oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 24. 06:30,  Stephen King kedvenc államában 102 komment

2017. november 24. 06:30 Határátkelő

Stephen King kedvenc államában

Stephen King egyike azon íróknak, akik tapasztalatom szerint erősen megosztják az olvasóközönséget: vagy nagyon szereti valaki, vagy nem bírja elviselni. Én előbbi csoportba tartozom, elsősorban azért, mert nagyon szeretem, ahogyan a kisvárosi Amerikát ábrázolja. Ezen belül is elsősorban Maine-t, és ha most azon töprengenétek, hogy blogot tévesztettetek, akkor megnyugtatok mindenkit, erről szó sincs, ez még mindig a Határátkelő, csak éppen a mai poszt szerzője, Zoli Maine-ről írt. Egy kétrészes élménybeszámoló első része következik.

Miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg te is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

ac06.jpgÓceán, világítótorony, sziklák és fenyőfák; tipikus kombináció ezen a környéken

„Mostani bejegyzésemben szeretném megosztani az élményeimet, amelyeket egy olyan államban szereztünk, ahonnan az észak-amerikai kontinensen lévő amerikaiak elsőként láthatják meg a napfelkeltét.

Ha esetleg így nem ugrik be, akkor kis további segítségek, amelyek felmerülhetnek bennünk, ha meghalljuk az állam nevét: sűrű köd, amely súlyos lepelként jótékonyan rátelepszik a tajra, a hajósokat segítő világítótornyok hálózata, valamint hatalmas fenyőerdők, amelyek a sziklák csipkézte óceánparttól egészen a szárazföld mélyére benyúló lankás dombokig és hegyekig terjeszkednek.

Még így sem? Na és ha azt mondom, hogy Stephen King könyveiben folyamatosan visszatérő és felbukkanó helyszínről van szó? Bizony ez nem más, mint az Egyesült Államok észak-keleti sarkában megbújó, gyéren lakott Maine állam, amelyet az Atlanti-óceán, New Hampshire és - északról - Kanada ölel körbe.

Az itt élő kimondhatatlan nevű őshonos amerikai indián törzsek bosszúságára már a XVII. század hajnalán felbukkantak az első francia telepesek. Ennek köszönhetően - egyes elméletek szerint - az állam maga is egy francia provincia után kapta a nevét. 

A maine-i utazás egyenes folytatása volt az előző posztban említett New York-i kirándulásunknak. Az eredeti terv szerint - természetkedvelő és túrázni szerető emberekként - két helyszínt szerettünk volna mindenképpen megnézni Maine-ben: az egyik az Acadia Nemzeti Park, míg a másik a Baxter Állami Park.

bx18.jpgA nyüzsgő nagyváros után igazi felüdülés következett

Irány a nyugalom! 

New Yorkot egy szomorkás reggelen hagytuk el, amikor az égboltról lelógó fémszínű nehéz felhők próbáltak megszabadulni nedves nehezéküktől; tipikus őszi idő volt és nem győztünk hálát adni az égieknek, hogy az Atlanti-óceán felett örvénylő - ki tudja hányadik? - hurrikán legkülsőbb csápjai megvárták, amíg elhagyjuk a várost. 

A metropoliszt leggyorsabban talán az északi I-95-ös autópályán lehet elhagyni Boston irányába, ha az Acadia a célunk. Valószínűleg elhagyni valóban gyorsabb, mint bejutni, mert a városba vezető úton szó szerint több tíz-kilométeres dugó alakult ki. 

A New Yorktól mért távolsággal egyenes arányban csökkent a forgalom is. Mire Maine államban találtuk magunkat, addigra már a Nap is elkezdett kikandikálni a szél által megtépázott felhőtakarón át. 

Mivel szeptember második felében jártunk - a várakozásaimnak megfelelően - az útmenti fák egyre inkább elkezdték felölteni őszi színekben pompázó gúnyájukat.

bx21a.jpg

Itt hatalmas turisztikai vonzerővel bír ez a sokszínűség: emberek ezrei kelnek útra különböző helyekről, hogy megpróbálják elkapni az USA észak-keleti régiójára oly jellemző, már-már bántóan rikító és vakító őszi színek kavalkádját, melyek jellemzően a melegebb színek széles spektrumát ölelik fel a halvány okkersárgától egészen a bíborvörösig.

ac38.jpgTipikus látkép, mely alapján akár Kanadában is lehetnénk

Az Acadia Nemzeti Park 

Mire a közvetlenül az óceán mellett található nemzeti parkhoz eljutottunk, addigra egyrészről már majdnem besötétedett, mert a navigáció kissé nehézkesen boldogult a térerő hiányával, másrészről a széltépázta felhőpamacsok újra összeálltak egy hatalmas szürke masszává és elkezdett az eső is szitálni. 

Azonban ez nem szegte kedvem, sőt! Ugye az ember - valamilyen furcsa oknál fogva - alapvetően jó időre vágyik, amikor elmegy vakációra. Nos, én sem vagyok ezzel másképpen, de ha van olyan helye a Földnek, ahol titkon reméltem, hogy részem lesz ködös, esős, hűvöskés időjárásban, akkor az bizony Maine (sztereotípiák, helló).

ac01.jpgKödbe vesző táj a nemzeti parkban

A nemzeti parkba 25 dollár a belépő egy hétre. A sátorhely 30 dollárba került éjszakánként (érdemes hetekkel előtte interneten lefoglalni). A park meglehetősen nagy sugarú (pár kilométeres) vonzáskörzetében rengeteg helyen lehet kapni az út szélén elhelyezett felaprított fákat, s egy kötegnyi fa ára kb. 5 dollár (becsületkassza, helló). 

Tipp, ha valaki errefelé járna: minden este lehet tűzifát hozni a parkőröktől (a park területén belül), de csak annyit, amennyit elbírunk a kezünkben. Ellenben ingyen van és nehezen gyullad, mert általában nedves.

ac15.jpgAzért nem mindig van köd :-)

A sátrunk magasba nyúló fenyvesek között bújt meg és azonnal érezni lehetett egy olyan illatkombinációt, amelyet soha nem éreztem még ilyen intenzíven, s amely teljesen felfrissített: az óceán üde, sós párával átitatott levegője  keveredett a fenyőfák és fenyőgyanták édeskés, de enyhén citromos illatával.

ac02.jpgA fenyőerdők látványa és illata teljesen elvarázsolhatja az embert

A hullámok évmilliók óta monoton egyhangúsággal ostromolják a part menti sziklákat. Jelen korban sincs ez másképp és a két őserő (Föld és Víz) között zajló konok küzdelem folyamatosan hallható hangja hamar elringatja az embert. 

Az egész napos kintlét és kirándulások után, a ropogó, pattogó tábortűznél elfogyasztott vacsora után garantált a gyors elmerülés az álmok sötét és ragacsos ingoványába.

ac14.jpgNincsenek kímélve a partmenti sziklák

Természetesen rengeteg túrázási lehetőség van a parkban a könnyű, kellemes sétától egészen a veszélyesnek tűnő és minősülő, félig-meddig via ferrata utakat idéző sziklamászós szakaszokig. 

Arra készülhetünk, hogy az összes túraútvonal tartalmaz kisebb-nagyobb mértékben sziklás, köves részeket. Ezek azonban - szerintem - inkább érdekessé teszik az utakat, mintsem veszélyessé.

ac11.jpgLehet kezdeni a mászást :-)

Ez volt az első olyan nemzeti park, ahol nem tudtam volna kiemelni egy útvonalat sem, mert mindegyik annyira izgalmas és szép volt. A két legveszélyesebbnek kikiáltott ösvény a Precipice és a Beehive. 

Itt vaslétrák és rudak vannak a sziklákba elhelyezve, ezzel is segítve a sokszor függőleges, sziklamászásszerű élményt szerető és kereső, vállalkozóbb (esetleg életunt) túrázókat. 

Mindenesetre esős időben és flip-flopban nem javasolt ezen túraútvonalak teljesítése. Továbbá itt nincsenek karabinerek és egyéb segédeszközök; csak a saját erőnk, elszántságunk és a sziklák. 

Na meg a hihetetlen panoráma, amely a bátrabbak jutalma és amely igazán veszélyessé tehetik a kirándulást; ha szeretnénk még másnap is túrázni, akkor választanunk kell: vagy gyönyörködünk vagy mászunk. A kettő együtt kevésbé életigenlő megoldás.

ac11a.jpgRálátás a park homokos strandjára a Precipice túraútvonalról

Mit láthatunk, ha éppen nincs köd? A látóhatárig húzódó, örökös mozgásban lévő Atlanti-óceánt, melynek fodros víztükrét különböző méretű szigetek tarkítják, erdővel borított lankás dombokat és hegyeket, s púpjaik között boldogan csillogó apró tengerszemeket, valamint az Egyesült Államok egyetlen természetes fjordját.

ac10.jpgTónak tűnik, pedig ez egy fjord

Aztán ott vannak a lépten-nyomon éles hangon vinnyogó-sipítozó apró mókusok, akik izgalmukban/félelmükben a géppuskalábú ír sztepptáncosokat megszégyenítő tempóban tudnak toporzékolni a lábaikkal. 

De említhetném az amerikai fehér fejű sast, az őzeket, a vidáman lubickoló vagy éppen a sziklákon hasukat süttető fókákat vagy a sziklák és kövek között fellelhető vadvirágok és cserjék békés harmóniáját.

ac31.jpgAz USA egyik jelképe

Ha kicsit unnánk a természetet (bár erre kevés az esély), akkor érdemes ellátogatni a nemzeti parkhoz legközelebb eső városkába, amely egy turisták által közkedvelt és sűrűn látogatott hely.

ac22.jpgBar Harbor kikötője

A nagyjából 5-6 ezer állandó lakosú Bar Harbor már régebben is igen kedvelt célpontja volt a tehetősebbeknek, melyet feltehetőleg azzal érdemelt ki, hogy egy relatíve csendes kis zugban húzódik meg a szigetekkel teletűzdelt óceánparton. 

A természet közelségének és megnyugtató látványának, valamint a frissen fogott halászzsákmányokból készített ételek elegyének kevesen tudnak ellenállni (legalábbis azok akik ezeket szeretik).

ac25.jpg

A színes és - itteni mércével - történelminek mondható faházak alsó szintjén különböző, általában családi kézben lévő boltok és üzletek várják a város öblében lehorgonyzó óriási óceánjárók utasait, akiknek száma néha vetekszik Bar Harbor lakosságával. Ebből kifolyólag, a város a téli hónapok kivételével meglehetősen zsúfoltnak hat, mivel az is.

ac29.jpgEzernyi utas szabadul rá a kisvárosra

Számtalan hotel és étterem várja a fáradt és kevésbé fáradt, illetve éhes utazókat. Ha sikerül eljutnunk ide, akkor természetesen érdemes lehet kipróbálni a homárt, amely az első számú tengeri étel Maine-ben, s amely alapból nem vörös színű; ezt csupán a főzés során nyeri el.

Ebben az államban a kifogható egyedek felső súlyhatára is szabályozott (nem csak az alsó). Nem kell megijedni, ha nem tudjuk, hogy miként is álljunk neki. Általában kapunk egy rövid és érthető leírást a homár elfogyasztásának módjáról. 

Én őszintén szólva még nem ettem, így tehát remek alkalom volt kipróbálni. A legkisebb „kiszerelés” - legalábbis az általunk meglátogatott étteremben - az kb. 1 kg-os és annyit el tudok mondani, hogy ebből nem sok a számunkra is „hasznos teher”, ellenben mire azt kinyerjük kéz nem marad szárazon.

lobster_1.jpgMindegyik halászcsapat egyedi színre festett bójával rendelkezik (bal). A homárok elkerülhető sorsa (jobb).

Amit - szó szerint - melegen tudok ajánlani az clam chowder nevű leves, melyben burgonya, hagyma, petrezselyem, kagyló (esetleg rák és homár is) található. Legtöbb esetben kétszersültet vagy kenyeret szoktak hozzá szervírozni. 

Ami nekünk még nagyon ízlett az az ún. crab cake, ami a nevével ellentétben nem sütemény, hanem egy fasírthoz hasonló étel, mely szintén tengeri herkentyűkből áll. 

Ha Bar Harborba visz a szerencsénk, akkor lehetőségünk nyílhat hajókirándulásokra is. Igen közkedveltek a bálnanéző hajók, de ottjártunkkor sajnos egyik napon sem tudtunk kihajózni a hurrikánok miatt, amelyek egymásnak adták a kilincset Maine közelében.

ac33.jpg

Egy másik opció az öbölben elhelyezkedő szigeteket és világítótornyokat meglátogató hajóstúrák. Ekkor előfordulhat, hogy több fókát, delfint is láthatunk kiegészítve az Acadia Nemzeti Park fenyőkkel borított dombjainak és hegyeinek látványával.

Nem lehet szó nélkül elmenni a csillagászat és a nemzeti park összekapcsolása mellett. A fényszennyezés alapból megkeseríti azon emberek életét, akik szeretnének gyönyörködni az esti/éjszakai égbolt látványában. Ez fokozottan igaz az USA keleti partvidékére.

ac_mw02.jpgGalaktikus szomszédunk, az Androméda-galaxis

Az Acadia Nemzeti Park azon kevés helyek egyike, ahol még lehet élvezni az éj fekete bársonyterítőjén szétszórt, sziporkázó kis gyémántokat, miközben Galaxisunk fehéren fénylő sávja jól látható nyomot hagy a kozmikus terítőn. Ezt az élményt csupán az óceáni párás levegő tudja kissé elrontani.

ac_mw04.jpgAz ócean párás légrétegei fölé lassan emelkedő Tejút

A következő részben folytatódnak a kalandok, méghozzá egy nem akármilyen hegymászás történetével. Addig is látogassatok el Zoli blogjára, a Boly(ON)gó életre!

HÍRMONDÓ 

Röhögd ki a Brexitet!

Annyit írunk a Brexitről, hogy nocsak, ám most nyugalom, máshonnan közelítjük meg a dolgot, hiszen majdani kilépés ide, majdani kilépés oda, azért még szép számmal akadnak nagy-britanniai állásajánlatok így is. Ezek közül szemezgettünk mára.

Költözz Svájcba, milliókat fizethetnek érte! 

Az elvándorlás égető probléma, minden országban felüti a fejét, mégis a kistelepülések érzik meg leginkább a hatását. Egy svájci falucska, Albinen, még fizet is azért, hogy növelje az összlétszámot.

Letelepedett státuszt Angliában? Mi sem egyszerűbb! 

A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint a törvényesen a szigetországban élő külföldi EU állampolgároknak olyan egyszerű lesz majd letelepedett státuszt szerezni, mintha „csak a jogosítványukat akarnák meghosszabbítani”. 

Ennyiből él átlagosan egy magyar 

Te keresel annyit, mint az átlag? Egyáltalán: szerinted ennyit keres az átlag? 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Maine

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413352713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.11.24. 06:34:13

Szép képek,jó helyek

Bredpitt Monika 2017.11.24. 07:57:04

Micsoda fotok mar megint!

King tol csak a Ragyogast olvastam, az elso reszt, a masodikat nem birtam, ritka sotet gondolatok....
The Green Mile a tortenetmeseles csucsa, csak a filmet lattam.

A remeny rabjairol nem is beszelve. Errol talaltam par honapja egy infot, minden idok legkedveltebb filmje, valami mozirajongok oldalon akadtam ra.
Nagy rajongoja vagyok az elmejenek.

Olvastam egy konyvet rola, amikor leszokott a kokainrol nem tudott irni allitolag....

hihetetlen figura, es milyen ijeszto

meatclone 2017.11.24. 08:01:10

Az iro valoszinuleg nem csillagasz, mivel amit az Andromeda galaxisnak nevez az igazabol a sajat galaxisunk,a Tejutrendszer,mint az egen lathato csillagok 99.999 szazaleka. Az Andromeda az csak egy kis pont a milliard sok masik kozott.
Kulonben szep hely. En mar regen azt vallom hogy az USA-nak a legjobb resze a gyonyoru termeszeti kincsei.

Bredpitt Monika 2017.11.24. 08:02:59

A gyilkos sorok sorozat Maine ben jatszodik, ha jol tudom,

(Murder She Wrote)
Ugy tunik Maine a gyilkos ened hozza ki)
Sajnos itt meg nem jartam, de pont King haza miatt van a listan, gyonyoru hely...

Golf2 2017.11.24. 08:07:30

Átlagkereset már 300? Lassan utolérjük a nyugatot!

Bredpitt Monika 2017.11.24. 08:20:33

Aki akar jó életrajzi könyvet olvasni, ajánlom ezt, én ezt olvastam Kingről, nagyon jó

moly.hu/konyvek/lisa-rogak-kisertetsziv

Lisa Rogak Kísértetszív

(Haunted Heart: The Life and Times of Stephen King)

Bredpitt Monika 2017.11.24. 08:25:40

Az égboltról. Én ilyet Arizonában láttam, érzéki csalódásnak éltem meg, olyan volt, mintha a világ tetején állnék, közben meg tengerszint alatt voltunk, de a sivatagban,a hol mi éltünk nem voltak városi fények, fantasztikus látvány !!!!

Nagyon jó kedvcsináló a poszt egy utazáshoz. Várom a második részt.
Mi Vermontban voltunk kétszer férjemmel, gyönyörű az ősz ezen a vidéken, de tudni kell, hogy mikor induljon neki az ember. Második alkalommal kicsit lemaradtunk a falevelekről, egy héttel hamarabb kellett volna indulni.

Valami ilyesmit mondtak akkor, hogy nagyon száraz volt a nyár és ilyenkor hamarabb hullanak a levelek, szóval meg kell tervezni ezt az utat. Micsoda helyek vannak arrafelé!!!!!

Köszi a posztot, feldobja a reggelt!

Bredpitt Monika 2017.11.24. 08:29:43

Ja, és igen, az abszolút első helye nálam is a Remény rabjai

az eredeti cím: Rita Hayworth and Shawshank Redemption

kardio1 2017.11.24. 08:34:44

Maine tényleg egy francia tartományról kapta a nevét. Az Androméda-köd tényleg egy másik galaxis, a képen viszont a Tejútrendszer van középen. Tőle jobbra van egy galaxis.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.24. 09:43:08

Jaj, de jó volt ez így egy fagyos reggelen. Kedvcsinálónak sem utolsó. King pedig... volt egy, amit csak délelőtt olvastam, mert este becsináltam volna a félelemtől.

puhacica 2017.11.24. 10:38:01

halas fototema, gyonyoruek lehetnek az ottani nemzeti parkok (is). :)

Asas66 2017.11.24. 12:34:15

Re: Letelepedett státuszt Angliában? Mi sem egyszerűbb!

Erre csak F.E. Dzserdzsinszkijt tudom idézni -- "Az a biztos, ami megtörtént."
Én jelenleg annyit látok (a kormányzati website-on), hogy a Permanent Resident Card-ért folyamodókat figyelmeztetik, hogy az ország EU-ból való kilépésével azok érvényüket vesztik majd (értsd: ne ugráljál bozgor, ráérsz majd a Brexit után intézni). A birtokosoknak pedig a sajtóban azt ígérik, hogy egy egyszerűsített eljárásban válthatják majd az új papírra. Ők miért nem kapják meg automatikusan? Már ezt sem tudják megígérni...
Közben -- sunyi módon, az Electoral Register frissítésére hivatkozva -- listázzák a külföldieket. Akik pedig már beadták az igénylést, azokat csuklóztatják.

Dikusz 2017.11.24. 12:40:56

@Asas66: ennek mi köze ehhez a poszthoz?

Asas66 2017.11.24. 13:04:49

@Dikusz: A "HÍRMONDÓ" rész megvan? A poszthoz amúgy tényleg semmi köze.

SzZoole 2017.11.24. 13:32:03

@Bredpitt Monika: a lányom nagy King rajongó, most éppen ezt olvassa tőle ;
Sleeping beauties

Demi78 2017.11.24. 13:39:14

kicsit OFF, errol van bovebb infoja valaki helyinek?
hvg.hu/gazdasag/20171124_magyarok_amazon_ukip
ON

skye8 2017.11.24. 13:46:06

Clam chowdert imadom! Igaz itt biztos maskepp csinaljak mint Maine-ben Es altalaban seafood chowder never lattam. A boltban clam juice-t arulnak, de eleg undinak tunik,meg sosem hasznaltam mikor otthon foztem seafood chowdert.
Stephen kinget sajnos nem birom elviselni, tul durva az en izlesemnek. Olvastam jo par eve az allatok temetojet, annyi eleg is volt tole. A ragyogast csak jack nicholson miatt neztem (felig), szerintem sokkal jobban jatszik a postas mindig 2szer csenget-Ben.
S. King eleterol szivesen olvasnek. Akar egy cikket itt a ha-n.

Dikusz 2017.11.24. 13:56:28

@Asas66: Jaaaa..., így már más, hogy pontos legyek az én koromban már nem megvan, hanem meg lett.

Shaktee 2017.11.24. 14:36:49

Gyonyoru poszt!

Remelem majd legkozelebb Bangort is utbaejted..

A varosi buszok, pokokkal, szornyekkel dekoralva, a kivalo utjai - King nagy penzeket ad a varosnak, Pista háza a hires kapuval..
www.roadsideamerica.com/story/12772

neztunk nagyon.. hatha meglatjuk a varosban, de nem volt szerencsenk..

Main, new hampshire, jersey, new york nyugodtan csatlakozhat Kanadához :-)

puhacica 2017.11.24. 14:41:06

@skye8: a kedvencek temetoje az egyetlen sk konyv, amit nem mertem elolvasni. :)

2017.11.24. 15:00:54

@skye8:

"Stephen kinget sajnos nem birom elviselni, tul durva az en izlesemnek"

Ír teljesen ártalmatlan sztorikat is. Az utóbbi évek terméséből szerintem a 11/22/63 szuper (és nincs benne semmi ijesztő vagy bizarr), a joyland is tök jó (egyszerű krimi), de a revivalt is ajánlom (ebben már vannak ijesztőnek szánt dolgok, de azért elég ártalmatlan ez is).

Érdekes egyébként, én baromi sok kinget olvastam fiatalon, de sosem értettem miért a horrort veszik észre belőle az emberek. Szerintem nincs benne semmi különös, sőt, helyenként bleh.

Viszont amiben King szerintem istenverte jó, az ahogy a nosztalgiát írja (a fenti 3 könyv mind nosztalgikus, imádom), és a hősei gyakran exalkeszek, tele bűntudattal, megbánással, elveszettséggel, ugh, szuper.

Nekem tök fura, hogy a faszi nem _erről_ híres, hanem az önjavító autóról meg a bohócról a csatornában. Ki érti?

Bredpitt Monika 2017.11.24. 15:12:34

@Zoole Reloaded: nekem a sógorom (férjem bátyja) King rajongó, az összes könyve ott sorakozik a polcain,

közben eszembe jutott, hogy olvastam a Sorvadj el-t is (Thinner) és láttam a filmet is, ami nagyon gagyi szerintem, a könyv sem nyűgözött le,

de el kell ismerni, hogy nagy elme a pasi, ha csak a Halálsoron-t és a Remény rabjaiból indulok ki, amikről évekig nem is tudtam egyébként hogy az ő regényei alapján készültek,

Bredpitt Monika 2017.11.24. 15:21:52

@Swing Gitan: pont erre akartam rákeresni, úgy tudom, hogy leköltöztek Floridába, volt egy nagyon csúnya balesete, ha jól emlékszem elütötte egy autó,

Bredpitt Monika 2017.11.24. 15:26:14

@skye8: Jack N. tök mindegy miben játszik, szerintem ő az a színész, akire a zseniális a tökéletes jellemzés, szimplán őrült a pasi

a clam chowdert én is szeretem, még a konzerv - et is, pedig konzerv kaját nem szeretek enni, nekem a tejszínes változat jön be jobban, nem a paradicsomos,

Bredpitt Monika 2017.11.24. 15:31:15

@Zoole Reloaded: ha szereti lányod a könyveit, mond neki, hogy Richard Bachman is ő,

azért kezdett el más néven írni, mert ki akarta próbálni, vajon az embereknek akkor is el lehet e adni a könyveit, ha nem tudják, ő a befutott író

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.24. 15:32:08

@meatclone: Ha nem ertesz valamihez, akkor ne szolj hozza vagy pedig eloszor nezz utana, hogy amit irni akarsz az fedi a valosagot! Eloszor is a kep kozepen atfuto sav az a Tejut, amely a mi Galaxisunk. Ugye belulrol latjuk a Galaxisunkat, ezert latjuk egy savnak a egbolton.

Valoban, az egen lathato objektumok 99%-a a sajat Galaxisunkhoz tartozik. Ez alol kivetel az Andromeda galaxis, amely egy a mienkhez nagyon hasonlo spiralis galaxis, amely a Lokalis Csoporthoz tartozik.

Szoval, amit latsz kozepen az a mi Tejutunk, s az attol jobbra levo galaxis az az Andromeda.

Amugy pedig az Andromeda nem egy apro pont az egen, hanem egy kiterjedt objektum. Sot, csak hogy egy kcisit megpiszkaljam a vilagkeped, az Andromeda-galaxis SZABAD SZEMMEL IS LATHATO!

Persze ehhez egy sotet egbolt kell, plusz az is kell, hogy az egboltnak jo seeing-je legyen. Legtobbszor nem kozvetlen latassal lehet latni amugy, hanem un. elforditott latassal.

De ha gondolod, akkor meg beszelgethetunk errol, hiszen Te biztos jobban tudod, raadasul egybol sikerult leleplezned a kijelenteseddel, hogy nem vagyok csillagasz.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.24. 15:34:43

@kardio1: Szia, valaki ra is nezett a kepre :-) Igen, az a paca a kep jobb oldalan az Andromeda. Lehet kicsit egyertelmubben kellett volna irnom a kep ala, mert ugy latom egyeseket igen csak megzavarodtak :-)

SzZoole 2017.11.24. 15:35:25

Fuckin’ Black Friday...........

Bredpitt Monika 2017.11.24. 15:36:05

@Nagy kámpics: "Viszont amiben King szerintem istenverte jó, az ahogy a nosztalgiát írja (a fenti 3 könyv mind nosztalgikus, imádom), és a hősei gyakran exalkeszek, tele bűntudattal, megbánással, elveszettséggel, ugh, szuper. "

Olvasd el a Lisa Rogak könyvet, nagyon érdekes, abban van feszegetve kicsit az, hogy miért ilyen karakterekről ír.
Na persze a kokain sokat hozzáadott a kreativitáshoz.

Trent Reznor-ról (NIN) olvastam egyszer, hogy amint leszokott a kábítószerről kezdett visszaesni az alkotó kedve, illetve onnantól kezdve szarabb lett a zene, amit kreált

Shaktee 2017.11.24. 15:51:47

@Bredpitt Monika:

Trent most mást csinál, tény hogy nem "annyira" avantgarde, de tobb filmes oszkárt is kapott.

However, sosem feledheto amikor kimaszik a NIN a mocsárbol @
nin woodstock 94
www.youtube.com/watch?v=3lbFfiLAj_A

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.24. 15:54:13

@Bredpitt Monika: Szia. Orulok, hogy tetszett. Igen, Arizona ege sem kutya, raadasul ott meg a levego is szaraz, szoval sokkal jobb, mint a paras oceani levego.

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.24. 15:56:46

@Swing Gitan: Szia. Orulok, hogy ez is tetszett. De maga Maine egy csoda, legalabbis szamomra....

Bredpitt Monika 2017.11.24. 15:59:32

@Swing Gitan: csak neked, mindenki csukja be a szemét (nem célozgatni akarok, nagyon bírtam őket, pedig szerintem ezzel a zenével katonákat lehetne kínozni)

www.youtube.com/watch?v=4vSAOrpKlgY

láttam őket a Szigeten a férjemmel, nagyon állat koncert volt

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.24. 16:01:38

@Bredpitt Monika: Sziasztok. Ha jol tudom, akkor van egy haza Sarasotaban (vagy ahhoz kozel?), Floridaban....

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:04:12

@BOLYonGOeLET: fantasztikusak a képeid, nagyon élvezem ezeket a fotókat,

Arizona nagy kedvencem, gyönyörű állam, csak ne nyáron költöztem volna oda, várom a második részt

gondoltam most rád, az Einstein féle fekete lyukas felfedezés kapcsán, most láttam Baló műsorában a csillagászokkal a beszélgetést, na nem mintha sokat értettem volna belőle, de a lényeg az volt, hogy Einstein továbbra is egy zseni hírében fog állni

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:07:59

@BOLYonGOeLET: komolyan, pont ott, ahol másfél évig éltünk?

jó tudni, mondjuk ott lemaradtam kedvenc felfedezőmről is (Edison)
Fort Myers-ben van egy múzeum, amiről később szereztem tudomást, róla sajnos New Jersey-ben is lemaradtam

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:11:49

@Swing Gitan: mic.com/articles/87851/11-popular-songs-the-cia-used-to-torture-prisoners-in-the-war-on-terror#.IoYPuxMQi

itt egy lista a kínzóeszköz zenékről, érdekes, azt hittem a

Fuck your God lesz az élen

Christina Aguilera és Barney, te jó ég, mik vannak?

Taxomükke (UK) 2017.11.24. 16:12:55

@Asas66: En pont ma kaptam meg az enyemet.

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:13:02

@Zoole Reloaded: azt bírom, hogy itt is van már Black Friday, de mikor először megláttam az árakat, elröhögtem magam, ez itt nem fekete péntek, hanem fekete humor

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.24. 16:42:51

@Bredpitt Monika: San Francisco-ban a Pier-ek kornyeken aruljak a legjobb clam chowder-t sour bread bowl-ban (na, ez jo kis Hunglish mondat lett:) szoval ott ettem eddig a legfinomabbat :) en is a tejszines valtozatot szeretem, a New England-i paradicsomos nekem nem jon be annyira.

Shaktee 2017.11.24. 16:47:10

@Bredpitt Monika:
post punk, new wave a legjobb, dogosebb dolog volt.

Shaktee 2017.11.24. 16:47:12

@Bredpitt Monika: Nint használták Gitmon is a muszlim kozonseg nagy oromere :-)

Asas66 2017.11.24. 16:47:14

@Taxomükke (UK): Az jó, gratulálok -- nekünk csak tavasszal lesz meg az 5 év, akkor fogjuk intézni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.24. 16:47:16

@Bredpitt Monika: tegnap hallottam, hogy az atlagos learazas itt kb.50-60% a nagy aruhazakban (Target, Walmart, Macy's). Egyre tobben online vasarolnak mar, mert joval kenyelmesebb :)
En mar a normal vasarlasaim nagy reszet is online intezem, mert sokkal nagyobb a valasztek.

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:50:04

@Zsuzsi65: én, amit még nagyon szerettem kint tejszínes levesek közül, az a kukorica leves volt,

kint azért jártunk kínai all you can eat helyekre, mert ott jól feltankoltunk rákból készült ételekből, nagyon megérte, garnélarák, tarisznyarák, és ebből ehettél is dögivel, mert nem kellett félni, hogy meghízol tőle,

na meg a sushi is nagy kedvencem,

meg SF is, ahol egy teljes napot töltöttem csak, ami nagyon kevés, oda vissza kell mennem

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:52:13

@Zsuzsi65: pont most néztem cipőt az itteni Decathlon webáruházban, mert vettem egyet, de nem kényelmes, megakadt a szemem azon, hogy ki is szállítanak,

nekem ez az online vásárlás még mindig nagyon idegen, bár biztos kényelmes, főleg úgy, hogy utálok vásárolni menni

Bredpitt Monika 2017.11.24. 16:57:22

@Swing Gitan: azért egész nap nem lehet őket hallgatni,

nagyon brutál zene, én Trent Reznor előtt azért hajlok meg, mert nagyon különleges dolognak tartottam, hogy alkalmi zenekarokat verbuvált a koncertjeire, a lemezeken meg ő az, aki az összes hangszeren játszik,
(ráadásul rohadt jól néz ki)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.24. 16:59:45

@Bredpitt Monika: haha, a tarisznya rakot ne emlegesd:) ezen a heten jottunk haza Marylandbol egy rokon eskuvojerol, es a keleti partnak azon a reszen a blue crab "nemzeti eledel". A ferjem es a sogorom mindenkeppen el akartak menni vmi helyi etterembe ezt enni. Na, a vacsora kb. 2 ora hosszat tart, mert ugye a nagy halom, panceljaban fott rakot megpucolni es megenni kb ennyi ideig tart. En olyan ehes voltam, hogy muszaj volt vmi gyorsabban eheto seafood-ot valasztani, igy maradtam a masik kedvencel, es shrimp-et rendeltem (ez a garnela magyarul, ha jol emlekszem)

Bredpitt Monika 2017.11.24. 17:07:46

@Zsuzsi65:

mintha magamat hallgatnám, én egy idő után pont ezért nem ettem, mert ha éhes vagy képtelenség kivárni, mire kiszeded a húst a lábából, pedig milyen finom az,

az egyik legízletesebb "hús"

sógornőmmel rákászni is voltunk, tőle tanulgattam a szabályokat, mennyire kell figyelni a méretét, ha túl kicsi nem szabad kihalászni, akkor sem ha nőstény és peterakás előtt áll......
nagyon profi volt már, kár, hogy mindig tengeri beteg lettem a csónakban

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.24. 17:24:25

A poszthoz meg: a crab cake nekem is a kedvencem! Nyaron a Phillips ettermeben (ez egy jol ismert seafood fuszer az USA-ban) ettem eletem legjobb crab cake-jet, isteni volt, az arat is megkertek, de megerte:)
Autentikus recept itt, ha vki esetleg megkivanja:)

www.phillipsfoods.com/recipe/jumbo-lump-premium-crab-cakes/

Bredpitt Monika 2017.11.24. 17:53:39

@Zsuzsi65: hát, kösz, itthon biztos nem fogok rákot enni, ára: csillagászati,

egyszer, nagyon régen, itt Budapesten , talán valahol a Pólus Center közelében beszabadultunk egy helyre, ahol volt friss tengeri eledel, micsoda árak voltak ott, ezt nem lehet megfizetni, legalábbis az én fizetésemből nem,

ja, és ma már 60 forintért láttam a tojás darabját, pár hete még csak 40 volt, mi az Isten folyik itt?

SzZoole 2017.11.24. 17:56:34

@Bredpitt Monika: kb 10 éve nézegettem egy Tommy Hilfiger pólót valami 14000 körül, mondta az eladó, hogy hétvégére beakciozzak várják, ok vártam
Hétvégén megyek ua pólón a címke; 17500 lehúzta és az új ára 15500 lett:)

Én tegnapelőtt vettem egy új sport cipőt, mert a régi már kopott volt, egy Asics Gel volt.
Lecseréltem egy hófehér Reebok Instapump fury-ra :-))

2017.11.24. 18:03:03

tenyleg jok a kepek meg a leiras, az asszony mar nyaggat is, hogy menjunk

2017.11.24. 18:07:10

@Zoole Reloaded: de hat olyan polot csak a prolik hordanak, akik magukra akarjak irni 10 centis betukkel, hogy "nem is vagyok proli". Beirod a google translate-be, hogy "Tommy Hilfiger", meglatod, ezt fogja kidobni.

2017.11.24. 18:12:13

@Zsuzsi65: nekem ugy tunik, hogy csak a kifuto vackokat arazzak le. Mondjuk tavalyelott igy is vettunk egy "kifuto vacak" tv-t felaron, azota is tokeletes :) Persze online, a mi fajtankat megolnek az elso kanyarban, ha odamennenk tv-ert harcolni.

SzZoole 2017.11.24. 18:13:45

@Röfögő Csattogány: milyen nicked van már megint te ottawai gnom :-)))

SzZoole 2017.11.24. 18:15:29

@LepesMez: ez 2007-ben volt, akkor egy ilyen pólóban nemigen a prolit láttak Mo-on

SzZoole 2017.11.24. 18:17:35

@LepesMez: beírtam, ugyanarra fordítja

gabors 2017.11.24. 18:27:26

gun fire in London ... :-(((((((((

Shaktee 2017.11.24. 18:30:31

@Bredpitt Monika: na nem...pár ora NIN s torkodra akarod venni a gázt :-)

Shaktee 2017.11.24. 18:30:35

@Zoole Reloaded: megvagyok hasonulva vazzeg, mindjárt megyek egy ruszki/kanadai hokimeccsre a vörös zászlóval :PP

No peace for the DP’s!

Shaktee 2017.11.24. 18:30:38

@LepesMez: próbálkozik a zotyi erősen :DDDD

Csodabogár 2017.11.24. 18:32:04

@Bredpitt Monika: Én szeretem kézbe venni megvizsgálni az árut, mielőtt megveszem. Sok mindent rendelek és hozatok haza, hogy ne kelljen cipelni, de cipőt, ruhát soha. Persze Amerikában egyszerübb, megrendelsz 5 pár cipőt, egyet megtartasz, a többi megy vissza és a postára se kell menni, csak kirakod a postaládákhoz. Itthon még nem tartunk itt és nem is fogunk soha, de nekem ez spec, nem is hiányzik.

Csodabogár 2017.11.24. 18:38:21

@LepesMez: Floridában már hálaadás estéjén a vacsora után mentek a népek az üzletekhez. Ott kempingeztek hajnalig. Minden évben kicsit korábban nyitottak, nem tudom most hol tartanak. Az első tv-nk úgy lett, hogy a szomszédunk hajnalban 4-kor elment tv-t venni. Meg is vette, az övét meg nekünk adta. Akkor 2 napja voltunk ott, egy majdnem üres lakásban. Jól jött a tv.

puhacica 2017.11.24. 18:44:32

@Zoole Reloaded: te ezeket az rusnya cuccokat hol talalod? :D

2017.11.24. 18:51:16

@Csodabogár: igen, hallottam, hogy csinaljak ezt, de nehez megertenem, hogy miert eri meg. Mondjuk fiataloknal be lehet tudni egy vicces szocialis esemenynek, de csak azert, hogy 100-200-300 dollarert olcsobban vegyek meg valamit, en tuti nem mennek. Es hat nem is megyek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.24. 19:04:08

@libslobsi fuszal: durva, de nagyon jó. S nem a horror részek miatt.

SzZoole 2017.11.24. 19:18:06

@Röfögő Csattogány: “megvagyok hasonulva vazzeg”
Voltál te tiszta valamikor is :-)))
Hoki-zol Tyuri, a te korodban már az is valami :)))
Just kidding

Bredpitt Monika 2017.11.24. 19:18:30

@Zoole Reloaded: nekem is volt egy Asics cipőm, életem legdrágább vására volt, 100 dolcsi, de ajándékba kaptam a pénzt, a legkényelmesebb cipőm volt, és akkoriban még futottam esténként, szóval jól jött

azért nem mindegy milyen lábbelije van az embernek, a Reebok is jó, azt azért szeretem,mert nagyon könnyű, kint sokkal könnyebb volt vásárolni, itthon nagyon rossz a minősége a megfizethető árunak, nekem ez a tapasztalatom

puhacica 2017.11.24. 19:21:04

@kisrumpf: az azt tobb, mint 10 eve olvastam es a mai napig gyakran eszembe jut a lefolyo vagy csatornaracs lattan... a kedvencek temetojet nem is tudom, mirol szol. de nem akarom, hogy mindig egy horrorsztori jusson eszembe, amikor ranezek a macskara. :D

Bredpitt Monika 2017.11.24. 19:21:28

@Csodabogár: igen, én is úgy szeretek vásárolni, hogy látom és érzem az anyagot, cipőt meg főleg csak úgy tudok venni, ha fel is próbálom,

mondjuk most még így is ráfáztam, gyaloglás közben derült ki, hogy mennyire nem jó ez a Decathlon os cipő, érzem, hogy a térdem fog tőle tönkremenni, nem jó a talpa

SzZoole 2017.11.24. 19:25:17

@libslobsi fuszal: rusnya, te miről beszélsz ?
Már 1992-ben is volt rebook pump cipom, több volt mint egy havi fizetés, 12 ezer fölött volt az ára :-)
Amúgy meg illik a hófehér EA treningemhez, tudod a fékhez :-)))
Just kidding

puhacica 2017.11.24. 19:30:54

@Zoole Reloaded: a penz es az izles nem mindig jar parban :D de tudod, hogy csak szivom a vered, neked kell tetszen, nem nekem. hordd egeszseggel!

SzZoole 2017.11.24. 19:31:18

@Bredpitt Monika: én 5 éve £126 vettem, kétségtelen, hogy Nike/Addidas párost kenterbe vágja :-)

SzZoole 2017.11.24. 19:35:27

@libslobsi fuszal: de most őszintén, mi nem teccik rajta? :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.24. 19:39:51

@libslobsi fuszal: :-D Nekem nagy kedvencem a Holtsav es a The Last stand. Abban van egy resz, amikor a fohosno a papajat temeti, az evekig kisertett, nagyon jol meg vagyon irva.

puhacica 2017.11.24. 20:11:23

@kisrumpf: a holtsavot szerintem nem olvastam, a vegitelet viszont szuper! es a setet torony is!
es nem birom folfogni, hogy miert nem kepesek jo filmeket csinalni a konyveibol.

@Zoole Reloaded: semmi? de tenyleg, ha ingyen adnak, akkor se kellene. na de te meg tepozaras tisza cipoben nem paradeznal, szoval izlesek es pofonok, mindenki hordja azt, ami szerinte szep. ;)

SzZoole 2017.11.24. 20:14:06

@libslobsi fuszal: magas szárú Tisza cipom kb 30 éve volt :-)

Shaktee 2017.11.24. 20:40:24

@libslobsi fuszal: Shining, Christine, The Shawshank Redemption nagyon jo filmek. pld

@Zoole Reloaded: cucc pöpec, csak rajtad áll úgy mint tehénen a gatya :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.24. 20:42:00

@libslobsi fuszal: jajj, a Holtsav volt az elso... s a film annyira potsek volt... Dolores Claiborne-t olvastad? Ott jok voltak a szineszek, de az az igazsag, igen regen lattam. Az is jo konyv, tipikus Maine-i kornyezetben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.11.24. 21:03:29

@Csodabogár: most mar csutortokon du (5-kor par helyen) nyitnak :( a halaadas napi asztaltol ugranak fel nemelyek...

SzZoole 2017.11.24. 21:03:58

@Gráf Simliváry Csattogány: ülj már le vagy hat helyre oszt járkáld ki magad te frigmagnet :-)))

Shaktee 2017.11.24. 21:17:57

@kisrumpf: Kathy Bates, imádom :-)

puhacica 2017.11.24. 21:56:14

@Gráf Simliváry Csattogány: a halalsoron es a remeny rabjai valoban 10/10

@kisrumpf: dolorest olvastam, de a film nincs meg. van mit potolnom :)

blackhairlady 2017.11.25. 03:30:30

@Zsuzsi65: En teljesen csalodott voltam ma. Minden evben elmegyek vasarolni vagy csak nezelodni ezen a napon, mert azon kevesek koze tartozom akik imadjak a tomeget, feltoltodok tole, viszont ma a legtobb helyen csak sima vasarnapi forgalom volt. Talan ahol tobben voltak az atlagosnal azk a sport boltok, Nike, Adidas, stb, a gyerek ruha es jatek boltok es a Rooms To Go butor aruhaz volt. Valoban igaz lehet, hogy az emberek egyre nagyobb hanyada vasarol mar online.

blackhairlady 2017.11.25. 03:33:28

@LepesMez: En is elkezdtem nyaggati a ferjemet, hogy menjunk :DDD

blackhairlady 2017.11.25. 03:43:19

@BOLYonGOeLET: Nagyon erdekes volt ez a posztod is, a kepek pedig csodasak.
Mi nagyon sokat kempingezunk state parkokban, nemzeti parkokban, a kepek alapjan ez a maini messze veri az eddigi osszeset. Na jo, talan a Grand Canyon es a Yellowston egy picit megelozi :)), de tenyleg nagyon jo lenen eljutni ide is, mar el is kezdtem a "vegyuk fel a jovo evi listara" beszelgetest a ferjemmel :DD

meatclone 2017.11.25. 08:01:47

@BOLYonGOeLET: Bocs, nem akartalak ennyire felzaklatni a par mondatommal. Nem az volt a szandekom. De ha kiraksz egy kepet egy afrikai elefantrol es alairod a kep ala hogy itt lathato a hires zambiai bolha,akkor lenyegeben konyorogsz hogy hozzaszoljanak az irasodhoz.(Meg akkor is ha a bolha lathato optimalis korulmenyek kozott)
A masik. "Sot, csak hogy egy kcisit megpiszkaljam a vilagkeped, az Andromeda-galaxis SZABAD SZEMMEL IS LATHATO!".
Itt csak magaddal vitatkozol/kiabalsz, mert senki sem allitotta hogy nem lehet, vagy csak azert irtad mert kioktatva erezted magad es te is szerettel volna oktatni/fisszafizetni az oriasi sertest?
Megegyszer elnezest kerek. Nem ez volt a poszt lenyege es meg sem kellet volna emlitenem. A posztot kulonben en is ertekeltem.
Peace out.

Herr Géza 2017.11.25. 11:42:43

@Zoole Reloaded: Oszt aztat tetszik tudni, hogy a Reebok 2006.-óta az Adidasé és mifelénk amolyan “kommersz“ második vonalas cucc?

SzZoole 2017.11.25. 13:44:34

@Herr Géza: na, már te is az En verem szivod, persze, hogy tudtam, de ez egy instapump fury, es az En cipom :))
Eddig volt a MI es TI, most már lesz ÉN is, if you know what I'm mean :-)))

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.25. 15:36:43

@blackhairlady: Szia. Orulok, hogy tetszett a hely es csak ajanlani tudom, hogy felvedd a bakancslistadra

BOLYonGOeLET · http://bolyongo-elet.blog.hu 2017.11.25. 16:10:02

@meatclone: Valoban igazad van es nem is kellett volna megemlitened, plane ugy es ahogy azt megtetted.

A caps lock pedig inkabb kihangsulyozas mintsem kiabalas.

De ha mar megemlited, akkor ertelmesen es vegiggondolva.

Segitek:
"Az iro valoszinuleg nem csillagasz, mivel amit az Andromeda galaxisnak nevez az igazabol a sajat galaxisunk...."
Erre most nem is vesztegetnek tobb karaktert....

Helyes megkozelites (szerintem):
"Szia, bocs, de szamomra nem egyertelmu, hogy itt most melyik az Andromeda-galaxis...."
vagy
"Szia, de nekem egy kicsit zavaro, hogy nem tudom mit latok a kepen, pontosan melyik is az Andromeda..."
vagy
"Szia. Szerintem jo lenne, ha kicsit egyertelmubben jelezned, hogy mit latunk a kepen, mert zavaro lehet egyeseknek, hogy a Tejut reszlete es az Andromeda-galaxis is lathato, igy esetleg nem tudjak pontosan, hogy mit is nezzenek..."

stb stb....

De amugy igazad van es kevesbe felrerthetoen probalok majd fogalmazni a kepalairasnal.

Nincs gond....

kék madár 2017.11.26. 06:46:59

Portlandben nem alltatok meg? Es bar masfele van, a Moosehead Lake regio szerintem legalabb olyan erdekes mint az Acadia, még "Stephen King-ibb"
par erdekesseg Mainerol
teruletileg nagyobb mint Uj Anglia tobbi allama osszesen
a leghiresebb exportcikke a homar es az L.L Bean. Persze Stephen King utan
Amerika leghomogenebb alllama
Acadia a letrejottet a Rockefellereknek koszonheti
Es igy Karacsony elott: leghiresebb allata a renszarvas, es nagyon nehez ugy atmenni az allamon, hogy ne lasson par csordat az ember

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása