oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 31. 06:30,  Külföldre költözés: jogok és valóság 84 komment

2018. augusztus 31. 06:30 Határátkelő

Külföldre költözés: jogok és valóság

Elvben és a jog szerint az Európai Unió tagállamainak polgárai szabadon költözhetnek bármelyik uniós országba, ugyanakkor a gyakorlatban bőven akadnak diszkriminációs helyzetek – legalábbis ez derül ki az Európai Alapjogi Ügynökség legfrissebb jelentéséből. Meglehetősen érdekes történetek következnek.

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

europai_unio_darts_foto_picryl_com.jpg

A legutolsó adatok szerint 17 millió olyan uniós állampolgár van, aki jelenleg valamelyik másik uniós országban él. Felmérések szerint az uniós polgárok több mint fele szerint éppen a szabad mozgás az EU legnagyobb előnye. 

A jog és a valóság ugyanakkor nem mindig fedi egymást 100 százalékosan – derül ki az alapjogi ügynökség (European Union Agency for Fundamental Rights - FRA) jelentéséből, mely elég sok konkrét példát felhoz arra, amikor az egyes tagállamok közvetve vagy közvetlenül diszkriminálják a másik tagállamból érkezőket például a munkavállalás, a különböző szociális támogatások terén. 

Mint majd láthatjátok, ezen ügyek közül egyik-másik (legalábbis szerintem) elég jogosnak tűnik, de olyanból is akad jócskán, amikor kifejezetten szivatják a külföldieket.

A teljes jelentés (amit itt olvashat el az, akinek egy nyári napon nincs jobb dolga…) azt is megmutatja rengeteg eseten keresztül, hogy az egyes országok bíróságai miként értelmezik eltérően az uniós törvényeket, legyen az például a családtag jogi meghatározása, vagy éppen a szociális juttatások megítélése. 

Mindez persze alapvető hatással lehet az egyének és családok életére, a karrierjükre, az általános jólétükre vagy akár a szavazati joguk gyakorlására. Összességében tehát hatással van arra, hogy tényleg teljes mértékben élhetnek-e az unión belüli szabad mozgás kínálta előnyökkel. 

Utóbbi esetében gyakorlatilag majdnem minden tagállamnál akadnak problémák – jelzi a jelentés, amely szerint ezen a téren még rengeteg tennivaló lenne. 

Nem ez az első dokumentum, ami rávilágít az ilyen típusú nehézségekre, az Európai Bizottság és az Európai Parlament több jelentése is jelezte, hogy a tagállamok polgárainak nem ritkán nehézségekkel kell szembenézniük, amikor a szabad mozgás jogával szeretnének élni. 

Az FRA mostani jelentése mind a 28 tagállam gyakorlatát vizsgálta. Az alábbiakban pár érdekesebb sztorit emeltem ki ezek közül az általam leginkább fontosnak tartott területekről. 

Szabad költözés 

Svédországban történt az, hogy egy bolgár nő a lányával és a vejével költözött az országba. A nő lánya nem dolgozott (szépen fogalmazva „gazdaságilag inaktív uniós állampolgár” volt), ezért az anyjának bizonyítania kellett a rokoni kapcsolatot a vejéhez, hogy megkapja a tartózkodási jogot. 

Az ügy a bíróság elé került, amely úgy találta, hogy noha a nő bizonyítani tudta, hogy Bulgáriában a lányával élt, azt már bolgár dokumentumokkal nem tudta alátámasztani, hogy a veje is velük lakott. 

Az asszony anyagilag a lányától és a vejétől függött, viszont a svéd hatóságok szerint a külföldekről szóló törvény kritériumai alapján nem sikerült bizonyítania, hogy a veje családtag. 

Az uniós jog szerint bármelyik tagállam állampolgára három hónap után akkor maradhat egy másik tagállamban, ha gazdaságilag aktívnak számít. A diákoknak és a gazdaságilag nem aktív polgároknak bizonyítaniuk kell, hogy megfelelő forrás áll a rendelkezésükre saját maguk eltartására, illetve a családtagjaik nem jelentenek túl nagy terhet a fogadó ország szociális ellátórendszerére, valamint megfelelő egészségbiztosítással rendelkeznek. 

Mindez azt is jelenti, hogy az uniós törvények szerint annak, aki csak a segélyért vagy egyéb szociális előnyökért költözik egy másik országba, jogszerűen jelenleg sem telepedhet ott le (ennyit a Brexitet megelőző hisztiről). 

Költözhetsz-e csak úgy? 

Egy másik esetben egy román nő a fiával költözött Németországba, ahol nem próbált meg állást találni, nem járt képzésre, mi több, hazájában sem dolgozott korábban. 

A nő nővérénél laktak, aki ellátta őket. Ilyen esetekben az uniós jog szerint a tartózkodás első három hónapjában a tagállam nem köteles szociális támogatást, segélyt biztosítani. 

Ha a tartózkodás meghaladja a három hónapot, de nem éri el az öt évet (mint ebben az esetben történt), a gazdaságilag inaktív személynek bizonyítania kell, hogy rendelkezik a megfelelő forrásokkal ahhoz, hogy letelepedhessen az adott országban (ami ebben az esetben nyilván nem történt meg). 

A finnországi német család esete 

Jogos a kérdés, hogy ilyenkor mi történik. Nos, erre egy finnországi eset világít rá, ahová egy német pár költözött négy gyermekével. Érkezéskor a pár egyik tagja regisztrált mint munkavállaló, a másik családtagként, utóbbi egyetlen percet sem dolgozott. 

Na nem mintha a párja olyan sokat lett volna munkában, két hónap után ő is elveszítette munkáját, és egészségügyi okok miatt nem is tudott ismét dolgozni menni. 

Noha azt állították, hogy az Open University-n hallgatnak kurzusokat, nem tanulási céllal érkeztek. Három hónap elteltével már segélyért folyamodtak. A bíróságnak arról kellett dönteni, hogy kiutasítsák-e őket, vissza Németországba. 

A döntés az lett, hogy nem tekinthetők alkalmazottnak, egyéni vállalkozónak, diáknak és finnországi álláskeresőnek sem. A pár országba lépéskor munkavállalóként regisztrált hölgytagja nem önhibáján kívül veszítette el a munkáját, munkaképtelenségét nem lehet átmenetinek tekinteni, és az Open University (ez ugye szabadegyetem) kurzusait sem lehet szakmai képesítést adónak tekinteni. 

A döntés a kiutasítás lett, mivel az ötéves tartózkodást sem érték el, és mivel szinte megérkezésük után azonnal segélyt igényeltek, amit utána rendszeresen folytattak, nehézségeiket sem lehetett átmenetinek tekinteni. 

Az írországi román család esete 

És akkor még egy eset, ami Írországban történt egy ott élő román családdal (férfi, a partnere és két gyerek), ahol a nő két év ottani tartózkodás után álláskeresési segélyt és családi pótlékot akart igényelni. 

Arra hivatkozva utasították el, hogy az erre való joga lejárt, amikor megszűnt az önálló vállalkozói foglalkoztatása. Ami elég sajátos volt, mert a Big Issue című, hajléktalanok által árult újságot értékesítette. 

Az ír felső bíróság úgy döntött, hogy az az uniós állampolgár, aki valóban állást keres és valódi kapcsolata van a munkaerőpiaccal, nem zárható ki a segélyben részesülők köréből. 

Csakhogy a nő egyetlen munkája Írországban a Big Issue árulása volt, így gazdaságilag inaktív személynek minősül, akinek nincs valódi kapcsolata az ír munkaerőpiaccal. És ennyi volt. 

Munkavállalás 

Az utóbbi két esetben a magam részéről nem nagyon tudnék nem egyetérteni a bíróság döntésével, ám akadnak ennél húzósabb ügyek. Egy horvát állampolgár például Olaszországban jelentkezett a helyi vámügynökséghez, ahol azért utasították vissza a jelentkezését, mert nem volt olasz állampolgársága. 

Ami teljesen ellentmond az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. pontjának, ugyanakkor az Európai Unió Bírósága (CJEU) döntése alapján vannak olyan munkakörök, amelyek betöltéséhez állampolgárság kell (pontosabban olyan közszolgálati munkák, melyek kivételt képezhetnek a szabály alól). 

Az olasz bíróság szerint viszont a kérdéses eljárás nem esett ebbe a kategóriába, mivel ugyanezen szektoron belül lehetnek olyan munkalehetőségek, melyek elérhetőek uniós állampolgárok számára is. 

Oktatás 

Az Európai Bizottság Belgium és Ausztria ellen is indított már kötelezettségszegési eljárást, mivel ezen országokban egyes felsőoktatási intézményekben kvótát vezettek be a külföldi diákokra. 

Ausztriában például az orvostudományi és fogászati egyetemeken a helyek 75, míg Belgiumban az állatorvosi és fizioterápiás oktatásban 70 százalékát tartották fent állampolgársággal rendelkező diákoknak, azaz itt a hazai diákok nagyobb eséllyel jutottak be az intézményekbe, mint a külföldiek, sértve az esélyegyenlőség elvét. 

Az Európai Bizottság szerint ezzel a két ország megvalósította a közvetlen diszkriminációt, sértve az uniós jogot. Az osztrákok azzal érveltek, hogy a kvóta a helyi közegészségügy védelmét szolgálta, ezen belül is az orvoshiányt próbálták meg így megakadályozni. 

A rendelkezést azért kellett bevezetni, mert rengeteg német diák ment osztrák orvosi egyetemre, hogy utána azzal a lendülettel hazamenjen és ott álljon munkába. 

Tavaly májusban az osztrák alkotmánybíróság után az Európai Bizottság is elfogadta az érvelést. Kivéve a fogorvosi oktatás kérdését, abban az esetben ugyanis úgy találta, hogy nincs orvoshiány Ausztriában. 

Lakhatás 

Külföldre költözve eleve a nagyobb kihívások közé tartozik megfelelő albérletet találni, különösen kellemes tehát, amikor még ezt az egyébként nehéz helyzetet tovább nehezítik a különböző helyi kekeckedések. 

Olaszországban egyes helyi önkormányzatok például nyolc év ott tartózkodáshoz kötik a szociális lakhatáshoz való hozzáférést, vagy akár 10 évhez a lakhatási támogatások igénylését. 

Az adminisztratív kekeckedésben Magyarország mindig is jó volt, miként abban is, hogy ezt első látásra semleges, mindenkire érvényes szabályként állítsa be. A tanulmány példaként az államilag támogatott lakásvásárlási hitelt hozza fel, amihez csatolni kell egy földhivatali tanúsítványt arról, hogy a kérelmezőnek nincs a tulajdonában ingatlan a saját hazájában. 

A kérdéses esetben a kérelmezők csatoltak is egy, a saját nemzeti adóhatóságuk által kiállított papírt erről, amit a bank arra hivatkozva nem fogadott el, hogy azt nem a földhivatal állította ki. 

Csakhogy az adott országban az adóhivatal állít ki ilyen dokumentumot. Az ügy a Kúria elé került, amely megállapította, hogy a tanúsítvány elutasítása diszkriminatív volt, hozzátéve, hogy a hitel szociális juttatás, ekként nem lehet kizárni belőle a Magyarországon letelepedő uniós állampolgárokat. 

Furcsaságok 

Végül pár érdekesség, csak hogy lássuk, a különböző országok találékonysága egészen pazar, amikor a többi uniós állam polgárait kell szivatni. 

Az egészségügyben elég sok országban akadnak problémák, de van, ahol még rátesznek egy lapáttal. Bulgáriában például a külföldi állampolgároknak (legyenek bár uniós országból érkezők európai kártyával) többet kell fizetni az ellátásért, mint a helyieknek. 

Franciaországban és Hollandiában előfordult, hogy uniós állampolgárok nem tudtak autót bérelni, mert vagy csak helyi (Franciaország) vagy csak 19 ország jogosítványát fogadták el (Hollandia) – márpedig a bérelni szándékozók pechjükre lengyelek voltak, és Lengyelország mit ád Isten, pont nem szerepelt a listán. 

Egy Finnországban élő (és finn személyazonosító kóddal rendelkező) észt állampolgár azért nem kapott online bankoláshoz hozzáférést, mert a bank a finn hatóságok által kiállított személyazonossági dokumentumot kért. 

Egy francia ingatlanügynökség pedig azért nem adta ki az egyik lakást egy uniós állampolgárnak több éven keresztül, mert a tulajdonos biztosítója az esetleges albérleti tartozások ellen úgy akart védekezni, hogy a bérlőtől megkövetelte a francia személyazonosító dokumentumot. 

Összességében tehát nehéz lenne azt mondani, hogy zökkenőmentesen mennek a dolgok az Európai Unióban, ami pedig ebből a határátkelőket illeti, érdemes előzetesen pontosan tájékozódni, nehogy a helyszínen érjen minket valamilyen kellemetlen meglepetés.

A nap idézete

„Sajnos nem csak mítosz, hogy az értelmes fiataljaink elsöprő többsége nem itthon képzeli el a jövőjét, személyesen találkoztam olyan szülővel, akinek a gyermeke gimnáziumi osztályának többsége külföldön kezdte meg a felsőfokú tanulmányait.”

(Fotó: picryl.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: diszkrimináció határátkelés Európai Unió

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214212955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty Duck 2018.08.31. 07:36:04

Azért a finn hatóság általt kiállított dokumentumot személyi szám birtokában nem egy nagy dolog megugrani, lévén a rendőrség pár hét alatt, 50€ ellenében ad csak Finnországban érvényes külföldiek személyi igazolványát.

IT Knight 2018.08.31. 07:36:11

pár évig ott kell élni, hogy kapj segélyt, biztosítást meg lakhatási támogatást?

felháborító, emberellenes :o)

én több adót fizettetnék a betántorgókkal a fogadó ország helyében

Magyarország meg kivethetne kitántorgási adót, ha nem fizeted, szépen a NAV behajtja az itthoni vagyonodon (később örökségen, stb)

Golf2 2018.08.31. 08:28:14

Érdekes főleg a románokkal van baj.

szakasz2 2018.08.31. 08:41:47

@IT Knight: Én meg a buta, önellentmondásos vagy másokat sértő kommentekre vetnék ki büntetőadót.

Hallottál már a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezményekről, amit Mo. kb. már a fél világgal megkötött sok-sok éve/évtizede? Önmagában ezek kizárnák a hülye ötleteidet, egyéb alkotmányos és európai uniós szabályok megsértéséről nem beszélve.

Gondolom választ nem kapok, de azért olyan kiváncsi vagyok: te csak szinészkedsz itt, és játszod az agyad, vagy tényleg ez az a szellemi szint, ahol a normális életben is vagy?

Arthamyr 2018.08.31. 08:55:14

Az európai szociális rendszerek mind túlságosan nagyvonalúak, az említett problémák meg mind erről szólnak, szóval szerintem mind rendben van. A megoldás az lenne, ha szépen kicsit lejjebb tekernék a szocializmust mindenhol. Segély, szociális lakhatás, főleg előzetes munka nélkül? Ez viccnek is rossz lenne, és sajnos néha ez a valóság.

Ha valaki felkészülve megy, és nem szociális rendszereken akar lógni, nem igazán szembesül mérhető diszkriminációba a külföldi állampolgársága miatt.

Arthamyr 2018.08.31. 09:08:53

@szakasz2: Szerintem is inkább tahó troll adót kéne kivetni. :)

Teljesen indokolatlannak és feleslegesnek érzem, hogy egy fogalmatlan IT Knight akár negyedannyi bevételhez is juthat, mint én, csak azért, mert túl kevés adót fizet. Bőven elég lenne neki az átlag nettója is, ő maga is ide szokta fosni pl., hogy a bolti eladók, buszvezetők milyen királyul keresnek, elég lenne neki az is, szerintem még sok is. A führerei úgyis akartak internetadót, a médiába is szeretnek beavatkozni, a több ellopható közpénzt is szeretik, a tahó troll adó mindhárom vonalon megállná a helyét valamennyire. :)

Soulimerika 2018.08.31. 09:34:12

@IT Knight:
Miert nem lehet szinvonalas beszelgetest folytatni, ugy mint azelott?
'betántorgók, kitántorgási adót' (es az eddigi, hasonlo, sokszor minosithetelen szohasznalat); miert kell hozzaszolni ha csak troll nyelvi es tartalmi szinten lehetseges.
Engem tenyleg erdekel ez a blog, evek ota kovetem es szomoruan latom hogy esik a szint, nem relevans hozzaszolasok, unatkozo kommentelokkel. Regen nagyon sok hasznos informacioval volt tele, igaz foleg az elejen. Miert nem talal az egy masik forumot akinek nincs aktualis, tenyszeru, helyi tapasztalokkal segito es idetartozo hozzaszolasa?
Annyi helyen lehet szidni, kritizalni es komentelni szuklatokoru, tenyek, forrasok es linkek nelkul. Meg a FB Hataratkelon is, a tomegben sokkal tobb erdemlegeset irnak. Hianyzik a regi Hataratkelo.

Soulimerika 2018.08.31. 09:34:12

@szakasz2: 'Én meg a buta, önellentmondásos vagy másokat sértő kommentekre vetnék ki büntetőadót.'
Koszonom. Mar eppen itt az ideje.

Soulimerika 2018.08.31. 09:34:15

@Arthamyr: Egyetertek, nagyon jo valasz.
Es hozzatennem (golf) nemcsak a romanokkal van gond, minden nepcsoporttal ahol gond a beilleszkedes; de az igaz hogy a romanoknal talan tobb a problema mert a legnagyobb szamban mozognak az elmult idoben es sokuk kulturalisan nem igazan tud beilleszkedni es szocializalodni, pl. in the UK.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.31. 10:24:08

(A Big Issue az itteni Fedél nélkül. Ír hontalanok szokták árulni. Amikor megnyílt a románok elött is a határ, úgymond, a dublini fő bevásárló utcán gyakorlatilag egy hét alatt lecserélődtek az ír Big Issue-t áruló ír hajléktalanok román cigányokra.)

RoxyCRX 2018.08.31. 10:32:45

Nekem inkabb az a fura, hogy azert mert europai unio, miert kell esz nelkul engedelyezni a szabad mozgast? Nem ugyertem, hogy ne lehessen dolgozni mas orszagban, inkabb ugy hogy azokat engedjek szabadon mozogni akik dolgozni akarnak. Pl, mi a parommal magyarorszagrol palyaztunk meg angliai melot anno. Semmi extra sima warehouse melo magyar agencyn keresztul. Felhivtuk oket, behivtak "intejura" ami inkabb egy elbeszelgetes volt amiben elmndtak mik a feltetelek, mit kell fizetni vagy mi az amit ok fizetnek, hova mehetunk hogyan stb. Az agency intezte a szallast is, meg a melot is. Oke nekunk allitolag szerencsenk volt mert jo helyre jo szallassal, es aranylag jo munkahelyre kerultunk...mar amennyire egy warehouse jo lehet. Eloszor az agencyn keresztul kaptuk a fizut hetente, de mondtak hogy ha jol dolgozunk akkor a ceg akinel dolgoztunk az adhat szerzodest. Hat jol dolgoztunk kaptunk szerzodest... majd akkorra mar volt annyi penzunk hogy elkoltoztunk masik szallasra es nem kellett az agencynek fizetni a lakhatast (az draga volt elegge a normalishoz kepest de legalabb volt). Szoval dolgoztunk szerzodessel, kozben kitalaltuk hogy itt am lehet kulonbozo certificateket szerezni tanulassal, amivel azert megiscsak jobb melokat lehet talalni. Elvegeztunk par sulit (en IT mert ez az alap szakmam, a parom Bookkeeper mert neki meg az) es 2 ev utan szepen talaltunk allast a szakmankban, ahol mar nagysagrendekkel jobb a fizu meg a korulmenyek. Az angolok befogadtak mert lattak hogy be akarunk illeszkedni, nem benefitbol elunk (nem is hasznaltuk soha szerencsere), es nem volt problema. Gondolom ezt barki megtehetne alapbol. Nem gondolom, hogy az normalis, hogy valaki ad-hoc kimegy kulfoldre nulla nyelvtudassal, meg egy kis penzzel, es varja a csodat es nyujtja a kezet a segelyek utan. Majd meg hozza a kis csaladjat is joesetben, vagy rosszesetben csak hazakuldi a zset az asszonynak meg a purgyenak... Nem tom de szeritem ez elegge idegesito dolog. A warehouse ban volt olyan kolleganonk (lengyel) aki 10 eve kintvan, de a hello -n kivul egy hangot nem beszelt angolul. Mert lengyel kozossegben el, lengyel boltban vasarol es csak a lengyel kollegakkal beszelt a melohelyen is. Azert ez nem igazan nyero sztem. De az eu valahogy kb hulyen mukodik... Az Eu elott ha kulfoldon akartal dolgozni egy sima munkahelyre kb felsofoku vegzettseg, nyelvvizsga dns minta criminal records stb kellett, alig par embernek volt lehetosege arra, hogy megkapja az allast. Utana ...ide nekem az oroszlant is johet mindenki a slepptol kezdve a jo szakemberekig. Egyszeruen nem ertem miert nem lehet az elobb vazolt modon csinalni? Dolgozni akarsz? Jo. johetsz. Egy warehouseba vagy mosogatonak barkit felvesznek tok mindegy honnan palyazod meg. Tehat az mar egy jelzes arra hogy nem a szocialis halot akarja kihasznalni hanem melozni akar. Aztan ha pl dolgozik rendesen 2-3 evet akkor hozzaferhet minden johoz amihez az allampolgar is hozzafer pl, addig nem. Gyerektamogatas? Oke semmi problema, hozd a gyerekedet jarasd itt iskolaba, oviba, itt vedd meg a pelust neki az itteni tamogatasbol. Nem hozod a gyereked? oke akkor hasznald az otthoni tamogatast es vasaroljal ott.... Persze a nagy gyerekfanok ilyenkor vert kopnek hogy nekik az igenis jar meg joguk van hozza. Szerintem ha valaki kulfoldre megy dolgozni a jobb elet/fizetes remenyeben akkor eloszor a kotelessegeit kellene nezni es teljesiteni nem pedig az hogy itt vagyok en es a jogaim, aztan ide nekem mindent. Ez nekem kb olyan mintha elmesz dolgozni egy melohelyre es mielott meg egy szoget odebtettel volna elkezded verni az asztalt , hogy te azonnal fizetesemelest kersz. Az ugye abszurd?

Arthamyr 2018.08.31. 10:38:28

@kisrumpf: Most is van ír hajléktalan (legalábbis feltételezem a megjelenés, a dialektus és a használt szleng alapján, hogy ír, de persze lehet jól álcázott román is :)), csak már nem árul semmit.

Melyik a "hivatalos" fő bevásárló utca? A Grafton? Esetleg Henry a Jervisnél? Ezeknél nincs sok kéregető/hajléktalan, még az utcazenéléshez és egyéb performanszokhoz is engedély kell, ha jól tudom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.31. 10:51:30

@Arthamyr: Grafton. Szemetszuro volt a valtozas, azert is jegyeztem meg. Most inkabb a keregetes megy, legalabbis ahol dolgoztam, bar a Garda dolgozott az ügyön. Volt egy jellegzetes arcu roman no, egyik heten szerepelt az ujsagban, ra par hetre megint feltunt az ujsagban, ahogy a travellerekkel egyutt vonult fel a "jogaikert". Hat tudod...

Arthamyr 2018.08.31. 11:05:15

@kisrumpf: Majd jön a garda, és magas lóról befenyíti. :D
Ezen jót mosolyogtam múltkor. Itt a téren szokott pár kéregetni a bolt előtt, igen lepukkant fajták, a nap nagy részében be vannak baszva többé-kevésbé, simán maguk alá pisálnak ültükben, ahhoz sem kelnek fel... Aztán jött 2 lovasrendőr, a szokásos "apró" pacikkal (nem tudom, ezeket honnan szerzik, de elég tekintélyt parancsolóak), és úgy zavarta el végül őket, hogy végig le sem szállt a lóról. :) Mondjuk mindig visszatérnek, pedig rendszeresen elzavarják őket, láthatóan semmit nem tudnak velük csinálni.
A travellereket az írek is olyan legendásan szeretik, mint a magyarok az ottani megfelelőjüket, szóval jó helyre ment. :D

labirintus1 2018.08.31. 12:11:11

Szerintem, az utolsó példa nem feltétlenül diszkriminatív. Ha úgy működik a francia rendszer, mint a belga, akkor a helyi személyi azonosító doksi megléte nélkül létezni sem túl egyszerű. Pl. nem tudsz bankszámlát nyitni. Ha nincs bankszámlád, akkor nem tudod letenni a kauciót a lakáshoz és a bérleti díjat sem tudod utalással fizetni. Úgyhogy aki komolyan gondolja, hogy letelepszik, annak mindenképp el kell intéznie a papírt és akkor már tud bérelni.

P.Elliot 2018.08.31. 12:11:47

@kisrumpf: Itt ez ujabban nagyon gyakori dolog hogy az illegalis, keritesen at szokott mexicoi bevandorlo nekiall tuntetni, bizonygatja hogy joga van maradni. Probalna ezt meg mas nemzetisegu Mexicoban hogy mit kapna erte.

catnip cupcake 2018.08.31. 12:12:13

"az Open University (ez ugye szabadegyetem) kurzusait sem lehet szakmai képesítést adónak tekinteni. "

egy kis pontosítás: az Open University valóban szabadegyetem olyan értelemben, hogy nem kötik iskolai előképzettséghez a kurzusaikon való részvételt DE ettől még ugyanolyan egyetemként működik, mint más brit egyetemek, csak 100% távoktatásos.
Lehet diplomát szerezni alapképzésben és mesterképzésben (én is ezt tettem) de lehet hobbiból egy-egy különálló tantárgyat is tanulni.
A Times Higher Education rangsorában 401-500 közötti helyen van, ami azért annyira nem rossz (nyilván nem mérhető a nagy nevű egyetemekhez). Azoknak, akik anyagi/családi/egészségügyi/munka okok miatt nem tudnak nappalin/estin tanulni, az OU sztem a legjobb lehetőség. A számonkérés szigorú, beadandókkal és 3 órás írásbeli vizsgákkal (igen, programozásból is, papíron tollal:) ).

P.Elliot 2018.08.31. 12:13:28

@kisrumpf: Aki mar eleve tuntessel kezdi es a jogaival azt ugy rugnam ki hogy laba sem erne a foldet....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.08.31. 12:22:18

@P.Elliot: ugye? Mondjuk, az amerikai írek kozott is van sok illegalis, sírnak is néha, hogy jaj, nem tud hazajönni esküvőre, temetésre, aztan kiderül, hogy sok eve feketén van kint. Fura dolgok ezek, nem szép ez a "nekem jár" attitűd...

takarék-láng 2018.08.31. 13:27:59

@Soulimerika: "minosithetelen szohasznalat); miert kell hozzaszolni ha csak troll nyelvi es tartalmi szinten lehetseges. "
- szolas es velemeny szabadsag van, ha nem tudnad te nagy demokrata.

Csodabogár 2018.08.31. 13:42:03

@Arthamyr: Sajnos a svédekről elterjedt, nem véletlenül, hogy igen nagyvonalúak a szociális juttatások terén.
Olvastam már máshol, hogy az volt a fő szempont, hogy mit lehet kapni, gyerekeként, betegségre stb.

2018.08.31. 13:55:24

@IT Knight: en fizetnem a kitantorgasi adot, ha visszafizetnek az altalam befizetett ado minusz altalam igenybevett szolgaltatasok kulonbozetet

2018.08.31. 14:09:57

@takarék-láng:

"szolas es velemeny szabadsag van, ha nem tudnad te nagy demokrata"

Nem vagyok benne biztos, hogy a trollkodás véleménynek tekinthető, ugyanakkor viszont összevethető a liftben fingással.

Arra a kérdésre, hogy miért kell a liftben fingani, nem kielégítő válasz, hogy azért, mert megtehetem. Arra a kérdésre, hogy pl. it lovag miért trollkodik, nem elégséges válasz, hogy szólásszabadság van. Ugyanis nem ez volt a kérdés.

Ez így ok?

2018.08.31. 14:10:43

@takarék-láng: a szolasszabadsag azt is magaban foglalja, hogy megkerdojelezhetjuk, ertelmet keresunk, vagy eppen baromsagnak allitjuk be azt, amit valaki mond.

soulimerika nem olyat mondott, hogy "be kellene tiltani vagy ki kellene bannolni, csak egyszeruen megkerdezte, hogy miert kell ez.

bar tudjuk, hogy a te altalad imadott vilagkepben az is rossz, aki szerinted rosszat kerdez

takarék-láng 2018.08.31. 14:56:11

@P.Elliot: "Itt ez ujabban nagyon gyakori dolog hogy az illegalis, keritesen at szokott mexicoi bevandorlo nekiall tuntetni, bizonygatja hogy joga van maradni. Probalna ezt meg mas nemzetisegu Mexicoban hogy mit kapna erte."
- es trump ennek akart veget vetni es mi mindent kapott erte.

takarék-láng 2018.08.31. 14:56:24

@RoxyCRX: jol megfogalmaztad.

"Az angolok befogadtak mert lattak hogy be akarunk illeszkedni, nem benefitbol elunk (nem is hasznaltuk soha szerencsere), es nem volt problema"
- igy igaz. Ezert is irtam korabban hogy nincs, nem is volt rasszizmus soha. Rasszizmust csak azok kialtanak akik nem akarnak beilleszkedni.
A magyarok is ilyen befogadok lennenek a ciganyokkal, bevandorlo muszlimokkal negerekkel szemben. Nincs semmi bajunk a kulturajukkal. Az emberhez nem melto viselkedessel van a baj. A ciganysag evszazadok ota itt el, de nem birt beilleszkedni. Ez nem a tobbsegi tarsadalom hibaja.

catnip cupcake 2018.08.31. 15:24:23

A szólásszabadság vitához csak ennyit tennék hozzá:)
xkcd.com/1357/

Akinek nem inge... stb.

arncht 2018.08.31. 17:18:36

Hat kivancsi lennek milyen romanok es nemetek voltak ezek :)

kék madár 2018.08.31. 17:24:28

@takarék-láng: "es trump ennek akart veget vetni es mi mindent kapott erte" hat ha nem baromsagokat beszelne, es hazudozna reggeltol estig es lenne egy akar kodos koncepcioja barmirol, akkor foglalkoznek olyan allitasokkal, hogy valamit akart, aminek valamilyen ertelmezheto eredmenye lehetett volna

kék madár 2018.08.31. 17:32:21

@P.Elliot: ""Itt ez ujabban nagyon gyakori dolog hogy az illegalis, keritesen at szokott mexicoi bevandorlo nekiall tuntetni, bizonygatja hogy joga van maradni."
en ilyen tuntetesrol nem hallottam. Egyrol se.
Olyanrol igen, hogy a dreamerek tuntetnek, vagy racial profile-ing ellen tuntetnek, de olyat, hogy a keritesen atszokott mexikoi tuntet, olyat nem. Es a hatar mellett lakom (nincs is kerites). Hol olvastad ezt? Es ezt nem is jo alaptalanul terjeszteni. Az egyetlen tavolrol relevans transzparens amit lattam, az az, hogy "nem mi leptuk at a hatart, a hatar lepett at minket" ami teljesen jogos egy hatarregioban tobb 1000 eve elo indian torzstol teljesen ertheto

Soulimerika 2018.08.31. 17:35:00

@Nagy kámpics: Huuuuuuu.....Nagyon koszonom, hova kerultem? Kopni nyelni se tudok nem hogy hozzaszolni.

Soulimerika 2018.08.31. 17:35:07

@takarék-láng: "A magyarok is ilyen befogadok lennenek a ciganyokkal, bevandorlo muszlimokkal negerekkel szemben. Nincs semmi bajunk a kulturajukkal. Az emberhez nem melto viselkedessel van a baj."

Tenyeket, pontosan kikrol van szo? Kinek a kulturajarol beszelsz? Kinek nincs emberi viselkedese?
Pontosits, specifikusan tenyekre alapozott informaciot kerek.

kék madár 2018.08.31. 17:38:38

@Soulimerika: "Pontosits, specifikusan tenyekre alapozott informaciot kerek."
az nem lesz, ez a fajta "vilagnezet" hazugsagokra es erzesekre epul.

Arthamyr 2018.08.31. 17:41:36

@LepesMez: LOL! Ha ezt elintézed, szóljál nekem is! :D

kék madár 2018.08.31. 18:03:44

@Soulimerika: "Miert nem lehet szinvonalas beszelgetest folytatni, ugy mint azelott?"
ezeknek a fidesz trolloknak kell az onigazolas, a lelki nyomorukat valahol ki kell elni. Ha valoban olyan qrva boldogok lennenek ahogy irjak, nem jarnanak ide osztani az eszt

Arthamyr 2018.08.31. 18:10:28

@Soulimerika: @kék madár: Azért ahhoz nem kell messzire menni, vagy sokat gondolkozni, hogy az általa említett népcsoportokból ilyenre találjon példát. Nem mintha sokszor osztanám takarék-láng véleményét és távol áll tőlem a világnézete, inkább csak azért írom ezt, mert ha ezt ő írná, lehet, hogy moderáció áldozatául esne (persze így is megeshet, hogy utólagos moderáció fog történni).

Lehet, hogy valaki azt emberhez méltó viselkedésnek tekinti, hogy a cigányok hangosan hallgatják a szar zenéjüket a tömegközlekedési eszközökön, vagy ahogy a putrijuk környéke kinéz (normális ember messzire elkerüli, és nem költözik oda), vagy azt, hogy magukat sem igazán tudják eltartani, de védekezés nélkül basznak, mint a nyulak, és sebesen szaporodnak. Viszont ez hagy férjen már be az "emberhez nem méltó viselkedés" kategóriába másoknál. Természetesen az ilyesmi nem csak a "sáros" népcsoportokra jellemző kizárólagosan (pl. itt is vannak hófehér - nem traveller - írek, akik príma lelki társai lennének az otthoni romáknak), csak náluk sokkal gyakrabban előfordul, főleg, ha egy helyen lokális többségbe kerülnek (ami sajnos valamennyire törvényszerű, ha elérik a "kritikus tömeget" egy helyen, mivel a normális emberek elmenekülnek onnan vagy lezüllenek a szintjükre).
Nyugat-Európában, USA-ban sem véletlenül kerüli az ember a néger, paki stb. gettót, ha teheti.

Most mondhatjátok, hogy rasszista vagyok, de valójában semmi bajom a cigányokkal, négerekkel, pakikkal, ha asszimilálódtak, vagy minimum igyekeznek viselkedni.

kék madár 2018.08.31. 18:18:49

@Arthamyr: az altalanositassal nem tudok egyeterteni, ha par barom miatt elitelunk egy egesz nepcsoportot, akkor sok taho magyar alapjan magunkat is felrakhatjuk egy koncentracios taborba tarto vonatra, ahogy ez meg is tortent a multban.

Shanarey 2018.08.31. 18:32:01

Nem állítanám hogy a törvények tökéletesek, de az alanyok sem azok. Most akkor vélhetően, bennem van a hiba, de én azt sem tudom hol, s hogy kellene akármilyen segélyt kérni. É "marha" csak munka keresésben és megtalálásban vagyok jó.

IT lovagocskával ne foglalkozzatok,. neki az a baja hogy Londonországba, senki sem akarja meginvitálni, mert, aljas módon kiderült hogy a király (lovag) meztelen.
:-)

Arthamyr 2018.08.31. 18:36:34

@kék madár: Ahogy írtam: "Természetesen az ilyesmi nem csak a "sáros" népcsoportokra jellemző kizárólagosan (pl. itt is vannak hófehér - nem traveller - írek, akik príma lelki társai lennének az otthoni romáknak), csak náluk sokkal gyakrabban előfordul". Sajnos nem pár baromról van szó, hanem a népcsoportok nagyon jelentős részéről (pl. kiváncsi lennék, hogy a magyarországi cigányság mekkora része érettségizett/diplomázott, mekkora része nem élt sohasem segélyen, mekkora része él "normális" környéken, mekkora része fizetett be az átlagosnál több adót). Van nagyon sok tahó magyar is, de fasorban sem vagyunk a putricigány népréteghez képest. És mint mondtam, amint a putricigány asszimilálódik: dolgozik, rendet tart a portája környékén, másokat nem zavarva viselkedik és igyekszik, hogy a leszármazottai is így tegyenek, semmi gond nincsen vele. Ismertem rendes romát, középiskolában, egyetemen is volt, normális embereknek semmi baja nem volt velük.
Viszont sajnos ez a probléma nem igazán oldható meg a jelenlegi jogállami keretek között, mivel a pl. cigányok és "cigányul élők" erőszakos átnevelése különböző alkotmányos vagy még magasabb szintű akadályokba ütközne. Gyakorlatilag nem lehetne őket felnőtt, szabad állampolgárként kezelni, mert nem alkalmasak rá.
De ha ezt félre is toljuk, akkor is megnézném, hogy hogyan lesz egy 40 éves, igénytelen, életében normális munkát nem végző, iskolából kimaradt, semmilyen piacképes tudással rendelkező emberből hasznos, normális, környezetére igényes ember, aki mellé mondjuk egy felső-/középosztálybeli is nyugodt szívvel odaköltözik...

2018.08.31. 18:49:53

@Shanarey: En elhiszem, hogy it lovag szimplan azert marad magyarorszagon, mert a merleget felallitva az jott ki neki, hogy mo- n boldogabb eletet elhet, ismerek sok ilyen programozot.

Csak azt nem ertem, hogy ebbe a merlegbe miert tesz nyilvanvalo baromsagokat (mint pl a munkabert terhelo kibebaszott magas adobol kimazsolazza az onmagaban tenyleg alacsonynak tuno jovedelemadot)

de johiszemuen nem feltetelezem azt, hogy
- neked van igazad, es valami ocska szakember, ide pedig onigazolni jar
- nem is programozo, csak az allami trollgyarban ezt a profilt rendeltek hozza (terjeszd, hogy kulfoldi hianyszakmaval is az otthont valasztjak emberek)
- vagy csak egyszeruen hulye

kék madár 2018.08.31. 18:51:06

@Arthamyr: ebbe a vitaba most nem szeretnek mellyebben belemenni, az asszimilalodas sikertelensege egy ordogi kor, attol mert valaki asszimilalodni , tanulni, dolgozni akar (
nagyon-nagyon, igazan oszinten, rettenetesen), meg boven remenytelen a helyzete egy borsodi falubol.

Soulimerika 2018.08.31. 19:00:02

@kék madár, @Arthamyr: Pontosan ezt probaltam kifejezni, hogy milyen veszelyes az altalanositas. Tetszik hogy te is a lenyeget mondod, amit latsz es megosztod, igy mar a media remhirei is maskeppen neznek ki.
Szerintem csak ketfele ember letezik, az alvo es az ebrenlevo, 'connected and disconnected'.

Nagyon koszonom a sok jo szot es a tamogatast. Nem bantani akartam, csak arra hivni fel a figyelmet hogy tartalmasabb hozzaszolas atlagos magyar nyelv tudassal jobb lenne mint az atlagon-aluli, tartalom nelkul. Nem nagyon van hely ahol egy kicsit is szinvonalasabban lehet tarsalogni a kulfoldi eletrol, ismerve a belfoldet, vagy lassan mar azt sem.

Arthamyr 2018.08.31. 19:00:08

@kék madár: Ez elég szomorú, és nem is nagyon akarom vitatni. Mondjuk a szaporodás még mindig a probléma egyik legfőbb oka, mert ha csak abban asszimilálódnának (ugye a középosztálybeli és afelett lévő európaiak ma fogynak), már hatalmas előrelépés lenne.

Viszont kétlem, hogy valaki "nagyon-nagyon, igazan oszinten, rettenetesen" akarna asszimilálódni, ha tisztában lenne a következményeivel, ugyanis neki ettől egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz, sőt, sanszos, hogy rosszabbul fogja magát érezni utána. Ezzel csak rálépne egy rögös, hosszú, nehéz útra, ami akár jó helyre is vezethet, de, mint ahogy a rendes, becsületes, normális emberek többsége is sok nehézséggel és kevés sikerrel találkozik életében, azért náluk is ez az esélyesebb végkimenetel.

Arthamyr 2018.08.31. 19:06:59

@Soulimerika: Végülis nem szükséges az általánosítás, a lényeg, hogy a probléma probléma. A sajnálatos általánosítás azért esik meg sokszor, mert - tudtommal - a problémás és nagyon nagy lélekszámú társadalmi rétegben jelentősen felülreprezentáltak bizonyos népcsoportok. Sőt, általában halmozottan problémásak, ez van. :)
Természetesen nem csak az ő esetükben probléma ez, ha én élnék putriban, szemetelném-szarnám össze a házam környékét (ezáltal lakhatatlanná téve igényesebbek számára), élnék segélyen életem nagy részében, ugyanúgy súlyos probléma lenne (igaz, nem az enyém :)).

Shanarey 2018.08.31. 19:07:25

@LepesMez:

Nem állítom hogy nekem van igazam, de gyanús hogy rendszerint Londont érintő árakkal és egyebekkel dobálódzik, ebből gondolom hogy ő oda menne, de nem akar neki a dolog összejönni.

A "kitántorgó" adó pedig csak és kizárólag rólunk szól, mert mi kinn vagyunk, és másként gondolkodunk a kinti életről.

Shanarey 2018.08.31. 19:10:30

@takarék-láng:

Mert a négerekkel, és a muzulmánokkal amúgy igen nagy tapasztalata van az átlag magyarnak. Ja nem, akkor te most miről is beszélsz?

kék madár 2018.08.31. 19:18:23

@Arthamyr: bocs, de nehezen tudom most kovetni a gondolatmeneted pedig altalaban egyet szoktam erteni :)

kék madár 2018.08.31. 19:22:24

@Shanarey: "Mert a négerekkel, és a muzulmánokkal amúgy igen nagy tapasztalata van az átlag magyarnak. Ja nem, akkor te most miről is beszélsz?"
azt erdemes es konnyu utalni amit nem ismerunk es amirol fogalmunk sincs. Trump hiveinek nagy resze se latott arabot meg mexikoit de felnek is toluk "joggal"

Arthamyr 2018.08.31. 19:22:24

@kék madár: Nem baj, legalább nem sérti meg az (enyémhez képest) érzékeny lelkedet. :)
Amúgy sincs jelentősége, attól hogy akármilyen őszintén beszélünk egy problémáról, még megoldódni nem fog. Én is csak azért spamelek nagy intenzitással, mert nincs nagy kedvem dolgozni, pedig most épp kéne.

kék madár 2018.08.31. 19:26:31

@Arthamyr: igen a rasszista kirohanasaid helyett tenyleg inkabb dolgozz :)

Arthamyr 2018.08.31. 19:36:14

@kék madár: A tényközlés miért rasszizmus?

Nem tudom, mennyire aktuális/pontos, de kb. az első találatok:
mno.hu/belfold/lesujto-adatok-a-hazai-ciganysagrol-1369132
barankovics.hu/cikk/modern-nyomorusag-roma-muhely/az-ovodatol-az-egyetemig-romak-az-oktatasban
Azért itt elég lesújtó számokkal lehet találkozni. De a személyes tapasztalat se mondat mást, régen sokat jártam Rákospalota "elit részére", vagy az utóbbi időkben is volt szerencsém találkozni ilyen-olyan csapatokkal a budapesti éjszakában...

Viszont teljesen igazad van, inkább dolgoznom kellene.

kék madár 2018.08.31. 19:50:27

@Arthamyr: "A tényközlés miért rasszizmus?
nekem ez erzelmileg tulfutott tenykozlesnek es tenyertelmezesnek tunt. Lehet tenyeket kozolni objektiven es kevesben objektiven es az olvaso ettol fuggoen kapja fel a fejet. De ha te nem gondolod, hogy barmi rasszista volt benne, meg mindig nem akarok vitatkozni

Golf2 2018.08.31. 19:51:16

100ból 1 akar beilleszkedni,1 akar fizetni bkv járaton,1 akar jogositvánnyal vezetni,kb.ez az arány és romlik.

tanato 2018.08.31. 19:58:21

@Golf2: Így van,ennek meglátásához viszont itthon kell élni,aki évek óta kint él az nem láthatja tisztán,felejtődnek a dolgok.
Nagyon nagy gondban lesznek a gyerekeink de főleg az unokáink emiatt.És mivel a téma tabu,a megoldás mégcsak nem is körvonalazódik.hallgatunk erről mintha nem is létezne,mint strucc a homokba a fejjel akkor nem látom azb oroszlánt,tehát nincs is ott a nagymacska.

geeeteee 2018.08.31. 19:59:50

@Arthamyr:
"Most mondhatjátok, hogy rasszista vagyok, de valójában semmi bajom a cigányokkal, négerekkel, pakikkal, ha asszimilálódtak, vagy minimum igyekeznek viselkedni."
Empátia? Nagyon jó gyakorlat, képzeljed el az életedet a helyükben, a lehetőségeikkel, a normáikkal, amikhez felnősz.
Az erőltetett elvárások ellenérzéseket szülnek. Lehetetlen máról holnapra varázsütésre kisebbségeket asszimilálni. Ilyen folyamatok emberöltőkön keresztül sem mindig sikerülnek. Nálad a türelmetlenséged a probléma. Kádár alatt, mikor a cigányoknak is volt munkája, ez nem volt ennyire súlyos.

geeeteee 2018.08.31. 19:59:57

Viszont az ellentmondás az alapvető emberi jogok és az azokhoz való hozzáférés, illetve az erőforrások meglétének kérdése valós. Régebben már írtam, jár, de nem jut. Ezek alapján képmutató vagyok, alá is írom. De a szándék számít, aszerint Jézus Krisztus vagyok?

kék madár 2018.08.31. 20:06:42

@tanato: "az nem láthatja tisztán"
ezt inkabb en szeretnem eldonteni, talan van eleg informaciom

tanato 2018.08.31. 20:11:17

@kék madár: Azért más együtt élni a problémával.Perpill elég sötétnek látszik.

tanato 2018.08.31. 20:12:37

@tanato: A lényeg sajnos az elhallgatás.

Arthamyr 2018.08.31. 20:16:19

@geeeteee: Megvolt, azért írtam ezt egy későbbi hozzászólásban:
"Viszont kétlem, hogy valaki "nagyon-nagyon, igazan oszinten, rettenetesen" akarna asszimilálódni, ha tisztában lenne a következményeivel, ugyanis neki ettől egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz, sőt, sanszos, hogy rosszabbul fogja magát érezni utána." - Szerintem ez az én problémám inkább, nem az övék. Ha hazaköltözünk, és nagyon unatkozom, akkor lehet, hogy csinálok egy kísérletet, és megpróbálok pár ilyen gyereket tanítani, hogy lássam, mit lehet belőlük kihozni. Van belőlük a településen, ahova potenciálisan költözünk...

kék madár 2018.08.31. 20:17:59

@tanato: en eleg sokaig egyutteltem a problemaval, egy cigany csalad terrorizalta a kornyeket evekig ahol eltem, aztan egy masik cigany csalad ketszer kirabolt minket, es ugyanigy gondolkodtam mint most. Lehet, hogy rosszabb a helyzet, de attol mert az aranyok rosszabbak az ok es okozat meg nem valtozott.

Arthamyr 2018.08.31. 20:19:40

@tanato: Nem értem, miért kéne hozzá ott élni. Amióta élek kb. ez volt a helyzet, amíg ott éltem 30+ évet, érdemben nem változott, miért pont a legutóbbi évtizedben változott volna meg, ha semmi ok nem lett volna rá?
Te egyenesen a távoli jövőbe is azt vetíted ki, hogy a probléma súlyosbodni fog, pedig a jövőben aztán egész biztos, hogy nem éltél.

tanato 2018.08.31. 20:36:25

@Arthamyr: Nem kell hozzá jóstehetség,azon településekről ahol egy bizonyos szintet elér az etnikai arány menekülnek a nem közéjük tartozóak,más településkre/már aki teheti/,belértve a külföldet is.
Ja és a Kádár rendszerben sem volt kicsi a probléma,ugyanú
gy alig volt középiskolás,és főleg főiskolás egyetemista mint most vagy még annyi sem.
Nemrégen egyik mentős költözözott be a városunkba,egy közeli faluból ezen ok miatt,most megy suliba a 6 éves kislánya és nem akarták a "kisebbségi"de ott többségo osztályba járni.

tanato 2018.08.31. 20:37:41

@kék madár: Hát igen,erről is van szó.De mondom a lényeg az elhallgatás ami sosem vezet jóra.

Arthamyr 2018.08.31. 20:38:18

@tanato: No és akkor miért is kéne ott élni ahhoz, hogy az ember lássa a problémát? :)

tanato 2018.08.31. 20:53:23

@Arthamyr: Speciel én sem merném megítélni hogy Karl Marx városában mekkora faji probléma,csak a médiában látottak alapján gondolom hogy súlyos.De ha ott élnék testközelből látnám,érezném.
Éppen azért szerintem nem is igazán határátkelős ez a téma,inkább belországi,bár nyilván sok külföldi veteülete is van,hisz pl. Bulgáriában,Romániában,Szlovákiában is érintett a téma.

2018.08.31. 20:57:08

Azert a problemak targyalasanal vegyuk figuelembe, hogy vegul nem az a problemas kisebbseg vagta tonkre veglegesen az orszagot, amelyik "keptelen beilleszkedni" :))

Arthamyr 2018.08.31. 21:18:44

@LepesMez: Hát, azért azon igencsak lehet vitatkozni, hogy mit tekintünk "végleges tönkrevágásnak", és ez mikor következett be, ha bekövetkezett.
Meg a "kisebbség" (és a hozzájuk hasonlóan élő sok egyéb ember) hatásán is, baromi sokan vannak, és mindig is ott voltak. Pl. az egészségügyi és szociális ellátásuk költsége valószínűleg jóval több, mint amit pl. a politikusok és klienseik ellopnak. Ráadásul szavaznak is, ki tudja kire...

2018.08.31. 22:10:55

@Arthamyr: Igazad van, ugyanakkor amiatt nem leptem volna le az orszagbol, mert tul sokan vannak.

Olliék 2018.08.31. 22:25:26

Ej éj a ciànysàg.
Nehéz téma, àltalànosítani meg plàne. Aki csak hiradòba talàlkozott velük, hàt irigylem. A mi hàzunkban egy lakàs örökös híjàn önkormànyzati lett. Kaptunk egy 5 gyerekes csalàdot. Ja. Meg a szűk rokonsàgot. Volt,hogy 30-an voltak a lakàsban. Igénytelenek, koszosak,hangosak. Ja, mi meg a parasztok vagyunk. Dolgozzunk, mert nekik kell a segély. Azért az ember szemét szùrja na! A biciklik mindig eltűntek, tavasszal a kerekek a nyàri alufelnikkel, a szemét az ablakon tàvozott az ötödikről, a viràgikat lehugyoztàk,stb.... És ezek nem a borsodi zsàkfalubòl jöttek, hanem vàrosban születtek és vilàg életükben ott éltek. Minden tiszteletem azoké,akik ebből ki tudnak törni. Komolyan.
Ha ez az ő életfilozòfiàjuk, àmen. De lakjanak olyan helyen, ahol hasonlò felfogàsùak élnek. Nem is értem az önkormànyzatokat se. Tényleg azt hiszik alkalmazkodnak???

2018.09.01. 00:25:12

@Olliék: megertelek, gyerekkoromban mintket hazafele az iskolabol mindig megallitottak es kiforgattak a zsebeinket meg beleturkaltak a taskankba. szoval a maradek tizorai penzt mindig a ciponkbe kellet rakni. Mondanom sem kell, hogy utaltuk oket mint a sz@rt. Aztan nagyobb korunkban mar elkerultek, utana meg nagyobb varosokba koltoztem ahol nem volt kapcsolatom veluk, igy a hozzaallasom az lett, hogy kellemetlen nepseg, de nem ok tehetnek rola, hanem a jelenseg, hogy a gyerek beleszuletik abba a kulturaba, akkor szinte lehetetlen kitorni.
Ezutan lett egy baratom, aki pesten olyan hazban vett lakast, ahol sok cigany csalad elt, en meg ott laktam a baratnonel. Ekkor hatterbe szorult a "nem tehetnek rola" nezetem, es megint utaltam oket, mint a sz@rt. Aztan vegelett a kapcsolatnak, es jott vissza a masik hozzaallas.

most nem latom oket, szoval a "nem tehetnek rola" az erosebb.

ugyanakkor ha fel kell emelnem a telefont, es az ugyintezon hallom, hogy black american kiejtese van, akkor azt gondolom magamban, hogy "na, ma sem fogok elintezni semmit". Kozben pedig hivatalosan nem vagyok rasszista.

szerintem amugy egy reszuk (mind a ciganysagnak, mind a feketeknek, mind a "koszos magyaroknak" mind a redneckeknek) soha (vagy legalabbis az elkovetkezo 300 evben) nem fog beilleszkedni, pont amiatt, mert a gyerek a szulo kulturajat "orokli"

patkányarcúáginéni 2018.09.01. 09:54:25

Úgy tűnik nekem, semmi akadálya a személyeskedésnek, sértegetésnek, alázásnak, trollozásnak itt a HÁ-n.

Ha valaki nem szélsőliberális véleményt mond ráugranak a törzstagok, velük szemben nincs moderáció, utólag sem...

patkányarcúáginéni 2018.09.01. 10:16:21

@patkányarcúáginéni:

Köszönet a moderátornak, azért, hogy ez a bejegyzésem megjelenhetett.

Shanarey 2018.09.01. 11:59:07

Magyarisztán 2018

Számomra csak az a kérdés, hogy kitől fél a kormány ennyire?
Na meg miért kell még egy hülyeséget tanulni a gyerekeknek, úgy hogy a mostani tananyag, nagy része is kukába kerül, amint a tanuló, befejezi a tanulmányait.

eduline.hu/kozoktatas/2018/9/1/Vekerdy_honvedelem_ora_CQYUVK#

Olliék 2018.09.01. 13:52:27

@Shanarey: a következő Erzsébet tàbort Észak Koreàban fogjàk tartani, hogy a gyakorlat is meglegyen.

Meridian74 2018.09.01. 15:39:07

@szakasz2: "Én meg a buta, önellentmondásos vagy másokat sértő kommentekre vetnék ki büntetőadót."

És mi vagy te? Rögtönítélő bíróság?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.09.01. 16:42:27

@Arthamyr: talán kiöregedett versenylovak, "ócsóért"... nagyon szép állatok, egyszer mellémállt egy ilyen, hát talán a válláig se értem (a lónak).

kék madár 2018.09.01. 17:05:56

@patkányarcúáginéni: "Ha valaki nem szélsőliberális véleményt mond ráugranak a törzstagok, velük szemben nincs moderáció, utólag sem..."
mi az a szelsoliberalis?

kék madár 2018.09.01. 17:09:02

@patkányarcúáginéni: en a hazugsagokra szoktam raugrani, nem a "nem szelsoliberalis velemeny"-re, bar nem tudom mi az.

Shanarey 2018.09.01. 18:55:39

@Olliék:

Sajnos akàr erre is van esély, mert van ugye az a "keleti nyitás"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása