2018. június 23. 06:30,  Miért és hogyan stoppoljunk külföldön? 155 komment

2018. június 23. 06:30 Határátkelő

Miért és hogyan stoppoljunk külföldön?

Engem valahogy soha nem érintett meg a stoppolás kalandvágya, de ez persze nem jelent semmit, hiszen világszerte elég sokan próbálnak meg így eljutni egyik helyről a másikra. Közéjük tartozik TeePolgar, aki rutinos stoppolóként foglalta össze sok év alatt (és sok országban) szerzett tapasztalatait.

cim_160.jpgA Himalájában, Kőrösi Csoma Sándor lakóhelyének restaurálási projektje felé stoppolva 50 km-t kellett gyalogolnunk az égető napon a teljes 400 km-ből, amit 3 nap alatt tettünk meg.

"Ez nem űrtudomány, ami az igazat illeti, és nem is feltétlenül a “rossz” emberektől  való félelem miatt nem stoppol sok ember, hanem a komfortzónán kívüliség miatt. Legalábbis ez az, ami engem visszahúzott sokáig.

Mikor végre erőt vettem magamon 2 év önmarcangolás után, akkor annyiban változott a szituáció, hogy a hüvelykujjammal, és nem buszjeggyel utaztam.

Hiszem, hogy a legtöbb ember nem a rablás, megerőszakolás, gyilkosság – nem feltétlenül ebben a sorrendben történő – lehetősége miatt, hanem a kínos érzés miatt, hogy nem vesz fel valaki, vagy hogy “csórónak gondolna valaki, mert stoppolok” érzés miatt dönt úgy, hogy nem stoppol.

A stoppolás mint tevékenység negatív megjelöléssel bír társadalmunk részéről, és emiatt az érték miatt nem áll neki sok ember stoppolni. Az úton az emberek többsége az időt, biztonságosságot, kiszolgáltatottságot és másoktól való függetlenséget jelölik meg, mint ok, hogy miért nem stoppolással utaznak.

tobb_kep.jpgKínán való keresztülstoppolás (4700 km). A bal felső sarokban lévő fotón látható sofőr 1600 km-t tett meg velem úgy, hogy az éjszaka én vezettem, amíg ő aludt.

Számomra sok időt vett igénybe, mire megértettem, elfogadtam, hogy nem lesz lehetőségem arra, hogy annyit utazzak, amennyit szeretnék, hacsak nem teszem félre kifogásaimat. Ezután, amikor kipróbáltam, egy csapásra minden megváltozott.

Gyakorlatban úgy, hogy nem érdekelt többé a gondolat, hogy megítél-e bárki is azért, mert ingyen akarok utazni, illetve nem sérti vérig az egómat senki sem azzal, ha nem vesznek fel.

Ennek köszönhetően hirtelen hatványozottan több időt sikerült az úton lennem (úton lenni, s nem a padkán rohadni, s várni a fuvarra). Rájöttem, hogy az egyetlen veszélyforrás (10 év után), hogy napszúrást kapok az autópálya felhajtóban.

Ami bejött

Van 1-2 dolog, ami nekem nagyon bevált az évek során, és ajánlom figyelmébe mindenkinek, aki kipróbálná a közel- s távoljövőben.

Soha, de soha ne számítsunk a legjobb forgatókönyvre

Ez még Új-Zélandra is érvényes, ahol a stoppolás már-már kötelező jellegű. Ott ugyanis annyira jól bevált ez a módszer, és a tömegközlekedésnek igen borsos ára van.

Ne pörögjük túl a dolgot!

Lesznek alkalmak, amikor szakadó esőben állunk a hidegben a híd alatt, és igyekszünk láthatók lenni, és szárazok maradni egyszerre. Az ellentéte ennek, amikor a sivatagi állapotok közepette olvadozunk a napon, mert éppen csak egy szalagkorlát van a környéken, ami árnyékot ad. Ilyen helyzetekben mindig arra gondolok, hogy mennyi pénzt spórolok.

Ne írd ki a végcélt!

Továbbá a jel nem használata, amit tanácsos megfontolni. Én nagyon ritkán kísérleteztem kartonpapírra írt végcéllal a következő ok miatt: ha valaki még nem vett fel stoppost, de segítene, akkor Brüsszel szélén állva egy Párizs táblával a kezemben lehet, hogy azt hiszi, hogy csak Párizsig tartó fuvart várok.

És a bűvös “+1”

Tudjuk, hogy melyik oldalán állunk az útnak, mert az angolok jól felbolygatták a vezetési irányt, és mivel már 90.000 magyar él Angliában, így...

Hol várakozzunk?

Én a várakozási időmet mindig azon gondolataim rendszerezésére használom, amire a szürke hétköznapok alatt vagy nincs időm, vagy rosszabb esetben bátorságom. Ha elfogytak ezek, akkor jöhetnek az audiokönyvek vagy esetleg a legutóbbi könyv a helyi piacról.

Jogos lehetne a kérdés: hol lenne legszerencsésebb várakozni? Én az autópálya felhajtóra szavazok, mert általában kettő sávból áll, és a felvezető kanyar miatt a kocsik lassabban haladnak, így ha szándékukban áll felvenni, akkor könnyebben állnak meg.

A legtöbb esetben jobban tesszük, ha az autópályát jelző tábla előtt állunk, mivel a legtöbb országban gyalogos nem tartózkodhat az autópályán. (Többször zavart már le a pályáról emiatt a rendőrség).

Időnként azonban a stresszel nem tudok mit kezdeni, így pótcselekvésként nekiállok gyalogolni az autópályán. A rekord itt 1,5 óra baktatás a dél-spanyol pályán. Szerencsémre vagy szerencsétlenségemre az autópálya annyira kihalt volt, hogy ahogy civil kocsik nem, úgy rendőrautók sem jártak a környéken, amíg fel nem vettek.

traktor_2.jpgVannak helyek (Dél-Közép Oroszország kazah határvidéke), hogy a forgalom annyira silány, hogy még a traktorra is felülök, csak hogy haladjak.

Én egy kötelességet tudnék kiemelni, mint ellenszolgáltatást... NEM! Nem azt! J

Arra gondolok, hogy nagyon sok sofőr azért vesz fel stoppost, mert nem akar unatkozni, elaludni, vagy a helyi rádiócsatornán Zsédát hallgatni. Így a történetünk, utunk megosztásával köszönhetjük meg a segítségüket.

Ezek fejében mindenkinek ki kellene próbálni a stoppolást, ha másért nem, csak azért, hogy legyen létjogosultsága annak, hogy elítéljék, mint személyesen megtapasztalt utazási formát.”

Nyugatra költözés jelentős csavarral

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: stoppolás

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr114065909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.06.23. 07:00:12

"Időnként azonban a stresszel nem tudok mit kezdeni, így pótcselekvésként nekiállok gyalogolni az autópályán. A rekord itt 1,5 óra baktatás a dél-spanyol pályán."

Autópályán gyalagolni a leállósávban? - Nem nagyon engedik errefelé. Persze lehet, hogy a spanyol déli vidékeken a rendőrök nem nagyon szólnak az ilyesmiért, de akkor is furcsa.

geeeteee 2018.06.23. 08:32:54

Szerintem ez nagyon megkésett poszt lett, magyarba' tán a 80-as évek végére ment ki a divatból, a világ fejlettebb részén már korábban. Vadkeleten lehet hicshájkoznak még, nem tudom, ott is el fog múlni, ahogy lehet venni egy működőképes tragacsot a havi bérért.

nyuszigonosz 2018.06.23. 09:22:41

Elég nagy butaságnak tartom a stoppolás progalását, "stoppolási tanácsadót" csinálni.

A legújabb stoppos gyilkosság a napokban történt errefelé.

Autópályán gyalog mászkálni: na ez sok mindenkit veszélyeztet, már ezért nem kellene ilyen meggondolatlaságot tanácsolni.

Olliék 2018.06.23. 09:37:02

Tuti jo kaland az isten hata mogott. De a fejlett orszagokban mar megfontolando felvenni egy stoppost,mert ha gebasz van egy eleten at fizethetsz neki.
Emlekszem regen mennyi kiskatona stoppolt,hogy hazajusson, vagy epp vissza a laktanyaba.

geeeteee 2018.06.23. 09:45:05

Emlékszem, régen, mikor még tényleg használható módja volt ez az utazásnak, az első szabály a sorban állás volt. Kimentél az útra, és elsétáltál leghátra, aztán vissza az utolsó kereszteződésig, ahogy fogytak előled. Hol látni ma már ilyet? Nem is emlékszem, mikor láttam utoljára stoppost, talán az Inland road-on vettem fel éjjel egy nehézgép-szerelőt félúton Paynes Find és Mt.Magnet között, de az sem úgy indult el, hanem lerohadtak valahol a bozótosban.
Abban a pár évben sokat utaztam így, míg meg nem lett a jogsim, ('87), de már csavaroghatnékom volt, mint a kandúr macskának. Az azóta eltelt huszonsokév alatt sokmindenkit felvettem, de még nem hiszem, hogy sikerült visszatörlesszem a kilométereket.

geeeteee 2018.06.23. 09:45:17

Az első budapesti Jethro Tull koncert után megkockáztattam, hogy megelőzöm a hajnali kettes postavonatot, aztán Tata-Tóvárosig sétáltam Budaörstől, mikor Győrnél kérdezték negyed hatkor, hol akarok kiszállni, mondtam, jó lesz a Vagongyárnál, ott voltunk szakmai gyakorlaton. Koncert szerdán? :D Végigdolgoztam a napot, csavarokat fűztem a motorsoron, mikor lebillent a fejem, mindig megcsörrentette a tartóállványt.

Taxomükke (UK) 2018.06.23. 10:03:29

Regen nagyon sokat stoppoltam belfoldon es kulfoldon.
A tavolsagi csucsom Kiel-Dusseldorf, raadasul a sofor Tusszentofaluban az utcank sarkan tett ki.

Mick Richards (UK) 2018.06.23. 11:07:42

Anglia a vilag fejlettebb resze? Csak azert kerdem, mert par honapja vettem fel a legutobbi echte angol stopposomat - egy kozepkoru angol faszit, aki egy buliba igyekezett a baratnojehez.

Nyitottabnak gondoltam ennel az elso par hozzaszolasnal a hataratkeloket ugy altalaban: lehet meg csak az idosek vannak ebren :-).

Orochimaru 2018.06.23. 11:22:06

Utat törik az igazság! Nincsen pénz autóra? Áhá!

geeeteee 2018.06.23. 11:22:06

:D Gratula. Majdnem ugyanoda, Csorna-Recklinghausen, Kaiserwall.
Mielőtt meghalok, még meg kell gyónjak, én még akkor is stoppoltam, mikor már lett kocsim, csak akkor befelé állva, nyitott motorháztetővel, kifogyott a benya. A legtöbben befogták a csövet, hozzam csak vissza azt az üdítősüveget, hátha az egy liter nem lesz elég az első kútig. Öröm, boldogság, nagy lendület, úkanyar, vissza a foltra. Két óra alatt össze lehetett lejmolni Balatonig. Ha olvassa valaki, aki akkor adott, mégegyszer köszönöm és elnézést. Közben farkaltunk helyette is.

geeeteee 2018.06.23. 11:22:06

Tibinek bocs, kaland az élet, csak tekerjük a borsörlőt.

geeeteee 2018.06.23. 11:22:06

Találkozhattunk? Nekem volt egy fél emberöltőig Thyssen pótom. :D

geeeteee 2018.06.23. 11:22:06

@Olliék: Igen, kimenőben vittek, mintha kötelező lett volna. Mentem haza Szentkirályszabadjáról, felvett egy rezesbanda, mandulaműtét után, túlharsogtuk a Kárpátok bérceit. Meg akkor is farkaltunk. :D

geeeteee 2018.06.23. 11:22:27

Míg Eszti kiválogatja ezt itt : youtu.be/FNvOlyf-JAw Jeffrey :D

Bredpitt Monika 2018.06.23. 11:40:34

@nyuszigonosz: nekem is az jutott eszembe, hogy nem egy életbiztosítás, de kérdés, hogy ki fog meghalni, a stoppos, vagy a vezető

nálunk itt Erzsébeten megint egy taxist késeltek meg , nem halt meg, de ha jól emlékszem több, mint tíz késszúrás volt rajta

(közben kikerestem egy cikket, nem tudom, hogy életben maradt e)

index.hu/belfold/2018/05/25/rendorseg_keseles_taxis/

Bredpitt Monika 2018.06.23. 11:42:31

A poszt írójához: totál őrült vagy. Rólad mindig az az ausztrál srác jut eszembe, akinek a kedvenc állata a krokodil volt, de aztán végül medúzákkal gyűlt meg a baja. Most nem jut eszembe a neve.

Mikor fogsz lehiggadni?

Bredpitt Monika 2018.06.23. 11:50:54

Én egyszer stoppoltam az életben (illetve ez volt az egyetlen útvonal, ahol stoppoltam, nem tudom már hányszor). Budakeszin van egy fennsík, oda járt a húgom vitorlázó repülni, néha nem volt busz, vagy ritkán járt, már nem emlékszem, de a stoppolás volt a leggyorsabb út.

Jó kis Trabantos menetek.

Sokat jártunk ki oda, azok voltak a szép idők. Csak egyszer bírtam felmenni, végig azon erőlködtem, hogy ne hányjam le a pilóta nyakát.

Ezt nem értem egyébként, hogy lehet, hogy még egy hintában is hányingerem van, de egy csomó őrült hullámvasútra felülök, még fejjel lefelé is lehetek rajta, akkor sem vagyok rosszul.......

Bredpitt Monika 2018.06.23. 11:54:50

A Trabantról meg ez jut eszembe. Most láttam nemrég egy filmet, amiben Gene Hackman játszik , egy orosz kémet kell átadnia Berlinben az oroszoknak, Mikhail Baryshnikov játssza az oroszt.

Egy jelenetben el akarnak lopni egy autót, ami egy Trabant. Gene Hackman ránéz a kocsira és ezt kérdezi az orosztól:
- Mi ez?

Szerintem tök jó kis autó volt.

geeeteee 2018.06.23. 12:07:37

@Mick Richards (UK): Időmértékben a hónap azért hosszú, de rajtakaptál tényleg. A lengyel buliból stoppal mentem haza. Néha megyek paddywagon-on. Vidámpark. Haladó kategória?

geeeteee 2018.06.23. 12:07:37

@Bredpitt Monika: Igen, vannak ilyen dilemmák. Hol nem?

geeeteee 2018.06.23. 12:27:58

Duderstadt-Göttingen, már akkor is ittam, mentek mellettünk a papírjaink, úsztak az itatóvájún.

Bredpitt Monika 2018.06.23. 12:33:56

@geeeteee: ismertem New Jerseyben egy amerikai nőt, aki ha már délelőtt inni akart, akkor ránézett a konyhájában a feliratra:

Valahol már elmúlt délután öt óra......

Te hol élsz? (csak szigorúan a vicc kedvéért persze)

geeeteee 2018.06.23. 12:56:08

@Bredpitt Monika: WA. Dananda., és nekem kifogás sem kell. Ha küldesz képet, akár együtt is lehetünk instabilak. Volt erről egy film is. Szereted a szőllőt? :D (majdnem elhagytam ezt a szmájlit, milyen ijjesztő lehetne nélküle)

Shanarey 2018.06.23. 13:03:26

Stoppolás, hű de rég volt. Amikor katona voltam, Többször is így mentem haza anno Kaposvárról. Később, mikor már nekem is volt autóm, vettem fel stopposokat, volt pár fura figura, de nem vagyok az a szociológus-féle hogy kielemezzem őket. Az utolsó utasaim, még Magyarországon voltak, A barátom tesójához ugrottam le egy riasztórendszer gyorsjavításra, mert telefonon keresztül nem működött. :-) Ecsiből indultam vissza mikor a település határában leintett egy marék fiatal, négyen voltak, 17-20 év körüliek, fiúk, lányok, s cigányok voltak. Ám én nem vagyok rasszista, na meg szép nagyra nőttem, s mivel a külsőmre rá van írva hogy jobb engem nem piszkálni nem is aggódtam emiatt. Nem is volt velük gond, bár próbáltak pénzt kérni, mert buliba mennek, de nem vették zokon hogy elutasítom őket. Kiraktam őket ott ahol kérték, s ennyi volt. Itt Angliában még nem futottam össze egy stoppossal sem.

P.Elliot 2018.06.23. 13:05:47

A stoppolasrol a hirekben latott gyilkossagi sztori jut azota eszembe. Vagy 2 eve egy stoppos fiatal srac agyonverte az autost a lakasan ahova invitalta vagy vitte. Nagy tevehirek voltak belole. Mostanaban ujitottak fel az ugyet, kezdtek targyalni bar nem tudom hogy mire mentek, azt a kameran lattak a szomszedsagbol hogy a fiu felszed egy teglat vagy kovet a kuka mellol es indul vissza a ferfi lakasaba. Kiderult hogy az autos leitatta, bekabitoszerezte az fiut es megeroszakolta es ez agyonverte amikor magahoz tert. Nem tudom mi lesz az ugybol de ezt szerintem tevebeli gyilkossagsorozatba is be fogjak tenni majd ha lezarul az ugy tanulsagnak a nezonek....
Vagyis nerm mindig a stoppostol kell felni.
En nem veszek fel senkit. Nagyon sajnalom de felek az idegenektol, ha nincs penze es azert stoppol akkor szivesen adok annyit hogy menjen busszal, / volt ra pelda amikor a tablajan stoppot vagy penzt a jegyre kert egy oregember mikor vakacion voltunk, megalltunk, adtunk neki egy 20-ast es szegyelltuk hogy nem merjuk felvenni pedig olyan szivesen segitettem volna/.

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:02:46

@geeeteee: még a végén hálás leszek neked....

Dananda???

kifogás nem kellett a nagyszüleinknek sem, már reggel pálinkával kezdték a napot.....

amúgy elég nehéz követni téged...

geeeteee 2018.06.23. 15:06:35

@P.Elliot: Hendrix Őrtornya visszhangzik és Keruac. Paradicsom Sal?

Latcho Rom 2018.06.23. 15:07:13

@geeeteee: hányban volt a Tull buli?

Szegény tunisz...

Két jópofa stoppos élményem volt, a hetvenes években stoppoltunk balcsiról pestre, iszonyú szakadtak voltunk a spanommal, 3 óra, senki nem állt meg..aztán végre megállt egy zsiga..ismerős arc volt, beülünk, hát a Zorán ült a volánnál :)

Nagyon nem szerettük a zenéjét, Kex, Radics, Sirius hívő, rendes hippik voltunk, de innentől a szívünkbe fogadtuk Zoránt.

A másik már itt volt kanadában a nyolcvanas években, írom a meccs után..talán :)

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:11:58

@Shanarey: az Ecsi nem elírás, nem Ercsi akart lenni?

ott vannak barátaim, már harminc éve is félelmetes volt végigmenni a cigánysoron a vasútállomás felé, mezítlábas gyerekek rohantak utánam pénzt kérni....

persze soha nem történt semmi velem,

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:14:56

@geeeteee: az az őrtorony nem Hendrix-é volt eredetileg....

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:16:54

@latcho drom: nekem az egyik legkedvesebb koncert élményem a még nem leégett Stadionban a Zorán koncert, anyukámmal, legjobb barátnőmmel és legjobb fiúbarátommal voltam,

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:20:43

@P.Elliot: ne is vegyél fel stoppost, sosem lehet tudni,

van NJ ben egy Lakewood nevű hely, ott láttam érdekes dolgot, nagyon nagy számban élnek ott ortodox zsidók, nagy divat ott a stoppolás, ugyan törvénytelen, de ott elnézik a rendőrök, érdekes volt látni, hogy főleg fiatalok stoppolnak, gondolom még nincs jogsijuk, viszont nem szállnak be csak a "sajátjaik" autójába....

az egész város nagyon érdekes, mintha az ember kilépne az Egyesült Államokból.......(csak üzletelni ne kelljen velük)

Shanarey 2018.06.23. 15:30:06

@Bredpitt Monika:

A barátomnak a riasztója is emiatt készült, volt előtte egy házi gyártmány, amely a szomszédban szól (ott lakott az anyukája) s egyszer megszólalt, a barátom, mellesleg iskolatársam a villanyász suliból, átrohan egy házi készítésű (nem lő) fegyverrel, s szét csapott közöttük, s érdekes mód nem lett belőle reklamáció.

Utána ő legyártotta magának a riasztórendszert, én meg segítettem felprogramozni, na meg beállítani az otthoni üzemmódot, hogy ha alszanak attól még a földszint be legyen kapcsolva.

Latcho Rom 2018.06.23. 15:36:34

@Bredpitt Monika: a szóló zoránokat nagyon szeretem, a metro volt nekünk a ciki..

sörm 2018.06.23. 15:36:35

Stoppolás... Utoljára talán a Művészetek Völgyében? Ott standard volt a stoppolás míg fénykorát élte és mind az öt falu benne volt. Egy ideig fantasztikus hangulat volt, egyértelmű volt hogy mindenki megáll mindenkinek.

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:48:42

@latcho drom: szerintem Zorán kicsit olyan Springsteen magyar változata, vagy fordítva, nem tudom melyik kezdett hamarabb zenélni,

nem sok hangja van a Zoránnak sem, de a lelkedhez szól

gabors 2018.06.23. 15:49:54

@Olliék: "Emlekszem regen mennyi kiskatona stoppolt,hogy hazajusson, vagy epp vissza a laktanyaba. "

en peldaul. Tatarol pestig nagyon konnyu volt altalaban az elso kamion felvett ha nem akkor max az otodik ... onnan haza mar kevesbe volt biztos, de szinte mindig hamarabb ertem haza mint vonattal. De vissza rizikos volt mert kozel sem volt biztos hogy idore odaer az ember es azt nem nagyon dijjaztak ..

amugy a 80-as evekben az orszagban nagyon sok helyen jartam stoppal volt hogy egesz nyaron csak stoppal mentem (jo tizenevesen az ember maskepp latja a dolgokat )

Bredpitt Monika 2018.06.23. 15:51:37

@Shanarey: az egyik barátnőm ott volt gyerek, de nem akart ott házat venni, arra hivatkozott, ha egyszer el akarja adni soha nem fog tudni megszabadulni tőle,

aztán végül mégis Ercsiben kötött ki, neki még az udvar is be van riasztózva, mondjuk azt nem tudom, hogy működik,

mi van ha egy madár, vagy egy kóbor macska jár az udvarban?

Shanarey 2018.06.23. 15:54:29

@Bredpitt Monika:

Ez attól függ, hogy van az a kerti riasztó kiépítve. Nem szükségszerű, hogy gondot okozzon, de azért sokkal nagyobb az esély a vakriasztásra, mint egy lakótéren belüli érzékelőknél.

gabors 2018.06.23. 15:58:10

@Bredpitt Monika: " de aztán végül medúzákkal gyűlt meg a baja. Most nem jut eszembe a neve."

ha Steve Irwin-re gondolsz akkor szolok hogy az string ray volt nem meduza (raja magyarul nem a ketlabu) amugy nem volt orult es nemhiszem hogy stoppal ment volna a Great Barrier Reef-re vagy Afrikaba pl

a felesege Brooklyn-bol valo (tanar vagy konyvtaros) mar Steve halal utan talalkoztam vele es a gyerekekkel egy konyvbemutaton Manhattanben valami kornyezetvedelmi gyerekkonyv volt es felolvasas stb

Latcho Rom 2018.06.23. 16:00:36

@Bredpitt Monika: ég és föld.

Zorán hét évvel idősebb, az ő zenéje lágyabb, szlávos, romantikus, ami a Bossban is megvan, de nem domináns.

Ami hasonló bennük az a limitált hang, Bruce sokat kinlódott mire megtalálta a regiszterét, énekstílusát. Olvasd a memoirját, átküldtem, ugye?

Bredpitt Monika 2018.06.23. 16:06:10

@gabors: ja tényleg, nem medúza volt, ok, köszi a javítást

Bredpitt Monika 2018.06.23. 16:07:00

@Kerouac Forever: könyvet küldj, azt elolvasom.......

Bredpitt Monika 2018.06.23. 16:11:04

@Shanarey: már riasztott neki feleslegesen, ha jól emlékszem kutyát is akart a gyerek, de talán pont ezért sem lett, mert hogy a kutya is rohangál össze vissza a kertben

nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy udvarban ne legyen vakriasztás, a betolakodó magasságától, vagy mitől függ, hogy a riasztó megszólal e?

Bredpitt Monika 2018.06.23. 16:14:43

@Kerouac Forever: pont ma kezdtem el nézni Kusturica Cigányok ideje c filmjét, de letöröltem, majd lehet egyszer lesz hangulatom hozzá,

gabors 2018.06.23. 16:26:30

@Bredpitt Monika: "@gabors: ja tényleg, nem medúza volt, ok, köszi a javítást "

szivesen, csak azert teszem hogy nehogy mashol hulyenek nezzenek :-)))

amugy biztos olyan is volt aki meduzaba halt bele arrafele ez konnyen megtortenik :-)

amugy nekem az az epizod ragadt meg nagyon amkor merges kigyokat keresnek es talalnak is parat :-)

P.Elliot 2018.06.23. 16:38:07

@Bredpitt Monika: Ismerem Lakewoodot meghozza voltam is ott egyszer mert itt az Indexen beszelgettem egy novel aki oda ment ki dolgozni feketen a zsidokhoz, ne tudd meg hogy mi van ott.
A lelkuket is kidolgoztatjak keves fizetesert es ez a no is csak ketszer kapott enni naponta, valami nagyon egyszeru etelt es keveset de nem a csalad ennivalojabol, ha meg ehes volt kimehetett munka utan biciklivel egy boltba ami nem volt tul messze de etelt nem vihetett be az ortodox hazba, ott kellett kinnt megennie, sajat penzen termeszetesen. Ez a no meg szerencses volt mert kapott szobat az alagsorban, meg kulon furdoje is volt, de sokan ott,/ tobb mint 100-200 illegalis magyar no dolgozik abban a varosban vagy tobb/ csak valami agyfelet kap, az egyik not a garazsban altattak, oltozkodni is csak borondbol tudott, hetente egyszer engedtek meg neki hogy az egyik furdoszobaban zuhanyozzon. 6 honap utan kirugnak mindenkit mikor mar ugy erzik hogy baj lesz a hatosagokkal az illegalisok miatt es felvesznek ujat. A legtobbje egy rohadt tarsasag, a teve hireiben is tobbszor szerepelnek, sikkasztas, magas rendu lopas es csalas, de kozben elintezik a nagyobb bajt pennzel. En akkor lattam azt a varost amikor az itt megismert kis notol hallottam hogy alig adnak neki enni, nem fozhet, etelt nem tarolhat a hazban, volt hogy a gyerekek megmaradt virslijet tettek neki oda. Foztem jo magyaros kajat mert meg ahhoz volt szokva es vittem neki/ allati messze volt tolunk, vagy masfel, ket ora kocsival/ minden este megetettem volna ha kozelebb lakik. Mondtam neki hjogy ha kidobjak vagy valami baj van, telefonaljon es ertemegyek, itt lakhat amig nem rendezodik a sorsa, a lanyom is eljott es biztositotta hogy barmeddig itt lehet, segitunk neki. A kapcsolat ma is megvan , 2 napja beszeltem vele, onnan mar regen kidobtak, / elotte meg lemosattak vele a haz oldalait a tuzo napon/ akkor mar volt egy baratja aki befogadta es most is vele el, kozben hazassagot intezett, mar zoldkartyaja van, elvegzett egy nurse alap tanfolyamot, oregekkel dolgozik, gyur a nyugdijra, be van jelentve mert haza akar menni amikor mar jar mert ott vannak a gyerekek es az unokak.
Egy sokat dolgozo helyes kis no, 56 korul van, 5-6 eve van itt kinnt.
Na, az irhatna am egy hataratkelot! De mi mindent irhatna ki! Ha ugyan merne, szerintem ahhoz gyava, fel a hatosagoktol de a tortenete, elotte es utana konyvert kiabal, jobb lenne ha hazamenet utan kipakolna.
Valami nagyon osszetarto ocsmany zsido kozosseg lehet mert itt a szomszed varoska is zsidokbol all es annal kedvesebb, helyesebb, megertobb, segitokeszebb embereket meg nem hordott a fold holott a nagyobb resze itt is ortodox, es itt is dolgoznak naluk illegalis magyarok de azok a legjobbakat meselik...
Egyebkent en szeretem a zsidokat, illetve semmi rossz tapasztalatom nem volt veluk, sot inkabb pozitiv de a Lakewoodiak valami hihetetlen kozosseg....

Latcho Rom 2018.06.23. 16:46:31

@gabors: fia ugyanazt csinálja, viszi tovább a családi biznict.

Dr Virag Bioncsi 2018.06.23. 16:46:36

Vannak Angliaban stopposok, egy nagyobb karton papírra irjak, hogy hova mennenek es rendszerint felis veszik oket.
Sot, a mobil police camot is jelzik az autosok egymasnak integetessel.

Latcho Rom 2018.06.23. 16:46:42

@gabors: az megvan hogy orbán betiltotta a Billy Elliotot?

Bredpitt Monika 2018.06.23. 16:49:02

@P.Elliot: ez érdekes volt,

én voltam ott állásinterjún, de az ösztöneim súgták, hogy fogjam menekülőre, nagyon profi volt ahogy hirdette magát az ügynökség, de már abba is bele lehetett kötni, hogyan tudnak leellenőrizni mindent rólam mondjuk fél nap alatt, merthogy ennyi időt kaptam a gondolkodásra,

éjjel kellett volna dolgoznom és rákérdeztem a pasinál, aki az interjút csinálta velem, hogyan akarnak egy vadidegen nőre rábízni egy újszülöttet, úgy hogy ma jártam nálatok először,

azt válaszolta, hogy benne megbízik a család, erre én megkérdeztem tőle, hogy miből gondolod, hogy én is megbízom benned és a családban, hogy látatlanban elmenjek egy idegen családhoz éjszaka dolgozni, ahol az alagsorban lesz a hálóhelyem,

na, erre csak nézett nagyokat, hát otthagytam őket, már volt szerencsém zsidó családhoz, ahol szintén a ház oldalát kellett mosni, meg stb

érdekes világ, én egyébként azt gondolom róluk, hogy ők úgy gondolják, a pénzért meg kell dolgozni, ha találnak erre embert.............

adg 2018.06.23. 16:56:15

@gabors: “csak azert teszem hogy nehogy mashol hulyenek nezzenek :-)))”

Hogy nehogy te is igy jarj, kis kiegeszites. Nem stRing ray, hanem stingray, magyarul tuskes raja talan, van egy nagy tuske a farkan, amivel vedekezeskeppen merget tud a tamadoja testebe juttatni, ami nem feltetlenul halalos az enberre, de Pistat a szive mellett szurta meg,

Anyu pedig Oregonbol valo, nem Brooklynbol, nem tanar es nem konyvtaros, hanem a csaladi bizniszben dolgozott, majd onnan kiindulva kezdett allatrehabilitaciovaL foglalkozni, ezt tanulmanyozni jott ozba, talalkoztak, szerelmuk szárba szokkent, es igy tovabb.

P.Elliot 2018.06.23. 17:03:09

@Bredpitt Monika: Nem, mindig es mindenkit kihasznalak. Csak egy igen keves resze aki nem, errol hires a varoska.

gabors 2018.06.23. 17:04:06

@P.Elliot: " gyur a nyugdijra, be van jelentve mert haza akar menni amikor mar jar mert ott vannak a gyerekek es az unokak."

ha USA allami nyugdijra hajt az min 10 ev de akkor meg csak havi 100-200 lesz max ... az is csak ha 66-67 evesen megy nyugdijba

40 evvel szamolnak itt kicsit leegyszerusitve, az alap amire ss adot fizetett minden evben osszeadjak es elosztjak 40-el a sok nullas ev nagyon lehuzza ... erdemes lenne neki azert utanna nezni hogy mit akar mert kurva nagy megelepetes lesz a vege Ja es a medicare NEM fizet kulfoldon arra sem erdemes hajazni

ha magan nyugdijrol van szo az lehet mas, de nem igen hiszem ez nem divat ilyen oregotthonos munkaknal ...

nyuszigonosz 2018.06.23. 17:09:13

@P.Elliot: Hát elolvastam amit leírtál, de csak úgy megjegyzem:
- annyit dolgozott, hogy majd belé rogyott, étlen szomjan szinte, viszont volt közben ideje fórumozni, interneten panaszkodni, és kidobásakor erröl az embertelen helyröl ( ahová gondolom saját maga ment ) abban a szent pillanatban meglett az amerikai fickó, akihez beköltözhetet, söt mi több "házasságot intézett" és zöldkártyásodott.
Hát, no.

gabors 2018.06.23. 17:11:42

@P.Elliot: csak rovid idezet gondolom erted igy is ajanlanam hogy az ismerosod nezzen nagyon utanna ha tenyleg ezert dolgozik

"Consider the averages. In June 2011, the average Social Security benefit was $1,180.80 per month. The maximum possible benefit for a worker retiring at age 66 in 2011 is $2,366. But to get this amount, the worker would need to earn the maximum taxable amount, currently $106,800, each year after age 21.Aug 1, 2011"

most talan mar kicsit magasabbak a szamok de a nagysagrend azert ez ... 10-20 evi munkaval par szaz dollar lesz az csak havonta

gabors 2018.06.23. 17:14:15

@Kerouac Forever: " @gabors: fia ugyanazt csinálja, viszi tovább a családi biznict. " igen hallottam mar rola hiszen ott volt sok epizodban 4-5-6-7 evesen is ...

gabors 2018.06.23. 17:15:48

@Kerouac Forever: "@gabors: az megvan hogy orbán betiltotta a Billy Elliotot? "

nincs meg de ki f@sz billy elliot ???

Dikusz 2018.06.23. 17:18:46

@Kerouac Forever: Mi volt ciki a Metró együttesben, ha szabad megkérdezgetnem?

Dikusz 2018.06.23. 17:20:51

@gabors: Stoppos katonát illett felvenni akkoriban.

gabors 2018.06.23. 17:21:31

@Kerouac Forever: "Eszem-f@szom.."

well juggin accross the border while black gets you to jail

remelem azert a kaja jo volt ...

bocs csak kerdezem miert tettek volna kulonbseget vele ?? mert francia es nem mexicobol/el salvadorbol/hondurasbol stb van ? mert no ? mert csak futtot fel es ala ? mert nem tudta hol a hatar ?

amugy le is lohettek volna .. vegul is szerncseje volt

P.Elliot 2018.06.23. 17:24:11

@nyuszigonosz: Este 8 utan szabad volt ha a szulok nem mentek sehova es nem kellett vigyazni a gyerekekre, levonult a szobajaba es netezett. Mi a francot is csinalhatott utana, volt laptopja, kellett a kapocsolat a csaladdal meg egy kicsit az emberekkel. Nem is netezni jott az indexre, valami kerdese volt, ha akarod kikereshetem, ez meg az elso evben volt es a magyarok new Yorkban vagy ilyesmi topikban aztan beszelgetett meg egy kicsit.
A zoldkartyat nem ingyen kapta, egy magyar "segitett' benne..

Most nem tudok netezni mert most kezdtek a Mexico-Del Korea meccset es ezt muszaj latni/ a tobbit is/ Hajra Mexico!
Majd a szunetbe visszajovok.
Ti nem nezitek? Isteni merkozes mar az elejen is!

P.Elliot 2018.06.23. 17:26:44

@gabors: Tudom hogy nem lesz sok de van neki otthon is nyugdija, legalabbis remeli...
Miert nem nezed a meccset, isteni, kozben mexicoi gol lett, nahat es itt lopom az idot...

Bredpitt Monika 2018.06.23. 17:27:47

@gabors: kedves vagy, hogy meg akarsz védeni, de igazán nem számít, hogy ki mit gondol rólam, a "máshol" meg aztán különösen nem számít, mert hiszen annyi ember van, aki itt a való világban a környezetemben is kibeszél a hátam mögött, ha én azt tudnám, miket beszélnek.......

de hát szerencsére a pletyka attól pletyka, hogy mások háta mögött zajlik,

gabors 2018.06.23. 17:30:58

@adg: koszi nem tudom miert emlekeztem igy a tortenetre lehet osszekevertem valakivel ... most hogy megneztem valoban rosszul tudtam igy mar nem leszek hulye ebben a kerdesben ....

valamiert igy emlekeztem a konyvbemutaton hallotakra ... :-(

Bredpitt Monika 2018.06.23. 17:31:55

@Kerouac Forever: mi van, te is iszol? Billy Elliot Barisnyikovról jutott eszedbe? De akkor meg miért @gabors: nak címezted,

linked van erre a betiltásra?

gabors 2018.06.23. 17:33:49

@P.Elliot: "@gabors: Tudom hogy nem lesz sok de van neki otthon is nyugdija, legalabbis remeli...
Miert nem nezed a meccset, isteni, kozben mexicoi gol lett, nahat es itt lopom az idot."

a foci mar evek ota nem erdekel .. a dontot talan megnezem de addig nem tudok 2 orat ulni es focit nezni ...

gabors 2018.06.23. 18:22:41

@Dikusz: "@gabors: Stoppos katonát illett felvenni akkoriban. "

mi szamit akkoriban-nak

en magam 1984-85-ben voltam katona mettol meddig volt ez a gyakorlat

gabors 2018.06.23. 18:53:27

@P.Elliot: "@gabors: Tudom hogy nem lesz sok"

az OK hogy te esetleg tudod de tudja az ismerosod is ??

mert sokan (tobbseg) echte amerikaik akikkel errol beszelgettem (eleinte azt hittem el fogjak magyarazni nekem mert nem igazan ertettem magam sem) fogalmuk sincs hogy van ez es mikor eljon az ido 65-66 dobjak a hatast hogy mi ez hogy a "nyugdij" kb nulla .. es egyre tobb embernek foleg "also kozeposztaly" es alatt semmi mas nyugdija nem gyulik ...

mert par ev itt ott kimaradt ugye iskola meg pudrek is jottek ... minek dolgozni ... eleg a fel allas lehet okosba is penzt csinalni etc. ... aztan bar megvan a 20-30 ev szolgalati ido (4 pont evente az megvan ma kb $12k-vel) de az alapot baromira lehuzza az a fennmarado 10 ev nulla jovedelemmel ( bejelentett)

Csodabogár 2018.06.23. 19:00:00

@Kerouac Forever: Erről szerintem nem ő tehet, hanem egy hülye homofob újságírónő, legalább is én ezt olvastam.
Persze lehet, hogy valami más is van a háttérben, miután a darab már elég régóta megy és rengetegen látták és eddig senkit sem zavart.

P.Elliot 2018.06.23. 19:03:16

@gabors: Igen, tudja hogy keves lesz a nyugdij de lesz valami mert az otthoni nagyon keves lesz, ez kiegeszito. Azert jott ki mert mint mondta otthon falun ehenhalt volna nem volt munka. Otthon szep haza van, lakni lesz hol meg visz egy kis penzt is hogy legyen valami tartaleka is.
Sokan csinaljak ezt, illegalis magyarok, kis penzgyujtes es hazamenni, ez legalabb volt annyira elorelato hogy zoldkartya mindenaron mert akkor egy kis nyugdijat is osszedolgoz maganak.

Vege a meccsnek, Mexico nyert, jo foci volt, elvezetes. Fozni elfelejtettem, hehehe, majd hozatunk egy pizzat...

Csodabogár 2018.06.23. 19:06:54

@Bredpitt Monika: Egyszer elmentem könyvelni egy céghez, amiről mikor ott voltam derült ki, hogy ortodox zsidó mindenki, kivéve az amerikai főnököt, aki felvett engem. 2 hétig birtam, aztán még próbaidőben felmondtam. A főnök könyörgött, hogy maradjak, majdnem dupla fizetést ajánlott. Végén bevallotta, hogy én már a sokadik vagyok, aki gyorsan lelép és nem érti miért. Mondtam, hogy jó lenne ha megtanítaná a munkatársakat, hogy embernek nézzék és úgy is beszéljenek azzal aki ott ül az irodában és próbál rendet rakni a káoszban.

P.Elliot 2018.06.23. 19:11:33

@gabors: Billy Elliot egy konyvbol keszult film meg egy eloadas a szinpadon. A konyvet nem olvastam, a film ektelenul jo volt, majd ha latom a musorban szolok hogy melyiken adjak a teveben, erdemes megnezni.
A szinpadi valtozatat Magyarorszagon kiatkoztak, ahogy nezem istenverte modon elferditettek, felremagyaraztak, abszolut szegyenteljesen.
Felhaboritonak tartom...

Dikusz 2018.06.23. 19:12:21

@gabors: A '70-es években. Gondolom ez addig volt szokásban, amíg meg nem szűnt a katonaság Magyarországon.
Ha egyenruhában stoppolt egy katona (nem vagyok benne biztos, hogy hivatalosan megtehette), felvették még a nyolcvanas években is szerintem.

Csodabogár 2018.06.23. 19:13:39

@P.Elliot: Mi lett a pasival, akivel össze költözött?

gabors 2018.06.23. 19:19:03

@Dikusz: "(nem vagyok benne biztos, hogy hivatalosan megtehette), felvették még a nyolcvanas években is szerintem. "

en ugy emlekszem hogy ez szabalytalan volt de senkit nem erdekelt mar 84-85-ben bar voltak tortenetek hogy a katonai rendorseg elvitt stoppolo katonakat ... velem semmi ilyesmi nem tortent ..

hat a nyolcvanas evekben bizony felvettek alig ertem ki a tatai-bp-i utra 5 percen belul felvettek szinte mindig ...

gabors 2018.06.23. 19:22:17

@Csodabogár: "Mondtam, hogy jó lenne ha megtanítaná a munkatársakat, hogy embernek nézzék és úgy is beszéljenek azzal aki ott ül az irodában "

hat tudod vagy kivalasztott vagy vagy nem ezen csak isten tudna segiteni ... ezt a goj-ok soha nem ertik meg :-)))))

P.Elliot 2018.06.23. 19:22:50

@Csodabogár: Megvan a pasas, ugye emlekszel ra, te is ott beszelgettel akkoriban. Egyutt laknak de mindketten szereztek zoldkartyat mar, mastol.... A kozos hazassag sem lehetetlen, allati rendes pasas, nekem nagyon szimpatikus, sokat dolgozo csaladszereto megbizhato ember.
Nehez ut volt ez mindkettojuknek.
Es meg mennyi sztori van itt az ide kijovo illegalis embertol. Ugy persze sosem fogom megerteni hogy a magyarok mehetnek hivatalosan egy csomo mas orszagba ahol hivatalosan dolgozhatnak, nyugdijt szerezhetnek, kozel Magyarorszag es inkabb itt kinlodnak holott tudjak hogy zoldkartyat szerezni milyen keserves es tobbnyire nem is lehet, en az biztos hogy illegalisan soha sehol nem eltem volna.

gabors 2018.06.23. 19:29:28

@P.Elliot: meg azt nem ertem abbol amit irtal hogy fel a hatosagoktol ... ??

ha van zoldkartya akkor mitol fel ?

az igaz hogyha a zoldkartya csalassal van akkor van miert felni mert NEM evul el ezzel meg allampolgarsagot is vesziteni lehet (visszamenoleg) ... es akkor nem csak a hatosagtol hanem a "ferjtol" is felni kell mert barmikor felnyomhatja sot zsarolhatja vagy a ferj csaladja ... szar allapot ha errol van szo ..

tovabbra is azt mondom ha mint irod 5-6 eve jott zoldkartya van par eve akkor a Social Security szinte semmi nem lesz abbol Mo-on sem fog sehogy sem megelni .... szolgalati idot vagy itt vagy ott beszamitjak de nemsokat jelent talan Futurefly aki ezt reszletesebben tudja

lehet mas volt a nick de van itt valaki aki otthon van ebben van valami megegyezes el is olvastam de nem vilagos (nekem) hogy pl TB jar es hogyan annak aki hazamegy ...

P.Elliot 2018.06.23. 19:39:30

A TB meg a tobbiek, ezeket nem tudom, o valoszinu tudja mert mindennek utana szokott nezni. A zoldkartya dolgot meg csak nem vesezem ki a forumon, na nem.
Nem csalas mert nagy volt a szerelem de ez mar nem tema itt, erted ugye. A pasasnak jo nyugdija van egyebkent es nincs ellenere hogy egyutt koltozzenek haza ha ugy alakulna de meg nem tudjak, a no az mindenkeppen a csalad kozeleben lesz. A ferje nyugdijat is orokolheti ugyebar vagy egy reszet de mint mondta, o erre nem akar szamitani mert a jovot nem tudja senki, maga akar osszehozni egy kis sajat nyugdijat maganak. Ugy sajnalom ezeket a szegeny kijovo embereket, nehez az eletuk es nem mindig megy ugy ahogy remelik pedig nem gazdagsagra vagynak csak egy kicsit biztosabb megelhetesre.
Es most utananezek annak a pizzanak mert ehenhalok. Most ment el a hutogep szerelo, minden cucc az asztalon, vissza is kell pakolni...

Dikusz 2018.06.23. 19:43:32

@gabors: Vándormadár nevű hozzászóló van ebben nagyon otthon.

Úgy tudom, ha valaki úgy dönt, hogy hazajön, van állandó bejelentett itthoni lakcíme, és fizeti a havi kb. 7000 Ft-ot, akkor teljeskörű TB-biztosított lesz akkor is, ha nem volt munkaviszonya itthon-

Latcho Rom 2018.06.23. 19:44:53

@Csodabogár: ugyan, homofób a rencer is.

Csodabogár 2018.06.23. 19:53:26

Gabor, te ott ülsz a tűz mellett és nem láttad?
www.broadway.com/shows/billy-elliot/

Csodabogár 2018.06.23. 19:54:55

@Dikusz: Így van, de ennek a nőnek nyugdíja is lesz itthon, tehát jár neki ingyen és bérmentve.

Shanarey 2018.06.23. 19:59:24

@Bredpitt Monika:

Mint írtam, van rá esély, hiszen kültér. Persze van az a pénz, amellyel a vakriasztások száma csökkenthető, de a kültér, az kültér. Illetve lehet olyan kerítést építeni a terület köré, amely, csak akkor riaszt be ha tényleg valaki bepróbálkozik, de az drága mulatság. Beltéren egyszerű, ha normális a telepítő, s jó eszközöket épít be, akkor ott szinte nem is lehet vakriasztás. nekem már akadt olyan ügyfele, aki azért hívott fel, mert nem szól a riasztója, s biztos jó e, mert a környék összes riasztója szól. Áramszünet volt, s emiatt beindultak. A probléma ezzel csak annyi hogy az áramszünet, egy olyan dolog, amely főleg Budapest s úgy általában Pest megyén belül, meglehetősen ritka dolog, vagyis emiatt nem kell riasztania. Ám sok "okos" telepítő, ezt nem érti, az ügyfél meg örülhet, mert nem csak áramszünet van, hanem a riasztója is ordít.

A Billy Elliot dolgot, én linkeltem hetekkel ezelőtt, a dolog a kormány hátsó feléből írogató Magyar Idők nevű szenny lapban megjelent egy cikk az előadással kapcsolatban, miszerint az előadás megnézése a fiatalokat homoszexuálissá teszi. Birca női kiadásban.

Itt az eredeti cikk:

magyaridok.hu/velemeny/botranyos-eloadas-az-erkel-szinhazban-3146662/

Ez a későbbi eredmény:

hirtv.hu/ahirtvhirei/amerikaban-is-tema-a-billy-eliot-ellehetetlenitese-2463328

Shanarey 2018.06.23. 20:02:02

@Dikusz:

TB-je lesz, de nyugdíja, az nem. Ahhoz igazolni kell a kinn töltött éveket is, na meg azt amit Magyarországon dolgozott, mielőtt kiment.

Latcho Rom 2018.06.23. 20:17:52

No Özil..

Na hajrá...akárki

Bredpitt Monika 2018.06.23. 20:40:17

@Shanarey: köszi, a Billy Elliot témáról (is) lemaradtam, a Magyar Időket nem olvasnám, akkor sem , ha fizetnének érte,

volt szerencsém egy pár vitaműsorban hallani róluk, hogyan rémisztgették az embereket a menekültekkel, hajmeresztő baromságokat találtak ki.....de hát vannak rá vevők

a lényeg, hogy majd Viktor üzletet köt a nőkkel, hogy szaporodjon a magyar nép, csak homokos ne légy.......

meg majd imádkozunk azért, hogy a kormány ne lopjon ennyit, de egyébként jó lesz minden így, ahogy van, ez a kormány kell nekünk (pár hete hallottam egy hittan oktatótól), szeretem ezeket az embereket, de néha elgondolkozom azon, hogy meddig fogom bírni ezt a légkört.....

Bredpitt Monika 2018.06.23. 20:44:25

@Dikusz: a 7000 körüli összeget, akkor is fizetned kell, ha nem vagy itthon, amennyiben nem szünteted meg a lakcímed, legalábbis még 2013 ban ez volt, bocs, ha ezt is tudod, de a mondatból ez nekem nem volt egyértelmű....

gabors 2018.06.23. 20:46:27

@Csodabogár: " Gabor, te ott ülsz a tűz mellett és nem láttad?
http://www.broadway.com/shows/billy-elliot/"

oszinten egy musical-el meg lehet olni engem ... eddig egyet lattam mert a felesegem "kenyszeritett" a zeneket szertem hair/chicago/jezuschrist the superstar .... peldaul de hogy en bemenjek egy ilyenre ... NEM meg ha ingyen is lenne ..

"komoly" zene az mar inkabb MET-ben voltunk jo parszor Carenegie talan 4x-er

Bredpitt Monika 2018.06.23. 20:48:39

@Csodabogár: furcsa emberek nagyon, de én azt láttam, hogy nagyon szorgalmasak, talán azt gondolják, hogy ha ők dolgoznak szorgosan akkor dolgozz te is,

nekem sajnos nem jók a tapasztalatok, van egy Deal nevű hely New Jerseyben, ahol egy csomó félkész állapotban levő ház volt, vagy olyanok, amiket felújítottak, de látszott, hogy félbe maradtak a munkák, férjem azt mondta, hogy azért nem megy senki dolgozni ebbe a városba (ahol nagyon sok zsidó élt), mert nem fizették ki rendesen a munkásokat, ezért azt mondták a vállalkozók, hogy nem jövünk többet

gabors 2018.06.23. 20:51:14

@Shanarey: "miszerint az előadás megnézése a fiatalokat homoszexuálissá teszi. Birca női kiadásban."

ez most komoly ???

ez kb olyan hogy a rejszolastol mit is lehet kapni ? mar elfelejtettem :-) de valami rettenetes dolgot mondta a khtholikus kis pap (mert neki volt aki megoldotta )

gabors 2018.06.23. 20:52:36

@Shanarey: "miszerint az előadás megnézése a fiatalokat homoszexuálissá teszi. Birca női kiadásban."

kb olyan hogy kommunista lesz aki elolvassa a marx tokejet (nem toket) (bar vannak olyan birkak is :-)

gabors 2018.06.23. 20:54:55

@Bredpitt Monika: "@Dikusz: a 7000 körüli összeget, akkor is fizetned kell, ha nem vagy itthon, amennyiben nem szünteted meg a lakcímed, legalábbis még 2013 ban ez volt, bocs, ha ezt is tudod, de a mondatból ez nekem nem volt egyértelmű.... "

attol hogy van lakcimed meg nem kell fizetned en 1990 ota nem fizettem semmit es van lakcimem :-) az hogy TB-m van-e nem erdekel igazan

geeeteee 2018.06.23. 21:05:57

@Bredpitt Monika: Tényleg nem tudom. Sok helyen azért nem koncertezett, mert nem sikerült leszállni a buszról. Próbáltad már gitárral a nyakadban?

geeeteee 2018.06.23. 21:06:06

@gabors: A kamionról jut eszembe, a stopposoknak később mindig adtam korongot(a tachográf lap neve, az a kerek papírdarab), amikor még pálya sem volt, mind úgy nézett ki, mint a sündisznó, körbe-körbe 24 óra. Egyik kolléga egyszer kiszórt egy marékkal Kittsee előtt, épp eredt el az eső, mind egy csendőr civil szélvédőjén landolt.

Shanarey 2018.06.23. 21:06:23

@gabors:

Olvastad a cikket?

Birca is így magyaráz, szerinte ez egy betegség,és üldözendő s a szexuális irányultság, szerinte választható, nem pedig velünk született tulajdonság.

gabors 2018.06.23. 21:36:01

@Shanarey: "Birca is így magyaráz, szerinte ez egy betegség,és üldözendő s a szexuális irányultság, szerinte választható, nem pedig velünk született tulajdonság. "

ha ez az osszefoglalas akkor orulok hogy nem olvastam mar az hogy mandiner megallit

birka egy elkeseredett senki akinek eddig semmi nem jott ossze az eletben es eloadja hogy nem is akar semmi tobbet mint bulgariaban call centerkedni mert ott me dolgozni sem kell valami zsido cegnek dolgozik es mivel NEM meno nyelvet beszel ezert joval kevesebbet dolgozik mint a kollegai .. fasza hozzallas ... valszeg igy szuletett mint a melegek :-) de lehet egy betegseg

gabors 2018.06.23. 21:39:32

@geeeteee: lattam ilyet ... de akkor meg Mo-n ez nem volt kotelezo es csak TIR-esekben volt ha jol emlekszem ...

egyszer ketszer amultam is hogy mi is van azokban a kabinokban (mar 1985-ben is) nalunk meg meg trabanttert alltak sorba

Latcho Rom 2018.06.23. 21:49:07

@gabors: mgvakulsz, mondotta Prohászka Ottokár.

geeezzzr 2018.06.23. 21:49:10

Nice suprise, both sides :D

geeezzzr 2018.06.23. 21:49:14

@P.Elliot: Még olyat is hallottam, hogy belepipiltek a cipőjükbe.

geeezzzr 2018.06.23. 21:49:21

@adg: Port Douglas-nál volt, lakott ott egy unokatesóm. Nem a méreg miatt volt, hanem szíven szúrta. Az a lapos állat csapkodja a farkát, a végén az a tüske meg nagy. (www.bing.com/images/search?q=sting+ray+barb+image&FORM=HDRSC2)

geeezzzr 2018.06.23. 21:49:27

@Csodabogár: Nekem sikerült mindig lelépjek, mielőtt megtettek volna rabbinak. -Visszaérsz holnap rabelében?

geeezzzr 2018.06.23. 22:04:25

@Dikusz: Nehogy a váposok vegyék már fel. Ez azért volt.

geeezzzr 2018.06.23. 22:04:27

@Bredpitt Monika: Fonetikus kamuflázs, lásd lent.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.06.23. 22:22:38

A nap kommentje az nso-ról:
"Svéd hölgyeket vígasztalnék.Elérhetőség a szerkesztőségben."
:D
Mekkora meccs volt, te jó ég.A Lineker-féle törvény ismét megvalósult...

Latcho Rom 2018.06.23. 22:41:07

@geegee: eh, mázli. S elsíbolták a svéd 11-et.

nyuszigonosz 2018.06.23. 22:41:09

@geegee: Az. Csak a második félidö másik felét néztem - na mert nem igazán reméltem a német gyözelmet, de meglett. :-)))))

@Shanarey: Elolvastam a cikket. Hihetetlen. :-(

@gabors: És a tachograf abban a formában - írott korong - már rég a múlté. most elektronikusan "leolvasható" és kiértékelhetö digitális dolog az egész, minden rajta van.
Nem csak a sebesség, és az idö, hanem a helyszinek is, méterre pontosan, söt visszamenöleg kb. egy hónapra, és személyre szóló az egész, minden soförnek a saját kártyája van benne, ha más vezeti a kocsit, az is rögzítve van.

nyuszigonosz 2018.06.23. 22:44:15

@Kerouac Forever: Ne írjál hiteltelen dolgokat. Nem síbolt el senki semmit.
A német csapatból repült ki Boateng, így tizen játszottak és gyöztek.

Ez van. Én örülök. :-)

Csodabogár 2018.06.23. 22:44:33

@gabors: Én a Carnegiet szeretem igazán. MET-ben is voltan párszor, de mindig majdnem megfagytam. Musicalt egyszer megnéztem, mert azt is látni kell egyszer.

Csodabogár 2018.06.23. 22:46:42

@Bredpitt Monika: Igen, de az ortodox kollegák nem dolgoztak csak utasítgattak, mintha a cselédjük lettem volna.:-(
Az amerikai főnök nem volt ortodox, de attól függetlenül, hogy ő volt a főnök, nemigen boldogult velük.

adg 2018.06.23. 23:33:49

@geeezzzr: “Nem a méreg miatt volt, hanem szíven szúrta. Az a lapos állat csapkodja a farkát, a végén az a tüske meg nagy”

Igen, ezt irtam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.06.24. 00:12:11

@Kerouac Forever: igen, az elég gázos volt.És már nem az első, hogy a videobíró is elfordítja a fejét...Akkor meg minek.Persze lehet, hogy direkt ez a cél?

gabors 2018.06.24. 01:50:27

@Kerouac Forever: "@gabors: mgvakulsz, mondotta Prohászka Ottokár. "

aha nem emlekeztem hogy mi is volt megvakul nem rossz ... lenne kb 5 millio vak ember most eppen Mo-on es egy par incel pl Hinta aki lat is

teljes csod a szemuveges uzleteknek ...:-)

Latcho Rom 2018.06.24. 08:36:50

@geegee: ez van, de így minek a videóbíró??

geeeteee 2018.06.24. 08:36:59

@nyuszigonosz: Azt a kártyás digitális tachográfot én már nem láttam, azután kezdték el bevezetni, miután eljöttem. Ami viszont érdekes, az az, hogy itt nem csak olyan nincs, a régi korongos sincs. Egy úgynevezett trip sheet-en magunk húzzuk a vonalat, leginkább a nap végén, de előfordul, hogy csak szombaton, vissza az egész hétre. A legális munkaidő naponta 17, kéthetente 168 óra a sofőröknek.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.24. 19:41:22

Mennyire szánalmas már életvitelszerűen stoppolni. Az nem utazás, hanem élősködés. Kb ugyanaz amikor biciklisek kéredzkednek be idegenekehez, azok sem látnak semmit az országból, csak tekernek, meg kunyiznak... vicc!

THK 2018.06.24. 22:46:14

Nem "az angolok forgatták föl a vezetési irányt"! Pont ők maradtak hagyományőrzőek, korábban mindenütt balra tarts volt érvényben, itt is...

fda 2018.06.24. 23:11:54

"Én az autópálya felhajtóra szavazok,"

Gratulálok!

Értelmes emberek nem erre szavaznak, mert értelmes emberek tudják, hogy autópálya felhajtón értelmes ember nem áll meg stoppossal társalogni!

Bambano 2018.06.25. 00:07:11

ma már azért kevés a stoppos az útszélén, mert oszkároznak.
(app stoppos meg sofőr összehozására)

autópálya felhajtóra azért "jó" menni stoppolni, mert ott is tilos gyalogolni és a kocsiknak megállni. rossz tanács.

én egyetemista éveim alatt kb. az első két hónapban utáltam meg a tömegközlekedést, utána mindig stoppoltam. akkor még működött. ma már nemigen működne.

ételizésítő 2018.06.25. 01:33:39

"annyiban változott a szituáció, hogy a hüvelykujjammal, és nem buszjeggyel utaztam"

Érdekes, bárhova megyek, én is mindig a hüvelykujjammal megyek. Annyira hozzám nőtt... mind a kettő.

A stoppoláshoz meg egy villanykörte kell (lehet kiégett is), meg egy horgolótű. Aztán jöhetnek a zoknik!

Amiről te írsz, az a stopolás, 1 p-vel. Lásd helyesírási szabályzat szógyűjteménye. Már az 1954-es (10.) kiadásban is így volt.

"A stoppolás mint tevékenység negatív megjelöléssel bír társadalmunk részéről,"
Te valami rendőrségi fogalmazótól tanultál magyarul? Kérd vissza a pénzt, átbaszott.
De a következő mondat is legalább ilyen szép.
Arról nem is beszélve, hogy
"az emberek többsége ... jelölik meg"
Egyes számú alany, többes számú állítmány? Teringettét... Tényleg átbaszott. Nem kicsit.

Ja, Spanyolország. Ott az autóstop nem szokás, ezért nem is állnak meg. Tudom, én is próbáltam, és meg is beszéltem azzal, aki aztán mégis felvett. Ő már járt Európa más részein, tudta, mit akarok. De ez a ritka kivétel.

Tivadar Polgar 2018.06.25. 03:25:51

@fda: Vannak akik a foutat preferaljak, ott is probalkoztam, de altalaban az autopalya gyorsabban halado autokat es nagyobb forgalmat vonz.

Ha 100km-nel kevesebb a tavolsag akkor nem autopalyazok mert valoszinuleg akkora tavert nem megy ki a varosbol es hajt ra a palyara majd hajt le (lehet hogy csak 10-20 km-re a celallomastol levo lehajton).

Tivadar Polgar 2018.06.25. 03:30:36

@Bambano: Az oszkar iszonyat jo megoldas, bar szerintem ez nem az oka amiert a stoppolas, hanyatloban van orszagunkban. A fuvarosok akikkel beszlegettem, ok ugyerzik, hogy a rendszervaltas utan par evvel (`95) kezdett el kikopni a vezetokbol a bizalom es az utazokbol a stoppos vagy (egyik erositette a masikat feltehetoleg).

Az oszkar az hazai szinten faktor, a carpooling vagy a mitfahre... azok angol es nemet megoldasok amik az oszkat koncepciojaval megegyeznek, ott megsem csokken a stopposok szama.

Tivadar Polgar 2018.06.25. 03:43:20

@ételizésítő: Kozsomon a kilyavitast. a hejesirasom a sohasem volt elfogadhato. ;)

Ez egy szubjektiv cikk (mint az osszes amit irok). Az en tapasztalataimat tartalmazza, nem masok velemenyet. Tehat ez nem egy angol egyetem altal vegzett tudomanyos kutatas eredmenye es nem is TED eloadas.

Szerintem a bizalom hianya az ami miatt nem popularis Europa egyes reszein (Spanyolo. pl) a stoppolas. Elegge nemzetkozi "jel" es meg Azsiaban is- ahol aztan nem bevett szokas- megallnak. Igaz, itt (Kazakhstan) elkell magyaraznom minden alkalommal, hogy ez nem taxi hanem stoppolas es bar sokan elhajtanak, mindenki erti, hogy mi a kulonbseg.

itt a spanyol lanyokrol a "cikk"
en.wikipedia.org/wiki/Alcasser_Girls

élhetetlen 2018.06.25. 07:30:03

@sörm: Művészetek völgye? Az unokahúgom (nem iszik, nem drogozik, csak kicsit elfáradhattak a barátnőjével), hív, hogy most indulnak stoppal. Várok. Pár óra múlva telefon, ja, mondták, hogy a Balaton partra, csak irányt nem mondtak, mire észbe kaptak az éjszakában, sötétben, Keszthelyen voltak Kenese helyett. Meg is érkeztek este 10 helyett éjjel kettőre!

ételizésítő 2018.06.25. 07:30:53

@blogdémon:
Már amennyiben a csalást nevezhetjük mázlinak.

Érdekes, hogy a kiscsapatoknak nem adják meg a teljesen jogos 11-est sem, videóbírót néző 20 ember ide vagy oda (lásd pl. Szerbia, a svédek stb.). Azért -2-ről a németek sem álltak volna fel (azt, hogy miért kellett beállítani azt szabadrúgást összehozó a szakállas török faszt a svédeknek, szintén nem értettem, pláne hogy egy értelmes megmozdulása sem volt; genetikailag be vannak oltva minden értelmes cselekvés és sport ellen, az arabokkal együtt).
Ez így szart sem ér, úgy kellene, mint az amerikai fociban: nem a bíró, hanem a csapatok kérhetnek 3-szor videóbírót egy meccs alatt. Ha jogos, akkor nem veszik el a kérésük, marad a 3, ha nem jogos, akkor 2 marad, és így tovább.

@nyuszigonosz:
Te meg ne írjál hülyeségeket.
Boatengnek már a meg nem adott 11-esnél járt volna egy sárga, amikor ez első sárgát kapta, az már a 2. lett volna, és vagy 30 perccel korábban nem lett volna szabad a pályán lennie. Nem focista, favágó.

@fda:
Bizony. Elég balesetveszélyes.

ételizésítő 2018.06.25. 07:31:09

A cikk témájához vissza:
Ha az embernek annyira nincs pénze, hogy nem telik busz- vagy vonatjegyre, akkor mi a lófasznak meg oda, ahova megy? Koldulni? Külföldön nagyobb élmény a koldulás, mint itthon? Mert az adott országból pont nem sokat látsz stopolva (illetve a helyi karakószörcsögi faluvéget biztosan nagyon fogod ismerni, mert ott álltál fél napot, és volt időd minden homokszemet alaposan szemügyre venni, de az országból mást nem nagyon), ráadásul végig fáradt vagy, pont a sok ácsorgás-gyaloglás miatt.
Ezenkívül nem hinném, hogy esőben vagy 2000 fokban órákat állni akkor élmény. Márpedig utazni az élmény miatt szoktak az emberek.
Szóval ez a duma max. önámítás. Annak is elég gyenge.

élhetetlen 2018.06.25. 07:31:26

@Bredpitt Monika: Én is csak Magyarországon stoppoltam. A legrosszabb az volt, mikor már Budaörsnél lerohadt a kocsi, hát annyi pénzünk nem volt, hogy vontatót kérjünk, az öcsém meg a kényelmesebb részt választotta, lefeküdt a domboldalba, majd ő vigyáz a kocsira, én menjek haza Tolna megyébe, majd apa megoldja. Az első rész egyszerű, lerobbant kocsi, felvesznek. Fehérvárig tiszta. Sárbogárd fele már nehezebb, de összejön, a vasúti sorompóig, aztán ő másfele megy, mint én mennék. Sárbogárd egy lidércnyomás, 6 vagy 7 km hosszú, és ha közben stoppolsz, mutatják, hogy csak a szomszéd utcáig mennek. (Volt pár ilyen utam régebben Fehérvárról is, végül mindig ki kellett gyalogolni a falu végére). Aztán, sok az elágazás, két falunként kiraknak, még boci szállító kis teherautón is ültem, mire hazaértem.

2018.06.25. 07:31:41

80-ban az akkori ferjem rosszkisfiu volt (ha jol emlekszem, elaludt az orsegben) es emiatt nem kapott eltavot a laktanyabol, igy lementem egy vasarnap meglatogatni. Amikor indultam volna vissza, ott bandukolt egy csoport kiskatona, akik viszont eltavra igyekeztek. Megalltam, es mondtam nekik, ahanyan be tudnak ulni, elviszem oket, Pestre megyek. Nyolcan ultek hatra, egy ember mellem, zsigulim volt, sok jo ember kis helyen is elfer :) Bekesen zotykolodtunk az otoson, ket faluval kesobb megallitott a rendor (hol volt meg akkor az M5-os autopalya....), hogy tul sok fejet lat a kocsiban. Benezett a kocsiba, latta a rakat egyenruhas kiskatonat, elengedett minket :)
Akkoriban az volt a szokas, hogy ha a kiskatona mondjuk zalaegerszegi volt, akkor besoroztak Debrecenbe, ha szegedi volt, akkor tuti Gyorben szolgalt. Sokat segitett nekik penzben is, idoben is, ha stoposkent elvittek oket pl Pestig.
@Shanarey: nem tartom valoszinunek, hogy a magyar allam beszamitana az USA-ban ledolgozott eveket. Es forditva sem. Tehat mindket orszagban lesz par ledolgozott eve, de egyik helyen sem annyi, hogy akar a ketto egyutt normalis osszeg legyen.

Poszthoz:
"Tudjuk, hogy melyik oldalán állunk az útnak, mert az angolok jól felbolygatták a vezetési irányt, ..."
Az angolok nem forgattak fel a vezetesi iranyt - ok csak tartjak az eredetit. A vilag egy resze "felbolygatta" es attert a jobbra-tarts-szabalyra :)

ételizésítő 2018.06.25. 12:41:09

@vanvelemenyem:
Azért ezt a hátra nyolcan egy Zsiguliba dolgot gondold át még egyszer, és lódíts kisebbet. Ennyien max, kerti törpéből férnek be.

Dikusz 2018.06.25. 20:03:56

@ételizésítő: Mi sok évvel ezelőtt heten utaztunk (azért nem ültünk) egy Trabant kombiban. Igaz, hogy ebből négy gyerek volt, de hárman már nagyobb kamaszok.
Meg is állított Komlón a rendőr. Rendes volt, nem büntetett meg, de két embernek ki kellett szállni, úgy mentek vissza értük.:)))

FutureFry 2018.06.27. 06:43:22

@vanvelemenyem: "nem tartom valoszinunek, hogy a magyar allam beszamitana az USA-ban ledolgozott eveket. Es forditva sem. "

Van amerikai-magyar államközi társadalombiztosítási egyezmény, ami 2016 Szeptember 1.-én lépett életbe, és ami alapján kölcsönösen beszámíthatóak a ledolgozott évek.
Itt van pl. magyarul a szövege:
www.ssa.gov/international/Agreement_Texts/magyar.html

ételizésítő 2018.06.27. 07:13:03

@Dikusz:
Ja, mondtam, hogy kerti törpéből elfér ennyi. Kombiba még több is.
A katonák viszont általában legalább 18 évesek.

2018.06.27. 07:58:52

@ételizésítő: negyen beultek, harman az olukben, egy pedig keresztbe fekudt. Az ajtokat alig lehetett becsukni, de sok jo ember... :)

@FutureFry: nahat, ez ujdonsag, koszonom. Kutyafuttaban atnezve azt irja, hogy a befizetett jarulekok utan szamoljak ki , ami nem hangzik jol igy elso nekifutasra, de igerem, atnyalazom jobban, sot van egy ugyved baratunk is, nekiugrasztom a heten :) En ugyan nem tervezem, hogy Magyarorszagon legyek nyogdijas, de erdekes lenne, ha USA elismerne a magyarorszagi eveimet :)

2018.06.27. 07:59:00

@ételizésítő: a sorkatonak leginkabb oriza triznyak, girhes gebek voltak, az elso evben mindegyik leadott vagy 10 kilot. Aztan a masodik ev vegere egesz jol osszeszedtek magukat, de kovernek, vagy Jo husban levonek egyiket sem lehetett nevezni, akkor sem.

ételizésítő 2018.06.27. 14:21:30

@vanvelemenyem:
Dolgozz még ezen a kamun, bár a hantavilágbajnokságon biztosan jól hangzik.
A Zsiguliba 170 centi fölött embernek önmagában is szűk a lábtér, nemhogy még az ölébe üljön valaki. Tudom, nekem is volt, meg utaztam sokat hátul is ilyenben, de még szereltem is jó pár éven át.
Mellesleg én voltam katona, és nem a girhes gebe volt a jellemző, meg az sem, hogy leadtak kilókat, inkább híztak. Pláne már a 80-as években, amikor a katonaság vicc volt, nem katonaság. Sok helyen pocsék volt a kaja, de szénhidráttal meg zsírral teli. Csak azok nem híztak el katonaság alatt, akik sportoltak, de ez nem volt jellemző.
Amit írsz, az az 50-es években talán még valóban igaz volt, csak akkor meg nem volt még Zsiguli. De a Warszavába - ami akkor volt - se fértek be 8-an, + sofőr.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása