oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 24. 06:30,  Mennyiért költöznék haza Magyarországra? 143 komment

2018. szeptember 24. 06:30 Határátkelő

Mennyiért költöznék haza Magyarországra?

Újabb írás érkezett a lassan sorozattá terebélyesedő véleménycserére, ám Karcsi nem csak a kérdésre próbált meg válaszolni, de kissé mélyebben is bemutatta a müncheni körülményeket (ami már csak annál is aktuálisabb, mert megkezdődött az Oktoberfest is, amiről szintén szó lesz.)

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg hosszabban vagy rövidebben a hataratkelo@hotmail.com címre!

nemetorszag_munchen_2_foto_pixabay_com_morelight.jpg

“Tisztázzuk először a peremfeltételeket: közel 30 éves szakmai gyakorlattal rendelkező, (öntömjén nélkül) magasan képzett számítástechnikus vagyok, több világszinten is igen méretes cégnél, több területen szerzett rendszerüzemeltetői, rendszergazdai gyakorlattal. 

Legutóbb otthon két éve dolgoztam, alkalmazottként egy igen nagy, nemzetközi cégnél, annak magyarországi lerakatánál, vezető rendszergazdai munkakörben, a junior kollégák munkáját a csoportvezető helyett részben felügyelve és irányítva, de hivatalosan nem vezetői pozícióban. 

Ehhez megkaptam azt a legmagasabb fizetést, amit egy ilyen munkáért Magyarországon valaki megkaphat, aminél többet nem fizet senkinek egyetlen cég sem. 

Voltam máshol állásinterjún, mert megkerestek, de ugyanaz volt ott is a legmagasabb ajánlat. Ez túlórával, extrákkal együtt megközelítette a havi 600 ezer Ft-ot, azaz gyenge 2000 Euró volt (nettóban, amit hazavihettem). 

Ennél többet csak vezetőként vagy saját vállalkozásban tudnék Magyarországon keresni. Előbbihez semmi kedvem, mert nem szeretem, ha mindenki rugdal, és nem vagyok túl jó corporate soldier, hogy a harmadik hülyesége után ne borítsam valakire az asztalt. Annyira jól nem fizetik meg még a vezetőket sem ezeken a helyeken… Utóbbit is próbáltam, de köszönöm, inkább külföldön csinálom, ott lényegesen egyszerűbb a könyvelés. 

Mi a helyzet Németországban? 

Jelenleg Németországban dolgozom, egy újabb igen nagy cégnél (autógyártó), ahol nem vagyok vezető semmilyen módon, csak egy sima, mezei, gyalogos rendszergazda a többiek között a sorban. 

Az itteni fizetésemből kb. az otthon volt összkeresetem másfélszeresét tudom félretenni (!!!) havonta, de legalább ugyanannyit még egy nagyon rossz hónapban is sikerül (itt vállalkozóként dolgozom, nem alkalmazottként, így ha szabadságon vagyok, nem kapok fizetést). 

Mindezt amellett, hogy rendszeresen utazom haza, hogy szállást fizetek, ami nem olcsó, hogy időnként étteremben vacsorázom, mert szállodában lakom, így nem tudok hol főzni magamnak, hogy néha meglátogat a család is, és akkor igazán nem a mindenáron való spórolás a legfőbb szempont, és nem a tíz deka felvágott + 2 zsemle az ebéd menü, hogy nem gond, ha kell egy új mobiltelefon valakinek a családban, és ilyenkor nem a 20 ezer Ft-os használtat guglizom ki a Vaterán, stb., stb., stb. 

Másfél év után konkrétan lakásvásárlásban gondolkozunk az ezalatt megtakarított pénzből. Ennyi, történet vége. 

Csöndes élet 

A bloggazda kérésére azonban folytatom a történetet. A német mindennapokról annyit, hogy bár vannak olyan esetek és helyzetek is, mint Chemnitz, az ország legnagyobb részében azért még mindig rend van, az emberek csöndben éldegélik az életüket. 

Ahol én élek, az München. Amikor éppen az FC Bayern játszik, akkor nem olyan csöndes az élet a városban, de amúgy semmi különös. Nem a város közepén lakom, részben az árak miatt, részben, mert 2012 óta oda tilos az Euro-4-esnél alacsonyabb besorolású dízellel behajtani, és az enyém hármas. 

Ezt persze gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, azonban ha leparkol valahol az ember, ott bizony előfordulhat, hogy ellenőrzik, és abból bírság lesz. Más városokban mások a szabályok – mindenki nézze meg előre, hogy ahová megy, mi az előírás, mert nincsenek tekintettel olyasmire, hogy turista vagy bármi, ha tilosban jár az ember és rajtakapják, fizetni kell. 

A céges irodával szemben éppen egy menekülteknek szánt átmeneti szálló működik, ahol elméletben egyedülálló anyák laknak – a gyakorlatban persze szinte állandóan ott vannak az egyedülálló férfiúk is, akik látogatják őket. Annyi mindenesetre biztos, hogy a világ éppen eléggé sok tájáról érkeztek a lakók, amennyire erre a különféle nyelvekből következtetni lehet. 

Vannak néha kiabálások – főleg a gyerekek, a felnőttek elég normálisan viselkednek –, napi látványosság a valamilyen húros törzsi hangszert pengető, hozzá három hangon váltakozva éneklő pofa, aki végigsétál az utcán, de alapvetően rend van anélkül is, hogy a rendőröknek folyamatosan az utca végén kellene ácsorogni. 

Na persze jelen vannak az egyenruhások, random időben naponta többször (éjjel is!) elgurul a rendőrautó az utcában. Mindenesetre eddig – igaz, hogy 190-es, 120 kilós férfiként – nem akadt még olyan hely és időpont, ahol és amikor félelemre a legkisebb okom lett volna, dacára annak, hogy München ill. Bajorország szinte „Németország kapuja”, ami a bevándorlást, a „balkáni útvonalat” illeti. 

Barátságos kollégák 

Az irodában a kollégák között többen vannak magyarok is, így azt nem tudom megítélni, hogy mennyiben az ő korábbi teljesítményük és viselkedésük az alapja, hogy a németek többnyire barátságosak, közvetlenek, segítőkészek, és ha a gyerekük keresztelőjére vagy az esküvőjükre nem is hívnak meg, 1-2-3 heti rendszerességgel van cégen belüli, de nem céges, hanem magán szervezésű közös esti program. Ha egy sörözés, akkor az, ha egy grillparty a cég mögött a hátsó udvarban, akkor az, mindegy. 

Szinte bárhol minimum fél tucat különféle bolt van a közelben, többségében élelmiszerbolt, ill. olyan hely, ahol ennivalót lehet venni (gyros/döner/kebab, pizza, hamburger stb.), és persze sört is mérnek szinte minden sarkon egy alkalmas sörkertben vagy vendéglőben. 

Errefelé a búzasör járja, de az egyéb fajták is igencsak fogyaszthatóak. Vannak külön az Oktoberfestre készülő főzetek, amiket nem is lehet kapni az év más időszakában, csak kb. augusztustól októberig. 

A dobozos sör elég ritka, inkább üvegben árulják a söröket. Németországban minden göngyöleg betétdíjas, üveg, doboz, PET-palack, és vissza is váltható, nem csak mondják. 

„Idegen” holmival kár próbálkozni, mivel a vonalkód alapján azonosítja, hogy német termékről van-e szó, és nem fizet, ha nem passzos a vonalkód. Na ja, jó üzlet lenne 25 centet kapni minden egyes sörösdobozért… 

Az Oktoberfest 

Az Oktoberfest maga is egy érdekes dolog. Van egy jókora rét nem messze a belvárostól, ahol az év nagy részében nincs semmi, esetleg egy cirkuszsátor vagy hasonló. Azután jön az Oktoberfest, és megtelik sátrakkal az egész. 

A „sátor” ebben az esetben olyan 40-50 m-es oldalhosszúságú, 10-15 m-es belmagasságú dolgot jelent, amiben 1000 ember is simán elüldögélhet. És ebből van minden jelentősebb sörfőzdének egy, azaz összesen vagy 8-10, plusz a kisebbeknek kisebbek, plusz az étkezést biztosító egyéb helyek, szuvenírárusok, bőrgatya és dirndliárus bódék stb. Szóval őrült felfordulás az egész. 

Minden rettentő drága, azt mondanom sem kell. Tavaly 11 euró volt a „Maß”, azaz a literes sör (kisebbet nemigen szolgálnak fel). A sátrakban az étel is igen drága, de a kinti bódékban mindenféle virslis, Leberkäsés és hasonló zsemléket relatív olcsón meg lehet kapni. Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. 

Figyelem! Azokon a helyeken, ahol gyanúsan kevesen vannak (általában a sátor széle felé, elkerített részeken), fix összegért lehet helyet kapni, amiben 1-2 Maß + némi étel is benne foglaltatik, de összességében még sokkal drágább, mint az amúgy sem olcsó sör és étel a sátorban. 

Szóval kéretik mindenkinek nem csőbe húzni hagyni magát ezektől a helyektől, és inkább kicsit tovább keresgélni a „nagy közösben”, hol van még szabad hely. 

Jó trükk az is, hogy ha egy asztalon foglalócédula van, megkérdezni a pincérektől, hogy a foglalásig oda lehet-e ülni – azután előfordul, hogy az asztalt foglalók el sem jönnek és lehet maradni, de ha nincsenek túl sokan meg is lehet őket kérdezni, van-e kifogásuk a maradás ellen. 

Amilyen nagy közösségi heppening az Oktoberfest, nem gyakran szokott elutasító lenni a válasz. A tutti persze az előre foglalás, de az ideire már most késő, szóval azt idejében meg kell tervezni-szervezni. 

A bevásárlások 

A boltokról. Van Lidl, Penny Market, Aldi Süd (merthogy van Aldi Nord is, kettévált a cég), Rewe, Hit!, Edeka stb. Érdekes, de talán nem meglepő, hogy errefelé értékelhető minőségű árut kínál a nálunk olcsóságáról híres láncok bármelyik tagja. 

Na persze, itt nem a nemtudommelyik Húsipari Vállalat termékeit, meg az éretlen trappista sajtot és hasonlókat csomagolják át saját márkásba, hanem az itteni gazdák termékeit. Azok meg kénytelenek jobb minőséget gyártani, mint amit mi otthon megszokhattunk, különben a fejükbe húznák az árujukat az itteni T. Vásárlók… 

Munkavállalás 

Bizonyos szakmákban igen nagy a kereslet az emberekre, pl. esetemben is, amikor lejárt a szerződésem, nem volt nagy gond újabb állást találni egy másik IT-s cégnél. 

Ez nyilván nem jelenti azt, hogy bárki, bármikor talál jó és jól fizető állást, de azért nem reménytelen az ügy. Az alacsonyabb képzettséget igénylő „kétkezi” munkákra is mindig keresnek, bolti eladónak, árufeltöltőnek meg akár gyengébb nyelvtudással is elmehet bárki, fel fogják venni. 

Attól viszont óva intenék mindenkit, hogy egyszer csak kiszaladjon, hogy majd lesz valami. Ott az internet, tessék előre olvasgatni, keresgélni, és csak akkor jönni, ha már van hová! 

A nyelvtudás viszont fontos. Enélkül a mindennapok sem egyszerűek, pláne, hogy errefelé nem azt a színtiszta hochdeutsch-ot beszélik, sőt. A bajor dialektus semmivel nem rosszabb a bécsi osztrák tájszólásnál. Talán csak a svájci német, vagy a vorarlbergi az, ami übereli. Angol is jó, ha német nincs, de valaminek muszáj lennie, különben munkát vállalni sem lesz könnyű. 

Szállás 

Lehet olcsón találni – az olcsó itt 20-25 euró/éjszakát jelent –, de valamirevaló szállodai szoba inkább 50 körül van, és annyiért még nem biztos, hogy adnak reggelit. 

A másik a bérlakás, vagy magyar nevén az albérlet. Járható út, de első menetben itt is inkább a sokszobás lakásokban bérelt egy szoba + közös fürdő- és konyha használat lehet a jobb megoldás, mivel egy saját lakás, legyen akármilyen kicsi is, benne van egy ezresben havonta. 

Lehet kicsit messzebb is keresgélni, akkor mondjuk 800 euró + rezsiért kisebb családi házat is lehet találni, de cserébe sokkal többet kell utazni a munkahelyig. 

Az utazás nem nagyon gond, eltekintve az árától… 2,90 egy másfél órás jegy, de az S-Bahn akár még két további zónába is elvisz, amivel összesen háromszor ennyi lesz a jegy ára. 

Viszont jóféle bérletek vannak, amikkel ez jelentősen optimalizálható. Ez amúgy városonként változó, de a Neten minden ott van, úgyhogy érdemes előre tájékozódni, mielőtt bármiben döntést hoz az ember. 

Mennyiért mennék haza? 

Visszatérve az eredeti kérdésre, hogy ezek után mennyiért mennék haza? Összegszerűen nem nagyon sokért, mert hajlandó lennék a mostani keresetem jelentős részéről lemondani azért, hogy otthon lehessek a közelebbi és távolabbi családommal. 

De ahogyan azt már sokan leírták a blogon, hogy aközé az agresszív, frusztrált, a vélt vagy valós sérelmeit, dühét másokon korlátlanul és gátlástalanul kitöltő embertömeg közé, ami most a magyar lakosság egy jelentős részét alkotja, hajlandó legyek tartósan visszatérni, azt nem tudom, milyen összeggel lehetne megfizetni.”

(Fotó: pixabay.com/MoreLight)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország München

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1614255635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2018.09.24. 17:23:34

@London2009: nem rettegek, minden el van intezve, amit el lehetett intezni, de pont ez az aggaszto, hogy az sem tudja, mizu, akinek kellene...

London2009 2018.09.24. 17:24:22

@Horthy Miklós cselédje: ez jol hangzik. Elso munkahelyem a BME-n volt. : ) Na es honnan lett minderre penzed? Bar ez tudom kisse indiszkret, de idaig kerve keretlenul te szolgaltal informacioval az eleted reszleteit illetoen, ugyhogy erdekelne, hogy hogyan valt ez lehetove. Koszi.

London2009 2018.09.24. 17:29:10

@puhacica: A szokasos dolgokat fogjak kerni, csak talan szigorubban, mint idaig. Berleti/adas veteli szerzodes, council tax fizetes, electoral roll, kozuzemi szamla, p60, bank statement. Na es mar ez eleg lesz egy csomo embernek, hogy ne kapjon permanent residencyt. De majd biztos lesz valami atmeneti idoszak, bar ki tudja. Engem mondjuk jobban erdekelnek a gazdasagi hatasok, de azt meg csak talalgatni lehet. Na de ne rontsuk el ezt a szap napsuteses napot. : )

puhacica 2018.09.24. 17:38:27

@London2009: jaj, nem ettol a reszetol tartok en, de nem lesz ez faklyasmenet, pont gazdasagi szempontbol nem, ha jol sejtem.
na de majd atmegyunk a folyon, amikor odaertunk a partjara.

London2009 2018.09.24. 17:49:15

@puhacica: akkor jo. Sokan nem intezik a helyzetuket, aztan majd jon a meglepetes. Ket het mulva elvileg tobbet tudok. Majd most jon ki egy nagy elemzes. De igazabol lofaxt nem tud senki sem. Csak sejtesek vannak meg talalgatasok. Ugyhogy akar a kandalloba is lehet dobni. :D

Pompeo 2018.09.24. 17:50:22

Csak annyit irnek:
1.München nem Nemetorszag(vagyis egyáltalán nem az jellemzö ami az orszag többi reszeben,ertsd ezt kb mindenre)
2. 600ezer ft-os fizetessel(plusz ha van feleseged es dolgozik egy atlagos berert nem kellene az altalad leirt nepek között elned.Elhetnel egy luxustanyan:-)) a gyerekeket maganiskolaba jarathatnad,vehetnel egeszseges kajat helyi termelöktöl stb.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2018.09.24. 17:51:01

@London2009:

Nincs pénzem. Van még valamennyi megtakarítás, de lassan elúszok, úgyhogy melózni is kell majd valamit :)
8 nm-es szoba Kőbányán, olcsó ételek. :)
Mégis jól érzem magam itthon, polgárnak érzem itt magam.

geeeteee 2018.09.24. 17:51:04

Imperial. Mit számit(ott)? Nem a számítógép, hanem még a számológép előtt?
Money-money-money.
Ott kezdődött a technológiai fölény, az egykezes ujjszámolással. Mennyi egy tucat?

takarék-láng 2018.09.24. 18:11:45

"@_z_: "Tudom, hogy vallalkozokent mas, meg nem is ismerem annyira Nemetorszagot, de nekem ez tulzasnak tunik.
- minthogy az is. Konkretan a messzirol jott ember kategoria, a tipikus felvagos, mindegy is. Aki elhiszi, es ez alapjan tervezi a hataratkelest, 100%-os valoszinuseggel pofara fog esni, de nincs mit sajnalni - magara vessen!!!!

takarék-láng 2018.09.24. 18:11:50

@Din Serpahis: meg lehet keresni 1800 eurot is naponta. Angela Merkel meg ennel is tobbet keres. Azt sem lehetetlen megugorni. Minden lehetseges. Lotto5 is, ki sem kell utazni.

nyuszigonosz 2018.09.24. 18:35:05

@takarék-láng: Na, akkor ezt sem tudod jó, de mondod a magadét.

Nem keres ennyit Angela Merkel. Nem titkos, mennyit keres, söt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.09.24. 18:43:41

@Horthy Miklós cselédje:
Persze, mert Polgar Juditnak oltozol a Kek Osztrigaban, pentek estenkent :D :D :D

@London2009:
Eddig az osztrak allam csecsen logott, de szintet lepett es mar a magyar allamen log.
"Magyar szajba magyar csecset!"

takarék-láng 2018.09.24. 18:51:43

@London2009: "Maximum 5-10 utan visszakoltoznek. Kevesen talaljak meg igazan a helyuket, hasra utessel probalkozva, olyan 10%-ot mondanek, aki itt marad. De lehet ez is sok."
- igy igaz, mert a tobbseg rajon hogy elhuztak elotte a mezesmadzagot es az eletszinvonal itt sem jobb.

Latcho Rom 2018.09.24. 18:51:43

@Horthy Miklós cselédje: Te hinta..irtad hogy most egyetemista vagy..

Nem kellett felvételizned? Erettsegid van?

Orochimaru 2018.09.24. 18:51:43

@London2009: "Ez a kerdes, hogy “mennyiert koltoznel haza Mo-ra” azt feltetelezi, hogy csak a penz tartja itt a hataratkeloket, holott ez nyilvanvaloan nem igy van."

Persze, hogy nem.

London2009 2018.09.24. 19:01:32

@takarék-láng: de jobb az eletszinvonal. Hulyesegeket ne talalj ki. Csak kerdes, hogy sikerul e azt elerni.

London2009 2018.09.24. 19:02:30

@Kövérmadár [swe]: ezen hangosan felnevettem. Koszi! : ))

2018.09.24. 19:07:21

@takarék-láng: Nézd, én egy szakmát konkrétan tudok, ahol meg lehet keresni naponta 800 eurót ;)

2018.09.24. 19:09:03

@Horthy Miklós cselédje: Ja, mert végre nem munkanélkülin tengődsz egyik nbapról a másikra, hanem csinálsz is valamit. Figyelj, mindegy, hogy mit, csak vidd végre végig, oké?

takarék-láng 2018.09.24. 19:40:28

@nyuszigonosz: "Nem keres ennyit Angela Merkel. Nem titkos, mennyit keres, söt."

- nyilvan az orrodra koti.

takarék-láng 2018.09.24. 19:40:28

@London2009: a tobbsegnek nem sikerul, dicsekedni nyilvan az elert eredmenyekkel lehet, nem a visszalepessel. 1 sikersztorira jut 10 pofara eses.

Anglia, az eletszinvonal. Csak egy temat emlitek, a lakhatas. Olyan szinvonalu lakasban/hazban elni, ami otthon megvan az otthoni atlagkeresetbol, az itteni atlagkeresetbol teljesseggel lehetetlen. Kerulgethetjuk a forro kasat mint ateista macska a templom egeret, nem erdemes, mert erre a kovetkeztetesre jutunk, ha objektivek vagyunk.

London2009 2018.09.24. 19:47:07

@takarék-láng: a komment elso felevel egyetertek. A masodikat viszont nagyon leegyszerusitetted. Igy szamomra ertelmezhetetlen.

2018.09.24. 19:52:21

@takarék-láng: Akkor meg mit értetlenkedsz itt? Csak megszokásból, oder?

Csodabogár 2018.09.24. 19:56:45

@nyuszigonosz: Szerintem a teljesítményéhez képest direkt rosszul van fizetve. Bankárok és autokonszern vezetők, lényegesen többet keresnek.

2018.09.24. 19:58:26

@takarék-láng: Havi brutto 25.900 euró. Ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.09.24. 20:01:01

@London2009:
Orulok, hogy polgarpukkasztasomban oromodet lelted :D

2018.09.24. 20:04:30

@Horthy Miklós cselédje: kobanyan is sziklako hazpalotaban lakol?

London2009 2018.09.24. 20:08:47

@Dr Biancsi Virag: a dr virag nevet en adtam neked! Wow! Szeretsz titkon latom! Ne tartsd a langot takarekon itt nekem! :D

2018.09.24. 20:39:27

@Horthy Miklós cselédje:

A kekeres meretes vereres bubanatosegyszemu muxik meg?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.24. 20:41:52

bocs az OFF-ert, csak kivancsi vagyok a velemenyetekre: vajon igaz az, hogy minel tobb magyar lakik egy (kulfoldi) nagyvarosban, annal nagyobb a statisztikai eselye, hogy belefutunk ugyanabba az irigysegbe es negativitasba, mint Mo-n? Mert en most ezt tapasztalom LA-ben...reszletekbe nem akarok nyilvanosan menni, de nagyon szomoru latni. Szerencsere azert a remeny szikrajat is latom, es ha minden jol alakul, akkor majd meselek reszletekrol :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.09.24. 20:50:12

@Zsuzsi65:
Nem hiszem, hogy magyarspecifikus lenne a dolog. Nekem oslakos kollegaimon is latszik neha az irigyseg, mert joval tobbet keresek naluk (rengeteg tulora miatt, amire ok nem hajlandoak). Nyilvan ebbol egy ostoba ember csak annyit lat, hogy tobb penzem van, azt mar nem, hogy miert.

Le kell sz@rni, mindenkit, aki irigy vagy negativ. Boven eleg 3-4 olyan ember (csalad), akikkel megvan a kozos nevezo, a tobbiek (magyar, szerb, amerikai, uzbeg) csak egy, a 7 milliard szerves szendarabbol.

2018.09.24. 20:50:21

@Zsuzsi65: Én igennel szavazok, ezért sem keresem a magyar táncházakat meg egyéb hasonló közösségeket ;)

2018.09.24. 20:55:46

@London2009: persze, hogy szeretlek, mint diszno a kest.....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.24. 20:55:47

@Kövérmadár [swe]: nem magamrol van szo, de meg az en galamb lelkem is felhaborodik, amikor tenyek ismerete nelkul, pusztan a maguk negativitasabol kiindulva felteteleznek valakirol valamit, aminek abszolut semmi koze a valosaghoz.
Szerencsere azert talan helyre tudjuk billenteni ezt a negativ kepet az illetoben, amikor majd ideer LA-be, es latja, hogy nem minden magyar ilyen rosszindulatu :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.24. 20:56:57

@Pink Petsch: "Én igennel szavazok, ezért sem keresem a magyar táncházakat meg egyéb hasonló közösségeket ;)"

En is igy vagyok vele:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.24. 20:57:33

@Pink Petsch: mondjuk a tanchaz meg egyeb ilyen "folklor" dolgok egyebkent sem az esetem :)

2018.09.24. 20:59:14

Zsuzsi65

Csak megerositeni tudlak tobbek kozt azert kerulom az ilyen hiena magyarokat mert ha latjak, hogy tobb van mint neki akkor kiul rajtuk a sarga irigyseg a rosszindulat es ott probalnak ala tenni a masiknak ahol tudnak

2018.09.24. 21:05:29

@Zsuzsi65: Enyémé sem ;) Mondjuk, minden népnek megvan a maga heppje, egyik kollégám mesélte, hogy a szomszédja vett egy új Mercit, mire rá pár hétre a másik szomszédja vásárolt egy magasabb osztályú Mercit. Ez utóbbi egy 80-as vén faszi, aki naponta polírozza az új kocsit, hogy mindenki lássa, milyenje van ... járni ritkán jár vele. A srác először csak hüledezett, most már röhög, hogy hülye-németek ;)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.09.24. 21:05:50

@Zsuzsi65:
Egyszer megkerdezte egy kollegam, hogy mibol vettem ennyi reszvenyt. Azt mondtam, hogy munka utan drogot arulok. Porogjon csak az agya. Mi tortenhet? Feljelent? Kijon a rendor es semmit sem talal (mert nincs is mit talalnia), en meg rohogok egy jot.

2018.09.24. 22:09:54

@Zsuzsi65: Nalunk meg az volt, hogy visszajutott hozzank, hogy egyesek szerint mekkora genyosag, hogy ilyen hamar (2.5 ev) meglett a zoldkartyank, meg egyebkent is tul konnyen elunk. Aztan meg ment a kavaras, hogy allitolag miket mondunk masokrol.

Ugyanakkor megismertunk normalis embereket is, akikkel meg jo osszefutni.

Nem tudnam megmondani, hogy osszessegeben jo vagy rossz volt e a lepes a magyar kozosseg fele. Nekem neha jolesik anyanyelven eloben dumazgatni egy jot, akikkel meg kevesbe voltunk egy hullamhosszon, azokat probaljuk kerulni.

Mindenesetre nem dolgozunk aktivan uj magyar kapcsolatok kiepitesen :)

tibor és klára 2018.09.24. 22:10:45

@Pompeo: talán beleférhet, ha max 1 gyereket szeretnél. hárommal már nem jön ki a matek, csak a magániskola évi 3-6 millió (és a környékén egy normális ház hasonló bankhitel törlesztő...)

próbáltam, pedig a nettó 600-nál lényegesen többet kerestem.

ellenben semmi pénzért nem élnék a családomtól külön. az hogy hol élek szintén nem pénzkérdés

FlybyWire 2018.09.24. 22:22:16

“Ez túlórával, extrákkal együtt megközelítette a havi 600 ezer Ft-ot, azaz gyenge 2000 Euró volt (nettóban, amit hazavihettem). ”

Hahahaha szerinted ez a max? Csúnyán átvertek barátom....

Csodabogár 2018.09.24. 22:49:16

@Zsuzsi65: Ez valószinű az újabban kiment magyarokra vonatkozik. LA-ban élő barátnőm sok magyarral járt össze és soha semmi rosszat nem hallottam tőle a többi magyarokról. Ő 56-ban ment ki.
Jómagamnak régen a stockholmi magyar ház nagyon sok mindenben segített, tanácsokkal kapcsolatokkal stb.
Sajnos kihalt az 56-os vezetőség és akik utána jöttek, azok teljesen más szellemiséget képviseltek. Mindenki elmaradt, ők meg jól elvoltak magukban.

FlybyWire 2018.09.24. 22:49:49

@London2009: nem véletlen, Anglia, ezen belül is főleg London egy élhetetlen, gusztustalan, zsúfolt mocskos büdös szarfeszek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.24. 22:56:30

@Csodabogár: "Ez valószinű az újabban kiment magyarokra vonatkozik. LA-ban élő barátnőm sok magyarral járt össze és soha semmi rosszat nem hallottam tőle a többi magyarokról. Ő 56-ban ment ki."

Ez teny, mondjuk ebben a konkret esetben az 56-os magyarokat mar nem is igen hozza lazba a dolog, leven, hogy tul idosek mar (egy huszoneves magyar fiatallal kapcsolatos a dolog).
@LepesMez: Szerencsere vannak itt is olyanok, akiknek a hozzaallasa pozitiv ehhez a konkret ugyhoz :)

London2009 2018.09.24. 23:10:44

@Zsuzsi65: sokaig probalkoztam magyarokkal, tobb nekifutasom is volt, de semmi ertelme nem volt. Irigyek, pedig mar regota letagadom a felet is annak amim van. : )
Kerdes, ez toled is @Latcho Rom: meg mindenkitol, aki esetleg utazott mar pink torist carddal Amerikabol Kubaba, vagy tud rola valamit. Ha valakinek van barmilyen tapasztalata, kerem ossza meg. Mennyire veszik szigoruan a 12 kategoriat? Mindenfele fajta verziot hallottam mar es kisse aggodom, hogy majd mehetek vissza balettbe ugralni... : )

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.24. 23:28:31

@London2009: van egy new yorki ismerosom, aki volt Kubaban, ha gondolod, privatban irhatsz neki. FB-on fent vagy? Ha nem, akkor add meg nekem az elrhetoseged, es tovabbitom neki a kerdesed.

London2009 2018.09.24. 23:37:18

@Zsuzsi65: irok privatban. Nagyon koszonom!

Ellenzéki Tüntető 2018.09.24. 23:45:31

Meglepő, Németországban többet lehet keresni, mint Magyarországon, ejha, ezt nem hittük volna :D

Ellenzéki Tüntető 2018.09.24. 23:45:40

Ja és annyira édi, ahogy a külföldi magyarok egyetértenek abban, hogy a kinti magyarok simlis frusztrált emberek. Ilyenkor egymást hülyézitek le nagy egyetértésben, csak szólok :D

orient 2018.09.24. 23:45:45

@Din Serpahis: valoban, de nem egy rendszergazdanak. Abbol minden sarkon van. Ha egy jo specialista akkor 800/nap nem lehetetlen, de nem egy gyari rendszergazdinak. Irrealis. Tudom mert szakmaban vagyok, es csinalok szerzodeses munkakat is arrafele.

orient 2018.09.24. 23:46:19

Poszthoz szolva mar megszoktam, hogy azok a kinti magyarok akik allandoan arrol beszelnek, hogy magyararoszagon mindenki depis meg goromba, meg keseru bunko paraszt altalaban Ok maguk ilyenek. En akarmikor vagyok magyarorszagon altalaban jo tapasztalatom van. Foleg fiatalabb korosztaly 40 alattiak kimondottan tudnak viselkedni, jol beszelnek nyelveket...stb. Nem azt mondom mondjuk nemetorszagban nem, de van egy iyen hozzallas dolog sokakban, hogy otthon mindenki egy bunko csak en vagyok a nagy nyugati helicopter. Keseru, megbelyegzo, eloiteletes, ha ezzel az arccal megy be a boltba, hogy itt mindenki bunko akkor altalaban ezt a viselkedest is fogja kivaltani masokbol, mert o maga is egy bunko. Kint meg ugye kedvesen megy mindenhova mert itt annyira tud mindenki viselkedni, es meg is kapja viszonzaskent a kedves viselkedest. En akarmikor kedvesen nelkul jarok kelek otthon akkor kedvesek az emberek es egyaltalan nem gorombak. Alt.80% jo tapasztalat, de ez kb nemeteknel sem jobb. Kulfoldi ismeroseim, rokonaim meg mind azt mondjak, hogy Magyarorszagon sokkal kedvesebbek es segitokeszebbek az emberek mint naluk. Valyon miert? Megint a hozzaallas, ok is kedvesen allnak a helyiekhez ezert ezt is kapjak vissza.

Osszegezve a tanacsom, ha legkozelebb Magyarorszagon leszel, probalj meg ugy kezelni az embreket mintha kint lennel es itt is mindenki vidam, meg kedves, es lass csodat meglatod valoszinuleg azok is lesznek majd viszonzaskeppen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.25. 00:26:40

@London2009: a Blog.hu-n keresztul kuldted? lehet, hogy csak sokaig tart, mig az ocean alatt atjon az uzenet :))

Latcho Rom 2018.09.25. 06:20:51

@London2009: sajnos nem tudom, mi mindig direktben repültünk kubába..

VT Man 2018.09.25. 06:21:05

"De ahogyan azt már sokan leírták a blogon, hogy aközé az agresszív, frusztrált, a vélt vagy valós sérelmeit, dühét másokon korlátlanul és gátlástalanul kitöltő embertömeg közé, ami most a magyar lakosság egy jelentős részét alkotja"

Na, a vörös farok az kellett, gondolom különben nem rakja ki a blog.

Érdekes, hogy a migránsok nem kötöttek beléd, pedig a 190cm magas, 120 kilós emberekkel közismerten szoktak kötekedni.

fgzb 2018.09.25. 06:23:07

Mondjuk könnyű Svédországból eltartott kisujjal fintorogni, hogy itthon milyenek az emberek!

blasiusii 2018.09.25. 09:47:26

@Horthy Miklós cselédje: hol laksz? Ha Bp-en, tömegközlekedtél mostanában???

freemanowe 2018.09.25. 09:48:03

@orient: erről ez ugrik be:
www.youtube.com/watch?v=MFAJ97MmyRU
sajnos ez a tapasztalat szinte minden hétköznapi területen. Persze lehet egy vidéki kistelepülésen az van amit Te írsz...

2018.09.25. 10:37:20

600K fizuból itthon nagyon jól meg lehet élni, ha az asszony is mellétesz csak 200-at, akkor az már igencsak a középosztály felső része. Ennyiből már biokosztot eszel mindennap, fizetsz egy méretesebb lakáshitelt, fenntartasz két átlagos autót, gyereket nevelsz, és még kicsit félre is lehet tenni. Ehelyett szállodázni németbe' a családtól messze akármennyi pluszpénzért is ordas nagy hülyeség. Ha legalább a család is kint lenne, akkor lenne értelme, de így kb nulla, hacsak nem agresszív gyűjtögetés a cél 1-2 éven keresztül. A többi a magyarokat érintő jellemzés meg a szokásos önigazoló hisztéria.

London2009 2018.09.25. 11:01:41

@Latcho Rom: honnan repultetek? Mikor jartatok arra utoljara? Ez hasznos info lehet igy is nekem! Koszi!

olvaso.nl 2018.09.25. 11:43:18

konkretan nincs az a penz ami miatt visszakoltoznek abba az orszagba

2018.09.25. 14:53:51

@olvaso.nl: az ilyen kommentelőknél csak azt nem értem, hogy akkor mi a jó életnek kommentelnek magyar fórumokra? Kognitív disszonancia redukció?

2018.09.25. 15:17:50

@orient: @vraaanyek: @Kolompár Magneto: Oké, én megpróbálom akkor elmesélni az én nézőpontomat (másét ugyanis nem tudom).
Először. Miért kommentelek magyar fórumokra (is)? Mert magyar vagyok. ILyen egyszerű. Akkor is magyar voltam, amikor egy Magyarországnál sokkal szarabb gazdasági helyzetben lévő országban éltem, ahol magyarnak lenni plusz negatívum volt. Természetes, hogy most is magyar vagyok, amikor egy Magyarországnál sokkal jobb gazdasági helyzetben levő országban élek. Ez logikus és világos. Oder? ;)
Másodszor. Éltem Magyarországon is. Különböző kormányzások alatt. Szerettem volna ott élni, akár évtizedekig is. De egyik diktatúrából a másikba (még ha lájtosabb is), semmilyen körülmények közt nem akarok kerülni.
Harmadszor. Személy szerint képtelen vagyok akár középtávon is olyan országban élni, ahol nincs jogbiztonság, ahol a törvények, szó szerint egyik napról a másikra változnak, az éppen aktuális személyes érdekek mentén, ahol egy Alkotmány-módosításhoz nem kell népszavazás, így még az alapvető emberi jogaim is veszélybe kerülhetnek.
Negyedszer. Olyan országban is képtelen lennék élni, ahol az ellenvélemény retorziókkal jár. Ahol egy kormánykritikus tanulmány (mindegy melyik kormány), elbocsátást vagy a szervezet ellehetetlenítését jelenti.
Ötödször. Én mindig köszönök, mosolygok, udvarias vagyok. Ezt ritkán kapom vissza a különböző szolgátatóktól, mondjuk olyan kábé 75%-ban. Ez ritkának számít egy olyan területen, ahol ügyfelekkel, vásárlókkal foglalkoznak, belőlük élnek meg.
És akkor a látványos lopást még nem is említettem.
Én szeretem Magyarországot, Budapestet különösképpen, de jelenleg számomra élhetetlen hosszabb távon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.09.25. 15:55:36

@London2009: Vagy en vagyok bena, vagy a rendszer, de sem a yahoo-s fiokomban, sem a blog.hu-s uzeno falon nem latom. Irtam neked blog.hu-s uzenetben, ott latod az email cimem, ahova kuldheted. Koszi! :)

kék madár 2018.09.26. 01:50:15

@Kolompár Magneto: jaj. olvasd el a blog nevét es rajossz, ez a nem Magyarorszagon elo magyarok foruma. Meg azoke akiket a hataratkeles tema erdekel.

2018.09.26. 01:54:45

@olvaso.nl: 50 milliard forint? szerintem van az a penz, csak irrealisan magas.

kék madár 2018.09.26. 01:56:03

@Zsuzsi65: ez nem a felvetesedre valasz, csak eszembe jutott, mostanaban tortent velem, hogy tobbszor is magyarul szoltak hozzam es nagyon kedvesen. Visszakerdeztem, hogy hova valosiak, szlovak, roman, es szerb szarmazasuak voltak. Hat persze egy "normalis" magyar kussban marad kulfoldon, ha magyar szot hall :)

2018.09.26. 02:01:32

@kék madár: meg akkor is, ha magyar akcentussal karattyol angolul :))

kék madár 2018.09.26. 02:06:22

@orient: "Osszegezve a tanacsom, ha legkozelebb Magyarorszagon leszel, probalj meg ugy kezelni az embreket mintha kint lennel es itt is mindenki vidam, meg kedves, es lass csodat meglatod valoszinuleg azok is lesznek majd viszonzaskeppen."

hat ez nagyon hasznos informacio volt. En ahogy belepek az orszagba, mindig kitor belolem a vadallat, uvoltozok mindenhol, hogy a gazdag nyugatrol jottem, es azonnal szolgaljanak ki, mert az en penzem sokkal tobbet er, es en sokkal jobb banasmodhoz vagyok szokva. Mar az autokolcsonzoben fel szoktam rugni a pultot, hogy nekem aztan ketszer olyan hosszu autot adjanak es tegyek bele ket 23 eves szoket, meg 10 uveg pezsgot, hogy amiatt se kelljen kerulom. Majd megprobalom a mosolygast, de oszinten nekem ez eddig eszembe se jutott.

meg egy kerdes, ha legkozelebb otthon jarok ahhoz mit kell majd tennem, hogy fuggetlen mediat is lassak az ujsagosnal, tv-ben, radioban, kivel legyek kedves? :)

kék madár 2018.09.26. 02:07:54

@LepesMez: igen, ha magyar accentust hallok, rogton spanyol akcentussal kezdek angolul beszelni, nehogy felismerjenek

2018.09.26. 02:12:56

@kék madár: hahha, azt hogy kell? En amikor beszelek, akkor nem erzem, hogy van akcentusom, aztan ha felvetelrol visszanezem magam, akkor meg nem hiszem el, amit hallok.

de az orosz akcentus jol megy (sok az orosz kollega)

kék madár 2018.09.26. 02:15:59

@LepesMez: hat neked az orosz megy, nekem a spanyol, en mexikoiakkal vagyok korulveve (nem az amelyik atmaszik a keritesen es rogton tuntet)

2018.09.26. 02:48:25

@kék madár: na meghallgattam Salma Hayek-et youtube-on (emlekeztem, hogy neki meg megvan).

korulottem nincsenek spanyolok, pedig a latin csajok bejonnek (nyilvan nem mind)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.09.26. 05:44:13

@kék madár:
Minek neked az a ket venasszony? Ha mar lud, legyen kover, ket 20 eves csak jobb... :D :D :D

olvaso.nl 2018.09.26. 07:07:07

@Kolompár Magneto: ez az egyetlen magyar site amit meg olvasok, volt egy kerdes es valaszoltam, ennyi.

olvaso.nl 2018.09.26. 07:07:14

@LepesMez: meg fel evem van itt az allampolgarsagig, tehat tenyleg nincs az a penz ami miatt nemhogy magyarorszagra de sehova mashova nem koltoznek. irdatlan nagy hulyeseg lenne.

Dikusz 2018.09.26. 08:21:17

@kék madár: ugyan nem nekem írtad, de engedd meg, hogy az utolsó kérdésedre válaszoljak:
teljesen egyszerű a dolgod (senkihez nem kell kedvesnek lenned), alapíts egyet! Ugyanis független újság nincs Magyarországon.
Az utolsó valamennyire független újság az a Metropol(Metro) volt.
Ha van, akkor aki tud róla legyen szíves közölje velem az újság/hírportál, akármi nevét

Azt még hozzátenném, hogy most iszom a második kávémat, és miattad törölgetnem kell a monitort.:)))
Ugyanis vizuális típus vagyok, és elképzeltem, hogy az autókölcsönzőben felrúgod a pultot, mint a padlóvázát...

kék madár 2018.09.26. 08:33:52

@Dikusz: hat az ujsagalapitasrol konkretan annyit tudok, mint a pult felrugasrol: semmit

Dikusz 2018.09.26. 09:05:48

@kék madár: Arról konkrétan én sem tudok semmit. De gyakorlatilag nincs független újság itthon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.09.26. 09:36:58

@kék madár:
Szandekomban allt kiragadni a leglenyegesebb informaciot, igen... oh, igen, igen :D :D :D

Suszt Máté 2018.09.29. 14:20:25

A hozzászólások többségéből választ is kaptam a kérdésemre, úgy érzem. :) tudomanyplaza.hu/fogy-a-magyar-lakossag/

0214 (törölt) 2018.09.29. 19:15:15

Sokan a politikát is belekeverik abba a döntésükbe, hogy miért költöztek ki Magyarországról.
Szerintem nem kell másra fogni semmit, mert az élet hosszabb, mint bármelyik politikai párt uralma. Minden személyes döntés csak az egyes embert és az általa eltartottakat érinti. Az unokák nem lesznek előrébb, ha megtudják, hogy a rossz döntés egy politikus miatt született, .. és a régi, illetve az új helyen sem fogja érdekelni egyetlen politikust sem, hogy jól vagy rosszabbul járt-e a család a döntéssel.
Ráadásul, kint csak azért nem látják az ordító hibákat, mert rossz a társadalmi helyismeretük. Nyugaton nem volt kommunista uralom, ezért nekik sokkal több idejük volt úgy kitalálni a rendszert, megnevelni a lakosságot, hogy természetesnek vegyék az orruknál fogva vezetést. vilagterkep.atlatszo.hu/2018/09/29/privatizalt-nyugati-demokraciak-amikor-a-szegenyek-fizetik-a-gazdagok-erdekkepviseletet/

0214 (törölt) 2018.09.29. 19:28:40

@Dikusz: Független újságírás az egész világon független a lakosságtól, mindenütt egy elit vonalat képvisel, még akkor is ha a szegényeknek szól, amiről ír.

Dikusz 2018.09.29. 19:40:40

@Érzelem Nélkül: Ha nem is írtam ki a hozzászólásomban, de pártoktól nem függő újságokra gondoltam. Nem vagyok telhetetlen, csak magyarországi nyomtatott sajtóra lennék kíváncsi.
Megköszönném, ha tudnál ilyet mondani.

0214 (törölt) 2018.09.29. 20:04:09

@Dikusz: Olyan nyugaton sincs. A nyomtatott sajtó fenntartása mindenütt veszteséges /Kiütötte az internet./ ezért csak úgy lehet fenntartani, ha van honnan finanszírozni a lyukakat.
Ez lehet direkt állami hirdetés vagy bújtatott, ez van "fejletlenebb demokráciákban", míg a jól bejáratott 'fejlett demokráciákban :-) " "független" cégek vállalják fel ezt a feladatot, .. pl. ha ezért cserébe évekig- évtizedekig csalhatnak a dízel autók károsanyag kibocsátásával kapcsolatban, mint Németországban, stb.
Érdemes elolvasni az egyel feljebb berakott linket, ahol jól leírják, ez "fejletteknél" hogyan működik!

Alex62 2018.11.09. 16:14:44

www.gehalt.de/einkommen/suche/systemadministrator
Rendszergazdaként Németországban félreteszel havi 3000 eurót. Emellett szállodában élsz. Havi 1000. A családot támogatod. Utazgatsz. Havi 500. Eszel iszol autózol Havi 500 Ezekszerint megkeresel havi 5000 - 6000euró nettót. A gehalt.de szerint egy rendszergazda ennél bruttóban kevesebbet keres. Taníts mester!
Külsősként alkalmaznak rendszergazdaként. Ilyet még nem láttam Németországban. Programozókat már igen. Még abba kötnék bele, hogy a " magasan képzett számítástechnikus" és a rendszergazda kifejezét még nem hallottam egy mondatban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása