oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. július 10. 06:30,  Kertvárosi iskolák Amerikában 118 komment

2018. július 10. 06:30 Határátkelő

Kertvárosi iskolák Amerikában

Az amerikai iskola számtalan film és könyv helyszíne – csakhogy létezik-e egyáltalán olyan, hogy „amerikai iskola”? Ezt a kérdést tette fel az Egyesült Államokban élő Viktor, aki lánya példáján meg is válaszolta. Nagyszerű, egyszerre informatív és nagyon érdekes poszt következik (a képeket köszönöm Viktornak).

cim_161.jpgEz is egy választható tantárgy

„Az amerikai oktatásról elég sok tévhit kering, és ezek általában nem valami jók. Nem mondom, hogy ezek teljesen alaptalan dolgok, csak éppen nem lehet őket általánosítani az egész országra, sem államra, de még a városok zömére sem. A következőkben a saját tapasztalatainkat osztom meg, ami aztán szintén nem lesz általánosítható, de talán érdekes, hogy ilyen is van.

Miért éppen Amerika?

Mi nem pénzügyi okokból költöztünk külföldre, mind a ketten jóval átlag feletti fizetéssel és szép karrier ívvel éltük az életünket 40 felé közeledve, 2011-2012 körül a „nagy megdöbbenés” idején.

Miután végigjártuk a fázisokat a 2009-es „Mi soha nem élnénk másodrangú polgárként külföldön”-től a 2013-as „Most már menjünk minél hamarabb, mielőtt visszatérünk 1960-ba”-ig, el kellett döntenünk, melyik legyen a célország.

Anglia nem tetszett, én pedig német nyelvű területre nem szívesen mentem volna. A szomszédaink nem sokkal korábban mentek Új-Zélandra, és az ország sok paramétere tetszett nekem is. Angol nyelv, a világ egyik legkevésbé korrupt országa.

Egy gondom volt vele, hogy túl kicsi a lakosságát tekintve, ezért talán kevesebb mozgolódási lehetőség van ott, mint egy Anglia vagy Németország esetén. Ennek ellenére az volt a terv, hogy 1-2 évet eltöltünk Angliában az akkori cégemen keresztül, ami kényelmes és biztonságos hátteret adott volna az aklimatizálódásnak, majd onnan ugrunk Új-Zélandra.

Jeleztem is a manageremnek, hogy ha nyílik angliai projekt, akkor engem nyugodtan relokáljanak. Ezzel bekerültem az amúgy 20 000 fős, több kontinensen jelenlévő IT-cég „Internal Mobility” adatbázisába.

Miközben vártunk az angliai projektre, a managerem egyszer odajött, hogy nem érdekelne-e egy projekt az USA-ban. Akkoriban nekem is annyi elképzelésem volt az amerikai életről, mint legtöbb magyarnak - ami egyébként nem volt túl jó.

Művigyorgós, felületes emberek, nem túl jó iskolák, 100 ezer dolláros kórházi számlák és három lépés után kirabolnak az utcán, ha este sétálok. Emiatt Amerika nem is szerepelt a potenciális országok között.

Azért nem mondtam azonnal nemet, kértem gondolkodási időt, hogy kutathassak egy kicsit. Ezalatt kikerestem a céges adatbázisból magyarokat, akiket a cég az USA-ba relokált, és beszéltem velük Skype-on.

Ők meglepően jókat nyilatkoztak, még kettővel elosztva is tetszett a dolog. Még egy kis kutakodás és családi tanácskozás után eldöntöttük, hogy jó, legyen az USA az új otthonunk.

Hogyan keressünk iskolát?

A kiköltözés nehézségeiről most nem írnék, inkább arról, hogyan kerestünk iskolát a lányomnak. Pár hónapja egy cikkíró leírta, hogy Magyarországról nézték ki az iskolát, és az alapján, hogy hova költözzenek. Ezen aztán páran csodálkoztak.

Pedig ez gyakori, hogy interneten begyűjtik az adatokat az iskolákról, választanak iskolát, és ahhoz lakcímet. Miért? A rövid válasz: zárt, lakcímhez tarozó iskolakörzetek és növekvő gazdasági szegregáció. Avagy egy ábrán szemléltetve:

abra_1.jpgAz ábrán az iskolakörzetben lakó szülők anyagi helyzete és a gyerekek iskolai jegyei közötti összefüggés látható. A gazdag Westporton a gyerekek jóval jobb tanulók az átlagnál.

A hosszú válaszhoz végig kell gondolnunk, hogyan működik egy nagyváros (pl. New York) és környezete. Egy ilyen helynél 5-20 millió emberről beszélünk, melósok és magasan képzett emberek.

Mint ahogy Budapesten is vannak jobb/rosszabb kerületek, ahol kerületenként más az emberek összetétele, ez itt hatványozottan érezhető. Egyrészt a jóval magasabb emberszám miatt itt nem szegényebb/gazdagabb kerületek vannak, hanem szegényebb/gazdagabb városok.

Másrészt a pénzügyi különbségek nagyobbak egy melós és egy magasan képzett szakember között, így a szegény városok látványosan szegényebbek, mint a gazdag városok.

Harmadrészt a gazdag városokban olyan magas az ingatlanadó, hogy egy megörökölt vagy család által összedobott házat az ember nem tud fenntartani állandó magas jövedelem nélkül, így a „nem oda valók” kikopnak.

Mi Connecticut államban lakunk, New York vonzáskörzetében. A városok itt egymást érik, egymásba vannak nőve, és nagyjából egymáshoz hasonló méretű területen helyezkednek el. Annyi különbséggel, hogy amíg Bridgeport 20 négyzetmérföldjén 145 ezer ember él, addig Weston 20 négyzetmérföldjén 10 ezer.

Még egy plusz faktor, hogy sokan New Yorkba járnak be dolgozni. Ennek megfelelően a New Yorkhoz közelebbi városok drágábbak, sokan hajlandóak többet fizetni a rövidebb munkába járási időért.

Nos, ha valakinek adott a munkahelye, és ez pl Greenwich, és vannak gyerekei, emiatt fontos az iskola, akkor fog egy ilyen térképet.

abra_2.jpg

A térképen az iskolák pontozása látható, a zöld pontok jó iskolák, a pirosak rosszak, a sárgák közepesek. Ahol kevés iskola van, azok ritkán lakott területek (kertesházak hatalmas telekkel). Ezek a pontok különféle statisztikák, mérések alapján kerülnek számításra.

Ezután kiválaszt egy közeli zöld foltot (mint Greenwich), majd sokkot kap az áraktól (medián ház ár $2 000 000), ezért ugrik a következő zöld foltra, ami egy kicsit messzebb van, így jut New Canaanba vagy Darienbe ($1 400 000).

Sokaknak ez is sokk, így lépnek hátrébb Westport, Wilton, Weston környékére ($800 000). Majd szépen így tolatnak, amíg a várható munkába járási idő túl nem lép egy türhető limitet, amikoris visszalépnek egy közeli sárga foltra.

Ha még mindig drága, kezdenek megint tolatni - és ez így megy, amíg találnak egy elfogadható pontot az ár/iskola/távolság háromszögben, remélhetőleg hamarabb, mint ahogy elérik Bridgeportot ($160 000), a vörös foltot jobboldalt.

Ezt a stratégiát követtük mi is, és Greenwich-től 30-40 percnyit tolatva hátrafelé megállapodtunk egy zöld foltban, ahol találtunk egy számunkra megfizethető kb 140 nm-es házat, egy félholdas - itt kb. átlagos méretű - telken.

Jól hangzik? Majdnem, leszámítva, hogy ez ebben a városban a „proli-negyed”, aminek később lesz jelentősége. Igen, IT-szakemberként, jelenleg kb $160 000 éves jövedelemmel mi itt a csóró harmadba tartozunk, a medián (férfi) fizetés a városunkban $200 000. De egyelőre örültünk, hogy az állam egyik legjobb iskolakörzetébe sikerült letelepednünk.

Beilleszkedés az iskolába

A lányom 10 éves volt, amikor kiköltöztünk, 3 héttel az itteni iskolaév vége előtt. Ő reménykedett benne, hogy nyár végéig már nem kell iskolába mennie, de én erőltettem, hogy kóstoljon bele, már csak azért is, hogy ráébredjen, hogy nem tud angolul, hiába vett kb. 50 magánórát angolból, és tudja mondani, hogy „the sky is blue”.

Ezt az első napon ő is belátta, de ennek ellenére élvezte az iskolát. Kapott egy iPad-et, és a google translate-tel próbált a többiekkel kommunikálni, ami nem volt hatékony, de jó mókának tartották.

Azonnal lettek barátai, az első benyomása egyébként az volt, hogy „itt mindenki kedves, még a fiúk is kedvesek". Azóta amúgy kicsit árnyaltabb a véleménye.

A 3 hét iskolai tapasztalata alapján belátta, hogy erőltetni kell az angolt, így szerencsétlen gyerek egész nyáron a Duolingóval gyakorolt, szavakat és kifejezéseket magolt napi több órában, kapott egy amerikai babysittert is, akit mondjuk annyira nem szeretett.

Az erőfeszítések ellenére összel még mindig nem volt használható angolja, elmondása szerint a következő tavaszra érte el, hogy már mindent ért, és a tanév végére kivették a külföldiek számára működtetett ESL programból, azaz nem tekintettek rá tovább úgy, hogy hátrányban lenne a nyelv miatt.

Az első teljes évét az 5-ik osztállyal kezdte, ez megfelelt a magyar osztálybesorolásának. A pletykák/vélemyények alapján arra számítottunk, hogy majd könnyebb lesz, de például matekból már előrébb tartottak, mint Magyarországon. Az igazán érdekes dolgok azonban 6-ik osztálytól kezdődtek.

Kreditrendszer hatodiktól

Mindig össze voltam zavarodva attól, hogy a mi középiskolánkat itt High Schoolnak mondják. Ez azért van, mert az USA-ban a 6-8 osztály (néhol 5-8) az külön iskola, amit Middle Schoolnak hívnak.

A szétválasztásnak oka van, a Middle School egy teljesen más rendszer, mint az alsóbb osztályok. Middle Schoolban itt az egyetemeknél megszokott kreditrendszer van. Ez azt jelenti, hogy nem mindenki ugyanazt tanulja.

Azért annyira nem szabad a választás, mint egy egyetemnél, tehát a kötelező törzs elég kötött. Inkább arról van szó, hogy ekkorra már kiderül, hogy pár gyereknek jobban mennek a humán tantárgyak, másoknak a matek, valaki pedig jó nyelvekből.

Ekkor az adott gyerek ugynevezett „AP” (advanced placement) tárgyat vesz fel, ahol az átlagosnál nagyobb mélységben-tempóban tanulják az adott tantárgyat. A lányom matekból vett fel AP osztályt, így ők 8-ik végére eljutottak a normál high school anyag közepéig, a high school-osok pedig egyetemi matekot tanulnak.

Mi ennek az értelme?

Egyrészt egyetemi felvételnél előnyt jelent, másrészt pár egyetem ezt el is fogadja teljesített tantárgyként, és ott tanulhatnak a diákok mást vagy még advancedebb tantárgyakat - vagy csak kevesebb kreditet vesznek fel.

Plusz, akinek érzéke van egy tantárgyhoz, nem unja szét magát az átlaghoz tervezett tempó miatt. Ezen kívül van pár választható „mini” tantárgy, ezek negyed vagy fél évesek, ilyenekre kell gondolni, mint főzés.

A kreditrendszer miatt a Magyarországon megszokott osztálytársak sincsenek. A gyerekek az egyéni órarendjük szerint vándorolnak teremről teremre, minden órán másokkal dolgozva.

Így nyer értelmet az amerikai filmekből ismerős „nem tudod ki vagyok? Mögötted ülök matekon!”, amit eddig soha nem értettem, hogy nem ismeri valaki az oszrálytársát. Hát úgy, hogy nincs osztálytárs. A barátok pedig a kajáldában találkoznak a megszokott asztaluknál - ez szintén ismerős lehet a filmekből.

Tantárgyak és tanulás

Tantárgy típusból kevesebb van, nincs például külön fizika, kémia meg biológia, hanem egy összevont science, így egy témát több aspektusból tudnak vizsgálni, ugyanaz a tanár a témakörön belül el tudja mondani az odatartozó fizikát majd átcsúszik kémiába.

A social studies pedig történelem, politológia, földrajz, kulturális dolgok, filozófia, vitakultúra, ilyesmi. Ezekből a tantárgyakból minden nap van, tehát ha egy téma nem fér egy órába, nem három nap múlva folytatják, hanem másnap.

Tanulni másképpen tanulnak, mint Magyarországon, rengeteg projektmunka van, késziteni kell sejtmodellt vagy növénymodellt, naprendszer-modellt, anyagot kell hozzá keresni az interneten, előadást tervezni belőle majd előadni, vagy kisfilmet csinálni.

Néha adott témákból vitanapokat csinálnak. Sokszor a gyerekek maguk között osztják fel a feladatot, a csapatmunka és együttműködési készség egész kis kortól (day care és kindergartenek fő programja) fontos szerepet játszik, ez óriási különbség Magyarországhoz képest (és hatalmas hátrány Magyarországnak, ami az emberek/munkaerő mentalitásában jelentkezik).

Ami eddig legjobban tetszett, az egy egyiptomi tárlat felépítése volt, mindenki készített leletet, felépítettek egy múzeumi tárlatot, aztán egyik este a szülöket végigvezették a gyerekek a tárlaton, beszélve az egyiptomi leletekről.

egyiptom_1.jpg

egyiptom_2.jpg

De volt már music beadandónak telefonnal felvett beat box, tartottak ógörög színházi előadást a szülőknek (social studies).

A gyerekek saját laptopot kapnak kölcsön az iskolától, amit itthon tartanak, azon be van állítva minden, amivel dolgozatokat tudnak elektronikusan beadni, a csapatmunkánál közösen tudnak anyagokat szerkeszteni.

A tankönyvek ingyen vannak, az is kölcsönben, és a könyveket újrahasználják. A sulinak nincs kréta problémája, már csak azért sem, mert smart boardok vannak tábla helyett, 2018-nak megfelelően. De például a gyerekek nyugodtan nyomtathatnak az iskola nyomtatóival, és van bennük papír.

A high school

A világ igazán high schooltól kezd színesedni. Itt viszonylag nagy szabadság van a tantárgyak között, és magyar szemmel elképzelhetetlen választék van tantárgyakból.

Persze megvannak az alaptantárgyak, de pl. a Middle School-os advanced placement által okozott különbségek miatt, és a választható egyéb tantárgyakhoz való különböző alapozás miatt van egy halom választható matek már elsőben (algebra, analízis, geometria, különböző nehézségi fokokon), szóval még az alaptantárgyak választása sem olyan triviális.

tantargyak.jpgA lányom elsős középiskolai tantárgyai

De nekem nem csak a választék volt meglepő, hanem hogy ezek a tantárgyak mennyire másképpen kerülnek átadásra. Van például egy könyvelés tantárgy. Vajon a tankönyv felett ülve magolják a könyvelési szabályokat?

Nem, a high school üzemeltet egy írószerboltot az iskolán belül, aminek amúgy nincs alkalmazottja, hanem a ráérő szülők önkéntes alapon állnak be eladónak - igen, vannak jelentkező szülők, és nem, nem azért, hogy hazalopják a készletet.

Könyvelés órán ennek a boltnak a könyvelését tanulják és végzik, de ez a kisbolt más üzletvitelhez köthető tantárgynál - például marketing - is modellt játszik.

Gyereknevelés tantárgynál olvasgatják a nevelés és pszichológia könyvet? Nem, a high school üzemeltet egy kis óvodát, ahol a képzett gondozók mellett a diákok is részt vesznek a munkában.

szinhazterem.jpgHigh School színházterem

Ki és miért viszi oda a kicsi gyerekét, kérdezed? Azért, mert ezen a környéken egy félnapos óvoda nekünk évi 8000 dollárba került - mert nem kutattuk ki rendesen, hogy a high school-nak van 2-3 ezer dolláros gyakorló ovija.

Nem mindenki tud felvenni egyébként minden tartárgyat, van, amelyikhez olyan alapok kellenek, amit csak advanced placement osztályokkal lehet elérni (pl. erős matek vagy kémia háttér kell hozzá).

Az iskolának van még egy tisztességes (875 férőhelyes) színházterme, művészeti galériája, 3D nyomtatója a mérnöki és design tantárgyakhoz (mondjuk az már az elemi sulinak is van) és egy olyan sportpályája, amitől egyes országok sportszerető miniszterelnökei 180BPM-el nyalogatnák a szájukat.

stadion_3.jpgKülső pálya a Warriors logóval

meccs_1.jpgWarriors vs. Staples wreckers. A sportot sokan komolyan veszik, jó pont lehet egyetemnél

Sajnos nem minden high school tud ilyen választékos programokat ajánlani, sok témakörhöz erős alapok kellenek. Ha egy iskolakörzetben nincs pl elég gyerek AP matekkal, akkor nem tudnak ráépíteni komoly engineering tantárgyakat, nem éri meg indítani. És innen el is jutunk a kérdésig, hogy miért ennyivel jobbak a gazdag környék iskolái.

Mitől jobb egy iskolakörzet?

Azt gondolhatnánk, hogy emögött közvetlenül a pénzügyi helyzet van, de ez nem igaz. Annyiban igaz, hogy a városok nagyon nagy pénzeket szednek be ingatlanadóból.

A mi proli házunk után kb. évi 8000 dollárt kap az önkormányzat, de egy jobb ház után 10-15 000 dollárt kell fizetni évente, ha nem többet.

Mivel az önkormányzat üzemelteti az iskolát, logikusnak tűnik, hogy a gazdagabb városok jobb iskolát tudnak üzemeltetni. De ez nem pontosan így van. A szegény iskoláknak az állam csoportosít pénzt, így a szegény városokban diákra leosztva nagyságrendben ugyanannyi pénz jut (16-18 000 / tanuló).

Más van a háttérben, és ez kissé csúnya téma, ugyanis a megoldás, hogy más az emberanyag. A mi városunkban 200 000 dollár a medián éves jövedelem férfiaknál, Bridgeport esetében ez 48 000.

A 200 000 dollárhoz akár genetikai előny (=okosabbnak született) akár kulturális háttér (=jobb családba született) segíti ezeket az embereket, mindkét esetben át tudnak valamit adni a saját gyerekeiknek, amitől azok már az iskolában jobban teljesítenek.

Persze nem minden gyerek, de ez akkor is olyan légkört ad, amiben jobban lehet tanítani, és jobban lehet tanulni (itt utalnék vissza az intenzív csapatmunkára projekteknél), majd high schoolban jobb tantárgyakat is el lehet indítani.

Ezek a gyerekek végül így jobb egyetemen szereznek jobb szakmákat, így könnyebb lesz nekik egy ugyanilyen városba költözni, és a kör indul elölről.

Fontos adalék még az önként jelentkezők aránya. Ez az USA-ban egyébként is jobban jelenlevő dolog, könyvtárakat, önkormányzati vagy nonprofit programokat nagyban építenek önkéntes munkaerőre, önkénteseket összefogó website-ok hirdetik kire van szükség, a ráérő emberek pedig segítenek.

Apró dolognak tűnik, de nagy mentális különbségeken alapul, hogy ez itt működik. Elég végiggondolni például, hogy mi kell a halloweeni trick or treat-hez: az emberek beruháznak több kiló csokiból/apró ajándékból, esetleg be is öltöznek, mindezt azért, hogy MÁS gyerekének örömet okozzanak, akit esetleg nem is ismernek. Nem lep meg, hogy ez sok országban nem tud elterjedni, bár próbálkoznak.

De visszatérve az oktatásra, az iskolák sokat építenek a szülői segítségre. És ez a gazdagabb városokban jól működik, a kevéssé gazdagabban 1-2 szülő viszi a hátán ezeket a programokat, nyilván kevéssé hatékonyan.

Ez nem csak amiatt van, mert a szegényebb városokban a szülök nemtörődöm típusok. Hanem azért mert itt a férfiak magas fizetése mellett az anyukák jelentős hányada nem dolgozik, vagy csak részmunkában, így sokkal több idejük van besegíteni.

Foltok a csillogás mögött

Bár ez eddig talán álomszerűnek tűnik, azért nem teljesen álomiskolák ezek sem. Az egyik gond fokozatosan jött elő, és körülbelül úgy kezdődött, hogy a lányunkat áthívták egy szülinapi bulira.

Onnan pedig úgy jött haza, hogy „ezeknek nagyobb a medencéjük, mint a mi házunk”. Ezután volt még 1-2 szülinap, és a lányunk eldöntötte, hogy a mi házunkba nem fog meghívni senkit. De ez nem csak a mi problémánk, igazábol ez egy általános probléma az egész városban.

haz_4.jpgJópár barátnő ilyenbe megy haza

A 200 000 az a medián férfi fizetés, tehát a férfiak fele ennél többet keres, másik fele kevesebbet. Nem tudom mi a felső 10%, de ez akkora feszültséget okoz felső tagozatos gyerekek között, hogy az iskolák tanácsadókat hívnak, hogy kezeljék az ebből adódó problémákat.

Az alsó 50%-nak az a rossz, hogy a házuk kisebb, mint egyesek medencéje. A következő 40%-nak az a rossz, hogy a 10%-ba tartozó gyerekeknek minden nap új designer rucijuk van. A felső 10%-nak pedig az a rossz, hogy az értékrendjük teljesen meg van csúszva.

Az iskola próbál ez ellen tenni, fórumokat rendezve szülőknek, gyerekeknek, hogy hogyan kell terelgetni a gyerekek értékrendjét, önérzetét. Mégegyszer, itt a „proli” is jóval többet engedhet meg magának az amerikai átlagnál, és a gyerek így is szégyenli.

Az iskola egyébként elég érzékeny minden problémára, az más kérdés, hogy a fórumokon kívül sok mindent nem tud tenni. Csak egy példa, valaki horogkeresztet rajzolt a WC falára, ebből hatalmas botrány lett, amelyet persze fórumok követtek, hetekig ez volt a téma, sorban kaptuk az emaileket, hogy milyen lépéseket tesznek, hogyan tájékoztatják a gyerekeket, hogy megértsék mit jelent a horogkereszt.

Ezután valaki megfejelte a horogkeresztet azzal, hogy az egyik zsidó gyerek lockerjébe egy „égni fogtok” vagy hasonló levelet dobott. Ez eléggé kiverte a biztosítékot, de a gyerekek ennek ellenére, vagy épp ezért nagyon pozitívan reagáltak: sokan összefogtak, másnap reggel korán bementek, és teledekorálták az egész iskolát kedves üzenetekkel. Itt hoznám elő megint az ovis kortól edzett együttműködési készséget, és projekt munka tapasztalatot.

Ezen kívül rendszeresen vannak gyakorlatok arra, hogy mit kell tenni iskolai lövöldözésnél. Lezárják az osztályokat, tudják hova kell gyűlni, valaki meg eközben megy körbe és rugdossa az ajtókat megfélemlítésként.

A rendszert amúgy nagyon könnyű triggerelni, egyszer a lányom iskolájában egy ember szaladt a folyosón, erre lezárták nem csak az adott sulit, hanem az összeset a városban, pár percen belül ott volt az összes rendőrautó a városból, majd kicsit később a szomszéd városokból.

Ezután kiderült, hogy csak a karbantartó sietett, csak éppen nem ismerte fel az iskolai dolgozó, aki beindította a rendszert. Mindezt persze nekünk hatalmas sikerként tálalták (a gyors reagálást), és valahol az is, ha eltekintünk attól, mi van mögötte.

park_8.jpgKözpont híján megteszi az egyik park

Van más hátrány is az európai iskolákkal szemben, bár ez nem az iskola hibája, hanem az itteni városok felépítéséből adódik. Egyrészt autó nélkül lehetetlen mozogni, másrészt sok városban nincsenek igazán központok, ahol a fiatalok össze tudnak jönni.

Így az összejöveteleket nehezebb összehozni, szülői segítségre szorulnak, vagy iskolanapokon tudják hasznalni egymás iskolabuszát (ami az egyik legjobb találmány ever).

Kis könnyebbség a high schoolosoknak, hogy 16 éves kortól szerezhetnek jogsit, és errefele általában nem okoz gondot, hogy kapjanak egy 5-6000 dolláros ócskavasat.

Persze nem mindenki ócskavasat kap, a kollegám meg volt győződve, hogy az nem ember, aki nem tud botváltós autót vezetni, így a 16 éves lányának egy vadiúj botváltós 220 lóerős Golf GTI-t vett - amit mondjuk ahogy látom, azóta inkább ő használ - persze „csak amíg megkapja az állandó jogsiját a gyerek”...

auto_3.jpgEz 1700 dollár, egy jobb nyári munkával összehozható, ha a szülők nagyon prolik

Annak is vannak hátrányai, hogy nincsenek Magyarországon megszokott osztályok, osztálytársak. Ez magával vonja, hogy nincsenek osztályprogramok, például nincsenek ottalvós osztálykirándulások, ami sokunknak nagy élmény volt. (Egynapos évfolyam-kirándulások vannak.)

Másik oldalról talán segíti őket, hogy bárkivel gyorsan kapcsolatot építsenek, ez amúgy meg is látszik az itteni embereken, teljesen megszokott, hogy olyan párbeszédeket folytatnak vadidegenekkel, mint ha valami régi cimbik lennének.

Állami tesztek pici kortól

Na és honnan tudják, hogy egy iskola hány pontos? Többféle számítás van, és nem annyira ismerem őket, de egy biztos alap, hogy a gyerekeknek folyamatosan állami teszteket kell írni, különböző tantárgyakból. Ez így van kindergardentől (5 éves kortól) kezdve.

diagram.jpg

Az ábrán a lányom hatodik osztályban írt tesztek eredménye látható, itt kezdett advanced math-ra járni. Az elért (és amúgy semmitmondó) pontszám mellett megadják azt is, hogy a gyerekek hány százalékánál teljesít jobban (percentile range).

Az őszi/téli teszten még nem volt különösebb kiugrás (bár jobbnak lenni 88%-nál nem rossz), aztán az eredménye felugrott 96%-ra, tehát a gyorsított matek meghozta a hatását.

A narancs diagram az iskolakörzetünket mutatja, a sárga pedig az elvárt szintet. Az is érdekes, hogy szövegértésből két év kinti élet után mennyivel jobban teljesít az anyanyelvűeknél.

Bár az amerikai oktatás a PISA-tesztek alapján elég csapnivaló - matekból még Magyarország is jobb, igaz science/readingnél az US 10 hellyel jobban áll - államok között hatalmas különbségek vannak.

Három állam önállóan szerepel a teszteken, így lehet látni a különbségeket. A három állam Connecticut és Massachusetts az észak-keleti részről, és Florida délről.

Nem meglepő (az országon belüli gazdasági erejüket teknintve), hogy Connecticut és Massachusetts jóval az amerikai átlag fölölött van (10-20 hellyel, Massachusetts még néhány ázsiai országot is beelőz, ami nagy szó), Florida pedig valamivel az átlag alatt.

1960 helyett

Remélem, mindez segít megérteni, hogy „amerikai oktatás”-ról értelmetlen egyben beszélni, hisz még államon belül is nagyon nagy különbségek vannak. Akkorák, hogy családok eköré építik az életüket, és a szülők jelentős áldozatokat képesek hozni, hogy a gyerekük megfelelő helyre járhasson.

Hogy jó-e ez így? Nem hinném. Az erős, magát újratermelő szegregációt itt jelentős problémának tekintik, nagyon megnehezíti a kitörtést, és hát lássuk be, ez igazságtalan.

Ezen felül pedig a konzervált, kevéssé képzett, emiatt a modern világban egyre nehezebben hasznosítható tömegek a társadalom számára sem kedvezőek.

Ugyanakkor amíg ki tudjuk fizetni a proli házunkat, amit a lányom szégyell, ez nem közvetlenül az én problémám. Az én problémám az volt, hogy hogyan menekítsük ki a gyerekeinket az 1960 felé robogó országból.”

Norvég egészségügy magyar szemmel – mit és hogyan kellene megváltoztatni a magyar egészségügyben?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914102041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.07.10. 07:46:57

a medián éves jövedelem mennyi. Csak errol pont lemaradtam....

Taxomükke (UK) 2018.07.10. 08:12:51

Jo alapos iras volt, koszonjuk.

arncht 2018.07.10. 08:14:32

Mindig nagy dilemma, hogy mi a jobb - szemetdombon kiralynak lenni, vagy a palotaban takaritonak.

sörm 2018.07.10. 08:45:29

Köszönjük, izgi volt!

Bredpitt Monika 2018.07.10. 08:48:16

1960, proli, gazdag amerikai ak, es mindez Viktortol,
most atertekelem magamban a dolgokat....

Help me!!!!!!!!!!!!

Ugy tunik sikerul bejutnom egy taborba, mint onkentes, hatranyos helyzetu gyerekek nek szervezik, kivancsi vagyok lesz e medence...

Rea123456 2018.07.10. 08:59:20

Rendkivul erdekes, differencialt szemleletu iras, nagyon jo volt olvasni. Koszonom az elmenyt!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.07.10. 09:00:12

Jó írás. Érdekes, hogy a poszter lánya milyen gyorsan elfelejtette honnan jött.

Antal Jozsa 2018.07.10. 09:06:39

200e az atlag fizetes ferfiaknal? Most az alabbi lista az allamra van lebontva de 200e-hez orvosi hivatas kell altalaban.

www.bls.gov/oes/current/oes_ct.htm

Tenyleg erdekel h ez tenyleg igy van e.

Arthamyr 2018.07.10. 09:14:59

Remek poszt, részletesen bemutatja az amerikai oktatás (és élet) egy oldalát.
A PISA teszten gondolom az átlag van, meg az emberekben megvannak a kialakult sztereotipiák az amerikaiakról (és ebből következtetve az oktatásról is), ez talán segít kicsit más fényben is megmutatni a dolgokat.
A PISA teszt mint a nevében is benne van, kb. egy vödör pisát ér, és jéé, nem minden amerikai buta/műveletlen. :D

A szegregációval kapcsolatban: kérdés, hogy a szegregáció minden áron történő csökkentése növelné-e a medián és az átlagos lehetőségeket/eredményeket. Én erről egyáltalán nem vagyok meggyőződve. Arról biztos, hogy a legalsó szegmensekben jót tenne, a legfelsőben meg szívás lenne. Mint a poszt le is írja, nem feltétlenül anyagi oka van ennek (elég durva, hogy több, mint 1000$/hó jut egy tanuló iskoláztatására, Magyarországon kiváncsi lennék, mi ez a szám), most mit lehetne csinálni, elvenni a gazdag gyerekek szüleitől a pénzt, és odaadni a szegényeknek?
Azt meg, hogy a gyerek szégyelli a (szülei által elért!) anyagi körülményeit, majd kinövi, ha nincs félrenevelve. Most akkor kezdjem el szégyelni magamat, mert a környéken nem nekem van a legpuccosabb lakásom? Ugyan már, ez az élet rendje, jó, hogy a gyerek szembesül vele (ahogy az oktatás is sokkal életszerűbb és hasznosabb, mint amivel én általános iskolában emlékeim szerint találkoztam). Nálunk is megvolt az, hogy van, akinek Reebok cipője volt, van, akinek meg Reobek, esetleg Adidos az adidas helyett és hasonló dolgok. :) Arról is le kéne akadni, hogy az ősök sikerét valaki a sajátjának tekinti, az ilyen embereket inkább kerülni kell (mondjuk szívás szegény gyereknek, hogy ő nem teheti még meg).

Arthamyr 2018.07.10. 09:17:46

@Antal Jozsa: Miért kéne pont orvosi hivatás? Lehet az illetőnek saját cége, lehet főnök stb.

Hari Seldon 2 2018.07.10. 09:34:21

Nagyon jó részeletes írás. Sokat árnyalt azon az amerikai iskoláról alkotatt képen. - Azért itt is látszik, hogy mekkora különbségek vannak az államok között is, sőt városokon belül is.

"Hogy jó-e ez így? Nem hinném. Az erős, magát újratermelő szegregációt itt jelentős problémának tekintik, nagyon megnehezíti a kitörtést, és hát lássuk be, ez igazságtalan.

Ezen felül pedig a konzervált, kevéssé képzett, emiatt a modern világban egyre nehezebben hasznosítható tömegek a társadalom számára sem kedvezőek."

Igen, ezért gondolom, hogy hosszabb távon (100 év) az európai rendszer, ami inkább igyekszik a kiegyenlítődésre, jobban fog működni. - Ez persze nem azt jelenti, hogy Amerika rossz hely lenne, csak nem mindegy, hogy melyik államról beszélünk.

kék madár 2018.07.10. 10:00:33

@Hari Seldon 2: " Ez persze nem azt jelenti, hogy Amerika rossz hely lenne, csak nem mindegy, hogy melyik államról beszélünk"

Caiforniaban peldaul pont a felzarkoztatasra torekednek minden aron, a nagyon szegenyek a legjobb iskolakban palyazhatnak meg elore fenntartott helyeket. Ez se tokeletes de sokaknak megis kiugrasi lehetoseg

Arthamyr 2018.07.10. 10:31:34

@Hari Seldon 2: Volt egy pár évtizedes tesztidőszak, ahol egy egyenlőségre jobban törekvő világrend rivalizált egy arra kevésbé törekvővel... Persze nem csak ez volt a különbség, de ez is egy fontos különbség volt.
Az európai rendszer meg olyan, mint az amerikai. :) Nem biztos, hogy mindegyik jobban törekszik a kiegyenlítődésre, mint a legtöbb amerikai.

Golf2 2018.07.10. 11:28:03

@kék madár: nagyon szegenyek a legjobb iskolakban palyazhatnak meg elore fenntartott helyeket...Az szép lesz.

Taxomükke (UK) 2018.07.10. 11:40:37

Pont ma van egy cikk a BBC weboldalam, abban ezt irjak:

Nearly two thirds of American families of four live on less than San Francisco's "low-income" threshold of $117,400.

Across the US, the median (middle) household income for a family of four is $91,000 (£68,170). For a family of any size, the figure is $59,000 (£44,180). (Median incomes are used throughout this piece).

adg 2018.07.10. 12:31:01

@kék madár: jo kerdes. Remelem jon a poszter, es megtudjuk.

London2009 2018.07.10. 12:36:24

Ez nagyon jo kis cikk volt, csupa erdekes informacioval, koszonjuk.
Azert ha valaki elt Magyarorszagon kivul es dolgozott amerikaiakkal, akkor biztos, hogy nem fog rossz velemennyel lenni az oktatasukrol. 17 eve dolgozom amerikai cegeknek szinte folyamatosan, ugyhogy nyilvan csak az ismeretek hianya miatt lehet ilyet mondani, amit Mo-n szokas, hogy minden amerikai hulye. Persze, meg az angolok is mind tok hulyek. Nyilvan…
Tobbek kozott en nagyon irigylem oket a public speaking es presentation skillsekert. Ezeket persze meg lehet tanulni, de milyen jo lehet, amikor mar gyerekkent ebbe nonek bele. Meg ugy egyaltalan a rugalmas, valtozatos, erdekes es gyerekcentrikus, modern oktatasi rendszerukert is. A leiras alapjan azert sok a hasonlosag a UK-val. A szegregaciot tekintve is sajnos. Itt is pont igy van, hogy oriasi kulonbsegek vannak az iskolak kozott es ez a szulok penztarcajan fog mulni. Londonban mindenkeppen igy van, videken egy fokkal jobb a helyzet.
A baratno haza nem rossz, azt en is megirigyeltem. Csodaszep! Majd kinovi idovel biztos es szeretettel fog gondolni a prolihazba, amiben felnott. :D
Erdekes ez a median ber, illetve, hogy 200k USD eves jovedelem hova helyez a tarsadalomban. Persze ha egy keresos az atlag csalad modell, akkor azert ez kicsit arnyalja a kepet.

P.Elliot 2018.07.10. 13:00:19

Jo alaposan kivesezett beszamolo, igen, ilyen, igy igaz.
Itt nalunk nem vettem eszre hogy olyan nagyon szegyellnek a gyerekek hogy lejjebbrol jottek mint aki oriasi hazban lakik, hatalmas medencevel, emlekszem a lanyom egyik osztalytarsa egy nagyon szegeny zsido kislany akit az anyja egyedul nevelt es segelyen eltek mert az anya egyreszt maga is beteg volt de nem annyira hogy dolgozni ne mehessen de nem ment, az osztalytarsak oda is begyultek gyerekpartikra es otet is meghivtak mindenhova, a gyerek ugy hancurozott, uszott a hazukban mintha az ove lett volna es pont olyan termeszetesseggel hivta meg szegeny de tiszta otthonaba tobbit. Mivel elkoltoztek a high school utan mas allamba nem tudom a sorsat a tovabbiakban de az biztos hogy tini korukban sem volt ebbol problema hogy o honnan jott. Ment, baratkozott a tobbivel, nem hagytak ki semmibol. En ugy lattam hogy nem az az erdekes igazabol hogy honnan jottel, altalaban elfogadjak hanem hogy te ki vagy? Milyen vagy? Ha nem szegyelled/ persze sok kisgyerek nem igy erzi, illetve otthon hogy sulykoljak a fejebe hogy o kevesebb mint a tobbi/ a szarmazasodat, az anyagi korulmenyedet, hatarozott fellepesu vagy tudsz nevetgelni azon hogy hat most rosszul megy de majd lesz jobb is akkor igy fogadjak el, meg biztatnak is. Az is igaz hogy a zsidok igen termeszetesen veszik hogy ma lennt, holnap fennt, vagyok annyi mint ti emberileg es ezt bizony nem artana eltanulni toluk.
Mas osztalytarsaknal is lattam ezt a gyerekkori elfogadast hogy a masiknak rosszabbul megy, na es, inkabb a szegenyebb gyerek erzi magat rosszul pedig nem kellene. Elotte az elet, kialakulhat meg minden.

Egyebkent az elfogadast az iskolaban oktatjak is, illetve emlekszem bele volt szove valamilyen tananyagba is....
Markas ruhak? Erre is emlekszem hogy a lanyom osztalytarsainal az oltozkodes fontos volt 14 eves kor utan, marmint ergyeseknek de a tobbi nem kovette oket feltetlenul, volt aki inkabb a bolondossagra helyezett hangsulyt es nagyon furcsan oltozkodott, a tanarok nem szoltak erte, volt olyan gyerek akinek nem volt penze oltozkodni nagyon divatosan de szeretett volna, de ha volt valami plusz penze erre akkor elkiserte egy csomo baratno, egyutt elkolteni, valogatni, uzletrol uzletre es remekul szorakoztak a ra es lebeszelesen hogy melyik all jol hogy ne ezt vedd, azt, szoval en nem ereztem olyan nagy elkulonodest.. A lanyom szinte mindegyik iskolaskori baratnoje megvan meg mindig.
A borszin sem szamitott. A hozzaallas, viselkedes, az egyedul, de nagyon.

takarék-láng 2018.07.10. 13:16:35

@Arthamyr: "A szegregációval kapcsolatban: kérdés, hogy a szegregáció minden áron történő csökkentése növelné-e a medián és az átlagos lehetőségeket/eredményeket. "
- a valasz egyertelmu nem.

takarék-láng 2018.07.10. 13:16:35

@London2009: "A leiras alapjan azert sok a hasonlosag a UK-val. A szegregaciot tekintve is sajnos. Itt is pont igy van, hogy oriasi kulonbsegek vannak az iskolak kozott es ez a szulok penztarcajan fog mulni. Londonban mindenkeppen igy van, videken egy fokkal jobb a helyzet."

- amikor evekkel ezelott ezt reszleteztem egyik kommentben, le lettem hurrogva a sarga foldig. Holott a valosag, a teny az, hogy otthon van kitoresi lehetoseg egy szegeny de tehetseges gyereknek, itt gyakorlatilag semmi.
Az egyik jo dolog az egyenruha.
Az amerikai oktatas persze hogy hasonlit hiszen innen szarmazik.
Azt senki sem allitja hogy hulyek az angolok, amerikaiak, de a magyarhoz kepest az altalanos muveltseguk rettento hianyos. Pl tortenelembol is ki van hagyva, ahogy vegig oldokoltek a vilagot, vagy amivel szinten nehez napirendre jutni, az a "science" tantargy.

somlobodog 2018.07.10. 14:06:24

@Antal Jozsa: azt írja median income. Ha ct és 200k akkor Weston, Westport vagy Ridgefield sztem a város. Bármelyik is, vagy hasonló a környéken ott stimmel a median kereset mértéke.

sörm 2018.07.10. 14:45:08

Tényleg HA, indult egy sorozat egy svéd szülőtől az iskoláról, annak volt folytatása?

Antal Jozsa 2018.07.10. 14:59:45

@somlobodog: Connecticut-ban a median household income 73k per év. Tehat haztartasra vinatkoztatva. De az hogy van olyan varos township etc ahol 200k per fo(!) az nagyon meglep. Szeretnek tisztan latni, a vegen meg itthagyom Svajcot :-)

Antal Jozsa 2018.07.10. 14:59:50

A kulonbsegek elkepesztoek, foleg ha osszehasonlitjuk mondjuk Uj Mexikoval...

Arthamyr 2018.07.10. 15:01:09

@takarék-láng: Én is ezt gondolom, de korántsem látom ezt egyértelműnek...
És ha így is van, akkor mégis miért csinálják kb. minden helyen, és kelnek ki ellene nagy tudású emberek, pl. akadémiai tagok is?

Arthamyr 2018.07.10. 15:08:01

@Antal Jozsa: Ezen a listán nincs olyan, hogy 200k/fő. Persze azért a 300k/család medián (!) sem kutyafüle. :)

London2009 2018.07.10. 15:08:34

@takarék-láng: Ez nem igaz. Egy csomo osztondij jellegu program van a szegenyebb csaladok gyerekeinek. Nekem peldaul anyosom private schoolba jart es nem voltak gazdagok a szulei, csak o egy nagyon okos holgy igy megnyert egy osztondijat. Van egy kolleganom aki Cambridgere jart osztondijjal es raadasul o meg hulye is. :D Igazabol inkabb annak kerul kemeny penzbe a kiemelkedoen jo oktatas, aki se nem szegeny, se nem gazdag. Talan ok szivnak a legjobban. Bar azert szerintem nagy teher itt mindenkinek egy gyereket tisztessegesen kiiskolaztatni. Amikor meselek a nursery meg school feekrol egyszeruen senki nem hisz nekem, ugyhogy mar nem meselek. Haha.
A mondandod masodik reszevel sem ertek egyet. A legtobb kulonbseg az “altalanos muveltsegben” szimplan az, hogy ok mast tekintenek altalanos muveltsegnek. Mo-on fontos az, hogy mindenki tudja azt, hogy “Petofi Kiskoroson szuletett egy szegeny csalad gyermekekent”. Ez 2018-ban mar teljesen haszontalan informacio. A noverem fia egy magan iskolaba jar es ok is tanultak Petofirol meg a Marciusi ifjakrol nyilvanvaloan. Az volt a projekt feladat, hogy keszitse el Petofi Facebook profiljat. Kik a baratai, hova jar, miket posztol stb. Ezt csinaltak csapatmunkaban es akkor a tobbi kis kolyok mas figurat dolgozott fel. Imadtak! Annyira tutin nezett ki a vegen a beadando, hogy teljesen elkepedtem, hogy milyen ugyesek. Oh de nem errol, hanem az altalanos muveltsegrol szerettem volna irni. Na szoval ez egy relativ fogalom es allandoan valtozik. Szerintem ez is a magyar rendszer egyik legnagyobb hibaja, hogy egyaltalan nem rugalmas. Valamint a mai vilagban mar nincs igazan szukseg lexikalis tudasra, amikor minden egy kattintasra elerheto. Mai eszemmel en sokkal szivesebben tanulnek egy ilyen suliban, mint amit fentebb a posztolo leirt. Ah, egyszeruen imadnam!

London2009 2018.07.10. 15:13:02

@Arthamyr: Egyebkent ha a median 200k akkor ahhoz kepest az 1 millio koruli haz ar nem draga egyaltalan. Aranyaiban persze.

Arthamyr 2018.07.10. 15:16:52

@London2009: +1 Jó, hogy itt vagy, így sokkal kevesebbet kell hozzászólnom, és mégis ki van mondva a véleményem. :D

London2009 2018.07.10. 15:17:25

@Arthamyr: mindjart elpirulok, micsoda bok. : )

blackhairlady 2018.07.10. 16:19:43

Szóról szóra igy van ahogy a posztolo írja, mintha rólunk szólna az iromány:)
Ugyanigy keresett a férjem is házat, ugyanúgy 5.-ben kezdett itt a gyerek, az első ipedes kommunikaciok aztán 1 ev után mar nem kellett az esl osztaly. Az enyém kipróbálta a hangszert, olyan koncertet nyomtak le, hogy csak lestem. Aztan a drámát, ahogy a posztban is van, egy otthoni színház megirigyelhetné a termet, felszerelest, az én gyerekem csinálta a fény es hangosítás az év végi Hegedűs a háztetőn előadáshoz.
Az önkéntesség is pontosan ugy mukodik mint ahogy itt olvashattuk, én rettenetesen élveztem, hogy ezer fele munkában reszt vehettem. Mondjuk nálunk akik dolgoztak azok is segítettek, sokszor vettek ki szabadnapot vagy később mentek dolgozni ha segítség kellett. Es sokszor kellett, az elso gimi ami egyebkent a houstoni körzet legjobbja minden evben, kozel 5 ezer diák jár. A masodik, az egy speciális gimi volt, oda csak kb 200-án, nem is volt ennyi minden.
Nagyon korrekt írás volt Viktor, köszi a posztot. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.10. 16:42:40

Koszi a reszletes beszamolot, jo volt! Es koszi, hogy kiemelted, Amerikarol nem lehet altalanossagban irni, na meg azt is, hogy Connecticut kb.olyan mint nalunk CA-ban a Szilicium-Volgy: kulon vilag, messze az atlagtol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.10. 16:46:48

@blackhairlady: jaja, en is felfedeztem sok hasonlosagot azert:) Az en lanyomnak is van par jol eleresztett baratnoje (marmint anyagilag- az egyikkel most volt egy hetig nyaralni Hawaii-on); a szinhazi eloadasok nalunk is olyan szinvonalasak, mint egy "rendes" szinhaz; es mi is jo sok ingatlan adot fizetunk ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.10. 16:54:53

@takarék-láng: de a magyarhoz kepest az altalanos muveltseguk rettento hianyos. Pl tortenelembol is ki van hagyva, ahogy vegig oldokoltek a vilagot, vagy amivel szinten nehez napirendre jutni, az a "science" tantargy."
Ezt kifejtened jobban? Nem igazan ertem...science igy "osszevonva" legtobbszor middle school-ban van. High schoolban mar szetvalik, es ha pl.AP targykent veszi vki, egyetemi szintu biologiat, kemiat, fizikat tanul. A lanyom most megy 11.osztalyba, es AP biologiat fog venni. Mar megkapta nyarra az anyagot, es hat belenezve, le a kalappal, amit fognak tanulni.
Ami meg az altalanos muveltseget jelenti, ez megint egy kicsit definialatlan dolog. Mast jelent mindenkinek, attol fuggoen, milyen iskolarendszerben es hol nott fel.

gabors 2018.07.10. 17:06:59

Jo Iras vegre .....

amugy azt hozzatennem hogy Greenwich, CT az egyike leggazdagabb varosoknak ...

ahogy posztiro is irja nem ez a tipikus amerikai iskola (meg CT-ben sem)

gabors 2018.07.10. 17:09:21

@Antal Jozsa: "Tenyleg erdekel h ez tenyleg igy van e. "

NEM

gabors 2018.07.10. 17:19:18

@Antal Jozsa: erre tenyleg csak most jottel ra ??

amugy nezd meg Scarsdale, NY azt hiszem ott a legmagasabb (vagy volt) a median income ...

2018.07.10. 17:32:42

@Antal Jozsa: Median ferfi income, nem pedig / fo csaladon belul.

Google: Median male income weston, ct vagy wilton, ct

Amugy egy ertelmes hazaspar (kb magyar kozgazos/bme-s par) 30-as eveiben ossze tud szedni 300k-t, tekintve hogy 150k-s fizeteshez eleg egy senior allas beosztottak nelkul.

Persze ez nem minden parra igaz, de ha egy teruleten el 20 millio ember, akkor akad par szazezer, hogy megtoltse ezeket a kisvarosokat a kornyeken....

Csodabogár 2018.07.10. 17:35:34

@Antal Jozsa: Hasonlisd össze a zürichi Goldküstellakóinaknak bevételét mondjuk Dübendorfal. Mindenütt óriási különbségek vannak Mielött repölöre ülnél.:-)

Hari Seldon 2 2018.07.10. 17:36:41

@Arthamyr:
Az a pár évtized, alapvetően nem az egyenlőségről szólt, az csak jelszavakban valósult meg.
Az én értelmezésemben az egyenlőségre törekvés leginkább a svédekre és az északi országokra jellemző. (legalábbis nyormális demokráciák esetében)
"CSAK egy vagy közülünk, de te IS egy vagy közülünk..."

Arthamyr 2018.07.10. 18:48:37

@Hari Seldon 2: Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a svédeknél olyan sokkal nagyobb lenne most az egyenlőség, mint mondjuk a gulyáskommunizmusban volt.
Meg abban sem, hogy "az északi országok" az egyenlőségre törekvésnek köszönhetik a sikerüket, szerintem inkább kihasználják a korábban elért eredményeiket, majd meglátjuk, hogy mi lesz ebből a hosszú távon.
Nyilván igencsak segít rajtuk, hogy ők nem a szarabb táborban voltak a 20. század második felében, az óriási társadalmi és gazdasági züllést tudott okozni, szóval nem feltétlenül ex. keleti blokkos országokkal kell őket összehasonlítani, hanem egy kevésbé szocialista fejlett országgal, ott már nem lesz ilyen egyértelmű, hogy melyik modell jobb.

FutureFry 2018.07.10. 18:55:56

@blackhairlady: “Mondjuk nálunk akik dolgoztak azok is segítettek, sokszor vettek ki szabadnapot vagy később mentek dolgozni ha segítség kellett.”

Több cég ad a rendes szabadságon felül akár 5-10 napot évente amit pl. “volunteer work” címszó alatt lehet kivenni.

Arthamyr 2018.07.10. 19:12:07

@LepesMez: Nem te írtad a posztot véletlen? :)

zoldzeller 2018.07.10. 19:41:20

M@blackhairlady: en hetente 2x2 orat vagyok bent segiteni. Mondjuk rugalmas a munkaidom:)

Hari Seldon 2 2018.07.10. 20:08:37

@Arthamyr:
Igen, az lehetséges, hogy a komcsi rendszerben nagyobb volt az egyenlőség. Viszont azokat az egypártrendszereket nem tartom normális rendszernek.
Értelemszerűen demokráciákon belüli különbségekre gondoltam, mint összehasonlítható országokat. - Az a rendszer jól lejáratta az egyenlőtlenség csökkentésre tett törekvések ideá-ját, holott nagyon fontos lenne, hogy az egész tárasadalomnak nagyjából egy jövőképe legyen.

Hari Seldon 2 2018.07.10. 20:12:41

@Shaktee:
Nem nézem a meccset a tv-ben. Nem szeretek drukkolni. Másrészt ha nézem a meccset, azok legtöbbször veszítenek akiknek drukkolok. Így csak időnként nézek rá az interneten, az eredményre.

Shaktee 2018.07.10. 20:25:27

@Hari Seldon 2: you dont want to jinx it :-)

0-0

gabors 2018.07.10. 21:25:44

@Shaktee:

mar egy - null azota vagy null - egy ??? most mar nem is tudom

2018.07.10. 21:30:38

@Arthamyr: miert, akkora luzernek tunok, mint aki nem keres 200k-t? :D

Golf2 2018.07.10. 21:53:44

Nem semmi színészek az afrikaiak...

Arthamyr 2018.07.10. 22:02:34

@LepesMez: Bár lennék akkora lúzer, aki csak 160k-t keres! Mondjuk ha 8 órát kell érte dolgozni és be is kell járni, akkor azért lepasszolom. :D

Illett az életkor, a gyerek, a szakma, az otthagyott magyar körülmények, kicsit a gondolkodásmód is, ezért kérdeztem.

Shaktee 2018.07.10. 22:16:22

@Golf2: jobbak voltak a franciák s passz..

gabors 2018.07.10. 22:43:36

@Golf2: "Nem semmi színészek az afrikaiak... "

milyen afrikaik? Minden afrikai csapat kiesett meg az arab eszak afrikaik is ...

Nem franciak jatszottak belgakkal .... :-)

blackhairlady 2018.07.11. 00:16:38

Az autokhoz meg annyit, hogy ugyan tenyleg lehet venni nagyon olcson a gyereknek autot, viszont a biztositasa a csaladnak megugrik igen szepen, egy uj jogositvanyos, 21 ev alatti nem olcso mulatsag.

2018.07.11. 00:28:54

@blackhairlady: hat igen, de mi a masik opcio, nem vezet? Vagy lehet kapni azokat a "kuponokat", amit adott napon lehet hasznalni, de az meg olyan macerasnak tunik

blackhairlady 2018.07.11. 00:51:40

@LepesMez: nem, persze, megkapjak a gyerekek az autot mert a szulo is szabadsagot akar mar maganak :)))
En csak arnyalni akakrtam a kepet ami mindig felmerul, hogy milyen olcson lehet itt a gyereknek autot venni, es igaz is. De! es itt jon a kepbe a bitositas amivel csak akkor szembesul a kedves szulo amikor megvan a varva vart jogsi es akkor beszeljunk az ugynokunkkel,o pedig mondd egy szep szamot :))))))

zoldzeller 2018.07.11. 00:55:18

@blackhairlady: nalunk meg picik a gyerekek, de nem hiszem hogy a segguk ala toljuk majd az autot, biztositast. El lehet menni dolgozni, aki ki tudja fizetni annak lesz autoja es jogositvanya. (Mondjuk itt van tomegkozlekedes.) egyetemet, szakkoroket fizetjuk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 01:08:43

@maxval balcán bircaman: "A hollywoodi elit iskolái... a nép nevet.."
Atsiklottam volna rajta? Nem emlekszem Hollywood emlitesere...Connecticut kicsit messze van Hollywoodtol ;) Azzal egyetertek, hogy Hollywood =/= elit :)

2018.07.11. 01:21:00

@Arthamyr: koszi!

@blackhairlady: igaz. mondjuk meg nem neztem utana a szamoknak. de ha mar a koltsegek miatt aggodunk, akkor en az egyetemek miatt vagyok kicsit befordulva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 01:39:49

A sok jopofa iskolai feladatrol jutott eszembe a lanyom egyik (kezdo) spanyol hazi feladata: a mennyisegekrol ill. osszehasonlitasokrol tanultak, igy osszehozott egy fozocskezos receptet :))

www.youtube.com/watch?v=CKYQyqOQjDU&t=40s

2018.07.11. 02:15:23

@Zsuzsi65: azon gondolkodom, hogy irjam be a pedofilia gyanuja nelkul, hogy milyen jo kiscsaj a lanyod

blackhairlady 2018.07.11. 02:51:53

@zoldzeller: Atgondolod te ezt meg addig :D
Amikor majd mesz dolgozni de a gyerek is menne ide-oda, de ha csak dolgozni is, beadod a derekadat elobb utobb :)))
Persza ha feletek megoldhato a tomegkozlekedes akkor nem szoltam, de pl a nagyobbik lanyomnal is ezt mondtuk, aztan kiderult, hogy az etterembe is el kell jutnia es haza is, sokszor ejjel 1-kor zaras utan, en meg akkor inkabb mar aludtam volna. Igy lett neki egy. A biztositast es a benzit o fizeti, az autot tolunk kapta.
Most gyakorolunk eppen a kisebbikkel vezetni, talan a jovo heten mar megy vizsgara, ot pl nem szeretnenk elkuldeni dolgozni, o inkabb tobb tantargyat vesz fel egy egy szemeszterben a suliban ami azert elegge leterheli, most nyaron is folyamatosan tanul, melo mellett ez nem menne. Viszont ot csak a Park&Rideba kell elvinni, onnan tud busszal menni a UH-ba es a belvarosban is a diak berlettel szinte ingyen kozlekedik, igy o meg nem fog egy-ket evig kapni valoban, de mivel gyorsabban halad, elobb fog vegezni, es utana azert amikor mar majd dolgozik es a biztositast es uzemanyagot ki tudja fizetni akkor o is megkapja a "kezdo autot" .

2018.07.11. 02:55:05

@blackhairlady: mennyivel dobta meg a biztositast amugy?

2018.07.11. 02:55:40

@blackhairlady: ez az a hiba, amit az emberek 90%-a szerintem eddig eszre sem vett :D

blackhairlady 2018.07.11. 02:56:01

@LepesMez: Sok sok osztondij van, erdemes idoben elkezdeni utana nezni, sokszor a haromnegyedet meg lehet igy csipni a koltsegeknek. Lehet lakhatasra, utazasra, tenyleg nagyon sok mindenre beadni nem csak a tandijra. Az biztos, hogy a teljes koltseg ha fizetni kell akkor neha szivinfarktus kozeli allapotot okoz. Januarban kezdte a gyerek a university of Houstonban, a normal kredites szemeszter 3000$-be kerul.

blackhairlady 2018.07.11. 02:59:42

@Zsuzsi65: Ez de jo! :) nagyon otletesen megoldotta :D Es ki fogom probalni a receptet! :))

blackhairlady 2018.07.11. 03:01:28

@LepesMez: Hu, nem emlekszem pontosan, nem akarok hulyeseget mondani, majd holnap megkerdezem a ferjemet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 03:33:01

@LepesMez: haha, hat csinos a csajszi, az teny:) a nagyobbik lanyom ot hasznalja modellnek az Instagram accountjan:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 04:26:03

@blackhairlady: a kocsi-tem nalunk is detto ugyanez: biztositast es benzint a lanyom sajat maga allja, a kocsit mi megvettuk neki :) a kisebbik nalunk is most tanul vezetni, valoszinuleg megkapja az en regi Corollamat, en meg "upgradelek" valami ujabbra :)

blackhairlady 2018.07.11. 05:12:59

@Zsuzsi65: nem veletlenul vagyunk mi ikrek, szinte minden ugyanugy tortenik a csaladunkban. az auto detto, az ove lett az Inside miutan upgradeltunk nekem egy Accordra :))

Mikkamak 2018.07.11. 05:42:53

Lehet, hogy a más állam miatt kérdezem, de nem keveri a cikkíró az AP-t az Honors-al? AP osztályt Middle schoolban nem nagyon szoktak venni, az ugyanis egyetemi tananyag. Az év végén vannak át AP vizsgák, amiket központilag szerveznek és osztalyoznak (épp mostanában kerültek közzétételére az idei eredmények) és bizonyos osztályzat esetén az egyetemek kreditet adnak érte (hogy melyik mennyit, azt az egyetem dönti el, azt is, hogy milyen osztályzatert jár kredit).

Az honors csupán emelt szintet, ill. Osztály ugrást jelent.

A sok matek közötti választási lehetőségről meg csak annyit, hogy sok matek van, de válogatni nem lehet. Szépen sorban végezhető csak, pl. Algebra 1, geometria, algebra 2, pre-calculus, calculus AB, stb. Minimálisan algebra 2 végéig kell eljutni a gimis diplomaert, de ezért meg közepes egyetem sem áll szoba a diákkal.

somlobodog 2018.07.11. 05:43:04

@Antal Jozsa: sztem a per főt elirta. Az household lesz úgy gondolom. A top 5 város kB ezen szinten mozog ott. Utána normális egy jó része. Az alsó 1/3 meg... na oda ne kivand magad Svájcból :))

blackhairlady 2018.07.11. 06:27:54

@Mikkamak: Biztos, hogy nem, AP mar 6. osztalytol, vagyis middle schooltol van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 07:35:21

@Mikkamak: a middle school AP nekem is feltunt :) csak Honors-rol tudok en is felso tagozatban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 07:37:19

@blackhairlady: ez az AP middle school-ban lehet h nem mindenhol altalanos? Nem emlekszem, h nalunk lett volna. Csak high school-tol lehet venni itt nalunk.

hegecz25 2018.07.11. 07:44:35

Science, mint tantargy:
8. osztaly 2. feleveben kezdenek arrol tanulni, hogy az anyagnak 3 halmazallapota van. Azt hitten, felborulok es megutom magam a foldon. Videki altalanos iskola Magyarorszagon: 7. osztalyban mar kemiai egyenleteket irtunk, fizikabol mar 6. osztalytol kezdve.

hegecz25 2018.07.11. 07:44:35

Kozos projectek:
itt tanuljak meg igazabol a sumakolast. "Csoportosan" oldanak meg feladatot, ami azt jelenti, hogy 4-5 gyerekbol 1 megcsinalja, a tobbi meg nezi. Esetleg az 1 gyerek anyukaja csinalja meg, az jobb a sumakoknak, mert akkor ütcsi-kajcsi is van.

retkeslaci 2018.07.11. 07:44:35

Tehát ha gazdag családba születsz, akkor az Isten se ment meg attól, hogy jó iskolába kerülj és jó életed legyen. Ha pedig proli családba születtél, akkor esélyed sincs a kitörésre.
De legalább felületesen el tudsz beszélgetni. bárkivel, hisz nincsenek valódi barátaid.
A liberális társadalom teljesen beleverte az emberekbe, hogy annyit érsz, amekkora háza van a szüleidnek, egy szép nagy "proli" házat szégyellni kell, oda szülinapra se lehet meghívni senkit.

hegecz25 2018.07.11. 07:44:35

Oktatasrol, altalaban:
Amit Magyarorszagon az ovodatol a tudomanyos fokozatig megtanultam, abbol elek ma is. Soha nem kellett szegyenkeznem az otthon tanultak miatt.
Dolgoztam a Harvardon, most a vilag 30. legjobb egyetemen dolgozok, es a mai napig meg tudok dobbenni, amikor valaki nem tudja hogy 100-nak mennyi az 5%-a. Ebbe gyakorlatilag mindenki beletartozik, a College studentektol kezdve a professzorokig.
Meg egyszer: nem vilagtortenelem, nem vilagfoldrajz, hanem 2x2-es alapmatek sem megy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.11. 07:44:35

@Zsuzsi65:

Átvitt értelemben. Az amerikai filmek felső középosztálya, mintha az lenne szabvány.

hegecz25 2018.07.11. 07:44:35

Oktatasrol, altalaban 2:
Az emberek Amerikaban azert kuldik draga iskolaba a gyerekeiket, mert onnet barhova tudnak menni, barmilyen allast megkapnak. Az nem szamit, hogy segg a gyerek, vagy 2x2 sem megy, az iskola neve nyitja/nem nyitja az ajtokat elotte az eletben.

czerka 2018.07.11. 08:50:56

@hegecz25: Angliában is ez van. Ha neves egyetemre fizették be a gyereket a szülei, akkor onnan kikerülve akkor is jó állása lesz, ha ott mondjuk művészettörténetet vagy közepkori angol irodalmat tanult.
A mérnöki, orvosi munkákra meg behívják a kínait, indiait, az építőiparban meg majd megcsinálja a munkát a lengyel vagy mexikói bevándorló.
Volt olyan amerikai munkatársam, aki egy nagyon magasan rangsorolt private liberal arts women's college-ben végzett (lányoknak fenntartott főiskola), ahol spanyol nyelvet tanult. Mivel mindenkinek elég egyértelmű üzenetet küld az, hogy apuci ki tudta fizetni a 4 éves képzésért a horror összeget, ezért aztán mindig volt valami irodai munkája.

Az amerikaiak gyerekkoruktól kezdve nem barátokat szereznek, hanem networkingelnek. Nincsenek barátok. Akiket barátnak neveznek, azok jórészt érdekkapcsolatok, akik addig vannak mellettük, amíg megy a szekér. Az szinte kizárt, hogy egy középosztalybeli amerikai gyerek összehaverkodjon egy cholo-val.
A sok unatkozó, férje által eltartott, templomba járó, nagyon önkénteskedő soccer mom nagyon kipletykája azt, aki bevándorló és nem azonos szinten él velük. Az arcodba megy a mosolygás meg a Have a marvelous day! de a hátad mögött leírnak.
A fogyasztásod határozza meg minden tarsadalmi kapcsolatodat. És az iskola, az egyetemi diploma és az egészségügyi ellátás is egy fogyasztási cikk, mivel fizetsz érte.

vándor madár 2018.07.11. 09:18:27

@jova68: "A családunk éves _bruttó_ fizetése ennek kevesebb, mint a fele. A kettőnké együtt."

Akkor váltani kell.

"Promotion ist für Chemiker Pflicht
Gerade in den Forschungsabteilungen, in die ein Großteil der Absolventen einsteigt, wird er für unverzichtbar gehalten: Der Doktortitel. Und tatsächlich haben die meisten Chemiker promoviert. Eine Promotion kostet zwar Lebenszeit und Nerven - bringt aber auch einen klaren finanziellen Vorteil. Auf rund 57.000 Euro Jahresgehalt kommen Chemiker ohne Promotion, mit Promotion sind es im Schnitt 63.000 Euro."

www.academics.de/ratgeber/chemiker-gehalt

Vagy menjetek el Svájcba.

neuvoo.ch/lohn/chemiker/

Hefe 2018.07.11. 10:54:23

@czerka:
egyezik a velemenyunk. A blogger leanya sem magatol jott ra, hogy a o hazuk kisebb mint a "barat"no kutyaolja. Vagy finoman ravezettek, vagy mar annyira akklimatizalodott, hogy egybol azt nezi hogy kinek mije van, es mint tudjuk ugye, annyit is er...

kiborít 2018.07.11. 10:54:23

Magyarországon is van csomó jó iskola gazdagoknak ugyanúgy, mint külföldön. Csak Mo. kisebb, ezért kevesebb az iskola is. Ahogy a posztoló írta, az ő iskolájuk ott menőnek számít, meg a környék is. Itt is vannak menő 21. századi iskolák, csak ahogy ott sem, itt sem tudja a nagy átlag megfizetni. Valami luxusfeleség beírhatná, hogy az ő gyereke milyen magyar oktatásban részesül.

Antal Jozsa 2018.07.11. 10:54:23

@vándor madár: Svajcba akkor gyertek ha nem akartok gyereket vagy mar nagyobb gyereketek van(nem kell felugyelet melle) .csak jo tanacs. (A nemet viszonyokat nem ismerem)
A felugyelet inkabb az otthonletre vonatkozik,itt a 4-5 eves gyerekek mar egyedul hazajonnek az ovibol...Vege az ovinak a szuloket nem varjak meg ,meg sokan nem is mennek a gyerekert...

vándor madár 2018.07.11. 11:20:20

@Antal Jozsa: "Svajcba akkor gyertek ha nem akartok gyereket vagy mar nagyobb gyereketek van"

Ezt @jova68 - nak kellett volna címezni, nem rólam szól.

De szerintem kb. havi 10.000 frank bruttóból, ami ott egy kereset lenne, gyerekkel is el lehet éldegélni. Van jó adókedvezmény a gyerekekre és nem kell Zürichben a legdrágább lakást kibérelni. Ha Németországban mindketten dolgoznak, akkor valószínű nincs kicsi gyerekük vagy valahogy megoldják. Netán a 68 a születési évre vonatkozik.
A kétszer annyi keresetre kétszer annyi nyugdíj is fog majd járni, ha más pozitiv hozadéka nem is lenne a dolognak. A jelenlegi keresetük Németországban biztosan bevándorlói szinvonalon van megállapítva, amennyiben nem pályakezdők, ha évi több, mint 10.000 ojróval elmarad az átlagtól.

csorsza 2018.07.11. 11:49:09

A poszt érdekes, csak az írója gondolkodása érdekes.
Elmenekül az 1960-ba tartó országból egy olyan helyre, ahol ma is ugyanaz a szegregáció van, mint 1960-ban volt. :) Kicsit PC-bb, de a lényeg semmit sem változott...

gabors 2018.07.11. 13:36:16

@blackhairlady: " De! es itt jon a kepbe a bitositas amivel csak akkor szembesul a kedves szulo amikor megvan a varva vart jogsi es akkor beszeljunk az ugynokunkkel,o pedig mondd egy szep szamot :))))))"

ez igaz de amirol (ahol) a poszt szol ott az apropenz sot mivel "jo" kornyek a biztositas mar eleve ALACSONYABB mint egy ket varossal arrebb a tobbsegi kisebbsegi kornyeken !!!

gabors 2018.07.11. 13:46:10

@blackhairlady: "az ove lett az Inside miutan upgradeltunk nekem egy Accordra "

gondolom az Insight lesz es azert remelem nem downgradeltetek hybridrol valami sime accorda :-) van arrafele valami kedvezmeny hybridre ? itt mehetek egyedul IS az HOV-n (csak nincs ilyen mikor munkaba megyek) meg lenne valami kedvezmeny a thruway-en is de az sem esik utba a napi munkabajarasnal :-)

Na jo most hogy megint $3+ a benya azert az is kedvezmeny 54MPG (4.3l/100km) is egy kedvezmeny

gabors 2018.07.11. 14:12:12

@hegecz25: " Kozos projectek:
itt tanuljak meg igazabol a sumakolast. "Csoportosan" oldanak meg feladatot, ami azt jelenti, hogy 4-5 gyerekbol 1 megcsinalja, a tobbi meg nezi. Esetleg az 1 gyerek anyukaja csinalja meg, az jobb a sumakoknak, mert akkor ütcsi-kajcsi is van. "

a gond hogy nem latsz ki a balkani fejedbol ... de nem baj van ez igy

Latcho Rom 2018.07.11. 14:43:20

@gabors: Mit akar a főnökötök? Szétcincálni a Natot is? Feladni az usa hegemóniát?

Puskás Bettina 2018.07.11. 15:44:54

Iszonyatosan informatív volt és jó végre nem csak rémtörténeteket hallgatni az amerikai oktatási rendszerről. :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 16:33:30

@gabors: "gond hogy nem latsz ki a balkani fejedbol ... de nem baj van ez igy"
Kikerult az Indexre a cikk? ;) mert altalaban akkor szokott megjelenni par ember, aki velos altalanositast ir a 300 millio amerikairol:))

Hefe 2018.07.11. 17:52:21

@gabors:
"@hegecz25: " Kozos projectek:
itt tanuljak meg igazabol a sumakolast. "Csoportosan" oldanak meg feladatot, ami azt jelenti, hogy 4-5 gyerekbol 1 megcsinalja, a tobbi meg nezi. Esetleg az 1 gyerek anyukaja csinalja meg, az jobb a sumakoknak, mert akkor ütcsi-kajcsi is van. "

a gond hogy nem latsz ki a balkani fejedbol ... de nem baj van ez igy

oszinten orulok, hogy te viszont kilatsz, tenyleg.

Hefe 2018.07.11. 17:52:29

@Zsuzsi65:
"@gabors: "gond hogy nem latsz ki a balkani fejedbol ... de nem baj van ez igy"
Kikerult az Indexre a cikk? ;) mert altalaban akkor szokott megjelenni par ember, aki velos altalanositast ir a 300 millio amerikairol:))"

tudod, tobb szinten ralatok az amerikai oktatasra, meg annak a csucstermekeire. Gondolom, hogy te is.

19540511 2018.07.11. 20:16:01

Jó volt a cikk, végig olvastam, tetszett. Le a kalappal az édesapa előtt. Számomra azért is érdekes volt, mert az én lányom is 16 évesen egy évet töltött Vermontban ösztöndíjjal, családoknál lakott, helyi középiskolába járt, ahol ő is pár hónap alatt felhozta magát a legjobbak közé. Neki a nyelvvel nem volt különösebb gondja, középfokú nyelvvizsgával ment ki. Kb. ő is hasonlóakat tapasztalt, mint a cikkíró lánya. Ami a legkellemesebb élménye volt az az, hogy mindenkitől csak segítséget kapott, senki nem csesztette, mint pl. a magyar iskolákban gyakran előfordul, a családok is nagyon kedvesek, őszinték voltak, sikerült pótolniuk bennünket, szülőket. Pedig ez nem manapság volt, hanem cca 25 évvel ezelőtt. Utána hazajött, de az itthoni gimnáziumban újra találkozott az igazságtalanságokkal, így pénzt-fáradságot-kapcsolatokat nem kímélve, visszament egyetemre az USA-ba, ami szintén egy hatalmas élmény volt az itthoni állapotokhoz képest. Szerencsére szintén sikerült ösztöndíjat kapnia egy jónevű egyetemre.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 20:46:34

@Hefe:" tudod, tobb szinten ralatok az amerikai oktatasra, meg annak a csucstermekeire. Gondolom, hogy te is."
Ez igy van: 2 gyerekem jart/jar iskolaba ide (11 evet huztak le), en pedig egy kis maganegyetemen tanitottam ESL-t 6 evig...Mindenhol meg lehet talalni a jo es rossz peldakat, a kerdes az, az ember mire fokuszal:)

2018.07.11. 22:09:26

@Zsuzsi65: Huu de kiraly, akkor ezentul toled lehet gyors segitseget kerni, ha valamit nem tudok kitokolni angolul, es elmagyarazni sem tudom egy angolnak, hogy mi az, amit nem tudok? :D

gabors 2018.07.11. 22:36:15

@Zsuzsi65: "Kikerult az Indexre a cikk? ;) mert altalaban akkor szokott megjelenni par ember, aki velos altalanositast ir a 300 millio amerikairol:)) "

Kik az index2 tetejen volt ma reggel ...

nem fogjak fel hogy akik ilyen iskolaba jarnak illetve tudjak jaratni a gyerekeiket azok nem akarnak sumakolni ... ez tipikus magyar (balkan) felfogas csak ilyen szemmel tudjak nezni a dolgokat van akinel elmulik van akinel meg soha

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 22:36:39

@LepesMez: haha, szerintem tudsz te mar annyira angolul, hogy el tudod magyarazni, amit akarsz:) de ha kell segitseg, csak szolj :)
Ja, valasz gomb megint csak telefonrol mukodik :(

gabors 2018.07.11. 22:38:09

@Hefe: "
oszinten orulok, hogy te viszont kilatsz, tenyleg"

ki bizony 30 eve nem mondom en is csak magyar modon lattam mindent de elmult (sot mar latom hogy az mennyire nem volt jo)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.11. 22:40:48

@gabors: "nem fogjak fel hogy akik ilyen iskolaba jarnak illetve tudjak jaratni a gyerekeiket azok nem akarnak sumakolni"
Azzal mondjuk egyetertek, hogy sumakolo/lusta gyerekek mindenfele iskolaban elofordulnak, penztarcatol fuggetlenul. Az en lanyom is neha panaszkodik, hogy csoport project-nel neha olyanokkal kerul ossze, akik nem igazan vesznek reszt a munkaban. Na most hogy ezt a tanar es/vagy a csoport hogy kezeli, az mas kerdes...

gabors 2018.07.11. 22:41:41

@Zsuzsi65: nekem megy a laptopomon linux/firefox alatt ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.07.12. 00:04:23

@gabors: "nekem megy a laptopomon linux/firefox alatt .."

Idokozben megjavult nekem is :)

Sics68 2018.07.12. 07:36:21

Remek írás, nekem is nagyon tetszett!

Egy kiegészítés a posztoló egy gondolatához.
" át tudnak valamit adni a saját gyerekeiknek, amitől azok már az iskolában jobban teljesítenek. Persze nem minden gyerek, de ez akkor is olyan légkört ad, amiben jobban lehet tanítani, és jobban lehet tanulni "

A család mint "szocializációs közeg" értékrendet, viselkedésmintákat ad át. És mint minden "kiscsoport"-nak, a családnak is vannak elvárásai a "tagokkal" szemben.

Egy értelmiségi/vezető beosztású családnál a tanulással, a tanuláshoz való hozzáállással kapcsolatosan is a "nagy átlagtól" felfele eltérő elvárásokat jelent.

Ami igazából nem megterhelés a gyereknek - neki ez a normális!

És a környezetében élő barátainak-ismerőseinek ... azaz az "iskolai csoportjába", "kortárs csoportjába" (ottani "szocializációs közegébe" ) tartozó többi gyereknek is ez a normális.

kék madár 2018.07.15. 06:17:27

@hegecz25: lovesed sincs ezek szerint az amerikai oktatasi rendszerrol, segghulyeket, akarmennyi penzuk is van nem vesznek fel jobb egyetemekre.

kék madár 2018.07.15. 06:20:59

a harom gyerekem legtobb baratjanak a medenceje nagyobb volt mint amekkora hazban ok laktak. Ez soha nem volt problema, ugy nottek fel, hogy rendszeresen egymasnal aludtak, senki nem turkalt a masik szulei penztarcajaban. A poszt iro nagyon furcsan nevelte a gyereket ha ebbol ugyet csinal.

Redlv 2020.01.12. 07:39:34

Szerintem a cikk eleg jol korbeirja a helyzetet.
Nalunk is erezhetoek a penzugyi lehetosegek, de sosem ereztunk, ereztettuk pro es kontra ezeket a baratokkal es csaladjaikkal.
Ezt valoban a gyerekeknek kell megtanulniuk kezelni es nekunk szulonek megtanitani, ahogy a cikk iroja is ezen dolgozik latszolag.
Viszont egy fontos megjegyzes a kommentek tobbsegere, Magyarok vagytok! Ez alatt ertem mindazt amiert en nem szeretek az lenni. Azon evodtok hogy mennyi az atlagjovedelem. Akar hany baratom el kulfoldon mind arra panaszkodik, hogy a tobbi magyart csak a fizetese erdekli. Hat ezek vafyunk mi magyarok akik allandoan a masik zsebebe turkal, pedig tobben kulfoldon dolgoztok szinten.
Na itt lehet az Amerikaiaktol tanulni, osszefogas, osszedolgozas, kozosseg es egymas elfogadasa, segitese.
A baratomat otthagyta az asszisztense evi 145k fizetes mellett a szilicium volgyben, most Vegaszban alkalmaz egy asszisztenst 45k ert.
Igen, allamok, megyek, varosok kozott oriasi kulombsegek vannak az USA-ban, de meg varosreszek kozott is. Van baratom Svajcban,Nemetorszagban, Angliaban, Spanyolorszagban, Olaszorszagban, de nyilvan nem latok teljes kepet egyikrol sem, de az biztos, hogy ismereteim szerint mind elmarad az amerikai befogadokepessegtol, segitokezsegtol legalabbis amit az en ismeroseim kaptak...
Nincs kolbaszbol a kerites itt se, de a mi munkatemponkkal sokra juthatunk, kiveve ha megelegszunk napi 4-5 ora Uberezessel es utana sirankozunk, hogy csak evi 30k keresunk. Na erre nem vagyok kivancsi. Jo lenne ha mi Magyarok is ugy tudnank talalkozni a vilagban, hogy egybol beszelunk egymassal es akar osszefogunk mint az Amcsil es nem ugy h inkabb meg nem szolalunk ,magyarul nehogy rank ismerjenek!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása