oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. október 23. 06:30,  A pokol, ami nem az 95 komment

2017. október 23. 06:30 Határátkelő

A pokol, ami nem az

A legtöbb országról él egy kép az emberekben, ez a kép persze a legtöbbször torzít. Mégis más a helyzet az olyan esetben, amikor egy nyitott, nyugati társadalomról van szó, és megint más, amikor egy olyan helyről, mint például Afganisztán. Eleve nagy kérdés, miért akar valaki egy ilyen, pokolinak tűnő (vagy annak lefestett) országba menni… Nos, TeePolgar akart, és ment is, utána pedig megírta élményeit, ezeket olvashatjátok ma. Ám előtte egy kis kitérővel kezdünk, mert a legutóbbi, tadzsikisztáni poszt (amit itt olvashattok, ha kimaradt, a vízumszerzés gyötrelmeiről pedig itt írt) kapcsán elég sok kritika érte a szerzőt, aki akkor hosszú kommentben válaszolt. Most beillesztettem ide azt is, mert szerintem sokat árnyal a képen.

cim_117.jpgBeépülve a társadalomba

„Nem tudnám az álmaim hajkurászni, ha folyamatosan hostelben vagy hotelben aludnék. (Itt van a coachsurfing profilom.) Oda is kiírtam, hogy engem nem zavar, ha valaki csak a spórolás miatt akar jönni, teljesen megértem és nem zavar, hogy nem a személyem, hanem a pecóm miatt akar jönni hozzám. 

Ha másképp lenne, akkor az számomra a feltételhez kötött segítség kategóriába esne, ami nem összeegyeztethető az értékrendemmel. 

Ingyenélők is szeretettel fogadva 

Természetesen amikor megállok egy országban, és életvitelszerűen élek (bérelek lakást és nem egy lyukat), akkor szállásolok MINDENKIT. A profilomra ki is van írva, hogy ingyenélők is nagyon sok szeretettel vannak fogadva. 

Kb. százszor aludtam másnál és valamivel többször szállásoltam Új-Zélandon, Kínában, Dél-Koreában, Bulgáriában, Magyarországon. Én tudom (saját tapasztalat), hogy milyen az, amikor nincsen pénze valakinek, de hajthatatlan vágyat érez az utazásra. 

Rendkívül sokat kiveszek, de arról nem akarok, és nem is hiszem, hogy kellene írnom, hogy mennyit teszek vissza a rendszerbe. Amikor kocsim van, akkor ugyanúgy felveszem az összes stoppost, és első kérdésem, hogy kell-e neki szállás... 

Anno kis csikó koromban ott tartottunk anyagilag, hogy hónap végén a babfőzeléket felturmixolta (azaz villával összetörte) édesanyám, és azt kentük a kenyérre, ez volt a főtt étel. 

A kezdetek 

Nem sokkal 14 éves korom után nekiálltam suli mellett éjszakánként árut tölteni a Tescóban, hogy lehessen fiatalkorom (berúghassak a cimboráimmal, mert akkor az tűnt a legmenőbb dolognak és még a társadalmi értékek alapján próbáltam szocializálódni). 

Érettségit angolból tettem, bár egészen addig, és még után két évig is úgy gondoltam, sosem fogok utazni, nem fogok angolul megtanulni es nem is tudok. Egyetem második nyarán kimentem Svájcba folyami hajóra, miután elvégeztem egy pincértanfolyamot, hogy hajón melózhassak (még nem voltam 21, így óceánjáróra nem mehettem). 

Ott rájöttem, hogy ha akarok valamit az élettől, akkor nekem külföldön kell lennem (nem mindenkinek, de nekem igen!). Így visszatérve Pécsre hanyagoltam az összes földrajzórámat, és csak angol szakos tárgyakat vettem fel. 

A következő nyáron Kaliforniába mentem, de az angolom akkor még hitvány volt, így csak paradicsomot szeltem egész szezonban, viszont sikerült utána egy hónapot utazni. 

A következő nyáron már Wisconsinban voltam vízimentő egy aquaparkban. Ezt követően kiköltöztem Hollandiába tanulni, és suli mellett volt két részmunkaidős munkám, hogy tudjam fizetni a kiadásaimat. 

Mikor kimentem, annyi pénz volt nálam, hogy szalámit ettem ketchuppal és tésztával az első fizetésemig. Mielőtt azt megkaptam volna, már csak 23 euró volt nálam. 

Kolostorfelújítás Indiában, Új-Zéland ipari alpinistaként 

Ott szerencsére hamar „vagyonosodtam” így utána elmentem Indiába és Pakisztánba. Indiában a Kőrösi Csoma Sándor által lakott kolostor felújításában vettem részt, mint önkéntes ipari alpinista. Itt – alsó-Tibetben – kezdtem el a hegymászást. 

Kaptam olyan gyomorrontást, hogy Iránba már nem tudtam beutazni, és Pakisztánból vissza kellett repülnöm. Hollandiában mondták, hogy olyan különleges ételmérgezést kaptam, hogy a 6 regisztrált eset egyike vagyok (10 nap alatt 8 kilót fogytam). 

Majd elköltöztem Spanyolországba, éltem Bulgáriában, Dél-Koreában is, hogy tanulhassak. Ezután kimentem kb. 1,5 évre Új-Zélandra, ahol 4 hónapig heti hét napot dolgoztam ipari alpinistaként. Nem azért, mert csóróskodás volt, hanem mert imádtam a munkámat. 

Legközelebb Ausztrália – Vietnam – Kambodzsa – Laosz – Thaiföld – Omán – Irán – Azerbajdzsán útvonalon mentem Új-Zélandról „haza”. Thaiföldön megálltam, és megszereztem az angoltanári képesítést, amit a Cambridge University ratifikált. 

Ennek köszönhetően éltem és tanítottam egy évet Sanghajban. Ismét heti hét napot dolgoztam, de most már 6 hónapon keresztül, és kerestem annyi pénzt, hogy ha minimálban utazok, akkor két évig elkaristolok az úton. 

A célok 

Elindítottam a TeePolgar projektet barátommal, és most már YouTube, IG es saját honlapom is van. A végcélom, hogy motivációs előadó legyek. Emellett félprofi futó és hegymászó vagyok. 

Másik nagy álmom, hogy első magyarként megmásszam az Everestet, ami felé egy újabb lépést tettem meg idén nyáron, amikor első 7000 m feletti hegycsúcsra értem fel. 

A következő kettőben megyek 8000-est mászni, hogy megnézzem, a testem / elmém bírja-e (aki jönni akar, az jelentkezhet nálam CV-vel). 

35 éves korom előtt be akarom járni a Földet (most 29 múltam), és végére közel 100 országnál tartok majd. 

Minden nap van annyi megtakarításom, hogy ha akarok, akkor holnap elköltözöm bárhová a Földön. 

Az emberi kapcsolatok 

Az utazás miatt meg kellett tanulnom elengedni másokat az életemben. Eddig majdnem minden párkapcsolatom addig tartott, amíg a vízumom. Minden szállásadómmal addig tudtam kommunikálni, amíg ott voltam vele - nem csak azért, mert mindkettőnknek van saját élete, hanem mert nem basztatom a telefonomat, amikor úton vagyok, és az álmaimnak köszönhetően kb. csak akkor megyek vissza egy országba, ha hegyet mászni készülök. 

Igen, sokszor kihasználok embereket. Igen, sokat kiveszek a „rendszerből”. Igen, nem mindenki tartja etikusnak és nem gyomorforgatónak a stílust, ahogy élek, megoldom az életet, és leírom a kalandjaimat. 

Viszont van, amikor a földön alszom, mert másik ingyenélő utasnak átadom az ágyamat. Kínában nem volt olyan nap a 10 hónap alatt, hogy ne szállásoltam volna el valakit, még a profiljukat sem nézem meg, mert nem érdekel, hogy csak ingyen szállás kell nekik vagy a társaságom... Ahogy a Biblia mondja: ne ítélkezz, mert megítéltetsz. 

És akkor Afganisztán… 

Ennyire üres repülőgépet még nem láttam: a fele gépen nem volt utas a Dushanbe-Kabul járaton, gondolhatjátok, ebből mennyi a hátizsákos turista. Tőlem is mindenki azt kérdezte, hogy milyen üzleti úton vagyok? - s amikor válaszoltam, hogy a turizmus célja vezérel, akkor az kiverte a biztosítékot még az afgánoknál is. Ellentétben a tortúrával, mikor a vízumot kellett beszerezni, az országba való belépés nem vett több időt igénybe, mint egy perc. 

Az volt a tervem, hogy a repülőtéren éjszakázok, mert az írta az a pár külföldiek által írt blog, amit olvastam, hogy sötétedés után taxiba se üljön be az ember. Mivel 20.30-ra érte be a gépem, így már nem akartam kockáztatni. 

repter_2.jpgAz NGO-k (non-profit szervezetek) híresek Közép-Ázsiában arról, hogy nem hatékonyak. “Szerencsére” “segély” repülőgép-flottára futja nekik.

A helyi nyelvtudás hiánya, és a telefonom működésképtelensége miatt megbombáztam pár leszálló utast, hogy beszél-e angolul. Egy-két kapufa után valaki igennel válaszolt szerencsére. 

Mondtam neki, hogy ismerősöm címét kellene elmondani a taxisofőrnek. Azért döntöttem úgy, hogy elmegyek aznap este szállásadómhoz, mert azt mondta Mohhamad (újdonsült angolul beszélő helyi pajtásom), hogy nem kell aggódni emiatt. 

Miután eléggé jól megértettük egymást, mondta, hogy van sofőrje, és ő majd elvisz oda. Elhagyva a repteret, amit még a kifutópályán is szögesdrót falak osztottak részekre, minden 200 méteren ellenőrző pontok voltak, és itt M16-tal, AK47-el, s nem síppal, és világító bottal állnak a rendőrök a kereszteződésben. 

Eléggé sokkoló nekem, amikor mennek a zsigulik vagy lexusok és minden percben van egy hammer, a tetején géppuskával, ami csak úgy cirkál az utcákon. 

“Ez nem Dánia” 

Ahogy beszélgettünk Mohamaddel, megkérdezte, hogy honnan ismerem a szállásadómat. Elmagyaráztam neki, hogy mi az a couchsurfing, és nagyon kiakadt, hogy “ez nem biztonságos, meg bla bla bla”. 

Felajánlotta, hogy aludhatok nála, bár nem tudom, hogy ez mennyivel biztonságosabb… Javasolta, hogy menjünk el a rendőrségre regisztrálni, mert a kamerák a reptéren látták, hogy együtt mozgunk, és őt veszik elő, ha valami történik velem. 

Időközben felhívta Siawash-t (szállásadómat), és mondta, hogy nem bízik benne, mert nem ismeri, s kaptam egy kis fejmosást, hogy ez nem Dánia, hogy idegenekhez menjek horpasztani. 

A rendőrségre megérkezve mindenki izgatott volt, engem kivéve. Valószínűleg itt az az ok, hogy én nem vagyok tisztában a helyzet súlyosságával, és a rizikóval, hogy fehérként turistáskodok. A rendőrség fala meg körbe volt kerítve 4 m magas beton panelekkel a “robbantók” miatt. 

Mivel kiderült, hogy mindkét ígéretes szállásadóm ugyanabban a negyedben lakik, így könnyebb volt a dolga a rendőrségnek, mert mindkettőt odarendelhette az őrsre, és megkérdezték, hogy ez micsoda dolog, hogy idegenek jönnek hozzájuk. 

A végére mindenki kezet fogott velem, a két helyinek a személyi igazolványáról képet csináltak, és Siawash-sal elindultunk haza. A rendőr utolsó mondata az volt, hogy Siawash valami normális afgán ruhát vegyen nekem, mert ami rajtam van, az nagyon nem helyi. Sikerült átvágniuk a ruhával a piacon ezek szerint. 

Elnézést kértem a kellemetlenségért, amit okoztam neki, de ő csak a szituációnak, s nem az én hibámnak tulajdonította az egész helyzetet. Hazaérve találkoztam cimborájával, aki szintén beszélt angolul (Siawash 3 évet élt Hollandiában, Zie meg kettőt Japánban). 

Tele volt tépett csikkekkel a hamutáluk, Zienek pedig összecsúszott úgy a szeme, mint egy kínainak. Mikor rákérdeztem, hogy véletlenül nincs-e mocskos módon betépve, akkor, miután megtalálta a szavakat, egy “nem” válasz jött, ami két dolgot igazolt: 1. nem nyertem el a bizalmát, és 2. hülyének néz. 

Kis beszélgetés után szerencsére sikerült megtörni a jeget, és amikor szembesítettem azzal, hogy látom ám a nagy csokit az asztalon, és ezt nem megrökönyödéssel, hanem megkönnyebbüléssel, onnantól kezdve minden rendben volt vele is. 

A média festette kép és a valóság 

Másnap kimerészkedve környéknézésre, jobban felfigyeltem arra, hogy az emberek legtöbbje nem egyszínű posztó mami ruhában éli meg mindennapjait. Ez az első bizonyíték Afganisztánban, hogy a média torzít.... nagyon.

helyi_ember.jpgHelyi ember arca jobban mesél, mint bármelyik kortárs történelmi könyv

A napok eléggé összefolytak, de sok mindenben volt részem. Szállásadóm folyamatosan szívta a hasist, köztudott, hogy a világ legjobb fűje Afganisztánból származik. 

Mutatta is Siaw, hogy még ott is meglepő, hogy 3 méter felettire nőtt az egyik növény, és hogy mennyire izgatott már a következő hónapban esedékes szüret miatt, hogy jól sikerüljön. 

Elvitt a városok nevezetességeihez. Az egyik desztináció felkeresése alatt felvettünk egy nagymama-lánya párost. Nagyon megcsapta az orrunkat a hússzag, s mondtam is Siawnak, hogy irtó büdös környék ez! Mondja, hogy nem az utca ilyen illatú, hanem a nő csomagja. 

Eid napján ugyanis kiállnak az út szélére a rászorulók, és kapnak húst a bárányvágóktól, bár általában ezek a csontosabb részei a báránynak. Gondolom a szegény, és tehetős jelentései is nagyban eltérnek itt, mivel szállásadóm édesapja panaszkodott, hogy Kabul ingatlanárai elszálltak, mert egy “kis” 3 szobás lakás 200 $-ba került havonta. 

Nyilván a fizetések alacsonyságát jelenti ez inkább, mert ez még a jóléti Kirgizisztánban is maximum egy “lyuknyi” szoba erejéig jó. 

Helyi vidékinek néztek 

A második teljes nap végére jutottam el már oda, hogy mondjam Siawnak, hogy menjünk kicsit, ha lehet, és annyira minimálisan keltettem csak fel a helyiek figyelmét, hogy már kérdeztem is, hogy egyedül mikor a legoptimálisabb mászkálni, tervezve ezzel a kiruccanásomat. 

Már csak az maradt hátra, hogy imádkozzak először a társasággal, utána meg egyedül. Persze ez a tető nálam – nem tervezem a nagykövetség előtt sátrazni “I have European passport” pólóban. Abban az esetben én inkább számítanék öngyilkos merénylőnek.

Az önbizalmam növekedése azért ilyen intenzív még Kabulban is, mert a helyiek közül sokan helyinek néznek, azaz hogy helyi vidékinek. Történt ugyanis, hogy Nagy Sándor macedón vérvonalat hagyott itt hódításai során. Leszármazottainak kék szemük, és szőke hajuk van, s az egyik északi tartományban élnek főként.

szonyeg.jpgAz afgán szőnyegdömping

A szállásadóm családjával szóba elegyedtem egyik reggel, és el voltam ájulva, hogy mennyire képzettek: mindegyik testvér, és szülő beszél angolul. Komplex véleménye van a nemzetközi kérdésekről is, és nem szégyenlős elmondani, sokszor idősebb családtagjait félbeszakítva, ami itt a családon belüli erőszakkal ér fel. 

Az unokatestvéri viszony 

Ahogy beszélgettünk, úgy kiderült egy kérdés-válasz szekcióból, hogy a szülők unokatestvérek. Az iszlám vallásban ugyanis az unokatestvéri viszony az “már-még” elfogadott, és napi szinten gyakorolt. 

Persze ők sem vakok. Látják az összefüggést, és tudják is, hogy nem véletlenül van annyi szellemi- és fizikai fogyatékkal élő. A sántaság és az ortopéd torzulások a leggyakrabban tapasztalható esetek. 

Viszont azt már nem támogatják, hogy egymásután kettő generáció csinálja ezt. Persze ez is tárgyalásképes, mivel ebben a családban pont az történt, hogy a lányuk “megleste” magának az unokatestvérét, és úgy döntött, hogy bele tudna szeretni, és vele akar összeházasodni. 

Az apa végül is beadta a derekát, bár nemtetszését fejezte ki, azért, mert így nem csak önmaga, hanem családjában a következő generáció is a lánya által az unokatestvéri házasságot választja. 

Látják a biológiai kockázatot ebben, de mégsem foglalkoznak vele, mert megengedett, és kulturálisan nekik ez teljesen normális. Olyan szinten megértem, hogy az elrendelt házasságban, a szülők intenzív tevékenykedése miatt a házastárs keresésben, és főként a választásban alig fejlődik ki a “csajozás” készsége bennük. 

Nyilván ha csak annyit látnak a másik nemből, hogy a családon belül a másik nem tagjai tudnak leginkább szexualitást sugározni feléjük, viszonylag kevés réteget viselve. 

Hogy én erről hogy gondolkozok, az eléggé kettős. Főként az van bennem, ami benned is, ha Magyarországon szocializálódtál magyar szülők által. A másik oldalról meg annyi kultúra van, amit megismertem, de mindegyiket csak a felszínen tudtam megélni, így nincsen jogom elítélni. 

Ugyanakkor kedvenc humoristám, Jim Jeffries mondta: “Ha ellenzed a melegházasságot, tudod mit kell csinálnod? Ne házasodj meleggel. Ne foglalkozz velük, mert ha te nem vagy az, akkor nem a te dolgod, hogy más mi.” Én is ezt követem: nem értek vele egyet, így nem csinálom. 

Az édesapja szabadságharcos volt az afgán-szovjet háború alatt, úgyhogy míg a fiatalok életéről beszél, addig őt meg a háborús kérdésekről tudom kifaggatni, így igazi, élő történeteket kaptam.

futballkep.jpgA szállásadóm apja és társai

Nem mondom, hogy a város nagyon romantikus, de engem nagyon lenyűgözött, hogy az Amerikai Egyetemnek 200 méterenként van bástyája és őrállása a betonfalon, illetve a betonfalat még kettő szinten elhelyezett, 1 méter vastag, és 5 méter magas betonlapok védik, mert nagyon sok volt a robbantás a diákokat veszélyeztetve. 

A negyedik napon elmentem sétálni 3 kört egyre messzebb, és kisebb utcákba, felöltözve. Egyre több videót készítettem. Izgatott voltam mindegyik alkalommal. 

Mint már írtam, a FB-csoportnak (Kabul Security Now) hitelt adok, és aszerint bizony naponta több lövöldözés és robbantás van a városban, mint amennyi nangot (kör alakú kenyér-lepény) eszek egy nap, és bizony nem kevés nangot fogyasztok el. 

Folyamatosan az volt a fejemben, hogy csak azért mondják a szállásadómék, hogy helyinek tűnök, mert a komfortérzetemet akarják növelni. 

Viszont így, hogy egyedül mentem ki, és úgy nyertem bizonyosságot az állításukról, megnyugodtam, hogy ha nem nyomok az emberek arcába egy makro-objektívet, és nem szólalok meg, akkor nem keltem fel különösebben a figyelmet. 

Szállásadóm Karim nevű unokatestvére házasodott a következő nap. Ezen a ceremónián nem vehettem részt, de vendéglátóm rokonként sem ment el, bár amíg ott voltam náluk, ő maga ismerte be, hogy nem nagy családlátogatós, és hogy rám hivatkozik, amikor mondja, hogy nem tud találkozni valamelyik unokatestvérével. 

Ez persze csak azokra a rokonaira vonatkozik, akik nem szívnak. Én az állítása szerint mindegyik rokonával találkoztam, aki liberálisan tengeti napjait és tekeri a cigit. 

Itt szerelem lesz, ha törik, ha szakad 

Nos, Karimmal is sokat találkoztam a már előbb említett okokból kifolyólag. Mivel nagy nap ez az életében (köhög), hivatalosan most szexelhet először (köhög), így hát összejöttünk a közeli cimborák, és valahogyan az afgán miniszterelnök tanácsadójának lakásán kötöttünk ki, és ittunk Üzbegisztánból csempészett vodkát, aminek minőségéről árulkodik az, hogy csempészve is csak 12 $ volt egy üveggel. 

Nem kívántam különösképpen az ivászatot, de az élmény csodás volt: Afganisztánban iszom csempészvodkát helyiekkel, akik a harmadik “rántás” után kidőltek egytől egyig. Karim is köztük volt persze. 

Ez csak egy élmény, és ezért nem akarom az egész afgán társadalomra kivetíteni, de a házasság után 2 órával döntött úgy Karim, hogy iszik velünk, és majd valamikor hazamegy a nászéjszakára. 

Ő amúgy 30 éves, a lány 20-21, és a két család egymással barát volt. Régóta ismerik egymást, de egy évvel ezelőtt beszéltek össze az anyák, hogy ők tudják: itt szerelem lesz (ha törik, ha szakad), s ezt a gyerekek tudtára adták idővel, hogy mindenki tudja a lapleosztást az életre. 

A másnap a nők hindi (többnyire, de helyi és pakisztáni) zenére való táncolásáról, és a párral való szelfizésről szólt. Karim arcára volt írva, hogy ő inkább füstölne velünk a “kertben” – így hívtuk a cellát, amit csoportosan béreltek, s ami arra szolgált, hogy a nehéz munkanap után, de a még nehezebb családi élet előtt cigizés és pókerezés helyszíne legyen. 

Másnap az esküvő 3 részes sorozatából a második kettő következett, amit Hennának hívnak. Igen, van rész, ahol hennával vannak megfestve a résztvevő nők. 

Vettem is a fiúknak a születésnapom alkalmából egy Abszolut vodkát, ami már igényesebbnek bizonyult, mert 55$-b került. Mielőtt elmentünk volna az esküvőre, otthon felhörpintettük, hogy legyen vérnyomásunk, és kitisztuljunk a cigiktől.

afgan_eskuvo.jpgVégül a hagyományos afgán esküvőt is megtapasztalhattam

Ha már az esküvőnél tartunk, (remélem emlékeztek, a tadzsikisztáni megkívántam-elengedtem-megkaptam részre), megemlíteném, hogy az utcában lakik a pénzügyminiszter. 

Ennek megfelelően van egy kisebb hadseregnyi biztonsági őre, akik őrzik és védik a korrupció melegágyát. Mikor kicsit közelebb is mentem, odajött az egyik, hogy – valószínűleg – elküldjön a környékről, de mivel ezt fársziul tette, és az alkoholnak köszönhetően még az átlagosnál is jobban beszélgetős kedvemben voltam, így megpróbáltam úgy angolul beszélni, hogy ne ijesszem el a nyelvi korlátoltsága miatt. 

A egyik biztonsági őr nemcsak hogy beszélt angolul, de még egy tetoválása is volt, ami az első eset Afganisztánban, igaz, a születésnapja volt felvarrva a csuklójára, úgy, hogy ne egy háromnapos tetováló maraton eredményét képzeljétek el. 

Ahogy beléptem a kukszlijukba, éreztem, hogy itt a dohány az csak másodlagos terméke a cigiknek. Nem telt bele sok, rákérdeztek, hogy van-e kedvem füstölni velük. 

Mivel most figyelni akartam magamra, meg aztán emberként is akartam viselkedni, aki nem eszik bárányhúst lekvárral az ifjú pár előtt, így illedelmesen visszautasítottam. 

Ahogy visszaértem az esküvőre, nem sok idő telt bele, és afgán zenére meg kellett szántanom a táncparkettet, aminek sikerességéről nem vagyok meggyőződve, de arról igen, hogy minimál mulatságos tánctudásomat kombinálva az Új-Zélandon tanult néptánc tudásommal sikerült végigropnom, és a helyiek kedvelését kivívnom. 

Persze, hogy itt is élnek magyarok 

Megkockáztattam, hogy random embereket kérek meg, hogy interjút adjanak a projekthez (TeePolgar). Egy ember bele is egyezett. A FB-csoportban az adminisztrációnak írtam, mert őket gondoltam a legmegbízhatóbbnak az 58K+tag közül. 

Írtam is egy emlékeztető posztot, hogy ha valakinél biztonsági beállítások miatt spam mappába megy az e-mailem, az is tudjon róla. Kis idő múlva kapok egy e-mailt egy magyartól, hogy látta a posztomat a Kabul Security Now-ban. Kérdezi, hogy most itt-ott vagyok-e, s ha igen, találkoztam-e már a többi magyarral? Na mi a....? – gondoltam. 

Észak-Koreában is, meg Afganisztánban is megtalálnak a magyarok, de hogy élnek is ott... szeretjük a kihívásokat. Bár szerintem az igazi kalandorok, azok Magyarországon maradtak. :) 

Majd egymásba szeretnek 

Wasar, aki az amerikaiaknak dolgozott biztonsági felelősként, most családapaként az Interpolnak dolgozik és támogatja, és eltartatja a családját. Kis idő múlva azért hozzátette, hogy őt meg a testvére támogatja, aki San Francisco mellett él, és Über-sofőrként dolgozik. 

Mivel ez egy előre elrendezett (pre-arranged) házasság volt, ehhez híven semmi szerelem nem látszott a páron. Egyszer nem láttam őket mosolyogni a két ceremónia alatt. 

Mondja szállásadóm, hogy az a “menetrend”, hogy majd útközben egymásba szeretnek. Azt is hozzátette, hogy stresszesek, mert a nászéjszaka az első alkalom, hogy szexelnek, és ez nagy nyomás mind a párra, mind a nő családjára nézve, mivel ha a nő nem szűz, és másnap a “bizonyíték-lepedő” nem produkálja a várt eredményt, akkor a férj visszaküldi a családhoz a nőt, s követelheti a mennyegzőre költött 5000 – 15 000 $ összeget a nő családjától. 

A nyomás azért nem lehetett akkora a férjen, mert emellett, hogy nem sok bizonyíték szolgálhat az ő szüzességére, el kell mondani, hogy nem kevésszer élvezte a lebujok vendégszeretetét. 

Az utolsó nap 

Másnap még a repülőtérre indulás előtt sikerült az utolsó tétel is az afgán élmény-listán: imádkozni mecsetben rendes imaidőben. A szállásadó család nagyon megrökönyödött, és kiderült róluk, hogy teljesen ellene vannak az iszlám értékeknek. Micsoda páli fordulat! 

A biztonsági okokra hivatkozva – jogosan – lebeszéltek arról, hogy elmenjek a mecsetbe imádkozni. Ezt teljesen elfogadván nem is erőltettem, ám egy hét alatt eléggé megnyíltunk egymásnak, így felfedezték a csalódottság jeleit az arcomon. 

Nem is hozott szégyent magára a vendégszeretetéről megismert család, mert szóltak a szomszédnak, aki eljött velem imádkozni, mint testőr, bébiszitter. 

Nagy örömömre szolgált, és mivel nagyon kitettem magamért, és próbáltam nagyon “mátyásként” viselkedni afgán öltözékemben, így nem volt probléma. Sőt, még meg sem kérdezték, mit keresek itt. 

Javasolták, hogy a reptérre érjek ki három órával korábban, mert nem lehet tudni, hogy mikor lesz útlezárás biztonsági okok miatt. Kicsit túlzásnak éreztem ezt a három órát, de milyen jól tettem, hogy mégiscsak kimentem korábban, mert a gép másfél órával hamarabb szállt fel, mint ahogy az az elektronikus e-mailben volt írva.

hazafele.jpgÚton hazafelé

Dushanbeben töltöttem az éjszakát, mivel Bishkekbe Kabulból csak Moszkván keresztül lehetett volna olcsón repülni. A terv az volt, hogy elmegyek szállásadómhoz, de nem ahol aludhattam, hanem a repülőtértől mindössze 2 kilométerre levő lakásába, ahol a hátizsákomat hagytam. 

Letusoltam, és csináltunk egy kis interjút, majd sikerült megint úgy terelnem a témát, formálni a kontextust, hogy végül megengedték, hogy ott aludjak. Ez nagy segítség volt, mert így pihentető alvásban volt részem. 

A reptéren alvás nem idegen számomra, és nem is csináltam belőle problémát, de reggel kiérve még jobban örültem, hogy ott tölthettem az éjszakát, s nem a reptéren. 

Még a check-in rész is le van zárva egészen a repülőgép indulás előtti egy óráig, és a bejárat mellett a leghitványabb székeket és a legerősebb fényeket kell elképzelni, így esélyem sem lett volna alvásra. 

Végül minden jól sült el, és realizáltam, hogy az álmoknak még a hírek sem parancsolhatnak megálljt. Afganisztán megkérdőjelezhetetlenül nagy problémákkal küzd, amit nem az amerikai hadsereg fog megoldani véleményem szerint. 

Ami engem aggaszt, az a média befolyása az emberekre, ami ellen ez a poszt – remélhetőleg – egy hatásos példa. Az afgán emberek vendégszeretete az irániakéval vetekszik, amit csak a háború-keltette bizalmatlanság akadályoz meg a virágzástól. 

A nagy feladat nem feltétlenül az, hogy ott túlélni, hanem elmondani a világnak, hogy nem ott van a világ vége, vagy a pokol. Ott is szeretnek az emberek, ott is álmodoznak az emberek, és ott is vannak sikertörténetek, amikről a világnak tudnia kell. 

Amíg bennem van a “boogie” és van üres oldal az útlevelemben, én mindent megteszek ezeknek a helyeknek a bemutatására...” 

Ha szívesen követnéd TeePolgar kalandjait, akkor látogass el a Facebook-oldalára!

HÍRMONDÓ

Svéd liftszereléstől tiroli szaunaépítésig

Alapvetően a kalandvágyóknak kedvezünk a mai állásajánlatokkal, hiszen találhattok állásokat Svédországban, Ukrajnában, folyami hajón és még sorolhatnánk. De nem soroljuk, inkább nézzétek meg ti!

Tovább erősödő kivándorlás

Érdekes, az ember azt gondolta volna, hogy a Brexit esetleg visszaveti majd a közép-európai kivándorlást, ez a jelek szerint például Lengyelországban egyáltalán nem igaz.

Sorsdöntő nap előtt a kiküldött munkavállalók

Meglehetősen fontos ülése lesz hétfőn az Európai Unió foglalkoztatási minisztereket tömörítő ülésének, hiszen ezen akár komoly előrelépés is történhet a külföldre kiküldött munkavállalók ügyében.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613051142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.10.23. 07:10:18

Ügyes fazon.De jó hogy Európában élek.

Bredpitt Monika 2017.10.23. 08:25:16

Csak kapkodom a fejem.
jo hosszu poszt, az elso felet elolvastam,
folytatom a kave utan,

Hu, tenyleg csak amulok nagyokat,
bocs poszt iro, de most a Kekesteton latott ket emlekhely latvanya ugrik be

Az egyik a ket hegymaszo , Erdoss ...a masik nevet elfelejtettem,
a masik meg a motorosok, akik a szerpentinen vaganykodnak,

Elj meg soka, es szamolj be mindenrol es bocs, hogy ilyen barom vagyok, de tenyleg ez ugrott be

Tivadar Polgar 2017.10.23. 08:31:13

Joreggelt kedves olvasok.
Nagyon koszonom a kommenteket.
Varom a tovabbi hozzaszolasokat, hogy fejleszthessem magamat ami az irasomat illeti.

Szep napot mindenkinek.

adg 2017.10.23. 08:39:56

@Tivadar Polgar: szerintem ha ezt a szintet tartod, az boven tok jo. Koszi :)

sZulamith 2017.10.23. 09:01:32

Nagyon irigyellek, jó volt olvasni a beszámolót. Az "Afgán lány" fotóján csak a hajszín nem stimmel:)

Arthamyr 2017.10.23. 09:23:50

@Tivadar Polgar: Szerintem is jó lesz ez, bár kérdés mi a célod, "ami az irásodat illeti". :)

puhacica 2017.10.23. 10:11:05

@Tivadar Polgar: ez most megint a regi T-fele poszt. :) es bar Afganisztanrol szart se tudtam meg, a sztori elegge rendben volt.
azt aruld el, hogy a fenebe tudsz visszaemlekezni becuccolva? baranyhus lekvarral, az olyan. :D

Tivadar Polgar 2017.10.23. 10:17:18

@Arthamyr: A tartalom teremtes. Elso sorban angolul "gyartok", de ott tobb ilyen elvetelmult ember van porondon mint a "hazai palyan". A tortenet es utazasaim vegere szeretnek majd egy konyvet krealni, illetve a stilusom eladhatosagara csiszolasaval inspiralni embereket (Nem feltetlenul hatizsakoskodni Afganisztanba) :)

Tivadar Polgar 2017.10.23. 10:19:10

@puhacica: :D probaltam pol korrekt maradni, de ha ennyire egyertelmu volt hogy en is dleiriumban toltottem napjaimat, akkor elmondom, hogy nagy kihivas volt valoban. Minden masodik nap leultem 1-2 orara gepelni, hogy majs Kirgizisztnaba visszaerve rendbe szedjem mind az irast mind a lelkivilagomat :)

Arthamyr 2017.10.23. 10:36:14

@Tivadar Polgar: Ok, de ezt milyen célból?

Ha azért, hogy ellensúlyozd a mainstream média befolyását, akkor jelentéktelen. Beállsz a nem-mainstream média (egyik) oldalára, és egy légyfingnyival több lesz abban a serpenyőben.

Ha azért, hogy mérhető bevételt szerezz vele, hát passz, fogalmam sincs, mi kell hozzá. Van aki szénnékeresi magát "tartalom teremtéssel", és fogalmam sincs, miért pont azoknak van sok kattintása a millió másik hasonló közt.

Ha azért, mert szórakoztat, meg reményeid szerint másokat is, de nem különösebben érdekel, már el is érted, bár te tudod igazán felmérni, főleg azt, hogy mennyire szórakoztat.

Régebben írtad, hogy neked a hobbid a veszélyes országok látogatása, ez miért van?

Arthamyr 2017.10.23. 10:39:01

@puhacica: @Tivadar Polgar: Nincs semmi gond a (bárány)hús + lekvár kombóval, nem kell hozzá "becuccolni". :)
Apósom pl. vadhúst nem eszi meg lekvár nélkül (pl. áfolnya, de olyat is evett hozzá, amire már nem is emlékszem, és azóta sem láttam). Érdekesebb éttermekben sem párját ritkítóan ritka.

DieNanny CH 2017.10.23. 10:52:35

A jég hátán is megél. További sok sikert!

puhacica 2017.10.23. 10:56:57

@Tivadar Polgar: ok, igy erte(gete)m... :D

@Arthamyr: nem mondtam, hogy gond lenne vele, nagyon szeretem a husokat gyumolccsel, lekvarral, mindenfele edes szoszokkal. de itt masrol van szo. van az, amikor allsz a nyitott huto elott, es hopp, 1 szelet bacon, hopp 1 kanal baracklekvar, hopp, 1 kis savanyuuborka, hopp 1 darab sajt, hopp 1 kanal vaniliapuding... :D

Bredpitt Monika 2017.10.23. 11:01:16

A poszthoz, illetve a helyszínhez azért kötődik egy pár napja történt beszélgetés.

Egy ismerős, aki buszvezető, és akit leküldtek két éve a határra, mert a BKV buszvezetők is szállítmányozták a menekülteket (nekem ez meglepetés volt) mesélte, hogy mi mindent látott, például azt, ahogy a nekik szánt szendvicseken tapostak.

Később azon gondolkoztam, hogy vajon miért volt ez. Talán azért mert muszlimoknak sertéspárizsis szendvicset osztani nem túl szerencsés.........

LittleG (uk) 2017.10.23. 11:02:08

Az Everestet m'r 2 magyar is megmászta tudtommal:

en.wikipedia.org/wiki/Zsolt_Er%C5%91ss

"In 2002 he succeeded in climbing the Mount Everest as the first Hungarian citizen and second Hungarian overall (the first was Czechoslovak citizen Zoltán Demján in 1984)."

Arthamyr 2017.10.23. 11:02:34

@puhacica: Ritkán van ennyi cucc a hűtőben, max. ha vendégeink vannak. :D

LittleG (uk) 2017.10.23. 11:03:22

magyarul is legyen: hu.wikipedia.org/wiki/Er%C5%91ss_Zsolt

"1996-ban tagja volt az első magyar Mount Everest-expedíciónak, ahol két sikertelen csúcstámadást hajtott végre. Első nyolcezrese a Nanga Parbat (8126 m) volt 1999-ben, amelyet új útvonalon hódított meg. 2002-ben a Csomolungma második csúcstámadása oxigén használatával sikeres lett, ezzel első magyar állampolgárként elérte a csúcsot. "

Arthamyr 2017.10.23. 11:03:42

@LittleG (uk): Az nem lehet, hogy oxigénpalackos mászás volt?

Arthamyr 2017.10.23. 11:05:47

@LittleG (uk): Igen, lehet, hogy TP oxigénpalack nélkül csinálná. Volt valami spanyol csávó, aki asszem kb. 20 óra alatt tökegyedül megjárta nemrég, lehet azt akarja megdönteni. :)

Bredpitt Monika 2017.10.23. 11:09:41

@Tivadar Polgar: a múltkori posztban írtál valami olyat, (ami miatt ugye többen neked estek), hogy te már látod, hogy meg fog vendégelni, de ő még nem tudja

erről az jutott eszembe (végig olvasván az egész posztot) lehet, hogy mégis látta , hogy te már tudod, mert utána kaptál ételmérgezést, ha jól emlékszem ugyanannak az embernek a házában

na, de a viccet félretéve nagyon megfogott a mostani poszt első része, amiben leírod a másik éned, nagyon irigyellek ezért az energiáért, te most elmondhatod ilyen fiatalon, hogy volt miért élni

Bredpitt Monika 2017.10.23. 11:14:22

Azt mindig érdekesnek találom, hogy egy egy poszt után mi az, ami a hozzászólókat megfogja, mi az amin képesek egész nap rágódni.........

Kicsit megint elkanyarodva, de azért mégis ehhez a poszthoz kapcsolódva az ország miatt, a Sajtó Fotó Kiállításon magamon voltam meglepődve. Ennek a kiállításnak az emberi szenvedés a központi témája, én mégis egy olyan képnél sírtam el magam majdnem, amin egy megcsonkított bébi orrszarvú van lefotózva.

A fején egy hatalmas kötés van, és egy fiatal nő ráborul a hátára. Engem nagyon megrázott.

Bredpitt Monika 2017.10.23. 11:16:41

@Tivadar Polgar: "Mikor kimentem, annyi pénz volt nálam, hogy szalámit ettem ketchuppal és tésztával az első fizetésemig. Mielőtt azt megkaptam volna, már csak 23 euró volt nálam. "

Ezt nem értem, szalámit bármivel. Ez nekem a nélkülözést sugallja.
Kérek szépen magyarázatot. Köszönöm.

LittleG (uk) 2017.10.23. 11:17:24

@Arthamyr: az lehet :) e cikkből ítélve Erőssék palackkal másztak, de ezzel a két sráccal aztán nem tudom, mi lett (megcsinálták, túlélték?)

www.origo.hu/utazas/20100221-hegymaszas-expedicio-mount-everest-klein-david-varkonyi-laszlo.html

mert onnan azért még le is kell jutni és sokszor ott történik a gebasz..

Arthamyr 2017.10.23. 11:23:49

@LittleG (uk): Ha jól tudom, magyar ember még nem jutott fel, így ők sem (csak kb. 200 ember ment fel palack nélkül).

Amúgy ezt találtam gyorsan, itt nem vélekednek róla nagyon pozitívan:
index.hu/sport/extremsport/2017/05/30/klein_david_mount_everest_himalaja_hegymaszas_alpinizmus/

Pernilla 2017.10.23. 11:28:48

@puhacica: "van az, amikor allsz a nyitott huto elott, es hopp, 1 szelet bacon, hopp 1 kanal baracklekvar, hopp, 1 kis savanyuuborka, hopp 1 darab sajt, hopp 1 kanal vaniliapuding... :D"

vagy terhes :D

Bredpitt Monika 2017.10.23. 11:46:35

@Tivadar Polgar: újra az egészet, kimaradt egy nem (11:16 os hozzászólás törölve)

"Mikor kimentem, annyi pénz volt nálam, hogy szalámit ettem ketchuppal és tésztával az első fizetésemig. Mielőtt azt megkaptam volna, már csak 23 euró volt nálam. "

Ezt nem értem, szalámit bármivel. Ez nekem NEM a nélkülözést sugallja.
Kérek szépen magyarázatot. Köszönöm

Sesamelmo (Q) 2017.10.23. 12:01:24

Koszi az irast es kulonosen a magyarazatot az elejen. Igy maskepp hangzik! :)

Sesamelmo (Q) 2017.10.23. 12:03:09

@Bredpitt Monika: szerintem volt nala szalami otthonrol es jobb hihan azt ette. De majd o megmondja.

Dikusz 2017.10.23. 12:05:37

@LittleG (uk): be kell valljam, gugliztam a témában, de azt azért tudtam, hogy már többen is jártak magyarok a csúcson.
A keresgélésem alapján -meg régebben is olvastam róluk- megtudtam, hogy már négyen jutottak fel az Everest csúcsára. Akinek a teljesítményéről most olvastam először, különösen megfogott: Neszmélyi Emil, aki negyedik magyarként jutott fel (és elsőként az északi oldalról). Érdemes róla olvasni.

A belinkelt expedíció 2010-ben volt, Várkonyi László meghalt akkor.

Bredpitt Monika 2017.10.23. 12:08:45

@Sesamelmo (Q): A régi szép idők, Sesame street, az egyik kedvencem volt, de most is nézném,felnőtt fejjel.

LittleG (uk) 2017.10.23. 12:13:08

@Arthamyr: érdekes téma és még ennyit nem is olvastam róla. Én utálom a hideget és punnyadt vagyok, úgyhogy nekem ez az egész már csak ezért is felfoghatatlan. (De nem csak ezért.) Biztos van valami plusz gén a hegymászásért (meg bármiféle fizikai teljesítményért) rajongókban, ami a magamfajta halandóból kimaradt.

Vagy, mint a kábszerélvezők, valami beklikkelt az agyukban és kell nekik a cucc :)

Megemelem a kalapom előttük, tényleg nagy teljesítmény, csak az én szememben értelmetlen - bocsi. (mi jó származik belőle, az egyén "megcsináltam" érzésén kívül?)

Számomra egy tanár, apoló, rákkutató stb. munkája képviseli inkább az értéket.

Virago_1000 2017.10.23. 12:37:44

tetszik a poszt, szep, kalandos es jo a posztod, ertem, hogy alkalmi (fekete) munkakbol eled hippi eletstilusodat, de mi lesz, ha beteg leszel? Ki fogja finanszirozni kezelesedet? Mert ugye betegbiztositast nem fizetsz.

Tivadar Polgar 2017.10.23. 12:50:30

@Arthamyr: Igen. oxygen palack nelkul szeretnem.:)

Tivadar Polgar 2017.10.23. 12:52:39

@Bredpitt Monika: Koszonom a javitast es a kommentet.
Hat nekem nagyon ugy erzodott, hogy nelkuloztem, de akkor kezdtem csak a kulfoldi eletet. Elotte edesanyam szarnyai vedtek, igy valoszinuleg felnagyitottam az "elmenyt". Mostanra ugyanez a tortenet dozsoleskent lenne megtapasztalva. Bar most meg a kaja az amit utoljara vonok meg magamtol a sport miatt.

Tivadar Polgar 2017.10.23. 12:53:53

@Sesamelmo (Q): Haat ez holland hulladek ARO-s szalami volt. Pont most kaptam Edesanyamtol egy rud pick salamit es azzal pozerkedek Delhiben. Nem csoroskodas megy hanem nosztalgiazas inkabb :)

Tivadar Polgar 2017.10.23. 12:54:45

@Dikusz: Ezek oxygen palackos maszasok voltak, mint azt egy masik kommentelo altal is olvashatjuk.

Tivadar Polgar 2017.10.23. 12:56:23

@LittleG (uk): "Vagy, mint a kábszerélvezők, valami beklikkelt az agyukban és kell nekik a cucc :)" nagyon jol latod-adrenalin fuggosegkent nevezi a tarsadalom :) Es bizony en vallaom a fuggosegemet.
Amugy angol tanarkent keresem kenyerem az utobbi idoben ha az ertektermetesrol van szo ;)

Tivadar Polgar 2017.10.23. 13:02:03

@Virago_1000: Koszonom a kerdesedet es a posztodat!
Ez engem is sokat foglalkoztat valoban. Van eletbiztositasom de az nem fizet egy nathat valoban. Mindenre nem lathatom a valaszt, de arra jottem ra, hogy nem tudok azert dolgozni szofogadoan egy irodaban 40 evet hogy majd 30at nezhessem a szomszedokat. A rendszer nem mukodne az irodai munkasok nelkul es nagyon becsulom oket mert nagyban hozzajarulnak ahhoz hogy tarsadalmunk mukodesben maradjon, elkerulve az anrachiat. Volt amikor irodai munkat is vallatam de szemelyisegemnek koszonhetoen nem voltam hosszu eletu :)

Az uton levoseg legnagyobb kockazata (szamomra) a lebetegedes. Most pont delhiben vergodtam az ejszaka mert renkivul fajt a fogam. ilyenkor jon a dilemma: elmegyek magan klinikara vagy adok par napot hogy elmulik e vajon, kockaztatva ezzel hogy megjobban fog fajni.

LittleG (uk) 2017.10.23. 13:10:23

@Tivadar Polgar: épp most olvasok egy érdekes cikket erről:

www.popularsocialscience.com/2012/11/05/the-psychology-of-extreme-sports-addicts-not-loonies/

itt lesz a kutya elásva:

"The neuropsychologists have a good understanding of  how the reward systems in the brain respond to fear. These are deep structures that involve the nerve signal dopamine which is released in the brain following extreme experiences. The feeling of transformation the people reported in the interviews may stem from the release of this hormone that creates feelings of optimism and happiness.
Dopamine plays an important role in the reward- and motivational systems in the brain, and high levels of it leads to feelings of well-being. Therefore one may conclude that the effect of overcoming fear may lead to positive psychological outcomes."

Szóval, kinek mi okoz örömet. És akkor ezt így helyre is tettem magamban. Semmivel sem értelmetlenebb hegyet mászni, mint pl. rizsszemekre rajzolni, modelleket építeni vagy hímezni, mindegyik az egyén elégedettség- ill, örömérzetét hivatott kielégíteni. Vagy valami ilyesmi :) Talán ezeket még olyan szempontból érdemes tagolni, hogy van, aki valahogy immortalizálni akarja magát az örömszerző tevékenységen keresztül, hogy valami fennmaradjon utána, mert nem akar nyomtalanul távozni a földről..

Felnőtteket tanítasz? Erről is szerintem sokan olvasnánk szívesen, milyen embereket tanítottál eddig merrefelé és milyen benyomásaid voltak?

Tivadar Polgar 2017.10.23. 13:16:37

@LittleG (uk): Wooow, nagyon jo komment, koszonom. Teljesen jol latod a kinek mi okoz oromet reszt.
a legfiatalabb 5 eves a legidosebb az kb 80 eves volt. Elsosorban Kinaban es Kirgizisztanban csinaltam eddig, de onkentes alapon Laoszban es Tajfoldon is csinaltam.
Nah ez remek, hogy erdekesnek talalod ezt a temat is.
Eddig nem gondoltam ilyen cikk irasara, de most megfontolom mindenkepen.

LittleG (uk) 2017.10.23. 13:17:22

@LittleG (uk): na meg itt:

"Dopamine is the most important nerve signal involved in drug experiences and its effect is desirable and addictive. Extreme experiences may in the same way trigger the reward system and people may feel that they are addicted to the experiences. "

LittleG (uk) 2017.10.23. 13:26:16

@Tivadar Polgar: engem nagyon érdekel, én is tanítottam (bár nem olyan sokféle alanyt, az én skálám 3 évestől kb. 42 évesig terjedt)

már csak azt kell kiderítsem, nálam mi veri ki a dopamin-biztosítékot :) (volt egy ilyenem, de az "elromlott"...)

Arthamyr 2017.10.23. 13:51:25

@Tivadar Polgar: Akkor ha sikerül, nem (csak) itt fogunk róla olvasni. Sok szerencsét! :)

Dikusz 2017.10.23. 13:57:05

@Tivadar Polgar: visszaolvastam, a posztban nem említed, hogy oxigénpalack nélkül akarod megmászni az Everestet. Meg is lepődtem, hogy hegymászóként "első"-t írsz, mert nyilván tudod, magyarként kik mászták meg a csúcsot. Mindig "irigykedve" nézem azokat, akik bírják hegynek fel, bárcsak én is bírnám.

A mai posztod jó, a múltkorival sem az volt a gond, hogy nincs jól megírva. Ha ott leírod, hogy magad is szívesen elszállásolsz/fuvarozol ingyen valakit, talán másképpen reagálnak a hozzászólók.
Mindezek mellett, ilyen módon (nem vagyunk egyformák) továbbra sem tudnék világot járni. Az igaz viszont, hogy az itthoni túrázásainkkor mi is a legolcsóbb szállásokat keressük.

Arthamyr 2017.10.23. 14:04:52

@LittleG (uk): Azért megnézném, ez mikor üt akkorát, mint valami erős drog/gyógyszer. :)

LittleG (uk) 2017.10.23. 14:07:48

@Arthamyr: hát, lehet épp akkorát nem , de azt is el tudom képzelni, hogy pl. bungee jumping közben, közel a földhöz/vízhez valami nagyon erőset él át az ember (vagy rögtön utána, hogy Huhh, mégsem haltam meg :)

Arthamyr 2017.10.23. 14:25:10

@Dikusz: Fiatal, család nélküli, nyitott emberként ez azért elég jó lehet.

Arthamyr 2017.10.23. 14:35:20

@LittleG (uk): Erről nem tudok nyilatkozni, most is sajnálom a pénzt a bungee jumpingra, szerintem undorító lehúzás. Egy tömegek által látogatott helyre odabasznak egy (vagy kevés) leugrót, és drágán árulják és mocskos sokat kell várni, ahelyett, hogy odaraknának mondjuk 50 tornyot, és 1-2 euroért lehetne ugrani. Vagy 10 euroért 5x. :)

A mászásnál tapasztalataim szerint nincs hirtelen, erős veszélyérzet (bár szóló - biztosítókötél nélküli - sziklamászást nem próbáltam, nem is fogom, ott lenne, de akkor már inkább a mondjuk kokain, az lényegesen kevésbé veszélyes). Ennek ellenére nagyon jó dolog, és ha valaki mászni nem is akar, a via ferratát mindenképp javaslom kipróbálásra bárkinek, az egy lightos átmenet a túrázás és a mászás közt (bár ott is vannak nehéz és fárasztó utak).

Dikusz 2017.10.23. 14:42:08

@Arthamyr: Kérlek, segíts nekem, megértenem a saját írásomat, nem értem hol írtam azt, hogy nem lehet elég jó. Most nem gondolom, hogy félreérthetően írtam, bármennyire is bele tudok keveredni a mondanivalómba.

Azt írtam, különbözőek vagyunk (már amennyiben ez volt félreérthető), én nem mernék bevállalni egy ilyen utat. Semmi bajom azzal, hogy a posztoló világot jár.

Arthamyr 2017.10.23. 14:45:19

@Dikusz: "Mindezek mellett, ilyen módon (nem vagyunk egyformák) továbbra sem tudnék világot járni." - Csak ezt értelmeztem helytelenül ezek szerint. Illetve fogalmaztam félreérthetően (elég jó = kb. nincs jobb ennél számukra).

Shaktee 2017.10.23. 14:49:37

@Bredpitt Monika: Igen, csak igy irjon továbbra is

Virago_1000 2017.10.23. 14:49:40

@Tivadar Polgar: vigyazz az egeszsegedre, ne betegedj le, ne legyen ra szukseged. Valahol kovetendo peldanak tartalak, en is szeretnem elkerulni a kotelezo tarsadalombiztositast, (viszont nem vagyom a te eletformadra) es jarnek inkabb maganorvoshoz. Az allami ellatas szar mindenhol, de kulonosen nyugateuropaban. Keresem a torvenyes modjat annak, hogy hogy keruljem el a TB-t. Es boldogan fizetek a normalis kezelesert kpben.

@Bredpitt Monika:
"hogy mi mindent látott, például azt, ahogy a nekik szánt szendvicseken tapostak."
- igen, es ha ezen felhaborodik a joerzesu ember, akkor le van neonacizva.
Tudod, marha nagy tevedesben vagy.
Magyarorszagon a " gyuloletkampany"-ban latod annak okat, amiert nem kivanjuk oket. Nyugaton ehhez meg kampany sem kell !!!
Magyarorszagon sem, mert mi magyarok alapbol ilyenek vagyunk! A kormany csak erre segit ra - ez a nep akarata.

LittleG (uk) 2017.10.23. 14:50:53

@Arthamyr: engem nem érdekel, mennyibe kerül, ha fizetnének, se ugranék, nekem büntetés lenne, csakúgy, mint az ijesztő vidámparkos menetek :)

Sose fogom megérteni, mi a jó abban, hogy az ember halálra rémül :) (épp ezért a horrorokat vagy thrillereket is kerülöm)

Arthamyr 2017.10.23. 14:51:57

@LittleG (uk): A kulcs, hogy nem mindenki rémül halálra.

puhacica 2017.10.23. 15:27:14

@Arthamyr: nalunk sincs surun megpakolva, de ezek az alapok...

@Pernilla: mar aki :D

Shaktee 2017.10.23. 16:07:18

@Virago_1000: Nem vitatkozom veled.

" mert mi magyarok alapbol ilyenek vagyunk"

Shaktee 2017.10.23. 17:04:13

Off
Nézem Viktort...nem a szovjetet, a ruszkit kuldtek haza, akkor 56-ban.

Semmi kozotok a hosokhoz, de a szanyi féléknek sem.

On

2017.10.23. 18:17:36

@Tivadar Polgar:

Ez máma szuper poszt volt!

Shaktee 2017.10.23. 19:16:13

Néhány napja lett volna 80 éves Krassó György, 56-os forradalmár, a Kádár-rendszer maroknyi demokratikus ellenzékének meghatározó tagja, a rendszerváltó pártokkal is szemben álló Magyar Október Párt alapítója. Több mint húsz éve halott. Nevét nem tűzi senki zászlóra, Bogád Zoltán szép cikke* kivételével még az évfordulón sem írták le a nevét. Fegyveres ellenállásért tíz évet kapott '56 után, utána élete utolsó éveit leszámítva rendőri megfigyelés alatt állt. A róla szóló állambiztonsági iratok két telefonkönyvnyi kötetet tesznek ki. Nem ismerte a félelmet. Főállású forradalmár volt, legyen szó politikai, eszmei vagy éppen szexuális forradalomról. Ráadásul - bár csak rövid ideig - költő is volt. Ezt a börtönben írta '58 májusában. Szonett a kivégzésekről.

Májusi hajnal

Gyűjtő. Kisfogház. Halk kopácsolás.
Rácsot, vak ablakot tavasz legyint.
„Az udvaron akasztás lesz megint.
Folyik tovább, pajtás, a gyilkolás.”

„Gyújts rá, barátom!” Mély szelíd harang
kong messziről „Egy hét és nyolc kötél.
Ki megy ma –– Angyal, Kósa, Szente, Szél?”
Egy zárka nyílik s felsüvít a hang:

„Fiúk... Hazánkért... Isten veletek...
Erdősi búcsúzik most tőletek.”
Valaki sír. Lépések. Lánc kocog.

Kinn: „Éljen a szabadság! Gyilkosok...”
Aztán csönd. Társam így szól: Már nem él.”
S kezemben ég a cigaretta még.

*hvg.hu/velemeny/20121019_Nyolcvan_eve_szuletett_Krasso_Gyorgy?fb_action_ids=10151208698049855&fb_action_types=og.recommends&fb_source=timeline_og&action_object_map=%7B%2210151208698049855%22%3A459527114098677%7D&action_type_map=%7B%2210151208698049855%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

DieNanny CH 2017.10.23. 19:33:54

@swing gitan:

Te amúgy '56-ban mentél ki Kanadába?

gabors 2017.10.23. 19:51:04

@DieNanny CH:

Azt nem tudom, de az akkori, "menekultek" kozul mar nem elnek sokan ...az akkori egyetemistak pedig mind 80 felett ... vagyis csak az akkori nagyon "fiatal" forradalmarok kozul lehetnek meg paran ...

zoldzeller 2017.10.23. 19:58:06

nagyon jo iras volt. Nekem a mutkori is tetszett, valoszinuleg mert utaztam mar en is nagyon csoron, es szolitottunk le idegeneket segitsegert. Amig nincs gyerek ebbol lehet sportot uzni.

Mi 3x voltunk igy del amerikban, aztan az utolso alkalommal tifuszom lett, aztan meg gyerekem, ugyhogy konszolidalodtunk picit;)

gabors 2017.10.23. 20:00:49

@swing gitan: Koszi ezert Cseh Tamas-t maig nagyon szeretem digitalizalva megvannak a lemezei, de ez kimaradt persze mert nalam Mo megallt 1990-ben :-) elotte megvolt az osszes lemez amit kidtak ... (meg voltak notak amik csak szamizdtakent terjedtek a 80-as evekben.)

Shaktee 2017.10.23. 20:56:24

@gabors: 101 éves vagyok lecsókám, s a viharban születtem :P

Shaktee 2017.10.23. 20:56:47

@gabors:

Petri György:

A 301-es parcellából

Maradjon úgy minden!
Az állatkerti dögökkel együtt?

Igen. Miért, hát különb sors jutott nekik?
A kötél szelídebb, mint az elaltatás?

Én nem felejtek (nem fenyegetőleg
mondom ezt: ilyen a természetem:
nem tudok felejteni.
Másrészt mit is kívánnék magamnak,
ha – ha-ha! – halott lennék,
és visszalátogatnék ide, mint kővendég?
Hogy hagyjanak már békén.
A kegyeletre szarok. Az élőkkel
kellett volna irgalmasabbnak lenni
(élni hagyni őket). Most már késő.
A halál ellen nincs remedium:
özvegyeknek, árváknak, nemzeteknek
nincs jóvátétel. Nem érdekelnek
a hóhérsegédek megkésett könnyei.
Az én szemem száraz. Nézni akarok vele.
Nem túl sok ugyan
a látnivaló, de a szürkületben
kiélesedik minden:
egy női test, egy faág,
arcod pihéi. Nem akarok
semmit.
Csak nézelődni.

M. Péter 2017.10.23. 21:02:36

Az unokatestvérek házassága a világ nagyobbik részén megengedett, a római katolikusoknál engedély kell hozzá, a zsidóknál és általában a protestáns felekezetekbenmég az sem. Darwin és Einstein is unokatestvérrel házasodott. A gond akkor van, amikor az unokatestvérek házassága annyira elterjedt, hogy az unokatestvérek genetikailag inkább édestestvérekre hasonlítanak.Ez Pakisztán egyes részein is divat, mert a családban marad a vagyon, meg a betegségeket okozó gének is.

Jerico 2017.10.23. 22:07:29

Afganisztán nem pokol, ... HA ... elkerülöd azokat a régiókat, ahol a Taliban az úr, vagyis ahol a dzsihadista tálib szervezetek uralkodnak mindenki felett.

mojoking77 2017.10.23. 23:51:45

"és Pakisztánból vissza kellett repülnöm. Hollandiában mondták, hogy olyan különleges ételmérgezést kaptam, hogy a 6 regisztrált eset egyike vagyok"

Jelentkeznek, mint masodik. Multanban vacsiztunk kollegammal, a varos egyetlen -legalabb 3 csillagos -hoteljeben, majd a szobambol mar nem igazan tudtam kilepni, elol hatul omlott ki belolem minden. Hivtam a recepciot, mondtam kuldjenek orvost - Yes sir, sure sire, he is coming. 10 perc mulva megint telefon, -Sorry sire, you haven't called us yet, what can I help you?
Valahogy letamolyogtam, a recepcios arca az enyemnel is feherebb lett, ahogy meglatott, a sajat autojaban rohantunk a korhazba, otthagyta a recepciot gond nelkul.
Intenziven foorvos ramnez: - O, maga biztos vodkat ivott. (Anyad)
Berakott egy agyba, infuzio, 3 fele gyogyszer, mondom: -Baratom, hozz mar egy talat, hanyni fogok. No, no sire, nem fog hanyni mar hat a gyogyszer. Jo, baszd meg, igy jartal. (hatarozottan mergesnek tunt, mikor telibehanytam), gyorsan meg 6 antibiotikum, meg 4.5 liter asvanyi sos infuzio, majd elajultam.
Ket es fel ora mulva ebredtem, hogy mellettem haldoklik egy oreg helyi ,pittyeg is meg sipolgat is az EKG-je, szemben az orvos tiszta ruhaban, es kerdi, hogy tudok e jarni, mert akkor el kellene huznom haza a picsaba.
Masfel het, 16 kg minusz, jo moka volt.

gabors 2017.10.24. 02:58:17

@mojoking77: " jo moka volt. " legkozelebb body-bag lesz ebbol mi fasznak egy iszlamba fetrengo helyre menni ...

gabors 2017.10.24. 03:06:27

@swing gitan: "@gabors: 101 éves vagyok lecsókám, s a viharban születtem :P "

ezt nem ertem hiszen az gondolom nem fake news hogy az 56 ellenforradalom 61 eve volt ... na most akkor egy elso eves min 18 de katonasag utan min 19 eves szoval az akkor vagy 79 vagy 80 minimum nem ?

Na jo voltak akik gyerekkel szoktek meg igy nyilvan voltak fiatalabbak a migransok kozott (mert a tobbseg nem volt felkelo az ziher meg csak nem is politikai menekult csak egyszeruen jobb eletet akartak mint azota is sokan) ....

Igy szoval az a 10 eves akinek esetleg van valamifele emleke hogy mi is torten az is 71 eves

Aki meg ennel fiatalabb volt az is 60 folott van de erdemi emleke nincs arrol mi elol is menkultek :-)

Amugy mi volt a gondod avval amit irtam ...

apro_marosan_petergabor 2017.10.24. 09:11:35

Érdekes lehet egyik országból a másikba mászkálni - még akkor is, ha kissé céltalannak tűnik is. Torzít a média, igen, de torzít a szerző is, a szubjektumával - s a mimikrijével.
Ennyi mászkálás alatt biztosan használhatóan megtanult - jól - angolul, de "kissé" elfelejtett magyarul- vagy úgy érzi rá nem feltétlenül vonatkoznák a magyar nyelvi hagyományok - ez a mondatszerkesztésén, szóhasználatán, névelő használatán látszik, egy angol tanának a saját anyanyelvét is jobban kell becsülnie.

Bredpitt Monika 2017.10.24. 09:31:14

@Virago_1000: "Tudod, marha nagy tevedesben vagy.
Magyarorszagon a " gyuloletkampany"-ban latod annak okat, amiert nem kivanjuk oket. Nyugaton ehhez meg kampany sem kell !!!
Magyarorszagon sem, mert mi magyarok alapbol ilyenek vagyunk! A kormany csak erre segit ra - ez a nep akarata. "

Hol írtam én azt, hogy a gyűlöletkampányban látom az okokat?
Én például többször leírtam már itt azt is, hogy a kerítést nem tartottam rossz ötletnek.
Ez a mondatod most olyan volt, mintha valaki megnyomott volna rajtad egy gombot.

commentes nikk 2017.10.24. 09:48:41

A téma jó, az élmények érdekesek, a stílus borzasztó és erőltetett, a poszter meg továbbra is nagyon ellenszenves.

mojoking77 2017.10.24. 09:51:38

@commentes nikk: Bocs, be tudod linkelni a te postjaidat?

commentes nikk 2017.10.24. 11:48:33

@mojoking77: hát nézd, ez a lehető legdemagógabb érvelés, mert azt feltételezi, hogy csak akkor lehet kritizálni akármit, ha abban te jobb vagy, illetve ha szakmabeli vagy. Szóval ne mondj véleményt ételről, ha nem vagy szakács, lakásbelsőről, ha nem vagy belsőépítész, autóról, ha nem vagy autótervező, és így tovább. Egyébként az a helyzet, hogy bértollnok vagyok, egy az indexen rendszeresen teret kapó blogot írok nem a saját nevemen, vagyis belinkelni nem fogom, elhinni se kell, de az én stílusom galaxisokkal jobb, mint a posztolóé.

mojoking77 2017.10.24. 12:57:23

@commentes nikk: Demagog vagy sem, mukodik. Meg mindig varom a postokat, aztan majd eldonti mindenki magaban, hogy elhiszi e, hogy te irtad, vagy sem.
Nem szegyen sem Sixx-nek, sem DaniAlves-nek lenni, maximum kellemetlen bizonyos helyeken :)
Vagy az a zavaro, hogy innen nem tudod kitiltani azokat, akik ellent mondanak neked?

Shaktee 2017.10.24. 13:38:39

@gabors: semmi gond :) a viharban születtem hobo idézet..

gabors 2017.10.24. 17:24:49

@swing gitan: 'a viharban születtem hobo idézet.. " most hogy meghallgattam mar kezd derengeni 30+ eve nem hallottam talan utoljara es ket szobol be sem ugrott mi lehet ez :-) deak bill-t akkoriban kozepsuliban szerettem lattam is ketszer

"nem haragszom" :-)

DieNanny CH 2017.10.24. 19:40:26

@M. Péter:

Nagypapám első felesége 1935-ben az unokatestvére volt - pont a 'főd a főddel! -gondolkodás miatt. Aztán, anyuka várandós lett, majd koraszülött gyermeke halva született, és az anyuka is belehalt.

DieNanny CH 2017.10.24. 19:45:19

@swing gitan:

Tényleg érdekel, hogy te '56-ban mentél ki?

Tivadar Polgar 2017.10.25. 04:28:44

@zoldzeller: Hat ez parades komment " eloszor tifuszom majd gyerkem lett. Ugyhogy konszolidaltuk kicsit"

Tivadar Polgar 2017.10.25. 04:30:12

@mojoking77: Baaaaz, hat nem irigyellek. Mennyi ido volt visszaterni a regi kerekvagasba neked?

Tivadar Polgar 2017.10.25. 04:31:59

@mojoking77: "nikk: Bocs, be tudod linkelni a te postjaidat?" Koszonom a tamogatast :)

Tivadar Polgar 2017.10.25. 04:35:53

@commentes nikk: Ezt orommel hallom, hogy sikereket ersz el a postjaiddal. Csak igy tovabb az irasokat. Szerintem sok stressztol megtudod magadat kimelni ha a jovoben nem olvasod ela postjaimat, mert en igy irok es igy elem az eletem. Valoszinuleg kevesbe eroltetett nekem ez mint a legtobb magyarnak a szamlka fizetese, de errol nem tudok nyilatkozni. Meghozza azert nem mert nem elek Magyarorszagon ellentetben a te konkluzioddal en hiszem, ha nem vagy szakerto valamiben akkor semmi ertelme okosnak lenni, mert az csak hangskalazas a semmibe.

mojoking77 2017.10.25. 09:34:59

@Tivadar Polgar: Szuk egy het. Maga a pakisztani project 6 hetig tartott, a a fent leirt intermezzo kb a kozepen tortent. Utana visszamentem a hotelbe (a portas vegig ott ult mellettem, valoszinuleg sejtette, hogy kivagjak ha a "feher vendeg" megjegyzest tesz a managementnel a mindenre alkalmatlansaga miatt), bedoltem az agyba, kollegam elment a helyi gyogyszertarba, hozott vitaminokat, meg kiszaradas elleni port, (az is valoszinuleg vitaminokkal es asvanyi sokkal van tele) azt toltam meg ket napig rengeteg vizzel, utana melo. Aznap delutan a hotel manager megjelent a szobamban egy hatalmas gyumolcskosarral, es elnezest kert a kelemetlensegekert.
Lahore is erdekes volt, meg Faisalabad is, de az igazi Pakisztanhoz tenyleg le kellett utazni Multanba.
Amugy a higienia teljes hianyatol "eltekintve" egy szenzacios kulturat sikerult megismernem, nem mondom, hogy szivesen visszamennek, de teny, hogy lenyegesen rosszabb helyeket is volt szerencsem meglatogatni :)

commentes nikk 2017.10.25. 09:43:22

@Tivadar Polgar: attól, hogy így írsz, és nem fizetsz számlákat, még rossz a stílusod szerintem, és azért olvastam el, mert a téma érdekes, és mert ha elkezdek egy posztot, végig is szoktam olvasni, még ha bajok is vannak vele. Ha te nem szólsz bele abba, amiben nem vagy szakértő, akkor ne elemezd, hogy hogyan kímélem meg magam a stressztől, hacsak nem vagy doktor szakértője a stressznek. Érted, ugye? És attól, hogy végigkoldulod a világot, még nem leszel se bölcs, se szakértő, se semmi, csak egy tapasztalt utazó koldus, aki elég ocsmányul beszél azokról, akikkel találkozik.

commentes nikk 2017.10.25. 09:43:32

@mojoking77: de, demagóg, és nem működik, buta, érvénytelen érvelés. Ha világ legjobb, vagy ha a világ legrosszabb posztjait írnám, az se változtatna semennyit sem ennek a fenti posztnak a minőségén. Nincs ok-okozati kapcsolat a két dolog között. Ezért buta, demagóg érvelés.

mojoking77 2017.10.25. 09:57:43

@commentes nikk: Szamodra az, mert nem szeretned felfedni magad/mert kamu az egesz, csak nem tudsz mar visszatancolni (termeszetesen nincs okom ketelkedni benned, de ugyanakkor hinni se). Nem kell szakacsnak lenni, hogy elvezd a vacsorat, es jogod is van reklamalni, ha valami nem izlett, de csak azert vissza- visszajarni, hogy megint megmondd, hogy ez szar, mar surulja a hulyeseg hatarat.
Ez meg az en velemenyem..

exilis 2017.10.26. 10:26:15

@commentes nikk: A posztoló nem író mint te, viszont egy különleges ember, különleges célokkal és élményekkel, amik szerintem rajtam kívül is sokat érdekelnek, míg a te életed kb. senkit. Legyen orgazmusod a ténytől, hogy jobban írsz mint ő, mi nem vagyunk ilyenek, de megértjük a tőlünk különbözőket is :)
A lényeg, valóban gyengén ír, de ki is mondja, hogy fejlődni szeretne. Az ismeretterjesztő írás nem művészet, egy félművelt majom is meg tudja tanulni - neked is sikerült - és szerintem a poszternek is menni fog.

DieNanny CH 2017.10.26. 11:09:12

@kéefszí tesó:

Látom, nagyon kerülöd a válaszadást a kérdésemre: @DieNanny CH:

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása