oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. augusztus 27. 06:30,  Miért nem megyek külföldre? 230 komment

2018. augusztus 27. 06:30 Határátkelő

Miért nem megyek külföldre?

Volt valamikor a blogon egy sorozat, mely egy akkori hírre reagálva azt kérdezte, ha 100 ezer forinttal többet fizetnének Magyarországon (például egy ápolónak), akkor a külföldön élők hazatérnének, illetve a Magyarországon élők nem mennének el. Lehet, hogy azóta ez a 100 ezer már több (vagy kevesebb), Zé viszont erre reagálva írta meg azt, hogy ő miért nem megy külföldre.

Neked mi az a pénz, amiért már nem mennél el Magyarországról vagy amennyiért hazatérnél? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

szamologep_koltsegek_foto_pixabay_com_stevepb_1.jpg

„A „százezer forintos kérdésetekre” reagálva osztanám meg az archetipikus határátkelők történetének ellenpéldáját, nem számítva arra, hogy találkozik az olvasók többségének tetszésével. 

Társadalomtudományi végzettséggel (készülő PhD), a szükségesnél gyérebb nyelvtudással (kopott német közép, aktív, szaknyelvi angol közép, írásban talán felső), kellemesen közepes itthoni munkahellyel jelenleg sem tervezek külföldön dolgozni (még úgy se, hogy a személyes változókat, mint pl. meglévő tartós párkapcsolat, kivontam az egyenletből). 

Amiről le kellene mondani 

A random nyugati országban megkereshető pénz nominálisan sem lenne sokkal több a jelenlegi jövedelmemnél, tekintettel arra, hogy a saját szakmámban évekig nem tudnék elhelyezkedni, jobb esetben tehát maradna valami egyszerűbb szellemi szalagmunka (ügyfélkapcsolat, „excell-tologatás”, etc.), továbbá kötött, minimum nyolcórás munkabeosztás (jelenleg ennél kevesebb órát dolgozom, rugalmas beosztásban). 

Cserébe viszont le kellene mondanom: 

  1. az itthoni jobb árszínvonalról (pl. lakhatás és szolgáltatások terén még mindig nem értük utol, szerencsére, az áhított nyugatot), azaz vásárlóerő és egyéb számok alapján egy jó darabig akkor is rosszabbul élnék, mint itthon, ha egy fillért sem tennék félre, 
  1. arról a biztonságról, amit az itthoni családi, baráti és szakmai kapcsolati háló ad, 
  1. arról az értelmiségi miliőről, amely itthon egyébként javarészt körülvesz, ugyanis a hiúságomat még valahogy legyűrném, de a kultúrsznobizmusomat nem. 

Zárt ajtók? 

Nos, egy nyugati országban bevándorlóként ezek a körök, gyanítom, zárva lennének előttem, PhD ide vagy oda, vagy legalábbis nulláról kellene újjáépítenem, amit messze nehezebb, mint jó fodrászt vagy hentest találni a városban. 30 évesen az ember pedig már nem szeret 5-10 év hátrányból indulni, ha nem muszáj. 

Amiért egyáltalán megérhetné kiköltöznöm egy rövidebb időre (2-4 év), az a külföldi tapasztalatszerzés. Ellenben, ha a jelenlegi jövedelmemet megtoldanák plusz 100 ezer forinttal, abból be tudnék iktatni pont annyi plusz utazást, amivel ennek hiányát sem érezném égetőnek; valószínűleg eljutnék annyi kulturális programra, amennyire szeretnék, a helyi mindennapi bevándorlólét tapasztalata pedig abszolút nem hiányzik. 

Mennyiért indulnék el? 

De persze, mindig „van az a pénz”, szóval, ha megfordítjuk a kérdést, és azt nézzük, mennyiért lennék hajlandó kimozdulni ebből a kényelmes helyzetből, akkor a válaszom, hogy annyiért, amennyiért az itthoni, kvázi-középosztálybeli életszínvonalamat mind anyagi, mind egyéb tekintetben külföldön is fenn tudnám tartani, továbbá félre tudnék tenni annyit, mint amennyit jelenleg itthon megkeresek. Ez nem műszaki értelmiségiként gyakorlatilag lehetetlen. 

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy az itthoni egész jó helyzetem nem általános, meg azzal is, hogy a kinti munkavállalás során jelentkező hátrányok jelentős részéért a nyelvtudásom hiányosságai és az elhanyagolt külföldi networking lenne okolható – de nézzük, a jó oldalát, legalább nem veszem el más határátkelő helyét :)”

A nap idézete

"Leegyszerűsíteni a hazatérés kérdését arra a tényre, hogy több pénzt vihetsz haza havonta véleményem szerint hatásvadász dolog. Az apró dolgok ugyanis sokkal több erőfeszítést igényelnek; mindkettőnk nevében bátran állítom, hogy biztosan hamarabb hazatérnénk, ha ezen a téren találkoznánk valódi változásokkal."

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

(Fotó: pixabay.com/stevepb)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr714200037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.08.27. 07:12:09

Úgy látszik az okos, sőt Phd-s ember jól elvan ebben a helyzetben.Igy nem lesz gond 4 év múlva se...

IT Knight 2018.08.27. 07:16:20

Nagyon jó cikk.

Még egy kicsit optimista is, ha azt hiszi, hogy excelt tologathatna külföldön. Irodai munka ritkán jár a K-Európaiaknak, nagyobb valószínűséggel tologatna tányérokat, meg hamburgerhúst a phd-jével.

Társadalomtudományi végzettséggel minimálbér járna.

IT Knight 2018.08.27. 07:16:39

Miért nem megyek külföldre?

1. Mert tanultam, dolgozom, és jól keresek. De nem csak én, már a pénztáros is jól keres és a bkv is havi 448 ezret ad még B-kategóriás jogsira is:
szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/13793-rengeteg-sofort-keresnek-448-ezer-forintos-fizetes-b-s-jogsi-is-eleg

2. Mert nem akarom lesütni a szemem, ha magyarul beszélek a gyerekeimhez.

3. Mert ott mindig is egy K-Európai bevándorló lennék.

4. Mert nem akarok havi 1,500 fontot fizetni lakásbérlésre

5. Mert nem akarok havi 1,500 fontot fizetni bölcsire, mikor itthon ingyen van.

6. Mert nem akarok 45% jövedelemadót, jó nekem a 15% is.

7. Keresztény kultúrában, magyar nyelvű környezetben szeretném felnevelni a gyerekeimet..

Még folytathatnám...

Olliék 2018.08.27. 07:29:51

@Golf2: majd ha jönnek a gyerkőcök kevés lesz nagy levegőt venni. Amíg a fizetésed egy osztva eggyel, addig tényleg jò. De osztva 3-4 felé màr fàjdalmasan nehéz.

komisz_kölök 2018.08.27. 07:43:18

@IT Knight: koszi, ez a reggel is jol indul. Nem kell toprengenem, miert is nem mennek haza sosem a hozzad hasonlok koze.

Na, bebiciklizek a melohelyemre, eletveszely nelkul, keresztul a parkokon, es csicskaztatjuk kicsit a keuropai programozokat, legyen nekik is jo napjuk...

Golf2 2018.08.27. 07:52:42

Bkv 1461forintot ad óránként buszsofőrnek bruttó...Az kb.3Eur nettó.Kenjék a hajukra.

Golf2 2018.08.27. 07:55:14

@Olliék: Nem a pénz a probléma hanem hogy művelt emberek tök jól elvannak ebben a pocsolyában.Ezért lesz napról napra rosszabb.

IT Knight 2018.08.27. 08:05:13

@Golf2: nem kell vergődni, mi is kibírtuk a ballib rémuralmat 8 évig napkeltével meg heti hetessel együtt. Most te is fogadd el a többség demokratikus döntését.

tegnaptuska 2018.08.27. 08:05:14

@IT Knight: Ami a buszsofőr esetében nem egész 1000 Euro nettóban. Ami egyébként tényleg nem elhanyagolható összeg, majdnem 90 ezerrel több, mint az átlag nettó. És ezt a keresztény kultúrában felnevelődő gyermeked valószínűleg érzékelni fogja. Hogy mennyi embernek kell ebben a k. országban nyomorban élnie, hogy a te cinikus létformád rendben legyen. Feküdtem egy ilyen cinikus nemzettestvéreddel egy lepusztult pest megyei kórházban, ő még annyit hozzátett, hogy fénylő csillaga nem engedte be a migránsokat. Végszóra bejött egy pakisztáni, vagy milyen orvos, meg egy mongol nővér. A fia sajnos nem tudott bejönni, mert Bécsben tanul, érettségi után az osztálytársai 80%-a külföldre ment egyetemre.

tegnaptuska 2018.08.27. 08:05:14

@IT Knight: Aztán, tudod, van még az a keresztényi gondolat, hogy nem csak kenyérrel él az ember. Konkrétan amihez fénylő csillagék nyúlnak, az híg fossá változik, tényleg nem tudom, hogy mennyi értelmes ember marad itthon egy-két éven belül. Most láthatóan elkezdődött a ház-lakás eladós, családostól elmenős, vissza nem jövős elvándorlás. Ez sokkal rosszabb, mint a megélhetés miatt elindulós, majd elvétve visszatérős elvándorlás.

IT Knight 2018.08.27. 08:05:14

@komisz_kölök: nem is fogsz hiányozni, ne aggódj

én meg maradok szépen itthon, és dolgozom pizsamában a bruttó 1,2 misiért ;)

_z_ 2018.08.27. 08:06:31

Szoval külföldön nagyjabol versenykeptelen vegzettseggel, a szuksegesnel gyengebb nyelvtudassal, es szamara megfelelö magyar munkahellyel nem akar külföldre menni. Oke. (Tiszta szerencse, hogy nem is kötelezö)
Latod @Hari Seldon 2: , lehet ezt meg rövidebben is :).

Olliék 2018.08.27. 08:24:51

@Golf2: értem, de poszrerolònk a pénzt helyezi előtérbe.

csoffadtkutya 2018.08.27. 08:32:21

Majdnem írtam hozzászólást, de rájöttem hogy akit a fénylő csillag elvakított, annak hiába mutogatod a csodatévő lámpást is az ezeregyéjszaka meséiből, a káprázat akkor is csak azt mondatja vele hogy ennyire fényeset és ilyen vakítót se azelőtt, se azután .....

tegnaptuska 2018.08.27. 08:32:23

@Olliék: Az igaz, de egy igen súlyos döntést csak úgy hoz meg az ember, hogy pro és kontra érveket vesz figyelembe, nem?

Herr Géza 2018.08.27. 08:35:19

@IT Knight: “...és a bkv is havi 448 ezret ad még B-kategóriás jogsira is.” Egy nagy lófaszt apukám, pont olyan vagy, mint Hinta. Ott az a kis szócska a mondat elején: “akár”.... És ha el is olvastad volna a cikket, akkor azt is megtaláltad volna, hogy a sofőrök átlagfizetése 400k volt 2017.-ben, ehhez jön még átlag 12%-os bérfejlesztés 2018.-ban, így lesz majd belőle átlag 448k. Azt se felejtsd el, hogy a buszsofőrök hegyszám túlóráznak, szóval a 400k átlag nem napi 8 órára értendő. Egy kezdő, pláne csak B kat. jogsival, pláne a tanfolyam ideje alatt messze nem kap ennyit. De ott van konkrétan is: 1461.- Ft az alapórabér.....

Csodabogár 2018.08.27. 08:38:34

@Olliék: Nem biztos, hogy mindenki gyerekekkel tervezi az életét!
Vannak akik remekül és szabadon tudnak élni gyerek nélkül.

Olliék 2018.08.27. 08:43:34

@Csodabogár: azért az a ritka. De amùgy elhiszem.

Golf2 2018.08.27. 08:45:36

@Csodabogár: Van erről felmérés vajon hogy a felnött magyarok hány százalékának nincs gyereke? Sacc.1/3 nak nincs.

2018.08.27. 09:05:01

"A „százezer forintos kérdésetekre” reagálva osztanám meg az archetipikus határátkelők történetének ellenpéldáját, nem számítva arra, hogy találkozik az olvasók többségének tetszésével."

Nem'tom, szerintem nem volt ezzel semmi gond.

Egy _csomó_ ember érzi magát baromi jól a bőrében/életében mo-on is, olyan rettentő sok értelme nekik akárhova menniük nyilván nincsen.

2018.08.27. 09:08:46

@IT Knight:

"Mert nem akarom lesütni a szemem, ha magyarul beszélek a gyerekeimhez."

Továbbra sem értem teljesen a hozzászólásaidat. Ez totál süketség, amit írsz. Teljes homály.

Értem a mondandódat meg a célodat, és szvsz ezek a túlzások (meg mint a múltkor a hazaárulózás) teljesen hazavágják.

komisz_kölök 2018.08.27. 09:09:52

@IT Knight: hat mondjuk annyiert nem is erdemes felöltözni ;)

2018.08.27. 09:18:15

@Golf2:

"Van erről felmérés vajon hogy a felnött magyarok hány százalékának nincs gyereke? Sacc.1/3 nak nincs."

Azt nem tudom, a férfiakról csinálnak-e egyáltalán gyermektelenségi statisztikát, de a méhenkénti gyerekszámot számontartják.

Mivel az első gyerekük szülésekor a nők átlagos életkora Mo-on jelenleg 28 év, "felnőtt"-ből, tehát 18 éven felettiből nyilván baromi sok gyermektelen van.

Abból, aki már valószínűleg az is marad:
A 41 év feletti gyermektelen nők aránya Magyarországon 2001-ben 7,8 százalék volt, 2011-re 11,2 százalékra emelkedett.

_z_ 2018.08.27. 09:26:16

@IT Knight: "2. Mert nem akarom lesütni a szemem, ha magyarul beszélek a gyerekeimhez."
A többi pontot nem akarom feszegetni, de ezt miert is kene?

Józsi01 2018.08.27. 09:31:34

@IT Knight: Na meg fogod kapni a magadét. Ilyet írni ide, egy felvilágosult magyargyűlölő helyre???? Felháborító!!!!!

Nem tudod, hogy mindenhol jobb mint Magyarországon, nem olvasod ezt a blogot???

Döbbenet még van olyan ember aki nem akar elmenni? Igaz csak azt nem értem, hogy minden "független" médiaszkmókás és statisztikus azt méri, hogy innét 6000000000000000000000 milliárd ember akar elmenni, sőt már el is ment. Csak azt nem értem, hogy akkor hogyan lehetséges az: hogy magyarul beszél és érez még itt jó pár millió ember???
:-DDDDD

IT Knight 2018.08.27. 09:31:34

@Herr Géza: Ha az az átlag, akkor sokan többet is keresnek, nem? 2018 van, így a 2018-as átlag a mérvadó, a 448.

Biztos vannak buszsofőrök, akik 558 ezret keresnek havonta, meg olyanok is, akik csak 358-at, de 448 az átlag.

IT Knight 2018.08.27. 09:31:34

@Nagy kámpics: "Értem a mondandódat meg a célodat, és szvsz ezek a túlzások (meg mint a múltkor a hazaárulózás) teljesen hazavágják. "

jó, az picit túlzás volt, de itt a legtöbben túloznak.

magyarul beszélés: melyik részével kapcsolatban van kérdésed?
egy konzervatív német faluban, egy brexit-párti angol kisvárosban, vagy éppen Ásotthalmon, ha nem a helyi nyelven beszélsz, de mégis ott akarsz lakni, szerinted mit szól a többség hozzá? Jó, nyilván nem vernek meg érte...

IT Knight 2018.08.27. 09:31:34

@_z_: lásd az előző válaszom. azonnal azt sugárzod, hogy idegen vagy. ez nem a világ vége persze ha felnőttek csinálják, de nem akarom, hogy a gyerekek is érezzék a megvető tekinteteket.

Hari Seldon 2 2018.08.27. 09:33:27

@_z_:
Mert kissebbségi komplexusa van. - Sok emberbe nevelik bele most is. Ezzel mossák az agyukat 0-24-ben: "...csak k-európai maradsz..." Ami egyrészt: nem feltétlenül igaz.
Másrészt: ha az is marad, az miért baj?

Golf2 2018.08.27. 09:44:13

@Nagy kámpics: Akkor még több mint gondoltam kb.10-ből 9-nek van 40 körül.

Olliék 2018.08.27. 09:49:53

@IT Knight: lehet,hogy a nagyfaluban ekkoràk a buszsofőr bérek, de vidéken bőven a töredéke. És illene nem elfelejteni, hogy a bkv közpénzből él, míg vidéken adnak valamit az önkormànyzatok, de még így se nagyon futja 20évesnél fiatalabb buszokra.
Ha az ember olyan vàrosban él,ahol főiskola és egyetem is van, akkor a nem.pesti sofőr fizetéséről erős pesti albérletàrat kell fizetni.
Illene az orszàgot egészben nézni, nem egy egymilliòs fővàrosra központosítani.

tsabus UAE 2018.08.27. 09:50:51

Akinek a megélhetés, meg a barátainak a közelsége fontos és ennél jobban nem néz ki a köreiből, annak tök jó lehet. Csak akkor miért nevezi magát értelmiséginek ?

_z_ 2018.08.27. 09:56:22

@IT Knight: Akarmilyen faluban mar a szomszed falubol odaköltözö is idegen lesz, es az is marad. Azt sehol nem fogod tudni eladni a helyieknek, hogy te is az vagy, kar is ilyennel probalkozni. Aki ilyenben gondolkozik, az szukseg keppen csalodni fog.
Amugy miert is kene szegyellni a szarmazast? Nem is ertem, hogy hogy elteted Magyarorszagot ugy, hogy külföldön lakva meg szegyellned es megprobalnad elrejteni...
Aki ugy gondolkozik erröl mint te, az nyilvan nem fogja magat külföldön jol erezni. De nem is kötelezö, kicsit itt is, meg mashol is tul van lihegve ez a tema: Valakinek jobb külföldön, valakinek jobb Magyarorszagon, ennyi (persze aki meg sosem probalta a masikat, az szemelyes tapasztalatok hijjan nem nagyon tudja ezt eldönteni). Senkinek nem kell a masik csoportot sem meggyözni, sem pocskondiazni, de meg csak megerteni sem, eleg lenne egyszerüen elfogadni...

Olliék 2018.08.27. 09:58:38

@IT Knight:
dakk.hu/index.php?option=com_content&view=article
Tessék. Szegedi buszsofőr AKÀR 250 nettót hazavihet egy egyetemvàrosban. Hurrà. Pont fele annyit mint Pesten.

Olliék 2018.08.27. 10:00:05

@Olliék: IT tudòs vagy, megoldod a 404-et.

IT Knight 2018.08.27. 10:01:48

@Nagy kámpics: "Azt nem tudom, a férfiakról csinálnak-e egyáltalán gyermektelenségi statisztikát, de a méhenkénti gyerekszámot számontartják."

Mivel az számít, hiszen a nő a szűkös erőforrás, a nőknek jár le előbb a szabatossági ideje.

Egy férfinek lehet 600 gyereke is, lehet 60 évesen is gyereke (egy két arab hercegnek van is annyi), de egy nőnél, ahogy írtad 40 felett rohamosan csökkennek az esélyek.

Arthamyr 2018.08.27. 10:05:14

@tegnaptuska: "Most láthatóan elkezdődött a ház-lakás eladós, családostól elmenős, vissza nem jövős elvándorlás." - Akkor mi a bánattól kerül ennyibe egy ingatlan?

Arthamyr 2018.08.27. 10:09:41

@Olliék: Nem azt, azért volt ott jópár egyéb dolog is, ami mindenkinél előjön, meg olyan is, ami nem...

Arthamyr 2018.08.27. 10:16:34

@tsabus UAE: "Akinek a megélhetés, meg a barátainak a közelsége fontos és ennél jobban nem néz ki a köreiből, annak tök jó lehet. Csak akkor miért nevezi magát értelmiséginek ?" - Mert mik az értelmiségiség kritériumai, definíciói? Tudtommal a phd-t gyártó embert a legtöbb helyen annak szokták venni, az általad említett dolgoknak semmi köze ahhoz, hogy valaki értelmiségi-e vagy sem.

labirintus1 2018.08.27. 10:42:16

Szerintem, ebből az írásból pont a legfontosabb információk hiányoznak:

- Hol és miben él a szerző? Ha nem Budapesten, saját lakásban, akkor eléggé kétséges, hogy ugyanazen a színvonalon fog élni 10 év múlva is. Nyilván van, aki már 30 éves korára egy tehermentes pesti lakás tulajdonosa, de azt azért senki nem állíthatja, hogy ez az átlag.

- Tevez-e gyereket. Ha nem, akkor nincs probléma. Ha igen, akkor hamarosan lesz.

- Mivel társadalomtudományi phd-vel jó eséllyel valami állami izében fűrészeli a fingot bármikor utolérheti Ürge-Vorsatz Diana végzete. Aztán meg majd jön a sírás, hogy ő a rendszer áldozata.

Szerintem, a mai Magyarországon, nem piacképes tudásra alapozva jövőt építeni nagyon kockázatos. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy vándoroljon ki, hanem hogy szerezzen a mostani mellé egy olyan végzettséget, amivel el tud akkor is helyezkedni, ha végetérnek az állam csecsén lógó szép napok.

tsabus UAE 2018.08.27. 10:46:02

@Arthamyr: Szerintem egy, vagy több diploma nem tesz valakit azzá. Az értelmiségi lét egyik ismérve (ismét szerintem), hogy valakit nem csak érdekel a külvilág, hanem annak jobbítását is a felelősségének tartja.
Bibó írja, hogy „minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, minden közérdekű szövetkezésben vagy mozgalomban tehetsége szerint munkájával és adományával részt vesz, és igyekszik azt győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága, vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága
miatt történhetik.”
Nyilván, minden általa leírt dolog nem egészen elvárható manapság. de, hogy becsukom a szemem a rossz előtt, mert jól akarom érezni magam, azt nem tartom az értelmiségi lét ismérvének.
Ezen felül, az ország jelenlegi állapotának is egyik okozója, a magát értelmiségnek tartó réteg bezárkózása és folyamatos köldöknézegetése, miközben olyasmik folynak a közéletben és kormányzásban, amik. Ezért gondolom úgy, hogy ennek folyományaként, az értelmiség (benne néhány elszigetelten kapálózó egyén kivételével), mint társadalmi réteg, megszűnt létezni Magyarországon.

IT Knight 2018.08.27. 10:54:22

@Józsi01: a több millió kivándorlóra bizonyíték az is, hogy a csökkenő kereslet miatt zuhannak Magyarországon az ingatlanárak.

Nem vetted észre?

12 misiért vettem lakást még anno a IX. kerületben (2012), ma már tuti megkapnám 8 misiért is. Az, hogy 32-ért hirdetnek ugyanolyat a szomszédban, az csak a fidesz propagandája :D

Arthamyr 2018.08.27. 11:02:26

"Az értelmiségi lét egyik ismérve (ismét szerintem), hogy valakit nem csak érdekel a külvilág, hanem annak jobbítását is a felelősségének tartja." - Nem ezt szokták annak venni, de lehetséges, hogy én tudtam rosszul. Most akkor egy mérnök vagy egy orvos nem értelmiségi, ha nem foglalkozik a "külvilág jobbításával" (közvetlenül, tekintsünk el attól, ha a munkája vézésével esetleg automatikusan teszi)? Tényleg az aktivitás is kritériuma az értelmiségiségnek? Ha valaki individualista, akkor az már nem is lehet értelmiségi?
Mindenesetre eszerint én sem vagyok értelmiségi, soha nem is lennék, és nem is szégyellném, de eddig nem tudtam, hogy ettől lesz valaki értelmiségi...

"de, hogy becsukom a szemem a rossz előtt, mert jól akarom érezni magam, azt nem tartom az értelmiségi lét ismérvének." - Ilyenről nem nagyon volt szó a posztban. És nem kell becsukni a szemét senkinek, van, akit bizonyos dolgok nem zavarnak különösebben, van, akit meg ki lehet vele kergetni a világból.

"Ezen felül, az ország jelenlegi állapotának is egyik okozója, a magát értelmiségnek tartó réteg bezárkózása és folyamatos köldöknézegetése, miközben olyasmik folynak a közéletben és kormányzásban, amik." - Lehetséges, de ezen kívül még nagyon sok oka van, kb. az lenne meglepő, ha nem olyan lenne az állapot, ami van.

Herr Géza 2018.08.27. 11:02:27

@IT Knight: Csak nem érted (miért is csodálkozom...?). Te azt sugalltad, hogy bruttó 448-ért B kategóriás jogsival vesz fel a BKV. Nem. Majd egyszer valóban fogsz keresni annyi, sőt jól mondod, esetleg többet is, de az első pár évben nagyon nem. Pláne nem 8 óra melóval.

tsabus UAE 2018.08.27. 11:18:10

@Arthamyr: "...nem tudtam, hogy ettől lesz valaki értelmiségi." - Nem azt mondtam, hogy ez az egyetlen ismérve, de szerintem fontos része. Azt pedig továbbra is fenntartom, hogy a diploma nem tesz automatikusan értelmiségivé. Szerintem az "értelmiségi" meghatározás egy szintet és értéket jelöl, ami nincs a papírhoz csatolva.

Arthamyr 2018.08.27. 11:24:19

@tsabus UAE: Ebben egyetértünk, csak abban nem, hogy én a posztírót simán értelmiséginek vettem, és eszembe nem jutna vitatni, hogy magát annak nevezni.

Arthamyr 2018.08.27. 11:25:31

@labirintus1: "Szerintem, a mai Magyarországon, nem piacképes tudásra alapozva jövőt építeni nagyon kockázatos." - Ez hol nem kockázatos? :)

2018.08.27. 12:02:33

@IT Knight:

"ha nem a helyi nyelven beszélsz, de mégis ott akarsz lakni, szerinted mit szól a többség hozzá?"

Szerintem egyrészt a saját korlátozott tapasztalataink meg előítéleteink helyett ilyenkor érdemes statisztikákra támaszkodni.

Az ilyesmit mérik, biztos hallottál például a felmérésről, hogy megkérdezik, kit zavarna, ha a szomszédja másik rasszből származna.

(Tehát nem csak hogy idegen, meghogy a városrészben úgy általában, hanem konkrétan más színű, és konkrétan a szomszédja.)

Az eredményeket rá lehet tenni színes térképre.
img.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://img.washingtonpost.com/blogs/worldviews/files/2013/05/racial-tolerance-map-hk-fix.jpg&w=1484

Annak az esélye, hogy az ember a k-európaisága miatt megszólják pl. az usában, németországban, ausztráliában, uk-ben, skandináviában, viszonylag alacsony.

Sőt, mo-on sem annyire kirekesztők az emberek, mint a közhiedelem tartja.

Ez az egyik.

"de nem akarom, hogy a gyerekek is érezzék a megvető tekinteteket."

A másik, hogy az előítéletesség személyiség kérdése. Rajta vagyunk mind egy haranggörbén, a fröcsögő rasszistával/homofóbbal az alján, és az ábrándozó migráncssimogatóval a tetején.

A hozzászólásaid alapján egyértelműnek tűnik, hogy te inkább a haranggörbe alján vagy. Ami, ugye, még egyszer, egyszerűen személyiség kérdése, ez van.

A hozzád hasonlóan gondolkodókkal, meg nyilván a hozzád képest is hardcore ellenséges emberekkel mindenhol találkozni, kikerülni ezt nem lehet, és olyankor jobban jár az ember, ha semmiben sem lóg ki, ebben igazad van. Viszont az emberek döntő többsége nem néz megvetően valakire, aki másik nyelven beszél, vagy máshogy öltözik, vagy akármi. _Te_ nézel rájuk megvetően.

És ebben baromi nagy vigasztalást tudsz egyébként találni, ha épp azt kerese: az emberek nagy többsége (= a "normális" emberek, ha úgy tetszik) sokkal elfogadóbbak, mint te. Ezt a terhet például, hogy bárhol megszólnának a gyerekeidet, mert magyarul beszélnek, leteheted. Lehet tudni a statisztikákból, hogy ez nem igaz.

labirintus1 2018.08.27. 12:03:00

@Arthamyr: Olyan helyen, ahol sok száz éve kiszámíthatóan csordogál az élet és vannak olyan emberek, akik generációk óta felhalmozott vagyonból élnek.

Nyugat-Európa nagy része ilyen. Attól nem kell tartani, hogy egyszer csak jön valaki és államosítja a vagyonodat (vagy más módszerrel szedi el). Attól sem kell tartani, hogy simán azt út szélén hagynak.

Szóval, én még Ungár Péter helyében sem mertem volna Mo-on élve földrajzból diplomázni (ami Nyugaton az új "Classical studies"), mert simán jöhetnek olyan idők, hogy valamilyen haszosítható tudásra lesz szükségem. Míg ezt bátran lehet csinálni Nyugaton már felső középosztálytól felfelé.

2018.08.27. 12:06:06

@IT Knight:

"Mivel az számít, hiszen a nő a szűkös erőforrás"

Igen, nyilván ez az oka.

Ámbátor talán hallottad azt a nagyon érdekes adatot, hogy az emberi történelem során a férfiak mindössze 40%-a hagyott utódot. Szerintem ez nagyon izgalmas téma, tök érdekelne, hogy manapság hogy néz ez ki.

Arthamyr 2018.08.27. 12:14:30

@labirintus1: A vagyonállamosításnál aztán olyan mindegy, milyen a tudásod, ha piacképes, akkor is csúnyán szopsz, másrészt a piacképtelenből amúgy sem sok államosítani valót tudsz felhalmozni. :)
Azt sem értem, miért számít/jó, hogy valaki generációk óta felhalmozott vagyonokkal rendelkezik (leszámítva persze annak, aki rendelkezik vele). Olyan hely meg nyugaton sem igen van, ahol sok száz éve kiszámíthatóan csordogál az élet (már a több tíz is neccesen kijelenthető, és akkor az automatizációs forradalomról, aminek a kezdetén járunk, még nem is beszéltünk).
Piacképtelen tudással "nyugaton" sem jutsz a felső középosztálytól felfele (inkább az alja jut, vagy az sem?), ha meg eleve onnan indulsz, ez beleférhet akár Magyarországon is.

Golf2 2018.08.27. 12:19:10

10 férfiból csak kb. 4 hagy utódot...A nők bezzeg 10-ből 8-9. Szegény nők, lassan gondban lesznek,Merlének igaza volt.

Arthamyr 2018.08.27. 12:27:47

@Nagy kámpics: Miért szólalnának meg a gyerekek magyarul? Sok külföldi/félig külföldi családot ismerek, a gyerekek angolul beszélnek az iskolában, minek beszélnének más nyelven, senki sem értené... A legtöbbjük jobban tud angolul, mint lengyelül, oroszul, franciául stb., sokszor még akkor is, ha mindkét szülő nem angol anyanyelvű. Idősebb korban már biztos, és írni az "anyanyelvükön" általában nem igazán tudnak.

Én sokszor beszélek a feleségemmel magyarul, van, hogy magyarul beszélünk meg valamit, ez kifejezetten hasznos, ha valakit ki akarunk zárni a beszélgetésből, és gyorsan tisztázni valamit. Ha nem, akkor folytatjuk angolul. Nyilván ez nem baráti társaságban van, de pl. boltban, valamilyen szolgáltatást igénybe véve stb., ahol valamilyen döntést gyorsan kell meghozni, és nem szükséges (esetleg kifejezetten nem kívánt/káros) más inputja, ez nagyon praktikus.

Sosem ért hátrány emiatt, vagy néztek ránk ferde szemmel azért, mert magyarul beszélünk az utcán. Az angolul üvöltöző, lepukkant tahókra sokkal inkább néznek rossz szemmel.

És a szokásos: az idézett statisztika minőségével, relevanciájával, megbízhatóságával kapcsolatban mint mindig, kérdések merülnek fel bennem.

Wien72 2018.08.27. 12:28:23

@IT Knight: Nem tetted magasra a lècet a fizuddal, ennyit lassan egy NB-II-es focista is megkeres MO-n

Orochimaru 2018.08.27. 12:28:27

Nem mindenkinek való külföld, ahogy nem mindenkinek való Magyarország sem. Nem nehéz dolog ezt felfogni. Az éhbéreken kívül még van pár jó dolog, ami miatt sokan nem akarnak visszaköltözni, de ezt úgyis csak azok értik, akik tapasztalják a saját bőrükön.

Sean MacTíre 2018.08.27. 12:28:32

@Nagy kámpics: ezt szepen kifejtetted. Igazabol ezert nem erdemes megervelni, mert statisztikailag o nem fogja erteni, erezni. Azert en is megprobaltam.

Sean MacTíre 2018.08.27. 12:29:41

@IT Knight: nincs osszefugges a kivandorlas es az ingatlanarak kozott. A kivandorlok tobbsege nem tartozik a potencialis lakasvasarlok koze (mert mar van neki - megallapodott jo szakember akire van kereslet mashol - vagy anyagi okokbol megy el). Moszkvaban pl. vilagszinten irto draga az ingatlan, pedig nagyon alacsonyak az orosz fizetesek.

1. Mert tanultam, dolgozom, és jól keresek. De nem csak én, már a pénztáros is jól keres és a bkv is havi 448 ezret ad még B-kategóriás jogsira is:
szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/13793-rengeteg-sofort-keresnek-448-ezer-forintos-fizetes-b-s-jogsi-is-eleg

1.2 milla brutto? Az kicsit kevesnek tunik nettoban, nekem 4 eve volt 1 milla nettom. A buszsofor nem kap annyit amit irsz kezdokent, 8 ora meloval.

2. Mert nem akarom lesütni a szemem, ha magyarul beszélek a gyerekeimhez.

?

"3. Mert ott mindig is egy K-Európai bevándorló lennék."

Miert, mi lennel mas, mint ami tenyszeruen vagy? Ezt nem is ertem. Most is K europai vagy. Ha mashova mesz, akkor migrans vagy. Ha K europaikent mashova mesz akkor ott K europai migrans vagy. :)
Altalaban kulfoldon az vagy amit leteszel az asztalra. De megertem, hogy magadbol indulsz ki. Csak jelzem, hogy akikrol beszelsz, azok szamara most is low life vagy, akarhol elsz.

"4. Mert nem akarok havi 1,500 fontot fizetni lakásbérlésre"

Csak ott kell havi 1500 fontot fizetni lakasberlesre, ahol 1500 fontot kell fizetnii. Mashol nem. Ha nem ertened: a videki is mondhatja azt, hogy nem akar 120000, 200000-et fizetni alberletre, azert nem megy Pestre. A lenyeg, hogy van mibol. Brutto 1.2 millabol szerintem a budapesti 200 is faj. Itt Irorszagban 1 ev munkavallalas utan mar kaphatsz lakashitelt, migranskent, max az eves fizetesed 3.5 szereset.Amugy vallalkozasi hitelt is siman. Ha vallalkozol, kicsit kemenyebb, 3 ev utan adnak lakashitelt.

"5. Mert nem akarok havi 1,500 fontot fizetni bölcsire, mikor itthon ingyen van."

Csak ott kell havi 1500 fontot fizetni bolcsire ahol 1500 fontba kerul a bolcsi. Lasd elozo valasz. Nem ugy van az, hogy van Magyarorszag, es van enbloc a "kulfold". Aki teheti, otthon is maganoviba, maganbolcsibe, magansuliba teszi a gyereket. Nekem a netto 1 millambol 100 elment erre (angol nyelvu nem allami ovoda), ha a masik gyerek is abban a korban lett volna akkor, akkor kozel lett volna 200-hoz. Igen,tudom, nem kotelezo, csak ha igenyes vagy, es jot akarsz a gyereknek, akkor a legfogekonyabb korban nem bizod oket a Magyar allamra. Se a mostani komcsik alatt, se az elozo komcsik alatt. Itt nincs ilyen problemam. Egyebkent katolikus iskolaba jarnak itt. Ezzel sincs problemam, sot beirattam a vallasorara, ami opcionalis, hogy megismerjek a vallaskarosultak nezopontjat is, plusz angol tanulasi lehetoseg.

"6. Mert nem akarok 45% jövedelemadót, jó nekem a 15% is."

Plusz a korlatlanna tett nyugdijjarulek, ami mar nem jarulek amugy (nem jar erte szolgaltatas).

Teny egyebkent, hogy arra a szintu szolgaltatasra, amit a magyar allam biztosit, boven eleg annyi, meg az is rablas. Egy joleti allamban az adobol finanszirozzak a polgarbarat allamot. Valamit valamiert.

En egy 0-20-40-es adozasi rendszerben osszesen 30% adot fizetek USC-vel egyutt, es csak azert, mert nagyon sokat keresek (tobbet joval mint egy atlag ir). Valoszinu lesz majd egy 4. sav 43%, de nem igazan erzem meg. Egy atlag ir hazaspar atlagos keresettel kb. 20% adot fizet. Aki tobbet keres, az tobbet tesz a kozosbe. Egyebkent itt a csaladi adozas nem gyerekhez kotott, ha egy fel keres csak, akkor magasabb a sav, es a nem aktiv fel atadhatja a tax creditjet az aktiv felnek. Nincs gyerek alapu adozas, es Irorszag a ket orszag egyike az EU-ban ahol 30 ev mulva tobben elnek majd mint most (pozitiv a merleg).

Egy dolgot ne felejts: a fogyasztasi cikkek nagy resze euro/dollar erteken szamolodik, mivel romlik a Ft, a Te 1.2 millad epp 5-10 %-al kevesebbet er mar, mint a 310 kornyeki EURonal, ha pl. laptopot, TV-t, kocsit akarsz venni. Ja, es fizeted a vilag legmagasabb AFA-jat. Itt se keves, de 5%-al kevesebb. Gyakorlatilag minden fogyasztasodat terheli, ennyit az alacsony jovedelemadodrol. Nem csak a szegenyek adoja.

"7. Keresztény kultúrában, magyar nyelvű környezetben szeretném felnevelni a gyerekeimet..."

Jarsz templomba? A magyar nyelvet nem ertem, leven a legfogekonyabb korban mas nyelveket tanulas egy eletre szolo elony. A magyar adott nekik, miert vonnad meg toluk a tobbnyelvuseg lehetoseget?

"Még folytathatnám..."

Hogyne. :)

Shanarey 2018.08.27. 12:38:42

Nagyon "érdekes" poszt, részemről erre csak azt mondom, ha már oly szépen leírta a mostani véleményét, netán beszéljük át ezt 5-10 év múlva újra. Szépen levezette, miért nem jó ötlet, neki az hogy külföldre menjen. Ám az élet, s annak színvonala, változhat, netán lesz egy párja, gyereke, a jó ég tudja, mit dob a jövő. A munka, az élet minőség avagy a több pénz miatt lelépő emberek, nem úgy születnek, hogy előre tudják, lelépnek az országból. Persze lehet hogy valaki úgy születik, de nem ez a jellemző. A jellemző az hogy az ember fia-lánya, éldegél az kicsiny világában, majd valami történik, s ez a kicsiny világ hirtelen nem lesz elég jó, s erre az egyik megoldás, a határátlépés. Nem kötelező, ez fakultatív program. S mégis sokan lépnek, és még többen nem. Akik lelépnek, azok egy része, saját önös érdekei, avagy a kíváncsiság által vezérelt, s van aki(k) a család, a gyerek, egy vélt, remélt jobb jövő, stb miatt lépnek. Az indíttatás, más és más. A poszt írója, még hű de fiatal, vagyis "szinte még semmi" sem történt vele, s majd csak ezután fog.

wien74 2018.08.27. 12:40:17

Kedves posztíró, belőled maximálisan hiányzik a világpolgárokra jellemző rugalmasság, nyitottság, nyelvtudás és kalandvágy. Ezek nélkül valóban botorság lenne elindulni. Phd-vel biztos minden wunderfasza otthon, ez a három betű bizonyára felülírja a magyar túlkapásokat, néphülyítést és a feudalizmusba süllyedő ország minden baját. És persze talán ha az ügyfélkapcsolati munkát egyszer is közelebbről szemügyre vetted volna, látnád h ez korántsem excel tologatás és baromira nem egyszerű. Gyakorlatilag a kereskedelem mozgató rugója. Ezzel a szemlélettel maradj is otthon, mindenkinek jobb ez így!

Shanarey 2018.08.27. 12:49:36

Az elefántcsont torony tetején élő ET lovag :-)
Okossága a BKV fizukat érintően nagyon vicces. Olvasni nem tud, avagy nem érti a szöveget?

A lakás árak s azok magasságáról, csak annyit, hogy akik ma lakást vesznek, főleg a nagyvárosokban vesznek, vagyis ott magasak az árak, a "világvégi" kis falvakban, ahol zéró ipar, s egyéb van a közelben, ott eladhatatlanok. A családomban akadt egy pár akik most szétváltak, s eladták a lakótelepi lakásukat, a gazdagréti lakótelepen. Ez a lakás egy másfél szobás lakás, s az eladási ár nem volt épp kevés, 20 millió felett. Jöttek a vevők, sorjában, ám a többség befektetési céllal vette volna meg, s akadtak külföldi vevők is.

Na ezért drága az ingatlan. Van egy másik rokonom, a Szlovák határhoz közel, egy valaha volt határátkelő közelében, van neki egy nagy családi háza, s évek óta nem tudja eladni. Az eddigi "legjobb" ajánlat, 6 millió forint volt.

Shanarey 2018.08.27. 12:59:41

@IT Knight:

Mester olyan jókat írtál, ezeket te magad kreáltad, s el is hiszed, avagy valami konteó oldalon találtad, s el is hiszed?

Az "idegen" nyelven történő beszéd, a kutyát nem érdekli (kivétel ha nagyon hangosan teszi ezt), ha az illető, ha kell, korrekt módon beszéli az adott ország nyelvét is.

Az áraid, London országra jellemzőek. Netán ennyire vágysz oda, hogy állandóan London országot célzod a beírásaiddal? Ugyanis ott jellemző hogy az átlag magyar mosogat, más egyéb városokban, nem. Más egyéb városokban 1500 Fontból, már nem éppen pici házat lehet bérelni.

Sean MacTíre 2018.08.27. 13:02:32

Rosszul irtam az AFA-t, 4%-al kevesebb otthon mint Irorszagban. Angliaban egyebkent ugy tudom, 20%, szoval 7-el kevesebb, Nemetorszag 19%, az 8%-al alacsonyabb. Szoval otthon a mar adozott jovedelembol meg ennyi adot fizetnek (most nem veszem szamitasba a savokat, de erdemes lenne megnezni, hogy mennyi az ado az egyes orszagokban, ha elkoltod a teljes havi jovedelmed).

tegnaptuska 2018.08.27. 13:03:13

@Arthamyr: Nem tudom, nyilván egy csomó oka van, de én is tiszta para vagyok, hogy meddig tart ki a dolog, októberben adom el a lakásomat, remélem, nem zuhan be addig a piac. D (Bár Kőbányán például kicsit csökkentek az árak az elmúlt hónapban, persze máshol meg pont emelkedtek. Az eddigi vevő-jelöltek egyébként kivétel nélkül hitelből próbálják megoldani a dolgot.)

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.08.27. 13:03:13

Minden adott volt, hogy elmenjek. Hatalmas bukta, ki nem fizetett kártérítés, nyelvtudás, hely, rokonok...stb... Mégis maradtam. Én hülye!!! Ha lenne még egy életem már nem követném el ezt a hibát

Csodabogár 2018.08.27. 13:07:58

@tsabus UAE: Szerinted értelmiségi csak külföldön lehet valaki?
Egyáltalán nem értem. Aki kint van, az boldog sikeres és gazdag, aki itthon él az meg hülye. Kicsit egysíkuak a hozzászólások a témához.

Magentax 2018.08.27. 13:09:38

Lehet, hogy mások már írták, de annyi a komment, hogy lehetetlen mind végigolvasni.
Na szóval....
A pénz tényleg fontos, de nagyon sokan nem csak a pénz miatt indulnak el, illetve akik már kint vannak, nem feltétlenül csak a jóval magasabb fizetés miatt maradnak.
Csak nézz körül, mi folyik - hogy mást ne mondjak - az oktatás, az egészségügy, a média és úgy általában a mai magyar politika területén.
Mondjuk, a lakhatást - mint a nyugaténál jobb árszínvonal - erősen megkérdőjelezném. Persze, ha te mamahotelben laksz....
Ha meg rosszabbul kint élnél, akkor nyilván valamit nagyon-nagyon rosszul csinálnál, jobb is neked, ha itthon maradsz.

Golf2 2018.08.27. 13:35:09

a vallaskarosultak???

Csodabogár 2018.08.27. 13:40:57

@tsabus UAE: Nagyon tisztelem Bibót, de szerintem attól nem lesz valaki értelmiségi, hogy meg akarja váltani a világot. Számtalan kiváló embert ismertem, sajnos már nem élnek, akik nagyon is értelmiségiek voltak, de nem akartak semmit tenni a közjóért, hanem csak a saját szakmájukat űzték, mellette sokat olvastak, érdeklődtek a világ felől és volt véleményük a világról.

Csodabogár 2018.08.27. 13:53:35

@Magentax: Nem tudom hol élsz, de ott is annyira érdekel az ottani kormány politikája? Jómagam nem ismerek olyan kormányt, ahol minden tökéletes, de kit érdekel? Ha hagynak élni és normálisan keresel, akkor jól érzed magad.
Posztíró nyilván ebben a helyzetben van. Nekem is sok olyan ismerősöm van, akik biztos utálják a kormányt, de ettől függetlenül jól élnek. Gyerekeik nemzetközi iskolába járnak, szünetben sokat utaznak, van házuk stb. Bolondok lennének elmenni és valahol máshol nulláról kezdeni.

Arthamyr 2018.08.27. 15:27:46

@Sean MacTíre: "En egy 0-20-40-es adozasi rendszerben osszesen 30% adot fizetek USC-vel egyutt, es csak azert, mert nagyon sokat keresek (tobbet joval mint egy atlag ir)." - Akkor te olyan "nagyon sokat" azért nem kereshetsz (vagy a feleséged keres keveset). Amikor még alkalmazott voltam, akkor bőven 40% felett fizettem mindennel együtt (USC+PRSI+adó), és sosem jelentettem volna ki, hogy sokat keresek.
Az ír adórendszer nem igazán barátságos - és most finoman fogalmazok - ha a bruttód 6 jegyű (a 100k feletti részre megkínálnak egy újabb 3%-kal - USC surcharge asszem - annak már több, mint a fele kuka emlékeim szerint), sőt már 70k felett sem igazán az, arról nem beszélve, hogy pl. az ovi/bölcsi 1k körül van havonta, és az anyukák fél évig maradnak otthon. Egyébként a magyar sem szuper, ha alkamazott vagy, de ha nem keresel szarul, akkor egyik mindkét helyen masszívan szívják a véred. A különbség max. annyi, hogy Magyarországon akkor is, ha szarul keresel, míg itt szocializmus van, és akkor mindenféle kedvezményt kapsz, de ki akarna szarul keresni, ha van más lehetősége? :)

geeeteee 2018.08.27. 15:48:32

www.edge.org/conversation/don_ross-economic-theory-versus-big-data
Már csak a hangulata miatt is érdemes végigolvasni. Emlékeztek még az ingyenes hosszú prímszámjaimra az erőforrásainkkal kapcsolatban? A fenti poszthoz copy-paste-tezhettem volna a fenti cikkből minden második bekezdést.
"And the path to progress does not consist in piling on ever more observed correlations. Their multiplicity is the source of the inference problem, not the way to its solution."
Nem lövöm le a poént, olvassátok el.

Arthamyr 2018.08.27. 15:53:39

@tegnaptuska: Emiatt kár aggódnod, de persze ha aggódsz, nem lehet mit tenni. :)

Orochimaru 2018.08.27. 16:03:38

@Shanarey: A nagy sötétség is meg volt győzöde arról, hogy menjen mindenki BKV sofőrnek, hiszen ő is azt csinálja, mindenki más lúzer... :)

geeeteee 2018.08.27. 16:03:49

@Herr Géza: A BKV-t nem tudom, azonkívül Ausztriától Ausztráliáig órában mérik a fizetést. "Plenty of hours". Mindegy az órabér, ha nincs órád.
30x40=1200
30x100=3000
Ez van.

Sean MacTíre 2018.08.27. 16:32:24

@Arthamyr: nevezd meg a szamodra nagyon sokat :)

Egy ITs vallakozoi napidij netto 250-650 kozott mozog ma Irorszagban az en teruletemen, es nem 250 az enyem. :) (Nem is a 650 mert ahhoz nem ugyanannal a cegnel kene lennem 4 eve, hanem projektrol projektre jarnom, es inkabb Dublinban mint Corkban).

A felesegem otthon van a gyerekekkel, nem kell dolgoznia, szoval married single salary, 43550 nel van a 40% ezenkivul nem alkalmazotti format valasztottam hanem vallalkozoit, igy az USC kevesebb, plusz home carer tax credit plusz a vallalkozoi tax credit. A legutobbi money trackerem 20 nap melora 67.84% nettot mutat. Es a nettohoz meg jon 280 netto a ket gyerekre. az mar 70% felett van, ha hozzaadom.

A 100 feletti reszre vonatkozo a 43%-rol beszelnek, az kb. 600 euro eves szinten lesz pluszban... de mivel mindenkinek a fizetese emelkedik, szo van arrol is, hogy feljebb csusztatjak a savokat. Asszem az is tervben van, hogy 39% lesz a 40 cserebe a 100 felett emelkedesert, elvesznek osszesen 600 millio eurot, visszaadnak 300 milliot, az allamnak marad 300 millio plusz.
Majd kiderul oktoberben.

Na ja nem szivesen vallalok fizetett tulorat mert arra mar mindenkeppen 40% feletti elvonas van. Meg par evnyi emeles, es minden heten csak 4 napot fogok dolgozni inkabb.

Sean MacTíre 2018.08.27. 16:32:31

@Golf2: jo, mondhattam volna szebben is.

Ugye Irorszag katolikus orszag, de utobbi idoben mar elegge forrong, es tavolodik az Egyhaztol. Nagyon helyesen, eleg keson kezdtek szekularizalodni, de legalabb gyors utemben, koszonhetoen a Katolikus Egyhaz gyalazatos tetteinek es arra adott reakcioinak. Es nem a vallassal van a bajuk.

Engem ott erint csak, hogy a pap nem beszel a kozlekedesi szabalyokrol, es ezert mise idejen csak balesetveszelyesen tudok kikanyarodni, mert a T. Hivok szarnak a parkolni tilos vonalra, APCOA meg persze sehol olyankor, csak akkor ha en abuzalom a visitor parking placet. :)

geeeteee 2018.08.27. 16:41:48

@Csodabogár: Ennyit egy medúza is tud. Valamivel többet a kerékkopogtató vasutas, aki kihúzza a Hatcsöcsűben, mielőtt elmegy. Legalább leírták a véleményüket a világról az utókornak?

gabors 2018.08.27. 16:55:47

@IT Knight: "Most te is fogadd el a többség demokratikus döntését. "

a tobbseg NEM a FIDESZ-re szavazott a fidesznek CSAK a parlamentbe lett tobbsege nagy kulonbseg ....

errol magad is meggyozodhetsz egyelore az Orszagos Valasztasi Hivatal honlapjan ott vannak a szamok amibol kiderul hogy a levelekkel egyutt sem lett a fidesznek meg az 50%

egyeniben meg plane sok helyen "nyert" a fidesz joval 50% alatt

Arthamyr 2018.08.27. 17:20:25

@gabors: Ezen kár rugózni és adni a gumicsontot a trollnak, a 49.27% ugyan éppen nem a többség, de a lényeg, hogy sajnos baromira sok. Ezt úgy mondod, mintha nem lenne önmagában elég szomorú, hogy az emberek 49%-a valamiért a Fideszre szavazott.
Ha ez megfelelően oszlik el, még egy hipotetikus teljes ellenzéki összefogás (ami értelemszerűen lehetetlen) esetén is elegendő lehet a kétharmadhoz. A jelenlegi választási rendszer és a valóság szerint ennél sokkal kevesebb is elég a kétharmadhoz. :(

Arthamyr 2018.08.27. 17:31:37

@Sean MacTíre: Na igen, ha vállalkozó vagy és a feleséged nem dolgozik és így lespórolod az ovit is (sokan csinálták ezt az ír kollégáim is, főleg akinek 3-5 gyereke volt), akkor teljesen más, én is ezért tértem át (még kisebb bevétel mellett is simán megéri), sajnos az alkalmazottakat kb. mindenhol kivéreztetik.

De pl. ha IT knight is vállalkozó, és katázik, akkor ő kb. 11% teljes elvonással ússza meg az 1.2 millájából. Ha a felesége mellé keres mondjuk 800k-t, szintén katázva, akkor a kettejük összelvonása kb. 9% lesz. Azért az eléggé ütős. Feltéve, ha nem trükköznek, mert ha az asszony cége számláz ki 200k-t helyette, akkor megoldható, hogy pont 5%-t fizetnek, ami azért eléggé veri még a 30%-ot is.
Úgy, hogy Budapest (vidékről ne is beszéljünk) tudtommal még Corkhoz képest is igen olcsó, és pl. a fizetős ovi is kb. féláras az írhez képest, de ahogy ő írta, neki nincs igénye rá, elvan az államival...

gabors 2018.08.27. 17:35:30

@Arthamyr: igazad van de amig lehet MINDIG kijavitom a trollokat ebben mert nem akarom hogy az ismetlesbol legyen igazsag ...

valoban kb 2%-al feljebb ment DE MINDEN trukkozessel sem jott ossze a tobbseg ... ami egyelore meg 50% de lehet hamarosan NER-esitik a matekot es mindig az lesz a "tobbseg" amit a orban paratja eler :-) (ennek az alapjait mar kezdit letenni a megvehetetlen tankonyvekkel KLIKK-el stb)

Arthamyr 2018.08.27. 17:35:55

@Sean MacTíre: Félre ne érts, nem azt akarom mondani, hogy ne maradna meg itt több, de az túlzás, hogy itt szuper az adózás, meg az érte járó szolgáltatás (pl. az egészségügy itt sem világbajnok). Bizonyos feltételek esetén (pl. csak egy kereső) baráti, ahogy bizonyos feltételek esetén meg a magyar a jobb.

Arthamyr 2018.08.27. 17:41:51

@gabors: A baj az, hogy nem is igazán volt cél a többség, a kétharmad tökéletesen elég. Ennél már csak a négyötöd lenne jobb, mert akkor még a házszabálytól is el lehetne térni a parlamentben, de arra azért ritkán van szükségük. Igazából a sima parlamenti többség is elég lett volna a további károkozáshoz és a felelősségre vonás elkerüléséhez, ehhez az kéne, hogy egyéb, becsületes erő nyerjen legalább sima többséggel. Ez pedig sohasem fog bekövetkezni, mivel nincs jelentős becsületes erő Magyarországon, és a fragmentált társadalom sem kérne belőle. A választás megmutatta tökéletesen: a szavazók fele elfogadja Orbánt, ez van.

Arthamyr 2018.08.27. 17:44:55

@gabors: Egyébként totál agyrém, hogy egyéni körzetekben pártok jelöltjei indulnak. Ha egyéni, akkor legyenek egyének, akik az őket megválasztók érdekeit képviselik, ne pártkatonák. :/ De megintcsak azt mondom, ez van, ez lesz, ezt vagy el kell fogadni, vagy ki kell kerülni, megváltoztatni azt nem lehet.

Sean MacTíre 2018.08.27. 17:50:51

@Arthamyr: itt azert nem akkora a kulonbseg a vallalkozoi es az alkalmazotti let kozott, mint otthon. Otthon szimplan egyes szakmakkal kiveteleznek, csokkentve ezzel a kozteherviselesben vallalt szerepuket. Emlekszem meg amikor az EVA konkretan kisebb volt mint az AFA osszege. Jo vilag volt, de akkor is... Raadasul sokszor uldoztek a vallalkozokat kenyszervallalkozas cimen.

Lehet orulni neki, de azert gondolom erezheto, hogy se nem igazsagos, se nem jo. De ha jol ertettem, nem KATA-zik, mert a 15% SZJA-nak orult a 27% AFA orszagaban. :)

Egyik itteni kollegam Magyarorszagon el es KATA-zik a hasonlo volumenu ir fizetesebol... na, az a valami. De ennek ellenere ok is tervezik hogy lelepnek ahogy a gyerek kinovi az ovodat. Nem Irorszagba, mert a felesegenek itt nem lenne melo, de el Magyarorszagrol.

Sean MacTíre 2018.08.27. 17:50:59

@Arthamyr: az ovi ingyen volt itt nekunk, mert csak delelottre kellett. Raadadsul ugyanugy Montessori mint otthon, csak nativ angol. :) A napkozi a fizetos es draga, meg persze a bolcsi.

Sean MacTíre 2018.08.27. 17:51:05

@Arthamyr: hol lattad, hogy azt irtam, szuper az adozas? :o

Arthamyr 2018.08.27. 18:07:44

@Sean MacTíre: Így szó szerint sehol sem, a leírásod alapján valaki feltételezhette volna, hogy jó (a 30%-nál), gondoltam jobb rámutatni, hogy általában nem az, csak akkor, ha az ember családi szinten viszonylag keveset keres. Viszont szerintem az is hasznos info, hogy leírtuk, hogy pl. itt családi adózás van meg egy csomó benefit, amivel tényleg elég jól ki lehet hozni. És ezekkel jó, ezek nélkül már kevésbé, bár kérdés, ez mennyire fogja zavarni azokat, aki mondjuk évi 150k-t keres családi szinten. :)
Összességében azért a magyar adórendszer _százalékosan_ kedvezőbb, ha az ember jól tudja használni, és sokat keres.

Arthamyr 2018.08.27. 18:13:20

@Sean MacTíre: Nekem is valami ilyesmi tervem, mivel én is otthoni IT-s vagyok, az ügyfelek leszarják, hogy hol végzem a munkát, nyilván nem fogok a 3k-ért kiadható lakásomban lakni, ha lehet menni sokkal olcsóbb helyre is. :)
Az igazságos az lenne, ha mindenki flat fee-t fizetne ugyanazért a közszolgáltatásért, nem százalékosat (főleg nem progresszívet), de mostanában a szolidaritást előbbre helyezik az igazságosságnál a legtöbb helyen.

Sean MacTíre 2018.08.27. 18:18:22

@Arthamyr:

en meg csak 4 eve elek itt, es csak a sajat velemenyemet tudom mondani: Irorszag sok mindenben fejletlenebb, mint Magyarorszag (bankrendszer, mobil lefedettseg, valasztek a tech boltokban, autobiztositasnal az ugyfeljogok gyalazatosak), viszont azt is latom, hogy Irorszag elorefele halad, Magyarorszag meg egy meg jobb helyzetbol halad hatrafele. Ez persze csak a szemelyes velemenyem, erzesem, es en Fotrol jottem Ballincolligba.

Az egeszsegugyi ellatas kerdeset en maskepp latom.

Nemreg meghalt apukam. Talald ki miben: korhazi fertozes vitte el, 76 eves volt, makk egeszseges egyebkent. A korhazi fertozesek statisztikajaban Irorszag joval elorebb van Magyarorszagnal, akarcsak az egyebkent gyogyithato betegsegek miatti halalozas statisztikajaban.

Kerestunk neki magankorhazat, mert megtehetjuk - nincs. Elvitethettuk volna Becsbe, kb.

Nem panaszkodom egyebkent, mert annyira VIP volt a kapcsolatainknak koszonhetoen, amennyire lehet, az orvosok, noverek mindent megtettek, es a noverek meg is voltak fizetve pluszban, tenyleg nagyon figyeltek ra.

De itt vitethettuk volna valamelyik szuperkorhazba, es egyebkent is valoszinuleg nem kapott volna korhazi fertozest.

Es, itt jon fel a lenyegi kulonbseg - otthon sokaig a hazaarulo ellenzek hazugsaga volt a korhazi fertozes problemaja, meg a szamokat sem voltak hajlandok kiadni.

Valoban, Irorszag nincs topon egeszsegugyben - kozeptajon van az EU-ban. De nem is egy hullahaz, mint Magyarorszag egeszsegugye.

Es akkor meg fel sem vetettem az ellatasi korulmenyekben adodo kulonbseget, pl. a valaszthato korhazi menu. Ertem en, hogy egy travellernek nem ez jar, csak a biztositottnak, de VAN. Otthon meg a csalad teljes nem elhanyagolhato vagyoni erejevel sem sikerult semmit sem tenni, reszben mert aztan a Becsbe szallitas sem lett volna mar megoldhato.

kék madár 2018.08.27. 18:27:37

@Golf2: "Nem a pénz a probléma hanem hogy művelt emberek tök jól elvannak ebben a pocsolyában.Ezért lesz napról napra rosszabb." +1

"arról az értelmiségi miliőről"
diktaturaban is van ertelmisegi milio csak kozben diktatura veszi korul az embert. Ami IT Knightoknak es Fidesz trolloknak a mellekelt abra szerint tokre bejon, de egy ertelmiseginek? Nem zavar Zé? Nem mondom, hogy el kene koltoznod, biztos jo neked igy, de ha leirtad volna, hogy errol mit gondolsz kerekebb lett volna az ertekelesed.

kék madár 2018.08.27. 18:32:35

@IT Knight: "Most te is fogadd el a többség demokratikus döntését."
az elcsalt, szetpropagandahazugozott kampanyra es valasztasokra gondolsz?
Mar sokszor kiderult, hogy a demokraciarol halvany fogalmad sincs (azt hiszed AZ az mit otthon korulvesz) ugyhogy ez csak koltoi kerdes volt (Az az a dolog amire nem fontos valaszolni)

emmersson 2018.08.27. 18:33:35

@IT Knight:

A 27%-os rekord ÁFA kimaradt a felsorolásból!
Meg sok minden, de nem szeretnék beszállni a "ki a nagyobb demagóg" versenybe...győztél :P

Sean MacTíre 2018.08.27. 18:34:04

@Arthamyr: ha sokat keresel otthon akkor igen. De hiaba a fele az irnek a budapesti alberlet, ha egyszer az atlagfizetes meg joval kevesebb. Es akkor meg a FiS-t nem is targyaltuk. En tudok olyan csaladrol, aki minimalberen van (1500 korul netto) es kapnak 1000 EUR FiS-t. A 3 gyerek utan jaro benefittel mar 3000 euro korul vannak ugy, hogy csak a fater dolgozik es takarit... ja, es van medical cardjuk...

Meg eleve ugye az osszehasonlitas, hogy otthon sajatban vagy, es nem nezed az egyebkent verlazito alberletarakat, itt meg nem a sajat hazat nezed, hanem az alberletet... es most nem egy lyukra gondolok, hanem arra, hogy lehet hogy itt draga, de 3-4-5 szobas ebbol 2 ensuites elol-hatul udvaros hazrol beszelunk konktra pesti berhaz vagy lakotelep, sok esetben.

Jah, hat a szazalek mar onmagaban is egy progressziv valami, elegnek kene lennie. :D

Arthamyr 2018.08.27. 18:35:38

@Sean MacTíre: Részvétem. Nekem anyukámat kezelték, biztos, hogy nem optimálisan, de túlélte a rákot.
Az ír kollégák rendszeresen panaszkodtak az egészségügyre ilyen-olyan rokonaik/a saját problémájukkal, és senki sem volt tőle elragadtatva, nekem szerencsére nincs komoly tapasztalatom, csak GP-nél voltam, az pénzbe kerül (bár a második cég kifizette és amúgy is csak 50-100 euro), viszont legalább nemigen kell várni, lehet időpontra menni. A magyarországi egészségügyi rendszer egyébként meg nem lehet összehasonlítási alap, ne vicceljünk már...
Én az első naptól kezdve szeretem Írországot (Magyarországot is), és nagyon megérte idejönnünk, de sajnos vannak vele gondok, amik engem zavarnak és nem javíthatóak, szóval amint lesz majd hova menni, megyünk, kivettük belőle, ami kinyerhető, ideje kiélvezni. :) A lakást sem adjuk el, ha kell, vissza tudunk majd jönni, ha meggondoljuk magunkat.

Arthamyr 2018.08.27. 18:46:11

@Sean MacTíre: Igazából ha kellően alacsony a legmagasabb sáv, akkor nincs vele gondom, de az 50%+-os sávokkal menjenek a picsába. Sajnos sok jobb helyen azért ez a divat Európában.

Sean MacTíre 2018.08.27. 18:58:34

@Arthamyr: hat jah, egyik sem tokeletes. En Svajcba akartam eloszor menni, most is fuggobenen van egy lehetosegem Bazel kornyeken, szinten tavmunkas, de nekem annyira a mostani helyemhez kepest nem jon be, pedig evekig Svajcert tepertem. En most mar Ir maradok valszeg. :)

Ha Javas vagy es erdekel akkor megadhatlak a cegnek, es akkor tenyleg oda mesz ahova akarsz. Annyit fizetnek, ami az adott orszagban jobb mint az adott orszagban kaphato fizetes, szoval erdemes egy draga orszagban hozzajuk menni. :D Viszont kicsit lassuak, en 2-3 evvel azelott jelentkeztem hozzajuk ahhoz kepest amikor vegul szoltak. :D :D Nem tudom, most mi a helyzet. :) Ha erdekel Svajc, akkor jo kiindulopont lehet, ha epp van pozi.

Arthamyr 2018.08.27. 19:11:47

@Sean MacTíre: Nem szeretem a javát (lenne az a pénz persze), már vagy 10 éve nem is használtam, így nem is vagyok benne naprakész, meg irritál az ilyen policy, hogy a helyhez igazítják a napidíjat, az ilyenre is azt mondom, hogy menjenek a picsába. Vagy jelentkezek Svájcban, leszerződünk 800 CHF/napra, aztán elmegyek a spanyol tengerpartra? Mert az viszont finom lenne! :)

Sean MacTíre 2018.08.27. 19:19:19

@Arthamyr: nem napidij van, szerintem eves fizetes. De pl. aki Moldovabol dolgozik az nem kap 125000 frankot evente. Azt akarjak hogy az adott orszagban elj jol (jobban mint az ottaniak - ertelemszeruen ez a sajat orszagod normal esetben), es magat a melot szeresd. Ha ugy dontesz, Svajcba koltozol, akkor a svajci szintet kapod azert, hogy meg tudj ott elni. De gondolom, hogy nem mozgatjak fel-le az osszeget, ha egyszer mar magasabb. Szoval igen, szerintem a betanulas utan (ami nem rovid) illetve par ev ottlet utan, hogy latszik, nem hulyere vetted :) mehetsz mas orszagba azzal a penzzel. Foleg ha bevaltal. A feltetelek szerintem jok, csak nekem van sajat jo munkam, es most is elhetnek Thaifoldon akar, de gyerekkel jobb igy (es Svajc Irorszag utan annyira mar nem vonz).

Viszont a melo bizonyos okokbol nehez, talan nehezkes is, es tenyleg nem art szeretni...

kék madár 2018.08.27. 19:20:12

@Arthamyr: finom az lenne, ha elmennel BKV sofornek a 7-es buszra es "hulyere keresned" magad.

Arthamyr 2018.08.27. 19:29:43

@Sean MacTíre: Nem én vagyok az ideális ember erre, ahogy a poszter, én is öreg vagyok már ekkora változtatáshoz és visszalépéshez, ez huszonéveseknek ideális, kora-harmincasoknak esetleg, nincs az az isten, hogy én belevágjak egy olyan melóba, ahol sok hónap/év a betanulás. Meg megszerettem/megszoktam a függetlenséget is, nem annyira kívánná a szervezetem a kötöttséget.
Ha minden úgy megy, ahogy most, pár év múlva nyugdíjba is mehetek, ha akarok, a mostani melóm amúgy is nagyon jó (minimális legacy, kevés overhead, jó tech stack, jó ügyfelek és még sorolhatnám), és ugyan ír mértékkel kicsit alacsony a napidíjam, viszont 1-3 óra munkáért számlázom ki, ami azért eléggé vicc kategória. Néha becsúszik, hogy végig kell dolgoznom egy napot, de kb. évente tízszer fordul ez elő. Nem is keresek semmit, nem reális, hogy ennél jobbat találjak összességében.

Arthamyr 2018.08.27. 19:31:18

@kék madár: :D Azt mondod, kövessem a lovag úr karrierjavaslatát? :D A baj, hogy nem tudok buszt vezetni...

Sean MacTíre 2018.08.27. 19:35:54

@Arthamyr: hat ennel tenyleg nincs jobb. En sem dolgozom agyon magam, bar azert 10-nel tobbszor kell teljes napot vegigdolgoznom. :D De ossze se lehet hasonlitani a magyar hajtassal.

Sean MacTíre 2018.08.27. 19:37:38

@Arthamyr: milyen stackben dolgozol egyebkent?

Arthamyr 2018.08.27. 19:41:02

@Sean MacTíre: AWS, legtöbbször C# (néha akad más is), pénzügyi területen.

Arthamyr 2018.08.27. 19:44:44

@Sean MacTíre: Az első magyar IT-s munkahelyemen volt, hogy 80 órás hetekbe is beleszaladtam, és másfél hónapig konkrétan minden nap dolgoztam, a hétvégéken is. Viszont legalább sokat tanultam alatta, és utána minden nagyon lazának tűnt, meg se kottyant egy kis túlóra. :) Ott is vannak egyébként korrekt helyek, főleg mostanában, csak az itteni dolgok mind szakmailag, mind anyagilag azért jobbak, az esetek többségében.

Sean MacTíre 2018.08.27. 19:55:34

@Arthamyr: jaja, nekem is az osz hajszalaim otthonrol vannak. Es utana a fonokomnek az volt a problemaja, hogy ezzel az oraszammal tobbet keresek mint o. Es ezt meg is mondta igy. Es utana mondta, hogy nem egeszseges ennyit dolgozni. Eloszor a szamara legfontosabb farbaval jott elo... :)

Otthon az utobbi evekben mielott eljottem, fejlesztesi igazgato, fejlesztesvezeto voltam, architect meg ilyenek. Nagyon jol megfizettek, viszont ennek az volt az ara, hogy altalaban juniorokat kaptam a feladat elvegzesere, szoval nem volt pihenteto. Nem sok kedvem lenne megint ilyenhez - megtapasztaltam, szep volt, jo volt. Majd ha oreg leszek akkor keresek vezeto pozit, most mar pihenni. :)

Allami projektek voltak, eleg sok mindent lattam, az osszes mocskos ugyet is. Viszont arra buszke vagyok, hogy ha barmerre megyek az orszagban, talalkozom olyan dologgal amihez kozom volt, reszt vettem a fejleszteseben, vagy az ahhoz a dologhoz kapcsolodo informatikai fejlesztesben, sot a vegen vezettem is azt.

Most siman csak programozgatok, semmi fonokoskodes, bar principal developernek tekintenek, de ez nem pozicio nalunk. Es itt a fonokok elvegzik a munka rajuk eso reszet, nem mindent letolnak, hogy oldd meg tegnapra.

Igazabol mar csak egyetlen dolog erdekel, a work/life balance, es hogy egysegnyi melomert minel tobb creditet kapjak (energiahatekonysag). Te ezen a teren akkor eleg jol allsz. :)

Hari Seldon 2 2018.08.27. 19:57:41

Őszintén szólva én szívesebben olvasnám Zoli csillagásznak az amerikai útjának leírását, mint az ilyen iszapbírkózásban részt venni.
(Azt ígérte, minden héten ír valamit.)

Sean MacTíre 2018.08.27. 19:58:58

@Arthamyr: en Javas vagyok. A kulonbozo allami projekteken kivul amit nem mondanek itt el, bankok voltak otthon, itt meg egy biztositonak dolgozom. Szakmailag nem a csucs, legacy sajnos, de csinalnak mas dolgokat is es egyszer talan lehetosegem lesz atmenni. Amiert megis itt vagyok, az az, hogy hosszu tavu kontraktori lehetoseg van, irtora rugalmasak, 2 napot eleve otthon dolgozom, de ha mas orszzagba mennek vagy tavol Corktol akkor nem kene egyaltalan bejarni. Nagyon csaladbarat, de ugyanakkor kontraktor letemre employee biztonsagerzet es rendszeres fizuemelesek. Es az ido atlag feleben akar erdekes is lehet.

Csak hianyzik az otthoni stressz neha. :D

Arthamyr 2018.08.27. 20:02:39

@Sean MacTíre: Te meg karrierbe nyertél, én az elején cashre optimalizáltam, majd miután az nem volt jelentősen növelhető, elkezdtem a work/life balance-ra. Meg gondolom tróger alak voltam ahhoz, hogy vezető legyen belőlem és nem is maradtam hozzá elég sokáig egy cégnél.

Arthamyr 2018.08.27. 20:03:16

@Sean MacTíre: Nem bírod az ingerszegény környezetet? :) Nem elég a család? :P

Sean MacTíre 2018.08.27. 20:08:32

@Arthamyr: hat jah, de ez szerencse es kihalas is volt, meg a nagy pofam. :) Az elozo vezeto elment Svajcba es en kovetkeztem. Utana meg a masik cegnel ahhoz volt koze a melonak amit az elozonel csinaltam, es annak nagyon megorultek, ugy, hogy dollar jelek latszottak a szemukben, es bar mar kulfoldni munkakeresesben voltam, gondoltam bemondok egy osszeget erre, es nyertem. :) De a leghosszabb az elso munkahelyem volt, 6 ev, onnantol volt egy 3 eves, az bank, a tobbi 1-2 eves, projektenkent, 20 even keresztul, a mostani ir elerte a masodik helyet, 3 ev felett. Itt szerintem maradok meg sokaig.

Az ingerszegeny kornyezettel az a baj, hogy allandoan kesztetesem van valami dragat venni, vagy hegyet maszni vagy motorozni. A csalad idegesito tud lenni, nem stresszes, nem ugyanaz. :0)

Azert is szeretem amugy ezt a helyet mert neha bejon hogy vissza kell lapatolni a szart a loba, es a fel vilag szeme rajtad, akkor erzem, hogy elek. De neha csalodott vagyok, hogy hatarido elott kozlik, hogy latjak nem fer be, akkor majd a kovetkezo release. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 20:13:06

Egy kis OFF, bocs. A Los Angelesi konzul es a Magyar Haz "afferja" kapcsan kivancsisagbol rakerdeztem, kap-e valami tamogatast a magyar allamtol a Magyar Haz...igen, kap!
bgazrt.hu/_dbfiles/blog_files/3/0000018513/DSZ-KP-1-2018_palyazati_eredmenyek.pdf (szep hosszu lista! ;)

Szoval ezt az apro tenyt elfelejtette kozolni az Indexszel Perehazy ;) Ennek fenyeben kisse etikatlanul viselkedett a Magyar Haz, amikor azt a kezet harapja meg, amelyik enni ad neki - ahogy a mondas tartja...(meg akkor is, ha ezt maganemberkent, a sajat FB oldalan teszi (amirol persze tudnia kell, mennyire privat v nyilvanos)...Persze hozzateszem, hogy a konzulnak meg nulla diplomaciai erzeke van elrendezni az ilyen ugyeket, es valoszinuleg a jo kis los angelesi allasat megvedendo muszaj neki mutatni a lojalitasat...;)
ON

Arthamyr 2018.08.27. 20:35:10

@Sean MacTíre: :D Ja, az jó, ha valami probléma áll elő, ami miatt varázsolni kell, általában megcsinálom fél óra alatt, amit az ügyfelek emberei 2-3 napig kutatnának (esetlegesen hiába), és emiatt nagy tisztelet lesz. :) Hátrány, hogy sokszor van kérdésük, hogy mit hogy csináljanak meg, és néha a juniorabb embereik már olyan dolgokat kérdeznek, amit tényleg pár perc lenne megkeresni a neten, nekem meg általában nincs szívem mondani, hogy keressék meg.
Én is 2-3 éves etapokkal nyomtam, a mostani ügyfeleim az előző munkahelyem ügyfelei/beszállítói voltak, így végülis ezek hosszabb kapcsolatok. Egyébként ebbe belement a volt munkahelyem (persze már előtte felmondtam ettől függetlenül), mert őket is megkérdezték, érdekelne, hogy ez megy-e így pl. Magyarországon, a tippem az, hogy nem igazán.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 20:44:35

@Arthamyr: ez: index.hu/kulfold/2018/08/17/los_angeles_fokonzul_magyar_haz_szeles_tamas/

De ahogy mondtam, ez az eremnek csak az egyik oldala...szoval miutan megtudtam, hogy penzt kapnak a magyar allamtol, mindjart kicsit maskent fest a dolog, es arnyalodik a kep ;)

kék madár 2018.08.27. 20:44:36

@Zsuzsi65: amellett, hogy valaki penzt nyer el egy palyazaton miert ne kritizalhatna egy part ketes ugyeit es politikajat? Muszaj ennek az izomagyu szemleletnek Magyarorszagon kivul is ervenyesulnie es megfegyelmeznie egy olyan orszag lakoit ahol meg el a sajtoszabadsag?

kék madár 2018.08.27. 20:45:27

sajto + szolasszabadsag

Arthamyr 2018.08.27. 20:56:15

@Zsuzsi65: Kérdés, hogy a 7m mekkora része a költségvetésüknek. Mindenesetre ez nálam nem ütötte volna át az ingerküszöböt, nem különösebb értelmét látom ennek a Magyar Háznak, a 7m meg nem sok manapság, főleg nálatok, nem tudom, mire elég.
Amúgy simán lehet az egész lista pazarlás, de csepp a tengerben, ennél a NER bugyraiban naponta több tűnik el, és veszíti el közpénz jellegét.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 20:57:45

@kék madár: kritizalni lehet, csak nem etikus (szvsz)...ennek semmi koze a sajtoszabadsaghoz. Nem erzed a helyzet visszassagat? Ha valaki nem ert egyet azzal, amit xy csinal/mond, de nyugodt lelekkel (es gyomorral) elfogadja tole a penzet, az az illeto szamomra etikatlan es hijan az integritasnak...

Sean MacTíre 2018.08.27. 20:59:24

@Arthamyr: nálam is megkérdezték, és általános amúgy is a versenyjogi záradék csak általában komolytalan (jogilag nem tartható).

Arthamyr 2018.08.27. 21:01:01

@Zsuzsi65: Az ország pénze nem a kormány pénze. Attól, hogy valaki a kormányt kritizálja, nem kritizálja automatikusan az országot is.
Ezeket a dolgokat fontos lenne nem elfelejteni, hiába próbálja a Fidesz azt sugallni, hogy ők az ország, és amit ők mondanak, azzal magyarországi emberek többsége egyetért, és aki őket támadja, az az országot támadja. Hát nem.

Arthamyr 2018.08.27. 21:03:03

@Zsuzsi65: @Arthamyr: És a pénz sem a kormányé attól, hogy épp ők pazarolják/lopják esetleg hasznosan költik az ország pénzét.

Arthamyr 2018.08.27. 21:05:39

@Sean MacTíre: Ilyenek mindig voltak, de igen, rohadtul megnézném, hogy tudják érvényesíteni. Ahol komolyan veszik, ott garden leave van, az meg azért nem feltétlenül halálosan rossz, ha 6-24 hónapig semmit sem csinálhatsz, de fizetést azért kapsz. :) Kicsit nehezebb munkát váltani, de nem is vagy annyira rákényszerítve.

kék madár 2018.08.27. 21:11:55

@Zsuzsi65: miert nem etikus? Ha nem lehet kritizalni akkor barki megveheto, pont az a kozpenz lenyege, hogy a forrasa semleges, arra kell kolteni amire adtak, de no other strings attached, kulonben csak korrupciora visszaelesre ad alapot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 21:19:50

@kék madár:" miert nem etikus?"
Hat, lehet, hogy csak nekem vannak ilyen "skrupulusaim", hogy ugy erzem, akinek a nezeteivel/cselkedeteivel nem ertek egyet, attol a penzt sem fogom elfogadni...De hat nem vagyunk egyformak, mindenki mas elveket kovet...;) Szoval akkor szerinted az OK, hogy Orban biralja a nyugatot, de a penzuket (EU-s forrasok) elfogadja? Szamomra ez ugyanaz a kategoria, csak nagyban.

Arthamyr 2018.08.27. 21:35:47

@Zsuzsi65: Szerinted aki a kormánnyal nem ért egyet, ne fogadjon el pénzt az általa kormányzott országtól? Még 1x: az nem a kormány pénze, hanem az országé, és egy normálisan működő országból ez a pénz a kormánytól nagy mértékben független döntéshozók döntéseinek eredményeképp érkezne/nem érkezne. Más kérdés, hogy Magyarországon a Fidesz elég sok dologra rátette már a ragacsos (és mocskos) mancsait, így simán lehet, hogy ezeket a pénzeket is valamilyen csatlósuk osztogatja.
Orbánnal meg nem az a legnagyobb gond, hogy bírálja a nyugatot, vannak dolgok, amiben igaza van. És az EU-s források megintcsak nem Orbánhoz érkeznek (kéne, hogy érkezzenek), hanem az országhoz, és az ország fejlesztésére, felzárkóztatására valók (nem pl. arra, hogy a NER lovagok meggazdagodjanak vagy a Fidesz finanszírozza hatalmon maradásához szükséges propagandát).

Egycseppkétcsepp 2018.08.27. 21:47:17

@Olliék: Nem, a kezdő fizuja itt is nettó 200 ezer, már ha a metrókocsikban levő álláshirdetéseket böngészed :)

kék madár 2018.08.27. 22:16:33

@Zsuzsi65: ertem en, hogy leirva etikatlannak hangzik: Orban Viktor penzt adott neki es o kritizalta. De nem Orban Viktor adta a penzt a sajatjabol (bar az adofizetok penzet a sajatjanak tekinti es ugy is kezeli) es nem kozvetlenul a LA Magyar Haz vezetojenek a zsebebe!
Tehat igy nem tartom etikatlannak, ha a penzt arra koltottek amire adtak es nem magyar allam ellenes kampanyra.
Te hol huzod meg a hatart?
Ha en liberalis vagyok es egy katonai projekten dolgozom, az etikatlan?
Ha valaki republikanus es az EPA-nek dolgozik az etikatlan? (ismerven a republikanus kornyezetellenes, Climate Change tagado politikajat.

kék madár 2018.08.27. 22:22:14

@Zsuzsi65:
"Szoval akkor szerinted az OK, hogy Orban biralja a nyugatot, de a penzuket (EU-s forrasok) elfogadja?"
megint az ordog a reszletekben:
Orban az EU-t olyan kerdesekben biralja, aminek o a legnagyobb nyertese es raadasul hazugsagokkal. Pl. migransok, megeteti a magyar nep naiv reszevel, hogy az EU az a Soros es a Soros meg koszos gyilkos arabokat akar a magyar ember haloszobajaba vezenyelni. Majd ettol a szervezettol penzt fogad el, amit ellop es tobbek kozt erre a hazugsagkampanyra es a hazugsagkampanyt terjeszto mediabirodalomvasarlasra kolti.

gabors 2018.08.27. 22:27:15

@Zsuzsi65: " Ha valaki nem ert egyet azzal, amit xy csinal/mond, de nyugodt lelekkel (es gyomorral) elfogadja tole a penzet, az az illeto szamomra etikatlan es hijan az integritasnak... "

Hmm azert nem a konzul penzet adta a konzul (illetve a palyazat) nem veszed eszre hogy pont azt akarjak letolni mindenki torkan hogy elfogadtad a penzt akkor kussoljal jobb esetben meg nyald a seggunket is ... es ezt a NER-t probaljak mar kulfoldon is nyomni szerintem pont EZ etikatlan hogy barmit elvarnak az adopenzt osztogatok ...

Meg azt is feltetelezhetjuk hogy a Magyar Haz vezetoi nem sajat maguknak fogadtak el a penzt hanem a kozosseguknek es arra is hasznaltak fel. De ettol szemlyesen nehogymar elkotelezetteknek kellene lenniuk egy adott allamparti funkcionarius fele ? Vagy igen ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 22:34:13

@Arthamyr @kék madár: "Szerinted aki a kormánnyal nem ért egyet, ne fogadjon el pénzt az általa kormányzott országtól? Még 1x: az nem a kormány pénze, hanem az országé, és egy normálisan működő országból ez a pénz a kormánytól nagy mértékben független döntéshozók döntéseinek eredményeképp érkezne/nem érkezne"

Ez, bar persze, hogy elvben az adofizetok penze, de akar akarjuk, akar nem, a mi esetunkben a kormany osztja szet, tehat gyakorlatilag a kormanytol kapja, akarki is kapja, nem? :)

Ez a problema akkor gyakorlatilag a "cel szentesiti az eszkozt" moralis dilemmahoz nagyon hasonlit (szvsz), es mindenki az egyeni etikai/moralis meggyozodese alapjan donti el, hogyan is kezeli.
Ahogy fent is irtam, _szamomra_ ez a dolog etikatlan, es ennek semmi koze a politikai partallashoz :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 22:37:15

@gabors: "Meg azt is feltetelezhetjuk hogy a Magyar Haz vezetoi nem sajat maguknak fogadtak el a penzt hanem a kozosseguknek es arra is hasznaltak fel."

:)) a masik LA kozossegi haz maris megszolalt, kerdore vonva a Magyar Hazat, hogy el tudnak-e szamolni azzal a $10K-vel, amit tetojavitasra kaptak? ;) A magyarok mindenhol magyarok maradnak :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 22:41:31

@kék madár: "Te hol huzod meg a hatart?
Ha en liberalis vagyok es egy katonai projekten dolgozom, az etikatlan? "
Igen, pontosan ezert irtam, hogy ez egy "cel szentesiti az eszkozt" jellegu moralis problema, amit mindenki a maga belatasa szerint kozelit meg.

kék madár 2018.08.27. 22:44:07

@Zsuzsi65: meg annyit: en nem fogadnek el penzt a magyar kormanytol, semmilyen szervezet neveben, reszere, mert nem hiszem, hogy meg az en eletemben Magyarorszagbol europai jogallam lesz. De ha valaki meg remenykedik es konstruktivan biralja az orszag vezeteset, azert csak elismeresem.

kék madár 2018.08.27. 22:48:35

@Zsuzsi65: pont azon vitatkozunk, hogy hol van ertelme meghuzni a hatart :)
ha mindenkinek a sajat belatasara bizzuk, akkor pont nem tudunk rola vitatkozni (es kulonben is, en liberaliskent mindenkinek meg akarom mondani, hogy mit gondoljon MOST!!!! ES MINDENKINEK)

kék madár 2018.08.27. 23:11:32

erdemes ranezni a gyerek facebook oldalara
www.facebook.com/almos.sarvari?ref=br_rs
elkepesztoek a hozzaszolasok. Itt tart ma Magyarorszag.

xm95 2018.08.27. 23:31:27

@IT Knight: + a poszt írója:
Megtöröm az évek óta tartó hallgatásom itt a blogon, mert ez most sok lett.
Én megkérdeztem tőletek, tudjátok mi a különbség a butaság és az apátia között? Ti válaszoltatok, nem tudjuk, és nem is érdekel.
És ha ti arcoskodtok, akkor én is egy kicsit. Úgyhogy most felöltözök, és elmegyek kamiont vezetni netto 1,2 millió forintért, miközben a házat 720 fontért bérlem.

Arthamyr 2018.08.27. 23:31:32

@Zsuzsi65: "Ez, bar persze, hogy elvben az adofizetok penze, de akar akarjuk, akar nem, a mi esetunkben a kormany osztja szet, tehat gyakorlatilag a kormanytol kapja, akarki is kapja, nem? :) " - Nem, nem a kormánytól kapja, ezt írtam korábban is, ezt el kellene felejteni. Pont az lenne a lényege egy normálisan működő államnak, hogy a kormány van az államért, az állam pedig a polgáraiért, nem pedig a fordítva. És ez gyakorlatilag is az adófizetők pénze, ez a helyes szemlélet. Az, ha a kormány nagy mértékben a sajátjaként használja, a saját érdekei szerint, etikátlan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 23:31:51

@kék madár: "erdemes ranezni a gyerek facebook oldalara"

Haha, "gyerek" :))) Igy jar, aki publikusra allitja a posztjait ;) ez felhivas keringore a trolloknak :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 23:34:00

@kék madár: "ha mindenkinek a sajat belatasara bizzuk, akkor pont nem tudunk rola vitatkozni (es kulonben is, en liberaliskent mindenkinek meg akarom mondani, hogy mit gondoljon MOST!!!! ES MINDENKINEK) "

Haha, na, akkor itt ertunk korbe a "vita" kerdesben :))
Akkor most mar cask azt mondd meg, miert nem muxik a valasz Chrome-on, csak Explorerben?

Csodabogár 2018.08.27. 23:34:39

@Zsuzsi65: Ilyesmi nem számit itt. Nem tudod a mai fejesek kinek a pénzén tanultak anno angliában angolul? Most már közellenség. Nincs itt olyan, hogy nem bántom azt akitől valamikor kaptam valamit.:-(
Ez van sajnos.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.27. 23:36:32

@Csodabogár: "Ilyesmi nem számit itt. Nem tudod a mai fejesek kinek a pénzén tanultak anno angliában angolul?"

De, tudtam :) Eppen ezert ok konzekvensen etikatlanok ;)

kék madár 2018.08.28. 00:38:00

@Zsuzsi65: nem tudom :( torold a cachet, aztan rebootold a gepet, aztan meg Californiat, hatha alszik a Google :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.08.28. 01:13:44

@kék madár: ok, rebootoltam Californiat, most mar muxik :))

2018.08.28. 03:33:02

"szeretnem kereszteny szellemben nevelni a gyerekem" hahha ez akkora szar duma :)))) en meg olyan kornyezetben szeretnem nevelni a gyerekem, ahol nem szamit, hogy valaki kereszteny vagy akarmi mas. +1 erv, hogy magyarorszag nem az en vilagom. (mondjuk valoszinu az usa bible-belt sem :)) )

borsika111 2018.08.28. 07:45:50

Röviden, nincs az a pénz amiért hazamennék. Szimplán csak azért, mert nem a pénz, hanem a kormány ténykedése miatt és a nem működő rendszer miatt (korrupció, demokratikus alapjogok csorbulasa vagy teljes hiánya, a becsületes élet ellehetetlenítése, a kisemberek elnyomása mind anyagi mind oktatási, mind szellemi vonatkozásban, ésatöbbi) nem bírtam tovább abban a közegben élni és jöttem el. Már hat éve nem élek otthon és egyetlen percig sem bántam meg a döntésmet. Nem könnyű itt sem, de legalább biztonságban es megbecsülve érzem magam, a hivatalos szervek teszik és jól teszik a dolgukat, bármilyen tekintetben (hivatalos ügyintézés - hétköznapi dolgok) emberséges és megértő a hozzáállás, ha probléma van képesek és hajlandóak megoldást találni. Messze nem olyan, mint Magyarországon. De szerintem ez otthon sem pénz kérdése kéne hogy legyen.

Orochimaru 2018.08.28. 07:45:57

@kék madár: OV egy zseni. Tudja, hogy mit akar Kádár népe, plusz úgy osztja meg a társadalmat, hogy soha ne lehessen szó semmiféle együttmüködésről a két oldal között.

Csak a yamaha 2018.08.28. 08:14:17

Ezek jutnak eszembe...
Fiatalság...tapasztalanság...bolond..fizetett...vagy a tűz közelében van..Mert úgy érthető...lenne.

furious ewok 2018.08.28. 09:42:22

Társadalomtudományi phd-vel a cikkíróé a jövő Magyarországon...

Majd ha beszántják a te munkahelyedet is -
mert ne legyen kétséged, hogy mindenki sorra fog kerülni - akkor már te is vágyódni fogsz a szalagmunka után nyugaton... ugyanis itthon is ez fog rád várni, csak sokkal kevesebbért. Kivéve, ha megkötöd a a szükséges kompromisszumokat a pozícióért persze, már ha kapsz rá lehetőséget, de az meg az entellektüel hangulatot öli meg.

Mondjuk ha a jó kapcsolatok révén vagy ott, ahol vagy, akkor nem szóltam, akkor tényleg könnyű az élet. Mondjuk a jó kapcsolatok sem feltétlenül tartanak örökké....

Plumper_ 2018.08.28. 09:42:26

itthon a hó végére marad 200 Ft-od, külföldön 200 Euród.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.28. 12:48:34

Semmi baj nincs ezzel.Ha a poszt-tolónak megfelel otthon, jól meg tud élni, jó a munkája, rendezett az anyagi helyzete és még a családi, szociális háló is kiváló körülötte, akkor nem szabad mozdulni, semmiképpen.
Amúgy sem való mindenkinek a 6árátkelés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.08.28. 12:49:08

A kép meg fotósopp, azt az életben nem egyensúlyozza ki így senki... :-)

Nancsibacsi 2018.08.28. 12:59:08

@borsika111: " nincs az a pénz amiért hazamennék. Szimplán csak azért, mert nem a pénz, hanem a kormány ténykedése miatt és a nem működő rendszer miatt (korrupció, demokratikus alapjogok csorbulasa vagy teljes hiánya,"
Na, innen kezdve hiteltelen a dolog. Mert egy átlagembert - nem pedig fizetett rettegőt -, ezek pont nem érdekelnek. "A kormány ténykedése"? Ki nem sz.rja le? Semmi közöm hozzá. "korrupció, demokratikus alapjogok csorbulása"? Ilyet eleve nem mond, akinek ezt nem tanítják be a pártiskolában.
Az emberek egyszerűek mint a faék: jól szeretnének élni, és szurkolnak a kedvencüknek - vagy éppen az utált "csapat" ellen. Intelligencia kérdése hogy melyiket helyezik előre. Aki a másodikat... hát azért nem is nagy kár, hogy külföldön van:-D

Ami ezen, meg a többi kommancsblogon folyik az tök ugyanaz, mint amit egy fradista kocsmában hallasz az újpesttel kapcsolatban - egy centivel sem vagytok különbek.

LebensraumamOsten 2018.08.28. 13:33:26

Már megint egy kétségbeesett dezinformációs kampánykísérlet a fidesz részéről. Úgy látszik soha nem adják fel, pedig tudhatnák, hogy eleve reménytelen azzal hülyíteni az értelmesen gondolkodókat, hogy Orbanisztánban a legjobb, mert itt szuperül élnek, olcsó minden (röhög a vakbelem), kurva jól keresnek (ja, csak épp a többség nem talál), és milyen csodálatos biztonságban vannak (amikor épp nem késelne meg a cigányok akik majd nemsokára szabadulnak).Komolyan mondom szánalmas, ostoba próbálkozás. Az a sok százezer külföldre szakadt hazánkfia biztos valami mazochista lehet, hogy szeret odakint nyomorogni és rettegni! (bruhaha!)

kronikas 2018.08.28. 14:33:01

@gumicukor1: "Orbánt okolják a kivándorlásért
És hogy ki vagy mi a felelős ezekért a lehangoló adatokért? A tavalyi felmérésben még messze a gazdasági okok, megélhetési kérdések domináltak (58 százalék), politikai megfontolásokat csak minden harmadik ember említett (33 százalék). Mostanra azonban a két tábor kiegyenlítődött, vagyis az embereknek éppen annyira elegük van a politikai hatalom önkényéből, a demokrácia leépítéséből, a gyűlöletkeltő üzenetekből, mint amennyire a jobb megélhetés csábítja vagy a hazai rossz fizetés taszítja őket.

Az első helyen a Fidesz, illetve Orbán Viktor áll, a válaszadók negyede, 24 százaléka hibáztatja őket a megnövekedett kivándorlásért. Ezt követi némileg lemaradva (22 százalék) a magasabb fizetések elszívó hatása, illetve az itthoni, siralmas jövedelmek (16 százalék). Érdekesség, hogy ez utóbbi tavaly még toronymagasan vezetett a magyarázatok sorában, tehát az emberek az itthoni bérekben látták a kivándorlás fő okát. Most ez már csak a harmadik helyre volt elég."

www.vasarnapihirek.hu/friss/nyugatra_tart_a_jovonk

Hoppá...

I-Work 2018.08.28. 15:46:38

@Csodabogár: Optimista számítások szerint is legalább 700.000 magyar lakcímmel rendelkező, magyar állampolgár él külföldön.
Nem csak értelmiség, kisegítőmunkások is, szakmunkások is.

Van olyan statisztika, amely arról számol be, hogy további egymillióan tervezik az elvándorlást az országból. (Nyilván ennyi ember nem tud elmenni,- már nem is igazán van hova, az EU-n belüli migrációnak is vannak korlátai).

Akik elmentek, azoknak csak részben játszott szerepet a döntésében a magasabb bér, - a társadalmi közérzet általában a mérleg nyelve, ha közel azonos érvek és ellenérvek szólnak a maradás és távozás mellett.

A post írójának elgurult a gyógyszere, - már a lakossági energia is olcsóbb (az amúgy drága Ausztriában), mint Magyarországon, ez igaz az élelmiszerekre is és a szolgáltatások nagyobb részére is.
A budapesti ingatlanárak verik Bécset, - de komolyan -, volt olyan alkalom, hogy spóroltam egy nyaralás alatt az itthoni költségekhez képest..

Szóval azért van abban valami, ha így folytatódnak a dolgok, a NER csak saját magát tudja majd meglopni.

Csak a yamaha 2018.08.28. 15:47:50

@gumicukor1: Igen csak a pénzért nincs értelme..Csak ügyi van pár olyan dolog (szinte minden..)ami Magyarban nincs vagy majd nem lesz..Ol-A nyugodtabb és kiszámit6óbb élet..És ez csak lejjebb lesz a nagy kupiban..Mond6 bárki bármit...

Nancsibacsi 2018.08.28. 15:47:50

@kronikas: Magyarán a pénzzel már nincs itthon gond, mégis mennek kifelé az emberek, poltikai okokból. Azt az egyet magyarázd el nekem, hogy ezek a "tömegek" mégis hol a p.csában voltak választáskor? Én egyszerűen nem hiszem el, hogy egy hétköznapi ember olyan szavakat vesz a szájára hogy "politikai hatalom önkénye" meg "demokrácia leépítése" - nekem ez k.rvára sci-fi:
- Jónapot szomszéd, hogy van?
- Hát köszönöm, nem túl jól, mert folyamatosan stresszel a politikai hatalom az önkényével.
Rohadtul reális beszélgetés :-D

Kong.Kinga 2018.08.28. 15:47:50

Április 9.-én majdnem megindultam.

De ezer indok van maradásra.
Az angol nyelvterületeken azt halljuk (ír, angol), hogy büdös migráns a gyerek az iskolában. Svájci főnök veri a kelet eu beosztottait. Általában mindenhol gagyi iskolák vannak. Az egészségügy mindenhol rossz, és sokba kerül.
Ide haza van lakás (hitelmentes), ott bérelni kellene (egy lukat).
Feleségem nem tudna szakmájában elhelyezkedni, vagy nem azonnal, itt jó munkahelye és szakmája van.

Meg azért, csak szeretjük ezt a kurva országot, megszoktuk. Még nincs Saria-patrol. Talán a Fidesz is összeomlik egyszer.

kovacsjanos1988 2018.08.28. 15:47:50

@xm95: szívemből beszéltél :) Üdv a rettentes nyugatról, én 7 éve kerestem annyit mint narancsvérű IT Knight, mégis eljöttünk.

I-Work 2018.08.28. 15:51:43

@gumicukor1: Cimbora, külföldön alacsonyabbak az árak, pontosabban a munkabér vásárlóereje magasabb és mindegy, hogy Ausztriában, Franciaországban, vagy éppen a cseheknél élsz.

Demagóg marhaság, amit írsz.

Egyszerű a döntés: vagy elmegy valaki, általában úgy, hogy felszámol itthon mindent, nem maradnak költségei.
Külföldön jobban és jobb közérzettel fog élni.

Aki ezt nem tudja megtenni, az nem volt eléggé döntésképes.
Az nem kérdés, hogy megéri-e?

Az a kérdés, hogy kinek van lehetősége és motivációja.

I-Work 2018.08.28. 15:55:08

@Arthamyr: Ausztriában kb. 60 jóváírási jogcím van az SZJA-ból, a napközitől kezdve a lakás bérletig, gyógyszerköltségek, autóhasználat, -le lehet írni.
Természetesen a külföldi adórendszerrel az jár jól, aki életvitel szerűen rendezkedett be külföldön.
Egyébként ott is vannak családi kedvezmények is.

I-Work 2018.08.28. 15:57:30

@Plumper_: ... és ha külföldön mész nyugdíjba, akkor az adott tagországban érvényes nyugdíjszámítás szerint kapsz nyugdíjat, ami minimum 1000 Euró.

I-Work 2018.08.28. 16:03:00

@Kong.Kinga: Cimbora, a derogant megkülönböztetésről írsz, az hazugság.
Amit az egészségügyről írsz, hazugság.

Ami igaz, ha nem beszéled a nyelvet, nem biztos, hogy el tudsz helyezkedni a szakmádban.

Budapesten drágább a lakás bérlése is, mint Bécsben és Bécs a legdrágább.
Ismerni kell az országot, ahova menni akarsz. Helyismeret nélkül valóban picsogás a vége.

I-Work 2018.08.28. 16:05:03

@Nancsibacsi: Azért a nagy magyar béremelés vásárlóértékét rontja erősen az a bő 20%-os infláció.
(Ez nem a KSH adat, ez az átlagos polgár fogyasztói kosarának adata.)

I-Work 2018.08.28. 16:11:20

@gumicukor1: Tévedsz cimbora...
Már ismét van arra bőven elegendő politikai ok is, hogy valaki kivándoroljon az országból...

Ne adja Isten, ha a nagy "vérmagyarkodásban" kipottyanunk az Eu-ból, az nagy szívás lesz.

Nem megyek bele részletekbe, de tőlünk nyugatabbra a minimál nyugdíj, illetve a nyugdíj minimum 1000 Euró.

Ezt mindenki kaphatja, aki életvitelszerűen tartózkodik a tagországban, legalább 5 évet ott dolgozott és ott állapították meg a nyugdíját.

Arthamyr 2018.08.28. 16:28:46

@I-Work: És ezt miért nekem írod? :) Nem sokat tudok/írtam Ausztriáról, a kedvezmények/leírások nem érdekelnek, mert a kövérebbekkel nem tudnék élni (otthonról dolgozom, nincsenek gyerekeim, nem járok orvoshoz, nem bérlek lakást stb.) és nem is igazán akarok vele foglalkozni, így is a könyvelőcég csinálja ezeket a dolgokat, de legalább olcsón és én is átlátom, mi van, utánajárás/olvasás nélkül.

Persze másnak még hasznos lehet az info.

Kong.Kinga 2018.08.28. 16:32:58

Április 9.-én majdnem megindultam.

De ezer indok van maradásra.
Az angol nyelvterületeken azt halljuk (ír, angol), hogy büdös migráns a gyerek az iskolában. Svájci főnök veri a kelet eu beosztottait. Általában mindenhol gagyi iskolák vannak. Az egészségügy mindenhol rossz, és sokba kerül.
Ide haza van lakás (hitelmentes), ott bérelni kellene (egy lukat).
Feleségem nem tudna szakmájában elhelyezkedni, vagy nem azonnal, itt jó munkahelye és szakmája van.

Meg azért, csak szeretjük ezt a kurva országot, megszoktuk. Még nincs Saria-patrol. Talán a Fidesz is összeomlik egyszer.

Ellenzéki Tüntető 2018.08.28. 16:33:02

@gabors: "a tobbseg NEM a FIDESZ-re szavazott a fidesznek CSAK a parlamentbe lett tobbsege nagy kulonbseg ...."

Ezzel a logikával az a baj, hogy az emberek még nagyobb része szavazott NEM AZ MSZP-re, annál is nagyobb része NEM A DK-ra, óriási hányada a NEM A JOBBIK-ra, és a legeslegtöbben a NEM AZ LMP-re szavaztak.

Ellenzéki Tüntető 2018.08.28. 16:33:23

@I-Work: "Ne adja Isten, ha a nagy "vérmagyarkodásban" kipottyanunk az Eu-ból"

Ezen 8, lassan 9 éve megy a huhogás,oszt rohadtul nem úgy néz ki mintha kipottyannánk. Szemben mondjuk a britekkel. Egy pár éve még csak vicces volt ez a rettegtetés, mostanra már csak unalmas.

A vicc meg az hogy politikai okokat mondasz, miközben a fizetésekkel jössz. A fizetés az nem politikai ok! Ha valaki most döbben rá, hogy nyugaton jobbak a fizuk, az hol élt eddig? Melyik vezetés alatt voltak Magyarországon nagyobbak a fizuk, mint nyugaton?

Politikai okok, ja.

Ellenzéki Tüntető 2018.08.28. 16:33:29

@I-Work: "A post írójának elgurult a gyógyszere, - már a lakossági energia is olcsóbb (az amúgy drága Ausztriában), mint Magyarországon,"

Olcsóbb a fenéket, Magyarországnál csak Bulgária olcsóbb. Ausztria bőven a középmezőnyben van, kicsit még feljebb is.

ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/7009011/Q22015_electricity_prices.pdf/20dd0c6e-2d95-4689-8dc5-2fc8747ce580

blah 2018.08.28. 16:33:34

bölcsészekre nem vár sehol csillagászati fizetés...

Ellenzéki Tüntető 2018.08.28. 16:52:09

@I-Work: "Optimista számítások szerint is legalább 700.000 magyar lakcímmel rendelkező, magyar állampolgár él külföldön."

Nem, ennyi az országelhagyók száma. Most azt hiszed, hogy ez ugyanaz, de nem, ugyanis azoknak a nagy része visszajön. Másrészt bevándorlás is van, nem csak kivándorlás.

A valós, "nettó" migráció (ki/bejövők aránya) egyáltalán nem rossz Magyarországon, konkrétan többen jönnek, mint mennek. Ezt független nemzetközi statisztikák támasztják alá, linkelek párat:

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf

(crude net migration rate-t kell nézni)

Mivel az előmodera miatt nagyon nehézkes az interaktivitás, egy pár ilyenkor felmerülő kifogásra egyből válaszolnék is:

1. "nem hitelesek az adatok, mert sokan nem mondják meg, ha kimennek külföldre" --> ezek az adatok nem önbevallásos módon készülnek, hanem tükörstatisztikák által, azaz nem azt nézik, hogy ki jelentette be hogy elhagyja az országot, hanem hogy a különböző országokban hány adott országbeli ember jelent meg, és abból következtetnek.

2. "ugyan már kik jönnének Magyarországra" --> Elsősorban visszaköltözők, határontúli magyarok, kisebb részt távolkeletiek és nyugdíjas nyugatiak. Ha látsz pesten török gíroszost, kínai piacot, ha az építkezésen erdélyiek dolgoznak, ha van kollégád aki kinn élt pár évet, ha hallottál holland falvakról, na ezek a bejövők.

3. "de akkor hogy lehet hogy egyre kevesebb a magyar" --> úgy, hogy a gyerekvállalási kedv nagyon alacsony, ez az ún. "természetes fogyás".

4. "ez biztos orbánpropaganda" --> se a knoema, se az indexmundi, se az esa nem a kormány irányítása alatt állnak, aki ilyet mond az csak a kognitív disszonanciát akarja feloldani.

Persze egyszerűbb orbánozni meg mindenszarozni, de ez csak egy újabb kétharmadnak ágyaz meg, szólok előre :D

Occam beretvája 2018.08.28. 16:52:22

@Ellenzéki Tüntető: Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?! XD.

Nancsibacsi 2018.08.28. 16:52:34

@I-Work: Engem nem zavar a 20% infláció - ami azért nem KSH adat, mert őket sajnos nem a ballib pártok irányítják -, ha a fizetésem több mint 20%-al nő évente. Egyébként se én mondtam hogy a fizetés már nagyjából okés, hanem az a baller poszt, amit beidézett akinek válaszoltam. Szerinte csak 16%-ban ok a pénz a kivándorlásnál - nagyrészt Orbán miatt menekül innen mindenki. Hát nem túl sokan menekülhetnek, ha a választásokon ennyit tudnak összehozni...

Ellenzéki Tüntető 2018.08.28. 17:11:53

@Occam beretvája: Ohó, szinte látom magam előtt a filmet :D

Nancsibacsi 2018.08.28. 17:12:01

@kovacsjanos1988: "én 7 éve kerestem annyit mint narancsvérű IT Knight, mégis eljöttünk. "
Persze, a válság közepén, 2.4 milliót - nyilván. Aztán hová mentetek el, valami karib szigetre elkölteni a sok pénzt? Mert dolgozni már nem igen kell neked, ha akkor ennyit kerestél.
Ha már hazudsz, legyen hihető baz....

kék madár 2018.08.28. 17:27:32

@Nancsibacsi: en a "politikai hatalom önkénye" miatt jottem el, es a szomszednak is ezt mondtam reggel.

"Ami ezen, meg a többi kommancsblogon folyik az tök ugyanaz, mint amit egy fradista kocsmában hallasz az újpesttel kapcsolatban - egy centivel sem vagytok különbek."
bal labbal keltel fel?

Ellenzéki Tüntető 2018.08.28. 17:31:42

@Nancsibacsi: Jaj kérlek, én pl. 4x annyit keresek mint ITKnight. Ja és sikeres vállalkozó is vagyok, sok alkalmazottal. Valamint - ezt már tényleg csak az érdekesség kedvéért mondom - eléggé ki is vagyok gyúrva, és a péniszem mérete is messze átlagon felüli.

kék madár 2018.08.28. 17:36:47

@Ellenzéki Tüntető: a magyar atlag messze meghaladja a nyugatit, ugyhogy tisztazd lecci melyik atlag feletti

]{udarauszkasz 2018.08.28. 18:44:16

@Ellenzéki Tüntető: talan,ha tizszazalekkal dragabb Ausztria. Viszont a berek a tobbszorose. A penzem,amit megkeresek, 3/4 reszben Magyarorszagra megy. Ennek a javaresze rezsi,kaja,fixkoltsegek, foleg telefon. A telefondijak pl.tobbszorosebe kerulnek az egyebkent szegeny Magyarorszagon, mint Ausztriaban. (Cserebe a halozat viszont uti az osztrak szinvonalat, a nemetet meg siman kenterbe veri,ezt el kell ismerni.) De annyival nem jobb,hogy mondjuk ugyanaz a dijcsomag Ausztriaban 40 €, Magyarorszagon meg 85.... 200€ folott van a felesegemmel egyutt a szamlank, beleszamitva a tvt,internetet is.
Elelmiszer: valamivel dragabb,mert az eghajlat miatt nagyreszt importra szorul az orszag. Magyarorszagon viszont a jobb eghajlat ellenere gyakran hulladekot talalni a polcokon. Uzemanyag dragabb,de cserebe rosszabb Magyarorszagon. Biztositasok olcsobbak Magyarban, a hitelkamatok viszont sokszorosa. A kajara visszaterve, az se sokaig lesz olcsobb Magyarban. Talan a luxuscikkeknek nem emelkedik az ara, az alapveto dolgoknak viszont megugrott,foleg az uzemanyag,es az elelmiszer. (Uzemanyag Ausztriaban is megugrott.)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.28. 18:54:55

@IT Knight: Mi a fenét csinálsz/csináltál ha neked azelőtt olyan rossz volt,most meg "meg van" a bruttó 1,2 misi??!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.28. 19:19:53

@tsabus UAE:
@Csodabogár:
@Arthamyr:
Na,akkor fogalmazzunk úgy,hogy a posztolónak megvannak a maga korlátai.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2018.08.28. 20:06:02

@]{udarauszkasz: ugyanígy látom, számolom én is.

egyedül az albérletem drágább nominálisan Bécsben, mint BPen, ezen kívül minden költségem alacsonyabb. az élelmiszer ugyanannyi vagy olcsóbb és jobb minőségű, telefon, tömegközlekedés bérlettel olcsóbb, az élet kiszámíthatósága és nyugodtsága pedig megfizethetetlen.

barátok, család és kötődés - ez egy nehéz fejezet, mindenki másképp dönt és nincs jó vagy rossz döntés. egyénileg el kell tudni dönteni, mi a jó.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.28. 20:21:15

@Arthamyr:
@Sean MacTíre:
Mennyetek már szobára!XD
Én még csak a gondolkodásnál tartok,de az itthoni 300 óra munkák után azért kint talán boldogulnék.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.28. 20:21:44

@Kong.Kinga: LOL! Egy olyan fúj nyugat de én nem vagyok ám fideszes komment!:))

@Nancsibacsi: Na,akit ez érdekel megy,akit nem az marad.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.28. 20:21:48

@Nancsibacsi: A kormány ténykedése..ki nem sz.ja le.
Le..nánk mi de ez jön a csapból meg az ablakon stb stb...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.28. 20:21:51

@Ellenzéki Tüntető: Na mi van?Megjöttek az utasítások a pártközpontból?

Azé fideszbirkák is ideértek ahogy elnézem.

Almandin 2018.08.28. 20:22:23

@IT Knight: A rokonságomban van olyan ember, aki brit egyetemre járt, mivel már 17 évesen perfekt angol volt, átlag feletti nyelvtehetségének köszönhetően. Ő pl. tanár lett odakint, még nincs 30 éves. Ritka kivétel. Tehát ha nagyon fiatalon perfekt szintre tudsz jutni angolból és már kinti egyetemre jársz, van esélyed értelmiségi munkára is.
De tudni kell, hogy ez a kelet-európai munkavállalók kis százalékára igaz (sőt, szerintem ezerből egy-kettő ilyen van). A többség, magas szintű nyelvtudás és kellő kapcsolati tőke híján valóban csak fizikai jellegű munkákat kap, jellemzően olyanokat, ami derogál az angoloknak. Ez egy értelmiségi ember számára sokszor nyomasztó lehet. Különösen, ha több évig se sikerül feljebb lépni. A drága lakásviszonyok miatt pedig egy garzont se tud bérelni, az szörnyű lehet, hogy sok évig idegenekkel lakjon az ember egy lakásban. Sőt, én úgy tudom (nem voltam Angliában, ott élők erősítsék meg az infót, ha lehet), hogy arrafelé a kis garzon nem is létezik, a legkisebb lakás is 60 nm körüli. Tehát egy nem túl fiatal diplomás embernek, hacsak nem az éhenhalás elől menekül, nem biztos, hogy megéri kimenni.

Másrészt magánéleti okok is lehetnek amellett, hogy nem megy ki valaki.

]{udarauszkasz 2018.08.28. 20:22:40

@adamskij: Nem Becsben elek, hanem onnan 30km-re, most oszinten a kajat nem nagyon szamitgatom at, a hus biztos dragabb Ausztriaban, a tobbiben mar nem vagyok biztos. Kremturot se nagyon kapni 30-40 centert, mint Magyarorszagon. Viszont a gyumolcsok, a konzervek, edessegek egyertelmuen Ausztria terfelen vannak jobb helyen.
A masik pedig az a magyar mentalitas. A felesegemen is latom, hogy mindenben a sotetet, a rosszat latja, mar bennem is sokszor. Ami meg kiuldoz Magyarorszagrol, az az altalanos irigyseg, a szomszed tehenet kanalvizben megfojto virtus, a lopas, csalas, uzsora, a tezsvir-barat-haveri gazdasag.
Viszont az eghajlat hatarozottan jobb Magyarorszagon. Jo hazamenni nyaralni, de az ottani elet egy biztos hatter nelkul a halalba kuldene.

M. Péter 2018.08.28. 21:25:47

@Almandin: Nem csak London van a világon, Londontól kicsit távolabb sokkal olcsóbban lehet lakást bérelni, pl. egy 1 hálószobás bútorozott lakást rendes környéken have 500 font alatt, így már a minimálbérből is meglehet élni.

Arthamyr 2018.08.28. 21:28:46

@Almandin: "Sőt, én úgy tudom (nem voltam Angliában, ott élők erősítsék meg az infót, ha lehet), hogy arrafelé a kis garzon nem is létezik, a legkisebb lakás is 60 nm körüli." - Ugyan nem ott élek, de sokszor megfordultam Londonban, meg sok ismerősöm is ott lakik: van kisebb lakás, a 60nm már közepes, az más kérdés, hogy nem lényegesen olcsóbb egy 45nm-es.

Arthamyr 2018.08.28. 21:33:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: A hatékonyság sem mindegy ám, ugye van, aki 10 óra alatt csinálja meg, amit más meg 1 óra alatt. :) Viszont valóban, a havi 300 óránál rosszabbul igen valószínűtlen, hogy járnál, már ha IT-sként helyezkedsz el, még 3 műszakos+túlórás support melóval sem érnéd azt el.
Az más kérdés, ha unskilled munkát (pl. a sztereotipikus londoni mosogató) vállalsz el, azokról nincs közeli tapasztalatom, de hallottam rémhíreket másodkézből...

gabors 2018.08.28. 22:08:39

@Ellenzéki Tüntető: "@gabors: "a tobbseg NEM a FIDESZ-re szavazott a fidesznek CSAK a parlamentbe lett tobbsege nagy kulonbseg ...."

Ezzel a logikával az a baj, "

Ez nem logika ez tenykerdes .... es csak egy valasz/javitas volt egy kommentre ahol eppen ismetelte azt az idiota hazugsagot hogy a tobbseg a fidesz-re szavazott ...

Ismetlen hatha igy jobban erted a FIDESZ-re meg mindig nem szavazott a tobbseg (a tobbseg gyengebbek kedveert meg mindig 50%+1) a leveles trukkel sem jott ossze az 50% ...

gabors 2018.08.28. 22:17:40

201 komment egy NEM LEPEM at a hatart posztra...

bloggazdanak lehet ilyen cikkeket kene tobbszor betenni er ugy tunik nagyobb az erdeklodes mint a kulfoldi eleteket/torteneteket bemutatokra ....

vándor madár 2018.08.28. 22:24:53

@I-Work: "és ha külföldön mész nyugdíjba, akkor az adott tagországban érvényes nyugdíjszámítás szerint kapsz nyugdíjat, ami minimum 1000 Euró."

Ezt hol hallottad?, mert ilyen sehol sincs. Tanulmányozni kell pontosan az EU -s irányelveket és a mindenkori helyi törvényeket, nem féligazságokkal dobálózni. Az Európai Unióban minden migráns munkavállaló részarányos nyugdíjat kap minden országban arra az időre, amit ott biztosításban töltött.

Ausztriában van olyan, hogy az öregségi nyugdíjat kiegésztik havi 1000 euróra, amennyiben az alacsonyabb, de ehhez 30 év biztosítási idő kell. Ez nyilván a létminimumhoz elég, különben nem dobálná az állam senki után a pénzt.
Aki nem ott szerezte mind a 30 évet, annak kérvényre beszámít(hat)ják a más EU országban szerzett biztosítási időt, de hogy pontosan mit számítanak be, azt majd ők mondják meg. Gyakorlatilag mindenhol a nem munkában töltött biztosítási idő átvétele ill. átszámítása problémás, ilyenek pl. gyermekgondozás, szülőápolás, tanulmányok, katonasági idő, munkanélküliségben töltött idők vagy mittudomén.

De hogy mennyire nem éri el az 1000 eurót a nyugdíj Európában és ez csak rosszabb lesz, álljon itt a két legjelentősebb ország példája:

1. Nagy-Britannia heti állami nyugdíj 2018-ban 164,35 £,

2. Németország minden második öregségi nyugdíjas nyugdíja nem éri el a havi 800 € -t és 62%-nak a nyugdíja az 1000 € -t. Egyébként éppen most vitatkoznak rajta, hogy a nyugdíjnivót még lejjebb viszik 43%-ra.
Mindenkit vígasztaljon az a tudat, hogy ott legalább segííííííílyt adnak, mielőtt éhen halna, de előtte beszántják az ingatlanát, ha esetleg volna neki.
Ahhoz viszont 5 évig egy EU országban kell élni, hogy az ember megszerezze az állandó ott tartózkodás jogát (nyugdíjas korban is). Nyugdíasként csak akkor tud valaki más országban letelepedni, ha van elég magas jövedelme az ottani előírt létminimumhoz.
www.diefreiemeinung.de/2018/07/jeder-zweite-rentner-bekommt-unter-800-euro-ist-netto-weniger-als-ein-asylbewerber-bekommt-neue-wohnsiedlung-fuer-sozialhilfe-beziehende-migranten/

Jessss 2018.08.28. 22:48:47

Nagy bullshit hogy otthon nagy kiralysag van. nagy csorosag van. mitol vannak otthon ugy oda? A 400-500 nettotol? persze h keresnek otthon is joval tobbet. De nagyon sokan nem tudjak milyen a jolet. Es igen is ha egy kicsit vki ratermett kulfoldon nagyon jol el van.

stoilt 2018.08.28. 22:48:57

Kicsit fáj, hogy itthonmaradóként nem lehetek értelmiségi, mert engem biztos nem zavar, ami itt megy. Jelentem, igenis zavar. Csak szerintem erre nem az a megoldás, hogy hátat fordítok a problémának és csapot-papot (családot, barátokat, stb.) itthagyva elmegyek. Maradok és igyekszem olyan emberré válni, akivel én is szívesen laknék egy országban. Becsületesen dolgozom, fizetem az adókat, tisztességgel nevelem a gyermekem (majd ha lesz), építem a közösséget, szóval igyekszem hasznos tagja lenni a társadalomnak. És 4 év múlva újra elmegyek majd másra szavazni.
Én megértem, ha valaki megy, el tudom fogadni. Azt is elhiszem, hogy valakit a politikai helyzet üldöz el, azt is, ha anyagi, magánéleti, vagy egyéb megfontolásokból megy. Én is gondolkodom rajta, nálam a kalandvágy, és a komfortzónámból való kiszakadás utáni vágy a hajtóerő. Viszont úgy tűnik egyelőre maradok, ugyanis - akárcsak a posztoló esetében - anyagi visszalépéssel is járna a külföldre költözés. Bár ahogy nézem, ezt elég kevesen tudják elképzelni, de itthon is lehet jól keresni még akkor is, ha nem csókos haver vállalkozó az ember. Azt persze aláírom, hogy elég kevesen lehetünk ezzel így, nem általános ez.

2018.08.29. 01:24:52

@geegee: az nem otthon, hanem magyarorszagon :)

2018.08.29. 01:26:09

@Nancsibacsi: az nem hazamennek, hanem visszamennek magyarorszagra.

2018.08.29. 01:57:30

@stoilt: "Csak szerintem erre nem az a megoldás, hogy hátat fordítok a problémának és csapot-papot … Becsületesen dolgozom, fizetem az adókat"

Volt ido, amikor en is igy gondoltam. 2000-tol kezdve csak tisztan bejelentett melohelyeim voltak (programozokent eleg magas, 2000-ben pl brutto 620e), es buszke voltam ra, hogy becsuletesen elek, meg akkor is lyukasztok jegyet a bkv-n amikor "ugysem jon ellenor", mivel nem az a lenyeg, hanem szolgaltast veszek.

Mindig furcsan neztem azokra, akiket nem erdekelt, hogy hogy lesz nyugdijuk a feketen kapott fizetes mellett, ok meg azt mondtak, hogy "ahhh, hol van az meg, addig annyi minden fog valtozni"

aztan mi lett az eredmeny? az elso nagyobb gennyes huzas a nyugdijpenzek elnyulasa volt. Persze a tobbseg leszarom tipusu ember a fekete fizetese mellett nem vesztett sok penzt, es a leszarom hozzaallasuk mellet nem fogtak fel, hogy ez nem csak a penzrol szol, hanem hogy belealljanak a kormany gennyes huzasa ellen, hogy ne lassak, hogy mindent megtehetnek.

Szoval a becsuletessegemmel vegul en lettem a belebukott balfasz, es pont azok miatt akiknek a szekeret az akkori hozzaallasommal (meg amivel te is elni akarsz) az atlagnal sokkal jobban toltam.

Az eljovetelem elotti hetekben mar annyira tele volt a tokom, hogy a kisebb boltokban mindig mondtam, hogy ne usse be az arat a penztargepbe, en mar jocskan leadoztam. Azota is kenyszerem van, hogy visszavegyek valamit az orszagtol, ami tudom, hogy beteg, meg nem is sok modom van ra, csak max annyi, hogy ha latom a billegoket, akkor tolom nekik, hogy jonni kell.

plusz popkornnal varom, hogy bezuhan az orszag, es ott fogok rohogni, hogy csesszetek meg, ez kellett nektek, ezt erdemlitek. es tudom, hogy ez is beteg. meg te is az vagy, ha meg mindig igy gondolkodsz :D

Nancsibacsi 2018.08.29. 08:47:53

@]{udarauszkasz: "A telefondijak pl.tobbszorosebe kerulnek az egyebkent szegeny Magyarorszagon, mint Ausztriaban. "
Hello Data 5520 Ft - vagy ha euroban akarod, 17-18 eur -, és ebben korlátlan net van, 5.5GByte EU roaminggal. Mivel ma már mindenki vibert használ, ezért ettől jobb csomag nemigen kell. Szóval a 40 euros osztrák csomag az pont 2x annyiba kerül, és valószínűleg kevesebbet tud:-D
De nézhetjük a lakás árakat, és a hozzájuk tartozó bérleti díjakat is (kb azonos színvonalú lokációban), a szolgáltatások díjait (még a WC is 3x, a parkolás is duplájába kerül, egy belépőjegy hasonló helyre 2-3-4x), és kijön az hogy csak az alsó polcról származó osztrák/német szalámi olcsóbb mint nálunk.

Nancsibacsi 2018.08.29. 08:54:44

@LepesMez: Azt vágod, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál törvény garantálta, hogy a befizetésedből 4%-ot lenyúlhatnak minden évben? Igen, most is lenyúlhatnának, amikor a bruttó hozam volna 1-2%. Ez a 4% amúgy annyira g.ci sok pénz volt anno, hogy konkrétan nem tudták elkölteni. A cimborám egyik nagy nyugdíjpénztárnál dolgozott, na ott ebből a 4%-ból fizették a TELJES BIZTOSÍTÓ irodabérleti díját, aminek ők a 10%-át használták. Emellett RENGETEGET keresett, NAGYON KEVÉS munkával (napi 1 óra nettó). Akinek esetleg dolgozni volt kedve, az meg g.ci sok prémiumot kapott. Mikor elment a cégtől, és visszatapsolták 1 hónapra - mert senkinek se volt kedve dolgozni, és lett volna valami meló -, konkrétan egy új autót vett abból a pénzből, amit arra az 1 hónapra kapott.
A magánnyugdíjpénztárak leginkább arra voltak jó, mint a Sodexho: az MSZP pénzmosodái. Amit a Sodexho megcsinált 6%-ból, plusz az összes be nem váltott utalvány ára az övék maradt - csak ez éves szinten több milliárd Ft volt, azt most a SZÉP kártya szolgáltatók megcsinálják 1.5%-ból, plusz a bennragadt pénzeket visszautalják a cégeknek (tudom, ez a visszautalás meg fog szűnni - leginkább azért, mert a cégek nem szeretnék ezt visszakapni, mert a kis cégek többet fizetnek a könyvelőnek érte, mint ami bevételt okoz).

Arthamyr 2018.08.29. 09:16:52

@Nancsibacsi: Én anno nem léptem vissza az államiba, így megtarthattam a számlám.
Az hogy van, hogy már kb. 7 éve nem fizettem egy fillért sem a magánnyugdíjamba (leszámítva az éves fenntartási költséget, ami ezrelékekben mérhető, de az egy fix összeg, szóval ha több pénzed van kevesebb, ha kevés több), és mégis minden évben több lett? Több, mint 1-2%-kal lett _több_.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.29. 12:45:56

@Arthamyr: Na jó,nem mindenben vagyok a leggyorsabb!:))
Saját szakmában fizikai munkában helyezkednék el..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.29. 12:46:10

@stoilt:
@LepesMez:
Szoktam mondani,hogy mi vagyunk a világ leghülyébb legokosabb nemzete.
Lehet küzdeni de ha van pár millió megvezethető agyhalott idióta akkor cseszheted.
Azon kívül ebben az országban 2 normális emberre jut 3 istenbarma 5 idióta stb...
Vannak itt jóravaló rendes emberek akik többet érdemelnek de itt van mellettük a sok kretén is.
Itt az emberek gondolkodását kéne megváltoztatni,az meg rohadt sok idő már ha lehetséges egyáltalán.
Ha csak egy élete van az embernek akkor minek bassza el itthon?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.29. 12:46:30

Most jöttem rá!
El kell menni és amikor viki meghal haza lehet jönni!

2018.08.29. 13:24:43

@Arthamyr: en sem leptem eloszor vissza. aztan nem sokkal a kijovetelem elott kaptam egy normal postai levelet, amikor az aranykor zarta a kapuit, hogy ha nem mondom meg mi legyen, akkor megy az egesz a kamatokkal az allamiba. en meg ugy voltam, hogy a kovetkezo ilyennel kulfoldrol lakcim nelkul nem biztos, hogy a normal postai level eljut majd hozzam, szoval visszaengettem a zsetont suru anyazasok kozott, hogy legalabb a kamatot megkapjam.

Nancsibacsi 2018.08.29. 13:27:23

@Arthamyr: Évi 1-2% a hozama - ami valljuk be: lóf.sz, ahhoz képest hogy ez nem egy állampapír, hanem általában vegyes portfólió. Volt az hogy hozott 10%-ot is a megtakarításra. Mondjuk nem tudom te mire állítottad be - lehet állampapírokra, azért ilyen alacsony.
Mivel nem fizetsz be, így a befizetett összegből nem húzzák le a 4%-ot. Nem a teljesből vették le, csak az adott évi befizetésből. Ami nem tudom 4% maradt-e, de a nagy államosítás előtt pontosan ennyi volt.

2018.08.29. 13:30:00

@Nancsibacsi: a 4%-kal (?tenyleg annyi?) egyutt is eleg kover realhozam kepzodott. az allami nyugdijrendszerben hogyan is allnak a realhozamok a befizetett penzed utan?

2018.08.29. 13:33:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: szerintem mar most keso. annak az orszagnak, ha varazsutesre eltunne OV es bandaja, plusz megjelenne valami ertelmes ellenzek, kb 20-30 ev kellene, hogy kikupalja magat. ezek nelkul meg nem tudom, hogy valaha ki fogja e magat kupalni. Csak gondolj bele, hogy lehetne megtisztitani az osszes szervezetet, ahhova 8 ev alatt bekoltozott a megfelelo "vezetes" + a hozzaerto gerincesebb emberek mar reg elmentek maguktol, vagy kirugtak oket...

Arthamyr 2018.08.29. 14:48:25

@Nancsibacsi: "Több, mint 1-2%-kal lett _több_. " - Ezt írtam, nem azt, hogy 1-2%. Egyébként az 1-2% (sőt, a 0%) is jobb lenne, mint az állami, ami nincs is meghatározva, hogy mennyi, és nem személyre szóló, csak bedobom a feneketlen kútba szerintem a mai napig nem lehet ellenőrizni, hogy mekkora a befizetésem, és a nyugdíjat mindenféle képletekkel számolják ki, a befizetésemet meg elköltik most, aztán majd abból fizetnek be, amit más később befizet, amikor én leszek nyugdíjas. Már ha lesz elég befizetés, ha nem akkor így jártam. Ennél még az is jobb, ha nincs nyugdíj, és veszek mondjuk ingatlant befektetésnek, aztán bebukom. De akár még a nemesfém vagy korrektebb állampapírok is jobbak lennének... Ez egy szar rendszer, és a leváltásának csíráját szántották be.

Emlékeim szerint a max. 4%-ot levették mindenféle befektetési alapnál, minél kockázatosabb, annál többet, nem csak a nyugdíjnál, a nyugdíjcélú befektetés annyiban különbözött, hogy azután talán járt valamiféle adójóváírás? Sőt, tudtommal ma is leveszik, bár nem néztem utána. És a tözsdén is elég magas jutalékokat vesznek le, ha kereskedsz...

Arthamyr 2018.08.29. 14:52:09

@LepesMez: Ja, nekem is megszűnt már 2 cég, most a harmadiknál vagyok. :( Szerencsére elektronikus a kommunikáció, így látom, mi van. Én egyébként elvből nem léptem vissza, nem azért, mert annyira számít, nem fogok a nyugdíjkorhatárig dolgozni, az sem biztos, hogy megélem. Viszont akkor is a lehető legkevesebbet akartam adni patkányéknak, hogy utána azzal villogjanak, hogy milyen faszán megy a gazdaság. :/

somlobodog 2018.08.30. 08:22:44

@Nancsibacsi: pénztár témában (is) hazudsz mint a vízfolyás. Sok eszed sincs mert ezt a neten a teszed ahol minden parasztnak így nekem is elérhető a Google:

"A 255 milliárd forintos vagyon 2017-ben 8 százalékkal nőtt a befizetéseknek és a hozamoknak köszönhetően. Az MNB adatai szerint a pénztártagok átlagosan felét kétharmadát helyezik nagyobb kockázatú, épp azért nagyobb hozamú növekedési portfólióba, ezen növekedési portfóliók az MKB Nyugdíjpénztár kivételével csak tavaly 10-11 százalékos nettó hozamot produkáltak, vagyis a költségek levonás után ekkora volt a hozam 2017-ben."

"Az MNB közölte magánpénztárak tízéves vagyonnövekedési mutatóit is: eszerint az elmúlt tíz évben a klasszikus portfóliók 2,5-4,8 százalékos hozamot biztosítottak évente, miközben kiegyensúlyozott és növekedési portfóliók évi 7, illetve 8 százalék körüli hozamot produkáltak, mindezt úgy, hogy az elműt évtizedben az átlagos éves infláció csupán 2,7 százalék volt, vagyis a magánpénztárak többsége évi 4,5 százalékos reálhozamot hozott össze az 2007 és 2017 között minden egyes évben."

Na setalj el szépen és a kedves családod körében hazudozz hátha ők nem ismerik még az írás olvasás tudományát.

Nesze itt a forrás is - MNB - ami Matolcsy haverode, úgyhogy hihetsz neki. Segítek egy kicsit: a nettó hozamráta oszlopot nézegesd

www.mnb.hu/letoltes/nyugdijpenztari-hozamok-2003-2017.pdf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása