oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 08. 06:30,  Uram, a késemért jöttem 325 komment

2017. szeptember 08. 06:30 Határátkelő

Uram, a késemért jöttem

Vajon tudja-e rajtunk, magyarokon kívül valaki, hogy a trotechnikus az mindig Elek? Vagy hogy négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta? Nem, nem őrültem meg, csak éppen a minap azon gondolkodtam el, hogy vajon mikor jön el az a pillanat (eljön-e egyáltalán), amikor kulturálisan is beilleszkedünk egy országba? Aztán arra jutottam, a legjobb, ha megkérdezlek titeket, hogy ti eljutottatok-e már oda, vagy egyáltalán mit gondoltok erről az egész kérdéskörről.

rejto_jeno_kep.jpg

Talán sokan emlékeztek még a Magyarországon Legyen Ön is milliomos! néven futott játékra, ami úgy volt felépítve, hogy az első pár kérdés pofon egyszerű volt, egy gyerek is tudta rá a választ. 

Kivéve engem. 

Mármint az angol verzióban, abban ugyanis értelemszerűen az angol kultúrkör olyan alapvető fontosságú meséiből, kifejezéseiből, mondásaiból válogattak, ami miatt a megoldás a nyelvet nem az adott kultúrában gyerekként elsajátító külföldi számára komoly nehézséget jelentett. 

Ha sikerült az első kérdéseken túljutni, akkor már könnyebben ment a játék, de az eleje legtöbbször komoly kihívás elé állított. Miért? Mert nem estem át a kulturális beilleszkedésen, annak ellenére sem, hogy az angolszász kultúra mindig is a szívem csücske volt. 

A kulturális beilleszkedés 

Voltaképpen miről is beszélünk? A kulturális beilleszkedés (jobb híján így magyarítottam a cultural fluency kifejezést) nem más, mint annak a képessége, hogy egy adott kultúrán belül a lehető legtermészetesebben mozogjunk, értsük az utalásokat, a poénokat, azokat az élményeket, amelyek összekötik az adott kultúrkör tagjait. Ami sokkal keményebb kihívás, mint amilyennek talán elsőre tűnik. 

Mert a mindennapokhoz szükséges nyelv viszonylag könnyen elsajátítható, megtanulhatjuk az ügyintézés fortélyait is, szerezhetünk ismerősöket – a nehézség akkor jön, amikor egy adott társaság közös programot szervez, és ott előjönnek ezek a közös kulturális pontok. 

Mert ami minket, magyarokat például összeköt, legyen az Rejtő Jenő, a Macskafogó vagy akár az itt is oly sokat emlegetett, szerintem a legtöbb külföldi számára értelmezhetetlen Túró Rudi, az más országból érkezetteknek nem mond semmit (és akkor szándékosan nem beszéltem a generációs szakadékokról). 

A kulturális beilleszkedés kulcskérdése ugyanis az adott környezet legfontosabb szövegeinek, filmjeinek, dalai és eseményeinek ismerete. Ha azt írom, „Schneider úr, én minden körülmények között voltam az Operában”, vagy azt, hogy „Én vezettem, azt mondd meg, én vezettem?” – akkor mindenki jó eséllyel tudni fogja, hogy a Hippolyt, a lakájból és a Macskafogóból idéztem, és ugyanígy a dalok terén is vannak nagy közösségi élmények.

Azaz egyetlen félmondattal, sorral olyan képeket és érzelmeket tudunk kelteni, amelyek csak az adott kultúrára jellemzők. Aki nem ismeri ezeket a narratívákat, az nem fogja megérteni az utalásokat sem, és bizonyos mértékig kívül reked a közösségi élményen. 

Nem csak a szókincsen múlik 

Sokan tévesen úgy gondolják, minél több szót ismernek egy adott nyelven, annál többet értenek belőle. A felszínen ez igaz is lehet, de alighanem mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki nagyszerűen beszél egy adott nyelvet, ennek ellenére nem érti azt az adott országot, környezetet, amiben él, ezért beilleszkedni sem tud. 

Minden nyelvben minden beszéd, beszélgetés tele van kulturális referenciákkal, és ha ezeket nem értjük, akkor hiába értjük a szavakat, az élmény nem lesz teljes. (Ott van például a Monty Python teljes munkássága, vagy minden idők legjobb sitcomja, a Fawlty Towers – a maga teljes mélységében mindkettő értelmezhetetlen a brit kultúra ismeretének hiányában.) 

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a kulturális beilleszkedés nem csupán a mesékben, könyvekben, dalokban van jelen, hanem más közös tapasztalatokban is. 

Milyen az iskolarendszer? Mit tanítanak a suliban? Mit tanulnak a gyerekek a saját országuk és más országok történelméről? Mit mond a szagos radír és az emeletes tolltartó egy adott generációnak? Azért nehéz helyzet ez, mert a kék köpeny képe érzelmek és emlékek olyan hullámát indítja el magyarok millióiban, amit külföldiként lehetetlen átélni. 

A humor 

Ha már az előbb érintettem a humor kérdését, érdemes még visszatérni hozzá, lévén ez az egyik legnagyobb kihívás – nem csak szavakban érteni a humort, hanem valóban dekódolni azt. 

Amikor John Cleese a Fawlty Towersben a német vendégeket szívatja, akkor az nekünk, magyaroknak is vicces, de valami azt súgja, egyáltalán nem tudjuk átérezni az egész jelenet történelmi és kulturális kontextusát.

A humor azért is nagy kihívás, mert jellegéből adódóan a kulturális referenciákra, a mindenki által ismert eseményekre épül, sokszor csak egy-egy apró hivatkozással dolgozva. Ilyenkor nem értjük, min röhögnek annyira a többiek, holott az egészben semmi vicces nincs. Van, csak (még) nem értjük.

A jó hír: a helyzet nem reménytelen 

A fentiekből szerencsére egyáltalán nem következik az, hogy a kulturális beilleszkedés reménytelen dolog lenne, sőt. Ha elegendő ideje élünk egy országban, elsajátítottuk a nyelvet, otthon vagyunk a hétköznapokban, akkor egy idő után óhatatlanul magunkévá tesszük a kultúrát is. 

Egyszerűbben fogalmazva: a Mind the Gap nekünk is ugyanazt fogja jelenteni, ugyanazokat az érzelmeket generálja, mint az őslakos londoniakban. 

Azt gondolom, igazán akkor tudjuk elsajátítani mindezt, amikor a saját gyermekünkön keresztül mi is átmegyünk a gyerekkori kulturális beilleszkedés minden fázisán, elolvassuk a meséket, megtanuljuk a mondókákat, megismerjük a játékokat. (Ugyanezt a tudást elegendő idő alatt akár au pairként is megszerezhetjük.) 

Nem maradt más hátra, mint hogy a ti saját tapasztalataitokról kérdezzelek – ti hol tartotok ebben a folyamatban, mit gondoltok minderről? 

(A poszt írásához részben a Linguisticator cikkét használtam fel.)

HÍRMONDÓ 

Csak oda, ahol jó a sör 

Nem panaszkodhattok a változatosságra, hiszen a mai válogatásban van ausztriai, német, holland és belga munkalehetőség is. Szóval tessék nézelődni, válogatni!

Azok mennek el, akiknek maradniuk kellene 

A kivándorlás egyik jellegzetessége, hogy többségükben a fiatalok mennek külföldre, márpedig éppen ők azok, akik egyrészt adót és járulékot fizetnek, másrészt gyermekeket vállalnak. Hiányuk Magyarország jövőjére nézve sem túl biztató. 

A munkaerőhiány lenyomta a kormánypropagandát 

Aligha lehet elfelejteni azokat a kormányzati propagandaplakátokat, melyek arra hívták fel a menekültek (helyett a magyar szavazók…) figyelmét, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját. Nos, tulajdonképpen nem vették el, csak éppen egyre többen végzi azt a munkát, amire már nem találni magyar munkaerőt. 

A határátkelők elrettentésére játszana a brit kormány 

Egy titkos, de kiszivárgott brit kormányzati munkaanyag szerint a Brexit után a külföldi munkavállalók elrettentése a konzervatív kabinet célja. 

Ennél jobbat még nem röhögtél a Brexiten 

Az a híres angol humor… lehet őket nem szeretni, de az kétségtelen, hogy a britek sajátos humora nagyon sok embernek bejön (köztünk nekünk is). Remek példa erre az utóbbi hónapok egyik legjobb kamuhirdetése. Jöjjön hát az Austin Brexit!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország kulturális beilleszkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6212810852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsabus UAE 2017.09.08. 07:53:27

Csak egy félmondat erejéig említetted a generációs szakadékot. Bárhol gondot okoz a kommunikáció olyannal, aki nem élte át ugyanazt, amit mi. Csak ügyesen kell lavírozni és megtalálni a közös pontokat. Nem KELL minden áron "beilleszkedni", hisz ez úgyis szinte képtelenség, de legalábbis évtizedek kellenek egy megközelítőleg elfogadható szintig.
Szerintem azt kell példaként tekinteni, mikor egy soknemzetiségű asztaltársaság jól mulat. Más kultúra, de mégis jól kijönnek egymással, tanulnak a másiktól és jókat röhögnek. Nem olyan cizellált a humor, mint lehetne ? Kit érdekel, ha jól érzik magukat ?
A "beilleszkedés" kapcsán örök problémám, hogy sokan egyfajta önfeladást várnak el az újonnan érkezőtől. Angliában akkor is pubba kell járnom, ha az egész műfajtól undorodom ? Akkor is tejjel kel innom a teát, ha a szagát se bírom ? KELL, hogy érdekeljen a foci ? Hogy enélkül nem illeszkedem be ? És akkor mi van ?

Határátkelő 2017.09.08. 08:03:59

@tsabus [UK]: Nem KELL egyiket sem, nem erről van szó, hiszen az angolok közül sem jár mindenki pubba (olyannyira nem, hogy sorra szűnnek meg), és a focit sem szereti mindenki, de az egész kultúra megértéséhez érdemes tudni, mit jelent közösségi helyszínként egy pub, vagy mennyire mást jelent a foci, mint Magyarországon (és nem a színvonal miatt).

Szerintem ezek megtapasztalása, és értése nem önfeladás, éppen ellenkezőleg, több leszel általa, mert megértesz egy másik kultúrát.

Golf2 2017.09.08. 08:05:54

Fészkelődünk, illeszkedünk,passzolunk?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.09.08. 08:06:08

Azt kell mondjam az itt felnövő gyerek se lesz kulturálisan száz százalékban beilleszkedve. Mert mi a szülei magyarok vagyunk, nem pedig angolok. Gyerekem itt nőtt fel, itt járta/járja ki az iskoláit, itteni barátai vannak (magyar egy sincs neki). Még azt is mondhatom hogy bizony angol az anyanyelve is, mert az. Ennek ellenére, ha igazi kékvérű angollal kerül szembe, akkor tíz perc alatt leszűrik hogy ő nem az. És nem a nyelv miatt, hisz akcentusa nincs, és az összes dialaktusban tud beszélni (ez az egyik kedvenc szórakozása). De a kulturális hiányosságokat akkor is észreveszik rajta. Pl. hogy mikor, milyen alkalommal, milyen teát szokás inni. Mert egyáltalán nem mindegy. Értelemszerűen ez is egy tanulható dolog, de mindig van valami újabb apróság amiről nincs még tudomása.

bontottcsirke 2017.09.08. 08:12:07

Tökéletesen be lehet illeszkedni, ha a saját társadalmi rétegedet célzod meg. Ehhez kulturált viselkedés és magas szintű nyelvtudás kell. Simán elhívnak egy utcafesztiválra és bebaszol velük mint az albán szamár. Viszont csak a saját társadalmi rétegeddel tudsz ismerkedni, nyilván a jachtklubos társaságot nem célozhatod meg, de itthon sem fogsz a kőoroszlános kerítés mögé kerülni, maximum csak ha vízóra leolvasó vagy.

Én teljesen jókat bulizok egy cimborám bécsi haverjaival, tök érdeklődők, elhívnak ide-oda. Ez angliáras is igaz.

Persze a kisebbségi komplexust le kell vetni és jó angolság/német kell. A nagyjából értem mit beszél nem elég. Tökéletesen kell érteni és válaszolni.

2017.09.08. 08:26:03

Na egen, amikor a kétnyelvesügről, illetve egy idegen nyelv anyanyelvi ismeretéről volt szó itt a blogon a napokban, pontosan erre utaltam. Illetve gyakorlatilag azt mondtam, hogy a kulturális háttér nélkül, tudhat bárki folyékonyan egy idegen nyelvren, lehet akármilyen gazdag a szókincse, ha nem érti az utalásokat, , a kulturális környezetet, a vicceket, poénokat, akkor bizony nem beszél anyanyelvi szinten. Oké, hát a németeknek nincs valami kifinomult humoruk, igy akit ide esz a fene, annak ilyen szempontból könnyebb ;)))

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.09.08. 08:40:15

Jó cikk, és ahogy említetted a kultúrális szakadék ugyanilyen. Az én korosztályom pl. Hofi-n nőtt fel, a mostani fiatalok már nem ismerik csak az igazán elvetemültek. Meg aztán társasága is válogatja, lehet az illető korombeli, nem feltétlen érti azokat a poénokat, amiket én.

Én azt gondolom, ha az ember érti az adott nyelv saját kifejezéseit, azért az általánosságban már jól behelyezi őt abba a kultúrközegbe. Én nem vagyok jó angolos, csak kezdő példákat tudok mondani, mint a bullshit vagy a not my cup of tea , ami egy az egyben magyarra fordítva nem az, mintha a jelentését fordítanánk.

Az összes többi összekacsintós dolog már az országon belül se biztos, hogy működik.

tsabus UAE 2017.09.08. 08:42:56

@Határátkelő: Tudom, hogy nem kell, de az elvárás megvan.
A pubokról annyit, hogy nálunk hamarosan 50%-kal emelkedik a számuk (nyílik egy új). A foci pedig valóban mást jelent itt, de ettől egy picit sem szimpatikusabb.
Szóval, csak arra akartam utalni, hogy egyáltalán nem görcsölök azon, hogy az angol lélek minden rezdülését megértsem. Ha egy adott téma érdekel, akkor kérdezősködök. Ha a válasz is érdekes, akkor megjegyzem - ha nem, akkor örökre elvész számomra a kultúrának ez a darabkája. Talán fiatalon és a maradás mellett elkötelezve az ember nekiállhat feltérképezni a helyi kultúra minden aspektusát, de nálam nem áll fenn egyik körülmény sem.

Arthamyr 2017.09.08. 08:44:39

Az európai (és észak-amerikai?) nagyvárosokban azért nincsen olyan hatalmas kulturális szakadék. 21. században élünk, ez széles rétegek számára elérhető internet kora, meg globalizáció is van, vagy mi...

A beilleszkedés hasznossága is vitatható, származik valami hátrány abból, hogy nem illeszkedsz be kulturálisan? Abból is lehet előnyt kovácsolni, hogy más vagy.

Másrészt egy nemzeti (?) kultúra sem homogén, ahogy @bontottcsirke: is írta, a különböző társadalmi rétegeknek más-más kulturális szokásai vannak. Pl. saját környezetből kiindulva az európai IT-sek sokkal inkább IT-sek, mint magyarok, hollandok vagy írek mondjuk.
Lehet azért írom, mert otthon sem tudtam kulturálisan beilleszkedni, és soha nem is érdekelt. Az emberek többségével remekül megértettük egymást, ha valakihez az ember pozitívan áll hozzá, nem lesz gond akkor sem, ha hatalmas kulturális szakadék tátong köztük.

Arthamyr 2017.09.08. 08:46:31

@tsabus [UK]: " Talán fiatalon és a maradás mellett elkötelezve az ember nekiállhat feltérképezni a helyi kultúra minden aspektusát, de nálam nem áll fenn egyik körülmény sem. " - Akkor sem érteném, mi szükség lenne erre.

tsabus UAE 2017.09.08. 08:52:57

@Arthamyr: Azért kezdtem "talán"-nal, mert hátha valami hirtelen jött érdeklődés csap le az emberre és ezért nekiáll a kutatásnak. Mint anno, mikor elkezdett érdekelni a repülés... :-)

Arthamyr 2017.09.08. 08:57:19

Ismertem egyébként sok nem-európait is, ahol azért már alapból jóval nagyobb a kulturális szakadék elvileg. A személyes tapasztalatom, hogy minél "szeniorabb" valaki, annál kevésbé látszottak rajta a kulturális sajátosságok. Az egyik cégnél indiai főnököm volt, nem igazán volt indiai jellegzetessége a viselkedésének. A másiknál japán kollégával dolgoztam együtt. Ők csak két példa, akikkel szorosabban dolgoztam együtt, és nem volt zavaró a kulturális szakadék. Valószínű ők is, én is ösztönösen közelítettünk egymás felé.
A helyzet lehet, hogy más ha pl. egy kínai és egy magyar kubikos találkozik, mivel ott még a világból gyerekkor után megtapasztalt rész/felszedett tudás (kulturális is) arányában kisebb, és jó eséllyel az IQ/EQ is kisebb (remélem egy kubikost sem bántottam meg ezzel). De az ilyen találkozások és egybekerülések esélye sokkal kisebb.

Arthamyr 2017.09.08. 08:58:08

@tsabus [UK]: Nem vagyok én néprajzkutató. :D

tsabus UAE 2017.09.08. 09:00:52

@Arthamyr: De azért meg kell adnod magadnak az esélyt ! :-D

Hari Seldon 2 2017.09.08. 09:00:53

En ezt nem tartom problemanak. En ott szocializalodtam, a gyerekeim, meg inkabb itt fognak. - Kapnak egy kepet a magyar vilagrol is. Azt gondolom, nagyjabol kovetik majd a magyar kortarsaik szocializalodasi szintjet olyan 10-12 eves korukig, aztan egyre jobban ervenyesul a francia hatas. - Azt gondolom ezzel semmi gond nincs.

2017.09.08. 09:29:33

@Arthamyr: Hm, amit a nagyvárosokról irtál, az szrintem a felszinen igaz. Viszont ott is megvannak az "őslakosok" mikroközösségei, amelyek ugyan a társadlami osztályok mentén szétválnak, mint itt többen is megjegyezték, de a nemzeti jelleg eléggé erős habarcs tud lenni. Igaz, kérdés, hogy mennyire akar valaki egy ilyen közösségbe tartozni. De ez már egyéni szocproblem.

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:20:17

@tsabus [UK]: apropo generacios szakadek: a lanyom nem tudja, ki az a Devenyi Tibi bacsi, hiaba magyar. 6 eves volt, mikor idekoltozott, nem fogok tudni neki atadni mindent, amit en ismerek a multbol. Bedeko es Hol Mi...

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:23:24

kulturalis beilleszkedes: folyamatban lesz egesz eletemben, de soha nem erem utol azt, aki ebben nott fel, mindig lesznek utalasok, amiket en nem ertek. Es ezzel nincs is semmi baj, amig az ember torekszik a kornyezete es a kornyezete multjanak nagyjaboli megismeresere.

Az itteniek csodalkoznak sokszor, hogy en hogyhogy nem ismerem ezt vagy azt a retro ragot, regi szineszt stb. Hat, ok meg semmit nem ismernek abbol, amiben en felnottem, ami nem csak a magyar kulturkorre szoritkozik. Mert pl en ismerem Gigliola Cinquettit vagy Louis de Funes-t de ok joreszt csak azt, ami angol.

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:25:20

De kar, hogy ma sok dolgom van, nagyon tetszik a temafelvetes. Jo beszelgetest!

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:30:18

@bontottcsirke: off: miert bontottcsirke a neved? Nekem a votl matektanarom hasznalta ezt a szot arra, aminek mar nem is tudom a rendes nevet - mikor egy szam melle huztunk egy vonalat es felbontottuk osszetevoire

Csodabogár 2017.09.08. 10:31:39

Mikor elkezdtem olvasni a posztot, a kés még bejött Rejtővel kapcsolatban, akit nemigen olvastam. Fiatal koromban azt hiszem nem volt elérhető, később meg már nem érdekelt. A további példák számomra ismeretlenek. Talán a korom miatt ki tudja.
Ezzel szemben a német milliomos műsorral, ami még ma is megy az RTL adón, többnyire semmi problémám nincs, pedig Németországban igen keveset éltem. Feltételezem, hogy ez főleg a német tv-nek és a rengeteg német nyelvű könyvnek köszönhető, amit elolvastam az elmult 50+ évben. Az utóbbi években mindig kislétszámú német csoporttal utazom és soha semmi nehézséget nem okoz a közös vacsorák alatti duma.
Tehát szerintem a kulturális beilleszkedésnek az előfeltétele a nagy szókincs, az általános tájékozottság az adott ország dolgaiban és a megfelelő müveltségi szint.
Svájcban gyorsabban lennének nehézségeim, pedig ott éltem 25 évet, viszont már 20 éve nem nézem az ottani tv-t, ami ugyis feledős és vagy 3 éve már az ottani ujságot se olvasom. Gőzöm sincs a helyi eseményekről.
Soha nem törekedtem a mindenáron beilleszkedésre. Az ember ne adja fel önmagát, örizze meg az egyéniségét. Ez sokkal fontosabb mint az idomulás x ország népéhez. Ugyse sikerül soha tökéletesen.

fhdgy 2017.09.08. 10:38:43

Nem gondolom, hogy ezen a témán nagyon érdemes lenne rágódni.

A jó nyelvismeret nyilván szükséges, de messze nem elegendő ahhoz, hogy valaki megfeleljen az itt megfogalmazott elvárásoknak.

Vegyünk pl. egy magyar-magyar relációt!

Ismertem, ismerek erdélyi magyarokat, akiknek a tökéletes magyar nyelvtudásához kétség sem férhet. ÉS mégis, nem "tökéletes" a dolog. Azt hiszem, hogy nem kell magyarázni, hogy mennyire nem értik az anyaországi dolgokat.

Ez fordítva is igaz. Elmehetek Erdélybe egy olyan településre, ahol mindenki ( még a románok is ) tökéletesen beszélnek magyarul, akkor viszont én leszek "tökéletlen".

Még Magyarországon belül is, területenként is érdekes a dolog. Én nagyon sok fele dolgoztam az országban. Tapasztaltam, hogy milyen nagy eltérések vannak.

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:47:48

@Pink Petsch: Meg kicsit visszalopakodtam, amig az uj kollega mellem nem ul, hogy megmutassam nkei, mit is csinalunk mi itt :)

A kommentedrol jutott eszembe egy magyar csavo a facebook-on, valamilyen csoportban, aki tokeletesen meg volt gyozodve arrol, hogy o skot. Mert a nem tudom melyik klan befogadta, es o is hord skot szoknyat, meg van neki gall neve is meg a klan csalad resze meg tokeletesen elsajatitotta a dialektusukat (szemoldok ketelkedve felhuz..) meg ilyenek.

Ahhoz nem fert ketseg, hogy ezt o teljesen komolyan gondolja. A feleseget (aki valahogy nem lett skot) csak Sassenachnak hivta (amit a skotok az idegen ANGOLOKra hasznaltak)...

Azt hiszem, volt egy kis (?) csuszasa a fickonak, ugyhogy csak vigyazzunk a nagyon beolvadni akarassal (ne akarjunk skotabbak lenni a skotoknal), mert lam hova vezet :)

En maradok a nagyjaboli beilleszkedesnel, eszem agaban sincs olvadozni. Abbol csak ilyen termeszetellenes formedvenyek lennenek.

Apropo, skotok. A magyar viccek tele vannak a skotok skotsagaval, vagyis hogy fogukhoz verik a garast. Itt errol egy szot sem hallottam, vajon csak a magyarok kenik ezt rajuk? Alkalomadtan utananezek.

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:51:42

@Csodabogár: A Bedeko egy por votl, kakao es bananizut ismertem, amit tejbe kellett keverni es teveraklamban a egyik gyerek kerdezte a masikat, hogy Mi az amit iszooool? Bedekooo! - volt a valasz :)

Akkor nagyon izlett, foleg a bananos, ma nem biztos, hogy ugyanezt gondolnam, az ember izlese valtozik :)

A Hol Mi meg egy tevemusor volt, nem jut eszembe a musorvezeto neve, azt hiszem nemreg halt meg.

Ja, Wiki a baratom: Nagy Gyorgy, ifjusagi musor volt.

LittleG (uk) 2017.09.08. 10:53:36

@Csodabogár: ja most esik le te a Devenyi Tibort kerdezed? A 3 kivansag c. musor megvan? Azt vezette.

London2009 2017.09.08. 11:21:00

@LittleG (uk): :DDD
Ez irto vicces!
Van a ferjemnek egy kanadai baratja. Itt el Angliaban mar nagyon regota es egy angol no a felesege. Az anyja indiai szarmazasu, az apja pedig kanadai. Viszont az apai nagyapja skot volt! Ugyhogy miota itt el Angliaban, kitalalta, hogy o skot. :DD
Az eskuvojere skot szoknyaban jott. Na most elegge eroson kijonnek rajta az anyja indiai genjei. Szoval kepzelj el egy indiai beutesu fickot, kanadai akcentussal egy skot szoknyaban megeskudni. Kikopott skot mondhatom!
Minden evben tartanak Burns Nightot es akkor meg a duda is elokerul, meg haggis a vacsora.
Ugyhogy siman belefer, hogy egy magyar ferfi is skot lesz. Pont annyira lehet o is skot, mint ez a kanadai ficko. Miert is ne? :DD

2017.09.08. 11:33:45

@LittleG (uk): @London2009: Mondják, hogy mindenki az, aminek vallja magát ... Hát, édesistenkém, legfeljebb kiröhögik :DDD

London2009 2017.09.08. 11:35:29

HA kerdesere valaszolva, azt gondolom, hogy eleg jol allok, mondhatjuk, hogy mar halado vagyok a folyamatban. :D
A hetvegen az aposomeknal aludtunk es en jottem le utoljara es mar az egesz csalad az ebedloben ult. Hirtelen felindulasbol aposomat ugy koszontottem, hogy Morning Major! Majd mind a harman egyszerre szoltak vissza, hogy Morning Fawlty! :DD
Ugyhogy belejon egy ido utan ebbe is az ember, meg ha nem akarja, akkor is.

Dikusz 2017.09.08. 11:36:40

@LittleG (uk): Légyszi, lopakodj még vissza:)))
ez kevés info a Tibibácsiról, a "védjegye" a pöttyöslabda hajigálás volt. Aki nem látta akkor ezt a műsort (gyerekként, vagy szülőként), nem fogja tudni milyen épületes műsor volt ez:)

Amit nem sikerült kiderítenem, bárhogy is keresgéltem a neten, egy valamikori NDK-s mesefigura. Ha jól emlékszem, Pucci-manó volt a neve, több évtizede volt az esti mese műsorán. Kicsi erdei manó volt, a jellegzetes filc kalappal a fején.
Nem ismeri valaki közületek?

Csodabogár 2017.09.08. 11:38:47

@LittleG (uk): Na szóval ez az. Én itthon nem vagyok beilleszkedve, mert nem ismerem a tv műsorokat és se a régi se az uj celebeket. Jó sok remek magyar szinészt viszont ismertem, szinpadról. Sokszor olvasok ma is fórumokon dolgokrór, amit totál nem értek, pedig mai műsorokra utalnak, amit én nem nézek. Szóval sokrétű ez a beilleszkedés dolog, de nem kell erőlltetni.

Csodabogár 2017.09.08. 11:41:44

@Dikusz: A nevére nem emlékszem, de a figura előttem van. Na ás a magyar tv macit is láttam, igen jópofa volt.

Arthamyr 2017.09.08. 11:42:01

@Pink Petsch: Na igen, én kerülöm az őslakos dubliniakat, akik a "helyi jellegzetességek", mint a vadállatok a tüzet. Nem gondolom, hogy bármiféle előnyöm származna, ha közelebb kerülnék a "kultúrájukhoz". :D Ennek ellenére, ha kell velük érintkezni (pl. a konditeremben egy ilyen hátterű arc megkér, hogy segítsek valamiben, vagy valahol ilyen nyújt szolgáltatást, pl. pubban, vagy taxis), nincs gond, el is jópofizok velük, de azért alapvetően nem keresem a közelségüket, és eszem ágában sem lenne "beilleszkedni" közéjük.
A középső/felső társadalmi réteg többsége azért elvesztette már a markáns kulturális jellegzetességeit, amiket nehéz és fájdalmas lenne felvenni. Persze itt is megy pl. a golf meg a GAA, mégis tök jól elvoltam a céges bulikon/sörözéseknél a kollégákkal, úgy, hogy 1 óráig a hurlingról meg a gaelic footballról beszéltek, amiknek a szabályait sem ismerem, vagy pl. én sosem mentem céges golfozásra előtte. Némelyiküket pár sör/whiskey után nem is igazán értettem (pedig elvileg angolul beszélnek), mégis jóban voltunk. :D
Azzal, hogy mások vagyunk kulturálisan, új színt vihetünk egy közösségbe, ezt a megfelelő közösség pozitívan veszi, nekem ez a tapasztalatom.

London2009 2017.09.08. 11:47:31

@Arthamyr: Ez igy van. Nalunk most a slager egy ideje az agressziv kismalac. Mar nem emlekszem, hogy mikor de viszonylag nem olyan regen megismertettem a ferjem az agressziv kismalac vilagaval. Teljesen oda van erte. Egy csomoszor kell produkalnom magam tarsasagban a kismalac miatt. Mindig mondja, hogy jajj, hogy is van amikor az agressziv kismalac biciklizik? Ugyhogy ez most mar odaig jutott, hogy a kollegai is ismerik a kismalacot. Ugyhogy valo igaz, hogy micsoda uj szint lehet vinni egy kozossegbe! :D

Arthamyr 2017.09.08. 11:54:11

@London2009: És értékelik! Mi lehetünk a társaság új bohócai, jó értelemben véve. :D Nekem mindig úgy sikerült beilleszkednem, hogy szándékosan nem akartam beilleszkedni, már otthon is elvarázsolt hülyének tartottak a legtöbb közösségben, de ennek ellenére majdnem mindenki kedvel(t).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 11:55:06

Hu, hat a poszt nagyon jo, olyan kerdest feszeget, amivel eddig ennyire direkt modon nem foglalkoztam.

Viszont ra kellett jonnom arra, amit mindig is tudtam, csak nem sejtetettem, hogy en bizony kulturalisan suket vagyok. Meg vak. Es nema is.

Ha meg emlekeztek az "Es megint duhbe jovunk" cimu filmre, akkor mar tudjatok (es sejtitek is), hogy a "Bunko vagy, Bugsy", illetve a "Bunko vagy Bugsy, kitomni valo barom!" pont nekem szolnak :)

A kulturalis-szocialis beilleszkedesben odaig jutottam, hogy barmilyen korulmenyek kozott meg tudom vitatni az idojarast, munkat, ivaszatot, "gyengebbik" nemet. Azt nem tudom, hogy milyen meseket neztek, milyen jatekokkal jatszottak, de mivel mar nem aktualis (pontosabban igy 30-40 korul mar mindenki jobbara ugyanazzal jatszik ;) ), nem is erdekel.

Sved irodalomrol meg sosem hallottam beszelgetni a kollegakat, de quad szerelesrol es hazfelujitasrol mar igen. Szerintem egyikunket sem engednek a kooroszlanos haz kozelebe, viszont remekul ellennenk mi a kaszinoval osszeepitett stip clubban is :D

"Bunko vagy Bugsy!" :D

LittleG (uk) 2017.09.08. 11:59:53

@London2009: lol :D

hat azert annyi kulonbseg van, hogy a magyar csakonak nem hiszem, hogy volt barmin skot felmenoje :)

Egyik kedvenc komikusom (Danny Bhoy) skot anyatol es indiai apatol szarmazik. Magas, barna es enyhe eszaki akcentussal beszel, elvezet nezni :)

LittleG (uk) 2017.09.08. 12:00:28

@Pink Petsch: lehet hogy mondjak, de nincs igazuk :P :P szerintem

London2009 2017.09.08. 12:04:47

@LittleG (uk): de ot meg befogadta egy klan! Nem erted itt a dolgok jelentoseget. Igazabol nem lepne meg ha az asszonyt is lecserelne elobb utobb egy skotra. :D
Kulonben ez mar nekem is feltunt, hogy ezek a skot viccek csak Mo-on mennek. Kerdeztem mar es itt egyaltalan nincs hozzajuk kapcsolva a kicsinyesseg. Kivancsi lennek, hogy ez vajon honnan jott.

2017.09.08. 12:13:38

@Arthamyr: Mondjuk, én sem akarok németebb lenni a németnél ;). A melóhelyen meg vagyok lőve a dialektusokkal, ahány német kollégám van, annyiféle dialketuson dumálnak. Ez akkor különösen gáz, amikor a séf bajorul és orditva utasit valamire, mert nagyjából a nevemet értem belőle ;)) Akkor megpróbálja angolul, csak úgy meg viccesen és elég szarul beszél :DDD Pedig csak normál hangerőre kellene váltania, mert úgy értem, mit akar.

2017.09.08. 12:16:12

@LittleG (uk): Szerintem meg mindenkinek joga van bohócot csinálnia magából :DDD

Golf2 2017.09.08. 12:16:19

@fhdgy: nem értik az anyaországi dolgokat... Biztos értik hisz szavaznak is róla...

2017.09.08. 12:17:23

@London2009: Azt én sem tudom, honnan jön ez, de a németeknél is ismert. Leginkább a svábokkal kapcsolatban emlegetik, hogy ők a német skótok ;).

2017.09.08. 12:21:21

@Golf2: Ja, legutóbb is kemény 60 ezer embert érdekelt a 1,5 millióból. Ne dimenzionáld már túl azt, hogy rommagyarok mennyire odavannak az "anyaországért".

Latcho Rom 2017.09.08. 12:24:29

@LittleG (uk): :) elobb linkeltem, aztan olvastalak, itt is kedvenc

London2009 2017.09.08. 12:27:33

@magneto tellerikus gnóm: szia, ne haragudj de nem tudom ki lehetsz. Nincs meg koran neked itt titankodni?

Latcho Rom 2017.09.08. 12:37:48

@London2009: 6:28..indul a bakterház lassan :)

szakasz2 2017.09.08. 12:37:58

@tsabus [UK]: @Arthamyr: @Csodabogár: +100
@Határátkelő: Ahogyan ezt már többen is kifejtették, kicsit túl van tolva a "vitaindítás". Pld. az említett két idézetet én sem tudtam, mert bár láttam mindkét filmet, de egyik sem hagyott olyan mély nyomot bennem, hogy emlékezzem rá. Akkor már magyarként sem vagyok beilleszkedve (meg nem is voltam soha)? Lehet...

Szerintem ez a ki hova tagozódik, illeszkedik kulturálisan, melyik társadalmi réteg, stb. ez egy szociológusokat érdeklő maszlag. A normál hétköznapi embert az érdekli, hogy a családja és az 5-10-20-... barátja-ismerőse-kollégája akivel rendszeresebben találkozik, azzal hogyan boldogul. Minden más általad feltett kérdés leginkább csak akkor érdekes, ha játszol egy (műveltségi) vetélkedőben vagy komolyabb irodalmat olvasol. Vagyis totál mellékes, főleg, mivel kultúr, befogadó országokban el is nézik neked, hogy nem ismered teljes mértékben a kultúrájukat - sőt örülnek, ha legalább valamennyit ismersz belőle!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.09.08. 12:46:30

Az első években szerencsére volt időm olvasni, s aztán az ír kollégák, lakótársak, könyvek segítségével "kiművelődni". A férjem pl. semmi ilyesmire nem volt hajlandó, szoktam neki súgni, de teljesen ír társaságban nem érzi felhőtlenül jól magát. Hacsak nem kocsikról kell beszélnie :-)

Határátkelő 2017.09.08. 12:58:09

@szakasz2: Hát valamilyen példát csak kellett hozni... Nekem ezek jutottak az eszembe, de nem ez a lényeg. :)

Golf2 2017.09.08. 13:02:41

@Pink Petsch: Nem mondtam hogy odavannak, szerintem nincsenek.De a szavazással aszisztálnak orban sumákolásához.Szerencsêre 1440000 nem.

Herr Géza 2017.09.08. 13:08:20

@Dikusz: A Sandmännchen-re gondolsz?
www.kika.de/unser-sandmaennchen/index.html
Gőzöm sincs, hogy otthon mi volt a neve... :D

Herr Géza 2017.09.08. 13:12:30

@Pink Petsch: Sőt, a "gyenge" német humor szerint a skótok olyan svábok, akik az eszement spórolás és garasoskodás miatt kivándoroltak a brit szigetekre... :))))

Csodabogár 2017.09.08. 13:16:24

@Herr Géza: A Sandmännchen ma is élő a ZDF reklámok közt mozognak, legalább is az esti hírek előtt. Kicsit feldobják a reklám blokkot.

2017.09.08. 13:17:25

@Golf2: Hm, akkor nem kellene világkataszztrófaként tálalni. Én sem értek egyet azzal, hogy a rommagyarok, illetve a htm-k nemzetiségi alapomn szavazzanak a magyarországi választásokon. De ezt nem ők küzdötték ki maguknak, hanem Magyarország kormánya tette lehetővé. Ha nem tetszik, le kell váltani az ilyen kormányt.

2017.09.08. 13:19:06

@Herr Géza: Jaja, valahogy igy ;))) Egyébként a német humor tényleg gyenge szerintem, minden idézőjel nélkül ... leginkább vaskosnak mondanám, ha az angol humorral vetem össze, pl. ;))

2017.09.08. 13:25:00

@Herr Géza: @Csodabogár: Hm, Dikusz azt irta, erdei manó, igy én a schratti nyomán próbáltam rákeresni ... nadepersze sandmaennchen, az mindjárt más. És szerintem erre gondolt, ugyanis, ni mit találtam:
www.welt.de/fernsehen/article5291711/Das-Sandmaennchen-wird-50-Jahre-alt.html

Dikusz 2017.09.08. 13:28:05

@Herr Géza: köszi, igen:)))
Rákerestem, itthon Álommanó volt a neve, és van olyan régi, hogy kisgyerekként én is láthattam:)

P.Elliot 2017.09.08. 13:34:33

@Arthamyr:
"Azzal, hogy mások vagyunk kulturálisan, új színt vihetünk egy közösségbe, ezt a megfelelő közösség pozitívan veszi, nekem ez a tapasztalatom"

Tokeletesen irtad le, ezt kell megragadni nem a gorcsos beilleszkedni akarast.
Mi is be akartunk illeszkedni annakidejen de nem mindenaron es mindenben kopirozni a helyiek dolgait.
Nem valt hatranyunkra, en a mai napig szerintem egy szinfolt vagyok az amerikai barati, ismerosi, / amerikai vejem utan rokoni
szinten szamitva/ tarsasagban akit sok dologban erdemes is utanozni, nagyon sok tanacsot kernek tolem mind a mai napig olyanban amihez szerintuk en jobban ertek, vagy ugy veszik eszre hogy jobban, szinte minden teren, utanoznak dolgokban, ok keresnek meg engem az elso talalkozasok utan nem en oket.
Nem, nem erzem hogy gorcsosen ismernem kellene minden dolgot, ha valamit nem ertek mert nem itt nottem fel azt megkerdezem hogy ezt mire mondtad? Mit jelent? Es elmagyarazzak mint ahogy ha jellegzetes dologrol beszelek akkor en is hozza teszem hogy otthon vagy Europaban ez igy volt, vagy erre ertettuk es kesz.
Miert is kellene olyan szinten beolvadni hogy elmosodjon a kulonbseg ami igazabol ugysem fog, mi kulfoldon elo, illetve mar a helyi orszag polgaraikent de magyarok vagy magyar szuletesuek vagyunk. Nincs abban semmi szegyen vagy hatrany. A megjelenest, viselkedest, a kozosseghez vagy emberekhez valo hozzaallast osztalyozzak ugyis, arra kell inkabb sulyt fektetnunk.

Dikusz 2017.09.08. 13:43:23

@Pink Petsch: a tippemből csak annyi volt jó, hogy manó. Általában keverni szoktam az adatokat, mint majom a házicérnát...

Nagyon kedvenc rajzfilmjeim voltak -általában lengyel, csehszlovák, szovjet- nekem, és később a fiamnak is: Varázsceruza, Találékony kisfiú, Lolka Bolka, Pampalini, Moha és Páfrány, Bob és Bobek. No megállj csak, Hagymácska stb. :)
Rengeteg magyar rajzfilm is volt, ezek közül is van biztos sok ismerős számodra: Frakk, Vízipók-csodapók, Vuk, Pompom meséi, és még sok más.

2017.09.08. 13:54:41

@Dikusz: No, hát végülis manó :)))

Hm, a Varázsceruza, Lolka Bolka,Pampalini, Moha és Páfrány, Bob és Bobek meg a No, megállj csak nekem is ismerősek. Persze, a magyarok is a '90-es évekig. Érdekes módon, csak egyetlen román rajzfilmre emlékszem gyerekkoromból, a Mihaela-ra, pedig tuti volt több is.

Arthamyr 2017.09.08. 14:13:54

@Pink Petsch: A Rumcájsz nem román volt véletlen?
Nekem Dr. Bubó, Frédi és Béni (Rímhányó ftw.), Vizipók csodapók, Mekk mester van még meg (a címe a többinek is ismerős).
Mondjuk én szerintem valamivel frissebb évjárat vagyok az itteni átlagnál, a gyerekkoromban már volt sok nyugati mese/rajzfilm is, főleg videokazettán.

@szakasz2: Nekem sincs meg a két film. A címben szereplő Rejtő igen, de én azt magasabb polcra rakom, mint a két filmet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 14:21:21

Hogy on topic is legyek, jó ideig nem sikerült megtalálni a közös nevezőt pl. Donáld kacsa (Kalle Anka) és Dagobert bácsi (Farbror Joakim) kapcsán, mert nekem fogalmam sem volt, hogy itt nem úgy hívják őket, mint otthon vagy mint Amerikában.

London2009 2017.09.08. 14:22:51

@Határátkelő: tudtam azonnal, hogy honnan vannak az idezetek es jot is mosolyogtam rajta, koszi.
Viszont fogalmam sincs, hogy ki van a nyitokepen. :D

2017.09.08. 14:24:08

@Arthamyr: Nem, az csehszlovák volt.
Yaps, szerintem tőlem úgy kábé egy 10-essel fiatalabb korosztály vagy, nagyjából az öcsém korosztálya, 80-as évek közepi. Mondjuk, pont a Mekk mester eléggé "avitt" :DDD Ja, a 90-es évek eleji Disney mesefilmek magyarul nekem is megvannak azért ... Igen, olyan "ártatlan" korban éltünk, hogy a Sepultura megfért a Kacsamesékkel :DDD

2017.09.08. 14:26:00

@London2009: Szerintem az a Rongy Elek :DDD

Dikusz 2017.09.08. 14:26:15

@Pink Petsch: volt a Veronika, és a bűvös zsák, és emlékeztem valami rosszcsont egérre, aztán ezt a rajzfilmcímet találtam (csak a magyarra nem emlékszem): Oaca si Boaca.

London2009 2017.09.08. 14:27:40

@Pink Petsch: na en ot nem tudom, hogy kicsoda. A vasarnapi kacsamesek volt a vilagon a legjobb dolog.

Dikusz 2017.09.08. 14:29:28

@Pink Petsch: ami még csuda aranyos meseátdolgozás (szerintem szintén retro), az a "Mása, és a Medve"-sorozat. Megnéztem egyet, egyszerűen fantasztikus, mi kárt tud a rosszcsont kiscsaj csinálni a macinál:))))
Érdemes megnézni:)

2017.09.08. 14:30:02

@Dikusz: Az Oaca si Boaca az a Lolka és Bolka román lenyúlása volt :D De most, hogy rákerestem a tecsőn, beugrott még egy román rajzfilm Balanel si Miaunel ... egy kutyáról és macskáról szólt. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 14:33:36

@London2009:
Debizonyhogy! :D

De a Csipet Csapat is kedvencem volt. A Balu kapitány sem volt rossz.

MacGyver vagy ki? Nehéz napok egy Föld nevű bolygón? De a Zorro-t pl. nagyon nem szerettem.

Arthamyr 2017.09.08. 14:36:02

@Pink Petsch: Jó lesz az késő hetvenesnek is, de végülis az ugyanaz a korszak.
A Sepultura nálunk is menő volt középiskolában.

2017.09.08. 14:37:11

@London2009: Ő az Előretolt helyőrségben szerepel, akit Galamb pépesre ver. Viszont én meg kevertem a regényeket és a szereplőket. Mert a HA által adott cim, a Piszkos Fred, a kapitányból van, igy a nyitóképen szereplő figura csakis a Honolulu Star szállásmestere lehet, akiben Fülig Jimmy bennefelejtette a gyöngyháznyelü kését ;)

2017.09.08. 14:43:27

@Arthamyr: Akkor csak úgy kb. 4 évvel vagy "lemaradva" ;))) Jaja, Sepu, Dream Theater, Burzum, Slayer, Voivod ... a Metallica már túl snassz volt :DDD

Arthamyr 2017.09.08. 14:46:05

A DT a kedvenc zenekarom, de az sokkal kulturáltabb, mint a többi. :P Így utólag a Metallicát is elkezdtem megbecsülni, sose gondoltam akkoriban, hogy ekkora legendák lesznek (lehet, hogy már akkor is azok voltak, csak a kazettán nem jött át, meg akkoriban nem nagyon koncerteztek arrafelé). :)

2017.09.08. 14:47:33

@Kövérmadár [swe]: MacGyver, aki a Csillagkapuban született újjá :DDD
Jajj, az a Nehéz napok ... az nagyon nem jött be nekem, még emlékszem :))) Viszont a Xena meg a Herkules, kultikus zs-kategóriás sorozatai a 90-es éveknek :DDD

Főgebra 2017.09.08. 14:50:06

Nagyon szomorú vagyok, hogy senki nem említette még a "Spejbl És Hurvinek" c cseh sorozatot. Hozzájuk képest a Mekk mester egy aranykezű polihisztor volt! :-(

2017.09.08. 14:54:47

@Arthamyr: A DT tényleg kilóg egy "entelektüellebb" irányba, ha lehet ilyet mondani. De nekem a Skid Row is bejött, főleg persze Sebastian Bach miatt .... csak az a baj az ilyen angyalarcú hamvas 20-asokkal, hogy ahogy idősödnek vagy szétfolynak, vagy kissé "baltarcuk" lesz, mint Bachnak is. Bár még mindig joban nézett ki a Gilmore Girls-ben, mint ahpgy Axl Rose kinézett valaha is, 30-on túl.
A Metallicáról szólva, meg egy konzervativ farok vagyok, ugyanis azt vallom, hogy a Back to Black volt az utolsó "igazán metallicás" albumuk :DDD

Golf2 2017.09.08. 14:55:03

ezeket már csak úgy lehet leváltani mint csaut és csaunét géppisztollyal.

2017.09.08. 14:58:11

@Főgebra: Még csak nem is hallottam róla, bocsika ...

Arthamyr 2017.09.08. 14:59:15

@Pink Petsch: Nem is az új cuccot adják manapság a koncerteken, a múltjukból élnek. De a fene gondolta volna, hogy pl. a Ride the lightning vagy a Master of puppets jó, pedig visszanézve semmiképp sem lebecsülendő.
Ha a kinézet alapján kellene ítélni a zenészeket, én maradnék Britney Spearsnál és társainál mondjuk... :D

2017.09.08. 14:59:38

@Golf2: Hajrá! Mondogatták anno azt is, hogy a puliszka nem robban, aztán mégis. Na, nézzük akkor a gulyáságyú mekkorát szól?

puhacica 2017.09.08. 15:03:09

@Kövérmadár [swe]: es nils holgersson? imadtam, az egyik legszebb mese szerintem. :) de nem hiszem, hogy a rokat ott is szmorenek hivjak. :D

@Csodabogár: en talalkoztam is vele :)
kepkezelo.com/viewer.php?file=kw18a3g2b9d22zdwbd01.jpg

2017.09.08. 15:04:02

@Arthamyr: Nem csodálom, mert az új albumaik kissé gázok ... Mondjuk, az Edda is csak a múltjából él (persze, tudom más liga, de kis-ország-kis-foci :DDD)
Azért mondjuk, Britney Spearstől eltérően Bachnak tehetsége és hangja is van :))) Ez az egyik legismerteb számuk:
www.youtube.com/watch?v=xmOUvRlGsW8

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 15:05:53

@Pink Petsch:
Bejött a Herkules, mi? :D :D

@puhacica:
Néztem azt is, akkor szerettem is, de a Kacsameséket nem überelheti semmi :)

Aztan vagy 20 évvel később a svéd 20 koronás (már lecserélték azóta) hátulján láttam viszont.

2017.09.08. 15:07:48

@Kövérmadár [swe]: Naná! :DDD Kevin Sorbo kurva jó pasi volt, és még ma is rohadt jól néz ki ;)))

London2009 2017.09.08. 15:08:04

@Arthamyr: nekem ez total kimaradt. Teljesen ismeretlen az egesz. Ezt lehet, hogy inkabb fiuk olvastak? Vagy akkor nem vagyok igazi magyar?!

Golf2 2017.09.08. 15:09:44

@Pink Petsch: Nem szól itt már ágyú,csak a birkák bőgését hallani csányi legelőin.Csend van,bár vihar elötti lenne!

fhdgy 2017.09.08. 15:09:52

@puhacica: keveset láttam belőle, de a Szmöre megmaradt.

London2009 2017.09.08. 15:10:30

@Kövérmadár [swe]: emlekszem meg az Ausztral Expresszre meg a Jessiere. Ezeket ki nem allhattam.
Szupernagyit imadtam! Mindig mutattam a nagyijaimnak, hogy nekik is igy kellene gordeszkaval ertem a suliba jonni. : )

2017.09.08. 15:13:23

@puhacica:

Igen-igen, nils holgersson a legnagyobb király, tök le kéne tölteni valahonann eredeti szinkronnal.

Milyen brutál kis szomorúka volt pedig, nem? Zenéstül, mindenestül.
www.youtube.com/watch?v=_Sk1FudNkuU

2017.09.08. 15:22:24

@Golf2: Nyitottak a határok, a "gőz-emberek" leléptek, akiknek meg kényszerből maradniuk kellett, azok számbelileg nem értékelhetőleg. A többi meg mondhatni "birka", azaz, ha nem is ért egyet a jobb-a-békesség a mottója, és kussol. Ha anno, Romániában is nyitottak lettek volna a határok, nem robbant volna a puliszka, mert már a 90-es évek elején (amikor semmiféle EU tagságról nem volt szó a kelet-európai térséget illetően), komoly román közösségek voltak külföldön, elsősorban persze a latin-nyelvü országokban. Úgyhogy, a honfitársaim leléptek, amint lehetett, és sokat nem érdekelte őket a legalitás vagy a szivesen látás :P

Pernilla 2017.09.08. 15:25:23

@puhacica: Smirre eredetiben a róka. De amúgy a Szmöre jelent valamit (magyar kulturális utalás amit nem ismerek:D)?

2017.09.08. 15:25:48

@London2009: Az Ausztrál expresszről jutott eszembe a Váratlan utazás cimü sorozat, ha jól emlékszem, az kanadai volt. Nekem ez a két sorozat kábé ugyanaz, csak pepitában ;)

2017.09.08. 15:29:01

@Pernilla: Vörös hajúakra mondják azt, hogy "szmöre" a köznyelvben. De hogy ez a rajzfilmből ment át a mindennapi nyelvbe, vagy már létező kifejzés volt, és ezért lett Szmöre a róka neve, azt meg nem mondom neked.... talán egy nyelvész ... ;)

Arthamyr 2017.09.08. 15:29:10

@London2009: Passz, nem tudom miről beszélsz, a Metallicát inkább hallgatják, de lehet, hogy inkább fiúk? :)
Ha Rejtőről beszélsz, a munkásságát anyukám, a feleségem, a húgom is ismeri és szereti csak hogy a legközelebbi nőnemű ismerőseimet mondjam. Nekem az a furcsa, ha valaki nem ismeri, de persze lehet, hogy nem átlagos környezetben nőttem fel, és amúgy nem annyira ismert?

London2009 2017.09.08. 15:30:14

@Pink Petsch: annyira mar nem emlekszem ra, csak arra, hogy nem szerettem. A Varatlan utazast viszont imadtam. Par evvel ezelott kitalaltam, hogy megint vegignezem. Meg is vettem az elso evad dvd-jet. Jajj... Ket reszt tudtam talan megnezni es rettenetesen idegesitett. Lehet, hogy a tobbi evad jobb lett volna, mindenesetre ezt igy utolag mar rettento bugyutanak talaltam. Illetve angolul volt es Sarah Stanleynek olyan magas hangja volt, hogy nem birtam elviselni. Nincs mit tenni. Kiveszett belolem az alvo gyermek. :D

Pernilla 2017.09.08. 15:30:53

@Pink Petsch: köszi. Tettem egy lépést a magyarok közé beilleszkedés felé :D

London2009 2017.09.08. 15:31:36

@Arthamyr: nekem valahogy ez kimaradt. Senki nem olvasta a csaladban, barati korben. Be is szerzek majd valamit tole es kiokitom magam. : )

Arthamyr 2017.09.08. 15:32:17

@Pink Petsch: Britneynek is van tehetsége, és hangja is, persze ez képezheti vita tárgyát, de ha nem így gondolod, rád hagyom. :) Nem vagyok nagy rajongója a popzenének, inkább metal területen mozgok. Pl. a sógorommal szemezgetünk a 70k tons-ra való ellátogatással, a csajokat meg addig leraknánk a parton, így mindenki jól járna. :D

Arthamyr 2017.09.08. 15:34:47

@London2009: Szerintem, ha valamit kötelező olvasmánnyá kéne tenni, az az. :) A gyerekek/fiatalok jobban is értékelnék, mint amiket nekünk kellett (volna) elolvasni, szerintem.
Jó szórakozást hozzá, szerintem nem fogod megbánni. :) Persze ne számíts nehezen emészthető, komplex gondolatokra, de biztos nem leszel tőle szomorú.

2017.09.08. 15:36:22

@London2009: Na, csak hogy később ne adj ki felesleges fontokat (úgyis napról napra leértékelődik :DDD), itt van neked egy link, aho, szinkronosan nézheted (ingyen, meg minden, nem spammelek, és nem kapok százalékot :DDD)
www.sorozat-barat.club/video/series/340/Varatlan_utazas_online_sorozat/08_evad
Hátha, a magyar szinkronhang jobban bejön ;)

Csodabogár 2017.09.08. 15:36:43

Nos ilyenkor van a generation gap. Amiről az utóbbi 1-2 órában irtatok, semmit se ismerek. Mikor gyerek voltam nem volt még tv. Felmenők meséltek, később Andersen és Grimm meséket olvastam, feltehetően gyermek változatban.
Persze semmi hiányérzetem nincs, meggyőződésem, hogy sok mindenről tudnék mesélni, amit ti nem ismertek.
Ebből csak azt tudom leszűrni, hogy a beilleszkedésnél, már ha valaki akar illeszkedni, az életkor nagyon fontos tényező.

2017.09.08. 15:36:59

@Pernilla: Any time at your service :D

2017.09.08. 15:41:45

@Arthamyr: Valamihez tutira van tehetsége, mert a 12 egy tucat amcsi csaj közül pont őt kezdték el hájpolni. Oké, nem fahangú, de az autotune sokat bir dobni egy semmi-különös-kórus-hangon.
Hm számomra is inkább a metál, ha választanom kell, de én inkább az iron Maiden-féle hard-rockot jelölném meg, mint kedvencem stilusomat ;)
Nayaps, ha a csajok nem birják a stilust, akkor jobb, ha nem a parton rakjátok le őket, hanem valami szépségfarmon, vagy hasonlón. Ők ellesznek a masszőr-fiúkkal, ti meg a Biró Ica-féle metal-ladykkel :DDD

London2009 2017.09.08. 15:42:56

@Pink Petsch: miket tudsz te Pinky! Az egyetlen problema, hogy ide regisztracio kell, ahhoz pedig meghivo. Tudnal nekem kuldeni? Irnek akkor egy privat uzenetet ha lennel ily kedves egy eletre lekoteleznel. ; )

Dikusz 2017.09.08. 15:45:09

@puhacica: óóó:))) tökéletesen igazad van:))) Az a mese felnőttként nézve is nagyon jó volt.

Ami -legalábbis számomra- hasonló színvonalú, az a 80 nap alatt a Föld körül spanyol rajzfilm, és az Egyszer volt az élet c.francia ismeretterjesztő film.

2017.09.08. 15:48:00

@London2009: Jéééé, tényleg! Bocs, évek óta használom az oldalt, fel sem tünt, hogy meghivós lett ... kell valami e-mailcim tőled (nem kell, hogy a frankó legyen), és akkor küldhetek neked meghivót. De vigyázz, mert szóltak, hogy majd felelősséggel tartozom érted :DDD

Arthamyr 2017.09.08. 15:48:52

@Pink Petsch: A Maiden is nagy kedvenc, és azt mondjuk a lányok is szeretik (feleségem egyik kedvence, pl. az egyik csengőhangja is a dance of death). De pl. a Dark Tranquility féle vonal (meg az annál szigorúbbak), és az egész környezet azért nem feltétlen nekik való. Sógornőm a zene nagy részét még szeretné (még a death metalt is), de összességében nem biztos, hogy pozitívan élné meg ő sem, főleg, ha közben mi is kicsit levetkőzzük emberi mivoltunkat. :)

Arthamyr 2017.09.08. 15:50:50

@Csodabogár: Nem feltétlen, mivel ezek a dolgok nem szükségesek egymás megértéséhez és elfogadásához.

London2009 2017.09.08. 15:52:31

@Pink Petsch: kuldtem uzenetet! Koszi!! Csucs vagy!

2017.09.08. 15:53:52

@Csodabogár: Tuti, hogy gyerek-változatban, ugyanis a Grimm-testvérek meglehetősen perverz egy páros volt, egyik történetüknek sem lett happy-end a vége ;)
Mna, meg igen, az utóbbi órákban mi leginkább a 80-as, 90-es évek magyarországi média-zene cuccairól/trendjeiről dumáltunk. Olyan ember azámára, mint te, ez valszeg totál kinaiul hangzott (bár lehet a kinaiban jobban otthon vagy :) ).

London2009 2017.09.08. 15:56:34

@Pink Petsch: ha mar itt nosztalgiazunk... voltam az iden Rapulok koncerten! :D Nem egy death metal, az tenykerdes, ugyhogy gondolom nem a te vilagod. De valami irto jo volt!!!

puhacica 2017.09.08. 16:05:20

@Kövérmadár [swe]: itt peter rabbit es kis baratai menok :)
www.google.co.uk/search?q=peter+rabbit+50p&client=ms-android-samsung&prmd=sinv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjesN7b15XWAhVhKpoKHUuFDoMQ_AUIEigC&biw=360&bih=612

@fhdgy: szerintem o mindenkinek :D

@Nagy kámpics: eredeti szinkronnal? huh, erre meg nem gondoltam, de miert is ne? ugyis tudom, mit beszelnek. :)
szomoru, de olyan szep szomoru. meg en kicsit ilyen koraven, szomoruka gyerek voltam asszem.

2017.09.08. 16:07:10

@Arthamyr: Nekem a Maiden az abszolút kedvenc, persze, csak Bruce Dickinsonnal. Igen, ilyen konzervativ fasz vagyok ;), de nekem a Maiden Dickinsont, illetve az ő hangját jelenti.
Viszont a hard-rock klasszikusok csengő-változata a halálba bir idegesiteni, már bocs ....
Mondjuk, az hogy nem-nekik-való te döntötted el, vagy ők mondták neked? :P Egy fesztivál vagy koncert persze más kérdés, nem mindenki imád sertés módjára dagonyázni a közegben. Én mondjuk igen, de tudvalevően nem vagyok egészen normális :DDD

tikk 2017.09.08. 16:08:13

Konzum társadalmakban élünk. Nincs már ennek az úgynevezett kultúrának akkora jelentősége mind Aldous Huxley , vagy John Steinbeck korában , vagy magyar vonatkozásban Török Sándor korában , akiket egyébként a kutya sem olvas manapság , de náluk szépen nyomon követhető az un angol, amerikai, vagy magyar kultúra. Én most közel élek a Salinas völgyhöz amiről Steinbeck írt , de az az amerikai lélek már nem létezik , hiába is keresné az ember. Ez nem rossz vagy jó , csak egy jelenség.

Shaktee 2017.09.08. 16:08:19

@London2009: Time to crawl from under a rock :D

puhacica 2017.09.08. 16:09:55

@Pernilla: ooo, de klassz :D
szmore a kellemetlen voros nok gyujtoneve :D

@Dikusz: igen, azok is! willy fog es romy hercegno, na es tico :D <3

2017.09.08. 16:10:34

@London2009: Ouchiieee, Gesztinek már a látványa is több mint fájdalmas, nemhogy még a bugyuta szövegei. Egyébként a rap-et, mint müfajt sosem birtam, az amcsi feka-gettók világa rohadt távol áll tőlem. Nah, akkor elképzelheted, hogy a kifehéritett, lebutitott magyar változata mennyire nem-gyere-be nekem.

Arthamyr 2017.09.08. 16:16:45

@Pink Petsch: Mondjuk úgy, hogy
1. a feleségem nem szokta 100% lelkesedéssel fogadni, amikor valami "igazán finom" zenét hallgatok.
2. nem a metal cruisen való várható viselkedésemért jöttünk össze. Oké, megöregedtem, de kutyából nem lesz szalonna. :)

Amúgy saját felelősségükre jöhetnek, de ő mondta, hogy inkább kibekkelné Miamiban. :) Én nem igérem meg, hogy viselkedni fogok, ha már odajutok...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 16:17:20

@Pink Petsch:
Oszinten szolva en inkabb Xenas, sot, meg inkabb Gabrielles vagyok, mint Kevines, de ez mar izles dolga :D

Arthamyr 2017.09.08. 16:18:52

@Pink Petsch: Én a faith no more-t rap kategóriába raktam egy időbe, az nem rossz annyira. :)

2017.09.08. 16:20:10

@tikk: Huxley ajánlott irodalom volt az egyetemen ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.08. 16:23:08

@Csodabogár:
Igen.
A lassan 40 eve itt elo, ma mar nyugdijas, volt kollegammal volt ez a legszembetunobb. Az utobbi 35-40 ev "uj magyar szavait" nem ismerte (szamitogep, letolteni, muszaki kifejezesek), csak svedul. Mindketten sokat tanultunk egymastol :)

Egy masik magyar kollegam, akinek relativ kicsi gyerekei vannak, mondta mindig, hogy "nagyon sokat kell olvasniuk a gyerekeknek, nem jarnak vele horgaszni". Hmm. Olvasni? Sokat? Nem ertettem. Aztan leesett "att läsa". Sokat tanulnak, igy ertette :D

Ezek szerintem nagyon jo dolgok, ha az ember nyitott.

2017.09.08. 16:24:20

@Arthamyr:
1. Azt el tudom képzelni :DDD
2. Ezt is, különben össze sem jöttetek volna :)
Okos asszony ám a te feleséged :)))

2017.09.08. 16:26:20

@Kövérmadár [swe]: Khm, inkább nemi jellegé :DDDD

2017.09.08. 16:27:35

@Arthamyr: Khm, a FNM és a rap? :DDDDD

London2009 2017.09.08. 16:27:41

@swing gitan: mi van itt? Tegnap kavezni hivnak, ma moziba... A vegen meg elkelek! :D
Egyebkent ma mozinap van. Nachos es kola. :D

London2009 2017.09.08. 16:30:52

@Pink Petsch: valami miatt imadtam gyerekkent, igy muszaj volt elmennem es rohadt jo volt. Nagyon profin feltuningoltak es teljesen elvezheto volt. Viszont az emberi agy, azert eleg jol ki van talalva. Husz eve nem hallgattam oket es egyszeruen vegig fujtam a szoveget. Noverem vegig rajtam nevetett, hogy ezt honnan a fenebol tudom, de egyszeruen benne van a fejemben. Ugyhogy igy kotelezo volt a megjelenes, mar csak emiatt is. :D

2017.09.08. 16:33:56

@Kövérmadár [swe]: Neki bármit mondani? Minek? :DDD

2017.09.08. 16:35:42

@London2009: Hm, hát izé .. legalább nem Szandi volt a kedvenced ;)))
Az én gyerekkori kedvencem a Dinamait volt, mert a nevelőapaám a halálba hallgatta a becsempészett lemezeket :DDD

Shaktee 2017.09.08. 16:42:05

@Pink Petsch: A yale prof adta elo Hákszlit?
:-)

2017.09.08. 16:45:37

@Kövérmadár [swe]: Ez az "új magyarból" való kiesés elménye nekem is megvolt egy itteni magyar karbantartó kollégával. 23.-ik éve dolgozik már kint, és bár néha azért hazalátogat Magyarországra, kissé kiesett az újmagyar közbeszédből, és pont a '"letölteni" kapcsán jöttem rá erre, mert nem értette, miről beszélek, holott magyarul mondtam ;)

2017.09.08. 16:46:35

@Kövérmadár [swe]: Áh, a Demjén Rózsi! :DDD

2017.09.08. 16:49:20

@swing gitan: Vagy bárhonnan ingyenesen, letelt a 70 év.

2017.09.08. 16:52:02

@swing gitan: Nem, az egy CEU-s (pfúj, nemzetáruló! :DDD) volt, akinek a kedvence volt, igy ajánlott olvasmány volt. Ajánlott volt elolvasni pár müvét, mert ő nem vizsgáztatott, hanem beszélgetett a témában. Aztán, ha nem értettél egy ajánlott utalást, akkor megszivtad, függetlenül amötelezően leadott tananyagtól ;)

London2009 2017.09.08. 16:56:47

@Pink Petsch: par hete tanultam egy szot a baratnoimtol es napokig rohogtem rajta. Szoval en nem tudom, hogy ez az elmult 8 evben lett e szleng (nem hiszem), vagy csak szimplan kimaradt a szotarambol, de tudjatok, hogy mit jelent a zsoti? :D

fhdgy 2017.09.08. 17:00:36

@London2009: amikor a ló hátán van valami, aminek alul kéne lennie?

2017.09.08. 17:02:41

@London2009: Oké, én is kezdek kiesni az újmagyarból, mert lövésem se nincsen :)))

Shaktee 2017.09.08. 17:02:50

@tikk: I beg to differ.

Vannak még elegen jimmy carterek, springsteenek, baezek hogy az amerikai lelket ébren tartsák :-)

London2009 2017.09.08. 17:05:52

@fhdgy: @Pink Petsch: az a sztori, hogy wellness hetvegere kerestunk szallodat. Na es akkor a lanyok irtak az egyik helyrol, hogy az jo lenne, csak ott sok lesz a zsoti.
Na? Ez segit? Valaki?

Csodabogár 2017.09.08. 17:08:23

@Pink Petsch: Azért a rendkivűl szellemes (szerintem) Max und Moritz se volt kutya, bár nagyon nehézményeztem, hogy a végén szabályosan kivégezte őket a szerző.

fhdgy 2017.09.08. 17:09:12

@London2009: én arról beszélek, amikor a zsóti gyerek felpattant a ló hátára és úgy parádézott Erdélyben.

London2009 2017.09.08. 17:10:15

@fhdgy: ja nem, ez teljesen mas.

2017.09.08. 17:11:20

@London2009: Hm passsz ... bár egy wellness-hotelben melózom, de el nem tudom képzelni, hogy mi lehet az a "zsoti", amit egy vendég előre tud és single-csajként érkezve idegesitő .. max, a kölykök, de azt egy átag-vendég nem tudhatja, hogy éppen azon a napon 7 vagy 70 kölyök lesz-e a hotelban?

fhdgy 2017.09.08. 17:11:39

@London2009: nem egy és ugyanazon zsolt nevű politikusról beszélünk?

Csodabogár 2017.09.08. 17:15:27

@Kövérmadár [swe]: Ezeket a kifejezéseket én is akkor tanultam meg, mikor haza költöztem. De a lapolvasó még ma is nehezemre esik, a nyomtatót már megszoktam.

@Pink Petsch: Nekem nagyon tetszett, azt hiszem többször is olvastam a Szép új világ c. könyvet. Igazi utopisztikus irodalom volt, ami mára már itt-ott valósággá vált. Morus szintén ilyen könyve sokkal szárazabb olvasmány volt. Nem jártam egyetemre, de akkoriban még komolyan és sokat olvastunk.

London2009 2017.09.08. 17:19:32

@Pink Petsch: @fhdgy: nem nyert! Ki mondta amugy meg, hogy single csajok?
Na szoval a zsoti, mint megtudtam az a taplo paraszt megfeleloje. Tehat egy igazi zsoti egy jo nagy darab kigyurt allat, tele van penzzel, vallalkozo, a macajanak mumell, muszempilla stb., Mercedes kulcs az asztalon, jo hangosak es irto trendik.
Megvan?

Arthamyr 2017.09.08. 17:22:28

@London2009: Mondjuk az ilyen ismeretlen szavaknál hasznos segítséget nyújtanának az ékezetek. Már ha nem a zsotira gondolsz, így ékezetek nélkül, de akkor sem hallottam még ilyesmit, biztos valami női dolog... :D

fhdgy 2017.09.08. 17:23:06

@London2009: én már nem merem elmondani, hogy melyik zsótira gondoltam, mert HÁ jogosan kitíltana. -:)

2017.09.08. 17:23:22

@Csodabogár: A szép új világ volt annál a profnál a bevezető ;)
Persze, Morus Utópiája már első évben kötelező volt, sőt nem dicsekvésként (de! :DDD) első év első félévében olyan témazárót irtam politikai filozófiából, amiben összevetettem analitakailag Morus Utópiáját, Platón Államával és Madách Ember tragédiájával, a vonatkozó társadalmi vetületek szempontjából. A mai napig az én elsőéves dolgozatom a példa az egykori egyetememen az analitikai elemzésre - ezt tök véletlenül tudtam meg :DDD

London2009 2017.09.08. 17:24:14

@Arthamyr: nincs ekezetem. De ez zso'ti!
Mondtam en is nekik, hogy szerintem ezt ok talaltak ki. De nem, nem, ott tiltakoztak, hogy ez teljesen kozismert szleng. Every day is a school day. :D

Arthamyr 2017.09.08. 17:27:32

@London2009: Biztos volt valaki, aki után általánosították. :) Én nyáron 7 hétig voltam otthon (meg olvasok azért ezt-azt a magyar internetről), de nem hallottam erről.
Az ékezet telepítése nem nagy wasistdas, persze a hozzáadott értéke sem jelentős...

2017.09.08. 17:27:57

@London2009: Csajbuliban csak single-csajok vannak .. akkor is, ha nem azok:))) A masszőr fiúk a hotelből tudnak ám mesélni! :DDD
Különben ez lett volna a második tippem -komolyan. Ha nem a kölykök, akkor a bunkók, mert már egy sima booking.com-os rákeresésnél is kijön azért, hogy kb. milyen a vendégkör.

fhdgy 2017.09.08. 17:31:21

@London2009: van egy zsolt nevű, önmagáról túl sokat gondoló politikusunk, aki Erdéyben felült egy szerencsétlen ló hátára.

Az emberek meg csak hüledezve néztek és azt hitték, hogy egy testi hibás lovat látnak, amelyik a himbilimbijét nem a helyén, hanem a hátán hordja

@HA: kegyelemért esedezem!

London2009 2017.09.08. 17:37:46

@Arthamyr: nem tudok vakon gepelni csak ekezet nelkul, ugyhogy ez mar igy marad.
Le vagy akkor te is maradva! Zsoti igenis letezik! :D

Arthamyr 2017.09.08. 17:38:10

@fhdgy: Hát, ez szerintem nagyon kevés lesz a tiltáshoz, csak virágnyelven megfogalmaztál tényeket. :D

Arthamyr 2017.09.08. 17:38:44

@London2009: Le, de talán jobb is így...

London2009 2017.09.08. 17:39:01

@Pink Petsch: nem kell mindent elhinni a masszor fiuknak... :D

London2009 2017.09.08. 17:40:24

@fhdgy: kigugliztam. Szep ez a Kezdivasarhely. :D

2017.09.08. 17:41:36

@fhdgy: Némethre gondolsz, ha jól tippelek. Ő már Tusványoson is kiviselte magát, már akkor, 1999 és 2001 között, amikor mi szerveztük a szakmai előadásokat. Már akkor egy öntelt, pökhendi fasz benyomását keltette, aki kb. úgy kezelt minket, rommagyarokat, mint valami kibaszott vazallusokat, azzal az idegesitő, lekezelő nyájasággal, amire csak egy őszinte válasz érkezhet: meg-a-kurva-anyád!

London2009 2017.09.08. 17:44:34

@Pink Petsch: :DD
Jolvan Pinky. Annyira jol irsz. Meg sem lep, hogy a tied lett a legjobb elemzes az egyetemen! :DD
Viccet felreteve, szerintem Semjenre gondol.

2017.09.08. 17:48:07

@London2009: Khm, hát azoknak talán nem (de inkább igen :D) Viszont a személyzeti szálláson a szembeszomszédom egy szerb masszőrfiú. Ha meglátod a csávót, leteszed a nagyesküt, hogy echte árja. Olyan kb, 190 cm magas, tejfehér, szőke, kéklszemü ... és kurvahangos, pláne szex közben. Viszont az itteni 3 hónapom alatt eddig 7 női szállóvendéget ismertem fel, amikor tőle távoztak ... :DDD Peeeeerszzeee, mind szingli volt ... csakhogy én láttam, hogy mégsem ;)

London2009 2017.09.08. 17:52:20

@Pink Petsch: nagyon naiv vagyok, amikor ilyesmirol van szo. Mondja egyik nap a ferjem, hogy tudjak rola, hogy penteken R, az egyik baratja nalunk alszik. Mondom neki, hogy jolvan, akkor majd elokeszitem a vendegszobat. Erre mondja, hogy nem kell. Na ez elment egy darabig mire leesett nekem, hogy miert nem kell agyat huznom. :DD
Ha ilyen szep ez a masszorfiu, van ez igy. Meg mindig inkabb a masszorsraccal, mint mondjuk a ferj legjobb baratjaval. :D

arncht 2017.09.08. 17:55:33

Az ember mindig osszeszed ezt azt, de te sose elted at azokat a dolgokat, amiket az adott orszagban a kortarsak, es erre egy elet is keves lenne bepotolni. Majd az ott felnovo uj generacio tiszaban lesz vele.

Csodabogár 2017.09.08. 17:57:25

@Pink Petsch: Kalapot le! Gratulálok. Eléggé eltávoztál a tanulmányaidtól.:-(

2017.09.08. 18:02:41

@London2009: A semjénzsótit én személy szerint megúsztam, hál'istennek, tekintve az egyetem óta meghozott döntéseimet. Ekkora faszokkal dolgozni, illetve ilyeneket elszenvedni, felér egy lelki BDSM session-nel, az tuti!

2017.09.08. 18:09:43

@Csodabogár: Köszönöm. Én sem gondoltam volna, és nem is tudtam róla, csak véletlenül futottam össze egy egykori évfolyamtársammal, aki azóta oktató lett a szakon, ő mesélte. Meg azt is, hogy az akkori évfolyamvezetőnk 2 évig az én államvizsga-dolgozatommal haknizott egyetemi körökben anélkül, hogy kikérte volna rá az engedélyemet. Igaz, akkoriban aktuális volt, mert éppen megváltozott a román választási törvény, és választások jöttek, én meg a törvényi változások összehasonlitását végeztem el, plusz megspékelve empirikus kutatásokkal, önálló kérdőivvel a képviselők és szenátorok számára, megyéken belüli városokra lebontva.
Tisztában vagyok vele, hogy a gólya rohadtul eltévedt velem, nagyon jó politológus lehettem volna. Igy meg rohadt jó szakács leszek! :DDD

Golf2 2017.09.08. 18:18:39

@Határátkelő: Nem láttad a kommentem,eltűnt.

London2009 2017.09.08. 18:18:45

@Pink Petsch: Lehet, hogy igy jartal jobban, ki tudja. Megis csak jobb egy nagy fazek levest keverni, mint a szart!
Ezt nagyon szepen megmondtam. Elnezest.

kék madár 2017.09.08. 18:19:09

nem tartozik szorosan ide, de a Cserhati Zsuzsa kb annyira volt jo, mint az osszes magyar enekes egyuttveve a Cserhati Zsuzsaval egyutt.

Latcho Rom 2017.09.08. 18:24:58

@London2009: még jó hogy nem követed a magyar belpolt :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 18:25:50

@LittleG (uk): "Mert pl en ismerem Gigliola Cinquettit vagy Louis de Funes-t de ok joreszt csak azt, ami angol."

Haha, valoszinu, ugyanaz a korosztaly (es erdeklodesi kor) lehetunk...En is emlekszem G.Cinquetti-re (olasz enekesno - bar lehet, hogy ebben az is kozrejatszik, hogy gimnaziumban az osztalyunk fele olaszt tanult, igy minden, ami Olaszorszaggal/kulturaval kapcsolatos, jobban eljutott hozzam). Louis de Funes pedig az egyik legismertebb francia komikus volt, es anno sok filmjet adtak a magyar tv-ben. En mindig nagyon jokat szorakoztam rajta :))
Fiatalabb korosztalynak, hogy csak tudjatok, kikrol is beszelunk:

www.youtube.com/watch?v=gtsNxONrRCY (Cinquetti egyik leghiresebb szama)

www.youtube.com/watch?v=J_9X8PVlfBE (Funes hasonlo szerepben, mint Steve Martin a Pink Panther-ben :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 18:31:50

@LittleG (uk): "A magyar viccek tele vannak a skotok skotsagaval, vagyis hogy fogukhoz verik a garast. Itt errol egy szot sem hallottam, vajon csak a magyarok kenik ezt rajuk? Alkalomadtan utananezek."

A skotok is tudjak magukrol:) Van egy barati hazaspar, ahol a ferfi skot szarmazasu (neve Mclelland), es viccesen meselte, hogy amikor fiatal volt, es a jovendobeli felesegenek udvarolt, egy olyan moziba vitte, ahova nagyon olcso volt a jegy (ennek megfeleloen a hely nagyon lepukkant volt), majd hozzatette, hogy "tudjatok, I'm a McLelland" :)))

Dikusz 2017.09.08. 18:35:30

@fhdgy: ménem mondod hangosan azt, hogy NEM a Rokker Zsoltira (ha ismered) gondolsz :)

2017.09.08. 18:36:21

@London2009: Hm, hogy is mondjam .. sajnálom ... ha németnek vagy angolnak születek ugyanezen képességekkel, akkor én vagyok az, akit kapcsol a BBC a Brexit okán, amikor szakértőt kér. Nagyképünek hangzik, mi? ;) De én igy állok hozzá, mindig a legjobbat hozni ki az adott helyzetből. Én triplán hátrányos helyzetből indultam - kelet-európai, román, és ezen belül nemzeti kisebbség. Ahogyan sokan mások is, csak én ráadásul társadalomntudományok terén vagyok jó, amit a jelenlegi globális társadalmi berendezkedés nem dijaz ... Nem vagyunk még azon a szinten, hogy értékeljük ezt a fajta tudást. Ami szomorúan vicces, ugyanis politikai és gazdasági érdekcsoportok éppen az efajta társadalomtudományi alapmüvéltség hiánya miatt nézik előszeretettel egy csapat idomitott csimpánznak az országaik polgárait.
De mindez nem panasz. Tény. Ez van. Ebből kell valamit kihozni.

fhdgy 2017.09.08. 18:37:32

@Dikusz: Rokker Zsoltit nem ismerem.

Matula néne 2017.09.08. 18:54:52

@Dikusz: nem olvastam a kommenteket, lehet hogy valaki már válaszolt.... nem az Unser Sandmännchen-re gondolsz? Pld: www.youtube.com/watch?v=EC_r06A-kfE

Matula néne 2017.09.08. 19:07:10

@Főgebra: "Atyám, Zserik nem bírja tovább!" :::)))) DDD

Dikusz 2017.09.08. 19:07:43

@Matula néne: de arra gondoltam, írták is. Én meg azt, hogy az itthon Álommanónak hívták:)

Arthamyr 2017.09.08. 19:07:46

@Pink Petsch: Születhettél volna Csádba is, akkor csak egyszeresen lettél volna hátrányos helyzetű, és már jóval a várható élettartamod felett lennél, ha még élsz.
Remélem, hogy sosem fogjuk "elérni azt a szintet", legalábbis az én életemben, hogy a társadalomtudományok tudorai lesznek a világ királyai. Mégis hogyan lehetne a teljesítményüket minimálisan is objektívan összehasonlítani? Ki finanszírozná a tevékenységüket (a mostaninál jobban)?

Dikusz 2017.09.08. 19:14:22

@fhdgy: kabaréfigura, csak azért írtam, mert ha őt lezsótizod, akkor nem tiltanak ki úgy, mint a tuggyukkinél:)

Arthamyr 2017.09.08. 19:15:52

@Pink Petsch: Amúgy bocs, ha erősnek sikeredett, nincs veled semmi bajom, de azért messze nem az erdélyi magyar társadalomtudományi affinitású ember a legrosszabb indulási helyzet. Önmagában egyik hátrány sem jelentős, és összességében is még mindig jobb, mint ahonnan mondjuk a Románok alsó fele indul. Legalább jártál egyetemre, és erősebben voltál motiválva Románia elhagyására. :D

2017.09.08. 19:18:46

@Arthamyr: Gondoltam, hogy valamelyik "kocka" ugrani fog erre, de hogy pont te? Olyan nyilvánvaló volt ez a horog ... Látod, máris manipuláltalak, még egy ilyen kis, semmmilyen és jelentéktelen dologban is.
És most ugyanezt képzeld el (mnnaaaa, ennyi képzelőerőd, tuti van) több tiz - szászmilliós, milliárdos tömegek mozgatásában ilyen vagy olyan, esetleg amolyan célból ... ha bele tudsz gondolni, rohadtul rémisztő. A társadalomtudományoknak is megvannak az ő törvényei, pont úgy mint a természettudományoknak. Csak a hatásai nem azonnaliak, bár olykor látványosabbak, mint a Cola-Mentos felületi feszültség megtörő kisérlet ;).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 19:21:36

@magneto tellerikus gnóm:" trump hatása! ;)"

Haha, mint ahogy minden! :))) Ha nem o lenne az elnok, hurrikanok meg tuzek sem lennenek, de itt lenne a vilagbeke :)))

SzZoole 2017.09.08. 19:21:53

@Kövérmadár [swe]: most nézem a Relic Hunter(otthon Elveszett Ereklyék Fosztogatói ) azért Tia Carrera sem rossz :)))

Angol humor, akkor Csengetett Mylord (You Rang, M'Lord)
Magyarul kívülről tudom az összes részt, eredeti nyelven is van olyan jó :))
Nem csak a polite nyelvet lehet megismerni, hanem az angol humort is, kedvenc :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 19:24:22

@magneto tellerikus gnóm: varjal, a "freedom" itt kezdodik: abc7.com/politics/berkeley-considering-letting-women-go-topless/2376654/ :)))))) a biztosito tarsasagok fognak ellene tiltakozni, mert ugrasszeruen meg fog emelkedni a koccanasos balesetek szama a sok bameszkodo (ferfi) vezeto miatt :)))))))

Matula néne 2017.09.08. 19:26:06

@Dikusz: Most értem a kommentek végére, és látom hogy már mások is megírták... a lényeg hogy meg lett.::)))

2017.09.08. 19:27:20

@Arthamyr: Sosem veszem személyesre a dolgokat, ha valaki valóban nem személyesen támad, úgy hogy nyugi ;)
És persze, igazad van .. legalább 5 milliárd ember született nálamnál szarabb körülmények közé, már az én születésem idején is. Viszont az sosem elfogadható a saját körülményeidet tekintve, hogy másoknak-még-szarabb. Tuti, viszont én ismerem a képességeimet, és tudom, mit vesztettem. Egyébiránt viszont nyertem is. Csak a kompenzánció a kérdés.
Ja, tudom, szerénytelennek hangzik ez, pláne a magyarországi magyar kultúrkörhöz viszonyitva, ahhoz azt is szégyelned kell, ha te jókedvüen mész melózni, miközben a kolllégáid 80%-a a pokolba kivánja az egészet. Magyarország-az ország, ahol nem érezheted jól magad a hétköznapokban, mert kiközösitenek a gecibe!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 19:28:27

@Zsuzsi65: sot, egyesek mar tovabbmennek, es ezt szeretnek:

"Since Worthington proposed it, he's been hearing from people who want him to go further by letting anybody wear their birthday suit in public."
hat, erre mondjak - kozhellyel elve - hogy nagy az isten allatkertje :))) Valakitol hallottam megjegyezni az eset kapcsan, hogy persze akik ezt kovetelik, azok altalaban NEM olyan testtel rendelkeznek, amit az ember kedvtelve nezegetne :)))))

Arthamyr 2017.09.08. 19:31:55

@Pink Petsch: Most is van valaki, aki ezt nagyon is jól megfizeti, az már más kérdés, hogy a saját céljaidra nehezebben lehet használni, de biztos lehet.
A gondom az, hogy a társadalomtudósok Kánaánjához a nagyobb redisztribúción át vezet az út, ami nekem sosem lesz a szívem csücske.
De, hogy a te szavaiddal éljek: mindez nem panasz. Tény. Ez van. Ebből kell valamit kihozni. Ha eljön.

Arthamyr 2017.09.08. 19:42:48

@Pink Petsch: Hát, ha ezért kiközösítenek, bekaphatják. :D Amúgy tényleg érdekes ez a búvalbaszott/idegbeteg hozzáállás. Nemrég voltunk otthon elég sokáig, most nem ezt éltem meg, de emlékszem még régi jó munkanapokra és a hangulatukra.
Mostantól megvan a lehetőség a végleges költözésre is, de lehet, hogy inkább Thaiföldre kéne menni, vagy Spanyolországba vagy még nem is tudom hova, kíváncsi vagyok, mi lesz. :)

Az meg, hogy másoknak milyen, csak segít elhelyezni magad, az már a mindenkinek a saját baja, hogy elégedett-e vele, vagy sem, de ha nem, akkor meg tegyen ellene. A múlt balszerencsés eseményeit nem lehet kijavítani, kár rajtuk siránkozni.

gabors 2017.09.08. 19:45:16

@magneto tellerikus gnóm: '@Zsuzsi65: trump hatása! ;)

ca.finance.yahoo.com/news/east-side-mario-apos-waitress-090000103.html

S most kérek egy bobi szóló linket is :) "

ez semmi Mo-on a birosagon megmondjak hogy a nokenk 5 bugyit kell viselnuk hetente es hogy milyen lehet a szine, es noknek nem lehet mukorme !!!

Nem vicc sogorom novere biro es megerositette hogy tenyleg volt egy korlevel errol ...

Latcho Rom 2017.09.08. 19:47:11

@Zsuzsi65: na nem sokat segít a narancs pávián sem :)

Shaktee 2017.09.08. 19:47:16

@Zsuzsi65: csak elvi cicikrol van itt szo, kamu az aggodas :P

Dikusz 2017.09.08. 19:51:54

@Zoole Reloaded: Sokszor ismétlik, több TV-csatornán is ezt a műsort. Egyszerűen nem lehet megunni. A szinkronszínészek is tökéletesek, mert a valóságban is emlékeztetnek az angol szereplőkre, ugyanúgy, mint az "Indul a bakterház"-ban. Ott meg a film is olyan remek, mint a könyv.
Volt egy másik angol sorozat, nagyon régen, azt hiszem az itthoni címe a Buszon, vagy mi volt. Akkor tetszett az is:)

SzZoole 2017.09.08. 19:53:26

@Dikusz: azt néztem/nézem eredeti nyelven, sokkal jobb :-)

2017.09.08. 19:54:12

@Arthamyr: Természetesen, ebben egyetértünk, már a redisztribúciós cuccban. Most tartunk kb. ott a társadalomtudományokban, ahol a természettudományok tartottak az Edison vs. Tesla fémjelezte korszak alatt. És ha belegondolunk, az emberi társadalom még mindig Edison dogmatikus elképzeléseit nyögi, csak az elmúlt évtizedekben engedve teret Tesla elképzeléseinek. De még ma sem szélesebb körben. Ha gonosz lennék, azt mondanám, "ennyit a természettudományokról, csak azt veszik figyelembe, ami éppen kényelmes, és az aktuáluis üzleti érdekeknek megfelelő".
És most elképzelem, hogy valamilyen csoda folytán 10217-ben vagyunk, és éppen egy általános iskolai tanórán, ahol az őseik tudományosnak gondolt tézeseit ismertetik a diákokkal, mint a primitiv-de-elment-akkor-bár-rohadtul-tévedtek témakörbe tartozó természettudományi cuccokat, amiket most "alapigazságként" kezel a 21. század társadalma, és ez az etalon.
Viszont tudod, mi van? Az emberi közösségek mükődési mechanizmusa, az ebből levezethető, és statisztikailag kimutatható viselkedési- és reagálási formák egy-egy helyzetre, évmilliók alatt nem változott. És aki ezeket a reagálási formákat ismeri és manipulálni tudja, az nyer, az vezet,. Tökmindegy, milyen a technikai háttere. Az ősközösségben is az vezetett, és mindaddig az fog, amig létezik az emberiség. Ez pedig a társadalomtudományok köre. Amit tudom te is, felesleges hablatynak tartasz. Pedig vele vezetnek meg .... úgy manipulálnak, hogy észre sem veszed, mert gőzöd sincs, mire kellene figyelned. Nem véletlenül ...

Csodabogár 2017.09.08. 19:55:06

@Pink Petsch: Mindig dühöngök, ha valamit kifogásolok és azzal jönnek, hogy itt meg ott még sokkal rosszabb. Az nem érdekel, hogy másnak milyen, nekem legyen olyan amilyet szeretnék. Biztos egoista vagyok, de nem csak személyemre gondolok, hanem x ország ne azt nézze, hogy van rosszabb is, hanem törekedjen a saját javára.

Arthamyr 2017.09.08. 19:56:39

@Pink Petsch: Na mesélj, hogy mire figyeljek, hogy _jobb legyen nekem_!

Arthamyr 2017.09.08. 19:57:22

@Csodabogár: Aki elégedetlen a helyzetével, változtasson rajta. Egyszerű, mint a fakocka. :)

Shaktee 2017.09.08. 19:58:46

@gabors: hetvegen tehat pucer segg a divat otthon?? mit keresunk mi itt lecso? :-)

Pernilla 2017.09.08. 20:08:59

@Dikusz: Igen, a Buszon! a Filmmúzeumon adták. Imádtam :D

2017.09.08. 20:15:46

@Arthamyr: Most komolyan egy tuti receptet vársz tőlem, mint a balzsameceté, például? Komolyan egy komnmenttől akarod elvárni, hogy pótolja a sosem létező társadalomtudományi alapmüveltségedet? (nem személyes, a világ populációjának, szerintem legalább 90%-a van igy vele ... egyszerüen ez nem az a korszak az emberiség történelmében ... gyerekek vagyunk még ehhez, úgy en bloc)
Kevés olyan ember van, aki túl tud tekinteni az unokái sorsán is, a társadalomtudományi folyamatok meg ennél több időt vesznek igénybe. Az átlag-ember viszont még 100 évben sem bir előre gondolkozni, ha egyáltalán megpróbálja. Viszont az a gáz, hogy ebben az esetben igaz a lassú-viz-partot-mos mondás, például az is igaz, hogy a jelenlegi és az ebből -statisztikai, azaz szigorúan matematikai módszerekkel- levezethető helyzetet tekintve, nagyon jó indulattal is, 600 év múlva már nem beszélhetünk Magyarországról, mint nemzetállamról. Persze, mivel ez nem azonnali vagy legfeljebbb pár napon-héten-hónapon, max. pár éven belül beigazolható tézis, mint a természettudományokban, nem is szokták komolyan venni. Pedig kellene, Mert apéldák száma millió. Csak mindenki egyéni és nemzeti szinten is azt hiszi, vele nem történhet meg. Pedig de. És meg is fog. Azt neked most aláirom, hogy nem lesz magyar közösség, amelyik a 2000.-ik éves államaéapitási ünnepségeket megtartaná, a mostani Magyarország földrajzi helyén, vagy bárhol máshol.

Shaktee 2017.09.08. 20:17:37

@Dikusz: Buszos gyomor..:-) emlékszel arra a részre is?

SzZoole 2017.09.08. 20:19:52

@Pernilla: nézd meg eredeti nyelven, te érteni fogod, sokkal jobb :-))

2017.09.08. 20:31:38

@puhacica:

"eredeti szinkronnal?"

Ja, úgy értettem, az eredeti _magyar szinkronnal. Lett belőle újabb, de az no me gusta.

"meg en kicsit ilyen koraven, szomoruka gyerek voltam asszem."

Én is, én is!

Arthamyr 2017.09.08. 20:32:15

@Pink Petsch: Már bocs, én biztos egy önző fasz vagyok, de engem rohadtul nem érdekel, hogy kivel mi lesz 100 év múlva... Amíg a saját sorsomat nem látom előre, nem is próbálkozom az unokáim sorsának előrelátásában. És továbbra sem igazán látom, hogy ha tudnám, miért lenne jó nekem, tehát hogyan használnám ezt a tudást a helyzetem javítására. Szóval egyelőre ott tartok, hogy balga módon nem érzem, hogy nekem azt kéne minél nagyobb eséllyel megbecsülni, hogy mi lesz mondjuk 500 év múlva a társadalomban. Mit érnék el vele?

Igazából arra voltam kíváncsi, hogy szerinted mikkel vezetnek meg észrevétlen, és ez miért rossz nekem, és mire kell figyeljek mint a sas, hogy ez ne történjen meg. :)

2017.09.08. 20:40:30

@Csodabogár: Akkor te most Magyarországon a konstans dühöngés állapotában lehetsz, ugyanis a kormány legújabb kampánya, igy a választások előtt arra van kihegyezve, hogy máshol meg még szarabbb. De legalább szép kék :P Igaz, annyira nem voltak tökösek, hogy az EU-kéket használják az undormányukhoz, de legalább kék :PPPP
Zárójelben jegyzem meg. Németországban 24.-én lesznek a Bundestag választások ... az egyetlen párt, amnelyik provokációval próbált meg kampányolni ... mnnaaa, kitalálod, melyik volt? Annnyit segitek, hogy A-val kezdődik, D-re végződik, a közepe meg "f". Ennek a pártnak egyetlen kommmunikálható programja van, a gyülőlet, pont mint a fidesznek. Mondjuk ennek a német pártnak kábé nulla beleszólása lesz a német bundes-politikába, nem úgy mint a fidesznek Magyarországon ... hát, kb. ez a különbbség.

gabors 2017.09.08. 20:41:02

@swing gitan: "@gabors: hetvegen tehat pucer segg a divat otthon?? mit keresunk mi itt lecso? :-) " nem de akkor mar nem a birosag kompetenciaja :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.08. 20:43:01

@Pink Petsch: Mi a bánat, a masszőrgyerek melléküzemágban egyengeti a női hölgyeket a hotelban? :-))))))
És a bevételt legalább leadja a górénak, aztán persze abból megkapja a magáét? :D
Nem egy kupoldába lettél te felvéve? :D
Cseberből vederbe-e? :D

2017.09.08. 20:48:59

@Arthamyr: Hm, nem, ha téged mindez nem érekel, akkor neked nem rossz. Neked személy szerint. A ze életedben, sőt még a gyerekedében is kitart az általad ismert és kényelmesnek, biztonságosnak talált rendszer. Szóval, ne, ne törd a fejed rajta, hogy mi van a háttérben, hogyan manipulálnak, ha neked jó. Élvezd ki. Tök komolyan, nem kell annyit tudni, nekem is kb. nulla ismeretem van a windows 10-ről, de azért használom, bár gyakrabban emlegetem Gates anyját, mint a 7-esnél, de azért elvagyok vele. Hát te is legyél el ....

SzZoole 2017.09.08. 20:50:08

@Nagy kámpics: lolka-bolka, nem hiszem en azt :-))

Arthamyr 2017.09.08. 20:55:05

@Pink Petsch: Hát, ettől nem lettem okosabb. :( Nem érzem, hogy nekem nagyon jó lenne/rossz lenne, egyszerűen csak azt gondolom, hogy ha létezik is ilyen manipuláció, amit én lelkesen beszopok, kicsi hatása van az életemre, pl. sokkal fontosabb, hogy egészséges maradjak, vagy normális megélhetést biztosító munkám legyen, vagy jó oktatást biztosítsak a gyerekeimnek.

LittleG (uk) 2017.09.08. 20:57:22

sejtettem, hogy sok komment lesz ma, de nem tudom, mikor fogom mind elolvasni :)

2017.09.08. 21:02:43

@Arthamyr: A gyerekeidnek .. és az unokáidnak? És az ükunokáidnak? És az őket követő generációknak, akik mind a te leszármazottaid? Ahogy kivettem a válaszaidból, már nem igazán, oké, legfeljebb az unokáidért érezhetsz némi felelősséget, akiket még szemnélyesen is láthatsz, igy max. 50 évre gondolsz előre, azt is nagyjából homályosan. Nincs ezzel baj, nem vád ez ... ez az átlag. Ami nem azonnali, vagy max. napokon belüli eredményt hoz, az nem érdekes ... most. Gyerek még az emberi faj.

puhacica 2017.09.08. 21:03:48

@Nagy kámpics: jaaa! ujabb szinkron? errol szerencsere teljesen lemaradtam.

na ja, aztan vagy kinovi az ember gyereke, vagy nem. inkabb az utobbi.

2017.09.08. 21:07:00

@geegee: Ha a hotelben tenné, le sem szarnám, de elhozza a személyzeti szállásra őket (már egyeseket tuti), és kurva hangosak. Én meg a szembeszomszéd vagyok, a hang meg rohadtul terjed :DDD

Shaktee 2017.09.08. 21:10:59

@Zoole Reloaded: He is a Hombre.

Szukszavu, emberesh type :P

Arthamyr 2017.09.08. 21:13:35

@Pink Petsch: Nem érted. Egyszerűen csak nem hiszek abban, hogy az egyén szintjén a társadalmi változások a legfontosabbak. Pl. az egyén sikeréből elérhető lavina effektus sokkal fontosabb tud lenni. Ha pl. milliárdos lennék, elég jó eséllyel a társadalom fölé tudnám emelni az utódaim, ha akarnám. Mondjuk ez sem védené meg őket önmaguktól, vagy mondjuk attól, hogy pl. nagyon butának születnek, vagy meghalnak 30 évesen. Vagy attól, hogy kitör a harmadik világháború.
Akkor már foglalkoztathatnának a társadalom problémái is, mert könnyen lehet, hogy akkor az egyén szintjén is a társadalmi változások tudnák a legnagyobb kárt okozni, és akkor már lenne erőforrás valami hangyaszarnyi jelentőségű beavatkozásra (sok milliárdossal összefogva/tömegeket manipulálva akár jelentősre is; megint csak a lavina effektust kihasználva).

SzZoole 2017.09.08. 21:17:49

@swing gitan: egy lopikulat, nem egy olyan elkampicsorodos fajta a Kampics :/)

Shaktee 2017.09.08. 21:21:12

@Zoole Reloaded: Tudod ki a Hombre? esetleg a filmet is láttad? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 21:30:07

@LittleG (uk): "A feleseget (aki valahogy nem lett skot) csak Sassenachnak hivta (amit a skotok az idegen ANGOLOKra hasznaltak)..."

ohh...Sassenach! Ezt a szot az Outlander c. konyvbol (es sorozatbol) tanultam meg! mar alig varom, hogy kezdodjon a 3. evad a tv-ben! csak 3-t kell aludni! :)))

2017.09.08. 21:30:42

@Arthamyr: Hm, de nem az egyénről van szó, hanem a fajról. Csak azért próbáltam meg a te egyéni vérvonaladdal érvelni, mert azzal általában könnyebben azonosulni tudnak az emberek. Már, ha belegondolnak, hogy a 113 év múlva megszülető ükunokájuk, azaz a most aranyosan gügyögő unoka unokája hova is születik majd. Persze, ez nem mindenkinél hatásos ;)
Az egyén szintjén meg a társadalmi változások a legfontosabbak, de ezek csak az egyén szintjéről indulhatnak el. Gondolj csak bele, még nincs 100 éve, hogy a nők is szavazhatnak, például, vagy egyetemre járhatnak. És ez is csak az úgynevezett "nyugati" kultúrkörben van igy. Viszont, ha nem lettek volna "egyének", akik ezt a döntész kikényszeritik az akkori társadalmi többségből, akkor tarthatnád el most is az asszonyt. Igaz, nem szavazhatna, vagy tanulhatna, viszont s pénzt egyedül neked kellene hazalapátolnod, és ha nem vagy képes rá, akkor egy örök lúzer leszel a társadalmi ranglétrán.
Mellesleg meg, az "államalapitó, hős magyarok" sokkal inkább hajaztak egy olyan szir menekültre bőrszinben is, akitől ma Orbán, (akin egyébként erőjesen kiütköznek a barna-lapos-kun jegyek,-szóval kurvára nem egy árja-tipus), idegzsábát kap.

Csodabogár 2017.09.08. 21:57:23

@Pink Petsch: Kizártam magam a magyar dolgokból. Egoista vagyok én idegesítem magam velük. De olvasom és nézem a német médiát. Tegnapelőtti esti hírekben vezető hír voltunk, igen negativ előjellel. Süddeutsche Zeitung is megír mindent plusz a héten már két remek karikatúra is volt vezérünkkel kapcsolatban. Német választást kisérem figyelemmel, meg az összes többit. Tőlem ezek itt azt csinálnak amit akarnak. Nálam ez nem téma. Jól elvagyok így az üvegbúrámban. Szerencsére már nem kell dolgoznom és megengedhetem magamnak, hogy csak azokkal beszélgessek akiknek van más témájuk. Az összes dühöngő ismerősnek ezt ajánlom.
Az meg, hogy a 2000 éves évfordulót ünneplik-e majd vagy nem, egy cseppet sem érdekel. Soha nem voltam az a melldöngető hazafi. Iskolától függetlenül elég normális nevelést kaptam, erősen liberális szellemben. Ezt persze csak most öreg koromban értem, gyerekként az volt a természetes, nem is gondoltam, hogy lehetne más is.

2017.09.08. 22:12:50

@Csodabogár: Ez egyszerüen nem igaz. Mondom ezt úgy, hogy 2 évig havi átlag 10-14 napot töltöttem Budapesten, egészen idén május végéig 2 éven át. Nem, nem zárhatod ki magad a magyar dolgokból. Nem tudod, mivel a gyülöletkeltő propaganda-plakátok ottvannak az utcasarkokon, a buszon, a metrón, a villamoson, a trolin ... Ha nem is utazol velük (de, ha Budapesten élsz), a jármüvek oldaláról is visszaköszönnek, a körúti 4-6-os vili megállóiban a görgő plakátokon, ahogy lemoszgólépcsőzöl a metrón ... egyszerüen hányinger ma Magyarország. Ceausescu nem csinált ilyen propagandát, anno, de komolyan! Hánynom kell a mai Magyarországtól, rosszabb mint Románia Ceau alatt, ilyen szempontból. És tudom, miről beszélek ...

Arthamyr 2017.09.08. 22:58:44

@Pink Petsch: "Az egyén szintjén meg a társadalmi változások a legfontosabbak" - ezzel nem igazán tudok azonosulni. Azzal a továbblépéssel meg főleg nem, hogy az erőforrásaimat társadalmi változtatásokra kellene fordítanom. A társadalom környezet, amihez sokkal olcsóbb alkalmazkodni, mint megváltoztatni.

Arthamyr 2017.09.08. 23:01:01

@Csodabogár: Aki azért dühöng, mert nem tud ebből kiiratkozni, annak aztán mondhatod...

Arthamyr 2017.09.08. 23:08:03

@Pink Petsch: Hogyne lehetne kizárni? Én pl. meg tudom oldani, legalábbis semmivel sem kevésbé tudom kizárni Magyarországon, mint a világ bármely más részén. Ha nem az én pénzemből mennének a plakátok, egyáltalán nem érdekelne. És igazából így sem igazán érdekel, amíg nem sok pénzem megy erre. Írországban nem követtem a politikát, de sokkal jobban zavart, hogy a fizetésem közel felét benyelik, és feltehetőleg jobban használják fel, mint az, hogy Magyarországon egy jóval kisebb részét nyelik be, és feltehetőleg rosszabbul használják (pl. Írországban ilyen gyűlölet-propaganda nem volt, amióta itt vagyunk, de ugyanúgy szar az egészségügy).

marczy 2017.09.08. 23:16:46

@Pink Petsch: Abszolút egyetértek. Akinek egy kicsivel is több szorult az emeletre az átlagnál, és jó a szakmájában, attól teljesen helyénvaló, ha változást próbál elérni az országban. Ha hagyják neki. És nagyon gyakran nem hagyják, mert meg kell vívnod a harcodat a pozíciódért, hogy tudj változtatni. De ez egy másik képesség, mint az, hogy tudod, min kellene változtatni, ráadásul rengeteg energiát von el tőled, és mire odáig jutsz, hogy érdemben tudj változtatni, elfogy az energiád. És persze, hogy vannak, akiknek ez nem pálya, inkább elmennek innen a fenébe, jól is teszik, mert ha tényleg jó vagy a szakmában, akkor megvan az esélyed arra, hogy megtaláld azt a helyet, ahol megbecsülnek és még fizetnek is.

2017.09.08. 23:17:10

@Arthamyr: Értelek, de nincs ez jól. Ha nem lettek volna szüfrazsettek leginkább az 1910-es és 1920-as években, még mindig tarthatnád el az asszonyt .. szerintem, ez kurvára nem tetszene neked. A szüfrazsett mozgalom meg nem is jöhetett volna mélyebbről társadalmi szinten, mint ez egyén szintje. Persze, még 100 év után sem teljes, mert ugyan emancipáció cimszó alatt elvárják, hogy ugyanazt a melót végezzük el, mint a a pasik, viszont pl. a takaritást egy gép használata után szeretik elfelejteni a " teremtés koronái". Ilyenkor küldok el mindenkit a kurva anyjába németül és angolul egyaránt, mert nem takaritónak szerződtem! :P

2017.09.08. 23:22:21

@Arthamyr: Ja, és ha nincs annyi vér az éppen aktuális "zeremtés koronájának a pucájáan", hogy bevallja frankón, ő használta a gépet, amit aszott maga után megtisztitani, akkor felőlem ott rohadtad meg, leszarom, hiába van az én placcomon. Nő vagyok, de nem putzfrau :PPP

Arthamyr 2017.09.08. 23:25:53

@Pink Petsch: Igazából semmi gondom sincs az asszony eltartásával. Ezzel nem azt akarom persze mondani, hogy nem hiszek a női egyenjogúságban. Ha valaki akar dolgozni, hát dolgozzon...

A példánál maradva, egyszerűen csak azt gondolom, hogy ha valaki élharcosa volt a szüfrazsett mozgalomnak, más meg ezt az energiát abba fektette, hogy beházasodjon a Rockefeller családba (ha van ilyen még, ha nincs, helyettesíts be tetszőleges zsíros dinasztiát), az utóbbi hatékonyabban javította a saját helyzetét, és az utódjai helyzetét.

2017.09.08. 23:27:33

@marczy: Tudod, ha macska lennék 9 élettel, akkor talán megpróbálnék valamit Magyarországért is tenni ... de mivel csak egy életem van, az a pár évtized erre kevés ...
És én élni akarok!

LittleG (uk) 2017.09.08. 23:32:23

@Zsuzsi65: Nekem itt ajánlotta valaki az Outlandert, talán épp te vagy Mrs Clayton, én is onnan tanultam meg :)

Csak valamiért nagyon lassan nézek sorozatot, ebből is megnéztem az első 8 vagy 9 részt és azóta is várja, hogy folytassam, pedig tetszett nagyon, főleg a skót beszéd, de a sztori is.

Eleinte valami kalózletöltést néztem, felirat nélkülit, úgyhogy egy egyórás részt két óráig néztem, mert folyton visszavittem, hogy mit mondtak.

Láttam ám még teasereket a későbbi részekből, azok is érdekesek lesznek, csak kár, hogy pl a második évad már nem a skót földön játszódik.

Te honnan akadtál/cuppantál rá?

Arthamyr 2017.09.08. 23:34:15

@Pink Petsch: Na, ennyit arról, hogy a társadalmi változások fontosak az egyén számára. :D

Csodabogár 2017.09.08. 23:34:26

@Pink Petsch: Kizárásban tehetségem van. látom a plakátot, mondjuk inkább a Soros plakátokat láttam. Semmilyen más plakát nem jut most eszembe. Feltehetően átnézek rajtuk, ugyanúgy mint a többi plakáton. Lehet, hogy csak egyszerüen figyelmetlen vagyok. Elvagyok itthon remekül, mint írtam az én kis világomban. Engem csak azzal lehetne bántani, ha a személyes szabadságom lenne veszélyben. Az most nincs veszélyben, tehát élem az életem. Már most tréningezek, hogy jövőre a választások miatt se húzzam fel magam.

2017.09.08. 23:37:17

@Arthamyr: Húúúúú basszus, te tenylég nem fogod fel az össztrásadalmi dolgokat, vagy csak megjátszod? ;)
Azt ne mondd, hogy neked úgy is okés volt, hogy miközben azért a nők a hadiiparban dolgoztak, azért szavazati joguk az egyenesen lófasz volt. Ez neked igy oké?
Ha meg golddigger kurva lesz valakiből, az is a saját döntése, legfeljebb a sima utcai kurvánál is kevesebbre nézik de ez meg az ő baja lesz, egyéni szocproblem. Érted, nem? Csinál, amit akar, az ő élete, döntsön róla, jól vagy szarul.
Szóval, tényelg ennyire süsü vagy a témában? Ennyire nem érted, hogy a szüfrazsettek kora előtt még egy felsőközéposztálybeli nőnek is kb. annyi beleszólása volt a saját sorsába, mint egy piramisépitő egyiptomi rabszolgának 7000 évvel ezelőtt?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.08. 23:38:56

@LittleG (uk): "Te honnan akadtál/cuppantál rá?"

A ferjem kezdte el nezni az 1. evadot, mert szereti az ilyen (multban jatszodo) sorozatokat. En is elkezdtem, es utana mar nem volt megallas :)) A 2. evad utan megvettem a konyveket is (8 van), es most a 4. vegen tartok :)

2017.09.08. 23:42:43

@Arthamyr: Ennyit arról, hogy én legalább megfontoltam, és visszamondtam a CEU-s ösztöndijat annak idején. Mert ne felejetsd el, én csak egy szőröstalpú román vagyok, nem magyar állampolgár. Szeretnéd, ha én oldanám meg az országod gondjaid? A te szülőhazád, te vagy az állampolgára, nem én ...

Arthamyr 2017.09.08. 23:48:25

@Pink Petsch: Azért írtam a golddiggert, mert nyilvánvalóan sikeres megoldás. Ma már sokkal több lehetősége van egy embernek a kitörésre.
A rabszolgás hasonlatod meg erősen túloz. Na mindegy, az ilyen feminista vonalakkal nem kívánok vitatkozni (olvasd vissza az utolsó pár hozzászólásod: teremtés koronái, meg sehol sem vagyunk az egyenlőségtől), ha te így látod, inkább rád hagyom.

Ennyi erővel lehet mondani, hogy a középkorban a nem nemes embernek sem volt lófasz joga sem, hogy a saját életét befolyásolja. Pedig dehogynem. Nagyon sok dologban dönthetett, és a szabadsága semmi a mostani modern társadalmak emberéhez képest, akiknek hatalmas befolyása van a saját sorsuk felett.

A kollektivista szemléleteddel is nehezen azonosulok, de hát ez van, nem lehet mindenkivel közös nevezőre jutni.

Arthamyr 2017.09.08. 23:50:33

@Pink Petsch: Nekem mindegy, felőlem kínai is lehetsz, ha javítasz a helyzeten, tisztelni foglak. :) És nem különösebben érdekel, hogy megoldják-e az ország gondjait, a tétemet a nemre rakom, erre rendezkedek be.

LittleG (uk) 2017.09.08. 23:52:28

@London2009: ja, befogadta, valamilyen ceremonia kereteben :)

Kicsit rágoogeleztem (csak alszok el itt a széken, múlt éjszaka 3 órát aludtam), nem a magyarok találták ki, hogy a skótok fukarok :)

Nem lehet biztosra tudni, de valszeg az angolok terjesztették el róluk.

LittleG (uk) 2017.09.08. 23:53:49

@Zsuzsi65: ha a könyvet olvasom előbb, a film nem szokott tetszeni. Viszont ha a filmet látom előbb, a könyv már nem érdekel.
Nincs benne akkora meglepetés :)

Hogy jönnek be a könyvek?

2017.09.08. 23:56:20

@Arthamyr: Jah, persze, szóban te is nagyon fasza vagy. De tudod, a konyha elvileg nemsemleges, de amikor elvárják tőlem, hogy a 40 kilós olajos kannát ugyanúgy megemeljem, mint bármelyik faszi konyhában (amit megteszek), miközben basznak rá maguk után eltakatitani, mert az "női" dolog, akkor szoktam mindenkit elküldeni a kurva anyjába németül és angolul. Legutóbb a séfre szóltam rá, hogy ha már a halat ott tisztotta a moasogatómban, akkor baszottul szedje ki a pikkelyeket a lefolyóból, mert nem putzfraunak szerződtem. Leszarom, legfeljebb kirúg! Na és?

Arthamyr 2017.09.09. 00:06:06

@Pink Petsch: Erre most mit mondjak? Igazad van, én se fogadnám el. De mi köze ennek a társadalom(tudomány)hoz?
Az én munkahelyeimen nem volt ilyen diszkrimináció, pl. az 50 éves, több százezer eurót kereső CFO, aki egyben az ír főfőnök is volt, ugyanúgy elmosogatta a tálat, amiből evett, mielőtt berakta a mosogatógépbe, mint az elvileg ezért felelős csaj.

Mi az egyszerűbb egy ezt elszenvedő nőnek, megváltoztatni a helyét (sőt, társadalmi szintre emelve: megszüntetni az összes ilyen helyet!), vagy találni egy másikat, ahol nem olyan tahók a kollégái?

LittleG (uk) 2017.09.09. 00:07:38

@Zsuzsi65: Ha 65 a születési évszámod, akkor pont apukám és énköztem vagy :) Én tőle ismerem ezeket, gyerekkoromban sok lemezt tett fel :)

Nekem ez a kedvencem tőle: www.youtube.com/watch?v=Utd9cHBPfRA ezt ismered?

Valaki elénekelte magyarul is, nem emlékszem ki, Fiatal még, ez volt a refrén.

...

Na, google megint segítségemre sietett, megtaláltam Halász Judit előadásában, de én nem ezt ismertem, hanem valami erőteljesebb hangú énekesnőtől, Kovács Kati vagy Zalatnay...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 00:07:51

@LittleG (uk): en is sokszor igy vagyok vele, de le a kalappal a forgatokonyv irok elott (a konyv iroja is besegit idonkent), mert a sorozat egeszen huen koveti a konyvet, es at tudja adni a konyv atmoszferajat. Olvasva pedig nagyon elvezem, mert annyira jo a stilusa (descriptive), hogy a szemem elott pereg le a tortenet, mint egy film...a filmbeli "steamy-sexy" jelenetek a konyvben nagyon izlesesen, de a "feeling"-et meogorizve jonnek at...

2017.09.09. 00:13:49

@Arthamyr: A gender-study-hoz van köze, ami a társadalomtudományok egyik ága ;). Ugyanis a pasik előszeretettel szeretik elfelejteni, hogy miközbern átruhaznak a nőkre olyan feladatokat, amik nem tipikus női cuccok (mint például 40-50 kilós kibaszottul nehéz cuccok emelgetése és pakolása), a pirinyó kis agyukban megragadó "tipikus női munkákat" emellett szivesen elsummákolnák, mint pl. a takaritás, a dzsuva felszedése maguk után. Mert azt otthon is anyu csinálta. Hát, nem otthon vagy Toto, ez nem Kansas! :P

LittleG (uk) 2017.09.09. 00:17:26

@Zsuzsi65: haha :) szeretem, mikor valaki saját magával is tud viccelődni :)

LittleG (uk) 2017.09.09. 00:19:00

@Zsuzsi65: én 82-es :)

de most olyan nosztalgiám lett a gyerekkori hétvégi régi lemezek bömböltetése után...

Nessuno mi puo giudicare megvan? Legalább úgy kezd az ember lába járni tőle, mint a Shake it off-tól :))

www.youtube.com/watch?v=R8XAHNbyWIs

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 00:22:35

@LittleG (uk): Ezt speci nem ismertem :) Ezek a nagy olasz slagerek a gyerekkoromat hozzak vissza (70-s evek vege)...mar akkor is vonzodtam a "kulfoldi"-hez...:)))
Itt van akkor egy masik nosztalgiazos...Gianni Morandi...:) www.youtube.com/watch?v=e7c1vjB0Qbg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 00:24:43

@LittleG (uk): na es persze a nagy kedvenc, ez mar a korai 80-s evek (hja, nosztalgia hetvege van, ahogy latom:)) Toto Cutugno
www.youtube.com/watch?v=syc78JzHGTs

LittleG (uk) 2017.09.09. 00:28:21

@Zsuzsi65: jinx jinx jinx :) épp ezt (és épp ezt a verziót hallgatom) és be akartam linkelni neked, hogy akkor ugye ezt is szereted :) :)

LittleG (uk) 2017.09.09. 00:30:50

@Zsuzsi65: Ezt meg 5 percre raktam ki a facebookra, betagelve apukámat és megköszönve neki hogy gyerekkoromban megismertette es megszerettette velem ezeket a régi nagy slágereket :)

(Vagy nagyon egy rugóra járunk te meg én vagy csak ugyanazokat ajánlja a jobb odlalon a jutub, mikor egyet ezek közül beteszel :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.09.09. 00:32:43

@LittleG (uk): valoszinuleg mindketto (google ad, es hasonlora jar az agyunk :))

2017.09.09. 00:44:43

@Arthamyr: Bocs, de egy konyhában 23 pasi mellett összesen 4-en vagyunk nők, állandó alkalmazottak (néha beosztanak hozzánk egy-egy szerencsétlen tanulót, de annak a neme kb. mindegy). A 4 nőből 1 desszertes, 1 saucier, és ketten vagyunk a saláta-előétel konyhán. A csaj, akivel vagyok fél évvel hamarabb kezdett, mint én... többet takarit, mint én, mivel a rendszer kiismerése után én a kurvaanyjába küldtem el azt a lusta sertést, aki a placcomon használt gépet nem takaritotta maga után. És leszartam kezdettől, hogy ki volt az, a séf, vagy valamelyi helyettese, vagy bárki más. Úgy voltam vele, hogy úgyis próbaidős vagyok, ha nem tetszik a stilusom, akkor derüljön ki időben, de én nem leszek senki csicskása. Pláne nem az egész konyhájé, hogy mindegyik fasz után én takaritsak. Valentina, a közvetlen kolléganőm, szegényfeje, csendesebb alkat, ő takarit. Én meg leszarom, amit én vagy a részlegem használunk, azt takaritom, persze, de senki szarát nem nyalom fel. Felőlem ott rohadhat meg. Pláne a melegkonyhás bolgár-kommandó tud az ember fejére nőni, ha hagyja. A séf tegnapelőtt mondta, hogy véglegesitett ... ezentúl meg pláne tehetnek egy szivességet a faszik! :PPP

registerz 2017.09.09. 01:08:50

@LittleG (uk): A lengyelek is ugyanúgy vélekednek a skótokról.

Herr Géza 2017.09.09. 01:17:46

@Pink Petsch: "A séf tegnapelőtt mondta, hogy véglegesitett ..." Mna... Ezer gratula!!! Aztán meg hajrá tovább a következő célért!! :)))

Herr Géza 2017.09.09. 01:25:08

@Pink Petsch: Na ja, a nők....:D A nejem már menekülőre fogta a "csodaállásból", mert 10 nő a munkatársa, akik mellett csakis arról szól a világ, hogy ki kinek a farkasa. Most hosszabbítanák a szerződését, de hálistennek éppen beesett egy állás az eredeti szakmájában, próbamunka megvolt, fel van véve, így üres a helye. :D De most már nem ajánlom senkinek.... :))))

2017.09.09. 01:28:32

@Herr Géza: Vielen dank :) Az a melegkonyha lenne, de nem a fő étteremben, mert a bolgár chef de partietól lábrázást kapok, akkora egy fasz! Állitólag, ki akarja túrni a mostani chefet, ha ez összejönne neki, akkkor "tschüss", mert egy ekkora vadsertéssel dolgozon együtt közvetlenül, akinek hét anyja van egy utcában!

Herr Géza 2017.09.09. 01:35:07

@Pink Petsch: "...akinek hét anyja van egy utcában!" :))))) Ez milyen folklór? Eddig csak az "akinek két anyja van.." dumát ismertem. :D

2017.09.09. 01:38:45

@Herr Géza: 10 nőőő? Ú b+! Én már a 10 nőnél menekülőre fogtam volna. Nem tudok nőkkel normálisan együttdolgozni, mert néha, mondjuk, amikor 400 v3ndég van egy este, akkor mindenkit megátkozok magam körül, mkintt Rémszem a Harry Potterben, de ez elmúlik, minrt lemegy a sáskajárás-roham. Viszont a nők sértődékenyek, és ha azt találom mondani, hogy "húzzál a francba", akkor napokig eszi magát, meg lelkizni akar, pedig csak éppen útban volt, akkor éppen, abban a másodpercben ;)

2017.09.09. 01:40:26

@Herr Géza: Továbbfejlesztett, sk., kérlek alássan .. majd alkalomadtán levédetem ;)))

gabors 2017.09.09. 04:19:18

@Csodabogár: " Az most nincs veszélyben, tehát élem az életem."

majd ha erted mennek mi sem fogunk nagyon aggodni :-)) nem tudom hogy lehet igy elni ...

Dikusz 2017.09.09. 09:17:48

@swing gitan: nagyon régen láttam, szinte semmire nem emlékszem, csak arra, amikor a nő teniszlabdákat varr a sofőr pizsamájának a hátára, hogy ne horkoljon, a másik meg amikor a strandon csíkosra barnul, mert valami kerítés mellé fekszik le:)

Dikusz 2017.09.09. 09:45:52

@LittleG (uk): most látom, te is gugliztál:)
Úgy vélem én meg közelebb vagyok apukád korosztályához, és ez a szám annak idején az egyik kedvencem volt, az olasz énekesnővel együtt. Ez a szám nem a "nagy" hármas (Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay S.) stílusa volt.
Gyakran szoktam mellétippelni sok mindenben: első körben én is Koncz Zsuzsára gondoltam, talán énekelte is, de nem az ő száma volt. A második tippem Toldy Mária, az ő stílusa inkább ez a szám.

Aki még népszerű volt akkoriban, főleg a fiatal lányok körében (majd' mindenki szerelmes volt belé) Gianni Morandi, az egyik száma miatt: "Térden állva" előtted volt a címe a dalnak, és azt hiszem a filmnek is.

Dikusz 2017.09.09. 09:59:28

@LittleG (uk): @Zsuzsi65: járhat nekem is -legalábbis ebben a témában- veletek egy srófra az agyam? :)
Én '55-ös vagyok, a fiam '80-as.
Most látom Zsuzsi Gianni Morandit belinkelted, nagyon népszerű olasz énekesnő is volt akkoriban: Rita Pavone, talán ismered.

A klasszikus film (ti is tuti ismeritek), az "Indul a bakterház" számomra az, ami mindenben tökéletes: könyv, film, és a színészek is telitalálat, mindegyik. Sanyiiiii, Sanyikáááám (Lókupec, Haumann Péter):)))

Nem tudom ismeritek-e, filmsorozat is van belőle, annak a címe Don Camilló (Terence Hill). Megvan a könyv is, az valami egészen fantasztikus, a film messze nem olyan jó.

Der Piefke 2017.09.09. 11:08:08

Itt, Németországban a kulturális beilleszkedés (nevezzük így a poszter után) még tartományok között is felmerül, született németek körében is.

Ha én, aki bajor felmenőkkel rendelkezem és otthon is a nagyszüleimmel így (azaz: ebben az akcentusban és szókinccsel) beszéltem, megszólalok itt, Klevében, a holland határ közelében, az Alsó-Rajnavidéken, akkor azonnal tudják, hogy "hunnajd gyüttem" - és persze én is tudom, hogy itt nem "Griaß'ti" van, hanem "Moin".

A feleségem kulturális illeszkedése, aki felnőttként, harmincas évei végén tanult meg németül, nyilván sosem lesz "tökéletes", de ez nem is probléma és nem is cél: mert hát pontosan mit is jelent és mit "kell tartalmazzon" az a bizonyos "kultúra", amelyhez lehet vagy nem lehet "illeszkedni"? Ha jobban belegondolunk, az "őslakosok" sem tökéletesen azonos kultúrát képviselnek: egészen mások a poénjai (ha már a humor szóba került a posztban) egy kelet-berlini "panelproli" fiatalak, vagy egy ötvenes hamburgi orvosprofesszornak. ...Éppen most robbantott ki egy török származású SPD-s politikusnő egy vitát arról, hogy létezik-e egyáltalán német kultúra - a vitáról pl. itt lehet olvasni: www.faz.net/aktuell/politik/bundestagswahl/deutsche-kultur-was-aydan-oezoguz-mit-ihrer-aussage-meinte-15175917.html -, és e vita során érdekes dolog vetődtek fel. (Ettől persze még létezik, abszolút... Csak sokkal differenciáltabban és képlékenyebben, mint azt nacionalistáék/etnicistáék képzelik, vagy szeretnék.) Így már maga az a kérdés is csak viszonylagosan válaszolható meg, hogy "tud-e egy külföldi kulturálisan illeszkedni?"

...Ami a gyerekek beilleszkedését illeti: ez attól is függ, milyen korban kerülnek bele a német közegbe és részben attól is, melyik társadalmi rétegben élnek a szülei. Általánosságban: minél fiatalabb korban és minél "feljebb", annál valószínűbb a teljes kulturális azonosulás.

Főgebra 2017.09.09. 11:18:52

@Dikusz:
Rossz helyen keresgéltek!

Halász Judit - Fiatal még

www.youtube.com/watch?v=kdcMYbw8hf4

DieNanny CH 2017.09.09. 11:56:33

@Pink Petsch:

Ha jól látom, itt az egyén felelőssége/társadalom felelősségéről volt a vita.
És úgy látom, a munkahelyeden még mindig nincs a nemek közt egyenlőség.
Na, most akkor van annak társadalmi hatása ott a jelenlegi munkahelyeden, a konyhában, hogy a szüfrazsettek mit értek el 100 évvel ezelőtt?
Vagy fogod az egyéni felelősségedet, óránként mész panaszra a főnökhöz, munkatárshoz, atyaúristenhez, hogy ne kelljen magad nap-mint-nap felhúzni.

inteligencs elenzeki 2017.09.09. 12:30:14

Az az Austi Brexites poén elég erőltetett, és ebből kifolyólag gyengécske. (Erőltetett libsi poénkodás)
A csengetett my lord az nálam is tutira bejön.

Dikusz 2017.09.09. 13:04:27

@Főgebra: mindketten megtaláltuk, csak én nem Halász Juditra emlékszem.

Főgebra 2017.09.09. 13:25:25

@Dikusz:
Ha a Halász Judit énekelte, akkor te, mire emlékszel?

Mrs. Clayton 2017.09.09. 13:35:36

@LittleG (uk): pedig bizony, a skotokat itt is skotnak gondoljak

Főgebra 2017.09.09. 13:47:41

Ez egy lájmi vicc:
- Miért nem nadrágot hordanak skótok?
- Azért, mert, ha a birka háta mögött hirtelen lehúznák a cipzárt, a birka megijedne és elfutna!

Mrs. Clayton 2017.09.09. 14:15:33

@Főgebra: egyebkent ha egy skotnak mondod hogy a skotok sheepshaggerek, akkor kikerik maguknak, mert szerintuk a welsiek azok

Főgebra 2017.09.09. 14:24:22

@Mrs. Clayton:
Sok minden van így, a flansziáknak spanyol nátha, a spanyoloknak flanszia nátha. A svábbogár is soknemzetiségű. A macskát is többen eszik, illetve senki.
Mindenesetre egy keserűsorsú nemzet ők is! Valahol olvastam ,hogy Skóciában kb. 5 millióan élnek, míg diaszpórában kb. 20 millióan. Hasonlóan az írekhez 5m otthon, 80m. szerteszét a világban!
Erre se lehetnek büszkék a lájmik!

Latcho Rom 2017.09.09. 14:50:38

@Zoole Reloaded: Jólvan..nevezzük akkor egy Bús Magyar Koppantónak
:)

Dikusz 2017.09.09. 16:13:49

@Főgebra: rá semmiképpen nem gondoltam, a gugli őt hozta ki. Te emlékeztél rá, hogy ő énekelte? Kíváncsiságból kérdezem, nekem nem ő ugrott be előadóként. Első körben Koncz Zsuzsára tippeltem, aztán másodjára Toldy Máriára gondoltam. Írtam azt is, hogy meglehetősen gyakran keverek össze előadót/dalt/stb-t.

Dikusz 2017.09.09. 16:16:43

@latcho drom: Troy Gentry balesetéről hallottál?

Főgebra 2017.09.09. 16:32:25

@Dikusz:
Csókolom!
Igen, én emlékeztem rá.
Egynéhány krumplikapálással többet értem meg, mint kiskegyed, így aztán semmi csoda nincs ebben. Amikor a "Non ho l'età" sláger lett(1964), én már felnőtt embör voltam!

Dikusz 2017.09.09. 17:41:32

@Főgebra: ezért kérdeztem, akkor elfogadom, hogy úgy is van. :)

M. Péter 2017.09.10. 00:58:23

@Főgebra: Ez úgy jön ki, ha valakinek volt egy ír üknagymamája, akkor már írnek vallja magát.

LittleG (uk) 2017.09.10. 02:02:43

@Dikusz: igen, guglival szoros a barátságunk, minden nap beszélgetünk, néha többször is :)

Na de akkor ki énekelte magyarul, Halász Juditon kívül?

Apukám 57-es.

Nem lehetett rossz Gianni Morandi élőben ergo színesben :) Nekem csak egy fekete-fehér retro alak :))

LittleG (uk) 2017.09.10. 02:07:13

@Dikusz: na hát akkor tényleg egy ivású vagy apukámmal, a fiad meg velem.

Bakterház? Naná :) Szereti a tik a meggyet!

Az a camillo nem az, amikor egy papot játszik Terence Hill? Aki tán bűnügyekben nyomoz?

Másik retró dolog... A neveket nem hiszem, hogy megjegyezte a lányom, de a kórusos videót megnézte és szereti :) (ahol Bud Spencer egy kórusban énekel és Terence Hill belopakodik, azt hiszem, hogy a leselkedő bérgyilkosra figyelmeztesse? )

www.youtube.com/watch?v=mtH2NRS1k2o

LittleG (uk) 2017.09.10. 02:22:55

@Főgebra: őt megtaláltam én is... Lehet csak rosszul emlékszek és tényleg Halász Judittól hallottam én is_? hm..

Főgebra 2017.09.10. 07:29:29

@M. Péter:
Miért? Akkor már nem ír származású?

Kvikveg 2017.09.10. 08:11:15

@Dikusz: "a másik meg amikor a strandon csíkosra barnul, mert valami kerítés mellé fekszik le" The Two Ronnies - By The Sea. Az de faraszto volt... XD www.youtube.com/watch?v=zGYGkDP2pWg

Dikusz 2017.09.10. 11:51:30

@LittleG (uk): Bud Spencer, és Terence Hill filmjei számomra megunhatatlanok. Majd' mindegyik Piedonés mozi megvan videokazettán, könnyed, szórakoztató filmek.
Már megint keverem, melyik filmben van ez, talán @Főgebra: tudja a választ (jó lenne) guglizás nélkül:)
A Piedone, a zsarura tippelek, vagy Különben dühbe jövünk.
Az a zene, amikor szaxofonon játszik, meg azt hiszem a Piedone Afrikában van. Különben mindegyik filmjük zenéje nagyon is jó.
Magánemberként is tisztelem.
Ami viszont -gugli megint- annyira, de annyira jellemző itthonra, hogy egy graffitiművész alkotását (arcképével, születésének, és halálának évfordulójával) valami tetű lefújta a Filatori-gátnál feketével, azzal, hogy ez nem gyászfal...
Ez a fal amúgy "hivatalosan" is használható graffitizésre.

Dikusz 2017.09.10. 12:00:23

@LittleG (uk): Az említett könyvet: Giovannino Guareschi - Don Camillo kisvilága, érdemes megszerezni, elolvasni, szintén remek, szórakoztató könyv (antikváriumokban esetleg, de szerencsés, aki rátalál).
Sokkal, sokkal jobb a könyv, mint a film.

LittleG (uk) 2017.09.10. 15:44:07

@Dikusz: a múlt éjjel gugliztam rá, A különben dühbe jövünkben volt :)

Idióták mindig is lesznek...

LittleG (uk) 2017.09.10. 15:44:46

@Dikusz: ok, megpróbálom megjegyezni :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása