oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. november 10. 06:30,  Miért boldogok a norvégok? 178 komment

2017. november 10. 06:30 Határátkelő

Miért boldogok a norvégok?

Mert boldogok, az nem kérdés, legalábbis ha hiszünk az ENSZ idei rangsorának (melyen egyébként Dánia és Izland követi őket – valami mégis lehet Észak-Európában). Tegyük félre a skandináv krimiszerzők festette nem túl rózsás képet, és nézzük meg, mitől is ilyen boldogok a norvégok!

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

norvegia_oslo_2_foto_pixabay_com_alexvongutthenbach-lindau.jpg

A legegyszerűbb persze, ha ehhez olyasvalaki segítségét vesszük igénybe, aki már jó pár éve köztük él, ugyanakkor külföldiként mégis képes kicsit kívülről látni a vikingeket. 

A kritériumoknak a Midlife Migrant blog szerzője, Kate éppen megfelel, hiszen 2013 óta él Oslóban német férjével és két gyermekükkel. Londonból költöztek oda, úgyhogy bőven van összehasonlítási alapja. 

A norvégok boldogságának nem sok köze van a mesés fjordoknál található házakhoz, az Északi fényhez, és a többi, a hétköznapokhoz olyan nagyon erősen nem kapcsolódó dologhoz. 

Ezzel szemben sok norvég él sűrűn lakott lakótelepeken, főleg a nagyvárosokban, ők a fjord melletti nyaralóról inkább csak álmodoznak, mintsem megengedhetnék maguknak. 

A téli időszak elég kemény, hiszen hosszú, hideg, a nappalok rövidek. És még az alkohol is drága. Az ország déli részén élők az Északi fényben sem gyönyörködhetnek. És még az adók is magasak. 

Ezzel együtt a norvégok boldogok, amit nem lehet csak a pénzre és a jólétre fogni (bár az anyagi biztonság kétségtelenül segít). De akkor mi az oka? Következzen pár hétköznapi, de az elégedettséghez mindenképpen hozzájáruló dolog! 

Korrupció? Az mi? 

Nem gondolnám, hogy Norvégia mentes lenne a korrupciótól, de azért a nagyságrendek, a jelenség társadalmi beágyazódottsága és a vele kapcsolatos közvélekedés azért nagyon nem mindegy. 

A norvég alapállás márpedig a bizalom, akármilyen furcsán is hangzik ez a (mindenkori) magyar közállapotok fényében. A norvégok ugyanis megbíznak az ország vezetőiben, hogy azok őszintén, átláthatóan és az ország legjobb érdekeit szem előtt tartva kormányoznak. 

Mindez nem azt jelenti, hogy a norvégok ne panaszkodnának a politikusokra, de ez sokkal inkább szól a politikai elképzelésekről és a preferenciákról, mintsem a csalás vagy a korrupció gyanújáról.

Ott van példának az olajipar, amiből az országnak hatalmas bevételei vannak. Könnyű lenne erre azt mondani, hogy „persze, nekik könnyű”, ami egyrészt nyilván igaz, másrészt viszont ellenpéldának ott van az olajban szintén gazdag Venezuela, ahol ahelyett, hogy tartalékoltak volna és okosan fektették volna be a befolyó bevételeket, jórészt egyszeri intézkedésekre fordították. 

Ami bizonyos szempontból érthető, amennyiben ők jóval mélyebbről indultak, mint a norvégok, de ha a két ország jelenlegi helyzete közti különbséget zongorázni tudnám, akkor alighanem jövő héten adnék teltházas koncertet a Madison Square Gardenben.

Az olajpénzek okos felhasználásának egyik fő oka pedig a norvég közszolgálat, amely olyannyira mentes a korrupciótól, hogy komolyabban még csak a gyanúja sem merült fel az „okosságnak”, pedig hatalmas pénzekről van szó. 

Az emberek alapvetően rendesek, bízzunk meg bennük

A bizalom. Hát igen. A norvégok simán otthagyják a kertben éjszakára lakat nélkül a bringát, a gyerek is kint alszik a kertben felügyelet nélkül, a házakat sem mindig zárják még éjszakára sem.

A norvég életfilozófia egyik alapja, hogy az emberek alapvetően jók és őszinték. Azt az életformát, ami ebből fakad, elég nehéz túlbecsülni. Kate egy példát hoz fel erre: a bevásárlókocsikat. 

Ugye a legtöbb országban (Magyarországtól Angliáig) ezek úgy működnek, hogy be kell dobni egy pénzérmét, és akkor tudja az ember elvinni magával a vásárlás idejére, aminek a nyilvánvaló oka az, hogy a szupermarketek nem bíznak meg az emberekben. 

A Kate-ék közelében lévő üzletben ez egészen az idei évig elképzelhetetlen volt, viszont idén bevezették, alighanem az egyre több nem norvég miatt, akik előszeretettel tolták benne haza a megvásárolt élelmiszert, és aztán csodálkoztak, amikor az nem gurult vissza magától az üzlethez. 

„Fekete nap volt, amikor kiderült, hogy mostantól egy 10 koronás kell majd ahhoz, hogy használhassuk a kocsit - egy alapvetően egyre kevesebb készpénzt használó társadalomban.

A férjem szerint ez az a pont, ahonnan már nincs visszatérés a régi szép időkbe, a bizalmatlanság valahogyan beférkőzött, és vége azoknak a napoknak, amikor csak úgy, egyetlen érme nélkül el lehetett menni vásárolni. Nem nagy öröm, de valahogy majd túléljük” – fogalmazott.

Felejtsük el a sorban állást! 

A norvégok nem nagyon szoktak fegyelmezetten sorban állni, ami erősen csökkenti a stressz szintjét (legalábbis Kate szerint, én ebben a magyar tapasztalatok alapján nem vagyok olyan biztos), mondjuk az nyilván sokat segít, hogy mindez nem tülekedéshez vezet, csak egyszerűen nem izgatják magukat vele – egészen addig, amíg nincs közvetlen testi kontaktus, mert azt nem díjazzák. 

Hagyjuk a konfliktusokat 

A norvégok rendkívül konfliktuskerülők, aminek az egyik oka, hogy egyszerűen a kisebb dolgokat nem tartják annyira lényegesnek, hogy vitatkozzanak rajtuk. Kate példaként azt hozta fel, amikor a fia karateedzésén az edző már harmadszor olvasta fel azoknak a gyerekeknek a neveit, akiknek szülei nem adták még be a szükséges papírokat. 

„A mellettem ülő hölgy azt morogta az orra alatt, hogy ő már háromszor kitöltötte és beadta, majd felkelt és elindult az edző felé. Visszatartottam a lélegzetem, gondolván, majd jól beolvas az edzőnek. De nem, az utolsó pillanatban elkanyarodott balra az asztalok felé és vett még egy formanyomtatványt, hogy negyedszer is kitöltse. Számomra ez annyira tipikusan norvég volt” – írta. 

Mindez nem azt jelenti, hogy a norvégok bambák lennének, egyáltalán nem, nagyon is racionálisak és kedvesek, egyszerűen csak megfontolják, melyek azok a hétköznapi csaták, melyekben érdemes beleállni és melyekbe nem. 

Amikor viszont beleállnak, akkor nagy a baj és nem vacakolnak. Viszont nem pazarolják az idejüket apró-cseprő hülyeségekre. 

A társadalom az egyén felett 

A Janteloven a norvég nem hivatalos társadalmi szabályrendszer, aminek lényege, hogy a társadalmat az egyén fölé helyezi, de nem a Magyarországon is (sajnos) jól ismert kommunista módon, hanem inkább abból kiindulva, hogy senki se gondolja magáról, hogy többet ér a másiknál.

„Nemrégiben megkértem egy barátomat, hogy nézze át az önéletrajzom, amit ki kellett egészítenem. Rögtön szólt, hogy itt nem szokás olyanokat kiemelni, hogy ’ezt vagy azt tettem’, vagy hogy ’x fős csapatot irányítottam’, még akkor sem, ha ez az igazság, mert az eredményeket mindig a csapat éri el. 

Nem szabad egyéni sikernek elkönyvelni a közösség eredményeit, mert akkor azt a képzetet kelted, hogy többre tartod magad a többieknél, ezért inkább úgy kell fogalmazni, hogy ’a projekt sikeres volt’, csapatmunkát és harmóniát sugallva már a megfogalmazással is. 

Négy itt töltött év alatt még nem találkoztam egyetlen öntelt, nagyarcú norvéggal sem, nem is hiszem, hogy létezne ilyen. Sokkal jobban foglalkoztatják őket a fontos dolgok, a gyerekek, a jó levegő, és az, hogy munkaidőben elvégezzenek minden feladatot, hogy megmaradjon a munka-magánélet egyensúlya” – fogalmazott Kate. 

Egy okos ország 

Mármint technikai értelemben. A bank által kiadott személyazonosító kártyával nem csak a bankszámlát tudjuk kezelni, de az adózást is elintézhetjük, elérhető vele a tb-egyenlegünk, sőt, még az iskolai honlapra is be lehet vele lépni. 

Nyilván rengeteg jót (és persze rosszat) is le lehetne még írni a norvégokról, de a fentiek alapján nem olyan nagy csoda az elégedettségük. A biztonság, a bizalom, a nyugalom, és persze az anyagi jólét együtt kétségkívül megkönnyíti, hogy ne stresszeljék túl a hétköznapok minden apró-cseprő gondját. 

A kulcs alighanem mégis sokkal inkább az életszemléletben és a hozzáállásban rejlik.

HÍRMONDÓ 

Már nem lesz érdemes külföldön dolgozni? 

Az elmúlt időszakban kényszerből ugyan, de a magyarországi építőipari jövedelemszint nagyjából elérte a nyugat-európai felét. Márpedig egy építőipari cég vezetője szerint ez több esetben elég lehet a kivándorlás jelentős lassulásához, ha pedig minden így megy tovább, akár a visszavándorlás is megkezdődhet. 

Megdöbbentő adat a német szegénységről 

Aligha gondolta volna bárki, ettől még igaz: a német szövetségi statisztikai hivatal legfrissebb kutatása szerint a németek meglepően nagy hányadát veszélyezteti az elszegényedés vagy a kirekesztettség. 

Boldogabbak a britek a Brexit óta 

Úgy tűnik, érdekesen csapódik le az uniós kilépés és az azzal kapcsolatos huzavona a brit társadalomban, ugyanis a statisztikai hivatal friss felmérése szerint az emberek most boldogabbak, mint voltak egy éve a Brexitről szóló népszavazás idején. 

(Fotó: pixabay.com/AlexvonGutthenbach-Lindau)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3813224271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2017.11.10. 15:56:26

@P.Elliot: "Nem sokaig elt ez a rendszer itt a kornyekemen sehol," ez igy igaz ... a KORNYEKTOL fugg a ciganyosabb helyeken a mai napig ilyen kocsik vannak ... a mi kornyekunkon eleve nem is volt ilyen .... ket hete veletlenszeruen megalltam vasarolni egy "lebarnultabb" kornyeken Queens-ben es a regen nem lattot quarteres kocsikkal talaltam szembe magam szoval a szegenyebbeket meg mindig basztatjak ezzel :-))) ja es szerintem is a visszatolasert csinaltak .....ezert nincs is kulvarosokban ilyen mert NINCS hol eltolni (jardahiany) .. aki meg felteszi esetleg a pick-up jara azzal ugysem tudnak mit kezdeni.

Csodabogár 2017.11.10. 15:57:44

@Bredpitt Monika: Gyerekkori emlékem, hogy karácsony előtti hetekben mindig nagy gond volt a tojás ára és beszerezhetősége.
Nyilván az ünnepi sütések miatt megnövekszik a fogyasztás, megy föl az ár. Hogy most is így van-e azt nem tudom.

gabors 2017.11.10. 16:00:19

@P.Elliot: "hogy a vasarlo maga huzogassa le a penztarnal a cuccokat amit vett es a delelotti idokre csak egy felugyelot tartott aki besegit ha valaki megakad. Hazafele jovet az uszodabol oda szoktam bemenni ha kell valami, mikor kiderult hogy folyamatosan ez van egyszeruen tovabbmentem a masikhoz "

ez erdekes en pont ezt szeretem sot itt mar van hogy viszem a scannert magammal es vasarlas kozben bescannelek mindent es el is pakolok ... ami a legjobb hogy kulon sor van scan-it-el vasarloknak ahol csak csucsforgalom eseten kell varni mert csak fizetni kell szerintem idot takaritok meg ... en pont ezert megyek kicsit tobbet mert szerintem ez jobb !!!

Dikusz 2017.11.10. 16:00:22

@Pink Petsch: a tej-, tojás-, baromfihús termékek áfája itthon 5%, legalábbis elméletben.
Ahogy említetted, megpróbáltam rákeresni a neten, hogy is alakul ez itthon, de hamar abba is hagytam, érdekes dolgokat lehet olvasni...
Egyébként pünkt ennek a három alapvető élelmiszernek ment fel folyamatosan az ára, a tejtermékeknek a leginkább, a tojgli drasztikus áremelkedésével meg mostanában fenyegetnek. Egyetlen napig sem volt olcsóbb a tej, stb ára az áfacsökkentés miatt. Még az az illúzió sem maradt, mint két évvel ezelőtt a sertéshús áfacsökkentésekor, hogy kb két hónapig volt olcsóbb a hús.

gabors 2017.11.10. 16:04:36

@Határátkelő: ne zavard a "jozan eszet" tenyekkel meg felmeresekkel sokkal egyszerubb latatlanban sztereotipiakban hinni

skandinav szomoru sotet lukban el es szoke, olasz meg t boldog mert meleg van :-) es fekete haju...

Csodabogár 2017.11.10. 16:05:34

@Pink Petsch: Campari narancslé no és kis pezsgő a tetjébe. Mindezt jó hidegen, de nem jégkockákkal feltöltve. Nem megvetendő ital, szerintem.

2017.11.10. 16:11:07

@Dikusz: Egy jó kávéra szivesen meghivlak -meg többre is-, ha éppen erre jársz. A dióra javaslom a speciálisan kifejlesztett konyhai eszközt.
A csávó hozzászólásáról meg az a vélemyenyem, hogy tipikusan a kevésébé szerencsés sorsú, kelet-európai nézőpont ... persze-mert-gyarmatbirodalom-voltak-persze-mert-a-marshall-terv-persze-mert-az-olaj-persze-mert-bármi-más-csak-mi-nem-vagyunk-hibásak-a-jelenlegi-kurvaszar-helyzetünkért-de-mindenki-más-igen. Nekem, pl. ez utóbbi miatt van elegem Magyarországból, sem egyéni, sem országos, politikai szinten soha el nem hangzik egy igen-mi-tévedtünk-legközeleb-figyelünk-erre-és erre-és javitjuk-a-hozzáállásunkat. Elképesztő ez a következmény-nélküliség Magyarországon. És élhetetlen.
Mondok csak egy példát. Mondhatni kurvára egyéni és apró. Ugye, én itt egy 4 csillagos hotelben melózok, aminek a telitettsége 450 fő. No, ez faszául összejött a halloweeni időszakra, amikoris egyedül maradtam a büfével. Ért-ed ... 450 fő, egyedül a büfével, és ez nemcsak a salátástálak cseréjét jelenti, hanem a maguknak a salátáknak az elkészitését is, és a megfelelő mennyiségben, ugye 5 napon keresztül. Ameddig tartott itt a hivatalos hoszzú hétvége. Mert a vendéget rohadtul nem érdekli napi 220 euróért, hogy én egyedül küzdök, vagy van rá legalább 2 ember. Nos, ez utóbbi nem volt. Erre pont a trip-en született egy értékelés, hogy az esti büfé nem volt feltöltve. Amikor olvastam, csak az volt a reakcióm, hogy meg-a-kurva-anyád!-hazudsz-te-pöcs! A belem kirohantam abban az 5 napban. Persze, jött az igazgató, hogy akkor ez miért is-meg hogy is? Annyira fel voltam baszva, hogy azt találtam mondani, hogy ha nem tetszik, ahogy végzem a munkámat, akkor rúgjon ki, és találjon más hülyét helyettem, aki egyedül végigviszi a büfét teltházzal! Azóta kuss van ... :PPP
No, ezt az intermezzót csak azért emlitettem meg, mert utána, a vitánk utánk másnap azt mondta az igazgató, hogy belátja tévedett, amikor felelősségre vont egyetlen bejegyzés miatt, és elnézést kér, meg ne vegyem magamra, meg hasonló hülyeségek. Meg, hogy ez az egész végeredményben az ő felelőssége a tulajdonos felé, és blablabla ... csak -gondolom- nehogy első felindulásból itthagyjam őket a faszba :DDD Ugyanis én hamarabb találok munkát, mint ők a helyemre embert....

Csodabogár 2017.11.10. 16:16:04

@Pink Petsch: Gondolom én valahol a szüleid és nagyszüleid közti korosztály vagyok. Akkoriban igen szerény piálások voltak csak. Nagy bulizó társaság volt, de aki keményen ivott azt kiközösítettük. Házibulik alkalmával, ahol összejött 25-35 fő, 20 liter bor bőven elég volt. Töményt szinte nem is láttunk.

adg 2017.11.10. 16:17:14

Elarulom a titkot.

A tyuk tojassal szaporodik, a tojasbol lesz a kiscsirke, a kiscsirkebol a tyuk, es az tojik ujra tojast.
A kiscsirke eleg erzekeny, ahogy mas allatok kolykei is, es nem igazan erzik jol magukat hoban, fagyban es metszo, csontig hatolo szelben. Raadasul olyankor kaja is sokkal kevesebb van. (Tyukanyo nem szoptat, a kiscsirkenek maganak kell megoldania a taplalkozast.)
Ezert az allatok ugy programozzak az utodok vilagra hozasat, hogy lehetoleg jo ido es eleg taplalek legyen. Vagyis tavasz es nyar, hogy legyen ido telre megerosodni.

Ugyan a csirkek ma mar gyarban laknak nagyreszt, nem gond sem a hideg, sem az eledel, de azert megmaradt bennuk meg egy hangyanyi maradek a termeszetbol, es ezert telen kevesebbet tojnak. Sajnos nalatok telen van karacsony, amikor mindenki sut foz es tobb tojas kellene. Kellemetlen egybeeses. Kevesebb a tojas telen, viszont tobb kellene, igy az ar megy felfele.
Rendes helyeken ezert inkabb nyaron van karacsony, igy van tojas is eleg. Sajnos a mango viszont pont leerik karacsonyra. Semmi sem tokeletes.

Csodabogár 2017.11.10. 16:17:38

@Dikusz: Ne izgasd magad, a dió megvár!

Dikusz 2017.11.10. 16:19:14

@London2009: éppen ezért lett volna jó, ha korábban írta volna a hozzászólását. Az övé is egy vélemény, mint mindenkié, aki Londonban él.
Érdekes lett volna, az ott élő többiek véleményét is olvasni - nekem, aki nem ott él. Aztán az még érdekesebb lett volna, ha korán írja a hozzászólást, és mégsem reagál rá senki...

Amint írtam már, hogy rengeteg hely nyílt az utóbbi időben a Blahától a Nyugatiig, ahová be lehet ülni, akár egy kávét meginni. Nem a spíkre gondolok, hanem kávézókra. A Blahától a Nyugatiig teli van a nagykörút velük, jócskán vannak benne, fiatalok.
A Bartók Béla úton, a Gellért tértől a körtérig szintén. A Hadik kávéházat nemigen láttam még üresen a megnyitása óta, szerintem rengeteg egyetemista jár a környék kávézóiba.

gabors 2017.11.10. 16:20:03

@London2009: Ha tenyleg erdekel olvasd el a FAQ-ot linkrol ...

A GDP mellett mas adatokat is osszevetnek pl varhato elettartam, szabadsag, korrupcio, szocilis halo stb, ezek egy reszet felmeresek alapjan ugy hogy megkerdeznek 2-3000 embert orszagonkent es statisztikat csinalnak belole ... vagyis nem egyszeruen egy gazdasagi mutato hanem inkabb azt meri hogy mennyire elheto az orszag (kicsit bugyuta hogy boldogsag mutato, happiness report-nak neveztek el).

Persze lehet csak egy libsi/szabadkomuve/zsido/hitgyulis conteo az egesz (kihagytam valamit ja igen JFK es Soros)

2017.11.10. 16:24:47

@Csodabogár: Mno, igen, ez egy igen igéretes aperitivnek hangzik ;)))
Hm, te konkrétan a nagyszüleim korosztálya vagy, bár egyetlen. általam személyesen is ismert nagyszülőm sem ért meg olyan magas kort, mint te. Mnaaa, csak annyit akarok ezzel mondani, hogy azért ők is tudtak bulizni, még jó középkorúan is, amikortól az első emlékeim vannak róluk ;)))

London2009 2017.11.10. 16:27:03

@Dikusz: ez oke. De en kifejezetten nem Budapestrol beszeltem. Mindig elfelejtitek, hogy Budapest nem Magyarorszag.

London2009 2017.11.10. 16:31:01

@gabors: meg a Zorban! Ot ne hagyd ki!

Dikusz 2017.11.10. 16:33:20

@adg: sosem jöttem volna rá, köszi. Már ha jól tévedek, hogy nekem írtad, de ha nem úgy is jó:)

Most vettem volna a piacon a szokott őstermelőtől tojglit venni. Nem volt szerencsém, pont előttem vitték el az utolsó tíz darabot. Azt mondta a gazda -bár ezt eddig is tudtam városi létemre is-, hogy télen kevesebb a tojás. Amit meg kapni lehet azok mind olyan tápot kapnak, hogy tojjanak tojáskát.

A mangót meg fessétek meg, és lesz belőle húsvéti tojás - karácsonyra :)

London2009 2017.11.10. 16:38:21

@Dikusz: latod, itt tartunk. Mar tojas sincs Magyarorszagon eleg. Nagy a baj! :D

adg 2017.11.10. 16:39:38

@Dikusz: rosszul tevedsz, nem neked. :)
Mango nem all el, piszok gyorsan elfogy, akarmennyit veszunk. Sajnos most nincs sajat fank, kenytelenek vagyunk venni. Ananaszt viszont ket hete szureteltunk (1 darabot, a masik meg zold), es mar sargul a citrom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.10. 16:41:02

"Ugye a legtöbb országban (Magyarországtól Angliáig) ezek úgy működnek, hogy be kell dobni egy pénzérmét, és akkor tudja az ember elvinni magával a vásárlás idejére, aminek a nyilvánvaló oka az, hogy a szupermarketek nem bíznak meg az emberekben. "

Ez így azért elég nagy baromság, hiszen egy euróért ugyanúgy el lehetne lopni a talicskát, ha valaki azt akarná.
Csak azért van a dolog, mert nem akarnak kocsivisszatologatásra munkaerőt alkalmazni.

Én viszont már a tévében is láttam nagyarcú norvégot.Emlékezzünk csak vissza a drömmetrekning szóra!
:-)))))))
Kevésbé foDballratyiknak: Amikor a 2016-os foci eb-n a pótselejtezőket sorsolták és kiderült, hogy a norvégok a magyarokat kapják, akkor a stúdióban lévő idióta elkezdte ezt a szót kiabálni: Álomsorsolás!
Végeredmény: 2-ből kétszer megvertük őket, és mi jutottunk ki az eb-re...
:D
(Szomorú végkifejlet: tegnap meg kikaptunk Luxemburgtól...)

Építőipari bérek: háppersze, elérte a nyugatinak a felét, biztosan...Attól félek én is.
:D
Lassan talán a túlórákat is kifizetik, mi?
:D

szalka240 2017.11.10. 16:41:14

@Pink Petsch: És még ki is szokták számolni a pontos összeget, ami fölött a pénz nem boldogít. Jelenleg évi 75000 dollár fejenként.

2017.11.10. 16:41:58

@adg: Hm, és nem hiányoznak a bogyós gyümölcsök?

gabors 2017.11.10. 16:42:06

@Dikusz: "A bevásárlókocsiknál meg vannak olyan érmék, reklámként kapott korongocskák, vagy egyszerű alátét, amik helyettesítik az aprópénz használatát."

ezt azert csinaljak mert igy olcsobb mint kicserelni a kocsikt vagy leszerelni azokat az izeket de ez mar azt mutatja hogy nem jott be ...

errefele a "modernebb" modja az "eltologatas" ellen hogy a parkolo szelen van egy (altlaban) sarga vonal ahol a kerek befekez es NEM LEHET tovabb tolni a kocsit.. foleg ott vannak ilyenek ahol nagy bevasarlokozpontban tobb aruhaz is egy orias placcot hasznal .. igy probaljak minimalizalni a kocsi begyujtok munkajat. Mert a legtobb helyen folyamatosan vissza kell vinni a kocsikat meg akkor is ha a legtobb vasarlo eltolja a azokba a tarolokba (azert 200-300 metert nem tesz meg senki hogy a bejaratik tolja vissza)

2017.11.10. 16:46:01

@szalka240: Hm, nem mondod! Én még alatta vagyok pár ezressel, de a 70k-t meghaladom ... és ez csak az első évem ...

gabors 2017.11.10. 16:48:17

@London2009: "@gabors: meg a Zorban! Ot ne hagyd ki! " az meg csak igazan mutatoja a boldogsagnak :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.10. 16:49:40

@P.Elliot: Jó nektek, néném.Én is eléggé utálom ezt az egész rendszert.Itt mondjuk lehet kapni, soxor ingyen is, ilyen tallér méretű műanyag b@$zinát, egy korongot, amit nem tud az ember elkölteni, tehát elvileg mindig megmarad.Ami pont beleillik a talicska zárjába. De ez is el tud veszni, stb, szóval idegesítő.
De ezért respect az usákoknak, ha bemennek a hiperbe beolvasni a vezetőnek.Jó kis polgári engedetlenség/elégedetlenség, ki hogy akarja...

adg 2017.11.10. 16:51:50

@Pink Petsch: nem. Hoznak delrol, van a boltban. Mondjuk ribizli meg poszmete nincs. Eper, malna, feketeribizli mindig van. Dinnye meg egsz jo terem a kornyeken is.
Ami viszont hianyzik, az a friss meggy. Delen terem egy keves, de nem hozzak fel, es nem tul nepszeru gyumolcs. Na az hianyzik kb egyedul gyumolcsfronton. Talan meg a szilva, nem ez a nagy gomboc, hanem az a hagyomanyos. Az csak aszalt van.

Shanarey 2017.11.10. 16:51:52

Norvégia legalábbis télen túl hűvös nekem, de attól még ez a lista jó, mert benne van a lényeg.

Mindeközben Orbanisztánban:

Előre bocsátom hogy nem vagyok oda a jobbikért (sem), de ez az állítólagos "demokrácia és "szólás szabadság" országában, még számomra sem elfogadható.

hvg.hu/itthon/20171110_Rendori_felugyelettel_festettek_le_a_jobbikos_plakatokat_Budaorson?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.10. 16:53:05

@P.Elliot: "kimegyek havat hanyni "

Volt valami ilyesmi vicc, hogy a házmester az egy átalakítógép, mert spenótot reggelizik és utána havat hány...
Néném, te hogy csinálod, le szoktad dugni előtte a torkodba az ujjad, vagy megy anélkül is?
:-))

Dikusz 2017.11.10. 16:53:38

@Pink Petsch: azért azt szívesen meghallgattam volna, hogy (jó esetben magadban) mit mondasz az igázgatónak. Lehet tanultam volna új kifejezéseket is, de én is tudok ilyen téren sokat:))) Azért azt hiszem, itthon is kisebb arcuk van a vendéglősöknek, biztos hallottad azt a történetet, hogy egy balatoni vendéglő teljes személyzete lelépett. Bécsbe mentek, miután előző este előkészítették másnapra az ételeket.

Már írtam, közvetve én is tudom mi megy (fiam szakácsként végzett, unokahúgom 14 évet hajózott, rá is ment az egészsége) a vendéglátásban. Nem is irigylem az ott dolgozókat. A jatt kérdésében meg érdekes lenne szakács/pincér vitát meghallgatni. Andi azt mondta, hogy a jatt a pincéré, mert ő foglalkozik a vendéggel. Úriasszony vagyok, meg fiatalok előtt nem beszélünk csúnyán, ezért csak finoman ellenkeztem vele:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.10. 16:56:32

@Pink Petsch: A pénz nem boldogít, de inkább sírok egy Bömbike ülésén ülve, mint egy biciklién...
:D
És hát jah, az a fajta nyugalom megfizethetetlen, hogy az ember tudja, hogy van elég gempa a rohadék számlákra, meg a gyerek télikabátjára és nem kell az a fajta szerencsejáték, amit otthon űznek sajnos egyre többen, hogy melyik csekk befizetését lehet tovább húzni; melyik szolgáltató csapja le hamarabb a villanyórát...

2017.11.10. 16:59:07

@szalka240: Persze, az számit igazán jelenleg, a többi csak a nyugdijban ;))) Igaz, nemcsak a jelenlegi fizetésemre hagyatkozom. Az előző életemben ugyebár nagyobb volt a bevételem is, meg volt évekig egy bankár partnerem. Sok értékes tanáccsal látott el, hogy mihez kezdjek a pénzemmel a legbiztonságosabban, hosszútávon, de mégis jövedelmezően ...

2017.11.10. 17:04:29

@geegee: Nos, ha szolgáltatóról van szó meg villanyóráról, az csak az Elmü lehet ;))) De értem, hiszen pont ezt értem én is a "csekkfrász" kifejezés alatt. De azért van a pénznek, illetve a mennyiségének egy olyasn szintje, amikor már csak nyüg, amikor már a kajmáni-szigeteki bankokban kell gondolkodni, meg megbizható strómanokat keresni ... ez utóbbi mondjuk, eleve oximoron .,..

Dikusz 2017.11.10. 17:06:27

@London2009: Sosem felejtem el, hogy nem csak Budapestből áll Magyarország, vannak sokkal élhetőbb "fővárosai" is az országnak. Nem írhatok másról, hiszen csak azt a várost ismerem. Ha máshol élnék, arról tudnék csak írni.
Például, ha újrakezdhetném, szívesen élnék Szegeden:)))

Nem rád gondolok, de nem egyszer futottam bele abba a nem kicsi -túlzás nélkül mondom- gyűlöletbe, ami a vidéken élők részéről a fővárosban élők felé irányul. Konkrét tapasztalat: az ország egyik legszebb, legzöldebb területén járva egy idős helybéli úr, miután jót beszélgettünk, megmondtuk, hogy budapestiek vagyunk, elköszöntünk tőle, majd baktattunk az úton elfele, utánunk jött kocsival, ránkbőgette a motort, majd' elütött minket. Később megkérdeztük az odavaló barátunkat, ő azt mondta, hogy a háború után mindenét elvették a fővárosban, a legidősebb közülünk is kisgyerek volt még akkor. A helyi polgármester meg azt mondta, hogy azért haragszanak ránk vidéken, mert mindent mi kapunk szerintük. Felköltözni mégsem akar senki.

Dikusz 2017.11.10. 17:09:38

@adg: itthon meg olcsóbb a banán, citrom, mandarin, általában a déligyümölcsök, mint a hazai(?) alma. A nyáron cseresznye nemigen volt 800 Ft-nál olcsóbb, a ribizli kilója meg 1300 fitying volt.

2017.11.10. 17:15:49

@Dikusz: Te, én pontosan azt mondtam az igazgatónak, amit neked leirtam a válaszomban, csak németül: "Wenn Sie denken, das meine Arbeit ist nicht gut genug für Sie, dann können wir "tschüss" sagen. Ich war alleine mit full-house Buffet 5 tagen .. wenn Sie denken, Sie können eine andere Idioten zu finden für diese job, dann wieder "tschüss"!" és még hozzátettem jó hangosan néhány kevésbé ismert magyar káromkodást, amikben nem szerepelt a "baszd meg" és a "kurva anyád", mert ezeket ismerik. De legalább a magyar kollégák jól szórakoztak :DDD
A ringldet meg hagyjuk, mert legsziveseben belefolytanánm a cálngereket a saját nyakkendőjükvbe, amikor arról panaszkodnak, hogy aznap "csak" 100 euró jött össze. Meg a mocskos kurva anyátok!

London2009 2017.11.10. 17:21:51

@Dikusz: tudom, hogy te nem feljeted el, de sokan itt igen. Mikor peldaul arrol irnak, hogy milyen csudajo tobb 100k forintos fizetesek vannak. Budapesten... videken meg orulnek az emberek ha kapnak 100k forintot. No de mindegy is.

gabors 2017.11.10. 17:22:19

@geegee: "De ezért respect az usákoknak, ha bemennek a hiperbe beolvasni a vezetőnek.Jó kis polgári engedetlenség/elégedetlenség, ki hogy akarja..."

Ilyen van anyosom panaszkodott ketszer haromszor hogy pont olyan tea amit O szeretne nincs ... azota is tartjak ... (pedig mar tobb eve meghalt) .. nem tudom hogy masok is kertek-e. De elotte nem volt par honappal kesobb meg meg azota is van ... (persze lehet csak veleletlen csillagok osszeallasarol volt szo semmi masrol)

Dikusz 2017.11.10. 17:24:50

@geegee: az a nagyarcú egy sportriporter volt az hiszem. Hamar elment a kedve a viccelődéstől a vereség után, de azért azt még most is állítom, hogy qva nagy szerencsénk volt az EB-n több okból is...
Pont ez az, ugyanaz a válogatott, nagyrészt ugyanazokkal a focistákkal, mitől voltak éppen az EB-n jobbak? Résztvevő csapatok bővítése, a portugálok taktikázása - szerintem.

Itthon is sok helyen adnak az áruházak (lottózók, reklámcégek) korongokat a bevásárlókocsikhoz. Valóban elkeverednek, nekem is kellene lenni vagy tíznek kb, jelenleg egyet se találok. Jó tipp még a csavaralátét (vagy mi), az talán van sok háztartásban otthon. A madarasteszkó volt az utolsó áruházlánc, amelyik kitelepítette a bevásárlóközpontok elé a bevásárlókosarakat, így nem kell fizetniük a kocsitologatók bérét.

Dikusz 2017.11.10. 17:26:12

@Shanarey: Itt a felüljárón lévő plakátot mázolják át állandóan.

Shaktee 2017.11.10. 17:33:38

@gabors: -hitgyuli, o mar habony payrollon van.

2017.11.10. 17:34:29

@London2009: Reflektálva az egyik posztvégi ajánló-cikkre is, meg a te hozzászólásodra is. Ezek a több 100-ezres (bár kérdés, mennyi, mertv nettó 200 ezerből albérlettel, kb. vegetálsz Budapesten) fizetések kényszerből vannak, mert annyira nincs munkaerő, hogy azt is felveszik asztalosnak, aki faipariba járt, pedog hol van ő az asztalosságtól, ugye . De ha, ne adj isten, hirtelen meglenne a megfelelő számú szakember, nagyonhirtelen újra a 180 ezer nettó lenne a csúcs, ismét. És az sem teljesen fehéren. Úgy, hogya, akinek esze van. azért is nem megy vissza, mert tudja, hogy ez a fizu-megemelkedés csak átmeneti, és szükségből fakad, nem a rendszer stabilitásából. és ezt nem értik meg sokan, még akkkor is, ha kint dolgoznak, és elkezdenek átszámolni ....

Dikusz 2017.11.10. 17:35:48

@Pink Petsch: akkor azt hiszem a káromkodástémában nincs szükséged a segítségemre, biztosan tudnánk azért ezen a téren újat mondani egymásnak. Ebben a témában én amúgy is nagyon tanulékony vagyok, első hallásra meg tudok jegyezni szalonképtelen szavakat. :)))

Unokahúgomnak mondtam, #@*~°>szd meg, ha a szakács sz*rt főz, kinyalhatod te a vendég hátsóját, akkor tuti nem kapsz jattot.

A német szavakat olvasva eszembe jutott, hogy apukám szerszámkészítő volt, és az összes kéziszerszámának, meg egyébként az építőiparban is a szerszámoknak német neve volt:)

Dikusz 2017.11.10. 17:44:01

@London2009: minden egyes többnapos túránk alkalmával tapasztalom is. Hiába nyomják a sódert a munkaerőhiányról, főleg az ország keleti részén nincs.
A fővárosban sem annyira jó a helyzet, mint mondják. Informatikust persze hogy keresnek, de a kereskedelemben -hiába van minden második üzlet ajtaján kiírva, hogy eladót keresnek- nem könnyű itt sem. Van a piacon az egyik árusnál egy eladó több évtizedes gyakorlattal, mégsem tud elhelyezkedni a nagy élelmiszerláncoknál, vissza sem hívják. A kis boltoknál meg ugyanúgy minimálbérre jelentik be őket, mint eddig.

London2009 2017.11.10. 17:50:39

@Pink Petsch: @Dikusz: ezt nem tudom latjatok, fogalmam sincs, hogy mi a helyzet ilyen szempontbol otthon. Csak azt tudom, amiket meselnek nekem ismerosok, rokonok. Videken es igen, most Kelet-Mo-ra gondolok, nincs munka. Gyarakba jarnak dolgozni az emberek, tobb muszakban es leginkabb minimalberert, vagy attol kicsit tobbert. Ha 100k folott van a fizetes, az mar nem rossz. Az teny, hogy jo szakemberbol keves van es baromi dragan dolgoznak. A szuleim gondolkoztak uj konyhan, aztan osztottak szoroztak es bar meg dontes nem szuletett, de tobb millios tetel lenne. A hazat meg eladni sem lenne konnyu. Csak ezert irtam, hogy videk meg Budapest, illetve Kelet meg Nyugat-Mo. nagyon messze van egymastol.

szalka240 2017.11.10. 17:56:00

@Pink Petsch: Ez jól hangzik. Ilyenkor el szoktam játszani a gondolattal, hogy esetleg rossz szakmát választottam, de ha továbbgondolom a dolgot rájövök, hogy én azt a hajtást úgysem bírnám. Az egyetemen megtapasztaltam, hogy hol van a teljesítőképességem határa, és azóta még plusz egészségi probléma is jött. Szóval mindig arra jutok, hogy jól vagyok ott, ahol vagyok. Bár még nem hoztam ki a maximumot a lehetőségeimből, de azért elég nagy lépéseket tettem az elmúlt években a megfelelő irányba.

2017.11.10. 18:05:04

@Dikusz: Mno, abban nincs, mert átszoktam a -rohadt.mocskos-életbe és a dögölj-meg-te-paraszt kifejezésekre a baszdmeg és a kurvaanyaád pótlására :DDD Kissé hosszabb, de legalább nem értik :DDD
Oh, a service-nek nem kell ok, hogy minden szart a konyhára kenjen. Ha elbasszák a rendelést, akkor automatikusann a konyha a hibás, akkor is -vagy főleg akkor, ha ők baszták el. Csak velem pechjük van, mert én is a placcon vagyok, és a hülyeségüket sok esetben észreveszem. Mint legutóbb, amikor avval jött vissza az alulképzett csálinger, hogy az élőételhez a marinált saláta szerinte nem chicorée saláta, mint menüben szerepel, hanem radicchio. Oké, szemre a vörös chicorée és a radicchio olyam sokban tényleg nem különbözik, izre viszont!
És amikor megláttam az érintetlenül visszaküldött előételes tálat ezzel a panasszal, hogy a vendég szemre döntötte el, hogy szerinte mi, micsoda, meg sem kóstolta!... Akkor nálam elszakadt a cérna, hogy az alulmüvelt-sznob-mocskos-kurva-anyját-bassza-meg-az ilyen-kistesvér-céljából! Mno, akkor ment ki a séf az asztalhoz személyesen egy fej fehér, egy fej vörös chicoréeval, illetve egy fej radicchioval, plusz a már előre marinált vörös chicorée-salátával, hogy bemutassa különbséget az idióta barmának!
De persze, ki nem érdemlünk trinkgeldet, elvégre lófaszt-sem-találkozunk-az-istenbarmai-vendégrkkrl! Csak a "szegény" csálingerek, hogy fordulnának fel, mert némelyiknek akkora a pofája, minden tudás nélkül, hogy a brandenburgi kapu minimum 10-szer átférne ...

gabors 2017.11.10. 18:23:54

@swing gitan: " @gabors: -hitgyuli, o mar habony payrollon van. "

a habony nem kolcsonokbol el ? leglabbis a bevallasa alapjan ?

Dikusz 2017.11.10. 18:28:31

@Pink Petsch: óóóó...., ez már mutatja a témában igen széleskörű ismereteidet:)))

gabors 2017.11.10. 18:35:43

Na igy is lehet ... (orulet!!!)

index.hu/gazdasag/2017/11/10/karacsonyi_csomaglimitet_vezet_be_a_posta/

Nem akarok nekik segiteni de be is lehetne zarni a postakat karacsony elott harom hettel es majd csak Januar 2-an nyitne. az ugyfelek meg rohadjanak meg. Abszolut nem lesz gond a csomagokkal :-)

Persze van mas megoldas is, atnevezni Nemzeti Posta-nak es a kormany szovivo meg elmondja hogy a Magyar Postanal minden problema megoldodott hala az szeretett vezernek.

Hogy milyen jol teljesit ez a Mo !

Dikusz 2017.11.10. 18:36:03

@London2009: A konyhát öt éve, a fürdőszobát hét éve újítottuk fel. A fürdőszoba 400.000, a konyha 450.000 Ft-ba került. Nem is merek belegondolni most mennyi lenne. A lakásra is ráférne a szőnyegpadló, tapéta (2+1/2 fél szoba), gőzöm sincs, mibe kerül...
Barátaim fürdőszobája (panelban laknak) 700.000 Ft volt. Ezeket összevetve valós a többmilliós tétel, ha mindent beleszámolnak a szüleid.

2017.11.10. 18:37:09

@Dikusz: Azok, széleskörüek, hogy basznámegakurvaisten! :DDDD Bár ne lennének, több bizalmam lenne az emberi fajban :DDDD

Dikusz 2017.11.10. 18:38:17

@Csodabogár: sajna így igaz, azóta sem pucolta meg magát, és senki nem is jött segíteni:)

gabors 2017.11.10. 19:56:04

@Dikusz: Itt kulon keresni kell ha veletlenul toretlen diot akarnek venni (de minek akarnek ilyet ??) Nem is tudom hogy olcsobb-e meg pont annyit veszek puccolt diobol ammenyi kb kell igaz mar vagy 15 eve hogy utoljara beijglit sutottem lehet most karacsonyra meglepem az asszonyt ...

DieNanny CH 2017.11.10. 20:15:06

@gabors:

Az átlagos héjas 1 kg dióból 30-35 dkg pucolt lesz.

2017.11.10. 20:20:03

@gabors: Mert mondjuk, disznek kell, dekornak .. már a csonthéjával együtt a dió. Árban meg olyan nagy különaség nincs, ha leméred dekára pucolás után a kiló csonthéjást.

Shaktee 2017.11.10. 20:24:18

@gabors: hehe, brusszel/soros/homoklobbi lelegezteti ot is :P

kék madár 2017.11.10. 20:28:05

@Határátkelő: nem lenne egyszerubb ezt az elmebeteg troll csak siman kitiltani? A tenyeket siman meghamisitja, kitartoan flamel, ertelmes erve meg nem volt, csak erzesei, kinek jo ez?

Dikusz 2017.11.10. 20:38:26

@Pink Petsch: nem vagyok hívő, mindemellett erdőjáróként nekem az erdő a templomom. Ezért nekem el van nézve, sajátos egyezség szerint (későbbi elszámolással), ha nyomdafestéket nem tűrő módon csúnyán beszélek, és nem mellesleg igazam is van. A káromkodás meglehetősen meg tudja nyugtatni az ingerült embert:)
Ilyen eset fordult elő jónéhány évvel ezelőtt velem, elmesélem, (ez legyen a ti büntetésetek:)

Március volt, igencsak zord, havas időben túrázunk a Zemplénben, többedmagunkkal. Túravezetői találkozó volt, gyakorlott, képzett túravezetőkkel (nem rólam van szó:). Az ország északi csücskében a kék túra útvonalán kolbászoltunk a szálláshelyünkre. A túravezető (a turistatérkép lektorálója egyébként) 6 km-re becsülte a távolságot a szálláshelyünkig, ami a valóságban 24 km volt.
Hiába volt március idusa, még elég hűvös "firnes" havas idő volt, nem volt könnyű utunk a szint miatt sem. Ráadásul a túravezető nem igazán igazodott ki a terepen. Amikor már elkezdett sötétedni, és kiderült az, amit addig is tudtunk, hogy a táv nem 6, hanem 24 km, a félhomályban elárulta, ő tulajdonképpen farkasvakságban szenved, ami azt jelenti, a sötétben alig lát. Ráadásul egy zseblámpánk volt csak. Ránk is sötétedett az erdőben, a szerencsénk az volt, hogy az utunk végefelé jártunk már, kifelé az erdőből, mezőn. Ilyenkor a hó, és a hold elég világosságot ad azért, jobban is lehet látni ha nem használunk zseblámpát, még szép is lehetett volna, csak már hullafáradtak voltunk a sok km miatt.
Na ekkor a falu szélén (máig emlékszem, Mogyoróska) láttam meg egy Krisztus-szobrot. Tisztelettel megálltam előtte, és bízva a megbocsájtásban (hiszen megegyeztem a Mindenhatóval) elmondtam a magamét, körülbelül így:
Hogy az az oltáron bicikliző faluszéli bádogisten (könyvben olvastam, tudom a címét, első olvasásra megjegyeztem) tegye akárhova ezt a vakegeret, aki azt sem tudja mi, hány kilométer... stbstb (ez csak a finomabb része volt), eltartott egy ideig, amíg a végére értem. A mellettem álló meg is kérdezte, hogy el tudom-e ezt ismételni. Hogyne, válaszoltam, sőt még hozzá is tudok tenni. :)

Dikusz 2017.11.10. 20:43:28

@gabors: A két héttel ezelőtti túránk alkalmával a szélvihar által lefújt maradék diót szedtem össze a szállásunk felé haladva.

Hamár összekotorásztuk a többiekkel együtt, becsületbeli ügynek tartom, hogy igenis pucoljam meg, ha tetszik, ha nem, akkor is!

Megoldottam egy kis ideig a kérdést, eltörtem a diótörőt:))))

Dikusz 2017.11.10. 20:46:09

@Pink Petsch: igazad van, tényleg nem sok a különbség még akkor sem, ha a pucolt dió ára kilónként 3500 Ft körül mozog.

De mifrancot csináljak diótörő nélkül? :)

Csodabogár 2017.11.10. 21:55:37

@Dikusz: Kalapács??? Már ha annyira buzog benned a pucolhatnék.

Shaktee 2017.11.10. 23:02:17

@kék madár: kommentgenerátor madaram.

adg 2017.11.10. 23:35:38

@Dikusz: a banan itt is draga, pedig itt terem a faluban. 800 ft korul van, a cseresznye meg kurva draga, lazan 3-4000 ft.

M. Péter 2017.11.11. 00:03:15

@adg: Kolumbiában 200Ft körül van a banán kilója, az ananásznak is.

adg 2017.11.11. 00:14:27

@M. Péter: koszi, majd eztan oda jarok bananert. :))

gabors 2017.11.11. 02:19:46

@DieNanny CH: na most voltam az indiai boltban (Patel's brother ) ott az egesz dio 4.99 volt mig a pucolt 7.49 ugyanabban a sulyban 14oz akkor ezek nagyon hulyek lehetnek (sot a marka is ugyanaz volt) ezen veszitenek akkor .. vagy tul van arazva a hejjaban hagyott akkor meg hulye aki azt veszi es meg molyol is vele otthon ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.11. 02:29:00

@Dikusz: Szerintem azért nem ugyanaz a válogatott, csomóan hiányoztak (kb az akkori keret fele) tegnapról az eb-sek közül, mert befejezték, sérültek, nem akartak ebben a szopacsban részt venni.A maradék meg leépült, azt is elfelejtette, amit egy éve még tudott.Az új kopaszok meg még mind sötét ló.
Kéváncsi leszek, lesz-e innen bármiféle felemelkedés...

gabors 2017.11.11. 06:13:13

megjott nalunk a hideg ezert leszedtem az utolso paradicsomokat van vagy 2-3 kilo eleg zold .. valami okos otletet varok mit lehet ebbol csinalni ... ??

koszi

Dikusz 2017.11.11. 08:00:24

@geegee: Innen már csak felemelkedni lehet...
De változatlan állítom: az, hogy eddig jutott a csapat (annak ellenére, hogy örültem a sikernek, örökké sajnálni fogom, hogy nem mentem be jasszkarizni a belvárosba a szürke tréninggatyómban), nagyrészt a szerencsének köszönhetjük. Azért érdekelne a véleményed arról, amit írtam a portugálokkal elért eredményről. Érdekes módon, ha vezetett a válogatottunk, nem sokra rá jött az egyenlítés, és nem akartak győzni, mert így sokkal jobb csoportba jutottak, mintha megnyerték volna a meccset.

Dikusz 2017.11.11. 08:01:08

@gabors: savanyúságot, azzal nem sokat kell bíbelődni.

somlobodog 2017.11.11. 09:34:51

@London2009: ugyanezt írtam pár hete neki. Le lettem b*aszva hogy gorgessem át. Most ezt teszem, el se olvasom ha felvillan benne a politikai nyomor. Attól függetlenül én sem értem miért nem egy erre való fórumon tolja inkabb

gabors 2017.11.11. 13:20:42

@Dikusz: "@gabors: savanyúságot, azzal nem sokat kell bíbelődni. "
koszi azzal az a gond hogy nincs hol tarolni utanna ... valami olyasmi kell amit elfogyasztunk zaros hataridon belul ....

Főgebra 2017.11.11. 13:43:41

@gabors:
"valami olyasmi kell amit elfogyasztunk zaros hataridon belul .... "

Rém eccerű!
A zöld parikat beteszed egy polietilén zacsiba és teszel melléjük egy érett paradicsomot és a zacsit lezárod "légmentesen". A zöldek pedig - a piros által kibocsájtott érési gázoktól - elkezdenek halványodni, majd sárgulni, a végén pirosodni. Természetesen ez kényszerérlelés és nem olyan ízű lesz mint az igazi napon beérett, de az illúzió megvan!

P.Elliot 2017.11.11. 15:34:27

@gabors: @Főgebra: Tedd oket sorban az ablakba, / mashol is jo, es varakozz, be fog erni pirosra lassan. Naponta azert nezd at hogy nehogy megrothadjon belole egy-egy mert rothassza a tobbit. En meg mindig abbol a paradicsomokbol elek amit igy behoztam, van meg vagy 10 szem zold aztan irany az uzlet.

gabors 2017.11.11. 15:48:00

@P.Elliot: ha tudnek kepet kuldeni ...

van kb 300-400 darab kb 2-3 cm atmeroju amit itt grape tomato nak !!!! van kb 1000 darab ????

ezeket hova tegyem fozom az elso kb 10% ot hamarosan .. nem rossz csak savanyu minden nelkul

gabors 2017.11.11. 15:50:46

@Főgebra: ez valami conteo vagy nalad mukodott ... ha igen lett volna ugyanez lezaras es piros nelkul is ??? ez hogy valami a pirosbol atmegy a zoldbe ez nem igazan hiheto !!!

P.Elliot 2017.11.11. 15:55:07

@gabors: Azok nagyon kicsi paradicsomok akkor, abbol szerintem savanyusagon kivul nem tudsz csinalni semmit, az nem erik be, az rothadni fog de probald azert ki.
Osszekeverve hagymaval, repaval, ezzel-azzal tudsz csinalni affele vegyes savanyusagot, mas otletem nincs.
En mar regen nem ultetem azt a fajtat mert tul kicsi, a legkisebb a koktelparadicsom amit ultetek.
Ugy altalaban jo termesed volt? Mekkora a zoldseges kerted?

Főgebra 2017.11.11. 16:19:28

@gabors:
Nézd, én nem fogok veled vitatkozni semmiképpen. Csak kérdezem, a haragoszöld banánról eltudod képzelni, hogy a hűtőházban konkrétan valamilyen gázzal érlelik és ez halál tudományosan úgy van belőve, hogy akkor kezdjen sárgulni, amikor szállítják a boltokba?

A az érő félben lévő paradicsom is gázokat fejleszt az érése során. Ha az éretlent és azt egy helyen összezárják, akkor a felgyülemlő érési gázok a zöldparadicsomot arra késztetik, hogy kezdjen el érni.

Az egész nem hit kérdése!

" ez nem igazan hiheto"
Ha pedig így gondolod, győzködjön téged a hóhér!

adg 2017.11.11. 16:48:05

@Főgebra: jaja, persze. Es ki erleli meg neked a zacskoban a zold paradicsomot? Az ufok? Vagy a gyikember? Trump biztos nem!

Utoerleles! Basszus mikben nem hisznek egyesek, majd ja, beerik magatol a gyumolcs... Biztos etilengazt bocsat ki az ero gyumolcs, es az erleli be a zoldet, meg a husveti nyuszitojas.
te biztos hiszel a sarki fenyben is, ugye?

Itt van amugy egy leiras a paradicsotermesztesrol, ezt is olyanok irtak, akik ilyen mesekben hisznek. www.tuja.hu/paradicsom.html

Mik vannak...

adg 2017.11.11. 16:52:02

Amig volt mangonk, azt is zolden szedtuk, mert kulonben leszedte a posszum. Egy papirdobozba tettuk oket, es amelyik megerett, azt megettuk. A banant szinten kicsit eretlenul kell szedni. Es az ananaszt is par napig bent erleltuk.

gabors 2017.11.11. 17:15:47

@Főgebra: "Nézd, én nem fogok veled vitatkozni semmiképpen"

bocs roszul fogalmaztam ... de tovabbra sem "hiszem" hogy barmi attol eren be hogy melle teszel egy pirosat ..

azt hogy mit is csinalnak a raktarakban AZT elhiszem .. amit te mondtal az viszont nem "bocs" tipiikus terites ... tenyleg nem veszed eszre ezt ??? akkor szolok hogy Orban fia NEM FOG meggyitai SEMMIBOL !!

gabors 2017.11.11. 17:18:26

MI VAN ITT ??? ott megjottek az UFO-k .... ???

Dikusz 2017.11.11. 18:13:16

@gabors: előre kérlek szépen, vedd elő a humorérzékedet. Azt mondtad, hogy van, amikor én -botor módon- kétségbe vontam.

a 300-400 db 2-3 cm-es zöld paradicsomból maximum gyöngyöt tudsz fűzni, vagy borsófőzeléket csinálni, esetleg csúzliba lehet használni kavics helyett.
Azok a kicsike paradicsomok nem savanyúak -szerintem- hanem egyszerűen éretlenek. Ilyen állapotban nem fognak beérni (az igaz, hogy elrothadni sem). Nem hiszem, hogy bármire is tudod használni.

Shaktee 2017.11.11. 18:24:45

@gabors: sodorj egyet nekem is :))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.11. 23:56:32

@adg: "leszedte a posszum", tudom hogy neked ez bosszusag, de akkorat nevettem... elkepzeltem...

adg 2017.11.12. 00:35:32

@Főgebra: hat nem gyozted meg. Vannak ilyen furcsa enberek. :)
Nagy veszteseg.

Mondjuk ha nagyon zold meg, akkor baszhatja amugy is.

adg 2017.11.12. 01:05:28

@kisrumpf: :) Nem akkora bosszusag azert. Egy kisebb fank volt az egyik elozo helyunkon, kb 8-10 kilo termett rajta. Viszont nagyon jo fajta volt, nem az a piros-sarga, amit europaban kapni. De mivel csak ennyi volt, ezert mindig vettunk egy csomot melle.
A posszum meg a madarak csak a kicsit puhulo, majdnem erett gyumolcsre mentek. Szoval meg pont ez elott kellett leszedni, es egy papirdobozban beerett szepen. Bar most olvasom, hogy ez hulyeseg, mert nyujorki baratunk meg nem hallott rola, szoval ilyen nincs. :)

Volt meg grapefruitunk, az marha jo volt szinten. Meg bananunk. Az eleg nyeszlett volt, mikor odakoltoztunk, viszont szepen “felhizlaltuk”, es akkor ki kellett irtani, mert valami bananbetegseg kezdett terjedni a kornyeken, hogy megakadalyozzak a tovabbterjedest, az osszes banant kiirtottak a kornyekben 2 evre. Mar lehet azota ultetni, de most nincs hova. Nagyon finom volt az is, sugarbanana fajta, meg ladyfinger.

Na mindegy...

gabors 2017.11.12. 02:30:41

@lest we forget: errefele nem legalis ... NJ ben belengette a kormanyzo jelolt MEG IS valasztottak ... PEll hamarabb fog fuvezni ment en ...(amugy sem dohanyoztam soha nem is fogok ... ganja vagy nem hiaba Marley-nek sem jott be )

gabors 2017.11.12. 02:35:39

@adg: " Bar most olvasom, hogy ez hulyeseg, mert nyujorki baratunk meg nem hallott rola, szoval ilyen nincs. :)"

dehogynincs a mango az tenyleg igy erik be mi is a kemenyebbet veszuk meg es barn zacsiban hagyjuk amig eheto ... DE itt zold paradicsomrol volt szo !!! es hogy tegyek melle pirosat ami majd megerleli ...

nem tudom azt hiszem megfozom inkabb es elteszem ugy ... "lecsoba" jo lesz :-)

adg 2017.11.12. 03:27:10

@gabors: ez egy ezer eves technika, van egy sor gyumolcs, amit lehet utoerlelni, es magyarorszagon is csinaljak. Pl alma, korte, barack is beerik, sot, bizonyos alma es kortefajtaknak tobb honapos utoeres kell.

Nyugodtan guglizz ra a temara, hianyosak az ismereteid nyilvanvaloan. Az utoeres nem hit kerdese. Es az sem, hogy eres kozben a gyumolcsok etilengazt bocsatanak ki, ami a kozelben levo kevesbe erett gyumolcsoket gyorsabb eresre keszteti.

A paradicsomnal erettsegtol fugg, hogy beerik-e. Ha nagyon zold, akkor nem, de ha felerett, akkor igen. Talan olvasd el a cikket, amit gebra urnak belinkeltem. Meg keress ra az utoerlelesre es az etilengazra.
Nyugodtan bizhatsz fogebra velemenyeben, tanacsaban a temaban, osszehasonlithatatlanul nagyobb tudasa es tapasztalata van benne, mint neked, ez tisztan latszik.

De mondjuk az is jo megoldas, hogy conteozol, teritozol, orbanozol.

“tenyleg nem veszed eszre ezt ??? akkor szolok hogy Orban fia NEM FOG meggyitai SEMMIBOL !!”

Ez pl mi a banatot jelent, es hogy a francba jott ide?? Mar egy szaros zold paradicsomrol is orban jut ezedbe 7000 km-rol?
Nem semmi...

gabors 2017.11.12. 03:41:18

@adg: koszi ... az orban valszeg valami copy/paste hiba lehetett ..

DE kb meddig varjak es hogy ??? mert nalam nincs raktar foleg lezarhato amibe gazt lehetne tenni van a konyhasztalon egy vajgli eleg zold "szolo" paradicsom atlag 2 cm atmeroju erre kerdeztem ra ..

eddig egyenlore nem sok hasznalhato tanacs jott de foztem vele tegnap nem rossz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.12. 03:49:16

@Dikusz: Nekem erről az a véleményem, hogy meccs közben még nem lehetett tudni, hogy a többiek hogy állnak, ergó a meccs előtt és közben nem lehetett az a célja a portugáloknak, hogy direkt döntetlenre játsszanak.Q nagyot éghettek volna, ha egy másik meccs mégiscsak máshogy alakul, vagy ha mi találunk még egy gólt (asszem a végén volt is egy Elek-kapufa).Esetleg a 70-80. perc környékén már lehet, hogy inkább a döncire koncentráltak, de hogy meccs előtt nem lehetett ilyen öngyilkos-közeli szándékuk az biztos...Erősen nyomtak, nekünk meg volt mázlink is a megpattanó szabadrúgásoknál, ez kétségtelen, ezért volt egálos parti tulképp elejétől a végéig.
És az is dicsőséges, hogy később senki sem rúgott nekik 3 golátót, még talán összesen sem.
Utána meg... a rutinos öregek visszavonultak,a közepes, de még megbízható szintűek megsérültek, vagy csak meg akarták úszni a kockázatos kiscsapatokat; a maradék meg ennyire képes, mint ahogy láttuk is, Feröer, Andorra, Luxemburg ellen...
Szomorú, de végtelenül...

adg 2017.11.12. 05:47:31

@gabors: ezen a linken talalsz par otletet. Talan hasznalhato egyik-masik.
bfy.tw/EzFn

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.12. 08:54:24

@adg: a ket kilo kisebb nagyobb paradicsom erett be itt az ablakparkanyon, kicsik-nagyok vegyesen, aprankent elfogytak salataba, kenyer melle, kellemes izuk volt, meg zacsko se kellett. egy retegben ultek egy talcan. Egymast erlelgettek :-)

Erdekes lehet ilyen gyümölcsfákkal. rendelkezni, hiaba tudom, hogy hol laksz, megis egzotikum ezt olvasni. Itt csak arrol tudok beszamolni, hogy a zsenge es alacsonyra nott kukoricat leettek a varjak. Alig kellett felpipiskedniuk a foldrol, elertek a csoveket. Feleretten szedtem le parat, vagy amit tudtam menteni, csak megmutatta az ember neki a forro vizet, s maris keszre fott. Kicsik voltak a csovek, de nagyon finomak. Iden mar nem is ultetett a telep a kozossegi kertben kukoricat, mondvan, kar a madarakba.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.12. 08:56:02

@adg: a ket kilo kisebb nagyobb paradicsom erett be itt az ablakparkanyon, kicsik-nagyok vegyesen, aprankent elfogytak salataba, kenyer melle, kellemes izuk volt, meg zacsko se kellett. egy retegben ultek egy talcan. Egymast erlelgettek :-)

Erdekes lehet ilyen gyümölcsfákkal. rendelkezni, hiaba tudom, hogy hol laksz, megis egzotikum ezt olvasni. Itt csak arrol tudok beszamolni, hogy a zsenge es alacsonyra nott kukoricat leettek a varjak. Alig kellett felpipiskedniuk a foldrol, elertek a csoveket. Feleretten szedtem le parat, vagy amit tudtam menteni, csak megmutatta az ember neki a forro vizet, s maris keszre fott. Kicsik voltak a csovek, de nagyon finomak. Iden mar nem is ultetett a telep a kozossegi kertben kukoricat, mondvan, kar a madarakba.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása