oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 22. 06:30,  Tíz dolog, amit eltanulhatunk a hollandoktól 86 komment

2018. szeptember 22. 06:30 Határátkelő

Tíz dolog, amit eltanulhatunk a hollandoktól

Mindenféle felmérések a világ legboldogabbjai közé sorolják a hollandokat, legyenek azok fiatalok vagy idősebbek. Mivel mi, magyarok, általában kissé hátrébb szerepelünk ezeken a listákon, talán érdemes megnézni, mi az, amit eltanulhatnánk tőlük. A most következő tízes lista jellegzetessége, hogy pontjai döntő többsége nem pénzkérdés.

hollandia_amszterdam_amsterdamming_blog_cim.jpg

Bringakultúra

Hollandia híres a kerékpáros kultúrájáról, az erre nevelés már gyerekkorban elkezdődik, a suliba már 10-11 éves kortól egyedül tekernek például. Egy holland gyerek évente átlagosan 2000 km-t bringázik, ami egyrészt nagyszerű testmozgás, másrészt a hangulatukat is karbantartja. 

A kerékpár mindig elöl van, legyen tél vagy nyár, eső vagy hó, sok embernek kettő is van (jellemzően használtak). Mindehhez persze infrastruktúra is kell, kerékpárutak például. Ráadásul mivel az autósok többsége is rendszeresen kerékpárra pattan, így megvan a kölcsönös tisztelet is. 

Önállóság 

Már gyerekkortól elvárás az önállóság, például a szülők és a tanárok is inkább csak segítenek a gyerekeknek elsajátítani a tananyagot, de alapvetően nekik kell befogadni a megtanulandókat. 

Éppen ezért nem szégyen az osztályismétlés sem, amire úgy tekintenek, hogy a gyerek szociálisan / érzelmileg / tanulási téren még nem érett meg a továbblépésre, de ezért nem tartják butának. (Ennek megfelelően nem is évismétlésnek, hanem duplázásnak nevezik.) 

A tinédzserek esetében is viszonylag nagy a döntési szabadság, mert a felnőttek hisznek abban, hogy tanulnak majd a hibáikból. Viszont mindent meg is beszélhetnek a tanárokkal és a legtöbb szülővel. 

Az iskola is arra törekszik, hogy a belülről fakadó motivációt és a kreativitást bátorítsa, aminek következtében a holland gyerekek sokkal inkább önmaguk, mintsem szüleik fiatalabb verziói. 

Munka-élet egyensúly 

Az általános iskolában gyakorlatilag nincs házifeladat, amiből persze az is következik, hogy a középiskola ilyen szempontból nagyobb változást jelent. Mindenesetre a kicsiktől nem várja el senki, hogy betegre tanulják magukat (szemben például a magyar oktatással, ugye) és még a tiniket is inkább arra bátorítják, hogy legyen társasági életük, hobbijuk. 

A holland társadalom egyik alapvetése egyébként is a kiegyensúlyozott életmód, az önmagunkra és másokra figyelés kultúrája, amit tehát már gyerekkortól próbálnak belenevelni az emberekbe. 

Többnyelvűség 

Általában Hollandiában (de Amszterdamban különösen) teljesen hétköznapi a holland mellett az angol nyelv ismerete, de viszonylag elterjedt a francia és a német is. 

Amszterdamban (ahol nagyjából 180 különböző náció él) különösen nagy a nyelvi kavalkád, törököt, arabot ugyanúgy hallani, mint mondjuk spanyolt (és persze néha magyart is… ;) ). 

Normalitás 

A szélsőségek meglehetőse ritkák és ez elég jól tükröződik például az iskolai osztályzatokban is. A holland sulikban 1-10-ig osztályoznak, amiből a 8-as jegy számít nagyszerűnek, a 7 nagyon jónak, a 6 elégségesnek, majd 5,5 alatt minden elégtelen. 

A 9-10-es osztályzat rendkívül ritka, szökőévente egyszer adják, aminek szintén néplélektani okai vannak. A zesjescultuur avagy a (jó értelemben vett) átlagosság kultúrája kifejezetten erős a holland társadalomban, a tökéletességre törekvés, a csúcs ostromlása finoman szólva sem a norma. 

Amiről persze sok mindent lehet gondolni, de az biztos, hogy azzal, hogy a gyerekeket nem helyezik őrült nyomás alá, több idejük marad a barátkozásra, a saját jólétükre – végső soron a boldogságra. 

Nem hollandként ezt elég nehéz megérteni (és ami engem illet, elfogadni is), mert nem erre lettünk nevelve, hanem arra, hogy mindig a lehető legtöbbet próbáljuk meg kihozni magunkból. Ami ugyanakkor sokszor vezet stresszhez és túlhajszoltsághoz – nagy kérdés, hogy megéri-e, esetleg a hollandoknak van igazuk. 

Egyenes beszéd 

Sokszor volt már erről szó itt, a Határátkelőn, úgyhogy nem ragoznám túl, de muszáj megemlíteni, hogy a hollandok nem sokat vacakolnak, ha az ember szemébe kell mondani valamit. 

Ami első körben nyilván sokkolja az ehhez nem szokott embert. Idő kell ahhoz, hogy az ember képes legyen konstruktív kritikaként értelmezni azt, ami elsőre magyar füllel szimpla sértésnek hangzik. Viszont ha ez sikerült, akkor rájövünk arra, hogy nem is olyan rossz, ha valaki szemtől szembe megmondja neked a véleményét, ahelyett, hogy mosolyogva a hátadba döfné a kést. 

A hollandok az egyenes beszédet és az őszinteséget nagyra értékelik, a kommunikáció nyitottságát látják benne és nem a személyük elleni támadást. Ez azért szerintem egy magyarnak elég komoly kultúrsokk lehet. 

Amiből persze az is következik, hogy nem nagyon értékelik (finoman fogalmazva) ha valakit szemtől szembe dicsérsz, hogy utána a háta mögött lehúzd. Ezzel hosszú távon te jársz rosszul. 

Boldogság 

Kicsit visszatérve a gyerekekhez, a holland szülők nem sokat vacakolnak, hagyják a gyerekeket szabadon játszani és felfedezni a körülöttük lévő világot. Megint: magyar szemmel ez néha hajmeresztő lehet, de a végeredmény mintha őket igazolná. 

Mindez aztán tovább gyűrűzik a felnőtt életbe is, a pihenés fontossága (ne vállald túl magad!), a tisztaság (nem baj, ha néha piszkos leszel, de egyébként legyél decens és tisztelettudó másokkal) és a rendszeresség (nem törjön le a munka ismétlődő része) mind fontos tulajdonság a hollandok szerint. 

A lehetőségek hazája 

Hollandia kis ország, de rengeteg lehetőséget tartogat karrier szempontjából is, amit a kormány is próbál a maga eszközeivel elősegíteni különösen a magasan képzett bevándorlók bevonzásával. 

Szintén fontosnak tartják a kisvállalkozások fejlődését, ennek érdekében amennyire lehet egyszerűsítik a bürokráciát, adókedvezményeket adnak és a visszajelzéseknek megfelelően újragondolják a szabályozókat. 

Valamit jól csinálhatnak, hiszen ma már Hollandia pénzügyi, dizájn és startup központ is. 

Rugalmas gondolkodás 

A hollandok között rengeteg az újdonságra nyitott, ugyanakkor stratégiai tervezésre is képes, leginkább talán „konstruktív optimistának” nevezett ember. A legtöbben nem keresik a szavaid mögöttes értelmét, saját maguk lekicsinylése egyébként sem elterjedt, amit szokni kell, de van benne ráció. 

A munkahelyeden jó eséllyel komolyan vesznek, elismerik az erősségeid, és nem fognak sokat vacakolni azzal sem, hogy rámutassanak a gyenge pontjaidra (de erről már volt szó). 

Szervezettség 

Némi skandináv beütés a szervezettség, a legtöbb dolog jól szervezett és működik. Igaz ez a vasútra (ami ugyan néha késik, de gyakran jár és modern) éppen úgy, mint az infrastruktúra más részeire (lásd bicikliutak). 

Nyilván a hatékony ügyintézésnek ára van, az adók és a biztosítási díjak meglehetősen magasak, ugyanakkor ebből tartják fenn a biztonsági hálót és ez az ára annak is, hogy nem kell hülyére stresszelned magad ügyintézés közben, mint oly sok másik országban. 

Mindebből az is következik, hogy ha ugyanezeket a tulajdonságokat (szervezettség, összeszedettség) te is fel tudod mutatni, azt nagyra értékelik majd a munkahelyeden. 

(A poszt alapjául ez és ez az írás szolgált.)

(Fotó: Amsterdamming blog)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3114254885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.09.22. 07:22:44

A Magyarországra költözött hollandok szerint zsúfolt Hollandia,itt meg lovakat tartanak,jó a föld,van hely,egész falvakat vesznek.És nemcsak nyugdíjasok.

Din Serpahis 2018.09.22. 07:26:18

Ez a magas ado magas biztonsagi halo az a balos csokeveny, amit szabalyosan rosszul vagyok. Ebbol lesz az, hogy az adott tarsadalomban elszaporodnak a trogerek, vagy kitermeli vagy bevonzza oket.

Taxomükke (UK) 2018.09.22. 08:45:34

Rideg, embertelen világ.

Hari Seldon 2 2018.09.22. 09:08:40

@Din Serpahis:
Valahogy mégis az egyenlõ(bb)ségre törekvõ tàrsadalmak à sikeresebbek (hosszabb tàvon), Svédorszàg vs Latin Amerika bàrmely random orszàga.
Vagyis hol jobb jómódunak lenni, itt vagy ott?

Nem azt mondom, hogy a skandinàv megodàs à legjobb (talàn még nekem is sok kicsit) de az talàn egyenlõre úgy làtszik nekik van igazuk.

tanato 2018.09.22. 09:18:16

@Golf2: Így van a környékünkön is rengetegen vannak.De az elején sokan azt jósolták az iskolák tele lesznek holland gyerekekkel,ez nem jött be.Tehát nem igazi bevándorlók inkább/többségében/nyaralóhelynek használják a környező tanyavilágot,gyerekeket,családot nem hoznak magukkal.Eü gondok azért vannak velük sokan idősek betegek közülük és sok év elteltével egy szót sem tudnak magyarul.Kézzel lábbal kummunikálunk

Buchhalter 2018.09.22. 09:29:25

@tanato: örülök hogy gyorsabban reagáltál helyettem : egész falvakat vesznek hollandok??? He-he.persze. Más,megint megtapasztaltam a magyar eü milyen szar . Újjtörés sínbe tétele 5 és fél óra.Utána házidoki 1,5 óra.Klassz! Főnököm reakciója : mikor jössz dolgozni ,nincs ember?! Baszk ki ,lesérültem.Szerinte egy kézzel is tudok dolgozni.

Din Serpahis 2018.09.22. 09:32:51

@Hari Seldon 2: ha igy lenne, nem szakadna le az eu az usahoz kepest, nem Svajc lenne a leggazdagabb europai allam, es nem jonnenek felfele a kinaiak mint a talajviz. Persze, lehet hogy eletminosegben a skandinavok jok, viszont ez egy elpuhult mocsar, ahonnan nincs tovabb.

Hari Seldon 2 2018.09.22. 10:01:55

@Din Serpahis:
Az USA-n belül is épp azok az államok a sikeresebbek, ahol a társadalmi előrelépés (vagyis a kiegyenlítődés lehetősége) nagyobb mint ahol nem. Kalifornia vs Mississippi.
Másrészt meg azért fut most az USA, mert "kitaláltak" (vagyis felfutatták) egy teljesen új iparágat, az informatikát.
Ez a világon mindenhol így van, aki elkezdi a témát sokáig vezet, aztán a többiek utolérik.
A történelemben mindig így volt: Az ipari forradalomban a 19-ik század elején Anglia volt a világ műhelye, az akkori kortársak, el sem bírták képzelni, hogy valaha utolérik őket. (Aztán mégis)

Az meg hogy Kína meddig fog menni, nagy kérdés. A kínai gazdaságban rengeteg a hatékonytalan vállalat.

tanato 2018.09.22. 10:10:11

@Buchhalter: Ennyi még nem is túl sok idő,ennél csak rosszabb lesz.

Csodabogár 2018.09.22. 10:29:24

@kék madár: mondjuk inkább szocialista, aminek megvan a jó és a rossz oldala is, mint minden másnak.
Jómagam inkább kapitalizmus kedvelő vagyok, de ha igaz a cikk, hogy direkt nem nevelik a gyerekeket a kiválóságra való törekvésre, akkor nekik jobb lesz a szocialista rendszer.

Ami nekem igazán tetszik a hollandoknál, hogy megengedett az eutanázia.

Csodabogár 2018.09.22. 10:33:42

@Din Serpahis: Anno azt mondtam, hogy olyan mit a láp. Jól eldagonyázol benne és szépen lehúz. Szerencsémre engem nem skandinávul neveltek, így amint lehetett kitörtem a langymeleg népi otthonból.

fhdgy 2018.09.22. 10:57:53

Mit öntök most a tűzre?

Ideológiailag ateista vagyok, de katolikus környezetben éltem, élek, így azt mondom, hogy katolikusként szocializálódtam.

Ennyi bevezetés után: itt a Határátlelőn olvasottak fényében is kialakulóban van bennem egy dolog.

Az északi népek gazdaságilag fejlettebbek, puritánabbak, egymással szemben egyenesebbek.

Mitől van ez?

Mivel északon a protestantizmus az erősebb, délen a katolicizmus, csak nem vallási ( nemcsak ideológiát értve alatta ) okok rejtőznek a háttérben?

tanato 2018.09.22. 10:59:00

@Csodabogár: Azt nem is szabadna,mivel sokszor a család kéri,nem a leépült idős beteg hogy"vessünk véget a mama szenvedéseinek"és sajna sokszor nem humánus hanem örökösödési okokból.
Tudom, dolgoztam 8 évet krónikus belgyógyászaton.,még a múlt évezredben.

glorianna 2018.09.22. 11:08:33

@fhdgy: Továbbgondolható: vélhetően azért hódított arrafelé a protestantizmus, mert a földrajzi adottságok miatt egyébként is előrelátóbbaknak, jobban szervezetteknek kellett lenniük, mint a déli(bb) népeknek.

nyuszigonosz 2018.09.22. 11:21:28

@fhdgy: A hideg. :-)

Nem kell belelátni akármiket, föleg ideológiát nem. :-)

Nos, az északi népek is kb. ugyanakkor tértek a keresztény vallásra, mikor pl. Európa közepe is. Na és a Luther is csak 1517 október 31 én szögezte a 95 tézisét a templomajtóra.
( hogy miért tudom ilyen jól? tavaly óriási 500 éves jubileum, meg plusz munkaszüneti nap itt )

Egyszóval tényleg a hideg. Mivel ki a fenének volt kedve farkasordító hidegekben az utcán ácsorogva bájcsevegni, csürni csavarni a szavakat, félóráig icsérgetni valakit, akinek nem is ezt akartuk mondani... :-)

A hidegben meg nem vacakolódik az ember egy egy kinti melóval száz évig: inkább még bent a tüz melletti melegben átgondolja, hogyan legyen a meló gyorsan és efektíven kész.

Na és mire "megreformálódtak" végül - addigra meg már ilyenek voltak.

:-)

fhdgy 2018.09.22. 11:39:00

@nyuszigonosz: Akkor vegyünk nagy hűtőszekrényeket és jó irányba megváltozik minden? Akkor ne stadionokat építsünk, hanem jégcsarnokokat?

Vagy egy kis probléma: a déli féltekén nem jellemző a nagy, hideg szárazföld. Így nem tudunk összehasonlítást végezni.

A másik probléma: Oroszország nem a tropikus klímájáról ismert. Ott nem jellemző a protestantizmus. Ott is katolicizmus a döntő, még ha nem is római, hanem ortodox.

Ha a hideg lenne a magyarázat, akkor egy nagyon jó országnak kellene lenniük, nagy, hideg, ásványkincsekben gazdag, ...

Golf2 2018.09.22. 12:08:55

@tanato: De csak ha a gyámja akkor kérhet ilyet nem? Itthon egyáltalán nem.Vagy ezt is kijátszák?

Wilhelmus80 2018.09.22. 13:01:29

@tanato: Hollandiában a szabályok szigorúak. Alapfeltétel, hogy a beteg saját maga kérje az eutanáziát. 2, egymástól független orvosnak kell jóváhagynia az igényt.
en.wikipedia.org/wiki/Euthanasia_in_the_Netherlands

Taxomükke (UK) 2018.09.22. 13:02:22

@Buchhalter: Ha nem ömlik a vered vagy nincs infarktusod, Angliaban is elofordul, hogy orakat varakozol a surgossegin a korhazban...

tanato 2018.09.22. 13:03:05

@Golf2: Nem kérhet sem a beteg sem a gyámja.Nem is hivatalosan kérik.

tanato 2018.09.22. 13:03:50

@Wilhelmus80: Köszi,nyilván vigyáznak nehogy rosszul süljön el a dolog.

Dikusz 2018.09.22. 13:41:15

@Buchhalter: Itt van a falu, bár kicsi, de falu:

index.hu/gazdasag/2017/07/26/egy_holland_uzletember_megvett_egy_teljes_magyar_falut/

Az egészségügy: előfordulhat, hogy azért kell várnod 5 és fél órát (tapasztalatom szerint ez nem is olyan sok), mert tőled sokkal súlyosabb betegek vannak előtted. Vagy ha utánad hozták őket, akkor is. Egy másik lehetőség, ami miatt várnod kell, az pedig az lehet, hogy mondjuk azért ment be az SBO-ra valaki, mert három hete rácsapott kalapáccsal a kisujjára, és még mindig fáj...

sZulamith 2018.09.22. 14:15:49

Azt is lehet mondani a poszt alapján, hogy az életet élni kell, kár hogy nem tanulunk belőle.
Ami kimaradt, hogy a hollandok roppant spórolósak, főleg ami az étkezési kultúrájukat illeti.t illeti:)

2018.09.22. 14:45:46

@fhdgy: HHHaaaaaa--Hahhhhaaa-hahaaaaaaa!! Most azt fogjak hinni, hogy van valami kozunk egymashoz.

de egyebkent majdnem pont ezt akartam irni, hogy kimaradt hollandiarol a legfontosabb: 50% nem sorolja magat egyik vallashoz sem - es ez novekszik. :))))

2018.09.22. 14:49:58

@tanato: " és sok év elteltével egy szót sem tudnak magyarul.Kézzel lábbal kummunikálunk"

latod, primkonak tunik. ezt szoktam magyarazni a "nyelvtudas nelkul kulfoldon" topikokban.

fhdgy 2018.09.22. 15:15:39

@LepesMez: Tudod, valamikor ment a szövegelés, hogy kelet-nyugat, ami a gazdasági-társadalmi dolgokat érintette.

Pedig az észak-dél reláció sokkal erősebbnek tűnik.

Délen Ausztrália, Új Zéland a kivétel. Van még?

De basszus hang, ott is, legalább is egy időben, az anglikán egyház volt a meghatározó, tehát nem igazán katolikus.

vándor madár 2018.09.22. 15:37:47

@fhdgy: "Az északi népek gazdaságilag fejlettebbek, puritánabbak, egymással szemben egyenesebbek. Mitől van ez?"

Szerintem alapvetően nagyon egyszerű oka van. Eredetileg nagyon szegények voltak. Sokat kellett dolgozni, hogy túléljék és valahogy igazságosan elosztani, hogy mindenkinek jusson. Nem volt a sok földesúr és a despota katolikus egyház a fejük fölött. Ismerik a bibliát- 6 napot dolgozni 1 napot pihenni, ellentétben a félelemben és butaságban tartott katolikusokkal a gagyi imádságaikkal.

vándor madár 2018.09.22. 15:51:00

@Buchhalter: "Más,megint megtapasztaltam a magyar eü milyen szar. Újjtörés sínbe tétele 5 és fél óra."

Én is feküdtem már órákat Németországban a sürgősségin a folyosón egy priccsen úgy, hogy a kutya rám sem nézett.
Azt hallottam, hogy Mo-n 6 órát el kell tölteni a sürgősségin, különben nem fizet a TB. Egyszer anyámat is bevitette a háziorvos reggel mentővel és este 6-kor kidobták, hogy menjen haza. Még jó, hogy nem pizsamában volt, mert betegszállítót azt nem rendeltek.

"egész falvakat vesznek hollandok??? He-he.persze" Igen van ilyen. Baranyában már van olyan falu, ahol ők vannak többségben. Hollandia borzalmasan túlnépesedett, rengetegen vesznek Mo-n házat. Majd lesz nekik hova menni, ha a jéghegyek olvadása miatt a tenger elönti őket.

vándor madár 2018.09.22. 16:20:40

@LepesMez: "latod, primkonak tunik. ezt szoktam magyarazni a "nyelvtudas nelkul kulfoldon" topikokban."

A különbség csak annyi, hogy ezek a külföldiek Mo-ra nem dolgozni mennek. Majd nem kommunikálnának kézzel-lábbal, ha valaki tudna Mo-n angolul meg németül. Lenne igény magyar nyelvtanulásra is, ha volna hol tanulni, bár nem tudom mekkora sikereket érnének el a magyar nyelvtudásban ezek az általában 65+ feletti emberek. A nem nyugdíjas háztulajdonosok közül csak nagyon kevesen élnek életvitelszerűen Mo-n.
De azért abban én sem hiszek, hogy aki csak magyarul beszél, az el se induljon semerre, hanem dögöljön bele a devizahitelébe otthon.

2018.09.22. 16:37:47

@vándor madár: szerintem sem ciki, ha a holland nyugdijas nem tanul meg magyarul - en ezt kb egy hosszu nyaralasnak latom.

elundulni sem (annyira) ciki nyelvtanulas nelkul, de semmit sem tenni utana a nyelv elsajatitasanak az erdekeben, az mar az.

bar belegondolva, ha boldogulnek angolul, en sem biztos, hogy megtanulnek egy holland nyelvet.

Wilhelmus80 2018.09.22. 16:44:56

@vándor madár: @Buchhalter:
A magyarországi hollandoknak saját hírleveleik, illetve online magazinjaik vannak.
Pl. www.mostmagyarul.nl
www.mecsekmagazine.nl
Az egyik "holland" falu hivatalos honlapjának van holland verziója is:
www.csemo.hu/index_h.php

Wilhelmus80 2018.09.22. 16:58:45

@LepesMez: Sokan megtanulnak legalább alapszinten magyarul. Ismerek egy holland házaspárt, akik pár éve félig-meddig áttelepültek (sokszor látogatnak vissza Hollandiába, megtartották az itteni házukat is, de az év nagyobbik felében Mo.-on tartózkodnak). A feleség is elég jól megtanult, a férj pedig 6 év intenzív tanulás után letette a felsőfokú nyelvvizsgát.

werecke 2018.09.22. 17:04:25

Kedves ismerősöm mesélte hogy Hollandiában feltűnően sok a bamba ember. Varázsgomba ? Egyéb legalizált narkó ? Hmmm...

2018.09.22. 17:19:34

Hollandia kb 41500 km2 es kb 18 millio lako.
A nagyobb varosokban egymas hegyen-hatan elnek az emberek.
Magyarország kb 93000km2 es kb 9 millio lako, nem csodalkozok, hogy menekulnek onnan a hollandok magyarorszagra, arrol nem beszelve, hogy egy holland nyugdíjas a magyarorszagi arrak nem olyanmegterhelo, mint egy magyaroszagi nyugdijasnak.

2018.09.22. 17:23:44

@Wilhelmus80: az becsulendo. mindig csodalom azokat, akik megtanulnak egy "jelentektelen" nyelvet (pl szlovak vagy lengyel vagy magyar).

2018.09.22. 17:26:23

@werecke: legalizalt narko, mint pl alkohol? ja, az egyedi holland jelenseg...

eleg baromsagnak hangzik, amit a baratod meselt.

Csodabogár 2018.09.22. 17:50:04

@fhdgy: A protestáns szemlélet szerintem is komoly hatással volt ott a társadalom alakulására. No meg a skandinávok igen szegények voltak egészen az ipari forradalomig. Nem volt jelentős arisztokrácia stb.
Hollandok nem voltak szegények, de mindig igen keményen kellett dolgozniuk a tenger és e víz ellen. Feltehetően ez is hatott rájuk.
Én igen erős Kálvinista szellemben nevelődtem, de nem vagyok vallásos, viszont biztos hatással volt rám is a környezetem szellemisége.

Csodabogár 2018.09.22. 17:53:16

@tanato: Ez nekem egy álságos indok + a család kérésének nem kötelező eleget tenni. De az idős ember akaratát tisztelni kellene. Mi tudjuk meddig akarunk még élni és mikor van itt az a pont, amikor elég. De tisztában vagyok vele, magyar orvosok általában kapálóznak a gondolat ellen is, sajnos.

Csodabogár 2018.09.22. 17:59:38

@tanato: Szerencsére vannak épeszü orvosok is, akik nem kényszerítik a beteget további szenvedésre és természetesen a beteg kéri a hozzátartozót csak megkérdezik esetleg.
Szerintem ki kellene osztani mindenkinek, mondjuk 70 fölött, egy adag natriumpentobarbitalt, aztán ha úgy gondolja szedje be. Engem hihetetlenül megnyugtatna ha itt lenne a széfben.

tanato 2018.09.22. 18:30:34

@Csodabogár: Az már nem eutanázia az öngyilkosság..A szenvedést azért csökkentjük rendesen nagy adag kábító fájdalomcsillapítóval.Nyilván ez is gyorsítja a folyamatot de nem direktben.

Golf2 2018.09.22. 19:08:09

@sZulamith: roppant spórolósak, főleg ami az étkezési kultúrájukat illeti...Szóval szarevők.

Golf2 2018.09.22. 19:17:50

Off. Az Indexen eggyetlen kormányellenes cikk se maradt...1 hét se kellett.Ekkora a para, féltik az állásukat amióta a kdnpst odaette a fene,ill.odaküldték.

Black Eagle 2018.09.22. 19:18:31

Ennyi baromsagot reg olvastam ! 8-9 Holland kollegam van egyedul vagyok magyar es egyben kulfoldi is koztuk, meg a kerekparos resz se stimmel mert csak 1 jar kerekparral mert nincs es nem is volt soha autoja , nem is tud vezetni , bar a jogsit valamikor lerakra mert a fonokom kifizette neki ! Tobbit meg kar taglalni ! A kezmosast pl, hallomasbol se nagyon ismerik pl, wc utan se, ahogy a zsebkendot se! Ezt is tanulnunk kellene?

Buchhalter 2018.09.22. 20:16:19

@Wilhelmus80: félreérthető a csemő írásod: a falu 4000 lakosú és több mint 90% magyar.

Buchhalter 2018.09.22. 20:17:50

@vándor madár: melyik az a falu,ert ilyen infót ne találtam.Ja ,egy zsák falu ,ahol 100 ember él ?

Buchhalter 2018.09.22. 20:29:15

@Dikusz: Az általad belinkelt cikk indexes maszlag. Bedepusztán 143 ember lakik ,de az nem derül.ki hogy ebből mennyi lenne a Holland.Viszont az ki van hangsúlyozva ,hogy üdülő falunak vette meg! A holland nagy követség szerint csak 3000 állampolgáruk él nálunk.Van pár multi és holland érdekeltségű cég .Simán belefér.Az eü részre meg amit írtál ,mintha egy agy mosott Fidesz agitátort hallanék ami bocs de a mostani munkahelyem is tele van vele! És ez így jó? Még tapsikoljak is? Szerintem nézz tükörbe mielőtt oltógatnál. A problémát megoldani kell nem azzal takarózni,hogy máshol is ez van amit fenntartással fogadok ,mert erre nem linkeltél be független forrást.

Dikusz 2018.09.22. 21:01:32

@Buchhalter: Hülyéztek már le, mondtak el már mindennek ismeretlen emberek a neten hozzászólva. Én nem tettem, mert ha különbözik is a véleményünk, meg lehet azt beszélni kulturáltan is.
Még azt is elismerem, ha nincs igazam.
De azt a leghatározottabban kikérem magamnak, hogy lefideszeseztél. Ennyire még nem trafáltak mellé ismeretlen megmondóemberek.
Gondolom annyira nem érdekel egyikünket sem -engem legalábbis nem- hogy az összes fellelhető forrásnak utánanézzünk.
Azt viszont megköszönném, ha te linkelnél be nekem egy független forrást, vagy egyetlen egy olyan újságot (nem interneten találhatót) amelyik független, vagy ellenzéki.

Dikusz 2018.09.22. 21:03:21

@Golf2: Pár napja el is tűnt a címlapról a szerencsekerék, ami mutatta, hogy függetlenek-e vagy sem...

2018.09.22. 21:05:33

@Dikusz: pont most probaltam keresni, csak nem talaltam, es nem emlekszem a cimere.

Shanarey 2018.09.22. 21:42:15

A Hollandok Magyarországon rovathoz: 1998-1999 között, kétszer is volt szerencsém Vámosmikolán járni. Na az egy kis falu, közel a szlovák határhoz, ami nekem annyiban okozott akkoriban gondot, hogy az akkori telefonom(Nokia 1611) nem nagyon akart magyar szolgáltatót találni, ellenben, több szlovák is üdvözölt hogy örömmel látnak a rendszerükben. Nos ez volt az a hely, amelyen akkoriban 5 ház, s a nem éppen pici telkek, amelyek a házakhoz tartoztak, már holland kézben volt. Azóta ez a szám, nagyságrendeket növekedett.

Dikusz 2018.09.22. 22:01:41

@LepesMez: Köszi, ez volt az. Néhány napig -amikor kiderült, hogy eladták az Indecet- a főoldalon volt, most jól eldugták. De ebből hogy derül ki, hogy frissítik-e?
Majd ha nem lehet hozzászólni azokhoz a blogokhoz, aminek politikai tartalma van, akkor lesz biztos, hogy nem független. Az origón is így volt.

Wilhelmus80 2018.09.22. 22:46:12

@Buchhalter: Azt írtam, "holland" falu. Sajnálom, ha szerinted ez félreérthető.
"Arra is használhatóak az idézőjelek, hogy jelezzék: az általuk kiemelt kifejezést nem szó szerint kell érteni. A leggyakoribb ilyen esetek, ha a beszélő ironikusan fogalmaz, és erre fel szeretné hívni a figyelmet; vagy ha az idézőjelben álló kifejezés nem szokványos nyelvi forma, vagy megszokott jelentésétől eltérően értendő." (forrás: wikipédia)
:)

kék madár 2018.09.22. 23:22:06

@Csodabogár: nem az szamit, hogy mennyi az ado, hanem az, hogy kitol szedik be es hogy koltik el. Ha nincsenek tanarok es orvosok de epulnek a kisvasutak es stadionok, lehet tapsikolni, csak szerintem nincs miert. Masreszt inkabb fizetek 60-at a 100-bol mint 5-ot a 20-bol :(

2018.09.22. 23:36:15

@Dikusz: a weboldal csak egy statikus kep (egy png). a regisztraciohoz tartozo (privat) email cim alapjan Toth Szenesi Attila (foszerkeszo) regisztralta, igy feltetelezem, hogy o tudja atallitani egy masik kepre, ha a fuggetlenseggel baj van. remelem lesz annyi gerince

2018.09.22. 23:46:19

hahha es pont amsterdamban van hostolva szabadindex :)))) hogy megy a mai topichoz. akkor +1 dolog: ha nem akarod, hogy a rothado orszagod ribancai rategyek az internetes tartalmadra a kezuket, hosztold hollandiaban :)))

cattaneo 2018.09.23. 08:16:57

@LepesMez: Sajnos már elérhetlen a szabadindex.eu, és nincs belföldi politikai hír a címlapon. Úgy tűnik, vége. :-((((

Golf2 2018.09.23. 09:12:10

@cattaneo: A következő a 444 lesz sajnos.

takarék-láng 2018.09.23. 13:03:48

drogok stricik kurvak, ezt kell tanulnunk hollandiatol?

A biciklit igent.

2018.09.23. 14:53:57

@takarék-láng: “drogok stricik kurvak”

A buzikat kihagytad.......

2018.09.23. 15:45:22

@kék madár: de durva, tegnap este (sajat ido szerint) meg fel tudta oldani az ip-cimet, egy amsterdami godaddy-s adatkoszponton volt hostolva a site.

mara mar toroltek a szabadindex.hu dns rekodjat,

kivancsi vagyok mi van a tortenet mogott, de ez eleg lehangolo...

2018.09.23. 15:48:06

@takarék-láng: figyi mar, megkerdezned a fonokod a napi engedelmessegi szertartas (= curma vagy pucsitas) kozben, hogy mit csinaltak a szabadindex.hu-val?

2018.09.23. 15:53:23

LepesMez
A pucsitast tudom mi, de mi az a curma, valami szaxizas fele?

2018.09.23. 16:23:06

@Dr Biancsi Virag: igen, curma vagy cirmi. jol tippeltel.

Szaktanár 2018.09.23. 17:07:38

ezt a "világ legboldogabb emberei" szöveget a dánokról is ugyanígy nyomják, de őszintén, az én tapasztalataim ettől merőben eltérnek mindkét nép esetében.

haXXXor 2018.09.23. 17:55:04

Vicces mert ilyen 10-es listát bármelyik népről lehetne írni. Én inkább maradnék magyar, jól érzem itt magam, nem hiányzik sem Hollandia, sem más nyugati, a kommunista uralmat elkerülő ország majmolása.

hülyegyerek12 2018.09.23. 17:55:15

Elég sokat kerülök kapcsolatba hollandokkal, és kétségtelenül egyet lehet érteni a fent leírtakkal, kivéve egyet: egyenes beszéd... te ezt hol tapasztaltad, én inkább attól kaptam sokkot, h mindent kurvára körül kell írni, nehogy megsértődjenek. Hozzájuk képest a magyarok az őszinteség csúcsa.

midnightcoder2 2018.09.23. 17:55:23

A szocializmus is nagyon jó volt, csak aztán csődbe ment, és jött a gengszterváltás. Persze ekkora tartalékokkal ez tovább fog tartani, de ez az egyenlőségre törekvés szerintem hosszú távon visszaüt majd, ahogy a túltolt szociális rendszer is.

tamask 2018.09.23. 17:55:36

@takarék-láng: a drogok és az örömlányok fakultatívak. Nem kötelező élni a lehetőséggel. Ellenben a magyar oktatási rendszerben a népek ópiuma (vallás) lassan kikerülhetetlen lesz.
Hollandiában a nem addiktív és fizikai ártalmat nem okozó drogok legálisak, amiket nagyon nem lehet túladagolni. Kannabisz, varázsgomba, salvia. Ez van, ha tudományos alapon közelítik meg a kérdést, nem hiedelmek alapján. Magyarországon meg büszkén issza halálba magát évente több ezer ember. Az alkohol az egy testi függőséget, testi károkat okozó szer, amit könnyű túladagolni. Mert az adómentes pálinkáért szabadságharcot vívni annyira magyarosch.

Jakab.gipsz 2018.09.23. 18:45:58

Bezzeg Hollandia !

A paraszt is jóltartja a barmait ha fejni akarja, két bitesre lebutítva.

n3spr3ss0 2018.09.23. 18:46:54

@takarék-láng: Mindent tanulnunk kell, nagyságrendekkel különb ország.

Alick 2018.09.23. 20:30:01

@Buchhalter: "megint megtapasztaltam a magyar eü milyen szar"

Csak a TB alapú "szegénykórházas" eü. szar, a privát, fizetős ellátás igencsak jó.

2018.09.23. 21:51:36

Őrült nagy tévedéseken alapuló, rózsaszín-ködös cikk.
Amúgy unalmas, végtelenül semmitmondó, sík, jelentős erdő, hegy nélküli, steril világ. Óriási ütemben elterjedő rasszizmussal.
Kis területen bezsúfolt irdatlan sok emberrel. Sokat elmond, hogy menekülnek a saját hazájukból, többek közt hazánkba. 8 év alatt rengeteg helyet bejártam, de jól még sehol nem éreztem magam. Az egyik legjobb dolog, ami történt velem, hogy idén tavasszal megszabadultam onnan. Remélem, végleg.

2018.09.23. 21:51:42

@Alick: Elég ritkán járhatsz ilyen helyen, ha ez a véleményed. Közel ugyanolyan szar. Bár, szerintem szarabb. A legtöbb bunkó orvost a fizetős szekcióban látom, legyen az fogorvos, vagy belgyógyász professzor a pécsi egyetemről..

weasel 2018.09.24. 05:52:51

@fhdgy: hasonló gondolatokat már nagy elmék is megfogalmaztak.

Pl: hu.wikipedia.org/wiki/A_protest%C3%A1ns_etika_%C3%A9s_a_kapitalizmus_szelleme

A fenti mű nagyjából az általad felvetett kérdést boncolgatja.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.09.24. 14:03:40

Ami füvet azok elszívnak,nem csodálkozom!:))
Még a passzív dohányosok is kapnak belőle rendesen.
Amúgy egy északi-nyugati ország persze,hogy fényévekkel előttünk van!

Stefan_Schneider 2018.09.24. 15:16:50

Fura hogy elterjedt ez a "tomegevel menekulnek a hollandok Magyarorszagra mert otthon kibirhatatlan a helyzet" mantra. Holland es egyeb eszaki / nyugati nyugdijasok koltoznek mar evtizedek ota mindenfele olcsobb es melegebb eghajlatu helyre, es ebbol egy nagyon pici resz ujabban Magyarorszagra. Amugy Hollandia fele tok ures, erdos, termeszetvedelmi terulet, csak a nyugati es a deli resz surun lakott, de ott is inkabb kertvarosias nehany komolyabb varoskozponttal. Igazan zsufoltnak csak Amszterdam belvarosat neveznem, az is foleg a turizmus miatt, es az sincs jobban tele mint Budapest vagy mondjuk London. A cikk amugy nagyreszt igaz, meg ha a kommentelok inkabb a fikazasi lehetosegeket keresik is es kevesbe probaljak a cikket vagy neadjisten az orszagot egy kicsit jobban megerteni / befogadni.

Terézágyú 2018.09.24. 15:16:58

"Mindenesetre a kicsiktől nem várja el senki, hogy betegre tanulják magukat (szemben például a magyar oktatással, ugye)"

Óóóóó, igen, a magyar oktatásnak kiffffejezetten az a célja, hogy BETEGre tanulja magát a gyerek...

Billy Hill 2018.09.24. 16:15:16

Holland eutanázia témában ez egy elég kemény dokumentumfilm (Vice S04_E03), kb. 17:00 perctől van egy hölgy, aki megeutanáziáltatja magát:

www.youtube.com/watch?v=xgj2VXltbuI

kukatr 2018.09.25. 09:23:50

Hát Amszterdam tökéletes példa, hogy miért kell biciklire rendszámtábla.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása