oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 11. 06:30,  Miért jó Kolumbiában élni? 44 komment

2018. május 11. 06:30 Határátkelő

Miért jó Kolumbiában élni?

Még mindig nem ér véget a Tíz dolog-sorozat (eddigi részeit itt olvashatod el), ezúttal tényleg a világ másik végére megyünk, egyenesen Kolumbiába, ahonnan ismét Péter jelentkezik. Nem csak pozitívumokkal, hanem egy pár nemszeretem dologgal is. (És persze képekkel, amit ezúton köszönök neki.)

Te miért szeretsz abban az országban / városban élni, ahol laksz? Mi tetszik benne és mi nem? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

villa_de_leyva_plaza_mayor.png

„Korábban írtam már pár bevezető cikket Kolumbiáról, ezért gondoltam eljött az idő, hogy elmeséljem az általam leginkább kedvelt dolgokat – kiegészítve a végén pár negatívummal. 

Az emberek 

Erről sok helyen lehet olvasni, de tényleg a kolumbiai emberek rendkívül kedvesek. Számomra még mindig meglepetés, hogy a bolti pénztárostól kezdve a buszsofőrön át a biztonsági őrig mindenki tisztelettudó és segítőkész – és lám, ez nem csak azon múlik, hogy mennyire fizetik meg ezeket a szakmákat (Kolumbiában semennyire), hanem csakis pozitív mentalitás kérdése. 

Trópusi gyümölcsök és az avokádó 

Magyarországon nem tartoztam a gyümölcsimádó emberek közé, pedig otthon is remek idénygyümölcseink vannak. Itt viszont minden utcasarkon / boltban / étteremben a választék elképesztő, szóval még én is rászoktam, hogy mindennap fogyasztok gyümölcsöt/friss gyümölcslevet és a kihagyhatatlan avokádót, ami sokszor 5-ször akkora, mint a magyar boltokban kapható kistestvére. 

gyumolcs.jpg

A természet 

Kolumbiába turistaként főleg a természet miatt érdemes ellátogatni – pár kilométerre a nagy metropoliszoktól érintetlen, gyönyörű természet fogad minket. Rengeteget lehet kirándulni és olyan helyeket körbejárni, ahol tényleg stresszmentesen kapcsolódhat ki az ember.

nature.JPG

A klíma 

Mivel Kolumbia gyakorlatilag az Egyenlítőnél fekszik, így itt egy évszak van – tehát nincs tél, aminek én nagyon örülök! Bogotá (ahol jelenleg élek) 2600 méter magasan fekszik, így ott nincs trópusi meleg, egész évben nappal 20 fok körül van, míg éjszaka 12-13 fok. Nem azt mondom, hogy tökéletes klíma, de én nagyon megszoktam és megszerettem... és nincs tél. :) 

Ár/érték arány 

Kolumbia furcsa ország, mert vannak dolgok, amik brutálisan drágák a magyar árakhoz képest, de vannak dolgok, amik jóval olcsóbbak. Úgy gondolom, hogy aki megszereti a helyi ételeket, italokat, gyümölcsöket, annak Kolumbia ár/érték arányban egy nagyon jó hely lesz. 

Drágább jóval az összes olyan termék, ami import (egész Latin-Amerikára jellemző a protekcionista gazdaságpolitika), szóval a bor, a sajtok, a felvágottak, az autók!!, illetve a szórakozóhelyeken az alkoholos italok jóval drágábbak, mint otthon. 

Alapvetően a szállások, a benzin, a kolumbiai ételek, gyümölcsök (és a szolgáltatás szektor úgy általában) olcsóbbak, mint Magyarországon. 

Éjszakai szórakozási lehetőségek 

Bogotáról tudok itt nyilatkozni ismét, de végtelen szórakozási lehetőségek vannak, bárok, éttermek, szórakozóhelyek soksága várja a kikapcsolódni vágyókat. Az éjszakai élet azonban drágább, mint Budapesten. 

A foci imádata 

Mivel imádom a focit, ezért Latin-Amerika bármely országa jó választás lenne és ez teljesen igaz Kolumbiára is. Aki itt nem szereti a focit (legyen szó akár nőről, akár férfiről, akár gyerekről) az azt jelenti, hogy csak havi szinten nézi, követi.

santa_fe_football.jpg

Ha a válogatott játszik (akármilyen téttel bíró meccset), akkor még Bogotában is azonnal megszűnnek a borzalmas közlekedési dugók – ugyanis mindenki a meccset nézi. :) 

Sportos társadalom 

Szeretem a sportokat és jó érzéssel tölt el, hogy nagyon sokan sportolnak rendszeresen, jóval többen, mint Magyarországon. Vasárnaponként és ünnepnapokon a város legforgalmasabb útjait átadják a sport szerelmeseinek, és rengeteg ember, család sportol ilyenkor.

kirandulas.jpg

Az ország sokszínűsége 

Kolumbia rendkívül sokszínű ország, fehérek, feketék, kreolok élnek békésen egymás mellett – és ez a sokszínűség a kultúrában is visszajön. 

Kolumbiai vidék (falvak) 

A kolumbiai vidék egy külön csoda – talán még kedvesebbek az emberek, mint a nagyvárosokban és egy nagyon nyugodt, szép, de munkás életet élnek. A koloniális falvak hangulata tényleg a (Gabriel García) Márquez-i könyvek hangulatát idézi elő.

kolumbia.png

Negatívumok 

A közlekedés Bogotán belül egy szóval: borzalmas. Nincs metró, a buszhálózat ugyan fejlett (zárt pályás buszrendszer van sok helyen, így a dugók ellen legalább működik) és jól működne, ha nem egy 10 milliós városról beszélnénk – a csúcsidőszakokban ugyanis nem férünk fel ezekre a buszokra. :) Kocsival napközben szinte lehetetlen közlekedni az olykor többórás dugók miatt. 

A fűszerek hiánya – kevés fűszert használnak alapvetően, és az általam nagyon kedvelt piros paprikát szinte soha. 

Az óriási távolságok miatt (éjszaka közbiztonsági szempontok miatt is) a gyalogos közlekedés gyakorlatilag 0 – én imádok gyalogolni otthon is napi szinten – ezt itt nagyon nehéz megvalósítani. 

Lassúság a boltokban, bárokban, éttermekben – valahogy az idő nem egy fontos dolog Kolumbiában, megszoktam már a lassúságot, de néha azért még meg tudok lepődni ezen. :) 

Ha érdekel Kolumbia, kövesd Péter Facebook-oldalát!

A nap idézete

„Az Egyesült Királyságának szüksége van a külföldi munkaerőre. Én személy szerint azt gondolom, hogy az új szabályozás bizonyos szempontból jobb lesz a munkaadóknak és munkavállalóknak is, ha az lesz, amire számítok." Tényleg most kell elindulni Angliába, ha valaki még menne?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kolumbia tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr313907116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.05.11. 08:07:27

Tök jó lehet 2600 méteren, nincs meleg, tiszta levegő.

Palazeti 2018.05.11. 09:40:17

Mivel fiú vagy egy dolgot kihagytál, bár valszínűleg azért mert úriember vagy:))) szóval igen a csajok...ódákat zengenek a kolumbiai nők szépségéről, állítólag ott vannak közvetlenül a venezuelaiak után

Sean MacTíre 2018.05.11. 10:28:58

Számomra pont ideális hely lenne a hőmérséklet szempontjából.

M. Péter 2018.05.11. 10:30:12

@Golf2: Bogotában a nagy forgalom és állandó dugók miatt elég szennyezett a levegő.

2018.05.11. 12:32:26

@Golf2: Hm, én 1000 méteren élek, jelenleg kb. 14-15 fok van a szobámban ... hát ja, meleg az nincs.... (persze fűthetnék is de májusban???? ... igaz, a görög-portugál és még melegebb égövi kollégáim még most is fűtenek) Szóval, hogy is mondjam ... nincenek 30 fokok, az igaz, viszont, ha már 26-27 fok van, az már "hőség", ja, és sokat esik ... speckó ezen a környéken, 35 kilométernyire arrébb meg hétágra süt a nap ... a különbség kb. 600 méter a tengerszint felettt ;)))

2018.05.11. 12:35:20

@Sean MacTíre: Attól függ, mekkora a páratratalom, mennyit esik, mennyire van szélcsatornában a hely? Ilyen apróságok azért tudják befolyásolni az egyéni hőérzékelést ...

Sean MacTíre 2018.05.11. 13:48:23

@Pink Petsch: az bizony igaz. Itt Írországban is mást jelent ez a hőmérséklettartomány mint Magyarországon.

2018.05.11. 13:57:32

@Sean MacTíre: Hát ja, Magyarország egészen egysíkú ilyen szempontból, nem mondhatni, hogy változatos a domborzati formája, így nagy meglepetések sem érhetik az embert ... ;)

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.11. 16:12:22

@Golf2: A tiszta levego Bogotaban csak alom sajnos, mert rengeteg auto es rengeteg regi tipusu busz/kamion van - ez komoly legszennyezettseget okoz. Nagy kontraszt, hogy 20-30 kilometerre a fovarostol viszont hihetetlen jo levego van :-)

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.11. 16:14:10

@zalap: en a venezuelaik ele helyeznem oket, bar valoban nagy presztizs csata van a ket orszag kozott, ezen a teren. nem akartam ebbe az iranyba elvinni az irast, raadasul mi magyarok sem panaszkodhatunk..:-)

tanato 2018.05.11. 16:46:26

www.youtube.com/watch?v=UqBpOCfz7uQ

Ha már így benne vagyubk a csajozásban kiegészítésképpen belinkelem mindkét ország királynőjét/szépség.

tanato 2018.05.11. 16:51:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Én is olvastam,nem tudom lesz e gyakorlati haszna.
Ha én lennék a főnök,hoznék onnan dolgozókat a magyar munkaerőhiány csökkentésére,mint anno Kádárék Kubából.Akkor is jól jött az akkori munkaerőhiány mérséklésre a latin dolgozók tömege,szívesen is jöttek egy kis európa tartózkodásra,mindkét félnek előnyös volt.

tanato 2018.05.11. 17:01:32

@ppscudetto: @zalap: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: www.youtube.com/watch?v=io2MGKnXsY0

Ezek meg úgy látom az ideiek.Spanyolosok,Birka,Pscudetto,mit jelent a posibles decretadas,?

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.11. 17:21:11

@tanato: En ugy gondolom, hogy ez be is fog kovetkezni, a gond az, hogy csak azok a kolumbiaik tudnanak elhelyezkedni, akik angolul beszelnek - altalaban viszont akik az angolul beszelnek, itt is nagyon jo poziciokban/sajat vallalkozasokban tudnak elhelyezkedni. De en is latok ebben lehetoseget.

tanato 2018.05.11. 17:33:56

@ppscudetto: Ha csapatban jönnének mint anno a kubaiak/főleg lányok jöttek a szövőgyárakba,ahol már akkoriban sem óhajtottak magyarok dolgozni a nagy zaj és terhelés miatt/mondjuk építőiparba vagy mezőgazdaságba vagy gyárakba és magyar-spanyol kétnyelvű brigádvazetőkkel mint anno akkor nem lesz/lenne/probléma.Nagyon jól megvoltak akkoriban itt és a szegedi ruhagyárban dolgozó kubai lányokkal illetve a magyarul is beszélő csapatvezetőkkel/mert spanyolul nem tudok,a lányok meg kizárólag spanyolul beszéltek/ beszéltem sokat anno.Na ők mondták hogy kifejezetten örültek a lehetőségnek különben sosem jutottak volna el Európáig,de még nagyon Kubán sem kívülre.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2018.05.11. 18:26:30

@tanato: Mondjuk Kolumbia nem annyira csoro, mint a kommunista Kuba volt/van

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.11. 18:26:34

@tanato:

Baromi furcsa nyelvhasználat ez nekem, a karibi spanyolban ilyen sose mondanának - én abban vagyok leginkább otthon -, sose hallottam, de Spanyolországban se, szóval ez esetleg a helyi nyelvjárásban szokás, mindenesetre "valószínű kitüntetendőek", szó szerint: "akikről valószínűleg döntenek", mármint olyan értelemben, hogy akikről valószínűleg olyan döntés születik, hogy nyerő helyezéset kapnak.

Egy kubai azt mondaná erre "posibles ganadoras" vagy "posibles finalistas".

Bevallom, ezen kb. 3 percet kellett gondolkodnom. S egyedi a válaszom, nem vagyok otthon most, nem konzultáltam a spanyoltanár és spanyol anyanyelvű ősökkel rendelkező feleségemmel. Szóval lehet, hogy ő jobban elmagyarázná.

tanato 2018.05.11. 19:03:31

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: Meg nem is annyira zárt,de azért sokan kapnának az alkalmon szerintem hogy Európába jöhessenek.

Zsíros Bödön 2018.05.11. 20:27:18

Közbiztonság amúgy mennyire gá? A negatívumok közt nem írtad csak alpontként, de az, hogy te éjszaka nem mehetsz ki, az mindenhol az a kategória részemről, hogy no-go. Vagy ez csak Bogotában?

M. Péter 2018.05.11. 21:13:36

@tanato: Spanyolországban van sok kolumbiai és egyéb latin-amerikai érthető okokból.

M. Péter 2018.05.11. 21:23:02

Szerintem Kolumbiában kb.1500m tengerszint feletti magasságban van a legjobb klíma, pl. Medellínben. Bogotá nekem már túl hűvös.

tanato 2018.05.11. 22:07:03

@M. Péter: Világos,a közös nyelv okán.De szerintem nem rossz gondolat az sem ha ide szerveznénk onnan dolgozókat.Lehet hogy felmerült ez a miniszterelnökök találkozóján is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.11. 22:22:00

@Kóhn Misu Őrnagy Őrnagy: oh, azok a regi szep idok, mikor a Balkan Tanchazban roptuk! :)

savanya jóska 2018.05.11. 22:39:00

@Zsuzsi65: s a görög táncházakban! :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.05.11. 23:55:02

@latcho rom: oh igen, arra is szivesen emlekszem vissza! :)

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.12. 00:04:58

@Zsíros Bödön: Szia, a kozbiztonsag egyaltalan nem olyan rossz, mint ahogy alapbol azt elkepzelnenk a Kolumbia szo hallatan :) en lassan 2 eve elek itt rovidebb-hosszabb megszakitasokkal es soha semmi attrocitas nem ert - pedig nem a kulvilagtol elzartan elek :) azt mondom, hogy teljesen vallalhato a kozbiztonsag, vannak reszek, ahova az ember nem megy es vannak abszolut biztonsagos zonak. Nem kell tartani a kozbiztonsagtol, oda kell figyelni, de nem kell egyaltalan tartani tole. Ez most foleg Bogotara vonatkozott.

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.12. 00:05:56

@M. Péter: Egyetertek, Medellin ilyen szempontbol alomklimaval rendelkezik, egesz evben nappal 25-26 fok, este meg 17-18.

Jossarian 2018.05.12. 07:31:44

11. a cucc is olcso :)

Visceroid 2018.05.12. 08:36:35

"Kolumbiától tanulna Orbán Viktor"

dajcstomi likes this.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.12. 08:36:35

@latcho rom:

Régi dicsőség kései árnya ez. Már nincs igazi iskola, s csak ez maradt. Bezárták az igazit 2010-ben.

HARP3R 2018.05.12. 11:27:11

Azért Kolumbia mindig labilis ország. Bár Juan Manuel Santos elnök 2016 -ban Nobel-békedíjat kapott, amiért rendet tett az országban és mert békét próbált kötni a FARC -cal (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), mely egy katonai gerilla-, és terrorszervezet (fő területe: emberrablások, kábítószer-kereskedelem) és Kolumbia 40%-át uralja. Ennek dacára az ország fele most is veszélyes terület. A FARC ma is ugyanolyan erős, mint a 80-as és 90-es években.

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.12. 15:18:53

@HARP3R: Ez nem igaz :-) A 90-es evekben 500 000 farc katona volt, míg ez 2010-re 10 000-re!!! csokkent - innen kezdodtek a beketargyalasok - a farc jelenleg egy politikai partkent mukodik, nem katonai szervezetkent - ami gond, hogy a leszerelt gerillakat nem tudtak meg a tarsadalomba integralni, ami gondokt okozhat ertelemszeruen a jovoben..az ELN most a legerosebb "terrorszervezet", par ezres letszammal. Kolumbianak nem veszelyes az 50%-a, olyan helyek "veszelyesek". ahova atlagember be sem tud jutni (a dzsungelek melye, ahol a kabitoszerkereskedelem folyik). Emberrablas a 90-es evekben volt jellemzo, nem 2018-ban. Santos pont azert nepszerutlen, mert egoista modon sajat magat fenyezi a bekekotes miatt, de utana az integracios programokban mar nem erdekelt.

M. Péter 2018.05.12. 17:52:30

@ppscudetto: Sokan azért nem szeretik Santost, mert tárgyalt a FARC-kal, szerintük fegyverrel kellett volna teljesen legyőzni. A népszavazáson látszott, hogy ahol voltak harcok, ott inkább támogatták a békét, ahol viszont nem, ott elutasították.

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.12. 20:20:10

@M. Péter: Igen, erdekes temakor, mar akkor targyalt veluk, amikor a katonaik szama 2-4 %-ra csokkent a 90-es evekhez kepest...a nepszavazas bukas lett, ennek ellenere beke szuletett.

HARP3R 2018.05.12. 23:38:16

@ppscudetto: lehet, hogy papíron a FARC -nak 50 ezer helyett már csak 10 ezer embere van, de valóságban a leszerelt gerillákkal együtt, akik csoportokat alkotnak, ugyanúgy meg van az 50 ezer fő. Nem beszélve a Ejército de Liberación Nacional (ELN) több ezer emberéről. Az ország területeinek jelentős része van a kezükön és a nagyvárosokban számtalan helyen komplett negyedek.

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.13. 04:36:53

@HARP3R: Szia, nem 50 000 fo volt a 90-es evekben, hanem 500 000 fo. A nagyvarosokbol kb 10-15 eve teljesen kiszorultok, nincsenek komplett negyedek, amiket ok uralnanak (toluk teljesen kulonbozo bandak igen). Ebben a temaban eleg jartas vagyok, foleg ugy, hogy az elmult 2 evben szinte vegig Bogotaban eltem (elek), es mivel rengeteget megyek videkre is a turisztikai vallalkozasom kapcsan, ezert is tudom a fentebb irtakat megcafolni. Ha valoban ugyanolyan erosek lennenek (vagy csak megkozelitoleg olyan erosek), akkor 2010 es 2017 kozott nem haromszorozodott volna meg a kulfoldi turistak szama (foleg USA-bol). Kolumbia mar reg nem a 80-as, 90-es evek Kolumbiaja, ami nyilvan nem azt jelenti, hogy a vilag legbiztonsagosabb orszaga lenne :-) Udv!

Harper. 2018.05.13. 15:05:51

@ppscudetto: mivel te ott élsz, én viszont csak a Medellíni és bogotai barátaim beszámolójára tudok hagyatkozni, elfogadom amit írsz. Bár szerintem mindkettőnknek lehet igazsága a dologban.

ppscudetto · yourcolombia.com 2018.05.13. 16:21:43

@Harper.: Igen, ezert is irtam azert az utolso mondatomat :-) de amugy biztonsag szempontjabol tenyleg Latin-Amerikaban a biztonsagosabb orszagok koze tartozik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása