oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. március 15. 06:30,  Március 15. határátkelő magyarként 111 komment

2018. március 15. 06:30 Határátkelő

Március 15. határátkelő magyarként

Nyilván a legtöbb külföldön élő magyarnak munkával telik március 15. Ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy a mindenféle hivatalos megemlékezések helyett átalakul a nemzeti ünnep és mást kezd jelenteni, mint Magyarországon. A Hollandiában élő Nóra írása.

kokarda.jpg

„Ez a föld itt a tiéd, tartsd hát erősen magyarom,

Ha nem lehettél szálfa, legyél hát cserje, vagy legyél csak gyom.” Veres Péter 

Elég erős felütés, elég erős kezdet egy olyan ember számára aki nem tartotta elég erősen a magyar földet, nem járta át gyökereivel a sívó homokot, önként hagyta el hazáját. Így tettem én is és most úgymond hontalanként idén mégis ünneplek március 15-én. 

Idén nem emlékeztet a gyerekek által az óvodából, iskolából hazahozott nemzeti színű saját gyártmányok tömege, nem látom a TV-ben a felhívást a nemzeti megemlékezésekre. Idén kimarad az évenkénti lázas kokárda kutatás. 

Minden március 14-i este így telt, mint a 7 krajcárt keresve, átnézegetve minden fiókot, dobozkát, hogy este tízre éppen elegendő számú kokárda kerüljön megtalálására. Persze egy hét múlva valahonnan előkerült és a pofámba nevetett mind a 20 darab. 

Nem, idén nem ez a forgatókönyv. 

Idén senki sem marad ki az iskolából, munkából. Nekünk nem lesz hosszú hétvégénk, idén ennél sokkal több jutott. Az otthonunkban fogunk megemlékezni, csak mi a család. 

Megkérdeztem a gyerekeket (14, 13, 5 évesek), hogy feltűzik e a kokárdát úgy, hogy már nem „kötelező”, vállalják-e azt, hogy elmondják ha megkérdezik mi van a szívük fölé tűzve és határozott igennel feleltek. 

Valahogy így élem meg én is. Gyermekkoromban nem volt más ez az ünnep mint egy alkalom, amikor nem kellett iskolába menni illetve végig kellett nézni, esetleg szerepelni valamilyen ünnepi megemlékezésen. 

Aztán voltak évek amikor a kokárda kitűzése egészen mást jelentett, egész évben lehetett látni, bevallom akkor én nem tűztem ki. Idén azonban saját elhatározásomból, úgy, hogy senkit se érdekel, valószínűleg pár ember veszi csak észre de ott fog virítani a piros-fehér-zöld. 

Verseket fogunk szavalni, 12 pontot fogunk olvasni, megnézzük Mit kíván(t) a magyar nemzet, mindezt természetesen csak szigorúan iskola után, munka után, szabadon. 

Veres Péter verse meg kamaszkoromban jött velem szembe, akkor jelölte ki utamat a világban. Akkor eldöntöttem, hogy megfogadom „csak bőven termő bamba diófája ne legyél senkinek”, és azt gondolom, ezt tartom a mai napig. 

S így, magyarként egy egyre kevésbé idegen országban, végre március idusán saját döntéstől vezérelve, igazán ünneplőbe öltöztetett szívvel köszöntöm nemzeti ünnepünket!” 

Nóra további írásait a Frízföld és Hollandia blogon olvashatod.

Te megemlékezel a nemzeti ünnepről ma?

HÍRMONDÓ 

Kertész leszek – na de Svédországban? 

Igen, Svédországban, miért is ne? Keresnek is oda embert, miként például építkezésre Hollandiába, vagy többféle munkára Németországba. 

„Fokozatosan minden összedőlni látszott” 

„A hazaszereteten és a családon kívül nem nagyon volt semmi, ami a maradás mellett szólt volna. Ezekből viszont nem nagyon lehet lakáshitelt fizetni. 

Na honnan érkezett a legtöbb bevándorló Németországba? 

A legfrissebb jelentés szerint több, mint 1,8 millió ember vándorolt be Németországba. Vajon mennyi közülük a magyar? 

A méregdrága San Franciscóba visszatértek a kommunák 

Az amerikai San Francisco lassan olyan drága lesz, hogy már a középosztály is csak nehezen engedheti meg magának a saját lakást. A jelenségre válaszul alakultak ki (vagy ha úgy tetszik: tértek vissza) a kommunák, vagy elegánsabban fogalmazva a munkavállalói kollégiumok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: március 15 Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2613739434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2018.03.15. 06:36:54

Mindjárt indulok a Cserhát-hegységbe a csapattal túrázni.
Hosszú idő óta most tűztem ki kokárdát úgy, hogy a valódi ünnepre tudjak gondolni (sosem fog a keserű szájíz azért teljesen elmúlni), ne a politika jusson a kokárdáról az eszembe...

Golf2 2018.03.15. 06:58:00

@Dikusz: Szánkót vigyél, havazást mond vasárnaptól.

Golf2 2018.03.15. 07:05:04

Melyik a jobb, itthon csóró maradni vagy Hollandiában kokárdát virítani? Melyik a rossz döntés?

Hari Seldon 2 2018.03.15. 07:08:46

"Verseket fogunk szavalni..."
Akkor egy székely viccel kérdezek vissza: de most komoly? Mert viccnek elég durva...

lüke 2018.03.15. 09:08:24

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Revolution_von_1848/1849_im_Kaisertum_Österreich

en.m.wikipedia.org/wiki/Revolutions_of_1848_in_the_Austrian_Empire

Taxomükke (UK) 2018.03.15. 09:38:21

En azota teszem ki ujra a kokardat, miota kulfoldon elunk.
Otthon el akartam kerulni, hogy fideszesnek nezzenek.

Csodabogár 2018.03.15. 11:04:09

@Taxomükke (UK): Nos ez az. Mindig volt kokárda akárhol éltem. Mikor itthon kijelentették, hogy aki nem hordja tovább a kokárdát a választásokig, levettem és kidobtam. Azóta nincs és már nem is lesz.

2018.03.15. 11:25:43

@Taxomükke (UK): he-he, kivancsi vagyok, hany emberrel sikerult igy megutaltatni a kokardat. szerintem nekem ez soha nem fog elmulni

Latcho Rom 2018.03.15. 11:46:09

@Csodabogár: rosszul tetted.

Az enyém majd 50 éves, felteszem ma is.

Éljen a Magyar Köztársaság :)

2018.03.15. 12:26:38

Velem már óvodában sikerült megutáltatni a kokárdát (de ha ott nem, akkor az iskolában) -- és csak gondoltam, ezt elmondom, hogy ilyen vélemény is legyen. :)

Golf2 2018.03.15. 12:43:40

@Taxomükke (UK): Mi köze a kokárdához a fidesznek,semmi.

Csodabogár 2018.03.15. 12:50:14

@Latcho Drom: Nacionalista érzelmek messze állnak tőlem. Már iskolás koromban se szerettem pl. Kossuthot pedig akkor még nem tudtam, hogy ellopta a pénzt. Okosabb lett volna Szechenyire hallgatni melldöngetés helyett. Soha nem szerettek engem az illetékes tanárok.:-(

Csodabogár 2018.03.15. 12:56:11

@Csodabogár: Most látom csak milyen hülyeséget írtam, mert szólt a konyha óra és rohantam. Szóval a mondat helyesen úgy hangzik, hogy kijelentették, hogy csak az az igaz magyar, aki a kokárdát tovább hordja választásokig, akkor dobtam ki a kokárdát.
Kb. olyan volt a helyzet mint most. Márc. 15 van és áprilisban lesz a választás.

Latcho Rom 2018.03.15. 13:26:02

@Csodabogár: Ha nincs melldöngetés akkor a Kiegyezés sem történt volna meg.
Ugyanígy 56 nélkül nem kapott volna a magyar élhetőbb barakkot. Ez józan ész, nem nacionalizmus..

Latcho Rom 2018.03.15. 13:26:02

Kétfarkúék skandálják: Menjen az Ensz haza :)))

Mónika...helyszíni közvetitést kérünk :)

gabors 2018.03.15. 15:47:06

tipikus magyar dolog unnepelni az elbukott felkelest ...

javasolni kene meg a mohacsi vereseg napjat nemzeti unnepe nyilvanitasat, vagy az utolso Arpad hazi kiraly halalat, vagy a donkanyari vereseg ... de van meg sok mas is.

Demi78 2018.03.15. 16:10:22

Nagyon reg nem szoltam hozza, probalom magam fuggetleniteni a nettol...:), de ehhez a poszthoz akarok irni.
Mit jelent magyarkent? Oszinten szolva tegnap este szembesultem azzal, hogy marc 15 van. Edesapam szolt, hogy holnap ezt meg azt csinaljak otthon (nem, nem tuntetnek egyik oldalon sem), mivel unnep van. Ja, tenyleg. Es ekkor ma reggel kinyitottam a netes sajtot. Nem kellett volna. Amilyen mertekben kisajatitotta maganak az egyik es a masik oldal ezt az unnepnapot, olyan szinten tojok magasrol az egeszre. Borzaszto, valami hulye bekemeneten vesz reszt gyulolkodve, masik hulye meg ket utcaval arrebb ez ellen tuntet. A tobbi hulye meg ontja millioszamra a kommenteket a fotelbol a 444en es a 888on. En inkabb most a kavem mellett elolvasom a politikamentes totalcart es azon gondolkodom, hogy milyen ribizlit ultessunk a kertunkbe a hetvegen. Ennyit az unneprol. Ja es kokardam sincs, mert azt is kinyirta a politika. Uff, koszonom:).

Arthamyr 2018.03.15. 16:11:44

@Latcho Drom: "Ha nincs melldöngetés akkor a Kiegyezés sem történt volna meg. " - És ez baj lett volna? Azért nem ilyen egyszerű ez. Lehet, most jobban élnénk, ha a nagy magyar nacionalizmus helyett szépen beolvadunk az osztrák birodalomba, és németül beszélünk most... Persze az is lehet, hogy nem, de ezt sosem tudjuk meg.
Az ukránok is jobban jártak volna az überkorrupt oroszbarát vezetőikkel és egy viszonylag baráti Oroszországgal, mint a szétbaszott országgal, egy ellenséges Oroszországgal vívott megnyerhetetlen háborúval, és egy értük melldöngetős, nagy szavakkal kiálló, de amúgy szart sem csináló nyugattal. Legalábbis 2050-ig tuti az lett volna a kifizetődőbb az egyszerű ukránnak.
A melldöngetés, lázadozás nem mindig jó dolog. Mellesleg nem véletlenül Széchenyire ragasztották rá, hogy a legnagyobb magyar.

Latcho Rom 2018.03.15. 16:36:48

@Demi78: szóval te ribizlivel fogsz szavazni április nyolcadikán :)

Csodabogár 2018.03.15. 16:37:00

@gabors: Jó ötlet, már csak ünnepelni fogunk, ha minden vereséget és bukást ünnepnek nevezünk.

Csodabogár 2018.03.15. 16:44:50

@Arthamyr: Szerintem Kossuth egy höbörgő populista volt. Sajnos a népnek azok jönnek be.

Most is, index címlap vastag betüvel. OV: Nem a 4 év a tét, hanem el akarják venni az országunkat.
Ki akarja miért és hogy??? Eszem megáll, ennyi volt részemről ma a magyar hírek olvasása. Nem is szoktam olvasni, most csak a tömeg nagyságát akartam megnézni, de mára ez is sok volt nekem.

Arthamyr 2018.03.15. 17:18:26

@Csodabogár: Azért nem kéne a két embert egy posztba rakni, más ligában játszanak. Kossuth ettől az összehasonlítástól forogna a sírjában. Kossuth és Széchenyi összehasonlítása még akár fair is lehet, Orbánt ezekhez az emberekhez hasonlítani az emlékük megcsúfolása, hullagyalázás.

London2009 2018.03.15. 17:27:03

@Arthamyr: oh ez nagyon erdekes, ugyanezt gondolom. Mar a vegen meg leszunk gyanusitva, hogy osszebeszelunk...

Arthamyr 2018.03.15. 17:29:07

@London2009: Vagy ugyanazon troll különböző regjei vagyunk. :D

London2009 2018.03.15. 17:32:41

No, eloszor is udv Magyarorszagrol! Masodszor pedig, keves unnepet kedvelek kevesbe, mint ezt a mait. Inkabb nemzeti gyasznapnak tartom a reszemrol. Azt gondolom, de ezzel tudom, hogy sokan nem ertenek egyet, de nem baj, hogy Magyarorszagnak pont az OMM idoszaka volt a legjobb korszaka. Mondhatni, hogy Budapest a mai napig abbol el. Minden ami szep, akkor epult. Ugyhogy reszemrol en nagyon boldogan elnek egy OMM-ban es lenne nemet az anyanyelvem. Petofivel es a munkassagaval meg a vilagbol ki lehet kergetni.
A kokardat szeretem, mindig is szerettem. Most pedig hallgatom tovabb a fergeteges unnepi kozvetitest. Mar vegighallgattam Gyurcsany Ferkot, Vona Gabort, OV-t... wow. Alig varom a folytatast. :D

Arthamyr 2018.03.15. 17:39:19

@London2009: Elég mazochista vagy ezek szerint. Nincs jobb dolgod otthon? Vagy az összes barát/ismerős/családtag dolgozik, és használhatatlan?

Herr Géza 2018.03.15. 17:46:48

@London2009: Micsoda mocsok hazaáruló, idegenszívű vagy ám? OMM rulez? Hol marad a turulmadaras népnemzeti szív? Eladtad magad a Sorosnak? Fogadjunk, hogy migráncsokat is beengednél a kert végébe. Grrr... :D

Latcho Rom 2018.03.15. 17:47:14

@London2009: 1867, kiegyezés...ahogy irtam már, a jobn deal a szabadságharc miatt jött oétre.

senki nem vitatja hogy az OMM széteséséig rengeteget fejlődött, európaisodott az ország.

Nagyszüleim is németül is beszéltek, érted..a hangsúly az is-en van.

Gergőt is meghallgattad?

2018.03.15. 17:49:32

@Demi78: en minden nap elolvasom a 444-et, hogy nehogy elfelejtsem miert is huztunk el onnan. Aztan meg 1 orat rohogok a kommenteken. Bar mondjuk az utobbi par honapban mar szamomra is kezd tulzasnak tunni, pedig en barmikor kaphato vagyok egy kis rendszer-fikazasra.

Erdekes, hogy pontosan tudtam a marc 15-ot, mert ilyenkor jon be a fizu, es meg kell nyomnom a gombot par tranzakciohoz, de az nem jutott eszembe, hogy ez magyar unnep, amig nem kezdtem olvasni a hireket reggel.

London2009 2018.03.15. 17:49:58

@Arthamyr: igazabol irto jokat rohogok rajta. Valamint idaig szavazni sem akartam, de a velemenyem mar megvaltozott! Eljen a Ketfarku Kutyapart! Azt tudtam meg ma peldaul, hogy ez a 48-as szabadsagharc is Soros bune es azota is o bujtatja Petofit!

London2009 2018.03.15. 17:51:35

@Herr Géza: igen, hazaarulo vagyok. A HA-re is azert jarok, mert itt talalom az osszes kitantorgott szinten hazakopkodo baratomat. : )

2018.03.15. 17:53:37

@Arthamyr: Vajon ha nemetul beszelnenk, a nok is rondabbak lennenek? :)

Egyebkent egyetertek, a mostani magyaroknak sem faj, hogy nem valami szlav nyelven beszelnek, pedig legtobbunknek tobb kozunk van azokhoz az osokhoz, mint az osmagyarokhoz. Mindig az a termeszetes, ami eppen van.

Arthamyr 2018.03.15. 17:53:42

@London2009: Hajjaj! Megvolt már a velkám pálesz ezek szerint? :D

Arthamyr 2018.03.15. 17:57:56

@LepesMez: Nekem nincs semmi gondom a Claudia Schiffer/Heidi Klum megjelenésével, főleg nem a 10-20 évvel ezelőtti verziójukkal, azóta sajnos már csámcsogott rajtuk az idő vasfoga. :)

London2009 2018.03.15. 17:59:17

@Latcho Drom: no, ebben en nem hiszek. Kiegyezni is kar volt. Nagyon jol ellettunk volna egy osztrak tartomanykent, szepen lassan kivivva a sajat kozigazgatasi teruletunk nemi onallossagat. Magyarorszagnak az volt az abszolut fenykora. Utana indult a lejtmenet. Nem beszelve, hogy az elso vh.-bol sem igy megtepazva szalltunk volna ki. Egeszen mas vilag lenne itt. De ez mar a mi lett volna ha...
De nekem nincs mit unnepelnem a mai napon. Sajnalom az osszes "host", aki a veret adta ezert a celert. Kar volt. Inkabb irok egy levelet az osztrak kancellarnak, hogy hatha megesik rajtunk a szive es Marc.15. alkalmabol visszacsatolnak minket. Tudom, hogy most nagyon rossz Becsben es tele van migranccsal, de azert en nem bannam ha olyan rossz lenne Budapesten, mint Becsben. Foleg, hogy most toltottem 10 napot Ausztriaban es meg nagyon friss az elmeny. Lattam azt a nagy szegenyseget... :D

London2009 2018.03.15. 18:01:32

@Arthamyr: nem, meg palesz sem volt. De ma elmentunk sutizni. Ebbe a cukiba jar Vona Gabor is. :D

Hari Seldon 2 2018.03.15. 18:04:08

@Arthamyr:
" mint a szétbaszott országgal, egy ellenséges Oroszországgal vívott megnyerhetetlen háborúval, és egy értük melldöngetős, nagy szavakkal kiálló, de amúgy szart sem csináló nyugattal."

Mert mit is kellett volna még csinálni a nyugatnak? Bemenni Ukrajnába, egy bizonytalan támogatottságú kormány mögé? És esetleg nyílt háborút kezdeni az orosz szabadcsapatok ellen? - És akkor mi lesz? Majd biztos, hoyg a sarokba szorított vad (SZU, vagyis Oroszország) nem indít kisebb taktikai atomcsapást a harocoló felekre. - Szerintem EZT simán ki lehet nézni belőlük.
Nem érdekelné őket, hogy az ő egységeik is világítanának, mert tudnák, hogy a nyugati közvélemény megenné a politikusaikat, és ő nyert.
Továbbá, hogy mennének Ukrajnába? a "szupermegbízható" Törökországon keresztül a Boszporusznál?

Szóval lényegében, igen. a mai technológiai szinten lehetetlen megvédeni Ukrajnát. Annyit lehet tenni, hogy az oroszoknak "ne érje meg" tovább terjeszkedni a Donblasz-on, és Krímen. - Idővel megint "megreccsennek" , ahogy a kommunista rendszerben is kódolva volt, most is kódolva van a bukásuk.
Csak ez még idő kérdése. - Jól mondod, valamikor a jövőben az oroszok nagyon le lesznek keverve, mondjuk szerintem nem kell hozzá várni 2050-ig.

Latcho Rom 2018.03.15. 18:05:15

@London2009: Nem hit kérdése ha megnézed hogy mit ért el a Kiegyezés.

Gergő?

Latcho Rom 2018.03.15. 18:13:33

Na fasza.

Vona nem tárgyal Ferivel, Gergő a vonóval.

Nem lesz ebből rendszerváltás amig ti haza nem mentek, felváltani a fityesznyugger szavazókat.

Latcho Rom 2018.03.15. 18:13:41

@Hari Seldon 2: Vladimír erősen kacsingat a baltikum felé is.
Birkától tudom ;)

Latcho Rom 2018.03.15. 18:13:48

@Arthamyr: dehogy tud a magyar beolvadni németnek, nézd meg ezt az ugrifüles gézát pld, az is itt lebzsel 24/7 :)

Csak vicc volt.

London2009 2018.03.15. 18:14:14

@Latcho Drom: de mint irtam, en azt is banom, hogy a Kiegyezes megtortent... nagy kar volt, ha a Szabadsagharccal ezt csak elokeszitettek.
Most hallgattam meg Kunhalmi Agnest. Remes. Most a Hirado megy. Ha mar Monika nincs itt, ennyit tudok nyujtani online kozvetites cimen. :D

Arthamyr 2018.03.15. 18:15:58

@Hari Seldon 2: Ott hibás a gondolatmeneted, hogy ez előtt voltak a hibák.
Pl. a felkelés támogatása előtt meg kellett volna kérdezni az oroszokat, hogy ugyan már, mi a véleményük a dologról, hogy Ukrajnából EU (és esetleg NATO) tagot csinálnak. Vagy ha már ez elmaradt, és csak úgy beletaposnak az orosz érdekszférába, akkor legalább a gazdasági szankciókba rendesen beleállni (pl. a kedves németek nem vásárolják továbbra is a gázt zavartalanul stb.), és valóban támogatni az Ukránokat.
És igen, ez így nem volt túl tisztességes Ukrajnával szemben, és az oroszokkal szemben sem, nem értem, mi volt a meglepő a reakciójukon. Ha meg tudták, hogy ez lesz, és mégis ezt csinálták, csak hogy Ukrajna nehogy orosz csatlósállam legyen, az még szánalmasabb.
Nem tudom, mikor reccsennek meg az oroszok úgy, hogy kitakarodjanak Ukrajnából. Egy mai fiatal, mondjuk 30 éves ukránon ez nem fog segíteni. Sőt az sem, ha kimennek, mert nem fog pillanatok alatt felvirágozni az ország ezután sem.

London2009 2018.03.15. 18:16:14

@Latcho Drom: alapitsunk egy HA partot. Rengeteg kovetonk lenne. Birkak, Viragszalok, arokasok... :D
Esik a ho.

Arthamyr 2018.03.15. 18:21:51

@Hari Seldon 2: Egyébként meg de, a tökös megoldás (_most, miután összegányolták Ukrajnát_) az lenne, hogy szépen szárazföldi csapatokkal bevonulni, és felszámolni az orosz csapatokat (nem is lenne nehéz, hisz mint tudjuk, nincsenek is ott :)), csak ennyit Ukrajna nem ér senkinek, és igazából nagy gondjuk nincs a szituációval, kiválóan fel lehet használni politikai manőverekre, látszatakciókra, amivel el lehet terelni a figyelmet a belpolitikai szemétkedésekről/balfaszkodásokról.

London2009 2018.03.15. 18:30:03

@Latcho Drom: alapitsunk egy HA partot. Rengeteg kovetonk lenne. Birkak, Viragszalok, arokasok... :D
Esik a ho.

Latcho Rom 2018.03.15. 18:37:23

@London2009: azt látom amit te, zongorázok atv hirtv m2 echo között.

Mónika hócipője tele lett a poltikával, de nem tudom miért.

London2009 2018.03.15. 19:10:19

@Latcho Drom: a lecso dronokat sem feledem! :D

Hari Seldon 2 2018.03.15. 19:11:06

@London2009:
Ne sajnáld. Ha a múlt más lenne, TE sem léteznél. a Múlt minden eseménye befolyással van a mai vilgágra. És hiába mondod, azt, hogy jobb lett volna "nekünk", ha most Ausztria része lennénk (pl), az sokat nem javít a helyzeten, ugyanis akkor nagy valószínűséggel nem léteznél, hogy "élvezd ezt a helyzetet". Szóval nem deal ez.
Nekem például "ehte horvát tengerparti" rokonom keveredett Magyarországra a 2 VH-ban. Ami a 2.ik VH nélkül ezer százalék, hogy nem vetődik el Magyarországnak abba a részébe, ahol megismerte a nagyanyámat. Ergo: TÖK ÖNZŐ módon azt mondom jó, hogy így történt. Azaz minden úgy volt jó, ahogy történt, mert EZÉRT vagyunk MI itt, és nem mások.

És ez mondjuk csak az én történetem, de ha belegondol szerintem mindenki tud a családja történetéből olyat, ami nem történt volna meg velük, ha egy egy történelmi esemény máskét alakul.

London2009 2018.03.15. 19:11:43

@Latcho Drom: most epp Ferko beszel. De annyira felidegesit ha mar csak a hangjat is meghallom, hogy inkabb kijottem a konyhaba. Pszichopatakat nem hallgatok.

Hari Seldon 2 2018.03.15. 19:18:37

@Arthamyr:
Orosz "civilizáció" = keleti keresztény civilizáció.
Mi Nyugati civilizáció vagyunk. (még a magyarok is, egyenlőre)
Az oroszok a történelem folyamán elleségesek voltak a nyugattal szemben (kevés kivételtől eltekintve).
Pont a tudat alatti kutúrális (vagy inkább társadalmi) kisebbségi komplexusukból adódóan, folyamatosan (legtöbször) agresszíven viszonyulnak a nyugathoz. Ezért igen, ha az oroszokat "visszább lehet nyomni", az mindig hasznos. - De ez csak magánvéleményem.

London2009 2018.03.15. 19:21:06

@Hari Seldon 2: ez mar sosem derul ki. Nekem minden felmenom evszazadokra visszamenoleg jasz. Ugyhogy ki tudja! De hajlando vagyok hoskent felaldozni nem letezesemet / letezesemet azart hogy Mo-on most osztrak eletszinvonal legyen. Ily nagyvonalu vagyok! : ) No megyek most meghallgatom a kovetkezo remek beszedet. Bar a legjobb a diakok tuntetese. Ha tenyleg ok a jovo, akkor nagyobb a baj, mint gondoltam...

Latcho Rom 2018.03.15. 19:24:04

@London2009: never! ;)

Milyen sütit tettél arcba!??

Latcho Rom 2018.03.15. 19:24:08

@London2009: Nem őrült ő, csak Feri :)

Hari Seldon 2 2018.03.15. 19:33:42

@London2009:
Az ,hogy jász vagy az sem biztos, hogy nem érintene, egy alternatív múlt.
Lehet, hogy valamelyik ősöd túlélte a 48-49-es szabadságharcot, de ja a szomszéd Józska nem esik el a csatában, mások jöttek volna össze 150 évvel ezeletőtt... :-)
Egyébként nagyvonalú gesztus részedről, hogy "lemondanál a létezésdről". Én például nem vagyok ilyen nagyvonalú... :-)
Meg különben is, kivel viatkoznék most itt ilyen totál marhaságokról... :-)

London2009 2018.03.15. 19:34:30

@határeset: valoban. Tenyleg oriasi fenyegetettsegben van az orszag. Sot, ma azt is megtudtam, hogy Magyarorszag menti meg egesz Europat. Remelem meg is halaljak nekunk ezt a nagy onfelaldozast.

London2009 2018.03.15. 19:36:45

@Latcho Drom: jajj, milyet nem. Ne is beszeljunk rola, mert mar vacsorazni sem tudok, annyi vackot ettem. Oroszkrem, Eszterhazy, ludlab, eper csoda, sajtos rolad meg mittomen mi. Ne is beszeljunk rola kerlek... :D

tanato 2018.03.15. 19:48:31

@London2009: Kunhalmi egy katasztrófa,valszeg zsebben van.gyakorlatice nem a kromány ellen hanem a Jobbik ellen kampányolt.

Arthamyr 2018.03.15. 19:51:05

@Hari Seldon 2: Ennek semmi köze a kulturális különbségekhez. Én tucatnyi orosszal dolgoztam együtt, közülük párral munkán kívül is összejártam, semmi gondom nem volt velük, jó volt velük dolgozni. Sokkal közelebb éreztem az életszemléletüket a magaméhoz, mint pl. egyes magyar honfitársaimat. Az "oroszokat" a hatalomban lévő elitjük után megítélni olyan, mint mondjuk téged Orbán után.
A megoldás meg nem az, hogy lenyomjuk az oroszokat, és a "mi" (én nem igazán érzem magaménak a kereszténységet, meg úgy semmiféle vallásos kultúrát sem, ezért az idézőjel) valláson alapuló kulturális baromságunkat, majd "megtérítjük" őket, hanem szépen, 21. századi emberként ezeket a hülyeségeket elfelejtjük.
Ezen kívül ezzel az akcióval nem igazán sikerült Putyinban és környezetében kárt tenni (velük van a baj, nem az orosz közemberekkel - és egy Putyin is jobb, mint mondjuk egy orosz polgárháború lenne - lásd Szíria, Líbia vagy Ukrajna), inkább erősített rajtuk. Pl. ők is ugyanúgy fel tudják ezt használni belső problémák elkenésére, mint nyugati pajtásaik. Ha valaki ezzel rosszul járt, az kicsit az orosz és az európai lakosság, de legfőképpen az ukrán lakosság nagy része. Kicsit gyenge próbálkozás volt az "oroszok visszanyomására", még akkor is, ha ez egy támogatandó cél lenne.

Arthamyr 2018.03.15. 19:52:01

@London2009: Akkor most kéne egy tenisz meccs. :)

tanato 2018.03.15. 19:54:47

@Csodabogár: Azért gondolj bele,Ha nincs 48-49,nincs háború az osztrákokkal,oroszokkal,szerbekkel,románokkal, hanem az akkori ellenzék kiegyezik a Habsburgokkal ,sunyítva lapítva, a jelenlegi identitású MO. és ,magyar lakosság nem létezne.GOndolj bele Kossuth utca,Petőfi rádió,Vasvári,Battyhányi,Arany János köz március 15.tér stb,minden településen.A jelenlegi identitásunk 1848-49-re van teljesen felépítve.
Ha a szabadságharc elmaradt volna nyilván akkor is itt élnénk ezen a területen,de nem ezek volnánk akik most vagyunk.

London2009 2018.03.15. 19:56:02

@Arthamyr: ma reggel mentem volna, de esett, nagyon rossz ido volt. Talan holnap... : )

Arthamyr 2018.03.15. 19:56:43

@London2009: Üres hassal nem kihívás! :)

London2009 2018.03.15. 19:57:53

@tanato: megerdemelte volna, hogy valaki ma kepen torolje. Agressziv, rettento primitiv modon nyilvanult meg. Szegyellheti magat.

Hari Seldon 2 2018.03.15. 20:07:50

@Arthamyr:
"Én tucatnyi orosszal dolgoztam együtt, közülük párral munkán kívül is összejártam, semmi gondom nem volt velük"
Nyilván nem volt velük gondod. Nyilván értelemes sember vagy (nem hízelgésből) és veled is értelemszerűen inkább az értelmesebb oroszok kerültek közelebbi kapcsolatba.

"A megoldás meg nem az, hogy lenyomjuk az oroszokat, és a "mi" (én nem igazán érzem magaménak a kereszténységet, meg úgy semmiféle vallásos kultúrát sem, ezért az idézőjel) valláson alapuló kulturális baromságunkat, majd "megtérítjük" őket, hanem szépen, 21. századi emberként ezeket a hülyeségeket elfelejtjük."

Ebben teljesen igazad van. Én is ateista vagyok. Én is inkább csak valami biznytalan civilizációs meghatározásként írtam. Miután sokkal pontosabbat nem tudok kitalálni.

Hari Seldon 2 2018.03.15. 20:22:13

@tanato:
Ez az én (önző) filozófiám is: a történelemben minden úgy történt jól, ahogy történt.

Arthamyr 2018.03.15. 20:22:34

@Hari Seldon 2: A lényeg, hogy sajnálom szerencsétlen ukránokat, és megvetem azokat a politikusokat, akik felelősek érte. Nem kizárólag Putyin körének hibája, sőt, azon is lehet vitatkozni, hogy elsődlegesen az ő hibájuk-e (irreleváns, nekik nem ez a legnagyobb saruk).
Az utóbbi idők "nyugati" beavatkozásai katasztrofális eredményekkel jártak, és nem mindenhol voltak ott az oroszok. Lehet, hogy először nem a szomszédban kéne a hibát keresni, hanem a saját házunk táján. És lehet, hogy előbb ahova odaszartunk, azt kellene feltakarítani, mielőtt újabb helyen kezdünk diktátort dönteni, demokráciát terjeszteni meg terrorsejteket felszámolni. Sőt, esetleg az otthoni problémákat kezelni, mert azért akad javítani való még a legszuperebb országokban is.

Arthamyr 2018.03.15. 20:24:26

@London2009: +1. Ha nem születünk volna meg, akkor nem zavarna, hogy nem születtünk meg. :D

Csodabogár 2018.03.15. 20:58:17

@Arthamyr: Nem mondtam, hogy Orbán, hanem általában a populisták. Lopni azért Kossuth is lopott.

Csodabogár 2018.03.15. 21:02:36

@Herr Géza: A monarchia nekem is nagyon megfelelt volna. Ezért nem kellett volna hőbörögni, hanem csak szépen lassan Szechenyire hallgatva tenni a dolgokat. Ettől az én fölmenőim még biztos maradtak volna magyarnak és beszéltek volna magyarul. Család tök tehetségtelen volt ami a nyelveket illeti.:-(

gabors 2018.03.15. 21:05:29

@London2009: " Mar vegighallgattam Gyurcsany Ferkot, Vona Gabort, OV-t... wow. Alig varom a folytatast. :D "

rad zartak az ajotot es eldobatak a kulcsot ? amugy biztos van az ottani TV-en is 5,ik es 6. csatornak az tudom az elso negy az mond Orban TV... :-)

Csodabogár 2018.03.15. 21:13:30

@tanato: Ha nem lett volna, akkor egy remek kis autonom tartomány lennénk és a fejünk se fájna. Bár jelenleg azért kicsit mégis, de remélhetőleg majd csak elsimulnak a mostani zűrök náluk.

tanato 2018.03.15. 21:17:39

@Csodabogár: Igen,valszeg nyugiban, életszínvonalban jobb lenne,viszont gondolkodásában,identitásában,nem ez a magyarság létezne ami van most.
Kossuth-Deák kontra:Nemrégen olvastam hogy Kossuth közvetlen a kiegyezés előtt azt írta Deáknak,ha kiegyeznek a Császárral,az a történelmi Magyarország,megszűnését vonja maga után hosszabb távon.Hihetetlen látnok volt,megérezte a halála után évtizedekkel létrejött Trianont.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.15. 21:41:48

Bocsanat, hogy az unnepi hangulatot elrontom egy OFF-fal :) csak amikor ilyen egyertelmuen fals cikkel talalkozom (vki felhivta ra a figyelmem), kinyilik a bicska a zsebemben, es annyira szeretnek egy par sort irni a cikk szerzojenek. Az ominozus Origo cikk szerzoje anonymus (nem meglepo, miert), es termeszetesen a kozolt kepek forrasat sem tuntettek fel.
Nos, az eredeti cikkben "parizsi metro"-kent aposztrofalt kep a valosagban a new yorki metron keszult...:)

www.origo.hu/nagyvilag/20180228-metro-parizs.html

es a kep eredetije: www.amny.com/transit/subway-etiquette-campaign-we-need-now-no-peeing-on-trains-1.10323306

gabors 2018.03.15. 21:56:07

@London2009: "Ha mar Monika nincs itt, ennyit tudok nyujtani online kozvetites cimen. :D " lehet valamelyik Trump antiimmigrancs "kertben" van mar :-)

jojó78. 2018.03.15. 21:57:27

@Nagy kámpics: +1 Én sem szerettem soha a kokárdát.

gabors 2018.03.15. 22:14:40

@Zsuzsi65: meg a new yorki metro terkep is teljesen felismerheto :-0 ....

irjal nekik had tudjak van aki eszreveszi az ilyet ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.15. 22:44:01

@gabors: irok is! :) nem tudom, kihez jut el, mert egy origo@origo.hu cimet talaltam osszesen, de meg nyomozok kicsit, hatha talalok valami kozelebbit is...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.15. 22:49:23

@gabors: Ahogy latom, az Origo kephamisitasra van berendezkedve, ahogy masok is eszrevettek...

"Az origo képszerkesztői (vagy szerkesztői? az origó munkatársai egyáltalán?) szándékos manipulációra használtak fel hírfotókat, amik köszönő viszonyban sincsenek a cikkben leírt jelenséggel, de még az országgal sem, amiről a cikk szól. Vagy úgy általában a valósággal." forum.index.hu/Article/showArticle?t=9234837

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.15. 23:06:19

@Zsuzsi65: megirtam :)

Tisztelt Szerkesztoseg!

Nem egyedul nekem szur szemet, hogy ISMET olcso propaganda eszkoszhoz nyult(ak) az Origo munkatarsa(i).

A 2018. marc. 1-jen megjelent "A metróban szemérmetlenül vizelő migráns fényképe sokkolja egész Párizst" cikkben felhasznalt foto (termeszetesen forras megjelolese NELKUL) eredetije - alig par masodperces kereses utan - egyertemuen bizonyitja, hogy SEMMI koze Parizshoz, ugyanis a New York-i metroban keszult. Egy tuzetesebb szemlelo meg az angol nyelvu feliratot is felismeri a kepen.

Szegyenletes, es elszomorito, hogy az ujsagiroi etikai kodex sokak szamara mara elavult, es/vagy ignoralt merce (tisztelet a kivetelnek) Ajanlom figyelmukbe a 4. paragrafust tanulmanyozasra. Újságírói etikai kódex muosz.hu/kodexek/ujsagiroi-etikai-kodex/

Udvozlettel:

egy olvaso

tanato 2018.03.15. 23:11:26

@Zsuzsi65: Oda hiába írsz annak nem lesz foganatja,inkább az index.hu-nak írjál vagy a hir 24.-nek

tanato 2018.03.15. 23:21:38

@Zsuzsi65: Igen a 444. is él még.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.03.15. 23:27:20

@tanato: kivancsi leszek, meltatnak-e valaszra az Origotol...nem tartom valoszinunek.

Csodabogár 2018.03.15. 23:38:10

@tanato: Valahogy az én szűkebb családomban nem dühöngött soha ez a nagy magyarságtudat. Pedig anyai nagyszüleim Partiumból települtek át a múlt század elején. A másik oldal meg Heves megyei volt. De senki nem magyarkodott. Apámnak volt két bátyja, az egyik vad magyar volt, a másik meg kommunista. Mi maradtunk szépen a liberális középen.

2018.03.16. 00:14:47

@Csodabogár: szerintem legtobb emberben nem duhong, legalabbis akiket en ismertem magyarorszagon. 1-2 volt csak, de azokkal nem voltunk nagy haverok, mert azoknak valahogy mindig volt valami beutese is, ami miatt nem voltak kellemes tarsasag.

gabors 2018.03.16. 01:38:07

@Zsuzsi65: szepen irtal en ... "mocskos bandanak" irtam le oket es odairtam hogy irok a kep/vido eredeti gazdajanak is .... betettem a linket is gondolom sokat nem szamit :-)

kék madár 2018.03.16. 03:12:51

@Zsuzsi65: az Origo egy alhir gyar, az UFO-s conspiracy theory-s National Enquirer a fasorban sincs hozzajuk kepest. Lassan mar vicces amit osszehordanak, csak az nem vicces benne, hogy a zemberek elhiszik

kék madár 2018.03.16. 03:14:33

@Zsuzsi65: "kivancsi leszek, meltatnak-e valaszra az Origotol"
mar a kommentelhetoseg is reg megszunt es a cikkeket is nev nelkul irjak, egy parhuzamos vilagban elnek/elunk

Olliék 2018.03.16. 06:05:13

Március 15? Mit is ünnepelünk akkor? Kb 10 éve minden nemzeti ünnepen beszélgetünk a gyerekekkel arról,hogy miről is szól az a nap. Mindezt reggeli közben. Aztán felkerekedtünk,és elmentünk egy napra valahova. Kaladparkba, hegyet mászni,állatkertbe stb... Mert minden ünnepünk egy tetves politikai harcmező lett!!!!!!!!
Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor erősen ajánlották a szülőknek 2014-ben az iskolánkban,hogy az október 23-i ünnepségen ( a városvezetés által prezentálton) meg kell jelenni!!!
Gusztustalan. Esküszöm,arra a pártra szavaznék,aki egy nemzeti ünnepen nem szólal meg, nem tüntet,nem kampányol stb....

kék madár 2018.03.16. 06:12:19

@Olliék: regen kotelezo volt kimenni felvolnulni, ma (még) nem. Az a rohej, hogy ma a birkak maguktol mennek ki a kormanyparti "tuntetesre"

Olliék 2018.03.16. 06:32:57

@kék madár: Még emlékszem a régi kötelező megjelenésekre. Szavalnunk kellett, színházi keretek között eljátszottuk a történelmet,amit kemény munka előzött meg. A rendezvény után fagyi,lángos, körhinta, a szülők meg örültek,hogy 7-kor ágynak estünk.
Most olvasom a tegnapi híreket, hát most mit mondjak na!

Olliék 2018.03.16. 06:37:58

Dédikém jut eszembe, isten nyugosztalja.
Két éve halt meg. Volt valami rendezvény, ott sok sok kisnyugdíjas beszélt arcpirító trágársággal. Ő meg csak annyit mondott: " ez a sok vén hülye, vénségére tényleg meghülyül az ember? " Ő azt mondta, amikor nyugdíjba ment, hogy most már pihenni szeretne. Nincs politika, nincs adófizetés, és végre nem kell megfelelnie senkinek. A pecacsatornán meg a sporton lógott. :D

tanato 2018.03.16. 09:40:18

@Zsuzsi65: Nem fogsz választ kapni biztosan.

tanato 2018.03.16. 09:43:16

@Csodabogár: A Kádár rendszerben a magyarkodásnak volt egy ellenzéki bája,mivel tiltották, az internacionalizmus mint fő eszme miatt.Nem volt igazán szalonképes nyilvánosan pl. az erdélyi magyarságot szóba hozni.Nagy Magyarországot meg pláne.
Ezért azután sokat fogalalkoztunk vele fiatal korunkban.

tanato 2018.03.16. 09:48:07

Jelneleg a mostani kurzusnál meg pont fordítva van,túl van tolva a hivatalos magyarkodás ezért hiteltelen kissé.ÉN Szlovákiában meg Erdélyben döntő többségben a Kádár rendszerben jártam,sokat beszélgettem az akkori ottani magyarokkal.Amióta ez plussz pont a politikában alig jártam arra.
Hát ez az ellenzékiség bája.

sityak 2018.03.16. 10:16:07

Én azóta nem teszem fel a kokárdát, hogy a Fidesz azonosította a hozzájuk tartozást azzal, hogy kitűzöd a kokárdát. Sok éve történt, lehet, hogy te még gyerek voltál és nem emlékszel. Visszaéltek milliók magyarságérzésével, csapdába kergetve mindnekit, aki ellenezte a maffiájuk térhódítását.
Hát ennyi közük van hozzá. Meg annyi, hogy poklot érdemelnek érte.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása