék madár: Nem mindenki olyan sophisticated, mint te :) ne altalanosits :)))

kék madár 2019.02.12. 17:46:24

egyebkent sokszor tanulok ezekbol a listakbol, egy kulfoldi sok mindent meglat amit mi nem.

kék madár 2019.02.12. 17:50:05

viszont ez valoban tok vicces, talalo es jol meg is van irva (meg is irtak :)
matadornetwork.com/abroad/9-ways-humiliate-budapest/

Platonica 2019.02.12. 18:02:17

@kék madár: hat ez tenyleg sophisticated hehe... Froccs, palinka, sot karomkodas...
Nekem semmivel nem tunik jobbnak. Itt jon ki, hogy a sztereotipiak ellenere milyen szubjektiv az egesz.

Pöffetegecske 2019.02.12. 18:30:47

Magyarországon köszönnek? Na itt Svejcben szoktam rá, hogy mindenkinek illik köszönni, mert csak, meg mert a nyolcvan éves öreg még a kalapját is megbillenti. Sőt idegennek, ha bemutatnak, három puszi meg nagy ölelés, tisztára mint otthon a tinik a buszon. És nem valami kis faluban lakunk ám. Ehhez képest Pesten jobb esetben morogtak valamit, a buszmegállóban, de inkább nem, buszon meg pláne. Falun meg köszöntek, de ha Jó napot kívántam, akkor Adjon Istent mondott, ha Adjon Istent, akkor Napot, szóval külön szivatásnak éreztem, mint városi gyüttment, hogy nem tudom eltalálni miképpen kéne köszönnöm. Rátarti level ezer...

kék madár 2019.02.12. 18:36:46

@MAXVAL bircaman közíró: Mercatort hasznalj abban a Nagy Oroszorszag nagyobbnak latszik

Platonica 2019.02.12. 18:56:57

@kék madár: a', csak poenbol irtam! Nem tudtam kihagyni a ziccert!:-D

kék madár 2019.02.12. 20:04:33

@Platonica: kosz, remelem legalabb te elvezed :)

kék madár 2019.02.12. 20:16:28

@Shaktee: koszonom, nagyon klassz :)

Shaktee 2019.02.12. 21:47:12

@kék madár: van vér a pucában :-) Majd beszamolok milyen volt

Sean MacTíre 2019.02.12. 23:01:33

@MAXVAL bircaman közíró: pl hogy a tatarjaras alatt a nepesseg haromnegyedet kiirtottak es nem magyarokkal toltottek fel... szerencsere az ujonnan jottek befogadtak az itt elo magyarokat. ;)

Sean MacTíre 2019.02.12. 23:05:54

@kék madár: jot rohogtem koszi. :) Szegeny exlibsi, exkomcsi, exnaci, exbuzi birka...

Shaktee 2019.02.12. 23:44:30

@Sean MacTíre: valahun olvastam hogy olyan a birkát olvasni mint galuskaszagattóval önkielégülni..

:)))

kardio1 2019.02.12. 23:46:07

@Sean MacTíre: tudtommal a tatárjárás messze nem okozott akkora emberveszteséget, mint később a török uralom.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2019.02.13. 00:30:15

"szerencsere az ujonnan jottek befogadtak az itt elo magyarokat"
hunok, avarok, magyarok, tatárok, törökök, trianon és a cigányproblémák után valakinek épp itt az ideje, hogy elkezdjen gyanakodni és megválogatni, hogy miféle népek jöjjenek ide.

laci_52 2019.02.13. 08:19:16

Márpedig a szandál - zokni nélkül - már 15 fokban is rendkívül egészséges és praktikus viselet: nem izzad a lábad és javul a vérkeringése. Nem kell félni, nem fázol meg!

somlobodog 2019.02.13. 08:19:26

@Határátkelő: jó de minden ilyen poszt a pálinkával kezdődik vagy végződik. Értem hogy ennyit lát egy nulla magyart beszélő külföldi az orszagbol de ez elég volt 1-2x. De hogy az összes magyar poszt hasonló... Na mindegy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.13. 08:19:41

@Sean MacTíre:

Ez egy mítosz.

A győztesek eltúlozták a tatárjárás okozta károkat. A valóságban egy 20-30 km-es sávon kívül nem okoztak rombolást.

A tatár (valójában mongol) módszer az volt, hogy először csinálnak pár látványos ölést, majd a lakosságot meghódítják. Mi a fenének nekik üres terület? Ugyanezt csinálták mindenhol. Csak Mo-on elmaradt a második fázis.

samot1 2019.02.13. 08:19:51

@MAXVAL bircaman közíró:
Ez nem csak Mo-n van igy!Tapasztalatbol mondom!
Mindenhol idegen maradsz!

naty77 2019.02.13. 08:20:12

Én magyar vagyok és sosem éltem külföldön, de első pontnak én is a pálinkát írtam volna. :D annyira magyar dolog és mivel én nem szeretem nekem halálos, hogy erőltetik és minél idősebb vagyok annál nagyobb sértés, hogy nem kérek... De így vagyunk a kávéval is, azt is kínálják mindenhol és én azt sem szeretem és arra sem illik nemet mondani...
De a többi pont is tetszett, szerintem egész jól látja milyen a népünk.
Az maradt ki, hogy nem beszélünk idegen nyelveken, de kiabálva próbáljuk a magyart ráerőltetni a külföldire. Mert az is tipikus.
Meg még hirtelen eszembe jutott jó pár dolog. :D

Nem leszünk gyarmat ! 2019.02.13. 08:20:16

Ausztriában is rendszeresen köszönnek :)

legyetek 2019.02.13. 08:45:35

Ez a 10 pont nem Magyarországot jellemzi, hanem annak szerzőjét.

Terézágyú 2019.02.13. 09:05:45

Sziasztok?? Csókolom???

Pont a két "legszarabb" magyar köszönés tetszik neki???

Addig persze nincs baj, amíg két iskolás/két barát sziasztokkal köszön - de idegeneknek és idősebbeknek mondani tahóság.

A Csókolom pedig addig jó, amíg az óvodás mondja a nagymamájának. De amikor azt látjuk, hogy érettségire készülő (vagy éppen érettségizett) lányok is csókolommal köszönnek felnőtt férfiaknak...
Felejtsétek el. Jó napot (kívánok)

Periodista. 2019.02.13. 09:05:46

Érdekes, hogy a köszönést ennyire kiemeli! Ezek szerint a kanadai határ mellett az USA északi államaiban ez nem "divat"? Én Kaliforniában és New Yorkban azt tapasztaltam, hogy mindenki köszön a kollégáinak.

Cicaszemű 2019.02.13. 09:27:48

@glantos70: Műbőr szandál zoknival= NDK turista... :))

2019.02.13. 10:21:11

Hú, itt valami nagy baj van, ebből a posztból nem az derült ki, hogy Mo. a pokol hetedik bugyra, le kell venni gyorsan!!!!!!

erkölcsi hulla 2019.02.13. 10:52:04

@naty77: "én nem szeretem nekem halálos, hogy erőltetik és minél idősebb vagyok annál nagyobb sértés, hogy nem kérek.."

Ez azért van, mert elég nagy százaléka a lakosságnak alkoholista, persze nyilván tagadja, viszont ha vendégségbe mész, és megkínál mert alkoholt akar, de te nemet mondasz, veszélyezteted a napi/órai adagját, ezért mérges lesz, és még agresszívabban tukmálja.

2019.02.13. 10:52:13

Legendák teremtése rólunk ... Orosz utazásos oldalakról:
A magyar hajléktalanokon mindig tiszta és márkás cipő van. Szemléltetésül le is fényképeztek egyet, akire tényleg illett ez a leírás.
Másik: Nem tudom, hogy csinálják, de a budapesti hajléktalanok egyáltalán nem büdösek ...

2019.02.13. 11:37:46

@Coco Binky: hát ha az Erzsébet tél túloldaláról szagolod őket, akkor nem. Szállj fel a villamosra egy mellé, aztán megérzed a sanelötöst:)

erkölcsi hulla 2019.02.13. 11:38:10

Egyébként, kedves cenzor elvtárs, érdekes, hogy egy kommentemet kiengeded, mert az neked tetszik, a másikat nem, mert az már nem a szájízed szerinti.

Kettős mérce? Természetesen.

Határátkelő 2019.02.13. 11:40:01

@erkölcsi hulla: Kedves erkölcsi hulla!

Azt a lehetőséget se vessük el, hogy a be nem engedett kommented simán bunkóság volt és/vagy nem felelt meg a moderálási alapelveknek. Döntsd el, melyik a szimpatikusabb.

További jó szórakozást!

eo 2019.02.13. 12:29:36

A poszt egyszeruseget kifogasoloknak: vegyetek figyelembe, hogy a szerzo amerikai. Az angolszasz kulturaban az ennel melyenszantobb gondolatok kinyilvanitasa a legnagyobb udvariatlansag, es a luzerseg egyertelmu jele. A minap valaki a small talk elonyeit meltatta, jogosan, de akkor itt az erem masik oldala: a kizarolag small talk-ra redukalodo kommunikacio.

Lasd meg George Mikes: How Not to Be Clever.

partizánok 2019.02.13. 12:29:45

@kék madár: "te se tudsz 3 szot ertelmezni,"

Ha te mondod, akkor biztos így van! Minden erkölcsi jogod meg van, hogy ilyet mondj!
:-)

"Szoval demagog fidesz troll vagy."

Igen? És miért?
Meg tudnád indokolni vagy csak tettél egy demagóg kijelentést?
:-)

partizánok 2019.02.13. 12:31:22

@Shaktee:
Shaktee 2019.02.12. 17:32:31
"@kék madár: méghogy troll! aszongya nem politizál :PP "

Mi politikát láttál az írásomban?

tanato 2019.02.13. 12:47:08

@Határátkelő: Úgy néz ki egy tartósan itt élő 3.-ik világbél már vállalni fogja az interjút.

Platonica 2019.02.13. 12:53:43

@Periodista.: felreertetted sztem. Arrol ir, h Mo-on van egy 'belepek es koszonok rogton' pl boltba, benzinkuthoz, stb, mig az angolszasz vilagban ez nem divat, ott konkretan a face-to-face helyzetben koszon az ember. Mint ahogy Zsuzsi meg en is leirtuk a sajat tapasztalataink alapjan. Kollegakrol nem volt szo.

Platonica 2019.02.13. 12:57:02

@eo: "Az angolszasz kulturaban az ennel melyenszantobb gondolatok kinyilvanitasa a legnagyobb udvariatlansag, es a luzerseg egyertelmu jele."
Sztem ez igy tulzas. Abszolut lehet melyenszanto gondolatokat is kinyilvanitani akar irott, akar beszelgetos formaban is, de az nyilvan nem small talk, es nem is egy humorosnak szant karcolat keretein belul tortenik.

élhetetlen 2019.02.13. 13:43:10

@Terézágyú: „hogy érettségire készülő (vagy éppen érettségizett) lányok is csókolommal köszönnek felnőtt férfiaknak...”. Nincs ezzel semmi baj. Nyilván nem az akkor bemutatott felnőtt férfinak köszönnek csókolommal, hanem annak, akinek óvodás koruk óta így köszönnek. Ha tizenöt évesen váltana a gyerek, és a csókolom Gyula bácsi helyett jó napot, Gyula bácsit mondana, az olyan, mintha megtagadná az addigi bizalmas viszonyt. Persze összejönnek hülye szituk. 27 évig voltunk szomszédok. Nem jártunk át egymáshoz, csak a lépcsőházi traccsolás volt, még a süti csere is úgy ment, hogy csengetés, beadás, szóval nem zavartuk egymást, de jól elvoltunk. A két gyereket oázós korától ismertem, tegeződtünk, persze az anyával is, a férjjel nem. Így jött össze, hogy a 18 éves srác sziával, az apja csókolommal köszönt. Kicsit blőd, de így szoktuk meg.

Ellenzéki Tüntető 2019.02.13. 13:58:33

@partizánok: Mit nem értesz? Az volt a politika az írásodban, hogy nem o1g-ztél, mint egy haladó békés demokrata, hanem kifogásoltad. Tehát fidesztroll vagy.

Ellenzéki Tüntető 2019.02.13. 14:10:10

@Határátkelő: "a be nem engedett kommented simán bunkóság volt és/vagy nem felelt meg a moderálási alapelveknek"

Szemben az o1g-zős, fidesztrollozós megjegyzésekkel, amik releváns információk és egyáltalán nem személyeskedések.

Persze a moderálási elveknek lehet hogy megfeleltek. Ez mondjuk inkább a moderálási elveket minősíti.

2019.02.13. 14:36:25

A pálinka mellett az ételek is ilyenek, azt sem szabad visszautasítani, emellett mind az alkoholizmusnak, mind az elhízasnak kultusza van, aki nem iszik, az nem férfi, 100 kiló alatt meg csak karácsonyfadísz, a disznó és a férfi 100 kilótól kezdődik.

Én ma már előbbit annyira ignorálom, hogy maximum egyetlen kör, mert nem szeretem a páleszt, különösen nem a legtöbb jónak mondott, de közben csak szimplán erős kerítésszaggató házipáleszt. Az ételnél (főleg a tipikusan túl zsíros, túl paprikás magyaros ételeknél) meg örök harcot vívok. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem az van, hogy egyszer megmondod, hogy nem, és akkor megsértődnek, de békén hagynak, hanem onnantól kezdve egy fajta terror, amíg nem vagy hajlandó enni/inni belőle.

Kár, hogy alkohol terén csak a teljes absztinencia az elfogadható kifogás, az nem, hogy páleszt nem, okádék házibort nem, de sör vagy minőségi bor jöhet. Ugyanez ételnél, gondolkodtam már jobban járnék-e, ha egyesek vegetáriánusnak hinnének, de bőven akad gusztustalan kaja, amiben nincs hús, meg a húsos ételek közül is rengeteg a jó.

2019.02.13. 14:36:30

@erkölcsi hulla:
Szerintem nem ebből fakad. Vannak öregek, akik nem vags alig isznak, de a sajat főzésű gány házipáleszt akkor is le akarják nyomni a torkodon, ha maguk nem is isznak.

Weißkopf 2019.02.13. 16:24:25

Érdemes & érdekes megnézni O. Nagy Gábor klasszikus művének (Magyar szólások és közmondások) a MAGYAR vezérszó alatt található frazémáit. Többségük nem hízelgő a magyarokra.
Jobbágy alatt többek között ez olvasható (régies minősítéssel): Zsidó jobbágy tár kincs, tót jobbágy zsíros konyha, magyar jobbágy pörlő társ = legtöbb hasznot a zsidó jobbágy hajtja, sokat ér a szlovák jobbágy is, de a magyarral örökké csak baj van.

Weißkopf 2019.02.13. 16:24:30

@Zabalint: "onnantól kezdve egy fajta terror, amíg nem vagy hajlandó enni/inni belőle": szerintem ez a kínálót minősíti. Intelligens házigazda 1 "köszönöm, nem kérek" után nem erőlteti a dolgot.

Terézágyú 2019.02.13. 17:17:24

@élhetetlen:

" „hogy érettségire készülő (vagy éppen érettségizett) lányok is csókolommal köszönnek felnőtt férfiaknak...”. Nincs ezzel semmi baj. Nyilván nem az akkor bemutatott felnőtt férfinak köszönnek csókolommal"

De! Pontosan annak! Éppen ezért hoztam fel ezt, mert nem egyszer tapasztaltam!

"Ha tizenöt évesen váltana a gyerek, és a csókolom Gyula bácsi helyett jó napot, Gyula bácsit mondana, az olyan, mintha megtagadná az addigi bizalmas viszonyt."

Nem. Az emberek felnőnek, és egy felnőtt ne köszönjön úgy mint egy gyerek.

kék madár 2019.02.13. 17:51:07

@partizánok: sajnos nem tudom miert lettel demagog fidesz troll, segits!
:)

kék madár 2019.02.13. 18:04:24

@MAXVAL bircaman közíró: a legnagyobb es a legjobb orszag es Putyin mielott felkel nullaval oszt aztan megcsinalja az osszes fekvotamaszt es meg reggeli elott elmegy Sziriaba amerikai bombakat elkapkodni bal kezzel mielott azok korhazba csapodnanak.

Csak a yamaha 2019.02.13. 18:34:24

"Köszönj mindig"Ez jó..már mint hogy ezt mondani kell..ja és pont a külföldinek mondjuk mi ...Utóbbi pár évben nagyon elfelejtettek sokan köszönni(+kérni-kérdezni is..)és nem a külföldiek..

O1.G 2019.02.13. 18:34:24

@Weißkopf: zsidó jobbágy...olyan nem volt nem fizikai munkáról híresek.

2019.02.13. 19:33:27

Névnap mánia..

gabors 2019.02.13. 19:41:55

@kék madár: "ezek annyira gyermeted es gugye altalanositasok, hogy ez meg a matador szinvonalat se eri el'

pedig a matador ez !!! van ott jobb is :-)

gabors 2019.02.13. 21:03:19

@O1.G: "@Weißkopf: zsidó jobbágy...olyan nem volt nem fizikai munkáról híresek."

ez kib..szott nagy tevedes illetve szintiszta antiszemitizmus... egesz falvak voltak szatmarban de minden fele pl Lengyelorszagban vagy Ukrajnaban is szinte tiszta zsidok... ja hogy te mar ezt nem tudod mert a nacik pont ezeket irtottak ki eloszor Mo-on es a megmaradottak szinte mind varosi "hiresek" voltak...

Mit gondolosz a kibucokban kik dolgoztak es dolgoznak ???

Nam akarod ide irni hogy karvaj toke meg Soros meg a hasonlok ?

Shaktee 2019.02.13. 21:18:14

@O1.G: Ne beszélj bornirt marhaságokat.

gabors 2019.02.13. 23:32:11

@Shaktee: yeah lattam mar a totalcaro-on reggel ... masnak is ajanlhatom en is szivesen..... nem sokan elnek mar azok kozul akik a WWII-ben harcoltak is ...:-((((

O1.G 2019.02.14. 10:32:43

@gabors: "Nam akarod ide irni hogy"...minek hisz bármi negatív, ha igaz, ha nem egyből antiszemitizmus ugye? Pont mint a kissebbségre,detto.

engedélyes pinaellenőr 2019.02.14. 10:32:51

@gabors: Csakhát ők nem földet műveltek többnyire. Bótot , kocsmát működtettek , csempésztek, kisebb kölcsönügyleteket folytattak. Olvasd el Bartha Miklós: Kazárföldön c. munkáját..

Shaktee 2019.02.14. 15:11:19

@gabors: hajdanában megvolt a Yeager PC shooter, simulator game :-)

Shaktee 2019.02.14. 15:11:29

@gabors: hajdanában megvolt a Yeager PC shooter, simulator game :-)

Buchhalter 2019.02.16. 08:33:08

@Shaktee: csak SZJA-t nem kell fizetni 4 gyerek után Nyugdíj TB és a többi apró kell fizetni.

Wod Meselo 2019.02.20. 09:49:57

Fekete kolbász? A szerző netán kukából, esetleg dögkútból szerzi be az alapokat?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása