oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 10. 06:30,  Tíz utálatos dolog Finnországban 164 komment

2018. április 10. 06:30 Határátkelő

Tíz utálatos dolog Finnországban

Anita január óta él Finnországban, ahol erasmusos hallgatóként tanul egy Porvoo nevű településen. A 21 éves egyetemista alighanem a kultúrsokk abban a fázisában van, amikor jellemzően sok minden nem tetszik az embernek, ezeket szedte össze az alábbi posztban. A magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy majd jön a következő szakasz (meg a tavasz…). A képeket köszönöm Anitának, a Tíz dolog-sorozat további részeit pedig itt olvashatod el.

Te mit szeretsz (vagy éppen: mit tartasz rémesnek) abban az országban / városban, ahol laksz? Mi tetszik benne és mi nem? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_38.JPG

#10 Szauna 

Én személy szerint sosem voltam odáig a szaunáért, de mint tudhatjuk, ez igenis fontos dolog a finn kultúrában. Nem mintha rá lennék kényszerítve, de úgy gondoltam, ha már itt vagyok, kipróbálom. 

A kollégiumban, ahol lakom, a diákok többsége finn és legtöbbször ők használják a szaunát. Az volt az első és utolsó alkalom, hogy kipróbáltam, mivel túl azon, hogy elég kellemetlenül éreztem magam az engem körülvevő meztelen emberek miatt, ők sem nézték jó szemmel, hogy én nem vagyok az. 

#9 Időjárás 

Persze, tudtam mire vállalkozom, amikor január elején északra jövök, de jobban megviselt, mint gondoltam. Egy nap mindössze 6 órán keresztül volt világos (a világos alatt nem napsütést értek, ugyanis február végéig nem láttam a napot) és ha ez nem lett volna még elég, megállás nélkül havazott. 

A hó még nem is jelentett akkora gondot, mivel a város elég jól felkészült, és reggelre gond nélkül tudtam iskolába menni, azonban a -20 Celsius körüli időjárás miatt gyakran tükörjégen kellett gyalogolni. 

Ekkor azt hittem már nem lehet rosszabb, de amikor február elején indokolatlanul sok eső esett, ezzel még csúszósabbá téve a talajt, akkor kezdett el igazán honvágyam lenni és hiányolni a reggeli tömeget a Lehel téren. Azóta ez annyiban változott, hogy már 10 órán keresztül van világos! 

#8 Oktatás 

Az egyik fő ok, amiért Finnországot választottam, az az oktatás tesztelése volt. Miért olyan világhírű? Már három hónapja itt vagyok, de még mindig nem tudom. 

Ha össze kéne hasonlítanom a finn iskolámat a magyarral, ég és föld a kettő, és nem feltétlenül a finn javára. Itt egy átlagos óra három óra hosszán keresztül tart, egy nagyon családias osztályteremben (a diákok a földön ülnek párnákkal, zokniban, mások kanapékon ráadásul mindössze tízen vagyunk) és általában vagy beszélgetünk vagy videókat nézünk. 

A fő ok amiért nem tetszik, az az, hogy komolytalannak érzem az egészet. Bármit csinálok az jó és bármennyire őrülten hangzik, szükségem lenne a kritikára. 

Egy példa: az egyik órámra egy prezentációt kellett csinálni egy adott témában. Az öt fős csoportból négyen (szerintem) jó munkát végeztünk, az elvárásoknak megfelelően. 

Az utolsó prezentáló azonban teljesen eltérő témáról mutatott be egy 3 diás power pointot, amihez nem fűzött semmit, csak hagyta, hogy elolvassuk, majd lejátszott egy tízperces videót. 

Ha ezt valaki az otthoni egyetememen megcsinálja, instant elégtelent kap, de itt a tanár megdicsérte a diákot és mint később kiderült, ugyanolyan érdemjegyet kapott, mint mindannyian. Ez számomra megdöbbentő volt. 

#7 Emberek 

Bevallom én sem vagyok nagyon beszédes, de mégis az ő csendességük már olykor fájdalmas. Persze tudom, hogy ez emberfüggő, de nem véletlen van az a sztereotípia, hogy a finnek introvertáltak és némák. Persze van kivétel, ők erősítik a szabályt. 

#6 Túl sok természet 

Csodálatos dolog a természet, főleg Finnországban, ahol az alacsony népsűrűségnek köszönhetően tömérdek lehetőség adódik arra, hogy egyedül sétálgass az erdőben. 

Tömérdek alatt azt értem minden nap, és a séta az erdőben történetesen az utam az iskolába, ami nem éppen a legkellemesebb szituáció, főleg nem sötétben. Vidéki lány vagyok, de a természet és a város két külön fogalom ezért is volt számomra abszurd, amikor realizáltam, hogy a finneknek sikerült egyberakni a kettőt. 

Itt nem parkokat építenek a városba, itt maga a város egy park. Másrészről, természetesen (szándékos szójáték), ez egy nagyszerű dolog, mivel a természetet tisztelni és óvni kell.

1_135.JPG

#5 Ünnepek 

Reménykedtem, hogy legalább a születésnapomra jobb lesz a helyzet. Általában otthon az ember 21. születésnapján a pultosok legalább boldog születésnapot kívánnak, itt azonban semmi hasonló. 

Ezenkívül próbáltunk valami szülinapos „felszerelést” keresni, hiába, csak felfújható lufikat árultak. Később számon kértem a finn ismerőseimet, miért lehet ez, csak annyit mondtak náluk nem nagy ünnep a születésnap. 

#4 Látnivalók 

Többen is mondták, hogy a lehető legrosszabb évszakban jöttem Finnországba, de én valamiért meg voltam győződve, hogy attól nagyon sok mindent tudok majd csinálni. Ha Budapesten van egy csomó téli látnivaló/program akkor itt miért ne lenne? 

Ja, azért mert ez Finnország és ha nem nyáron jössz, akkor unatkozol. Többször is rákerestem, mit tudok csinálni, ha már úgyis van egy csomó időm és rengeteg találatot adott ki a keresőportál; nyárra. 

#3 Kaja 

Egyetemi diák vagyok, egy egyetemi diákhoz méltó büdzsével. Ha arra kerül az alkalom, hogy nem tudok „otthon” enni, akkor lehetőségem van a menzához. 

Viszonylag olcsó egy étkezés, de a menü általában nem fantasztikus. Rendszerű a főtt krumpli hallal, de néha a változatosság kedvéért hoznak valami oroszosat, csak hogy tudjuk hol is vagyunk. 

#2 Közlekedés 

Helsinkin belül nagyon egyszerű, Porvooban már annyira nem éri meg. A buszok olyan ritkán járnak, hogy hamarabb odaérek gyalog. 

#1 Árak 

Szerintem nem kell bemutatnom, Finnország a 9. legdrágább európai ország. Ha belegondolunk, minden eddig felsorolt pont megoldható lenne, ha nem lenne minden horribilis áron. 

Gyakran utazunk át az észt fővárosba, hogy beszerezzünk minden szükséges dolgot. Vicces belegondolni, hogy azzal együtt, hogy eljutunk Helsinkibe, majd kompolunk, még mindig olcsóbban jövünk ki, mintha ide a bevásárlóközpontba mennénk. 

Ez lett volna az én listám, persze mindezek ellenére semmi bajom Finnországgal, de ha innen hazajutok többet nem jövök vissza. Gondolom, akik dolgozni jönnek, azoknak megéri, hát Erasmusosoknak nem.”

HÍRMONDÓ

Ezért megy el egy 22 éves lány Magyarországról

„Terveznem kellene, alakítanom az életem, fixálni a jövőmet, emellett pedig élveznem az élet egyik legjobb időszakát. DE NEM TUDOM. 22 évesen ugyanis nem látom a jövőm.

A tökéletes boldogság dán receptje

Talán nem véletlen, hogy a dán nyelvben van külön szó a tökéletes boldogság érzésére… Ez nem más, mint a lykke, amiben nem kis szerepet játszik a munkahelyi légkör – már amikor az ember egyáltalán a munkahelyén dolgozik.

Budapesti járatokat is érint a Lufthansa-káosz

Nem kevesebb, mint 800 járatot töröl kedden a Lufthansa légitársaság. Az ok a szokásos: sztrájk. A törlés több budapesti járatot is érint.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2013822074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

London2009 2018.04.10. 17:35:05

@libslobsi fuszal: nem ertem miert lettem @Arthamyr: -ral egyutt emlitve, miutan en nem adtam semmilyen tanacsot. Elbeszelgettunk tok normalisan, hogy maganovi, toke kell hozza, kulfold, ahhoz is stb. stb. Illetve en annyit irtam, hogy vannak par ezer forintos kavefozok is, amik szerintem neha meg jobbak is, mint draga tarsaik. Ugyhogy nem igazan ertem a kifakadasodat. De eleg mocsadek egy ido van ma, szoval megertem ha bal labbal keltel fel.
Ha ovono szeretne lenni, akkor azert ennyit fizetnek jelenleg. Ebben akkor nem tud neki senki sem segiteni.
641 fontbol meg fizethetne szamlakat, kozlekedest, kajat stb. Sokkal jobb helyzetben itt sem lenne.

puhacica 2018.04.10. 17:41:47

@London2009: 641.74 egeszen pontosan. :D
az ellenkezo velemeny nem kifakadas, semmi bajom nincs, elobb meg a nap is kisutott.

Mrs. Clayton 2018.04.10. 17:45:50

@Taxomükke (UK): igen, meg varnia is kellett oar honapot mert 16 ev a minimum korhatar, azota lerepult mar nehany orat

Hari Seldon 2 2018.04.10. 17:49:54

@Taxomükke (UK):
jaj már mit kötöszködsz?

- A vidámparkban kezdte. - A kétfedeles piros repülő volt a kedvence.

Arthamyr 2018.04.10. 17:53:57

@libslobsi fuszal: "a ti hulyesegeitektol se fog. sokadszor latom, hogy annyi empatia van bennetek, mint egy katicabogarban" - Ezt én nem az elismerés és a tisztelet jeleként értékeltem, főleg, hogy egy empátiával bőségesen megáldott emberből esett ki.

20k hoz? Ha otthon lakik, akkor legalább az albérlet árával van beljebb (- amit hazaad, de ez meg anyukájának segít). De nem ezért mondtam, csak gondoltam, ha már szerinted te ennyivel különb ember vagy nálam (hisz te nem írsz hülyeségeket és annyi empátia van benned, mint Teréz anyában), tehetnél róla valami gyakorlati bizonyságot is.

Arthamyr 2018.04.10. 18:03:40

@libslobsi fuszal: Amúgy ide lőj nyugodtan, nem vagyok kiborulós fajta, ha neked jól esik, hogy leolthatsz, hát egészségedre. :)

Mrs. Clayton 2018.04.10. 18:05:02

@Hari Seldon 2: hahaha, nem mindenki gyereke olyan szerencsetlen, h 22 evesen azon kesereg h nem tud kavefozogepet venni, az en gyerekem 15 evesen kiment a repuloterre es azota motoros repulovel repul, nem sarkannyal meg ilyen nyomorekcsinalo szarral, igaz van vitorlazo jogositvanya is. 3 eve felvettek a wizzair kadet programjaba, epp most dobtam ki a nekem atkuldott szerzodeset.

Arthamyr 2018.04.10. 18:13:10

@libslobsi fuszal: Ja amúgy a gyakorlati tanács, és ez mindig igaz: hogy ki kell választani az elvárt végeredményt, és aszerint meghozni a valószínűleg effelé vezető döntéseket. :D

Olyan végeredmény, hogy alkalmazott óvónő lesz (tehát csak óvónőként dolgozik, nem pedig a saját oviban dolgozik), és pénze is lesz, nincsen. Ez max akkor, ha nyer a lottón, de erre nem érdemes döntéseket alapozni - szerintem.

puhacica 2018.04.10. 18:15:16

@Arthamyr: jaj ne mar :D
az, hogy hulyeseget irsz, nem jelenti azt, hogy hulye vagy. en is irok hulyeseget, nem is keveset. es? attol meg nem vagyok hulye.
az meg, hogy nem tartalak empatikus embernek, az szerinted teged minosit? te peldaul annak tartod magad? az en fejemben ez egy ugyanolyan tulajdonsag, mint a kek szem vagy a 42-es lab.

es ujra. attol hogy otthon lakik, meg nem lesz 20k-ja. vagy lesz, mondjuk 20 ev mulva. a te gyakorlatias tanacsaid pont annyit segitenek, mint az en empatiam. egy nagy budos semmit.

egyebkent meg nem is ertem. senki nem akart segiteni, ti sem. es o sem kert segitseget. elmondtuk a velemenyunket, kalap. elnezest, hogy az enyem nem egyezett peldaul a tieddel. ami sehol nem jelenti azt, hogy kulonb lennek, csak azt, hogy mas.

puhacica 2018.04.10. 18:20:15

@Arthamyr: jaj nem kell martirkodni, nagyfiu vagy mar :D

@Mrs. Clayton: legyen mindenki pilota 15 evesen! :D

Arthamyr 2018.04.10. 18:23:49

@libslobsi fuszal: Fogalmam sincs, azt sem tudom, mivel mérhető, valószínűleg nem vagyok az, bár engem is elszomorít más ember (bár inkább gyerek és állat) rossz sorsa, viszont igyekszem kizárni és félrenézni. Az empátiát általában jó tulajdonságként szokták kezelni, és a hiányát hibaként felróni.

Nem éreztem hülyeségnek, szerintem lényegesen nagyobb hülyeség a saját döntés nagy valószínűséggel bekövetkező fájó eredményén szomorkodni.

20k-t azért mondtam, mert ha 2k-t mondok, még a végén átküldöd neki, azt itt ég a pofám. Ha 20k-t küldesz neki, akkor is, de vagyok annyira empatikus, hogy azért már szívesen égetem a pofám, abból már a magánovi beindítása is kijön szerintem. :)
Nyilván valahol el kell kezdeni, nem érzem, hogy abban a helyzetben van, hogy kikukázhat havi 120k-t...

Arthamyr 2018.04.10. 18:25:54

@Arthamyr: a 20k gbp, a 120k meg huf, mielőtt még...

puhacica 2018.04.10. 18:34:19

@Arthamyr: hibanak nem mondanam, bar teny, hogy en szemely szerint jobban megtalalom a kozos hangot az empatikus emberekkel. de ez meg engem minosit.
nem kuldok senkinek semmit, nekem is megvan a magam "kavefozoje". :D

Golf2 2018.04.10. 18:38:22

Legyen mindenki 15 évesen pilóta. Akkor én vonattal megyek.

Mrs. Clayton 2018.04.10. 18:54:40

@libslobsi fuszal: hat a lenyeg nem ez volt, hanem h a sirankozas h jaj anyam nem tud eltartani, jaj 22 eves vagyok nem tudok meg lakast se venni, jaj semmi se jo kb nem old meg semmit, vallaljon foallast meg melle mellekallast ha egy nem eleg akkor kettot, aztan majd osszejon a kavefozore valo meg a lakasra valo is.
Egyszer volt egy pasim az is mindig azon rinyalt h neki nincs semmilye, meg h pedig neki is jarna lakas, meg auto, de tulorazni egyszer nem ment el, viszont neki a cigi is meg a fu is jart, mert nehogy mar errol is lemondjon. Hat, ugy tudom, azota se lett semmije.

Dikusz 2018.04.10. 18:57:02

@Golf2: Minden kb 5 éves kisfiú mozdonyvezető, vagy kukás akar lenni...
Inkább biciklizz:)))

Mrs. Clayton 2018.04.10. 19:01:42

@Golf2: mert te megis mit csinalnal, ha visszafele nem jon jarat addigra mire a tied indul londonba es amivel repultel azt otthagytad a lengyeleknel? Gondolom neked lenne jobb otleted.

Fringe minority with unacceptable views 2018.04.10. 19:17:04

@Mrs. Clayton: nahat, a Hinta volt a pasid.
Eddig ezt nem mondtad

Mrs. Clayton 2018.04.10. 19:22:53

imgur.com/a/XsPd3
Ez meg pontosan 2011.04.19-en keszult miutan teljesen egyedul lerepult egy iskolakort.

Shanarey 2018.04.10. 19:33:42

A poszt írója, kicsin furcsa nézőpontból bambulja a finneket, s emiatt fogalma sincs arról milyen is az az ország valójában.

Ennyi ésszel, az ilyen "okos" inkább maradjon otthon, s nem lesz semmi baja.

A 22 éves óvónő, még semmit sem tud a világról, de a kívánság listája már megvan. Tipikus mai pályakezdő. Ellentétben a posztolóval, ő még fejlődhet.

Arthamyr 2018.04.10. 19:39:59

@Mrs. Clayton: Vezessünk be nyelvtani reformot, hogy ne kelljen többé használni ly-t, csak feleslegesen megzavarja az embereket. :)

Meg akár a hosszú-rövid magánhangzókat is be lehet szűntetni, én azokat szoktam benézni.

Mrs. Clayton 2018.04.10. 19:47:43

@Arthamyr: nem regen olvastam errol egy cikket azt hiszem a guardianben, egy nemet nyelvesz prof irta aki mar vagy harminc eve hollandiaban el es tanit egyetemen. A cikk apropoja az volt hogy egy diakja phd-t palyazott egy nemet egyetemen es ehhez irt talan egy kisero levelet nemetul es a profot kerte meg h irjon neki ajanlolevelet. Mivel olyan regota elt a prof hollandiaban, hogy azota mar a helyesirast is megreformaltak a nemetek meg az elo beszed is tok megvaltozott, ezert arra hivta fel mindenki figyelmet, hogy ha haza is koltozik olyan sok ev utan es azt hiszi, hogy hiszen ott az anyanyelvet beszelik ugyis, ebbol nem lesz gond, azert a cvhez irt kiserolevelet biztos ami boztos alapon olvastassa el egy olyannal, aki mindig is ott elt es kompetens.
En lassan lassan 4 eve csak angolul irok es beszelek, miota a lanyom nincs itt, csak itt hasznalom a magyart. Nem szep, de sajnos kiestem mar a rutinbol, nem ez volt az elso h j-lyt osszekeverem. Es ez csak rosszabb lesz.

Arthamyr 2018.04.10. 19:53:41

@Mrs. Clayton: A baj, hogy semmi értelme nincsen (már a ly-j-nek). Régen állítólag volt kiejtésbeli különbség, de én még nem hallottam senkit így beszélni. Nem tartalak buta/műveletlen embernek, mégis benézted, mert semmi nem jelzi, hogy mikor melyiket kell használni, egyszerűen csak be kell biflázni. Legalábbis én még nem fedeztem fel benne logikát, bár a semmije épp logikus, mert az valamilyen rag (asszem ragnak hívják, rég tanultam nyelvtant, és én is többet kommunikálok angolul, mint magyarul?), a milyen vagy a súly már logikusan nem eldönthető.

Mrs. Clayton 2018.04.10. 20:29:19

@Arthamyr: mar egyszer szoltak ram korabban is. Persze figyelhetnek, de nem szoktam, mert nem erdekel, azert hivatalos levelet nem kuldok el anelkul, hogy at ne neznem. Egyebkent itt csomo ugyvedi levelet lattam, ami olyan hibakkal volt tele, higy az en pofam egett. Szerintem a helyesiras nem okossag kerdese.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.10. 20:38:30

@Hari Seldon 2:
Igyekeztem pontos, atfogo es partatlan kepet adni a rettenetes korulmenyekrol.

zoldzeller 2018.04.10. 21:22:40

Ebbol a 10 pontbol 7-nek meg az utazas elott 30 perc alatt utanna lehetett volna nezni.
A szulinapos dolgot egyszeruen nem ertem. Lehet hogy tul pesti lany vagyok, de a pultos honnet tudna, hogy nekem szulinapom van????
Azt hiszem azt lehet tudni, hogy az eszaki nepek nem a csacsogos fajtabol valok - a legtobb sztereotipiank van valami alapja.
Oktatas - szerintem a legtobb oktatotol lehet kerni 5 -10 perces szemelyes beszelgetest ahol megkerheted, hogy formaljon kritikat is a teljesitmenyedrol, mert neked hianyzik es ugy erzed a fejlodesedhez fontos lenne.

Arthamyr 2018.04.10. 21:30:34

@Mrs. Clayton: Komolyan mondtam, hogy szerintem meg kéne szűntetni, a hozzászólásod csak "illusztráció" volt. :)

Arthamyr 2018.04.10. 21:33:46

@Arthamyr: És azért mondom, hogy a hosszú magánhangzókat is, mert én meg azt szoptam be ismételten. :D

Európai téridő 2018.04.10. 21:45:42

A szűrő nélküli papírgyári kémény által kieregetett szintetikus karalábébűzt azért hagytad ki, mert neked Porvoo-ban nem volt benne részed? Akkor te szerencsés vagy. Mert belső-Finnországban, ahova elvileg külföldi turista nem vetődik el, ott ez is előfordul.

Arthamyr 2018.04.10. 21:46:13

@Taxomükke (UK): Legalább következetesen voltam "okos", fel kéne rakni valami helyesírás ellenőrzőt. :)

London2009 2018.04.10. 21:50:02

@Taxomükke (UK): o legalabb nem g-vel irja a biciklit. Nekem meg mar ekezetem sincs. Megszuntettem. : )

Hari Seldon 2 2018.04.10. 21:53:52

@Kövérmadár [swe]:
Megértertelek.
Nálunk is sokáig "versenyben volt " Svédország, de én már előre tudtam, hogy nem akarnak majd megtanulni a svédek magyarul. Ezért kiesett. - Várj, most hogy belegondolok, a franciák se akarnak... :-(

Mrs. Clayton 2018.04.10. 22:06:06

@Arthamyr: most miert? Masodjara eltalaltam :-)

Arthamyr 2018.04.10. 22:06:57

@Hari Seldon 2: Rohadt egy Európában élünk!

Arthamyr 2018.04.10. 22:15:49

@Kövérmadár [swe]: És figyeld meg, 10 év múlva már arabul kell tanulni, és a férfiaknak is burka kell (a finneknél a szaunában is). Bár így, hogy első Victorius - minden európai keresztények pajzsa - hatalomban maradt, még van remény, lehet, hogy így 20 évre tolódott ki a iszlamizáció kora.

Gukker 2018.04.10. 23:05:19

- Te, Mika, emlékszel a tavalyi nyárra?
- Hát persze, egy szép csütörtöki napra esett.

- Te, Mika, emlékszel a tavalyi nyárra?
- Hát, nem nagyon, mindhárom nap nagyon be voltam b@szva.

contractor 2018.04.10. 23:05:35

A svédekről is ugyan ezt lehet leírni. Talán a kajában a svéd IKEA húsgolyók "színesítik" a kínálatott és a csütörtöki palacsinta (ne kérdezd miért csütörtökön van mindig, mert senki nem tudja megmondani). Az olasz étteremben a pizzához savanyú káposzta dukál. Az olasz aki először megnyitotta, gondolom öngyilkos lett, mára meg ennyi maradt a receptből.

contractor 2018.04.10. 23:05:37

11. pontba az alkoholizmusukat kifelejtetted. Lásd svédek minden hétvégén, 13 éves kor felett.

zsu80 2018.04.10. 23:37:31

@Arthamyr: És az nem vicces, hogy az óvónőé a legkeményebb munka? - a levélíró szerint. Aki természetesen nem kóstolt még bele egyéb típusú munkákba, különben nem beszélne zöldségeket. A leveléből az jön le, hogy 22 évesen még fogalma sincs az életről, eddig csak melegedett az iskolákban, és anya mindent alá tolt. 120 ezer egy szoba Budapesten? Hát nem az Andrássyn kéne keresgélni, hanem esetleg kintebbi kerületekben. Aki meg a Váci utca közelében akar lakni, és gyalog menni mindenhova, fizesse meg. Ha meg valóban elkölti mind a 120 ezer forintját, ami szerintem gyakornokként nem rossz, sokan bolti eladóként vagy gyári munkásként nem kap ennyit, időnként menjen áruházi kóstoltatásra napi 10 ezerért, vagy kongresszusokra hostessnek, vagy tolmácsnak ha már értelmiségi. Külföldön is vállalnak az emberek második, harmadik munkát ha céljaik vannak.

gh14 2018.04.10. 23:37:40

Nem mondanám, hogy nyitott vagy. Reméljük, azért legalább egy kis nyitottságot felszedsz Finnországban.
#10 Ha elmész szaunába mindig derítsd fel a terepet, ha meztelenül van mindenki, akkor légy meztelenül, ha fürdőruhában, akkor légy fürdőruhában. Ennyi.
#7 Kvra nem értem ezt az állandó beszédkényszert. Abszolút megértem a finneket.
#6 Tényleg az a bajod, hogy sok a természet? Költözz vissza Budapestre a belvárosba. Sőt a nyolckerbe, ott biztonságban érezheted magad.
#5 Engem például nagyon zavar, ha esetleg idegenek felköszöntenek. Miért? Alapvetően senkinek semmi köze hozzá.

neurotikus bunkocska 2018.04.10. 23:37:59

@Európai téridő: Megengedi, kerem, hogy megvaltoztassam a felhasznalonevem "szuro nelkuli papirgyari kemeny altal kieregetett szintetikus karalabebuzre"? Elkepzelesem sincs, mirol lehet szo (erdeklodve varom a reszletezest), viszont nagyon tetszik a kifejezes.

@contractor: "Az olasz étteremben a pizzához savanyú káposzta dukál. Az olasz aki először megnyitotta, gondolom öngyilkos lett, mára meg ennyi maradt a receptből."

Ezen is felnevettem, nagyot mennek ma itt :)

gabors 2018.04.10. 23:45:25

@zoldzeller: :" Lehet hogy tul pesti lany vagyok, de a pultos honnet tudna, hogy nekem szulinapom van???? " nem tudom itt 30 alatt mindenkitol kernek igazolvanyt meg a sima kozertben is ha mondjuk sort (is) akar venni ... so "bar"-ba be sem engednek 21 ev alatt van ahol (foleg tancos helyeken) meg pecsetet tesznek a kezedre hogy ihatsz vagy nem

ilyen helye a pultos talan eszreveszi hogy je eppen ma van a szulinapja... .persze lehet teljsen mellefogtam...

gabors 2018.04.10. 23:48:46

@Arthamyr: " Bár így, hogy első Victorius - minden európai keresztények pajzsa - hatalomban maradt, még van remény, lehet, hogy így 20 évre tolódott ki a iszlamizáció kora. " melyik hulye arab akar Magyarorszagra menni (talan a kereszteny arabok esetleg)...

Ja amugy CSAK Mo-on keresztul lehet am bejutni ejropaba ... mas ut nincs :-)

gabors 2018.04.10. 23:57:13

@contractor: "11. pontba az alkoholizmusukat kifelejtetted. Lásd svédek minden hétvégén, 13 éves kor felett. "

ezt butasagot itt allandoan nyomajak a Finnek sokat isznak 16.ok az EU rangsorban Mo 8... tobbek kozott elozik a finneket meg Portugalok, termesztesen az Oroszok, Lengyelek, Romanok Szerbek osszesen 15 masik orszag ....

annyi igaz hog a Nordic allamok kozott elsok .....

zoldzeller 2018.04.11. 00:04:24

@gabors: Finnorszagban nem kernek igazolvanyt.
Az USA-ban kernek, de egyreszt (disco-ban, nagyobb pubokban, barokban) sokszor a biztonsagi or mar a bejaratnal es be se enged 21 ev alatt, bent a pultos mar nem fog ezzel tokolni.

jjoey 2018.04.11. 00:17:57

Fantasztikus bejegyzes.
Eszakon mi van telen? Ho, hideg, sotet. Lapfoldon mit csinalnak nyaron? Pecaznak es b.sznak. Es telen? Kevesebbet pecaznak... Ennyit errol.
Kar, hogy a blogger nem ertekeli ahol van. Az a sok termeszet es rendszeri t egyuttmukodo tarsadalom gondolom fura magyarisztan utan.

Anna Kiraly 2018.04.11. 00:18:03

@Fruzsi Fekszi: # nem értelek. igenis néhány hete láttam unikornist az oktogonon a friday's-ban. épp otthon jártam, ettem, és ott volt egy társaság unikornissal. valakinek szülinapja volt. azonnal tudtam hogy egyszer nekem is kell egy. :):)

MRN 2018.04.11. 03:37:56

@London2009:
Ha nem a fővárosban képzelné el az életét, akkor vidéken itt is lehetne óvónő, és esetleg még szolgálati lakást is kaphatna.

www.sonline.hu/somogyi-hirlap/ovonohiany-keletkezhet-somogyi-kistelepuleseken-867823/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.11. 06:30:55

@Arthamyr:
Az iszlamizacio igazabol a noknek lenne kellemetlen. En behazudom, hogy megtertem es pont ugyanugy elek tovabb, mint eddig :D

@contractor:
Ez ram is igaz volt meg otthon... ;) :D
Azota szelidult es csak minden masodik hetvegere esik :D

@jjoey:
Savanyusagabol itelve a b.nak kimaradt eddig. Igy nem csodalom, hogy ilyen allapotban van. Fraud most elmorzsolna egy konnycseppet :))))

Dikusz 2018.04.11. 07:23:33

@MRN: arra talán emlékszel azért, hogy éppen ebben a megyében kerestek óvónőt cca egy évvel ezelőtt 350e - 520e Ft közötti bruttó fizetéssel, és nem találtak...

Hozzászólok 2018.04.11. 08:02:22

a leirás alapján Finnország egy szuper hely.
a havat, a naposorák számát és a drágaságot tudtuk.
az hogy a semmit nem csináló is jó jegyet kapott az nem jó. mondjuk ez már más északi filmekből ismert volt. amig kis szamban van nem rontja le a rendszert, hanem békességessé teszi.

engem meggyőzött. ha lenne pénzem szivesen élnék ott 1 évig a csaladommal.

Hozzászólok 2018.04.11. 08:02:27

@contractor: az igaz. engem is meglepett hogy mennyit isznak.

gigabursch 2018.04.11. 08:37:52

Szauna: Idehaza sem ruhában szaunázunk. Pont.
Időjárás: Nettó értelmetlen pont
Oktatás: Ezen sokat lehet vitatkozni, de kb annyi az értelme, mint a kocsikon való vitatkozásnak.
Emberek: Gyüttment vagy. Ez van. Miről társalognának veled? Majd ha megismernek...
Túl sok a természet: Jájj. Szar lehet ám felismerni, hogy van élet a romkocsmákon túl
Ünnepek: Kinek a pap, kinek a papné, kinek meg a lánya. Esetleg inkább a'la néprajzos nézd meg, hogyan és mit csinálnak.
Látnivalók: Keress rá, hogy fatemplomok Finnországban, mejd utána vesd össze a hazai templom és szőttes kultúrával. Mélyedj el benne. Érdekes lesz számodra.
Étkezés: Élj Rómában, mint egy római! Azaz, ne akarj rántott húst enni ott, ahol teljesen más étrenddel lehet életben maradni. Sokezer év alatt ez kialakult. Hidd el, tudják ők jól, hogy mit kell enni azon a tájon. HA elmegyek Franciaországba, ott sem a velőspacalt keresem.
Közlekedés: Erre találták ki télen a sífutó lécet. Ráadásul még csökkenti a has és fenékméretet.
Árak: Ez van babám. Mentél volna Luzernbe vagy Moszkvába. Rájönnél, hogy milyen olcsó Helsinki.

Mindezektől függetlenül:
Ne panaszkodj, hanem éld meg ott azt, ami ott van és ne akard a világot megváltoztatni.

vándor madár 2018.04.11. 12:00:12

@MRN: Nagyon sok óvonői állás van az országban, de a cikkedben ott a lényeg: "A háziorvosok, a gyermekorvosok, és a fogorvosok után az óvónőkről derült ki, hogy a nagyvárosi-főiskolai élet megízlelése után nem kívánkoznak vissza a kistelepülésekre dolgozni."
A panaszkodó lányzó sem megoldást keres, hanem Pesten akar élni, ahol az albérlet 120 ezerbe kerül.

kozigallas.gov.hu/publicsearch.aspx?p=2

Virago_1000 2018.04.11. 12:07:15

fenyot azt importalnek onnan.

nautilus123 2018.04.11. 12:07:15

Én ezeknek a nagy részét élvezném, mondjuk én erdő/tél őrült vagyok.
Volt évfolyamtársam is nagyon szeretett ott lenni.
Ok, mindannyian mások vagyunk.

Arthamyr 2018.04.11. 12:44:15

@Kövérmadár [swe]: Sőt, még jobban is jársz, mert szép svéd lányokkal teli háremet tudsz tartani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.11. 12:57:14

@Arthamyr:
Ha mar harem, akkor elkuldom oket dolgozni helyettem :D

Arthamyr 2018.04.11. 13:00:05

@Kövérmadár [swe]: Jó élet és üzleti modell. :) Amikor megvalósítod, majd írd meg a recepted légyszi!

ebi_chan 2018.04.11. 13:20:57

Én is voltam Finnországban, szintén Erasmusszal, habár én szeptembertől decemberig voltam Rovaniemiben még 1999-ben. Minden, amit itt felsoroltál, hogy utálsz én imádtam, pedig aztán én huszonévesen tipikusan nagyváros mániás voltam. Sajnálom, hogy így élted meg, bár arra kíváncsi lennék, hogy tetszett-e egyáltalán valami benne.

Virago_1000 2018.04.11. 14:12:58

@Kövérmadár [swe]: "Az iszlamizacio igazabol a noknek lenne kellemetlen. "
- transznemueknek, homokosoknak is, de piszkosul.

v2peti 2018.04.11. 14:13:16

Időjárás: Én már a magyar november-december-januári borús-ködös időt is utálom. Megértem azokat, akik ezt nem szeretik. Szerintem a finnek sem. Nem véletlen van ott egy csomó alkoholista. Emiatt drága a pia, és csak a nemzeti italboltban kapható a gyenge sörök kivételével gyakorlatilag minden

Programok hiánya: Nincs rálátásom, de szerintem ez is csak elősegíti az alkoholizmust.

Kis népsűrűség, sok magány, szótlan emberek, nagy távolságok, sötétség. Mit csináljon az ember egy unalmas hétvégén este. Kézenfekvő ötlet a C2H5OH. :(

v2peti 2018.04.11. 14:13:21

Étkezés: Azokban az országokban, ahol zordabb az időjárás. az ételkínálat szinte mindig szegényesebb, mint a napsütésesebb helyeken. Nem véletlen, hogy az angol konyha is olyan rossz hírű. Bár nem biztos, hogy annyira rossz, de a franciánál rosszabb, ők meg ugye, a legtöbb szomszédukat nem szeretik, így ahol lehet beléjük rúgnak. :)

.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.11. 14:29:20

@Virago_1000:
Jogos, de szerencsere egyik sem vagyok :)

@Arthamyr:
Mindenkeppen! :D

FlybyWire 2018.04.11. 15:48:57

"Bármit csinálok az jó és bármennyire őrülten hangzik, szükségem lenne a kritikára. "

Nem őrülten hangzik, hanem csak átsüt, hogyan cseszett el téged a magyar oktatás előtte.

Kb. az összes pontod borzasztóan szubjektív, számomra pl. majdnem az összes leginkább pozitív dolog.

FlybyWire 2018.04.11. 15:49:08

"Ha ezt valaki az otthoni egyetememen megcsinálja, instant elégtelent kap, de itt a tanár megdicsérte a diákot és mint később kiderült, ugyanolyan érdemjegyet kapott, mint mindannyian. Ez számomra megdöbbentő volt."

A valóságban ő lesz a cégnél a vezető, te meg az ügyes beosztott, aki amúgy is igényli a kritikát, ahogy fentebb is írod.

HTamás 2018.04.11. 16:50:49

-Voltál valaha Lappföldön?
-Nem.
-Ne is menj. Pokoli egy hely. Semmi sincs ott a rénszarvasokon kívül. Parasztok mindenfelé. Ha kicsit több kalandra vágysz, menj inkább délnek, Ibizára.

Christian Smith 2018.04.11. 16:50:59

Bocsánat, de egy egy Ner Lovag Light királylány lehetsz. Gyalogolni ,kell. A Menza koszt racionális. Elvárják a saját gondolatot, és felháborodsz, hogy aki egy szoval azt irta , ez szar, elörébb van. Mert az adatok értelmezését és a kritikai gondolkodást várják töled.... soroljam még tündér virágszálam? Ugy sajnállak, hogy amikor egyetemet választottál, az értelmezö olvasás készségét még nem sajátitottad el. De nézd a jó oldalát. Megtanultál értelmezöen olvasni

midnightcoder2 2018.04.11. 19:02:20

@diszkriminans: "Aki poroszos rendszerből akár más oktatási rendszerbe, akár csak szimplá a versenyszférába kerül, az folyton hiányolja a pozitív vagy negatív visazaigazolást"

Ha a versenyszférába kerülsz, nagyon gyorsan meg fogod kapni a pozitív, vagy negatív visszaigazolást. Ha jól csinálod a dolgot akkor előléptetnek, ha meg nem akkor kirúgnak.

ételizésítő 2018.04.11. 19:02:41

@Din Serpahis:
És neked a rénszarvas meg a medve ízlett?
Mert szerintem egyik förtelmesebb, mint a másik.

A kaja tényleg nem nagy szám kint, a fűszerezés nem az erősségük. De piac van, lehet főzni, bár a petrezselyemgyökeret nem ismerik, a petrezselyem (persilja) náluk a petrezslyemzöld, és ha magyarázod, hogy persiljajuuri, azaz gyökér, akkor adnak ilyen cérnavékony (max. 3 mm), 15 centis izéket, amiből a zöld kinő.

@Mighty Duck:
"#10 Koedukált szaunába kell menni és ott kötelező lesz a ruha."
Ne röhögtess, pajti. :-)
A finneknél minden szauna vegyes (a koedukált szónak csak iskola esetén van értelme, ugyanis azt jelenti: közös oktatás, a szaunában jellemzően nincs oktatás), legalábbis én soha nem jártam olyanban, ami nem, és nincs ruha.
Isten ellen való vétek, vagy egy kicsit még erősebb bűn.

Arthamyr 2018.04.11. 19:10:07

@midnightcoder2: "Ha jól csinálod a dolgot akkor előléptetnek, ha meg nem akkor kirúgnak. " - Ezek szerint én még életemben nem dolgoztam a versenyszférában, sőt nem is ismertem embert, aki a versenyszférában dolgozik. :D

ételizésítő 2018.04.11. 19:20:05

@Fruzsi Fekszi:
Igeeen!

@Kövérmadár [swe]:
Azért valljuk be, az 5-6-7. pont erősen a te felelősséged.
Nem vagy elég hatékony.

@Mrs. Clayton:
Ha jól tudom, önálló repülési engedélyhez (szakszolgálati) 18 év a minimumkorhatár. És akkor még csak kisgépet vezethet, utasszállítót (közforgalmit) pl. nem.

"az en gyerekem 15 evesen kiment a repuloterre es azota motoros repulovel repul"
16 év alatt kétlem, hogy gépbe ülhetett nem utasként.
Az pedig, hogy elkezdjen repülni tanulni, már 8 éve is alaphangon 1 millió volt. A szaxó megszerzése még kb. 2.
És a szükséges reporvosikról akkor még nem is beszéltünk egy kukkot sem.
A gyereked saját lábán állt már akkor is, mint Orbán Ráhel?

ételizésítő 2018.04.11. 19:49:41

@Arthamyr:
Jó nagy hülyeség lenne megszüntetni, mivel sokszor jelentésmegkülönböztető szerepe van.
Pl.
foglya - fogja

Az ékezetes betűkről nem is beszélve.
Kurvára nem mindegy, hogy valakinek a haja vagy a hája vastag.

@Mrs. Clayton:
"Szerintem a helyesiras nem okossag kerdese."
Pedig de.
Nem véletlenül vannak helyesírási kérdések is az IQ-tesztekben is.
Az ékezetmentesség meg mérhetetlen igénytelenséget jelez, ha magyarul írsz.

@zsu80:
A tolmácssághoz kéne tudni egy nyelvet. Valamivel felsőfok feletti szinten.

@gabors:
A finneknél? Soha nem találkoztam ilyesmivel.

@jjoey:
Ezen jót röhögtem. :-)
Főleg a lappokon.
Akik ugye ma már számik, ahogy a négerek is afrikai amerikaiak (az afroamerikai már sértő). Vagy afrikai afrikaiak. Valamint Jamaica a jamaicaiaké.

@Anna Kiraly:
Már azt hittem, az volt a menüben, épp meg akartam kérdezni, milyen volt az íze.

@Kövérmadár [swe]:
"En behazudom, hogy megtertem es pont ugyanugy elek tovabb, mint eddig :D"
Nono. Nem ihatsz alkoholt. Sört se.

"Savanyusagabol itelve a b.nak kimaradt eddig."
Gondolod, hogy ideje lenne elmennie Lappföldre, amíg el nem kezdődik a pecaszezon? :-)

@Hozzászólok:
Finnország remek hely.

@gigabursch:
A finnek egyáltalán nem szótlanok (pláne nem sótlanok - csak az ételeik), szívesen beszélgetnek, idegenekkel pláne. Ha finnül szólalsz meg, azt értékelik, de angolul is tud kb. alap- és középfok közötti szinten mindenki (sok nyelvtani hibával és rettenetes finn akcentussal - ami érthető, mert szinte alig vannak zöngés hangok a finnben, bank = pankki stb.).

@kolbájsz:
Mellesleg teljesen igaza van.

@ebi_chan:
Mondjuk Rovaniemi és környéke az télen tényleg kemény. :-)

@v2peti:
A finneknél ködös idő ritkán van télen. Kifagy a pára a levegőből, száraz hideg van.

Arthamyr 2018.04.11. 20:01:44

@ételizésítő: Ok, akkor bevezetni, hogy ahol a szótőben szerepel, ott ly, a többi meg j. Bár sajna ez sem elég, mert pl. a súly+t meg a sújt esetében ez sem segít. Nem tudom, hogy a magyarban van-e olyan, hogy egy ugyanúgy leírt szó két különböző kontextusban mást jelentsen, idegen nyelvekben előfordul ilyen.
Kérdés, hogy a jelentés időnkénti kontextusból való meghatározása vagy a sokkal gyakrabban minden logika nélkül definiált helyesírás teszi könnyebbé a nyelvet, szerintem az előbbi.

ételizésítő 2018.04.11. 20:16:46

@Arthamyr:
"Ok, akkor bevezetni, hogy ahol a szótőben szerepel, ott ly, a többi meg j."
Már most is így van. Egyetlen ly-t tartalmazó toldalék (rag, jel, képző stb.) sincs, az ott hallható "j" hang mind j-vel írandó.
Szóval ez a kívánságod máris teljesült. :-)
Na, milyen vagyok hozzád?

"a magyarban van-e olyan, hogy egy ugyanúgy leírt szó két különböző kontextusban mást jelentsen"

Hogyne lenne. Ha kicsit gondolkodsz, eszedbe fog jutni nem is egy. :-)

pl.:
héja - madár
héja - valaminek (gyümölcsnek, krumplinak) a legkülső része

A helyesírást bizonyos szavak esetében meg kell tanulni.
A többi meg logikus.
Ez van.

Arthamyr 2018.04.11. 20:29:31

@ételizésítő: A viszont szótőben nem mindig ly. :) Igazad van, biztos nem triviális feladat egyszerűsíteni a nyelvet, csak Magyarországon nem is látok rá törekvést.

Ha meg már eleve van ilyen szó, mint pl. a héja (amit azért visz a sas a fiókáinak, mert abban van a vitamin :)), akkor miért ne lehetne minden j, mint a héja esetében?

Ez first world problem. :) Fel kéne raknom egy többnyelvű helyesírás-ellenőrzőt (csak firefoxot szeretek használni, ahhoz meg nem találtam), és akkor nem lenne gond.

2018.04.11. 20:56:33

@ételizésítő:

"Nem véletlenül vannak helyesírási kérdések is az IQ-tesztekben is."

Milyen iq-tesztben vannak helyesírási kérdések?
Nemhogy azok nincsenek benne, többnyire igyekeznek nyelvfüggetlenek lenni. Nem?

Shaktee 2018.04.11. 21:04:47

Egy boldog Határátkelo...
latom is a leki szemeimmel ahogy a farmon bologatnak a birkáék :-))

index.hu/belfold/2018/04/11/a_guineai_ferfinak_magyarorszag_jelenti_a_szabadsagot/

ételizésítő 2018.04.12. 08:07:14

@Nagy kámpics:
Kitöltöttem már párat, voltak mindben eddig.

Szerintem a Mensáéban is vannak.

ételizésítő 2018.04.12. 08:08:09

@Arthamyr:
Az angolnak a helyesírását már akarták.
Olyanok is, mint G. B. Shaw (aki egyébként beszélt valamennyire magyarul, és imádta és csodálta a magyar nyelvet, azt is mondta, hogy ha magyarul írna, sokkal jobbak lennének a művei, mert magyarul sokkal finomabban lehet kifejezni a dolgokat, mint angolul.)
Shaw pl. olyanokat hozott fel példaként, hogy a fish szót le lehet írni úgy is, hogy ghoti, az enough gh-ját, a women o-ját és a nation ti-jét szedve ki a szavakból (jó, persze, ő is tudta, hogy ez így erőltetett, de mégis).

Lehet, hogy egyszer majd egyszerűsítik ennyire a nyelvet, de remélem, én azt már nem érem meg. Nekem ugyanis tetszik így.

És semmivel sem szarabb vagy pláne nehezebben megtanulható (helyes)írású, mint az angol mondjuk az ugyanúgy ejtett see-sea, week-weak, break-brake, bear-bare stb., vagy a többféleképpen ejthető és úgy más-mást jelentő tear, wind, wound stb. szavaival.
(A helyesírás nem a legjobb szó rá, azért raktam az első felét zárójelbe.)

Firefoxhoz van magyar és angol is, meg még jó pár nyelvű.
2 kattintással tudsz váltani bármelyik kettő között.
Csúfosan megbukott a kísérlet.

ételizésítő 2018.04.12. 14:09:40

@ételizésítő:
Az utolsó mondat valahogy lecsúszott, a "de mégis)." után jött volna.

2018.04.12. 14:24:46

@ételizésítő:

"Kitöltöttem már párat, voltak mindben eddig."

Azok alighanem vacak iq-tesztek akkor, lévén nem (csak) az iq-t mérik, hanem az adott nyelv tudását. Ennyi erővel évszámokat is kérdezhetnének, végül is azok megjegyzéséhez is kell valamiféle kapacitás.

A mensa kifejezetten igyekszik nyelv- és kultúrafüggetlen teszteket csinálni, azaz holnap beülhetünk egy ilyen tesztre tokióban is, és elvileg nem kéne, hogy hátrány érjen minket.

Ha meggondolod, nem sok köze van az iq-hoz, hogy megjegyezted-e, a búra szót rövid vagy hosszú ú-val írják-e. Kutyát-macskát nem érdekli.

ételizésítő 2018.04.12. 15:29:57

@Nagy kámpics:
Nyelvtudás nélkül elég nehéz egy IQ-teszt, ugyanis nem árt, ha megérted a feladatot. Ahhoz meg az is kell.

Ahogy mindenféle számsorok is vannak a tesztekben - ha nem tanultál matekot, akkor az sem fog menni.

2018.04.12. 16:03:03

@ételizésítő:

Számsorok sem feltétlenül vannak egy ilyen tesztben, ahogy utasítások sem.

Ha gondolod, nézd meg:
mensa.hu/tesztiras/online-iq-probateszt

11110000 2018.04.13. 07:36:32

@Nagy kámpics:
Adaptív IQ-teszt?
Ne vicceljünk már... Komolytalan.

Tylerhero 2018.08.07. 16:26:57

Csak idézni tudok egy volt miniszterelnököt:
Ha nem tetszik el lehet innen menni...

Nem fogom ezt soha megérteni, ha valaki utána néz egy országnak ahol élni akar akkor érdemes információkat gyűjteni, sehol sincs kolbászból a kerítés. Nem kötelező mindent kipróbálni, de ha valami nem tetszik akkor nem értem miért kell ekkora feneket keríteni neki. Lehet akkor menni a nagyon csodálatos Németországba vagy Angliába amiről mindenki annyit áradozik, és tessék egy rakás szar országok, tömeggel és gondokkal együtt. Nem kötelező külföldre sem költözni de ha már valaki úgy dönt vagy egy erasmus program keretén belül akkor hagyja el a saját hazáját akkor tartsa meg inkább a véleményét magának, nem pedig fikázni egy másik országot azért mert van ami nem tetszik, ez a tipikus magyar mentalitás emiatt utálnak minket az egész világon mindenhol, és sajnos azok akik kivételek azokat is egy kalap alá vesznek a többi ostobával.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása