oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. október 21. 06:30,  Öt dolog, amivel megkönnyíthető a határátkelés 39 komment

2018. október 21. 06:30 Határátkelő

Öt dolog, amivel megkönnyíthető a határátkelés

A határátkeléssel járó változás sokak számára felkavaró élmény, amit nem mindig egyszerű kezelni. Próbáltunk összeszedni öt tanácsot, amivel kezelhető ez a helyzet. Aztán jogosítványt szerzünk Dániában, végül ellátogatunk Key Westre, igaz, csak egy napra, de így sok élménnyel gazdagodva.

pszichologia.jpg

A külföldre költözés, majd az ottani berendezkedés nem kis kihívás lelki szempontból sem. Persze embere válogatja, de kisebb-nagyobb nehézségekkel szinte mindenki megküzd. Vajon hogyan tehetjük a magunk számára egyszerűbbé a határátkelést? Erre ad öt tippet oldalán Lőrincz-Erdélyi Krisztina pszichológus, aki nem csak a levegőbe beszél, lévén ő maga is határátkelő, aki a perui Limában él.

#1 Adjuk meg a módját a búcsúnak 

Könnyebbé teheti a búcsút, ha nem csak elviharzunk az országból köszönés nélkül - abban bízva, hogy így majd kevésbé fog fájni - hanem méltóképpen megadjuk a módját az elköszönésnek, akkor is, ha az csak átmeneti ideig tart. 

Ez lehet egy meghitt ebéd a családdal, egy őrült, utolsó búcsú buli a barátokkal vagy a kedvenc helyeink felkeresése, beleértve a kedves kiszolgáló nénitől való elköszönést is a helyi pékségben. 

#2 El kell gyászolni a múltat 

Ha a költözés számunkra valamiért nehéz vagy fájó, akkor engedjük meg magunknak elgyászolni ezt a veszteséget. (...) 

Külföldön kezdetben nagyon hiányzik a megszokott életünk minden egyes kis darabja. Ám idővel megismerjük és elfogadjuk az új kultúrát és embereket és kialakul egyfajta új identitás, ami egyaránt ötvözheti az otthonról és az új kultúrából hozott elemeket is. 

Saját tapasztalataimból kiindulva, magyarként Peruban élve jó példa erre az, amikor reggelire (otthonról hozott!) házi kolbászt és avokádót eszünk, vagy amikor a magyaros paprikás csirke mellé pisco sour-t (tipikus perui italt) iszunk. 

Ugyanez igaz az ünnepekre is, hiszen alkalmazkodva a latin-amerikai hagyományokhoz szilveszter napján éjfélkor 12 szőlőt fogyasztunk, ami mellé 12 kívánság is jár, ezt követően azonban lencsét is eszünk, hiszen még véletlenül sem szeretnénk pénz nélkül maradni az új évre, ami alapvetően magyar szokás. 

El kell fogadnunk, hogy ahogy az emberek elvesztésére sem reagálunk egyformán, úgy a kiköltözésre sem egyforma a reakciója mindenkinek. Míg sokan örömmel vegyes izgalommal készülődnek a költözésre, addig olyanok is akadnak, akiknek ez egy sokkal nehezebb folyamat.  (...) 

#3 Ápolni a társas kapcsolatokat 

Az ember összességében társas lény, így nagyon fontos, hogy az otthon maradt és az újonnan kialakult kapcsolatainkra is szánjunk figyelmet. Szerencsére a mai világban az online csatornáknak köszönhetően (Skype, Facebook, Whatsapp, Instagram stb.) ez már egyáltalán nem tűnik lehetetlen feladatnak. Sokszor egy-egy mondat vagy fotó is segíti a kapcsolattartást. 

Tapasztalatból mondom, ha az ember egy évben csak egyszer megy haza, a kapcsolatok akkor is ugyanott folytatódhatnak. Persze van olyan, hogy az évek során az emberek érdeklődése, élethelyzete megváltozik, így előfordulhat, hogy bizonyos barátokat elveszítünk, de ez nem feltétlenül van összefüggésben azzal, hogy az illető külföldre költözött. (...) 

#4 Kialakítani az új környezetet 

Otthonaik tárgyait az emberek gyakran erős pszichológiai jelentéssel ruházzák fel, így ezek a tárgyak nem csak a praktikum vagy az esztétikum szempontjából fontosak, hanem a hagyományok és a társas rend megtestesítői is egyben. 

Az együttélés során olyan hétköznapi rutinok alakulnak ki, amikhez téri elrendezések és környezeti elemek is rögzülnek. Nem véletlenül van az embereknek kedvenc bögréjük, amiből a reggeli kávéjukat fogyasztják vagy megszokott helyük az étkezőasztalnál. 

Ugyanakkor a bútorok és használati tárgyak áthelyezhetőek, amellyel az otthon, mint identitásalkotó tényező újrateremthető, azaz a megszokott viselkedés- és élménymintázatok az új otthonunkban is kialakíthatóak. 

Ezáltal sokat javíthat a közérzetünkön és otthonosság érzetünkön, ha kiköltözéskor a ruhákon kívül viszünk magunkkal néhány személyes tárgyat is pl. hűtőmágnes, fénykép, párna, bögre. Egyszerű dolognak tűnik, de rengeteget segít, ha korábbi életünk néhány darabkáját ilyen módon az új honba is átültetjük. 

#5 A hazai értékek és a nemzeti identitás fontossága 

A helyhez való ragaszkodás szimbolikus kapcsolatot is teremt az ott élő emberek számára. Nem véletlen tehát, hogy sokakban külföldön élve gyakran erősödik fel a nemzeti identitás érzése. 

Sok országban léteznek magyar klubok, magyar közösségek, hiszen a távolban élve az ember sokkal jobban vágyódik és érdeklődik a hazai ízek, hagyományok, sportesemények iránt, aminek korábban talán semmilyen figyelmet nem szentelt. 

Hirtelen elképesztően tud bántani, ha valaki nem tudja, hol van Magyarország vagy képtelen helyesen leírni az országunk nevét. Emellett az olyan hungarikumok is felértékelődhetnek, mint a téliszalámi, a piros paprika vagy a pálinka, amikről korábban nem is gondoltuk volna, hogy nélkülözhetetlenek.” 

A teljes írást itt találjátok, érdemes elolvasni!

Hogyan szerezhetsz jogosítványt Dániában? 

A válasz elsőre egyszerűnek tűnhet, valójában a rendszer és a folyamat is sokban különbözik a Magyarországon megszokottól – derül ki a Balázs in the World blog posztjából.

vezetes_foto_pixabay_com_bobtheskater.jpg(Fotó: pixabay.com/bobtheskater)

„Először is, abban biztos voltam, hogy noha középszinten megértem és tudok beszélni dánul, de a KRESZ-t megtanulni és vizsgázni ezen a nyelven túl nagy és felesleges kihívás lenne. 

Körbenéztem az interneten, hogy találni-e angol nyelven jogosítvány oktatást. Ha ezt angolul írod be, nem sok sikered lesz, általános tájékoztatókat találsz főleg a meglévő jogosítványod validálásáról Dánián belül. 

Apró, de hasznos trükk, érdemes dán nyelven keresni Google-n. Így tettem majd eljutottam az elképesztően kreatív, “http://koerekort-paa-engelsk-aarhus.dk/” weblapra /ez annyit tesz mint “http://jogositvány-angolul-aarhusban.dk”. 

Először az volt az érzésem, hogy „hát, ezen a neven nem sokat gondolkodott a kollega”, így elkezdtem kicsit utánajárni és olvasni pár értékelést. Szerencsére sokan jártak itt előttem, az oktatót érdekesnek, jó humorúnak találták, úgyhogy beneveztem én is. 

A folyamat úgy néz ki, hogy hétvégente volt 4-5 óra, ahol elméleti oktatást kaptunk, majd ahogy túl jutottunk nagyjából 3-4 heti anyagon, elmentünk egy egész délelőttös tanpálya oktatásra, majd mindenki mehetett vezetni, forgalomba. 

Igen, tehát az elméleti órák fele és pár óra tanpályás bohóckodás után beülhetsz egy autóba és nekiveselkedhetsz a vikingek földjének. 

Szerintem teljesen szürreális, de utólag belátva, nem egy nagy ördöngösség vezetni, engem az rémisztett meg, hogyha minden hülyét így beengednek az utakra, akkor mi az esélye annak, hogy engem nem öl meg egy másik hozzám hasonló kezdő? Nyilván, az oktató, aki mellettem ült, lenne erre a garancia, de kérem alásan, ez azért édes kevés. 

Long story short, az oktató egy elképesztő figura, aki közel 20 évig volt orvos az USA-ban, most pedig itthon, Dániában KRESZ-t oktat és éli a hygge életet. Nagyon értelmes, tényleg jó a humora és minden órát feldobott valamilyen baromi bizarr, horrorisztikus történettel, csak hogy érezzük a súlyát a dolgoknak. (...) 

Vezetéstechnikai tréning 

Gyakorlatilag annyit jelent, hogy teljes Tokyo Drift hangulatban *igen, itt nyomd be a Teriyaki Boyz-tól ezt a számot, amit a Fast & Furious-ban hallottál* szaggatsz a tanpályán, ami fel van öntve különböző ipari mennyiségű síkosítóval. 

Volt nagyjából 10 különböző feladat, ahol azt kellett tesztelned és megtanulnod, hogy az autó hogyan reagál, ha erősen fékezel. Kanyarban, csúszós talajon, száraz talajon, egyenes szakaszon és ezeknek a kombinációi. (...) 

Elméleti vizsga 

Erre akkor van lehetőséged, ha már befejezted az összes elméleti órát és utána voltál orvosnál, ahol egy vagyonért rád néz az orvos és ad egy papírt arról, hogy egészséges vagy. (...) 

Az elméleti képzés közben kaptunk három havi hozzáférést egy online platformhoz, ahol gyakorlatilag próba teszteket lehetett írni. Én viszonylag lazán vettem ezt, de azt is írhatnám, hogy szartam a dologra. 

Egyébként, lejárt a hozzáférésem mostanra, így a vizsga előtt egy héttel döntöttem úgy, hogy befizetek néhány koronát és gyakorlok még, mert hát ebből mi baj lehet. Akkor jöttem rá, mikor újra beléptem a rendszerbe és láttam, hogy a 3 hónap alatt 24 vizsgát csináltam meg, amiből 23-on megbuktam. 

Nos, gondoltam, ez így igencsak kínos lesz. Valami megváltozott bennem, megéreztem a súlyát, hogy így, ezzel a „ki, ha én nem” hozzáállással nem fogok átmenni a vizsgán. 

Így eldöntöttem, hogy oké, akkor most egy 10 napig, hétvégén és hétköznap is minden szabadidőmet erre fogom áldozni az edzések mellett. A vizsga előtti nap jutottam el oda, hogy magabiztos sikerült 5 teszten átmennem zsinórban, néhány hibával. (...) 

Én viszonylag könnyűnek találtam, de ez csak az elmúlt pár nap rendkívül elhivatott felkészülésének köszönhetem, ebben biztos vagyok. Lement nagyjából 20 perc alatt a teszt, majd pár perc szünet után meg is kaptam az eredményt. A 100 állításból 1-et hibáztam, úgyhogy 99%-os lett a dolog. Nem rossz, gondoltam, azután a 23 elbukott gyakorlás után. 

Forgalmi vizsga 

Erre akkor van lehetőség, ha átmentél már az elméleti vizsgán. Itt ami különbség a Magyarországon lévő vizsgához képest, hogy nem kell lefizetned a vizsgabiztost, sőt, itt egész konkrétan egy rendőr ül melletted az autóban, az oktatódon kívül. 

Kicsi a rakás, de az én esetemben, aki angolul szeretné a vizsgát csinálni, annak kötelező hivatalos fordítót igényelnie. Ezt az autósiskola biztosítja, neked csak fizetned kell érte. 

Ez nekem kicsit fura, hiszen én megérteném, ha azt mondják dánul, hogy „jobbra, balra, előre”, de valószínűleg jobb félni, mint megijedni, hiszen stresszhelyzetben az ember nyelvtudása hamar beadja a kulcsot, furcsa módon. Így vagy úgy, de a sofőrrel együtt így 3 fő vág neki az izzadságszagú forgalmi vizsgának az ember. 

Én hogyan éltem meg? 

A vizsgát megelőzően nagyjából 10-15 órát vezettem, nagyjából 4 hónapnyi idő alatt, tehát nem volt sűrű a beosztás. Igaziból nincs értelme kritizálnom az oktatóm, de a lényeg az, hogy a vizsgát megelőzően (még extra órákat is vettem) nem volt olyan alkalom, amikor 45 percet (ne vicceljek, 20 se…) úgy vezettem volna le, hogy ne „követtem” volna el valami förtelmes hibát, amiért legalább kiakadt, esetleg felemelte a hangját vagy átvette a kormányt/féket/gázpedált a vezetés közben, de lényegében leszidott minden apró hibánál. 

Nos, velem ezzel azt érte el, hogy csak egyre kevésbé voltam magabiztos és még több hibát követtem el. Noha minden vágyam az volt, hogy gyakoroljak és tökéletesen csináljam a dolgokat, de ha nincs pozitív visszaigazolás és sikerélmény, lehetetlen önbizalmat építeni. (...) 

Ahogy elindult a teszt, azt éreztem, hogy már tudom az összes szabályt, de annyifele kell nézzek meg figyeljek, hogy jobb, ha lassan és óvatosan vezetek. Ezzel azt értem el, hogy megbuktattak. 

Alapvetően pozitív volt a vizsgáztató rendőr, jelezte, hogy jól vezetek, mindenre figyeltem, de ha például egy hétfő reggeli csúcsforgalomban a 60-as táblánál 40-45el araszolok, akkor az „veszélyes” lehet… 

Hát, ott a helyszínen ez kissé bosszantott, tök bullshitnek éreztem a dolgot, de azóta retrospekívben máshogy látom. Valójában csak több önbizalommal kell vezetnem, a forgalommal megegyező sebességgel, hiszen tudom, hogy ismerem már a szabályokat és nincs mitől tartani. 

Második próba 

Rögtön egy héttel későbbre foglaltam időpontot a következő tesztre. Nem vettem extra órákat, nem gyakoroltam a szabályokat, mindössze azzal a gondolattal vágtam neki, hogy „Igen, képes vagyok rá, meg tudom csinálni”. Talán ez volt a legfontosabb és egyben a siker kulcsa is. (...) 

Árak 

Itt ugrik a majom a vízbe. Mint Dániában minden, ez is elég standardizált, nehogy aztán verseny legyen a cégek között! Egy jogosítvány „csomag” ára 13-14.000 DKK körül van, amibe beletartoznak az elméleti képzések, az online platform és a forgalmi vizsga. 

Ezen felül kell magadnak fizetned az orvosi papírt, ami extra 600 DKK, az elméleti vizsga árát, ami újabb 600 DKK, az elsősegély tanfolyamot, ami újabb 500 DKK, majd a forgalmi vizsgát, ami autóbérléssel, fordító fickóval együtt nagyjából 2400 DKK. 

Ha ezt összeadjuk, összességében 18.100 DKK-ra jövünk ki (724.000 HUF) ami valami pusztulatosan sok. Sokan kérdezték, hogy „miért nem repülsz haza és csinálod meg itthon” – jó reggelt minden kedves olvasónak. Dániában van egy bejelentett, teljes munkaidős állásom, ahonnan nem szokás eltűnni 1-2 hónapra. 

Végiggondoltam, matekoztam és egyszerűen a kiesett idő, energia és transzport árak miatt nem érte volna meg, még ha meg is tudom oldani. 

Másik pedig, hogy bennem jobb érzést kelt, hogyha meg van fizetve az oktató és azért enged át, mert a tudásom megfelelő, nem pedig azért, mert fizettem extrát a pult alatt. Lehet, hogy ez általánosítás, de ha az ember kismillió ilyen történetet hall, akkor elgondolkodik, hogy lehet, hogy van igazság mögötte.” 

Ez még mindig nem a teljes írás, azt itt találod.

Key West egy nap alatt 

A nyaralások egyik nagy fenesége sokszor az, hogy kevés idő jut alaposan körbenézni, elmélyedni az adott hely történetében, kultúrájában. Így volt ezzel az Élet a határon blog szerzője és családja, akiknek egy nap jutott Key Westen – szerencsére azért így is sikerült maradandó élményeket szerezni.

little_white_house.jpg

„Terveink voltak bőven, és én azt hittem, hogy a Hemingway házzal kezdünk, ha már egyszer ezért van az egész, de nem. A Zuram szerint az ráér, először nézzünk szét, Duval Street, Key West 0 mile mark, Truman Little White House, valamint útba esett még két tengerészettel kapcsolatos múzeum, de az nem biztos, hogy belefér az időbe, hogy be is menjünk. 

Még várakozás közben elment mellettünk a városnéző kisbusz, és még beszéltük is, hogy hát tulajdonképpen lehet gyalogolni is, miért ülnénk fel rá, nem olyan nagy Key West, de pár km múlva már szívesen mentem volna inkább busszal. (...) 

A múzeumokba végül nem mentünk be, de ha az ember csak a városban sétálgat, és szívja magába a hangulatot az sem baj, sőt. Imádom nézegetni ezeket a fehér tornácos, verandás házakat, a kerteket, növényeket, az ezerféle zöldet, ami itt látható. 

Key West annak ellenére, hogy nem nagy, nagyon sok programlehetőséget nyújt, mind múzeumok, mind szórakozás terén, itt is igaz az, mint bárhol, ahol jártunk, hogy csak az idő és a pénz szab korlátokat. 

A Truman ház környékén sétálni, csak sétálni egyet is élmény volt. Inkább nem is találgattuk, hogy mennyibe kerülhet ott egy-egy ingatlan, olyan, ide születni kell hangulata volt az egésznek. Meglepően kevesen sétáltak arra egyébként, és a múzeumnál sem volt szinte senki. 

Volt egy hatalmas vaskapu, és azon keresztül lehetett csak bemenni a házak közé, kicsit néztük is, hogy szabad-e, de mivel nyitva volt, és ki volt írva, hogy igen, így arról közelítettük meg Truman Kis Fehér Házát, ami természetesen fehér, és ház, hamisítatlan déli hangulattal, múzeum jelleggel, a végén shoppal. 

Harry S. Truman elnök töltötte itt a teleket, de lakott itt például Thomas Edison is. Több egyezmény is született a házban, de például 2005-ben itt töltött egy hétvégét a Clinton házaspár is. 

Hogy tudtuk-e, hogy a Hemingway-háznál csak készpénzzel lehet fizetni a belépőt? Tudtuk. Menet közben vettünk fel pénzt? Dehogy. A bejáratnál kérdeztük meg, hogy merre van az automata? Természetesen. Hogy a Zuram tudta volna jobban húzni, az időt, valamint az idegeimet? Aligha. 

Két sarokra volt egy bank, vettünk fel pénzt, és végre, végre, végre mehettünk a Hemingway-házba. Csak, hogy mekkora a lelkesedésem, a repülőn idefelé jövet, még az Afrikai vadásznaplót is kiolvastam, pedig nem ez lett a kedvenc Hemingway-kötetem. Témájában semmiképp. (...) 

A ház, nos igen, csodálatos, a kert, a berendezés, az emléktárgyak, minden. A falakon megannyi fénykép, Hemingwayről, az életéből, a szerelmeiről, és ha valaki kalandos életet élt, nos Hemingway kitett magáért, annyi mindent csinált élete során, hogy másnak az három életbe sem férne bele. 

Bejártuk az egész házat, nagyon sok fényképet készítettünk. (...) Ha nem lettek volna további terveink, szerintem ott maradtunk volna a múzeumban, még jó darabig, alvás opcióval esetleg, de lassacskán összeszedtük magunkat és elindultunk kifelé. 

Kisebbik teljesen odáig volt, szerinte ez volt a legeslegjobb múzeum, amit életében látott. Kitalálta, hogy ha felnő, ő mindenképp itt szeretne élni, és dolgozni. Macskagondozó lesz. 

Olyan boldog ilyenkor az ember, mert lám, mindkét lányom megtalálta életcélját a nyaralás során, nagyobbikat a NASA nyűgözte le, mindenképp mérnök, űrkutató szeretne lenni és a NASA-nak dolgozni, míg kisebbik, nos macska gondozó, de biztosított róla, hogy bármikor meglátogathatom Key Westen, és az összes macskát megsimogathatom, és majd ő bevisz engem a múzeumba, amikor csak szeretném.” 

A teljes írás ennél jóval bővebb, rengeteg fotóval, érdemes átkattintani.

Őrült pénzt buknak a britek a Brexiten - az összeg kifejező...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló pszichológia Magyarország Dánia Peru Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014312449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.10.21. 07:12:21

A képen lévő szőkével biztos könnyebb.

IT Knight 2018.10.21. 10:04:04

Öt dolog, amivel megkönnyíthető a határátkelés

1 Pénz
2 Pénz
3 Pénz
4 Pénz
5 Nyelvtudás

Ezek sokat segítenek

Din Serpahis 2018.10.21. 11:39:48

Na, a "Zuram"-ig olvastam, ez mindig kiveri nálam a biztosítékot.

Edit Bekker 2018.10.21. 12:44:46

@Din Serpahis: orulok hogy ezzel nem vagyok egyedul. Modoros faszsag, megtarthatna a haloszobaba szerepjatekhoz. En is ott hagytam abba.

Csodabogár 2018.10.21. 12:49:29

Mikor mi voltunk ott, egy lélek nem volt a Hemingway házban egyszerüen zárva volt. Általában elég kihalt volt akkor Key West, csak kórincáltunk erre arra. Utólag már sajnáltam a sok időt amit erre az útra elpazaroltunk. Mindez kb. 10 éve történt, akkoriban talán nem volt divatban Key West.

P.Elliot 2018.10.21. 13:53:50

@Golf2: A kepen levo szokeben mintha a baratnom lanyat latnam hatulrol. Elorol azert nem olyan elonyos, vekony de az orokos torna, gyakorlatok olyan inassa tettek hogy rossz ranezni, az arca behuzodva, az is inas, sovany, fiatal koraban egy szeparcu, szepalaku puha, csupa baj /az a beture vesszo/ volt, trener ferje kezbevette es atalakitotta, rossz ranezni.
Szoval nem biztos ha megforditanad a holgyet es megnezned hohgy azt talalnad rajta amit gondolsz, hacsak nem tetszenenek az edzett sovany nok.
A haja egyszeruen gyonyoru....

P.Elliot 2018.10.21. 13:55:54

@Din Serpahis: Nalam nem, mindenki ugy nevezi trefasan a ferjet ahogy neki jolesik, szerintem meg van egy mulattato jelzoje ennek a szonak igy leirva.

P.Elliot 2018.10.21. 14:04:46

@Csodabogár: Semmi brossurat nem vettetek fel hogy mi hol van, mikor nyit?
Key West egy nagyon mulattato hely es rengeteg a latnivalo, gyalog erdemes menni mert minden haz es kert elmeny meg latni is.
Es mennyi minden neznivalo van.....Varatlan dolgok is vannak mint peldaul az egyik keritesen kihajlo viragzo bokor vastagabb agan ult egy vagy felmeteres iguana, azt hittem szivbajt kapok hirtelenul mert tul kozel leptem hozza, nem vettem eszre, beleolvadt a zoldbe. Mire elokaptam volna a fotogepet eltunt, beljebb valahova a kertbe, feltetelezem hogy nem ketrecben hanem kinnt tartottak szabadon, had maszkaljon es valamiert tudta hogy hogy ott kell a kertben maradnia, kifele csakl nezelodhet. Egyszeruen haziallat volt.
Key West mindig divatban volt, akkor is amikor 23 evesen eloszor lattam. A kihaltsag, illetve a kevesebb ember foleg akkor van amikor a meleg a tetopontjara hagott de reggel, delelott, delutan, legfokeppen este tomeg es tomeg van mindenhol szinte, kiveve a nagyon kicsi mellekutcakat. . Egy vidam, zajos, mulattato tomeg....Vagy csak amikor en voltam akkor mindig kifogtam/ 3x/.
Nem igazan hiszem...

P.Elliot 2018.10.21. 14:24:22

A poszt, hogy hogy bucsuzzunk, gyaszoljuk az elhagyott hazat, vajon miert kellene gyaszolni? Nem halt az meg, akarmikor haza lehet menni nem Rodosto ez.
Inkabb sokkal izgalmasabb dolog kialakitani az uj eletet, kihivas is hogy most mutassuk meg hogy mit erunk, elerheto terveket szoni, azert tenni is valamit, felfedezni az uj helyet, szokasokat,eleve mulattato, nem kell gorcsosen kapaszkodni a magyarokba hogy jaj, hol vannak, van eleg mas helyi, sokszor szinten hataratkelt mas orszagbeli aki szinten maganyos es szinten szivesen veszi a kozeledest. Egyaltalan hulyeseg gorcsosen vadaszni az ismeretsegeket, be kell iratkozni egy-ket klubba, akarmibe ahol csinalnak valamit, sportolni jarni, apro kis sportrendezvenyeken resztvenni, ingyen munkat felalanlani idonkent, vagyis emberek koze jarni, majd kialakul.

A jogostvanyszerzest mindig amultan olvasom hogy milyen nehez mashol, vajon miert? Jobban vezetnek azok akiket meggyotornek mindenfele hulye kerdesekkel, legfokeppen azon amuldozok hogy otthon tudni kell az auto mukodeset. Mi a jo fenenek, nem autoszerelonek tanulunk.
Itt igazan nem keritenek belole nagy feneket, kapsz egy konyvecsket, atnezed es megtanulod belele a fontos kozlekedesi szabalyokat ami nem nehez. Betartani nehez foleg a ferfiaknak mert azok szeretnek nekiindulni es fekcsikorgatassal fekezni.
Vezetest lehet tanulni barattol vagy szuloktol, akarkitol akinek jogositvanya van, ha az illeto atment azon a nagyjabol 10 perces vizsgan amikor a kompjuter ele loktek hogy akkor valaszoljon a kerdesekre. A dij nevetsegesen olcso, abban benne van a konyvecske is.
Ha autovezetes iskolaba megy mert nem hajlando a csalad foglalkozni vele akkor az bizony draga mert a tanar se hulye, szepen megkeri, nem tudom most mennyi orankent de hallottam hogy sok.
Az az emlitett oktato hogy orvos volt az Usaban 20 evig es csak utana lett oktato a hazajaban, valoszinu hogy kirugtak valami elkepeszto hiba miatt amit tett, talan meg a diplomajat is bevontak, es emiatt odahaza sem emgedtek praktizalni mert maskeppen nehez lenne elkepzelni hogy ehhez az oktatashoz lett volna kedve.

adg 2018.10.21. 14:55:36

@P.Elliot: “valoszinu hogy kirugtak valami elkepeszto hiba miatt amit tett, talan meg a diplomajat is bevontak, es emiatt odahaza sem emgedtek praktizalni mert maskeppen nehez lenne elkepzelni hogy ehhez az oktatashoz lett volna kedve”

Valoszinuleg fajtalankodott az egyik altatott beteggel a mutoasztalon, es annak gyereke szuletett tole, es ebbol akkora botrany lett, hogy elarvereztek a hazat, es eppen el tudott menekulni a mexikoi hataron keresztul, igy jutott haza, es abbol csinalt penzt a menekuleshez, hogy az egyik lanyat eladta egy drogbaronak, aki webkamera elott ungibungizott vele eloben, penzert. Orult makja volt, hogy nem csuktak le, de nyilvan ki praktizalna igy ezek utan, tuti, hogy meg a diplomajat is bevontak, ahogy mondod, lehet, hogy a hipokrata eskujet is!
Dobbenet, milyen enberek vannak, es ezek tanitjak vezetni a mai fiatalsagot. Na ezert tart itt Dania, ahol. Nem is csoda!
De az is lehet, hogy megunta, volt eleg penze, ezt meg csak a moka miatt csinalja. Ki tudja?
Az az egy viszont biztos, hogy key westen csak ocska leguanok, pára, vacak palmak vannak, meg unalom, de sehol egy milanoi skála vagy becsi operahaz. Mondjuk mit var az enber amerikatol...

geeeteee 2018.10.21. 15:03:02

@IT Knight: Most ez a divat, amit írsz, rendben is van. Ellopok egy régen utált kifejezést, jártál valaha nulladik órára?
Neked ajándék, elaprózom magam. Lezseren sorszámozol, az biztos. :)

geeeteee 2018.10.21. 15:03:16

@Golf2: Meglepően nem félrebeszélés amiről ír, saját bőrömön tapasztalva mondom. Kifejezetten szakszerű, támogatom. Ráadásul vagy kivételezettként pont a szőke is meg volt. A harmadik exem. Mind festett volt az elsőtől kezdve Az első szállt le a vidéki buszról, kérdezte, hogyhogy nem veszek rajta észre semmi furcsát, azt mondta, hogy visszafestette a haját eredeti barnára. A mai napig nincs meg az agyamban ez az adatbázis. Elveszne valamelyik, nem tudnék személyleírást adni. Hú, még magamról sem. Rémisztő.

P.Elliot 2018.10.21. 15:07:32

@adg: Miert, te mire gondolnal hogy miert oktat autovezetoket egy orvos, na nehogy mar elhiggyem hogy ehhez van kedve, azert.
20 ev alatt hacsak nem valami isterverte jol megfizetett orvos sem tud annyit osszeszedni hogy nyugdijba menjen, illetve vezetoket oktasson, de azt is penzert csinalhatja, nem?
Nem kell ahhoz fajtalankodni meg mast hogy bevonjak a diplomajat, itt el egy magyar nogyogyasz aki elszurt valamit de nagyon, a betege korul aki meg is halt, bevontak a szakorvosijat, soha tobbet nem hasznalhatja es meg orult hogy haziorvoskent mukodhet.
Itt nem trefalnak, illetbve szigoruan szamonkerik az orvost. Egy szakorvos vagy sebesz, akarmi nem keres tobbet mint evi 300 ezer dollart, aki negyet az mar nagyon nagy fej, szamitsd le ebbol az adot meg ki tudja meg mit, talan jo ha 200 ezer marad tisztan, ezek altalaban nagylabon elnek illetve hat jobban mint mas ember, nem igazan sok marad evente a bankban szerintem hacsak nem fekteti be es az nem uszik el.
Az egyik specialistam aki no, nagynevu, jol fizetett mondta nekem hogy az eleteben a legnagyobb ujsag most hogy mindharom lanya befejezte az egyetemet mert mar alig birtak fizetni a tandijat meg a kollegiumot olyan orult sok volt.
Vegre lesz egy kis fellelegzes.

adg 2018.10.21. 15:17:00

@P.Elliot: mire gondolnek? Semmire. Az volt az info, hogy husz evig volt orvos amerikaban. Ennyi. Erre gondolnek, es semmi esetre sem kerekitenek ebbol egy komplett eletrajzot.
Akarmi miatt is abbahagyhatta. O dolga.

geeeteee 2018.10.21. 15:17:32

@Din Serpahis: Engem nem tántorítanak el az ilyen plebejus jelölők, sőt meghívásnak érzem, akkor se lenne sértő, ha célzás. Nem fűzöm tovább, a második üveg borral már összefolynak a betűk, nem a poszthoz írom, hanem a hozzászólásodhoz. Eszembe is jutott, míg kimentem, Usztics Mátyás volt. Visszatekertem, anélkül nem mondanám azt, hogy nem érdektelen, ha lesz üresjáratom, ránézek. Neked se jó az eleve elutasítás, hidd el, nem vagyunk ennyire messzire egymástól.

geeeteee 2018.10.21. 15:33:06

@Edit Bekker: Visszafele is működik. Nem csak hercegnőket lógatnak, kalifákat is kupakolnak. Szerintem vesztes stratégia átengedni a határok rajzolását. Az biztos magyar szó, hogy finnyás.Érdekes hangzása van. Én annyira naiv lehetek, nekem eszembe sem jutott volna ez alapján kizárni magam párbeszédből. Csalóka dolgok ezek.

geeeteee 2018.10.21. 16:12:53

A vezetős dolgokhoz még nem írtam semmit. Az angolszász modell messze veri a kelet-európai poroszos hozzáállást. Harmincezer havi kilométeres tapasztalattal.

Arthamyr 2018.10.21. 16:54:42

@P.Elliot: "Egy szakorvos vagy sebesz, akarmi nem keres tobbet mint evi 300 ezer dollart, aki negyet az mar nagyon nagy fej, szamitsd le ebbol az adot meg ki tudja meg mit, talan jo ha 200 ezer marad tisztan, ezek altalaban nagylabon elnek illetve hat jobban mint mas ember, nem igazan sok marad evente a bankban szerintem hacsak nem fekteti be es az nem uszik el." - Ez 20 év alatt 4 millió. Az emberek többsége egész életében nem keres annyit, mi a túróért ne lenne elég nyugdíjra és lenne kötelező nagy lábon élni és elégetni évi 200k-t, ha valaki történetesen annyit keres?

Csodabogár 2018.10.21. 16:55:18

@P.Elliot: Ember egyáltalán nem akart menni, de kierőszakoltam. Nagy csalódás volt, ezer éve már. Ember nem járt az utcán, mi lődörögtünk ott 1-2 órát, aztán vissza a kocsiba és indulás "haza". Ez akkor volt mikor ott laktunk telente.

P.Elliot 2018.10.21. 17:39:16

@Arthamyr: Ismerek en egy orvost egeszen kozelrol aki privat irodaval meg a ferje mernoki fizetesevel is ugy tudnak gazdalkodni hogy nemhogy sporolt penzuk nincs hanem tele a kartyaik adosaggal, nagy hazban laknak nagy koltseggel de csak este vannak otthon, a ket gyerek privat iskolaba jar meg fizetos sportolasra, az aggodo ferj mar tobbszor mondta a ferjemnek/ egyutt dolgoztak, most is tartjak a kapcsolatot/ hogy ha a felesege megbetegedne es nem tudna ellatni az orvosi munkajat ok akar csodot is jelenthetnenek annyira le vannak igazabol egve, o amerikai, a feleseg az orvosno filippinoi, minden reggel, delben, este etterembe jarnak, otthon nincs semmi, fozni a feleseg plane nem akar, valahogy megszedult attol hogy o ki lett ebben az orszagban, otthon ez nem ment volna igy.
Megallitani nem lehet a ferje szerint tehat elnek a vilagba... Ha tudnad hogy hany ilyet talalsz foleg a kulfoldrol szarmazok kozul! Csak azt latod hogy hogy ezek milyen jol elnek, / ja, utazgatnak is/ de nem latsz bele a penztarcajukba mert elamulnal. Van ennek az ellentete is, szinten a kulfoldiek kozul, a szarevo kategoria. Na annak valoban szep penze van a bankban.

P.Elliot 2018.10.21. 17:46:10

@Csodabogár: Ezert erdemes tervezve menni, illetve erdemes lett volna befizetni egy turara amivel vegigvisznek minden erdekes helyen, van belole jonehany.
Ismeretlen helyen, plane ha keves idom van szivesen veszem igenybe a turakat, toljak csak a parnat a fenekem ala meg szepen magyarazzak csak el hogy ez meg ez itt micsoda. A turavezetok nagyon sok apro reszletet is tudnak ami a brossurakban nem szerepel es szivesen valaszolnak mindenfajta kerdesre.
Hemingway haza kulonosen egy erdekes haz, kar kihagyni bar en nem voltam a nagy oregtol valahogy elragadtatva, a konyvei kozul is csak nehany tetszett de erdemes volt megnezni. A muzeumok, foleg azok ami az elsullyedt hajokrol kiszedett kincseket es masfelet illeti egy elmeny. Ami ott nem jo, egy tisztesseges strandot nem lattam ami ne lenne piszkos hinarral, tengeri moszattal csufitott, lehetseges hogy van de en nem talalkoztam ilyennel, medencekre szorultunk.

Arthamyr 2018.10.21. 18:10:43

@P.Elliot: Na látod, lehet, hogy ő pont a "szarevő" fajtájú volt.

De a legvalószínűbb, hogy egyik sem, hanem valahol a kettő közt, a valóságban inkább a haranggörbe eloszlás jellemző, miért tartoznának az orvosok költekezési szokásai a kivételek közé?

sörm 2018.10.21. 20:56:26

@P.Elliot: Ez persze gyakran van így hogy elveszíti a realitásérzékét aki túl jól keres, de a férj is csak bullshitel hogy a feleség hibája. A férj is tudna főzni...

Csodabogár 2018.10.21. 21:43:17

@P.Elliot: Több orvost is ismertem. Az egyik praktizáló nőgyógyász volt, aki azért adta fel a praxisát, mert olyan hatalmas díjakat kellett a felelőségbiztosítónak fizetni, hogy nem érte meg tovább csinálni. Azért valami részállást vállalt, pénze volt.
A másik professzor volt, a szomszédom most. Ahogy látom nagyon jól kereshetett. Közben már az egész családja, kint született gyerekei, Európában vannak, de csak ő és a fia élnek itthon.

Csodabogár 2018.10.21. 21:45:50

@P.Elliot: Akkor még "fiatalok" voltunk és szokásunk szerint csak spontánul utazgattunk. Főleg a Hemmingway ház kedvéért mentem oda, zárva volt. Ezen egy túra se segített volna. Most már eljött a túrák ideje, már csak úgy utazunk, hogy gondoskodva van a programról, szállodáról mindenről. Mindennek eljön az ideje.

P.Elliot 2018.10.21. 22:47:32

@sörm: Nem, a ferj csak panaszkodni tudott hogy fel a jovotol. A felesege odacsoditi a fulopszigeti ismeroseit is akik az allamban laknak, neha a rokonait az anyaorszagbol pusztan azert hogy lassak hogy mire ment. Ez beteges dolog szerintem, annal is inkabb mert valoban gondolni kellene a jovore es nem a nyugdijbol probalni megelni majd.
A ferfi fozott is egy darabig, na nem sokaig de aztan mentek ki enni.
Mint meselte, reggel felvesznek valami reggelit munkaba menet, meg a gyerekeknek is. Delben a gyerekek az iskolaban esznek, a hazaspar az elore kiszurt/ nem olcso/ etteremben talalkozik delben, ott toltenek egyutt egy orat, este az egesz csalad ujra ettermezik. Ez a beteg dolog szerintem is. Penzrablo, idorablo, egyhangu is valamelyest mert otthon az ember mas stilusban foz meg annak azert van valamilyen csaladi hangulata, mit tanulnak igy a gyerekek? Hogy csinaljak ok is?
A ferjemmel munkaido alatt/ hehehe/ mar kiszamitotta a pasas hogy hazvezetonot lehetne tartani az elszort penzen aki megcsinalna mindent mert erre mar nem telik nekik, legalabbis amig a feleseg ki nem talalja hogy kell. Van ott valami igen komoly gondolkozasi problema a nonel.
A ferfi a ferjem szerint akkoriban a feneket verte a foldhoz hogy felcsipte a doktornot, vagyis zoldkartyat adott neki es egyuttmaradtak azota is, / a nagylany mar 15 eves, a kicsi 12/, ugy kepzelte hogy milyen jol fognak elni mennyi penzuk lesz.
Hat nem lett, lerantotta a pasast is.
Olyan furcsa sorsok vannak, az ember csak almelkodik.

P.Elliot 2018.10.21. 22:50:43

@Csodabogár: Hat tudod lassan nalunk is eljon majd a turak ideje mert a ferjem mar nagyon lelassult de szerintem a turavezetok idegeire fog menni hogy valoban lassu. Egyreszt olyan tipus, masreszt ratesz a kora, eppen ezert igyekszunk magunk menni amig lehet mert igy nem kell alkalmazkodni senkihez.

P.Elliot 2018.10.21. 23:04:50

@Csodabogár: A nogyogyasz a legfelelmetesebb munka biztositas szempontjabol az osszes kozott es van is miert. Ha szulesnel valami baja lesz a gyereknek/ az anyarol most nem is beszelunk/ akkor hatalmas perles lesz belole. Van ugye sokszor kar tores vagy vallficam, akarmi mert nem jol jott ki, illetve csak igy lehetett kiszabaditani, akkor a szulesnel keletkezett agyverzes a masik rem a babanal, sajat nogyogyaszom aki volt, egy nagyon kedvelt jo orvosno volt de azt is birosagra vittek mert a baba agyverzessel jott vilagra, igaz hogy 13 ev telt el mire az ugyvedek meg a korhaz ahova a no tartozott kiegyeztek valami 3 millio dollar karteritesben, azert ilyen soka mert latni akarta a birosag hogy a gyerek mekkorat serult, beszelgetni akartak vele mar tinikent hogy lassak hogy mennyire normalis.
Az orvosno biztositasa az egekbe ment termeszetesen mert a biztosito sem hulye, erre elkoltozott Kaliforniaba, majdnem megsirattuk, a neten meg evek mulva is ment a kerdezoskodes hogy hol van, mi lett vele. Lehet hogy az is atment csaladi orvosnak, ki tudja.
Egyebkent a mernoki irodaban ahol a ferjem dolgozott volt egy pasas akinek a gyereke agyverzessel szuletett, orvosi hiba volt, az is vagy 20 ev mulva perelt, o 700.000 dollart kapott, ez arra volt mar csak jo hogy rendezzek a sorsat a szulok hogy ha ok meghalnak akkor valami nagyon rendes intezetben elhessen tovabb...
Nem vagyok nagy hive a csaszarozasnak de ilyen eseteknel gondolom azt hogy megiscsak jobb lett volna az.

blackhairlady 2018.10.21. 23:11:51

@Csodabogár: Ha sok a turista az sem jo, ha keves az sem, ki erti ezt :)))
Key West egy csodas kis ekszerdoboz.

blackhairlady 2018.10.21. 23:19:59

@P.Elliot: 18 eves kor alatt es 18-25 eves kor kozott is ha jol tudom 6 ora kotelezo oktatoval gyakorolni.

P.Elliot 2018.10.22. 00:10:08

@blackhairlady: Tenyleg? Akkor valtozott mar, hat 6 ora nem sok ha ugy erzik hogy jobban oktat mint a szulo vagy az ismeros.
Kerdes ebben is mert a multkor tanulo vezetos kocsi jott mellettem, megalltunk a lampanal, o balra hajtott, en elore es az oktato kezebol nem ment ki a telefonja, amikor elfordultak, direkt figyeltem, akkor is meg azon dolgozott, valoszinutlen hogy szakmai dolgot nezett volna meg. Meg gondolkodtam is hogy barcsak meglatna egy rendor. Felszedi a penzt, hogy is gondolja hogy a telefonjaval szorakozik......
Persze neki lehetett telefonalni mert nem vezetett de megis illo lett volna a tanulot figyelni hogy hogy vezet.
Engem a ferjem tanitott, otet nem kellett mert otthon igaz hogy nem autot de motort vezetett, volt neki.
A lanyomat ketten tanitottuk de en feladtam mert egyszeruen nem nekem valo a vezetesi tanitas, minden kis zokkenesre torkomba ugrott a szivem, a ferjem meg fapofaval ult mellette es magyarazott, nem zavartak a kisebb hibak. Vegul aztan 2 orara fogadtunk egy vezetot a vegen hogy biztosak legyunk hogy tudja-e a kolyok hogy mit csinal. A vezeto ugy talalta hogy jol vezet, ne aggodjunk, en valahogy nem ereztem annak de hat azota sem csinalt balesetet. Egy biztos hogy valami rossz beidegzodes miatt ha vele megyek valahova akkor ramszol hogy ne kapaszkodjak, uljek csak nyugodtan, hehehe....fura, nem?
Van baratunk akivel be nem szallnek egy kocsiba, taxis slilusban vezet, rohanva es az elotte levo kocsitol 2 centire beletaposva a fekbe all meg, es mindig....., elvezi a remuletemet szerintem.

blackhairlady 2018.10.22. 00:17:20

@P.Elliot: a jogositvany szablyokatondjuk az allamok maguk hatarozzak meg, igy lehet, hogy nalatok mas volt, ez csak most jutott eszembe.
Az en legkisebbem a nyaron szerezte meg a jogsit, eppen elmult 18. Elmeleti oktatasra mar nem kellett mennie, megcsinalhatta online, de minimum 6 orat kellett oktatoval tanulnia hogy megkapja az ideiglenes jogsit, utana velem gyakorolt es hamarosan ment is vizsgara.
En is fekezek allandoan amikor o vezet:))))

blackhairlady 2018.10.22. 00:19:41

@blackhairlady: " szablyokatondjuk" = szabalyokat mondjuk akart lenni :)

P.Elliot 2018.10.22. 00:26:33

@blackhairlady: A legkisebbed mar 18? Hogy megy az ido!

Ejszakara fagypontot mondanak. Piszoksag hogy iden ilyen gyorsan jon a tel, eszak New Jerseyben a teve azt mondta hogy havazott az ejjel. Kicsit de bizony ho volt az!

blackhairlady 2018.10.22. 01:03:31

@P.Elliot: sajnos gyorsabban mint szeretnenk :)
Nalunk azert meg jobb ido van. Bar a mult heten 55-65 F kozott volt, most ismet 75F felett van. Kellemes rovidujjas.

Shaktee 2018.10.22. 07:34:43

@Din Serpahis: Párom, Lényem( sorry Bogi :) ugyanúgy..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása