oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 25. 05:30,  Miért éppen Birzebbuga? 61 komment

2017. október 25. 05:30 Határátkelő

Miért éppen Birzebbuga?

Hallottatok már valaha Birzebuggáról? Mert én őszintén szólva nem, és elsőre nem is hangzik olyan nagyon bizalomgerjesztően, pedig egy máltai kisvárosról van szó, ahová a mai poszt szerzője, Zsolt költözött a családjával. Málta egy nagyon érdekes sziget, talán sok mindenben más is, mint amilyennek képzelnénk – például a közelgő tél a legkevésbé sem hangzik hívogatóan. Sok minden más azonban igen, mint az az alábbiakból kiderül.

cim_118.jpg

„Másfél év töprengés és vívódás előzte meg a Máltára költözést, amelyre egy tavaszi napon került sor.

Egész életemben a szülővárosomban éltem, ami több, mint négy évtizedet jelent, érthető, hogy nem volt egyszerű döntés magunk mögött hagynunk a saját megszokott lakásunkat, a családtagok egy részét, barátokat, és egy kétéves kislánnyal hármasban nekivágni a nagyvilágnak. 

Sok gondot fordítottunk az előkészületekre, értendő ez alatt: útlevelek és személyi igazolványok meghosszabbítása, EU-s TB kártyák, háromnyelvű születési anyakönyvi kivonatok kiváltása, otthoni szolgáltatók, közös képviselő, szomszédok tájékoztatása a távollétről, pótkulcs elhelyezése egy jó barátnál, idős szülőknek számítógép-vásárlás és Skype-betanítás, EU-s önéletrajzok nyomtatása sok példányban, és persze a költözés megszervezése, amely közel sem volt egyszerű, lévén, volt egy macskánk, amelyet – magától értetődően – szintén vittünk magunkkal. 

Pontosabban mi hárman utaztunk repülővel, két barátunk pedig kocsival vitte a cicát és tízdoboznyi legfontosabb holminkat: ruhák, konyhafelszerelés, játékok, egyebek (ezernyi könyv, CD, DVD, bútorok maradt a lezárt lakásban). Barátaink két nappal korábban indultak, így egészen pontosan két órával előbb érkeztek meg Máltára, mint mi. 

Lakáskeresés 

Amikor egyértelműen kiderült, hogy otthon már nincs mire várni, kitűztük a költözés körülbelüli időpontját, megvettük a három csak oda szóló repjegyet, valamint még egyet három héttel korábbra, merthogy az én feladatom volt megtalálni jövendő lakásunkat. 

Úgy gondoltam, öt nap elég lesz erre a célra, így lefoglaltam egy ágyat a legolcsóbb ifjúsági szállóban (10 euro/éj). Felvettem a kapcsolatot máltai ingatlanügynökségekkel (Remax, Frank Salt, Quicklet, Engel and Volker), elküldtem nekik azon lakások linkjét, amelyek a honlapjaikon talált fénykép alapján megfelelőnek tűntek, és egyeztettem velük időpontot a személyes találkozókra.

malta_4.jpg

Hamar kiderült, hogy a megjelölt apartmanok közül egy sem elérhető (ez elég tipikus egyébként), viszont biztosítottak, hogy valószínűleg fognak tudni mutatni megfelelőt. 

Két probléma merült fel a részükről: az egyik a macskánk, merthogy tíz tulajdonosból kilenc nemet mond háziállatra, a másik az általunk megjelölt összeg (500 euro), amelynél többet nem szándékoztunk fizetni havi bérleti díjként egy kétszobás lakásért. 

Mint kiderült, ez is eléggé jellemző, általában csóválják a fejüket az ügynökök, ha 700 euró alatt szándékozol apartmant bérelni, de aztán összekapják magukat, és mutatnak párat. 

Nos, nekem nem volt szerencsém az ingatlanosokkal, hozzá kell tennem, magasak is voltak az igényeink: tengerpart, óvoda, játszótér, buszmegálló a közelben, „pet-friendly” lakás, stb. 

Megnéztem jó pár lakást, de valami mindig hiányzott. Láttam felújított, csodaszép apartmant, de a ház környéke olyan volt, mint egy otthoni külvárosi lakótelep, de jártam tengerhez közeli, ám sötét és lepukkant lakásban, és olyan is volt, hogy minden stimmelt, kivéve a macskát...

malta_1.jpg

Miért éppen Birzebbuga? 

Teltek a napok, az ügynökök vakarták a fejüket, én pedig elbuszoztam délre meglátogatni egy barátomat Birzebbugába. Ez a kicsiny település nem népszerű a turisták körében, éppen ezért meglepően csendes, főleg, ha az ember már járt északon vagy akár a sziget középső részén. 

Itt található a Pretty Bay nevű homokos tengerpart, a nyílt tenger látványát pedig egy ronda, de megszokható teherhajó-kikötő takarja el, amely a legfőbb oka, amiért Birzebbuga kevésbé népszerű, mint például a mindössze öt kilométerre található Marsaxlokk, ahol minden vasárnap nagy piacot rendeznek. 

Mindennek ellenére a tenger szép, a víz tiszta, hatalmas játszóteret, szép parkot virágokkal, macskákkal, kosárlabdapályát, sétányt építettek, valószínűleg a kikötő miatti kárpótlásul a lakosság számára. 

A gyalog pár percnyi távolságra lévő kis boltok, éttermek, a közeli szép óvoda és buszmegállók, a százéves templom, a tengerparti sétány és a közeli St. George Bay a színes csónakokkal meggyőztek arról, hogy ez a dél-máltai kisváros megfelelő élettér lesz a családom számára.

malta_11.jpg

A főutcán sétálva fedeztem fel egy nyomtatott papírfecnit az egyik erkélyen TO LET felirattal és telefonszámmal. Felhívtam a tulajdonost, aki egy kedves idős hölgy volt hasonlóan barátságos férjével, és még aznap megtekinthettem a kétszintes penthouse-t két szobával, kandallós nappalival, konyhával, étkezővel, márványlépcsővel, két fürdőszobával, erkéllyel, tengerparti kilátással (maga a part az út másik oldalán volt), a hátsó kis kertet örökzöldekkel és három gyümölcsfával, tetőterasszal, mindez 500 euróért. 

Az elképesztő előnyök mellett rögtön láttam a hátrányokat is: ezeréves, többnyire dohos bútorok, vakolatlan, és ezért málló, vastag kőfalak, emiatt por, és négyméteres belmagasság, amely előrevetítette a jövőbeli fűtésszámlát. 

De tekintve, hogy egy harmincöt négyzetméretes panellakást készültünk lecserélni erre a tengerparti házra, és már az utolsó előtti napon jártam, igent mondtam, megírtuk a „szerződést”, amely egy vonalas, kitépett füzetlap volt, a néni ráírta ákombákom betűkkel a lényeget, adott egy kulcsot, és közölte, hogy egy nappal a költözés előtt még hívjam fel, hogy emlékeztessem. 

Az ingatlanosok általában óvnak attól, hogy közvetlenül tulajdonostól bérelj lakást, ami két ok miatt is érthető: az egyik, hogy ez esetben ők nem kapják meg a bérleti díj 50%-át plusz 18% adót jutalékként, másrészt valóban sok kellemetlenséget tud okozni a tulaj, ha történetesen egy másik városban vagy másik országban lakik, és nem lehet elérni. 

Nekünk szerencsénk volt mindkét eddigi főbérlőnkkel, helybéliek voltak, és nagyon jó lett a kapcsolatunk, még ajándékot is hoztak kislányunk születésnapjára. 

Kellemetlen meglepetés 

Három héttel később beköltöztünk. Március elejét írtak, a házban tizenegy fok volt, a következő reggel pedig szembesültünk azzal, hogy nincs víz, nincs áram, folyik itt, csöpög ott, meg hasonlók, vagyis egyértelművé vált, hogy ebben a házban előttünk évekig nem lakott senki, de egyébként sem nyúltak hozzá a csövekhez és a vezetékekhez valószínűleg évtizedek óta. 

Két hónapba telt, amíg a naponta érkező szerelők mindent megjavítottak, kicseréltek, hozzá kell tennem, hogy a főbérlő mindent fizetett természetesen. 

A lakásrezsi két tételből áll: víz és áram. Még soha nem fizettünk havi 50 eurónál többet rezsire, közös költség, szemétszállítás, egyéb díjak nincsenek. Az internet és a tévé külön tétel lenne, de tévénk nincs, az internet pedig jön az utcáról a közeli WI-FI ponttól. 

Munkakeresés 

Azonnal elkezdtünk munkát keresni, pontosabban én, mert kislányunk csak októberben kezdte az óvodát, párom otthon maradt vele, így csak éjszaka tudott munkát vállalni, alkalmilag, vendéglátásban. 

Én nem vagyok vendéglátós, és nem is akartam vendéglátósként dolgozni (egy napig sikerült azért), úgy gondoltam, ha már az angol nyelv miatt Máltát választottuk, és beszélem a nyelvet, akkor valamilyen szellemi munkát szeretnék találni.

malta_14.JPG 

Ez sikerült is: egészen pontosan kilenc munkahelyem volt mindeddig, nem csak azért, mert válogattam, hanem mert válogathattam, és több alkalmi munkám is volt egy időben: dolgoztam étteremben supervisorként, iskolában tanárként, moziban gépészként és jegyszedőként, video-vágóként, technikai asszisztensként, sőt még gyárban is szalagmunkásként. 

Jóleső volt tapasztalni, hogy itt tíz elküldött önéletrajzra átlagosan kettő válasz érkezik. De az is egyértelművé vált, hogy érdemes kinyomtatott CV-kel elindulni, és bekopogni cégekhez, amelyik tetszik, legyen az iskola, bank, üzlet, étterem stb. 

Fő a bizalom 

Ha összegezni kellene a sokféle munkatapasztalatot, kiemelném a feltétlen bizalmat, amelyet kollégáimtól és főnökeimtől tapasztaltam: egyszerűen hittek a szavamnak. 

Ha valamivel kapcsolatban kijelentettem, hogy képes vagyok rá, akkor hagytak, hadd csináljam, és közben nem ellenőriztek, nem lesték, mikor hibázom, rám bíztak gyerekeket, felnőtt csoportokat, technikai eszközöket. 

Ellenben, ha segítségre volt szükségem, azonnal jöttek, nyugtattak (a „don’t worry” amúgy is szállóige errefelé), és segítettek megoldani a problémát. Nem tapasztaltam irigységet, rosszakaratot, kiközösítést, kontrollt. 

Tapasztaltam viszont ráérős nyugalmat (amely sokszor idegesítő, ha te éppen rohansz a munkában), megértést, derűt és tiszteletet. És talán nem mellékes: mindig kifizették a munkámat, akkor is, ha nyolc órát töltöttem egy cégnél, akkor is, ha csak négy napot, azt is tréninggel, vagyis még el sem kezdtem termelni. 

Itt az a jó, hogy tiszta lappal indulsz, nem számít, honnan jöttél, hány éves vagy (otthon megkaptam, hogy 40 év felett már ne számítsak semmire), egyetlen dolog számít: akarsz-e dolgozni az adott munkakörben vagy nem. 

A közlekedés 

Hamarosan persze rájöttünk, hogy mi a hátránya, ha az ember délen lakik, ahol kevés munka van, és a sziget középső részén vagy északon dolgozik, valamint busszal jár, mint mi. Naponta több órát töltök buszon, munkába menet és jövet. 

A buszok légkondisak, amely azt jelenti, hogy olykor megfagysz, a menetrend pedig enyhén szólva tájékoztató jellegű. Magyarán: a busz vagy jön, vagy nem. Hatvan perc a várakozás lélektani határa, amikor az emberek már kezdenek dünnyögni a megállóban, majd leteremtik a sofőrt, addigra én már úgy érzem magam, mint Michael Douglas az Összeomlás című filmben.

Továbbá: a busz nem áll meg, ha nem inted le (ez a legkevesebb), és nem áll meg, ha tele van (érthető, de bosszantó). Sokan keresztet vetnek a buszon, miután felszálltak. Ezt egy idő után meg lehet érteni. 

Megáll a forgalom a reggeli és esti csúcsban, ha sok a turista, ha nagyon meleg van, és főleg akkor, ha esik, ami ősszel és télen egyáltalán nem ritka. Ilyenkor úgy fest a sziget, mint Budapest belvárosa hétköznap délután, leszámítva, hogy itt nincs aluljáró, felüljáró, híd, metró és villamos: ha elakadtál a kétsávos utak vagy a szűk középkori utcák valamelyikében, lemondhatsz arról, hogy időben odaérsz bárhová is. 

A késés itt nem hanyagság, hanem az életforma része: semelyik munkaadó nem csinál gondot belőle, késik a diák, a főnök, a tanár, mindenki.

malta_10.jpg

Nem kérdés, hogy a máltai tömegközlekedésért felelős emberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy legyen normális szolgáltatás. 

Új buszok járnak, légkondival, a buszmegállók többségében digitális kijelző mutatja, hogy még mennyit kell várni a vágyott járatra, telefonra letölthető alkalmazás segít megtervezni az utat, szintúgy mutatja, hogy merre jár a busz, amerre vársz. 

Az öt euróért kiváltható fényképes utazási kártya is felhasználóbarát: utazásonként 70 centet von le, de ez 2 óráig érvényes, vagyis ha átszállsz, nem kell újra fizetni, egy hónapban maximum 26 euro összegig számol, utána ingyen utazol, viszont a nem felhasznált összeg átvihető a következő hónapra. 

A kártya ugyanúgy tölthető fel, mint a telefonkártyák. De sajnos ettől nem lesz kevesebb autó, szélesebb utak és lelkiismeretesebb buszsofőrök. 

Ügyintézés 

Az előzetes rémhírek ellenére a hivatalos ügyek és a papírmunka viszonylag gyorsan intéződött számunkra, legyen az ID card, EU-s TB kártya, családi pótlék-igénylés, akár a vállalkozói engedély kiváltása, vagy az adóbevallás. 

Az e-mailekre válaszolnak, a szükséges tájékoztatást megadják, miközben ugyanazt a nyugalmat és bizalmat tapasztaltam, mint a munkaadók esetében, vagyis nem a hibát keresik a hivatalban, hanem segíteni próbálnak. 

A „ha tudok segíteni, miért ne tenném?” típusú hozzáállás még másfél év után is meglep, holott folyamatosan ezt tapasztalom a főbérlőnk, az utca embere, a hivatalnokok vagy akár egy HR-es munkatárs részéről, aki, ha nem is titkolja, hogy nem engem választ az adott pozícióra, legalább elgondolkodik, hogyan segítsen, esetleg tovább ajánl, ad egy telefonszámot, vagy felhív valakit, és hasonlók. 

Az emberi kapcsolatok 

A legtöbbet az emberi kapcsolatokon keresztül kaptam az elmúlt másfél évben. A máltai nem az a fajta ember, aki széles vigyorral jön veled szembe az utcán, de mindig visszamosolyognak, köszönnek, megjegyzik, hogy „alright”, és mennek tovább. 

Rengeteg a külföldi, zsúfolt a sziget, ezért az itt lakók hajlamosak zárkózottnak mutatkozni, de csak addig, amíg nem látják a jószándékodat. Ha barátsággal, elfogadással, érdeklődéssel közeledsz hozzájuk, megnyílnak, és mindenben támogatásra találsz. 

Nem láttam depressziós embert vagy agresszív megnyilvánulást még a kocsmában sem, attól függetlenül, hogy a temperamentum eléggé heves, kifejezik az érzelmeiket, és hangosan beszélnek. 

Vallásos nép, a többség katolikus i.sz. 60 óta, amikor Pál apostol megérkezett, és megtérítette a sziget kormányzóját. Az „európaizálódó” vagy „amerikanizálódó” fiatalok ellenben éppúgy távolodnak a hagyományoktól és a vallásgyakorlástól, mint Európa más részein.

malta_2.jpg

Viszont a templomok tele vannak, az emberek szépen felöltözve járnak misére, majd azt követően a közeli kocsmába. A kocsmák egyébként is kulturális központok, itt székel a hatalmon lévő Munkáspárt helyi irodája, sőt maga a helyi képviselő is, hiszen hol máshol kerülhetne közel választóihoz és azok problémáihoz, mint az ivóban. 

Gyerekközpontú családmodell 

A családmodell hagyományos és konzervatív: korán házasodnak az emberek, hamar megérkezik a két-három gyermek is, általában az asszony családjához közel költöznek, és nagyszülői segítséggel élik életüket. 

Elválni csak pár éve lehetséges, így is évekig tart a procedúra, de nem is igazán jellemző. Az abortusz tiltott az országban. A gyerekközpontú családmodellnek viszont meg van az a hozadéka is, hogy a nők egyáltalán nem szenvednek semmilyen hátrányt amiatt, hogy kisgyermekük van és/vagy terveznek gyermeket, vagy éppen beteg a kicsi: a munkaadók megértők, segítenek, megoldják a felmerülő problémákat.

malta_7.jpg

… és az a bizonyos máltai tél 

Megtapasztaltuk a hírhedt máltai telet is. Elsőre nem hangzik rosszul, hogy alig esik a hőmérséklet plusz tíz fok alá, de sajnos ugyanez a helyzet a lakásokon belül is, merthogy nincs központi fűtés, a házakat nem szigetelik, és magas a páratartalom. 

A régi házunk jégverem volt, új, modernebb lakásunk pedig csontig hatolóan hideg. Aki Pesten lakik nagy belmagasságú, gázkonvektoros lakásban, ahol a fürdőszoba, az előszoba és a konyha nem fűtött, fogalmat alkothat, milyen érzés ez, de aki – hozzám hasonlóan – központi fűtéses panelban nőtt fel, sokkot kap az első télen. 

Fűteni elektromos hősugárzókkal lehet, de ha nem akarod a fizetésedet a villanyszámlára költeni, érdemes venni (vagy esetünkben kérni a főbérlőtől) egy gázpalackos, gurítható fűtőtestet, amellyel azt a helyiséget fűtjük, ahol éppen tartózkodunk, úgy ahogy. De persze ennek van égésterméke, elveszi az oxigént, stb. 

A telet a szigetlakók igyekeznek túlélni, a többség beteg, kabátban és sapkában dolgoznak a hivatalban, az iskolában, köhögnek, fújják az orrukat, az utcára mennek melegedni, amikor lehet, és várják a márciust, de még inkább az áprilist. 

Nyáron viszont nem lehet panaszkodni a napsütés hiányára: felhőt és esőt nem látsz egészen szeptemberig, a hőmérséklet felső határa pedig – megtapasztalva az elmúlt nyarat – úgy tűnik, a csillagos ég. 

Én személy szerint már márciusban leégtem a pólóvonalon kívül, és tavaly novemberben még fürödni lehetett a tengerben. De kimozdulni gyalog vagy busszal nyáron napközben nem a legjobb ötlet: barátainknak is a tavaszt és az őszt javasoljuk látogatásra, csavargásra. 

A sziget felfedezése 

Mivel van időnk felfedezni a szigetet, ezért számos hely található, ahol még nem is jártunk. A magam részéről előnyben részesítem azokat a részeket, amelyet turisták nem látogatnak: a déli partok kiválóan alkalmasak gyalogtúrákra (Kalanka, St. Peter’s Bay), nagyon szeretem a templomok közelében lévő szűk kis utcákat, házakat (Hal Dmikki, Gudja), de egyébként is a hagyományos máltai építészetet, a történelmi kisvárosokat (Birgu, Mdina), a magas, sziklás partokat (Blue Grotto, Dingli), de bármikor szívesen megyek a fővárosba Vallettába, amely tulajdonképpen egy erőd. 

Tudni érdemes, hogy az egész sziget egyetlen nagy lakóközösség, városok és falvak igazából nincsenek, kevés kivételtől eltekintve úgy érnek egymásba a városok, mint Budapesten a kerületek. 

Ennek ellenére óriási különbségek vannak a települések között: az északi Bugibba, Xemxija, stb. olyan, mint Siófok vagy Balatonfüred, ha a sziget közepén jársz például Gzirában vagy Sliemában, akkor Budapest belvárosában érezheted magad, de ha lejössz hozzánk délre (Birzebbuga, Marsaxlokk), máris kint vagy vidéken. 

Senki sem érti, miért délen lakunk, de a mai napig nem találtam élhetőbb helyet magam és a családom számára, mint Birzebbuga városát. 

Az oktatás 

Az oktatásba beleláttam mint szülő és mint tanár is. Aggódtunk kislányunk miatt, hogyan fog beilleszkedni egy idegen nyelvű környezetbe, de a legelső naptól kezdve talált valamit, ami tetszett neki, és onnantól szeret óvodába járni. 

Felváltva használják a máltai és az angol nyelvet az állami oktatásban, a cél, hogy a középiskola végére a diák folyékonyan beszéljen angolul, így esélye legyen bejutni egyrészt a máltai felsőoktatásba, ahol már szinte csak angolul folyik az oktatás, de bármelyik külföldi egyetemre is. És ez meg is történik. 

Az állami oktatás ingyenes, és tizenhat éves korig kötelező is. A magán- és egyházi iskolák viszont fizetősek. Az intézmények zártak, nincsen ki-be mászkálás, adott időben mehet be a szülő is, egyébként kikísérik a gyerekeket, vagy az iskolabusz jön értük. 

Az oktatás laza, nem poroszos, alacsony létszámú osztályok vannak, a diákok gyakran körben ülnek. A tananyag sokkal inkább projekt-jellegű, sok időt szánnak az adott tárgyban való elmélyülésre, élményszerűbb és gyakorlatibb az ismeretszerzés. Sem a tanárok, sem a gyerekek nincsenek leterhelve. 

Ellenben szigorú szabályok vonatkoznak például az öltözködésre, még az állami iskolában sem megengedett a mobiltelefon-használat, a tetoválás, a smink, a műköröm, a hajfestés és a kihívó öltözködés. Viszont kötelező az egyenruha-viselés, minden iskolának a saját színei szerint, ahogyan Angliában. 

A tanárok nyugodtak és segítőkészek. A pedagógus iránti tisztelet magától értetődik mind a szülők, mind a gyerekek részéről, de ezt viszonozzák is. A gyerekek rengeteg programban vesznek részt, szinte minden héten szerveznek valamilyen kirándulást vagy „akciót”. 

A születésnapokat is szokás megünnepelni az iskolában, ha épp hétköznapra esik, ilyenkor a szülő bevisz egy tálca süteményt, amelyet a gyerekek körbekínálnak, de az sem ritka, hogy a csoporttársak, barátok egy játszóházba kapnak meghívást hétvégén, ahol az ünnepelt szülei állják a számlát, és a tucatnyi gyermek együtt játszik. 

A magániskolák rendszerint nemzetközi iskolák külföldi gyerekeknek, vegyes osztályokkal. Nem ritka, hogy egyetlen osztályban tizenöt nemzetiség képviselteti magát. 

Nincs kirekesztés 

Magától értetődik, hogy ilyen multikulturális környezetben nincs és nem is lehet helye semmiféle kirekesztésnek, rasszizmusnak, „bully”-zásnak. A diákokat elfogadásra, egymás támogatására, önfejlesztésre, nyitottságra nevelik. Itt nem számít, hogy valaki katolikus, muzulmán, buddhista, vegetáriánus, stb. 

Ugyanez a helyzet a munkahelyeken is, nem tűrik a diszkriminációt és a megbélyegzést. Ha megnézzük a sziget nagyságát, mindez tökéletesen érthető: ilyen zárt és kicsiny közösségben nem engedhető meg, hogy elinduljon bármilyen káros folyamat a társadalomban. 

Hasonló okokból nem látni hajléktalanokat, koldusokat vagy szélsőséges módon lecsúszott embereket: akár egy kis faluban, itt sem lehet észrevétlenül eltűnni, megbetegedni vagy meghalni, mindenki szem előtt van, erős a szociális háttér. 

Ugyanezért kitűnő a közbiztonság is, az egyik legjobb Európában. A rendőr itt valóban szolgál és véd, bár sok dolguk nem akad. 

Itt nem fogsz meggazdagodni 

Bár sokan egyértelműen anyagi gyarapodás céljából költöznek külföldre, Málta nem az a hely, ahogy nagyon sokat lehet keresni. Az 1000 eurós fizetés már jónak számít, persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet megkeresni akár a háromszorosát is, ha például az iGaming iparágban dolgozol, vagy a kétszeresét, ha van borravalód és másodállásod is. 

1000 euró nem tűnik soknak, de ha belegondolunk, hogy ha például egy házaspár takarítással keres ennyit fejenként, és befolyik havi 2000 euró a kasszába, ebből kifizetik a 6-700 eurót lakásbérletre rezsivel együtt, akkor még mindig megmarad 1300 euró, amit arra költenek, amire akarnak. És ez az alaphelyzet, mint írtam, takarítói munkával megteremthető. 

A továbblépés az angol nyelv ismeretén, személyes ambíciókon és a tanuláson múlik. Sokan végeznek tanfolyamokat, szereznek új szakmát vagy akár diplomát, a tandíjak töredéke a magyarországi hasonló OKJ-s tanfolyamokénak. 

A fizetésből tíz százalék egészségügyi hozzájárulást vonnak, valamint 15-35% adót az éves jövedelemtől és családi állapottól (egyedülálló, házas, szülő) függően, de egy bizonyos határig (9-13 ezer euro éves fizetésig) mindenki adómentes. 

Az orvosi ellátás magas színvonalú, de ha nem magánrendelőt keresel fel, akkor ugyanúgy hónapokat kell várni időpontra, mint otthon. Egyébként minden gyógyszertár egyben orvosi rendelő is, ahol reggel és este rendel a körzeti orvos. Bármelyiket fel lehet keresni, a vizitdíj egységesen 10 euro, és ha szükséges, ő utal be szakrendelésre. 

Sajátos építészet 

Málta nem a világ közepe, és bár az EU része, az életmód, a környezet sokkal inkább emlékeztet például egy afrikai országéra. Itt is találsz Vodafone boltot meg Burger King éttermet, de emellett közel 400 templom is épült, ami a sziget nagyságához képest elképesztő. 

Nincs víz, fa és fém, az egyetlen elérhető építőanyag a piszkossárga mészkő, és ez nagyban meghatározza a sziget arculatát. Soha nem tudod, hogy a ház, amely mellett elsétálsz, ötszáz vagy tíz éve épült.

malta_5.JPG

A máltaiak annyira büszkék erre a látványvilágra és építészetre, hogy gyakran még a modern betonházakat is úgy festik le kívülről, mintha mészkőből épültek volna. 

Egyébként meg mindent megtesznek, hogy elcsúfítsák a szigetet. Faludy György emigrációjában pár évig Máltán lakott a családjával, fia, Andrew Faludy később így jellemezte a szigetet Apámat nem láttátok? című könyvében: „A frissen függetlenné lett Málta akkoriban csodálatosan szép hely volt. Azóta lebontották, befalazták, kibetonozták, renoválták és elcsúfították.” 

A negatívumok 

Máltán elmaradt a reneszánsz, a reformáció, a nyelvújítás, nincsenek kiemelkedő, nemzetközileg ismert művészek, sportolók, tudósok. Az európai kultúrát a máltai lovagok alapozták meg, erre telepedett rá az angol oktatás, közlekedés, hivatali rend, nyelv és modernizáció a XIX. században. 

Az iparosítás sajnos nagyon rányomja a bélyegét a mai Málta látványvilágára: sok helyütt építkezés (mert a gazdaság egyébként fejlődik), daruk, roncstelepek, betonsilók csúfítják el az alapvetően gyönyörű partokat és építészetet, nem beszélve a rengeteg üres és lepukkant házról, amelyeket az elszállt lakásárak miatt lehetetlen eladni, és inkább hagyják leromlani. 

Ehhez jön hozzá a szemetelés, amely érthetetlen és nagyon bosszantó, mindennapos, hogy akár az egyébként biztonságos, gumitalajjal védett korszerű EU-s játszótéren üvegszilánkokba és ételmaradékba botlunk, holott biztosított az ötméterenkénti szemétgyűjtő, kutyásoknak kihelyezett zacskó-automata, stb. 

Olyan, mintha a máltai nép az angoloktól való elszakadást követően nem nőtt volna fel, és most kapkodva és improvizálva, szervezettség nélkül próbálná egyben tartani életterét. Ez meglátszik a szakmunkán (ami nincs), a buszsofőrök vezetési stílusán és a közlekedésen is általában. 

Rengeteg szélsőség mutatkozik: sok szempontból messze előttünk járnak, de vannak területek, amely viszont balkáni vagy afrikai állapotokat mutatnak. Az autók száma már régen meghaladta azt a mennyiséget, amelyet elbír a sziget, ennek ellenére még mindig naponta ötven gépkocsi talál gazdára, ami elképesztő, ha azt nézzük, hogy mindössze félmillió ember él itt. 

Az élelmiszerek 

Mivel nincs víz és termőföld sem nagyon, mindössze a szőlő, az olajfa, a hagyma, a krumpli, a narancs, a citrom, a kaktusz és érdekes módon az eper terem meg. 

Minden egyébből Málta behozatalra szorul, így ne számíts a legendás napérlelte gyümölcsökre vagy zöldségekre, sajnos csupán a silány import melegházi és vízízű termékek hozzáférhetőek. 

Szintúgy elég rossz a helyi kenyér is, és amennyiben szereted az édes péksütiket, szintén szomorú leszel, mert azok nem nagyon vannak. Kaphatsz viszont émelyítően édes helyi tortákat, vagy ha ellátogatsz Rabatba, a főtéren találsz egy kis boltot nagyszerű máltai hagyományos, házi készítésű süteményekkel, mandulával, marcipánnal, fügével, kókusszal vagy datolyával töltve. 

Ha kedveled a halakat és tengeri herkentyűket, szintúgy nem tudsz majd betelni velük, a boltokban, piacokon, de akár az utcasarkokon mindig kapható friss hal és polip. Az egyik nemzeti étel a nyúl, pörkölt formájában, de mi mégis inkább a különböző fűszerezésű sajtokat és olajbogyókat részesítjük előnyben. 

A nyelv(ek) 

A hivatalos nyelv a máltai és az angol. Nem ritka, hogy némely szigetlakó egyiket sem beszéli anyanyelvi szinten, keverik a kettőt, követhetetlen és elképesztő módon. 

A nyelv alapja arab, de hatással volt rá az olasz, a francia és persze jócskán az angol is. A települések nevei (Zebbug, Zabbar), a vallás szavai (Alla - Isten) arabos hangzásúak, de például „bonju”-val köszönnek, és „grazzi”-val mondanak köszönetet. 

Sok máltai büszkén részesíti előnyben a máltai nyelv használatát a hétköznapokban, amíg mások ugyanilyen okból ragaszkodnak az angolhoz, leginkább attól függően, hogy milyen társadalmi réteghez tartoznak, milyen családi háttérrel rendelkeznek, vagy egyszerűen a sziget mely részén nevelkedtek fel. 

Elég nehéz, de nem lehetetlen megtanulni a máltai nyelvet, viszont érdemes, mert sok munkalehetőség csak a máltai nyelv ismeretével érhető el. 

Az ember, amikor lakóhelyet választ, mérlegel. Közel ötven ország található Európában, mindegyiknek van előnye és hátránya: hol a közbiztonság nem megfelelő, hol magasak a lakásárak vagy szükséges a helyi nyelvtudás: valami mindig hiányzik.

malta_6.JPG

Kik jöjjenek? 

Másfél év tapasztalatával azt mondhatom, hogy Málta kiváló választás azok számára, akik beszélik az angolt valamennyire, szeretik a tengert és a napfényt, tisztességesen akarnak megélni, de nem vágynak luxusra, vágynak viszont nyugodt emberek társaságára és bizalomra, valamint szeretnék gyerekeiket biztonságban, jó környezetben, jó iskolában tudni. 

Ellenben nem érdemes idejönni, ha zavar a szemetelés, nem bírod a tömegközlekedést vagy a dugókat, ha félsz a multikulturális környezettől, ha nem bírod a napsütést vagy a hideg lakásokat, és ha nem tudsz meglenni erdők, parkok, mezők, folyók, hidak, és általában a megszokott nyugat-európai látkép nélkül. 

Málta lehet viszont egy első lépcsőfok, ahol nyelvet vagy egyebet tanulhatsz, megtapasztalod a saját határaidat, képességeidet az idegenben élést illetően, és ahonnan könnyedén hazatérhetsz látogatóba, ha szükséges, olcsó repülőjeggyel, mindössze két óra alatt. Sokan jönnek-mennek, visszatérnek, vagy végleg távoznak. 

Mi még maradunk.”

HÍRMONDÓ 

Nem minden a nyelvtudás 

Nyilván nagyon fontos a nyelvtudás, annak legalább minimális ismerete nélkül jó szívvel senkinek sem ajánljuk, hogy belevágjon a külföldi munkavállalásba, ugyanakkor vannak olyan álláslehetőségek, melyekhez nem kell kifejezetten jól beszélni az adott nyelvet. Ilyeneket is mutatunk ma.

Nagy pénzekkel csábítják külföldre az autószerelőket 

Sok más szakma mellett az autószerelőknél is egyre nagyobb a munkaerőhiány Magyarországon. Olyannyira, hogy egyes állásokra már nem csak képzett szakembereket keresnek. Mindez nem csoda, mert rengeteg álláslehetőség van külföldön. 

Mi is csúnyán megjárhatjuk 

Noha eddig általában a britek uniós kilépése kapcsán inkább csak a szigetországot érintő gazdasági hátrányokról volt szó, azért nem árt észben tartani, hogy a lépés az Európai Unió tagállamainak is kellemetlen lehet – nem is kicsit, még ha nem is annyira, mint a briteknek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713070096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.25. 07:13:31

Máltán nemrég robbantottak fel egy ellenzéki újságírót autóstól...Ennyit Máltáról.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.10.25. 08:23:08

Ez jó volt. Sok sikert a poszternek a továbbiakban.
A fűtés nélküli lakástól én személy szerint ki lennék bukva.

2017.10.25. 08:27:18

Tényleg eléggé vonzó, de mondjuk csak úgy, a nyugdijas évekre ... bár azok a fütetlen lakások, háááát, izé .... minimum 22 fok kell azért ;).
@Golf2: Ez elég szüklátókörüen és hülyén hangzott.

Golf2 2017.10.25. 08:43:59

@Pink Petsch: Sajnos már allergiás vagyok a maffiakormányokra.

Bredpitt Monika 2017.10.25. 09:17:06

@Golf2: a másikat meg feldarabolták

Bredpitt Monika 2017.10.25. 09:22:00

Most ledöbbentem Máltán, már a fűtést illetően, aminek nyilván van előnye is a környezet szempontjából.

Tudom milyen a hidegben ücsörögni, mert Főtávos lakásom van, és mivel a mi házunk óriási tartozást halmozott fel, egyrészt közös költség terén, másrészt meg a közüzemi számlákat sem fizették rendesen a lakók, ezért nem tudtunk részt venni azokban a programokban, amiben lehetőség volt az egyéni mérésre.

Így most az van, hogy nálunk október 1-től (ez régen 15. volt) és május 1- ig (régen április 15 volt) van fűtés. A köztes időkben fagyoskodás van. Mint például most szeptember végén.

Tavaly nagyon meleg volt szeptemberben, egész hónapban, így nem volt hideg a lakásban. Éjszaka jó a hideg, mi utálunk melegben aludni, de ha nappal itthon vagy, akkor azért bőr alá hatol a hideg. Szóval, jó tudni ezt Máltáról.

Érdekes poszt volt.
Ha jön a szerzője, akkor én csak annyit kérdeznék, hogy mi vitte rá őket, hogy még így is elindultak, hogy nem volt állásuk, és ott kezdtek el keresgélni.

Bredpitt Monika 2017.10.25. 09:27:26

Háziállatok. Az meglepő, hogy még egy macskával is ilyen nehéz tud lenni az élet, ha költözésről van szó.

Lányom nyúz egy kutyáért, de már beprogramoztam az agyát: itt, ebben a lakásban nem lesz kutya.

Most abban éli ki magát, hogy a szomszédok , itt szoktak a házunk mellett kutyaklubot tartani és minden nap lemegyünk. Ennek az a haszna, hogy végre én is sokkal jobban viszonyulok az állatokhoz (na, csak négylábúakról beszélek).

Nekem az a fajta kutya a kedvencem, ami a Marley meg én című filmben van. Látta valaki? A film végén a lányom elém térdelt, és vigasztalt: anya, ez csak egy film, ne sírj már!

Na, azt a kutyát aztán egy 50 nm lakásban tartani......?

Az egyik szomszédnak a nagyon kisméretű kutyája most esett át egy kis műtéten. Kb 100ezer ft ja bánja. Na, ez is egy visszatartó erő.

Bredpitt Monika 2017.10.25. 09:35:56

"Az oktatásba beleláttam mint szülő és mint tanár is. Aggódtunk kislányunk miatt, hogyan fog beilleszkedni egy idegen nyelvű környezetbe, de a legelső naptól kezdve talált valamit, ami tetszett neki, és onnantól szeret óvodába járni. "

Én most voltam egy magánoviban, ahol csak angolul lehet a gyerekekkel beszélni, ezt nagyon komolyan veszik. Egy próbanap volt (persze lóvé az nem lesz belőle). Volt egy kisfiú, aki nézett rám nagy csodálkozó szemekkel és azt mondta: én csak magyarul beszélek.

Annyira édes volt!

Azt mondták a kollégák, hogy ilyenkor lehet neki halkan magyarul elmondani, amit akarunk. De belejönnek hamar. Amúgy le voltam azon döbbenve, hogy mennyire keveset fizetnek, azon hogy nincs dajka, és az elvárás ugyan megvan, folyékony angol, de a pedagógiai munka mellett, te pelenkázol, te mosogatsz, te takarítasz, döbbenetes.

Arthamyr 2017.10.25. 09:38:29

@Bredpitt Monika:

OFF:

index.hu/belfold/2017/10/24/hazamehet_a_pitbull_ami_szettepett_egy_tacskot/

Ha ez tényleg így van, szépen működik Magyarország...

1. Ha az állatok tárgytulajdonnak minősülnek, megmérgezhetem a szomszéd kutyáját, ha mondjuk zavar az állandó vonyítása/ugatása? Aztán kicsengetek egy jelentéktelen pénzbüntetést? Ezt most hogy?
2. Ha valaki ilyen fegyvernek minősülő jószágot tart (ami igazából rosszabb, mint egy fegyver, mert azt valakinek használnia kell, hogy öljön, ez csinálja magától is - simán széttéphetett volna egy felkészületlen embert is), akkor igenis vállaljon érte felelősséget, ilyenkor mondjuk helyesebb lenne a kutya altatása és _legalább_ 1 év felfüggesztett szabadságvesztés, mi rá a garancia, hogy ez legközelebb mondjuk nem egy kisgyereket vagy egy idős embert tép szét (vagy akár más kutyáját).

Arthamyr 2017.10.25. 09:40:36

@Bredpitt Monika: @Arthamyr: Amúgy arról jutott eszembe, hogy a kutya mentális egészségét nem segíti az 50 nm-es lakásban való élet.

Zsuzsanna Vidóczi 2017.10.25. 09:42:49

@Golf2: Jó pár éve mintha valami hasonló történt volna az Aranykéz utcában :-) Azóta színesedett a paletta néhány rejtélyes halálesettel. Ennyit Budapestről.

levente.szabo 2017.10.25. 09:42:52

@Golf2: fel szoktak néha robbantani egy-egy embert(szerencsére nem szokott másnak baja esni), de eddig mindig maffiához köthető személyekkel történt ilyesmi, ez az első, hogy más a helyzet. Rendesen ki is vannak akadva a máltaiak...

Bredpitt Monika 2017.10.25. 10:06:36

@Arthamyr: nálunk van a házban pitbull-os, aki szájkosarat nem nagyon rak a kutyára, már beperelték, miután egy kiskutyán műtétet kellett végrehajtani, mert nekiment

egyszer azt hallottam, hogy a kutyás balesetek (talán, több mint 90% ot mondtak) a saját kutya miatt vannak, harapás, fellöki a gyereket, még ha nem is szándékosan támad, belemar a pici gyerek szemébe....stb

Bredpitt Monika 2017.10.25. 10:12:38

@Arthamyr: a cikk döbbenetes, egyszer itt a kerületben egy játszótéren voltunk, egyszer csak egy idős hölgy odajött hozzánk, hogy valakinek a kutyája (pitbull) nekitámadt a kiskutyájának, láttuk, hogy vérzik a nyaka a kutyának,

én kihívtam a rendőrséget, a gazdája egy kisgyermekes anyuka volt, aki kikötötte a kutyát, persze szájkosár nem volt rajta, a kutya elszabadult, én, a hülye, szóltam a nőnek, hogy kihívtuk a rendőröket (mert nem akartam hátba támadni)-persze eltűnt mire kiértek, de amúgy meg a rendőrök azt mondták, hogy a kutyaügyek nem hozzájuk tartoznak, hanem a közterületesekhez,
akik meg ugye nagyon kevesen vannak,

konkrétan két ember van, akiknek most a legnagyobb feladata, hogy az itt épült fitt parkban minden nap azt felügyelik, hogy betartják e a park használói a szabályokat, mert a lakók kiborultak, miután megépült a park, na ez is egy szép történet egyébként,

Demi78 2017.10.25. 10:35:07

Szep hely lehet, meg tudom erteni, ha valaki egy szigetre koltozik:). Biztos nem az az eletszinvonal, mint London vagy Parizs, nem keresel harmadannyit sem, nincs extragyors internet, nincs minden sarkon meki/zara/bank, hideg van telen, meleg nyaron. De legalabb nem masznak bele az arcodba millioan minden lepesnel es hagynak elni. Velhetoen ez fontosabb (marmint nekem).

Arthamyr 2017.10.25. 10:42:36

@Bredpitt Monika: Nem kell feltétlen szájkosár, ha pórázon van a kutya _és van elég helye_, pl. aki tömegközlekedéssel utazik kutyával, az igenis rakjon rá szájkosarat, bár a legjobb lenne, ha szépen gyalogolna vagy berakná az autóba vagy ketrecben szállítaná vagy ha egyik sem megy, nem is tartana kutyát).

Nem tudom, honnan van a 90%-os statisztika, de azt sem tudom, mi lesz pl. ilyen esetben, mert nem hiszem, hogy valaki feljelenti magát (nem tudom, az orvosnak mikortól kell értesítenie valamilyen hatóságot).
A kutya/macska széttépéses esetek nem tudom mennyire házon belül fordulnak elő, az emberesnél tényleg el tudom képzelni, hogy több a saját, mivel ha egy másik embert tép szét (főleg közterületen) a kutyus, akkor már nem lesz elég a pénzbüntetés, erre gondolom mindenki fokozottan figyel, még az elborult barmok is, akik keménykedésből (is) tartanak kutyát. Persze így is megesik, csak ritka, de pl. az már egyáltalán nem biztos, hogy ritka, hogy a kutya csak megfélelmít, és semmi következménye nincsen (ez pl. bemehetne a garázdaság alá).
Alapvetően az ilyen "harcikutya-szerű" jószágokat be kellene tiltani, bár kérdés, ezt hogyan lehetne definiálni megfelelően. Meg a törvényhozóknak sem a kutyakérdés rendezése lesz a fő prioritása, akármennyire és rendpártinak szeretik magukat mutatni. :)

Arthamyr 2017.10.25. 10:46:31

@Demi78: "Biztos nem az az eletszinvonal, mint London vagy Parizs, nem keresel harmadannyit sem, nincs extragyors internet, nincs minden sarkon meki/zara/bank, hideg van telen, meleg nyaron." - Londonban vagy Párizsban mitől is magas az életszínvonal? :S Szerintem csak simán jó drága mindkettő és mellé jó sokat lehet keresni. Ez szerintem nem a magas életszínvonal jellemzője.

Arthamyr 2017.10.25. 10:51:05

@Bredpitt Monika: Két ember elég egy parkra (ha nem akkora, mint a városliget), ha van megfelelő jogosítványa. Egyébként már csak azzal, ha szimplán jelen vannak jól láthatóan, sokat tesznek a szabálykövetésért és helyes viselkedésért, még akkor is, ha szinte semmihez nincs joguk (mint pl. a közterületesek, bár kutyaügyben a rendőrök sincsenek szuperül felvértezve törvényi támogatással).

Golf2 2017.10.25. 10:52:00

@Bredpitt Monika: Azért ez most nem piti ügy, nem véletlen hogy termet neveztek el tegnap az európai parlamentben! az újságírónőről.

Golf2 2017.10.25. 10:56:19

@Zsuzsanna Vidóczi: Nem mondtam hogy Pest jobb, kíváncsi lennék ki lesz az első akit eltesznek láb alól, simicskára tippelnék.

Bredpitt Monika 2017.10.25. 11:05:05

@Arthamyr: ők nem egy parkra vannak ketten, hanem az egész kerületre, és mivel a parkban vannak délután, ezért akkor semmi másra nem jut idejük,

Golf2 2017.10.25. 11:05:51

@Demi78: Kicsit arrébb ott van Ciprus,nagyon tetszett, sokkal jobb az idôjárás,mint Máltán,Krétán.

Bredpitt Monika 2017.10.25. 11:06:15

@Golf2: egyik sem piti ügy, amiben megölnek valakit, volt annak idején a Polip című olasz sorozat, na, abban voltak ilyen sztorik

puhacica 2017.10.25. 11:49:55

klasszik. jo volt, respekt a macskaert.

puhacica 2017.10.25. 11:57:41

@Arthamyr: a kutya nem rosszabb, mint egy fegyver, hanem az. ha azza teszik. vagy gondolod, hogy szuletik egy alom pit vagy staffi es mire felnonek, ologepek lesznek? vagy esetleg valaki erre treningezi, ilyenne alakitja oket?
betiltas. itt tiltott par fajta, nemregiben volt roluk dokufilm. es erdekes modon a statisztika nem oket hozza ki elsonek, sot, valahol a sokadik helyen vannak. legtobb harapast es tamadast a tacskoknal regisztraltak. lol.
az urameknak staff-pitbull keverekuk van, a legszelidebb kutya, akivel valaha talalkoztam. oreg szegeny mar, most kapott egy staffi babat maga melle, hogy meg legyen ideje "kitanitani". mi a titok? neveles es mozgas. es ismerni kell a kutyakat.

LittleG (uk) 2017.10.25. 12:08:13

@Demi78: A listabol a hideg van telen nekem abszolut kizaro ok. Legyen hideg telen, de odakinn, ne az otthonomban..

Tenyleg nincs semmilyen hatekony futesi lehetoseg Maltan? Sajat gazfutesrendszer, boilerrel?

Demi78 2017.10.25. 12:11:47

@LittleG (uk): gondolom kizart dolog, hogy ne lehessen kandallot, kalyhat beepiteni. A gond ott van, hogy en hozza nem nyulnek a mas hazahoz. Leven, hogy alberlok, nem fognak egy otezer euros futesfelujitasba kezdeni:).

DieNanny CH 2017.10.25. 12:20:51

Nagyon jó, tájékoztató poszt, köszi.

Demi78 2017.10.25. 12:23:22

Ha maradni akartok, tessek belehuzni a koltekezesbe es maris tosgyokeres maltaiak lehettek:):
444.hu/2017/10/25/maltan-is-van-a-magyarhoz-hasonlo-letelepedesi-kotveny-egyetlen-de-annal-nagyobb-kulonbseggel

DieNanny CH 2017.10.25. 12:31:45

@LittleG (uk):

De vajon milyen gázzal történne? Elvezetni a szigetre horror költség, ehhez ott kellene létesíteni egy gázgyárat (vagy nem tudom, hogy hívják.)
Talán a pellets-kazán még jó lenne, azt lehetne hajóval oda vinni, mert a szigeten nagyon kevés a fa.
És, még van a napelem, mert bár hideg van télen, de nap azért süt, esetleg azt valamennyire ki lehetne használni.
Vízerőművet még csak folyókra hallottam, ott az sincs, esetleg a tenger apály-dagály módjával létezik áramtermelő lehetőség?

Arthamyr 2017.10.25. 12:47:19

@puhacica: Egy tacskóból vagy hasonló méretű kutyából nehéz fegyvert faragni, azt az ember leveri (hacsak nem nagyon fiatal/öreg/beteg), valamint egy kuvaszt sem fog széttépni egy tacskó vagy egy palotapincsi, fordítva már megeshet. És a kutyaharapást sem keverném össze az életveszélyes sérülésekkel.

A "harci kutyáknak" alapból optimális fizikuma van ehhez, a nem túl nagy testtömegükhöz képest elég veszélyesek (és jó nagy a szájuk :)), a mentális különbségeken (extra aggresszivitásra való hajlam) lehet vitatkozni, és nyilván nagy szerepet játszanak a nevelés/tartás körülményei. Minden kellően nagytestű kutyát fenntartással kell kezelni, mert veszélyes tud lenni (egy megvadult kaukázusival vagy mondjuk komondorral sem lehet finom dolog megküzdeni fegyver/védőfelszerelés nélkül). Akinek nincs kertje, annak megtiltanám a 15-20 kilónál nagyobb kutya tartását, és a szabadon engedését meg mindenkinek (első körben mindenképp, amíg nincs megfelelő és egyértelműen bekövetkező felelősségrevonás a kutya által okozott bajokért).

És mint mondtam, _bizonyos szempontból_ rosszabb, mint egy fegyver, egy pisztoly nem fog a fiókból kiszökni és lelőni magától senkit. Amúgy imádom a kutyákat (nekünk is volt, és lesz is, amikor megint kertes házban lakunk!), de elfogadhatatlannak tartom, amikor közterületen garázdálkodnak/támadnak (vagy lightosabb eset, ha csak a szart nem szedik fel utánuk), főleg ha még a gazdi sincs felelősségre vonva utána.

P.Elliot 2017.10.25. 12:50:01

Jo kis poszt, hosszu is, kitartott amig megittam a kavemat.
Szep hely igy kepekrol, nyugodt, kicsit olyan "most elvezem a nyugodt eletet" tipus. Affele hosszu-hosszu vakacio...
Az otthoni hatter, illetve lakas megmaradt a posztolonak, sokat nem veszithet, barmikor visszamehet,illetve nehany ev alatt eldontheti hogy tovabb alljon-e.
Videken elni szerintem is kellemesebb mint egy zsufolt nagyvarosban, plane csaladdal.
Tovabbi sok szerencset es boldogulast kivanok.
Azok az epuletek, foleg a kanyargos kis szuk utcacskak azokkal a cserepes novenyekkel, a lefele futo zoldekkel olyan mint egy alom! Nekem.....

P.Elliot 2017.10.25. 13:05:00

@puhacica: Baratnomeknek most nem jut eszembe a fajtaja de affele harci kutyajuk volt, nagy barna kutya, akkora pofaja volt hogy mindenki megtopant az ajtoban ha kinyitottak, menekult az idegen.
Ha viszont mashoz ment vagy setalni vittek, o volt az angyal, a mindig baratsagos, a gyerekeket imadta, barmikor hajlando volt jatszani veluk, sosem kergetett meg mas kutyakat de nem is neveltek verengzosnek, a gazdaja oleben aludt mig kicsi volt, kesobb mellette az agyban, amikor megnosult akkor az agy mellett, amikor az ujszulott baba megnyikkant akkor a kimerulten alvo baratnom haloinget meghuzkodta a kutya jelezve hogy a baba ebren van, keljen fel hozza, amig fel nem kelt addig tarotta a haloing szelet a szajaban, hehehe,...mondta is a csalad hogy ez nem kutya, ez egy ember, imadtak, ezt ki is mutattak neki, parancsolni alig, senki sem hitte el hogy az a baromi nagy felelmetes kutya ilyen szelid de annak neveltek.
Amikor meghalt csinaltak neki egy nagy faladat, egesz ejjel virrasztottak, agyonbogtek magukat, reggel eltemettek a kertben.
Azota van masik de az is ilyenre lett nevelve, szelidre, egy kutya jobbjara olyan lesz amive nevelik kicsi kora ota.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.25. 13:26:51

(@puhacica: nem tudom, hallottad-e hogy az ötvenes években Angliában a staffordshire terriert nanny dog-nak nevezték, az utcán játszott (és vigyázott) a gyerekekre... Ismerősöm egy menhelyi keveréket vett magához, staffi, elég kemény sors van mögötte, ... elég csúnyácska szegény :-) ellenben igen bújós, mint egy macske, ahogy ismerős mesélte. Lányai imádják. Ha már bent vagy a házban, elfogad, vakartatja magát, bújik, de amíg az ajtón kívül vagy, ugat rád.

Felfigyelt valamire: amikor ő sétáltatja a kutyát egyedül, a kutya nyugis, laza. Amikor ellenben vele tart a felesége és/vagy a lányai is (kicsik), a kutya baromi feszült, ezerfelé figyelt, mondhatni ügyel, a család gyengébb tagjaira (ismerősöm eléggé megtermett ember). Fantasztikus, nem? Alig pár hónap együttélés után.)

DieNanny CH 2017.10.25. 14:39:51

@kisrumpf:

A Peter Pan-ban nem ilyen kutya van? Mert rémlik, hogy főkötőt raktak rá, meg dadusnak hívták.

puhacica 2017.10.25. 15:57:27

@P.Elliot: @kisrumpf: orulok, hogy megerosititek az altalam tapasztaltakat. amikor eloszor talalkoztam Roxival, egy pisszenes nelkul beengedett, igaz, az urammal voltam. tenyleg vannak macskas vonasaik, a bullterriereknel lustabb kutya pedig talan nem is letezik. :D
nem tudtam, hogy ok nanny-kent mukodtek. :) most meg tiltolistan vannak. es gyanitom 70 ev alatt nem a kutyak valtoztak ekkorat es ilyen rossz iranyba.

@Arthamyr: na de pont ez a lenyeg. hogy a tacskot (azt hiszed) levered. de kepzeld el, ha a tacsko agresszivitasa parosulna a pit bull szoritasaval...
lakasban tartas vs kertben tartas: nagyon szomoru, hogy ez a tevhit meg mindig ennyire koztudatban van. pont a kicsi kutyaknak van nagyobb mozgasigenyuk (nehany kiveteltol eltekintve), a nagy lomha kutyak elheveresznek, mig a kisebb orokmozgok folyton zizegnek. es a kert, na az meg aztan plane nem megoldas. a kaput dongeto, keritest leszaggato, egyaltalan nem szocializalt kutyak sem lennenek olyan agresszivek, de mivel egesz eletuket a kertben elik le, setalni meg nem viszik oket, mert hat minek, ott a kert, persze hogy az altaluk ismert egyetlen teruletet fogjak eszementen vedeni. "sajnos" minden kutyanak szuksege van napi mozgatasra, farasztasra, lakjon kertben vagy lakasban.

puhacica 2017.10.25. 15:59:15

@DieNanny CH: azt hiszem bernathegyi volt. :)

London2009 2017.10.25. 16:24:36

De jo cikk volt! Koszonom!
Bevallom nekem Malta turistakent egyaltalan nem tetszett. Azert orulok persze, hogy ott jartam. Kulonosen amiatt, mert igy meg lattam a hires Azur Ablakot mielott osszeomlott volna. Viszont a sziget rettenetesen koszos. Nagyon erezni az arab kultura hatasat. Kozlekedni teljesen lehetetlenseg. Nagyon kopar es meg a partok sem kulonosebben szepek es az is tele szemettel. Elmentunk egy hajokirandulasra, az volt az egyik legjobb nap. Megalltunk egy helyen es ott lehetett uszkalni a vizben, ami gyonyoru turkizkek volt es korbe volt veve ilyen kis barlangszeru kepzodmenyekkel. Kozelebb usztunk hozzajuk es ledobbenve lattuk, hogy tele voltak pakolva muanyaguvegekkel. Tobb szaz uveg volt bennuk. Naponta viszik oda a turistakat es meg senkinek nem jutott eszebe, hogy az osszeszedjek es a hajoval par forduloval elvigyek onnan. Egy nagy szallodaban laktunk, ami Valettara nezett. A kilatas igy nagyon szep volt. A szalloda egesz szemelyzete magyar volt. Sokat beszelgettunk igy veluk es meseltek a maltai eletukrol. Meggazdagodni valoban ne oda menjen az ember. Ez a teli hideg nekem is uj. Bar en nagyon birom a hideget, de ez nem hangzik tul jol!
Sok sikert a tovabbiakban!

puhacica 2017.10.25. 16:56:03

@London2009: @kisrumpf: a mesekonyvbol nem fekete kutya remlett, de itt is a magyarazar, miert. :)

Arthamyr 2017.10.25. 17:04:40

@puhacica: Nem mondtam, hogy jó lenne, de az is szar lenne, ha a házimacskánál valószínűleg sokkal kevésbé aggresszív oroszlán jönne át a kerítésen a szomszédból. A tacskónál a fizikai tulajdonságai miatt az esetleges aggresszivitása (nekem volt 2 is, és nem volt különösebben aggresszív, inkább a lustasággal jellemezném elsősorban :)) nem jelent közvetlen életveszélyt. Míg egy (elég) nagy kutya simán megfogja a felnőtt embert is, és nem is kell nagyon aggresszívnak lennie hozzá. Nem beszélve a kisebb kutyáról, mint pl. a cikkben írják. Az nonszensz, hogy egy 30+kg-s kutyafajta nem veszélyesebb, mint egy 10kg alatti, a kutyafajta jellemző "személyiségétől" függetlenül. Mondhatod, hogy ilyen-olyan szelíd a harcikutyákat ismersz, de nem mind olyan, és fizikailag mind képes komoly veszélyt okozni.

Az meg, hogy a kutyának mekkora mozgásigénye van (én mondjuk a térrel nem - csak - a mozgásigényre utaltam!), inkább a fajtájától függ, nem a méretétől. Nekünk pl. a tacskó teljesen jól elvolt napi rendszerességű séta nélkül, öregebb korában kb. simán elvolt a konyhában is, rossz időben még az udvarra sem igazán ment ki, de pl. jó időben is simán napozgatott a teraszon órákat, és kb. 18-22 órát pihent a 24-ből. :)

Egyébként azzal is kibékülök, ha kis kutyát sem lehet lakásban tartani, ezen nem fogok vitatkozni, sajnos jelenleg mindenfélét lehet, és a sétáltatás sincs rendesen szabályozva/szabályok megszegése keményen szankcionálva.

Arthamyr 2017.10.25. 17:06:03

@libslobsi fuszal: @Arthamyr: A névváltás úgy látszik eltörte a blogmotort?

puhacica 2017.10.25. 17:18:18

@Arthamyr: na de ha a nagyobb kutya siman megfogja az enbert, akkor betilthatnak meg a vizslakat, komondorokat, afgan agarakat...
szerintem a lenyeg valami olyasmi, hogy ha elut egy auto, akkor sem az autora vagy merges, nem azt hibaztatod, hanem azt, aki vezette.
a tacsik egyebkent szupercukik, foleg a torpek. :D

Arthamyr 2017.10.25. 17:32:50

@libslobsi fuszal: Az autó is olyan, mint a pisztoly (kicsit rosszabb amúgy, mert több embernek van és többen is használják, mint pisztoly - legalábbis normális országokban :)), magától nem fog elütni. A kutya itt simán csak elszabadult, aztán tombolt egyet, a gazdája ott sem volt, ha jól értelmeztem a cikket.
És a komondort/afgán agarat simán lehetne tiltani városi övezetben (főleg a szabadon engedését, azért egy futó afgán agárnak már csak a mozgási energiája is elég jelentős, ha mondjuk neked szalad 50-nel). A vizsla határeset (az relatív kicsi). De mint mondtom, kutyakedvelő emberként sem tartom a nagyvárosi együttélés íratlan etikai szabályai közé beférő dolognak a kutyatartást. Aki kutyát tart városi lakásban, az magát (ezzel még nincsen bajom), a kutyáját és a környezetét is szivatja.
A legnagyobb bajom viszont az újságokban megjelenő, ritkán előforduló dolgokkal van (pl. pitbull által széttépett tacskó, husky által szétmarcangolt gyerek stb.), a cikkben nevetségesnek érzem a pénzbüntetést (a kutya is családtag, ha normálisan tartják, nem mérhető pénzben az értéke, nem egy vagyontárgy).

London2009 2017.10.25. 17:44:03

@kisrumpf: mindenkinek igaza van! : )

wuaaa 2017.10.25. 18:03:39

@DieNanny CH: "De vajon milyen gázzal történne? Elvezetni a szigetre horror költség, ehhez ott kellene létesíteni egy gázgyárat (vagy nem tudom, hogy hívják.)"

Gázt manapság nagy mennyiségben szállítanak hajókkal.

Nyilván nincs valós igény a fűtésre, ha novemberben még fürödni lehet a tengerben, márciusban meg már pólóvonalig le van égve a jónép.

kék madár 2017.10.25. 18:05:22

@libslobsi fuszal: jo poszt kozben nicket valtani? :)

Mrs. Clayton 2017.10.25. 18:12:13

@kisrumpf: hat akkor igazsagot teszek ugyanis az egy oangol juhaszkutya, bobtailnek is hivjak

Mrs. Clayton 2017.10.25. 18:14:00

@kisrumpf: ö, ize, akkor is nekem van igazam

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.10.25. 18:30:04

@London2009: ha, gondoltam!

Ha választhatnék a vidéki birtokom mellé, akkor nagytestű eb lenne, még őrlődöm, hogy melyik lenne a legjobb házőrző. Áprilisban találkoztam egy komondorral, élmény volt kötélhúzni a 60 kilós "kölyökkel"... Nekem dőlt, feldőltem.

Máltáról pedig igen kellemes emlékeink vannak, a templomok, a katakombák, a kaja, de azért olyan kicsike az a sziget. Az utak borzalmasak voltak, de gondolom, azóta ezen javítottak, igen régen voltunk.

puhacica 2017.10.25. 19:45:24

@kék madár: valakinek mindig a posztja kozben vagyunk. :)

gabors 2017.10.25. 21:32:32

@Bredpitt Monika: " ami a Marley meg én című filmben van. Látta valaki? " a filmet nem lattam de az en kutyamat is Marley-nek hivjak ... (de ez csak egy keverek) nem egy labrador :-) amugy azok a kutyak tenyleg altalaban nagyon csaladiasak van feher fekete es barnaban is ...

Shaktee 2017.10.25. 21:35:59

@gabors: nagyon kedves film volt, még az Owent is el lehetett viselni benne :-)

Bredpitt Monika 2017.10.25. 22:14:59

@gabors: nezd meg a filmet, ha szereted a kutyakat, szenzaciosan jo

Bredpitt Monika 2017.10.25. 22:16:35

@kéefszí tesó: ez jo meglatas, marmint Owen, en ki nem allhatom ot, de ebben a filmben o is jo

Shaktee 2017.10.25. 22:55:02

@Bredpitt Monika: A Vudinál se volt rossz a www.imdb.com/title/tt1605783/ -ban. Nyálas, de párizs eltakarja :P

gabors 2017.10.25. 23:29:45

@Bredpitt Monika: nezd meg a filmet, ha szereted a kutyakat, szenzaciosan jo " nem most .... (pedig a kutyakat is szeretem)

2017.10.26. 10:25:59

A fűtetlen, szigeteletlen lakásra sokan megvonják a vállukat, hogy féllábon állva is kibírják, de egy akár csak +10 fokos és a tenger miatt párás télen igencsak megszenvedhet miatta az ember. Volt ismerősöm, aki Olaszországba nyert egy ösztöndíjat, de olyan beteg lett attól, hogy télen a szobájában fűtés és szigetelés hiányában nagyon alacsony volt a hőmérséklet, hogy feladta és hazament Magyarországra. Pedig nem is annyira északon volt.
Elsőre furcsának tűnhet, hogy a Földközi-tengeren is ilyen hideg lehet, de ez nem vicc sajnos.

A posztoló milyen végzettséggel, szakmával munkatapasztalattal a zsebében ment ki Máltára?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása