oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @Arthamyr: Ha valaki, akkor én átlagnál lényegesen többször jártam étterembe, amíg lehetett. Ha m... (2021.04.18. 23:35) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Hari Seldon 2: Amíg Szolnokon éltem, én is főzögettem, de csak hétvégén. Ilyen-olyan pörkölt, pa... (2021.04.18. 23:26) A juharszirup titkai
  • fhdgy: @Arthamyr: Az emberiségnek, úgy összességében lehet, hogy rendelkezésére áll a tudás, de az egyes ... (2021.04.18. 23:19) A juharszirup titkai
  • Montroyal: csaladi barati esemeny tavasszal kb 2 honapig a cabana sucre partyk ... sok es nagy ettermek a va... (2021.04.18. 23:17) A juharszirup titkai
  • Arthamyr: @fhdgy: Nekem biztos nem kell újratanulnom, mert eddig sem tudtam. Ha meg az ember eljár éttermekb... (2021.04.18. 23:00) A juharszirup titkai
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2018. január 06. 06:30,  Ki a felelős az elvándorlásért? 261 komment

2018. január 06. 06:30 Határátkelő

Ki a felelős az elvándorlásért?

A minap az egyik poszt alatt (Kivándorlás és kormány: sötét kép rózsaszínre festve) jött fel a szokásos vita, konkrétan az egyik kommentelő írta, hogy most akkor márpedig mondjam meg, hogy akkor Orbán Viktor felelős-e az elvándorlásért, és miért nem. Noha a hozzászólás szándéka elég nyilvánvaló volt, mégis elgondolkodtatott a kérdés, és arra jutottam, érdekes lenne kicsit elbeszélgetni róla. Következzen tehát egy vitaindító, utána pedig ti.

korhaz_ures_folyoso_foto_pixabay_com_tryjimmy.jpg

Kezdjük ott, hogy a határátkelés egy teljesen természetes jelenség (emberek mindig is jöttek és mentek), amiért a magyar társadalomnak mégis talán a vártnál nagyobb sokkot okozott (bár erre sincsenek adatok, szóval ez inkább csak amolyan megérzés), az az, hogy az utóbbi évtizedekben hagyományosan nem voltunk egy nagyon mobilis ország.

Azaz az emberek nem szívesen költöztek el otthonról, és még ma is jellemző, hogy országon belül viszonylag kisebb a mozgás. Ehhez képest az, hogy emberek százezrei indultak el az Európai Unióhoz történt csatlakozás után, kisebb sokként érte az országot. 

Pedig az elvándorlás iránya és szerkezete mindegyik 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-európai ország (Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Észtország, Litvánia és Lettország) esetében hasonló volt. 

Ez azt jelenti, hogy nagyjából hasonlóan rövid, időszakos jellegű, munkavállalási célú határátkelésről beszélhetünk, ami ráadásul „cirkuláris jellegű”, azaz nem csak kifelé, de visszafelé is irányul.

Hárs Ágnes tanulmánya (amiről itt írtam bővebben) szerint utóbbi leginkább a lengyeleknél figyelhető meg, de a szlovákok és a balti államok lakosai esetében is sokan hazatértek a kivándorlók közül – hogy aztán közülük megint csak nem kevesen ismét felkerekedjenek. 

Magyarországról igazából 2010 után gyorsult fel az elvándorlás, ami különlegessé is teszi az új uniós országok között, ám az azóta eltelt időben megközelítette a korábban körükben tapasztalt mértéket. 

Manapság Magyarországról körülbelül annyian mennek el külföldre, mint a hagyományosabban mobil Lengyelországból közvetlenül az uniós csatlakozás után, illetve a munkaerőpiac korlátozásának feloldását követő években. 

Nézőpont kérdése, hogy ez a népesség 0,3 százaléka körül mozgó arány sok, vagy kevés (Magyarország esetében ugye évi 30 ezer emberről beszélünk). Mindenesetre sokkal alacsonyabb, mint Lettország, Litvánia, vagy Románia esetében.

És akkor jött 2010… 

Valami az súgja, hogy a rengeteg „ki a felelős?” felvetés alapja egy nagyon érdekes történelmi egybeesés. Három dolog történt ugyanis ekkor.

1. Már javában tartott a gazdasági válság, ami az azt megelőző két évben nagyon rossz gazdasági helyzetet (és hangulatot) teremtett Magyarországon (is) – nem véletlenül nyert a Fidesz kétharmaddal abban az évben.

2. Ha már itt tartunk: éppen arra az évre esett a kormányváltás.

3. 2011. május elsején Németország és Ausztria megnyitotta a munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott országok előtt.

Mindehhez jött még az, hogy (ismét Hárs Ágnest idézve) bár a kedvezőtlen gazdasági és munkapiaci mutatók bár önmagukban is indokolhatták a migráció 2010 utáni gyors növekedését, ezzel párhuzamosan megváltozott a migrációs viselkedés is. 

Azt egyelőre nem tudjuk, miért, az egyik oka az lehet, hogy az addig - 2004 óta - eltelt években kialakult a határátkelés kultúrája, elkezdtek épülni azok a külföldi kapcsolati hálók, melyek megkönnyítik a határátkelést (nyilván egyszerűbb elindulni, ha az ember segítségre számíthat az adott országban). 

Mindez szerintem kissé összemosódott az emberek tudatában, így jöhetett ki az, hogy az Orbán-kormány hatalomra kerülésével lendült fel az elvándorlás, ami tényszerűen persze igaz, csak nem biztos, hogy közvetlen összefüggés van a két dolog között.

A határátkelés oka 1.: a gazdaság 

A magyarok számára legfontosabb munkaerőpiacok (Ausztria, Németország és már korábban az Egyesült Királyság) teljes megnyílásával hirtelen kiderült, hogy ugyanazzal a munkával külföldön nem csak, hogy többet lehet keresni, de a magasabb megélhetési költségek ellenére jobban is lehet élni. 

Lehet itt persze legendázni arról, hogy Magyarország felzárkózott, sőt, már jobb is, mint Nyugat-Európa, ez nyilván nem igaz, hiszen akkor egyrészt özönlene haza az összes magyar, másrészt tele lenne az ország osztrák, német és brit munkavállalóval. Márpedig nincs tele. 

Az erősebb, jobb életszínvonalat, biztosabb jövőt ígérő nyugat-európai gazdaságok pedig egyszerűen elszívták a kelet-európai (benne a magyar) munkaerő egy jelentős részét. 

Ugyanez a jelenség zajlott le egyes peremországokban is (ezért hasonlított annyira a minapi spanyol poszt a magyar helyzetre, de nyilván a portugálok, görögök is tudnának mesélni), és ez teljesen természetes következménye volt Európa egyesülésének. 

A határátkelés legfontosabb oka tehát nyilván az, hogy Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, stb. ugyanazért a munkáért több fizetést lehet kapni, és ez még akkor is jobb megélhetést biztosít, ha a megélhetési költségek magasabbak. 

A határátkelés oka 2.: a kormány 

Minden gazdasági szükségszerűség ellenére, amikor egy kormány nyolcadik éve van hatalmon, akkor egyszerűen nem lehet úgy tenni, mintha semmilyen szerepe nem lenne az országban zajló folyamatokban.

Magát az elvándorlást nyilván nem lehetett megállítani, és az sem kérdés, hogy az öröklött gazdasági helyzet kifejezetten pocsék volt. Ebből kellett várat építeni – hogy ez sikerült-e, azt mindenki döntse el magának. 

(Minapi hír, hogy az Európai Unió lakossága 2016-ban összesen majdnem 400 milliárd eurót költött ruházkodásra. Magyarország évi 200 euróval a fejenkénti költésekben az utolsó előtti helyen áll, alaposan lemaradva még a régiótól is, ahol 300 euró körül van a költés. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha azt nézzük, a háztartások a kiadásaik hány százalékát költik ruházkodásra, Magyarország itt is a lista vége felé helyezkedik el.)

Az is kétségtelen, hogy akadtak próbálkozások például az egészségügyi dolgozók béremelésére, ami olyan jól sikerült, hogy éppen most terveznek sztrájkot.

Nyolc év után ezeket egyre nehezebb a 2008-as válsággal és az előző kormánnyal magyarázni, tehát azt gondolom, az Orbán Viktor vezette magyar kormánynak igenis van felelőssége abban, hogy az elvándorlás úgy alakult, ahogy. 

Miként azt se feledjük el, hogy ha jóval kisebb arányban is, de azért vannak szép számmal olyanok, akik azért hagyták el Magyarországot, mert lehetőségük adódott rá ÉS nem érezték jól magukat, ami az egyre mérgezettebb légkört elnézve nem meglepő. 

A vissza(nem)térők 

Ha elfogadjuk azt a kormányzati narratívát, hogy a magyar gazdaság erősödik (csak az a fránya Eurostat ne lenne…), akkor viszont felmerül a kérdés, hol vannak a visszatérő magyarok. 

Egyrészt Magyarországon. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy miként azt sem lehet mérni, mennyien mennek el, az sem látszik, mennyien tértek vissza. Az arány nem kicsi, más kérdés, hogy a visszatérők közül hányan vágnak neki ismét a külföldi életnek – nekem az a tanulság, hogy sem a határátkelés, sem a hazatérés nem feltétlenül végleges döntés, az emberek mozognak városok, országok között, és ezzel nincs is különösebb baj. 

Az viszont egyértelmű, hogy nagyon komoly munkaerőhiány van Magyarországon (is). A KSH legfrissebb adata szerint a harmadik negyedévben a vállalati szektorban csaknem 53 600 betöltetlen pozíció volt, ami 30 százalékkal (!!) meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet. 

A vállalkozásoknak már nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot – mondta a napokban Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Idén például a kis- és középvállalkozások háromnegyede készül átlagosan 9,5 százalékos béremelésre, ami rekord. 

Nincsen tehát elég munkavállaló Magyarországon, és persze adat sajnos megint nincsen, de a Magyarországon - nem utolsósorban a kormány gyűlöletkampánya nyomán - kialakult légkör aligha bátorítja arra a külföldön élő, és döntéshelyzetben lévő magyarokat, hogy hazaköltözzenek. 

Másrészt, ha igaznak fogadjuk el a poszt elején vázolt gazdasági szükségszerűséget (azaz hogy az erősebb gazdaságú országok bevonzzák a gyengébb helyekről a munkaerőt), akkor a magyar gazdaságnak éppen a nála gyengébb gazdaságú országok munkavállalói jelenthetnének megoldást, csak hát nagyrészt éppen ellenük sikerült felhergelni a lakosság jelentős részét az elmúlt lassan három évben. 

Összességében tehát a címben feltett kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. A legerősebb tényező nyilván a gazdasági különbség Kelet- és Nyugat-Európa között, de nem lehet eltekinteni a hatalmon lévők felelősségétől sem.

HÍRMONDÓ

Külföldi munkák Thaiföldtől Izlandig 

Az év első szombatján érdemes pár percet rászánni a külföldi munkakeresésre, pláne, hogy igazán változatos helyszíneket találtunk mára. Aki akar, mehet Thaiföldre, folyami hajóra, Németországba, Hollandiába vagy akár Izlandra is.

Kevesebb pénzt kerestek a határátkelő magyarok 

A Magyar Nemzeti Bank fizetési mérlegről szóló adatai szerint visszaesett az egy évnél rövidebb ideje külföldön munkát vállaló magyarok jövedelme tavaly. 

Összeomolhat a brit egészségügy, ha nem lesz újabb népszavazás 

Tony Blair volt kormányfő nem nyugszik, immár nem először állt elő azzal a véleményével, hogy jogot kellene adni a brit választóknak arra, hogy „újragondolják” a brit EU-tagság megszűnéséről hozott népszavazási döntést.

(Fotó: pixabay.com/TryJimmy)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813552157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.01.06. 06:46:05

2/3 részt annak a pár "embernek" a sara,akik most is fenntről vigyorognak.

adg 2018.01.06. 07:24:44

Erdekes kalandok, szep kepek.

Golf2 2018.01.06. 09:13:11

Marhára érdekli a kinntieket hogy mi van itthon...Marad helyette a kekeckedés.

megamedve 2018.01.06. 09:21:14

A cikk nagyából korrekt.
Kint élő ismerős meséli, hogy nagyon lesajnált ország lettünk, gyakorlatilag putyin mellé tesznek minket, úgy, hogy a menekült politikánkat sokan támogatják.

2018.01.06. 09:33:28

@adg: érdekes képek, szép kalandok, inkább

Barkalot 2018.01.06. 09:51:35

@megamedve:

Van a fidesznek menekültpolitikája??? Mert én csak haknizást, gyűlöletkeltést, propagandát és milliárdos közpénzből felállított plakáterdőket láttam eddig. Ez nem politika.

Barkalot 2018.01.06. 09:51:48

Annak a sok szektás baromnak akik egy gyűlölködő pöcegödröt csináltak ebből az országból. Nincs még egy ilyen ostoba nép Európában mint a magyar, de talán a világban sem. Egy ilyen kormány népszerűsége valahol az 5% körül lenne más országban, nálunk meg a szavazók közel fele ezek mellett állnak :(((

tanato 2018.01.06. 09:53:40

Ez egy nagyon jó viataindító.majd később hozzá ,is szólok,eszemben van néhány gondolat.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2018.01.06. 10:09:14

A határátkelés 3. oka: a nép, az istenadta nép.

Az egy dolog, hogy a kormány elsődleges politikája a lopás, és a figyelem erről elterelése különböző külső és belső ellenségek kijelölésével. Az igazi probléma az, hogy van kétmillió, aki ehhez tapsol, és véres szájjal hazaárulóz le mindenkit, akinek ez nem tetszik. (És hogy 2011 óta ezzel a kétmillióval választást lehet nyerni.) És persze az is probléma, hogy sokaknak (és ez nem csak a kormány híveire vonatkozik, az ún. ellenzék megmaradt követői között is találni ilyet bőven) nem csak az a szempont a választásokon, hogy neki jobb legyen utána, hanem az is, hogy az ellenoldalnak rosszabb. (vö. "Sírjatok, lipsik!")

Arthamyr 2018.01.06. 10:17:14

Lehetne a magyar kormány a becsület, az önfeláldozás és a szakértelem megtestesülése is, akkor sem mennének sokkal kevesebben ki. Ezt szerintem kár megpróbálni rákenni a kormányra. Még ha valami varázslatos módon hirtelen mondjuk norvég életszínvonalat biztosítanának, akkor is mennének ki emberek, és lehet, hogy nem sokkal kevesebb (mondjuk fele ennyi).

A munkaerőhiány meg jó, hiába sír miatta ilyen-olyan gazdasági szakértő/cégvezető, ugyanis a dolgozókat segíti, az emberek többsége meg az, és igazából ők működtetik a társadalmat. A baj az, hogy a munkaerőhiány alatt is vannak olyan emberek, akik annyira rá vannak kényszerülve a munkára, hogy lenyomják a béreket.

2018.01.06. 10:17:47

Tony Blair inkabb legyen csendben es maradjon a sulyesztoben az okos tanacsaival....., maradjon tovabbra good puppy, akinek hallgas a neve.

George Michael jopar evvel ezelott egy nagyon jo dalszoveget es clippet keszitett rola

youtu.be/ABhZQ_VRbsQ

2018.01.06. 10:30:15

@Arthamyr: Mo-on egy tiz ev munka tapasztalattal es kereskedelmi vegzetseggel biro ember bere akar 352 000 forint, plusz cafeteria.
Ezert a penzert már nem biztos, hogy erdemes kitantorogni az orszagbol.

www.origo.hu/gazdasag/20180105-hatalmas-beremelest-kaptak-az-aldi-dolgozoi.html

puhacica 2018.01.06. 10:31:22

mondjuk en ide nem a magyar politikarol olvasni jovok, arra van szamtalan mas lehetoseg is. nem lehetne, hogy ez a blog megmarad kulfoldonelos-utazos blognak?

Arthamyr 2018.01.06. 10:32:48

@lumperstilskin: És ezt miért nekem mondod?

tanato 2018.01.06. 10:37:41

A kivándorlás/ami mindig volt a fejletteb gazadagabb államok felé,csak akkor disszidálásnak hívták és dutyi járt érte ha elkaptak/,90-ben indult meg legálisan, nem az ORBÁn korány alatt,először Uniós tagság híján au-pair-kedésben és óceánjárós munkákban nyilvánult meg ehhez nem kellett UNcsi tagság,igaz letelepedésre nem is adott lehetőséget.2004-től indult be azután igazán először ANgliába majd fokozatosan minden uniós államba ahol nyitottak és 2011-ben a teljes nyitás után teljesdett ki ,rohamtempőban fokozódott.Ma már a hólabda effektus működik a több éve kint lévők szervezik az itthon maradt fiatal barátoknak rokonoknak,hogy magyarosan mondjan az ő révükön kerülnek ki egyre többen.
Leállítani ezt nem lehet,legfentebb lassítani.A jelen kormány ami 8 éve van hatalmon és kinéz még neki még legalább 8 év abban hibás hogy ezt nem tudja mérsékelni,mert mások a prioritások neki,nem gondolkozik hosszabb távon,csak 4 évre.

tanato 2018.01.06. 10:51:58

@Arthamyr: A munkaerőhiány két élű dolog,a dolgozóknak mindenképpen jó mert nehezebben dobják ki őket és könnyebben veszik fel új állasba,valamint jobb bérezést is ki tudnak így harcolni/ na nem túl magasat,de többet mint eddig volt./
A másik éle viszont rossz mert pl. eü.nem jutsz időben megfelelő ellátáshoz,több hónapos várakozás van amíg bejutsz egy szakrendelésre a sürgősségi osztályan majd egy nap amíg sorra kerülsz,hosszabb távon nem lesz aki a hátsódat kitörölje ha magatahetetlen krónikus beteg leszel ,mert nem lesz házigondozó elég,így amíg rád kerül a sor addig a kaki kimarja a bőrödet.
Kerekedelem:Még hosszabb sorok a pénztárnál,bezárt kisboltok létszámhiány miatt stb.
Szolgáltatások:Nem kapsz szobafestőt kőművest,viz és gázszerelőt lakásfelújításkor,vagy ha kapsz marha drágán és marha sokára ,nem lesz aki megtalpalja a cipődet aKI Átalakítja a nadrágodat ha kihíztad stb.
Ezek a negatív következmének.

Elvileg persze a világ természetes folyása hogy a szegényebb országokbókl a GAZDAGABBAK BA MENNEK DOLGOZNI az ott emberfölösleggel rendelkező államokból,de mivela fehérbőrű lakosságú európai államokból nem hozzánk jönnek/már=/hanem nyugatra vagy a szláv szegényebb államokból a gazdagabb szláv államokba/SZlovákiába,Lengyelországba,Csehországba,Szlovéniába/ a nyelvrokonság okán,így csak a színesebb bőrű európán kívüli népek jöhetnének ide akár betegápolónak,akár szolgáltatóknak,akár kereskedelemebe, vendéglátásba.Az viszont a jelen politikai rendszerben aminek a fő húzóereje a bevándorló és bevándorlás ellenesség/főleg a színesebb bőrűek irányában/elképzelhetetlen.
Így a jövő egy nagy talány az itthon maradottaknak.

Taxomükke (UK) 2018.01.06. 10:52:49

@tanato: Nem gondolkozik hosszabb távon?
Ezeknek a tetves tolvajoknak mar a leendo, meg nem szuletett dedunokaik is milliardosok.

Arthamyr 2018.01.06. 11:04:42

@tanato: Tisztában vagyok ezzel a negatívummal, de így is jónak tartom. A kórházi dolgozó kicsit többet vár a sorban, de legalább tud vásárolni. A kereskedelmi dolgozó kicsit többet vár az eü. ellátásban (vagy elkezdik végre bevezetni a fizetős egészségügyet, amit igénybe tud venni, bár ez nem most lesz sajnos), de cserében talán több esélye van házat vagy kocsit venni (meg a szükségtelen munkákat automatizálják, modernizálják). Az ilyen általános munkaerőhiány jó, mert azokat segíti, akik a munkájukból élnek.

2018.01.06. 11:06:53

@Arthamyr: semmi tamadas, csak a munkaerohianyrol valo gondolatodra reagaltam :)

Ok tudom az origo nem eppen a leghitelesebb magyar hir forras.....

Arthamyr 2018.01.06. 11:07:07

@tanato: Amúgy meg a világon először az ország berendezkedhetne arra, hogy nincsen népességnövekedés, és így is működőképes maradjon...

Arthamyr 2018.01.06. 11:14:39

@lumperstilskin: Nézd, én nem mondtam ilyet, hogy megéri kimenni, ezt mindenki magának tudja eldönteni.
Inkább azt, hogy ha valami csoda folytán 3x ennyi pénzt kapnának és virágozna az ország, akkor is mennének ki emberek, és nem egy nagyságrenddel kevesebb. Nem mindenki azért megy ki, mert bármi zavarja, vagy hiányt szenved. Az EU-nak és a globalizációnak ez természetes velejárója, akkor is mennének, ha minden szuper lenne Magyarországon, max. akkor jönnének hozzánk más EUs országból, akik pótolják őket.

komisz_kölök 2018.01.06. 11:15:35

Nem ertem miert kell ilyeneket elemezgetni. A 99% a penz miatt jött el. Persze probal mindenki ideologiat gyartani hozza. Azert tegye fel maganak mindenki a kerdest, hogy ha ugyanazt a fizetest, munkakorulmenyeket megkapna otthon, haza koltozne-e.

Az ugynevezett gyuloletkampanyt sem ertem, az orbani kommunikacio kb csak ugyanannyira ter el a valosagtol, mint masik iranyba a bevandorlast szepiteni akaro nemet hivatalos media. Ugyanugy hazudnak, ferditik a tenyeket, csak az kevesebb embert duhit a blog latogatoi közül. Aztan ha kijon a statisztika, hogy mily meglepo, a menekultek igenis felelosek a bunozes, foleg az eroszakos bunozes megugrasaert, zavar tamad az eroben hirtelen. Ha valakinek nem tetszik ahogy orbannak nyal a kiralyi hirgyarto vallalat, nezzen bele a nemet közszolgalaton pl. Anna Will kisasszony müsoraiba. Fent vannak a youtube.on. Ajanlom azokat a reszeket, ahol mutti onagysagat interjuzza, vagy van a vendegek kozott AfD.s meghivott.

Arthamyr 2018.01.06. 11:16:12

@Taxomükke (UK): Abban igaza van Tanatonak, hogy az nem érdekli őket, hogy az országgal mi lesz hosszú távon...

tanato 2018.01.06. 11:17:30

@Arthamyr: A népesség a szegény államokban még sokáig növekedni fog/mivel ott állami nyugdíj híján a sok gyermek a "nyugdíjalap" /a hogy a fejlettebekben meg csökkenni.
Én is elismerem a munkaerőhiány pozitív oldalát.De a negatív részét a gazdagabb államok is csak a szegényebb országokból való munkaerő behívással/többek közt tőlünk/tudják valemelyest mérsékelni/na nem megszüntetni persze/saját erőből nekik sem megy.Nálunk sem fog, minden ellenekező agit.prop. műsor ellenére.

Arthamyr 2018.01.06. 11:18:56

@komisz_kölök: A magyar kormány migránspolitikájával van a legkevesebb baja az embereknek... Max. az irritáló, hogy nem szállnak le róla, uralják vele a közbeszédet, miközben fontos dolgokkal nem foglalkoznak.

2018.01.06. 11:21:47

@Arthamyr: fogadni mernek, hogy IT-is vagy :)

Persze, hogy nem írtál olyat. Csak a “ munkaerőhiány” szavadrol jutott eszembe, hogy olvastam ezt a cikket.
Nothing more nothing less, got it? :)

Arthamyr 2018.01.06. 11:21:51

@tanato: Túl kéne lépni azon, hogy a fenntarthatósághoz népességnek növekednie kell.
Persze aki bevállalja ennek a következményeit, az borítékolhatóan bukja a választásokat. :(

tanato 2018.01.06. 11:24:21

@komisz_kölök: Erőszakos bűnözés:Migránsok miatt pl. NO.-ban vagíy FR.-ban inkább a volt gyarmatok miatt.
Jártál te már magyar börtönben? Én igen/szerencsére nem rabként hanem dolgozni/
Képzeld olyan mint ha egy migránsokkal tele lévő országban élnél,már ha a rabok külsejét nézed,nem az őrökét.

Arthamyr 2018.01.06. 11:25:28

@lumperstilskin: Ok, nyilvánvalóan van kapcsolat a munkaerőhiány és a növekvő bérek közt, és jó eséllyel a kivándorlás és az alacsony bérek közt is...

tanato 2018.01.06. 11:27:52

@Arthamyr: Ez így van/mármint a fejlett állami nyugdíjjal rendelkező államokban/Viszont a lakosság korfáján mindenképpen változatni kell,mert stabil lakosságú de egyre fokozódóan öregedő népességű állam nem életképes hosszabb távon.A vak vezeti világtalant mondás sajnos csak a mesében létezik.

Payrollerwitch 2018.01.06. 11:39:31

Jegyezzük meg, hogy ezek bruttó keresetek, és a részmunkaidős állások fizetését vetítik fel 8 órára. Ami állati jól hangzik, de a bruttó 170.168,- Ft (ebben a hirdetésben ígérik: karrier.aldi.hu/nc/allashirdetesek/bolti-elado-203efd2442/detail/activities/bolti-elado/channel/recruitingaldihu/) csak nettó 113.162,- Ft. Ehhez jön még 8.708,- Ft nettó cafeteria. Ezért dolgozik heti 25 órát, és ugyan azt ígérik, hogy nagyon megértőek és köztes műszak is játszik, de 05:45-től kezdődik a reggeli műszak, és este 10-kor végződik a délutános. Ne legyenek illúzióink, nem dolgozhat mindenki kényelmesen nap közben, valakinek nyitáskor és záráskor is ott kell lenni. Ha az munkába járásra elmegy fél-fél óra, akkor nagyon jóindulatúan számoltunk, főleg hajnalban és este. Máris elmegy a munkával együtt napi 6 óra. Havi összesen 121.870 Ft-ért. Valahogy nem érzem azt, hogy állatira meg lennének fizetve.
Persze, lehet máshogy a munkaidő beosztás, előfordulhat, hogy 3 napot lehúznak egyben, 8 órázva, és akkor marad még heti két nap, amikorra lehet más munkát keresni, csak sajnos kevés az olyan munkahely, ahol ilyen rugalmasak, a többség még mindig a saját tulajdonának tekinti a munkavállalót, akit bármikor lehet ugrasztani, a műszakját átszervezni, papíron tovább dolgoztatni...

Arthamyr 2018.01.06. 11:40:27

@tanato: Nyilván nem öregedhet végtelenségig a népesség, mivel nem élünk örökké. Ha a korfa eltorzul az öregek felé, akkor a népesség csökkeni fog.
A megélt életkor tippem szerint valamiféle haranggörbe eloszlású, beállítható úgy a nyugdíjkorhatár egy egyensúlyban lévő populációban, hogy fenntartható maradjon. Az önellátás (az, hogy az ember a fiatal éveiben elegendő erőforrást halmoz fel öreg éveire) felé való elmozdulás is segítene.

Csak ezek ugye mind-mind népszerűtlen intézkedések, és ez is csak egyensúlynál működik. Aki ki merészelné mondani, hogy nem baj, hogy fogy az országának népessége, villámgyorsan megbukna már csak ettől is, és hol vagyunk még a következményektől.
Most egy olyan rendszer van a legtöbb helyen (még a "legjobb" országokban is), hogy több fiatal kell bele, mint van, és mégis az öregek aránya növekszik. A rendszer fenntarthatóságának feltétele a lakosság növekedése, egyébként tönkremegy a korfa.

komisz_kölök 2018.01.06. 11:44:51

@tanato: nem ertem, mit akarsz mondani. Hogy nem a fehirek bunoznek?

Arthamyr 2018.01.06. 12:02:49

@Payrollerwitch: bruttó 238.235 Ft kezdő fizetés mellett az elérhető legmagasabb fizetés havi bruttó 308.410* Ft heti 35 órás műszakban, + havi nettó 7.291 Ft cafeteria rendszer keretében, + havi 4.500 Ft Erzsébet-utalvány Plusz kártyán

Van 35 órás is, és adnak van hozzá:

munkába járás költségének térítése
egyéb ingyenes juttatások

Mondjuk ez utóbbi nem tudom, mit takar, gondolom nem privát használatra is engedélyezett céges audi a munkába járáshoz. :)

Amúgy szerintem ha meg lehet egyezni, hogy csak reggeli vagy csak délutáni műszakot csináljon az ember, nem vészes. A váltogatás az, ami nagyon megterhelő és egészségtelen.

2018.01.06. 12:02:55

@Payrollerwitch: gondolta, hogy valami “bújtatott” részt kihagytak belőle.

tanato 2018.01.06. 12:03:43

@komisz_kölök: Csak azt akarom mondani hogy nem lehet egyetlen célcsoport mondjuk a migránsok létszámával összefüggésbe hozni a bűnözést,vagy annak eldurvulását.
Másrészt meg azt hogy van itthon is rendbe tenni való más égtájakról jött egykori bevándorlók leszármazottai integrálásácval kapcsolatban,nem kell más államokra mutaogatni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 12:05:03

Nem miatta jottunk el, egyszeruen csak lehetoseg nyilt itt dolgozni, elni, s jottunk. De miatta/tuk nemnegyunk vissza. Amig nem valtozik az orszag az elonyere, nem lesz elheto, addig nem is. Mondom most, aztan ki tudja. Neha hianyzik a szulovarosom, de az sem a regi mar, akik szamitanak, meghalnak, fogynak a baratok, akik ott elnek...

Sot, valaha Fidesz tag voltam, s elhittem, amit mond...

Payrollerwitch 2018.01.06. 12:06:50

@Arthamyr:
Ezzel most nem igazán cáfoltál meg. Igen, a 35 órás ennyi. A bruttó 238ezer viszont még mindig csak nettó 158ezer, és majdnem negyven órás állás. Nem gondolom, hogy válogatás lenne, ha ezek után azt mondja a munkavállaló, hogy pár határral odébb csinálja ugyanezt a melót, annyiért, hogy megél belőle a magasabb költségek mellett is. Mert ez így, itthon, a jelenlegi árak mellett vegetálásra elég kb.

komisz_kölök 2018.01.06. 12:19:16

@tanato:

index.hu/kulfold/2018/01/03/nemetorszag_menekult_migracio_bunozes_fiatal_ferfi_elkovetok

"Németországban az erőszakos bűnelkövetés 10 százalékkal nőtt 2015-ben és 2016-ban, és a növekedés 90 százaléka fiatal (14 és 30 év közti) férfi menekültekhez/migránsokhoz köthető, írja a Reuters."

Eredetiben:
www.welt.de/politik/deutschland/article172153774/Gewalt-durch-Zuwanderer-Polizeigewerkschaften-fordern-Konsequenzen.html

"Die starke Zunahme der Gewaltdelikte mit zugewanderten Tatverdächtigen war bereits in der im vergangenen April vorgestellten Polizeilichen Kriminalstatistik (PKS) für 2016 aufgefallen. Demnach waren 30,5 Prozent aller Tatverdächtigen Ausländer, obwohl sie nur zehn Prozent der Bevölkerung ausmachten. Besonders überrepräsentiert waren innerhalb der Gruppe der Ausländer die über das Asylsystem Zugewanderten"

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2018.01.06. 12:27:16

@libslobsi fuszal:

"en ide nem a magyar politikarol olvasni jovok"

Erre is +1.

Arthamyr 2018.01.06. 12:41:18

@Payrollerwitch: Nem akartalak megcáfolni, csak írtad, hogy akarna még másodállást, minek, ha cégen belül is megkapja (ha meg az szar, és jobbat akar, akkor meg minek lenne ott főállásban)?

"Nem gondolom, hogy válogatás lenne, ha ezek után azt mondja a munkavállaló, hogy pár határral odébb csinálja ugyanezt a melót, annyiért, hogy megél belőle a magasabb költségek mellett is." - Na ennek egy részét már cáfolnám viszont. Ebből nem igazán lehet megélni, ez nem az az állás, amiből meg lehet élni vagy legalábbis egy családot építeni rá.
Itt egy hasonló, innen, igaz nem a fővárosból:
www.jobs.ie/ApplyForJob.aspx?Id=1673540
Azt írja, 11.5 euro/óra, 25 óra/hét, de változhat 15-25 közt. Ez kb. 25-tel számolva 1200 euro/hónap, abból kb. Corkban annyi marad meg, mint Budapesten a 238k-ból: semmi, örülhet, ha megél belőle, de pl. a minőségi kaját el is lehet felejteni, majd a munkahelyről viheti haza a leárazott cuccot, aminek hamar lejár a szavatossága. :) Az 1200 euro itt is nagyon-nagyon kevésnek számít.

Arthamyr 2018.01.06. 12:43:52

@libslobsi fuszal: @Nagy kámpics: Ez csak akkor működhetne, ha sosem említené senki Magyarországot.
Nem kerülne szóba a kinti hétköznapi élet (mert ez implikálja az összehasonlítást az otthoni hétkoznapi élettel), és az sem, hogy ki miért ment ki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 12:47:03

Off

index.hu/mindekozben/poszt/2018/01/05/nem_az_ott_nem_ho_azok_a_kocsik_tengelyig_befagytak/

index.hu/kulfold/2018/01/04/egyesult_allamok_usa_tel_januar_havazas_szel/

Hej, usákiaiak, ez igaz?
Ha igen, akkor engedje meg, hogy asztakurva...
Itt Európában meg lófasse nincs, nem hogy hó.
Már megint az van, n+1 éve, hogy az ide szánt hómennyiség is ott köt ki.
Hogy a q életbe... :-((
Azoknak a kocsiknak meg valszeg faresz van, már maga a vízzel elárasztás is
totalcarnak minősül, akkor még pluszban a jég amit szétrepeszt, elképesztő...
Azokat csak a tavasz fogja kiolvaszani.
És még valamelyik nagytudású a csomagtartót is nyitva hagyta az egyiken...

Hímondóhoz:

A Magyar Nemzeti Bank, honnan a tökömből tudja, hogy ki mennyit keres (talál...) külföldön?
Az MNB az nem kereskedelmi ban(g)k, ott nincs semmilyen átlagjóskának számlája...
Értem én, hogy azt írják, fizetési mérleg, de hogy lesz ebből információ a sok külföldön dolgozó
béréről?
Biztos csak én nem értem...

Poszthoz, a kérdésre a válasz:
az elmúlt cirka 30 év kormányai a hibásak az elvándorlásért.
Ha nem is feltétlenül direktben, de mind hozzátett valamennyit.
Meg a valóságban meg nem történt rendszerváltás...

Arthamyr 2018.01.06. 12:48:55

@libslobsi fuszal: @Nagy kámpics: Mondjuk +1 arra, hogy legalább a poszt ne arról szóljon. :)

Herr Géza 2018.01.06. 12:50:29

“Lehet itt persze legendázni arról, hogy Magyarország felzárkózott, sőt, már jobb is, mint Nyugat-Európa, ez nyilván nem igaz, hiszen akkor egyrészt özönlene haza az összes magyar, másrészt tele lenne az ország osztrák, német és brit munkavállalóval.”
Tök egyszerű, miért nem jönnek az osztrák, német, brit munkavállalók a magyar Mekibe/Aldiba/stb. dolgozni: nem tudnak magyarul ugyebár.... :) És ezt a nyelvet csak az olyan végtelenül okos, tehetséges, a világot Nobel-díjasokkal beterítő nép tudja megtanulni, mint a miénk. A hülye, lusta, semmihez nem értő osztrákbritnémeteknek esélyük sincs. Biza... :))))

vándor madár 2018.01.06. 12:54:33

@Payrollerwitch: karrier.aldi.hu/nc/allashirdetesek/bolti-elado-45/detail/activities/bolti-elado/channel/recruitingaldihu/
én
Igazad van. Az Aldiról, főleg Aldi-Süd, valószínőleg ezek vannak Mo-n is, még soha nem hallottam semmi jót Németországban.
Engem leginkább az érdekelne, miért van náluk mindenki részmunkaidőben? Németországban még arról is híresek voltak, hogy a pénztárosnőknek inhüvelygyulladásuk volt, mert ezek nem vezették be a scannerkasszát, hanem mindent úgy kellett nekik beütögetni. Rengetegen szoktak lenne, mert olcsó a bolt, szerencsétlen kasszásnőknek úgy járt a kezük, mint a villám. Nem is értem, hogy bírták hosszabb távon. Valamelyik, talán a Lidl, de ebben nem vagyok biztos, arról híresült el, hogy kamerákat szereltek fel a mosdókba és azon figyelték, hogy a dolgozók hányszor járnak vécére.
Mindig azon csodálkozok, hogy azok az egyletek, akiknek Németországban nem valami jó hírük van, pl. nevezett üzletláncok, de még a Krisnások is, micsoda sikerre tudnak szert tenni kishazánkban. Minden bizonnyal megtalálták azt a mézesmadzagos kommunikációt és intézkedéseket, amivel Mo-n meg tudják szólítani az embereket.

"a többség még mindig a saját tulajdonának tekinti a munkavállalót" Ez a meglátásod is nagyon találó. Egyszer akartam jelentkezni egy állásra, amihez adtak egy idióta kérdőívet, amit előtte ki kellett tölteni. Már nagyon bánom, hogy nem másoltam le, meg a válaszaimat sem, de arra határozottan emlékszek, hogy az egyik kérdésre azt válaszoltam, hogy nem magamat, hanem a munkaerőmet kívánom eladni. Ez nagyon kiverhette náluk a biztosítékot.

tanato 2018.01.06. 13:05:53

@komisz_kölök: Nem kételkedem a német statisztikában.Én a magyar statisztikát nem szeretem,mert pl. ez a kérdés tabu,Olyan mint ha nem létezne MO.-on etnikai megoszlás a bűnözésben.SZőnyeg alá söpörjük,hátha abból nem lesz baj.Pedig lesz,egy probléma elhallgatása még sosem oldotta meg a problémát.
Viszont ennek ellenére szidjuk a németeket pl. hogy milyen hülyék ezügyben.Ez nem tetszik.

Csodabogár 2018.01.06. 13:08:47

@Arthamyr: Fitetős egészségügy remekül működik, csak hát fizetni kell érte.

Golf2 2018.01.06. 13:10:59

@Arthamyr: "Amúgy"... Emígy meg látszik hogy nem Magyarországon élsz. Nagyon nem vagy képben.

Golf2 2018.01.06. 13:12:46

@tanato: Te vagy a legtárgyilagosabb+1.

Arthamyr 2018.01.06. 13:20:23

@Csodabogár: Magyarországon? Teljes körű (tehát nemcsak pár részterület, hanem minden)? Megfizethető? Ugyan már... Lehet, hogy te havi 10k euro nyugdíjat kapsz külföldről, de a magyar emberek jellemzően havi 1k körül vagy alatt élnek...
Másrészt van pl. Magyarországon teljes körű privát kezelés daganatos betegségekre? Az összes, tb. által úgy-ahogy biztosított kezelés elérhető magánkórházakban? Tudtommal nem. Az, hogy van privát háziorvos, ahol nem kell sorbanállni, meg diagnosztizál, nem sokat ér, ha utána ugyanabba a rendszerbe kerülsz be, mint a tb-sek, vagy mehetsz külföldre, iszonyat drágán. Tudtommal pont a legnagyobb bajokat nem kezelik magánkórházakban (inkább jövedelmező részterületeket vesznek ki), de ha valaki belinkeli a kórházat, ahol igen, megköszönöm.

Arthamyr 2018.01.06. 13:22:19

@Golf2: És annak mi köze ahhoz, amit mondtam? Mit látnék máshogy (és főleg jobban) attól, hogy Magyarországon élnék?

Golf2 2018.01.06. 13:28:38

@geegee: Nem volt elég durva a tavalyi tél,ki a francnak hiányzik a -20 , jó ez a +10.

tanato 2018.01.06. 13:28:39

@Golf2: KÖSZI ,MI egy ívásóak vagyunk majdnem pöccre egyidősek is.Ja és itthon vagyunk.

tanato 2018.01.06. 13:29:54

@Arthamyr: Nincs magánkórház/egy volt csak a TElki/de ő is megbukott fizetőképes kereslet híján.

tanato 2018.01.06. 13:31:04

@vándor madár: Köszi a linket.Egyébiránt a roma kérdés egész régiónkat érinti nem hungarikum,csak a szőnyeg alá söprése a hungarikum.

Golf2 2018.01.06. 13:31:06

@Arthamyr: Sokkal rosszabb a helyzet mint látod.

tanato 2018.01.06. 13:32:47

@Arthamyr: Egy kicsit tényleg érződik hogy nem itthon élsz.Nem tudom hol élsz,de valószínűleg olyan országban ahová behívnak munkaerőt szegényebb országokból/vagy becsalogatnak magasabb bérért/

tanato 2018.01.06. 13:33:33

@Arthamyr: Én ebből érzem ki hogy nem itthon vagy.

wuaaa 2018.01.06. 13:39:36

Értem én, hogy valamiről írni kell, de remélem nem az új idei trend lesz, hogy már a bevezetőben politikusok nevét olvashatjuk.

tanato 2018.01.06. 13:57:11

Most megyek itthonról,este még benézek,remélem addig születik még egy rahedli hozzászólás.

DieNanny CH 2018.01.06. 14:14:40

Az én elvándorlásomért nem OV a felelős. Viszont a jelenlegi helyzet riaszt vissza attól, hogy hazaköltözzek.

komisz_kölök 2018.01.06. 14:34:02

@tanato: igazad van. Viszont amiert a nemeteket hülyenek lehet nezni az az, hogy ök maguknak generaltak a problemat, a bevandorlas eszetlen tamogatasaval. Nematorszagban par evtized alatt sikerult etnikai problemat osszehozni, ami a magyaroknak evszazadokba kerult. Plusz a nemetek a bevandorlas megallitasaval, illetve a kepzettseg alapu bevandorlasi rendszerrel meg tudnak allitani a bajt. Masreszt ne felejtsuk el, hol mennyi penz van a problema kezelesere.

Buchhalter 2018.01.06. 14:48:59

@Arthamyr: egyet ertenek veled a fizetos egeszsegugyel,de tapasztaltam,hogy az ott dolgozok mind szakmailag mind emberilge meg tragyabbak mint az allami helyeken.Mo messze van meg a minosegi fizetos eutol.Talan kene egy jo nagy pofon az egesz orszagnak ,hogy mindenki el gondolkodjon.A fizetesek lehet emelkedtek egy kicsit ,de az elszallt lakas araktol nagyon messze vannak.Sokszor ezert nem talalnak munkaerot Budapesten es a felkapottabb megye szekhelyeken.

Mrs. Clayton 2018.01.06. 14:57:27

@libslobsi fuszal: kuldenek kiengesztelos kepet, de olyan lassu a netem, h holnapra se toltodne fel. Minden esetre 28 fok kellemes napsutes a Dominikai Koztarsasagtol delre, feluton Guadalupe fele.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 15:23:25

@Golf2: Haha, mi abból se kaptunk semmit... :D
Itt Stoki mellett tavaly se volt hidegebb,mint mínusz pár fok...
Röhejes volt, de Észak-Norvégiában melegebb volt, mint Isztambulban. :D

Arthamyr 2018.01.06. 15:35:11

@tanato: Ez így van, csak nem értem, mi a jelentősége?

Arthamyr 2018.01.06. 15:36:45

@Golf2: Mármint minek a helyzete?

rainy_day_coffee 2018.01.06. 15:39:50

@geegee: En Marylandben elek, messzebb a parttol. Itt csak par centi ho hullott, de rohadek hideg van ket hete kb. A parthoz kozelebb tenyleg eleg gaz a helyzet.

inteligencs elenzeki 2018.01.06. 15:40:02

"2011. május elsején Németország és Ausztria megnyitotta a munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott országok előtt."

Ennyi, és nem több.

Ha ott 5-10 szeres pénzt lehet szakítani, hülye lenne nem kimenni.

Ha most mondjuk 20 %-al megemelnék a közalkalmazottak fizuját, az segítene ? Ha az orvosnak az alap bére megemelkedne 20 %-al az segítene ? Túl azon hogy a költségvetési kiadásokat jól felnyomná ?

Nyilván van persze olyan is, aki valamilyen emocionális okból (pl. gyűlöli Orbánt) ment ki, de ezeknek a száma szerintem 100 ból 2 már aki tényleg frankón azért tiplizett innen.
Ill. aki itt úgy nyilatkozik, hogy ő bizony Orbán miatt ment ki, tegye a szívére a kezét, akkor is kiment volna ha itt a kinti fizut kapná ? Vagy annak többszörösét ?

gsc 2018.01.06. 15:40:15

20 éve kinnt élek és dolgozom immár a harmadik országban. Körülbelül 10 évvel ezelőtt mutatkoztak Magyarország olyan mértékű hanyatlásának jelei hogy én valószínűleg már soha nem fogok hazajönni. Az elmúlt 25 év kormányai hibát hibára halmoztak, a gondok messze a mostani kormány előtt kezdődtek, de az utóbbi 8 évben a hanyatlás exponenciálisan gyorsul. Különösen szomorú, hogy a Fidesz lenne az egyetlen aki képes lenne az országot jó irányba vinni. Sajnos másra koncentrálnak.
A kivándorlásnak társadalmi okai is vannak, a gazdaság instabilitása miatti türelmetlenség irigységbe, ellenségeskedésbe, bizalmatlanságba, újabban idegengyűlöletbe torkollik. Ilyen mindennapos konfliktusok stabilabb országokban nem igazán léteznek, vagy ha igen, akkor felnőtt módjára kezelik őket. Tisztelet a kivételnek (igenis vannak jó emberek) de a magyar társadalomnak sokat kellene tanulnia hogy európainak elismerjék. A magyarországi mérgezett légkör egyszerűen fárasztó. Ehhez adódik a jogi stabilitás teljes hiánya, a lehetetlen túlbonyolított és gyanakvó ügyintézés, hanyatló egészségügy ami egyszerűen sokkol, butuló oktatás és modern szaktudás katasztrofálisan alacsony szintje, az árakhoz képest alacsony bérek. Aki pedig azt mondja hogy kinnt könnyű annak elmondom hogy soha nem dolgoztattak ilyen keményen mint nyugaton, magasak az elvárások, és igen, ha megvan a teljesítmény, a bérek is. Amit itt nem tolerálnak az, ha valaki aki szakembernek vallja magát hibát hibára halmoz.

Andy73 2018.01.06. 15:40:31

"nekem az a tanulság, hogy sem a határátkelés, sem a hazatérés nem feltétlenül végleges döntés, az emberek mozognak városok, országok között, és ezzel nincs is különösebb baj."

Igen, ezzel egyetértek. Baj csak akkor van, legalábbis a magyar demográfiai helyzet szempontjából, ha a határátkelés végleges.

"A helyzet ugyanis úgy áll, hogy miként azt sem lehet mérni, mennyien mennek el, az sem látszik, mennyien tértek vissza."

De ha ezt nem lehet mérni, akkor azt még kevésbé, hogy hány határátkelő döntése végleges. Márcsak azért sem, mert ezt sokszor ők sem tudják, illetve időközben meggondolhatják magukat.

Éppen ezért a felelősség kérdése sem egyértelmű. Alapvetően mindenki a saját életéért felelős, a körülmények és a kormányok csak részben. Sőt, a motivációk is változhatnak. Lehet, hogy az egyik kormány alatt menekül valaki, a másik alatt pedig csak "kalandvágyból" megy el - mások pedig esetleg éppen fordítva.

inteligencs elenzeki 2018.01.06. 15:40:37

Ja, azért az jelezni kellett volna, hogy csak ballibsi kommenteket fogadtok

mh1973 2018.01.06. 15:40:52

Mivel a nagy jólétben 100e-k pucoltak ki 2010 óta, mivel 2017-ben több mint 1500-zal kevesebb gyerek született, így nincs miről beszélni, megbuktak a nari fattyak!

midnightcoder2 2018.01.06. 15:41:19

@komisz_kölök: Pontosan. És Orbánnak azért sikeres a "gyűlöletkeltő" kampánya - ami amúgy nem kelt gyűlöletet, nem kell nekem ahhoz gyűlölnöm valakit ahhoz, hogy ne akarjak egy országban élni vele - mert mi ezt a dolgot már megtapasztaltuk.

Ezzel szemben Nyugat-Európa - legalábbis az elit - eddig kb. annyit érzékelt a multikultiból, hogy a néger szolga behozta a teát.

midnightcoder2 2018.01.06. 15:41:20

@Buchhalter: Mondjuk a lakás árak kb. máshol is hasonlóan alakulnak a fizuhoz képest. Az aki kimegy Londonba mosogatni, elég sokára lesz háztulajdonos arrafelé. Ha 25 évesen mész ki mint szoftverfejlesztő, akkor talán idővel eléred ezt, de nem hiszem hogy sokkal hamarabb mint idehaza.

Arthamyr 2018.01.06. 15:43:46

@Buchhalter: Én nem érzem magam feljogosítva, hogy azok emberi tulajdonságairól negatívan nyilatkozzak ilyen általánosítva, akik szarér'-húgyér' szedik ki mások alól a szart, vagy egyéb, nem túl vonzó, elég megterhelő, de nagyon fontos munkát végeznek. De ha igazad is van, nem lenne benne semmi meglepő, tekintve a kínált fizetéseket, a karrierlehetőséget, a foglalkoztató nem nagyon válogathat... Sőt, azok a szerencsétlen egészségügyi dolgozók, akik lelkiismeretesen és jól teszik a dolgukat ebben a kilátástalan helyzetben, éppen hogy rendkívüli emberi tulajdonságukat bizonyítják.

Arthamyr 2018.01.06. 15:45:44

@midnightcoder2: Ha 25 évesen kimész, mint szoftverfejlesztő, elég hamar háztulajdonos lehetsz, miután visszamész, jóval hamarabb, mintha otthon maradtál volna szoftverfejlesztő.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 15:45:52

Egy érdekes cikk:

index.hu/tudomany/tortenelem/2018/01/06/negyven_eve_erkezett_vissza_a_korona_magyarorszagra/

Vajon az Usa miért kezelte bármennyire is kiemelten egy kis, jelentéktelen, háborús vesztes káeurópai ország koronáját vajon?
Más káeurópai országokban nem volt ilyesmi, hogy az államiságot jelképező, történelmi jelentőségű ereklyéket ( ha nem is pont korona, de biztos vannak, voltak ilyenek máshol is, mondjuk a román királynak lehetett ilyesmije, vagy esetleg a lengyeleknél, baltiaknál valami...) rábízzák egy, a szovjetekétől eltérő, harmadik országra?
Hmm...

puhacica 2018.01.06. 15:51:31

@Arthamyr: na ugye. :)

@Mrs. Clayton: koszi, el tudom kepzelni. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 15:52:23

@tanato: a robert károly magánkorház és a dunamedical center azok nem magánkorházak már? Az itteni mütétem után néztem az áraikat, alig voltak kevesebb, mint itteni árak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 15:55:43

@rainy_day_coffee: Aham, köszönöm az infókat, nyomjon más is, saját beszámolók, sőt, képek is jöhetnek.
Amin meghasonultam, hogy Floridát is említették a hírekben, hogy volt valamennyi kis hó.Azt a délkört átvetítve keletre már nem is Európát kapjuk, hanem a Szahara északi részét...Na az már tényleg kemény lehet...
:-oooo
Itt meg tőlünk (Stockholm mellől) fel fog kelleni menni még minimum vagy 6-800 km-t, hogy rendes téllel, hóval, faggyal találkozzunk.
Ami már Izland, meg Alaszka magassága, átvetítve.
Beszarásss.
:-o

midnightcoder2 2018.01.06. 15:58:36

@tanato: "De a negatív részét a gazdagabb államok is csak a szegényebb országokból való munkaerő behívással/többek közt tőlünk/tudják valemelyest mérsékelni/na nem megszüntetni persze/saját erőből nekik sem megy."

Ja. Ráadásul mi pont egy olyan ország vagyunk, ami csak a munkaerő eladásából tud megélni. Itt nincsenek természeti erőforrások, nincs turistacsalogató vidék, tengerpart, ráadásul nincs hazai tőke sem. Ergo, a legértékesebb munkaerő távozása rövid-közép távon nekünk annyira nagyon nem jó.

Hosszú távon viszont szerintem errefelé elég kevés embernek lesz munkája. Egyrészt a robotizáció miatt, másrészt mert a legtöbb melóhely Ázsiába költözik. Nincs sok értelme innen Kínába szolgáltatni, pláne ha helyben is van ehhez jól képzett munkaerő.

midnightcoder2 2018.01.06. 15:58:41

@Arthamyr: Szerintem pont az a baj a rendszerrel, hogy túlzottan az egészségügyi dolgozók lelkiismeretességére épít. Ami klassz dolog, csak megfizetni sem ártana őket, mert a fiatalok már nem fogják ezt a pályát választani. Ez viszont szerintem a jelenlegi struktúrában nem fog menni. Ehhez privatizálni kellene az intézményeket, versenyeztetni őket, és akkor az egyes cégek vezetői egyebek között abban is érdekeltek lennének, hogy egyrészt megtartsák a jó munkaerőt, másrészt hogy biztosítsák a hatékony munkavégzés feltételeit.

midnightcoder2 2018.01.06. 15:58:50

@Arthamyr: Na ja, de én nem úgy értettem, hanem úgy hogy kimész Londonba mint magyar szoftverfejlesztő egy szál gatyában, és úgy mennyi idő múlva teszel szert mondjuk London belvárosában egy lakásra a londoni szoftverfejlesztői fizudból. Az itteni lakást persze hogy gyorsan összehozod. De ha valóban jó vagy, akkor szerintem hamarabb összehozol egy pesti lakást a pesti fizudból mint egy londonit az ottaniból.

inteligencs elenzeki 2018.01.06. 15:58:57

@DieNanny CH:

"Az én elvándorlásomért nem OV a felelős. Viszont a jelenlegi helyzet riaszt vissza attól, hogy hazaköltözzek."

Tökéletesen megértelek.

Jelenlegi helyzet, a kinti béred töredékét kapnád itthon.

Arthamyr 2018.01.06. 15:59:28

@libslobsi fuszal: Én biztos örülnék neki, mindenképpen kiváncsi lennék, ki kezdene először magyarországozni. :) Elég sok dolgot ki kellene venni az összes határátkelős posztból (a legtöbb ugyanis leírja, hogy mi változott kiköltözéskor), kb. csak az utazósok maradnának meg. :) Nehezebb lenne minden napra posztot szerezni, és sokkal kevesebb hozzászólás is lenne, elmaradna a végtelen vita. :)

captaing (törölt) 2018.01.06. 15:59:40

Az elvandorlas okai:
- A Magyar emberek akik megszavaztak az EU csatlakozast es ezaltal a szabad munkaeroaramlast
- A kotelezo erettsegi 1 nyelvbol
- Az internet, ami altal 1-2 honap alatt talal maganak allast ma az EUban barki

Viszont a cim mar maga egy provokacio, mivel a "felelos" szo negativ ertelmet ad az elvandorlasnak, ugyanakkor az elvandorlas pozitiv, mindenki jol jar. Aki kimegy nyilvan csak akkor megy, ha jol jar, aki meg itthon marad annak meg a kisebb kinalat miatt tobbet er a munkaja. Ez a folyamat addig tart, amig ki nem egyenlitodnek a berek. (De nem szabad erolteti szvsz "berunios" marhasagokkal,)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.06. 16:00:25

@gsc: +32541354
Ezt értettem én is az első kommentemben, nagyjából.
Csak a gyanakvó ügyintézéshez szólva, talán sehol nincs még egy olyan ország, ahol a polgárok és az állami vezetés ennyire első számú ellenségei volnának egymásnak...

vándor madár 2018.01.06. 16:00:52

@tanato: "csak a szőnyeg alá söprése a hungarikum"

Én ebben nem vagyok biztos. Az EU nagy ludas. Nyugaton elenyésző számu cigányság él, ezért nem ismerik el a Kelet-európaiak problémáit e téren. Meg ha elismernék, az sokba kerülne. Ugyan olyan magyar útlevelük van, mint neked, tehát magyarok. Aki ezt a témát fel meri hozni, az rögtön rasszista. Azért csak valami okának kell lenni, hogy nem sikerült nekik kb. 500 éven át egyik európai társadalomba sem beilleszkedni. Nyilván vannak kivételek, de úgy en bloc azért nagy bajok vannak.

Csodabogár 2018.01.06. 16:07:26

@Arthamyr: Sajnos az egyetlen magán kórház csődbe ment. Gondolom a honfitársaim inkább dugdossák a borítékokat, mint fizetnek számlára. Ez tény. De azért amit kell meg lehet oldani privátban. Az más kérdés, hogy spec. a daganatok kezelése iszonyat pénzbe kerül és azt talán kevesen fizetnék meg.
A privát biztosítót se hiszem, hogy megfizetnék, én most hagytam abba az enyémet, mert már számomra is megfizethetetlen volt. Ha azt mondom, hogy évente 2600 Eurot emeltek, akkor elképzelheted mibe került az alap. Az egész világon az van, hogy tisztességes és jó egészségügyi ellátás pénzbe kerül. Itthon vannak remek szakorvosok és semmi baj nincs, amig nem kell befeküdni valahova. De mint hallottam már több kórháznak van valami extra ellátása, ahol egy ágyas szobát kapsz napi 30 ezerért.

Arthamyr 2018.01.06. 16:07:31

@midnightcoder2: "De ha valóban jó vagy, akkor szerintem hamarabb összehozol egy pesti lakást a pesti fizudból mint egy londonit az ottaniból. " - Ez lehet, hogy igaz, nem vitatom, de az a "hamarabb" is elég sokáig tart.
És az is egy teljesen működő lehetőség, hogy kiköltözöl, megszeded magad, aztán visszaköltözöl (vagy máshova, ahol olcsó), és anyagilag ez éri meg legjobban, valamint (szerintem) szakmailag is megéri, egyszerűen nagyobb itt a választék a munkában, több a jobb projekt. Ezzel a "hamarabbat" le lehet felezni, harmadolni, ami egyáltalán nem lebecsülendő dolog.

Arthamyr 2018.01.06. 16:12:08

@Csodabogár: "De mint hallottam már több kórháznak van valami extra ellátása, ahol egy ágyas szobát kapsz napi 30 ezerért. " - Ilyen van, de ettől még ugyanabban a rendszerben vagy, ugyanazokat a sorokat kell végigvárnod, és nem igazán vagy priorizálva csak azért, mert fizetsz (persze pl. egy MRI-t is megcsinálnak soron kívül, ha kifizeted). Ez nem magán egészségügy, Magyarországon az tudtommal nem igazán van. Pont a befekvés a lényeg, amikor nagy a baj, be kell feküdni.

élhetetlen 2018.01.06. 16:16:22

@Golf2: „jó ez a +10”. Épp Geegeevel beszéltük meg tegnap. hogy nem annyira jó. Rügyeznek a gyümölcsfák, és februárban, márciusban úgy elfagyhatnak, hogy nem lesz termés jövőre. (Ezt még a nyolcadik emeleti lakásomban is így látom, bár soha nem gazdálkodtam).

Duplaxiii 2018.01.06. 16:16:40

Egy alap társdalmi és több évtizedre visszanyúló, jellemzően emberi, szociológiai problémát miért kell aktuálpolitikai szemüveggel nézni? Miért kell azt a saját elvek erősítésére felhasználni?
Aki orbánt "gyanusítja", az egyszerűen ostoba! Egyszerűen nem ismeri a közelmúlt történelmi eseményeit, nincs tisztában jelenünk és közelmúltunk népesség-adatainkkal, azon folyamatával, és ez ráadásul az egész világra érvényes napjainkban.
Utoljára és egyedüliként anno antallllljózsinak lett volna esélye a folyamatok helyes irányba fordítására, csak ugye neki a jöttében mentés horthys múltbaforduló hősbüszkemagyar filozófiája jobb volt az akkor negatívnak tűnő lengyel-mintánál.
Műzeumigazgató ugyanúgy elutasított mindent, ahogy anno a kommunisták is visszautasították a Marshall-tervet.
A 28 éves folyamatos leépülés, kiürülés és a globalizált világnak önként vállalt jobbágyfarm létrehozás persze hogy alapból az elvándorlásra ad "utasítást" a még megfelelő életkorú és képzett magyaroknak.
A csúti abban hibás, hogy ha már ezt a mindenkivelösszeveszünk és a szovjetek gyarmataakarunklenni politikával álcázott korrupcióját felhasznáhatta volna úgy is, hogy a II.Kádár lehetett volna és 50 évig uralkodhatna.
Mert egy satidon ára elkölthető úgy is, hogy szintén sport, szintén lopás, szintén a haverok kapnak melót - és a nép is tapsol.
Akkor lenne egy szegény,de működő országunk és a működő vállalkozói szféra azért felszívhatna sok most kivándorlót.
.
Ja és NE CENZÚRÁZZ!

Visceroid 2018.01.06. 16:16:46

@Vánnyadt Ványadtovics: "Magyarország, és Orbán Viktor gyűlölete"

Anyád! Ezért is gyűlölöm a fideszeseket, mert "magyar" csak fideszes lehet. Szemetek!

midnightcoder2 2018.01.06. 16:17:03

@geegee: "talán sehol nincs még egy olyan ország, ahol a polgárok és az állami vezetés ennyire első számú ellenségei volnának egymásnak"

Azért sehol nincs még egy ország, ahol ennek ekkora hagyománya lenne. Nekünk ugye ott volt a Kádár-rendszer ahol az átlagpolgár utálta ugyan a szovjet hadsereg által a nyakukra ültetett kommunistákat, de mivel ez volt, hát próbált boldogulni a rendszerben úgy ahogy lehetett. Ügyeskedéssel, kenőpénzzel, kisebb-nagyobb csalásokkal (Pl. amikor a polgár kiment Bécsbe a fél rokonság valutakeretével).

Arthamyr 2018.01.06. 16:18:04

@midnightcoder2: Igen, bár én már egy hibrid rendszerrel is kibékülnék: aki nem fizet, kapja ami jut, ahogy most is, aki fizet pluszba (a tb-jét felhasználva), jobbat kap. Ha full magán rendszer van, akkor nagyon rá kell lépni a biztosítók tökére/állami konkurenciával le kell nyomni az áraikat, egyébként az lesz, ami pl. az USA-ban van, vagy még rosszabb: a biztosítók kimazsolázgatják, akivel/amivel jól jár, és nem lesz jó lefedettség.

Határátkelő 2018.01.06. 16:26:10

Nagyjából háromezredszer is leírom: előmoderáció van, ami azzal jár, hogy elfordulhat, egyes kommentek később jelennek meg.

@Comte de Gippaud: Azért a tisztánlátás végett jelezzük, minden kommented megjelent eddig.

@Duplaxiii: Az értelmes beszélgetés fenntartása érdekében szükség van az előmoderációra.

Határátkelő 2018.01.06. 16:29:24

@rainy_day_coffee: @geegee: Ez jó ötlet, tényleg jöhetnek! :)

élhetetlen 2018.01.06. 16:29:56

@kisrumpf: „De miatta/tuk nemnegyunk vissza.”. Ott a pont nálad. Kicsit lehet, hogy hosszú leszek, bocs. Az unokahúgom tíz éve ment ki egy pályázattal Angliába, alapdiploma ott, most már a mesterképzés is megvolt, jó állása van, és talán megtalálta a párját. Semmi muszlim, mindkettő elkötelezett keresztény, az lány római katolikus, a másik baptista, de itt csak annyi a különbség, hogy az egyiket gyerekkorban keresztelik, a másikat 18 éves korában. De a srác fekete. Most ősszel eljöttek, a srácnak tetszett az itthoni környezet, akár eljönne Magyarországra. Rendezvényszervező, akár meg is élhetne itt is. Hogyan mondjam meg neki, hogy nem jó ötlet, mert szétverhetik az utcán, mert más a bőrszíne, ahogy rendőrt hívnak egy turista csoportra, mert arabok, ahogy megtámadnak egy panzióst, mert vendégül látna pár ellenőrzött, védelemre jogosult menekült gyereket? Hogyan mondjam meg, hogy a gyerekeiket hogyan kezeli majd a minden idegen ellen évekig uszított tömeg?

midnightcoder2 2018.01.06. 16:59:06

@élhetetlen: Azért idehaza nemigen él meg annyira egy rendezvényszervező sem mint az angoloknál. És elég sok néger mászkál itt is, én hetente látok egyet-kettőt, és ehhez képest viszonylag keveset vernek agyon.

midnightcoder2 2018.01.06. 16:59:16

@Arthamyr: A biztosítókat nem szabad privatizálni, az intézményeket viszont kell(ene). Egy betegbiztosító - legalábbis, ha nem dobjuk ki a szolidaritási elvet a fenébe mint az amcsik - soha nem fog versenyezni. Azért nem, mert akik igazán igénybe veszik, azok az idősebbek, akik viszont érdemben be tudnak fizetni, azok a fiatalabbak. Ráadásul, ha egy piacon csak kevés versenyző van, azok akkor is kartellezni fognak, ha az ég leszakad, különösen a világnak ezen a sarkán.

Buchhalter 2018.01.06. 17:04:49

@élhetetlen: ezzel valahogy nem tudok egyet erteni.Senki se bantana a neger sracot.De hogy allast se kapna ezzel a vegzetséeggel az nagyon valoszinu.Gondolom alapbol nem beszel magyarul tehat a vegzetsege Mo-n sennit se er.

Bolshevik 2018.01.06. 17:38:59

Tizenöt éve: Éljen van az EU, a nagyszerű MSZP bevitt minket Európába, végre vállalhatok külföldön munkát, cukrászda Bécsben, jövök!

Ma: Ki a felelős az elvándorlásért? Hát Orbán Viktor! Ki hitte volna hogy ötször annyi fizetésért kimennek dolgozni az emberek? Én biztosan nem!

Brix 2018.01.06. 17:39:20

Magyarorszàgban az a különleges, hogy sajàtos , egykultúràjú, egzotikus, ritka nyelven beszélő ország, Európa közepén. Nem véletlenül növekszik a turizmus robbanàsszerűen: a nyugatiak odàig vannak az orszàgért. Úgy is lehetne fogalmazni: soha nem volt ekkora nemzetközi renoménk, az elmúlt néhàny szàz évben. A reneszànszunkat éljük... De, hasonló a helyzet egesz Közép- Európàban...Az igazi "old Europe" itt van, ami meg kell őrizzünk bàrmi àron. Ehhez nem kellenek csóró, fejlődő orszàgokbeli migrànsok. " Elit" orszàg épül, a jómódúaknak....A konklúzóm az, hogy jöjjön haza mindenki, és élje àt mostani fejlődő és optimista orszàg mindennapjait. Normàlis szakmàval màr itthon is lehet keresni , és nem mellesleg: magyarként , magyarok közt élhetünk!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 17:39:52

@Csodabogár: akkor teged is megkerdezlek, hogy a Dunamedical center es a Robert Karoly magankorhaz micsoda. Igy kerestem korhazakat, ar-osszehasonlitas vegett, tavaly, s ezek jottek fel. Ezek nrkem full magankorhazaknak tunnek...

Arthamyr 2018.01.06. 17:41:33

@midnightcoder2: A lényeg az lenne, hogy aki fiatal, az befizet, a pénzét befektetik, hogy megtartsa az értékét, és belőle őt ellátják.
Nem az, hogy az ő befizetéseiből ellátják, aki most öreg, és a későbbi generáció meg őt látja el. Mert így erősen függővé tesszük az idősebb generációt a fiatalabbtól, míg a fiatalokat az idősek szolgálójává, beépítjük a rendszerbe a korfa-függőséget, amit Tanato leírt korábban (még jobban, mert indirekt módon ezen dolgok elkerülhetetlenül léteznek), másrészt az egyéni teljesítménybeli eltérés sem érvényesül és nincs választási lehetőség sem. Ez a szar működés jól látszik a mostani egészségügyben.

A váltás a mostani rendszerről az önellátóbb és fenntarthatóbb fele sajnos nem végezhető el fájdalommentesen.

Hari Seldon 2 2018.01.06. 17:50:23

@Gerusz:
Igen, ez is szempont lehet. (Mondjuk például nálunk az volt.) De nem hiszem, hogy sokaknál.

Arthamyr 2018.01.06. 18:06:56

@kisrumpf: Érdeklődve megnéztem a Duna Medical Centert árlistáját. Rengeteg opcionális, életminőség javító illetve esztétikai beavatkozás van a listájukon, nekem ez tipikusan a "jövedelmező részterületeket" kivevő kórháznak tűnik.
Kulturált körülmények közt, minőségi szolgáltatást nyújtva elvégeznek kis kockázatú rutindolgokat, jövedelmezően.

A másikat nem néztem meg mondjuk, de a tippem az, hogy ott is elsősorban az ott dolgozók helyzete javul (ami persze jó), nem az ellátás. Ezzel semmi gond nincsen, de ez inkább szolgáltató szektor, és amikor igazán nagy a baj, nem tudsz hozzájuk fordulni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 18:07:29

@élhetetlen: ismerősi körből indulok ki, bántani nem bántanák, de kapna egy-két bajusz alatt (vagy nem is annyira alatta) elmormolt megjegyzést.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 18:09:21

@Arthamyr: akkor konrétan az _a_ magánkórház, amelyik a daganatos (rizikós) betegségek kezelését is felvállalja, árlistával stb?

Csodabogár 2018.01.06. 18:11:15

@kisrumpf: A Robert Károly valóban magánkórház, nem tudom mekkora. A Dunamedical tudomásom szerint csak egynapos műtéteket vállal, mert a bent fekvős részlege még nem kész. Van még a Dr. Rose magánkórház, ott operálták pl. a térdemet. Azt hiszem csak ortopédia, szülészet és plasztikai sebészet van, legalább is én ezeket láttam ott.
Ambuláns ellátás sok magánintézményben van, sokkal modernebb berendezésekkel, mint bármelyik állami rendelő. Nem kell várni, időpontot kapsz 1-2 napon belül. Jóformán minden elképzelhető orvosi szakma jelen van.

Arthamyr 2018.01.06. 18:16:30

@kisrumpf: Teljesen mindegy, mit nevezünk kórháznak, nyilván lehet ezt is annak nevezni, különben már kikezdték volna. Csak ettől nem lesz lényegesen jobb az egészségügyi szolgáltatás az országban.
Valószínű, hogy előbb-utóbb leszek súlyosan beteg, viszont nem tartom valószínűnek, hogy ezek a kórházak tudni fognak kezelni, hiába virítok egy zsák pénzt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 18:17:12

@Csodabogár: á, megvan, a Dr. Rose, azt is néztem... Lekopogom, nem szorultam rá, csak megnéztem, miért mennyit kérnek, drágábbak-e, olcsóbbak-e mint az írek. De nem ugrott be a neve... Lényeg, hogy van. köszönöm.

Bolshevik 2018.01.06. 18:17:59

A cikk rövid kivonata pedig:

- Bár a magyar elvándorlás nem kiugró a térségben
- Bár bevándorlás is van, ami nagyobb mint a kivándorlás (sokszor linkeltem már)
- Bár a kivándorlást remekül magyarázza pl. a bérkülönbség, a 2011 óta nyitott piacok, a kiépült külföldi kapcsolatok
- Azé' orbánahibás!

Baszki, ki más tudna a hibás lenni? Nem tudhat Kis Géza lenni a hibás, mert nem ő vezeti az országot, de ez nem azt jelenti b+ hogy akkor Kis Géza sokkal jobban vezetné az országot, hiszen lám, a kivándorlás nem az ő hibája...

élhetetlen 2018.01.06. 18:18:05

@Buchhalter: Hát, lehet hogy csak én olvasom túl sokszor a híreket, és a blogokat. Voltak itt már olyan esetek, mikor megverték a félvér srácot, mert a fehér barátnőjével volt, pesze a nőt is, mert „szóba állt” egy nem fehérrel. Az anyás blogokban meg olvashatsz olyat, hogy a játszótéren a fehér kislány nem áll szóba a félvérrel, mert az apja azt mondta, hogy a sötét bőrűek buták. A rendezvényszervezők meg nem egyértelműen állásra pályáznak, hanem megbízásokra. És nem hiszem, hogy ahhoz, hogy idehozzon valakit egy koncertre külföldről, ahhoz a magyar nyelvtudás szükséges, többet érhet az anyanyelvi angol nyelvtudása egy tárgyalásnál. És, ha két rendezvény szervezésében hatékonyan tud részt venni, legyen az mambó táncverseny, vagy kórusfesztivál, utána már megkeresik. Lehet, hogy kicsit elnézted a valóságot.

Bolshevik 2018.01.06. 18:18:17

@kisrumpf: "De miatta/tuk nemnegyunk vissza. Amig nem valtozik az orszag az elonyere, nem lesz elheto, addig nem is."

=

"az országot majd ha azok, akik otthon maradtak az elszaladás helyett, majd megcsinálták jóra, akkor majd visszamegyek és beleülök a készbe, pont ugyanúgy, ahogy a másik irányba is megtettem".

Netuddki. 2018.01.06. 18:18:28

Miközben a magyar fizetések a béka segge alatt vannak, az adók meg EU bajnokok, ez a tetves tolvaj fidesz kormány ész nélkül szórja a közpénzt mindenféle fasságokra. Egyre többször teszem fel magamnak a kérdést, hogy hülye vagyok "ezeknek" dolgozni? Miközben a saját fizetésemből nem jövök ki? Pedig nem keresek keveset, de még így is 3-5-öd részét mint tőlünk nyugatabbra kereshetnék.
Ha így folytatja az ország népe, és ostobaságból újra megválasztják, vagy csalással hatalomban maradnak ezek a tolvaj tetvek, akkor én is komolyabban elgondolkozom azon, talán más országban kéne kamatoztatni a tudásomat.

Határátkelő 2018.01.06. 18:19:31

@Bolshevik: Hát igen, nehéz leírt szöveget értelmezni, neked sem sikerült. Talán majd legközelebb.

Arthamyr 2018.01.06. 18:19:46

@kisrumpf: Igazából az lenne jó, ha olyan ellátást kaphatnánk, mint mondjuk egy világsztár sportoló, nyomott áron. :) Ezzel nem azt mondom, hogy olcsó legyen, lehet drága, elvégre az életünkről van szó, de ne legyen a verseny hiányából adódó prémium árazása.

gabors 2018.01.06. 18:23:00

@geegee: "Hej, usákiaiak, ez igaz?
Ha igen, akkor engedje meg, hogy asztakurva...
Itt Európában meg lófasse nincs, nem hogy hó."

ezt meg tudom erositeni ... bar sok ho nem volt de a szel miatt van ahol DEREKIG er most eppen a hatsokertben ..a kocsi mellett egeszen a kilincsiig all a ho ...

Ja es most mar 2 hete nem ment fagypont fole ma reggel -15C re ebredtunk ... es mindez New Yorkban kb 30 km keletre City-tol!! ahol ez nem jellemzo ...

Eszakabbra New England-ban meg ennel is rosszabbul jartak

2018.01.06. 18:25:43

En a 2010 utani esemenyek miatt jottem el, kezdve a nyugdijpenzes zsarolgatassal. Programozokent sok gondom nem volt anyagi ertelemben.

Ami vicces, hogy az eggyel elozo (kis) ceg 8 programozojabol 3 an az usaban dolgozunk. Az egyik srac szinten a kormany dolgai miatt sokalt be, a masiknak csak ugy alakult, de ma mar aldja a sorsat, es imad itt lenni.

Nagyon gondolkodtunk amugy, hogy ezt meglepjuk-e, az amugy joval atlag feletti eletszinvonalunk mellett es jo karrier mellett rossz volt azt feladni. Masik oldalrol a szomszedaink tokosebbek voltak, ok azonnal leptek amikor elkezdodott az orulet, plusz akkor meg szokatlan volt, hogy egyre durvabb intezkedeseket hoznak, igy panikhangulat lett urra rajtunk, azt ereztetve, hogy egyszer majd keso lesz.

Nem mondom, hogy nem volt sok pillanat, amikor elbizonytalanodtam, hogy jo otlet volt e, neha meg most is van, maskor meg orulok neki, de az az erzes folyamatos, hogy mekkora hosok vagyunk, hogy kimentettuk a gyerekeket abbol az orszagbol. :)

2018.01.06. 18:26:57

@gabors: nekem izomlazam van a holapatolastol connecticutban :)

2018.01.06. 18:29:12

@gabors: egyebkent vicces, hogy a celziuszt atszamoltam fahrenheitre, hogy megertsem :))

Arthamyr 2018.01.06. 18:29:20

@Határátkelő: "Nyolc év után ezeket egyre nehezebb a 2008-as válsággal és az előző kormánnyal magyarázni, tehát azt gondolom, az Orbán Viktor vezette magyar kormánynak igenis van felelőssége abban, hogy az elvándorlás úgy alakult, ahogy. " - Azt nem értem, hogy ilyenekbe miért kell beleállnotok. Ez egy elég nehezen védhető álláspont, és aláássa a pártatlanság látszatát is (amit persze lehet, hogy leszartok). Ha szuperül kormányoznak sem lett volna lényeges változás.
Amúgy nincs gondom a Fidesz kormány ekézésével, alapvetően helyes tevékenység, csak kár adni a töltetet a Fidesz-trolloknak... :/ A NER-es népség egy mocskos kártékony banda, de nem sok felelőssége van a kivándorlásban, illetve ha van is, ez nehezen bizonyítható kétséget kizáróan.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 18:30:24

@Bolshevik: otthon elég szarul éltem, és itt is végigcsináltam egy gazdasági összeomlást, nincs kedvem többet szívni, igen, vedd így, bele akarok ülni a készbe, bizony. 30+ év munkaviszony után kijár a nyugalom.

gabors 2018.01.06. 18:31:00

@LepesMez: elhiszem en elosztottam tegnap kb fel ora ma mar volt 15 perc de meg van hatra ...

lasd a kepeket a kocsi meg mindig teljesen hoban van a kijarat az utra felig OK ja a jardaval kezdtem mert azert akar buntetnek is 24 ora utan .... :-)

Arthamyr 2018.01.06. 18:31:24

@gabors: Legalább derék elnökötök tovább tagadhatja a globális felmelegedést, és az őt hatalomra juttatók tapsolhatnak neki. ;)

gabors 2018.01.06. 18:32:27

@LepesMez: bocs reggelre 5F volt itt ....

gabors 2018.01.06. 18:35:35

@Arthamyr: Ja a stabil genius ... mit lehet tenni... szerencsere az O gombja NAGYOBB es meg mukodik is :-)

Arthamyr 2018.01.06. 18:37:48

@Bolshevik: Jaj, szegény hősök, akiknek a döntésénél elsődleges szempont az önfeláldozás volt, simán jöhettek volna külföldre, tisztában is voltak vele, hogy sokkal jobb is lett volna nekik és a családjuknak is, de a hazájuk iránti szeretet elkötelezettségük erősebb volt, mint az önfenntartási vágyuk! Még szerencse, hogy kimagasló tehetségüknek teret biztosít Magyarország a kibontakozásra, ezáltal kiemelhetik az országot a Európa középszerűségéből.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 18:40:32

kelen.hu/arak/szolgaltatasaink-arai/#1509361974385-522b5f4b-1d8a

Én ezt a kórházat szoktam látni a buszból, most kíváncsiságból ránéztem az árakra. Hmmm, nem az én pénztárcámhoz igazították.

Annak jól jöhet, aki hazajön látogatóba.

Bolshevik 2018.01.06. 18:42:12

@Határátkelő: Esetleg azt próbáld meg értelmezni, hogy ha egy forma 1-es pilóta szarul vesz be egy kanyart, akkor mennyire jogos azt sugallani, hogy én jobb pilóta vagyok, hiszen én még sose vettem be rosszul kanyart a versenypályán.

tireless treehugger 2018.01.06. 18:42:37

Minden részletében nem ismerem az okokat. Egyik fő ok hogy a nyugati népek sohasem akarták kiterjeszteni a területeiket a kárpát medencére, mindig meghagyták egy ütköző zónának. Aztán kiválóan kihasználták az ebből eredő elvándorlást és a kereskedelmi előnyöket. Többet érünk nekik így mintha asszimilálni kellene.

Ha akartok hallani kényelmetlen dolgokat akkor ideírom: egy humánállatfarmként működünk, a saját kinevelésű vagy ide emigráltakból 1000 éve biztosítjuk a nyugat utánpótlását. Olyan mint egy előszoba nyugatra, ha itt kiemelkedő dolgokat mutatsz akkor bebocsájtást nyersz a sárkány fényességes birodalmába.

Szóval innen nézve a múlt a felelős, az újabb és újabb elvándorlások mindig a megelőzőekből következtek.

A témával közel 30 éve foglakozom, szerintem vannak ennél sokkal kellemetlenebb okok is, kiváncsi vagyok hogy megtaláljátok-e?, egyáltalán én jól látom-e?. Arra ne számítsatok hogy vitába belemegyek, csak figyelek és elgondolkozom.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 18:42:37

@LepesMez: en pontosan emlékszem rá, hol voltam, amikor megjöttek a hírek a nemzeti parkok földterületeiről, s akkor döntöttem el, ha nem muszáj, nem megyek "haza". Aztán lecsendesedett a botrány, de az érzés maradt.

@gabors: állat... Hová fog ez a sok hó elolvadni...

Határátkelő 2018.01.06. 18:48:51

@Arthamyr: Szerintem ez a poszt egyáltalán nem ekézi az Orbán-kormányt. Arról szól, hogy az elvándorlás nagyon nagy százalékban gazdasági törvényszerűség. Ugyanakkor egy 8 éve hatalmon lévő kormánynak van felelőssége, pl. abban, hogy nem sikerült tompítani a munkaerőhiányt, hogy az egészségügy olyan, amilyen, hogy a legjobb ötlet a Gyere haza, fiatal program volt, hogy olyan a hangulat az országban, amilyen. Ha ez a kormány ekézése, akkor nagyon nem ugyanazt a posztot olvastuk.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 18:49:21

A poszthoz én annyit mondanék, hogy szerintem csak elenyésző mennyiségben mennek el az emberek a mostani kormány miatt.

Biztos van, aki azt mondja, hogy na, nekem ebből elég, de sokan egyszerűen azért állnak tovább mert megtehetik és mert sokkal többet fognak máshol keresni.

Vannak szerintem sokan, akik kalandvágyból indulnak el.

Vagy hogy megint a Magyar Exodus t idézzem, az első epizódban két fiatal srác mondja el, hogy ők miért oda mentek tanulni.
Döbbenetes a különbség, a két ország között (Dánia), ha azt nézzük, hogy mennyivel támogatják az ott tanuló diákokat.

hirtv.hu/magyar_exodus/cegalapitas-egy-koronabol-1403196

és itt van az az epizód, amiben az egyik srác édesapja mesél arról, hogy miért engedték el a fiút (vagy fiúkat, ha jól emlékszem testvérek)

hirtv.hu/magyar_exodus/van-aki-hazater-es-van-aki-talan-sosem-fog-2434425

2018.01.06. 18:53:42

@Bredpitt Monika: amikor a parom masodik gyerekkel lett terhes, eldontottuk, hogy magankorhazba jarunk, mert igyis ugyis adni kellett a penzt, akkor adjuk hivatalosan, es akkor legalabb nem neznek gyilkos szemmel a nepkorhazban, hogy elorehivnak.

a felesegem mar rogton az elejen kezdte huzni a szajat, mert rendszeresen varakozni kellett, amikor idopontja volt. Volt, hogy egesz sokat, mert a dokinak valami surgos beesett a szomszed allami korhazban.

aztan ujabb es ujabb koltsegek bukkantak elo a szulessel kapcsolatban, vegul az tette be, hogy ha a megszokott dokit akarjuk szulesnel, akkor is, ha pl ejszaka van (miert is szulne egy no ejszaka...) az meg plusz 100e a dokinak.

szoval kerestunk egy masik dokit a vegen, perkaltunk neki 100e, plusz talan 30e volt a kulon szoba az allami korhazban, es toredekebol megvolt.

egyebkent amikor lehetett, magankorhazba menttunk, de azert erzodott, hogy a dokik neha nem tudtak levetkozni az allami berendezkedest, hogy igazabol "ok tesznek szivesseget", meg ha ket havi nyugdijat hagyunk ott egy egyszeru beavatkozasert, akkor is.

van azert hova fejlodniuk....

vándor madár 2018.01.06. 18:54:01

@kisrumpf: Az a magánkórház, amit nem a köz (állam, önkormányzat) tart fenn. Így adódik, hogy a magánkórházak, mivel nincs nekik semmilyen ellátási kötelezettségük az államival szemben, kimazsolázzák maguknak azokat a területeket, amelyek nekik megérik, szinte csak sebészeti területek, ahol a siker azonnal szembeötlő, a szart, pl. onkológia, neurológia, elfekvő meg mittudomén meg finanszírozza az állam. Ezek hosszútávúak, sok pénzt emésztenek fel, nem lehet őket sikerrrel reklámozni, mint az új kebleket, úgyhogy ezeken a területeken Mo-n nem nagyon fogsz találni magánkórházat, de magánrendelő az van elég.
Én csak azt nem értem - olyan hatalmas mértékű ellátatlanság és elégedetlenség állapotában, mint ami Mo-n uralkodik -, hogy miért nem finanszírozza a biztosító a magánszektor nyújtotta beavatkozásokat nem esztétikai kezelés esetén ugyan olyan összeggel, mint amennyit a közkórháznak ad? Az nyilván nem fedezi a költségeket, de egy részét igen. És én itt most a TB járulékokból befolyt összegekről beszélek, nem a további adó alapú támogatásokról, amik nélkül szinte sehol nem működne az egészségügy. Az a tippem, hogy sajnos fontosabb minden stadion és más jelentéktelenség, mint az emberek egészsége ill. élete.

tanato 2018.01.06. 18:54:55

@komisz_kölök: Ne feljtsd el hogy a németek megegyeztek a török vezetéssel a migráció csökkentéséről.Azóta lényegesen kevesebben érkeznek Görögbe onnan.Másrészről sokakat megpróbálnak visszatoloncolni.harmadrészt akik maradnak megpróbálják integrálni.
Mi meg nagy mellénnyel hülyézzük őket hogy nem tudják 3 év alatt megoldani teljesen a problémát az övéikkel amit mi sok-sok évtized,évszázad alatt sem tudtuk megoldani a mieinkkel,helyette nem beszélünk róla,így a probléma nem is létezik.
Természetesen német börtönben még nem dolgoztam így nem tudok az ottani etnikai arányokról,beszélni.

tanato 2018.01.06. 18:58:45

@vándor madár: Így van madár,itthon teljes az alapellátástól az onkológiaig meg az elfekvőig tartó teljes magankórház nem létezik.Elsősorban szakrendelések,egynapos műtétek,hosszú ideig nem tartó kezelések vannak félig magánkézben/félig mert az ott dolgozók csak mellékállásban dolgoznak ott főállásban állami kórházakban./
Az alapellátásban sincs magán háziorvos meg állami,csak az utóbbi van.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 18:59:45

Én ugyan nem fogok a Fideszre szavazni, de azért most a poszt olvasása után ilyenek jutnak eszembe, hogy egy textiltervezővel beszélgettem egy iskolában, ahol gyógypedagógusként dolgozik most.

Arról folyt a beszélgetés, hogyan tettük tönkre a textil iparunkat.
Ő erre azt mondta, hogy nagyon egyszerű volt az egész. A textilgyár épületére egy olasz nőnek fájt a foga és eladták neki.
Ennyi (ő akkor ott dolgozott, az, hogy valójában pontosan mi történt......Moldova írt erről is egy könyvet)

Az egyik fent említett hozzászólóhoz csatlakoznék, aki azt írta, hogy nálunk nem volt igazából rendszerváltás. Rögtön az elején elkezdődtek a fent említett mutyik, amikben szarért húgyért eladtak egy egy épületet, csak azért, hogy valakinek a zsebe nagyobbra dagadjon.

Ez szerintem meghatározta akkor a mostani gondolkodásmódot, mind az egyszeri ember szemszögéből, mind a politikusainkéból, ami tragikus, nem tudok rá kevésbé drámai jelzőt mondani.

gabors 2018.01.06. 19:03:43

@LepesMez: "Nem mondom, hogy nem volt sok pillanat, amikor elbizonytalanodtam, hogy jo otlet volt e, neha meg most is van, maskor meg orulok neki, de az az erzes folyamatos, hogy mekkora hosok vagyunk, hogy kimentettuk a gyerekeket abbol az orszagbol. :) "

allampolgarsag meg van ? mert itt is elkezdodott az orulet es soha nem lehet tudni mit csinalnak majd az immigrancsokkal foleg ha trump kihuzza masodik 4 evet is ...

Foleg a gyerekek miatt (nem tudom mikor jottetek de a gyerekek valahany ev utan zoldkartyat kaphatnak ha a szulok legalissan vannak itt a reszletekre nem emlekszem de az erdelyi ismerosom mindket lanya igy szerzett zoldkartyat es azota mar allampolgarok is ...

Arthamyr 2018.01.06. 19:06:19

@Határátkelő: "Arról szól, hogy az elvándorlás nagyon nagy százalékban gazdasági törvényszerűség." - Így van. De a poszt címe mást sugall, és az egyetlen válasz a feltett kérdésre, utalás a felelősre az általam említett rész. Ez akárhogy is nézzük, minimum félreérthető.
Persze ott a végkövetkeztetés: "Összességében tehát a címben feltett kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. A legerősebb tényező nyilván a gazdasági különbség Kelet- és Nyugat-Európa között, de nem lehet eltekinteni a hatalmon lévők felelősségétől sem." - de ez, kombinálva az idézett résszel azt sugallja, hogy összemérhető hatása van a kormány gyenge teljesítményének a fő tényezővel.
Az nem igazán bizonyítható, illetve nem is mérhető, hogy ha a kormány a lehető legjobb munkát végezte volna a majdnem 8 éve alatt, lényegesen máshogy alakul a kivándorlási ráta.

És teljesen felesleges már maga a kérdés is, ez egy normális jelenség, az EU és a globalizáció velejárója, nem egy probléma, amiért valakinek felelősséget kellene vállalnia/valakit hibáztatni kellene.

Mindegy, nálam befolyásosabb törzskommentelőktől már kaptál visszajelzést, ha rájuk nem hallgatsz, én teljesen mindegy, mit spamelek ide. :)

gabors 2018.01.06. 19:06:39

@kisrumpf: "@gabors: állat... Hová fog ez a sok hó elolvadni... "

jo kerdes ... egyelore sehova kb meg egy hetig elvezzuk a kanadai barataink levegojet ... hogy a City-bol hova viszk ezt sok hot (havat) nem tudom par eve volt hogy meg juniusban is volt a hobol a holerkokban ... de lattam vannak nagy hoolvaszto gepek ...

Határátkelő 2018.01.06. 19:10:28

@Arthamyr: Hát az hogy szerinted mi mit sugall, azzal nem tudok mit kezdeni. Oda van írva a végkövetkeztetés fehéren-feketén. Nyilván mindenki azt képzel bele, amit akar. Felesleges lenne? Szerintem nem, mert lehet egy jót beszélgetni, ez meg egy blog, aminek ez a célja.

Arthamyr 2018.01.06. 19:10:53

@vándor madár: "Én csak azt nem értem - olyan hatalmas mértékű ellátatlanság és elégedetlenség állapotában, mint ami Mo-n uralkodik -, hogy miért nem finanszírozza a biztosító a magánszektor nyújtotta beavatkozásokat nem esztétikai kezelés esetén ugyan olyan összeggel, mint amennyit a közkórháznak ad? Az nyilván nem fedezi a költségeket, de egy részét igen." - Ez megtörné azt az illúziót, hogy mindenkinek a lehető legjobb ellátás jár, amit ma, Magyarországon (ahol a piac és a verseny kifejezések szitokszónak számítanak) politikai öngyilkosság lenne felvállalni, nem is teszi senki sem, ellenzéki oldalon sem.

tanato 2018.01.06. 19:11:24

@Arthamyr: csak annyi jelentősége van hogy nem itthon élsz,hanem egy gazdagabb államban,hogy ott a munkaerőhiány másként van:Ha a 90 éves Frau MÜller,Lady Gray vagy Madame Dupont már nem bírja ellátni magát a család "vesz" neki egy csóringer államból/K-Európából vagy még messzebről/24 órás házi ápolót,többet is hogy tudják váltani egymást.Vagy ha a kocsmáros vagy boltos Herr Berger,John Smith vagy Pierre Leroy alaklmazott nélkül marad azonnal fel tud venni egy vagy több alkalmazottat egy csóringer államból/K-Európából vagy a 3. világból/ hogy be ne dögöljön az üzlete.
Na jelentős munkaerőhiány esetén meg az alcsony bérek miatt ez itthon nem megy.
Elvlleg lehetősége volna az itthoninak is még szegényebb államból munkaerőt toborozni,de a jelenlegei politikai bevándorló és bevándorlás ellenes kurzus idején ez nem működik,európai még szegényebb államból meg fehérbőrű munkavállaló nem jön illetve nem ide jön.

Bolshevik 2018.01.06. 19:11:36

@Arthamyr: Hiába gunyoroskodsz, az ilyen emberek nekem akkor is szimpatikusabbak, mint a "mindig oda megyek, ahol nekem jó, beleülök a készbe, hazafele meg köpködök hogy hülyék" jellegűek. Ez egyszerűen önzőség, a világ nem attól lesz jobb, hogy elmegyek oda ahol már jó, hanem hogy megjavítom ott ahol szar.

Arthamyr 2018.01.06. 19:11:54

@Határátkelő: Ok, vettem, ha a beszélgetés/vita generálása a cél, elérve. :)

Bolshevik 2018.01.06. 19:11:58

@Határátkelő: "Ugyanakkor egy 8 éve hatalmon lévő kormánynak van felelőssége, pl. abban, hogy nem sikerült tompítani a munkaerőhiányt"

....baszki nem tudom hogy mondjam hogy ne tűnjön túl dedósnak. Próbáld már meg megérteni az érvelésem lényegét, de tényleg. Nem hülyeségből mondom.

Azt mondani, hogy X nem elég jól csinál valamit, egy üres állítás, ha nem teszel mellé valós alternatívát. Egy nirvána-érv. Bármikor bármire rá lehet mondani, hogy nem elég jó. Semmit nem jelent.

Pont erre hoztam a példát is a forma 1-es pilótával, hogy triviálisan minden szarul bevett kanyar a pilóta hibája, de ha nem tudsz mutatni egy jobb pilótát, akkor aligha sugallhatod, hogy a mostani pilóta szar csak abból kiindulva, hogy hibázik. Tekintve hogy más jóval nagyobbakat is hibázhatna.

Ez olyan, mint hogy Hosszú Katinka nem úszik elég jól, mert akkor úszna elég jól, ha az elméleti leggyorsabb sebességgel úszna, tehát nulla másodperc alatt érne a célba. Onnantól minden további másodperc az ő felelőssége. Ez egy képtelen álláspont, mégis az emberek pl. a kormány tekintetében kb. ezt képviselik, nem az elméleti tökéletesség, tehát szar.

Bolshevik 2018.01.06. 19:12:05

@tanato: "Ne feljtsd el hogy a németek megegyeztek a török vezetéssel a migráció csökkentéséről"

Hiszen a török szögesdrót nyilván sokkal humánusabban és puhábban fogja vissza a migriket, mint a német vagy akár a magyar.

Baszki ez egy vicc. A világ vezető gazdasága diktátorokkal egyeszkedik, hogy védjék meg. Mindezt azért, hogy továbbra is játszhassa a humánust.

Ez olyan, mintha én elhíresztelném, hgy nálam mindenki ingyen ehet-ihat-alhat, és sütkéreznék a saját nagylelkűségem fényében, de azért a környék verőembereit lefizetném, hogy ne engedjenek oda senkit a házam közelébe.

tanato 2018.01.06. 19:14:35

Itt a legfrissebb "csemege",Cegléden történt ami nincs túl messe tőlünk,illetve a városomtól.
index.hu/belfold/2018/01/06/rendort_hivtak_cegleden_mert_migransnak_neztek_a_turistakat/

kék madár 2018.01.06. 19:15:07

@Brix: " Normàlis szakmàval màr itthon is lehet keresni , és nem mellesleg: magyarként , magyarok közt élhetünk!"
Kerlek szepen, amiket itt osszehordtal, nem akarok kozted elni,
Az orszag nemzetkozi johirerol biztos az Orbanmediaban olvastal, mert itt nemzetkozben nagyon pocsek renomeje van neki. Csak a neonacik idezgetik a patast nem elborzadva.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 19:16:48

@LepesMez: itthon a fejekben van a legnagyobb gond,

én annyit gondolkoztam ezen, hogy miért lettünk mi a sereghajtók, amikor mi voltunk az üdvöskék 89 után,

valahogy úgy látom ezt, hogy egy burokban éltünk, amit kipukkasztottak és hagyták belőle kifolyni az embereket, akik nem kaptak útmutatást ehhez a más világhoz,

a húgom úgy találta meg a szülész dokiját, hogy a nő, akihez járt, és akinek fizetett, és aki egy állami kórházban vezette volna le a szülést (persze pénzért), nem jött a szülést levezetni, mert a Balatonon nyaralt, a húgom egy fantasztikus dokit talált magának, aki akkor volt az ügyeletes,

a második gyerekét már nála szülte, a Nyírő Gyula kórházban csináltak egy magán szülészetet, ez volt 10 éve, a húgom arra panaszkodott (pedig ő nem egy panaszkodós fajta), hogy az ápolónők kioktató stílusban beszéltek vele (amit én is hallottam egyébként)........a doki miatt érdemes volt váltania, de ő az a férfi, akihez most hat hónapra előre be kell jelentkezni, mert annyira népszerű

ha már reklám és ha valaki akar egy jó dokit és belefér neki a hat hónap, nagyon ajánlom

www.ujvaridr.hu/

(Újvári Attila a neve, most nekem nem nyílik ki a link)

a lényeg, hogy én nem tudok hozzászólni a magánpraxishoz, a fogászomat leszámítva, akihez ragaszkodom, mert már 28 éve hozzá járok, és aki azzal vett le a lábamról, hogy már 28 éve is úgy fogadta a betegeit, hogy ő maga nyitott ajtót nekik, és nem az asszisztenst küldte ki,

amit te írsz, az eléggé kiábrándító, fizess is és még pluszban megmaradt a csökevényes gondolkodásmód

Határátkelő 2018.01.06. 19:17:28

@Bolshevik: Valós alternatívát akarsz? Például el kellett volna gondolkodni azon, hogy kivel fogják pótolni az óhatatlanul bekövetkező elvándorlás nyimán kialakuló munkaerőhiányt. (Mar ha egyetértünk abban, hogy ez gazdasági törvényszerűség. Ha nem értünk egyet, akkor az azt jelenti, hogy kormányzati hiba.)

Nyilván csak olyan országokból lehet pótolni a határátkelőket, ahol rosszabb a gazdasági helyzet, mint Magyarországon, mert nekik érdekük, hogy ide jöjjenek. Ehhez képest az idegengyűlölet gerjesztésében látták a politikai érdeket, ami megakadályozza külföldi munkaerő behozatalát. Mert a kettős állampolgár magyarok nem akarnak Magyarországon munkát vállalni, amikor mehetnek Nyugatra is.

tanato 2018.01.06. 19:20:40

@Bolshevik: Ki egyezett meg a türkökkel hogy lezárja a balkáni útvonalat?OV vagy Merkel,M?
De igazad van a janicsárok nem bánnak kesztyűs kézzel azokkal akik illegálisan oda mennének,aki megmássza a falat a szíriai határon/ott fal van nem kerítés/azt biz ha elkapják vagy lelövik vagy jól megverik és visszadobják.
De hát Erdogan nem egy puha figura, saját állampolárait is szadizza főleg ha kurdok vagy ellenzékiek.

Arthamyr 2018.01.06. 19:28:08

@Bolshevik: Ez egy nagyon nemes dolog. Az én "hitem" szerint az ember elsődleges felelőssége önmaga ellátása. Ezután következik a családja. Ezután pedig a tágabb környezete. Aki önmagát nem képes ellátni, az a családját sem. Aki a családját nem képes ellátni, teher a környezetének, a családjával együtt.
Azzal, hogy valaki "önző módon elmegy oda", ahol jó, lehet, hogy meg tudja ugrani ezeket a szinteket, és a távozásával tehermentesíti a környezetét. Másrészt egyfajta visszajelzést is ad (a lábával szavaz), hogy nem optimistán látja a jövőt. Ha ez valakit zavar, és tud tenni ellene, akkor tegyen: pl. győzd meg a barátod, hogy ne menj, inkább küzdjünk együtt az ország megjavítására, vagy ha esetleg te nagy ember vagy, akkor teremts olyan körülményeket, ami marasztalja az embereket.
Nem tudok negatívan nézni azon emberekre, akik a saját boldogulásukat és a családjuk jövőjét tekintik legfontosabbnak.

vándor madár 2018.01.06. 19:32:54

@Csodabogár: "Sajnos az egyetlen magán kórház csődbe ment. Gondolom a honfitársaim inkább dugdossák a borítékokat, mint fizetnek számlára."
Ez azért erős túlzás. A magánkórházban milliós számlák vannak,. annyit senki nem fizet zsebbe.

Én meg ha egy vállalkozást akarok indítani, akkor azzal kezdem, hogy felmérem a helyet meg a piaci esélyeimet, nem hűbelebalázs módjára invesztálok súlyos milliókat ráadásul olyan személyzettel, aki valahol máshol is dolgozik. Mo-n abban az időben nem volt fizetőképes kereslet a szolgáltatásukra. Én egyébként beszéltem anno egy nővel Németországban, aki ott kezeltette magát, de nem volt elégedett velük. Leginkább a szülést nyomatták. Mondjuk nem értem miért kell milliós számlát kifizetni pont azért. Ott nincs 3 éves várakozási idő, mint egy csipőprotézisre és még őket látják el a legjobban bármelyik lepukkant vidéki kórházban is.

"De mint hallottam már több kórháznak van valami extra ellátása, ahol egy ágyas szobát kapsz napi 30 ezerért."

Szerintem sokkal kevesebbért is kapsz már egyágyas szobát, attól függ, mekkora a presztizse az intézménynek, de ez nem jelent különb orvosi ellátást. Én Mo. inkább feküdnék egy hatágyas kórteremben, mert ha rosszul vagyok vagy kell egy pohár víz, akkor van esélyem, hogy a betegtársak segítenek.

Ha beteg vagy, akkor az időfaktor a legfontosabb tényező. Az lenne a lényeg, hogy ne hónapokat kelljen várni egy kivizsgálásra meg az ellátásra, de Mo-n egy ideje pont az idővel játszanak az emberek élete árán. Most már egy pár száz forintos laborra is 1-2 hónapot kell várni, míg régebben egyszerűen csak odamentél, ha kaptál az orvostól egy beutalót. Szerintem az időfaktor miatt tudott elszaporodni gombamód a magánrendelés és meg merem kockázatni, hogy vannak orvosok, akik az állami munkahelyükön arra gyúrnak - pl. nem írnak fel komolyabb laborvizsgálatot, ultrahangot, végig sem hallgatják rendesen mit mondanak nekik, túl sokára adnak időpontot akár műtétre is -, hogy a páciensek a magánrendelést vegyék igénybe.
Az ellátáson pedig nem azt értem, hogy három menű közül választhatsz ebédre, hanem nagyon örülhet az Mo-n, aki a megfelelő gyógyszeres kezelést és /vagy sebkezelést megkapja megfelelő higiénia mellett és nem annak hiánya miatt lesz neki még több baja.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 19:34:02

Amúgy meg, már többször jött panasz arra, hogy túl sok a politikai témájú poszt és hozzászólás.

Ez szerintem így lesz tavaszig, addig nagyon felfokozott lesz a hangulat.

Nehéz kimaradni a politikából. Amikor a Tsabus nevű hozzászóló posztja kijött arról a FB kos leiratkozásról, akkor sokan azt mondták neki, h ogy nem szabad kapcsolatoknak a politika miatt véget vetni..

(érdemes elolvasni : hataratkelo.blog.hu/2017/07/20/talan_nem_lesz_hova_visszamenni_tobbe)

Szerintem most ott tartunk, hogy ez nem a politikáról szól, hanem értékrendekről. Tök mindegy mennyi mindent csinált jól a Fidesz, az, ahogyan lopnak az normális , becsületes embereknek nem lehet elfogadható és nem lehet, nem szabad rábólintani.

Alternatíva pedig igenis van. Bárki csak ők nem.

A Fidesz szavazókat meg nem kell ekézni. Joguk van arra szavazni akire akarnak, ők legalább szavaznak. Érdemes megnézni a solymári időközi választások eredményét:

"A megüresedett képviselői helyért hárman indultak:

Dalos Attila (Fidesz-KDNP)
Pálmai Ferenc (Munkáspárt)
Kárpáti Zsuzsanna (független)

Beregszászi Márk jegyző elmondta, hogy az 1024 választásra jogosult polgárból 404 ment el szavazni. Közülük 396-an szavaztak érvényesen. Az előzetes eredmények szerint Dalos Attila 225, Kárpáti Zsuzsanna 169, Pálmai Ferenc 2 szavazatot kapott. "

Hol van a hatszáz távol maradó, kik ők? Solymár egy jobbos környék, és még így is szoros volt a verseny bár itt most még az LMP és a Momentum is támogatta a jelöltet.

A Fidesz nem véletlenül tartja a másik tolvajt, Farkas Flóriánt. Ő szavazókat visz nekik, és ezek olyan emberek, akik egy tál ételért bárkire szavaznak majd.

A lényeg, aki nem megy el szavazni, az ne pampogjon azokra akik elmennek. Nincs joga hozzá. Ennyi.

Arthamyr 2018.01.06. 19:36:55

@Bolshevik: Egy nagy különbség, hogy sem a F1 pilóta, sem Katinka nem más faszával veri a csalánt... Az F1 pilóta konkrétan az életével is játszik, Katinka "csak" a megélhetésével.

Egyébként pl. hogy mit tudtam volna én, egy önző, kivándorló senki is jobban csinálni, mint a Fidesz:
1. Nem baszom szét a választási rendszert egy győztes mindent visz rendszerré.
2. Nem ültetem be sehova a csatlósaim (pl. MNB, bíróságok, hosszú a részlista)
3. Nem a saját cimbik zsebét tömöm tele közpénzből.
4. Nem építek stadionokat.
5. Nem támogatom a profi sportolókat, akik 0 eredményt érnek el.
6. Nem nyúlom le az emberek nyugdíját.
És ez csak az, amit csak egyszerűen nem kellett volna csinálni. Ha lenne kedvem, és gondolkodnék, utánanéznék, nem hat pontos lista lenne, hanem kb. 50 vagy ki tudja.

Bolshevik 2018.01.06. 19:36:56

@tanato: "Elvlleg lehetősége volna az itthoninak is még szegényebb államból munkaerőt toborozni,de a jelenlegei politikai bevándorló és bevándorlás ellenes kurzus idején ez nem működik,európai még szegényebb államból meg fehérbőrű munkavállaló nem jön illetve nem ide jön. "

Bocs de gondolj már bele hogy az elszakított részeken élő magyaroknak az ÁP adás az micsoda, mert pont ez. Magyarországra kifejezetten erős a külhoni magyarok bevándorlása, mellesleg Magyarország nettó bevándorlóország. Magam is unom már ezeket a linkeket, de csak bemásolgatom mindig:

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2112.html

Bolshevik 2018.01.06. 19:37:19

@Határátkelő: "Valós alternatívát akarsz?"

Igen.

De te nem adsz, csak összevissza kérdezgetsz. Az nem alternatíva, hogy "jobban", azt bárki mondhatja.

Mellesleg nincs igazad, az előző HSZ-emben is benne van, hogy Magyarországra nagyobb a bevándorlás, mint az innen kivándorlás.

"Ehhez képest az idegengyűlölet gerjesztésében látták a politikai érdeket"

Aminek nyilván semmi alapja nem volt, hiszen látod, most is csak 30-40 esetben támadtak rá rendőrökre meg tűzoltókra Németországban észak-afrikai származású migránsok, és a bűnözés is csak 10%-kal nőtt, hát most mondd meg, nem megéri? :D

Bolshevik 2018.01.06. 19:37:30

@tanato: "Ki egyezett meg a türkökkel hogy lezárja a balkáni útvonalat?OV vagy Merkel,M?"

Öreg nem igaz hogy nem látod a gigászi kettősmércét, ha a magyarok védik a határaikat akkor indul a brühühű, hogy jaj nácik, ha meg a németek a törökökkel védetik meg a határaikat nyilván még kegyetlenebb eszközökkel, akkor meg az elégedett somolygás hogy ez igen, ez a tiszta európai megoldás.

De baszki, ez csak álszentség. A menekülteknek mindkétféleképpen szar, mert a szögesdrót pont ugyanannyira fáj, ha magyar, ha török. Így viszont a nyugat tovább sütkérezhet a dicsfényben, hogy jaj ő milyen humánus, hiszen ő nem bánt senkit. Na ja, mert lefizetett egy brutál államot, hogy bántson helyette. Ez a patkány alamuszi hozzáállás tényleg csak engem zavar?

Bolshevik 2018.01.06. 19:37:40

@Arthamyr: "Ez egy nagyon nemes dolog. Az én "hitem" szerint az ember elsődleges felelőssége önmaga ellátása. Ezután következik a családja. Ezután pedig a tágabb környezete."

Ebben majdnem teljesen egyetértünk, de lássuk be, aki ma MO-ról kimegy, az nem az éhhalál elől menekül. Igaz volt ez akkor, mikor Írországban éhen haltak az emberek, azokat meg tudom érteni hogy nagy számban mentek az Usába. De ma Magyarországon nem a fennmaradás a kérdés, erre ne hivatkozzon senki, hogy itt éhenhalna. Nem halna. Max. nem élne nyugati szívonalon.

"és a távozásával tehermentesíti a környezetét."
Ez is igaz, ha tényleg tehermentesíti, pl. segélyen él itthon. Az nyugodtan menjen máshova dolgozni, neki is jobb, meg a maradóknak is. De megint csak, jellemzően nem erről van szó.

Bolshevik 2018.01.06. 19:38:04

@Bredpitt Monika: "Alternatíva pedig igenis van. Bárki csak ők nem."

Abszolúte, pl. a két legnagyobb esélyes Gyurcsány és Vona, ők aztán annyival jobbak lennének Orbánnál, hogy csak na :D Arról nem beszélve, hogy simán összefognak, hiszen annyi mindenben hasonlítanak :D

Határátkelő 2018.01.06. 19:40:42

@Bredpitt Monika: "Már nem a régi a blog", "látszik, hogy vége van", "túl sok a politikai témájú poszt és komment a korábbiakhoz képest" - 7,5 éve ezeket olvasom, úgyhogy erről ennyit.

Határátkelő 2018.01.06. 19:42:10

@Bolshevik: Szerintem én leírtam valamit, ami valós alternatíva lehetett volna a munkaerőhiányra és egyértelműen kormányzati döntés következménye, hogy másik irányba mentek.

Szerinted én nem írtam semmit, szerintem te meg nem vagy hajlandó észrevenni a tiédtől eltérő véleményeket. Ez az a pont, ahol én feladom a beszélgetést.

Arthamyr 2018.01.06. 19:42:18

@tanato: Alapvetően én ide csak ideiglenesen jöttem ki, el fogok innen menni, szegényebb országba.
Én nem tartom jónak a modellt, hogy valaminek a fenntarthatósága azon múlik, hogy van-e olcsó munkaerő. Ha munkaerőhiány van, akkor emelni kell annyival a béreket, hogy ne legyen, ezt pedig rá kell terhelni a fogyasztóra. Ha nem lehet, akkor álljon be a főnök dolgozni, ha ez kevés, akkor a szolgáltatás nem fenntartható, meg kell szüntetni.

Utó Pista 2018.01.06. 19:42:49

@Bredpitt Monika: A textiliparunkat ( és az európait is) az olcsó távol-keleti munkaerő tette tönkre.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 19:43:23

A poszthoz még egy filmajánló (a születési rátához kapcsolódva), még nem láttam, felvételre állítottam, de érdekesnek tűnik.

port.hu/adatlap/film/tv/az-ember-gyermeke-children-of-men/movie-79805

Bredpitt Monika 2018.01.06. 19:47:06

@Utó Pista: a távol keleti piac akkor még nem volt itt szerintem, amikor már sikerült eladni az épületet, az egy dolog, hogy azóta itt van (bár én 91 től 92 ig Kanadában voltam 18 hónapig, és az első dolog ami feltűnt akkor, hogy mennyi kínai van Budapesten, bár akkor még inkább csak éttermek voltak, meg kis trafikok)

én egyszer voltam egy barátomnál Stuttgartban, sétáltunk a városban és rámutatott az üzletekre: látod? nézd meg, itt nem látsz szar kínai üzleteket, ide nem engedik be a szar árut,

Arthamyr 2018.01.06. 19:50:33

@Bolshevik: Nem érzem célravezetőnek egy olyan pazarló, minden szinten korrupt, rossz mentalitású országban való maradást, mint Magyarország, főleg, hogy nincs elég beleszólás abba, hogy mi fog történni. És mivel a kivándorlók többsége nem politikus, aki százezreket, milliókat maga mögé tud állítani, nem is lesz elég befolyásuk. Ha minden kivándorló otthon maradna, lehet, hogy kicsit jobb helyzetben lenne az ország, de minden kivándorló jóval rosszabb helyzetben lenne, és a jótékony hatás javát is megennék a rendszer haszonélvezői, nem sok mindent látna belőle az, aki megérdemli.

Egyébként én van rá esély, hogy visszamegyek, de azért nem fogok elmerülni a magyar álláspiac nyújtotta lehetőségekben. :)

Bolshevik 2018.01.06. 19:52:14

@Arthamyr: "Egyébként pl. hogy mit tudtam volna én, egy önző, kivándorló senki is jobban csinálni, mint a Fidesz"

Egyébként mit tudtam volna én is jobban csinálni, mint bármelyik profi boxoló: NEM vállalom el azokat a meccseket, amiken őt megverték. Így engem biztosan nem vertek volna meg azokon a meccseken. Mágikus, hogy jobb vagyok az összes boxolónál.

Már így utólag, illetve az alternatívák ismerete nélkül. Mert ha a nyugdíjrendszer visszaalakításának az alternatívája pl. egy brutális adósságspirál a végén államcsőddel, akkor jé, mégsem olyan szar lépés a nyugdíjrendszer visszaalakítása. Vagy ha pl. előre lehetett volna tudni, hogy akkor is szar marad a foci ha sok pénzt tesznek bele, akkor ha most nem lehetne ezen okoskodni. Ezt se lehetett tudni.

Ezekre mondom, hogy könnyű a hibákat fikázni, pláne utólag. Tudod, a stadionban mindig mindenki jobban focizik mint az a huszonkét botlábú ott középen.

Arthamyr 2018.01.06. 19:52:43

@Határátkelő: Szerintem ez az egyik legjobb döntésük, csak nem ilyen furkó módon kellett volna kommunikálni, és mást is kellett volna csinálni, nem ennek a kommunikálásával kitölteni a ciklus felét...

Határátkelő 2018.01.06. 19:54:57

@lumperstilskin: Basszus, tényleg. Az a fránya matek... :)

Golf2 2018.01.06. 19:57:18

@vándor madár: +1 a szó szerint kór-házak miatt.

Arthamyr 2018.01.06. 19:57:21

@Bolshevik: Én már akkor fikáztam ezeket, amikor még meg sem szavazták vagy épp hogy megszavazták... Ha hirtelen kineveltek volna 3 Messit a magyar akadémiák, akkor is ugyanezt mondanám utólag. Az adósságspirált meg kezelni kell, pl. nyugdíjcsökkentéssel vagy adónöveléssel, csak ez ugye nem népszerű, de egy idő után sokkal fenntarthatóbb és igazságosabb rendszer lett volna, így meg nem lesz, belátható időn belül.

Bredpitt Monika 2018.01.06. 19:58:03

@Határátkelő: itt mindenki magyarul beszél, ezért olyan érdekes a magyar helyzet, igenis fontos az embereknek, hogy mi történik itthon, hiszen egy csomó embert maguk mögött hagytak,

és szerintem az is fontos lenne, hogy aki teheti elmenjen szavazni a saját választott hazájában,

szerintem kellenek az ilyen típusú posztok is,

és egyébként szerintem sokan olvassák itthonról is a blogot, azt onnan gondolom (többek között), hogy Manó posztjai nagyon népszerűek voltak, ő az aki Németországban dolgozik idősáplóként, a számláló fent van az ő posztjai alatt, ez is azt mutatja szerintem, hogy sokan gondolkoznak azon, hogy tovább állnak és érdekli őket, hogy aki már kint van, annak hogy megy sora, és hogy érdemes e elindulni

hataratkelo.blog.hu/2017/05/16/otven_folott_is_vannak_terveim_nemetorszagban

@Utó Pista: mármint a távol keleti textil piac

Bredpitt Monika 2018.01.06. 19:59:14

@Bolshevik: válaszolni szeretnék erre, de most el kell szaladnom valahová,

Határátkelő 2018.01.06. 20:01:12

@Arthamyr: Ezen lehet vitatkozni, az viszont nem nagyon látszik, hogy ha a Magyarországnál szegényebb országokból nem érkezik munkaerő, akkor honnan fogják pótolni a hiányzó embereket. (Erre kézzel fogható kormányzati válasz sincs.) Ugyanis bizonyos munkákat jól láthatóan mindenhol jellemzően a nehezebb helyzetben lévő országokból érkezettek végeznek, legyen az építőipar, idősgondozás, mezőgazdasági munka, stb.

Bambano 2018.01.06. 20:02:47

Nekem a legfőbb bajom az, hogy ez a kormány rátelepedett a társadalomra. Nyilván nem arról van szó, hogy ne kormányozzon, mert azért választjuk, hogy kormányozzon, döntéseket hozzon. Arról sincs szó, hogy ne lopjanak, mert mindegyik kormány lop, a mértékéről meg sosem fogunk megtudni semmit, mert mindkét oldali sajtó hazudik, mint a vízfolyás.

Itt arról van szó, hogy a korábbi liberálisabb világban voltak viszonylag szűk határok, amihez az átlagembernek kuss volt, de egyébként békén hagyták. Egy Gyurcsány kormány szépen csendben fű alatt ellopta a magáét, de azokkal, akik ebben nem akadályozták, nem foglalkozott.

Na ezt rúgta fel a mostani banda. Befolyás terén ezeknek semmi nem elég. Nem elég, hogy lophatnak, hogy kormányon vannak, ők az élet minden területén meg akarják mondani, hogy mit csinálj. Ezek teljes, egész pályás lerohanást intéztek az átlag emberek ellen, nem csak a pénzünket szedik el, azt is meg akarják határozni, hogy mit gondolj.

kötelező hittan meg erkölcstan az általános iskolákban? legalább valaki elolvashatná a saját alaptörvényüket, ez olyan explicit alkotmányellenes, ami felfoghatatlan. ismerkedési estet szerveznek a fiataloknak? éljen rákosi? lőtereket építünk? HIT-et kell írni? kötelező besorozás van minden sokadrangú fideszes magánhadseregébe?

dicsőítjük sorban a nehézsúlyú nácikat? szobrot állítunk hortinak? kötelezően vallásos leszel, ha a lakcímedet átnevezik a pápáról? díszdoktori címet adunk méregkeverőknek? wtf?

a másik probléma, hogy az ország ideológiailag kettészakadt, mára meg háromfelé. régen nem dőlt össze a világ, egyik fideszes volt, a másik mszp-s, de senkit nem érdekelt komolyabban. most meg egyik megölné a másikat. és az ország lassan háromfelé szakad, mert egyre több embernek lesz tele a herótja ettől az erőszakos párttérítéstől mindkét oldalon. sorozatban cserélnek le iskolaigazgatókat, mert nem a megfelelő ideológiai oldalon állnak?

ekkora ideológiai agymosás soha nem volt, még a komcsik alatt se. ez az ország nem csak azért lett élhetetlen, mert gazdaságilag tönkretették, hanem azért is, mert az élet minden területére rátelepedett a ner, és minden fidesz huszár meg akarja csinálni a saját kis fülkeforradalmát. a magas polcon ülő fideszesnek nagy fülkeforradalom jut, sok milliárdból, az alacsony polcon ülőnek meg kis forradalom (közterület átnevezés, fasiszta szobrok állítása, óvodások térdepeltetése az esőben, stb.).

ahogy egyre emelik a tétet, egyre több embernél telik be a pohár. és mivel a határokat nem lehet lezárni, így megpattannak, mint a szél.

jól teszik, ezt a bandát csak az fogja megállítani, ha teljesen összeomlik az ország. az a privát személyes magánvéleményem, hogy aki meg tudja tenni, az menjen.

Bolshevik 2018.01.06. 20:03:21

@Határátkelő: "Szerintem én leírtam valamit, ami valós alternatíva lehetett volna a munkaerőhiányra"

Igen, tehát az mi is lett volna? Légszi írd le egyértelműbben, mert akkor nyilván tök buta vagyok, de nem értem. Én azt látom hogy azt írtad, hogy "el kellett volna gondolkodni rajta", illetve a többi állításodból arra is következtethetek, hogy azt szeretnéd, hogy ne legyen "gyűlöletpropaganda", ami szerinted azt eredményezné, hogy nálunk is lenne több fekete-afrikai.

*********** Most akkor feltételezem, hogy azt szeretnéd, hogy ne legyen ellenséges a kormány a "bevándorlókkal" (értsd: ismeretlen személyazonosságú, idegen kultúrájú tömegek).

Egyrészt ettől nem maradtak volna Magyarországon, mikor mehetnek Németországba is. Ki is fejezték azon vágyukat, hogy tovább akarnak menni.

Másrészt akik maradtak volna, azok nyilván pont ugyanolyanok lettek volna, mint akik Németo-ba mentek, tehát az esetleges kétes minőségű munkaerő mellet bűnözést ill. folyamatos konfliktusforrást is hoztak volna.

Tehát a te alternatívádat nem tartom jónak.

Ezzel szemben az Orbán-kormány az ilyen tömegeket nem szeretné, hanem a környező országokban élő, hasonló kultúrájú, nyelvet jól beszélő magyarok felszívására törekszik, akik nyilván nem okoznak kulturális törést, ha a "huszonhárommillió román" jellemzően balos narratívájától eltekintünk.

Tehát ezt egy jó alternatívának tartom.

Ha rosszul feltételeztem (csillagozások alatti rész), akkor légy szíves írd le egyértelműen, hogy te mit tartanál jónak, de ne ilyen célozgatásokkal meg körülírásokkal, meg ne is azt írd le hogy mit NEM tartasz jónak, hanem hogy mit igen. Köszönöm.

2018.01.06. 20:03:26

@Határátkelő: Ja a matekrol jut eszembe, 2010 előtt 10%-al is megelégedtek a politikusok.
2010 után ez felment 20%-ra :)

tireless treehugger 2018.01.06. 20:03:35

@Bolshevik:

Uram a linkjei nem jók. A számolási metódus az állampolgársági számok alapján történik az elmúlt 10 évben 1millió állapolgárságit adtunk ki anélkül hogy ezek az emberek megérkeztek volna magyarországra. Viszont az elmenők nagy része az únióba távozott ahol nem adják vissza a magyart mégha esetleg kikérik az ottanit is. Hasonlóan nagyon sok egyéb országgal.

Tessen kérem végigutazni a dunától keletre és a déli megyéket is aztán valósabb képet kap az elvándorlás mértékéről.

juletræ 2018.01.06. 20:03:49

@tireless treehugger:
"A témával közel 30 éve foglakozom, szerintem vannak ennél sokkal kellemetlenebb okok is, kiváncsi vagyok hogy megtaláljátok-e?"

Magyar mentalitás? T.i. hogy népesség kb. 80%-as prímán érzi magát a félfeudális állapotok között, míg a maradék 20% Ny-Eu-i elveket vall (úgy a teljesítményben, mint a normák és értékek terén). A kettö ( feudalizmus && meritokrácia) üti egymást. A 20% elhúz, a feudalisták maradnak. És valóban: M.o-n nyújtott teljesítmény belépöként szolgál arra, h. az ember NyEu-ba mehessen.

Az ország sorsa szvsz 90-ban determinálva volt a rendszeráltáskor: kevésbé korrupt, koncepcióval rendelkezö és tökös kormányok esetleg tudtak volna ezen változtatni. Ugye, a baloldali korrupció a 90-00 években legendás volt, és a népesség nem is biztos h. hajlandó lett volna azokra az áldozatokra, amik gyümölcséböl most jobban élhetnének.

Semmi gond: az ország megmutatta, hogy egy felvilágosult abszolutizmus/feudalizmus a 21. századi információs társadalomban mire képes. Az eredmény nem meglepetés.

Azon viszont érdemes lenne vitatkozni, hogy ennek a 20-nak fel kellene - e magát áldozni "a haza" oltárán, és M.o-n maradni, hogy "az országát segítse".
Szerintem nem, de szertném látni, hogy az ellenérvek mik.

Határátkelő 2018.01.06. 20:08:02

@Bolshevik: Leírtam, nem írom le még egyszer. Ha nem érted, az a te bajod. Egyébként meg "a környező országokban élő, hasonló kultúrájú, nyelvet jól beszélő magyarok" felszívása jól láthatóan nem működik, mert aki egyszer elindult otthonról, az nem állt meg Magyarországon, hanem elment többszörös fizetésért Nyugat-Európába, boldogan használva a magyar kormány által adott kettős állampolgárság (=uniós állampolgárság) nyújtotta előnyöket.

És részemről itt tényleg vége.

Arthamyr 2018.01.06. 20:08:56

@Határátkelő: Pl. automatizáció, felszabaduló emberek átcsoportosítása a nem automatizálható területekre, fogyasztás átalakítása, redisztribúció átalakítása. A társadalom modernizálása. :) Persze ez komoly érdeksérelemmel járó, nehezen eladható intézkedések sorát követelné meg. Egyszerűbb a szőnyeg alá söpörni a problémát, de előbb-utóbb úgyis kikényszeríti a valóság a változást. Minél később jön a korrekció, annál jobban fog fájni.
A munkaerőhiány és a korhadó korfa csak tünetek, nem a problémák gyökerei.

Arthamyr 2018.01.06. 20:20:11

@juletræ: +1

"Magyar mentalitás? T.i. hogy népesség kb. 80%-as prímán érzi magát a félfeudális állapotok között, míg a maradék 20% Ny-Eu-i elveket vall (úgy a teljesítményben, mint a normák és értékek terén). A kettö ( feudalizmus && meritokrácia) üti egymást. A 20% elhúz, a feudalisták maradnak. És valóban: M.o-n nyújtott teljesítmény belépöként szolgál arra, h. az ember NyEu-ba mehessen." - Ez van, a számokat nem tudom, azt sem, hogy feudalisták, de legyenek meritokrácia-ellenzők, és nagyon úgy néz ki, a meritokraták a gyengébbek, de lehet, hogy csak 60%-40%?

"Azon viszont érdemes lenne vitatkozni, hogy ennek a 20-nak fel kellene - e magát áldozni "a haza" oltárán, és M.o-n maradni, hogy "az országát segítse".
Szerintem nem, de szertném látni, hogy az ellenérvek mik. " - Igen, Bolshevik is ezt sulykolta... A gond szerintem, hogy ez egy hiábavaló áldozat lenne, meg nem is az összes meritokrata menekül (vagy csak idő kérdése?).

Buchhalter 2018.01.06. 20:20:57

@Brix: ez most komolya részedről vagycsak ironizálsz?Vagy egy jól megfizetett kormány szócső lennél? Már leírtam számtalanszor itt és más blogban is : Budai cégnél dolgozom ahol elég sok szerelő és szerviz technikus kéne . Az átlag bérük nettó 220-250 körül van.Más nem jár.Havi szinten 2 nyáron 4 is elmegy . A többség az euba dobbant. Inkább az öregebbek maradnak(50 feletti korcsoport) Pár éve még csak pestieket vettek fel alap angollal.Ma már nincs ilyen kifogás,sőt vállalják a betanítást és a folyamatos képzést is. Lehet ,hogy te elhiszed a dumát amit nyomnak ,de a személyes tapasztalatom azért nem lát mindent olyan rózsaszínben mint amit nyomni próbálnak.A z egészségügyi ellátó rendszereink ép csak szinten vannak tartva.Az ország halálozási rátája meg elég pocsék.Továbbra is sokkal többen halnak meg mint amennyien születnek.A CSOK meg az átlag számára elérhetetlen : új építésű lakás a bevállalt 3 gyerek mellé még legalább 10 milliót neked és a párodnak fel kell mutatni.Kérdés ,hogy élhető helyen ahol nem pusztulsz bele az ingázásba kapsz-e ennyiért?Még sorolhatnám a negatívumokat : értelmetlen stadion és egyéb sportlétesítmények építése,pénztemető vasúti felújtás és fejlesztés ,túlárazott autópálya építések ,és totális adózási kontroll teljes kiszélesítése persze kivétel a haveri kör.

Bolshevik 2018.01.06. 20:28:01

@Határátkelő: "Egyébként meg "a környező országokban élő, hasonló kultúrájú, nyelvet jól beszélő magyarok" felszívása jól láthatóan nem működik, mert aki egyszer elindult otthonról, az nem állt meg Magyarországon"

Igen, Magyarországon nincs erdélyi bejárónő, sem ukrajnai felszolgáló, sem román vendégmunkás, hagyjuk már :D

Bárhogy is kerülöd a témát, Magyarországra a bevándorlás kb. akkora mint a kivándorlás, egymástól független források szerint.

"Leírtam, nem írom le még egyszer. Ha nem érted, az a te bajod. "

Tényleg nem értem, sőt kifejezetten azt gondolom, hogy nem is írtál le semmit, amire meg céloztál ("ne legyen gyűlöletkampány") az meg nem életképes.

Bolshevik 2018.01.06. 20:28:18

@tireless treehugger: "A számolási metódus az állampolgársági számok alapján történik"

pl.:

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

"This entry includes the figure for the difference between the number of persons entering and leaving a country during the year per 1,000 persons (based on midyear population). "

ÁP-ról szó sincs, enter/leave van.

De már csak azért sem lehetséges, amit mond, mert akkor a migrációs rátánk kb. 100 lenne (100e ember nettó plusz évente), hiszen így jön ki a 10 év alatt 1 millió ÁP, miközben ÁP-t nagyon kevesen adnak vissza.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 20:42:25

@Arthamyr: tedd hozza pls hogy innen, a szuleink nyugdijat is kiegeszitjuk, mert abban a piszok nagy joletben sok sok evtizedes tanari es geofizikusi nyugdijbol nem lehet megelni.

Arthamyr 2018.01.06. 20:43:45

@kisrumpf: Ez nálam a családellátás kategóriába esik...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.06. 20:48:51

@Bredpitt Monika: nagyon jo film, de nem igazan a temahoz kapcsolodik. Tetszeni fog!

DieNanny CH 2018.01.06. 20:55:54

@élhetetlen:

" és februárban, márciusban úgy elfagyhatnak, hogy nem lesz termés jövőre. "

Itt Svájcban már arról cikkeznek, hogy (asszem) a nagyon nedves nyár miatt kevesebb alma termett, és áprilisra kiürülnek a raktárak, így dél-Amerikából és Új-Zélandról fognak almát hozni.

tanato 2018.01.06. 21:04:45

@Bolshevik: A kettősmérce az nálad van,ha mi zárjuk le a határt kerítéssel az pozitív ha a törökök az negatív.Merkel meg akkor is hülye ha beengedi a MENEKÜLTEKET,meg akkor is ha megegyezik a törökökkel hogy zárják le a határt és ne jöjjenek.

tanato 2018.01.06. 21:10:04

@Bolshevik: Bevándorló ország voltunk,90-ben rengeteg erdélyi bevándorlót fogadtunk.Ma már tovább állnak,és sajnos a régebben jöttek közül is sokan már továbbálltak.Esetleg még Ukrajnából jöhetnek,de ott azért kisebb a lakosság aki magyarul is beszél,az ukránok inkább a nyelvrokon szláv államokba mennek.

tanato 2018.01.06. 21:15:52

A linkek szerint tényleg netó bevándorló ország vagyunk viszont a napi gyakorlat mást mutat.Valszeg ott a difi hogy a kivándorlókat nem számolja be teljesen csak akik az állandó lakcímükről is kijelentkeztek.

Etniez 2018.01.06. 21:19:48

@Comte de Gippaud: Persze, mert a vérfideszesekre senki sem kíváncsi, szektások :)

MRN 2018.01.06. 21:28:18

@Bambano: Érdekes, nekem sehol senki nem mondta még meg, sem határozta meg, hogy mit gondoljak.
Van iskoláskorú gyereked? Nem kötelező a hittan. Hittan van, vagy erkölcstan az iskolában, választhatóan. Heti egy óra. Rémes.
Milyen ismerkedési est, meg besorozás? :-O

gabors 2018.01.06. 21:35:44

@Arthamyr: "5. Nem támogatom a profi sportolókat, akik 0 eredményt érnek el."

mar bocs de a profi sprotolot miert kellene tamogatni ha barmi eredemenyt is er el !!! Arra van a klub (amit szinten nem kellene allami penzbol tamogatni) meg a tamogatok. Ettol profi nem ??(aki nem er el eredmenyt az megy hogy profi) ...

tireless treehugger 2018.01.06. 21:35:47

@Bolshevik:

Értem a gondot de a mundi és az eredeti forrás cia factbook is becsült adatokkal dolgozik, azért senki sem olyan hülye hogy elhiggye azt a büszkén emlegetett egymillió újabb magyart (már aki itt is lakik), mert a hivatkozási midyear population adatunk nekünk nincsen, csak a külföldieket nyilvántartó rendszer naprakész, de ők meg nem bevándorlók. Azért tartunk rendszeres népszámlálást mert nem működik a lakónyilvántartó rendszer.

Az egyik közvetlen adatot a néhány hónapja megjelent közszolgálati egyetemi felmérésből lehet kivenni, elvándorlás ügyében úgy szólt hogy 10% már kint van és 38% tett valamilyen formában lépéseket a külföldi munka/élet irányában.

Viszont belegondolva hogy az országban maradó külföldiek száma nagyjából évi plusz tízezer azzal meglenne a hivatkozott 1.3ezrelék, de az egyáltalán nem ad választ a bevándorlásra/elvándorlásra, csak és kizárólag a külföldi állampolgárok ki-be áramlását mutatja, na most a kétlaki holland nyugger akkor pl bevándorló?

kék madár 2018.01.06. 21:44:36

@Határátkelő: bizonyos szakmakban kialakul egy inverzio, amikor annyira felertekelodik a munkaero erteke, hogy erdemes hazajonni. Ez persze nem az egeszseges munkaero piac jele, ettol meg a Fidesz kormany nem sikeres (hacsak a demokracia lebontasat nem ertekeljunk annak, mert arra torekedtek).
Egy ismerosom, ha programozot keres, Nemetorszagban hirdet magyarul es evente egy-ket jeloltet "vissza" is hoz.

gabors 2018.01.06. 21:48:29

@Bolshevik: "Vagy ha pl. előre lehetett volna tudni, hogy akkor is szar marad a foci"

ezt csak a barmok nem tudtak !!!! nem is errol volt szo hanem hogy a stadionokbol mennyit lehet ellopni 7 evig tartott mire meg lehet nezni MIRE koltottek milliardokat ... es el lehetett tartani a kopasz verolegenyeket is ...

ennyire nem lehetsz elfogult ... es ha MOST mar lehet tudni akkor miert kell meg 45 milliardot kolteni ujabb stadionokra Eger pl. vagy meg 13 vagy mennyi milliardot a kiscsutba ?? csak kerdzezem mert te ugylatom valami fidesz szakerto vagy ...

Es mi is van az aranyos katinkaval ?? hogy is tomik a profi sportolot allami penzekkel? ingyen duna plaza a MAGAN uszoklubbnak ???

Arthamyr 2018.01.06. 21:48:29

@gabors: Nem tartom elítélendőnek az olimpiai érmesek támogatását, amennyiben szükséges... Nincs belőlük sok, nem kerül sokba.

gabors 2018.01.06. 21:52:12

@Arthamyr: az olimpiai sportolok "tobbsege" mai napig NEM PROFI sportolo par sportot kiveve ... (remelem azert ebben egyetertunk) ha igen akkor igazad van.

De itt kozel sem errol van szo ahol te elsz az allam epit stadiont a magan klubboknak akik uzletkent uzemelnek ? Melyik EU orszagban van ilyen (nem tudom ezert kerdezem ...) Real Madrid-nak vagy AC Milan-nak az ottani allam epit stadiont ??? Ha igen akkor OK hajra fidesz stadiont minden faluba

Bredpitt Monika 2018.01.06. 22:03:34

@Bolshevik: majd holnap válaszolok (ha még érdekel)

Arthamyr 2018.01.06. 22:07:04

@gabors: "5. Nem támogatom a profi sportolókat, akik 0 eredményt érnek el." - Ezt írtam. Szerintem aki olimpián érmet szerez, az profi, annak él kell élnie, ez nem megy anélkül. Nem kell belemagyarázni a hülyeségeket, hogy közel sem erről van szó. Valóban nem erről van szó, nem is írtam.
Azért így írtam, mert minden kormány alatt volt támogatva a sport (szerintem nálatok is van, de nem tudom), és nem volt vele nagy gond, itt a sport kapcsán eltaózott vagy csak simán államilag kifizetett százmilliárdokra gondolok, ez Fideszes sajátosság...

Mellékszál, de a Real Madrid kapott állami pénzt, kedvezményeket, a Milannál sem lepődnék meg, ott ugye Berlusconi volt a góré, és véletlenül épp az országé is. :)

gabors 2018.01.06. 22:07:47

@tireless treehugger: Nem tudod meggyozni ....

en mar 27,5 eve elmentem azota is ott vagyok megszamolva ...

csak hogy a poszthoz is irjak az elvandorlas boven ment mar 90-es evek elejen nyilvan nagysagrendben mas volt mint 2010 korul de barmiben fogadnek hogy azok kozul SOKKAL kevesebben mentek vissza akkoriban nagyobb volt a "riziko" es a legvallalkozobb kedvuek leptek ezt meg ezek hianyoznak a legjobban most. Hasonlo volt 60-as 70-es es 80-as evekben is az USA-ban ezekbol lettek a hires milliardosok Simonyi peldaul ... vagy elotte Udvarhazy vagy elotte Andy Grove (Grof) Vagy az ossze Nobel dijast (ha a zsidokat nem is szamoljuk) Most is sok hasonlot veszit el Mo amit majd 10-20-30 ev mulva fognak sokan eszrevenni ... a NER nem segit a tehetsegeseknek mert azokbol nem sok talpnyalot lehet nevelni ...

gabors 2018.01.06. 22:13:21

@Arthamyr: Ok en a profi sportolon maig azt ertem aki abbol el meg !!! nem az eredmenye miatt profi lasd a eppen magyar focit...

Lehet emiatt ertelmeztem maskepp amit irtal...

Pl usa-ban kozel sem minden olimpikon "profi" ebben az ertelemeben csak egyes nepszeru (uzlettevalt) sportagakban van ez igy ... megint csak foci a noi focistak az usa-ban NEM elnek meg a sportbol pedig tobbszor is olimpiat nyertek hasonloan a jegkorongozo nok

nem tudom EU-ban talan meg ennel is rosszabb

gabors 2018.01.06. 22:17:11

@Arthamyr: "(szerintem nálatok is van, de nem tudom)," igen valoban az US Olympic Commitee $25,000 egyszeri osszeget adott minden aranyeremesnek es $10,000-et egy ezustert ... ezenkivul viszont adozniuk kellett az aranyerem aranytartalma utan is ...

Azert remelem erzed az aranyokat ... (ja ez NEM szovetsegi ado penz amugy)

Arthamyr 2018.01.06. 22:21:50

@gabors: Ok, nem tudom, mi a helyes definíció... Nem is akarok rajta vitatkozni, én profiként gondolok pl. egy olimpiai bronzérmes vívóra, vagy birkózóra, vagy súlyemelőre, ezekhez a dolgokhoz mocskos sok munka kell, nehéz mellékállásban csinálni, viszont nem biztos, hogy egyszerűen szereznek szponzort, és nincsenek sokan, hogy összeroskadjon tőlük a költségvetés.

Nyilván a magyar labdarúgó (és egyéb "látványsportot" űző) is profi, na, én nekik pl. nem adnék egy fillért sem (pedig nagyon szeretem a focit vagy a jégkorongot is), Magyarországon senkit nem érdekel _igazán_ a foci, ez világosan látszik a nézőszámokon. Másrészt nem szállítják futószalagon az érmeket világversenyekről...

gabors 2018.01.06. 22:22:45

@Bolshevik: "Igen, Magyarországon nincs erdélyi bejárónő, sem ukrajnai felszolgáló, sem román vendégmunkás, hagyjuk már :D "

ezek NEM BEVANDORLOK !!! hanem ahogy irtad vendegmunkasok (tobbsegeben) Mo-on dolgoznak es kuldik/viszik haza a penzt es kesobb sem fognak Mo-on elni ... de termeszetesen azt hiezel amit akarsz

Arthamyr 2018.01.06. 22:27:55

@gabors: Részemről lezárom, felőlem akár az is lehetne, hogy senki se kapjon semmit. A pre-Fidesz sporttámogatással nekem nem volt gondom, azt gondolom, annyi belefér. Ha szerinted annyi sem, hát ez van, nem kell egyetérteni. :)

Csodabogár 2018.01.06. 23:05:11

@LepesMez: Szülni szerencsére nem szültem, de egyébként minden nyűgömmel már 20 éve magán klinikára járok. Igaz ők évek óta megkapják a legjobb magánkórház címet, amit a betegek szavazatai alapján adnak, de én csak jót tudok róluk mondani. Nagyon kedves segítőkész orvosok, akiknek bőven van ideje beszélgetni is a beteggel, lehet nyugodtan hosszasan előadni a bajokat. Nyilván nem minden hely egyforma, de meg lehet találni a megfelelőt.

Csodabogár 2018.01.06. 23:13:41

@Arthamyr: Vannak olyan helye, amik még időben megállapodtak a TB-vel hogy megkapják azt amit az állami ellátásban adnának. Később erre már a TB nem volt hajlandó, tudtommal pl, az egyetlen normális kórházban a Telkiben sem. Ha magán helyre mész és elkérik a taj számodat,akkor ők el tudják számolni és valamivel kevesebbet kell fizetni. Nem sok a különbség.

gabors 2018.01.06. 23:27:57

@Arthamyr: ok rendben valszeg csak elbeszeltunk egymas mellett

adg 2018.01.07. 07:20:07

Magyarorszag, nehany evvel ezelott:
“Ajjaj, idiota kerult hatalomra, oltari bajok lesznek, elkezdodott az orulet, menekuljunk azonnal!”

Egyesult Allamok, jelen:
“Ajjaj, idiota kerult hatalomra, oltari bajok lesznek, elkezdodott az orulet, megvan mar az allampolgarsagod?”

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.07. 07:33:10

@gabors: Kösz. Okésak. Akkor lassan archeológusokat kell felfogadni, hogy exhumálják a kocsikat... :D
Mi meg csak itt irigykedünk egy kis ítéletidőért... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.07. 07:39:22

@gabors: Nyomjátok bele a tengerbe.Itt a svédeknél, de Pesten is láttam, hogy teherautóra rakják, és rá a befagyott tó jegére, Pesten meg a rakpartról a Dunába, oszt jól van.A tavasz majd elvégzi a piszkos munkát.Előbb-utóbb úgyis a tengerbe jut minden, csak így rövidre van vágva... :D

gabors 2018.01.07. 09:36:49

@geegee: Mara a kocsi mar ki lett asva mindketto ami a kepeken latszik .. faj is a derekam pedig 3 reszletben csinaltam meg de vasarnapra menet keszre kellett lenni (nem nem templom ...:-)

gabors 2018.01.07. 09:38:41

@geegee: " @gabors: Nyomjátok bele a tengerbe.Itt a svédeknél, de Pesten is láttam, " azt hiszem csinaljak Manhattan egy reszen, de gondolom nem mindenhonnan erdemes a tengerig vinni teherkocsikkal gondold meg ... szerencsere nem en vagyok felelos ezert ....

yanoschka 2018.01.07. 10:19:00

a rendszerváltás egyik alkuja Lakitelken az volt, h a magyar minimálbér nem lehet több mint a magyar számitott létminimum összege.. ezt a multinacionális cégek betelepülése érdekében fogadta el az MDF,SZDSZ,FKGP,FIDESZ majd később az MSZP ... mindannyian tudták, h ez a magyar társadalom elszegényedéséhez vezet, azaz dolgozói szegénységhez. de ezt az árat elfogadhatónak tartották. és ezt az egyezséget minden kormány betartotta máig ! ma is a létminimum szinten van a minimálbér..

szalka240 2018.01.07. 11:56:02

@yanoschka: Ez így nem teljesen igaz. A vége felé a minimálbér nem érte el a létminimumot, de mivel ez nem fér bele a "Magyarország jobban teljesít" kommunikációba, ezért 2015-től megszűntették a hivatalos létminimum számítását.

glorianna 2018.01.07. 18:02:06

@lumperstilskin: Ez nem egészen 1200 € bruttó. Nem merném soknak mondani, még elégnek se nagyon.

2018.01.07. 18:31:08

@glorianna: eleg az a faluhelyen.

Bredpitt Monika 2018.01.07. 19:49:20

@Bolshevik: a lényeg a tegnapi reagálásodra (miszerint majd a Gyurcsány meg a Vona összefog)

A Vona lehet, hogy ki lesz csinálva addig,m ert olyan tisztességes kormányunk van.......

A Gyurcsány meg biztos tanult a hibákból. Az egy dolog, hogy ő tehet nagyban a kétharmadról, mert nem mondott le egyből, ahogy kijött az a híres beszéd......

Én ebben a pillanatban nem tudom kire fogok szavazni, mert még nem látom a jelölteket, meg azt, hogy ki kivel fogott össze az én szavazó körzetemben. Erre a kormányra biztosan nem szavazok.

Bredpitt Monika 2018.01.07. 19:57:20

@geegee: férjem jól kifogta ezt a havat, pont akkor kellett volna visszaérnie New Jerseybe,a mikor leesett ez a nagy hó,

Düsseldorfban ragadt, de jól járt, mert berakták egy jó kis szállodába, kapott 75 euro értékben vouchert és egy jót aludt, mielőtt felszállt a másnapi gépre,

egyébként meg 13 órát bolyongott a reptéren, mert ilyen rossz átszállással tudott jegyet venni, mikor már hulla volt, akkor közölték vele, hogy egy szállodába rakják, szerintem tök boldog volt,

ahogy hallom tőle, ő nagyon jól járt, mert akik tegnap landoltak azok közül egy jó páran órákat vártak a repülőn, már landolva, a gépen ülve, kaja már elfogyott, szóval ilyen ez a január,

ha annyira akarod azt a havat, miért nem mentek át Finnországba meglátogatni Joulukuppit?

Payrollerwitch 2018.01.07. 20:57:58

Ki a felelős az elvándorlásért?
Mindenki. Vagy legalábbis a többség.
Például az a(z) orvos/nővér/asszisztens, aki közli a beteggel előre, állami kórházban, hogy ez a műtét 40/70/100ezer lesz és nem süllyed el szégyenében. És akinek este nyolcig tart a rendelése, de csak hatig fogadja a betegeket, mert csak.
Aki feketén adja ki a lakását, évek, évtizedek óta, de persze nem felejt el évről-évre emelni. A bérlő persze ne is álmodjon arról, hogy bejelentkezhet hozzá, így pl. nem jár neki a körzeti orvosi ellátás, mehet haza, Tolnába, Baranyába.
Aki szerint bőven elég, hogy a jól fizető szakmákból meg lehet élni, a többi ember, aki valamiért nem ilyen szakmát választott, egészen nyugodtan éhen halhat, lakhat a híd alatt, oldja meg, miért nem tanult.
A munkáltató, aki nem jelenti be a dolgozókat, mert sokba kerül a járulék, és ő különben is így csinálja már 20-30 éve, ha akkor jó volt, most is legyen jó, és ha nem tetszik el lehet menni.
A dolgozók, akik szerint jó van az úgy, ne törd magad, mert még feltűnik, hogy ők kevesebbet dolgoznak mint te, meg minek szóljunk, jöjjön rá a főnök, hogy azt nem úgy kéne/az az áru nem jött meg, és aki változtatni akar, azt kiutálják maguk közül. És nem segít az új dolgozónak, mert neki se segített senki.
A pedagógusok, akik szerint pontosan úgy kell leadni a tananyagot, mint 20 éve, mert azóta nem fordult nagyot a világ, és aki nem érti órán, az tanulja meg otthon, egyedül.
A szülők, akik szerint minden tanár hülye, ne olvasd el,ne csináld meg a leckét, a szádat ne fogd be az órán fiam, mert neked jogod van ott lenni, kötelességed viszont nincs semmi.
Azok az autót vezető emberek, akik szerint le kell villogni azt a hülye tetűt, aki betartja az előírt sebesség korlátozást, és a seggébe kell állni, mert rá nem fognak hatni a fizika törvényei; és az index csak a bénáknak való, a gyalogos meg majd elugrik, ha annyira fél.
A gyalogosok, aki szerint vigyázzon az autós, és azért van fék az autón, hogy nyomja meg, mikor ő kilép a busz mögül, vagy körülnézés nélkül megy át az úton, persze véletlenül sem a zebrán.
A hivatalokban dolgozók, ahol már a sorszámosztó is érezteti az ügyféllel, hogy ő most hatalmas kegyet gyakorol, hogy egyáltalán szóba áll vele.
És az emberek, akik szerint mindenki más története kamu, az nem lehet, az nem úgy van és mindenki más, akinek nem az a véleménye, mint az övéké, az hülye/hazudik/minek él.
Felülről az jön, hogy mindent szabad, mindenkin át lehet és kell gázolni, és a kisember csak a saját kis életében tudja ezt érvényesíteni. Akinek ez nem tetszik, az egy idő után feladja, és költözik, hogy legalább anyagilag jól járjon.
És tudom, hogy vannak kivételek, és ezek a kivételek és jó emberek mozgatják még ezt az országot. Nem tudom, hogy mi lesz, ha ők is feladják, bár talán az kellene.

tanato 2018.01.07. 23:27:42

24.hu/belfold/2018/01/07/egy-magyar-idosotthon-lakoi-adnak-celt-a-menekulteknek/

Ez ugyan csak csepp a tengerben de itthon elvénülő országunkban már ez is nagy szó.

Hozzászólok 2018.01.10. 10:32:56

Szerintem az a mondat, hogy már nem a tőkehiány, hanem a szakemberhiány okoz gondot, egy csúsztatásos hazugság. Vagy hülyeség simán.
Ha ugyanis többet fizetnének lenne szakember. De. És itt jön a probléma, nem tudnak többet fixetni, mert nincs olyan fizetőképes kereslet, amivel a megemelkedett áron is elkélne annyi, hogy fennmaradjon az adott vállalkozás.

Tehát én a bérterheket csökkenteném, meg az áfát.
A bér költségeinek rendszere amúgy is átláthatlan, méltánytalan és inkorrekt, a jelnlegi nettó bruttó elnevezések félrevezetők.

Nehéz kérdés, mert ugye a kormányok tagjai mind emberek, akiknek a fizetése, a kocsija a lakhatási támogatása az mind az adó terhére megy. Nehezen szavaznak ezek csökkentéséről.

Hozzászólok 2018.01.10. 10:36:43

@Payrollerwitch: hát ezért a mentalitásért legalább nem tehető Orbán fekelőssé.

London2009 2018.01.10. 17:50:19

@kisrumpf: te meg hol kodorogtal ven kappan? :D

Arthamyr 2018.01.10. 17:54:59

@London2009: Na... Így le vén kappanozni szegény @kisrumpf: -ot... :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.10. 17:59:38

@London2009: a ven szatyrot meg csak-csak... na de ven kappan?!?

London2009 2018.01.10. 18:10:42

@swing gitan: te meg hol kodorogtal ven kappan? :D

@Arthamyr: @kisrumpf: most mar a valos cimzett is megkapta a hozza intezett kerdest.
Valoban micsoda kozosseg vagyunk, latjatok?!?

Shaktee 2018.01.10. 19:11:45

@London2009:

valami technikai gikszer lehet, remélem majd orvosolja a HA

Dikusz 2018.01.10. 19:58:48

@London2009: kíváncsi voltam ki csapja le ezt a magas labdát:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.11. 13:37:41

@Bredpitt Monika: Ide tőlünk messze van az, a fax fog utazni ezért 2 x 1300 km-t... :D
Annyira azért nem kell.

Shaktee 2018.01.11. 19:13:45

@London2009: rabok legyunk vagy szabadok? :-))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása