oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @élhetetlen: "Csak a cím, tudod, hogy 17 különböző rendszerben hány féle képpen lehet leírni az A ... (2021.03.03. 18:50) Az érem másik oldala
  • élhetetlen: @fhdgy: Bocs, igazad van, de csak azt akartam írni, hogy a kommunikáció nem biztos, hogy nyelvtudá... (2021.03.03. 18:30) Az érem másik oldala
  • Shanarey: Az ONS, pont annyira hiteles, mint a KSH. Az egyetlen különbség az hogy az ONS egy zabhegyező klub... (2021.03.03. 17:28) Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?
  • élhetetlen: @FutureFry: Igen, így kezdtük, volt vagy 20 programozó párokra osztva, de ennek nem volt meg a kul... (2021.03.03. 17:19) Az érem másik oldala
  • Buchhalter: @ChristineK: Egyszer volt erről valami infó talán tavaly . 2004-2019 között 8000 magyar szerzett B... (2021.03.03. 16:20) Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. december 11. 06:30,  A craictól az esőig – avagy miért jó Írországban élni? 60 komment

2017. december 11. 06:30 Határátkelő

A craictól az esőig – avagy miért jó Írországban élni?

Van, amin az ember nem lepődik meg, ha arról olvas, mi a jó Írországban. Ilyen például a csodás táj, az írek humora, vagy éppen a zene. Az azonban engem legalábbis meglepett, amikor Kisrumpf a listájára felvette a gasztronómiát is. Mindjárt kiderült, miért és mi köze ehhez a határátkelőknek. Következzen tehát a “Tíz dolog…” sorozat újabb fejezete, a végén egy meglepetés szavazással!

Ha te is megírnád, miért jó ott élni, ahol élsz, ne habozz! Az írásod a hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldheted.

irorszag_taj_foto_pixabay_com_publicdomainpictures.jpg

“Tegnap késő este, amikor a sokadik mézes hópelyhet csomagoltam celofánba, s a háttérben erőt adónak egy U2 CD szólt, hirtelen elfogott a de-jó-is-itt-nekem érzés, s hogy ha megírnám, miért szeretek itt élni, ez lenne a tizes listám egyik pontja. S tényleg, lehetne: 

1. A craic

Hogy az első egyik itt töltött Szilveszterkor, fent a hegyen, a kocsma parkolójában tűzijáték-nézésre összegyűlt tömeg feje fölött a rádióból éjfélkor, amikor már alaposan hatott a pia, nem az ír himnusz, hanem a U2 New Year's Day című száma szólt. S ennek köszönhetően jobb kedvűen mentem haza, miután kikeveredtünk a tömegből. Tudnak szórakozni, a "craic", vagyis a mulatság mindig közel áll, s mindig kaphatók rá.

2. Itt lettem önmagam 

Sokat számít, hogy itt lettem az, ami. A szinte közhelyszámbamenő emigráns-karrier, a zsebből fizetett takarítónőségtől, a félig illegális pincérnőségen át a bolti eladóságig, “pastry chef"-ségig, majd az ugyan kicsike, de saját vállalkozásig vitt az út, kis kitérőkkel botcsinálta fordítóságon és idegenvezetőségen keresztül.

Hogy megtanultam beilleszkedni, hogy a szokásokat hajlandó voltam felvenni, vagy legalábbis a saját képemre alakítani. Hogy az ő ünnepük némileg az enyém is, anélkül, hogy elveszteném a magamét.

Hogy ezt lehetővé tették, de nem szigorú elvárás, s nem sápadnak bele, hogy nem ünneplem a Halloweent vagy a húsvéti felkelés évfordulóját.

3. A humor

Ez valószínűleg velük születik. A híres "Irish wit", amit nem lehet felülmúlni. Hogy a leghétköznapibb, a legváratlanabb körülmények között is szellemes szóviccekkel, tréfás adok-kapokkal tudnak reagálni bármire. 

Amikor a netes ír újságok kommentjei között gyakran már a második, harmadik viccesre veszi a figurát, de cseppet sem csökkentve ezzel a téma esetleges komolyságát. 

Poénkodásukra csak egy példa: melyik másik országban eshetne meg, hogy a gyorsvasútra feltévedő macska a kalandja után saját bérletet kap, fényképpel?

macska_berlete.jpg

4. Az ételek, a konyhakultúra

Abban az időszakban volt/van szerencsém itt élni, amikor a kelkáposzta-krumpli-fakóra főtt marha-sápadt sausage alapból indulva valami elképesztően változatos vendéglői kultúra nőtt ki. 

Ahogy egyre jelentek meg a bevándoroltak konyhái, éttermei, belopóztak az ír hétköznapokba is. S ez arra bíztatta őket, hogy fejlődjenek. Hirtelen érdemes lett az ország végébe elautózni, nemcsak a csodás táj miatt (lásd később), hanem mert van ott egy kocsma, amelynek szakácsa olyat, de olyat főz, hogy még a Michelin is beköszön és otthagy egy csillagot. 

Egyre jelennek meg az érdekességek, az újdonságok a boltok polcain, s már rendkívül változatosan lehet főzni. S a munkámnak köszönhetően megismertem termelőket, bátrakat, akik belevágtak, akik büszkék az itteni terményekre, amit a föld és az ő munkájuk hoz létre, s ma már messze viszik hírét az ír tejnek, sajtnak, húsnak, halnak stb. 

S van, amikor ezt egy külföldi teszi, a food truck-jából, mint pl. Dódog Diána, aki megnyerte az ír Masterchef-et, s azóta már könyve is jelent meg. 

5. Eső

Igen, az eső. Teljesen mindegy, hogy apró, szinte csak sejthető szemekben esik, s hordja a szél, vagy élesen az ember arcába vág, szeretem. Ennek köszönhető a sziget zöld színe, a tengersok szivárvány, a furcsa színek, amik visszatükröződnek a tengerről, s azt az örökké változó képet adják, amiben hosszan lehet gyönyörködni egy domb tetejéről. 

A hanga lilája, a tőzeglápok... s közvetve a birkahús, a finom marhahús, amelyik az egyik legjobb a világon (na jó, a baszk marha még jobb, de ott is esik rendesen) és következésképpen...

6. ...A gulyást nem kell órákig főzni, mert puha a hús

S bár már inkább egy jó sztéket tervezek vacsorára, mint gulyást, de az a paprikás, piros lé azért fel-feltűnik a konyhában. De már nem ezt emlegetik, kérdezik, ha új ír emberrel ismerkedem meg, hanem... nos, igen... Orbánt...

7. Zene 

Soroljam? Például U2, bár ki-kiesnek a pikszisből, mert Bono akkora képmutató, mint ide Lacháza, de mégis. Legyen az népzene, egy pókhálós kiskocsmában, örömzenélő nyugdíjasoktól, vagy Christy Moore, vagy éppen a Pogues dalai. Jöhet, bármikor.

8. Irodalom

Az a nép, amelyik William Trevort, Louis MacNiece-t és John McGahernt adta a világirodalomnak, rossz nem lehet. Utóbbi Creatures of the World című novelláskötete bevezető az írekhez, tudom ajánlani.

Éppen olyan mosolyogtató, szívmelengető, dühítő, bosszantó, megríkató történetek vannak benne, mint ez a nép. Ilyen reakciókat tudnak kiváltani, akár egy nap alatt...

Gyakran birkák, ahogy a férjem hívja őket, s csak néha zsenik, akik az egykori "saints and scholars" szigetén élnek, azon az ellentmondásos szigeten, amiről állítják, hogy "she is both a bore and a bitch".

9. A táj

Kerry, Clare, Nyugat-Cork, Connemara, az északnyugati megyék sziklás tengerpartjai... A Wild Atlantic Way címén a jámbor turistát sűrűn felbukkanó útjelzőtáblákkal leterelik az összes kicsi öbölbe, ami feltűnik a part mentén, s látványosságként tálalják...

Erről jöttem rá, mennyi felfedeznivaló van még, mennyi mindent nem láttunk, pedig már minden megyében jártunk-aludtunk (legalább kétszer, szokta mondani a férjem).

Amikor egy ilyen szigetekkel tarkított, az akvamarinból éppen sötétkékbe átszínezett tengeröböl tárul az ember elé, s balról elhúz egy halászhajó és szállnak a sirályok, akkor azért az embernek megmelegszik a szíve tája. Megunhatatlan.

10. Ügyintézés

Meséltem már, biztosan! A bevándorlási hivatalnok a dobkészletét ajánlotta eladásra, míg én összeszorult (beidegződés, ugye) gyomorral egyensúlyoztam előtte a kényelmetlen kisszéken, hogy ugyan már, adjon nekem tartózkodási engedélyt. 

"A legjobbkor, most fogják csökkenteni az adót, majd hallgassa meg a rádióban!" adta vissza a papírjaimat az adóhivatal embere, amikor adószámért regisztráltam. 

"Nem kell papír, elhiszem, hogy a felesége" - legyintettek a biztonság kedvéért lefordított, házasságkötésünket igazoló papírunkra, amikor férjem a friss házasoknak járó adókedvezményt igényelte meg, s még engem is elcipelt magával a hivatalba. 

Itt még nem fordult elő velem, hogy "ügyiratkezelés" után bőgve hívtam volna fel a férjem, hogy milyen élményben volt részem. Nem mindig állnak a helyzet magaslatán, de legalább nem rosszindulatúak. 

A túlzott bür(ö)kratikus ügykezelésre néznek, mint birka (igen) az új kapura: a mai napig őrizgetek egy cakkos szélű slejfnit, amit a bevándorlási ember könyörgésünkre írt, igazolva, hogy férjem itt él, mert kellett neki az autónk magyarországi használatához, itt pedig nincs lakcímkártya... 

S persze lehetne tizes listát felállítani a bosszantó és rossz dolgokról, mert azok is vannak, bőven, de azt majd megteszi más. S elnézést, érzem én, hogy ez itt nagyon érzelgősre és elfogultra sikeredett, de írjátok a sütés után mindent belengő gyümölcstorta-illat és a Pogues klasszikus karácsonyi dalának számlájára...” 

Egyébként Kisrumpf férje megírta azt a bizonyos tízes listát a bosszantó dolgokról, és úgy állapodtam meg velük, hogy megkérdezlek titeket, mikor szeretnétek, hogy megjelenjen: holnap vagy egy későbbi időpontban. Szóval szavazásra fel!

HÍRMONDÓ 

Harcolj a hideg ellen! 

Ilyenkor télen megnő a kereslet a fűtésszerelők iránt (mindannyian tudjuk, a fűtés előszeretettek romlik el karácsony környékén…), és ez nem csak Magyarországra igaz, de külföldre is. Például Németországra. 

Jól járhatnak a nagy-britanniai magyarok 

A Nagy-Britanniában dolgozó vagy tanuló magyarok bízhatnak abban, hogy a Brexit után is ugyanolyan jogaik lesznek, mint most. Legalábbis ha minden úgy zajlik majd, ahogyan jelenleg tűnik. 

Jön az Európai Egyesült Államok? 

Komoly bajok vannak Németországban, ahol egyelőre nem sikerült kormányt alakítani. Az először kategorikusan elzárkózó szociáldemokraták mintha lassan beadnák a derekukat, legalábbis a kongresszus a koalíciós tárgyalások megkezdéséről döntött. De mit akarnak a királycsináló szocdemek? 

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613457071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.12.11. 06:36:11

Jó fejek az írek.

NorthPier 2017.12.11. 08:25:10

Most gyorsan hallgattam egy kis tradicionális ír népzenét :-) Szárnyaim nőnek tőle... Mindig ámulatba ejt, ahogy kitekerik a hegedű nyakát!

NorthPier 2017.12.11. 08:28:04

Az a macska-bérlet, attól hangosan visítottam

Csodabogár 2017.12.11. 08:47:43

Ezen rózsaszin szemüveg van. Várom a holnapit is, aztán majd kialkul bennem a középút. Nem ismerem az országot, néhány írt igen, rendszeresen együtt nyaraltunk Marbellában. Mindig utálták az időjárásukat, de szerettek enni és inni. Énekelni nem hallottam őket soha.

puhacica 2017.12.11. 09:14:21

halas vagyok azert a 2. pontert, hogy a kezdetek felejtesenek, a hangos magamutogatasnak, a regota itt vagyok fele lenezesnek nyoma sincs benne. nagyon emberi, nagyon kiegyensulyozott.

a macska igazolvany meg halalos :D

puhacica 2017.12.11. 09:58:04

@Csodabogár: a "10 jo dolog, amiert szeretek itt/ott/amott elni" azert ezt predesztinalja...

Herr Géza 2017.12.11. 10:11:43

Kisrumpf, engem megvettél kilóra: U2 és macskabérlet... :)))))

Herr Géza 2017.12.11. 10:18:37

@Herr Géza: No meg a Pogues, bevallom, őket nem ismertem eddig, de megkerestem pár nótájukat. Király. Köszi a tippet!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 10:32:15

@Herr Géza: my apologies... :-) Pogues remek. A body of an American a legjobb. Szerintem A fairytale of New York-ot ismered, rendszeresen van a karacsonyi dalok toplistajan a csucson :-)

@libslobsi fuszal: aaah, koszi.

London2009 2017.12.11. 11:23:28

@Csodabogár: nahat, ezt pont nem neked kellett volna mondani! Hiszen rajtad is rozsaszin szemuveg van, amikor Budapestrol van szo...
Kulonben meg leginkabb igy erdemes elni. A jot eszrevenni, ertekelni, a rossz dolgokon meg nem kell sokat rugozni. A boldog elet receptje.

London2009 2017.12.11. 11:31:41

@kisrumpf: Koszi a cikket! Hasonlokat irtam volna en is Angliarol. Egyebkent azon mosolyogtam, hogy az angolok meg az irto hires English Witre buszkek! Megvettuk aposomnak a Duke of Edinburgh aranykopeseit tartalmazo konyvet. Tenyleg irto vicces es ahogy beleolvastunk mondta nekem, hogy hat igen, ez az igazi English Wit! :D
Etelek, tajak, zene, irodalom, ugyintezes stb. stb. ugyanigy erzek en is! : )

Bredpitt Monika 2017.12.11. 11:55:47

@kisrumpf: na, pont a témához kapcsolódik, már fent van az ír riport, majd később olvasom a posztod, kíváncsi vagyok rá, a linkben meg benne vannak a jó dolgok Írországról, meg az, amiért a férfi haza akar költözni, üdv

hirtv.hu/magyar_exodus/dilemma-2432883

Mrs. Clayton 2017.12.11. 12:01:59

Mondjuk biztosan masik orszagban is hasonlokepp zajlott volna a dolog, minden esetre merges vagyok. Tortent ugyanis h repultunk volna az Easy Jettel Aberdeenbol Lutonra. A lutini airport mar delutan 3-kor kiirta h a jaratunk torolve van, a repulotarsasagot elerni nem lehetett este 8 utan meg meg a telefobt is kikapcsoktak es csak folyamatosan kesobbre tettek a jaratunkat. Vegul ejhel 11kor vegre kozoltek h nem megyunk sehova. Innen kezdodott csak a kalvaria mert elibb azt mondtak h nehogy foglaljunk egyenileg szobat mert lehet nem teritik meg majd ujabb fel ora varakozas utan szoltak h jobb ha egyenileg foglalunk. Eddigre persze nem volt jarat amire atfoglalhattunk volna vegul vagy maradhattunk sajat koltsegen tovabbi ket napot vagy megint sajat koltsegen vehettunk vonatjegyet amit persze majd egyszer visszaadnak. Egyenlire a 100 fontos oda-vissza jegybil 30-at erositettek meg hogy visszakapunk. Mindezt azert mert esett egy kis ho.

Bredpitt Monika 2017.12.11. 12:11:14

szavaztam, jöjjön holnap a poszt

Bredpitt Monika 2017.12.11. 12:21:28

A híres "Irish wit",

Hát, a New Jerseyben általam megismert fiatal házaspárnak nem sok humora van, már nem tudom mit mondtam nekik, de majdnem leesett az álluk, a piálással kapcsolatban próbáltam humorkodni...

(arról, hogy az írek jó ivók hírében állnak)

wien74 2017.12.11. 12:36:21

Tetszett nagyon! Újabb bizonyítéka egy kellemes, pozitív életszemléletnek! Csak így érdemes!

wien74 2017.12.11. 12:38:12

És persze várom a negativ Top Tent. Gondolom az eső abban is benne lesz!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.11. 13:37:52

Kurvaszép az első képen a táj, simán mászkálgatnék ott egy fél napot és fényképezném rommá a környéket.
Valahogy el kéne jutni arrafelé is.Csak lassan három élet is kevés lenne, annyi a célpont.Meg előtte nem árt elmenni a bankba zárás után...
A cafka cica igazolványa tényleg kegyetlen... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.11. 13:39:09

Olvasom a sírós-örülős kommenteket 7vg-ről a hó miatt.Ide csak ilyen vérnűsző 2-3 centi jutott, szerintem még odahaza Magyarországon is több van ennél... :D

Mrs. Clayton 2017.12.11. 13:44:58

@geegee: meg nem ertunk vissza igy nem tudom megerositeni, de ugy tunik h Anglia kozepe kapott a hobol, Skociaban alig van valami, jobbara csak hideg. Mondjuk vegig vonatozni a keleti parton egesz cool.

DieNanny CH 2017.12.11. 13:55:51

Tetszett nagyon. De, esetleg, nem lehetne a holnapi posztot telezsúfolni ír képekkel? A témát ellensúlyozandó? Mert a mai 2 db az semmi... (Bármilyen cukker az a macs.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 13:55:59

@geegee: itt olvasom, hogy kendtek felé sem olcsó eljutni... pedig de autóznék arrafelé...

a kellemes hozzászólásokat köszönöm.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 13:57:37

@DieNanny CH: sajnos, elég kevés fotóm van most így hirtelen, főleg diára fényképeztem... megpróbálok párat átküldeni, na de a holnapi témákhoz más illene ;-)

MAMB00 2017.12.11. 17:15:22

Gyönyörű a nyitókép ! Lehet ott horgászni ? Már úgy általában is kérdezem, ha valaki esetleg tudja.
Van egy ismerősöm shetland szigeten, ő azt állítja, hogy ott nem kell semmi engedély, bármikor- bármit. (?)

szszg 2017.12.11. 17:15:26

Még csak pár hónapja vagyok itt, de már rászoktam, hogy vasárnaponként sztéket egyek. :-)

Csodabogár 2017.12.11. 17:27:51

@London2009: Én csak a várost és annak tagadhatatlan szépségeit dicsérem, különösen esti kivilágításban, de soha nem mondanám, hogy még ezt a jelenlegi sötét szutyok időt is szeretem mert nekem ez is szép. Igaz tegnap gyönyörű napsütés volt, de az a ritkább ilyenkor.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 19:29:49

@MAMB00: lehet, van, amire kell engedely.

www.fishinginireland.info/regulations.htm

S meglatogattad mar az ismerőst? Nagyon szep hely, ahogy hallom.

blackhairlady 2017.12.11. 20:38:34

@kisrumpf: Nagyon tetszett a posztod, teljesen lejon, hogy szeretsz ott elni:) A taj tenyleg gyonyoru lehet, nem kell sokat gondolkodni merre menjen az ember kirandulni.
Visszaterve egy regebbi beszelgetesre, en is meg voltam gyozodve rola, hogy egy kis fiatalka meg harmincon aluli kisholgy vagy :D (semmi negativumot nem tartalmaz a feltetelezesem, sot!!)

nyuszigonosz 2017.12.11. 22:15:34

@kisrumpf: Tetszik a posztod. Érzi az ember az olvasásakor, hogy szeretsz ott élni, és írod: ott lettél az, aki most vagy. Mert ez így van.
És most egy idézet a posztodból:
"Hogy megtanultam beilleszkedni, hogy a szokásokat hajlandó voltam felvenni, vagy legalábbis a saját képemre alakítani. Hogy az ő ünnepük némileg az enyém is, anélkül, hogy elveszteném a magamét."

Szerintem ezért - is - érzed jól magad ott, ahol élsz, mert önmagad vagy, ottani már, de egyedi.

( Nem akarsz írebb lenni az íreknél vagy magyarabb a Magyarországon élöknél. )

A képek, na az egy külön bónusz ehhez a poszthoz. Tetszenek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 23:04:39

@blackhairlady: hahaha, őszbe hajlok már, csak a viselkedésem gyerekes.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 23:06:52

@nyuszigonosz: Koszonom. Sajnos a kepek nem az enyemek, de lehet, hogy a ferjem. irasahoz felkerul par foto - ha be nem fedi oket a ho ;-)

swfla 2017.12.12. 06:19:36

Probalok nem odamondosan fogalmazni, de nekem tunik csak fel, hogy itt mindenki hogy fenyezi azokat a helyeket, ahova kizarolag azert kerult, mert csak annak az orszagnak a nyelvet beszeli?

Ha holnapra megtanulnatok egy mediterran nyelvet, nem jobban ereznetek ott magatokat? Jol van, hogy probalod megideologizalni, hogy mer jo Daniaban meg Norvegiaban (!!!) de azer errol posztot irni... Bar teny, hogy van forgalom.

Határátkelő 2017.12.12. 06:20:51

@swfla: Miután ez egy sorozat része, ami kifejezetten arról szól, ki miért szeret ott élni, ahol él, ezen annyira nem kell meglepődni.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.12. 07:42:25

@swfla: engem a férjem munkája hozott ide, nem az, hogy no, csak ezt a nyelvet beszélem. (S nem csak ezt, de mindegy.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.12. 08:22:47

@kisrumpf: Mindenkinek a szomszéd rétje/nője zöldebb és kívánkozik oda... :D

adg 2017.12.12. 09:34:40

@swfla: nagyon jo meglatas, teljesen igazad van. A posztolo nyilvan csak irul beszel, ezert kerult irorszagba. Vagyi, ize, szar van a kakakoban, meg az irek sem mind beszelnek irul, szoval akkor hogy is? Hat nem angolul beszelnek foleg irorszagban? Akkor csak irorszagban beszelnek angolul, es ezert kellett szerencsetlen posztolonak odamennie?
O, jajj, bonyolult az elet...

@kisrumpf: mondjad csak, beszelsz irul? Nyilvan, hiszen ha pl csak spanyolul beszelnel, akkor Boliviaba mentetek volna.

Bredpitt Monika 2017.12.12. 09:44:32

@kisrumpf: hirtelen nem tudtam miről van szó, az Exodusra gondolsz, ugye?

nekem ez a srác nem tűnt boldognak,

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.12. 09:54:48

@Bredpitt Monika: bocs, arra gondoltam. Boldognak. nem tunt, de o biztosan haza fog koltozni oregsegere, miutan mindent megadott a gyerekeinek.. nagyon kinozza a honvagy, s nincs rozsaszin szemuvege amikor az orszagokrol beszel.

adg 2017.12.12. 10:16:15

@kisrumpf: hat ha csak annak az orszagnak a nyelvet beszelned, akkor hova mennel? Illetve hova kerulnel? Mert a fentiekbol nyilvanvalo, hogy az enberek csak ugy kerulnek az orszagokba.

commentes nikk 2017.12.12. 11:02:26

Azért az orbitális, hogy mindenbe bele kell fűzni egy kis politikát, nehogy kimaradjon a napi gerjesztés. Írország meg biztos szép, de képtelen lennék olyan helyen élni, ahol mindig esik.

Herr Géza 2017.12.12. 11:54:54

@swfla: Ójajj.... Az ember nem szokott úgy valahova “odakerülni”, hanem általában megnézi hova megy, mielőtt nekiindul. Te nem így szoktad, akár pl. kirándulás szintjén is? Aztán meg: némettudással lehet ám Ausztriába, Németországba, meg Svájcba is “kerülni”, azért nagyon nem mindegy, hova sikerül... Az angolról nem is szólva.
Szerinted a Dániába, Norvégiába (!!!), Svédországba “kerülők” közül hányan tudtak gyárilag dánul, norvégül, svédül?
Oszt miért is lenne jobb mondjuk görögül (mediterránul :D) tudni és oda kitámolyogni? Turistaként naná, hogy szuper, de egyéb perspektíva?

Arthamyr 2017.12.12. 12:11:17

@commentes nikk: Azért oda el is kell jutni, hogy az ember megengedhesse magának, hogy az időjárás legyen a fő szempontja. És idáig eljutni nem triviális olyan helyeken, ahol az időjárás "jó".
Élek egy mérsékelten világos lakásban, bemegyek 9 órát dolgozni, utazok 1-et, nem az lesz a legfontosabb szempontom, hogy a maradék pár órában milyen idő van. És a többségnek azért ez jut, (vagy ez sem) kezdésnek, és ebből szeretne feljebb lépni, amíg nem, addig kb. leszarja az időjárást.
Amúgy meg nem esik sok eső, csak nem süt sokat a nap és fúj a szél. Májustól-szeptemberig Írországban egyébként sokszor jobb idő van, mint a legtöbb helyen, ha az ember nem strandolni akar.

room_101 2017.12.12. 12:48:28

Dublin körüli egynapos buszos túránkon a sofőr (aki egyben idegenvezető is volt) a megállások között egyfolytában poénkodott, hol a bunkó amerikaiakon, aztán németeken, lengyeleken, mindenkin. Kifogyván a poénokból ír népdalokat kezdett énekelni a mikrofonba, mire egy utas hangosan beszólt:
Your songs are much better than your punchlines.

P.Elliot 2017.12.12. 13:05:09

@kisrumpf: Tegnap nem volt idom ide benezni, kar, nagyon jo poszt, latszik hogy szereted az orszagot es jol erzed magadat benne.
Az hogy megtalaltad benne a jovodet, a munkadat az attol is fuggott hogy hogy alltal hozza, te meg tudtad csinalni mert akartad.
Sok szerencset hozza. Azert szerintem a ferjed is meg van elegedve csak a ferfiakban tobb a kifogas, a kritika, a nok elfogadobbak es gyorsabban megtalaljak az elonyosebb dolgokat, nem igazan negativumoznak.
Tovabbi sok szerencset kivanok, gondolom most nyakig vagy a sutesben, en is ma kezdem el az aprosutemenyeket, baratoknak keszitem...

P.Elliot 2017.12.12. 13:12:01

@room_101: Ilyen elmenyem nekem is volt, Mexicoban vagy 35 evvel ezelott, a turavezeto fiatalember elkezdte mondani az amerikai turistakkal tomott buszban hogy ok azert szegenyek mert Amerika elsziv mindent toluk, ok viszik el az olajat es a petroleumot is toluk es nem fizetnek erte.
Hogy honnan vette az informaciot sejtelmem sincs, arrol sem hogy ezt ami raadasul nem is igaz miert mondta eppen a turistaknak de mindenki csak nezett, amikor a tura vege volt es kitette a vezeto melle a borravalos dobozat nem emlekszem hogy barki egy centet is tett volna bele, mi sem, az ismertetes helyett a felidot atpolitizalta, ezert semmi borravalo nem jar, nem teljesitette a feladatat, egyebkent a buszvezeto ra is szolt nehanyszor hogy a tajat ismertesse amin atmegyunk....
Nagyon furcsa volt...

Dikusz 2017.12.12. 13:22:33

@adg: hova-hova, hát Belgiumba...

FlybyWire 2017.12.12. 13:48:36

Írországban írként jó élni.
Magyarként nem jó Írországban élni, max ha ott kint születtél, és nem éltél át egy magyar évszakot sem, soha - nem ettél itthoni ételt, ittál itthoni italt, szagoltál itthoni illatokat, randiztál itthoni lányokkal/fiúkkal, laktál itthoni házban, stb. stb.

3 és fél évet éltem kint, anyagilag sokkal jobb volt minden, de MINDEN egyéb rosszabb.
Soha többet, köszönöm.

Willkommenskultur 2017.12.12. 13:48:39

Eljen Irorszagban akinek het anyja van. 2 hetig jo poen.

commentes nikk 2017.12.12. 13:48:45

@Arthamyr: Én a magyar klímát is nehezen viselem, a tél totálisan kikészít, én csak olyan helyre mennék, ha innen elmennék, ahol egész évben nem megy jelentősen 20 fok alá a hőmérséklet, alig esik, és rengeteget süt a nap. Az ősz, a tél az eső, a hideg, a szürkület nekem depressziót okoz, rosszul érzem magam, és ahogy öregszem (38) egyre nehezebben viselem. Ha nyerek a lottón, kb egy hét múlva költözök innen a picsába egy meleg, száraz, napos helyre :)

Dikusz 2017.12.12. 15:49:37

@FlybyWire: Attól, hogy neked nem volt jó kint élni, a posztoló miért ne érezhetné jól magát?

A posztból úgy jött le nekem, hogy van egy kis vállalkozása, "süteményese", amit szeret csinálni.

Figyelmedbe ajánlanám, amit a 2.pontban írt:
"Hogy megtanultam beilleszkedni, hogy a szokásokat hajlandó voltam felvenni, vagy legalábbis a saját képemre alakítani. Hogy az ő ünnepük némileg az enyém is, anélkül, hogy elveszteném a magamét."

FlybyWire 2017.12.12. 16:42:52

@Dikusz: természetesen, ha én is a megélhetésemet kötöttem volna az országhoz, igazolnám mindenhol, magam és mások előtt is, hogy milyen jó nekem.
Ami meg rosszabb (és ez a több), arról kegyesen el lehet felejtkezni. Vagy a férjre hagyni az erről írást :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.12. 17:13:09

@FlybyWire: nezd, lett volna lehetosegunk menni odebb, mashova, jobb eghajlatu helyre, szakmai elorelepes satobbi, satobbi. Nem mentunk. Mert itt jo. Nekunk. Ha neked nem jott be, so what. Megesett massal is, nem vagy egyedul.

Dikusz 2017.12.12. 17:29:23

@FlybyWire: akkor te is láttad, hogy holnap jelenik meg a férj posztja.

Nem felejtkezett el róla, és nem is bizonygatásnak tűnik a poszt. A férj a bosszantó tapasztalatait írja meg, szerintem ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen ott élni. Gondolom ha nem lenne jó mindkettejüknek ott élni, akkor máshová mennének.
Holnap lehet visszajönni olvasni a másik posztot:)

swfla 2017.12.12. 19:36:59

@Határátkelő: Az utobbi idoben ugy tunt minden tortenet onnan jon, ahol 2 napot sut a nap egy evben, de teljesen igazad van, 1000 bocs

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása