oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 16. 06:30,  Magunk mögött hagyhattuk az itthoni problémákat 32 komment

2018. január 16. 06:30 Határátkelő

Magunk mögött hagyhattuk az itthoni problémákat

Szabolcs története sok érdekes fordulatot tartogat, ám számomra mégis az volt a legérdekesebb benne, hogy ismét bebizonyosodott, mint oly sok minden az életben, a határátkelés sem fekete-fehér történet, és messze nem olyan egyszerű, mint ahogyan sokan gondolják.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Vagy mi idegesít benne? Írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

franciaorszag_falu_foto_pixabay_com_guy_dugas.jpgA kép illusztráció

„Néhány perccel ezelőtt fejeztem be a Mocskos hazaáruló lettem című poszt olvasását. A levél írójával sokban közös a történetem. Azzal a különbséggel, hogy én egy autó- és diákhitel okán léptem le. 

Én azon szerencsés helyzetben voltam, hogy édesanyám külföldön élt. Sokszor beszéltünk róla, hogy menjünk ki mi is a párommal, de akkor még csak kettesben éltünk. 

A diákhitel tette be a kaput 

Diplomás létemre az építőiparban dolgoztam ipari alpinistaként. Mivel télen nagyrészt leálltunk, az addig felhalmozott tartalékból éltünk. Majd jött a lehetőség, vettem egy új autót, persze hitelre. 

Aztán 2006-tól egyre kevesebb volt a munka. Maszekoltam éjjel-nappal, mert a melóhelyen egyre több volt a leállás. De a maszekolás persze nem hozott annyit a konyhára... Közben pedig a törlesztő részletek csúsztak. Kamatkülönbözetek... stb. Közben pedig megszületett a kislányom is. 

Ami betette a kiskaput, az a diákhitelem, amit egybe kellett volna visszafizetnem, mert nem fizettem a törlesztőrészleteket. A párom utolsó pillanatban írt édesanyámnak, hogy gáz van. 

Szerencsére beesett két nagyobb munka is, amiből az elmaradásom rendeztem. Közben édesanyám telefonon hívott, hogy készüljek, mert három hét múlva indulok ki hozzájuk. 

Franciaország némi hátszéllel 

A párom és a kislányom átmenetileg odaköltöztek a másik nagymamához. Én pedig elindultam egy fix összeggel. 2008 augusztusban megérkeztem Franciaországba. Szeptember elsejétől pedig egy építőipari cégnél kezdtem el dolgozni, minden nyelvtudás nélkül. 

A kollégák nagy része barátságos és érdeklődő volt, de sok megalázó helyzetben is volt részem. Összességében azonban nagyon jó volt minden. A harmadik hónap után keresni kezdtem saját albérletet, találtam is elég gyorsan egy megfelelő ingatlant. Ami azért is nagyon jó volt, mert alig tíz percre volt a munkahelyemtől.

Mivel minden adott volt, a családom is megérkezett. Ami különösen jó volt, mert internet híján csak levélben tudtuk tartani a kapcsolatot, és néha telefonon. Aztán az örömbe némi üröm is vegyült, ugyan is decemberben megszűnt az állásom, akkorra gyűrűzött be az építőiparba a 2008-as válság. 

Beárnyékolta sajnos az ünnepeket ez az esemény, de igyekeztem pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. Ami azért is mehetett könnyen, mert a kinti szociális ellátórendszer olyan mértékben védte a munkavállalót és támogatta anyagilag, amivel, ha nehezen is, de sikerült átvészelni azt a néhány hónapot. 

Szerencsére gyorsan találtam munkát, a későbbiekben pedig saját vállalkozásba kezdtem. Sajnos a vállalkozásom egy év után becsődölt, mert a fővállalkozó nem fizette ki a szerződésben vállalt összeget. Pereskedni kezdtem a pénzemért. 

Az öntödei munka 

Megint jött egy nehezebb hónap, de ismét szerencsém volt, mert el tudtam helyezkedni egy öntödében, ahol bizonyos autómárkáknak gyártottak motorblokkokat.

Nehéz fizikai munka volt, de megfizették, a kollégák pedig nagyon jó fejek voltak. Egyetlen dolog jelentett csak nehézséget, mégpedig az, hogy „szerződéses” dolgozó voltam. 

Ez azt jelentette, hogy egy munkaerő-közvetítő céggel kellett szerződést kötnöm, volt, hogy egy napra, de volt, hogy több hónapra szólt a szerződésem. De folyamatosan dolgoztam. 

Mivel szerződéssel alkalmaztak, volt olyan eset, hogy telefonáltak a munkaközvetítő cégtől, hogy holnap ne menjek dolgozni, pedig „élő” szerződésem volt. Mikor ezt jeleztem, csak az volt a válasz, hogy ők ezt kapták utasításba. 

Másnap délelőtt jött ismét a telefonhívás, hogy éjszakai műszakba menjek dolgozni. Attól a naptól kezdve végig éjszakai műszakban dolgoztam. Imádtam a munkám, már csak azért is, mert hétfő estétől péntek reggelig dolgoztunk, de a pénteki napot is fizették. 

Mi voltunk a „magyar család” 

Menet közben másik albérletbe költöztünk, ahol nagyon gyorsan berendezkedtünk, mondván a magyarországi életünket teljesen hátrahagyjuk. A kislányom is elkezdte az óvodát, amit az anyukája élt meg nehezebben. :) 

A beilleszkedésben nagyon sokat segített az, hogy egy kis faluban laktunk, mi voltunk a „magyar család” és úton útfélen megállítottak minket és érdeklődtek és támogatásukról biztosítottak minket. Nagyon jó érzés volt. 

Az sem volt utolsó szempont, hogy az én fizetésem bőven elég volt arra, hogy megéljünk. Magunk mögött hagyhattuk az itthoni problémákat. Sokat utaztunk, kirándultunk. Nem kellett „filléreskedni”, és ez nagyon sokban hozzájárult ahhoz, hogy megtaláljuk a számításunkat. 

Egy tragédia következményei 

Sajnos azonban édesanyám súlyosan megbetegedett, kezdetben még bizakodóak voltunk, de ahogy haladt előre az idő annál inkább vált nyilvánvalóvá az elkerülhetetlen. 

Végül hosszan tartó betegség után 2011-ben édesanyám meghalt, ami rányomta a hétköznapokra a bélyegét. Ő volt, aki összetartotta a családot, nem sokkal halála után a párom és a kislányom visszaköltöztek Magyarországra. 

Én továbbra is kint maradtam, és ez a kapcsolat rovására ment. Egy véletlennek köszönhetően ismerkedtem meg a volt menyasszonyommal (aki most a feleségem). 

Akkor már az internet adta lehetőségek révén tudtuk tartani a kapcsolatot. Többször is terveztük, hogy de jó lenne, ha meglátogatna, de valahogy sosem jött össze a dolog. Sajnos annak a lehetőségétől elzárkózott, hogy külföldre költözzön. 

A visszatérés 

Teltek a hónapok, egyre jobban elmélyült a kapcsolatunk, én pedig nem zárkóztam el a lehetőség elől, hogy esetlegesen én költözzek vissza Magyarországra. 

Végül is ennek az adott egy nagy lökést, hogy megszűnt a szerződésem a munkahelyemmel. Így aztán fogtam a cuccom és visszaköltöztem. 

Nagyon nehéz volt az első egy év újra „itthon”, és nem csak azért, mert nem volt munkám. Sokkal inkább a mentalitás különbség miatt. 

Azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy külföldön jobbak a kereseti lehetőségek - természetesen dolgozni kell a pénzért - de számomra nem az anyagiak voltak az elsődlegesek, sokkal inkább az, amikor az utcán vagy a kollégákkal beszélgettünk akkor nem arról szólt a beszélgetés, hogy kinek milyen nehézségei vannak, sok a rezsi, vagy drága a gyógyszer... a hangulat az a más... 

Összesen négy évet éltem kint, de ha valakire, akkor rám inkább mondható lenne a hazaáruló jelző, mert sokkal inkább éreztem... érzem magam franciának, mint magyarnak. És nem feltétlenül az anyagi jólét miatt.”

HÍRMONDÓ 

Az év eddigi legjobb hollandiai munkalehetőségei

A britek uniós kilépése miatt egyre nagyobb lendülettel tör előre Hollandia a magyarok kedvenc külföldi célországai között, amire jó példát adhatnak ezek a lehetőségek is.

Ahonnan már elmenekülni sem lehet 

Kelet-Magyarország hagyományosan nehéz helyzetben van, ám az utóbbi évek tovább rontottak a helyzeten. Záhony és környéke például olyan hely, ahol gyakorlatilag mindenkinek vannak ismerősei, akik az elmúlt években költöztek el – sokan külföldre. 

Ami mindenképpen kell a külföldi munkavállaláshoz 

Amikor valaki elkezdi tervezgetni a határátkelést, nyilván végigveszi, mi minden kell hozzá, mi az, ami nélkül nem szabad elindulni. 

Rengeteg pénzt jelentenek a külföldi diákok 

Majdnem negyedmillió külföldi hallgató iratkozik be minden évben a brit egyetemekre, ami elképesztően nagy bevételt jelent az országnak.

(Fotó: pixabay.com/guy_dugas)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8313577655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.01.16. 06:48:39

Fordulatos jó poszt kár a végéért.

Hari Seldon 2 2018.01.16. 07:11:24

@Golf2: simán érezheti így. Nagyon el tudja varázsolni az embert ez az ország.

lapetiteparisinne 2018.01.16. 07:56:51

Tehát akkor tönkrement a házassága majd most megismerkedett egy lánnyal, aki miatt hazament Franciao- bol? Jol ertem? Nem biztos, h le tudtam követni az eseményeket ;)

Golf2 2018.01.16. 07:58:53

@Hari Seldon 2: Azt hittem túlzás hogy 4 év után franciának érzi magát de hát ti tudjátok.

sZulamith 2018.01.16. 08:31:03

Rá igazán érvényes az a mondás, hogy ahány ember annyi féle. Talán ha együtt kezdik a kinti életet, ma is együtt a család.

Soulimerika (törölt) 2018.01.16. 09:03:20

@Golf2: Miert ne?

En 0-35 ev utan se ereztem magam magyarnak, pedig magyarnak szulettem Mo.-on.

Csodabogár 2018.01.16. 09:05:14

4 év után bárminek is érezni magát valakinek, számomra elég hihetetlen. Annál is inkább mert semmi fix pont nem volt az életében. Hol ilyen, hol olyan munka, semmi véglegesnek tűnő dolog.
Kívánom, hogy találja meg itthon az életét munkailag is meg a magán életében is.

Sesamelmo (Q) 2018.01.16. 09:46:42

Nekem is zavaros ez.
A parom es a neje ket kulonbozo no?
Jott A Lehetoseg UJ autot venni. Mikozben a diakhitelt nem fizette es telente nem volt munkaja?
4 ev utan (elejennyelvtudas nelkul!) en se ertem mitol erti magat francianak.

Golf2 2018.01.16. 09:49:22

@Soulimerika: Akkor minek érzed magad?

lapetiteparisinne 2018.01.16. 09:58:55

Különben, ha azért irta meg, hogy adjunk tanácsot.. akkor adjunk.
Szerintem:
- ha a gyerek anyja es a
Mostani neje két kul. Hölgy, akkor jojjon vissza ide. Ha a felesége szereti, akkor ugyis jon. ( ha meg nem.. akkor mindegy.- lehet, h akkor jon az 1. Felesege..?)
- ha a gyerek anyja es a neje ua. Akkor főleg jöjjon, es hozza a gyereket.

Nem is ertem, mire var, ha egy evig nem volt munkaja otthon, a tartalekokat nyilvan felelte és nem tűnik se boldognak, se gazdagnak posztolo.
Nyilvan ez csak az en velemenyem

lapetiteparisinne 2018.01.16. 09:59:42

Főleg, ha 'francianak érzi magát'( ezt meg ugye nem en irtam..

Szabiapu 2018.01.16. 10:09:22

@sZulamith: Sajnos nem. A volt párom kezdetektől fogva idegenkedett a dologtól, csak is anyagi motiváció miatt vállalta.

Szabiapu 2018.01.16. 10:09:23

@Csodabogár: Köszönöm, de nem sikerült megtalálnom a mai napig sem teljesen. A kint eltöltött éveket nem az anyagiak, hanem a környezetem hozzám fűződő kapcsolata határozta meg, ami a sok nehézség ellenére nagyon pozitív volt. Attól, hogy ilyen - olyan munkát végeztem, az állandóság érzése megvolt. Mert tudtam, hogy lesz holnap...és holnapután...és azután is. De aki ezt nem élte át, joggal szkeptikus. Erre példaként azt szoktam hozni: Hogyan magyarázzam el a vak embernek, hogy milyen színű a tej?! Köszönöm az időt, amit a levelem elolvasására szánt.

Kipper 2018.01.16. 10:09:38

@Golf2: Szerintem azt akarta mondani, hogy a gondolkodásával és értékrendjével jobban be tudott illeszkedni a francia társadalomba, mint a magyarba, ezért ott inkább érezte otthon magát.

Golf2 2018.01.16. 10:50:17

@Szabiapu: Akkor úgy kell írni mert félreérthető nem csak "vakoknak".

Szabiapu 2018.01.16. 10:54:24

@Golf2: Köszönöm. A lényege mindenesetre talán így is "átjön." Csak érzékeltetni szerettem volna, hogy én éltem úgy is...de persze érthető, ha más másképp gondolja annak ellenére, hogy nem élte át.

MRN 2018.01.16. 11:08:49

Miért lenne már hazaáruló? Olyan könnyen dobáljuk manapság a szavakat.
Így alakult az élete, nem bűn az, hogy a külföldi életforma, mentalitás szimpatikusabb neki. Egy kicsit meggondoltabban itthon is jobban járt volna, de legalább belátja utólag, hol hibázott.
Magasabb életszínvonallal szerintem itt is jobb lenne az emberek hangulata.

P.Elliot 2018.01.16. 12:17:28

@Szabiapu: Istenem, az a szegeny kislany, most csak tavoli apukaja van aki nem el veluk, az egesz posztban csak ezt erzem szomorunak hogy o itt az egyetlen vesztes fel. A posztolo majd helyreigazitja magat, szerintem kimegy ujra, a feleseg remeljuk hogy nem idegenkedik kulfoldon elni aztan rendbejon az elete.
Ami a kifizetetlen diakhitelt illeti meg az uj autot, fiataloknak vannak ilyen ostoba lepesei dehat az mutogasson rajuk aki sose csinalt hulyeseget, ezen is tul lehet jutni es tanulni belole.
Sok szerencset a jovoben, szerintem ujra ki fog menni ha a feleseg beleegyezik es kinnt fog elni.
A tavoli jovore gondolva jo lenne ha az a kislany kinnt toltene majd a nyar egy reszet apukajanal minden evben hogy felszedje ingyen es nagyon jol azt a nyevet amirol lemaradt, jol fog jonni a jovoben meg szokja meg az orszagot is, hatha o is odamegy felnottkent, ki tudja a jovot, karara biztos nem lenne.
Kivanom a legjobbakat a jovoben...

Golf2 2018.01.16. 12:22:13

@Szabiapu: Éltem németben fiatalon 2 évet de sose gondoltam ilyenekre teljesen más náció semmi közös nincs a magyarral. De tetszett.

Szabiapu 2018.01.16. 12:27:01

@Golf2: Én is éppen ezért éreztem magam jól. Ott valaki voltam. :)

Hari Seldon 2 2018.01.16. 12:31:26

@Golf2:
Hoppá. - Nem a "magyarral kell közösnek lenni". - Hanem veled.
A te tértékrendeddel. A te saját világlátásoddal. (Aztán hogy azok a népek, milyen nyelven beszélnek ettől kezdve másodlagos.)

Golf2 2018.01.16. 13:49:40

@Hari Seldon 2: Akkor ti lehet hogy franciának születtetek csak rossz helyen?

Golf2 2018.01.16. 14:38:09

@Hari Seldon 2: Kedvenc színészeim közt 3 francia is van Belmondo,Funes,Bourvil.

Szabiapu 2018.01.16. 14:59:59

@P.Elliot: Köszönöm megtisztelő sorait. Kívánok én is minden elérhető jót. :)

gabors 2018.01.16. 19:20:47

@Szabiapu: "csak is anyagi motiváció miatt vállalta. " ha jol ertem nem csinalt semmit (posztoban nincs szo rola) ??? akkor neki mi volt anyagi motivacio... ja mondjuk "franciaba" lenni eltartott vagy mondjuk "magyarba" nem mindegy

swfla 2018.01.18. 06:26:51

sajnalom a szerzot, a vak is latja, hogy rendesen kib*sztak vele a nok. Ez a magyarorszagra koltozes egy halott otlet, olyan no meg nem szuletett, aki miatt erdemes az embernek a jol kiszamithato jovojet es egzisztenciajat feladnia, es helyette egy ilyen bizonytalanba belemennie, mint magyarorszag.

Azt, hogy a franciakat kozelebb erzi magahoz, mint a szulofoldjet engem kevesbe lep meg, mint masokat (vagy csak oszintebb vagyok magamhoz es/vagy a hazamhoz): megelhetesi nehezsegek vs. hanyattatasok de mellette tervezheto jovo. Megis mi a francot vartatok?

Oszinten kivanom, hogy a jovoben szerencsesebben alakuljanak a kapcsolatai, es hogy a kislanya anyjaval talaljon egy kompromisszumos megoldast a gyerek felnevelesere. Ja es igen: azt is kivanom, hogy mihamarabb rajojjon, hogy ideje visszamennie Franciaorszagba.

MRN 2018.01.18. 11:22:40

@swfla: Én téged sajnállak...

tireless treehugger 2018.01.18. 20:23:09

Aranyos, igazi ember, menni vagy meghalni.

Most egy kicsit meghalt, de nem hiszem hogy így marad, erőt gyűjt átgondolja ismét elindul.

Már jobbára francia és szép lassan teljesen azzá válik.

@P.Elliot:

>>... fiataloknak vannak ilyen ostoba lepesei....

Nem akarok személyeskedni, ....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása