oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 28. 06:30,  Ketten a világ ellen 84 komment

2019. január 28. 06:30 Határátkelő

Ketten a világ ellen

Noha a minap már átléptük a 2700. posztot a Határátkelő történetében, bizton állíthatom, hogy a maihoz hasonló még nem nagyon volt az elmúlt hét és fél évben. Gábor történetének címe az is lehetne, hogy Thaiföld alulnézetből, mert a magyarok által is kedvelt országnak egy egészen másfajta arcát mutatja meg.

cim_205.jpgA muay thai szinte az egyetlen kitörési lehetőség a szegény családok gyermekei számára. Manapság a legtöbb tanonc a mianmari határ menekülttáborainak árva gyermekei közül kerül ki

„Az érettségi után pár pár évig segítőként, mentorként dolgoztam, roma gyerekeket tanítottam angolra és informatikára és különféle oktatási programokat szerveztem. 2017 áprilisa, amikor megérkeztem Thaiföld egy északi provinciájába, hogy az Uttaradit Rajabat egyetemen elkezdjem az üzleti szakot, egy új élet kezdetét és lehetőségét jelentette. 

Egyik legjobb diákként végeztem az első évben. Emlékszem apám bátorító szavaira, hogy fontos az egyetem és támogatni foglak, mert megváltoztathatod az életed. Azonban ennek egyik napról a másikra vége szakadt, nem tudtak tovább anyagilag támogatni. 

Nem volt időm kideríteni, hogy miért, lépnem kellett, mert egyetemistaként, mint sokan, én is máról-holnapra éltem. Ösztöndíjat nem kaphattam mivel nem vagyok thai állampolgár, diákhitelt sem igényelhettem. 

A thai egyetemek sokkal szigorúbban veszik az előadásokon való megjelenést, ezért a munka, főleg vidéken, az egyetem mellett eléggé korlátozott: a szerencsésebbeknek a szülei finanszírozzák, sokaknak marad a diákhitel adósrabszolgasága. 

A diplomás kezdő fizetés mindössze 12-13 000 Baht (100-110 000 Ft), ennyit egy kezdő motoros futár is megkeres, azonban a diplomás pályakezdőknek sem egyszerű: a diplomás munkaerőpiac, még a multicégeket is beleértve merev és urambátyám-rendszerű Thaiföldön, a junior állásokért újabb súlyos tíz- vagy százezrekkel kell a basáskodó főnököket megkenni. Hogy milyen alulfizetett munkák állnak rendelkezésre a diákoknak, azt később volt szerencsém megtapasztalni. 

A szerelem 

Szerencsére angol tanításból sikerült megélni, arra elég volt, hogy ne haljunk éhen.
Az egyetemen ismertem meg Yont, aki egy ladyboy volt, közegészségügyet tanult, azaz kb. ugyanazt tudta, mint egy nővér. 

Habár külsőre teljesen lánynak tűnt, az elején közölte, hogy ő genetikailag fiú. Yon segített diákokat találni ebben az időben. Angolra tanítottam és vizsgákra készítettem fel őket. Yonnal elég szoros kapcsolat alakult ki közöttünk, egymásba szerettünk, s azóta is együtt vagyunk.

Közben újabb pénzkereseti lehetőségek után kutatva egy helyi Muay Thai klubba is beléptem. Több mint három éves thai box tapasztalattal rendelkezem, így hamarosan be is neveztek versenyekre. 

Párom ennek nem örült, mert féltett, de kellett a pénz és elkezdtem a tréninget komolyabban venni: reggel 5-kor keltem és 10 km futás után különféle erősítő gyakorlatok, 30 perc ugrókötél következett, majd klincselés 20-30 percig, végül 3 menet bunyó. Délután ugyanez a menetrend, az edzés 16:30 -tól 20:30-ig tartott - heti 6 napon át. Elég kemény tréningek voltak védőfelszerelés nélkül. 

Egy hét után már versenyeztem helyi klubokkal illetve helyi nakmuay harcosokkal, 500 – 1000 baht (4200 - 8400 Ft) fizetséget kaptam egy-egy hétvégi versenyért. Később komoly sérüléseim is lettek, egy meccsen sípcsontrepedés és lábujjtörés. 2-3 hónapig alig tudtam járni, a lábujjam 6 hónap után is fájt, így nem tudtam „összeverekedni” elég pénzt ahhoz, hogy a második félévet befizessem. 

24 óra az ország elhagyására 

A vízumom lejárt és 24 órát kaptam, hogy elhagyjam az országot, hogy a szomszédos ország konzulátusán vízumot újíthassak. Amennyiben nem tudom elhagyni, lecsuktak volna addig, amíg valaki nem fizeti ki a repülőjegyet meg a büntetést. 

Barátnőm eközben zálogba adta a dolgait, természetesen a tudtom nélkül, mivel én nem akartam ezt. De ha ő nem fizeti ki a vízumom + az iskolai tandíj felét, akkor én lehet, hogy már nem is élnék. De ő mentett meg a thai börtöntől, amelynek az ingyen bokszleckéken kívül nem sok előnye van. :)

2018 januárjában kezdtük a második félévet. Versenyezni már nem tudtam a sérülésem miatt, diákmunka vagy részmunkaidő külföldieknek tiltott. A tanítványaimból éppen futotta a tandíjra és az albérletre, de januártól májusig csak rizst ettünk, elég nehéz időszak volt, úgy éreztem magam, mint az amerikai hadifoglyok, akiknek a japánok kalóriára pontosan kimérték, hogy mennyi rizs elegendő az életben maradáshoz. 

A párom kitartott mellettem, ami hihetetlen, sosem tapasztalt erőt adott, hogy ne adjam fel és küzdjek tovább. Emlékszem, azt mondta, végigcsináljuk együtt, nem fog elhagyni. Inkább nekem segített, mint magának, pedig neki is volt elég baja: Thaiföldön minden áprilisban esedékes a kötelező a military lottery, ami alól a ladyboyok sem kivételek. 

Igen, jól értettük: a 18-21 éves korosztály kb. egyharmadát „besorsolják” katonának. Természetesen akinek pénze van, az ebből is kihúzhatja magát.

Barátnőm, mint tanuló eddig halasztotta a katonai lottót és most újra a sorozóbizottság elé került. Pár kérdést feltett, hogy mivel ő ladyboy, női külseje és teste van és hormonokat szed, így felmentésért folyamodna. 

Válaszként a sorozótiszt üvöltözni kezdett vele, több száz ember előtt megalázta és megfenyegette: amennyiben megpróbál ez alól megszökni, börtönbe zárják, és a családjának is ártanak. 

Ebben a percben tudtam, hogy Thaiföldön nem maradhatok, viszont nélküle nem akarom elhagyni az országot sem: elhatároztam, hogy segítek neki és össze fogunk házasodni. 2019 áprilisig van időnk, mert a következő sorozás akkor esedékes. 

Az ügynökségek piszkos valósága

Nem volt más lehetőségem, pénzt kellett keresni, hogy a menekülést és az életkezdést finanszírozhassam. Halasztást kértem az egyetemtől, regisztráltam egy ügynökségnél, amely tanárokat közvetít ki középiskoláknak. 

Időközben volt szerencsém megismerni a párom családját is, tanúja voltam, amint az apja megfenyegette, hogy ha engem választ, elvágja a torkát.

Egy bangkoki ügynökség munkát ajánlott egy középiskolában, ahol el is kezdtem dolgozni angoltanárként, papírok nélkül, amely elég rizikós a bevándorlási hivatal + rendőrség ellenőrzései miatt. 

Ezekről az ügynökségekről tudni kell, hogy előszeretettel használják ki a munkavállalási engedély nélküli külföldieket: felveszik őket, azt mondván, hogy papírok nélkül is dolgozhat, aztán 1 hónap után arra hivatkozva, hogy még nem érkezett meg az iskolától valami dokumentum, késlelteti a szerződésben megjelölt 32-35 000 bahtot (280-305 000 Ft ). 

Ami természetesen a második, ingyen ledolgozott hónapban sem jön meg, ekkor pedig arra hivatkozva, hogy hatósági ellenőrzés volt, kirúgják a tanárt, természetesen fizetés nélkül, és jöhet a következő, két hónapos tanár. 

Az első iskolában a „tanulópénzt” én is kifizettem, utána azonban szerencsére pár hónapra fellélegezhettem: egy elég híres iskolában, Chiang Raiban tanítottam pár hónapot és megpróbáltam elég pénzt összeszedni kettőnknek, hogy új életet kezdjünk Európában. 

A diákok nagyon szerettek és ez idő alatt megtanultak alapszinten kommunikálni. Azt is tudni kell ezekről az ügynökségekről, hogy kb. havi 60 000 – 80 000 bahtot vesznek fel az iskolától, ebből havi 32-40 000-et kap a tanár. (A 40 000-et az anyanyelvű angolok, a 32 000-et a nem anyanyelvűek kapják.) 

Bárhogy is, a kapzsi ügynökségek miatt kb. havi 1000 -1300 USD körüli szinten tartott fizetésért a legritkább esetben találnak anyanyelvi angolt. A legtöbb angoltanár lengyel, magyar, román vagy ukrán. 

A cockney roncs 

Az iskola természetesen amerikainak hazudja őket a szülők felé, hogy minél magasabb “tea money”- szedhessenek be a szülőktől. Ha nagy ritkán fel is bukkan anyanyelvi angol, akkor az egy alkoholista lumpen, akitől a thai tantestület hanyatt esik, hogy hű végre egy native, és kirúgják a nem anyanyelvi angoltanárt. 

Hát a mi iskolánkba is beállított egy ilyen cockney roncs, engem kirúgtak, de azt elvárták, hogy az utolsó két napban tanítsam be. A szerencsétlen az alapvető nyelvtannal sem volt tisztában, remegő kézzel kezdett a táblára írni, és whiskygőzzel együtt érthetetlen akcentust bocsátott ki magából: nekem kellett tolmácsolnom közte és a 7-8 éves, ijedt arcú tanulók között.

Tapasztalat semmi, a lesson planről azt hitte, hogy az a tankönyv és azt megírják helyette. Bohózatba illett volna, ha az utolsó napon nem könnyes szemekkel búcsúznak a diákok tőlem. 

1_193.jpgChiang Rai-i osztályom, amelyre később rászabadították az alkoholista idegroncsot

A tanulói vízumról, ami a külföldi egyetemistáknak jár, tudni kell, hogy 90 naponta meg kell jelenni a hatóság előtt, elvileg az egyetemi várost sem hagyhatnám el engedély nélkül. 

Természetesen munkát sem lehet vállalni mellette, így az elmúlt hónapokban az angoltanári munkámmal 100 000 bahtos bírságot kockáztattam. 

Munkavállalási vízum híján az ember kiszolgáltatott, így következő munkahelyemen, egy rendőröktől hemzsegő északnyugati provinciában is csak napi ingyen szállást-kaját akart felkínálni munkaadóm, egy iskolaigazgató, akinek személyi asszisztense lettem, napi 12-14 órát dolgoztam heti 7 napban. 

Felváltva dicsérte önmagát, hogy ő mekkora istenfélő, aki élete során több millióval segítette az egyházat és különböző árvaházakat, illetve bibliai idézetekkel alátámasztott példákkal alázott engem, hangoztatva, hogy érezzem magam megtisztelve, hogy egy ilyen erkölcsi hatalmasságnak dolgozhatok, mint ő.

Egy hónapot maradtam, ezután visszatérve a párom szülővárosába a helyi iskolákat körbejárva, sikerült itt-ott angoltanárként megragadni, azonban ez nem jelent többet havi 5000 bahtnál: mert a falu elég szegény, külföldi még nem járt itt, az angolt szinte senki sem beszéli. 

Munka a rizsföldön 

Tanítás mellett dolgoztam rizsföldön, zöldségeket szedtem és ültettem, kapáltam. Tealevél-szedésből élünk most, reggel fél 5-kor kelünk és délután 5-ig dolgozunk napi 50-90 bahtért. Ez épp annyira elég, hogy ne haljunk éhen. 

12 órás munka 35-40 fokban, ha esik, akkor is. A föld tele van kígyókkal, nem egyszer a lábaim között siklottak át. Volt, hogy valakit megmart a szomszéd földön és ott halt meg fél órán belül.

2_155.jpgTealevél szedés napi 400-700 forintért 

Pénzünk elmegy a hormontablettákra és élelmiszerre, spórolni nem tudunk. A párom a mezőgazdasági segédmunkán kívül sem tud más munkát vállalni, mivel feketelistán van a katonaság miatt. 

Rengeteg helyet megpróbáltunk, mindenhol elutasították a katonaság miatt. Ami alól megadná a mentességet a katonai diktatúra, ha a párom már túl lenne a nem-átalakító műtéten, ami kb. egymillió bahtba (kb. 8 millió forintba) kerülne. 

Azoknak a lady boyoknak, akik nem tudják ezt megfizetni csak a rabszolgamunka vagy a kényszerprostitúció marad, így ő stresszben van és az öngyilkosságon is gondolkodik, mivel nem akar távol lenni tőlem. Hogy hányan lettek már öngyilkosok a katonaság miatt, titkolja a statisztika, hiszen Thaiföld a mosoly országa. 

Két hónap maradt 

Kevesebb, mint két hónapom van valamit tenni. A konzul nem segít, mert az elsődleges kapcsolatot a család, illetve barátok jelentik, akik nagyrészt magamra hagytak az elmúlt években. 

A házasságot a magyar kormány alkotmányilag nem ismeri el a két azonos nemű között, csak élettársi kapcsolatot létesíthetünk. Márciusban kell elhagynom az országot, azért küzdök, hogy párom velem jöhessen, mert azért érdemes küzdeni, ha valaki megtalálja a lelki társát. 

Nem egy helyzetem volt, hogy meghaltam volna, de ő segített. De a probléma a pénz és a vízum, és  ha kapna is munkát Európában, visszatoloncolják a katonaság miatt. Szóval az egyetlen mód, ami lehetséges, hogy valahol menedéket kérjünk. 

A menekültstátuszon gondolkodunk, ami egy lehetőséget ad az új életkezdésre, ezért szabadidőmben segítő szervezeteknek írogatok levelet, egyelőre nulla eredménnyel. Nem tudom, kinek vannak útjában a céljaink, amely mindössze annyi, hogy szeretnénk valahol együtt boldogságban és békességben élni.” 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1314590518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.01.28. 07:53:21

Egyre jobban tetszik Európa.

Mick Richards (UK) 2019.01.28. 08:34:38

Na ugye, hogy nem mindenki a penzert hataratkel.

Csodabogár 2019.01.28. 09:09:33

Nem értem, hogy alapból minek ment Thailandba egyetemre.
Egynemüek közti házasságot már igen sok helyen elismerik. Skandináviában és Németországban biztos de gondolom máshol is.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2019.01.28. 10:43:24

Nem semmi történet...:(
Drukkolok, hogy sikerüljön megoldást találnotok!

Dammiel 2019.01.28. 10:56:38

Rendkívül kitartó egy ember ez a srác. Iyen fiatalon! Én is remélem, hogy jó vége lesz a sztorinak, meg hogy d.u.-ra nem kapjàk itt szét a megmondóemberek.

Arthamyr 2019.01.28. 11:02:16

Nehezen látom, hogy ennek a történetnek hogyan lesz jó vége.

Dammiel 2019.01.28. 11:25:35

@Arthamyr: én se, de azért remélni még lehet, ha segíteni nem is tudok.

London2009 2019.01.28. 11:33:14

A srac helyeben en visszajonnek Europaba es elkezdenek valahol normalis penzt keresni. Abbol tudna tamogatni a parjat, meg kitalalni, hogy mi legyen a kovetkezo lepes. Tealevelet szedni az eletet kockaztatva napi 400-700 forintert eleg ertelmetlen dolog. Habar igy vegiggondolva, lenne penze repulojegyre ha etelre is alig van? Igaz ez a tortenet egyaltalan? Annyira hihetetlennek hangzik… rizsfold, katonasag, tealevel szedes, ladyboy, wow.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.28. 11:42:00

@Csodabogár:
"...Thailandba..."

"Thaifoldre" lesz az helyesen ;)

tanato 2019.01.28. 12:07:14

@Catgirl: Mi a fene, te még élsz?Rég láttalak itt.

London2009 2019.01.28. 12:44:06

@tanato: Nem reagaltam multkor a kommentedre. Valtozatlanul nem gondolom azt, hogy azzal kellene a jomodot merni, hogy ki megy telen nyaralni. Ez aztan nem mutat meg semmit. Illetve meg annyit fuznek hozza, hogy itt sem az atlag csalad megy tobbszor egy evben draga nyaralasra, hanem azert inkabb a tehetosebbek. Ebbol valoszinuleg tobb van itt, mint Mo-n, de azert messzemeno kovetkezeteteseket ebbol kar levonni.

Arthamyr 2019.01.28. 12:57:32

@dddddddddddddd: A hozzászólásod nem is láttam (még ha a szóhasználat azt is sugallná), még előtte kezdtem el írni, csak közben sikerült egy egy órásnál hosszabb konferenciahívásba kerülnöm, és nem frissítettem. :D

Arthamyr 2019.01.28. 13:05:33

@London2009: Na igen, ezen én is elgondolkodtam.

"Egyik legjobb diákként végeztem az első évben. Emlékszem apám bátorító szavaira, hogy fontos az egyetem és támogatni foglak, mert megváltoztathatod az életed. Azonban ennek egyik napról a másikra vége szakadt, nem tudtak tovább anyagilag támogatni. " - Nem értem, hogy hogy szakad vége ennek egyik pillanatról másikra. Az apa/szülők vajon miért vállalták ezt, ha volt rá esély, hogy egyik pillanatról a másikra ez megszakad? Miért engedték el a kezét, és hogy következhetet be ez egyik napról a másikra, ezek számomra felfoghatatlan dolgok. Az egyik nap még van havi párszázezer forintom a gyerekem támogatására, aztán hirtelen, minden előjel nélkül ez megszűnik? Ezt mégis hogy?

Miért gondolom, hogy ezekre a kérdésekre nem fogunk választ kapni és a posztert sem fogjuk itt látni? :)

Arthamyr 2019.01.28. 13:08:24

@Kövérmadár [swe]: Ha már Thaifold, a svédeknél nincs ö betű? :P

London2009 2019.01.28. 13:13:04

@Arthamyr: varj, a harcos multat kihagytam. Azert az is elegge filmbeillo. Lehet, hogy kiderult a ladyboy szerelem es megszunt az apanazs. Ki tudja?

Csodabogár 2019.01.28. 13:23:26

@London2009: Végső soron a szülőkkel bármi történhetett. Nyugdíjazás, betegség, bármi. A gyerek már felnőtt volt, gondolták megél magától. De a ladyboy nekem is gyanús, mármint a szülői támogatással kapcsolatban.
Ti jobban bele láttok a világba mint én. Van valami olyan egyetem Thaiföldön, ami máshol nincs, tehát csak ott lehet azt a valamit tanulni???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2019.01.28. 13:24:04

@Arthamyr:
Telefonrol irok, azon a sved ekezetes betuk is ugyanolyan macerasok, mint a magyarok, igy nem hasznalom egyiket sem (csak ha notebookrol irok).

London2009 2019.01.28. 13:31:14

@Csodabogár: Nem hinnem, hogy van olyan. De a cikk alapjan businesst ment oda tanulni. Ugyhogy ezt meg vegkepp nem ertem, hogy miert Thaifoldon kell, de vegulis, miert ne. Kulonben olyannyira nem latok bele jobban a vilagba, hogy azt sem tudom ez a ladyboy dolog, hogy mukodik. Most aki ladyboyt szeret, az meleg? Vagy hetero, csak elnezi a ladyboynak a hianyossagait, illetve extra adottsagait? Na latod, ennyire nem latok bele jobban a vilagba. :D

tanato 2019.01.28. 13:44:38

@London2009: MÚlt héten volt nálam egy fiatalasszony egy jól menő vállalkozó felesége,kicsit lázas volt meg taknyos,mondta hogy utazik mehet e így meg milyen szereket vigyen.Kérdeztem,merre ,hová,mennyi időre?Tudod milyen nehezen árulta el hogy a trópusokra pontosan a Maldív szigetekre,két hétre?Csak az hatott hogy engem köt a titoktartás nem mondom meg senkinek.Mivel nem mindegy hogy trópusokra Izlandra vagy Európán belül megy és . nem mindegy hogy két hétre vagy egy évre./A gyógyszerek miatt/

takarék-láng 2019.01.28. 13:59:19

@Arthamyr: "Miért engedték el a kezét, és hogy következhetet be ez egyik napról a másikra, ezek számomra felfoghatatlan dolgok"
- szamomra nem.

Golf2 2019.01.28. 14:08:50

@tanato: nehezen árulta el...Képzeld a NAV-osnak hogy hallgatna.

tanato 2019.01.28. 14:18:10

@Golf2: Hát igen mo.-on ilyen vetülete is van a dolognak.

London2009 2019.01.28. 14:46:59

@tanato: Ezt meg tudom erteni. Igy vagyok ezzel en is. Akinek nem muszaj, nem kotok az orrara semmit.

tanato 2019.01.28. 15:07:16

@London2009: Így van,főleg ilyen itthon kényes témának számító dologban.

Arthamyr 2019.01.28. 15:32:55

@takarék-láng: Akkor felvilágosíthatnál. :)

négyzet 2019.01.28. 15:34:18

Érdekes történet. Azt a motivációt mondjuk érdemes lett volna legalább egy mondatban kifejteni, hogy miért Thaiföldre ment egyetemre. Vannak olyan barátaim, akik hasonlóan, tanulóvízummal mentek a Távol-Keletre, szóval ezt a részét ismerem, de mindannyiszor volt valami további ok a választásban. Ki kínait tanult, ki buddhizmust. Ezeket tényleg ott lehet.

Hogy milyen vízumot kaphatna a párja, hát ebben abszolút nem vagyok képben. Tanulóvízum európai irányba is valszeg működne, de pénzbe kerül a tanulás, jó sokba. A munkavállalásihoz az eü-s háttér lehet, hogy jó kezdet, de biztos nem elég önmagában, vagy de?

Mondjuk a képen nem tealevelet szednek, hanem virágot. Van valami ilyesféle ehető virág, mintha már láttam volna valahol boltban.

London2009 2019.01.28. 15:34:53

@tanato: Ez nem csak Magyarorszagon kenyes, ez szerintem mindenhol az. Lehet, hogy a baratokkal, csaladdal szivesen megosztasz nyaralas elmenyt, uj auto vagy hazvasarlas hiret stb. De a kollegaknak, ismerosoknek mar nem biztos, hogy beszamolnal ezekrol. Ez igy termeszetes.

tanato 2019.01.28. 15:43:28

@London2009: MO.-on kényesebb sajnos egyrészt szegényebb ország másrészt,az általam említett két témakör több okból is nem általános,harmadrészt a sárga faktor,sajna az is magas mo.-on

London2009 2019.01.28. 16:09:57

@tanato: Ez csak attol fugg, hogy kikbol all a barati/ismeretsegi korod. Meg mindig nem ertek egyet azzal, hogy ez orszag specifikus. Itt is vannak irigyek ugyanugy. Ezt honnan tudod, hogy a magyarok irigyebbek lennenek, mint mashol? Bar pont a napokban egy Mo-n elo ismerosom azt allapitotta meg, hogy Mo-n vagy proli van, vagy ujgazdag. A ketto kozott alig maradt valami. Nem tudok ebben mar allast foglalni, mert tiz eve nem ott elek.
Sajat tapasztalatbol annyit tudok hozzafuzni, hogy biztos hallottal errol a kutba esett spanyol kisfiu eseterol. Dobbenetes kommentek voltak a magyar oldalakon. Neveto likeok a cikk alatt, a szulok, a mentok, a bizakodok hibaztatasa, elkepeszto. Ezzel szemben a BBC-n csupa szomoru like, mindenki az egyutterzeset fejezte ki, a csaladnak kitartast kivant, a kulonbseg szinte elkepeszto volt es engem nagyon megdobbentett.

Csodabogár 2019.01.28. 16:11:51

@London2009: Ebben a témában most kezdek kiművelődni. Az elmult 2 hétben két félig meddig tudományos dokumentumot láttam a mémet közszolgálati tv-ben. Az egyiknek volt felesége és a feleség nem volt igazán boldog a férje nővé válásának. A másik boldog volt, mert már férfiként is a nőiességét szerette a férjében, aki most már nő. Úgy tűnik divatban van most a téma. Januártól már nem csak fiu vagy lány születik, hanem esetleg diverse is. Persze nekem ez is magas, mert a mutatott esetek mindkettő 40 körül jött elő a nővé válás vágya ami komoly műtétekkel járt, tehát eleve születéskor mégse volt az illető diverse. Szerencsére öreg vagyok már, így biztos nem kerül sor hivatalos levelek írására, ami az én munkás koromban még többnyire Dear Sir, Madam kezdetű volt. Most még a Diverset is oda kellene biggyeszteni.:-)))

Csodabogár 2019.01.28. 16:14:50

@tanato: Ugyan! Utazik credit kártyával fizet, még azt is tudhatják ha akarják, hogy hol vacsorázott. Számomra érthetetlen az ilyen titkolózás, de nem vagyunk egyformák.

London2009 2019.01.28. 16:22:39

@Csodabogár: Tenyleg nagyon ki vagy mar muvelodve a temaban. Nekem az a velemenyem, illetve en azt tartanam logikusnak, hogy egy egeszseges hetero ferfi nem vonzodik a ladyboyokhoz. Hiszen azert az technikailag megis csak ferfi. De feltetelezem, hogy egy biszexnek ez nem jelent problemat. Naiv agyammal pedig ugyanezt gondolom, hogy egy meleg ferfi nem vonzodik a ladyboyokhoz, hiszen o a ferfiakhoz, ferfi kulsovel rendelkezokhez vonzodik? De ebben mar nem vagyok annyira biztos, igazabol fogalmam sincs. Tobb ladyboyt lattam mar a vilagban jarva-kelve es elkepesztoen gyonyoruek tudnak lenni. De azert nem irigylem oket, baromi nagy terhet kell cipelniuk. Konzervativ velemenyem van a gyerekek szabad identitas valasztasarol meg errol a diverse orultsegrol, ugyhogy inkabb megtartom magamnak es nem borzolom a kedelyeket.

Shaktee 2019.01.28. 17:00:13

@London2009: mondjad csak tesókám, nem szabad bentartani a dolgokat :P

Arthamyr 2019.01.28. 17:05:47

@Kövérmadár [swe]: Telefonra van többnyelvű billentyűzet, autocomplete-tel. Én gboardot használok, ha megy magyarul, tuti megy svédül is. Mondjuk néha nem okos, és hülyeségeket ír be, de azért többnyire segít. :) Mondjuk nem tudom milyen telefonod van, de kizárt, hogy ne lenne bármelyikre ilyesmi, hacsak nem valami nagyon régi típus.

London2009 2019.01.28. 17:09:50

@Shaktee: nem mondom, mert akkor nem tudnanak lelibsizni itt a blogon. :D

Shaktee 2019.01.28. 17:13:38

@London2009: :-)

A francia eurozvizios gyoztes is egy "ladyboy".

Mit szoltok fhanciák?

Arthamyr 2019.01.28. 17:14:33

@London2009: Lehet, de nem ezt írta a poszt. Ha ezt írta volna, akkor érteném, még ha nem is értenék egyet a szülők eljárásával.

Ahogy mondjuk szülőként az ellen is foggal-körömmel küzdöttem volna, hogy a gyerekem Thaiföldön tanuljon. Szerintem tök jó dolog, hogy Európában születtünk, ahol kiváló az oktatás, nem értem, miért pont a 3. világ egy "katonai diktatúrájában" (a posztból szedtem) kellene tanulnia és élnie egy európai fiatalnak.
Thaiföldnek is megvan a létjogosultsága bizonyos esetekben (pl. Kövérmadár korai nyugdíja vagy csak odamenni pár évre henyélni), de nem gondolom, hogy egy európai fiatalnak ott kéne megtennie az első önálló lépéseit az életben, ezzel szerintem eléggé lábon lövi magát. Európába születni szerencsés kiváltság, ezt kár így elpazarolni, érdemesebb inkább megbecsülni. Persze ez csak az én véleményem.

London2009 2019.01.28. 17:23:08

@Arthamyr: ja, ja, egyetertek. Valtozatlanul azt gondolom, hogy ez a poszt nagy valoszinuseggel nem igaz. Annyi hulyeseg van benne, mar elnezest, hogy nehezen hiszem el, hogy valaki ilyen donteseket hoz. Ez a harcos mult, teaszedes, a parja nelkul mar tobbszor majdnem meghalt volna, hmm... oke!

blackhairlady 2019.01.28. 17:25:23

Wow! nehez ehhez hozzafuzni barmit is. Remelem megoldodik a problema marciusig.
Esetleg egy ujabb posztot is kaphatnank, hogy hogy alakult a sorsuk.

blackhairlady 2019.01.28. 17:26:43

@Csodabogár: "Úgy tűnik divatban van most a téma. "
Kb most jott el az ideje, hogy mindenki sokkal batrabban beszel rola. Nem hinnem, hogy tobb LGBTQ lenne mint regen csak a vailag kezd emgvaltozni es mar lehet rola beszelni nyiltan.

Csodabogár 2019.01.28. 18:02:25

@Shaktee:Ez kutyagumi a pár évvel ezelőtti osztrákhoz képest.

Shaktee 2019.01.28. 18:05:07

@Csodabogár: ezerrel nyomul a birca meleglobbija :P

Csodabogár 2019.01.28. 18:08:12

@blackhairlady: Engem nem zavar, csak feltünt a tv-ben most egymás után. Biztos vagyok benne, hogy mindig is voltak ilyenek, no meg hermafroditák is. Emlékezetem szerint létezik egy római kori szobor is, no meg egy Michelangelonak tulajdonított rajz. Nem is beszélve az ilyeneket gyűjtőkről, mármint műveket, ami nemigen kerül nyilvánosság elé.

tanato 2019.01.28. 18:13:58

@London2009: Szerintem egy szegény országban sokkal irigyebbek a relatíve gazdag rétegre éppen amiatt hogy az átlagszínvonal lent van.Egy kissé magasabb átlagszínvonalú országban jobban elnézik a gazdagságot/még a kiugrót is/És ugye egy téli thai telelés-nyaralás egy skandináv állambéli mondjuk ált, iskolai énektanárnak/elemenekülvén a sötétség és hideg elől/ nem egy akkora szenzáció mint egy magyar ált iskolai énektanárnak,ez azért a második esetben nem általános a bérszínvonalak különbsége miatt..A második pontod is igaz sajnos nagyon nagy a társadalmi különbség,relatíve sok szegény kevés gazdag és a közép meg eltűnőben.
A spanyol esethez való hozzáállás is sajnos muatatja a társadalmi morált,ami lejtmenetben van

tanato 2019.01.28. 18:15:31

@tanato: Ja az énektanárt azért írtam mert az iskolai énektanárom már jó ideje Finnországban él és simán el tudnak menni téli thai vagy egyéb trópusi nyaralásra,itthon ezt nem tehette meg.

tanato 2019.01.28. 18:19:59

@Csodabogár: Tényleg érthetetlen,kisebb fajsúllyal én is találkoztam ezzel amikor egy asszistensnő aki velem dolgozott,elment nyári szabadságra.Mondta hogy csak otthon lesznek meg a kiskertjüket tartják rendben azért kell a szabadság.Azután több hónappal másoktól tudtam meg hogy majd egy hónapot Görögországban kempingeztek.Persze nem buktattam le,de én sem értettem ezt a titkolózást.Sztem. komm. örökség,jaj csak nehogy azt gondolják hogy sok pénzem van,inkább szegénynek mutatom magam.

London2009 2019.01.28. 18:28:35

@tanato: a kornyezetunk szempontjabol ez sokkal jobb, hogy nem tud mindenki Thaifoldre menni telelni. : ) Csak viccelek, bar ez igy van. Itt az altalanos iskolai tanarno ha osszegyujti a penzet, akkor valoszinuleg el fog tudnni menni telelni, de azert ketlem, hogy ezt minden evben meg tudna tenni. Itt sincsenek kiemelkedoen fizetve a pedagogusok, de azert nem ehberen vannak, mint Mo-n.

tanato 2019.01.28. 19:05:16

@London2009: Jó hát persze, van a harmadik világ, van az első a gazdag nyugati államok meg van a második világ a posztszovjet régió .Tkp. még szerencsések vagyunk hogy a másodikba születtünk.

Arthamyr 2019.01.28. 19:55:43

@tanato: Szabadon és kényelmesen a "gazdag nyugati államokba" lehet menni, így teljesen felesleges elszeparálni ezeket. Posztszovjet régió... Mi gátol meg egy bolgár, lengyel, magyar, szlovák stb. embert, hogy kb. akármelyik "gazdag nyugati államba" elmenjen? Leginkább önmaga. EU-ban vagyunk, még, de pl. sok ukrán, orosz is simán megcsinálja, pedig nekik nem jár automatikusan. Lehet várni arra is, hogy majd az erdélyi faluba eljön a kánaán, és közben panaszkodni, hogy posztszovjet ország meg gazdag nyugat, de szerintem érdemesebb költözni, ha valaki meg van győződve róla, hogy ott a csapból is pénz folyik. Legrosszabb esetben legalább kiderül, hogy ott sem, és abba lehet hagyni a sírást. :D

gabors 2019.01.28. 20:12:37

@Arthamyr: 'Az egyik nap még van havi párszázezer forintom a gyerekem támogatására, aztán hirtelen, minden előjel nélkül ez megszűnik? Ezt mégis hogy?"

valszeg megneztek a szotarban hogy mi az a "ladyboy" :-(

Herr Géza 2019.01.28. 20:26:38

@Csodabogár: Oda is biggyesztik... :)
Pl. álláshirdetés:
www.kepfeltoltes.eu/view.php?

Hari Seldon 2 2019.01.28. 20:28:50

Ez egy nagyon kevéssé hihető történet. Persze minden megeshet, de ilyen sok szüreális jelenet. Eleve az írás olyan "nőies" stílusú.

Herr Géza 2019.01.28. 20:28:56

@Herr Géza: Na ja, ez már nem műxik... :))

gabors 2019.01.28. 20:33:49

@London2009: "De a kollegaknak, ismerosoknek mar nem biztos, hogy beszamolnal ezekrol. Ez igy termeszetes."

viszont a faszbukra meg tvitterre felszokatak rakni :-)

Hari Seldon 2 2019.01.28. 20:37:37

@Shaktee:
Azt hittem homokos. Na mindegy.
Egyébként érdekes, hogy azok fenyegetik, akik általában a legjobban "prüszkölnek" a muzulmánok ellen (MLP és követői). De amikor egy "echte" muzulmán családból származó embernek, egy szabad világban elfogadott (vagy inkább elviselt) jellegzetessége van, az is baj.
-> Ez éppen azt jelzi, hogy igenis létezik a muzulmán családok egy részében az a jelenség, hogy elég határozottan átveszik az európai szokásokat / normákat, akármilyenek is legyenek azok.
(Hogy pontosan mekkora és milyen gyors az átvitel szociológusokra bízom. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben alulbecsülik ezt.)

Herr Géza 2019.01.28. 20:46:14

@Csodabogár: Újabban már mindenhol ott van, hogy “m/w/d”... :)

Dammiel 2019.01.28. 20:51:02

@Csodabogár: igen, az a gusztustalan Kagylócska a Kolbásszal mindet vitt.

Shaktee 2019.01.28. 21:34:13

@Hari Seldon 2: "határozottan átveszik az európai szokásokat / normákat"

átveszik? nem a normára gondolok..

tanato 2019.01.28. 21:41:24

@Arthamyr: Jogos féllábbal ott vagyunk.

Arthamyr 2019.01.28. 22:15:16

@Hari Seldon 2: Ez nem európai szokás és nem is norma. Attól, hogy nem/lényegesen kevésbé üldözik a dolgot, még nem lesz az, csak ahogy az elején írtad, egy elfogadottabb/elviseltebb jellegzetesség.
Gondolom Iránban és a hasonlóan felvilágosult országokban is megvannak ezek a jellegzetességek, viszont mivel szankcionálják/üldözik, titkolják.

takarék-láng 2019.01.28. 22:28:54

@Arthamyr: felvilagositanalak en szivesen.

@London2009: "nem mondom, mert akkor nem tudnanak lelibsizni itt a blogon. :D"

- ahhoz, hogy lelibsizzen valaki, elsosorban az kell, hogy intolerans, legyel masok velemenyevel szemben, mas szoval, ne turj meg ellenvelemenyt. Teged nem ilyennek ismertelek meg, ezert nem tudlak le-libsizni :D

takarék-láng 2019.01.28. 22:29:00

@blackhairlady: "Nem hinnem, hogy tobb LGBTQ lenne mint regen csak a vailag kezd emgvaltozni es mar lehet rola beszelni nyiltan."

- marmint hol?

kék madár 2019.01.28. 22:53:23

en is nehezen hiszem el a tortenetet, annyira durva. De egy bankszamlaszamra utalnek penzt, ha azzal segitek, hogy ebbol a pokolbol kikeruljenek, meg persze tanaccsal is, mert azert onerobol sikerult egy iszonyat mely godrot asni es abba fejest ugrani, azt lassuk be.

Shaktee 2019.01.29. 00:01:26

@takarék-láng: jobb helyeken tyukodi pajtás.

Hari Seldon 2 2019.01.29. 07:04:47

@Arthamyr:
Akkor pontatlanul fogalmaztam: a "vàllaljàk" a megfelelõ szó.

midnightcoder2 2019.01.29. 07:43:41

Így jár, aki külföldre megy és elõtte nem vesz térképet.

Én és Énke 2019.01.29. 09:40:27

@Csodabogár: "...a feleség nem volt igazán boldog a férje nővé válásának".

Azóta nem tudják eldönteni, hogy kinek legyen mindig igaza.

Jeff 2019.01.29. 09:40:37

@London2009: Érdekes, nekem is az volt az érzésem, hogy a történet nem igaz. Mondjuk te a harcos múltan vagy fennakadva, ami szerintem abszolút lehetséges, a poszter 3 évet ír, az meg kb semmi. Miért ne járhatott volna pl. középiskola alatt edzésre 3 évig?

peti73 2019.01.29. 11:44:22

Nekem hihetetlen a tortenet. Rengeteg a betoltetlen tanari allas, munkavizummal.

London2009 2019.01.29. 15:41:07

@Jeff: Szerintem ez a cikk kamu. Nem a harcos multon akadtam fent, hanem ugy az osszes fordulat elegge regenybe illo. Persze konnyen meg lehetett volna ezt cafolni azzal, ha megjelenik a posztiro, de lass csodat, nem ert ide a lelkem.

London2009 2019.01.29. 15:44:07

@takarék-láng: Eleg szomoru, hogy teljesen ki lett ez a szo csavarva es az eredeti jelentesetol mar fenyevekre van. A liberalis pont az lenne, aki szabadelvukent teljesen nyitott kulonbozo velemenyekre. Ez csak magyarul kezdett el egy szitokszo lenni, no sebaj.

lac1 2019.01.29. 19:11:34

Én csak egyet mondok:
Isten nem ver bottal.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2019.01.30. 19:02:29

@tanato: hajjaj:) Sőt hamarosan újabb posztokkal jelentkezem:)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.02.02. 09:36:49

Komolyan, Rejtő Jenő is kevés a valósághoz képest, noha párszor megfordult a fejemben, hogy ez már túl sok, álljon meg a történet itt és most. Ahogy többen is írták, vannak előnyei Európának.

Egyetlen ötletem a posztoló részére: vegye fel a kapcsolatot észak-európai jogsegély szervezetekkel (kérjen segítséget Gyuribától), hátha valaki arrébb tud mozgatni egy követ.

Legvalószínűbb epilógus, ha a posztolót visszaküldik Mo-ra, a ladyboy édesével pedig jó esetben nem szúrnak ki durván és valami vidéki hotelben masszőrként dolgozhat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása