oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 19. 06:30,  Hogyan legyél németté 20 lépésben? 77 komment

2018. december 19. 06:30 Határátkelő

Hogyan legyél németté 20 lépésben?

Az év vége felé közeledve következzen egy olyan poszt, amit nem kell teljesen komolyan venni, inkább amolyan játékos „beilleszkedés-lista”, amit ha van kedvetek, ti is megírhattok annak az országnak a lakóiról, ahol éltek. (A cím a szokásos hataratkelo@hotmail.com). Szóval Barbara egy Németországban született osztrák (aki egyébként évekig élt Magyarországon is), ő írta meg, hogy szerinte mi kell ahhoz, hogy valaki beilleszkedjen Németországban. (Ha bizonyos pontokon a magyarokra vagy más nációkra ismerünk, az nem véletlen, csak annyit tesz, hogy mindannyian emberek vagyunk.)

nemet_vicces_grafika_theheureka_com.jpg

#1 Egy pár papucs 

Elengedhetetlen egy pár papucs, amit alvás előtt akkurátusan az ágy mellé helyezünk. Amikor elmegyünk otthonról, akkor a bejárati ajtó közelébe. Isten ments, hogy akár egyetlen lépést is tegyél az otthonodban utcai cipőben! 

#2 Feierabend 

A szabadidő értékesebb mindennél, ne felejtsük el egy kis sörrel megünnepelni, hogy vége a munkának! 

#3 Biztos, ami biztos(ított) 

Ahány féle és fajta biztosítást találsz, azt kösd meg, vonatkozzon jogi kiadásokra, bringára vagy ivóvízre. Addig ne hagyd abba, amíg a kereseted felét biztosítási díjakra nem költöd, melyek többségéről persze hamarosan fogalmad sem lesz, hogy mire vonatkoznak. 

#4 Vasárnap reggeli kelés 

Kelj korán vasárnap, hogy minél hamarabb elmehess a pékségbe, így reggelire nem maradsz friss Brötchen és Gebäckteilchen híján. 

#5 A vasárnap a pihenésé 

Na de ezen túl semmi mást ne is csinálj vasárnap, kivéve a délutáni kávé és süti elfogyasztását. 

#6 Fűnyírás 

Füvet nyírni szombaton kell, szigorúan csak és kizárólag délelőtt 9-11 és délután 14-16 óra között. Hiszen nem soha nem zavarnád meg a szomszédaid a Mittagsruhe (kora délutáni szunyókálás) közben. 

#7 Autómosás 

Ezt követően viszont legkevesebb két órát tölts az autód lemosásával. 

#8 Ami BMW, de… 

Vegyél magadnak menő BMW-t 30 ezer euróért, természetesen egyetlen pillanatig sem kérdőjelezve meg befektetésed értelmét vagy jogosságát. Ugyanakkor ha valaki az orrod elől elviszi az utolsó 2 eurós lazacot az Aldiban, akkor borulj ki. 

#9 Halmozz fel munkaszüneti nap előtt 

Ha hosszú hétvége, munkaszüneti nap következik, menj el a szupermarketbe előző nap és vásárolj annyit, mintha a boltok soha többet nem nyitnának ki. Végül is ki mondta, hogy egy zombiapokalipszis nem törhet ki pont egy hosszú hétvégén, amikor esély sincs a pánikszerű vásárlásra? 

#10 Irány Mallorca! 

Nem is igazi német az, aki életében legalább egyszer nem nyaral Mallorcán – vagy ahogyan a túlművelt németek hívják: Malle-n. Ott levetkőzheted magadról (a ruhádon kívül) a német merevséget. 

#11 A német fociválogatott 

Kétévente válj elképesztő hazafivá, egyszerre öt német zászlóval kifejezve ezt (fontos, hogy ezek közül az egyik az arcodra legyen festve). A köztes időszakban viszont simán tagadd le, hogy bármilyen nemzeti büszkeség lenne benned. 

#12 Az a fránya múlt 

Ha már hazafiság… szégyelld magad a déd- és a nagyszüleid bűneiért. 

#13 Panaszkodj 

Amikor lehet, panaszold el milyen nehéz életed van, ezért lehetőleg a kormányt hibáztatva. Nem számít, hogy a magas adókról vagy arról van szó, hogy a boltban kifogyott a kedvenc csokid. Aztán a következő választásokon szavazz ugyanarra a kormánypártra. 

#14 Csak szelektíven 

Mindig akkurátusan válaszd szét a hulladékot. Papír, műanyag, üveg és háztartási szemét – máris milyen sokat tettél a bolygó megmentéséért! 

#15 Soha ne menj át a piroson 

Egy német nem megy át a piros lámpánál. Akkor sem, ha hajnali fél 3 van, az utca kihalt és lassan rádöbben, hogy a lámpa elromlott és napfelkelte előtt aligha vált zöldre. Ilyenkor elsétál a legközelebbi lámpáig és reménykedik a szerencsében. 

#16 Szabályszegés az mi? 

Soha nem szegjük meg a szabályokat és a törvényeket. Ami még fontosabb, az a jelzések tiszteletben tartása. A felfestett vonal mögött várakozunk, nem megyünk át az úton ott, ahol nem lehet és semmi esetre sem lépünk a gyepre.

#17 Rettegés a rajtad kívül álló dolgoktól 

Rettegj mindentől, amit nem tudsz irányítani, vagy ami eltér a szabályoktól. Különösen igaz ez a vadon élő állatokra és az erdei növényekre. Ezeket még azelőtt el kell tüntetni, hogy egyáltalán megpróbáltál volna velük együtt létezni. Ilyenkor hibáztasd a kormányt és gyorsan köss még egy biztosítást. 

#18 Az utakon 

Száguldj 200 km/órás sebességgel a BMW-del az autópályán, szigorúan a belső sávban. Addig villogj és mássz a farára az előtted haladó kis Fordnak, amíg az ki nem megy a szélső sávba. Ha viszont valamiért te vezeted a kis Fordot, akkor direkt a belső sávban haladj 110 km/órával, hogy felbosszantsd a BMW-seket. 

#19 Vizezett gyümölcslé 

Mindig (mindig!) öntsd fel egy kis bubis vízzel a gyümölcsleved, még akkor is, ha az almalé. Éljen az Apfelsaftschorle! 

#20 A kerted a várad 

A kert a te királyságod, építs köré kerítést, és védd meg mindenféle betolakodótól, akkor is, ha az csak pár falevél a szomszéd fájáról. Ha kell, menj miatta bíróságra. (Végtére is csak kell, hogy legyen valami haszna annak a jogi kiadásokra kötött biztosításnak.

Barbara eredeti listája itt jelent meg, és még egyszer: nem kell túl komolyan venni, hiszen inkább csipkelődés – ellenben összeállíthatjátok ti is a saját listátokat!

A nap idézete

És ha már Németország, íme egy ott élő magyar pár véleménye: „Sosem éreztük vagy éreztették velünk, hogy Auslände rek lennénk, sem a boltban, sem a munkahelyen, sem amikor lakást kerestünk, sem amikor hivatalos ügyet kellett intéznünk. Aki akar dolgozni, annak adottak a lehetőségek, és azért, mert nem itt született valaki, nem fognak csúnya szemmel nézni rá."

(Grafika: theheureka.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: humor Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8114499524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2018.12.19. 07:57:00

Miért is kell németté válnia annak aki ott él? Nem elég ha nem nagyon lóg ki a sorból? Nem mellesleg, ha megtanul rendesen németül, akkor a gondolkodásmódja is változhat, de attól még nem kell kockává válni.
:-)

rjhendon 2018.12.19. 08:23:20

@Shanarey: Jaaaaaaaaaaaaaaaaj, humorról hallottál már?? :-D

Határátkelő 2018.12.19. 08:25:23

@Shanarey: Ez úgynevezett humoros, ironikus poszt akart lenni. Senki nem mondta, hogy németté kell válni, azt sem, hogy minden német BMW-vel jár... Ne induljunk el ebbe az irányba, kérlek! :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.19. 08:28:12

Érdekes, a kerítéses pont alapján a bajorok nem németek...

Shanarey 2018.12.19. 08:43:07

@rjhendon:

@Határátkelő:

Nem indulok én sehová, ahhoz még korán van, na meg nemrég értem haza az éjszakai műszakból.
Ám, mivel volt szerencsém kétszer is pár napot eltölteni Németországban, láttam sok olyan embert aki németül sem tanult meg, na meg az átlag német sem jár BMW-vel.

_z_ 2018.12.19. 08:57:44

@Online Távmunkás: Mint ahogy a bajorok es egyeb nemetek szerint se nemetek a bajorok :).

_z_ 2018.12.19. 09:01:59

#21 Felejtsd el a humort
(ahogy nezem a posztironak ez sikerült :))

_z_ 2018.12.19. 09:03:54

@Golf2: Azt mondjak az igazi nemet a porosz. A bajor olyan akar lenni, mint a porosz, csak nem sikerül. Az osztrak meg olyan akar lenni, mint a bajor, de meg az sem jön össze.
(ez is olyan nemetes humor volt :))

tanato 2018.12.19. 09:38:14

index.hu/gazdasag/2018/12/19/bevandorlas_citi_bank/

Egy kis off,de érdekes lehet a blog közönségének,ahol Dikuszon és rajtam kívül gyakorlatice mindenki bevándorló/innen nézve persze kivándorló/

Csodabogár 2018.12.19. 09:58:34

@_z_: No és hol maradnak a Rajnavidékiek az ő karneváljukkal?:-)

DeadBodiesEverywhere 2018.12.19. 10:11:20

A zebra és a piros lámpa megvan.
És talán még az autómosás is.

A többivel persze találkozni, de nem hiszem hogy a "tipikus" német esete.
Plusz az "öt német zászló" is csak egy ideje van (2006), korábban pont a déd- és a nagyszülők bűnei miatt nem reklámozták a nemzeti lobogót és a nemzeti szineket. És még most is inkább csak a stresszhez vezet, sok a felhívás a WM idején, hogy törd le a német zászlót az autókról, a nemzetiszocializmust jelképezi, nácik rakják ki.

Benikuty 2018.12.19. 10:44:26

@tanato: "Egy kis off,de érdekes lehet a blog közönségének,ahol Dikuszon és rajtam kívül gyakorlatice mindenki bevándorló/innen nézve persze kivándorló/ "
Engedelmeddel, ezen azért jót nevettem! Ilyen jó a kukkered? :DD

Benikuty 2018.12.19. 10:45:26

@tanato: helyesbítek: gyenge a kukkered:D

Hari Seldon 2 2018.12.19. 10:55:44

Most hirtelen mennyi kicsi Németország lett! Poroszok, bajorok, szászok, badeniek...
Földrajzilag, és főleg politikailag annyira elkülönül, hogy tényleg nem lehet egységes német népről beszélni.
Franciáról sem, elég ha csak Kardioval a szokásos ugratásokat nézzük az észak déli ellentét kapcsán. (bár most nem tud, há-há, nálunk is plusz 8 fok van)
- De a németeknél még erősebben érződik. Vannak olyan táljegységek Baden környékén (de máshol is), aminek a beszéde egészen speciális.

vándor madár 2018.12.19. 11:06:29

@Hari Seldon 2: "Most hirtelen mennyi kicsi Németország lett!"

Nem most, csak a kívülállóknak fogalma sincs.

"Unter der deutschen Einigung versteht man die Schaffung eines deutschen Nationalstaates, die 1871 mit der Gründung des Deutschen Kaiserreiches in einer kleindeutschen Lösung vollzogen wurde."

de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Einigung

BlackBrick 2018.12.19. 11:08:31

Ez jo volt ezen a borus, esos reggelen :)
Szeretem az ilyen hangvetelu iromanyokat, az angolokrol George Mikes irt egy konyvet (How to be an alien), az is marha jo. Rolunk magyarokrol szuletett mar ilyen? Elolvasnam szivesen :)

Kovi1970 2018.12.19. 11:15:53

@Hari Seldon 2: a Németország egy friss ország, előtte sok különálló országból állt, a kultúrális különbségek és a lokálpatriotizmus (utóbbi esetében a szászok kivételével :) ) és a kelet-nyugat illete észak-déli megosztottság pedig most is meghatározó, ahogy a regionális autonómia is.

A franciák esetében tényleg nem egy nép, legalább egy tucat nép alkotja és mellettük ott vannak a "határon túli" franciák is, mivel a francia nemzetfelfogás nem vérségi hanem kultúrális (amennyire francia alkotmányjogászok magyarázták). Legalábbis a latin a kelta és a germán vonal eléggé nehezen hozható közös nevezőre. Innentől a Maghreb már csak egy kis ugrás :)

Kovi1970 2018.12.19. 11:15:56

A poszt maga zseniális, és tényleg nagyon igaz.

tanato 2018.12.19. 11:27:33

@Dikusz: GOlf már volt határátkelő.

kardio1 2018.12.19. 11:46:12

@tanato: nagyon érdekes valóban. Főleg, hogy tisztán gazdasági szempontokat vesz csak figyelembe jó doktriner módon. A társadalmi hatások korábbi negligálásának következményeit meg jól megfigyelhetjük a világban.

tanato 2018.12.19. 11:50:13

@kardio1: Ezt egy bank szerkesztette,persze hogy nem vette figyelmbe a kulturális kölcsönhatásokat.Illetve egyszer igen a tényleges bevándorlás és a bevándorlás nagyságának társadalmi érzékelése közti különbséget.

Golf2 2018.12.19. 12:04:58

@tanato: Tényleg pont 38 éve ment ki velünk a különvonat a Nyugatiból,tán igaz se volt olyan rég.

Hari Seldon 2 2018.12.19. 12:11:03

@kardio1: A fene... - Izé, átszűrődik a felhőkön. Tudod, amolyan fátyolfelhő féleség van most...
(na jó, nem magyarázkodom tovább...)

kardio1 2018.12.19. 12:21:22

@DeadBodiesEverywhere: micsoda hülyeség a részükről, a náci Németország zászlója egész más volt !

kardio1 2018.12.19. 12:23:17

@tanato: hát ez az, minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Hari Seldon 2 2018.12.19. 12:36:39

@tanato:
Ezek az adatok nem jutnak el a bulvárosott médiába, sok esetben az ilyen elemzések (ez is csak kivonat) nagyon ritkán kerülnek be egy egy hírrovatba is. Sok okból, de leginkább azért mert nem egyezik az előre kialakított világképpel, és nem szívesen olvasnak mást az emeberek. - A szerkesztők meg úgy vannak vele, akkor minek vesződjek vele? Inkább berakok valami jó kis cunamis hírt. Arra kattintanak, és a google is elős lapon hozza ki...

tanato 2018.12.19. 13:00:12

@kardio1: A bank foglalkozzon a gazdasággal a társadalomtudomány meg a gazdaság viszonyok ,népek és az egyes emberek közti hatásával letükröződésével,a migrációnak meg ugye mindkét vonalra erőteljes hatása van.

tanato 2018.12.19. 13:02:28

@Hari Seldon 2: Igen az előrevetített világkép és a valóság nincs mindig korrelációban,pl. ebben az esetben a hivatalos magyar álláspont meg a tényleges ki-bevándorlás sem.

kardio1 2018.12.19. 13:24:58

@tanato: de érted, a cikk, ami erről a tanulmányról szólt, azt emelte ki, hogy "gazdasági" szempontból jó a bevándorlás, a cikk maga féloldalas maradt, mivel az újságíró azt akarta alátámasztani, hogy a Fidesz véleményével ellentétes álláspont a helyes.
Bárcsak lennének árnyaltabban gondolkozók, főleg a döntéshozók közt !

tanato 2018.12.19. 13:40:09

@kardio1: Igen van benne egy kis tüske a regnáló kormány ellenében ez igaz,de egy fogyóban,elöregedőben lévő állam nem nélkülözheti a bevándorlást,ez igaz az USA-tól Oroszországig bezárólag,nem vonhatjuk ki magunkat mi sem alóla.Abban igazad van hogy nagy mérték esetén borul=hat=nak az etnikai viszonyok.

reynard75 2018.12.19. 13:44:15

@BlackBrick: igen, sokszor magamra is ismertem ;)

BlackBrick 2018.12.19. 13:58:44

@reynard75: koszi az ajanlast, meg is rendelem ;)

tanato 2018.12.19. 14:05:27

@Golf2: Mennyi évet is éltél külföldön?Német területen ha jól emlékezem?

Csodabogár 2018.12.19. 14:48:34

@Dikusz: Meg én is!

Különben, ha már német poszt. A mai Süddeutsche Zeitung bőven foglalkozik velünk. Címlapon fénykép + cikk és majdnem az egész második oldal is. Ajánlom a németesek figyelmébe. A lap Pesten is kapható!

Hari Seldon 2 2018.12.19. 15:29:41

@kardio1:
Ha akarta, ha nem, nem Magyarországról szólt a a kutatás. Legfeljebb lefordították magyarra.
( - Az más kérdés, hogy a magyarított verziónál kicsit szájbarágósan rámutattak olyan dolgokra, amik nem mindenkinek logikusak.)

Golf2 2018.12.19. 16:09:53

@tanato: másfél év Chemnitz.

Golf2 2018.12.19. 16:13:43

Off.dán rendőrségnek kellett biztosítania a magyarok kormányellenes tüntetését, miután szintén magyarok azzal fenyegetőztek, hogy kamionnal hajtanak a tüntetők közé...Már ekkora a sötétség a zorbán miatt.

Dikusz 2018.12.19. 16:19:39

@Csodabogár: @tanato: arra gondolt, hogy mi ketten nem éltünk soha külföldön. Azt szerintem tudja, hogy ki él most itthon a törzskommentelők közül.

gabors 2018.12.19. 16:57:44

@Golf2: "Off.dán rendőrségnek kellett biztosítania a magyarok kormányellenes tüntetését, miután szintén magyarok azzal fenyegetőztek, hogy kamionnal hajtanak a tüntetők közé...Már ekkora a sötétség a zorbán miatt."

ja kerem mint tegnap is irtam hogy valami buzlik valami mindig buzlik Daniaban (inkabb rohadt)

Csodabogár 2018.12.19. 17:12:29

@Dikusz: Kösz. Nyilván figyelmetlen voltam.

Ha valaki érdekel, van könyv rólunk is:
www.amazon.de/Ungar-kommt-selten-allein.../dp/3939586005

Ebben van az ismert forgóajtó anekdota is. A magyar utánad megy be és előtted jön ki.

Ez persze nem Dikusznak szól!

Golf2 2018.12.19. 19:31:35

Off.A 88 éves Soros Györgyöt választotta az év emberének a Financial Times. A befolyásos brit gazdasági napilap szerint a Soros „a populisták által ostromolt liberális demokrácia zászlóvivője lett”.Éljen!

Golf2 2018.12.19. 19:53:10

Off.Az elmúlt két hétben!!! a Portfolio adatai szerint mintegy 308 milliárd!!! forintnyi uniós támogatást utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak a 2014-2020-as ciklus terhére, sőt további!!! 240 milliárd forint a 2007-2013-as ciklusból is megérkezett...Gratulálok, kecskére káposztát.

tanato 2018.12.19. 19:58:26

@Golf2: Másfél év az szép,te is igazi határátkelő vagy,nem csak turistaként voltál külföldön.Akkor még ugy Marx Károly városának hívták?

tanato 2018.12.19. 20:00:24

@Dikusz: Így van,az is HÁ tag aki 40 éve élt és dolgozott valahol másutt,pl NDK vagy Szovjetunió.

Shaktee 2018.12.19. 20:33:43

@Golf2: Kár hogy a tramplit is megvalasztottak ev emberenek..

gabors 2018.12.19. 21:22:15

@Shaktee: na de Obamat is Bush-t is Carter-t is meg Gorbachev-et is (azt raadasul ketszer)

nem talalhatjak el tutit minden evben :-)

gabors 2018.12.19. 22:52:27

@Shaktee: Ez nem nez ki diplomacia rendszamnak de nem tudom lehet ... hogy ott ilyen ha meg magan auto akkor azert a nagykovet sem lehet a bezarkozott felenk valaki azzal jon megy hogy "EN lenni HUN"

de ez igy is ugy is rongalas az ilyesminek nem vagyok hive (foleg ha ez sajat auto)...

de lehet keresek egy O1G matricat es a sajat kocsimra felteszem :-)

Shaktee 2018.12.19. 22:54:57

@gabors: ? Eleget rongálták a kint keccsölő fiatalokat orbánék.. ez gáborkám smafu ahhoz képest.

Gondolom én.

gabors 2018.12.19. 23:45:02

@Shaktee: rendeltem egy O1G stickert Januarban jon majd felteszem a kepet ... :-)

Golf2 2018.12.20. 06:07:09

@gabors: Ez nem nez ki diplomacia rendszamnak...10000! fontba került magyar közpénzből egyedi rendszám...

kardio1 2018.12.20. 08:59:22

Az év embere nem feltétlenül jelenti azt, hogy pozitív szereplőről van szó. Hitler is volt az, Sztálin is, vagy 2007-ben pl. Putyin.
Sorosról is sok szó esik. De ahogy ördögnek sem helyes kikiáltani, angyalnak, megmentőnek sem tartható. Egy dörzsölt üzletember, aki az üzleti érdekeit filantróp köntösbe öltözteti. Valószínűleg az angolok sem felejtették el neki, amit a fonttal művelt annak idején.

kardio1 2018.12.20. 09:01:11

@Golf2: ez a pénz jár a megállapodás szerint.

Golf2 2018.12.20. 10:26:27

A 2/3-át ellopják.1 centet se szabadna küldeni.

kardio1 2018.12.20. 11:51:04

@Golf2: az arányokat hasraütésből mondod vagy az osztozkodók közé tartozol ? :)
Szóval inkább senki ne kapjon semmit, csak a Fidesznek ne jusson ?
Nagyon magyarosch (ha már Karl-Marx-Stadtban voltál hajdanán ) gondolkodás.

Arthamyr 2018.12.20. 12:18:41

@kardio1: A Soros-szerű emberek valóban nem angyalok, és dörzsölt üzletemberek, de nem azért filantrópok, mert az nekik üzletileg megérné. Az nem filantróp köntösbe öltöztetett üzlet. Hisznek valamiben, és ilyen irányban próbálnak változásokat elérni, mert megengedhetik maguknak, hogy ilyesmivel foglalkozzanak.
Azon lehet vitatkozni, hogy az, amiben hisznek, jó-e vagy sem, de ahhoz azért kell egy pár lépéses következtetési lánc, hogy azt levezesse valaki, hogy a filantróp a filantrópiából pénzt keres... Pl. amikor azt mondják, hogy Gates üzleti okból finanszírozza a különböző trópusi betegségek kutatását vagy csak úgy csinál, mintha ezt finanszírozná, egyébként kőkemény üzlet, az nagyon fejvakarós. És sokan vannak, akik azt gondolják.

Arthamyr 2018.12.20. 12:19:28

@kardio1: Ha csak a harmadát lopják el, akkor is több kárt okoz, mint hasznot...

Golf2 2018.12.20. 13:37:12

Off.A világ egyik legjobb harckocsijából vásárolunk be - 44 darab Leopard 2 A7+ és 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg érkezik a honvédséghez...Közpénzből de minek? Elrettentésül akár a tüntetők ellen is...megalomániás barom.O1G

Golf2 2018.12.20. 13:44:18

A világ egyik legdurvább szupertankjából vesz Magyarország - Brutális tűzerővel bír a csataterek szörnye,képes izraeli...irányított rakétákat is kilőni.Ez már a putyinnál is betegebb.

gabors 2018.12.20. 14:59:42

@Golf2: "A világ egyik legdurvább szupertankjából vesz Magyarország - Brutális tűzerővel bír a csataterek szörnye,képes izraeli...irányított rakétákat is kilőni.Ez már a putyinnál is betegebb. "

lesz mivel orizni a stadionokat ...

amugy ezek darabja 7-8 millio (dollarban) ha valoban megvettek (nem ugy mint a Grippeneket) szoval kb 2.2 miiliard forint tokkal vonal 100 milliard .... :-) sok fugg attol hogy milyen feltetelek alapjan is vettek es mi is van a csomagban

ami sok lesz a kovetekezo 20-25 evben a fenntartas/javitas a fegyverzet stb

Golf2 2018.12.20. 16:52:15

Újabb fontos bejelentés: légvédelmi rakétavezetési rendszert telepít hazánkban az Airbus...

Arthamyr 2018.12.20. 17:00:33

@Golf2: Annyi előnye ezeknek talán van, hogy kevésbé sírnak az amcsik, hogy a GDP 2%-át nem költjük védelemre/hadakozásra, amit NATO tagságunk miatt mégiscsak jogosan várnak el.
Aztán ahogy @gabors: írta, majd lehet vele őrizni a akár stadionokat is, de a 2% költés meglesz. Mondjuk a legnagyobb fogás az lett volna, ha valahogy elkönyvelik védelmi költségként a stadionokat... :D

kardio1 2018.12.20. 18:47:28

@Golf2: hogy ne csak a szomszédos országoknak legyen hadereje. Beteg az a "Nem akarok többé katonát látni" Linder Béla hajdani hadügyminiszter volt 1918-ban.

OegyG 2018.12.21. 06:42:41

@kardio1: Miért nem mész vissza ahonnan jöttél,ha ennyire véded a fideszt?

gabors 2018.12.21. 07:38:34

@Arthamyr: "@Golf2: Annyi előnye ezeknek talán van, hogy kevésbé sírnak az amcsik, hogy a GDP 2%-át nem költjük védelemre/hadakozásra, amit NATO tagságunk miatt mégiscsak jogosan várnak el.
Aztán ahogy @gabors: írta, majd lehet vele őrizni a akár stadionokat is, de a 2% költés meglesz. Mondjuk a legnagyobb fogás az lett volna, ha valahogy elkönyvelik védelmi költségként a stadionokat... :D "

talan azt is erdemes hozzatenni hogy, a reszleteket nem ismerve, nem mindegy hogy ez 2 -5 vagy akar 10 eves megallapodas ..

ezeket a Leoparod-kat nagy valoszinuseggel meg le sem gyartottak foleg ha igaz hogy ezek A7+ tipusuak (legujjabb)

Ez NEM ugy megy hogy fidesz allamtitkar beter a TESCO- ba es megveszi 44 tankot ... 1000 milliard forintert....

Nem beszelve arrol hogy ilyen technika alkalmazasahoz akar tobb ev kikepzes is kell hogy bevetheto egysegek legyenek ezekbol ...

Ja amugy a stadionak is el lehetne ugyesen szamolni mint kikepzo kozpontok csak be kell hivni tartalekosokat fuvetnyirni parat hetente es mindjart hadi uzemkent lehet elkonyvelni ...

Dikusz 2018.12.21. 08:00:04

@gabors: "Ja amugy a stadionak is el lehetne ugyesen szamolni mint kikepzo kozpontok csak be kell hivni tartalekosokat fuvetnyirni parat hetente es mindjart hadi uzemkent lehet elkonyvelni ..."

Ne adj ötleteket, még megvalósítják... :)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása