oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. december 06. 06:30,  Négy ok, amiért nem megyünk külföldre 185 komment

2018. december 06. 06:30 Határátkelő

Négy ok, amiért nem megyünk külföldre

Számtalan oka lehet annak, hogy valakiből nem lesz határátkelő. Nyilvánvalóan a kérdés (miért nem megyünk külföldre?) nem is azokra vonatkozik, akik egyébként sem mennének, mert jól érzik magukat, megtalálták a számításukat, esetleg el sem tudják képzelni, hogy Magyarországon kívül máshol éljenek. Sokkal inkább azokra, akiket akár vonzana is a dolog, lehetőségük is lenne, mégsem mennek.

fiatal_cipo_foto_pixabay_com_anemone123.jpg

A téma onnan jutott eszembe, hogy a minap volt egy beszélgetés a Corvinus Egyetemen az immár 30 éves Erasmus hallgatói és oktatói mobilitás tapasztalatairól (nem mellesleg ekkor mutatták be Vágó Péter Erasmus and Co.: Bevezetés a hallgatói és oktatói mobilitás világába című ingyenes könyvét, amiről már én is írtam).

A beszélgetésről kaptam egy rövid beszámolót Pétől, most ebből is idéznék, különösen, mert annak egyik központi felvetése az volt, hogy jó lenne, ha a diákok közel száz százaléka számára adott lenne a lehetőség, hogy külföldön töltsenek el egy félévet a tanulmányaik ideje alatt, akár tanulás, akár szakmai gyakorlat céljából. (Innentől tehát Pé beszámolója következik.) 

Mi az, ami visszatart? 

A pénz 

A sok lehetséges visszatartó tényező egyike az anyagi feltételek hiánya. Erasmus-mobilitásban részt venni, különösen nyugat-európai országokban nem mindenki számára finanszírozható. 

Természetesen lehet a tanulmányok célországát ez alapján (is) kiválasztani, ám ez értelemszerűen az elsődleges preferenciákkal összeegyeztethetetlen lehet. 

Itt szerintem érdemes idézni a fent említett könyvből, nem minden tanulság nélkül való. 

„Sokan szeretik ezt hinni, és így („nekem erre nincs pénzem sajnos”) rögtön fel is menteni magukat az alól, hogy egyáltalán átgondolják a lehetőségeiket. 

Természetesen van is bizonyos igazság a dologban, de azért a helyzet nem ilyen egyszerű: az anyagi „felkészületlenség” ugyanis nem szempont akkor, ha szakmailag olyan jó valaki, hogy egy különösen kedvező kondíciókat kínáló ösztöndíjat tud elnyerni és/vagy tudatosan olyan intézménybe, illetve országba pályázik, ahol biztosan ki tud jönni önerő nélkül is a kapott ösztöndíjból. 

Egyetlen eset van szerintem, amikor az anyagiak miatt egyértelműen lehetetlennek mondhatjuk valakinek a mobilitásban való részvételét: ha a családja nem tud megélni az ő munkájából származó jövedelem nélkül, és kintről sincs lehetősége az ösztöndíjából vagy kinti munkavégzésből eleget hazautalni. 

Minden más esetben kellő mérlegeléssel, illetve bizonyos kompromisszumokkal eredményesen megoldható kérdésről van szó. Ha valaki nem ragaszkodik bizonyos országok bizonyos intézményeihez és a tartózkodása alatt egy elfogadható minimumnál jóval magasabb életszínvonalhoz, akkor akár 0 Ft saját ráfordítással is reális eséllyel vehet részt valamilyen mobilitási programban. 

Egy stockholmi business school valóban sokaknak túl drága lehet, de egy prágai már nem feltétlenül: az igényeket kell a lehetőségekhez igazítani, a mobilitás kapcsán felmerülő költségek túlnyomó része ugyanis attól függ, hogy valaki konkrétan hova szándékozik menni.” 

A munka 

Sokan azért nem vállalkoznak külföldi tanulmányokra, mert itthon dolgoznak, és a munkahelyüket nem szeretnék ezzel feladni. 

A szerelem 

Az európai felmérésekből az is kiderül, hogy sokan párkapcsolatot féltenek, illetve általában otthoni emberi kapcsolatokat nem szeretnének megszakítani a külföldön töltött hosszabb időszakkal. 

(Aztán persze van olyan is, aki ha nem is ezért megy, de nem bánja olyan nagyon, hogy maga mögött hagy egy kapcsolatot. Például ilyen volt Ana is, aki még régen írt posztot ide.

„A sztori kezdetének idején még nem az formált engem határátkelővé, hogy mennyivel jobb egy másik ország GDP-je (ez esetben tuti biztos, hogy nem Spanyolországba megyek) vagy, hogy melyik ország nyelvét szeretném jobban beszélni (nem tudok spanyolul) vagy hol rendezik meg éppen az Olimpiát.

A véremben van egyfajta kíváncsiság, ami afelé űz, hogy nehezebb és nehezebb helyzetekbe dobjam bele magamat. Ebből kifolyólag teljesen bagatell indokok vezéreltek akkor, amikor az Erasmus jelentkezési lapomon bejelöltem a spanyolországi Jaént kívánt úticélul. 

Szeptemberben jutottam el odáig, hogy összecsomagoltam a holmimat és kiköltöztem az andalúziai városkába tanulás címszójával. Teli bőrönddel, de üres szívvel. Barátok, családtagok mellett egy párkapcsolatot is magam mögött hagytam, amelynek stílszerűen a repülőtéren kellett véget érnie. A kalandok így kezdődtek.”) 

A bürokrácia 

Jelentős akadálynak mondhatók az egyetemek működésében előforduló bürokratikus nehézségek. A külföldön tanult tantárgyak itthoni elismertetése sokszor nehézségekbe ütközik. 

A házi szabályok az elfogadtatni kívánt kurzusok esetében százszázalékos egyezést várnak el a hazai egyetemen futó kurzusokkal, ez pedig indokolatlan rugalmatlanság. 

Mennyi kredit az annyi kredit? 

A hazai egyetemekre jellemző az is, hogy nagyon sok kurzust kell hallgatnia a diákoknak, melyek egyenként 3-6 kreditpontot érnek, miközben külföldön nagyobb kreditszámú kurzusok jellemzők. 

Mivel a külföldi kurzusokat hazai tárgy megfelelőiként kell elszámoltatni, ez egyfelől leértékeli a kint elvégzett kurzusmunkát (kreditpontokban mérve), másfelől tovább nehezíti a néhány külföldön tanult kurzus megfeleltetését a sok hazai kurzus mindegyikének – amely tárgynak pedig nem volt külföldön pontos megfelelője, abból esetleg vizsgázni kell itthon. 

Vannak jó irányba tett lépések 

Közben pozitív változásként elmondható, hogy a hazai oktatási környezet is nagyon sokat változott, nemzetközibb lett az utóbbi évtizedben. 

Sok angol nyelvű program indul, ahol az Erasmus-cserediákok számára így nem szükséges külön kurzusokat hirdetni, egyszerűen bekapcsolódhatnak az eleve külföldi hallgatókat is vonzó hazai képzésekbe. 

A Corvinus Egyetemen például a saját hallgatóknak is közel 20 százaléka külföldi diák. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a nemzetközi diákélet már nem csak külföldi tanulmányok révén érhető el. 

Fontos lenne ugyanakkor az oktatói mobilitás fokozása is. Ezen a területen máig nem jellemző az elérhető lehetőségek százszázalékos kihasználása. Ezen minden bizonnyal segíthetne az, ha a külföldi vendégelőadói szereplés például megjelenne az oktatók teljesítményértékelésében. 

Emellett pedig gyakorlati nehézségeket kell áthidalni: elszakadás a család mellől, kimozdulás a komfortzónából. 

Szükséges továbbá, hogy az érintettek rendelkezzenek bizonyos nemzetközi beágyazottsággal, azaz eleve meglévő munkakapcsolatokkal a kiszemelt partnerintézménynél dolgozó kollégákkal, ami lehetővé teheti számukra az érdemi bekapcsolódást az oktatócsere folyamatába.” 

Nagyon hamar észrevesszük, mitől félünk” 

Végül hadd idézzem itt egy korábbi poszt főszereplőjét. Annát, aki Finnországban vett részt erasmusos képzésen, majd lett oktatási referens. Ő így foglalta össze a tapasztalatait.

„Amint kilépünk a komfortzónánkból, és ahogy megszűnnek körülöttünk létezni a minket meghatározó emberek, kicsit semmilyennek, könnyen alakíthatónak érzi magát az ember. 

Ugyanakkor végre az új közösségnek, ahová bekerülök, olyan képet tudok adni magamról, amit maximálisan én alakítok ki. Természetesen a családi, szülői értékek meghatároznak minket, de a konkrét személyek elmaradnak. 

Az Erasmus elején van pár nap egyedüllét (én nem azt a módszert követtem, amit most próbálok átadni, hanem hagytam magamnak néhány napot az elmélkedésre), amikor nagyon sok minden feljön. 

Nagyon hamar észrevesszük, hogy mitől félünk: attól, hogy egyedül maradunk; hogy nem értenek meg; hogy elveszek; hogy nem fogok jól kijönni a lakótársammal; vagy hogy esetleg még kollégiumot sem találok – ezek nagyon konkrét félelmek, és jó, ha az ember ezekkel szembesül, így nem is ér rá valami elvont dologtól szorongani. Ez egy nagyon hasznos folyamat. 

Nagyon sok kapcsolatot és igényt arra, hogy az ember ne csak a saját országán belül gondolkodjon, mert az nem elegendő. Sokkal több élményt és benyomást tud szerezni, ha nyitott szemmel jár, és határok nélkül gondolkodik Európában. 

Ezeknek a kapcsolatoknak a megőrzés és ápolása nagyon-nagyon fontos. A mai napig jönnek újabb ismeretségek és kapcsolatok, de van néhány olyan erasmusos barátság, amit az ember nem szeretne elveszíteni.”

(Fotó: pixabay.com/Anemone123)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Erasmus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714436910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2018.12.06. 18:00:04

@London2009: Nem az a baj, ha valaki hülye (nyilván én is az vagyok sokak szemében), hanem az, ha fullba tol egy nyilvánvaló hazugságot. Nyilván nagyon nehéz eldönteni, meddig vélemény és mikortól direkt fake news propaganda, de utóbbit nem szeretném itt látni. Amikor valaki tényszerűen hazugságot ír sokadik alkalommal, akkor azért az nagy kérdés, hogy hova tartozik...

London2009 2018.12.06. 18:03:19

@Arthamyr: mint irtam szerintem az, hogy te vagy en mit csinalunk, semmit nem szamit. Befektetesi celu ingatlanvasarlas mindig is volt es lesz. Na es az extra stamp duty pont az olyanoknak rossz, mint mi. Akik penzt mosni jottek ide es szazaval vettek az agyonarazott ingatlanokat, pont nem foglalkoztak vele, csak tudomasul vettek.

Arthamyr 2018.12.06. 18:04:22

@Határátkelő: Szigorodtak a moderálási alapelvek? :)

London2009 2018.12.06. 18:08:05

@Határátkelő: Nekem is gyanus neha kulonben, hogy ez nem e fizetett hirdetes. Nem tudom, tenyleg… Az biztos, hogy ha szervezek egy built, akkor kirakom az olyan vendeget, aki direkt galibat okoz vagy rossz hangulatot kelt. Ezt az elvet tovabbszove…hmmm…na meg gondolkozom rajta! : )

Arthamyr 2018.12.06. 18:10:38

@London2009: Csak míg pénzmosó kevés van, belőlünk meg nagyon sok.
Való igaz, a pénzmosókat, pénzmenekítőket ilyen dolgokkal nem lehet meghatni, ők a feles+ bukóval is simán kibékülnek. Nyilván az ellenük való fellépés is fontos, de nem elsősorban azért, mert a piacot szétbarmolják, hanem más okokból. És más módszerekkel. Gondolom te is szorgosan végzed évente a szokásos anti money laundering/terrorist financing trainingeket, nekem lenne azért ötletem ellenünk is. :) Eleve, ha valaki külföldről beömleszt sok(száz)millió fontot Londonba, az már nem biztos, hogy jó, a forrástól függetlenül, de egyelőre ott tartunk, hogy a kormányok/councilok ennek örülnek. :(

London2009 2018.12.06. 18:12:57

@Arthamyr: azert igyekeznek. Van ez az uj Unexplained Wealth Order (UWO) is. Sajnos nem erint! :D
Na ennyi volt a moka mara, leptem haza. Bye everyone! : )

Arthamyr 2018.12.06. 18:19:09

@London2009: :D Ja, mi is azt beszéltük mindig, hogy milyen jó lenne, ha minket (nem a céget) érintene a money laundering, insider trading, de nem. Pedig egy 9-10 jegyű eurocsomagért még a sittre is benéztem volna pár évre, ha nem seggbekúrós...

Szép estét!

Wien72 2018.12.06. 18:40:27

@Határátkelő: Teljesen korrekt módon kifejtette miért nagyobb a szabadság MO-n. Tanitani lehetne az okfejtêsét! Érthetö,hogy külföldön sem boldogult.

kardio1 2018.12.06. 18:54:55

@Határátkelő: ez ugyanaz a dilemma, mint a liberális demokrácia versus autokrácia, diktatúra. Ha azt mondod, szólásszabadság van és tolerancia, minden véleményt tolerálni kellene. Ha nem, nem lesz többé szólásszabadság, meg tolerancia és csúszunk az autokrácia felé. Ez a dilemma sok teret kapott itt 2015, a terrortámadások után. Nincs igazán jó megoldás.

Határátkelő 2018.12.06. 19:02:58

@kardio1: A szólásszabadság sem azt jelenti, hogy bármit le lehet írni minden szabály nélkül, de ezt a kört már sokszor megfutottuk. Az elmúlt években pedig látjuk, hogyan használják ki ezt a fake news terjesztői. Az igaz, hogy nincs jó megoldás, de amikor valaki tényszerűen, rendszeresen hazudik, azon már érdemes elgondolkodni. Az nem vélemény, hogy Nyugat-Európában nem lehet korrupcióról olvasni, hanem konkrét hazugság. Szóval ja, nem egyszerű a helyzet.

kardio1 2018.12.06. 19:12:48

@Határátkelő: de ki döntheti el , hogy mi a manipuláció, mi a hamis hír (az, aki hirdeti, maga is tudja, hogy hamis, és úgy hirdeti?), mi a félig igaz, mi a teljesen az ?
Most olvastam a cikket az indexen Politkovszkajáról, abban volt szó a színes forradalmakról Kelet-Európában. Ezekről van egy orosz és egy amerikai olvasat. Az elsőt max képviseli itt pl. Biztosan nem igaz az orosz álláspont úgy ahogy van, de abban igazuk lehet, hogy az amerikaiak sem "fejtik ki az igazság minden részletét".

Határátkelő 2018.12.06. 19:21:15

@kardio1: Én speciel nem ezekre gondolok, mert a hasonló esetekben nem lehet (vagy szinte lehetetlen) igazságot tenni. Ugyanakkor vannak olyan dolgok, melyek tényszerűen nem igazak. Klasszikusan ilyen az, hogy Európa nyugati felén nem szabadabb a sajtó, mint Magyarországon. Aki egy kicsit is tájékozott, az pontosan tudja, hogy ez hazugság. Olyan, mintha az mondanám, hogy rozsdás késsel ugyanolyan hatékonyan lehet szívműtétet végezni, mint a legmodernebb orvosi eszközökkel.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 19:41:15

@Határátkelő:

Oké. Akkor módosítanám : Szerintem nincs nagy korrupció Magyarországon. Szerintem itt jó élni. Szerintem szabadság van itthon. Én nem érzem hogy itt bárki is el lenne nyomva. Mert rengeteg fórumon ezt próbálják bemagyarázni hogy itt valamiféle elnyomás van. Így jó?

Szabad véleménynyilvánítás azért van ugye?

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

@Határátkelő: Jogod van kimoderálni bármit, hiszen a te blogod, de azt viszont nem értem, hogy akkor miért vagytoki felháborodva, ha M Lőrinc meg moderálja a saját lapjait és TV-it?

Neked jogod van hozzá, neki meg nincs?

trabant 2018.12.06. 21:00:28

@Horthy Miklós cselédje:

Inkább Orbán Viktor szócsöve lenne a helyes névválasztás.

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

@Wien72: "Érthetö,hogy külföldön sem boldogult. "

Ahelyett, hogy Ausztiában forgatja a hamburgert, hazajött, ahol ugyanolyan életszínvonalat kap a burgerforgatásért.

Plusz tud előre lépni, mert nem bevándorló migráns, lehet belőle pl üzletvezető idővel.
Plusz az anyanyelvén tud kommunikálni a környezetével.
Plusz szóba állnak vele a lányok, mert nem kelet-európai kis bevándorló, hanem tiszteletre méltó magyar férfi.

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

@Határátkelő: "...Európa nyugati felén nem szabadabb a sajtó, mint Magyarországon. Aki egy kicsit is tájékozott, az pontosan tudja, hogy ez hazugság"

Ez a te VÉLEMÉNYed. Van aki egyetért veled, van aki nem.

Én például nem. Magyarországon egyszerűen koncentrált a média, ennyi. Nyilván a kormánypárti média nem fog rosszat írni Orbánról. De az ellenzéki attól még BÁRMIt írhat.

Itt Angliában vannak tabu témák. Ha arról mersz írni, hogy a muszlimok esetleg veszélyt jelentenek, vagy a kutatásod eredménye az, hogy a férfi és női agy között vannak különbségek, akkor meg vagy bélyegezve. Se jobb-, se baloldali se libsi, de még UKIP-es sajtó sem fogja soha lehozni az ilyen cikkeket.

IT Knight 2018.12.06. 21:00:28

Még annyit tennék hozzá, hogy undorítóan anti-demokratikus itt a politikai elit nagy része. (UK-ben)

Nem képesek felfogni, hogy mit jelent az a szó, hogy LEAVE.

Az országot csúszó-mászó hazaárulók vezetik, ahelyett, hogy hazafiakra bíznák ezt. Pl. Jacob Rees-Mogg hamar megoldaná a Brexit problémát, őszintén remélem, hogy ő lesz a következő brit miniszterelnök.

Határátkelő 2018.12.06. 21:01:17

@IT Knight: Tedd már meg, hogy idézel tőlem egyetlen mondatot is, amiben egyáltalán M. Lőrinc nevét leírtam. Megköszönném.

Határátkelő 2018.12.06. 21:02:40

@IT Knight: Nem a véleményem, ez tény. Ami a többit illeti, felhívnám a figyelmed a Daily Mailre. Szeretni fogod, neked való.

IT Knight 2018.12.06. 21:03:14

@Horthy Miklós cselédje: "Egy kifejezettem jó kormányzás van, adósságunk csökken, reálbér nagyon szépen növekszik, a GDP dinamikusan nő, a munkanélküliség már egészen alacsony. A költségvetés nagyon szépen kordában van tartva, nézd már meg a szocik alatt mi volt ehhez képest!"

Az a baj ezekkel, hogy ezek számok és azok sokakat összezavarnak itt.

GDP növekedés
2007 0,4%
2017 4,1%

ÁHT hiány
2007 6%
2017 2,2%

Munkanélküliség
2007 7,8%
2017 3,8%

Infláció
2007 8%
2017 2,4%

bruttó átlagkereset
2007 180e
2017 330e

Golf2 2018.12.06. 21:29:25

Közalkalmazott KONKRÉT kereset 2007: 170000ft. 2018:180000ft Milyen fizetésemelésről beszélnek, HAZUDNAK? Múzeumokban diplomás embereknek se volt semilyen emelés 10 éve! A pénz a felét se éri ráadásul azóta!

Shanarey 2018.12.06. 21:33:08

@balcán maxval bircaman:

Olvasgass, egy picit, mielőtt hülyeségeket beszélsz. A Magyarországit, összevetni az az ittenivel, az kb az alma és a körte. Itt nem szokás a túlórát később kifizetni, s a heti 48 órán túl, külön megállapodás szükséges, na meg itt nem nagyon kötelezik az embert a túlórára.

www.gov.uk/maximum-weekly-working-hours/weekly-maximum-working-hours-and-opting-out

kardio1 2018.12.06. 21:34:01

@Határátkelő: a kérdés az, hogy definiáljuk a szabad sajtót. Ha olyan klasszikus kritériumok szerint, hogy az újságíró élete, testi épsége, vagy akár egzisztenciája veszélyben van-e, ha a hatalom érdekeit sértő cikket ír, Nyugat-Európa biztos szabadabb általánosságban, mint Kelet-Európa. Ha az öncenzúrára gondolok, már jelentősen kisebbnek látom a különbséget. Bizonyos témákról "nem illett " beszélni korábban.
Mondjuk, mivel pártatlan sajtó nem létezik, a probléma megoldása egyéni szinten az, hogy mindenki a hozzá közelálló beállítottságú forrásból informálódik. Az igazi gáz, hogy a közösségi médiában tájékozódva nem lehet tudni, honnan származik ez vagy az az információ, ez újság esetében könnyebben ellenőrizhető.

IT Knight 2018.12.06. 21:37:09

@Határátkelő: "Nem a véleményem, ez tény."
Ja, ok, ezt eddig nem mondtad. Meggyőztél.
Szerintem meg attól függ, hogy honnan nézzük.
Nem tagadom, hogy rengeteg Soros-féle think tank kutatását be tudnád ide másolni, akik brit tudósok segítségével megállapították, hogy a szabadság nyugaton 7, Magyarországon meg csak 2.
Nem érdemes erről vitatkoznunk, egyszerűen más szemszögből nézzük a világot.

"Ami a többit illeti, felhívnám a figyelmed a Daily Mailre. Szeretni fogod, neked való."
A DM tabloid, teljesen lényegtelen a tartalma, a tömegek szórakoztatására való. Az általam említett tabutémákat ők sem döntögethetik. Muszáj megelégedniük a hírességekkel meg a brexittel.

IT Knight 2018.12.06. 21:37:09

@taga20: és ez az átlagembert hol érinti? Az átlagfizu fontosabb annál, hogy most épp a Garancsi vagy a Libajnai valamelyik haverja lopja a pénzt az államkasszából.

trabant 2018.12.06. 21:37:09

@Horthy Miklós cselédje:

Több forrásból tájékozódj, akkor a kormány agitációs propagandájától talán kevésbé hagyod magad megvezetni.
Vagy ha fizetnek a hazugságok terjesztéséért, akkor keress más terepet hozzá.

trabant 2018.12.06. 21:37:12

@IT Knight:

Forrásmegjelölés nélkül mit sem érnek a számok. kár volt vele foglalkozni.

taga20 2018.12.06. 21:37:17

@IT Knight: mészaroslölönek nincsenek lapjai vagy tévéi, mert egy szerencsétlen stróman. gyufáért nem küldeném le ezt a szerencsétlent, me nem találna vissza.

Határátkelő 2018.12.06. 21:42:16

@IT Knight: A sorosozós megjegyzésedre nem reagálok, mert ez a magyar propagandasajtó színvonala, oda meg nem süllyednék le.

Ami a Daily Mailt illeti, szóval nem lehet megírni, ha viszont mégis van olyan lap, akkor az nem számít.

Értem. Gratulálok.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 21:53:32

@taga20:

És? Ez semmit nem befolyásol az átlagos emberek életén. Ha olyan hatalmas korrupció lenne, akkor nem élnének egyre jobban a magyarok, ez ilyen egyszerű...

@trabant:

Attól hogy valaki szereti a hazáját és le meri írni hogy itthon egyre jobb élni, még nem lesz "fizetett fidesz ügynök".

@Shanarey:

Az EU pénzzel elég balga dolog jönni mióta a németek hivatalosan elismerték hogy visszafolyik hozzájuk a legnagyobb része a pénznek :

index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

@Golf2: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli012.html

látod @határátkelő, Golf2 szemléltette, hogy milyen a tételesen cáfolható tényszerű hazugság.

Csak 2014-18 között találtam adatot, 214e-ről 305e-re ugrott a közalkalmazottak fizetése. Tanárok 204e-ről 304e-re. Mindez kevesebb, mint 4 év alatt, rekord alacsony infláció mellett.

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

@trabant: KSH adat mind, guglizz utána

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

@Határátkelő: olvasd el még egyszer, amit írtam, hátha akkor megérted.

IT Knight 2018.12.06. 21:53:33

Igazából nincs értelme ezekről vitatkoznunk, meggyőzni nem fogjuk egymást.

Mindenki elmondta a véleményét, ennyi.

Úgysem tehettek semmit, hiszen a demokratikus küzdelemben veszítettetek (pl Trump, Brexit, Orbán)

Innentől kezdve pont annyit számít a véleményetek, mint a Daily Mail tartalma.

Shanarey 2018.12.06. 22:12:41

@Horthy Miklós cselédje:

A linkben szereplő dologból, hogy megy vissza a pénz, mesélj?

taga20 2018.12.06. 22:28:44

@Horthy Miklós cselédje:

"Ez semmit nem befolyásol az átlagos emberek életén. Ha olyan hatalmas korrupció lenne, akkor nem élnének egyre jobban a magyarok, ez ilyen egyszerű..."

milyen mondatok ezek? te tényleg ilyen egyszerű vagy?

te valami vicc vagy, vagy csak egy számítógép vírus?

ember, remélem te nem magyarországon élsz, me az durva lenne.

morph on dear 2018.12.06. 22:28:44

@Határátkelő: "Azon lehet vitatkozni, hogy mennyien mennek el és mennyien térnek vissza, de hogy Magyarországon is munkaerőhiány van, azzal nehéz."

Ha a boltban kétszáz forint a kóla, de én százért akarom megvenni (pedig meg tudnám venni kétszázért is, de tegnap még száz volt), akkor jogos, ha azt mondom hogy kólahiány van?

morph on dear 2018.12.06. 22:28:44

@Határátkelő: ""A mutyi, a korrupció szintje nem magas Magyarországon." (csak az összes létező nemzetközi szervezet adatai mondanak ennek ellen)"

Linkelj már párat lécci, mert én csak olyanokat tudok, amik szerint a korrupció ÉRZETE magas. A korrupció ugyanis olyan, hogy nem nyilvános, tehát elég nehézkes objektíven mérni. Szubjektíven meg úgy szokott mérődni ahogy a megrendelő akarja.

És ezzel nem azt mondom, hogy MO-n nincs korrupció, vagy hogy kisebb mint máshol. Simán elhiszem, hogy nagyobb. No de azért az ilyen sorrendekkel óvatosan, hogy pontosan mit is állítanak és mi alapján.

morph on dear 2018.12.06. 23:08:16

@Határátkelő: a munkaerőhiánnyal ne csináljunk már úgy, mintha csak magyar probléma lenne "az elvándorlás miatt".

A brutál nettó bevándorló Angliában miért vannak pont ugyanilyen problémák?

www.telegraph.co.uk/science/2018/07/05/nearly-every-gp-surgery-missing-doctor-warns-royal-college-general/

www.telegraph.co.uk/science/2018/07/05/nearly-every-gp-surgery-missing-doctor-warns-royal-college-general/

Másrészt ahogy minden országba, Magyarországra is van bevándorlás, nagyobb mint kivándorlás.

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

morph on dear 2018.12.06. 23:08:24

Jó ám, hogy van előmodera, hiszen mi is lenne velünk ilyen produktív hozzászólások nélkül, hogy

"milyen mondatok ezek? te tényleg ilyen egyszerű vagy?
te valami vicc vagy, vagy csak egy számítógép vírus?
ember, remélem te nem magyarországon élsz, me az durva lenne. "

Határátkelő 2018.12.06. 23:09:50

@morph on dear: Tedd már meg, hogy idézed, ahol azt írtam, hogy ez csak magyar probléma. Nem mondtam ilyet, nem tudom, melyik adót nézed.

Arthamyr 2018.12.06. 23:16:40

@kardio1: "a probléma megoldása egyéni szinten az, hogy mindenki a hozzá közelálló beállítottságú forrásból informálódik" - a szűrőbuborék fogalma megvan?

Arthamyr 2018.12.06. 23:21:35

@IT Knight:
Egyrészt határátkelő nem az én adómból, közpénzből fizetett projektekből lett milliárdos, míg M Lőrinc (ha itt a híres és nagysikerű gázszerelőre gondolsz) igen.
Másrészt az egy dolog, hogy moderál dolgokat, ez kívánatos és helyes (az persze vitatható, hogy mit moderáljon). Ami nem, az az amit nem moderál, sőt terjeszt is: a propaganda.

Arthamyr 2018.12.06. 23:30:38

@Határátkelő: Az ilyen @IT Knight: pöffeszkedő, gusztustalan trollkodást minek engeded? Annak mi értelme van, hogy teret adsz ennek a szarnak? Szerinted ez értékes tartalom? Szerinted ez nem ront a kommentfolyam minőségén?

Akár többet számít a véleménye, akár nem (ez persze nem tudom, hogy mérhető), semmibe sem telne megoldani, hogy itt ne számítson semmit. Engem biztos nem zavarna, ha többet nem kéne olvasni a "véleményét".

Sir Galád 2018.12.06. 23:40:08

Kimaradt a család meg a barátok, nekem ennyit nem ér.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.12.06. 23:40:16

@taga20:

Ha szerintetek borzasztó sokat lopnak, akkor hogyhogy nem hiányzik sehonnnan pénz? Mert nem hiányzik, ez tény.Szinte mindenki jobban keres mint pár évvel ezelőtt és jobban él, a reálbér (KSH) még soha nem volt ennyire magas mint ma.
A fogyasztás dinamikusan nő, ami a növekvő jólét egyértelmű jele.

@Shanarey:

Le van benne írva hogy az ide áramló pénzek legnagyobb része megy vissza.

Shaktee 2018.12.06. 23:45:47

Én vagyok az egyetlen aki szerint a Hinta történet az elejétől kamu, s nem más mint egy habonyi kitaláció?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.07. 06:29:00

@Shanarey:

Mo-on se szokás a legtöbb munkahelyen a túlóra.

Ami pedig a kifizetést illeti, az külön kérdés.

2018.12.07. 07:24:04

Pénz, pénz, pénz... És akit az nem motivál? Kétségkívül gyomorforgató az itthoni "agitprop" valóságban túlélni, de akkor is csak itthon van az ember. A fák és folyók még nem a nemzeti konzultációt ontják, szóval addig én elvagyok. Külföldre még nyaralni, sem megyek. Pedig igen csak lenne lehetőség rá, még ingyenesen is.

Golf2 2018.12.07. 07:59:38

@IT Knight: Hülyeséget beszélsz ne a fidesz statisztikát nézd hanem menj be 1 múzeumba és kérdezd meg a dolgozót te agyatlan.10 évig nem volt emelés és a 180 az bruttó!A sok baromarcú a médiából beszop mindent ezért ilyen ez az ország.

Golf2 2018.12.07. 08:04:10

@abcd1234: gyomorforgató...abból lesz a betegség és a -10 év.Éljen a haza! Mi meg elöbb megdöglünk,megéri?

Nancsibacsi 2018.12.07. 08:27:30

Ritka undorító blog ez. Vannak olyan fiatalok, akik itt szeretnének élni - saját döntésük, és érthető okok miatt -, és rögtön beindul a meggyőző propaganda. Aztán csodálkoztok, hogy a hozzátok hasonlókat így vagy úgy, de hidegre teszi a kormány. Annyi szerencsétek van hogy ilyen törvénytisztelő és finom ember a főnök, mert pl. szlovákiában ilyenért simán elintézik a firkászokat.

Határátkelő 2018.12.07. 08:32:41

@Nancsibacsi: :))))) Szerintem ez simán a nap kommentje még Fidesz-trollhoz mérten is. A maga nemében zseniális. :)

(Bónusz tipp: néha nem árt, ha el is olvasod, ami alá kommentelsz, különben még furcsán néznek majd rád.)

Dikusz 2018.12.07. 08:43:16

@Shaktee: nemcsak a történet...

Dikusz 2018.12.07. 08:53:51

@Határátkelő: Csudálatos kommenteket eredményezett megint az index címlap.:)))

NorthPier 2018.12.07. 09:33:05

"Attól hogy valaki szereti a hazáját és le meri írni hogy itthon egyre jobb élni, még nem lesz "fizetett fidesz ügynök". "
Látszik már a fény az alagút végén.
Ezt igy mondják magyarul.
Legalább ötven éve.

Arcade Macho 2018.12.07. 09:48:41

@Arthamyr: "Szerintem ezt már most is aláírná a többség, csak akkor kezdene el sírni a szájuk, amikor a fodrász 20k-t kérne, és 15k lenne, ha megfogják az orvos kilincsét. :) A szakiknál már kaptak ebből ízelítőt, csak sajnos átestünk a ló túloldalára. De majd helyreáll rend, a türelem és a előrelátó, felelősségteljes tervezés fontos erények, addig ezeket kicsit jobban jutalmazza a valóság. :)"

a szakik azok nagyon elszalltak ideje lenne nekik landolni egy kemenyet
en pl. a kazanosnal neztem amikor 1 oras melo utan elkert 20e -t hogy meg sirt a szaja hogy miert nincsenek nemet berek itthon is
nos, neki pont hogy a nemet orvosi ber megvolt es akkor nem ertettem hogy mit ohajtana....

Határátkelő 2018.12.07. 09:51:03

@Dikusz: Őszintén szólva engem szórakoztat. Jó esetben a címet olvassák el, a posztot nagyon ritkán és amikor el is olvassák, a többség érteni nem érti a három szónál hosszabb mondatokat. :)

Arthamyr 2018.12.07. 10:16:47

@Arcade Macho: Errefelé ilyesmiért 200 EUR is befigyel. Meg abba sem árt belegondolni, hogy ki is kell jönnie, és esélyes az is, hogy egyenetlen a munka eloszlása, szóval lehet, hogy napi átlagban 1-3 ilyet tud ellátni. Nem tudom, mennyi a német orvosi bér, de nem hinném, hogy a kazánosé eléri...

ZOH 2018.12.07. 10:59:19

@Horthy Miklós cselédje: "Magyarországon nagyobb a szabadság jelenleg mint Nyugaton" hehe, ez jo vicc volt :-)

De amugy a hazakoltozes elso szamu akadalya a kozoktatas katasztrofalis allapota -- en magam eppenseggel elvagyok Magyarorszagon is, de a gyerekkel nem baszhatok ki ennyire.

n3spr3ss0 2018.12.07. 11:50:27

@Horthy Miklós cselédje: Olvasom ezt sok marhaságot, amit irkálsz, biztos csak betéptél.

Shaktee 2018.12.07. 14:41:45

@Dikusz: Igen, a nikkre magára gondoltam.

Arcade Macho 2018.12.07. 17:56:16

@Arthamyr: igazad van, 200 EUR az korrekt berezes egy 20 perces meloert, barcsak mindenki itt annyit fizetne a T. Mester Uraknak
remelem itthon maradt anyukad is dugdossa a 100 EUR -sokat a mestereknek ha csak raneznek a mosogepjere vagy beszerelnek egy konnektort

es igazad van, hogyha azt allitod hogy a napi 10 oraban (ami munkaido + bejarasi ido lenne) a T. Mester Ur csak 1 - 3 cimre tud kitantorogni, mert egyaltalan nem az van hogy egy hetre adnak idopontot, hanem azonnal kint teremnek a cimen
(vagy esetleg azt tudom elkepzelni hogy egy debreceni cimre Sopronbol megy egy szerelo megszerelni a megszerelendot)

es igazad van hogy a nemet orvosok azok megkeresik a napi 2000 EUR -t nettoban tisztan, igaz a londoni indeed oldalon 70e font, azaz 100e EUR van eves jovedelemkent feltuntetve, de gondolom vagy London lesz leszakado regio, vagy ok ott evi 50 napot dolgoznak csak

morph on dear 2018.12.07. 17:56:29

@Határátkelő: "Tedd már meg, hogy idézed, ahol azt írtam, hogy ez csak magyar probléma."

Miután a magyar ki-be vándorlással együtt említetted a munkaerőhiányt, számomra az jött le hogy a kivándorlást tartod felelősnek a munkaerőhiányért. Ezért mondtam egy brutálisan magas bevándorlással bíró országot, Angliát, ahol szintén munkaerőhiány van.

De mondom, az hogy száz forintért akarok kólát venni, de kétszázba kerül mert nagy rá a kereslet, az nem azt jelenti hogy kólahiány van, hanem hogy versengenek a kóláért.

morph on dear 2018.12.07. 17:56:44

@Arthamyr: "Engem biztos nem zavarna, ha többet nem kéne olvasni a "véleményét". "

Ja ja alakuljanak csak ki jó kis echo chamblerek meg safe spacek, attól bukik az orbán meg a trump.

Ja nem. Attól hogy eltüntetsz egy véleményt a személyes teredből, az a vélemény nem szűnik meg, de elkezded egyre szűrtebben látni a valóságot. Aztán mikor a valóság bekopogtat, márpedig előbb-utóbb bekopogtat, akkor jön ez a csodálkozás, hogy jé ezt meg hogy, hát ezt meg ki hitte volna.

Elhiheted nekem sem nagy élmény az ezredik óbánahibás óbánahibás hozzászólást olvasni, de mégsem jut eszembe szűrni ezeket.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.12.07. 17:56:57

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

Shanarey 2018.12.07. 20:17:22

@maxval balcán bircaman:

Persze megint, mellébeszélsz, honnan is szedted az a 408 órát?

Miért nem arról beszélsz, amit én linkeltem? 48 óra felett külön megegyezés szükséges, s a dolgozót, nem érheti retorzió, ha nem fogadja el. A kifizetés, nem más kérdés, mert itt (UK) a túlórát, a következő héten, avagy aki havi fizetést kap, a következő hónapban megkapja. Nem pedig 36 hónappal eltolható, mint amit a Magyarisztáni rabszolga törvényben, most be akarnak vezetni.

somlobodog 2018.12.07. 21:07:27

@Shaktee: +1. Több éve írtam én is hogy kamu. Az egész. Túl valasztokesan ír hogy egy mosogató alkesz legyen

kardio1 2018.12.07. 21:08:03

@Shaktee: nem tudom. Szerintem létezik Hinta, nem csak kitaláció.

Dikusz 2018.12.07. 21:49:37

@Shaktee: Teljes egészében kitaláció szerintem.
El tudom képzelni, hogy egy csóka ül a gép előtt itthon az irodában, és egy kitalált személy nevében írogat.
Honnan lehet egyébként azt tudni, hogy valaki mely sarkából kommentel egy blogon?

Arthamyr 2018.12.07. 21:56:33

@morph on dear: Nem tudom, miből gondolod, hogy engem különösebben rosszul érint/zavar Trump vagy Orbán... Persze, nyilván úgy gondolom, jobb lenne a világ nélkülük, de alapvetően elfogadom a létezésüket, nem különösebben ártanak nekem. Nem véletlenül költözöm vissza Magyarországra 1-2 éven belül, annak ellenére, hogy tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy Orbán sokáig fog még uralkodni. Nem érdekel, nekem nem árt - közvetlenül, és a vagyonom kisebb része lesz csak Magyarországon, az is ingatlan formájában, azt csak nem nyúlják le, de ha igen, így jártam, ilyen elhanyagolhatóan kis eséllyel realizálódó kockázatot vállalok. Ahogy az amerikai ügyfelet sem hajtanám el csak azért, mert Trumplandról küldi a dollárjait. Persze ettől még örülnék, ha varázslatosan eltűnne, de nem fog, és mint már leírtam régebben, annyira jobbat én sem tudnék helyette, legalábbis a jelentkezők közül engem egyik sem győzött meg.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a véleménynek nevezett digitális hulladék megmarad, sőt, ha nem olvastam volna itt el, akkor is tisztában lennék vele, hogy létezik ilyen, sőt, igen sok van belőle, ezt egyértelműen jelzi Orbán vagy Trump sikere. Természetesen nem mondom, hogy minden szavazója ilyen sötét/rosszindulatú (sőt, a másik oldal szavazói közt is akad ilyen bőségesen), van, aki teljesen rendben van, de a gyomra beveszi őket, viszont ha nem lenne sok ilyen szavazó is, akkor azért nem működne ez a mocskolódó, demagóg retorika, amit ők nyomnak. Szóval nem, nincs szükségem ezekre a hozzászólásokra, nem hasznosak számomra, semmilyen formában. És azt sem értem, hogy itt miért hasznos.

"Úgysem tehettek semmit, hiszen a demokratikus küzdelemben veszítettetek (pl Trump, Brexit, Orbán)

Innentől kezdve pont annyit számít a véleményetek, mint a Daily Mail tartalma. " - Ha gondolod, elmagyarázhatod, hogy mit nyertem azzal, hogy ezt a "hozzászólást" elolvastam. Max. annyit, hogy fejlesztettem az irritáló dolgok tolerálásának képességét, ebben annyi a baj, hogy én már öreg vagyok ehhez, és elég rég eljutottam odáig az életben, hogy ne nagyon kelljen irritáló dolgokkal szembesülnöm, főleg kikapcsolódás közben.
Semmi gondom, ha valaki ellenvéleményt fogalmaz meg, viszont némi alapvető udvariasságot, vitakultúrát elvárnék.

Arthamyr 2018.12.07. 22:08:29

@Arcade Macho: Kedves magát jó humorúnak gondoló macsó, ha szerinted ez ekkora királyság, akkor állj neki te is (ha meg te napi 2k+ eurot keresel, nem tudom, mit panaszkodsz, hogy 60-at legombolt rólad a mester). Sőt, a német orvostanhallgatóknak is jelezd, hogy ne fáradjanak a hosszú és nehéz képzéssel, az igazi karrier a "kazános", még ha szakmailag esetleg érdekesebb is az orvos, csak aprót keres a "kazánoshoz" képest.

Egyébként természetesen igazam van, csak nem azt mondtam, amiket te írtál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.08. 08:35:55

@Shanarey:

17-hetente, azaz beszorzpd 3-mal.

De, a kifizetés más kérdés, mint az elszámolási keret.

A túlórát rabszolgaságnak nevezni hülyeség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.08. 08:36:05

@Frady Endre:

Forgolódik a nagytőke,
Profitot lop,
De éled a proletár ökle,
Új jövőt hoz!

Reszket Brüsszel és Soros,
Végetek közel,
Remeg a cégtulajdonos,
A kisember menetel!

tanato 2018.12.08. 10:34:46

@kardio1: Biztosan létezik,de az is biztos nem az akinek mondja magát.

tanato 2018.12.08. 10:39:47

@maxval balcán bircaman: Dal letöltés
Kotta letöltés
Guitar Pro letöltés
Midi letöltés
Extrák
Beküldő
g8546
g8546

Pontszám: 3

Hallgass bele
00:0000:29
play
stop
Dalszöveg
Fel vörösök, proletárok,
Csillagosok, katonák,
Nagy munka vár ma reátok,
Állnak még a paloták.

Királyok, hercegek, grófok,
Naplopók és burzsoák,
Reszkessetek, mert feltámad
Az elnyomott proletár.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.08. 11:28:24

@tanato:

Összehasonlítva a kommunista és a náci propagandát, az előbbi magasan nyerő.

A náciknál az egyetlen, amiben magas szinten voltak, az a film és a monumentális építészet. Hitlernek szerencséje volt, hogy a híve volt a kor egyik legnagyobb alkotója, Leni Riefenstahl, akinek művei máig ihletik a rendezőket, az operatőröket. Sokszor szabályosan másolják, a Star Wars első részének a vége www.youtube.com/watch?v=iH6a1iYQ0GA gyakorlatilag az Akarat diadala náci dokumentumremekmű egyik jelenete!

De ha megnézed a filmeken kívül a náci képeket, pl. bélyegeket, posztereket, pénzeket, s éppen a zenét, kifejezetten unalmasak. Ahol jó a zene, az nem igazi náci zene, hanem átvett régebbi, nácikhoz nem kötődő zene, pl. www.youtube.com/watch?v=tJav1Gt-MVU - XVI. századi dal. A vicces, ugyanezt a dalt a NDK-ban is használták kommunista dalként!

A fasizmusra is igaz ez, nem jók ebben. Egyedül a spanyol falangisták himnusza érték zeneileg. www.youtube.com/watch?v=iShtCTaK5NM

tanato 2018.12.08. 11:42:38

@maxval balcán bircaman: Ez igaz a kommunista mozgalmi dalok nagyon jók zeneileg.

Dikusz 2018.12.08. 11:45:57

@tanato: ugyanazon van az a dal, ami Csepelről, meg a színéről szól...

tanato 2018.12.08. 12:26:36

@tanato: Ez még egy nagyon jó oldal sok mozgalmi dal van benne.A jobb alsó sarokban lévő nő az akkori un. szoc. embertípus egyszerű rövid frizura smink nuku,kissé szenvedő arckifejezés.
Annyira hasonlít az én ált iskolai osztályőnökömre,aki igaz hithű meggyőződéses kommunista volt.Róla már írtam itt néhány éve.Rendkívül szegény sorban élt a Horthy rendszerben még cselédlány is volt akkoriban.Ahogy a szavaiból kivettem a "gazda"molesztálta is.Neki tényleg felszabadulás volt 45,mivel értelmes lány volt aPárt kiemelte és tanárképző főiskolára küldte.SZóval ténylegesen kommunista lett,nem karrierből.rendkívül erős kommunista propagandát folytatott az iskolában.Egyebekben nagyon szerettük nagyon gyerekbarát volt,és mivel mélyszegény/akkoriban ez nem cigányt jelentett/ sorból jött nagyon jó érzéke volt a hátrányos helyzetű gyerekek felkarolásában,beilleszkedésükben.A vallást nagyon nem szerette,mindig szidta a templomban vasárnap térdeplő hétköznap pedig jó erkölcsüket levető embereket/valszeg a Horthy rendszeri "gazdájára" gondolt.Nem sokkal élte túl a rendszerváltást,azt mondta egyszer nekem ......-kám azt olvastam az újságban hogy valaki cselédet keres a házába,én ebből a világból nem kérek,visszavonult a tanításból és kevés ideig amíg élt az unokáival foglalkozott.Érdekesség hogy unokái jó része most Nyugaton keresi a boldogulást.
na szóval a mozgalmi dalokon szereplő nő tosztára rá emlékeztet.

tanato 2018.12.08. 12:27:18

@tanato: Ja igen a feniti írás neked ment válaszként.

ételizésítő 2018.12.08. 16:25:10

"hogy melyik ország nyelvét szeretném jobban beszélni (nem tudok spanyolul)"
Igazából magyarul sem. Legalábbis írni biztosan nem.

Arcade Macho 2018.12.09. 08:23:14

@Arthamyr: "Egyébként természetesen igazam van, csak nem azt mondtam, amiket te írtál."

persze leirtad, hogy a kazanos napi 1 - 3 alkalmat / kiszallast tud letolni, ez total eletszeru es valos

amugy meg mernoki diplomaval nyaron a radiatorokat en fogom s.k. leszerelni kimosni es megkócolni, azaz venni fogok egy kemeny 12 EUR -ba kerulo kocolas helyetti anyagot es letolom egy lazza delutan
a futesszerelok meg tehetnek egy szivesseget... talan nem kellene elszallni az arakkal, hogy meg a NEMET orvosi berezessel sem eleg nekik, hanem annal is tobbet akarnak

ja es pontosan ez lesz, hogy a tanarok mennek majd el futesszerelonek

Shaktee 2018.12.09. 14:51:02

@somlobodog: Változik a stílusa, szókincse, mondókája...

Dikusz: csak azok látják hogy honnan ír akik a blog.hu szervereket kezelik.

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

@Wien72: Dehogynem.Rajta kívül mindenki segédmunkásnak megy.
Csak ő,a nagy melldöngető hazafi-aki ugye leszólja a nyugatot-megy ki nyugatra a saját szakmájába jól keresni!

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

@London2009: Viszont nem cseszik szét a trollok.
Akiknek olyan vastag a bőrük,hogy a legdurvább anyázás is lepereg róluk.

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 13:18:00

@IT Knight: Talán mert ők a mi pénzünkből csinálják?

kifordított nagyanyó 2018.12.15. 14:01:01

Azért egy két troll csak idetalált!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása