oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 01. 06:30,  Őszi szünet norvég módra 142 komment

2017. november 01. 06:30 Határátkelő

Őszi szünet norvég módra

Magyarországon javában tart az őszi szünet az iskolákban, ami az első hetek visszazökkenése és hajtása után ad egy szusszanásnyi időt a gyerekeknek. A szülők meg törhetik a fejüket, hogy miként oldják meg a felügyeletüket. Norvégiában is van őszi szünet, ma azt nézzük meg, ott milyen megoldást találtak ki a sulik.

norvegia_oszi_szunet_foto_itromso_no.jpg

Az őszi szünet (vagy høstferie) Norvégiában hamarabb van, mint Magyarországon, részben azért is, mert az iskolaév is hamarabb kezdődik valamivel. 

Az egyhetes szünet Oslóban például október első hetében volt, ennyi időt kaptak a gyerekek (és a tanárok), hogy rákészüljenek a karácsonyig tartó hajtósabb időszakra. 

Carmel Stelzner a családjával négy éve költözött Londonból a norvég főváros közelébe, ő számolt be blogján arról, hogyan is zajlik mindez Norvégiában. 

Ami hasonló Magyarországhoz, hogy sok család ilyenkor két megoldás közül választ: vagy segítenek a nagyszülők, vagy az egész família összepakol és elutazik pár napra – vagy valamilyen napos helyre, összegyűjteni az tél előtt az utolsó meleg napsugarakat, vagy a családi kis házba a hegyekbe. 

Akik pedig egyiket sem választják, azoknak ott van egy sajátosan norvég megoldás, az AKS. Az AKS az állami iskolákban (év közben is) tartott, elsősorban a gyerekek aktivitását célul kitűző programsorozat (innen a rövidítés is: aktív iskola, AKS), amit alapvetően közpénzen szerveznek a gyerekeknek, de azért a szülőknek is be kell szállniuk. 

Innen át is adom a szót Carmelnek. 

Az aktív iskola 

„Nálunk minden úgy ment, mint iskolaidőben, a gyerekek felkeltek, elindultak suliba, mint mindig, csak most az AKS vette át az egész napjukat. Reggel fél 8-tól lehetett menni, és a gyerekek egész nap melegben vannak, lefoglalják őket, jó móka az egész. A szülők legkésőbb délután 5 óráig gyűjthetik be őket. 

Az AKS olyan hely, hogy a gyerekek alig várják, hogy megszabaduljanak a szülőtől, és meglehetősen morcosak, ha a megbeszéltnél hamarabb érkezel, hiszen ilyenkor általában éppen a kellős közepén tartanak valaminek. 

Az AKS van év közben is, minden héten kapunk egy részletes tervet a következő heti programról, kezdve a testedzéstől az állatlátogatáson át az erdei kirándulásig, kinti és benti játékokig, és néha még moziba is elmennek. 

Az AKS jórészt állami támogatásból működik, a szülőknek csak egy nagyon méltányos összeggel kell hozzájárulniuk, de ahol mi lakunk, még ebből is engednek, mert így próbálják a bevándorló családokat arra ösztönözni, hogy írassák be a gyerekeiket. A szolgáltatást minden alsótagozatos diák számára elérhető. 

Az AKS a legjobban mégis az olyan heteken teljesít, mint az őszi szünet, amikor egyáltalán nincs iskola. Nora, aki idén kezdte az iskolát, most először kóstolt bele és imádta. 

Voltak egy napot moziban, egy napot Oslo egyik legnagyobb parkjában, a Frogner Parkban, egy napot voltak az erdőben, ahol kolbászt sütöttek, végül volt egy nap, amikor a matematika volt a középpontban rengeteg számjátékkal, társassal, kártyával és hasonlókkal. 

A norvég társadalomban az egyik legjobb dolog, hogy az állam mennyire támogatja a gyermekvállalást, kezdve az állami óvodáktól egészen az iskolán kívüli foglalatosságokig. 

Az ottalvós buli 

A csúcspont csütörtök este jött el, amikor a nagyobbik gyerek az osztálytársaival az AKS keretein belül ottalvós bulin vett részt. Konkrétan az osztályterem padlóján aludtak hálózsákokban, persze mindig volt velük felnőtt, akik váltották egymást az éjszaka folyamán. 

Körülményeiktől függően ezek között a nyolcéves gyerekek között természetesen akadnak önállóbbak és több segítségre szorulók egyaránt. Volt köztük olyan, aki még soha nem aludt a szüleitől távol, de ez egy nagyszerű formája a függetlenség kialakításának, ráadásul biztonságos körülmények között egy megszokott környezetben és társaságban. 

Azoknak a gyerekeknek, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy nyaralni menjenek a szülőkkel, vagy a nagyszülőkkel tölthessék az időt, azoknak ez az ottalvós buli igazi csúcspont volt. Mivel nekünk itt nincs családunk, mi nagyon hálásak voltunk. 

Amikor délután 6 óra körül megérkeztünk, barátságos káosz fogadott, hiszen a többi szülő is akkor hozta a csemetéjét a hálózsákkal, matracokkal, éjszakai holmikkal, hogy utána otthon egy nyugis estéjük legyen. 

Este 9-kor már az összes gyerek a hálózsákjában volt, és egy filmet néztek, de már bőven elmúlt éjfél, mire elkezdtek elaludni. A mi srácunk szerint egyáltalán nem aludtak, csak néha lehunyták a szemüket, hogy átverjék a felnőtteket. 

Nem a pénz, a prioritás számít 

Mivel nem norvégok vagyunk, még csak tanuljuk az iskolarendszert, de azért szépen lassan belenövünk a gyerekekkel együtt. Ami a legjobban tetszik az az állami szerepvállalás, és az a pénz, amit beletolnak, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék. 

Sokan persze azt mondják, hogy könnyű dolga van az olajpénzből Norvégiának, és ezért nem lehetséges ugyanezt megvalósítani máshol. Szerintem ez nem igaz: a pénz persze segít, de sokkal fontosabb ennél, hogy a kormány mit tart fontosnak, amikor a költségvetésről dönt. 

Apropó olajvagyon. Norvégiának most a nemzeti össztermék közel 300 százalékának megfelelő vagyona van, ami majdnem 180 ezer dollárt (mintegy 47 millió forintot) jelent minden állampolgárra – derült ki az OECD Government at a Glance kiadványából a nyáron. 

Norvégiában az elmúlt tíz évben átlagosan a nemzeti össztermék 11,3 százalékának megfelelő többlet volt a költségvetésben, ami szinte kizárólag az olajvagyonnak köszönhető. 

A jelentős költségvetési többlet miatt a norvég állam komoly összeget spórol meg minden évben, tavaly például a bruttó nemzeti össztermék 5,13 százaléka volt a nettó megtakarítás. Ennél többet csak Izland tudott felmutatni.

Míg nálunk, íreknél az a hagyományos hozzáállás, hogy a család felelőssége a gyerekről gondoskodni, így az állam egyetlen kötelezettsége az iskolarendszer működtetése. 

Itt már régen nem így gondolkodnak, az a közhiedelem, hogy mindenki jól jár azzal, ha a gyereknevelést támogatja az állam, és nem hagyja magára a szülőket abban, hogy ők találjanak ki és finanszírozzanak mindent. 

Furcsán néznek arra, aki otthon maradna a gyerekével 

A gyerekeket itt nagyszerűen képzett szakemberek és színvonalas intézmények várják. Az óvoda sem kerül eget rengető összegbe, így az anya sem kényszerül feladni a karrierjét túl hosszan. 

Itt minden egészséges felnőttől elvárják a munkát, és a hozzájárulást a gazdasághoz, aminek egyetlen hátulütője, hogy furcsán néznek arra az édesanyára, aki inkább otthon maradna a gyerekeivel. 

Ezt sok norvég valami furcsa, lusta hozzáállásnak tartja, pedig ez mindenkinek a saját döntésének kellene, hogy legyen, ha egyszer megengedheti magának az így kieső fizetést.” 

Eddig tartott Carmel írása, de hogy azért legyen magyar tapasztalat is, visszaidézném Tamás egy korábbi posztjának egy részletét, annál is inkább, mert ő egy ideig egy kis óvodában dolgozott, és leírta egy napját. 

Egy nap az óvodában

„Telefonos helyettes voltam, ha valaki szabadságra ment vagy megbetegedett, akkor engem is tudtak hívni. A végén már heti négy napot dolgoztam, és nem csak én voltam vikar. Beteges egy népség, főleg az állami / kommune alkalmazott, érdekes. 

Nem csak én voltam egyedül hapsi, és nagyon szeretik itt északon, ha van férfi is az oviban. Különbözik az egész rendszer az otthonitól, főleg mert van pénz a megfelelő számú alkalmazottra. Három-négy gyerekre jut egy felnőtt. Volt olyan, hogy egy „osztályon” három pasi szolgáltunk. Ez ráadásul az 1-3 éves korú gyerkőcöknél. 

Tehát ha egyszerűen akarok fogalmazni, akkor olykor a festékben, olykor az olajban, és olykor sz..ban voltam. Na, nem volt azért ilyen vészes, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor gondoltam, hogy kész, ilyen nem létezik, ennyi nem lehet egy gyerekben (teljes generál, ruha… minden – akinek van gyereke, tudja, mire gondolok). 

A reggeli nem közös étkezés volt, mindenki mikor érkezett, akkor ült le az asztalhoz általában fél 8 és fél 9 között mindenki megérkezett. Délelőtt némi játék bent, aztán kint, csak nagyon extrém esetben nem mentünk ki. Eső az nem számít rossz időnek. 

Ebéd előtt kis gyűlés (ének, „tanulás”, játék), közben én rendszerint megterítettem, előszedtem a hideg kaját és vártam a lurkókat. Ebéd, majd alvás. Ki-ki bent vagy kint. A szülő döntötte el hol, és azt is, hogy mennyi időt aludjon a gyerek. 

Mi szépen írtuk, ki mikor aludt el, és a megfelelő időben volt az ébresztés. Ébredés után gyümölcs, majd játék és utána mindenki haza. Akik nem aludtak, természetesen játszottak, rendszerint kint, de ha elég nagy eső volt aznap, akkor bent, elég volt a délelőtti „elázás”. Nagyon röviden ennyi, bár rengeteget tudnék még írni, aranyos sztorikat, hisz majd egy évet szolgáltam.” 

Valahogy így néz ki tehát a norvég rendszer, vannak benne nagyszerű dolgok, és persze magyar szemmel egy-két furcsaság is.

HÍRMONDÓ 

A kormány szerint az egész régióból mennek el az orvosok 

Az egészségügy helyzete szinte állandóan napirenden van Magyarországon, amivel egyrészt nem vagyunk egyedül, másrészt nem csoda. Miként az sem, hogy ennek kapcsán megint vitáztak egyet a parlamentben.

Ha így marad, a magyar fiataloknak semmi esélye 

A finn oktatást az egész világon irigylik, más kérdés, hogy ők így sem különösebben elégedettek magukkal. Pedig lenne mit tanulni tőlük. 

Az ország, ahol külföldiként nem vehetsz lakást 

Úgy tűnik, Új-Zélandon megelégelték, hogy a külföldiek miatt a helyiek nem jutnak (vagy csak elképesztően drágán) lakáshoz, és úgy döntöttek, akinek nincs tartózkodási engedélye, az nem vehet használt lakást. 

(Fotó: itromso.no)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6013121644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2017.11.01. 14:56:16

@Virago_1000: Sajat erobol - plusz a Marshall-terv...

Taxomükke (UK) 2017.11.01. 14:57:54

@Virago_1000: Akkor ezt en is beneztem. Bocs.

Csodabogár 2017.11.01. 15:12:25

@Arthamyr: Chavez előtt nagyon is gazdag volt. Persze voltak társadalmi egyenlőtlenségek, de azon nem Chavez módra kellett volna segíteni.

Arthamyr 2017.11.01. 15:18:04

@Csodabogár: Azt mondod, hogy az átlagos (sőt, legyen inkább medián!) életszínvonal megközelítette az akkori élvonalat (mondjuk a már akkor is "évek óta sínylődő" Japán, Svájc, stb.)? Én erről nem tudtam...

Arthamyr 2017.11.01. 15:31:07

@London2009: Érdekes, hogy miért pont az a 7 osztály van szerinte, de a könyvben biztos elmagyarázza...
Amúgy sajnos eléggé számít, hogy mennyien vannak "feletted", ez szűkös erőforrásokért való versenyhelyzetben (pl. lakáskeresési, párkeresési merítési lehetőség), konfliktushelyzetekben igencsak fontos. Nagyon kevés ország van, ahol jó az alsó 20%-ban lenni. Szerintem pl. a magyar felső 50% is simán jobban él, mint a brit alsó 20%.

London2009 2017.11.01. 15:37:57

@Arthamyr: Jo, nyilvan. De szerintem az legalabb annyira szamit, hogy aki a tarsadalom abszolut periferiajan el, annak milyen az eletszinvonala. Mert mondjuk Magyarorszagon ez egyenlo az ehezessel, itt meg azert ennel sokkal jobb a helyzet.
Kivancsisag keppen kitoltottem a tesztet es az jott ki, hogy : the class group you most closely match is Elite. This is the wealthiest and most privileged group in the UK. People in this group: Enjoy high cultural activities such as visiting museums and listening to classical music; Went to private schools and elite universities; Socialise with people who do wide a variety of jobs.
Hogy mik vannak… Na ennyit errol a tesztrol…

Borkabarka 2017.11.01. 15:46:53

@Virago_1000: igen, a társadalmi egyenlőtlenség egyre nő, ez is elégedetlenséghez vezethez. Ez nem kérdés. Ez is összefüggésben van a gazdasági válsággal, nincs ebben semmi újdonság.
De most maradjunk a skandináv országoknál, ahol a területi és társadalmi egyenlőtlenségek minimalizálása volt az egyik kulcs a jóléthez.

Ez a hanyatló nyugat meg olyan vicces szöveg. Olyan, mint a békeharc, meg előre a lenini úton és hasonlók. :D

Shaktee 2017.11.01. 15:47:01

@London2009: elitke :P

"Socialise with people who do wide a variety of jobs."

ezek mi lennénk? :-)

Virago_1000 2017.11.01. 15:47:13

@London2009: engem pedig az erdekelne, hogy miert nem jelenhet meg a hozzaszolasom, ami a jelenlegi europai trendekrol es arrol, hogy a @Borkabarka: kommentelo tarsunk a velemenyevel mennyire szornyu kisebbsegben van.
Miert ennyire unfair a blogszerkeszto vele, hogy eltitkolja elole az informaciokat tartalmazo valaszomat?
Talan artott szegeny neki barmit is?

Virago_1000 2017.11.01. 15:47:21

@Nagy kámpics: mutasd meg a masik oldalat a leirasomnak kerlek.

"az szerintem inkább az olaj, annak meg van ez a tulajdonsága, hogy felemel dolgokat."
- nem feltetlenul, lasd a jelenkori Venezuelat.

Virago_1000 2017.11.01. 15:48:06

@London2009: "ez rohadtul erdekelne, hogy itt miert vannak nagyobb tarsadalmi kulonbsegek, mint Mo-on?"
- eleve az hogy egy egyetemrol kikerulo diak £40-50.000 adossaggal kezdi az eletet. Ez tobb mint nonszensz.

Ahhoz, hogy jol indulj az eletben, jo helyre bekeruljon a szegeny de tehetseges csemete, fizesd ki a maganiskolat, 15k evente mondjuk, szegeny csaladnak erre eselye sincs.
A szegenyseg ujra termeli magat.

Lakashelyzet: A videki anglia elkepeszto meretu birtokokkal, kastelyokkal van tele, mikozben az atlag, az altalad szelesnek tartott (szerintem lecsuszoban levo) kozeposztaly is a magyar viszonyokat es szinvonalat alulmulo korulmenyek kozt nyomorog. Most ezt a lakasviszonyokra es a zsufoltsagra ertem. A nepsuruseg eloszlasa rendkivul egyenlotlen az orszagban. Sok helyen levegot nem lehet a zsufoltsagtol venni, mashol eppen ellenkezoje.

Nezd, nekem az nem nyaralas, hogy utazasi irodaval repulunk tenerifere nyomorogva a fapadoson leutazunk hogy sort igyunk a medence mellett fekudve a napon aztan 1 het mulva vissza. Nekem ez egy elmemyekben szegeny tomegkozlekedes, de minimalberbol max erre telik.

puhacica 2017.11.01. 16:00:50

@Virago_1000: szerinted milyen egy nyaralas?

Borkabarka 2017.11.01. 16:06:14

@Virago_1000: Nem tudom, mit linkeltél volna, de ha olyan forrás, mint amiből a norvég belpolitikárol is tájékozódtal, akkor kösz, de nem érdekel túlzottan, mert cseppet sem tartom hitelesnek.
Ahogy az is vicces, amennyire mellelőttél az életkorommal és a szabadidős tevékenységemmel kapcsokatban is. :D

Virago_1000 2017.11.01. 16:20:32

@London2009: azt elfelejtettem, hogy ez a valosagot nem latott szerzo altali elemzes nem ir arrol, hogy mekkora borzalmas szakadek van az 'Elite' es az utana kovetkezo retegek kozt.

ime a link csak hogy kvittek legyunk

Shaktee 2017.11.01. 16:20:37

@Zoole Reloaded: cefet emberek, ahogy cseh tamás is megénekelte...

Virago_1000 2017.11.01. 16:20:47

@London2009: "Mert mondjuk Magyarorszagon ez egyenlo az ehezessel, itt meg azert ennel sokkal jobb a helyzet. "
- ez egyszeruen nem igaz.

Virago_1000 2017.11.01. 16:21:02

@swing gitan: undorito az a tomeggyilkos, aki az avatarodban szerepel.

Virago_1000 2017.11.01. 16:21:26

@Borkabarka: csak diakoknal es frissen vegzetteknel talalkoztam olyanokkal, akik benyaljak a fosodratu mediabol arado hulyeseget.
Meg par liberalisnal, eppen ezert irtam, hogy kisebbsegben vagytok. A jovo a nacionalizmus, protekcionizmus, csak ez vedheti meg europat a pusztulastol.

London2009 2017.11.01. 16:22:42

@swing gitan: socialise with people who do a wide variety of jobs. Ezt kicsit elirtam. No es igen, ez te vagy. :D

2017.11.01. 16:24:31

@Virago_1000:

"mutasd meg a masik oldalat a leirasomnak kerlek."

Azt írod, ugye, "diktatornak hazudott, valojaban a nepet szereto langlelku vezeto".

Hogy ki diktátor és ki nem, az definíciós probléma, de a szokásosan elfogadott definíció szerint ő az volt, nem tudom, ebben hogy lehet vita.

Hogy ki lánglelkű, az már szubjektívebb, de ha van egy faszi, akinek az a hobbilovacskája, hogy szűz nőket alkalmaz testőrnek, szexrabszolgái vannak, megölet/megkínoztat embereket (akár külföldön is), vélhetően felrobbantat egy utasszállítót, arról nekem nem a lánglelkű szó jut eszembe. A zöld könyvet természetesen nem olvastam, de a kritikák szerint nem egy látomásos, nagyhatású lángész munkája az sem. Mindettől még lehet, hogy neked állati szimpatikus az ürge. Nekem nem.

Olaj. Valószínűleg ez a titok nyitja.

De engem egyáltalán nem érdekel sem kadhafi, sem líbia, tényleg csak kíváncsi voltam, hogy te mit mondasz.

London2009 2017.11.01. 16:38:19

@Virago_1000: hol a link?
Az a meglatasom, hogy mi biztos, hogy nem ugyanabban az orszagban elunk. Szinte mar megmosolyogtato, hogy mig Angliaval szemben, ahol mellesleg te is elsz, olyan kritikus vagy, hogy hihetetlen, addig Mo. a kanaan, de ott azert megsem szeretnel elni. Szerinted egy atlag magyar diak mennyi diakhitelt vesz fel ha nincs szuloi segitseg? Az is erdekelne, hogy az, mikent lehetseges akkor, hogy csoringer magyarok megis bekerulnek jo vagy akar top poziciokba peldaul itt Angolhonban? Szerintem en azt gondolom, hogy eleg jo helyen dolgozom es alig van olyan kollega aki private schoolba jart. Na es nem csak a mezei dolgozokra gondolok, mint jomagam, hanem a vezetokre is. Kepzeld el peldaul, ez biztos fajdalmasan fog erinteni, de az egyik leges legnagyobb fejes pakisztani! Meg pizsamat is hord a fejen felcsavarva. Nem private schoolba jart a lelkem. Sot, meg bivalyeros akcentusa is van.
Ebben viszont igazad van. Az angol kozeposztaly is a magyar viszonyokat es szinvonalat alulmulo korulmenyek kozt nyomorog. Hat persze!!! Ezert is koltoznek az angolok szazezrevel Magyarorszagra. Jobb elet, jobb eletkorulmenyek varjak oket.
Nyilvan nem nyaralas a fapados Tenerife. Sokkal jobb, ha sikerul e helyett egy hetveget egy balatoni kempingben tolteni. Azert egy buszos Gorogorszag mar tenyleg uri hobort lenne. Ezzel sosem szerettem volna vitatkozni. Ez teny. Az mas kerdes, hogy Mo-on egy minimalberen elo csalad orul ha kifizet egy strandbelepot. De mindegy is. Nyilvan en tevedek.

London2009 2017.11.01. 16:51:05

@Virago_1000: "Mekkora borzalmas szakadek..." Errol a skalarol meg annyit, hogy ha engem az Elitebe sorol, akkor hmm… erdekes... Nekem az elite mondjuk az ilyen earl, duke es Meszaros Lorinc kategoria. Bar ez a teszt nem csak penz alapjan osztalyoz, hanem iskolazottsag, erdeklodesi kor, betoltott munkakor alapjan stb. Nyugodtan osszeadhatod, hogy hany % kerul a legaljara es hany % kerul a piramis csucsara. Tenyleg halodik a middle class. Igazad van, mint mindig!

puhacica 2017.11.01. 16:56:19

@Virago_1000: en tenyleg baromi kivancsi vagyok ra, te milyennek gondolsz egy nyaralast. leirnad? meg linket sem kerek.

London2009 2017.11.01. 16:58:47

@libslobsi fuszal: feher homok, palmafak, first class repulo, 5* hotel, all inclusive, fakultativ programok, tengerentulon mindez persze nem a Tiszan. :D Ez a nyaralas. Tenerife fapadon nem az!!

puhacica 2017.11.01. 17:08:24

@London2009: azert en meg varok kicsit, hatha a szakertotol, eredeti forrasbol kapok informaciot. meg veletlen benyalok valami fosodratu mediabol szarmazo hulyeseget. :D

London2009 2017.11.01. 17:17:03

@libslobsi fuszal: Mi megyunk 3 het mulva Fuerteventurara. A kulonbseg, hogy nem fapaddal es nem inni, hanem szorfozni, teniszezni. Na most kerdes, hogy ez akkor nyaralasnak szamit, vagy ez sem? Csak azert kerdezem, mert idaig annyira vartam a "nyaralast", de most, hogy megtudtam, hogy ez nem is nyaralas, ez kicsit lelombozott. Szeretnem en is megtudni, hogy akkor hogyan is mukodik ez a dolog. Hatha meg az iden eljutok "nyaralni" is.

puhacica 2017.11.01. 17:24:58

@London2009: hat te eleve nyaralni megy, hiszen nem minimalberbol futsz neki a mutatvanynak, szoval ez nem is lehet kerdes.

Shaktee 2017.11.01. 17:27:03

@Virago_1000: Cseréljem a bájjer orgoványra, netán? :P

Virago_1000 2017.11.01. 17:27:29

@libslobsi fuszal: semmikeppen sem utazasi irodan keresztul a turistaknak osszeallitott alvalosag.
Sem a tomegkozlekedes, ahol azert rohansz hogy varhass a becheckolasra stb stb.
Repulovel a szegeny emberek mennek nyaralni.

Virago_1000 2017.11.01. 17:28:08

@London2009: " 
feher homok, palmafak, first class repulo, 5* hotel, all inclusive, fakultativ programok, tengerentulon mindez persze nem a Tiszan. :D Ez a nyaralas. "

- es ezt minimalberbol fedezed? :DDDD

fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformak. Nekem eppugy nyaralas a Download fesztival (ez sem jon ki minimalberbol :D) mint egy biciklitura az alpokban (tobb1000 fontos biciklire is sporolsz evekig minimalberbol, foleg londonban).
A fontos az hogy baratok kozt. Igy jartam Indiaban eskuvon, Csernobilban az atomeromu maradvanyai kozt.
De legjobb a road trip, autoval, vagy motorral, teljesen mindegy csak be essen az eso es ne kelljen sietni.
Magyarorszagot nyugodtan leszolhatod, hiszen Elite groupba tartozol, de nekem kenuzni, horgaszni a Dunan este pedig megsutni a.halat jobban esett, mint barmilyen hotel.

Virago_1000 2017.11.01. 17:28:33

@London2009: "Szerinted egy atlag magyar diak mennyi diakhitelt vesz fel ha nincs szuloi segitseg"
- en pl semmit, se az ocsem, mindketten a te ertelmezesed szerinti kozeposztalyban vagyunk, segedmunkas szulok nem tudtak tamogatni. Mondd, melyik angol kormany csokkentette az epitoanyagok afajat, valamint melyik ad cca 30.000 eurot lakasvetelkor, ha beigered a 3 gyereket.

Virago_1000 2017.11.01. 17:28:41

@Nagy kámpics: "de a szokásosan elfogadott definíció szerint ő az volt, nem tudom, ebben hogy lehet vita."
- kerdes, hogy ki irja a definiciokat. Az is, hogy ki fogadja el.
Az altalad felsorolt allitasoknak Kadhafirol annyi lehet valosagtartalma, mint hogy Husszein sosavba martogatta az embereket, meg hogy tomegpusztito fegyverei vannak. Mindegyiket a nyugati media terjesztette, hogy a kozvelemennyel elfogadtassa a teljesseggel megmagyarazhatatlan es ertelmetlen haborukat.

Viszont ami teny, a joleti intezkedeseket illetoen, azt felsorolni is nehez lenne, talalsz a neten par percnyi goglizassal sok irast rola.

London2009 2017.11.01. 17:32:38

@libslobsi fuszal: Ah dehogy. Ez szerintem nem nyaralas. Sot, most mar biztosan tudom, hogy ez nem nyaralas. Foleg, hogy a teszt alapjan elite-nek titulalt retegnek is egy Kanari szigeteket dob a gep, akkor azt hiszem itt nagyobb a baj, mint gondoltam. :D

London2009 2017.11.01. 17:39:06

@Virago_1000: olyan jo, hogy te vagy nekunk es nem tartozol azok koze akik, benyaljak a fosodratu mediabol arado hulyeseget. Igy minden korrekt informaciot toleg megkapunk elso kezbol. Koszonjuk. Gondolom ezt masok neveben is irhatom.
Hogyan finansziroztad akkor az egyetemi tanulmanyaidat? Ha nappalira jartal persze es nem a szulovarosodban, hanem valamilyen masik telepulesen es szuloi segitseg nelkul? Prostitucio esetleg? Lotto? Kaparos sorsjegy? Osztondij nyilvan nem eleg erre, gondoltam valami mas is kellett hozza.
Szuper ez a tamogatas. Kerdezem, hogy neked, gyerektelennek mi jarna? Meleg kezfogas?

SzZoole 2017.11.01. 18:04:14

Off(remelem nem zavarom meg a fentebbi felemelkedett beszélgetést)

Újabb botrány van kialakulóban az otthoni színész világban.
Egy másik színész/rendező óriás neve merült fel szekszuális zaklatás terén, aki nem csak nőket és férfiakat, de kiskorú gyerekeket is :-(((

Remelem nem Verebes lesz az.

Shaktee 2017.11.01. 18:11:17

@London2009: "Kaparos sorsjegy?"

Ne tudd meg!

Három napja vettem egyet, Cash for Life a neve, s Három Life volt az egyik rubrikaban...megyek nejhez, probalok nem orjongeni, ulj le dragam, leul, mondom vege a szenvedeseinknek..mutatom a sorsjegyet, harom Life volt, de kozepen elvalasztva a ket rubrika :-)

Na ezert tologatom itt az exceleket, Che burajat viselve :-))

Virago_1000 2017.11.01. 18:11:34

@London2009: valami lecsuszott mar megint.
"de az egyik leges legnagyobb fejes pakisztani! Meg pizsamat is hord a fejen felcsavarva"
- legyszi legyszi aruld el nekem, hogy van-e ennek a fejesnek szurke, fem karkoto a kezen.

Virago_1000 2017.11.01. 18:11:48

@London2009: nappalira jartam, falun szulettem, osztondij jo volt, a diploma ingyenes volt, kollegium + munka hetvegente, neha hetkoznap is, ha ugy dontottem, hogy nem erdemes orara jarni. A diplomat a magyar kormany tamogatta (az angol lehuzza a diakokat), igy a 3. ev vegen 850.000 sporolt penzem egette a zsebemet, el is koltottem rogton egy Yamahara :D

London2009 2017.11.01. 18:13:34

@Zoole Reloaded: csudas. Ettol fuggetlenul kezdem kicsit unni ezt a temat. Kulonosen ezt a Kevin Spaceys botranyt nem ertem. Tehat 30 evvel ezelott 20 evesen megfogta egy 14 eves valaki feneket. Jujj. Bar lehet, hogy meg ennyit sem tett. "Anthony Rapp amikor 14 éves volt, és egy Broadway-darabban szerepelt, az akkor 26 éves Spacey „megpróbálta elcsábítani”
Megint mar kezdunk atesni a lo tuloldalara. Azert lehet, hogy nem kellene egy 30 evvel ezelotti "megprobalt elcsabitani" tipusu vagdalkozast ennyire komolyan venni.

Hari Seldon 2 2017.11.01. 18:14:42

@Taxomükke (UK): *
Az első világháború után inkább az okozta Hitler "szerencséjét, hogy az USA-ban 1933 után (tehát a nagy világválság utolsó évében) megindult a New Deal, és áthozta Európába is a gazdasági növekedést. - Így közvetetten segítette hitlert az amerikai gazdasági növekedés. Pont akkor került hatalomra Hitler, amikor a válság még éppen tartott 1932 vége 1933 eleje, és utána gyorsan javult a helyzet az USA-ban. Szóval még "malaca" is volt a gazdasági folyamatokkal...

London2009 2017.11.01. 18:15:46

@Virago_1000: te egy zseni vagy. Tenyleg! Gratulalok. Nekem mashogy teltek a diakevek...Yamahat sem vettem.

Hari Seldon 2 2017.11.01. 18:16:19

@Borkabarka:
Ja, meg a klasszikus szöveg.

"a nyugat a szakadék szélén billeg..."
"... De mi azért egy lépéssel elöttük vagyunk!"

London2009 2017.11.01. 18:16:58

@Virago_1000: majd igyekszem megfigyelni a kedvedert. Gyakran nem latom.

London2009 2017.11.01. 18:20:48

@swing gitan: na bassz... sosem leszel igy elite :DD
Jo, szerintem ebbe most ne menjunk bele, hogy ki hol jart nyaralni ebben az evben. Virag doktor meg szivszelhudest kap!!!

SzZoole 2017.11.01. 18:21:20

@London2009: csudas ugyi :-)

Anno 1-2 hírességet hoztam-vittem vagy találkoztam veluk.
Pl Mick Jagger, bűn ronda szegény, paplanszajarol látni véltem, hogy akar valamit, vagy amikor Helen Mirren egy lépésre állt tőlem, nagyon finom illata volt, és hatra fordult akkor a szeméből láttam, hogy lehet akarna valamit tőlem, vagy soroljam még ?:-)))

puhacica 2017.11.01. 18:27:06

@Virago_1000: na nezzuk!

"fontos az hogy baratok kozt."
- nem, egyaltalan nem fontos, sot. en nem szeretek baratokkal nyaralni.
"Igy jartam Indiaban eskuvon"
- az eskuvo szerintem nem nyaralas, Indiaban meg plane nem. meg ha ok fizetnenek se nagyon mennek. "Csernobilban az atomeromu maradvanyai kozt."
- ez sem az a celpont, ami a 100-as listamon szerepel. az 1000-en sem, ha oszinte akarok lenni.
"De legjobb a road trip, autoval, vagy motorral, teljesen mindegy csak be essen az eso es ne kelljen sietni."
- motorral se mennek nagyon sehova, nemhogy road tripre.

szoval ha en most te lennek, akkor azt mondanam, hogy te meg az eletedben nem nyaraltal egy jot. de mivel en en vagyok, ezert meghagyom neked a szabadsagot, hogy eldonthesd, mi a legjobb neked. izgi, mi? probald ki legkozelebb, felemelo erzes!

London2009 2017.11.01. 18:33:30

@Zoole Reloaded: most, hogy mondod szerintem van nekem is rettegnivalom. Eleg sok lajharfiura kacsintottam ra az elmult 20 evben. Sot, olyan is volt, akit megprobaltam elcsabitani. Van min aggodnom, hogy a csudaba is!

SzZoole 2017.11.01. 18:42:32

@London2009: most hogy raneztem a fotodra tényleg felfedezni véltem a csábos kacsintast :-))

London2009 2017.11.01. 18:45:01

@Zoole Reloaded: na kosszepen. Holnaptol majd varhatok az elozetes moderaciora...

SzZoole 2017.11.01. 18:47:41

@London2009: Varjal mondok jobbat, ahogy a hangod hallgattam abban is volt valami sejtelmes :-))

London2009 2017.11.01. 18:57:03

@Zoole Reloaded: no szepen vagyunk. Mondjuk en legalabb tisztessegesen fel vagyok oltozve. Nem ugy mint te, hogy csupasz felsotested itt mutogatod. Ez nem a parom.hu, jo?

puhacica 2017.11.01. 19:04:14

@London2009: mindegy, azert probaljatok magatokat jol erezni. nekunk sikerult. :D

London2009 2017.11.01. 19:18:01

@libslobsi fuszal: koszi, megprobaljuk. Remelem nem lesz tul sok angol a medence partjan sorrel a kezeben, vegkepp elrontva ezzel a nyaralas utolso megmaradt illuziojat is...

Csodabogár 2017.11.01. 19:18:24

@Arthamyr: Az egyik ismerősöm egyetemen tanított, a másik mérnök volt, ők nagyon jól éltek. Mindent eladtak és most is jól élnek, persze nyugdíjas koruak már. Az egyik ott született, a másik bevándorolt valamikor a negyvenes évek végén. Nem foglalkoztam akkoriban ilyesmivel, csak azt tudom, amit tőlük hallottam.

puhacica 2017.11.01. 19:34:12

@London2009: mi az oceant valasztottuk. a medencet meghagytuk az angoloknak, sorrel a kezukben. pedig egesz jol nezett ki, de mi lett volna a nyaralassal, ha elvegyulunk kozottuk... :D

Shaktee 2017.11.01. 19:38:10

@London2009:

Nem kell addig beszélni amig nem tudjuk az egesz historat/szerintem.

S eddig sem estunk at a lo masik oldalara, valtozik a vilag, kevesebb fer bele. Nincs fogdosas, paskolas..

Mondom ugy hogy nagyon szeretem Spacey játékát, rendezeseit..
Dustinrol most jott a hir feloraja..

Martont kirugta egy kanadai szinhaz mert ott is szarozott a nokkel..ket eve.
Mondom ezt ugy hogy lattam az eredeti Popfesztivalt a Vigben...

Virago_1000 2017.11.01. 19:38:20

@London2009: "majd igyekszem megfigyelni a kedvedert. Gyakran nem latom."
- elore is koszonom. Jobban kivancsi vagyok, mint Szaniszlo Ferenc kovetkezo hulyesegere.

Shaktee 2017.11.01. 19:38:26

@London2009: Kérlekalássan ..ott a szikláknál tele van halakkal, kis korál is van, isteni a sznorkolás :-))

beersandbeans.com/wp-content/uploads/West-End-Beach-Roatan-Honduras-Bay-Islands-a.jpg

Shaktee 2017.11.01. 19:38:33

@Zoole Reloaded: A Helen? talán egy fuvart akart, te tirpák kaszanova :DD

M. Péter 2017.11.01. 19:38:59

@Arthamyr:
1. Igen, Norvégiában kevés olaj van, gáz van sok.

1960-ban Venezuelában az egy főre eső GDP kb. a nyugat-európa országok szintjén volt, szóval igenis a világ gazdag országai közé számított, azóta viszont gyakorlatilag nem fejlődött, az utóbbi években pedig csak visszaesett.

Dikusz 2017.11.01. 19:39:23

@Zoole Reloaded: igen:)))
Ha nehéz is elhinni a látottak alapján, de én is tudnék sorolni:)))

M. Péter 2017.11.01. 20:15:57

@Csodabogár: A Chávez előtti jobboldali erős emberek sem jeleskedtek a gazdaság felvirágoztatásában, Maduróhoz hasonlítható katasztrófa viszont tényleg kevés van.

SzZoole 2017.11.01. 21:32:05

@London2009: ha gondold az alsó testem is felrakom :-))

SzZoole 2017.11.01. 21:33:39

@swing gitan: irigykedsz mi, te beregi kappan :))

SzZoole 2017.11.01. 21:39:03

@Dikusz: nagyon is elhiszem neked, hisz tudod, hogy kollégák voltunk :-)))

Shaktee 2017.11.01. 21:48:13

@Zoole Reloaded: a képzelõerõdre nagyon :))

Csodabogár 2017.11.01. 21:53:02

@swing gitan: Nem ingem a dolog. De nem feltünő, hogy mindenki most hirtelen veszi észre, hogy xx éve megpaskolták a fenekét, vagy megfogták a mellét.
Hidd el nekem, csak egyszer kell határozott nemet mondani. Mindig férfiak közt dolgoztam és bár már a romja se látszik, de nem voltam egy bányarém. Azt se mondom, hogy nem volt aki próbálkozott, de nagy dráma soha nem lett belőle. Persze aki szerepre vágyik, az más, de annak se lett volna soha kötelező.

Shaktee 2017.11.01. 22:23:34

@Csodabogár: korántsem csak paskolásról van szó.

Ez a lavina Cosbyval kezdődött, s még sokáig jönnek majd elő azok akiket így vagy úgy megaláztak.

Ami meg kamu, volt ilyen nálunk is, a Gomeshi ügy, ott a vádlók kerülnek a vádlottak padjára. Sajnos Ian karrierje igy is tönkrement.

SzZoole 2017.11.01. 22:26:47

@swing gitan: te, az aki egy szebb életet képzelt magának az nem én vagyok, nyilván összekeversz valakivel :-)))

Csodabogár 2017.11.01. 23:31:57

@swing gitan: Az imént mondták, hogy a brit valamelyik miniszter lemondott, mert évekkel ezelőtt egy vacsorán többször megfogta egy újságírónő térdét!
Ilyenkor az ember képletesen a kezére ver a pasinak és kész.

M. Péter 2017.11.02. 00:16:15

@Csodabogár: Nem amiatt mondott le, hanem tudja, hogy voltak egyéb ügyei is, és így a lemondással megelőzte a nagyobb botrányt.

gabors 2017.11.02. 01:47:02

@swing gitan: Te vedd mar le ezt a kommimsta tomegyilkost ha lehet, tudom hogy tudod hogy mit csinalt 53-54-ben sajat kezuleg kb 400 embet vegzett ki. Nem edemli meg ezt a kis nyilvanossagot sem... amugy illegalis is foleg Mo-on a voros csillag a lenin sapkan ...

gabors 2017.11.02. 01:51:55

@swing gitan: "Cash for Life a neve, s Három Life volt az egyik rubrikaban.." es gondolom azota rajottel hogy csak onkentes extra adot fizettel. (akkor is ha nyertel !!!)

gabors 2017.11.02. 01:57:48

@LepesMez: "o, akkor beszeljunk venezuelarol, ami szinten csopog az olajtol, valahogy megsem megy olyan jol arrafele... ez nem penz kerdes szerintem. "

valamit osszekeverhetsz mart olaj az van ugyan venezuela alatt de penz ma regen nincs (putyinnak adtak ugy 2 millard dollart T-72-esektol kezdve helikoptereken es nehany szazezer ak-47ert) es hasonlo fasz otletek mint allamositani az olaj szektort mar maga Chavez bealapozta (granitba) ezt a teljes gazdasagi osszeomlast ES MEG nincs vege !!! (sajnos az otteloknek) meg lehet ebbol fasza kis polgarhaboru is tobb tizezer halottal

Columbiaval majdnem haboruztak .. most eppen az USA invazioval riogatnak

Shaktee 2017.11.02. 08:04:06

@gabors:

Biographer Jon Lee Anderson, (who spent 5 years studying the topic) has addressed this matter in a PBS forum stating ...

"I have yet to find a single credible source pointing to a case where Che executed an innocent. Those persons executed by Guevara or on his orders were condemned for the usual crimes punishable by death at times of war or in its aftermath: desertion, treason or crimes such as rape, torture or murder."

Ha valóban érdekel akkor elküldhetem az Anderson életrajzot.

Bredpitt Monika 2017.11.02. 09:11:21

@Arthamyr: @Csodabogár: @Golf2: csak azért nem értem, mert például a kereskedelemben valami ilyesmi lett kimondva, hogy munkaszüneti napon nem dolgoztathatod az alkalmazottat, ha van egy saját üzleted, akkor te, mint tulajdonos beállhatsz dolgozni,

az orvos, vasutas.....stb meg nyilván dolgozik folyamatos munkarendben.......lol

Bredpitt Monika 2017.11.02. 09:14:28

@Csodabogár: nem kell komolyan venni az idézetet, egy vicc magazinból van,

már kínomban folyamodok ehhez, tudod, egy olyan miniszterelnök, aki Isten kegyeltjének érzi magát, és azt hangoztatja (most már szerintem Ő is kínjában), hogy Isten által rendeltetett küldetés, hogy ők kormányoznak Magyarországon...........................................................................................................................................JÉZUSOM!!!!!!

Bredpitt Monika 2017.11.02. 09:15:09

@Virago_1000: néha azt gondolom, hogy te vagy Lázár János

M. Péter 2017.11.02. 09:18:44

@swing gitan: Rossz irányból nézi a dolgot. Arra kellene bizonyíték, hogy az összes kivégzett tényleg bűnös volt.

Arthamyr 2017.11.02. 10:37:07

@Bredpitt Monika: Az is baromság, nem szüntették meg azóta?

London2009 2017.11.02. 11:22:59

@Zoole Reloaded: beregi kappan! :DDD
Varom az alsotested! Most mar ne kimelj minket! Elo a farbaval! A "B" betu tetszes szerint helyettesitheto be az ABC barmelyik masik betujevel! :DD

London2009 2017.11.02. 11:24:36

@Virago_1000: sure thing. De azert persze varom a magyarazatot, hogy mit jelent ha van karkoto. Nyilvan valamelyik szuper osszeeskuves elmeletet firtato konyvedben olvastad. E felol nincs ketsegem.

Virago_1000 2017.11.02. 12:00:48

@gabors: Vegre ezt is megertuk! ma eloszor olvastam toled ertelmes hozzaszolast a blog torteneteben. (a kommunista tomeggyilkosrol. ) Lalykollak!

Virago_1000 2017.11.02. 12:00:56

@London2009: Szia!
tehat ha jol ertelek, van neki - a pizsamaba burkolt pakisztani fonokrol beszelek - szurke kor alaku karkotoje (tehat nem karlanc) A karkoto mellett kis madzag is van ugyanazon csuklojan?

Virago_1000 2017.11.02. 12:02:28

@London2009: mert a teljes magyarazathoz tovabbi infokra van szukaegem :)))

SzZoole 2017.11.02. 14:50:41

@London2009: biztos, hogy látni akarod Pörl-öm :-)))

Dikusz 2017.11.02. 14:57:05

@Zoole Reloaded: ez kérdés akart lenni? :)))

London2009 2017.11.02. 15:14:42

@Zoole Reloaded: meg szep! Napok ota faj a szemem, be van gyulladva. Feltetelezem, hogy tul sok csunya dolgot lattam az utobbi idoben, az lehet az okozoja. Igy egy vagy ketto ujabb csunya dolog mar nem oszt, nem szoroz! :D

SzZoole 2017.11.02. 16:26:48

@London2009: kérdezd meg@Dikusz: anyánkat, ő látta a kisormányos fotót, nem olyan csúnya az :-))

Dikusz 2017.11.02. 16:45:20

@Zoole Reloaded: láttam amit látnom kellett **sóhaj**:)
De hát egy úriember, aki foglalt, és hűséges is ...*szomorú szmájli*

London2009 2017.11.02. 17:14:07

@Zoole Reloaded: @Dikusz: mik ki nem derulnek! Nem akarom tudni!!!

SzZoole 2017.11.02. 17:33:13

@London2009: dehogynem, kiváncsi vagy mint minden nő ;-))

Bredpitt Monika 2017.11.02. 20:06:21

@Arthamyr: nem tudom, de szerintem még mindig az van, hogy nem lehet dolgoztatni az alkalmazottat, de nem esküszöm meg rá

gabors 2017.11.03. 01:27:20

@manu rom: " Che executed an innocent. "

persze hogy nem voltak artatlanak , mindet el iteltek termeszetesen a nep ellensegei voltak mint annak idejen Mo-on lasd Tanu, pl 56 utan vagy a Khme-Rouge nal

ne legyel mar naiv ez teljesen dokumentalt tobb ezer halalos iteletet irt ala az mind bunos volt (kulak ha mas nem)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása