oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 16. 06:30,  Magyar nyaralás hazatért határátkelőként 342 komment

2017. szeptember 16. 06:30 Határátkelő

Magyar nyaralás hazatért határátkelőként

Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak nem kell bemutatni Mónit, aki pedig nem, annak csak annyit, hogy az Egyesült Államokból költözött haza a lányával, most nyáron pedig amerikai férje is velük töltött némi időt Magyarországon. Némi hányattatás után Móni iskolában kezdett el dolgozni, így aztán teljes erővel szembesült a magyar valósággal, és megtapasztalhatta, milyen is nyaralni Magyarországon – iskolai fizetésből.

20170721_145650.jpg

„Végre tavaly szeptember 1-től teljesült a vágyam, egy iskolában kezdtem el dolgozni, mint gyógypedagógiai asszisztens. Az iskola egyik nagy előnye, hogy most szombattól (azaz július 1-től) augusztus 23-ig szabadságon vagyok, miközben jön a fizetés a számlámra. Hű, micsoda érzés! Mit tud kezdeni az ember ennyi szabival, egy iskolai fizetéssel? 

Tavaly négy hónapon keresztül egészen pontosan 100.074 forint volt a nettó fizetésem. Most januártól ez 128.869 lett. Egyrészt megdöbbentem azon, hogy a minimálbér emelés után, ennyivel több lett a nettóm, és meg kellett, hogy állapítsam, szánalmas, hogy ennyi fizetésért dolgozunk, de ugyanakkor nagyon, nagyon örültem ennek a nem kevés emelésnek (a családi adókedvezmény nélkül még ennyi sem lenne a bérem). 

Milyen nyaralást lehet ennyi pénzből kihozni? 

Én és lányom havi nettó 200.000 forintból gazdálkodunk, mert a férjemtől havonta 200 dollárt kértem. Tavaly nyáron volt olyan hétvége, amikor 3000 forint volt a zsebemben, semmi megtakarításom nem volt (ez nem jó, nem büszkélkedem vele, de ennek is van története). Ahhoz képest ebből a fantasztikus havi összegből fel tudtam tornázni a bankszámlánkat egy egész tűrhető kis összegre. 

Néha nekem is hihetetlen, hogy tudok ennyi pénzt félretenni, végül is nem titok (700 dollár van félre rakva a bankban, a fizetési számlámon pedig, ha minden igaz, a mai nappal lesz fizetés, valamivel több, mint kétszázezer). 

Azért nem gondolom, hogy titok ezt leírni, mert a politikusok is „megosztják” velünk, mennyi megtakarításuk van. Orbán Viktor és felesége, ha jól emlékszem 700 ezer forint megtakarítást vallottak be. 

Miniszterelnök úr! Úgy látom, én ügyesebb vagyok megtakarításban, mint Ön.  

A havi állandó kiadások: a rezsim kb. 40 ezer, a két bérlet 14 ezer, a lányom ebédje a suliban 6000. Tehát marad 140 ezer forint. Élelemre, ruházkodásra, szórakozásra, iskolára… egyebekre. 

Nem sok pénz. Mit lehet ebből kihozni, ha nyaralni kívánunk? A 700 dollár megtakarításból egyébként 500 dollár a lányomé, amit én raktam félre kicsi korától kezdve, de sajnos ahhoz is hozzá kellett nyúlni egy idő után, mivel állást találni Budapesten nem volt egyszerű (akit érdekel, ebben a posztban ez le is van írva részletesen).

A nyaralás szervezése

Amíg nem tudtuk, mikor jön a férjem (aki amerikai és New Jerseyben él, mert nem akart ide visszajönni, mivel az öt év ittlét elég volt neki, ahhoz, hogy ne akarjon), addig nem kezdtünk neki szállásokat nézni, illetve nem is gondoltam, hogy elmegyünk valahová. 

De aztán bejelentette, hogy 500 dollárt tud arra szánni, hogy elmenjünk valahová hárman itthon. Mire jutottunk? 

Van egy ismert, magyar közéleti személyiség (a nevét le sem írom), aki azt nyilatkozta egyszer, onnan is látszik milyen jól megy a magyarok sora, hogy milyen nehéz szállodát találni Magyarországon. 

A mondat második fele valóban igaz, tényleg nehéz. Még az egyáltalán nem olcsó helyek is elkelnek, főleg a főszezonban és az iskolai szünetekben. Például az általam nagyon kedvelt Kolping Hotelben is, ahol egyszer jártunk lányommal, egy éjszakát töltöttünk ott és nagyon jó élményeink vannak. 

Most ott hármunknak egy éjszaka júliusban minimum 60 ezer forint lenne, és a legtöbb ajánlat minimum négy éjszakára szól, de legalább háromra. Akkor ide nem megyünk 500 dollárból. 

Lányom felvett egy műsort, ami egy sorozat egyik epizódja és amiben magyar szálláshelyeket mutatnak be. Egy magyar házaspár egy állatfarmot működtet és szálláshelyeket is kínál az Őrségben Szalafőn. 

Nagyon jó áraik vannak, hárman már 13.500 forintért megszállhattunk a gyönyörű apartmanok egyikében. Lányom olyan helyre akar menni, ahol fürödni is lehet, de mivel kocsink nincs ezért ez nem fog menni, hiszen az Őrségben a tömegközlekedés nem a legjobb. 

Úgy döntünk, hogy ide majd augusztusban elmegyünk egy pár éjszakára húgommal és az ő kilenc éves kisfiával. Nekik van autójuk, így sokkal mobilabbak leszünk. 

Nem árt a városi gyerekeknek, ha látják, hogyan kell tehenet, vagy esetleg kecskét fejni (bár most a műsorból az derült ki, hogy a kiskecskéknek kell a tej, ezért most nem lesz kecskefejés). 

A Balaton a szívünk csücske, hiszen Keszthelyen nőttünk fel. Elkezdem nézegetni a balatoni szállásokat. A hotelek nagyon drágák és itt is az a szempont, hogy mivel nincs autónk, ezért olyan hely kell, ahol közel van a víz. 

Na de milyen víz? Én, aki a Balatonnál nőttem fel, igencsak elszoktam az olyan vizektől, amiben nem látom a lábam. Egy pár éve boldogan lubickoltunk valahol Balatonberénynél, ahol egy vízisikló láttán sikoltozva menekültem ki húgommal a vízből. A gyerekek továbbra is boldogan hancúroztak. 

Sajnos én már wellness függő vagyok. Egyébként is mostanában mindenféle kiütések jönnek ki rajtam és arra jutottam, hogy elvonási tüneteim vannak. Egy jó kis vizeletes gyógyvíz. Ez kell nekünk. 

Akkor lássuk Kehidakustányt. Ott is jártunk már és nagyon tetszett az egész fürdő. Itt viszont autó nélkül valóban csak a wellness marad, illetve hazafelé Keszthelyt bejárhatjuk egy kicsit és végre húsz év után megmutatom férjemnek, hol voltam gyerek. 

Nem volt egyszerű, de végül találtunk szállást a Kehidakustányban. Három fő 9.600 forint egy éjszakára és három éjszakát választunk, mert ennyi elég lesz abból, hogy ülünk a vízben egész nap. Így ki fogunk jönni abból az 500 dollárból, amit férjem szán erre az útra.

20170721_120204.jpg

Vonat hármunknak 16.000 forint, Keszthelyig Budapest Kelenföldről, onnan még menni kell Volánbusszal, ami kb. 40 kilométer, tehát ez még egy kis költség lesz. Nekem van 50%-os kedvezményem, mivel a közszférában dolgozom. Férjem utazik teljes árú jeggyel egyedül. 

Lehet busszal is menni, de arról is át kell szállni, sajnos. A vonat a biztosabb szerintem, kötött pályán nincs dugó, meg a vonatnak amúgy is különleges varázsa van. Ezen kívül sokkal kényelmesebb. 

A strandbelépő napi 7.000 forint lesz, tehát 14.000 (a fürdő különlegessége a gyógyvízében rejlik, kimagasló kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos minősítésével). 

Az első nap csak heverészünk, a második és harmadik nap lesz a strand, a negyedik napon megnézzük Keszthelyt és este hazaindulunk. Most, hogy leírom ezeket a sorokat, kiráz a hideg az örömtől. Jön a férjem és együtt fogunk nyaralni. 

A kehidakustányi nyaralás 

Ülünk a kelenföldi pályaudvaron, ami nagyon szépen fel lett újítva. Azon agyalok, hogy miért van még mindig ennyi idő a vonat érkezéséig. Basszus!! Egy órával hamarabb ébresztettem mindenkit, és kimentünk 8-ra Kelenföldre. A vonat 9.44-kor jött. 

Volt idő kávézni, reggelit enni és az én kedvenc foglalkozásomat űzni: figyelni az embereket. Hihetetlen mennyien járnak be Budapestre dolgozni. 

Mivel egy órával hamarabb indultunk, pont abban az időben utaztunk, amikor munkába járok és az iskola is erre van, ezért ugyanazokat az arcokat látom és kellemesen megállapítom magamban, hogy már reggel érzem magamon a nyaralás kellemes mellékhatásait. Nincs stressz. Nem kell beérni munkába. Élvezem, hogy én most nem dolgozni indultam és nem irigylem az ismerős arcokat. 

A szerelvényen két IC kocsi van. Az összes kocsira helyjegyet kell venni, mivel Expressz is a járat és Intercity is. Az IC két kocsiján van légkondicionálás, ezért megérte megvenni a plusz pótjegyet is. 

A jegyvásárlásnál derült ki, hogy a férjem is kap kedvezményt. 33%-ot, mint kísérő. Az én közalkalmazotti, 50%-os kedvezményem egy évig érvényes, 12 menettérti jegyet vehetek, a Volán is elfogadja az igazolást. A buszon nem pecsételnek, meg nyilván akkor sem, ha automatából veszem a jegyet, vagy online. 

Visszajönnek a régi emlékek 

A vonatút már önmagában nagy élmény Keszthely felé a Balaton mentén. Visszajönnek a régi emlékek, hiszen sokat utaztunk ezen a vonalon gyerekként. 

Hárman vagyunk testvérek, az egyik kedvenc játékunk az volt, hogy mindhárman választottunk egy színt és az győzött, aki a legtöbb autót látta a választott színből az út mentén (ebből persze az lett sokszor, hogy csalással vádoltuk a győztest). 

Most a mellettünk levő négyes ülésen fiatal srácok képtelenek voltak egymással beszélgetni. A telefont bámulta mindegyik. Számunkra a jobb variáció az volt, ha ezt külön-külön tették.  Amint együtt nézték valamelyik telefont, abból sajnos nagy hangzavar lett. 

Aztán jönnek a megszokott nyaralóházak. Egy idő után mindenkinek megvan a saját kedvence. Most egy kicsit szomorúan láttam a modern üdülőházakat. Pont az volt a romantikus ebben az utazásban, hogy olyan eredetien különbözőek a balatoni nyaralók. A vonatút hamar eltelik. 

Jön a meglepetés az IC után. Felszállás a Kehidakustány felé tartó fehér színű Volánbuszra. Megcsap minket a hőség. Nincs légkondicionálás. Sötétkék függöny viszont van bőven. Tök sötét és kb. 35 fok vár ránk a busz belsejében. 

Ránézek férjem arcára, aki ahhoz van szokva Amerikában, hogy nyáron le vannak fagyasztva a heréi. Jól tűri a dolgot. Végül rájövünk, hogy jobb, ha elhúzzuk a függönyt és egy kis szellő jön be legalább a busz bal oldalán, ahol ablak is van.

20170721_120243.jpg

A jobb oldalon nincs nyitható ablak ugyanis. Ezt érti valaki? Olyan buszokat vásárolni, amin alig van ablak és nem használni légkondicionálást. Én nem értem (és nem zavarna a légkondicionálás hiánya, ha lenne ablak). 

Mint a Fűrész című filmben 

Felvesz minket a házigazdánk, egy nagyon kedves hölgy, a buszmegállóban. Végigszáguld a falun és mi közben kérdezünk: van-e valami bolt nyitva, merthogy nincs nálunk semmi élelmiszer? 

Arra jövök rá, hogy ebben a faluban nem zavart senkit a vasárnapi zárva tartás. Itt ugyanis kedden sincs nyitva szinte semmi. Úgy érzem magam, mintha a Fűrész című filmben autóznánk. Csak én nem attól félek, hogy lemészárolnak minket, hanem attól, hogy nem lesz vacsora. 

Ráadásul érzéki csalódás ér minket, miszerint rohadt messze lesz a háztól minden gyalog, hiszen a hölgy gyorsan megy és az úton nem látunk se boltot, se éttermet. Lehet, hogy ma éhesen fekszünk le? Sebaj.

A házba lépve viszont elszáll minden félelmünk. Először is nagyon jó hűvös van (pedig légkondicionálás itt sincs). Másodszor nagyon tiszta az egész apartman. Én egyből beájulok a hűsebb szobában és el is alszom (mivel én még a családomnál is korábban keltem egy órával). Félálomban hallom, ahogy lányom és férjem kétségbeesve próbálják a televíziót beüzemelni. 

Csak alapcsatornák vannak, tehát M 1-től felfelé M… meddig is? Drukkolok, hogy nehogy sikerüljön nekik. Olyan jó lenne csak heverészni, olvasni és nem tudni semmit a külvilágról! Lányomnak nem is engedtem, hogy hozza a telefonját. 

Másfél órát alszom. A TV beüzemelve. De jó lenne egy csésze kávé! Itt mindenért meg kell dolgozni. Egy kilométert legalább gyalogolni kell, de hová? Nem derült ki, mi hol van. Neki kell indulni. De olyan jó ülni a teraszon. Hihetetlen ez a nyugalom, jó levegő és csend.

20170721_120043.jpg

Felkutatjuk a konyhát, hátha találunk kávét. Eredmény: három filter tea. Azt hiszem, örökké emlékezni fogok erre az egy csésze teára, amit férjemmel megittunk a teraszon. 

Séta a faluban 

Lányom hiába tiltottam le a telefonról. Van másik. Az apja mobilján nézi a Táncakadémia c. ausztrál sorozatot. Aztán nekiindulunk a falunak. A nap már nem süt olyan forrón. Én élvezem a gyaloglást. 

Egy amerikai orvostól hallottam egyszer, az a fitt, aki le tud gyalogolni negyedóra alatt egy mérföldet (én le tudom). Élvezetes a séta a faluban. Van egy ház, ami a kedvencünk lesz. Az udvarban kutyák, libák, három kismalac, tyúkok, kakas és még ki tudja mi, amit nem láttunk. Itt mindig megállunk egy kicsit. 

Végül még elcsípjük a majdnem utolsó zacskó kenyeret, hogy legyen reggelink, mivel a szállásdíjban nincs ellátás. Étterem van nyitva estig. Nagyon egészséges három napnak nézünk elébe. Vacsora után gyaloglás vissza a házhoz. 

Reggeli után pedig a fürdőhöz, ami 1200 méter a háziak szerint. A fürdő az étteremtől talán kétszáz méter. Két nap a vízben. Bőven elég. Legalábbis nekünk, felnőtteknek. Egy tesztre azért kíváncsi lennék, ami azt vizsgálja, mennyi időt bír egy gyerek vízben lenni. 

Végül én is örülök, hogy a TV működik, mert a vizes vébét én is nézem és ez egy olyan műsor, ami mindhármunkat érdekel. Együtt drukkolunk. Na de ki drukkol az amerikaiaknak? Férjem egyedül marad. 

Nyugalom minden szinten 

A terv az utolsó napra az volt, hogy a keszthelyi városi strandra megyünk, de aznapra is nagy meleget jósolnak és én felvetem, mi lenne, ha nem lennénk inkább a tűző napon egész nap. 

Lányom elkenődik, de megvigasztalom azzal, hogy amúgy is megyünk még a Balatonra húgomékkal, mert végül az állatfarm nem aratott nagy sikert (ott ugyanis nincs fürdő a közelben). 

Férjem nagyon megkönnyebbül, hogy nem strand lesz a program. Így lesz időnk reggel kiülni a teraszra, mert csak a 12 órás busszal megyünk be Keszthelyre (sűrűn nem járnak buszok). A vonatunk 17.32-kor indul vissza Budapestre. 

Élvezem, hogy van idő kávét inni (ami nálam egy órán át tart), nyugodtan megreggelizni és élvezni azokat a pillanatokat, amik miatt egy nyaralás emlékezetes. 

A szomszéd cicája, aminek a szájában egy egér van, és ami kihegyezett fülekkel nézi a kis kerti tóban úszkáló halakat. A házigazdánk elmeséli, hogy három kölyke született a macskának, amiket az út másik oldalán levő szomszédnak ajándékoztak. De a cica felkutatta őket és hazahurcolta mindhármat. Nekik vitte az egeret. 

Lányom megnyugodott, mert előző este azon aggódott, hogy nincs mit enni a cicának. Mi megnyugtattuk, hogy ezek a macskák egeret fognak és nem házi koszton élnek. 

Mindenkinek mást jelent az IGAZI nyaralás. Egy kis faluban nevelkedő gyereknek biztos jóval nagyobb élmény eljutni Floridába a Disney World fantasztikus világába, ahol még egy felnőtt is gyereknek érzi magát. 

De nekünk, városi embereknek óriási élmény tud lenni a nyugodt, falusi környezet. Ahol az emberek témája a szomszéd cicája, a füst, ami nem egy égetés terméke, hanem a szúnyogirtó autóé. 

Még soha nem láttam ilyet, ez is nagy élmény volt nekem. Egy óriási csövön szórják ki a szúnyogirtó szert, ami hatalmas ködszerű módon terül el a házak között, nálunk Erzsébeten repülő jön, ami szintén nagy élmény, őrült módon néha a házak közé is berepülnek. Az idén férjem csinált is egy videót, ahogy jön az erkélyünk felé a dupla szárnyú gép, tényleg vad élmény. 

Csend 

Éjszaka akkora csend volt a szállásunkon, hogy első éjjel megköszörültem a torkom, mert komolyan azt hittem megsüketültem. Ilyen csendben már régen volt részem. 

A budapesti házunk mellett nyolc különböző buszjárat halad el. Ehhez képest már csak ezért a nyugalomért is érdemes volt fizetni. Ilyenkor elgondolkozom, hogy miért nem megyünk vidékre lakni. 

A visszafelé út Hévízen keresztül halad.  Ezúttal nincs befüggönyözve a busz, amit nagyon élvezünk, mert lehet nézelődni. Férjem fotókat csinál Hévízen. Látom, hogy élvezi a látványt. Elmesélem neki, hogy a hévízi tó a világ legnagyobb termáltava, ahová nagyon sok orosz turista érkezik manapság. 

20170721_125141.jpg

Ha jól tudom, gyerekek nem mehetnek a vízbe, pedig nekem vannak emlékeim arról, hogy itt fürdőzünk a nagyszüleimmel. Nagyon régen volt már. Gondolom, vannak úszómedencék, ahová gyerekek is bemehetnek. Már nem emlékszem egyáltalán. 

Keszthely

Keszthely nagy szerelmem, hiszen itt voltam gyerek. 15 évig laktunk itt és mivel nem hagytunk itt rokonokat, ezért nincs kihez visszajárni. Férjemnek is az én kedvenc helyem tetszik a legjobban. 

Ahogy átsétálunk a vasúti síneken, nem messze a pályaudvartól a móló felé, jobb oldalon vannak a nyitott halsütödék, éttermek. Árnyékban vannak, és finomabbnál finomabb ételekkel kínálják az odaérkezőket. Ráadásul nagyon jók az árak. Volt egy idő, amikor annyira drága volt a Balaton, hogy sokan akkor kezdtek Görögországba és Horvátországba utazni a Balaton helyett. 

Keszthelyen nem sok minden változott. Amit nem értek a várossal kapcsolatban, ahol mindig rengeteg turista volt gyerekkoromban is és most is, hogy miért hagyták a Balaton szállót így lepusztulni.

Ebéd után még van időnk felszállni a kerekeken gördülő kisvonatra, ami körbevisz a városon, így meg tudom mutatni a Festetics kastélyt is, és a házat, ahol laktunk. Persze még fagyit is eszünk és élvezet a végén felszállni a hűvös IC kocsiba. 

Hazafelé kiderül, hogy hiába van az embernek helyjegye, ha kétszer adják el ugyanazt a helyet, akkor vita lesz. Szerencsére nem velünk történt. A kalauz szerint ilyen még nem volt az idén. 

Állítólag két különböző rendszerből váltották a jegyet. Azért ez elgondolkodtat. Egyértelműen az fog győzni, aki hamarabb leül a többszörösen eladott helyre (legalábbis ezt diktálja a józan ész, a valóságban nem ez történt).  

Tervek 

Terveztünk még egy kirándulást az idénre. Van egy barátnőm, akik a kanadai határnál laktak, ahová ellátogattunk két éve. Gyönyörű hely az Ezer sziget és környéke a Szent Lőrinc folyónál. 

Egyszer csak felhívott, hogy Alaszkába költöznek, mert a férjét odahelyezték. Az első gondolatom ez volt: Alaszka, de jó nekik!!! A második meg az, amit ki sem mondtam: „Szegény barátnőm!!!!!  Hogy fog onnan hazajönni a családjához?” 

Később jött a jó hír: Olaszországba költöznek, nem messze Velencétől. Hű, de jó lesz, akkor megyünk látogatóba, ahová meg is hívtak!!! Ja, de hogy menjek ennyi fizetésből? 

Teljesen ledöbbenek a repülőjegy árakon, ugyanis én itt ilyeneket hallottam, hogy fapadossal lehet 30 fontért repülni Londonból Budapestre. Ezzel szemben most azt látom, hogy kettőnknek (lányom és én) 60 ezer körül lenne a jegy oda-vissza, augusztus hónapot nézek, Milánóba vagy Velencébe. Az általam ismert két fapados légitársaság oldalát böngészem. 

Kínomban már megnézem a vonatjegyeket is, az akció nélkül kettőnknek 100 ezer. Jaj, jaj! Lehet, hogy nem megyünk Velencébe (ebben segíthetne valaki, szerintem félre lettem informálva a telefonon, mert a hölgy azt mondta nincs kedvezmény a nemzetközi járatokon, viszont később, amikor a Bécs-Budapest járat miatt telefonáltam, a hölgy a vonalban azt mondta, gyerekkedvezmény van, akkor most mi is van igazából)? 

Közben megtudtam a szomszédomtól, aki Olaszországban élt sokáig, hogy augusztusban kollektív szabadságon vannak az olaszok. Lehet, hogy ezért olyan drágák a jegyek? 

De aztán tovább agyaltam: ha egy wellness szálloda egy éjszakára 60 ezer hármunknak, akkor a repülőjegy nem is olyan vészes, ha abból indulok ki, hogy ott ingyen lesz a szállás. 

Közben eltelt jó pár hét és kiderült, hogy barátnőmhöz nem megyünk, mert nem találtak még házat, egy hotelben laktak, oda pedig nyilván nem fognak meghívni. Ezért húgommal és a 9 éves unokaöcsémmel terveztünk még egy pár napos, a fent már említett, balatoni nyaralást. 

Most jön az a rész, amikor résen kell lennem, mert ezt az utat már nem férjem fogja finanszírozni. Húgom talál egy szállást a Balatonnál, ami egy éjszakára 20 ezer forintra jön ki két személyre. 

Először rábólintok, de aztán rájövök, hogy ennél jóval olcsóbban is meg lehet szállni és milyen sokat számít nekem az, ha naponta megspórolok 13 ezer forintot a szálláson.  

A második részben kicsit jobban részletezem az árakat, rövid nyaralás volt, de élményekben gazdag. 

Ezen kívül arról is beszélek majd, hogy milyen az élet azoknak, akik nem mennek nyaralni, hogyan lehet egy nyarat kihúzni Budapesten, ahol bizony a strand jegyárak sem olcsók. 

Végül is nem lett elég az 500 dollár a négy napra. Ha én osztom be a pénzt biztos, hogy elég lesz, de férjem nem a spórolásról híres. Néha nem is a feleslegesen elszórt pénz, ami engem bosszant, hanem a feleslegesen bevitt kalóriák száma. Van itt olyan ember, aki soha egy dekát sem hízik a nyaralás alatt?”

HÍRMONDÓ 

Indul a Nagy Kelet-Nyugati Élelmiszermustra 

Az Európai Unió egymillió eurót ad az élelmiszerek kettős minőségének tesztelésére. Még a brüsszeli vezetők is arra számítanak, hogy lesz minőségi különbség a nyugati és keleti forgalmazású termékek között. 

Miért keres többet a német pénztáros, mint a magyar? 

A kérdés Magyarország európai uniós csatlakozása óta szinte állandóan napirenden van, érthető módon, hiszen adott esetben mindketten ugyanannál a láncnál végzik ugyanazt a munkát, a fizetésben mégis hatalmas különbségek vannak. 

Novemberben végleg megszűnnek a határok 

Itt az idő, hogy az Európai Unió visszaálljon a rendes működésre, márpedig ennek egyik előfeltétele az ideiglenes belső határellenőrzések megszüntetése - jelentette ki az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős tagja Brüsszelben. 

Tízéves rekord közelében a svédek 

Majdnem tíz éve nem volt ilyen kevés munkanélküli Svédországban, ami nagy kérdés, hogy jó hír-e annak, aki oda szeretne menni dolgozni, de ettől még tény. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112868026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rubasov nertárs 2017.09.17. 08:56:05

@Bredpitt Monika:

"én itthon szeretnék élni, most úgy érzem van esély arra, hogy legyen itthon változás, bár sokan nem ezt gondolják,"

Ennek azért van alapja, hogy így gondolják az emberek. Ellenzék gyakorlatilag nincs, ezt be kell látni sajnos.

"a kommunikáció nagyon sokat számít,
ha még olvassák a többiek egy kérdés: mi az esélye arra egy embernek, hogy megnyerje az ötös lottót?

nem sok szerintem, mégis mennyien állnak a lottózóban állandóan,"

Azért lottóznak az emberek, mert ha nem jön be, viszonylag elhanyagolható mértékű a bukta (azt hiszem 225 HUF/mező), viszont ha bejön akkor nagyot lehet kaszálni. Persze ezt a politikára is rá lehet húzni, de nem véletlen, hogy az emberek nem állnak az ellenzék. Szánalmas látni, hogy egy abszolút nem nekik kinéző választás előtt, azon megy a marakodás, hogy egy esetlegesen felálló "ellenzéki" kabinetben ki milyen pozícióhoz jut. Így az emberek ezt esélytelennek gondolják, míg a lottó esetében arra gondolnak, hogy van némi sansz.

Ami az igazán szomorú, hogy tényleg nem kéne sok, nem kellenének briliáns elméjű és tökéletes jellemű jelöltek a kabinet megbuktatásához. A probléma az, hogy az ellenzék nap, mint nap azt bizonyítja, hogy ne szavazz ránk, mert mi még a mostaniaknál is rosszabbak leszünk. Így -ellenfél híján- persze, hogy nyeregben érzik magukat, és úgy gondolják bármit megtehetnek.

Bredpitt Monika 2017.09.17. 10:40:09

@Houston chemist: nagyon értékelem a fenti soraidat, nemsoká befejezem a levelem, amit a képviselőknek írok, ide berakom majd hozzászólásként, remélem elolvasod

rémálmaim vannak egyébként, és este úgy éreztem, hogy bárcsak visszavonhatnám ezt az egészet, azt álmodtam, hogy miniszoknyában rohangálok, és mindenki látja a bal lábszáramon levő visszereimet,

de már odahívtam az újságírókat is, most már menni kell,

kész van a tábla, amit hihetetlen módon tényleg megcsinált nekem a lányom egyik tanárnője, ma apukámnál befejezzük a simításokat rajta, mert még össze kell ragasztani valahogy, mert két oldala van, ezen kívül be kell fedni valami vízálló anyaggal......kell szereznem egy gumicsizmát, esőkabátot, mert jövő héten eső lesz, ahogy látom, de most már nem érdekel semmi

én látom az esélyt, az LMP nagyon fontos munkát végez, ráadásul zöld párt, ami nekem sokat számít, amit a Hadházy Ákos csinál, az ma ebben az országban az egyik legfontosabb dolog, kideríteni hová tűnnek az EU s pénzek, mert ezt ha ő nem csinálná , nem is tudnánk róla

Bredpitt Monika 2017.09.17. 10:43:31

@adg: hogy mitől nem vagyok laza, az majd kiderül a később ide bemásolt levélből, amit kapnak tőlem a képviselők,

amúgy meg röhögtem a here lefagyasztáson, mert tényleg jó poén, de ha valóban büntibe akarod rakni férjem, akkor pont a lefagyasztás nem lesz jó, mert neki a 35 fokos Volán busz nagyobb büntetés, üdv

gabors 2017.09.17. 10:45:24

@Matula néne: "(pld. Gabors) kulturáltabban (kevésbé trágár módon) fogalmazhatna," nem talaltam jobb kifejezest arra amit itt ugy fogalmaznak meg hogy "deadbeat father" szerintem nagyon is jo kifejezest hasznaltam ...

de mindegy is nem mondtam volna semmit ha nem lenne a poszt a penzre kihegyezve ....

erdekes azt senki nem vetette a szememre amit az elso posztban irtam (nem tudom hol vannak fideszistak ilyenkor) hogy valaki teljes idoben iskolaban dolgozva 100,000 koruli nettot keres (adokedvezmennyel) amire irtam hogy SZEGYEN !!

Bredpitt Monika 2017.09.17. 10:46:41

@Shanarey: Kehidakustányban sem engedték be a gyerekeket egy bizonyos medencébe, meg itt Budapesten is van egy strand, ahol komolyan veszik a szabályt, ami a víz hőmérsékletére vonatkozik,

azt a magyarázatot kaptam, hogy a forróságot nehezebben viseli a gyerekek szíve, de ehhez pl tanato tudna hozzászólni, vagy Mme Seldon,

Bredpitt Monika 2017.09.17. 10:52:07

@Dikusz: a Helikon szállót is néztem, de azt is nagyon drágának találtuk, végül is a szállás nagyon jó volt, inkább a többi az, ami megdobja a kiadásokat,

figyelj, viszont annyit igazán megtehetnél, hogy kinézel a Parlamenthez jövő héten, legalább találkozunk, a Snétbergerre meg vettem jegyet végül, már nagyon várom, köszi az infot,
lol

Bredpitt Monika 2017.09.17. 10:53:30

@gabors: azt viszont nem írtad meg, hogy ahhoz, hogy ne legyen féreg egy apa, mennyit kell küldeni, válaszolj erre légy oly kedves,

kíváncsian várom, de komolyan, addig nem foglak békén hagyni, és a féregért igenis bocsánatot kellene kérned,

gabors 2017.09.17. 10:56:49

@Bredpitt Monika: "@gabors: szeretnem tudni te mennyit kuldenel, mennyi az a penz, amitol nem leszel kocsog vagy hogy is fogalmaztal? "

ha lenne gyerekem akkor minimum annyit amennyit itt az usa-ban is rakoltottunk volna ... NEM a felesegnek (volt vagy meg mindig az) hanem a gyerekemnek kuldenem a penzt !!

osszeget akarsz akkor a netto fizetesem 15-20% ami kb 1200 dollar lenne (de mivel nincs gyerekem ez targytalan)

New York allami torveny alapjan ez szulo (akinel nincs a gyerek) brutto fizetesenek 17% hatarozza meg ennel kevesebben nem lehet megapllapodni mert a birosag (family court) nem hagyja jova... de mint sejteni lehet nem valtatok el ... (az egesz dolog bizarr fuggetlenul ettol)

gabors 2017.09.17. 11:01:26

@Bredpitt Monika: "Az nem tunt fel, hogy nekunk nem a penz a kozponti dolog az eletunkben?"

az egesz ;posztod errol szolt !!! kezdve hogy milyen keves a fizetesed (ami ismetlem szegyen gyalazat nem tudom mikor jon mar ITsunk hogy 1 milliot is lehet havonta keresni)

utanna elmeseled reszletesen hogy az "anyagiak miatt" mifele (sajnalatos) valasztas ele vagy allitva mert buszjegy a vonat stb.. nem tudtok sem ide sem oda menni nyaralni ..

AZ EGESZ poszt a penzrol szol ... !!!! megszamoljam bekezdesenkent ??? ugye ne ...

Bredpitt Monika 2017.09.17. 11:04:11

@gabors: neked ezt sikerült kiolvasnod belőle,

MÉG EGYSZER KÉRDEZEM, HA MÁR FÉREGNEK HÍVOD A FÉRJEM,

TE MENNYIT TARTANÁL REÁLISNAK, HOGY NE HÍVJALAK FÉREG APÁNAK, ÍRD MÁR LE ÉS NE FERDÍTS, MEG NE VÉDEKEZZ, MENNYIT ????????

Bredpitt Monika 2017.09.17. 11:07:30

@gabors: másoknak sikerült azt is kiolvasni amúgy, hogy nagyon jó volt a nyaralás, a pénz nem a siránkozásról szól, már annyiszor leírtam ezen a blogon, hogy engem nem hat meg, hogy több százezer forint legyen a fizetésem,

mint ahogyan, más hozzászólók ki tudták olvasni és értelmezni tudták, hogy az összegek csak azért lettek kiírva, hogy ez a része is be legyen mutatva a mostani magyar társadalom rákfenéjének,

várom a választ, miért nem alszol egyébként, ennyire ideges lettél a 200 dollártól?

gabors 2017.09.17. 11:16:47

@Bredpitt Monika: "szóval nem könnyű ez az egész, sok részlet hiányzik a történetből"

nezd en mint barki mas aki hozzaszol csak azt tudja amit a posztba beleirsz CSAK az alapjan lehet kommentelni

es ha tul sok kimaradt akkor nyilvan a kommentek sem lesznek a helyukon ... bocsanatot nem kerek mert a leirt posztra kommenteltem nem az eletedre. A posztban leritak alapjan tovabbra is fenntartanam a velemenyemet ... most hogy arnyaltabb a kep (vagy inkabb meg bizzrabb lett ... ) mar lehet hogy tenyleg nincs tobb penz mert 3 havonta BP-re repulni tenyleg nem olcso erre kolteni a penzt meginkabb kafkai ...

meg lenne 43744 karakterem de nem teszem

Golf2 2017.09.17. 11:19:42

@Bredpitt Monika: Csak szegény 1fecskét nehogy fácánnak nézze Vadölő János.

Bredpitt Monika 2017.09.17. 11:22:46

@Golf2: nagyon hülye poén volt, maradjunk ennyiben, már a másikra is akartam reagálni, nem fogok az ő sorsára jutni, ne aggódj, hidd el, ha én annyira aggódnék, nem mennék a térre

gabors 2017.09.17. 11:24:02

@Big Rock Candy Mountain: "
Ez szól a gabesznak s az Adg mesternek is... "

CSAK arra tudok kommentelni ami le van (volt) irva egy komment a tied is MINDIG egy fajta itelet (a velemeny onmagaban egy itelet/itelkezes ) ... ez van ... errol en nem tehetek ... ismetlem ami nincs benne a posztban honnan tudhatnam ??? mar regen tul vagyok azon hogy "benefit of the doubt" ...

Golf2 2017.09.17. 11:24:30

@Bredpitt Monika: Ok,Sorry,és le a kalappal!

Bredpitt Monika 2017.09.17. 11:25:31

@gabors: várom a választ, mennyi az az összeg, amitől nem féreg egy amerikai apuka, most már ne kerüld ki, ha nem válaszolsz rá nem leszek rest minden alkalommal meg fogom kérdezni, amikor ránézek a blogra és látni fogom a neved,

mitől kafkai az, hogy iderepül és látni akarja a családját?

Ja, tényleg, Kafka volt az aki a férgekkel poénkodott, vagy nem?

gabors 2017.09.17. 11:32:28

@adg: "Feregnek nevezni valakit az nyilvan nagyszeru a hataratkelos moderalasi elvek szerint. "

ezt tovabbra is fenntartom !!! mert a :POSZTRA vontakozott az abban leirtak alapjan EZ a velemenyem azota volt mar puhitas ...de meg feregnek sem ereznem magam ha havi $200 dollart kuldenek a gyerekemnek (ha lenne)

gabors 2017.09.17. 11:37:33

@FutureFry: "
@gabors: @somlobodog: Érdekes ez, számomra (amerikai vonatkozásban) a “primitive” inkább pozitív jelző: Nem fejlesztett, eredeti-természetes (természetközeli) tájak jutnak eszembe róla. Pl. az ilyen, általában mindentől távol eső campsite-ok (amik ráadásul gyakran ingyenesek is). Aminél már csak a dispersed (aka undesignated) backcountry camping jobb.
"

megnyugtatlak en 99.9% ig biztos vagyok benne NEM IGY ERTETTE ... :-))))

ezt primitve oldalat en is szeretem amerikanak ... de O a forditott kulcsok es bunko amerikaiak-at ertette

gabors 2017.09.17. 11:47:05

@Bredpitt Monika: "TE MENNYIT TARTANÁL REÁLISNAK, HOGY NE HÍVJALAK FÉREG APÁNAK, ÍRD MÁR LE ÉS NE FERDÍTS, MEG NE VÉDEKEZZ, MENNYIT ???????? "

ott van valaszoltam .. de megegyszer megjegyzem hogy CSAK abbol tudtam kommentelni ami a posztban megjelent honnan tudhattam volna barmi mast is ... (mit csinal, nem valtatok el, ove a gyerek, hanyszor latogat Mo-r a... stb stb) !!!

nincs miert vedekeznem ... miert is tennem ..

amugy a politikai kiallasodert csak kudok jarnak .. szavazni en is fogok majd gyozzel meg hogy az LMP-re erdemes !!!

gabors 2017.09.17. 11:51:03

@Bredpitt Monika: "@gabors: másoknak sikerült azt is kiolvasni amúgy, hogy nagyon jó volt a nyaralás," szerintem is ...

de arra mit kommenteljek ??? pl Monika azutan hogy vert izzadva kihozta a nyaralast $500+X forintbol nagyon jol erezte magat es meg jo kepeket is csinalt..

de hogy valamit azet irjak (lasd olvastam) ezt a totalis nemasagot falun nem tudom elkepzelni itt egesz ejszaka mindenfele bogarak csiripeleset lehet hallani sot madarakat is az szunyog irto kocsi azt hiszem nem csak a szunyogokat oli halomra hanem minden mas bogarakt is ... (nem jo !!! ) en inkabb elvagyk a szunyogokkal is ...

gabors 2017.09.17. 11:55:43

@Bredpitt Monika: "mitől kafkai az, hogy iderepül és látni akarja a családját?"

HUHHHHHHH

nem fogom magyarzni hogy mi kafkai ebben a szituaciban csak sajnallak ... de ezt is felre fogod erteni .. :-(

amugy megirtam az osszege feljebb csak szolok :-)

Mrs. Clayton 2017.09.17. 11:59:19

@gabors: az elso talalat a guglin 430 dollar atlagos gyerektartas dobott fol az usaban, azt alapul veve, hogy ott nem ingyenes az egeszsegugy, meg nincs egesznapos ingyenes iskola es napkozi, tovabba hogy magyarorszagon amugy is kevesebbol elnek az emberek, szerintem a 200 dollar havonta egyaltalan nem gaz, mint ahogy te probalod beallitani.
Nekem itt uk-ban van egy ismerosom, akinek a gyerekenek az apja szinten 200 fontot fizet havonta, mert ennyire tellik a fizetesebol, ettol meg nem fereg az illeto, amugy tenyleg az.
Megjegyzem anno en is kb ilyen osszeget kaptam, amit teljesen nevetsegesnek talaltam, hiszen a ferjem sokkal tobbet is adhatott volna, mert korabban, mig egyutt eltunk lenyegesen tobbet koltottunk a gyerekekre. Akkortajt voltam mindenfele lehuzos kurva, aki a volt ferjevel akarja eltartatni magat meg hasonlok. Sot a magyarok hihetetlenul magas osszegnek iteltek a 200 dollar/gyerek havi gyerektartast. Nem hiszem, hogy van olyan osszeg, ami mind az erintetteket, mind a kivulallokat tokeletesen kielegitene egyebkent.

Matula néne 2017.09.17. 12:05:44

@Big Rock Candy Mountain: " Igen, ahogy most írta a férje háromszor jön látogatni, s ők is mennek ki néha. De örülök hogy írod újra...khm"

Nem értem, mit írtam újra??? Feltettem egy kérdést Móninak arra vonatkozóan, hogy-hogy itt élnek, hogy-hogy elszakította a gyermekét az apjától stb.stb..... erre Móni válaszolt is, hogy igen, így történt. Nem tudom párkapcsolatban élsz-e, van-e gyermeked, én igen. A családunk minden nap együtt van, közös programjaink, terveink, vágyaink, életünk van, a gyermekünket együtt neveljük stbstb. Ők 3 havonta látják egymást pár napra. A kérdésem erre vonatkozott, utána a válaszát tudomásul vettem, mivel konkrétan ki-ki döntéséhez közöm nincs. Mi a problémád?

Magyarország vs. USA mérlegre téve hááááát..... én próbálkoztam volna másik iskolával stb..... de ez az Ő élete, tiszteletben tartom. Azért is szoktam ritkán kommentelni, mert nem állhatom ezt a fajta erőszakosságot ami itt megy sokszor, a trágárságról nem is beszélve (bár ez rád nem vonatkozik). Remélem kielégítő választ adtam, és nem ragozzuk tovább.

gabors 2017.09.17. 12:06:46

@Bredpitt Monika: "
Ja, tényleg, Kafka volt az aki a férgekkel poénkodott, vagy nem? "

nem vagyok bolcsesz de a metamorfzist azert ismerem ... de az inkabb csak egy hernyo es nem fereg

de nem ettol kafkai a helyzeted ... :-((

Matula néne 2017.09.17. 12:08:25

@gabors: Értem hogy miről beszélsz, de erre a fajta trágár, "mocskos" beszédre akkor sem jogosít fel semmi, ha ezt kulturáltan leírtad volna, több haszna lett volna, így elsikkadt a lényeg.

Bredpitt Monika 2017.09.17. 12:09:21

@gabors: @Mrs. Clayton:

sok részlet hiányzik, például az, hogy én a 200-t akkor kértem tőle, amikor elkezdtem dolgozni, tavaly szeptemberben az amerikai választás előtt, és akkoriban 290 forintot ért egy dollárt, most kb 250 forint, ezért most például 250 dollárt küld nekem, amivel jobban járok,

amit Mrs Clayton ír (amit köszönök) nagyon is igaz, férjemnek például a fogorvos került 5000 dollárjába, amit ugyan részletekben fizet, de az is kiadás, amíg meg nem dolgoztam, mert próbáltam kitartani és találni egy legális állást ő tartott el minket, és az nem 200 dollár volt havonta,

de egyébként meg, ahogy írta már fent a dadus, akkor meg az volt a baja egyeseknek, hogy jaj, de könnyű neked, eltart az amerikai férjed, de nem volt könnyű, mert akkor nagyon szarul ment a spórolás, mert akkor is jött látogatóba rendszeresen,

én akkor sem értem, miért kellett így rárontani erre a 200 dollárra, ha már odaírtam, hogy én kértem ennyit, és mi jól elvagyunk ezzel,

az, hogy a nyaralást milyen nehéz kihozni magyar fizetésből meg , mint már mondtam, HA is ideírta, azért jegyeztem meg, hogy legyen egy ilyen poszt is,

Bredpitt Monika 2017.09.17. 12:10:24

@gabors: na, látod, a hernyó azért szebb szó lett volna

Csodabogár 2017.09.17. 12:30:11

@Bredpitt Monika: Azt lenne jó tudni, hogy mikor leszel ott. Hétfőtől péntekig, de hány órától meddig. Pl. 10-12 közt, vagy valami ilyesmi.

Bredpitt Monika 2017.09.17. 12:35:28

@Csodabogár: reggel kilencre megyek oda és úgy terveztem, hogy ott fogok állni délutánig, mondjuk 4-ig mintha egy munkanap lenne,

holnap egyébként lesz tüntetés is fél hatkor, ha jól emlékszem az Alkotmánybíróság épületénél,

Gulyás Márton, Vágó Gábor és Schilling Árpád védelmében szervezik a tüntetést,

Bredpitt Monika 2017.09.17. 12:41:40

@Csodabogár:

"A lázadás az esztelenség láttán születik meg, igazságtalan vagy érthetetlen helyzetben. Vak lendülete rendet követel a káoszban, egységet a tovaillanó, az eltűnő mélyén. Kiált, követel, azt akarja, szűnjön meg a botrány, és kőbe íródjék, ami eddig szüntelenül a homokba íródott."- Albert Camus

Most találtam Horgas Péter facebook oldalán és itt van a tüntetés színhelye is : 17.30 holnap , Falk Miksa utca 9.

www.facebook.com/peter.horgas.5

Horgas Péter a fuvolaművész, Horgas Eszter testvére egyébként.

svédnyugger 2017.09.17. 12:54:39

@gabors: tök igazad vagyon. Úgy tudom, hogy még házasok, s így ezen belül csakis magán megállapodásról lehet szó. A gyerektartást csak rossz szókincsem miatt írtam, mert nem tudom mi a helyes neve a házasság alatti közös teherviselésnek.

gabors 2017.09.17. 12:58:54

@Mrs. Clayton: "az elso talalat a guglin 430 dollar atlagos gyerektartas dobott fol az usaban, "

ez biztos igy is van ... mert a "szegenyek" kozott gyakoribb hogy 3 gyerek harom anya/apa !!! es ezek akik off the book dolgozonak

de most mar tudjuk hogy a posztolo nem valt le szoval a $200 nem gyerektartas ..

amugy csak NY allamot tudom ahol a minimum $25 havonta annak aki a szovetsegi minumum alatt keres 12K kb ... (vagy eleg gyakran csak feketen dolgozik) amugy mint ahogy mar irtam a brutto jovedelom 17% egy gyereknel.

amugy nekem a havi ebedem nem jon ki $200-bol ugy hogy fozok es naponta otthonrol viszem az ebedet a munkaba !!!

Ja es a gyerektartast nem az alapjan osztjak hogy eppen hol el a gyerek .. ja mama afganisztanba ment akkor biro nem fogja leszallitani $50-r mert OTT az is eleg !!!

fhdgy 2017.09.17. 13:05:28

@Bredpitt Monika: Tegnap írtad, hogy valamiben számítasz rám. Én olvastam a hozzászólásokat, de lehet, hogy elkerülte a figyelmemet,de nem találtam semmi továbbit.

fhdgy 2017.09.17. 13:08:26

A 200 USD dologban nem lehetne már lapozni?!

gabors 2017.09.17. 13:08:30

@Matula néne: "@gabors: Értem hogy miről beszélsz, de erre a fajta trágár, "mocskos" beszédre akkor sem jogosít fel semmi, "

tragar ??? az hogy valaki az eredeti poszt alapjan egy fereg ??? ez egy teljesen kulturalt szo ... mi gondod vele senkinek semmilyen felmenoit nem szidtam ... kb mi lett volna elfogadhatobb csuszo maszo ize ???

es most mar hogy azt is tudjuk hogy 3 havonta jar BP-re latogatoba (ami also hangon $1000 repjegy, talan ugyeskedkve 800-900) nem is kerdes hogy nem marad tobb penzse plane ha nem valami uber munkaja van amugy ez havi pluszz $300 !!!

Bredpitt Monika 2017.09.17. 13:13:44

@fhdgy: kint fogok állni a Parlamentnél jövő héten a Kossuth téren, ha van időd és kedved, gyere fel, csak lelki támogatás kell,

most beszéltem egy csajjal, akivel a tüntetéseken ismerkedtem meg, tőle tudom, hogy a téren az Alkotmány utca sarkán van az Agora Közös Ország Mozgalom, ezt jó tudni, mert oda be fogok húzódni néha az eső elől , írok majd még később

gabors 2017.09.17. 13:17:41

@Bredpitt Monika: "férjemnek például a fogorvos került 5000 dollárjába, amit ugyan részletekben fizet, de az is kiadás, amíg meg nem dolgoztam, mert próbáltam kitartani és találni egy legális állást ő tartott el minket, és az nem 200 dollár volt havonta, "

fogorvosi arakkal tisztaban vagyok nekunk erre van biztositas pont azert mert kurva draga tud lenni ha kell igy inkabb fizetek havonta kb $50-et ... es ha valami adodik akkor az nem csebbol megy ...

amugy ezt es a tobbit honnan tudta volna barki aki nem szemelyes ismerosod ...

csak tanacsolni tudom hogy ha posztolsz akkor ugy csinald hogy amit irsz kerek legyen ANNAK is aki amugy semmit nem tud rolad (szemelyesen) mert nagyon nem volt ertheto hogy mi volt a kozponti tema .. nekem bizony az anyagiak jottek at leginkabb az 500 dollart 5x ismetelted meg a posztban ...

Bredpitt Monika 2017.09.17. 13:23:10

@gabors: ok, de mint mondtam, amikor azt irtam, hogy küldi a pénzt és én abból élek, akkor meg én voltam a rossz, ő volt a nagyszerű amerikai gazdag férj, tök mindegy mit írok, én akkor sem fogok
senkit féregnek hívni......

peace, szerintem hagyjuk abba ezt, örülök, hogy megenyhültél végre

Bredpitt Monika 2017.09.17. 13:23:52

@kék madár: szia, jó látni, hogy visszatértél

Matula néne 2017.09.17. 13:34:27

@gabors: "tragar ???" Olvasd kérlek végig miket írtál, én nem arról az egy szóról beszélek csak... ma is és egyébként máskor is nagyon durván, sokszor ízléstelenül fogalmazol az én véleményem szerint. Nem megbántani akarlak, inkább csak felhívni a figyelmed, senki nem figyel így a mondandódra, még ha igazad is lenne adott esetben, csak egy jellemrajzot adsz magadról. Érdekes, amikor anno felbukkantál, abszolút nem emlékszem túlzó, erőszakos, ill. trágár kommentekre, csak az utóbbi talán egy-két hónapban (de ez nem biztos, mert úgy rohan az idő).... de az biztos, hogy kezdetekben nem így írtál.

élhetetlen 2017.09.17. 14:11:48

@tanato: „a ruszkiknak meg újdonság”. Nem biztos, hogy az újdonság kedvéért szoktak át ide (azért a Vörös tengert nem olyan könnyű megunni). Csak Egyiptomban is volt egy „rendszerváltás”.

Latcho Rom 2017.09.17. 14:13:10

@gabors: just let it go lecsóka.

Dikusz 2017.09.17. 14:25:18

@Latcho Drom: kaptam egy jegyet a MÜPA mai esti koncertjére. A műsor: Magdalena Kozena "Spanyol barokk dalok, és flamenco".
Jól-e jártam magam?

Latcho Rom 2017.09.17. 14:49:24

@Dikusz: most olvasom a facebookon, nem tudtam hogy volt egy magyar Miss Universe..

www.szombat.org/tortenelem/szepsegkiralyno-trianon-jelvennyel

Dikusz 2017.09.17. 16:46:28

@Csodabogár: Meglepetésként kaptam, aki adta, nem tud elmenni.

Dikusz 2017.09.17. 16:52:33

@Latcho Drom: én se tudtam, ahogy a fotót nézem, jogosan lett az.

Nem tudom erről, hogy ugrott be éppen az, hogy sokan meg azt nem tudják, hogy Magyarország nem csak 1954-ben volt labdarúgásban vb második, csak azt nem tudom miért nem hájpolják annyira (az okát nem tudom). Abban a csapatban sem voltak kevésbé rossz focisták...

Bredpitt Monika 2017.09.17. 18:06:59

@svédnyugger: köszi a hozzászólást

@Arthamyr: nekem nem az a bajom a kormánnyal, hogy kevés a fizetésem, sőt ebben a tekintetben ők léptek most és emeltek egy nagyot az enyémen is, nem tudom mi lenne most, ha nem ők lettek volna az elmúlt nyolc évben,

nem tudom mennyivel lennének jobbak, a nagy bajom velük, az, hogy pofátlanul röhögnek az arcodba és mondják, hogy mindent legálisan csinálunk (bocs, ha már válaszoltam egyszer)

Bredpitt Monika 2017.09.17. 18:14:47

@Turchi: köszi, hogy hozzászóltál és jó volt látni, hogy itt vagy

@Catgirl: jó, hogy írtál Ági, tudtam, hogy még valamit akartam, a te legutóbbi posztod elolvasni, de te még nálam is hosszabb posztokat írsz és legutóbb valamiért nem volt rá időm, na, a te utazásaid, azok nem a Balatonról szólnak, és engem nagyon vonzz egyrészt, másrészt meg kiráz a hideg a gondolattól, hogy milyen állatokba botlanék ott ,

én még egy mezei erdőben sem merek egyedül sétálni, még világos nappal sem, azóta mióta a Budakeszi Vadasparkban egy vaddisznó csorda majdnem megtámadott minket,

Bredpitt Monika 2017.09.17. 18:19:34

@P.Elliot: igen, az autóbérlés nem rossz ötlet egyébként, az olaszországi utazáshoz felmerült bennem, de a benzin sem lenne sokkal olcsóbb, úgy láttam, és igen, igazad van, nagyon naiv vagyok

@Nagy kámpics: végül kiderült, hogy vettek házat barátnőmék és most már lehet menni hozzájuk, a busz megfordult a fejemben nekem is, de valahogy a mostani buszbalesetek elveszik a kedvem,

elég beszari vagyok, ha közlekedésről van szó, de ha ki kell állni a Parlament elé......jaj, jaj, mi lesz itt még, Apukám jó fej, ma úgy búcsúztunk el egymástól: találkozunk a fogdában
(bocs, ha nem tudod miről van szó, mert nem olvastad végig a kommenteket)

Mrs. Clayton 2017.09.17. 18:25:04

@gabors: tevedsz ugyanis a gyerektartast alapvetoen ket korulmeny hatarozza meg, az egyik a szulok jovedelme a masik meg a gyerek meltanyos igenyei. En csak a magyar itelkezesi gyakorlatot ismerem, de meglepodnek, ha ugy a fejlett vilag nagy reszen ordito elteres lenne ebben.

Latcho Rom 2017.09.17. 19:42:40

@Mrs. Clayton: s arról mit tudsz mint jogász hogy egy elvált család esetében egy magyarországon élő személy mennyi eséllyel tudja behajtani a gyerektartást egy amerikában élő delikvenstől?

gabors 2017.09.17. 20:33:01

@Mrs. Clayton: En csak a magyar itelkezesi gyakorlatot ismerem, de meglepodnek, ha ugy a fejlett vilag nagy reszen ordito elteres lenne ebben. " INAL csak azert tudok reszleteket mert a kozvetlen kollegam (no) eppen valik es a ferje egy valodi fereg es semmit nem akar fizetni pedig egy vagyonos ketto jol is keres meg USA-hoz kepest .. na innen tudom hogy ezt allamonkent valtozo szabalyok vannak de mint irtam a NY allamban minimum van ami felett lehet egyezkedni de alatta nem ez pillanatnyilag 17% a brutto jovedelemre (akkor ha masik szulo kapja a teljes szuloi jogot) ... ezen belul aztan lehet egyezkedni hogy a gyerek melyik koltseget ki fizeti ha megosztott felugyelet van (shared custody) akkor akkor ezt valtoztatjak de ezen felul is sokmindent megitelhet itt a birosag (pl hogy nincs vege a gyerektartasnak ha a gyerek tovabb tanul es hasohlok)

a magyar gyakolatrol csak hallomasbol van fogalmam es amit halottam az ketsegbe ejto ..

itt pl NY-ban ha az apa nem fizet az allam visszavonhatja pl a jogositvanyat ... (nem lehet konnyen elbujni) ha jol tudom az allamok kolcsonosen betartattjak a gyerektartast szoval csak atkoltozni egy masik allamba nem oldja meg az ugyet ... kulfold mas (latcho drom) az huzos lehet ... ettol fel a kolleganom is mert a ferje British -(((

Mrs. Clayton 2017.09.17. 20:36:59

@gabors: Maggyarorszagon is van minimum meg maximum is. Aki nem fizet, siman a vegrehajto levonja a fizetesebol, ha eltitkolja, akkor meg mehet a bortonbe, mondjuk erre peldat nem tudodok, de elvileg megtortenhet. Ettol meg a szulok jovedelme es a gyerek meltanyolhato igenye lesz alap a gyerektartas megitelesekor.

blackhairlady 2017.09.17. 20:38:52

@gabors: Szegeny hagymat ekeztek allandoan, hogy mekkora troll, hat o hozzad kepest ipari tanulo volt.

Mrs. Clayton 2017.09.17. 20:39:07

@Latcho Drom: semmit, europaban egyszeru, mert van eu-s vegrehajtas

gabors 2017.09.17. 20:39:35

@Latcho Drom: : s arról mit tudsz mint jogász hogy egy elvált család esetében egy magyarországon élő személy mennyi eséllyel tudja behajtani a gyerektartást egy amerikában élő delikvenstől? "

erre van nemzetkozi egyezmeny az USA tagja ennek de sok orszag leszarja (sajnos) ... szoval az usa-ban nehezebb meguszni mint forditva ... (de ez csak elmelet persze)

kék madár 2017.09.17. 21:03:10

@Bredpitt Monika: :) sose tuntem el, csak tuntetoleg nem szoltam hozza, hehe

Shanarey 2017.09.17. 21:07:10

@Bredpitt Monika:

A Hévízi tó, nem forró, a szabadtéri részen 29 fokos, az épületek alatt, a közepén 34 fokos.

kék madár 2017.09.17. 21:08:41

@gabors: egyszer azt irtad, hogy 5 gyereked van, most akkor hany?

gabors 2017.09.17. 21:12:15

@blackhairlady: " Szegeny hagymat ekeztek allandoan, hogy mekkora troll, hat o hozzad kepest ipari tanulo volt. "

ez azert igy igen nagyvonalu ... nem zavar egyaltlaan ,,

De ha lehet en beidezem azt amire reflektalok .. Amit irtam az akkor volt amikor meg, posztolo szerint is, sok fontos reszlet hianyzott. Ha van blogja (nem tudom) de nem olvastam csak annyit tudtam a dologrol ami tegnap a HA-n megjelent. Es azzal kapcsolatban tovabbra sincs mas velemenyem. Lehetett volna ugy is megirni a tortenetet hogy az $500-t egyszer sem emliti (ott van 5x) sot annak sem sok ertelme volt ahogy a $200 doillar volt belevarrva a tortenetbe ... egyiknek sem volt koze a nyaralashoz ... (szerintem) maga a nyaralas leirasa es kepek jok gondolom nem lett volna 300+ komment ugy ... :-)

P.Elliot 2017.09.17. 21:14:34

@Bredpitt Monika: Igen, probalj autot berelni magyarorszagi nyaralashoz mert ott ott es akkor allsz meg amikor akarsz, nincs megkotve a kezed.
Ami a velencei utat illeti, ne felj a busztol, szorakoztato nezni a tajat es azert ritka a beleset, ritkabb mint egy szemelykocsival.
En voltam Velencebe busz tarsasuton, igazan klassz volt.

gabors 2017.09.17. 21:15:31

@kék madár: "@gabors: egyszer azt irtad, hogy 5 gyereked van, most akkor hany? "

vagy valakivel osszekeversz VAGY azt hogy valoban van 1 kutyank es 4 macskank gyerekek helyett ... de ha megtalalod a posztot idezd mar be ... hogy mi is volt a szovegkornyezet ...

nem szoktam ilyeneket irni meg viccbol sem

kék madár 2017.09.17. 21:24:03

@gabors: hat nem allok ugy az idovel, hogy rakeressek, de azert 10 percet ra fogok szanni.

gabors 2017.09.17. 21:40:56

@kék madár: "@gabors: hat nem allok ugy az idovel, hogy rakeressek, de azert 10 percet ra fogok szanni. "

erre gondolsz ??? mert akkor nem nekem van gondom a szovegertessel... :-))

" gabors 2017.07.11 23:54:00
@Bredpitt Monika: "ha a 27%ról beszéltek, akkor az a ti adótok is, amikor idejöttök látogatóba, " igy van szoval mi ugy fizetunk adot hogy semmilyen fizetesunk sincs (ott) csak annyit akartam(unk) mondani hogy a jovedelmi adot jol leszallitottak mig a forgalmi adot meg eszement magasra ... vagyis Te gondolom az osszes megkeresett "fizetesed" nagyjabol elkoltod vagyis a teljes egeszere fizeted az AFA-t aki meg a fizetesebol ugyan fizet 16%-ot de a megmardo nagy reszet nem (vagy nem Mo-on) kolti meg joval kevesebbet es akinek 5 gyereke van mint OV-nek meg jovedelm adot sem fizet talan "

gabors 2017.09.17. 21:48:10

@kék madár: ja lehet nem olvastad de ehhez a poszthoz kommnetelve pl nagyon direkt elmondtam hogy nincs gyerek mert nem lehetett (mint kiderult) meg arrol is van diskurzus hogy adoptalni vagy hasonlot es mint irtam mar tul oreg vagyok ehhez (szerintem) ez nem is volt olyan regen :-)

hataratkelo.blog.hu/2017/06/26/az_egesz_elet_egy_nagy_bindas?full_commentlist=1#c33298345

doktornoo 2017.09.17. 22:54:31

@puhacica:
Es skyscanner appban figyelest is be lehet allitani.

doktornoo 2017.09.17. 22:54:37

Monix, ezt valasztottad.

Aposom szavaival: aki felvette a kolompot, razza is.

Amugy pont hetvegen szembesultem azzal, hogy Budapesten ssomo minden olcsobb, mint videken. Szallas, kaja, ruha, ilyesmik.

gabors 2017.09.17. 23:05:02

@doktornoo: " Monix, ezt valasztottad.

Aposom szavaival: aki felvette a kolompot, razza is."

na vegre ..!!!

Dikusz 2017.09.17. 23:25:55

@gabors: már meg ne haragudj, és minden nagyvonalúság nélkül, de @blackhairlady:-nak meglehetősen igaza van. Nem egy posztra kihegyezve, hanem úgy általában...

gabors 2017.09.17. 23:32:03

@Dikusz: "@gabors: már meg ne haragudj, és minden nagyvonalúság nélkül, de @blackhairlady:-nak meglehetősen igaza van. Nem egy posztra kihegyezve, hanem úgy általában... "

nem gond, de blackhairlady, sem te nem irt semmi konkretumot .. hogy ugy altalaban mivel van a gondod amit irok/irtam vagy ahogy irom??? ..

Az hogy mit gondolsz rolam (vagy amit irok) nem tudom ertekelni de nem is haragszom en senkire (remelem te sem) elvesztegetett energia lenne.

gabors 2017.09.17. 23:36:35

@blackhairlady: " hat o hozzad kepest ipari tanulo volt. " mondtam en neki nem egyszer hogy lenne mit tanulnia tolem :-))) de nem vette jo neven ... neki stukker kellett meg haz az erdoben ... es mint "middle class" ment horgaszni ...

adg 2017.09.17. 23:39:56

@Dikusz: nem, ezt nem jol latod. Bocs. Gabor kommentjei teljesen jol illenek a ha elvarasaihoz, a blog szellemisegehez, latod, ott vannak szepen. Es ezzel nem csak o van igy, vannak itt mas mindentjobbantudo aggressziv okoskak, akik siman lepatkanyozzak, akinek mas a velemenye. Ez is belefer.

Az en kommentem sajnos rettenetesen durva volt, az ki lett veve, nagyon helyesen. Nem neveztem senkit feregnek (10-szer kulon kiemelve), patkanynak, fasznak, stb. Ertheto, hogy ki is lett torolve.

Igy megy ez...

Badeni lakos 2017.09.18. 00:12:56

...és a strandon leesik az állad, hogy milyen gyönyörű nők mászkálnak fel s alá bikiniben, tangában, vagy egy szál semmiben. nagyon szép a felhozatal. még mindig nagyon ott van :)
Nyaralni Megéri otthon! ;)

gabors 2017.09.18. 00:32:00

@adg: " teljesen jol illenek a ha elvarasaihoz, a blog szellemisegehez," mar bocs de ez igy elegge megalazo hogy szerinted en valami elvarasnak megfeleloen kommentelek ...

csak hogy tiszta legyen en mar 25 eve elfelejtettem azt hogy, azt mondjam vagy irjam amit barki "elvar" ..

Foleg az zavar a posztodban hogy, ha jol latom, a stilussal van most is a gond nem azzal amit irtam barkirol.. Mi is a gond azzal ha "fasznak" "feregnek" nevezek valakit vagy valamit amit valaki tett ?? En csak oszinten leirom hogy igy gondolom masok meg selyem papirban kuldik el az annyaba a masikat ... szeritem az gennyesebb (csak hogy meg ujabb "tragar" szot mutassak be itt)

gabors 2017.09.18. 00:44:03

@adg: " senkit feregnek (10-szer kulon kiemelve"

csak hogy tiszta legyen a helyzet pontosn 3x irtam le (a tobbi mas idezte vagy en ideztem mast ) mint mindig en idezem amivel gondolm van, szoval nekem semmi gondom vallalni amit irtam es meg is indolkoltam miert .. te meg itt belemkotsz valotlan hulyeseggel (de ez sem gond ... )

es negyedszer irtam le akkor amikor Monika Kafkaval akkart bolcseszkedni velem de mint megallapitottuk kozosen ott hernyorol volt szo nem feregrol (ez sem szamit de meg igy sem lenne 10)

szoval nem kene ennyire a felhokbe jarni, nezd meg magad CTRL-F nem egy komplikalt dolog ...

kék madár 2017.09.18. 02:58:38

@gabors: nem nem erre gondolok, gyerekekrol volt szo es annyira hatarozott velemenyed volt, hogy megkerdeztem van-e gyereked, mire azt irtad, hogy "van 5". Igy emlekszem. De nem kivanom bizonygatni, ez csak egy allitas. Ahogy elnezem, kapsz jobbrol balrol, nem hiszem hogy ezzel akarod az energiaid felorolni.

blackhairlady 2017.09.18. 03:24:36

@gabors: Attol hogy idezel valamit a kommentjeid meg nem lesznek kevesbe undoritoak.

P.Elliot 2017.09.18. 04:57:52

@kék madár: En nem emlekszem hogy Gabors 5 gyereket emlitett volna, sot, irta hogy 1 vagy 2 evig jartak kezelesre orvoshoz hogy gyerek lehessen de a felesegenek nem lehetett, nem sikerult, vilagosan emlekszem ra mert en kerdeztem meg tole hogy miert nem adoptaltak de azt mondta hogy addigra mar idosek lettek volna hozza, nem biztos hogy fel tudtak volna nevelni.

Ne szalljatok mar ra erre az emberre, / masra sem/, nem eleg ember elment mar? Senki szavat ne forgassatok ki, illetve ne vaditsatok be, irta amit irt, ez volt a velemenye, na es? Mindenkinek van egy velemenye , leirhatja, azert vagyunk itt hogy beszelgessunk, vitatkozzunk de ne marjuk el a masikat.
Nagyon varom hogy Digger ha kifujta magat ujra bekukkant mint ahogy Zolee is visszajott, mindkettot hianyoltam volna. Majd kozben aztan ki is bekulhetnek, / hallottatok Zolee es Digger/, ilyen jo baratok, minek kell is marakodni.
Szoval beket mindenkinek....

adg 2017.09.18. 05:20:50

@gabors: haha, nem kotottem beled. Ezert nem is linkeltem a kommentedet. HA sajatos moderalasi szokasan elmelkedtem eppen, pl a patkanyozas nem is toled van. Csak ez nem jott le neked sajnos, mert a magyar szovegertesi kepessegeid megkoptak a 27 ev alatt. De ugy latom, hogy ezt bunko, arrogans, alpari stilusoddal igyekszel ellensulyozni, tulajdonkeppen egy igazi bardolatlan gyoker vagy, aki siman kitalal barkirol barmit (mint a patkanyozos masik is), majd az alapjan elkezdi lehordani mindennek.

Gondolom nem baj, hogy ezt igy leirtam, oszinten igy gondolom, miert is lenne baj. Masok gennyes modon selyempapirba csomagoljak, de azt te nem szereted. Meg amugy sem erdekel masok velemenye, ugyhogy tok mindegy.

kék madár 2017.09.18. 06:58:57

@P.Elliot: szerintem Trump koraban eletveszelyes nem neven nevezni azt ami, es normalizalni a bullykat. Digger is az volt neha, gabors is el tud szallni, szerintem az a normalis, ha valakinek ez nem tetszik, megirja

Dikusz 2017.09.18. 07:05:59

@gabors: "te nem irt semmi konkretumot .. hogy ugy altalaban mivel van a gondod amit irok/irtam vagy ahogy irom??? .."

Akkor leírom én hogy látom: beszélgetünk, vitázunk egymással, néha elég fűszeresen beszólogatva. Aztán remélhetőleg némi odamondogatás után megbékélünk, és folytatjuk a párbeszédet egy másik poszt alatt, mintha mi sem történt volna.

Amire gondolok az az, hogy foggal-körömmel ragaszkodsz a véleményedhez, és mintha a beszélgetőpartner mondanivalóját, érvelését meg sem hallanád, ahogy mondod nem is érdekel. A szakmai kérdéseknél is úgy látom ugyanez van: ha helyes, ha nem, ragaszkodsz hozzá. Sőt ha többen írják ugyanazt, ami más mint te állítasz, és esetleg az a megoldás a jó, akkor is.

Nem vagyunk egyformák természetesen, ha én írnék valami sértőt mondjuk neked kedves személyről, és azt te kifogásolnád, akkor -különösen ha többen is szólnának nekem érte-, belátnám, hogy nincs igazam, és elnézést kérnék tőled. Nem ragaszkodnék csökönyösen hozzá, hogy de akkor is az, aminek neveztem, mert hiszen leírtad, hogy nem ismerem, nem valós az, amit írtam róla.

Külön, ismét kiemelem: nem szándékozlak megbántani se téged, se mást. Azt sem írom, hogy nem érdekel a véleményed, mert ha nem érdekelne, akkor nem válaszolnék.

Dikusz 2017.09.18. 07:24:05

@P.Elliot: egyetértek, békét mindenkinek.

Megszólítva érzem magam, reagálnék rá. Szerintem nem szálltunk rá, párbeszédbe elegyedtünk, hogy úgymondjam. Én konkrétan azt szeretném megmagyarázni -hiszen kérdezte- hogy mi az, ami nem tetszik a hozzászólásaiban. Ha eldurvul a vita, akkor úgyis szól HA, ha tetszik nekem, ha nem.

Amúgy nem gondolom, hogy@gabors: ezt annak venné, hogy elmarnám innen. Ha elege van a véleményemből, úgy gondolom, ezt meg is írja. Le fog ez csengeni ezen a poszton belül, csak nem lesz folyamatosan felemlegetve, remélem.

Czidlina Ildikó · http://igyutazunkmi.blog.hu/ 2017.09.18. 09:08:43

Kedves Móni! Én nagyon tudtam azonosulni az írásoddal ;)
Mögöttem ugyan nincsenek külföldi tapasztalatok, itthon próbálok víz fölött maradni, 33 év munkaviszony után hasonló havi összegből gazdálkodom, mint Te, csak mi hárman vagyunk...
Ennek köszönhetően évekig eszünkbe sem jutott a nyaralás, míg tavaly megráztam magam, és azt mondtam: elég!
Kerek szülinapom volt, és úgy döntöttem, jár nekem egy kis "luxus", pl. egy wellness hétvége a Balatonon. ( igyutazunkmi.blog.hu/2017/07/02/ez_mar_a_lemez_b_oldala )
Hát kiderült, hogy ez tényleg luxusnak számít, egy átlagos hazai fizetésből. Elmebaj! Ahogy te is mesélted.
Mi végül egy hazai hétvége árából Görögországban kötöttünk ki, és ma is azt mondom, nagyon jól tettem ;)

További ügyesen megoldott nyaralásokat kívánok nektek!

puhacica 2017.09.18. 10:42:21

@doktornoo: igen, de a hasznos, segito informaciora nem jott reakcio, szoval nekem mindegy, en tudom, hogyan kell olcson utazni. pedig jutna dragabbra is. :D
----
haborogni kell, kuzdeni es politizalni, az visz elore, a harc! hajra!

gabors 2017.09.18. 14:52:44

@kék madár: "... szerintem az a normalis, ha valakinek ez nem tetszik, megirja "

igy van ! teljesen egyetertek !

pont igy is teszek magam is

Demi78 2017.09.18. 15:14:10

Multkor voltunk FRben airbnb-zni Limoges mellett, kaptunk egy egesz hazikot, mosogep, tea, forro csoki, kavegep, babaetetoszek meg minden. Asszem valami alapkaja is be volt keszitve. Talan 180€ volt harom napra.
Illetve magyar boltokhoz csak annyit, hogy parom apja nemreg koltozott el Bp-rol fekete Zalaba (bocs az ottaniaktol). Meglatogattuk oket nyaron, elszaladtam a boltba olyan 5 ora korul. Sietnem kellett, mert 17:15kor bezart. Ugyan minek nyitva tartani estig. Mondjuk ellenben fel hatkor mar nyitva volt reggel. Furan neztek ram, amikor laktozmentes tejet kertem (nyilvan volt ra okom, nem reformkonyha cucc).
Viszont boldogon felvasaroltam az osszes teli fagyit, ami volt naluk. Sajnos mar nem olyan mint 30 eve...:(.

doktornoo 2017.09.18. 17:54:49

@Mrs. Clayton:
Latod, ez tok fura, mert nekem pont az jott le, hogy nem erezte magat jol.

Nigro notanda lapillo 2017.09.18. 17:55:40

@P.Elliot: kedves P.Elliot, szeretem a kommentjeidet, de ezt most különösen jó volt olvasni, köszönöm!
egy ideje kevesebbet jövök a blogra olvasni, mert ùgy éreztem elszabadultak az indulatok, leginkàbb néhàny régi motorosnàl.
ugyanakkor létezik néhàny random (?)"szent tehén" akinek semmit csak jót. Remek lenne ha visszabillenne ez az egyenlôtlenség. Itt felnôttek írogatnak, akik néha nem értenek egyet. Nem élet-halàl harc, csak egy blog.

Bredpitt Monika 2017.09.19. 18:01:19

@adg: nekem is eltűnt egy hozzászólásom, ha ez megnyugtat, de megértem HA t, mert ha egymást ekéznénk folyamatosan, akkor tényleg süllyedne a blog színvonala,

először ezt én sem értettem meg, de most hogy hallom másoktól, mi megy más blogokon.....

na persze én nem láttam a te kivett kommented, de a féreg mégis itt maradt.....na jó, vár a haza

Bredpitt Monika 2017.09.19. 18:02:48

@Demi78: téli fagyi? úúúúú, most már nem tudnám megenni, gyerekként szerettem én is,

nekem a boci cukor volt a kedvencem, míg a dunakavics 3.50 ft volt, addig a lengyel karamellás cukor 15, sokáig kellett rá gyűjteni

Bredpitt Monika 2017.09.19. 18:05:49

@Czidlina Ildikó: a hosszú buszos utaktól nagyon ódzkodom, lesz második rész is, ami szintén rövid lett, de hát fogni kell a pénzt,

drukkolok nektek, hogy tudjatok még menni klassz helyekre, elolvastam , amit belinkeltél, én még nem jártam Görögországban

hárman ugyanennyi pénzből, az nem semmi, köszönöm, hogy elolvastad,

Bredpitt Monika 2017.09.21. 20:28:00

@Nagy kámpics: igen, buszra is gondoltam, es azota mar megvan hok laknak, baratnom kuldott kepeket, gyonyoru hely, menni szeretnenk meg az osszel, koszi a tippet

Bredpitt Monika 2018.07.04. 22:39:13

@Nagy kámpics: eltelt egy év de most reagálva újra a segítő szándékra, végül most fogok eljutni a barátnőmhöz Olaszországba, végül is nem busszal, ahogy javasoltad, hanem telekocsival,

üdv

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása