oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 24. 06:30,  Ha választhatnál, melyik országban élnél? 133 komment

2017. szeptember 24. 06:30 Határátkelő

Ha választhatnál, melyik országban élnél?

A kérdés jó, pláne egy határátkelős blogon, és a magam részéről el is gondolkodtam rajta, de nem nagyon tudnék pontos választ adni. Sok országban van, ami vonzó, és ugyanúgy olyasmi is, ami nem tetszik annyira. A kérdés egy nagyon sok tényezős egyenlet, kíváncsi vagyok, ti mit feleltek majd. Emellett kiszámoljuk, mennyit kellene számlázni Magyarországon egy szervíznek ahhoz, hogy tudja tartani a lépést az angliai bérekkel, végül pedig arról elmélkedhetünk kicsit, hogy az iskolai egyenruhák tényleg enyhítik-e a társadalmi különbségek látványos megjelenését.

tengerpart_2_5.jpg

Szóval te hova költöznél, ha bármelyik kontinenst, országot választhatnád? Milyen szempontok alapján döntenél? A kérdést a Végtelen talán blog tette fel és válaszolta is meg a maga szempontjai szerint.

„Asszem idővel a szempontjaink nagyon változnak. Be kell látnunk, hogy a saját igényeink lassan a háttérbe szorulnak és előjönnek a gyerekek igényei. Vagyis inkább a mi igényeink a gyerekeink számára. 

Mert hát amit én szeretnék, az nagyjából mindig ugyanaz: legyen meleg és kedves emberek. Az sem árt, ha tetszik a kultúra és szívesen tanulom meg a nyelvet. Ha vannak filmek, zenék, amelyeket szeretek az adott nyelven, írók, akiket magyarul már olvastam és szívesen olvasnám eredeti nyelven. 

Persze fontos, hogy a hétköznapok jók legyenek, azaz ne legyen stresszes a nép, és ne legyen depressziós. Legyen elég napfény és lazulás és nem árt, ha van tenger. Mondjuk nem kötelező, de jól jön. 

Aztán jönnek az egyéb szempontok, például, hogy legyen demokrácia. Ez mondjuk elég fontos. Aztán legyen egy közösség, amelyhez szívesen tartozunk. 

Nos, ezt például korábban sosem vettük figyelembe. Merthogy akkor is tartozunk a közösségeinkhez, amikor nem az adott országban élünk, legalábbis azt hittük. Na, mondjuk a legtöbb barát tényleg megmaradt. (...) 

Meg hát nem árt, ha van valami munka, amit szeretünk csinálni. Az értékrendhez kapcsolódik ez is, merthogy nem véletlen vagyunk civilek, ez egy hivatás, és a világ legtöbb részén ugyanazt jelenti. (Mondjuk fontos kihangsúlyozni, hogy csak a legtöbb részén, nem minden… tapasztalhattuk például Ázsiában.) 

De mivel eddig legtöbbször azért mozdultunk, mert kaptam állást valahol a világban, nem kellett azon aggódni, hogy nem lesznek hasonszőrű emberek körülöttünk. 

Bár idővel rá kell jönnünk, hogy a hasonló értékrend nem elég a barátságok kialakulásához, sőt, nem biztos, hogy szívesen hívom meg a munkatársaimat vacsorázni hozzánk hétvégére, hiszen így is annyira sok időt töltök velük… És kiderül, hogy nincs is más, akivel időt töltenénk. 

Na de itt vannak a gyerekek szempontjai is, amelyek egyre inkább előtérbe kerülnek. Ráadásul két, különböző életkorú gyerekünk van, azaz két nagyon különböző igény merül fel velük kapcsolatban. 

Levi kamaszodik, 12 éves, fontosak nála a kortárs csoportok, szüksége van állandóságra, egy közösségre, amelyhez tartozhat. Az elmúlt 4 évben folyton utaztunk, 8 éves volt, mikor Kanárira költöztünk, 9, mikor Thaiföldre, 11, mikor onnan Magyarországra egy évre és most 12, mikor Olaszországba. 

Eddig nem nagyon merült fel az állandóság iránti igénye, inkább a kalandvágyára apelláltunk és ez be is vált. De most már mások az igényei, amiket nem is rejt véka alá, sőt, igencsak kioszt minket azzal kapcsolatban, hogyan is kellene élnünk. (...) 

Az én igényeim is változnak, a sok munka irányából lassan tolódik át a család felé. Szeretnék többet velük lenni, valami olyat csinálni, amit együtt tudunk csinálni, mondjuk egy családi vállalkozást. 

Meg zöld is kell. Na, ez egy nagy felfedezés, merthogy lakótelepen nőttem fel, alig volt valami kapcsolatom a természettel, de idővel egyre inkább vágyom rá. Valahogy nagyon segít. 

A tenger, ahogyan hullámzik, fél évig néztem Kanárin, mire kijöttem az idegösszeomlásból. Vagy a nagy fákat nézni az ég felé nyújtózva, ahogyan összeérnek az ágaik… ezzel nem tudok betelni. 

Ja, és plusz egy fontos: NE legyen óriási bürokrácia!” 

A teljes posztot (listázva a tételeket) itt olvashatjátok el.

Miért annyi az annyi? 

Alapvetően a legtöbb ember a jobb kereseti lehetőségek és az ebből fakadó könnyebb élet reményében indul útnak és lépi át a határt, keresve új állandó vagy ideiglenes otthont - írta a Furdancs blog szerzője, aki nem volt rest és nekiállt számolni. Érdekes dolgokra jutott.

angol_szerviz.jpg

„Magában a szervizelésben nagy különbség nincs, talán abban, hogy itt az iparosok többségében bérli a gépet. Egyrészt nem tudják hol tárolni a sajátot, másrészt mindig a munkának megfelelő géppel dolgoznak, harmadrészt az igen magas az-az 35-45 font (13-17 ezer forint) rezsióradíj mellett jobban megéri. 

Az alkatrész árakban nagy különbség nincsen. Kis hazánkban azért a fenti rezsióradíj felével, sőt néha a harmadával találkozik a kedves ügyfél, de szerintem már nem sokáig. 

Azt már látják otthon is, hogy a bérek kezdenek elszabadulni, itt most nem akarok foglalkozni fekete-szürke-fehér bérekkel, csak bérekkel. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy néha nem csekkolom a hazai béreket a lelkem megnyugtatására és döntésem igazolására. 

Ez egyszerűen történik, a hosszú „Tea time”-ban (ez négyszer van egy nap) felhívom a „kisgépszerelőt keresünk” hirdetéseket, és az itt folytatott beszélgetések alapján megdöbbentő megállapításra jutottam. 

A mi iparágunkban a 2015-ös szinthez képest a bérek 70%-kal (nem elírás, hetven százalékkal) emelkedtek, azaz a havi nettó 150.000.- Ft-ról felszaladt közel 250.000.- Ft-ra. 

Ezzel szemben a szervizek rezsi-óradíja nem emelkedett 20%-kal, azaz 4-5 ezer forintról 5-6 ezerre emelkedtek, de a 7 ezret nem érik el. Felmerül a kérdés, miből tudja kigazdálkodni valaki ezt a magasabb bérigényt. Megmondom őszintén, nem tudom, vagyis sejtem, de ennek a megfejtését inkább az olvasó képzeletére bízom. 

Én inkább kihasználva az EXCEL előnyeit, vegyítve az adókalkulátorok világával nekifogtam egy unalmas délután és elkezdtem számolni. 

Három dologban voltam biztos. Egy, egy év 365 napból áll. Kettő, hogy egy átlag angol szerviz óradíja 40 Font. Három, amihez felhasználtam egy 20 éve folyamatosan vezetett jegyzetemet, amiből kiderült, hogy éves átlagban napi 8 óra munka mellett hasznosan leszámlázható munkadíj 3,5 óra. 

Hogy hova tűnt a többi 4,5 óra, hát az ügyféllel folytatott beszélgetések, a „garanciálisan” visszahozott masinákra, a 22-szerre szétszedett kínai szar berántóra, ja és azért el kell menni szabadságra, a „főnök leléphetek egy órával korábban” felkiáltásokra, egy kis adminisztrációra és rendrakásra, sorolhatnám, higgyék el, elmegy. 

E három szám bűvöletében és egy most átlagos 370 Ft-os váltási árfolyammal számolva nekikezdtem a mateknak.  Elképzeltem, hogy Egyéni vállalkozóként, a saját kis garázsomban (nincs bérleti díj, minimális rezsi) szervizelem a gépeket, minden jogszabályt betartva. 

Még a teljes képhez hozzá tartozik, hogy Angliában a szabadságok száma hasonló - 28 nap - csak ebből levonódik a 8 nap állami szabadnap, míg kis hazánkban ez a most 11 (jövőre 12) hozzáadódik, azaz közel 2 hónapot szabin lennénk. 

Tehát átlagosan elmondhatjuk, hogy hazánkban egy egyéni vállalkozónak van esélye 225 napot, míg Angliában 232 napot dolgozni, ha még a szabadságra vonatkozó szokásokat is betartja, a többit egy táblázatban mutatom. (...) 

A nagy lelkesedésben még megnéztem, hogy kb. 52 fontnál azaz 19.500.- Ft-nál keresne annyit a magyar, mint az angol a 40 Fonttal, illetve elegendő lenne 29,5-et elkérni az angolnak, hogy annyit keressen mint a magyar 40 font mellett. De természetesen ez a nettó bért terhelő közterhekből adódik. 

Kb. 20 Font azaz 7.800.- Ft-os rezsióradíj mellett van esélyünk Magyarországon a havi nettó 250.000.- hazavinni. Az állam hazánkban többet keres egy óra munkámon, mint én. Bosszantó, hogy azonos helyzetben az angol közel 400.000.- Ft visz haza.” 

A teljes posztot (az emlegetett táblázattal) itt találjátok.

Az iskolai egyenruha és az egyenlőség 

Aki még a nyolcvanas években volt gyerek, az aligha tudja kitörölni az emlékezetéből a végtelenül ronda, de legalább borzalmas anyagból készülő iskolai köpenyek emlékét, és azt a boldogságot, amikor akkor éreztünk, amikor eltörölték a kötelező viselését. Ez az Életem morzsái blog bejegyzése kapcsán jutott az eszembe, melyben arról van szó, hogy vajon jó-e az angol, egyforma ruhás modell és tényleg eltünteti-e a társadalmi különbségeket.

iskolai_egyenruha_foto_boydellswidnes_co_uk.jpg(Fotó: boydellswidnes.co.uk)

„Hát első körben az iskolák között óriási különbségek akadhatnak. Mármint abból kifolyólag, hogy milyen gyerekek járnak hozzájuk. Vannak nagyon vegyes sulik, de olyan sulik is, ahol a szülők között egyetlen fehér sem akad, vagy mindenkinek az anyja kendőben van. 

Aztán vannak azok az iskolák, ahol a diákok 99% fehér és 60% a minimum fehér angol ebből (a többi francia, spanyol, pár német stb). Ezek a „fehér” iskolák (legtöbb esetben) a puccos, fizetős, magánok. 

Ide minimum egy jó középosztálybelinek kell lenni, hogy az ember fizetni tudja a kb 17.000 fontos éves alapoktatás díját gyerekenként. És én még olyan jó nevű magániskolát nem láttam, ahol a kendősök voltak többségben. 

Aki tehát London egy kerületében él, idővel, szépen, óhatatlanul is megtanulja, hogy melyik iskolába járnak a pénzesek és melyikbe az egyszerű (bevándorló) munkások gyerekei. Vagyis a társadalmi különbségek, a gyerekek szegregációja látványosabb, mint Magyarországon. 

Az egyenruha csak az adott iskolában jelent egyenlőséget, vagyis x egyenruhások a magánsuliban tényleg egyenlőek társadalmi szinten (azért vannak az extrém jómódúak és csak a jómódúak), míg az y ruhások a 2 utcával odébb lévő állami suliban megint kb. egyenlőek, hiszen munkásosztály háttérrel rendelkeznek. 

De amint a x és y ruhások egymás mögött vonulnak az utcán, már semmi egyenlőség nincs és nagyon is látszik, hogy ki-hova tartozik. (Amúgy az sem mindegy, hogy a gyerek egyenruhája a Tescóból van, vagy a John Lewis-ban vásárolták. Ez kb. olyan, mintha egyes gyerekeken Lacoste ruha, míg a többieken Primark cucc lenne.) 

Én London egy bizonyos kerületében élek már 3 éve és ennyi idő alatt szépen megtanultam egyenruha alapján, hogy melyik gyerek hova tartozik. 

Tudom, hogy kissé rasszistán jön le, de higgyétek el, hogy nem véletlen fizetnek a szülők 17 ezret oktatásra évente. Azt akarják, hogy gyerekeik a saját társadalmi rétegükkel megfelelő gyerekekkel legyenek együtt, barátkozzanak. 

Plusz a szülőknek sem mindegy, hogy milyen szülőkkel kell együtt dolgozni és találkozni szülőin. Harmadrészt meg a magánsulik beígérnek minden jót, hosszú múlttal is rendelkeznek, és biztosítják a legjobb feltételeket a továbbtanuláshoz később. 

Mikor megyek a gyerekekért a suliba, olyan idilli a légkör. Tényleg mindenki fehér és angol, tisztára azt a látszatot adja, hogy Anglia az angoloké és itt nem is élnek mindenféle népek. 

A szülők közül többen kint ülnek a Land Roverben és mobiloznak, várják, míg nyílik az iskola ajtaja. Vannak aztán még olyan szülők is, akik minden nap úgy néznek ki, mintha a Vogue fotózásról jöttek volna. 40+ évesen jobban néz ki az arcbőrük, mint az enyém. Aztán vannak olyanok is, akik futószerkóban, teniszcuccban érkeznek.” 

A teljes posztot ebben az esetben is érdemes elolvasni, itt tehetitek meg.

HÍRMONDÓ 

A hét legérdekesebb külföldi állásajánlatai

Egy híján tíz állásajánlat ugyanannyi országból – ezt kínáljuk vasárnapra. Van benne svájci szállodai munka, németországi idősápolás ugyanúgy, mint hollandiai raktárosi és franciaországi luxusingatlan menedzseri poszt.

Két évvel elnyúlhat a Brexit 

Megtartotta várva várt beszédét a brit kormányfő Firenzében, és ebből fontos dolgok derültek ki: egyrészt, hogy a britek szeretnék, ha maradnának a külföldi EU-állampolgárok, másrészt a Brexitet követő kétéves átmeneti időszakot szeretnének, amikor valójában minden maradna úgy, mint eddig. 

Már „bármely szakos” tanárokat keresnek 

Akkor a tanárhiány az országban, hogy a közszféra állásportálja tele van ilyen hirdetésekkel, még óvódapedagógusokra is van kereslet. A helyzet olyan rossz, hogy sok iskolában már „bármely szakos” tanárt is keresnek. 

Mennyivel keres kevesebbet egy magyar munkás, mint egy német? 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség és a magyar szakszervezetek szerint elfogadhatatlan a kelet és a nyugat közötti bérszakadék az Európai Unióban. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712886464

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A judeokeresztény Isten rövid története 2017.09.25. 13:18:58

... 12) Megerőszakol egy lányt, hogy az megszülje őt/a fiát azért, hogy meg tudjon bocsátani nekünk, amiért olyan gonoszak vagyunk..

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.09.24. 07:25:03

Kanárira,ha még olyan olyan jó mint a 90es években.

Hari Seldon 2 2017.09.24. 07:26:51

Ezek az angolok továbbra sem értik hogy fordítva ülnék a lovon. Senki nem fog nekik plusz két évet adni, meg ez nem is azon múlik, hogy ők maguk között mit szavazgatnak. - nem baj, majd szembe jön a valóság....

Hari Seldon 2 2017.09.24. 08:03:03

Hol élnék ha választhatják? Természetesen itt, Franciaországban. Alapvető, hogy az ország alapvető általános politikai/ ideológiai világa tetszen. Ahol azt lehet nyugodtan mondani, hogy "igen, itt állampolgár lehetek". Ez eleve nincs meg, a legtöbb EU-n kívüli országban. - lehet mondani egy kis fogalom zavarral hogy én "európai-(nacional)-ista" vagyok. Jó, még belveszem a Kanadát, AU-t, NZ-t. Plusz nagy jóindulattal az USA észak keleti államait.

Hari Seldon 2 2017.09.24. 08:30:38

@Hari Seldon 2:

*választhatják
választhatnék

Arthamyr 2017.09.24. 08:36:30

Az első pár bekezdés alapján Olaszország nem rossz választás. Én mondjuk annak a híve vagyok, hogy a rugalmasság a lényeg - lehessen lépni, ha épp érdemes - persze ez gyerekkel biztos nehezebb.

Dikusz 2017.09.24. 08:45:38

@Taxomükke (UK): azt hittem, hogy ez csak nekem tűnt fel:)

Arthamyr 2017.09.24. 08:47:19

Az angol v. magyar terhek összehasonlítása érdekes, mert pl. ha valaki egyéni vállalkozó, egy katás adózással megoldhatja a dolgot, ami havi fix 50k, így 300k bruttót kell elérni, ami ha havi 75 óra munkával számolva 4000+áfás órabérből kijön... Ez kevesebb, mint 20% adó, és benne van minden. Régebben volt eva, ha jól emlékszem az is hasonló konstrukció volt, de az meg fix % volt. Szóval nem vágom, hogy hogyan kell 7800-as órabér, ez valami nagyon kedvezőtlen adózással rendelkező vállalkozási formával lesz csak 250k.

Dikusz 2017.09.24. 08:50:25

Az első poszt: a kamaszodó Levinek a véleménye érdekelne igazán, hogy mi a véleménye az állandó ide-oda költözésről, ami miatt kiosztja a szüleit.

Arthamyr 2017.09.24. 09:08:51

@Arthamyr: *Ha angliában az ilyesféle szolgáltatásra nincs vat (vagy nagyságrendekkel kevesebb, mint a magyar pl. 27% helyett 7%), akkor persze más a helyzet.

DieNanny CH 2017.09.24. 09:09:01

Jók.

A második főleg!

DieNanny CH 2017.09.24. 09:11:42

Ja, az iskolai köpenyekről: Én nem tudom, úgy emlékszem, nagyon sokféle modell volt kapható, többféle kék színben. Sőt, anyagot is lehetett venni, volt, hogy anyukám varrta mindhármunk köpenyét.
Én nem találtam a boltiakat sem rondának, persze, azért közöttük is válogattam. Most nem mindegy, hogy melyikre borul rá rajzórán a szürke víz???

DieNanny CH 2017.09.24. 09:19:24

Érdekes ez a társadalmi különbség a ruha terén. Itt pl, a "falumban", egy gyerekről nem lehet megállapítani a társadalmi hovatartozást. A közeli bevásárlóközpontban a Vögele-ben nagyon jó gyerekcuccok vannak, azt hordja a pék apukával és fejkendős anyukával rendelkező 10 éves, és a 200 m2-es saját lakásban lakó 10 éves is. Hasonló/egyforma cuccaik vannak.
Persze, ez nem csak a kisiskolásokra vonatkozik, látom a középiskolásokat is, ugyanabból a boltból öltöznek.
De iskolatáskák, cipők is egyformák, a középső egyszer egy 1 számmal nagyobb csizmában jött haza, míg a másik gyerek beleszenvedte magát a kissebbe...

Dikusz 2017.09.24. 09:29:20

@DieNanny CH: Igazad van, tényleg nem egyenköpeny volt, hanem különböző modellek között lehetett válogatni. Soha nem volt megszabva, hogy egyforma legyen. A fiúkat nem érdekelte, a lányoknál meg csak annyi volt, hogy kinek csinosabb. Az volt a különbség, amikor divatba jött a műszálas anyag, minden kislány olyan anyagból szeretett volna köpenyt:)

2017.09.24. 10:15:49

A "hol laknék"-os izgalmas kérdés, a világ elég nagy, ugye, aztán mégis villámgyorsan szűkül a lista, ha az ember nekiáll számba vennni.

Én alighanem olyan helyen szeretnék lakni, ahol nem lopnak az emberek, lehetőleg nem is lövöldöznek, a társadalom nyitott, és nem tartanak indokolatlan mennyiségű kutyaszart meg szemetet az utcán. Hány országra lehet ez igaz a 200-ból? 25-re?

De állatira tetszik a felvetés. A HÁ-n többnyire a gyakorlati szempontok jönnek elő (milyen a nyugdíjrendszer, mennyit lehet keresni), és az ember mindennapi hangulata szvsz éppenséggel nem ezeken múlik.

--

"Tudom, hogy kissé rasszistán jön le, de higgyétek el, hogy nem véletlen fizetnek a szülők 17 ezret oktatásra évente. Azt akarják, hogy gyerekeik a saját társadalmi rétegükkel megfelelő gyerekekkel legyenek együtt, barátkozzanak.

[..]

Mikor megyek a gyerekekért a suliba, olyan idilli a légkör. Tényleg mindenki fehér és angol, tisztára azt a látszatot adja, hogy Anglia az angoloké és itt nem is élnek mindenféle népek."

Nem tudom, a rassz miért van belekeverve.
Talán ismeritek az Up című sorozatot (en.wikipedia.org/wiki/Up_Series ), ami 1964 óta követi nyomon néhány (az egyetlen félvér karaktertől eltekintve csupa fehér bennszülött angol) gyerek életét, és a társadalmi osztály ott volt már akkor is, sőt akkor még inkább, szóval nem lesz attól idilli minden, illetve nem attól lesz idilli, hogy valahova kizárólag fehér angolok járnak. Ebben a kontextben szerintem már maga a felvetés is fura. Nem a színűkkel van baj, hanem hogy szegények. (Az olyan kis undi egyébként tényleg. Bár az igaz, hogy ha még más színűk is van, az tényleg a legalja mindennek.) (Vicceltem.)

Ammennyire tudom egyébként, az angol társadalom nem különösen mobil, a magyar meg még annyira sem (és nálunk is volt köpeny), szóval valószínűleg nem kell már töprengeni rajta, hogy az iskolai köpeny egyenlőséget hoz-e. Nem hoz.

Csodabogár 2017.09.24. 10:42:23

Hol laknék, nem tudom, mert mindenütt jó de a legjobb sehol. Minden esetre nagyon értékeltem volna, ha a szüleim gyerek koromban országról országra vittek volna, Már akkor se voltam egy helyben ülő típus, csak a körülmények erősen akadályoztak akkoriban. Most viszont remekül érzem magam itthon. Politikával nem foglalkozom. Mai nézet választásokat kíváncsisággal figyelem.
Egyen köpeny elő- előjött, de szerencsére a háború után semmit se lehetett kapni, így soha nem került rá sor. A gondolatot is utáltam.

Buchhalter 2017.09.24. 11:04:03

Én Görögországban élnék és most kérem mellőzni a gazdasági szempontokat.Utálom a telet ,de a dög meleget is Ilyen szempontból ideális Görögország.A Brexit ha meg jól értelmezem az angol picsa szavait 2021 után keménykedne az eus munkavállalókkal?? Addigra már minden épkézláb ember elfog kélni.Ha a béreket nézem már nem annyira versenyképes a nyugat mint volt anno 3-4 évvel ezelőtt. A magyar versenyszférában azért ha nyögve is de folyamatosan nőnek a bérek.Egy szakmunkás itthon is megkap átlag nettó óránkénti 1800-2200 Ft-t.Annyival többet már nem kap kint ,hogy távol legyen a családjától. Engem ami inkább zavar Magyarországon az az egészségügy gyászos leszarása a politikai elit részéről. Már több portálon is megszellőztették ,hogy idén január-márciusban a halálozási mutatók nagyon rosszak voltak.2016 első 3 hónapjában 20 ezer ember halt meg idén 26 ezer.Az influenza járványra fogták,de akkor meg miért nem készültek fel jobban.Ja a halottak 2/3 60 év feletti volt és ők úgy is csak pénzbe kerülnek az állam számára?

Arthamyr 2017.09.24. 11:23:25

@Buchhalter: Görögország jó hely, ha nem állam által eltartott vagy épp. Én nézegettem szigeteket, amikor árulták őket (amikor épp a hitel új részéért kötelezték őket az eladásra), de az sajnos nem olyan dolog, amit kényelmesen meg lehet venni munkából összespórolt pénzen, és ha meg is veszi az ember, még csak egy üres szigete van, ahol ellátásról kell gondoskodni stb.
A másik kérdés, hogy mennyire tisztelik a magántulajdont, illetve külföldiek mennyire juthatnak ingatlanhoz és ez hogy változhat a jövőben. Sajnos annyira Görögország sem olcsó, hogy csak úgy leírja az ember veszteségként, ha bebukja az ottani házát.

Arthamyr 2017.09.24. 11:31:07

@Nagy kámpics: "Én alighanem olyan helyen szeretnék lakni, ahol nem lopnak az emberek, lehetőleg nem is lövöldöznek, a társadalom nyitott, és nem tartanak indokolatlan mennyiségű kutyaszart meg szemetet az utcán. Hány országra lehet ez igaz a 200-ból? 25-re?"
Ez így 0 országra igaz. Mindenhol lopnak, lövöldöznek, a társadalom nem nyitott és van kutyaszar meg szemét az utcán. Ha finomítod, persze lehet így mondani: szerinted tolerálható a lopás, a lövöldözés, a társadalom nyitottsága, és a kutyaszar mennyisége. Na ilyen országot már mindenki tud találni, többet is, attól függ, hogy mennyit/melyikeket, hogy melyik paraméterre mennyire kényes. Aztán lehet ezt tovább szűrni. Pl. szerintem nagyon fontos az is, hogy mennyit kell dolgozni, hogy az ember meg tudjon élni az igényeinek/elvárásainak megfelelően.

Mrs. Clayton 2017.09.24. 11:44:47

@Nagy kámpics: hat pedig, ha nem is rasszistak, de valahogy nalunk a faluban valahogy senki sem szinesboru, az iskolaba sem jar egy szinesboru gyerek se, szerintem kulfoldi se. Es ha nagyon oszinte vagyok, akkor ram is meglehetosen gyanakodva neztek anno, talan akkor enyhultek meg egy kicsit, amikor megtudtak milyen iskolat vegeztem. A rejemre meg gyanakvobban neztek a tetovalasai miatt, amikor meg meghallottak beszelni, nagy csodalkozva megjegyeztek, hogy milyen szepen beszel. nem kicsit volt vicces.
A kolleganom szerint, aki angol, ilyen falvakba olyan besetalni, mintha klu klux klan gyulesre menne az ember. O mondta azt is, ha egy szinesboru megprobalna bekoltozni valoszinuleg megkoveznek.
Az biztos hogy en egyszer probaltam meg egy kicsi csunya es oreg, habar teljesen angol takarito bacsit kuldeni egy ilyen falusi iskolaba, de kb ket perccel az erkezese utan olyan hihetetlen kifogassokkal alltak elo, hogy kenytelen voltam lecserelni egy kozepkoru nore.

P.Elliot 2017.09.24. 13:16:11

Akarhogy torom a fejemet hogy hol elnek szivesen valahogy mindig az jon ki hogy itt ahol elek. Jo nagy orszag, megtalalom benne a jeges, hideg hosszantarto teleket, / Alaszka/ meg a tropusi eghajlatot, Hawaii, meg kozte a tobbit, a lakosokat sem cserelnem fel,.... valahogy semmit.....
Ha megis muszaj lenne tovabballnom akkor Olaszorszagra szavaznek a szepsege, az emberek eletvidamsaga miatt, / ki nem allhatom a savanyu embereket de ha lehetseges a mostani anyagi helyzetemben legyen mert hiaba csodalom az olasz mentalitast nehezen vagy sehogy nem tudnam felvenni azt a felfogast hogy ma mar megvolt a darab kenyerem, a tanyer spagettim, oruljek hogy elek....
Meg a harmadik orszagon is elgondolkodtam hogy mi lenne de nem tudnek donteni, talan valahol a Karpatokban igy idosebb koromra, valami hegyi faluban valami szep helyen, maganyban, / amit szeretek/...

BAZINGA2 2017.09.24. 13:28:12

Én, a MENNYORSZÁGBAN! Ott biztos jó lehet!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.09.24. 13:29:48

Itt. De vidéken. Amúgy nehéz döntés, annyi szép, jó hely van.

P.Elliot 2017.09.24. 13:32:46

@Dikusz: En ismerek egy magyar csaladot aki vegighurcolta a ket gyereket nehany orszagon at es a kolkok mindig sirtak miatta hogy nem tudtak egyetlen baratot megtartani mert mire osszemelegedtek volna valakivel mar menni kellett tovabb mert anyu es apu nem ereztek jol magukat az adott orszagban es munkahelyen, mentek a szivarvany utan hogy na majd most, haza is koltoztek ketszer is de nem volt jo otthon sem.
A ket gyerek nyiltan megmondta a szulei fule hallatara mar 12 eves korukban hogy mihelyt torvenyesen nem kotelezhetik oket a szuleik felugyelete ala, ok maguk labara allnak, nem mennek sehova, sot latni sem akarjak oket, / nagy volt bennuk a harag, remelem hogy lecsillapodtak, mar kulon elnek es egyutt a 2 testver, /, azok meg csak a vallukat vonogattak hogy nem tehetnek rola hogy nem jott be nekik...
Masik egy amerikai katona csalad volt, evente vandoroltak tovabb ahogy kuldtek oket, ott a 13 eves lany panaszkodott emiatt hogy maganyos, volt egy 2 eves kistestvere aki ugye nem volt gyerektars.
O nem atkozodott csak rosszul turte hogy ideiglenes baratnoi vannak csak. Mindenhol....
Szerintem nem lenne szabad kitenni a gyerekeket ennek a maszkalasnak, szerintem ok jobban aterzik hogy mit jelent gyokertelennek lenni....

Az iskolakopeny dologhoz, en az 50-es es 60-as evekben voltam iskolas, szuleimnek nagy megkonnyebbules lehetett az egyenruha ami ami miatt nem kellett olyan sokat ruhara kolteni.
Mi inkabb a hajviselettel divatoltunk, a szepen megkotott szalagokkal, kesobb a tupirozott hajjal amit nemelyik irigy tanar lebontatott ora elott pedig mi 13-14 evesek ugy orultunk neki hogy olyan felnottesen nezunk ki benne....

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 14:21:40

1. szempont: legyen stabilitás (ez a világ felére igaz)
2. szempont: legyen szólásszabadság (ezzel ki is esett az EU és a fejlett világ nagy része)
3. szempont: éghajlat
4. szempont: legyen keresztény alapú a társadalom és a törvényes rend

Szóval Oroszország déli része jó lenne, pl. a Krím-félsziget.

Brix 2017.09.24. 14:21:47

@Buchhalter: Én is Görögorszàgban gondolkodom, vagy Spanyol- illetve Ciprus...Ingatlanvàsàrlàsban gondolkodom, mert itthon hideg\ködös élhetetlen a téli félév. Ősszel meg asztmàm van,a sok parlagfű miatt...A tippem: Napflio- Dél -Görög, vagy Athén környéke. Màr 30 ezer eurótól vannak jó lakàsok...Szóba jöhet még Alicante, vagy Paphosz Cypruson...

Brix 2017.09.24. 14:21:57

@P.Elliot: Olaszorszàgot màr lerombolta a migràció...Minden irtó dràga, szemét , kosz, bűnözés...Lassan Spanyolorszàg detto...Ami még jó, a kisebb görög-szigetek és vàrosok , tàvol a migràciós útvonalaktól. Ott még biztonsàg van és nyugalom..

Latcho Rom 2017.09.24. 14:22:05

@kisrumpf: Sehol másutt.

Na jó, Barcelona szoros második :)

Szaktanár 2017.09.24. 14:22:12

én egy távoli lakatlan szigeten szeretnék élni, ahol egész évben 25 fok van, magas hegyekkel, h télen lehessen snowboard-ozni (legalább 20 éve ki akarom próbálni), az emberek kedvesek, nincs pénzforgalom, jó az egészségügy, magasak a fizetések, és közel van mindenhez.

özv. Marx Károlyné 2017.09.24. 14:22:21

@Hari Seldon 2: Pár éve, mikor kezdődött otthon a nagy nemzeti bezárkózás, kollégákkal beszélgetve azt mondtam, hogy én már nem is magyarnak, inkább európainak érzem magam. :) Elég furcsán néztek rám! Most Németországban élek, akkor lenne tökéletes, ha angolul beszélnének. :)

Shanarey 2017.09.24. 15:14:17

Hol élnék? Ott ahol stabil az életminőség, s tényleg demokrácia van, nem csak papíron. Ahol télen max 0 fok van, nyáron max +25

Shanarey 2017.09.24. 15:19:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A 2. pontod alapján Oroszország sem nyert.

Ha már hülyeséget akarsz írni, akkor netán figyelj arra hogy egyik mondatoddal, ne üst ki a másik mondatodat.

Hol is van igazi szólás szabadság?
Itt a lista.

rsf.org/en/ranking

Eme link szerint, most sem jó helyen élsz.
:-)))))))))))))))))))))))))))))

Arthamyr 2017.09.24. 15:28:49

@Shanarey: A sajtószabadság egyenlő a szólásszabadsággal? Mi a szólásszabadság definíciója?
Amúgy aki akkora troll, hogy leírja, hogy egy Oroszország által frissen elfoglalt terület jó hely, arra rá kell hagyni, bármelyik hely csak jobb lehet, ha elköltözik onnan az általa preferált helyre. :) Hagy menjen, bár sajna az ilyen emberek nem ennyire határozottan állnak ki a véleményük mellett...

gabors 2017.09.24. 15:52:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"
Szóval Oroszország déli része jó lenne, pl. a Krím-félsziget. " es a masodik pontoddal mi fasz lesz ott a Krim-ben ?? ja hogy TE nem vagy tatar, muszlim, sot fagot sem ... jo neked !!!

gabors 2017.09.24. 16:26:53

@Shanarey: "
Nagyjából egyenlő "

nem egyenlo a ketto kozel sem ...

csak egy alapveto pontot szeretnek kiemelni ez egyik egyeni jog mig a masik kozel sem .. ezert is van nagyobb ereje a szabad-sajtonak mint az egyeni "szolasszabadsagnak"... ezert is nyomjak el azt mig esetleg az egyeni jogot gyakran beken hagyjak ..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.24. 17:05:18

@Shanarey:
Ez a lista sántít nekem vagy nem jól értelmezem a szólás- és sajtószabadságot.
Svédországban pl. valamiért nem írják le a (sok esetben), hogy adott bűncselekmény elkövetője bevánrorló / muszlim / arab / néger, de valószínűleg azt sem, ha éppen magyar.

Egy olyan országban, ahol kötelezően fent kell lennie csomó adatomnak az interneten és pl. bárki lekérheti azt, hogy mennyi adót fizettem tavaly, ne legyen már titok semmilyen bűnelkövető semmilyen adata (függetlenül, hogy miféle).

Ők mondhatnak rám bármit, abból sosem lenne gond, de ha én leniggerezek egy naplopó szomáliait, akkor meghurcolnak. Miért?

Ettől még Birka nyilván hülyeséget beszél, mint mindig, de ez nem újkeletű dolog :)

Álomország: ahol a tengerparti coffee shopból egy pálmák által határolt ösvényen juthatok el egy szintén tengerpati gogo bárba ;)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 17:59:28

@Shanarey:

A RSF egy elfogult, liberális szervezet. Ne dőlj be nekik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.24. 17:59:28

@gabors:

Mi a gond a 2. ponttal? Ez teljesen teljesül Oroszországban.

Paracord 2017.09.24. 17:59:28

Melyik országban élnék, ha szabadon választhatnék? Erre két válasz adható: az egyik olyan, ami arra az esetre vonatkozik, amikor a pénz nem számít, vagyis van dögivel és egy másik válasz, amikor a pénz is lényeges szempont. Ha a pénz nem érdekes, akkor én Görögországban, vagy Itáliában élnék, mert gyönyörűek. Meleg az éghajlat, csodálatos a táj és fantasztikus a tenger. Ha viszont a pénz is számít (és a munkalehetőségeket is figyelembe kell venni) akkor a skandináv jóléti államok a legjobbak (leginkább Norvégia), illetve az USA, ahol nagy lehetőségek vannak.

ogli dzsí 2017.09.24. 17:59:28

Ha elég jól keresel akkor Magyarországnál nem kell jobb hely.

Én szivesen megyek mindenfelé, de csak látogatóba. Akármelyik tengerpart vagy alpesi paradicsom unalmas nekem 2 hét után.

Attilajukkaja 2017.09.24. 18:33:32

"Ha választhatnál, melyik országban élnél?"
Attól függ!
Attól függ, mi a végzettségem, a családi státuszom, a foglalkozásom, a korom, kikért vagyok felelős otthon vagy milyen nyelvet beszélek. Milyen országot ismerek jól stb. Annyi mindentől függ, hogy egy ilyen általános kérdésnek nem látom értelmét.

Határátkelő 2017.09.24. 18:35:12

@Attilajukkaja: Hát a kérdés mindenkire egyénileg vonatkozott. A te esetedben mi a válasz?

Morgo1229 2017.09.24. 18:36:52

@Buchhalter: te meg nem eltel kulfoldon azert szidod a magyar egeszsegugyet. Fogalmad sincs milyen szerencses vagy.

svajcineger 2017.09.24. 18:36:53

@Kövérmadár [swe]:
Ez erdekes, mert Svajcban pl. mindig hozzateszik a bunelkoveto szarmazasat is.
Tenyleg, Svajcban senki sem akar elni? :-)

svajcineger 2017.09.24. 18:38:40

@Morgo1229:
Ami az orvosok szakertelmet illeti, egyetertek.

Morgo1229 2017.09.24. 18:39:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: szempontok jo a konkluzio az vicc ? Van ukran kolleganom elsokezbol vannak infoim.

Morgo1229 2017.09.24. 18:41:08

En Balaton felvideken barhol. Szobajohet Zala, Heviz, Keszthely, Badacsony.

nyuszigonosz 2017.09.24. 19:02:46

Hol élnék ? Szerencsém van, mert ott élek, ahol nekem a legjobb élni. :-)

nyuszigonosz 2017.09.24. 19:03:36

@svajcineger: Nemcsak Svájcban. És jó ez így.

Elek Heck 2017.09.24. 19:20:13

@Arthamyr: Mondjuk konkretan lattam labtoressel Athenba jarni valakit Korfu-rol. Nem ertettem, miert.
Nemikepp lerontja a kepet, ha a szaros papirt a kosarba kell dobni es nem huzhatom le. Ezt sem ertettem sose.

Manka88 (törölt) 2017.09.24. 19:20:16

Otthon élnék ha annyit keresnék, mint itt... (svajc)... meg ilyen rend lenne es igy jarnanak a vonatok...;$

Attilajukkaja 2017.09.24. 19:20:33

@Határátkelő:
"A te esetedben mi a válasz?"
Most egyértelműen Magyarországon kell élnem. De ha választhatnék, más lenne a helyzet. Persze ha nem kellene itt élnem, akkor másként is gondolkodnék.
Nem árulok zsákbamacskát. Ha nem kellene az idős szüleimről gondoskodnom, más munkát vállalnék, talán egy másik országban. Sok évet töltöttem külföldön (tanulással és munkával is), három nyelven beszélek, nincsenek illúzióim. Most olyan országot választanék, ahol megbecsülnék a szaktudásomat (fejlett országot) , de ha majd nyugdíjba megyek, valószínűleg másként gondolkodom.
Most nem gondolkodhatok semmiben.
Azért köszönöm, hogy megkérdezted. :o)

Hari Seldon 2 2017.09.24. 19:25:39

Na most jöttek meg az exit poll-ok. Annak azért örülök, hogy a FPD-vel nincs többsége a CDU-nak, kellenek a zöldek is.
Érdekes lesz, mert ez a két párt nagyon mást gondol a Macron Európa terveiről.

svajcineger 2017.09.24. 19:33:09

@Manka88:
Ezzel en is igy vagyok.
Azert ezek a "csodavonatok" is tudnak am kesni! :-)

Csodabogár 2017.09.24. 19:49:52

@svajcineger: Talán mert drága, viszont egyébként nyugis, szép stb.

Csodabogár 2017.09.24. 19:51:03

@nyuszigonosz: OFF, mit szólsz a választásokhoz? ON

Csodabogár 2017.09.24. 19:53:30

@Hari Seldon 2: Meg fognak egyezni. Viszont az AfD egy dráma.

kék madár 2017.09.24. 19:57:31

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: semmi logika sincs abban amit irsz, de meg az ertelem halvany jele se. A maradek agysejtjed is szetmartak Putyin testnedvei?

nyuszigonosz 2017.09.24. 20:01:56

@Csodabogár: Ez az eredmény lényegében várható volt. Vagyis egy része.
Hogy M. Schulz nem lesz kancellár, na az elöre tudható volt, de hogy csak ilyen kevés szavazatot kapott az SPD, hát, magukra vessenek.

Ami szintén várható volt, hogy az AfD bekerül a szövetségi parlamentbe, csak izgultam, mennyien is. és hát sokan. :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.24. 20:07:28

@Elek Heck:
Erre egy idegenvezeto azt mondta anno, hogy azert, mert vekonyabbak a szennyvizcsovek es ezert nem szeretik a papirt, konnyen eldugulhatnak.

@svajcineger:
Nem tudok nemetul :) se olaszul :D de meg csak franciaul sem.
Svajc eddig kimaradt nekem, egyszer elmennek megnezni, biztosan gyonyoru az Alpok, Genfi to...

@Morgo1229:
Nezopont kerdese.
Eltem es elek kulfoldon, ami a magyar korhazakban van, az sok helyen egy katasztrofa.
Svedorszagban voltam korhazban, 20 napot, osszesen 9 mutettel, nemileg van kepem az itteni viszonyokrol.
Aztan lehet Kolumbiahoz kepest jok a magyar korhazak, de en inkabb elorefele nezek es tobbet es jobbat akarok, mint ami van.
Sosem erdekelt, hogy van, akinek rosszabb. Nekem a legjobb kell.

Golf2 2017.09.24. 20:19:44

Miért kell Merkel megint nem csinált még elég bajt Európának? Orbán2,ezt se lehet leváltani.

gabors 2017.09.24. 20:19:56

@Kövérmadár [swe]: mert a "sajto szabasag" legtobb orszagban nem egy abszolut jog KOZELT sem egy csomo dolog (szemelyisegi jogok pl) felulirjak

a sajto szabadsag mint olyan nemi is letezik szinte sehol . foleg mert abbol ered hogy fredom of press ami nem a mai ertelemben vett sajtot hanem a nyomdagpeget (mint sajtot) jelentette ..

szinte minden mai orszagban allami monopolium nemcsak hogy ki terjeszthet "lapot" vagy konyvet (ez 19-dik szazad) de a frekvenciak internet stb ... gyakorlatilag MA olyan hogy "sajto szabadsag" sehol nem letezik .. (

Manka88 (törölt) 2017.09.24. 20:26:43

@svajcineger: de még mindig hol vagyunk a MÁV-tol...

Haveravera 2017.09.24. 20:27:02

Én Albániában élnék legszívesebben. Fontos, hogy minél kevesebb legyen a fogyasztói társadalom, az állam, a szabály, a bürokrácia és az EU. A demokrácia jelen formában púder, nekem elég, ha nincs véres diktatúra. Lényegében csak arra vágyom, hogy legyen egy kunyhóm, egy kutam, amiben van víz, kertem, tyúkom, kacsám, kecském, használhassam a napenergiát különböző módokon, kellemes legyen az éghajlat és hagyjanak békén.

Szaktanár 2017.09.24. 20:27:11

@Csodabogár: @nyuszigonosz: nincs az AfD előtérbe kerülésében semmi meglepő, minden egyes gazdasági/társadalmi válság magával hozza a szélsőségek (nem igazán jó szó, mert mondjuk no-ban az nsdap számít szélsőségesnek) megerősödését. teljesen egyértelmű és kiszámítható volt, h teret fognak nyerni. azért várjuk ki a végét sztem, és hagyjuk a rettegést azokra, akiket fizetnek érte.

Haveravera 2017.09.24. 20:27:19

@svajcineger: Ha választanom kellene, hogy egy büntetést Svájcban töltök le, vagy a börtönben, biztosan a börtönt választanám. Ha van valami, ami nem jön be, az Svájc.

nyuszigonosz 2017.09.24. 20:32:10

@Szaktanár: Nem, meglepö semmi nincs benne.

Mint írtam is, várható volt a szöv. parlamentbe kerülésük.
Teret nyertek, ez van, és mint mindennek, ennek is oka van.

Nem vagyok rettegö. :-)

Arthamyr 2017.09.24. 20:34:50

@nyuszigonosz: @Szaktanár: Nem biztos, hogy ártalmas az... Jól jön egy kis figyelmeztetés Merkeléknek, hogy gondolják már át ezt a migrációs stratégiát. Bár kérdés, hogy nem fogják simán csak ignorálni az intő jeleket, folytatni amit eddig csináltak és megpróbálni erősebb propagandával eladni a népnek...

Arthamyr 2017.09.24. 20:37:01

@Hari Seldon 2: Hát, én jobban örültem volna, ha Merkelnek nagyobb "ereje" van Macronnal való egyezkedéshez... Miben javít ez a helyzeten szerinted?

nyuszigonosz 2017.09.24. 20:41:24

@Szaktanár: Hozzátenném: nacionálszocialisták voltak a szélsöségesek egy ideig. ( nsdap ) )
Lényegében ugye ma is.
De már nem egyedül, mert közbeesöen igen nagy számban át- és beszívárogtak a 2013-ban alapított AfD-be.
Míg az AfD megalapításakor egy többé kevésbé euroszkeptikus párt volt, olyan jobboldali-liberális.

Mára megváltozott: erösen nacionalista, rasszista, túl sok a jobboldali extremizmus és bizony antiszemita áramlás is a párton belül.

nyuszigonosz 2017.09.24. 20:48:05

@Arthamyr: Nézd, a CDU testvérpártja a csak Bajorországban lévö és ott választható ( ott nem lehet a CDU-t választani) CSU.

CSU már jó ideje egy migráns felsö határt akar, a menedékkérelmek gyorsabb elbírálást és több visszatoloncolást és elsösorban a belsö biztonság az, ami Bajorországban a CSU fö választási programpontja volt.

Szóval van, aki figyelmeztesse a kancellár asszonyt, és hát meg is történt jópárszor.

Persze: ellenzék nélkül túl kényelmes lenne a a 16 tartományból álló nagy ország kormányzása.
Kell az ellenzék. Csak nem éppen egy olyan, mint amilyen most az AfD. Na de meglátjuk majd.

Arthamyr 2017.09.24. 20:52:24

@nyuszigonosz: A sok figyelmeztetés ellenére észrevehető és nyíltan felvállalt változást nem láttam. Persze ez nem jelent sokat, mert nem ott élek, és nem követem alaposan a német híreket, csak azt látom, ami kijut Európába.

Hari Seldon 2 2017.09.24. 20:58:41

@Csodabogár: Szerintem mindig felfújják az AfD.
Egyrészt közel sem hiszem, hogy annyira gáz, mint LePen (de majd nyuszi megmondja), és ennyi mindehol lehet.
Nálunk 22%-ot kapott LePen. És? Mehet a levesbe.
Épp mai hír:
profitline.hu/Egyre-nepszerubb-Emmanuel-Macron-369336

Hari Seldon 2 2017.09.24. 21:00:35

@nyuszigonosz:
Nincs okod szomorkodni. Nálunk LePen 20%-ot hoz sorozatban. Valahol itt van nekik az üvegplafon.

Dikusz 2017.09.24. 21:09:22

@Elek Heck: talán azért, hogy ne duguljon el a budi...

Hari Seldon 2 2017.09.24. 21:10:53

@Arthamyr:
Nyilván örülök, hogy Macronnak erős a tárgyalási pozíciója, mert ő most tényleg erős európát akar, és ezen a meggyengült CDU/CSU szövetségen keresztül tudja verni. Kivéve, ha a FDP túl erős pozíciót szerez, a koalíciós tárgyaláson. Ezek a nagytőke pénzb*zik pártja, garasoskodók.

Macron már bejeletette, hogy két nap múlva nyilvánosságra hozza koncepcióját, hogy a FDP-nek előre le legyen osztva a helye. A Zöldek eleve pro Európa irányvonalat képviselnek, tehát ők támogatnák Macron féle terveket. Most csak a FDP-t kell megtörni.

Nem örültem volna, ha a CDU túl jól szerepelt volna, és a FDP-vel meg lett volna a többsége, mert az a új Európa politikának keresztbe tett volna.

nyuszigonosz 2017.09.24. 21:13:38

@Arthamyr: Vannak azok a hírek, melyek sosem jutnak ki Németországon kívülre. :-)

Tény, hogy Bajorország küldi vissza a negatívan elbírált menedékkéröket, továbbá azokat, akik mint menedékkérök büncselekményt követtek el, vagy veszélyesek lehetnek. És nem csak Bajorország. Nem mindig megy simán egy - egy visszaküldési akció sem, mert különbözö pártok nagyon ellene vannak a kiutasításoknak. Nem maga Merkel asszony, söt ö volt az, aki a választási kampánnyal kapcsolatos direkt beszélgetésekkor szintén úgy látta/mondta: nem mindenki maradhat Németországban és nem is mindenki jöhet be az országba.
Na ilyenröl nincs nagyon tájékoztatás jópár más országban.

Arthamyr 2017.09.24. 21:23:11

@Hari Seldon 2: Én is "Európa-hívő" vagyok, ennek ellenére szívesebben láttam volna a garasoskodást a költekezéssel szemben. Erősebb, jobban központosított Európa, de mindenkire egységesen ráerőltetett prudens gazdaságpolitikával, kis redisztribúcióval lenne a jó (természetesen ez magánvélemény). Kicsit keserűbb lesz a szám íze, ha ezt az irányvonalat feladni kényszerülnek a németek, és más felelőtlenségét velük akarják majd kifizettetni (meg a fogyasszanak többet a németek és hasonló dolgok).
Remélem nem lesz igazad, de majd meglátjuk mi lesz, akármi is, biztos, hogy nem ettől jön el a világvége. Sőt, az utóbbi 20 évből kiindulva nem kell forradalomra számítani így sem, az EU nem egy kapkodós jószág.

gabors 2017.09.24. 21:25:05

olvasom ezeket a kibaszott "FAKE news" okat ... nyert Merkel vagy nem ??

valak Ping pocs ??? barki a dajcslandbol ??

Arthamyr 2017.09.24. 21:27:22

@nyuszigonosz: Ez azért megvolt, de még mindig az a kép él Németországról, hogy könnyebb oda bejutni, mint mondjuk Svájcba vagy Dániába.
Lehet, hogy nem így van, de az a kép él, hogy viszonylag könnyen be lehet jutni, és aki bejut, nem fogják hagyni éhenhalni. Amíg ez a kép él (akár igaz, akár nem), jönni fognak az emberek.

Arthamyr 2017.09.24. 21:31:06

@Hari Seldon 2: Reméljük. Trumpról is sokan gondolták, hogy beveri a fejét az üvegplafonba...

Arthamyr 2017.09.24. 21:32:32

@Elek Heck: @Dikusz: Ez egy megfelelő darálós budival szerintem elkerülhető...

Dikusz 2017.09.24. 21:37:38

@Arthamyr: Jaja! Mint a Flinstone-családban szemetes, valami dínó csücsült a vödör helyén:)

nyuszigonosz 2017.09.24. 21:37:55

@gabors: Igen, Merkel asszony kancellár marad.

Szaktanár 2017.09.24. 21:41:15

@nyuszigonosz: @Arthamyr: igen, érdekes dolgokat mondtatok, és úgy egyébként nagyjából egyet is tudok érteni a mondanivalótokkal, de azt hiszem, szeretném tiszteletben tartani ennek a blognak a tematikáját azzal, h ennél jobban nem megyek bele az aktuálpolitikába. egy másik fórumon, esetleg majd személyesen egyszer, ha úgy hozza a sors, szívesen folytatom a beszélgetést:)

Hari Seldon 2 2017.09.24. 21:47:49

@Arthamyr:
Szerintem tévedsz. A restriktív pénzpolitikával megfolytják az olasz ipart, azok ettől megborulnak. Következmény: az öt csillag mozgalom győzelme. Kilépés az EU-ból.
Ha van haszna Németországnak az egységes pénzből és piacból, akkor jobban kell osztani a lapokat. Mert a partnarek kilépnek, aztán játszhatnak egyedül. Emlékeztetlek, hogy az a bazi nagy export többlet döntő részben Dél-Európába megy.
És ha kell a piacuk, akkor bent kell tartani az olaszokat az Euro zónában.

nyuszigonosz 2017.09.24. 21:51:06

@Szaktanár: Igazad van.
Én sem írtam mindent teljes részletességében, mint ahogy látom, gondolom, élem meg.
Megpróbáltam nagyon röviden válaszolni az esetleges feltett kérdésekre, és egy rövid válasz, az ilyen dolgokban további kérdéseket vet fel, amit én sem itt szeretnék elemezni. :-)

Hari Seldon 2 2017.09.24. 21:54:09

@Arthamyr:
Ott azért vn egy elég hülye választási rendszer, ahol simán kijöhet az győztesnek, aki kevesebb szavazatot kapott. + Ehhez jön hozzá, hogy vannak államok ott délen, ahol ha egy teknősbékát indítanak, és a páncéljára rárajzolják az elefántot, azt is simán megválasztják.
A demokratáknak nincs ennyi stabil államuk. A legtöbb billegő sokszor hajlik a demokraták felé, de most Hilarryval mellé lőttek, és azok közül elég elbukni párat, és borul a választás. Ki hitte volna régen Michigan-ról, meg Wisconsin-ról, hogy ez a hülye Trump elhozza? Senki. Mindenki úgy volt vele, hogy billegő, de inkább demokrata felé hajlik. Erre most pofára estek a demokraták. Szóval náluk sokkal jobban kell figyelni a billegőkre.

Arthamyr 2017.09.24. 21:55:56

@Hari Seldon 2: Az olasz ipar is nagyon örülne a redisztribúció csökkentésének. Más kérdés, hogy pl. az olasz nyugdíjasok/állami alkalmazottak már kevéssé. Amúgy meg inkább lépjenek ki az olaszok, mintsem a németek "elolaszosodjanak", ha már az olaszok nem tudnak "elnémetesedni". :) Aztán ha ebből lesz problémájuk a németeknek, majd megoldják (vagy nem). De én azért inkább azt szeretném, ha követnék a német irányvonalat, sőt, túllépnének rajta és még annál is prudensebbek lennének és szépen egész Európa beállna a sorba. Mondjuk nem fog (az én életemben legalábbis), de reménykedni lehet, hogy legalább nem indul el és jut el messzire a másik irányba.

Arthamyr 2017.09.24. 21:59:41

@Szaktanár: A nagy részletességhez sem elegendő tájékozottságom, sem elég időm nincsen. Más blogokra meg nem szoktam járni, de ha tudsz érdekes, és moderált blogot, szívesen elolvasom azt is, hátha segít a tájékozottság hiányán valamelyest.

Arthamyr 2017.09.24. 22:05:53

@Hari Seldon 2: Trump nem "republikánussága" miatt nyert.

gabors 2017.09.24. 22:08:28

@nyuszigonosz: es ez jo ?? (nekem most igen ...)

hogy itt mi van most ??? himusz ugyben mar kezd elnoki (ovodas) lenni

Szaktanár 2017.09.24. 22:12:54

@nyuszigonosz: cool :)

@Arthamyr: ha nagyon érdekel a téma, biztos találsz magadnak forrást :) túlságosan én sem ásom bele magam, csak amennyire a mainstream media hírei elérnek, meg amit tapasztalok magam körül, abból vonok le következtetéseket.

gabors 2017.09.24. 22:14:54

@Hari Seldon 2: "kevesebb szavazatot kapott. + Ehhez jön hozzá, hogy vannak államok"

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOH my

nem a deli allamokkal van problemea hanem az eszaki eszaknyguatiakkl ahol tobb tehen van mint ember ogg is van minumum 3 szavazt ha "normalis" vagy "csak" valasztio szamra neznek akkor meg 1 szavazatuk sem lenne van 5 allam (ALLAM) ahol kevesbben elnek mint abban a jarasban ahol most mar en szavazhatok na ez kb 3x-noveli az azokt szavzaatat vagy 1/3-ra csokkenti az enyemet (1 electoral college vote)

DE ettol fuggetleneul szerintem ez JO

Arthamyr 2017.09.24. 22:28:18

@Szaktanár: Lényegesebb a levont következtetés helyessége, mint az információ mennyisége. És az sem igazán lényeges, kivéve ha van az eseményre működő válaszlépésünk, de azokat senki sem szokta reklámozni. :)

Hari Seldon 2 2017.09.24. 22:28:28

@gabors:
Ja igen. Montana, Idaho, Dakoták és társaik...

Hari Seldon 2 2017.09.24. 22:37:39

@Arthamyr:
Nem kell "elolaszosodni". De például a Macron féle közös pénzügyminiszter nagyon kellene. Példaként az USA-ban valami 20% körül osztja újra a pénzt a szövetségi kormányzat (de Gábor biztos megírja pontosan) , itt meg a Schaube már a pár százaléktól is prüszkölt. Ha most egységes EU-t akarunk, akkor tenni kell érte, nem csak a szöveget nyomatni. - de ez csak egy vonulat. Na az ilyet is ellenezné a liberális párt. (Erre meg majd nyuszi jön, hogy pontosítson)
Erre mondtam, hogy szerencsére nem lesz elég csak az FDP-vel a koalíció.

Arthamyr 2017.09.24. 22:46:21

@Hari Seldon 2: A lényeg az, hogy a közös pénzügyminiszter mit csinál. Ha Schauble mondaná meg, mire megy az a sok pénz, nem zavarná őt sem, de mivel nem úgy akarja Macron költeni, ahogy Schauble szeretné (látatlanban, a tények ismerete nélkül megmondom, hogy ez a németeknek kezdésből extra befizetés lenne, aztán majd egyszer valamilyen közvetett módon lehet, hogy jobb lesz nekik).

Arthamyr 2017.09.24. 22:48:25

@Arthamyr: de mivel nem úgy akarja Macron költeni, ahogy Schauble szeretné * + gondja van vele.

Csodabogár 2017.09.24. 23:13:34

@Szaktanár: Rettegésről szó sincs, de azért nem örülök neki. Jövő hónapban az Osztrákok is választanak, a se lesz egy öröm.

gabors 2017.09.24. 23:16:04

@Hari Seldon 2: "(de Gábor biztos megírja pontosan) " pontositanam HA ertenem hogy mit :-(((((((((((

mirol van itt szo .... ???

oriasi kulonbseg van az "amerkai " i.e. szovetsegi szabalyok es az 50 allam altall eloirt lofasz-izek kozott

Arthamyr 2017.09.24. 23:20:25

@gabors: A büdzsé hány %-a felett rendelkezik a szövetségi kormány.

Szaktanár 2017.09.25. 06:41:33

@Csodabogár: mármint kinek? neked, nekik? hadd válasszanak csak olyat, amilyet akarnak. én szilárdan hiszek benne, h teret kell engedni sokféle véleménynek, nem csak annak, amiben mi hiszünk. nem nagyon tartok pl attól, h bármilyen "szélsőség" (elcsépelt, kiforgatott szó) hatalomra kerülésével is jelentősen nőne mondjuk egy háború kockázata - egészen más az összeurópai berendezkedés, mint mondjuk a nemzetállamok korában. amiben nagyon veszélyt látok (akár háborúsat is), az sokkal inkább a kontrollálatlan bevándorlás, de ahogy egy korábbi kommentemben ígértem, ezen a ponton abba is hagyom, mert ez a fórum nem arra van kitalálva, h ez legyen a téma.

Arthamyr 2017.09.25. 08:13:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nincs vele semmi gond, de vállald is fel gyakorlatban, és költözz a jó helyre! :)

nyúúlacska 2017.09.25. 09:08:02

Hol laknék szívesen? A Maldív-szigeteken. Imádom az ottani éghajlatot, az embereket, a helyek egyszerűségét, a mentalitást, a szépséget, az állatvilágot, a növényeket. Egyszerűen mindent! Újra és újra visszamegyek, mert mindig visszahúz valami. Szerintem én ott fogok megöregedni, meghalni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 09:08:05

@Arthamyr:

S ezt miért nem mondod azoknak is, akik szintén válaszoltak a kérdésre? Miért csak nekem?

bozsibozsi 2017.09.25. 09:08:14

@Buchhalter:

"Egy szakmunkás itthon is megkap átlag nettó óránkénti 1800-2200 Ft-t.Annyival többet már nem kap kint ,hogy távol legyen a családjától."

Te valami alternatív valóságban élsz?
Az a nettó cca 2000/óra az !jó esetben! nettó 700-1000/órának is...
Ez a fele az általad vizionáltnak...

M. Péter 2017.09.25. 09:59:33

@nyúúlacska: Az iszlám az államvallás, saría jog van, és el fogja önteni az óceán.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.25. 11:39:57

@M. Péter:
Nabasszus, ezt nem tudtam. Akkor oda sem megyek :(

@bozsibozsi:
3 eve 1250 ft brutto orabert ajanlottak nekem Magyarorszagon.
Svedorszagban az alapberem 153 kr/ora (brutto). Tulorakkal, muszakpotlekkal egyik esetben sem szamoltam. Ez par ft hijjan 5000 ft/ora brutto.

En sem ertem, hogy honnan veszik, hogy Magyarorszagon a berek zarkoznak fel a nyugatiakhoz.

Lehet Budapest mas, magasan kvalifikalt munkakorben mas, de a magyar lakossag 90%-a szerintem nem Pesten informatikus/mernok/penzugyi szakember.

Ismerek itt takaritot, aki nem keres ennyit, Magyarorszagon vezeto informatikust, aki annyit keres, mint kb a fonokom.

Erdemes(ebb) lenne azonos munkakoroket, azonos "nepessegu" telepulesek eseten osszehasonlitani es nem a pesti informatikust egy kirunai pincerrel, mondjuk.

svajcineger 2017.09.25. 11:48:44

@Kövérmadár [swe]:
Ha három éve 1.250-t, ígértek, akkor ma a 2.000 simán elérhető. Az meg kb. 40%-a a svéd bérednek. Ha az árszínvonalat is figyelembe vesszük...

Arthamyr 2017.09.25. 12:53:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kinek mondjam? Ki mondta ki, hogy x. ország jó, és nem azt, hogy "jó, de"? Az összes ilyen hozzászólás gazdájának mondhatom, de ha volt is ilyen (nem tűnt fel, bár volt, aki mondta, hogy x helyen, de ott is él), a te hozzászólásodat mindenképpen kiemelte, hogy kategórikus, tömör kijelentés volt, ami finoman szólva sem széles körben elfogadott (igazából kb. ellentétes a széles körben elfogadottal, rosszindulat nélkül is akár hülyeségnek/trollkodásnak vehető).

Plumper_ 2017.09.25. 13:00:08

Az USA valamelyik déli államában élnék, ahol nincsen sok friss, európai bevándorló. Akkor legalább nincs velük/velem annyira tele a tökük.

bozsibozsi 2017.09.25. 13:00:10

@svajcineger:

Milyen szakmáról beszélünk?

svajcineger 2017.09.25. 13:12:46

@bozsibozsi:
Ezt a "madár" tudná megmondani. :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.25. 14:52:36

@Arthamyr:

Abszurd a logikád.

Kb. mintha azt mondanád, hogy akinek a narancsos libasült a kedvenc étele, az hiteltelen személy, ha nem mindig azt eszi.

Azaz semmi kapcsolat a között, hogy hol szeretne valaki élni és hogy ténylegesen hol él. Száz ok lehet, ami miatt valaki nem akar oda költözni, ahol szeretne élni.

Attilajukkaja 2017.09.25. 14:52:41

@Plumper_:
"Az USA valamelyik déli államában élnék, ahol nincsen sok friss, európai bevándorló"
Szerintem az USA-ban már régóta nincs sok "friss" európai bevándorló. Legfeljebb olyanok, akiket ők is tárt karokkal várnak. :o)

Arthamyr 2017.09.25. 16:32:45

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha sosem eszi/ette azt, és meg sem szeretné kóstolni, akkor bizony az. Mindegy, én ebben az irányban nem mennék tovább, az eredeti hozzászólást a rendelkezésre álló tények alapján minősítettem (bár ahhoz nincs elég információm, hogy eldöntsem, hogy trollkodás vagy szimpla hülyeség), majd ha valami megváltozik, felülvizsgálom az álláspontomat.
Amúgy csak jót akarok neked, racionális döntés lenne oda költözni, ha egyszer azt tartod jó helynek, és odajutni sem lehetetlen, szerintem meg kellene próbálnod, örökké bánni fogod a kihagyott lehetőséget!

blackhairlady 2017.09.25. 18:13:01

Nalam ez hetente valtozik, eppen ahonnan szep kepeket es elmenyeket latok, hallok :D
Persze ha komolyanbban atgondolom, akkor csak olyan hely johetne szamitasba ahol angolul vagy magyarul beszelnek. Az eghajlat sem mindegy, nem szeretnek 1 honapnal hosszabb telet.
Ebben a pillanatban ugy gondolom, hogy csak az USA-n belul koltoznek valahova mashova, vagy Budapestre. De ha tenyleg nagyon nagyon valasztanom kene most, akkor csak Amerikan beluli koltozes johetne szoba, mert a ferjem biztosan nem jonne Magyarorszagra vegleges letelepedessel, en pedig nelkule egy tapodtat sem mennek semerre :)

Buchhalter 2017.09.25. 19:32:55

@Morgo1229: ezt buktad : fél évet éltem Németországban és ott elég jó az egészségügy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.25. 22:36:31

@bozsibozsi:
CNC programozo/operator, egyedi gyartasban, nem piros/zold gomb nyomkodos.

bozsibozsi 2017.09.25. 23:09:44

@Kövérmadár [swe]:

Gondolom azzal tisztában vagy, hogy ez a szakmákon belül a felső 5%-hoz tartozó terület.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.25. 23:42:58

@bozsibozsi:
Nem igazan tudom, hogy mire gondolsz. Milyen felso 5%?

gabors 2017.09.26. 00:07:02

@Arthamyr: "@gabors: A büdzsé hány %-a felett rendelkezik a szövetségi kormány. "

ezt tovabbra sem tudom ertelmezni ...

ha azt erted "büdzsé" alatt amit szovetsegi adokent beszednek akkor annak ugy 110% kolti el a szovetsegi kormany (lasd 20 trillio addosag)

az eredeti ujraosztast sem ertem mirol volt szo .. olyan van hogy elek sok allamban (ja tobbseg Republikanus) ahol tobb szovetsegi penz kerul mint amennyit a lakosok befizetttek legyen az welfare a white-trashnak mert joval tobb feher el am wellfare-en es food stamppel .(segily) mint fekete... vagy egyebb szovetsegi penzek beruhazasok...

bozsibozsi 2017.09.26. 00:38:27

@Kövérmadár [swe]:
A szakmák zöme nem keresnek annyit mint a CNC programozók.
Jelentősen magasabbak a bérek egy CNC programozónál mint pl. egy péknél, lakatosnál, asztalosnál stb. .
Az emelkedés is messze elmarad attól, ami itt be lett linkelve.

Azt meg hagyjuk, hogy azt is szokták mondani, hogy "színész szakma, meg, hogy orvos szakma"...
Ezek nem szakmák..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása