oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 14. 06:30,  A megvalósult álom: vállalkozóként Ausztriában 40 komment

2017. november 14. 06:30 Határátkelő

A megvalósult álom: vállalkozóként Ausztriában

Vajon miért van az, hogy több olyan történetet is megismerhettünk már, melynek főhőse Magyarországon valamiért nem tudott boldogulni vállalkozóként, külföldön mégis sikeresebben boldogul? Nyilván fontos kérdés a piac mérete és a fizetőképes kereslet, de alighanem szerepe van benne a hivatalok hozzáállásának is. Legalábbis ez Imre tapasztalata, aki magyarországi és ausztriai tapasztalatait hasonlítja össze.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_123.jpg

„Kisfiúként volt egy álmom... Vágytam rá, hogy felnőttként sikeres, és megbecsült ember legyek! Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. :) 

Próbáltam szorgalommal, odaadással, alázattal felépíteni egy világot, amihez erőn felül teljesítve megteremtettem az alapokat és már-már révbe is értem volna, ha az a fránya volna nem volna. De ott volt, ahogy én is Magyarországon. 

Nem, ne érts félre, nem a hazámat okolom a „bukásomért”, hanem a rendszert, ami nem támogatja az önálló gondolatokkal, tenni akarással megáldott embereket! 

Hogy miként is kezdődött? 2003-ban lettem vállalkozó. Először egy cukrász barátom ötletét meglovagolva nyitottunk közösen egy kávézós, teázós cukrászdát. 

Majd mivel ez nem hozott elég bevételt, és túl macerás volt a nagy távolság miatt, ezért 2004-ben átvettem a tulajdonhányadát, és elkezdtem egy osztrák céggel összedolgozni, mint autószereléssel, villamossággal foglalkozó vállalkozó. Amcsi vasak javítása, átalakítása volt a feladat. 

Szépen alakultak a dolgok, szebben, mint ahogy az ember álmodni merte volna. Ezen fellelkesülve úgy döntöttem, hogy lépek egy nagyot, vettem egy szép nagy műhelyt 2008 őszén. Felkészülten, forint alapon, ami már a kezdeteknél is jóval nagyobb terheket pakolt a vállamra! Pont ,,jókor”. :( 

Nem kellett sokat várni, és beköszöntött a VÁLSÁG! Leálltak a már folyamatban lévő projektek, mindenki utolsó kattanásig húzta a kéziféket. Nem gond - gondoltam naivan -, van megtakarításom, abból átvészelem, amíg visszakerül minden a normális kerékvágásba. 

Másfél évig húztam, és toltam bele a pénzt, várva a változást, de az csak nem akart jönni. Az APEH viszont rákapcsolt, és mivel egyre kevesebben lettünk, ők meg egyre többen, ezért napi szinten kaptam az ilyen-olyan felszólításokat, tetemes büntetésekkel megspékelve nagyobb részt vélt, mint valós indokok alapján. 

Inkább beborítottak az árokba 

Cégvezetőként megváltozott a feladatköröm. Nem a cégem építésével, hanem a mindennapi problémák megoldásával kellet foglalatoskodnom. Hivatalokkal, ahol te kisember csak egy porszem voltál a gépezetben. 

Az egyik hivatalnak az nem tetszett, hogy nincs rajtad sapka, a másiknak, meg, hogy már pótoltad a hiányosságokat, és éppen van rajtad! Egymásnak ellentmondó jogszabályok, csak a büntetés kirovására szakosodott hivatalok. 

Törvények változtak a befizetési határidőkről, Áfa visszatérítés rendjéről, és még sok egyéb - sokunkat ebben az időben hátrányosan érintő - dologról. Sebaj -gondoltam -, bemegyek, és kérek valami segítséget tőlük (APEH), mert a német és osztrák ismerőseimnek is csak ennyit kellett tenniük. 

Időpontkérés, bizakodó belibbenés, majd lógó orrú elsomfordálás. A legszebb, amit kaptam: „Miért lettem vállalkozó, ha nincs elég pénzem?!”. Pedig nem kértem mást, csak átütemezést. 

Csalódtam. Évenként fizettem be egy családi ház árát adóként, és most csak azt érdemlem, hogy egy befásult, eltartott ügyintéző elintézzen annyival, hogy ha nincs elég pénzem, akkor jelentsek csődöt? 

Szép, de ha ez kell, akkor legyen. Már nem akartam részt vállalni abban a rendszerben, ahol csak addig vagy jó, amíg megy a szekér, és ha a ló megtorpan, akkor ahelyett, hogy segítenének egy kicsit megtolni, inkább beborítanak az árokba. Fájó szívvel, de megtettem, csődöt jelentettem, hogy a nulláról újra kezdjek mindent. 

Nem új haza, de új lehetőség

Elbuktam, de mégis szerencsésnek érezhettem magam, mert utam során sok barátra tettem szert, akik erősítették bennem azt a hitet, hogy a hiba nem bennem van. Felálltam hát, mert fel kellett állnom. Magamért, a családomért, és mindenkiért, aki hitt bennem! 

És léptem. Elhagytam a hazámat, ahol a sok szép emlék mellett egy keserű szájíz hagyott örök mementót az életembe! Új életet kezdtem pár száz kilométerre attól a helytől, ahol a gólya kipottyantott a csőréből. 

Nem volt idegen a hely számomra, mert az alapokat is itt teremtettem meg a rommá tört világomhoz. Ausztria. Az ország, ami most rengeteg magyar embernek jelent mentsvárat! Új haza? Nem gondolnám. Egy új lehetőség? Igen! 

Felállni a padlóról, új életet kezdeni, újra bizonyítani, hogy érdemes vagy az ittlétre, és idegenként mások bizalmára. Ez senki számára se kicsinek nevezhető kihívás, pláne akkor, ha az élet felmosta veled a padlót! 

Támasz és kihívás 

Nehéz 2 év, ingázás, rohanás, hogy a hét végén pár napot eltölthess a szeretteiddel, mellette ez az alig 2 napod van arra is, hogy a még megmaradt ügyes-bajos dolgaidat intézd. Melyik ujjamat is harapjam? Gyilkos egy érzés! 

Mindezek ellenére mégis a szerencse fiának érezhettem magam, mert sikerült a változtatásra a családomat is rávennem, mivel kislányunk éppen iskolakezdés előtt állt, és a kinézett iskolába nem sikerült bejuttatni. Irány kifele, és német nyelv tudása nélkül, csupa ismeretlen gyerek között elkezdeni az iskolát. 

Hatalmas támasz volt ez számomra, de megterhelő kihívás a családom számára. A honvágy, a már megszokott társaság hiánya őket jobban megviselte.

Ennek azonban már 4 éve. Négy hosszú év. Hosszú, és kalandos. 

Egy ajánlat, amire nem lehet nemet mondani 

Miért is? Mert kellett egy cél, amit elérhetek, elérhetünk. Egy cél, amit inkább kihívásnak neveznék (ha már lúd, legyen kövér). Tettem egy ajánlatot, amire nem lehetett nemet mondani, aminek folyamán nyakamba szakadt egy hosszú ideje lakatlan kastély újjáélesztésének becses, nemes feladata. 

Potom 2 hektár méteres gazzal benőtt dzsungel, pókhálóval beszőtt épület 50 kihasználatlan helyiséggel. Víz, villany, fűtés csak álom...

Újra nekifutottam a vállalkozósdinak. A gyomromban végig ott volt a gombóc, amit az otthoni tapasztalatok, emlékek jó erősen rögzítettek a helyén. A rossz tapasztalatok által rám aggatott pajzsokkal felvértezve vágtam neki az itteni hivatalokkal folytatott küzdelemnek. 

Feleslegesen! Rá kellett jönnöm, hogy ez itt egy más világ, mint ahonnét idekerültem. Az iparkamara az nem csak egy hely, ahova a tagsági díjat befizeted, és igazából azt se tudod, hogy mit csinál. 

Itt érted vannak, mosolyogva fogadnak, és mosolyogva is köszönnek is el tőled, bármilyen számukra bugyutának tűnő kérdéssel is fordulsz hozzájuk. 

Cégalapítás után se engedik el a kezed, és hagyják, hogy sodródj az árral, hanem felhívnak, és érdeklődnek, hogy miként megy az üzlet, van-e valamilyen problémád, amiben segíteni tudnának. 

Ez volt az a pont, amikor azt kellett, hogy mondjam a telefon másik oldalán ülő hölgynek, hogy sajnálom, amiért nem itt kezdtem anno a vállalkozásomat… 

Az adóhatósághoz nem kell időpontot kérned, és ahhoz a szakértőhöz irányítanak, aki abban a kérdéskörben kompetens. Nekik nem az a feladatuk, hogy eltiporjanak, hanem hogy fel tudj építeni egy erős, életképes céget, ami majd sok-sok éven keresztül termeli az országnak a bevételt. Ugye milyen furcsa? Magánszemélyként, magyarországi lakcímmel, Áfa-körösen! 

Meghaltam, és most a mennyországban lebegek? 

És akkor jött a következő csalódás. Persze pozitív értelemben. Könyvelés. Mikor megkérdeztem, hogy hol tudok számlatömböt venni, bélyegzőt csináltatni, stb. néztek rám kerek szemekkel, mint borjú az újkapura, én meg csak vakargattam a fejemet, hogy mit rontottam el a kérdés feltevésénél. 

Semmit. Csak itt nem így működik, mert itt a vállalkozó nincs csalóként elkönyvelve! Elmagyarázták, hogy ha én itt egy szalvétára írom rá a számlát, akkor az a számla, csak legyen rajta minden, amit egy számlának tartalmaznia kell, és lássam el sorszámmal. 

Gondolhatjátok, hogy ezek után én néztem rájuk bambán, hogy most hol is vagyok? Meghaltam, és most a mennyországban lebegek glóriával a fejem felett, hogy ezt a bizalmat kiérdemeltem? És nem, ez itt az alap hozzáállás. 

De még fokoznám. Eltelt három hónap, így az első negyedév számláit a hónom alá csapva bebattyogtam a könyvelőhöz nagy büszkén, hogy tapasztalt vállalkozóként szépen összeszedve letegyem az asztalára a számláimat. 

Átnézte. Volt is benne hiba, ami miatt kezdhettem újra az egészet. Hogy miért? Nem fogjátok elhinni! Azért, mert a kiállított számláimat betettem a szépen időrendi sorrendben összeállított számlák közé a kiállítás dátumát figyelembe véve! 

Érdekes? Otthon senkit nem érdekelt, hogy ki és mikor fogja a szolgáltatásod ellenértékét átadni, átutalni. Lehet, hogy soha! Ettől függetlenül a meg nem kapott pénzed Áfa-tartalmát te fizesd be az államkasszába. Jobban belegondolva ez így logikus, de nem ehhez vagyunk szoktatva. 

Elérhetőbbek a célok 

Az eltelt évek még milliónyi különbséget felszínre hoztak, ami bebizonyította számomra, hogy itt érdemes folytatni az utat, amit egyszer már csalódottan elhagytam. 

Átértékelődtek az okok is. Rá kellett jönnöm, hogy a saját tapasztalatlanságomból adódó hibáim kevésbé játszottak szerepet az otthoni kudarcomban, mint az a bürokratikus, rosszul szabályozott, hátráltató és együttműködésre képtelen rendszer, aminek része voltam!  

Itt sincs kolbászból az a bizonyos kerítés, de elérhetőbbek a célok, kisebbek az akadályok. És itt elértem. Akarom mondani elértük! A családom kitartott mellettem, és leltem barátokra is, akik nem csak a szájukkal vettek részt a munkában. Eltelt 4 év, de most kaptam újabb ötöt. :-) 

Igazából nem is kaptam, mert meg lett dolgozva érte. Őszintén bevallom, hogy jó érzés. Nagyon jó!!! Tele megvalósításra váró tervekkel. Vagy inkább álmokkal? Azokkal a bizonyos gyerekkoriakkal? Lehet, de ezek már egy kicsit még vadabbak! 

Hogy miként is képzelem el a folytatást? Most, hogy elértem egy mérföldkőhöz, megteremtve az alapot a tovább lépéshez, keresek olyan hazai vállalkozásokat, vállalkozókat, akik szeretnének minőségi termékeikkel, szolgáltatásaikkal megjelenni egy fizetőképes kereslettel rendelkező országban. 

Szeretnék megélni azt a különbséget, amit az itteni rendszer, körülmények nyújtani tudnak. Mutassuk meg a világnak, hogy többek vagyunk mi magyarok annál, amit hagynak magunkból a világ elé tárni!!! 

Köszönöm, hogy elolvastad az életem szösszenetekbe szedett kivonatát, de még jobban megköszönöm, ha egy megosztással eljuttatod egy arra érdemes barátodnak!” 

Imre projektjéről itt olvashatsz többet

HÍRMONDÓ

Öt munka négy országban

Ausztria, Németország, Belgium, Hollandia – ez a négy ország, de vajon melyikben duplázunk, azaz honnan ajánlunk két lehetőséget is?

Komoly káoszt okozott a hó Európában

Nincs mit tenni, itt a tél, hiszen Európa több országában is komoly havazás nehezíti a közlekedést. Soroljuk? Soroljuk. Olaszország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria is érintett.

A magyar határátkelőknek is üzentek a skótok

A skót kormány osztott és szorzott, és pennyre kiszámolta, mennyi hasznot hajtanak az Európai Unióból érkezett határátkelők a gazdaságnak. Nem keveset, így nem csoda az üzenet lényege sem.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7913262935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2017.11.14. 07:14:31

Hat ezt jol benezted, mert Magyarorszagon viszont vannak stadionok, amik mindenert karpotoltak volna. Mi egy romos kastely egy vadiuj, 20 ezres ures stadionhoz kepest :)

Golf2 2017.11.14. 09:36:44

Felvesznek iskolába gyereket nulla nyelvtudással? Nem nyelviskolába kéne elöször?

DieNanny CH 2017.11.14. 09:56:23

@Golf2:

Igen, felvesznek. Az is egy nyelviskola tulajdonképpen. Talán 1-2 évig nem lett osztályozva - gondolom - míg meg nem tanult.

Poszthoz:
Én Svájcban is ezt érzem. Nem kellett még csak vállalkozóit sem kiváltanom, csak és kizárólag a bevételem után fizetek adót. És minden bevételemet lejelentem, de tudom, nem mindenki csinálja így.

DieNanny CH 2017.11.14. 09:57:32

Az a kastély valami csudaszép!!!

tanato 2017.11.14. 10:34:28

Nyithatok-e majd cukrászdát Ausztriában.Ez volt az egyik gyakran elhangzott kérdés Uniós csatlakozásunk előtt.
Azután ennek vicces további változata volt hogy nyithatok e majd bordélyt Amszterdamban.(=Nyitottak,illegálisan kelet Mo.-i romák nem is egyet.=)

P.Elliot 2017.11.14. 12:11:22

Orom olvasni hogy valaki ilyen jol megtalalta magat kulfoldon.
En valahogy azt nem latom hogy miert cel az hogy mindenki elmenekuljon, mert lassan tenyleg arra gondol az ember hogy akarattal van ez igy csinalva, kifele az ertelmesebbje java resze, maradjon a beletorodo meg aki keptelen valtani, behozni kulfoldrol akiken lehet uralkodni mert rosszabb helyrol jottek. Tenyleg vilagfelfordulas lesz igy, foleg ha ezt majd mas orszagokban is igy fogjak csinalni..
Sok tovabbi szerencset a posztolonak.

P.Elliot 2017.11.14. 12:14:30

@Golf2: A gyerekeket kotelezo azonnal iskolaba iratni, itt legalabbis mert megbuntetik a szulot. A kolok agya olyan mint a szivacs, par honap es beszel az orszag nyelven, barmilyen furcsa is, semmifele elozetes nyelviskolara nincs szukseg, / ezeknek van hogy kiegeszitesnek egy tanar segit nekik jobban felfogni a nyelvet egy-ket oraban hetente de csak ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.14. 12:32:20

@DieNanny CH: Jajaj, nekem is bejön.És szívesen csinálnék én is ilyesmit, gondnokoskodás, karbantartás, stb.
---
Poszthoz: Régebben jó párszor láttam egy idétlen nikket itt a bloghu-s blogoszférában.Az volt a neve, hogy Vállalkozás Hátráltatási Iroda...
Nem tudtam eleget röhögni rajta, tekintve a saját tapasztalataimat is.
Magyarországon gyakorlatilag minden kib@$zott hatóság, vagy aki annak képzeli még magát, egy Vállalkozás Hátráltatási Iroda.
Nincs még egy ilyen ország, ahol a munkavállalók, vállalkozók úgy ánblokk (unblock...) lennének az első számú közellenség a hivatalok szemszögéből.Természetesen leszámítva az épp uralmon lévő politikusi brancs körüli haveri sleppet.
Persze tudom, csak hazaköpködök én is...
De hát mit csináljak, ha nem lehet mást?
:-(

2017.11.14. 12:39:25

@Golf2: "Felvesznek iskolába gyereket nulla nyelvtudással? Nem nyelviskolába kéne elöször?"

Az usa-ban is igy csinaljak, beul a gyerek, es majd felzarkozik. Az sem erdekelte oket, hogy mit tanult eddig, nem kellettek kulonbozeti vizsgak sem. Csak az erdekelte az iskolat, hogy meglegyenek az oltasok, meg az iskola korzetebe lakjunk. Kapott 2 evre felmentest az osztalyzatok alol, amit 2 evre meg lehetett volna hosszabbitani.

A magyar iskolaban azt mondtak, ha veletlenul otthon folytatna a gyerek, akkor kellene vizsgazgatnia, plusz mar reg megvan a zoldkartyank, es nincs is magyar cimunk, de azert kuldozgetni kell a bizonyitvanyt, ahova utoljara jart magyarorszagon. Ez csak egy plusz a cikk "hol szivatnak jobban" temajahoz.

Egyebkent az egy legenda, hogy 3 honap alatt megtanulja a nyelvet a gyerek. 3 honap mulva tud valamit beszelni, meg sokat megert. A lanyom azt mondta, hogy kb 1 ev volt, mire mindent ertett (10 evesen kerult ki)

Es szerintem nyelviskolaban nem lehet hasznalhatoan megtanulni egy nyelvet, ugyhogy felesleges is lett volna :)

komisz_kölök 2017.11.14. 12:52:04

@Golf2: nem. Megvan a rendszere annak, hogy a nulla nyelvtudassal erkezö gyerekeket integraljak az osztalyba. Az en kislanyom is nulla nemettel kezdte a sulit. Ket evig nem kap jegyet, azutan ugyanugy kell neki tanulnia, mint a többieknek. Nem is nagyon van ezzel problema. Ket ev eleg egy igyen jo szinthez.

Demi78 2017.11.14. 14:42:58

Kedves Posztolo, koszonom hogy leirtad, hogy konkretan mit is csinalsz, vegre valaki!:)

Es az iparkamarat illetoen 100%osan igazad van, az itt kinn is FRben (CCI-nek hivjak) ugyanigy mukodik, segitenek, oktatnak, ha elakadsz ott vannak es mindezt azert, hogy munkahelyet teremts stb.

Geza16V 2017.11.14. 16:46:49

Ugyanebben a hajóban evezek. Hetedik éve vagyok egyéni vállalkozó Ausztriában. Dolgozom magyar cégeknek is, természetesen minden teljesen tiszta, bevallott és számlás. Jelenlegi állás szerint sohasem fogok otthon dolgozni többet, nem éri meg semmilyen szempontból. Ég és föld...

Shanarey 2017.11.14. 17:54:11

Sajnos a poszt nagyon jól rávilágít a magánszektorra nehezedő terhekre.

Na de mi történt, hol vannak a honvédő trolljaink? Egy sem mer előkerülni, mert fogalmuk sincs arról mit jelent vállalkozónak avagy magáncégnek lenni Magyarországon.

Shanarey 2017.11.14. 18:00:14

Amúgy ez a számlát "akármire" írhatsz anno engem is meglepett, amikor egy bírósági ügy tanújaként visszamentem Elginbe (Skócia)
A neten foglaltam szállást, ám nekem kellett a számla mert a bíróság minden, ezzel kapcsolatos költségemet térítette. A szállás gazdája egy 60+-os hölgy, egy kockás füzet lap felét letépte, és arra írta a számlát. A bíróság szó nélkül elfogadta, és ki is fizettek mindent amit kellett.

Singerkém 2017.11.14. 18:26:15

Akkor összefoglalom:

Posztoló a lehető legrosszabbkor elkezd Magyarországon vállalkozni és nem sikerül. Ezért pedig a magyar rendszer a hibás.

Aztán elkezd a válság utáni fellendülésben egy másik vállalkozást és azért az osztrák rendszeré minden köszönet.

Geza16V 2017.11.14. 18:26:23

@Shanarey: Itt (Ausztria) pontosan, szóról szóra ugyanígy van.

várom a levelet 2017.11.14. 19:17:03

hol vannak a brüsszeli bürokraták a magyarokhoz képest?minket is megbüntettek 700 ezer forintra,mert az adóbevallásba korábbi számlát írtunk.azért csak ennyire,mert nem rosszhiszeműen követtünk el jövedéki adócsalást.

Senator Imre 2017.11.14. 19:17:26

@Singerkém: Bocsánat, hogy kiigazítom az általad felvetett megjegyzést, de leírtam, hogy 2003-tól voltam vállalkozó. Az, hogy elbuktam, természetesen nem csak a rendszer hibája, nagyon hosszú ideig magamat okoltam a történtekért. Leírtam, hogy hosszú ideig jó vállalkozóként voltam elkönyvelve, a folyamatos adóvisszaigénylés ellenére se kaptam ellenőrzést az APEH részéről. Pesten egy cég megvizsgálta a mérlegemet, és az első kérdésük az volt, hogy szeretem-e a könyvelőmet. Bamba nézésemre reagálva elmondták, hogy azt látják, hogy a forgalmam 50%-a tiszta haszonként jelentkezik. Ez náluk csak 7 azaz hét

Senator Imre 2017.11.14. 19:32:53

@Singerkém: bocsi, itt a folytatás: szócal náluk 7% lenne. Az adóhatósághoz se könyöradományért fordultam, hanem egy átütemezést kértem. A válaszukat olvashatod a posztómban. Csak azután kerültek a történések más megvilágításba, miután elkezdtem Ausztriában vállalkozni. Próbáld ki Te is, hogy láthasd a különbséget!

SzZoole 2017.11.14. 19:58:51

Na az USA-ban, californiai, már megint lövöldöztek, több halott :-((
Dreamland.....

lüke 2017.11.14. 20:35:24

@posztoló :gratula

Bambano 2017.11.14. 21:29:57

a hajdú-bihar megyei iparkamara odáig nem jutott el 2017-ben, hogy úgy küldjenek ki egy emailt, hogy azt el lehessen olvasni.
egyelőre próbálom őket erre nevelni.

az, hogy amit az emailben írnak, minden esetben törvényes legyen, majd utána következik.

Csodabogár 2017.11.14. 22:12:13

@Zoole Reloaded: Nagyon jó! Legyen csak mindenkinek fegyvere és használja minél gyakrabban. Hogy kik ellen, azt nem árulom el. Lehet találgatni.

GallaiG 2017.11.15. 00:27:56

Pár napja, mellettem egy papírbolt pultjánál számlatömböt akart vásárolni egy szerencsétlen, angol anyanyelvű vállalkozó. Magyarországon vállalkozik külföldi létére!!!
Bár mögötte álltam és siettem volna, értelmetlen mérgelődés helyett segítettem pár mondat lefordításában, úgy mint "meghatalmazás, aláírási címpéldány, készpénzes tömb". Aztán 10 perc után otthagytam őket. Megnyugodtam, hogy jól tettem, amiért megfogadtam, hogy ilyen tevékenységbe Magyarországon soha többé nem kezdek.
Kifelé menet eszembe jutott egy Kedves Vezér, aki 8 éve még, megválasztása előtt, valami söralátét méretű bevallásról hazudozott. Most meg vérgőzös bolsevik vezérként, egy keleti despota szolgálatában hirdet "győztes" háborút a Nyugat ellen. Kell ehhez még bármit hozzátenni?

2017.11.15. 07:55:32

Jártam már egy két országban és kettőben dolgoztam is!Amit a posztoló leírt,az egy Magyar sajátosság balkáni beütéssel!89 után a tehetségtelenség újra felütőtte a fejét és egyre pozicióban kell bizonyítani,hogy a megbízottnak fingja sincs a rábízott munkáról!Mondjuk a 90% ra becsülhető azok száma akik minden munkát eltudnak végezni ugyan ilyen szarul!Az igénytelenség az élet minden területére rányomta a NEMZETI bélyegét!Van magyar brand,csak milyen áron?Szarért húgyért dolgoztatják aki ért ahhoz amit csinál,de a csókos az trafikot kap és bankot!Nem gondoltam volna,hogy a szar szinónimája a rendszar váltás lesz!Nem védem az "átkost",de akkor még élt az élni és élni hagyni!Manapság az árok széle is a csókos maffia biznisze!

HaD 2017.11.15. 07:55:56

@Golf2: Ausztriában fél év(és nem KETTŐ) a "türelmi" idő a nyelv elsajátítására...az első félévkor nem kap jegyet ha nem akar. Azonban ha év végére nem megy neki a felzárkózás akkor évet ismétel...kvázi megbukik ha így jobban tetszik. Akivel nem beszélnek otthon( vagy a Tagesheim-ben...napközi)németül az nem fog a semmiből németül(sem) megtanulni. A kiköltözött magyar gyerekek közül jó pár hazament két éven belül illetve évet ismételt. A fiatalabb gyereknek annyi az előnye hogy neki még a törci meg a földrajz az nem játszik és nem kapja a pofájába hogy annak a bonyolultabbak szövegei... Egyébként van ingyenes külön óra aki igényli németből egy évig,illetve jó pénzért Schulhilfe,ami gyakorlatilag külön óra maszek alapon.
Ami nagyon szembetűnő lesz ha netán kimegy Ausztriába tanulni a srác ,hogy az osztrák gyerekek nagyon befogadóak!!! Mindent megtesznek hogy beilleszkedjen az "újonc"...persze ha nem akar akkor egy idő után felejtős az ő hozzáállásuk is...de ez érthető is.
Szóval Ausztriában NEM igaz ez a két éves türelmi idő(mondjuk én két tartományt illetve Bécset ismerek).

enta selecta 2017.11.15. 08:35:44

A poszthoz meg az eddig megtett úthoz gratulálok Imrének. Index címlap ellenére méltatlanul kevés komment érkezett.
Valaki tud valamit az online számlázás megvalósításával kapcsolatban? Kicsit félõ, hogy a NAV olyan dolgot is látni fog, amihez semmi köze, az így megszerzett üzleti titkokkal meg valamiért haver majd lerabolja a piacot....

aaaaaaaaaaaaaaaa 2017.11.15. 08:35:56

@Golf2, @HaD: igen, ugyanúgy kötelező a gyerekek iskolába járatása, ahogy Mo-on is kell mennie a bevándorló gyereknek suliba, még ha egy mukkot sem ért ugyanúgy kell itt Ausztriában is suliba járnia. Törvény van rá, hogy 2 évig nem osztályozható, csak szülői döntés, hogy továbbmenjen-e az osztállyal vagy ismételjen-e a csemete.
Emellett van extra 2 óra a nem német anyanyelvűeknek gyakorolni a nyelvet.
nekünk szerencsénk van, mert a községünkben a nyugdíjas pedagógusok szerveztek egy képzőkört, ahova a felnőttek is mehetnek és tanulhatnak és a gyerekek is örömmel járnak (ingyenes).
a Caritas is csinál néha tanfolyamokat.

nálunk a 2 év adott, erről valahol papírunk is van (HaD!). Steiermark, de szerintem ez országos, Volkschule és NMS (vagyis 1-8 évfolyam)

Parajpuding 2017.11.15. 09:15:41

@Singerkém: Te nem sokat fogtál fel a cikkíró mondanivalójából, de ne is bánkódj, az ilyen szellemi szintű emberekre Magyarország igényt tart.

Netuddki. 2017.11.15. 09:15:56

@P.Elliot: "En valahogy azt nem latom hogy miert cel az hogy mindenki elmenekuljon"

Nem az a cél, csak tolvaj bűnözők vezetik ezt az országot. Itt senki nincs számonkérve, elszámoltatva.
Mit vársz egy olyan országban, ahol egy miniszter kaján vigyorral a képén nem a feltett kérdésre válaszol a parlamentben, hanem elmúlt8évezik, elküldi az annyába a kérdezőt, merthogy kis ellenzéki párt tagja.

A hatóságok működését is úgy alakították ki, hogy a kisembert rövid pórázon tartsák. Érezzétek, hogy nem tiértetek van az állam, hanem fordítva.
A nagy kérdésazonban az, hogy a végén ki állja a cehhet? Na ezt kellene végigverni a választott vezetőinken, és olyanokat választani akik nem szarnak a fejünkre. Vagy ha igen, akkor rövid úton eltávolítani őket a hatalom közeléből. Ennyi.

2017.11.15. 12:33:26

@HaD: nem ismerem ausztriat,de ez eleg furcsan hangzik. Egyreszt fel ev alatt nem lehet egy nyelvet megtanulni kozepes szinten, masreszt a celjat sem latom az evismetlesnek. odamegy valaki 10 evesen mondjuk telen, beteszik 4-ikbe, nem tanulja meg a nyelvet, ezert kovetkezo evben megint 4-es. Jon a masik bevandorlo 11 evesen, ugyanugy nem beszeli a nyelvet, de gondolom, ilyenkor ot a koranak megfelelo 5-be rakjak. Akkor miert nem mehet az elobbi ugyanugy nem beszelo (illetve valamennyire mar igen) 5-be?
Szerintem amugy valakinek meg a 2 ev is keves, ha nem baratkozos, mimoza lelek. Biztos nem veletlen, hogy az usaban 2+2 ev, azaz akar 4 ev is lehet a turelmi ido.

az sem igaz, hogy ugy nem tanul meg a gyerek, ha otthon nem hasznaljak vele a nyelvet. mi nem beszeltunk angolul a gyerekekkel (egyreszt nem akartuk, hogy a mi rossz dolgainkat tanuljak meg, masreszt adott helyzetben hirtelen nem tudtuk hogy kell mondani, pl ha a fejere kellett olvasni, hogy mit miert ne csinaljon). Es siman megtanulta a nyelvet.

tengeres 2017.11.15. 18:08:58

@HaD: Nem feltétlen akarok ellentmondani neked, de mi szintén Bécsbe 10 éves gyerekkel jöttünk egy éve. 2 év türelmi időt kaptunk, azaz addig nem kap osztályzatot. Az igaz, hogy ő negyedikbe ment volna otthon akkor, de javasolták, hogy mivel nem tud németül így legyen harmadikos itt, mivel negyedik utáni továbbtanulás nyelv hiányában elég nehézkes. Szerencsére a német nyelvet egy év alatt olyan szinten sikerült neki elsajátítani, hogy már német különórát sem erőltetik részére az iskolában, illetve az órákon gyakorlatilag aktívan részt tud venni, helyesen ír. Mivel idén a továbbtanulásnál szerencsés lenne, ha lenne osztályzata, ezért a tanárok jelezték, hogy ők szívesen adnak neki osztályzatot, attól függetlenül, hogy még nem kellene. A nyelvtanulásához viszont sokat hozzátett az, amit te is említettél, hogy extrán befogadóak az osztálytársak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása