oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 25. 06:30,  Mese az öttalálatról 146 komment

2017. szeptember 25. 06:30 Határátkelő

Mese az öttalálatról

A mai poszt címe lehetne az is, hogy mítoszok és igazság az amerikai zöldkártya lottó körül. A poszt történetéhez annyit tudni kell, hogy pár hete kaptam egy levelet, melynek szerzője arról érdeklődött, hogy ha már elkezdte egy nem bevándorló vízum igénylését, azt veszélybe sodorhatja-e, ha regisztrál a meglehetősen népszerű zöldkártya lottóra. Miután nem vagyok szakértő, válaszolni sem tudtam neki, viszont kerestem olyat, aki tud. A Visumwings válaszát olvashatjátok ma.

egyesult_allamok_zoldkartya_lotto.jpg

A „mese” valahol túlmutat egyébként önmagán, és kicsit a kelet-európai ember (egyébként sok esetben teljesen indokolt) hivatalfóbiájáról és a Jótündérbe vetett megingathatatlan hitéről szól. 

„Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha folyamatban van egy nem-bevándorló vízumom igénylése, van-e értelme zöldkártya lottón regisztrálnom? (Természetesen Amerikáról van szó.) 

Abból a szempontból gondolom, hogy a vízumom nem bevándorlási és megtagadhatják-e a vízumkérelmem olyan okokkal, hogy például már regisztrálva vagyok a zöldkártya lottón vagy például nem bevándorlási vízumom van folyamatban és mivel regisztrálva vagyok a zöldkártya lottón, sejtik, hogy bevándorolni szeretnék? 

Remélem érthetően fogalmaztam! 

Várom válaszotokat!” 

Rá lehet fázni 

Ez volt tehát a levél, és most lássuk, mi is erre a hozzáértők válasza! 

„A bevándorlási hivatal az esetleges visszautasító döntését nem indokolja. Ha ez egy sima ESTA, azaz beutazási engedély, vagy B1/2 turista, vagy üzleti vízum, nem valószínű, hogy megtagadják amiatt, hogy jelentkeztél a zöldkártya lottóra. Bár hallottunk már ilyen esetről is. 

Ha valóban valamely nem bevándorlás típusú vízumtípust igényeltél, akkor valószínű (bár jó lenne tudni, milyen típus), hogy annak elbírálása összefügg a zöldkártya lottó regisztrációddal. 

Ha egy nem bevándorlás típusú vízummal az érvényességén túl az USA-ban akarsz majd tartózkodni, az komoly kockázattal jár, amit nem javaslunk. Ha ott akarsz élni, vannak olyan vízumtípusok, amelyek birtokában lehet már zöldkártyát igényelni. 

Az Egyesült Államok bevándorlási hivatala, az USCIS, működteti a zöldkártya lottót. Évente 50.000 ember nyeri meg így az amerikai állampolgársághoz vezető út beszállókártyáját: a legendás Green Cardot. Erre a világ valamennyi országából pályáznak több millióan, így az esély csekély. 

Pénz nélkül így sem megy 

Kevesen tudják, és a kártyalottó irodák sem verik nagy dobra, hogy a győztesekre, (a DV vízumkérelmezőkre) ugyanazok a szabályok érvényesek, mint azokra, akik hivatalos úton jutnak el a Green Cardig. 

Konkrétan: 

„Anyagi fedezet: A DV vízumkérelmezőknek igazolniuk kell, hogy nem válnak közteherré az Egyesült Államokban.  Ezt bizonyíthatja egyrészt bankszámlával vagy szponzori nyilatkozattal, amelyhez az I-134-es számú nyomtatványt kell használni, melyet kitölthet az Egyesült Államokban élő rokona vagy ismerőse.  Másrészt, az USA-ból érkező, ottani munkáltató által kiállított hivatalos állásajánlat is elfogadható.” (Forrás az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének oldala

A zöldkártya lottó nyertesek esetében ritka a szponzor, vagy az amerikai munkáltató, így nekik a tömött bankszámla marad, mint lehetőség, hogy átlépjék a küszöböt! 

Ez az összeg az alsó középosztály életviteléhez igazodik, a pillanatnyi viszonyok között ez például egy négyszemélyes család esetében legalább 30.000 $, ez körülbelül 7.500 000 Ft. Egy személy esetében ennek a fele. 

A magyar győztes szembesül a lesújtó ténnyel, hogy nyitva van az „aranykapu”, ha rendelkezik ezzel az összeggel, de ha nem, akkor elúszhat a boldog álom beteljesülése, mert nem veheti át a zöldkártyáját, hiába nyerte meg. Ennyit a jó tündér verzióról. 

A hivatalos út 

A mesebeli kivándorló másik lehetősége a hivatalos út. Nehéz, rögös, de járható, és ami a legfontosabb: van segítség, hiszen léteznek olyan, úgynevezett letelepedési vízumok, amelyek a kivándorló személyes képességein, magyarországi teljesítményén, esetleg üzleti, vállalkozásbeli sikerein alapulnak. 

Ezekkel a vízumokkal legálisan tartózkodhat, dolgozhat majd az USA-ban, és ennek jogán 2-3 év elteltével kérheti a zöldkártyát. 

Létezik az úgynevezett „extraordinary ability”, azaz különleges képességű ember, akik közvetlenül pályázhat a zöldkártyára. A Bevándorlási Hivatal kérdéssora - hívjuk zöldkártya tesztnek -  egyértelműen eldönti, ki az, aki pillanatnyi helyzetében is alkalmas erre. 

Nem kell félni a hivataloktól 

Aki nem, annak sincs veszve semmi. Számos hivatalos út vezethet a fent említett vízumtípusok dzsungelein át. Arra érdemes felkészülni, hogy a Bevándorlási Hivatal visszadobhatja a sok munkával felépített beadványt. 

Indoklás sincs, hogy miért, de ez nem jelent végleges elutasítást, viszont ez az, amitől a magyar hivatalokhoz szokott ember retteg. Tovább kell dolgozni! Alakítani az anyagon, és lehet, hogy az életünkön is. 

Van, aki 5-10 éven át lottózik az Amerikai Álomért. Ezalatt fel lehetne építeni egy olyan életet, amelyre az USA hivatalai azt mondják: jöhet. 

Azt, hogy az USA ezt az innovatív típusú bevándorlót helyezi előnyösebb helyzetbe a szerencsevadászokhoz képest, az is bizonyítja, hogy hivatalos helyeken egyre többet említik annak a lehetőségét, hogy a Diversity Lotto-t lassan leépítsék, első lépésben az elérhető kvóta csökkentésével... 

Ha ez így lesz, akkor a mesés megoldások, a jó tündérek köddé válnak, és marad az innovatív, hivatalos út.” 

Mindehhez csak annyit, hogy itt, a blogon is volt már szó arról, hogy elkezdték fontolgatni a jelenlegi rendszer átalakítását, tehát érdemes figyelni annak, aki komolyan gondolja, hogy az Egyesült Államokban szeretné folytatni. 

A Visumwingsnek köszönöm a segítséget, akit részletesebben érdekel akár a zöldkártya, akár az állandó amerikai vízum, az ide kattintva találja meg őket. 

HÍRMONDÓ 

Hogy mondják azt Izlandon, hogy hány óra? 

A kérdés messze nem elméleti, Izlandon dolgozó órásként ugyanis erre a mondatra előbb vagy utóbb szükség lesz… A viccet félretéve, tényleg találtunk ilyen munkalehetőséget, és emellett persze még sok mást is. Kezdjük hát a hetet! 

Folytassa, Merkel! 

Ismét az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Mégsem lehet felhőtlen az öröme.

Ezért nem találsz szakembert 

Több száz szakembert és vállalkozást kérdeztek meg a munkaerőhiányról, és arról, miért egyre nehezebb jó (vagy sokszor egyáltalán bármilyen) szakit találni Magyarországon. A válaszok meglehetősen elgondolkodtatók. 

 

„Halálra válva figyeltem” 

„Halálra válva figyeltem, ahogy a referendum elszabadította az ocsmány, etnocentrista erőket a brit társadalomban. Nem akarok ennek része lenni, szóval eladtam minden tulajdonom és elhagytam az országot. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: zöldkártya Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7312886482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaktee 2017.09.25. 20:52:25

@Zsuzsi65: beZZeg a román téglák :P

kék madár 2017.09.25. 20:57:26

viccen kivul Anthony Bourdain mult hetvegen Miamiban volt, erdemes enni egy nagyon del-Floridaban is. A vilag 30%-a ugyanolyan klimaban el, mint Florida.

blackhairlady 2017.09.25. 20:57:40

@Zsuzsi65: @zoldzeller: Na kerem, Houstonnal az ocean (bocsanat, a Golf of Mexico) is meleg, a homerseklet is marciustol novemberig nyarias (na jo, nyaron tobb mint nyarias :DDD), vannak szep State Parkok is ahol lehet hussolni, es meg jo magas, kb fel meteres hegyek is :DDD
A hetvegen elmentunk lakokocsizni egy nemzeti parkba kozel Austinhoz ami mar egy kicsit dombosabb, na itt kiprobalhattuk a lanyommal a komoly terep turazast, volgybe le, dombra fel, kb 12 km-t tettunk meg

2017.09.25. 20:59:52

@Zsuzsi65: No, mert csak az összes amcsi filmben, amikor valami nehézsorsú szereplő az áldozat (mondjuk ...), akkor az mind Iowaból megy valamelyik partra, menekülve a kukorica vagy a krumpli elől -ezt nem jegyeztem meg pontosan, melyik kultúrnövény is "bünös" ... :DDD

zoldzeller 2017.09.25. 21:01:43

@kék madár: en nem koltozhetek paras videkre, az amugyis gondor hajam ilyenkor elkezd szalankent gondorodni es ugy nezek ki mint akinek a fejen egy nagy fekete felho van.

Latcho Rom 2017.09.25. 21:11:11

34 fok ottawa, pára ezerrel

Amerikások csináljatok már valamit a féleszü botarddal, mert a klíma meg van õrülve!

Gracias

2017.09.25. 21:12:59

@kék madár: Mélységes sajnálatom és együttérzésem a világ 30%-ának. De komolyan. Nagyon nem birom a párás dögmeleget, szabályszerüen belehalnék. Persze, nem azonnal, mert mégsem a Nap felszine, de tuti, hogy a szervezetem évekkel előbb mondaná be az unalmast, mint egyébként tenné.
Igaz, itt most 17 fok van, és én nyitott ablaknál ülök, egy laza kis felsőben, pont kellemes. De az is igaz, hogy a spanyol, görög, portugál kollégáim már augusztus vége óta rendszeresen olyan vastag nadrágokat és bélelt kabátokat hordanak, amiket én -10 fokban. Ja, és ezerrel megy náluk a fütés ... már most ... mi a francot fognak ezek csinálni januárban??? Hát igy ... ;)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 21:19:12

@Latcho Drom: nem ertem, miert panaszkodsz, Ottava a Fekete-Tengerrel van egy magassagban :))) meg boven belefer az a 30-valahany fok :)))

matadornetwork.com/read/mapped-united-states-canada-latitudes-europe/

2017.09.25. 21:23:44

@Zsuzsi65: A Fekete-tengernél nem szubtrópikus az éghajlat, ott kérem megvan a 4 évszak :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 21:26:13

@Pink Petsch: en azt tudom, kerem szepen, csak erdekes volt latni, hogy ha mindossze a vatrosok szelessegi fokat hasonlitjuk ossze, hol lennenek bizonyos europai ill. amerikai nagyvarosok :) (LA pl. valahol Eszak-Afrikaban - ez nyaron be is jon, amikor 40-42 fokos, 15-20% paratartalmu meleg van:)

2017.09.25. 21:41:47

@Zsuzsi65: Hm, tényleg érdekes volt böngészni, kösz a térképért. Az a fura, hogy a térkép szerint pl. Magyarország és Németország más USA-beli besorolást kapott, holott a két ország általános időjárásában legfeljebb pár nap a különbség, amig egyik vagy másik front ide vagy oda ér, mivel alapvetően ugyanaz. (Oké, kivéve az olyan mikroklimatikai helyeket, mint pl. Schluchsee is ... ma pl. elvonatoztam Freiburgba ... itt még kellett a lájtos széldzseki, Freiburgban viszont már tök melegnek bizonyult, ott elég volt a póló. Visszaérkezve viszont megint kellett a dzseki .. ilyen ez ;) )))

2017.09.25. 21:47:53

@swing gitan: Ezt a svédek szokták mondani ... de csak azért, mert abban az évben éppen egy szombati napra esett a nyár, amikor ők tök részegen fetrengtek a finneknél, akik nem voltak otthon, mert az oroszoknál tettek éppen alkohol-túrát ;)))

DánBrünhilda 2017.09.25. 22:03:07

Sziasztok, engem leginkább az érdekelne, hogy nagyobb városokban mennyi esély van friss bevándorlóként kb vizsla méretű kutyával albérletet találni? Gyerek is van mellé

zoldzeller 2017.09.25. 22:10:02

@DánBrünhilda: szerintem a kutya es a gyerek nem proble. Credit history-t nezik, ami friss bevandorlokent valoszinuleg nincs.... gondolom ilyenkor a munkaltato tud kiadni igazolast.

2017.09.25. 22:15:43

@DánBrünhilda: Hm, nézd, én nem az USA-ban élek, de azért ez a kérdés szerintem pontosabb meghatározást igényel, hogy érdemi választ kapj a blog ott élő törzskommentelőitől. Legalább az államot vagy államokat megadhatnád kiindulási pontnak, hogy azért mégis hol? Személyes tapasztalatból mondom, hogy pl. egy USA-hoz méreteiben nem hasonlitható országban is, mint Németország, számottevő eltérés van az egyes tartomámyok között ... hát akkor egy földrész-méretü országban, elképzelheted, mennyi különbség lehet az egyes államok közt .... nem mindegy, hogy Maine vagy Alaszka vagy Wyoming vagy éppen Connecticut !

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 22:19:24

@DánBrünhilda: nagyone gyszeru: beirod google-be, hogy pet friendly rentals, es nekem pl. ezeket dobta ki maris:
www.zillow.com/los-angeles-ca/pet-friendly/

zoldzeller 2017.09.25. 22:28:03

@DánBrünhilda: szerintem a legegyszerubb a craigslist.org hasznalata. VAlaszd ki az allamot/varost/kornyeket. Megadod mekkora haz/lakas kell, hany haloszoba, mennyi az also es felso hatar.
A hirdetesben benne van, hogy kutya/macska oke-e. Kutyaknal neha szabalyozzak, hogy mekkora kutya koltozhet.

Csodabogár 2017.09.25. 22:43:07

@Pink Petsch: Fehér a homok, türkiz a tenger, csodálatos naplementék vannak na meg delfinek játszanak a vízben.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 22:45:47

@Pink Petsch: nalunk is rengeteg mikroklima van, meg varoson (megyen) belul is, persze itt ez foleg az oceantol valo tavolsag ill. tengerszint feletti magassag fuggvenye. Akar 15-20 merfold is nagy kulonbseget jelent, (az ocean huto-futo hatasa, ugye)

Ma pl. nalunk (hegyekkel korulvett volgy, kb. 25 merfoldre az oceantol) 30c es 10% paratartalom, Santa Monica oceanpart 25c es 20% paratartalom :) (meleghullam jon a heten nagyon szaraz, sivatagi levegovel, ez ilyenkor megszokott, de sajnos a tuzveszelyt emeli)

Csodabogár 2017.09.25. 22:47:23

@Zsuzsi65: Sok az öreg és vezetnek.:-(
Más közlekedés persze nemigen van, illetve szerintük fehér ember nem ül buszra. Viszont vannak olyan kitételek, hogy csak egyes utvonalakon vezethetnek, pl. a lakás és a supermarket között meg talán az orvoshoz. Ezt az ottani újságban olvastam, lehet, hogy nem igaz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 22:50:20

@Csodabogár: "Fehér a homok, türkiz a tenger, csodálatos naplementék vannak na meg delfinek játszanak a vízben."

ilyen nekunk (CA) is van :)) meg balnak is fokak is akadnak :) de teny, hogy alligatorunk csak az allatkertben :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 22:53:07

@Csodabogár: "Viszont vannak olyan kitételek, hogy csak egyes utvonalakon vezethetnek, pl. a lakás és a supermarket között meg talán az orvoshoz. Ezt az ottani újságban olvastam, lehet, hogy nem igaz."

A jogsit nem valoszinu, hogy utvonal meghatarozassal allitjak ki, inkabb arrol van szo, hogy a legtobb idos mar csak max. ezekre a helyekre vezet. Autopalyan tobb szaz merfoldet mar nem fognak lenyomni, az biztos :)

zoldzeller 2017.09.25. 23:01:28

@Zsuzsi65: Kaliforniaban az emberek is sokkal okosabbak.

kék madár 2017.09.25. 23:05:41

@Zsuzsi65: Orias teknostol great white sharking minden, a delfin az annyira hetkoznapi mint a galamb. Eloszor vettem a faradsagot, hogy megnezzem a leopard capakat a parton - parttol 20 meterre, baratsagos es nagyon formas ragadozok - nem esznek embert. 1-1.5 meterre nonek . Eszmeletlen gazdag az allatvilag, nemcsak a vizben de a parton is egeszen a sivatagig, aminek meg a klimaja ellenere is szinten gazdag a faunaja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 23:06:13

@zoldzeller: haha, nana':) nemhiaba van itt a Silicon Valley :))))) sot a legokosabb NASA-dolgozok is az itteni branch-ben dolgoznak :))))))

Meleget es napsutes hianyoloknak itt van egy kis virtualis D-vitamin:)
www.westland.net/beachcam/
hdontap.com/index.php/video/stream/long-beach-harbor-live

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.25. 23:09:53

@kék madár: na, en ha ezek utan bevallom, hogy nemreg capabol foztem halaszlevet, akkor mindenki meg fog belyegezni engem :)))) de tenyleg! A lanyom volt nemreg deep sea fishing-en egy baratnoje csaladjaval, es fogtak egy capat (na nem nagy feheret, hanem valamelyik kisebb fajtat, de azert a halaszok rendesen megdolgoztak vele, mig a dekkre fel tudtak huzni...A lanyom azt mondta, olyan volt, mint egy horro film, tiszta veres volt az egesz fedelzet :)
Na, onnan hozott haza v. 6-8 kg capahust...el vagyunk latva egy darabig :) a halaszle azert nem volt az igazi belole, inkabb grillezni fogom :)

zoldzeller 2017.09.25. 23:15:57

@kék madár: Par eve lattam, hogy a palm springs/palm desert kornyeken szerveznek olyan programot hogy ejszakai kirandulas. Mert a legtobb allat/bogar olyankor jon elo.

kék madár 2017.09.25. 23:16:16

@zoldzeller: okosan idejonnek es itt azert - a mondas szerint evente eggyel csokken az IQ-nk. En belehuztam es elorehoztam par evnyi csokkenest.

kék madár 2017.09.25. 23:24:27

@Zsuzsi65: tudok egy hasonlot, jott a szomszed az egyik horgaszturajarol, hogy hozott ket halat nekem, jo nagyok, csak nincsenek megpucolva. Ket csupa uszony, csupa pikkely nyalkas szornyeteg volt, mondtam neki, hogy ezek elobb pucolnak meg engem, mint en oket, kosz ne. Egy ora mulva jott a masik szomszed, egy idos neni, hogy ad nekem egy nagyon klassz halat, friss, most fogtak, ha megpucolok neki a masikat amit kapott. Ez mar annyira elonyos ajanlat volt, hogy nem tudtam nemet mondani. 40 percen at pucoltam a kertben, a fulemrol is pikkelyek meg uszonyok logtak a vegere meg a kolibrik is veresek lettek

2017.09.25. 23:26:40

@Csodabogár: Pont mint Horvátországban, oké, kivéve a delfineket ... de bassza meg annyit nem érnek, hogy naponta kétszer ázzak el, és kiköpjem a tüdőm a 32 fokban 80%-os páratartalom mellett ...

kék madár 2017.09.25. 23:26:49

@zoldzeller: igen ez kulonosen Palms Springs kocsmakkal teli foutcajara igaz

2017.09.25. 23:29:07

@kék madár: Az Isten örömét pucoltál 40 percen keresztül egy nyomorult halon? Mi volt az, cápa???

kék madár 2017.09.25. 23:32:09

@Pink Petsch: kerlek ne baltazz le, egyszeruen ilyen bena vagyok

zoldzeller 2017.09.25. 23:33:57

@Pink Petsch: Meg sose pucoltam halat. nekem a 40 perc pucolasi vilagcsucsnak tunt;))

2017.09.25. 23:35:52

@Zsuzsi65: Mno, hát itt is a tengerszint magasság feletti függvénye a mikroklima, mert mig Freibureg kb. 280 méterrel van felette, addig Schluchsee meg jó 900-al ... pedig csak olyan kb 35 km-nyire vannak egymástól, de hegymenetben ;))))

zoldzeller 2017.09.25. 23:43:53

@Pink Petsch: ha latnal engem a konyhaban mozogni az a 40 perc mas megvilagitasba kerulne.

kék madár 2017.09.25. 23:45:55

@Pink Petsch: Californiaban altalaban mindenhol de foleg eszakon es delen 4 idojarasjelentes van meg egy olyan kis biszbasz megyere is mint San Diego: tengerpart, "szarazfold", hegyek es sivatag. De ez semmi Hawaii-hoz kepest ahol a 13 eghajlati zonabol 8-9 is megvan egy dunantulnyi teruleten.

kék madár 2017.09.25. 23:47:33

@zoldzeller: "Hawaii-hoz kepest" marmint azon az egy darab Big Island nevu szigeten

2017.09.25. 23:51:25

@zoldzeller:Hm, már a te otthonidban, vagy egy profiban? ;)

2017.09.25. 23:54:38

@kék madár: Hm, na ebben a németek nem precizek ... én még nem láttam egyetlen olyan időjárásjelentést sem, aemlyen a tartományok fővárasain kivül más is fel lett volna tüntetve. Szóval, ha csak onnan tájékozódna valaki, annak nagyon jónak kell lennie a német vaktérkép-olvasásban ... és még úgyis rábaszna, mert csak általános előrejelzést adnak a tartományra ;)

zoldzeller 2017.09.25. 23:56:30

@Pink Petsch: a sajatomban:) sajnos nagyon gyatran fozok.

geeeteee 2017.09.25. 23:56:51

@Zsuzsi65: Bizony jól írja Csodabogár, sőt másféle korlátozások is lehetnek a jogsiban, nem csak útvonal, hanem úttípus vagy napszak például. Van aki mondjuk csak nappal vezethet látásprobléma miatt, más meg nem mehet fel az autópályára stb.

2017.09.25. 23:58:57

@zoldzeller: Te, ha tényleg nem megy, akkor inkább rendelj ... kár az alapanyagért ;)))) Én például ezért nem varrok, hanem veszek készen ruhákat, mert csak elcseszném a szövetet :DDD

2017.09.26. 00:02:52

Mellesleg, ez nem kapcsolódik a témához, de el kell mesélnem, mert annyira szürreális volt! Szombaton este -betemetve vendéggel, amikor a kisujjam hegyén is legalább két salátástálat egyensúlyoztam :D-, megkaptam életem első konyhai trinkgeldjét, 10 euró személyében! :DDD

zoldzeller 2017.09.26. 00:06:41

@Pink Petsch: nem is szoktam.
Biztos mas lenne ha mondjuk azelott elkezdtem volna fozni, hogy gyerekeim lettek es akkor az ember alkot az elvezet kedveert. Ez nalam sajnos kimaradt.

zoldzeller 2017.09.26. 00:09:34

@Pink Petsch: mert konyhai szemelyzetnek nem szoktak tippet adni? Nagyon gratulalok. Mit keszitettel, hogy ilyen szepen megjutalmaztak?

kék madár 2017.09.26. 00:22:43

@geeeteee: ezt nem gondoltam volna:

Require eyeglasses, corrective contact lenses, or bioptic telescopic lens to be worn at certain times.
Permit driving from sunrise to sunset only, or prohibit driving during rush hour.
Restrict the geographical area in which a person is permitted to drive, or prohibit freeway driving.
Require special mechanical devices, or an additional side mirror on the vehicle.
Require extra support in order to ensure a safe and correct driving position.
Drivers with a seizure during the last 24 months need to submit a medical form and should have been seizure-free for at least 6 months before resuming driving.
Drivers with medical conditions that may need attention can have it indicated on their licenses.

kék madár 2017.09.26. 00:23:19

bocs:

THE RESTRICTED DRIVER LICENSE

Sometimes, a physical or mental condition can impair a driver's ability to safely operate a motor vehicle. The most common of these conditions is poor vision, but others which may be age-related include cognitive skills like memory, coordination and flexibility.
In some circumstances, older drivers may have a restriction placed on their driver license. The types of restrictions vary, and are based on the results of your vision test, driving test, and the driving examiner's assessment. A restricted driver license is intended to ensure that you are driving within your abilities. Some of the most common license restrictions are those that:

Require eyeglasses, corrective contact lenses, or bioptic telescopic lens to be worn at certain times.
Permit driving from sunrise to sunset only, or prohibit driving during rush hour.
Restrict the geographical area in which a person is permitted to drive, or prohibit freeway driving.
Require special mechanical devices, or an additional side mirror on the vehicle.
Require extra support in order to ensure a safe and correct driving position.
Drivers with a seizure during the last 24 months need to submit a medical form and should have been seizure-free for at least 6 months before resuming driving.
Drivers with medical conditions that may need attention can have it indicated on their licenses.

2017.09.26. 00:26:08

@zoldzeller: Igen, akkor más lett volna ... de a közhiedelemmel ellentétben, nem kell mindenkinek jól főznie (mondjuk azért a családját nem árt, ha nem mérgezi meg ;) ). Én is fel tudok varrni egy gombot, vagy bestoppolni egy szakadást, de attól még nem vagyok varrónő ;)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.26. 00:31:59

@kék madár: "Hawaii-hoz kepest" marmint azon az egy darab Big Island nevu szigeten"

Na nemaaa, hogy csak 1 sziget van :)) szegeny Honolulu, a sziget fovarosa Oahu-n akkor neked nem is letezik :)))) nem beszelve Maui-rol (a maradek par kisebbet meg sem emlitjuk :))
Egyebkent valoszinuleg az osszes szigetre jellemzo a leeward/winward (szeltol vedett - szarazabb es szelnek kitett - nedvesebb) oldal nagyon kulonbozo klimaja.

zoldzeller 2017.09.26. 00:33:39

@Pink Petsch: tesztat es krumplipuret en is tudok fozni:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.26. 00:36:08

@geeeteee: mondjuk egeszsegugyi problema miatt megertem, ha vkit korlatoznak, de azt erdekesnek tartom (gondolom, ez is allamtol fuggoen valtozhat), hogy azt is megszabjak, mehet-e autopalyan...

2017.09.26. 00:36:14

@zoldzeller: Nem, nem szoktak. Vagy személyesen a serviceben illetve a housekeepingben dolgozóknak adnak tippet, vagy távozáskor hagynak egy nagyobb összeget a reciseknél. Nos, ez utóbbiból a konyha soha semmit sem lát. A konyhai személyzetnek közvetlenül nem adnak, legjobb esetben is megüzenik a matre d'-vel, hogy izlett a kaja. Én egy idősebb hölgytől kaptam, aki a barátnőivel már többedjére volt a vendégünk. Az előző napokban is mondta, hogy látja, mennyit dolgozok, meg hogy én készitem-e a salátákat, meg hogy meséljek a sajtokról. Hát megtettem .. csevegtünk, pedig a matre d' ott ciccegett a hátam mögött, hogy húzni-kéne-a-büfével. De gondoltam, baszki-éppen-a-te-munkádat-végzem-te-fasz! Szóval, leszartam .. matre d'-k jönnek és mennek :PPP Aztán szombaton, amikor rámoltam le a büfét, három tállal a kezeimben letámadott, hogy nagyon köszöni-meg-minden, és letippelt. Meg kell hagyni, jól választotta ki a pillanatot, mert ha nincs tele mindkét kezem, akkor tuti mosolyogva megköszönöm, és nem fogadom el, de igy még elháritó mozdulatot sem volt lehetőségem tenni ;)))

2017.09.26. 00:37:15

@zoldzeller: Hm ... és ez biztos? Al dente az a tészta? És elegendő vajat pakolsz a pürébe? ;)))))

Latcho Rom 2017.09.26. 00:38:27

@zoldzeller: ne jutnak ki a placcra sűrün :)

Latcho Rom 2017.09.26. 00:38:27

@Pink Petsch: vásárolj :)) csak hat hónapig kell várni, 6 db kovácsol a szépség hetente..cool stuff..

www.chelseamillerknives.com/shop-kitchen-knives

zoldzeller 2017.09.26. 00:43:22

@Pink Petsch: Mi megesszuk:)) Egy objektiv skalan egyaltalan nem biztos, hogy jo..... De mondjuk en az egyetem alatt (foleg az elso idoben) annyira csoro voltam, hogy zacskos ramen tesztan es fott tojason eltem.
Gondolhatod, mennyire ertek en az etelekhez es a fozeshez.

kék madár 2017.09.26. 00:44:06

@Zsuzsi65: nem egy darab sziget vab, EGY DARAB szigeten van a 8-9 climate zone, bocs a bene fogalmazasert

kék madár 2017.09.26. 00:46:02

@Zsuzsi65: egyebkent Hawaii szigete az valoban 1 db (Big Island=Hawaii). a Hawaii szigeteK a sok

zoldzeller 2017.09.26. 00:46:13

@Pink Petsch: miert nem fogadtad volna el?

Akkor te salatakat keszitesz? Nem tudom, hogy mukodnek a konyhak, ugyhogy konnyen lehet hogy hulyeseget kerdezek.

2017.09.26. 00:56:44

@Latcho Drom: Meg a kisfaszom és a hülye amcsik fizetnek ennyit a szaros designért ... megsúgom, azok a hü-de-faszán-néz-ki! recék a késen csak bekavarnak, gyakorlati hasznuk nincs, viszont faszául elkúrják az egyenletes felületi vágást. De lehet velük villogni a garden-party-n, az igaz :P

2017.09.26. 01:03:00

@zoldzeller: Objektiv skála mint olyan, szigorúan matematikai módszerekkel mérve, nincs a gasztronómiában, úgyhogy emiatt ne aggódj ;))) Persze, van néhány, illetve jó pár általámnos szabály, amit a gyakorlat hivott életre, de ez nem a tizparancsolat. Nem mintha azt bárki is figyelembe venné, pedig az még kőbe is volt vésve :DDD

kék madár 2017.09.26. 01:04:17

@Pink Petsch: food nazibol nem volt eleg, most te is beszalltal ebbe a mufajba, hehe. Azert meg a rantottamat megcsinalhatom mielott lecserelem az osszes villamat meg tepsimet valami francia markara? :)

2017.09.26. 01:23:22

@zoldzeller: Hm, hát mert hülyén éreztem magam ... ;)

Nem kérdezel hülyeséget. A miénk viszonylag nagy konyha, itt külön részlege van a garde manger-nek, ami a salátákat és hideg (alkalmanként meleg) előételeket jelenti. A garde mangeren belül is oszlanak a részfeladatok: előételek és saláták. A hotel 24 féle salátát tálal fel alap-jelleggel az esti vagy alkalmankénti déli büféhez. Ebből legalább 6 kötelezően zöld, friss, levélsaláta, van 4, konzerv, előre-savanyitott cucc, mint pl. a bébi-kukorica, van 2-3 frissen felszelt zöldség, mint az uborka vagy a paradicsom, és a többi marinált saláta, ami helyben készül, kezdve a sárgarépa-salátától, a burgonyán át, a tojásig és a kétfajta "wurst-salat"-ig, hogy csak pár példát mondják. De pl. retekből is kétféle saláta készül ... Ám ezek csak az alapsaláták, mert ha az előételeseknek megmaradnak a nagy-büféből cuccok, mint például sonka/hús-szeletek, grillezett, gombák, halak, rákok, kagylók ez-az (és mindig megmaradnak) ... akkor hozzám vágják, hogy dobjak össze valamit belőlük másnapra, nagy hirtelen ... use-your-imaganition cimszó alatt ;))) Ami buli, ha éppen csak 100-150 vendégünk van, és csak az esti büfém, mert akkor van rá időm. De amikor 300-at üti a vendégek száma, vagy éppen még több, plusz van 2-3 büfém is egy nap, akkor baszottul bir idegesiteni a chef-de-partiem, amikor azon nyivákol, hogy már 2 napja odaadta nekem a marinált gombát, miért nem kezdtem vele valamit? Hát, azért, b+, mert örülök, ha magamat utolérem, majd kreativkodok utána, a gomba kibirja :PPP

zoldzeller 2017.09.26. 01:32:26

@Pink Petsch: de magadnak is fozol otthon? Mindig ugy gondoltam, hogy egy atdolgozott nap utan az ember annyira megtellik a kaja szagaval/latvanyaval hogy ra se tud nezni az etelre tobbe.

2017.09.26. 01:38:22

@kék madár: Egyetlen francia márkájú cuccom van, a kenyérvágó késem (az is csak a designja miatt, mert őszintén szólva, kenyérvágónak, bármilyen recézett élü kés megfelel, de ennek fasza volt a designja is :DDD). Nah, többi főleg német és japán, úgyhogy felőlem! :DDD

2017.09.26. 01:47:54

@zoldzeller: Én a közelébe sem megyek a konyhának meló után -pedig szeretem, azért is csinálom, de azért nah ... a heti két szabadnapomon, ha meleg ételt akarok feltétlenül, akkor elmegyek egy vendéglőbe, vagy rendelek valamit, de rendszerint elvagyok a hideg kajával. A mai napig nem tudom, igy jó 3 hónap után sem, hogy a közös konyhában melyik is pontosan az én zárható tárolóhelyem :DDD
Viszont nem vagyunk egyformák, a kolléganőm, például, rendszeresen főz, sőt, még egy mini kombó grill-mikró-bubám töke izét is vett, mivel a konyhában csak főzőlapok vannak.
Mnaaaaa, tudod mikor! Hamarabb fektetek be egy mini- hütőbe, mert fontosabb a whiskynek, hogy hideg legyen, mint a raviolinak az, hogy meleg ;))))

2017.09.26. 03:17:56

@Latcho Drom: Mellesleg, soha nem vennék olyan kést, amit előzőleg nem foghattam a kezembe. Éreznem kell, hogy megfelelünk-e egymásnak. És erre nem garancia a márkanév sem. Legutóbb pl. a Wüsthof dobott piacra egy újabb késcsaládot, ami neten elnézve nagyon bejött .. aztán elmentem egy szaküzletbe .. és a kezembe vettem, és elvégeztem a hüvelykujj/egyensúly-próbát. Nem jött be. Nekem. Attól még tuti lehet az a késcsalád. Valaki másnak. Igy maradtam a Kainál, annál a késtipusnál ...
De a lényeg, kést csak akkor rendelj neten, ha már ismered annak a bizonyos márkának, azt a bizonyos tipusát, és tudod, hogy neked okés. Látatlanban ezt sem tanácsos venni, nemcsak profi, de háztartási célokra sem (persze, egy sima zöldséghámozóval olyan rettenetes gondok nem lehetnek azért, ha megbizható a márka ...)

Dikusz 2017.09.26. 03:35:15

@Pink Petsch: Szakácsok úgy vigyáznak a késeikre, mint a szemük fényére:)))

gabors 2017.09.26. 04:00:28

@Pink Petsch: "@MAMB00: Sem a biztositás, sem a jogositvány, sem a hitel nem állampolgársághoz kötött. "

bar ez igaz de a legtobb allamban NEM tudnak egyikhez sem jutni legalis papirok nelkul 9/11 ota !!! ha veletlenul pl a jogsi mar megvolt akkor mondjuk 2001 elott akkor talan de azota eleg nehez igy megelni .. .a helyi dolgokhoz hozza tudnak jutni de pl repulore (megy usa-n belul sem) tudnak ulni .. 2001 ota NAGYON nehez igy megelni ... (de lehet)

hitelhez sot bankszamlahoz sem tudnak jutni de ettol fuggetlenul ezek nelkul is lehet elni..(csak eleg szarul)

gabors 2017.09.26. 04:02:46

@svajcineger: "Nem ahhoz kötött, illegálisaknak viszont egyik sem "jár". Tudomásom szerint. "

csak szolok hogy ezek kozul EGYIK sem jar meg allampolgarnak sem (state ID igen de jogositvany NEM JAR)

gabors 2017.09.26. 04:05:30

@Pink Petsch: "volt illegálban, és mindene volt a felsoroltak közül. Persze, lehet azóta megváltozott, őszintén szólva, nem követem napi szinten az USA belügyeit, annyira nem érdeke"

ez rendben is van de akkor MI A FASZNAK osztod az eszt ??? ha konyharol van szo nyomjad de ha eppen olyanrol ami NEM IS ERDEKEL ... akkor miert nem inkabb hallgatsz ???

gabors 2017.09.26. 04:14:53

@Csodabogár: "Egy halom papir kellett hozzá, hogy hosszabítsák. Ő ott állampolgár. " akkor florida egy eleg szar hely NY allamban online siman ment pedig meg allampolgar sem voltam sot zoldkartyam sem volt ... az ELSO jogsihoz kell egy csomo papir de hosszabitani itt legalabbis csak szemeszeti papir kell ha a lakcimet nem akarom valtoztatni ... megy online-ban

gabors 2017.09.26. 04:24:10

@Pink Petsch: " mert csak az összes amcsi filmbe" na vegre mar ertem hogy is lettel USA szakerto (tudomj egyetem is tanultad .... de vagy nem volt jo a silabusz vagy jo sok mindent felre ertettel es azota is abban hiszel TOO BAD (vagy ha Trumpizmust szerete SAD ) :-))

2017.09.26. 04:29:48

@Dikusz: Aláirom :) Amikor nekem eltünt szőrén-szálán az egész hóbelevancom, azt hittem, megbolondulok! És nem a pénz miatt ....

gabors 2017.09.26. 04:30:41

@DánBrünhilda: "Sziasztok, engem leginkább az érdekelne, hogy nagyobb városokban mennyi esély van friss bevándorlóként kb vizsla méretű kutyával albérletet találni? Gyerek is van mellé "

Csak NY allamrol tudok biztosat irni SEMMI szabaly nincs !! a tulajtol fugg .. ha tarsashaz esetleg, akkor annak a szabalyzatatol

nagyjabol ez kb ugyanigy van mas allamokban is ...

de ha kicsit pontositanal hogy mi is nagyobb varos ?? melyik allam ?? stb akkor talan lesz aki pontosabb valaszt tud adni eltem olyan hazban ahol 1 hazialat lehetett az is maz 50 lb (25 kilo) de olyan helyen is ahol lehetet 3 haziallat is ...

nincs altalanos szabaly

2017.09.26. 04:35:34

@gabors: Majd tőled kérek engedélyt megszólalni, vagy hogy gondoltad, te majomparádé? Láttamozni akarnád a hozzászólásaimat megjelenés előtt, hogy még véletlenül se sértse a kurvára hülyén kinéző Uncle Samet? Ti csináltatok bohócot belőle, és ne mondd, hogy te nem Trumpra szavaztál, mert azt a fasz Orbánt is a teljes magyarságon verik le, többek közt rajtam is, akinek aztán kurvára semmi köze a megválasztásához. De én, veled ellentétben nem hőzöngök, hogy báncsák-a-turultot (vesd össze: báncsák-a-sast), hanem egyetértek, hogy bizony, irtó marhák birnak lenni a magyarok.

gabors 2017.09.26. 04:45:12

@Pink Petsch:

"@gabors: Majd tőled kérek engedélyt megszólalni,"

isten mentsen ettol inkabb sajat magadtol kene ... csak he lehet ne oszd mar az eszt (neked sem marad a vegen) !!! magad is mondod hogy ehhez nem is nagyon ertesz mert nem az USA_ban elsz DE faszan tudod hogy mit tud egy illegalis csinalni vagy nem csinalni ehhez azert kell nem keves onteltseg (hogy ne moderaljanka ki)

" és ne mondd, hogy te nem Trumpra szavaztál, " ne csinalj mar hulyebbet magadbol itt tobbszor megirtam mikor lettem allampolgar!! (egyetemi tanulmanyaibol talan tudod hogy ki szavazhat ??)

"irtó marhák birnak lenni a magyarok." igen latunk mint egy nagyon jo peldat erre .... :-)))

2017.09.26. 04:56:16

@gabors: Ja, csak basztál rá az elejétől olvasni .. eleve "hagyma" példáját irtam, amikor kérdezte valaki, hogy ilegálként hogyan lehet jogsid, meg biztositásod meg ilyenek.
Csak persze, derogált visszaolvasni, és még neked jár a szád észosztásról.
Szerinted, én tudom, hogy te mikor lettél állampolgár? Vagy hogy egyáltalán az vagy-e? Szerinted, érdekel engem a személyed annyira, hogy ilyesmit évszámra megjegyezzek? Annyira emlékszem veled kapcsolatban, hogy nem birod Trumpot, szóval, ha nem kamuztál, és szavazhattál tavaly, aki tuti nem rá szavaztál. De ha hazudtál, akkor megint nem az én saram.
Jah, ez a hozzászólásod is, amire épp most reagálok, kitünő egy példa :PPP

gabors 2017.09.26. 05:12:30

@Pink Petsch: "Ja, csak basztál rá az elejétől olvasni" de olvastam

" hogy ilegálként hogyan lehet jogsid, meg biztositásod meg ilyenek. " .. ha jol olvastad volna akkor tudnad hogy vegiig a magyar "nemzetkozi jogsival" mahinalt ... es meg is bukott vele ..

"Szerinted, érdekel engem a személyed annyira, hogy ilyesmit évszámra megjegyezzek? Annyira emlékszem veled kapcsolatban, hogy nem birod Trumpot, szóval, ha nem kamuztál, és szavazhattál tavaly, aki tuti nem rá szavaztál. De ha hazudtál, akkor megint nem az én saram. "

WOW ez jo beloled jo politikus lenne ugy hazudsz egy mondaton belul mintha mint a csapbol folyo viz ...

"Szerinted, érdekel engem a személyed annyira, hogy ilyesmit évszámra megjegyezzek? Annyira emlékszem veled kapcsolatban, hogy nem birod Trumpot, szóval, ha nem kamuztál, és szavazhattál tavaly, aki tuti nem rá szavaztál. De ha hazudtál, akkor megint nem az én saram. "

azert gondolom ezt CSAK te irtad ... no comment (valami gondod lehet ... )

adg 2017.09.26. 05:17:07

@kék madár: @Zsuzsi65: kulturat emlitettetek? Az pl az egesz usaban nincs egy se. Fogadok, meg a tortat is kanallal eszik, es a janos viteznel komolyabb darabokat ugy sem ertenek meg, szoval kar is lenne.

2017.09.26. 05:24:14

@gabors: Igen, valami gond van .. a szövegértelmezéseddel ...

kék madár 2017.09.26. 05:32:14

@adg: nkem ket kulturam is van! (kinabol rendeltem az etsyrol)

gabors 2017.09.26. 05:46:40

@adg: " es a janos viteznel komolyabb darabokat ugy sem ertenek meg, szoval kar is lenne. "

igazad lehet

hair
jesus christus superstar

great dictator

casablanca ...

feerless (capote)

minden csendes a nyugato fronton (all qute on the western front)

death in the afternoon

for whom the bell toll (ring for those Rigo utcai felsofokak)

irjak tobbet ???

gabors 2017.09.26. 05:47:26

@Pink Petsch: "@gabors: Igen, valami gond van .. a szövegértelmezéseddel " igen ... nalad ...:-) sajnos ...

kék madár 2017.09.26. 06:08:54

@gabors: csak ironizalt, reggelenkent azt hiszi vicces is tud lenni, de onnan nem is nehez, az osszes ver a fejebe megy ahogy felall. Ott lenn delen

Latcho Rom 2017.09.26. 06:33:56

@Pink Petsch: Tudod ki a Batali? Az is ezzel a késsel vagdos :)

A recék reszelni valók, s régi patkolókovácsok szerszámaiból vannak. Gyönyörűek szerintem :)

somlobodog 2017.09.26. 06:34:04

@Csodabogár: céget lehet nyitni tax id-val is. Így adót is lehet fizetni. És ezer más dolgot is lehet. Sőt pl ct-ben jogsit is adnak az illegaloknak. De Floridában szegény illegalokat tuti az evergladesbe vetik. De csak a magyarokat. Főleg az 56osokat. Én legalábbis így hallottam. Florida maga a pokol. És tuti még mindig fordítva kapcsolják a villanyt. A marhák. Ha fejenallnanak akkor akkor bezzeg jó lenne az irany

kék madár 2017.09.26. 06:42:46

@somlobodog: ha szerencsejuk van, atusznak Kubaba mielott megeszik oket a krokoldilok

zoldzeller 2017.09.26. 06:56:08

@somlobodog: 12 allamban adnak ki jogositvanyt. "The exact terms vary by state. As of this writing in 2016, a total of 12 states plus the District of Columbia allow undocumented immigrants to obtain a driver's license. These 12 states include California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maryland, New Mexico, Nevada, Utah, Vermont and Washington."

DánBrünhilda 2017.09.26. 07:40:52

Köszönöm a választ a kutyával kapcsolatban. California állam érdekel elsősorban. Egyébként azért kérdeztem,mert évekig éltünk Dániában,most Angliában,és mindkét helyen sokat szívtunk a lakásbérléssel a kutya miatt

blackhairlady 2017.09.26. 16:02:46

@adg: Sot, kessel-villaval sem tudnak normalisan enni ezek a buta amerikaiak :D

somlobodog 2017.09.26. 20:03:15

@zoldzeller: igen én pontosan tudom.:) Az usa utálo csodabogarnak írtam csak ahhoz lusta voltam hogy részletesen kifejtsem és hivatkozzak. De úgyis falra hányt borsó neki. A lényeg: usa szar. Magyarországon jó. Persze szigorúan csak külföldi nyugdijbol :))

zoldzeller 2017.09.26. 20:17:10

@somlobodog: csak ala akartam tamasztani az ervelesed. De szerintem mindegy, a neki nem tetszo informaciot egyszeruen ignoralja.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása