oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. január 01. 06:30,  Felfedezetlen csodák 2 komment

2019. január 01. 06:30 Határátkelő

Felfedezetlen csodák

Az új évet (mindenkinek legyen boldog és sikeres!) egy pihentető, ámde nagyon érdekes vietnami kalandozással kezdjük. Az ország egyre népszerűbb a külföldiek körében, ám bőven akadnak még (a turisták körében) felfedezetlen vagy kevéssé ismert részei. Ezek közül mutat most be párat jó sok képpel Diána, aki egy ösztöndíjjal töltött el hosszabb időt a térségben.

phat_tich_templom_1.JPG

„Hanoitól (Hà Nội) északra, körülbelül 45 perces autóút, Soc son tartományban található néhány látnivaló, amit az útikönyvek és irodák még nem fedeztek fel, vagy csak nagyon kevesek ismernek. Ezek közül hármat mutatok be. 

Phật Tích templom

Vietnam legidősebb szentélye. Igen impozáns és tiszteletet parancsoló a kinézete. 1057-ben, a Lý dinasztia (nhà Lý) alatt, Lý Thánh Tông uralkodó (1023-1072) parancsára emelték.

Magáról az építészetéről: háromemeletes építmény a templom, tele szobrokkal, köztük egy Amitábha Buddhával (Phật A-di-đà), faragványokkal, hatalmas kerttel és több külső épülettel, pagodával.

Magához a Buddha-szoborhoz és a toronyhoz egy kisebb emelkedőn keresztül juthatunk fel. A látvány, ami ott fogadja a látogatót az leírhatatlan.

Egy hatalmas, 27 méter magas kőből kifaragott lótusztrónon ülő Buddha várja az ideérkezőket, szembe vele pedig a torony, ami szintén hatalmas, belsejében egy haranggal, kívül pedig kisebb Buddha-szobrokkal, amik úgymond az ablakokban ültek.

A Sóc templomegyüttes

A Vệ Linh hegy közelében található a Sóc templomegyüttes. Ide főleg helyiek járnak, ezért sokkal csendesebb és tisztább, mint a városban előforduló nevezetességek. 7 épületből áll az egész két tóval gazdagítva.

Az első pagoda a đền Trình. Ez az épület két részből áll, mindkettőben egy-egy kis szentéllyel. Mielőtt azonban az ember belép a pagodába, ajánlatos füstölőt gyújtani.

A következő pagoda, đền Mẫu. Mellette van egy kút, ami működik és az egyik tó. Itt csak egy fő szobor található, mellékszobor nélkül.

A harmadik pagoda, chūa Đại Bi. Több szobor áll az oltáron, főleg Buddhák. Mint a legtöbb pagodához hasonlóan, itt is szemkápráztatóan, vagyis inkább már szemvakítóan hatott a megvilágításban a sok aranyszínű szobor.

A hátsó részen található a főoltár, ahol egy főszobor áll középen, egy uralkodóé, mellette nőalakok és katonák sorakoznak. Itt lehet kívánni jó szerencsét, egészséget, vagy éppen ki amit szeretne, hogy teljesüljön az életében.

A pagodákon kívül még van ezen a helyen egy nagy szobor fenn a hegyen, oda majdnem egyórás az út.

A legenda szerint a Vệ Linh hegy lábánál, a 13. században mikor sikerült kiüldöznie Thánh Gióng-nak (egyike a négy halhatatlan istennek), másik nevén Phù Đổng ég isten (Phù Đổng Thiên Vương) behatolókat, fellovagolt a hegy tetejére, ledobta páncélját és visszatért az égbe az istenekhez.

A tiszteletére rendezik meg a Saint Gióng fesztivált minden évben, amit 2010 az UNESCO a kulturális örökségek listájára is felvett.

A Thanh Chuong Viet palota

Amit érdemes még felkeresni Sóc sơn tartományba, egy magángyűjteményt, a Thanh Chuong Viet palota (Việt Phủ Thành Chương). Hatalmas az egész hely, tele van szobrokkal, épületekkel, köztük egy kis víziszínházzal, illetve egy hagyományos színházzal. Ha a recepciót, parkolót, kávézót, éttermet és ajándékboltot nem számítjuk, az egész területen 25 kisebb-nagyobb látványosság van.

Az egész helyen szinte csak Buddhák, templomőrzők, állatok, mitikus lények, faragványok vannak. Mindegyik nagyon klassz. Persze nem mindegyik vietnami, volt köztük kambodzsai vagy burmai szobor is.

Ezenfelül van itt egy posztmodern galéria is, illetve magának a gyűjtőnek és a feleségének egy kis oltára. A gyűjtő, Thành Chương (1949-2007) festőnek tanult és 6 évesen kezdett el rajzolni, majd katonaként szolgált. 1974 óta vannak külföldi kiállításai.” 

Diána további írásait a blogján találhatjátok meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214524372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2019.01.01. 07:18:26

Érdekes helyek,jó képek.

vándor madár 2019.01.01. 12:01:26

Adjon Isten minden jót.

Jobb évet, mint tavaly volt.

Mitől félünk, mentsen meg,

Amit várunk legyen meg.

Szeretetet, békességet, egészséget.

Boldog Új Évet!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása