oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 04. 06:30,  Élet egy orosz halászhajón 54 komment

2018. október 04. 06:30 Határátkelő

Élet egy orosz halászhajón

Komfortzóna a nullán, fogmosásra tengervíz, a kaja van, de szinte minek – körülbelül ezekre számíthat az, aki elolvassa Gábor balti-tengeri kalandjainak következő részét. Mert az első, leginkább az előkészületekkel foglalkozó rész (amit itt olvashatsz el, ha kihagytad volna) után most igazán beindulnak a kalandok, hiszen hajóra szállunk.

cim_41.JPG

Az elindulás 

Akkor haladjunk sorjában! Moszkvából gyorsvonattal jutok el Szentpétervárra, ott egy éjszakát töltök egy rettenetesen szockó hotelban, ahol gyönyörű virágok pótolják néhol a betont nem-borító vakolatot. (Hülyén hangzik, de nézd meg a fotókat - imádom az ilyeneket).

Másnap reggel elindultunk egy kisbusszal a Ljebazsij-félszigetre, a Szosznovij Bor nevű város mellé, ahonnan elstartol a hajó. Útközben érintjük a Shepelovskij világítótornyot, illetve kettőt is belőle - az egyik használaton kívüli, amire fel is mászhattunk. 

A környezet pazar - már-már olyan, mintha valami egzotikus, vad szigeten járnál: dús parti mohaszőnyeg, színes virágok sokasága, csipkézett partszakaszok, böhömnagy kövek fogadnak, mindezt megbrutítja a háborgó tenger, hideg eső - na mondom, jó helyre megyünk, pedig ez még csak a Balti-tenger „széle”. Az idő rossz - van vagy +10 fok, eső, szél...

Node a rozzant vaslépcsőkkel felszerelt mintegy húsz méter magas régi világítótoronyra való feljutás mindenért kárpótol egy pillanat alatt: az érzés, hogy egy tengeröböl felett levitálsz egy számodra totálisan ismeretlen helyen, teljesen ismeretlen emberekkel, egy régi vastákolmányon esőben és szélben - no az mindent visz. 

A másik világítótorony van vagy ötvenméteres, modern, működik, és nem lehet hozzáférni. A túra egyébként erre „is” specializálódik: a régi világítótornyokat szeretné megvizsgálni, amelyek műemlékvédelem alatt állnak, hogy azok hogyan viselkednek a modernek árnyékában, van-e még ma funkciójuk egyáltalán, és így tovább.

„Potyautasok” 

Ezután érkezünk meg a kikötőbe, ahol már vár minket a kreatív elnevezésű "AE0007RUS47" hajó, amit én persze gyorsan átkeresztelek Iván Bondra. Rajta kívül még egy hajó áll itt, és az is pont ugyanilyen, mint ez, és mindkettő tulaja is egy. 

A Balti-tengeren nem lehet hajókázni „csak úgy” - különleges engedélyek kellenek ide, szinte csak hadihajók járkálnak, Iván Bond a kivétel.

terkep_15.jpg

A halászhajóból utasszállítóvá előlépett hajó nagyon, nagyon kicsi - hirtelen azt se értem, melyik az utas, melyik a kísérő, ki a személyzet, annyira sok ember mászkál fel és le.

tenger_9.jpg

Amikor már bepakoltunk, még így is sokan maradunk, és egyszer csak elindul a hajó, és akkor realizáljuk, hogy itt bizony nincs visszaút, kicsit többen vagyunk, mint kellene. Vagy úgy is mondhatnám - több ember van, mint például alvóhely a hajón... 

A vezetőfülkében is áll vagy négy ember, egy gumipapucsos-kezeslábasos faszi összevissza rohangál a fedélzeten (azt rögtön levesszük, hogy ő a „steward”), valamint vagyunk mi tizenhárman, és még két számunkra teljesen beazonosítatlan ember is.

csonak_1.JPG

És ekkor derül ki, hogy ezek bezony „potyautasok”, a „kapitány fusija ők” - akiket ugyanerre a túra rángatott be, kis extra lóvéért. 

Kérdezzük: „De hát ezek az emberek kicsodák, és hol fognak lakni a hajón? Mit fognak enni? Egyáltalán hogyan képzelik, hogy egy befizetett túrára elhoznak idegeneket is, ráadásul engedélyük sincs?” 

A kapitány (egyébként egy nagyon zord, marcona alak), így felel a csoportunk vezetőjének: „Az nem a te dolgod. Te a te csoportoddal foglalkozz”.

pihenes.JPG

Komfortzóna a nullán 

Paff, jó a kezdet, mondhatnám. Legalább az a szerencse, hogy alvóhely annyi van, ahányan mi magunk vagyunk: mindenkinek jut egy kis fadekli, hisz a halászhajó belseje lett kicsit átalakítva, hálószobásítva. 

Kurvára kényelmetlen az egész, nagyon úgy érzem magam, mintha a „Fekete vitorlák” c. sorozatnak egy orosz, fapadosra-butított változatában lennék, ahol mindenkivel meg kell osztanod az életteredet, ahol a komfortzónád a nullára csökken. 

Említem az egyik embernek, hogy ha éjszakára le merik csukni a kajütfedőt, akkor kimegyek aludni a fedélzetre. Csak mert ha itt fingik valaki egyet az éjszaka a kábé 8 négyzetméteren, egy lezárt raktérben, akkor nem kell ide gyilkos Feketeszakáll, meg háborgó tenger, meg cunami - így is könnyen megdöglünk mind a tizenhárman... 

Fő a higiénia 

Ennél csak a retyó és a fürdőszoba a „jobb”: előbbit a tengerből vödörrel húzott vízzel öblíted le, a másik meg „cabrió” - tudjátok, vannak otthon ezek a mobil fémtartályok, amiket a kertberendezési áruházakban árulnak, a nyaralókba szánják - na ez a csap, csapolhatsz magadnak belőle tengervizet fogmosásra, tisztálkodásra...

mosdas.JPG

És persze fő a higiénia! Mivel magán a fedélzeten általában elég nagy a víz és kosz - ezért az a szabály, hogy a WC előtt elhelyezett EGY darab papucsba kell, hogy mindenki belebújjon, hogy oda legalább ne vigyünk be semmilyen dzsuvát...

wc.JPG

Szása (mint kiderül, így hívják a stewardot), már az első napon megtanít minket állva hugyozni a hajó seggéről a tengerbe, cigivel a szájában, bebaszva, papucsban természetesen, miközben a tenger métereseket dob az emberen, amitől összevissza liftezik a gyomra...

papucs.JPG

A kaja 

Érdekesen alakul hát az élet a hajón! A konyhában minden rögzítve van, mert a hullámok tényleg nem viccelnek. Ételeink „előrecsomagoltak” - reggelire zabkása, ebédre általában valamiféle hús rizzsel vagy hajdinával, „nekérdezdmilyen leves”, vacsorára feketekenyér vajjal, sóval, esetleg némi sajttal vagy felvágottal.

leves_2.JPG

Van jó sok bizonytalan kinézetű konzerv is, szóval elég egysíkú, de itt nem ez a lényeg, hanem a fíling, hogy itt vagy. Ha ráz a hajó (márpedig kibebaszottul ráz), akkor úgysem fogsz enni, hanem hányni, szóval az ételre nem sokat figyelsz, de tényleg.

kaja_2.JPG

Életemben nem volt ilyen hányingerem, ami ráadásul három napon keresztül kitartott. Rettenetesen várjuk az első szigetet, és a kiszállást! Potyautasaink frankón a felső fedélzeten laknak, ahol esőben/szélben, és két gumipókkal rögzített műanyag fotelben alszanak...” 

Mondanom sem kell, a folytatás hamarosan következik, addig is olvasgassátok Gábor blogját!

Jön az első Határátkelő Klub!

Október 12-én találkozhattok vendégekkel (az egyikük régi ismerős, a másik szakember, a harmadik pedig...), beszélgethetünk határátkelésről, hazatérésről. Ha érintett vagy, esetleg csak érdekel a téma, gyere el! Csak 70 hely van, szóval minél hamarabb jelentkezz! (A belépés ingyenes.) 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2914278789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.10.04. 08:36:16

Gábor azért fizetett, hogy kipróbálja a 19. századi matrózok életét...

puhacica 2018.10.04. 09:06:53

erdekes lesz ez a sorozat, innen a jo melegbol. :D
nekem ha fizetnenek se valoszinu, hogy elmennek egy ilyenre, de szerencsere vannak a Gabor tipusu elvetemultek, akik igen. es meg be is szamolnak a kalandjaikrol. koszi

Hari Seldon 2 2018.10.04. 09:39:24

Egyre jobb...
Mi lesz a kovetkezo reszbe? Kalozok? :-)

Csodabogár 2018.10.04. 09:40:03

Nem jött meg a kedvem a kiránduláshoz, de nagy érdeklődéssel olvasom és várom a folytatást.

Arthamyr 2018.10.04. 09:41:54

Ejha, ez nagyon jó poszt volt, érdeklődve várom a folytatást!

Azért kemény, hogy valaki a szabadidejében szív, és még fizet is érte. :)

Narina 2018.10.04. 10:21:21

Nagyon várom a folytatást! Köszönöm szépen!

tanato 2018.10.04. 11:30:18

index.hu/gazdasag/allas/2018/10/04/vendegmunkas_india_costa_rica/

Egy kis off bevándorlás meg munkaerőhiány és annak megoldása témakörben.

P.Elliot 2018.10.04. 12:22:01

Nahat milyen rovid volt de vegigmosolyogtam, milyen remek ez a sztori innen a partrol.
A legnagyobb remem a tengeribetegseg pedig csak egyszer probaltam ki, marmint Napoly es Capri kozott, a csendes vizen lecovekeltem a kozepponton azzal hogy onnan nem mozdulok kikotesig, mivel semmi bajomat nem ereztem felbatorodtam es megprobaltam lemenni a lenti szintre ahol jobban mozgott a hullamok miatt, abban a pillanatban felfordult a gyomrom, rohanas vissza.
Ezen az Ivan Bondon ott haltam volna meg rogton....
Azert melysegesen irigylem a posztolot ezert az utert. Belekostolni az abszolut primitiv hajokazasba, kalandokba, gyerekkori emlekeket es vagyodasokat idez, / akkor meg nem gondoltam hogy a tengeri betegseg elsopor mindenfele romantikat nalam, mar maga a nev hogy Balti tenger, olvasmanyokat idez, a gyerekkori abrandokat, terkepes utazasokat, atlaszforgatast.

Az a wc nem is olyan primitiv, megsem csak egy szal deszka ami kinyulik a tenger fole, jo ha van kapaszkodo, ahogy a regi utleirasoknal volt az ilyen kis hajokon tehat a posztolo ne panaszkodjon. Es meg papucsot is kapott, hehehe....

Az a leves vagy mi tenyleg undoritoan nez ki, attol persze lehet hogy finom volt de nem tul biztato kulso.
Azert rohadtul irigylem ezert az utert, sajnos bennem megmaradt a valahai gyerek aki meg mindig vagyakozik a szokatlan, lehetetlen turak utan de mar nem meri, na, legalabb olvasni jo hogy van meg olyan aki igen, orulok hogy megosztotta velunk.
A kovetkezo poszt ugye mar holnap lesz? Kedves HA ne varj napokat, meg meleg bennunk az erdeklodes.
Sok szerencset a posztolonak....

P.Elliot 2018.10.04. 14:25:29

@tanato: Igy kell latod atvaltoztatni az orszagot, kiturni belole a magyarokat, menjenek csak mashova, a behozott vendegmunkas nem fog panaszkodni, meg ott is jobb mint odahaza, nem fog reklamalni, lesz egy uj orszag vagyis jol megkevert emberekkel, igy van ez masutt is Europaban, amikor jol meg lesz keverve es mindenkinek be van fogva a szaja akkor majd a "tulajdonjogot" megkapja valamelyik nagy orszag , / nem Usa nyugi, o majd mashol kap, gondolom idovel a del amerikai orszagokat, szigeteket lefele/, es mindenkinek kuss.
Nem kell ide harmadik vilaghaboru, megegyeznek a nagyok majd az osztozkodason vagy mar meg is egyeztek csak le kell jatszani a szindarabot tobb felvonasban, meg csak az elso ez.
Lehetseges hogy tul borulato vagyok?

London2009 2018.10.04. 16:09:35

@P.Elliot: emlekszel amikor a londoni papagajokrol beszeltunk? Ezt nezd mit talaltam! : )
index.hu/tudomany/til/2018/10/04/papagajok_hajtottak_uralmuk_ala_nyugat-europat/

FutureFry 2018.10.04. 16:26:43

“A Balti-tengeren nem lehet hajókázni „csak úgy” - különleges engedélyek kellenek ide”

Freedom of navigation?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.04. 16:49:00

Haha, csatlakozom, nagyon szuper ez a vadromantika, (poMaHmuKa, tipikus szovjet hajónév is... :D ) így, kívülről nézve; de azért az, hogy ezért még én fizessek, eléggé bizarr.
:-))
Jöhet a többi!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.04. 16:50:43

totalcar.hu/magazin/kozelet/2018/10/03/havi_250_ezer_a_fizetes_csak_jonne_mar_valaki/

Lassan télleg megérheti hazaköltözni, a tündérkert dübörög már otthon is.Ha már a Tottakáron is a munkaerőhiány jön szembe, az már azért jelent valamit...

Sean MacTíre 2018.10.04. 17:25:57

Birca meg nem nevezte hazugnak a posztolot vagy normalisnak a korulmenyeket? Majd este akkor visszanezek. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.04. 18:15:50

Off, Trumpet lelepleződése, a nagy pénzügyi zseni mi?
Lolbazmeg...

index.hu/gazdasag/2018/10/04/donald_trump_fred_trump_adoelkerules_adocsalas_new_york_times_413_millio_dollar/

"Köszönjük szépen" a Trumpli-szavazóknak, hogy rászabadították a világra ezt a díszf@$zt...
A középső lábamat se érdekelné, de sajnos rengeteg ráhatása van Európára is a sok baromságainak.

(Jó, igen, index, osszuk el az egészet kettővel, hárommal; de még így is elég durva, ráadásul usák médialinkekkel van tele, lehet ellenőrizni...)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.04. 18:28:36

@geegee: kozelednek a valasztasok, ilyenkor turbora kapcsol minden media, hogy az egyik v. masik oldal fele billentsek a merleget. Ossze kell tenni mindket oldal mediajat, es az igazsag (van ilyen meg egyaltalan? ;) valahol kozepen van :)

P.Elliot 2018.10.04. 18:41:24

@London2009: Tudod mit? Itt is van ilyen, nem is tudom melyik varosban, kozel New Yorkhoz ahol csapatokban elnek ilyen zold papagalyok amirol te is beszelsz, hogy hogy kerultek oda azt nem tudom de az emberek etetik es csodalkoznak hogy telen nem fagynak meg. Lassan betelepednek minden orszagba, furcsa, nem? Sokert nem adnam ha itt lenne a kertem alatt egy csapat.
Koszi a linket igen erdekes volt.

élhetetlen 2018.10.04. 19:06:57

@P.Elliot: „A legnagyobb remem a tengeribetegseg„ Ki mire vágyik, én nagyon szerettem volna kipróbálni, hogy hogyan bírom. Befizettem egy útra, Athén, Rodosz, Ciprus, Izrael és vissza. Egyébként fantasztikus volt, nagyon élveztem, csak rossz hajót választottam. Ez egy teherhajó volt, az alsó raktérben kamionokkal, fenn étteremmel, utasfülkékkel. Tény, hogy volt egy este, mikor több órás késéssel indultunk, és a kapitány nem az utasokat szórakoztatta (mert egyébként két tisztjével előadták a három majom táncát Zorba módra), mert újra rendezték az éppen felvett kamionokat, de kiegyensúlyozták úgy a hajót, hogy még egy pohár sem csúszott meg az asztalon egy hét alatt. Kimaradtam a jóból.

élhetetlen 2018.10.04. 19:07:05

@London2009: Papagájok. Eszembe jutottál, mikor olvastam, a cikket.

Az igazi Török Szultán 2018.10.04. 19:40:32

A "komfortzóna" szónak nem sok köze van a kényelemhez. Nem azt jelenti, mint "kényelmes hely" vagy "komfortos hely" mint ahogy itt szerepel.
A komfortzóna annak az élethelyzetnek a neve, amiből nem lépünk ki önszántunkból, csak kényszer hatására.

Kekeckokec 2018.10.04. 19:40:41

@Arthamyr: ha hiszed, ha nem,10 éve vagy tizenöten beszálltunk egy buszba, elmentünk vele Tulceába, ott felszálltunk egy vontatóhajóra, ami 14 kishajót hozott vissza Budapestre -személyzetnek. Mégpedig olyan személyzetnek, amely nemhogy nem kapott fizetést, de fizetett érte, hogy tíz napon keresztül hajnali öttől este tízig dolgozhasson, és még örömmel is tette.
Igen, van, akinek ez többet jelent, mint szállodahajón, steril környezetben utazni. Ott nem jön melléd a bolt ladikon, sem a halász nem hoz halat reggelire, ott nem jársz úgy, hogy elfogy a kaja, és fel kell vásárolnod egy kis romániai bolt összes (600db) tojását, ott nem érzed a kosava által arcodba fújt vízpermetét, nem látod a fetesti halászok döbbenetét, és nem hallod a horgonyon álló hajó oldalának csapódó hullámok egykedvű moraját.

Shanarey 2018.10.04. 19:45:26

Na oda sem mennék, legalábbis efféle hajóval biztosan nem.

Nekem, nem a fekete vitorlák jutott eszembe, hanem ez:

moly.hu/konyvek/valentyin-katajev-tavolban-egy-feher-vitorla

Hű de régen olvastam, kb 35-40 éve.

tanato 2018.10.04. 19:57:00

@P.Elliot: Lehet ez lesz majd végül,ki tudja.

Shanarey 2018.10.04. 20:38:48

@P.Elliot:

Nem a magyarokat akarják kitúrni, csak azokat, akik gondolkodnak is, mert a mai magyar kormány "buta" dolgozókat akar, akik nem gondolkodnak, hanem elfogadják ami van, s nem akarnak annál jobbat.

tanato 2018.10.04. 20:45:02

@Shanarey: @P.Elliot: 444.hu/2018/10/04/olyan-sok-mar-az-ukran-vendegmunkas-a-hankooknal-hogy-ukranul-tudo-magyarokat-keres-allashirdetesben-a-ceg

Még egy cikk a témában.Hiába na a szükség nagy úr,felülírja még az idegenellenességi propagandát is.Pénz beszél,kutya ugat.

Shanarey 2018.10.04. 20:47:35

@tanato:

A Magyarországi idegenellenesség, nem nagyon érinti az ukrán vendégmunkásokat.

tanato 2018.10.04. 20:59:20

@Shanarey: A cikk szerint igen,de persze mongolok is dolgoznak ott rajtuk meg látszik is hogy idegenek.

Shanarey 2018.10.04. 21:01:49

@tanato:

Igen, de az átlag magyarnak a "ferde szemű" népség az szintén nem gond, Kínaiak, már 80 éve is voltak Magyarországon, még ha nem is annyian mint most.

tanato 2018.10.04. 21:03:53

@Shanarey: Ami igazán szép, hogy értesülésünk szerint a kormány idegenellenes propagandája azokon a munkahelyeken is érezteti a hatását, ahol nagy számú vendégmunkás van, komoly feszültségek vannak a fizetések és az eltérő kulturális szokások miatt.

Itt az idézet.

Shanarey 2018.10.04. 21:06:02

@tanato:

Bocs, de az Index is szeret túlozni, amúgy pedig mindenfelé akad pár ember akinek baja van azokkal akik nem pont ugyanolyanok, mint ö maga. Ezeket az újságírók is könnyen megtalálják, mert imádnak szerepelni.

Kekeckokec 2018.10.04. 22:02:06

A vödörrel húzott víz hajós körben elterjed neve a "madzagos hidrofor":D De sokat öblítettem én is így retyót.. megvan a trükkje, mert menetben lévő hajón, ha nem jó csinálod, kirepíthet a hajóról.

Wildhunt 2018.10.04. 22:02:09

Az a leves a rosszolnyik.

2018.10.04. 22:02:14

@Kekeckokec: A kettő komfortszintje között (posztbeli és szállodahajó) van még néhány fokozat.

tanato 2018.10.04. 22:02:43

@Shanarey: Ez is igaz,egy újságíró mindig abból él ami nem átlag hanem szenzáció.

levend 2018.10.04. 23:43:33

Csak a miheztartás végett: lehet hajókázni a Balti tengeren mindenféle faszom engedély nélkül:

www.yachtico.com/sailing-area-baltic-sea-sailing-northern-europe

Néha azért érdemes kinyitni egy földrajz atlaszt, és megnézni, hogy hol is van a kérdéses terület. Mégis ki gondolja komolyan, hogy Finnország, Észtország, Svédország, Lengyelország meg a többiek majd nem engedik a hajózást. Emberek, ezek Schengeni tagállamok, még egy szaros útlevél se kell.
Persze az oroszok más tészta, de még oda is simán mehet magánszemély főleg Szentpétervár környékére:

The main attraction on the Baltic coast is the historic city of St Petersburg, built on the banks of the River Neva and considered the most beautiful Russian city. The sea area between St Petersburg and Kronstadt, inside a man-made seawall, is a popular cruising area for Russian sailors. A highly enjoyable detour can now be made into the Finnish Saimaa Canal which gives access to Saimaa Lake, but whose entrance was barred in the past to foreign vessels. These restrictions have now been lifted by the Russian authorities. The Baltic enclave of Kaliningrad has been open to tourists since 1991, a small region of Russia squeezed between Lithuania and Poland and separated from the rest of Russia.
Innen: www.noonsite.com/Countries/Russia

Határátkelő 2018.10.04. 23:44:52

@levend: Ja, vagy akár el lehet olvasni az előző posztot (az elején rögtön linkelve is van), amiben le van írva, hogy hova ment és oda miért kell engedély...

hataratkelo.blog.hu/2018/09/25/utazas_a_rejtett_szigetekre

soarvány 2018.10.05. 07:07:55

18-20 évesen esetleg bevállalnám

gigabursch 2018.10.05. 07:31:23

Mégis mit vártál? Hulahula táncos lányokat? Ez nem az a munkakör...

lenörd hofstadter 2018.10.05. 07:31:35

@Határátkelő:

Ugyan ez nem fog megjelenni, mert nem bírjátok az igazságot, de egy cikk attól jó, ha minden információ megtalálható benne, és nem kell 80 oldalra elugrálni. Értem én, hogy van olyan aki a kattintások számának növeléséért az anyját is gerincre vágja, de a normális tájékoztatás esetében lehet néhány szóval is utalni a lényegre, ez itt hiányzik tehát ne csodálkozz ha valaki megírja a valóságot még ha nektek ez nem is tetszik.

Határátkelő 2018.10.05. 07:33:16

@lenörd hofstadter: Köszönöm a kulturált hozzászólásod. Az ember maga a stílus.

Alick 2018.10.05. 09:40:18

@geegee: Trump és a többi politikus között csak annyi a különbség, hogy az előbbi a trambulinról pisál a medencébe, a többiek pedig mosolyogva, szép csendben uszogatva ürítenek bele.
:)

RTB 2018.10.05. 09:40:29

"A Balti-tengeren nem lehet hajókázni „csak úgy” - különleges engedélyek kellenek ide, szinte csak hadihajók járkálnak, Iván Bond a kivétel."

ez nem felel meg a valóságnak.

lucullus 2018.10.05. 10:20:06

@RTB: ez interpretáció kérdése. A Balti-tenger óriási, több ország határolja, és igen, rengeteg "pontján" hajózható is, jól, könnyen, engedélyek nélkül. De nem az orosz részen, és főleg nem a Finn-öbölben, egészen konkrétan a "Finn-öböl külső orosz szigetein", és ennek okainak fejtegetésébe nem kívánok belemenni. Sem a cikkben, sem itt, a kommentelésben. Ezek a helyek szinte megközelíthetetlenek, nem kis erőfeszítésembe került ide eljutni, a fő cél a világörökség részét képező több száz éves világítótornyok feltéképezése volt.

lucullus 2018.10.05. 10:22:19

@lenörd hofstadter: ha a cikk 4 része egyben lenne leadva, akkor az lenne a baj. Nem kell ugrálgatni, nem kattintóvadász vagyok (de ha már itt járunk, igen, elég sok a kattintás ide-oda). Úgy viszont élvezhetetlen lenne, ezért döntöttünk a "sorozatban".

lucullus 2018.10.05. 10:32:13

Egyébiránt mindenkinek köszönöm a kommenteket! ELárulhatom, hogy nem vagyok alapjáraton egy önsanyargató alak, de az ilyen helyekre (ami exkluziv, kurvára nehezen megközelíthető, engedélyköteles stb.) - ilyen szar út és ilyen szar közlekedési eszköz vezet, ezekért a dolgokért sokdzor szenvedni kell. Igen, szanaszét szaggatja az Indexet némely írásom, de nem ez a lényeg: hanem az, hogy gyönyörű pontokat mutathatok be, elzárt helyeket, exluzív infókat egy nagy látogatottságú, presztízsmédiumon keresztül. Na így.

adg 2018.10.05. 13:01:50

@lucullus: en orulok, hogy ilyen helyekre jarkalsz, ne hagyd abba.

lenörd hofstadter 2018.10.05. 14:17:42

@lucullus:

Néhány szavas magyarázat elég jól megmutatja a lényeget. Mint láthatod, nem kevesen tanítottak meg arra, hogy amit írtál az nem felel meg a valóságnak, ennek kifejtése csak rajtad múlt, lusta voltál rá, így nyafogás helyett viseld amit kapsz. (Már ha látod amit írtam, a cenzúra nagy úr, és nem szereti az igazat írókat)

lenörd hofstadter 2018.10.05. 14:18:04

@Határátkelő:

Bizony, és az igazság mint az óbégatásodon látszik, annak fáj legjobban akinél betalál. Ez van komám, ha nem cenzúráznál sokakat, még többen tolnák az orrod alá a való világot a hagymázas lázálmod helyett.

Határátkelő 2018.10.05. 14:20:55

@lenörd hofstadter: Én nem óbégattam, hanem megköszöntem, hogy kulturáltan hozzászóltál a poszthoz. Óbégatni te óbegatsz. Részemről befejeztem, ha értelmes kommented van, azt örömmel látom.

P.Elliot 2018.10.05. 21:46:07

@Golf2: Nem rossz, Hofi igazan nagy volt a maga mufajaban, ismertem egyebkent mert a szomszedsagban lakott, a maganeletben nem volt valami vidam, zarkozott, elutasito, valahogy egeszen mas mint a szinpadon, valoszinu hogy nem ugy ment az elete ahogy kellett volna, fogalmam sincs mi volt a baj.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.05. 21:49:23

@Alick: Oké, kb. ezt vallom én is, de itt most a pénzügyi zseniaéitása volt a téma, ami ezexerint egy nem létező fogalom.És régebben ő maga is verte a nyálát, hogy mekkora monetáris agytröszt, micsoda birodalmat épített ki.Hát, látjuk, meg így kb. nekem is sikerült volna.
:-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása