oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 28. 06:30,  Határátkelő-dilemma: otthagyjuk a Facebookot? 92 komment

2018. március 28. 06:30 Határátkelő

Határátkelő-dilemma: otthagyjuk a Facebookot?

Az utóbbi napok botránya miatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy törlik magukat a legnépszerűbb közösségi oldalról, amin persze nem nagyon lehet csodálkozni, hiszen ki szereti, ha adatai olyan helyekre kerülnek, melyekről adott esetben még csak nem is hallott. A címben megfogalmazott kérdés viszont a külföldön élők körében talán még nagyobb dilemmát takar, hiszen a Facebook nagyon fontos eszköze a kapcsolattartásnak és az információszerzésnek. Szóval mi legyen?

facebook_foto_pixabay_com_geralt.jpg

Abban persze sok újdonság nincs, hogy a Facebook (jól felfogott üzleti érdektől vezetve) nagyon sok mindent (talán túl sok mindent is) tud rólunk, és az is csak a nagyon naivakat lephette meg, hogy a közösségi oldal rengeteg olyan információhoz fér hozzá rólunk, amit nem feltétlenül adnánk ki neki. Az azonban, hogy ez úgy kerül tovább harmadik félhez, mint az a Cambridge Analytica esetében történt, ami ezt arra használta, amire használta – nos, az sokaknál kiverte a biztosítékot és sokakat elgondolkodtatott. 

Mi több, sokaknál az utolsó csepp volt a pohárban, nem véletlen, hogy a Facebook ezekben a napokban története eddig legnagyobb válságával kénytelen szembenézni. Részletesebben nem mennék bele a történetbe, alighanem mindenki ismeri, aki olvas híreket, aki pedig nem, az gyorsan utána tud olvasni. 

A lényeg a mi esetünkben nem ez, hanem az, hogy vajon mit tegyen egy határátkelő, amikor ezzel a töröljem magam / maradjak fenn problémával szembesül. 

Nyilván a kommentek tele lesznek olyan megjegyzésekkel, hogy „én nem is használtam soha”, meg „aki nem tud odafigyelni a beállításokra, az meg is érdemli, bla-bla-bla”, ám szerintem a probléma ennél sokkal összetettebb. 

Még ha az ember próbál is tudatosan jelen lenni a közösségi oldalakon (soha nem jelentkezik be a Facebook-profiljával más oldalakra, nem játszik rajta, nem tölt ki mindenféle kérdőíveket és kvízeket – ugye ebből robbant ki a mostani botrány is -, és csak olyanokat jelöl be/vissza ismerősként, akiket valóban ismer), szóval minden tudatosság mellett is nehéz elkerülni, hogy egy csomó olyan dolgot megosszunk magunkról, ami maximum az ismerőseinknek szánunk. 

A Facebook a legtöbbünknek ugyanis a kapcsolattartás és a tájékozódás fontos eszközévé vált. 

A kapcsolattartás 

Határátkelőként nehéz alábecsülni a Facebook (de most itt írhatnék más közösségi oldalakat is) jelentőségét. Ezen chatelünk, ezen tudjuk követni, mi történik közelebbi-távolabbi ismerőseinkkel, ez az a platform, ahol a legtöbben többé-kevésbé naprakészek tudunk maradni arról, mi a helyzet a minket érdeklő emberekkel. 

Külföldön ez aztán hatványozottan fontos lehet, hiszen a személyes találkozások jóval ritkábbak akár a barátokkal, akár a családdal. Nem lehet csak úgy összefutni az ismerősökkel és fényképeket nézegetni a gyerekekről, vagy dumálni kicsit, ehhez kell egy platform. Ami a legtöbbünknél a Facebook. 

„Külföldön élve eszembe sem jutna törölni magam a Facebookról. Ez kapcsol össze az otthonommal, ezen keresztül tudom tartani a kapcsolatot, itt követem a babaként és kis totyogóként látott gyerekek növekedését a szüleik posztjain keresztül… olyan napló ez, amin keresztük követni tudom, mit is csináltam az elmúlt években, és mit csináltak a többiek” – írta például Emma egy Norvégiában élő ismerőse. 

Nyilván a kapcsolattartásra vannak egyéb nagyszerű eszközök (a Skype, az Instagram, bár utóbbi nem sokkal jobb, mint a Facebook, ha egyáltalán, ráadásul még a tulajdonos is ugyanaz…), ám mindegyikkel van valami gond. Vagy nem annyira elterjedtek, mint a Facebook (még mindig ilyen az Instagram), vagy más típusú kommunikációra jók igazán (Skype). 

Akárhonnan is nézem, a legtöbben még mindig a Facebookon vannak fent, ami azért elég fontos szempont. 

A tájékozódás 

A másik fontos kérdés határátkelő szempontból a tájékozódás. Nyilván nem túl bonyolult az interneten összeszedni mindenféle információkat, ugyanakkor a Facebookon gyakorlatilag mindenre találhatunk csoportokat, legyen az egy adott ország ügyintézési kérdései, gyereknevelés vagy amit akarsz. 

Ezekben a csoportokban olyan ismeretségekre is szert lehet tenni, melyekhez egyébként sokkal nagyobb energiabefektetéssel tudnánk csak hozzájutni (ha egyáltalán) és azért ez sok határátkelőnek segített már akár ügyintézésben, akár a nehezebb időszakok átvészelésében. 

Egy-egy ilyen csoport tagjai jó esetben kifejezetten jó közösséget tudnak alkotni. „Kismamaként külföldön nevelve a gyermekeim nagy mázli volt, hogy a helyi Facebook-csoportokban rátaláltam a külföldi sorstársaimra – először Oslóban, aztán Firenzében” – mesélte a Wash Your Language blog szerzője.

„Összekötött minket az, hogy messze voltunk a családjainktól, és ugyan sok esetben különbözőek voltak a problémáink (például érdeklődve követtem, ahogy az egyik olasz anyuka az anyósával próbált dűlőre jutni), ugyanakkor voltak közös témáink is, mondjuk az iskolakérdés” – tette hozzá. 

Az ilyen csoportokban persze sokkal sürgetőbb problémákra is lehet megoldást találni, legyen az hétvégi orvos, egy bizonyos gyógyszer helyi elnevezése, és még sorolhatnám. 

A Facebook sötét oldala 

A fentiek alapján persze felmerülhet a kérdés, hogy akkor egyáltalán miért merül fel a közösségi oldal elhagyása. Mondjuk azért, mert rengeteg olyasmi van, ami borzalmasan idegesítő benne, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam. 

Nem nagyon mennék bele mélyebben, alighanem sokunk közös tapasztalata, hogy a Facebook kihozza az emberekből a legrosszabbat, olyan negatív, sokszor minden értelmezhető határon túlmenő agresszív hangnem uralkodik a kommentek között, hogy az embernek elmegy a kedve mindentől. 

És akkor még nem beszéltem arról, milyen függőséget okoz, mennyire képes a kapcsolatteremtés mellett arra is, hogy elszigeteljen, vagy ott vannak a reklámok, a sokszor teljesen időpocsékoló jelenlét – de nem sorolom tovább, ezeket mindenki tudja. 

Összességében a Facebook negatívumai darabra bőven lenyomják a pozitívumait, ugyanakkor utóbbiak sokkal erősebbek és fontosabbak bizonyos szempontból, mint az előbbiek. 

Mi legyen tehát? Mentsük le szépen az elmúlt éveink emlékeit, a fényképeket, stb. a Facebookról és távozzunk? Vegyük fel a kapcsolatot emailen azokkal a barátokkal, ismerősökkel, akik tényleg fontosak, a többit pedig felejtsük el? Hozzuk vissza a csoportos emailek korszakát? 

Ti mit gondoltok?

HÍRMONDÓ 

Miért mennek el a fiatalok? 

„Úgy szoktuk jellemezni a rendszert, hogy az visszafogja a nagymértékű társadalmi mobilitást és kreativitást. A fiatalok nem feltétlen azért mennek el, mert kint jobban élnek…”. 

Marad az óraátállítás? 

Aligha vagyunk egyedül azzal a szenvedéssel, amit az újbóli óraátállítás ilyenkor pár napig okoz, szóval nem csoda, hogy egyre hangosabbak az eltörlése mellett érvelő hangok. De mekkora esély van erre az Európai Unióban? 

Irány a világ – ösztöndíjjal! 

Fiatalként az egyik legjobb dolog, hogy rengeteg ösztöndíj közül válogathatunk, legyen az nyári gyakorlat vagy féléves egyetemi lehetőség. Minisorozat első rész.

(Fotó: pixabay.com/geralt)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: közösség közösségi oldal Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413784780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.03.28. 06:44:04

Bele is pusztulna pár millió függő.

tanato 2018.03.28. 07:10:23

@Golf2: Én ugyan internetfüggő vagyok mindennap netezek mint a szeszkós aki nem bírja ki egy napig sem,de Faceboook nélkül elvagyok hetekig.

Dikusz 2018.03.28. 07:57:13

Minden hátsó szándék nélkül kérdezem (feltettem már a kérdést kollégának, családban, barátoknak), hogy mért annyira jó a fészbuk?

Olyan facebookom nekem is van, amiben az adatok nem valósak, összesen 3 ismerőssel, csak azért mert azt mondták, e-mailen bonyolultabb fotót küldeni. Az utazások alatt készített fotók miatt vannak ők is bejelölve, azon kívül az ő beírásaikat sem olvasom.

Más módon is megadhatjuk az adatainkat, anélkül, hogy belegondolnánk, hogy "beugrattak" minket. Saját példát mondanék erre: ha mondjuk az egy kiállításon megadjuk az adatainkat (név, lakcím, e-mail elérhetőség) egy cégnek annak reményében, hogy megnyerhetünk egy álomutat, akkor nagy valószínűséggel ezeket az adatokat el is adják.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.28. 08:06:34

A Facebook valójában csak a külföldre költözők számára segíti a kapcsolattartást az ismerősökkel, mindenki más esetében csak elidegeníti az ismerősöket, csökkenti a személyes találkozások és telefonhívások számát...

tsabus UAE 2018.03.28. 08:15:34

Az élet, évezredek elteltével is, dzsungel. Csak ma nem fák alkotják, hanem a modern élet darabkái, melyek közt egy elég jelentős darab a FB. Lesznek olyanok, akiket megmarnak veszélyes állatok, vagy néhányan elakadnak az indákban és megrekednek egy helyben.
Gondot okozhatnak a barátaink, illetve azok szélsőséges nézetei - ha ilyen barátaid vannak és olyan helyre mész utazgatni, vagy dolgozni, ahol nem arathat nagy sikert, ez a fajta szellemi környezet és ezt képesek látni az adataidból. Ha könnyen manipulálható vagy, akkor manipulálni is fognak a reklámokkal, vagy elferdített hírekkel. Lehetne még sorolni. Mindenki mérje fel a veszélyeket, nézze meg, mi a legrosszabb eshetőség (pl. USA határon visszafordítanak, nem vesznek fel egy bizonyos munkahelyre, stb.) és döntse el, hogy megy, vagy marad FB-on.
Ha valaki megy, tudnia kell, hogy célzott érdeklődés esetén, a mostani botrányban érintett adatok ugyanúgy megszerezhetők, csak picit több munkával...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.03.28. 08:50:33

Egyszerűen meg kéne tanulni helyén kezelni a dolgokat. Ahogy előttem szóló is mondta ezeket az adatokat relatíve simán meg lehet szerezni máshogy is. Itt az angoloknál például, ha be vagy regisztrálva a választási jegyzékbe és még vezetékes telefonod is van akkor te hiába jelölöd be az adataid elrejtését azok bizony kint vannak a neten. Név, cím, telefonszám. Szóval nem nagy kunszt hozzájutni, és amúgy is bárhol-bármit csinál az ember egyből kérik az adatainkat. Mi meg kiadjuk. Szóval nem kell az ördögűzés szerintem. A Facebook jó dolog. Csak ésszel kell használni. A beállításokat, jól át kell nézni, a reklámokat módszeresen szűrni. Aztán pedig elgondolkodni azon hogy milyen képeket töltünk fel. Nem mutatnád meg a szomszédnak a gyerek pucér képeit? Akkor ide se tedd ki, mert még a szomszéd szomszédja is látni fogja. Olyat írnál ki magadból amit nem szeretnél, hogy valaki olvasson akkor azt ne itt tedd. Egyszerűen ne ossz meg rajta olyasmit amit mondjuk egy társaságban, családi eseményen se szívesen osztanál meg. Ennyi. Ha ezeket betartja az ember akkor szerintem lehet ezt kezelni. Mert amúgy a Facebook különben kiváló, hogy megtaláld rajta a 30 éve nem látott unokatesódat. Vagy hogy hóhelyzet esetén megnézd a helyi csoportban nyitva van e az iskola. Amit a hivatalos oldalon nem bizti, hogy megtudsz, mert fél órája összeomlott. Vagy én például amolyan magazinos gyűjtőoldalnak is használom és így egy helyen megtalálhatom olvashatom a kedvenc oldalaimat. Mert ha kitesznek egy új cikket az megjelenik a hírfolyamomban. Illetve rengeteg olyan privát csoportosulás van amit a neten máshol nem találhatunk meg, mert csak itt vannak jelen. A Facebook nélkül ezekhez nem lenne az embernek hozzáférése. Összességében, nekem még mindig a pozitív felé billen a mérleg.

adg 2018.03.28. 09:03:50

Szent Habakuk! Micsoda dilemma!
Nem egyszeru az elet...

Din Serpahis 2018.03.28. 09:33:41

Face csoportok...borzalmas. Van par ioyen hogy svajci kisokos meg svajci magyarok stb stb, ezeket kb egy hetig birtam, borzalmasan sok a retardalt, ugyhogy el is huztam onnan.

Mrs. Clayton 2018.03.28. 09:50:12

@ChristineK: ez igy biztosan nem igaz, sem az en sem a ferjem adatai nem erhetok el, ugy maximum h melyik telepulesen lakunk es egy tol-ig hataron belul hany evesek vagyunk.

Csodabogár 2018.03.28. 10:07:14

@tanato: Én is. Akivel kapcsolatot akarok tartani, arra ott az e-mail. Sokkal közvetlenebb mint beírni valamit a facebookra. A másik kedvencem a forum, ott is sok az ismerős és nincs tele hirdetésekkel stb. No és azok igazi ismerősök, nem az ismerősöm ismerősének az ismerőse. Facebookon, azt hiszem alig vannak ismerőseim, mert nemigen jelölgettem vissza senkit, akit nem ismertem tényleg jól.
Igaz nincs bennem soha semmi kényszer, hogy tudassam a világgal éppen hol járok és mit látok. Képeket soha nem tettem be és nem is fogok, Szóval tőlem akár holnap megszünhetne az egész.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.03.28. 10:12:10

@Mrs. Clayton: A www.192.com/ oldalon, ha regisztrálsz némi pénzért cserébe kiadják minden adatodat.

Arthamyr 2018.03.28. 10:42:35

"Az azonban, hogy ez úgy kerül tovább harmadik félhez, mint az a Cambridge Analytica esetében történt, ami ezt arra használta, amire használta – nos, az sokaknál kiverte a biztosítékot és sokakat elgondolkodtatott. " - Ez kit lepett meg? :) A facebook árulta (árulja?) is az adatokat, van apija is, amin keresztül elérhető, meg lehet scrape-elni, ha valaki nagyon akarja, bár az már nehezebb.
Ami felmegy egyszer a netre, az meg is marad. Ez olyan, amikor az okos celeb házipornót készít, és eltárolja a telefonján, majd hisztizik meg perel, ha a hacker lelopja róla és közkinccsé teszi. :D Vagy csak azért megy a sírás, mert az "ellenséghez" került?

Csak hogy növeljem a listát: rólam nem sokat tud a facebook, mert nem igazán használom. Sosem volt szükségem facebook-csoporthoz csatlakozni, sőt semmiféle online csoporthoz csatlakozni a kiköltözés után, már ha a céges rendszerek nem számítanak.

Akinek kellenek a facebook funkciói, az nyugodtan használja, szerintem a konkurens alkalmazásoknak, oldalaknak is megvannak a "sötét oldalai". Nem sokkal rosszabb ám a facebook, mint mondjuk egy internetes keresés, ami figyeli az ip címeket, "viselkedést" (tehát ha nem is vagy "bejelentkezve", akkor is jó eséllyel tudják, ki vagy, és reszelgetik a profilodat az alapján, hogy mire keresel), pl. olvassátok csak el a google legfrissebb adatvédelmi szabályzatát. Persze lehet használni a nagy keresők helyett olyan keresőket, amik deklaráltan nem tárolnak adatokat, de ez a keresésnél nem lesz annyira hatékony, több okból is.
A big data idejében élünk, ami nem is mindig annyira big, néha egész pici, pontos, személyreszabott, mert pl. valaki bent felejt egy bugot, nem gondol valakire, leszarja az adatvédelmet, esetleg csak direkt felejt nyitva egy kiskaput. :)

tanato 2018.03.28. 10:53:55

@Csodabogár: A fiataloknak a facebook az isten.Mindent azonnal megosztanak.

Mrs. Clayton 2018.03.28. 11:06:49

@ChristineK: igen de epp ezt mondom h attol h kiadja h van a rendszerben 5 j smith x varosban es te megveszed mind az 5 adatait meg nem fogja senki se tudni h te melyik vagy.

Mrs. Clayton 2018.03.28. 11:11:03

@tanato: ezzel nem ertek egyet. Pl a lanyom meg az ismerosei szinte semmit sem osztanak meg facebookon, az a ciki, ha valaki allandoan postol, like-ol meg 1000 ismerose van.

Demi78 2018.03.28. 11:57:33

@Dikusz: miert jo a feszbuk?
1. Benne vagyok par csoportban (5-6). Pl helyi FR csoport, ilyen adok-veszek, cserelek, adomanyozok, ingyen segitek. Sok ismerost szereztem ezzel, sokat segitettem, adtam is itt el, vettem is innen. Persze ez nem helyettesiti a vasarnapi piacozos beszelgeteseket.
2. Admin vagyok egy nagyobb (6-7000) fos csoportban - Magyarok Franciaorszagban. Itt is rengeteg segitseget nyujtunk a tobbieknek, valamint kiszurjuk a hulyeket. Ez persze mehetne egy hagyomanyos index-es forumon is.
3. Van vagy 500 ismerosom, de kb 20 fos belso tarsasagom van, akiket nezek, akik latnak engem (nem torlom ki a tobbit, nem akarom oket megserteni). Ebben van benne a csaladom is, csak ok latjak, ha fotokat rakok ki, ez a kapcsolattartas opcio az, ami erdekel az FB-n.

Semmi olyan nincs az FB oldalamon, amit szegyellnem kellene vagy takargatnom vagy erdekelne, ha illetektelen kezekbe kerulne. Nincs a kislanyomrol pelenkas kep, nincs rolam penzszoros kep, nincs a hazunkrol, kocsinkrol kep. Szerintem ez a jelszo, ovatosan kell megosztani (pl semmi politika, bar mostanaban nyilik ki a bicska a zsebemben:) ) es akkor a pozitiv oldalat elvezheted.

2018.03.28. 12:39:19

@tanato: ez nem annyira igaz, itt a suliba oktatjak ellene a gyerekeket, utaljak is. A lanyom azon is morog, ha a felesegem felrak egy csaladi kepet, amin rajta van. a baratnoi sem hasznaljak

London2009 2018.03.28. 12:44:14

Nekem 80 ismerosom van osszesen a FB-on. Ez a szuk csaladi es barati korom. Innentol kezdve pedig azt osztok meg, amihez epp kedvem van. Egy csomo mindenkit megsertettem azzal, amikor nem fogadtam el, illetve kitoroltem oket. De en ugy gondoltam, hogy nem a tartalmat, hanem a kozonseget fogom szurni. Kulonbozo csoportok letesitesevel meg nincs kedvem foglalkozni. De kulonben meg nyilvan, ha valaki meg akarja szerezni az adataimat, az ugyis megszerzi. Vallalhatatlan tartalmat meg nem kell kozze tenni semmilyen formaban. Amit megosztok, azt en vallalom is.

P.Elliot 2018.03.28. 13:10:31

Mindig almelkodva nezem amikor valaki allandoan a facebookon log, jo nehany ismerosom.
Nincs mas jo az eletukben?
El sem tudnam kepzelni hogy ezzel toltsek orakat, nem is vagyok tag, sosem voltam. Egyetlen forumon beszelgetek ket topikban azzal a nehany ismerossel foleg este, meg itt, valamit olvasgatok, osszesen napi ket orat de inkabb kevesebbet toltok a gep elott, ebben benne van az is amikor csak informaciokat keresek rajta vagy a youtube, nem vagyok internetfuggo, a raszant idot majd kiterjesztem ha annyira beteg vagy oreg lennek hogy agy fogsagban lennek mert akkor meg jol is jonne, de addig nem letezik!
A telefont sem hasznalom csak a beszelgetesre, utazasnal neha megnezek rajta valami informaciot.
Egyebkent igy is kapok ismeretlen emberektol emaileket, nem sokat de kapok akik megszereztek az emailcimemet, ezeket azonnal torlom olvasas nelkul, teljesen mindegy hogy milyen ugyben keresnek, nem engedem be oket az "ajton".
Fotot csak utazasomrol nehanyat teszek ki a forumra ahol beszelgetek, csaladrol soha, meg a kertemrol, akikkel akarom emailben tartom a kapcsolatot, illetve telefonon meg kulfoldre is, / olcso/. Telefont sem veszek fel csak ha a kijelzon latom hogy kicsoda, ha idegen akkor hagyjon uzenetet hogy milyen ugyben es ha akarok vele beszelni majd visszahivom.

Valami erdekesseget azert megosztanek itt masokkal amit hallottam nemregiben mert ez is erdekes informacio, ha nem hallom akkor magamnak eszembe sem jutott volna hogy letezhet ilyen.
Egy regi ismerossel talalkoztam nemreg valahol aki megkerdezte hogy nem akarok-e atvenni tole egy DNA teszt vizsgalot, fele arert adja mert neki mar targytalan, nem nezeti meg mert nem meri.
Amerikai, azert merem beirni, ugysem ismeri senki itt. Elmeselte a csaladjanak hogy megnezeti mire a testvere felrehuzta hogy ne hallja a csalad es elmondta neki hogy ne tegye mert o a facebookon fenyegeto uzenetet kapott hogy kiirtjak otet is meg a csaladot. Kiderult hogy az apjuk mar volt nos es onnan szuletett egy fiu aki most 50 korul van, az apa lelepett vagy az anya, a testver nem merte kerdezni a korulmenyeket, / az apa errol hallgatott hogy van neki egy fia, csak a volt felesegrol tudtak/, a fiut az apa nem latogatta vagy ha igen keveset, hogy miert nem torodott vele azt nem tudtak.
Az apanak meg ennek az ismerosnek nem mertek elmondani mert az apa szivbeteg, az ismerost meg feltette a testvere bar a facebookot nem hasznalta o sem csak a testver akit ez a hibbant feltestver a neve alapjan talalt meg a face-en. Persze vannak ures fenyegetesek de ki tudja ugye, normalis ember ilyet nem uzen, a testver azonnal kiiratkozott a facerol de nem nagy ugy megtalalni oket ha valaki akarja.
A testver ova intette hogy a DNA testet megcsinaltassak mert ha a fenyegetozo megcsinaltatta es miert ne ha kereste mar a csaladot akkor az benne van az adatbankban hogy kozeli hozzatartozo es meg is mondjak neki, sot azt is hogy nemcsak egy gyereke van az apjanak pluszban hanem van megegy, egy ferfi, azt is meg lehet keresni. Es ez nem most tortent hanem nehany evvel ezelott csak ennek nem mertek elmondani es az apanak sem.
Furcsa sztori, mi? Az ember nem is gondolna hogy ilyesmi is elofordulhat. A testet megvettem tole es a baratnomnek adtam aki igen orult neki. Mi mar megvettuk a magunket regebben.

Olliék 2018.03.28. 13:12:22

Mi viberezünk. A fészbúk a kukában landolt. Egy idő után meguntam,hogy ha valakivel egyszer találkoztam, máris bejelölt,én meg visszautasítottam. Nem is ismerem! A gyerekem függő volt egy ideig, aztán volt pár beszélgetés az adatokról, az álprofilokról,adatlopás stb... Most kb 5%-os a profilkitöltése,és maradt 30ismerőse abból 20 a család. A chatel-és meg viber és WhatsApp.

2018.03.28. 13:17:00

@Demi78: @London2009:

"nincs az FB oldalamon, amit szegyellnem kellene vagy takargatnom vagy erdekelne, ha illetektelen kezekbe kerulne"
és
"Vallalhatatlan tartalmat meg nem kell kozze tenni semmilyen formaban. "

Szerintem ez viszonylagos meg nem értése a problémának.

Vannak a privát szférának ilyen bejáratott rétegei, mint hogy például titkosan szavazunk. Van-e értelme ezt fenntartani, ha a facebook tudja rólad, kire szavazol, és kilóáron árusítja ezt az információt?

Felszerelnél-e egy kamerát a nappalidban, ha megígérik, hogy csak akkor kapcsolják be, amikor kéred, és akkor sem rögzítenek semmit? Felszerelnéd-e a gyerekszobába? Nyilván az ember élete meg a gyerekei se nem kínosak, se nem érdekesek, ettől még megtennéd-e?

Zavarna-e, ha a gondnok néni felnyitogatná a postádat, hogy elolvassa? Zavar-e ugyanez a google-nél? Zavarna-e, ha az orvosod kiadná az információidat, az adóhatóság a bevallásodat, ha bárki megvehetné, hogy mit nézel, mit olvasol, mit gondolsz? Hol tartózkodsz kedd esténként, csalod-e a párodat, zugevő vagy-e.

Mert itt erről van szó.

És oké, lehet, hogy te vagy én személyesen annyira unalmasak vagyunk, hogy még a gyerekeink pucér képei sem érdekelnének senkit. A kérdés akkor az lesz: akarod, hogy _másokról_ megvehető legyen ez az információ, és például zsaroljanak/lejárassanak/választást hekkeljenek vele?

London2009 2018.03.28. 13:43:56

@Nagy kámpics: Ez oke, de ha valaki egy percig is azt hitte, hogy a FB biztonsagos, vagy egyaltalan biztonsagos lehet e, no annak alapveto ismeretei sincsenek az internetes adatvedelemrol. Igazabol leirom mit tudnak ellopni pl. rolam a FB-rol. Korom, nemem, telefonszamom. Bar elvileg minden ugy van beallitva, hogy csak en latom, de oke, lopjak el. Ezen kivul par kep, amiket barmilyen munkaltato elott szivesen vallalok, meg ha prime miniszter leszek, akkor is. De en sosem ringattam magam abban az illuzioban, hogy ezek az oldalak biztonsagosak. Meg egy lajkot is meggondolok, kommentelni pedig sosem kommentelek semmire, csoportoknak tagja nem vagyok. Ugyhogy nekem meg mindig az a velemenyem, hogy ha valaki esszel hasznalja a FB-ot, vagy instagramot vagy barmit, akkor nem kell felnie.

Csodabogár 2018.03.28. 14:02:28

@tanato: Olvasnának inkább helyette, valódi könyveket.:-)))

2018.03.28. 14:11:11

@London2009:

"Ugyhogy nekem meg mindig az a velemenyem, hogy ha valaki esszel hasznalja a FB-ot, vagy instagramot vagy barmit, akkor nem kell felnie."

Továbbra sem értek egyet.:)
Hoztam példát arra, miért baj az is, ha _másokkal_ történik ez.

Való életbeli példa lehetne, hogy a függőségekkel, betegségekkel szemben akkor is érdemes fellépni, ha téged személy szerint nem érint.

@tanato:

"A fiataloknak a facebook az isten"

Nem, a facebook öregember-platform most már, nagymamák előnyben.
Egy angol nyelvű cikket linkelek, de biztos írtak róla magyarul is:

www.newsweek.com/facebook-officially-old-people-803196

tanato 2018.03.28. 14:12:41

@Csodabogár: KÖnyvet:Na azt nem sokan,a lányok még csak csak,olvasnak,de a fiúk szinte semmit.

tanato 2018.03.28. 14:13:31

@Nagy kámpics: Nyugaton lehetséges itthon még nem általános ez az idősek facebookja.

juletræ 2018.03.28. 14:17:09

@Demi78:

Programtervezésben van olyan alapelv hogy "information hiding", vagyis csak azt az információt adják át egymásnak a "modulok", amit okvetlenül muszáj ( needs-to-know).

Nos, ezt az alapelvet vezettem be a mindennapokban is. ( ezért nincs Fbook profilom - illetve van, csak álnéven, 0 ismerössel, 0 képfeltöltéssel, mindeig kijelentkezve, applikációt nem letöltve ;) )

A töröl-nemTöröl kérdéssel birkózom a LinkedIn kapcsán: már többször voltam azon a ponton hogy bezárom a profilt, de aztán rájöttem, hogy még nem vagyok olyan helyzetben hogy mindezt megtehessem :). Enyhítö körülmények:
=> nem a valós nevemmel vagyok kint
=> 10 éve nem frissítettem a munkahelyet
=> lezártam az ismerösök böngészése funkciót másoknak

juletræ 2018.03.28. 14:17:22

@Nagy kámpics: "És oké, lehet, hogy te vagy én személyesen annyira unalmasak vagyunk, hogy még a gyerekeink pucér képei sem érdekelnének senkit."

Pontosan.
Most a politikai szabályozás viszonylag demokratikus, ami visonylag liberális-piacgazd alapokon nyugszik.
Hiba lenne feltenni, hogy ez mindig igy lesz a jövöben.
Az az info amit most ( ebben a rendszerben) kiadsz, simán felhasználható lesz a jövöben ellened, egy ellenséges/autoriter rendszer/szabályok által.

(Rólam p.l. még fénykép sincs fenn a neten, legalábbis most, a tudtommal nem ;) ).

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.28. 14:17:26

Az biztos, hogy az internet túl sokat tud rólunk és ezen változtatni kéne.

Dikusz 2018.03.28. 14:38:02

@Demi78: Köszönöm a válaszod.

Mint írtam nekem úgy van fb-profilom, hogy nem a hivatalos nevem/adataim vannak megadva, és csak két barátom van megjelölve ismerősként. Ők nagyon állatszeretők, vagy cicás képet kapok tőlük, vagy egyikük igen arrogáns politikai nézeteit olvashatom. Ezeket átgörgetem, csak a közös túrázásainkról küldött képeiket nézem meg.
Az egész tevékenységem abban merül ki, hogyha vannak képek megnézem őket, és az ismerősnek jelöléseket eltávolítom. Van amikor egyszerre 150-et törlök ki, és semmit nem teszek fel a fb-ra.

Ettől függetlenül elfogadom, ha más szeret fészbukozni. A saját húgom is azt mondja, hogy azért szereti, mert olyan jó játékok vannak rajta (sokat olvas igazi könyveket), meg gettómamiként nézi az unokája pajtásairól küldött fotókat is. Amik a játszótéren/szülinapi buliban stb készültek, ahol egyébként ő is ott volt...

London2009 2018.03.28. 14:42:09

@Nagy kámpics: persze, hogy baj. De nem szeretnek emiatt paranoias sem lenni es letorolni mindent illetve nem hasznalni social mediat. Ezt a koztes megoldast talaltam, csak leirtam, hogy nekem ez igy mukodik egyelore.

Latcho Rom 2018.03.28. 15:50:40

@tanato: FB mar reg a multé, Instagramot, Tindert hasznalnak a kolkok

London2009 2018.03.28. 16:26:52

@latcho drom: az Instagram meg a Tinder azert elegge masra lett kitalalva, nem? Ezek kozul szerintem egyik sem tolti be a FB szerepet. Esetleg az Instagram, ha valaki tenyleg csak kepmegosztara hasznalna a FB-ot is.

gabors 2018.03.28. 17:29:01

Facebook ? soha nem is regisztraltam magam ... a tobbi antiszocialis baromsagra sem email boven eleg

@latcho drom: " Instagramot, Tindert hasznalnak a kolkok " az jo mert az Instagram az facebook -e megvettek kilor ...

gabors 2018.03.28. 17:42:58

@juletræ: "A töröl-nemTöröl kérdéssel birkózom a LinkedIn kapcsán: már többször voltam azon a ponton hogy bezárom a profilt, de aztán rájöttem, hogy még nem vagyok olyan helyzetben hogy mindezt megtehessem :). Enyhítö körülmények:
=> nem a valós nevemmel vagyok kint
=> 10 éve nem frissítettem a munkahelyet
=> lezártam az ismerösök böngészése funkciót másoknak "

Nem regisztraltam soha erre se de igy MIRE jo a LinkdIN ? van ahova csak ezzel tudsz belepni ? mert a ne adj isten eppen munkat keresenel akkor vagy referencianak ez semmit nem er ... akkor mire jo ? csak kerdezem...

tanato 2018.03.28. 18:01:32

@latcho drom: Igen arra állnak rá,de azért még aFB is nagyon megy nekik.

London2009 2018.03.28. 18:10:20

@gabors: a Linkedinen egyszeruen rajta kell lenni. Ha munkat keresel, akkor meg elengedhetetlen. Legalabbis itt Londonban ez igy megy. Ettol fuggetlenul utalom en is, de van profilom, mert muszaj.

Latcho Rom 2018.03.28. 18:13:58

@London2009: ja.

Nem tudom az FB-t feladni, tenger video/kep osztva a rokonokkal, itt es orbániában, pedig viszket a kezem hogy becsukjam ott a boltot

Mrs. Clayton 2018.03.28. 18:53:56

@London2009: hogy arnyaljam a londoni kepet, engem ugy hivtak be h nem volt linkedin accountom vagyis ha jol emlekszem csak a nevem volt rajta, ennek ellenere behivtak interjura es meg is kaptam az allast

Mrs. Clayton 2018.03.28. 18:57:12

@latcho drom: ez te is tudod h nem igaz. Siman lementhetned a kepeket onnan, a jovobelieket meg kuldozgethetned whatsappon vagy emailben. Egyszeruen a facebook kenyelmes mert egyszerre lehet rajta csetelni, kepet megosztani meg hireket olvasni

London2009 2018.03.28. 19:04:38

@Mrs. Clayton: itt Londonban? Financial Servicesben?
Minden lehet, ettol fuggetlenul, inkabb legyen, mint ne legyen. Nekem ez az allaspontom. A fejvadaszok, HR-esek elso kerdes, hogy frissitve van e Linkedin profil. De igazabol akkor szoktam csak frissiteni meg aktiv lenni, amikor munkat keresek. 2-3 evente aktualis altalaban.

London2009 2018.03.28. 19:05:24

@Mrs. Clayton: igy van. Kenyelmes, nekem tokeletesen megfelel.

Latcho Rom 2018.03.28. 19:48:01

Hogyan lettek a magyarok a galaxis őrzői és ki nyilvánította a Földet hungarikumnak? Szívesen elmesélem, mivel mindenki ráér, mert a választások miatt központilag kikapcsolták a lakosság agyát, és csak ülünk a tavaszi sárban, akár a disznók.

A kormány rasszista és kizárólag a gyűlöletre építő kampányán egyre kevesebben tudnak röhögni, pedig – azt leszámítva, hogy pszichotikus belső polgárháborúba kergeti az erre egyébként is hajlamos magyarokat – nagyon vicces leágazásai vannak, március végére például odáig jutott az ellenzék, hogy elszórva egyeztetni kezdtek, Simicska Lajos naponta tudósít egy-egy milliárdos lopásról, az egyik zsidó hitközség pedig a Jobbiknak kampányol. Ha valaki látott már ilyet a Marvel univerzumon kívül, akkor feltétlenül tudassa velem!

A beszámolók szerint vidéken önkéntes rettegők járják a faluvéget, és azt mondják az érdeklődőknek, hogy Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) megbízásából üres lakásokat és házakat keresnek, ahová kormányváltás esetén migránsokat telepítenek majd be.

A postaládákban megjelentek az impresszum nélküli szórólapok, amik ugyanezt a poénforrást fejlesztik tovább, és az Iszlám Állam zászlaját felhasználva kiadó lakásokat keresnek a VIII. kerületben, Allah Akbar jeligére. Sohasem volt még ekkora felmérés Magyarországon kollektív elmebaj tekintetében. Függetlenül a választás eredményétől, hamarosan a kezünkben lesz a legnagyobb valaha volt célcsoporttal lefolytatott teszt eredménye, melyből kiderül, hogy a teljesen hülyék aránya meghaladja-e a világátlagot – ahogy én gondolom -, vagy csak a megszokott 70%.

Eközben Gyurcsány Ferenc Fidesz-szavazó kolozsvári nyugdíjasokkal kampányol, kis szerencsével tehát májusra gyűlölni fogjuk a szerencsétleneket, akik Magyarországig menekültek a nyomor, a háború, az éhezés és az éghajlatváltozás elől, az erdélyi magyarokat, akik nem értik, hogy miért baj az, ha állampolgárok, a zsidókat és a karizmatikus keresztényeket, akik a Fidesznek kampányolnak, a zsidókat, akik az ellenzéknek kampányolnak (mindegy, mit csinálnak a zsidók, őket jól lehet gyűlölni), a vidékieket, akik olyan sötétek, hogy a Fideszre szavaznak, a városiakat, akik olyan sötétek, hogy nem szavaznak a Fideszre, a liberálisokat, akikről senki sem tudja, hogy mit csinálnak, de Soros György.

A legfrissebb hírek szerint gyémántban és arab bankokon keresztül lopták ki az országot a Fidesz-közeli fideszesek, Kósa Lajos annyira ostoba, hogy gazember akart lenni, de lebukott, Lázár János tütüben rohangál a világban és rövid Facebook-videókban nyafog a romlott Nyugatról, a sikkasztó politikusok verőemberekkel tartják távol a sajtót a rendezvényeiktől. A Fidesz által ellopott tévékből, rádiókból és újságokból az orosz titkosszolgálat hamis hírei ömlenek, az ország pedig rohad.

A kormányszintű hazudozással az a baj, hogy csak előre lehet menekülni: egyre nagyobb hazugságokkal kell letakarni a korábbi hazugságokat, a migránsok már nem csak Magyarországot veszélyeztetik, hanem az egész világot, az Alpha Centauri felől gyanús űrhajók közelednek, az ENSZ a ganümédeszi elmeszippantók szolgálatában áll, és ha azonnal nem bízzák meg Orbán Viktort a Föld kormányzásával, mindannyian rabszolgák leszünk egy Cassiopea közeli uránbányában.

Mielőtt kuncogni kezdenének, tudatosuljon önökben, hogy a fenti mondatot a magyarok jelentős része simán bevenné, Állítsuk meg a gyanús űrhajókat! feliratú táblákkal vonulna az utcán és boldog lenne, hogy akadt egy közösség, ahol otthon érzi magát, mert mindenki retardált.

Ezer év múlva nem rólunk fognak beszélni, mint ahogy mostanában is csak mint érdekes náci jelenséget említenek minket mértékadó médiumokban, ezer év múlva a Higgs-bozon miatt lesz érdekes ez az időszak, felmerül Elon Musk neve, a Facebook bukása, esetleg az önvezető autók hajnala, de szűk körben viszonylag sokáig hazudhatják egymásnak a jelenlegi kurzus vezetői és hívei, hogy Magyarország világpolitikai jelentőségű tettet hajtott végre, amikor szembe köpte az erkölcsöt, különös tekintettel a kereszténység ide vonatkozó tanításaira és megtagadta a segítséget a rászorulóktól. Jelenleg erre vagyunk a legbüszkébbek. Ettől vagyunk mi a galaxis őrzői és ettől lenne a Föld hungarikum.

Még szerencse, hogy a megmaradt szabad világnak működik az immunrendszere, elszigeteli és semlegesíti a hozzánk hasonló országokat, aztán kivárja, hogy saját dugánkba dőljünk. Ez persze az Egyesült Államokra is vonatkozik, Trump éppen arra játszik, hogy az USA csak Oroszországhoz képest jelentsen alternatívát, minden másra ott van a dicső múlt vagy a tényleg működő országok. Trump egy beteg gazember közepes kontroll alatt, de még ez a közepes kontroll is elég ahhoz, hogy ne tehesse azt az amerikaiakkal, amit Orbán a magyarokkal.

De aki nem képes magának parancsolni, az majd megtanul másoknak engedelmeskedni.

Para-Kovács Imre

Latcho Rom 2018.03.28. 19:48:04

@Mrs. Clayton: azt irtad ami én gizikém :-)

Latcho Rom 2018.03.28. 19:48:11

@London2009: gábor lecso már félig nyugger azert nem kell neki a linkedin account :P

gabors 2018.03.28. 20:26:32

@London2009: "@gabors: a Linkedinen egyszeruen rajta kell lenni. Ha munkat keresel, akkor meg elengedhetetlen. Legalabbis itt Londonban ez igy megy. Ettol fuggetlenul utalom en is, de van profilom, mert muszaj. "

tobbszor tobben hivtak mar de mindig ellenallatam :-)

de ezert is kerdeztem itt hogy "fake" profil mire jo ???

mivel regi IT-s vagyok mar az elejen nagyon vigyaztam hogy ne legyek fenn az interneten ... kb 3-4 nyilvanos mail listan lehet megtalani nevvel igaz azok linux kernellel kapcsolatosak igy nem igazan vannak latoterben .. .meg egy HIX listat moderaltam egy darabig az oskorban ... es van egy ket copyright a nevem alatt mikor fenykepeztem meg

de a ceges cuccokon kivul (ott sem vagyok hajlando semmilyen csatten resztvenni pedig van ceges is hogy minek nem tudom) csak egy arva gmail-em van

gabors 2018.03.28. 20:28:53

@latcho drom: "... már félig nyugger azert nem kell neki a linkedin account :P "

hat az attol fugg mi szamit felig-nek ... van meg boven hatra ...

Hari Seldon 2 2018.03.28. 21:00:01

@London2009:
Ebben az esetben, amit elmondtál, egyáltalán mi értelme van neked fent lenni a FB-on? - Filozófiai kérdés.

Hari Seldon 2 2018.03.28. 21:08:51

Na, úgy látszik gabors-al kerültem ma egy csoportba...

Mi vagyunk a FB-on soha nem regisztráltak csoportja. - Itt a fórumon FB nélkül... :-)

Mrs. Clayton 2018.03.28. 21:15:49

@latcho drom: ja, de akkor ne mond h nem tudsz leiratkozni, mondd h nem akarsz@London2009: nem financial services, de rendes ceg, az interju sem gyere be, miert akarsz nalunk dolgozni, hogy hivjak a vezerigazgatot volt, hanem online teszt matekkal meg szovegertessel idore, aztan a helyszinen egy financial assessment, prezentacio es kompetencia alapu kerdesek, es senki nem kerdezte h van e egyaltalan linkedinem meg h mikor frissitettem, sot azota megneztem se az interjuztato igazgatonak nincs sem az ops managernek nincs nyilvanos profilja

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2018.03.28. 21:26:51

@Dikusz: a messenger nélkülözhetetlen számomra, munkatársak, család nonstop ezen kommunikál.
A többi eléggé felesleges, nem hiányozna. Aki meg az "adatai" miatt komolyan aggódik, ne használjon FBt, vagy járjon pszichológushoz az üldözési mániájával.

gabors 2018.03.28. 21:46:11

@Hari Seldon 2: "Mi vagyunk a FB-on soha nem regisztráltak csoportja. - Itt a fórumon FB nélkül... :-) "

de nekem se twitter-em se instagram-om se LinkedIn-em meg WhatsUp-om sincs weibo-rol nem is beszelve..

egyik sem hianyzik ...:-)

fordulo_bogyo 2018.03.28. 21:48:23

ha telefonrol hasznal;od a facebookot, akkor az osszes telefonoban levo "kontact" nevet es telefonszamat is megkapja a fecebook! Anelkul, hogy te szandekosan megadnad neki azokat.
Attol fuggetlenul, hogy az illetok hasznaljak-e vagy sem a fecabookot.
Ha android telefonrol hasznalod, akkor hivas es uzenetlistad is a facebok tulajdonaba kerul!
Persze nem titok, kiknek atelefonszama van a telefonomon, de azert megis... hm?
Szoval nem csak a sajat adataidat, hanem az ismeroseidet (es nem csak a facebookos ismeroseid adatait is ismeri. Es azt is tudja, hogy ti ismeritek egymast!
Android eseten azt is, hogy mikor es milyen hosszan beszelgettek egymassal.

Dikusz 2018.03.28. 21:52:13

@gabors: én nyertem, mert én még azt sem tudom, hogy ezek mit jelentenek:)))

Shanarey 2018.03.28. 22:01:42

A Facebook nekem anno a lányom miatt került be az életembe, van is 26 ismerősöm, s ez is több mint amennyi igazából kellene. Fénykép, rólam, a Facebookon nem nagyon akad, illetve anno a lányom felrakott egy olyant amin ő látható, kb két évesen, s az én ölemben ülve zenét hallgat a számítógépről. Na az sem lenne jó körözési fotó, mert 17 évvel ezelőtt készült. Én nem posztolok fotókat, magamról avagy bárkiről az életemben. Nem írom ki hol lakom, legalábbis csak a város név van megadva, nem dobok fel fotót az autóimról, s arról sem hogy néz ki az utca, illetve hogy hol nyaralok. Ám a lányom az felrakta, ha együtt nyaraltunk, avagy a közös mozizások, amikor Magyarországon vagyok. Ő ilyen, én nem, de nem rontom el az ő szórakozását.

Mellesleg, nem a Facebook az igazi veszély, hanem a Facebook, ismerős kereső funkciója, avagy a Google kereső funkciója. Ha ezeket valaki okosan használja, rengeteg dolgot ki lehet ezekkel deríteni. Én is sok mindent találtam már így meg, személyeket, információt stb.

neurotikus bunkocska 2018.03.28. 22:34:15

Nem tudom, mi koze van ennek a hataratkeles temajahoz, de annyival hozza szeretnek szolni, foleg azokhoz, akik szerint "ha nem oszt meg vallalhatatlan tartalmat akkor nem kerul bajba", hogy a Cambridge Analytica botrany nem errol szol, olvassanak utana.

Itt arrol van szo, hogy olyan adatokat es osszefuggeseket hasznaltak fel, amiket meg maguk sem tudnak sajat magukrol, hogy kikkel beszelgetnek a legtobbet es mirol, a begepelt, de el nem kuldott uzeneteket is, hogy milyen gyakran klikkel valaki es milyen cimekre, milyen napszakokon, milyen eszkozrol, stb stb.

Nekem sincsen semmilyen cikis kepem, kommentem, ismerosom, de minden bizonnyal nagyon konnyen ossze lehetne rakni rolam egy viszonylag pontos kepet, es ha ez megvan, es ez barkinek ertekes, akkor megveheti a Facebooktol, hogy aztan szemelyre szabottan megcelozhat engem, a penzemert, a szavazatomert, akarmiert. Errol van szo, nem arrol, hogy vallalom-e ami fent van ezeken az oldalakon, vagy sem, ezen mar reg tul vagyunk.

Latcho Rom 2018.03.28. 22:56:21

@London2009: facebook nélkül nem tudnék errõl, s talán a költöi londoni magyar migrik sem :)

www.facebook.com/events/188183935136622/permalink/188647978423551/

Mrs. Clayton 2018.03.28. 23:28:08

@neurotikus bunkocska: es valoszinuleg nem is azzal van a baj, h a te profilodat eladjak es holnap ferraris vagy maratonfuto hirdetesekkel fognak bombazni, hanem azzal, h a sok alultajekozottat migransok altal elkovetett eroszakolassal, fejberugott kislannyal, felgyujtott autokkal, olaszorzagi lazadassal fogjak bombazni, ok meg szepen be is veszik es annyira rettegnek hogy mar felnek kimenni a napfenyre mint egy atlagos vampir, mert ugy rettegnek az eroszakos migriktol mint satan a kereszttol

Hari Seldon 2 2018.03.28. 23:31:23

@gabors:
Te nyertél. Ezek közül az izék közül, nekem azt hiszem van egy inaktívba rakott LinkedIn-em. De a többi nekem sincs.

gabors 2018.03.28. 23:48:14

@latcho drom: csak szolok hogy eleg egy bongeszo, mert van sajat honlapjuk nem kell hozza arckonyv tagnak lenni

www.europeanpoetryfestival.com/

es van jo kis gmail cimuk is ....europeanpoetryfestival@gmail.com

MRN 2018.03.29. 01:26:15

Valaki írta, hogy megkeresheti a régi ismerőseit. Hát pont erre nem jó a Facebook. A keresője gyalázatos, nem igaz, hogy nem telik a fejlesztésére. Szűrni alig lehet a találatok között, ha mondjuk egy Kovács János nevezetű ismerőst keresnél, felejtsd el. Főleg úgy, hogy sokan nem tesznek fel magukról képet, elég reménytelen. Ebből a szempontból még az Iwiw is használhatóbb volt. Iskolai, meg sport csoportok miatt használom, és távol élő rokonok miatt, akikkel legalább így részt vehetünk picit egymás életében. De néhány naponta pár perces látogatás ehhez pont elég. Mert amúgy dől a sok butaság, kamu hír, érdektelen témák tömkelege, mostanság meg a választási propaganda. Egyébként nem hiszem el, hogy sok ismerősöm ilyen anyagokat osztana meg rogyásig, szerintem csak így nyomják a képünkbe.
A kamu profilokat nem értem, mire jók, illetve sejtem: kukkolni. ;)
Ha megszűnne a Facebook, egy percig se hiányozna, nem pótolhatatlan.

montroyal ( CAN qc) 2018.03.29. 04:19:46

kihozza az emberekből a legrosszabbat, olyan negatív, sokszor minden értelmezhető határon túlmenő agresszív hangnem uralkodik a kommentek között,

gondolom magyar mentalitas... politika de a mindennapi élet az agresszivitas , mindenki hulye stb ami a neveltetes a fals média okozata ......... pl canadai valasztasokon messze, sot semmilyen ilyen commenteket nem olvasok nincsenek szemelyeskedesek hazugsagok gyulolkodes ... ... vélemények lehetnek kulombozoek de normalis hangon ....

tanato 2018.03.29. 07:27:50

@MRN: Egyetértek,rendkívül rossz a keresője,az IWIW ezerszer jobb volt.MIndenféle szűrés nélkül bead ezer TÓth Jóskát válaszd ki ki volt az osztálytársad 30 éve..

Golf2 2018.03.29. 08:10:41

@montroyal ( CAN qc): Mikor indul a következő hajód?

Arthamyr 2018.03.29. 08:23:17

@Nagy kámpics: "És oké, lehet, hogy te vagy én személyesen annyira unalmasak vagyunk, hogy még a gyerekeink pucér képei sem érdekelnének senkit. A kérdés akkor az lesz: akarod, hogy _másokról_ megvehető legyen ez az információ, és például zsaroljanak/lejárassanak/választást hekkeljenek vele? " - Az, hogy jó-e az, hogy zsarolnak, lejáratnak, választást hekkeljenek vele, az attól függ, hogy nekem érdekemben van-e. Ha igen, akkor jó. :D
A (félig) viccet félretéve, a lejáratással semmi gondot nem látok, aki nem megfelelő tartalmat rak fel, önmagát járatja le. A zsarolás általában a lejáraton alapszik, de azért azt valamelyest lehet kezelni normális zsaroláshoz hasonlóan is. A választást meg 50 féle egyéb módon lehet hekkelni (már a kampány is hekkelés, mert hazudoznak benne :)), most akkor van 55 mód helyette.

Arthamyr 2018.03.29. 08:24:44

@gabors: @London2009: Nem elengedhetetlen, de hasznos.

Arthamyr 2018.03.29. 08:28:10

@gabors: Meg pl. itt egy regisztrációd, meg még ki tudja hol máshol. :)
Ha fogsz állást keresni, szeretnél új üzleti kapcsolatokat, szeretnéd, hogy nagyobb eséllyel "találjanak meg", jó a linkedin, ha ezek a dolgok számodra feleslegesek, a linkedin is az.

Arthamyr 2018.03.29. 08:30:03

@Mrs. Clayton: Szerintem ezt max. a hr-es kérdezi, kivéve ha valakinek a munkája a networkingről szól. :D

Arthamyr 2018.03.29. 08:32:50

@Shanarey: "Mellesleg, nem a Facebook az igazi veszély, hanem a Facebook, ismerős kereső funkciója, avagy a Google kereső funkciója. Ha ezeket valaki okosan használja, rengeteg dolgot ki lehet ezekkel deríteni. Én is sok mindent találtam már így meg, személyeket, információt stb. " - Ezeknél a gagyi funkcióknál sokkal több kideríthető a megfelelő eszközökkel.

Mrs. Clayton 2018.03.29. 09:27:34

@Arthamyr: passz, egy hr-es sem volt jelen az interjun, szerintem nem is ez a dolguk, sot nagyon nem professzionalis ilyeneket feszegetni, h miert nem frissiti valaki a linkedinjet. Ha az elvegeztetett szemelyisegtesztbol meg logikai, szamtani, szovegertesi tesztbol es egy szemelyes intejubol egy ceg meg mindig nem tudja eldonteni hogy alkalmas vagyok-e a posztra es egy linkedin account frissesege gyozne meg oket, akkor ott en nem hiszem hogy szeretnek dolgozni

Mrs. Clayton 2018.03.29. 09:30:07

@Arthamyr: epp mai cikk a guardienben arrol h mit tud rolad a google, facebook, azert az elegge sokkolo hogy tobb szazezer es millio kozti word dokumentumnyi adatuk is lehet rolad

_z_ 2018.03.29. 10:13:47

En egyszer azt olvastam, hogy barmit kiirok a netre, barmilyen fotot kirakok, akkor az vegyem ugy, mintha teleplakatolnam vele a környeket. Szerintem igaz...

London2009 2018.03.29. 11:02:26

@Hari Seldon 2: miert? Nekem az az ertelme, hogy a szuk barati es csaladi korommel tartsam a kapcsolatot. Chatelunk, nezegetjuk egymas kepeit stb. Ugyhogy feltetelezem, hogy pont annyi ertelme van nekem, mint barki masnak. Csak nem tartok ezer ismerost, ennyi a kulonbseg. : )

neurotikus bunkocska 2018.03.29. 13:24:29

@Mrs. Clayton: Igy van. Es a hirdetok is tulleptek mar a celzott reklamokon, hiszen tudjak, hogy AdBlockot hasznal. Helyette olyan kifinomultabb modszereik vannak, mint pl a szemelyre szabott arazas, es hasonlok. Akinek van akarmilyen online fiokja, es azt hiszi, hogy immunis ezekkel a trukkokel szemben, az nagyon naiv.

Shanarey 2018.03.29. 15:43:16

@Arthamyr:

Én ezekkel az általad gagyinak nevezett funkciókkal, már rengeteg embert, s egyéb dolgot találtam meg, amelyre mások azt mondták hogy nem lehet megtalálni.

Na akkor meséld el nekem, hogyan is tudott nekem a Facebook olyan lehetséges ismerőst ajánlani, akivel nincs közös ismerősöm, s utoljára a valaha volt IWIW-en volt ő az ismerősöm, vagyis akkor még a Facebook csak épp kezdte a szakmát. Az illetővel sosem beszéltem telefonon, csak és kizárólag rádión keresztül kommunikáltunk, s hat évvel később a Facebook felajánlotta ismerősnek.

Az általad emlegetett, bár nem részletezett "megfelelő eszközök" nem hozzáférhetőek az átlag emberek számára. Amúgy pedig a mai világban, akinek van email címe, s használ számítógépet és internetet, az már megtalálható.

Arthamyr 2018.03.29. 15:50:12

"Az illetővel sosem beszéltem telefonon, csak és kizárólag rádión keresztül kommunikáltunk, s hat évvel később a Facebook felajánlotta ismerősnek." - A facebooknak több információja van, mint amennyit te magadról látsz, annál meg még sokkal több, mint amit másokról látunk. :) Sőt, annál is több, mint amit ők értelmezni tudnak.
Nem tudom, milyen algoritmus szerint dolgoznak (azt is el tudom képzelni, hogy nem klasszikus algoritmus, hanem pl. egy betanított MI-n átküldik az adatokat), és valami miatt feltételezhette, hogy van köztetek kapcsolat, ezért felajánlotta.

Arthamyr 2018.03.29. 15:50:44

@Shanarey: @Arthamyr: Ez neked ment, csak elrontottam a választ.

Shanarey 2018.03.29. 15:53:26

@Arthamyr:

A hat évvel később, csak azért lényeges, mert az illetővel anno akkor, megszakadt a kapcsolat, vagyis befejeztem a rádiózást.

adg 2018.03.29. 15:57:50

Volt az iwiwen ez a kapcsolati halo nevu jatek, marha erdekes, hogy nehany ismeroson keresztul siman el lehet jutni akarkihez.

Ha pl a radios kolleganak van olyan ismerose, aki ismer valakit a te ismeroseid kozul, mar csak ido kerdese, hogy sorra keruljon a millio felajanlott ismeros kozt.

Arthamyr 2018.03.29. 15:59:46

@Shanarey: Mi az, hogy megszakadt a kapcsolat? Megszűntek a közös hobbik? Nem tudom, miért voltatok kapcsolatban egymással, de megszűnt minden információ, ami miatt kapcsolatba hozhatóak lettetek volna? Stb.
Még ha meg is szűnt, a múlt is megmarad, és az internet nem felejti el.

A keresőre azért írtam, hogy gagyi funkció, mert nagyon kevés funkcionalitást ad nekünk, felhasználóknak. A mögötte lévő hegynyi adathalmaz, és a mindenféle elemző rendszerek természetesen nem gagyik, nem véletlenül ér annyit a cég, amennyit.

Shanarey 2018.03.29. 16:03:07

@Arthamyr:

Csak és kizárólag a rádiózás miatt voltunk kapcsolatban, s csak rádión keresztül.
Abba hagytam a rádiózást, na meg amúgy sem volt engedélyem :-)

Shanarey 2018.03.29. 16:05:54

@Arthamyr:

Ja és persze az IWIW, amelybe a Facebook nem láthatott bele.
A Google kereső, 2007-ben kezdett nagyban játszani, s én akkoriban fejeztem be a rádiózást.

Arthamyr 2018.03.29. 16:08:21

@Shanarey: Gondolod, hogy az iwiw-es adat elveszett?
Nincs pár közös ismerős az emberrel? Amúgy akár random is beadhat valakit, a facebooknak célja, hogy használd a rendszerét, abból lesz a pénzzé tehető adat.

Shanarey 2018.03.29. 16:10:25

@Arthamyr:

Az IWIW-et a létrehozója törölte.

Nincs egy közös ismerősöm se az illetővel.

gabors 2018.03.29. 16:55:20

@Arthamyr: "@gabors: Meg pl. itt egy regisztrációd, meg még ki tudja hol máshol. :)"

Igen de ezekre van az egy valodi email cim (amit remelem hogy blog.hu nem ad ki....)

"Ha fogsz állást keresni, szeretnél új üzleti kapcsolatokat, szeretnéd, hogy nagyobb eséllyel "találjanak meg", jó a linkedin, ha ezek a dolgok számodra feleslegesek, a linkedin is az. "

eddig meg soha nem akartam hogy "megtalaljanak" mindig en keresetem az allast ami nekem tetszett (amit lehetett megtudtam ) eddig szerencses voltam amit kineztem es jelentkeztem ra behivtak es interview utan fel is vettek persze eddig csak 3x volt ez (egyszer valaki aki mar ott volt szolt hogy nezzem meg pont jo lenne nekem is meg nekik is... igy is lett) de ehhez LinkedIn-re nincs szuksegem ...

Gringo 2018.04.11. 23:47:40

Úgy látom itt sokan ugyanolyan betegesen rettegnek a Facebook-tól, mint a migránsoktól. :/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása