oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 13. 06:30,  Mennyire vagy kelet-európai? 73 komment

2017. augusztus 13. 06:30 Határátkelő

Mennyire vagy kelet-európai?

Érdekes kérdéseket feszegetnek az eheti blogajánló posztjai, melyek így vagy úgy a munka kérdését járják körül. Így például kapunk egy választ a címben feltett kérdésre, kiderül, tényleg lusták-e az angolok, és végül kicsit eltöprengünk azon is, merre tovább.

hollandia_1.jpg

A „kelet-európaiság” érdekes kérdés, különösen, amikor az ember munkát keres. Például Hollandiában, mint a Holland Waffel szerzője, aki érdekes tapasztalatokkal gazdagodott.

„Számomra a legalapvetőbb feltétel a munkakeresésnél az volt, hogy ne kelljen mindent elölről kezdenem, azaz mindenképpen a szakmámban szerettem volna elhelyezkedni, körülbelül hasonló szinten, mint Magyarországon. Kb. három hónap keresésre számítottam, helyette 2×10 hónap lett. (...) 

Szóval az első 10 hónap után végül egy hathónapos fix szerződés jött össze, ahol egy kismamát kellett helyettesíteni. 

Hollandiában nagyon sokan dolgoznak „interim” munkakörben, ami azt jelenti, hogy vagy egyéni vállalkozóként vagy nagyobb munkaközvetítő cégen keresztül 3-6-12 hónapra töltenek be munkaköröket mindig más és más cégnél, ahol épp szükség van rájuk. 

Szerintem egy fokkal jobb vagy legalábbis biztosabb, ha ezt egy nagy cégen keresztül csinálja az ember, mert a második fix szerződés után kötelező határozatlan munkaidőre alkalmazni, de sok szabadúszóval dolgoztam/dolgozok együtt, akik pedig pont azt a szabadságot szeretik, hogy adott esetben két munka közt tarthatnak egy hónap szünetet, amikor éppen a trópusokon nyaralnak, és nem mellesleg azt a munkát vállalják el, amelyiket szeretnék. 

Szabadúszóként egyébként több pénzt is kapnak ugyanazért a munkáért, hiszen a munkaközvetítő nem veszi le a saját részét. 

Bár én borzasztóan utáltam ezt a foglalkoztatási formát, kétségtelenül vannak előnyei mindenki számára. A szülési szabadság itt össz-vissz négy hónap, így erre az időszakra a leggyakoribb, hogy interim munkaerőt keresnek. 

Ez jó a kismamának, mert látja, hogy tuti, hogy megtartják a helyét, van hova visszajönnie. Jó mindenki másnak a cégnél, mert a munka nem áll le, valamint nekik se kell szétosztani a kismama munkáját maguk közt. 

Persze van némi kényelmetlenség, amíg betanul, viszont a nagyobb cégeknél általában elég sok interim pozi van, úgyhogy sok ilyen munkavállaló a cégen belül vándorol egyik helyről a másikra, akár sok évet eltöltve ugyanannál a vállalatnál. 

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy azért ebből inkább a cégek profitálnak, illetve az állandó munkavállalók, viszont van egy nagy „előnye” az interim munkának: az abszolút zéró felelősség. 

Az interim munkavállaló szépen elmolyol a projecteken, ha nem dől össze az egész, akkor az már szuper, legyen kedves és barátságos és ne feszegessen kínos kérdéseket. És ez nagyon sokmindenkinek tetszik, főleg itt, ahol azért az emberek nem a munka hősei és nagyon ügyelnek a work-life balance-ra. 

Sajnos pont ez volt, ami nekem nem működött: egy részről, hogy a holland munkahelyi kultúra amúgy sem nagyon pörgős, viszont emellé hat hónapig dolgoztam egy maximálisan értelmetlen projecten, ahol rajtam kívül az igazgató és a VP is épp interim volt, ergo senki nem volt képes semmilyen döntést meghozni. Mondjuk nem is várták el tőlem, hogy megkérdőjelezzem a project létjogosultságát, csak csinálgassam. (…) 

Ezen kívül sikerült elbeszélgetnem N cégének az elnökével, akitől tanácsot próbáltam kérni, hogy növeljem a sikerrátámat az interjúkon. (...) 

A próbainterjú után, az elnök vakarja a fejét, hogy hát, ő igazán nem tud semmit mondani, ha lenne nyitott pozija, felvenne (…) Szuper, ezzel nem vagyok beljebb, akkor majd kérdezek én: 

- Lehetséges, hogy azért nem kapom meg a munkát, mert a tapasztalatom főleg Közép-Kelet-Európára korlátozódik?

– Neeeem, mi hollandok nagyon toleránsak vagyunk mindenkivel szemben.

– Értem. Pedig ez rendszeresen felmerülő kérdés az interjúkon, hogy nincs-e esetleg nyugat-európai tapasztalatom.

– Háááát, tulajdonképpen, lehet, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy Kelet-Európában nem úgy működnek a dolgok, mint Nyugat-Európában, és azért inkább a nyugat-európait veszik fel. 

(Ezzel amúgy sok mindent nem tudok kezdeni, mert ez egy tény, hogy kelet-európai vagyok.) 

- Lehetséges, hogy azért nem vesznek fel, mert nő vagyok?

– Neeeeem, mi hollandok nagyon toleránsak vagyunk mindenkivel szemben, a nőknek ugyanolyan jogaik vannak.

– Értem. Pedig az esetek majdnem mindegyikében megkérdezték, hogy én tulajdonképpen miért jelentkezek egy teljes munkaidős állásra (Hollandiában a nők több, mint 85%a részmunkaidőben dolgozik). 

– Hááááát, lehetséges, hogy ebben az esetben azt lehetne hazudni mondani, hogy mert a férjem dolgozik részmunkaidőben. 

(Ezek után mondta N, hogy ez hihetetlen, hogy itt melegként nagyobb esélye van az embernek munkát kapni, mint nőként, aki teljes állást szeretne.) 

- Jó, ha ez kell a népnek, akkor ezt mondom: nagy család, csak semmi eredményorientáltság, a férjem részmunkaidős. 

Ennek az lett az eredménye, hogy még az első körökön sem jutottam túl (holott, azt a lécet korábban azért az esetek nagy többségében megugrottam). 

És itt elengedtem a dolgot. Azt mondtam, hogy rendben; a pozit, ahova felvesznek majd, még nem írták ki, de előbb-utóbb ki fogják. Innentől én ezen többet nem stresszelek; a nagy számok törvénye alapján be fog jönni a munka, és ha legalább magamat adom, akkor a cég és a pozi is biztos, hogy testhezálló lesz. Így berendezkedtünk egy hosszú távú egykeresős családmodellre. (...) 

És hogy miért derült ki, hogy mennyire kelet-európai vagyok? A korábbi interjúkon jellemzően holland vagy más nyugat-európai emberekkel beszéltem. 

A britekkel még általában gyorsan megvolt a közös hang, a többieknél viszont nem egyszer előfordult, hogy már öt perc után éreztem, hogy nem működik a kémia, valami egész másról beszélünk. 

Ahol most dolgozom, a főnököm román, a felette levő pedig bolgár. Mindkettővel azonnal megvolt a közös hullámhossz, rögtön egy nyelvet beszéltünk, sokkal jobban, mint bármelyik korábbi interjúimon.” 

A teljes posztot itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Egy magyar úr Angliában avagy lusták-e az angolok? 

Van az a közvélekedés, hogy az angolok lusták, nem vállalnak el bizonyos munkákat és egyáltalán. Nos, a Furdancs blog szerzője 20 év magyarországi szakmai háttérrel kezdett dolgozni Angliában, és érte pár meglepetés…

szerszam.jpg

„Az első meglepetés akkor ért amikor az új munkahelyemen megmutatták az asztalom és mondták, hogy ide pakolhatom a szerszámaimat. Igen, a „szerszámaimat”. 

Akkor szembesültem azzal, hogy itt az általános szervizekben (és később kiderült egy csomó másik szakmában is) az számít szakembernek, akinek saját szerszámkészlete van az adott munkák elvégzésére. 

Na ekkor belekerültem egy eddig csak a Discovery Channelen látott szerszám-vásárlási lázba és kb. két hetem volt, hogy „felszerszámozzam” magam. Mindennek alapja a szerszámosláda. 

Magyarországon az én esetemben kimerült a Beta szekrény és a Kenedy fiókos fémláda ismeretével, itt szembesültem vele, hogy egy különleges világba csöppentem, ahol az a mondás: „Nézd meg a szerszámait, megmondom, milyen profi szerelő vagy”, és ez még akkor is igaz, hogy itt a ködös Albionban a rendről alkotott vélemény egy kicsit eltér a miénktől. (...) 

A szemléltetés kedvéért, egy „segédmunkás” szerelőnek, akinek csak a két keze van, az átlag órabére nem haladja sokkal a 7,5 fontos minimálbért addig egy „felszerszámozott” szakmunkás, aki itt már Engineer, minimum 10 fontról indul és simán eléri az átlag 13 fontot. 

Itt ennek még egy fontos szerepe van azon kívül, hogy kis hazánkban a „céges” szerszámoknak nincs igazán becsülete és sokszor az otthoni garázsokat gazdagítják, addig itt „mint a szemük fényére” úgy vigyáznak a sajátjukra. 

A másik fontos szempont, hogy nem hangzik el az a mondat, hogy „főnök ezzel a szarral nem tudom megoldani”. Persze a speciális és ritkán használt célszerszámok biztosítva vannak, de ezek száma nem jelentős.

A szerszámozottság fenntartására erre egy külön iparág épült, minden héten jönnek a különböző szerszámos cégek képviselői és kérdezgetik mire van szükségünk és mutogatják újdonságaikat. 

Persze rögtön kiszúrják, ha számukra idegen szerszámot látnak, amit tegyük fel, fele annyiért az eBay-ről rendeltem. Szóvá nem teszik, de látszik a elveszett nyereség az arcukon, ez arra jó, hogy a következő hetekben egy kicsit rugalmasabbak lesznek az árképzéseik. 

A más szerszámozottsági kultúra mellett szerintem érdemes a szakképzési különbségeket is megemlíteni. Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy az angol egy lusta nép és minden szar melót a bevándorlókkal csináltat meg. 

Az angol semmivel nem lustább vagy kényelmesebb, mint a magyar, sőt bizonyos tekintetben néha még keményebb körülmények között is dolgozik, gondoljunk csak a csapadékosabb időjárásra. 

Ha minden esőzésnél leállnának és beszaladnának a műhelybe, akkor leállhatna az egész gazdaság. Nem véletlen, hogy átlag heti 41 órát dolgoznak, ezzel vezetve az uniós mezőnyt, még Magyarország a középmezőnyben kullog. 

Egy-két teljesen természetes „munkajogi” szabály szerintem Magyarországon közfelháborodást keltene. 

- Az átlagos szabadnapok száma 28 nap, de ebből kopnak az állami ünnepek és a munkaszüneti napok. (Igen, a Húsvét, a Pünkösd, a helyi március 15.-e, stb.)

- Betegállomány alatt a munkáltató nem köteles fizetni (ha jó munkaerő vagy, akkor általában kifizetik). Ha nincs külön biztosításod, akkor az állami alapellátást kapod, ami kb. 8.000.- Ft hetente. 

- Általában 8 órát fizetnek, pedig egy munkanap, az ebéd és tea időkkel (3-4 db) kiteszi a napi 10 órát is. 

- A szombat (mindegyik) 12.00-ig simán munkanap, és ha olyan helyen dolgozol, ahol vasárnap is munkanap, akkor nincs különbség, hogy szerda vagy vasárnap, ha beosztanak menni kell. Itt az különbség, hogy hetente számolnak el és 39 óra felett a bér másfélszeresét kapod. 

Én csak angolokkal dolgozom együtt, minden szart ugyanúgy megcsinálnak. Ugyanolyan keményen dolgoznak, mint honfitársaink vagy lengyel barátaink." 

A teljes posztot itt találjátok, szerintem érdemes elolvasni, nagyon érdekes!

Merre tovább? 

Ezt a kérdést időről időre mindenki felteszi magának. Nincs ezzel másként a Balázs sem, aki blogján arról írt, hogy élete legnehezebb időszakát éli meg. Az okokról és a kiútról is szól a posztja, melyben magával próbálja megvitatni a kérdéseket.

balasz.jpg

„20 hónapja volt szerencsém megismerni egy csodálatos lányt, akivel együtt töltöttük az időnk döntő többségét azóta. Együtt laktunk és életemben először azt gondoltam, vele fogom leélni az életemet. Noha, ez bejegyzés nem róla fog szólni, mégis fontos része. 

Tavaly nyáron elmentünk együtt Kínába az én szakmai gyakorlatom miatt és miután hazaértünk, ott kezdődik a mostani történetem. A diplomázásom előtt gyakorlatilag (a diplomamunka írás közben) jött a jelenlegi munkahelyemről egy lehetőség, amit akkor azonnal, habozás nélkül elfogadtam. 

Itt álljunk meg egy szóra. Sose dolgoztál még szinte „igazi” főállásban, mégis, szinte egy percig sem gondoltad végig, mit fogsz csinálni a következő években, heti 40 órában? 

Nem. Akkor jó ötletnek tűnt, hiszen egy menő dán cégről van szó és értékesítő szerettem volna lenni kicsi korom óta, az állás többi része csak részletkérdés. 

Így elkezdtem a diplomaosztó után (illetve már előtte 2 héttel) teljes munkaidőben dolgozni, amit az első pár hónapban abszolút élveztem. Félreértés ne essék, most is és végletekig hálás vagyok a kollégáimnak és a vezetőimnek. 

De a hála egyenlő-e a boldogsággal? Azt gondoltam, hogy igen, valójában, nem mindig elegendő. 

Teltek a hónapok és őszintén szólva, iszonyatosan monotonná vált a dolog. Ugyanaz az iroda, ugyanaz a konditerem, ugyanaz a program otthon. Egyszerűen, tudat alatt, ez elkezdett frusztrálni. 

Azok után, hogy 4 éve elmentél Dániába, egy teljesen új országba, majd kimentél Kínába, vissza Dániába, vissza Kínába, közbe néha Magyarországra, nem gondoltad, hogy egy heti 40 órás irodai munka „monoton” lesz? 

Őszintén? Nem. Nem gondoltam végig. Bele se gondoltam, hogy az egyik ok, amiért ennyire élveztem a külföldi életet, az a már-már irreális mennyiségű, szinte mindig féléves távlatban előrelátható új impulzusok miatt volt ennyire élvezetes. 

Ez pedig abban a munkakörben, ahol dolgozom, egyszerűen nem lehetséges és ez nem azt jelenti, hogy ez nem egy fantasztikus ez az állás, de felveti a kérdést, hogy biztos, hogy az én személyiségemmel ezt kell csinálnom? Ez egy esszenciális kérdés, amire még nem tudom a választ. 

Egyszerűen telt az idő és azt kezdtem érezni, hogy nem vagyok boldog, csak rettentő frusztrált. Folyamatosan azt gondoltam, valami új “hobbiba” kéne kezdeni. Faltam a könyveket, egyik héten vadászatról, másik héten a tőzsdei befektetésekről, másikon ingatlanokról olvastam és ábrándoztam. (...) 

Eltelt így egy fél év, majd szépen elmúlt a szeretetem. Magam iránt. Hogyan szerethetnénk mást, ha magunkat nem szeretjük? Nem véletlenül mondják, hogy a zuhanó repülőn is előbb magadra tedd a maszkot, csak utána segíts másokon. Azt gondoltam, az a megoldás, ha egyedül folytatom az életemet, párkapcsolat nélkül. Ez egy hónappal ezelőtt volt. 

Boldogabb vagyok-e így? Nem, mert nem a párkapcsolatban kellett volna elsősorban keresnem a hibát, de mint minden esendő ember, én sem szerettem volna a vizsgálódást magammal kezdeni. De ami késik, nem múlik. 

Hihetetlen nehéz úgy élni, hogy folyamatosan a határ a csillagos ég. Egy szempontból ez egy áldás és elképesztő ambiciózussá tesz, de ugyanakkor, egy átok is az, hogy folyamatosan elszámolsz magaddal arról, hogy éppen haladsz-e valamerre az életben és hogy az a jó irány-e? 

Nem tudom még pontosan azt, hogy merre az előre, de viszont egy dologra rájöttem az elmúlt egy hónapban: amíg nem találom meg a céljaimat és hogy pontosan mit is szeretnék, mindegy milyen úton haladok, úgysem leszek sem elégedett, sem boldog.” 

A teljes posztot itt találjátok.

HÍRMONDÓ

Eladókra vadásznak Európában

Tizenötezerrel több eladót keresnek Európában. Az EURES Európa-szerte összesen 63 ezer állást hirdet eladóknak. És ez sokkal több, mint egy-két évvel ezelőtt. Európában ráadásul a legkeresettebb foglalkozás az eladó.

A jó szakemberek mennek el a magyar építőiparból

Noha az ágazat fellendülőben van, szakemberből (pláne jó szakemberből) egyre kevesebb akad Magyarországon, ami komoly problémát okozhat a nagyon közeli jövőben is.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Dánia Nagy-Britannia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112739808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.08.13. 06:52:41

Elöször csodálatos nők aztán kismamák majd nagymamák szélávi.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.08.13. 07:14:30

A szerszámos dolog tényleg így működik angoléknál. Ezért is van két gardróbszekrényre és egy spájzra való szerszám mennyisége a férjemnek. A cégnél bent tartott alapkészleten felül. És csak azért nem több, mert apartmanban lakunk nem házban így nincs több hely.

IT Knight 2017.08.13. 10:21:15

Nagyon jó poszt. Rávilágít, hogy nem lehet csak úgy országot / kultúrát váltani.

Egy kis ébresztő azoknak, akik úgy érzik, hogy ők "beilleszkedtek". A második generációs török vagy pakisztáni mindig is németebb vagy britebb lesz, mint te.

mariann49 2017.08.13. 10:21:22

Milyen heti 8000 a betegállomány a UK-ban? Ilyen rossz a font árfolyama? :)
www.gov.uk/statutory-sick-pay/overview

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.13. 10:33:09

A hollandoknál és a belgáknál tényleg szinte minden nő részmunkaidőben dolgozik, csak így tudnak a nők foglalkoztatásában élen járni.

Az utolsó rész kapcsán csak az a kérdésem, hogy az értékesítő pozíció hogy lehet 40 órás irodai munka? Nem találkozik ügyfelekkel? Vagy valójában egy call centeres értékesítő?

Imre apó 2017.08.13. 10:44:41

Jó reggelt!

"Mennyire vagy kelet-európai?"

Embernek születünk :)

P.Elliot 2017.08.13. 12:55:16

Csak egy pillanatra neztem be, megakadt a szemem ezen a Balazson es a problemajan hogy monotonnak erzi a munkajat, a csodalatos lanyt mar nem annak, elmult a varazsa a lanynak, az allando munkanak, mast keres, lanyban is munkaban is, ez igy szep is lenne de nem lesz ebbol idovel az hogy folyton keres valamit? Jobbat, megjobbat, utana is erzi hogy lehet meg mas is, nem szabad megallni, tovabb menni, tovabb kutatni, megallas nelkul egy eleten at es a csodalatos lanyok, a megjobb munkahelyek elmaradnak mellette es mar keson jon ra hogy ennyire nem kellett volna futni.
Az allando/ egyelore legalabbis/ munkahely, a csodalatos lany es veluk az elet tud am adni egy kellemes erzesu affele megallapodast es nyugalmat, lehet a jovonek elni, egyaltalan elni az eletet, nem ujabb es ujabb munkahelyeket hajszolni/ majd idovel ugyis valthat ha akar/ es csodalatos lanyok sem teremnek minden bokorban, meg kell oket ragadni mielott mas is felfedezi a csodalatos mivoltukat illetve ahogy telik az ido a csodalatos lanyok mar otet nem tartjak olyan csodalatosnak.
.

gabors 2017.08.13. 13:18:07

ha mas nem ez megerte ....

"Az angol semmivel nem lustább vagy kényelmesebb, mint a magyar, sőt bizonyos tekintetben néha még keményebb körülmények között is dolgozik, "

majd jonnek a trollok ugyan ITlovag meg alkatreszes ...

Taxomükke (UK) 2017.08.13. 13:22:35

@IT Knight: Koszonjuk az ujabb ertekes hozzaszolast.
Te alighanem belebetegednel, ha nem szolnal be masoknak napjaban tobbszor is.
Eleg szar neked.

gabors 2017.08.13. 13:45:42

@IT Knight: " kultúrát váltani." azt bizony nem lehet ruhat azt valthatsz .

ha nincs akkor mindegy hol elsz .. es ha van akkor is mindegy hol elsz

vándor madár 2017.08.13. 13:53:11

@IT Knight: "Rávilágít, hogy nem lehet csak úgy országot / kultúrát váltani."

De lehet, csak annak is megvan az ára, mint mindennek, de nyilván vannak elegen, akiknek valóban pozitiv a végelszámolás, még akkor is, ha igazán őszinték saját magukhoz.

" A második generációs török vagy pakisztáni mindig is németebb vagy britebb lesz, mint te. "

Ez nyilvánvaló, hisz abba a közegbe születtek bele és ott szocializálódtak. Majd a mi kivándorlóink gyerekei is fognak profitálni. Itt a posztokban a családos kivándorlók szinte kivétel nélkül mind a gyerekeik jövőjét emlegették, ha jól emlékszek.

Latcho Rom 2017.08.13. 14:18:01

@IT Knight: Nagyot, újat mondtál megint...

Bye Lac Charlebois..

Dikusz 2017.08.13. 14:55:20

@Taxomükke (UK): ráadásul úgy, hogy megígérte, nem jön erre a blogra kommentelni többet...

gabors 2017.08.13. 16:07:11

@Dikusz: "kommentelni " nem is kommentelt amit irt szintiszta baromsag .. amit nem lehet kommentnek venni ...

Dikusz 2017.08.13. 17:32:51

@gabors: mint általában mindig, de ezt így nem akartam leírni:)

gabors 2017.08.13. 17:47:20

@Dikusz: "de ezt így nem akartam leírni:) "

miert ???

propaganda majmok ellen nem lehet maskepp vedekezni ... mert ha csak az O hangjuk/kepuk/kommentjuk/sms/faszbukjuk/.... biztos van tobb is ..... megy akkor "valosagga" valhat amit hirdetnek ...

Dikusz 2017.08.13. 18:29:19

@gabors: kizárólag csak azért, mert ha mindazt lepötyögném, amit gondolok róla, és a többi hasonszőrű szerencsecsomagról, akkor HA kitörölné teljesen jogosan, ugyanis igen hosszasan tudok káromkodni.

Egyébként elnézést a bocsánatért, már régóta szerettem volna megkérdezni kegyedet: a humorérzékét mikor tetszett elveszteni? Ugyanis itt, és más blogokon régebben olvasgatva valamikor volt...

gabors 2017.08.13. 18:44:38

@Dikusz: "a humorérzékét mikor tetszett elveszteni? "

nem veszett az el de iditotasag nem egyenlo nalam humorral :-)

sajnalom ha nem jon keresztul mit gondolok humornak es mit valosagnak ... nyilvan bennem van valami hiba :-)

Dikusz 2017.08.13. 19:07:11

@gabors: azt csak remélem, hogy nem engem gondoltál idiótának.

Ha nem jött le az előző előtti kommentemből, azt szerettem volna írni, hogy a "színtiszta baromság"-ot leírni nem illik olyan finomlelkű női hölgynek, mint én:)

gabors 2017.08.13. 19:42:13

@Dikusz: "@gabors: azt csak remélem, hogy nem engem gondoltál idiótának." bocs ha felre-ertheto volt persze hogy nem !!

gabors 2017.08.13. 19:43:43

@Dikusz: ""színtiszta baromság"" de ODA kell irni (persze ez csak velemeny )

2017.08.13. 20:00:13

A szerszámos példánál bőszen bólogattam. Ugyanez pepitában a szakácsokkal és a késeikkel. Igaz, az nem országfüggő. ;)
Egyébként ma sikerült hazavágnom magam. Sose legyetek hétvégén betegek, vagy menjetek baleseti sérüléssel klinikára Németországban.

Latcho Rom 2017.08.13. 20:00:27

@Dikusz: eltünt nekije az usa állampolgársággal ;)

Csak viccvót :)

Balazs in the world · http://balazsintheworld.com 2017.08.13. 20:04:45

@P.Elliot:

Köszönöm a véleményedet. Valószínűleg van igazság abban amit mondtál és meg kell tanulnom jobban értékelni azt ami már megvan. Ezzel ellenben, tudni kell, hogy mi az, amit az ember szeretne és amivel beéri. Azt gondolom, ha nincs még ott az ember, akkor pedig tudni kell elengedni és tovább lépni egy magasabb cél érdekében. De ennek a legfontosabb része, hogy tudjuk pontosan, hogy mit szeretnénk. Szép estét neked.
Balázs

2017.08.13. 20:20:43

@canuck madár: Csontig vágtam az ujjam, plusz még egy darabot is belőle.

Dikusz 2017.08.13. 20:38:59

@canuck madár: valamit nagyon tesztelsz, de mit? :))

Latcho Rom 2017.08.13. 20:44:37

@Dikusz: üzenetküldést, most műxik végre..

Dikusz 2017.08.13. 20:48:59

@Pink Petsch: az nem semmi, baromira fájhat...
Mi a csudát sikerült csinálnod?
Egyet szentül megígérhetek neked: Németországban biztos nem fogok menni semmiféle klinikára, az tuti zsuga. Ott mi a baj a sürgősségivel?
Éppen elégszer voltam itthon, örökre elegem van belőle. Abban azért meglehetősen biztos vagyok, hogy ilyen sérüléssel az itthoni SBO-n nem várattak volna.

Latcho Rom 2017.08.13. 20:57:19

@Pink Petsch: remélem tudsz majd vele dolgozni..

2017.08.13. 20:58:55

@Dikusz: Nem kellemes, mindenesetre. (ja, és az Ibuprofent is csak receptre adják ;) )
Hogy mit? Sajttálat ... a francia keménysajtok, nemcsak nevükben azok ;)
Oké ;)
Itt a legközelebbi klinika Neustadt, kb. 15-20 perc, forgalomtól függően ... Hétvégenként egy doki, az egész környékre. Az egész alig tartott 3 óráig. És rohadt szerencsém volt, hogy a türelmes-tipus, normális igazgató volt bent éppen a hotelban, és nem a másik idegbeteg kis görcs, mert szó nélkül kivárta az órakat. Ja, ő vitt el ...

2017.08.13. 21:00:40

@canuck madár: Én is. Egyelőre fáj ... emelésről/fogásról a bal kezemmel szó nem lehet, viz nem értheti a kötést, ilyenek ...

Dikusz 2017.08.13. 21:14:23

@idealnewgenerat!on: Kedves Balázs, nem tudom, most olvasod-e még a hozzászólásokat?
A posztodat olvasva nekem is az tűnt fel, nem igazán tudod, mit is akarsz. Megkaptad álmaid állását, amire mindig is vágytál, hiszen értékesítő akartál lenni. Kérlek mondd el nekem, ez pontosan mit is jelent, ugyanis nem egészen értem mit is takar ez az "értékesítés, és szerinted mi az, ami változatosságot hozhatna ebben a munkában? Írod, ugyanazok a kollégák, konditerem, otthoni programok. A konditermet magad választottad, otthoni/hétvégi programot magad alakíthatod ki, változtathatsz rajta, nem kell mindig ugyanazt csinálni.
Egy idő után minden munkahelyen ugyanezt fogod érezni, mint ennél, és félévente nem biztos, hogy szerencsés váltani.

A hozzászólásodban is azt írod:
"tudni kell elengedni és tovább lépni egy magasabb cél érdekében. De ennek a legfontosabb része, hogy tudjuk pontosan, hogy mit szeretnénk." Ez mind így van, de tudod-e már, hogy mi az a magasabb cél?
A lánnyal, akivel elképzelhetőnek tartottad az életed, nem lehet, hogy könnyebben túlléptél volna ezeken a dolgokon?

Latcho Rom 2017.08.13. 21:17:47

@Pink Petsch: shit happens...take it easy..

2017.08.13. 21:27:05

@canuck madár: Yaps, happens ... egy üveg whisky azért segitene ;)
Hm, te meg mifrancért váltottál már megint nicknevet?

Latcho Rom 2017.08.13. 21:29:52

@Pink Petsch: hazafias érzéseim voltak hajnalban pecázva a tónál ;)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.13. 21:38:31

@Hataratkelo: visszatert a hitem hogy ezen a blogon van szolasszabadsag nem csak cenzura, koszonom, hogy megjelent a nap hire. Csak sajnos 2 evet minimum csusztak az olaszok.

@vándor madár: Vannak internacionalista gyokertelen vilagpolgarok, akik sehol nincsenek otthon es megis mindenhol otthon vannak, hiszen mindenhol ki tudjak zsakmanyolni a gazdanepet, amely ezt alig-alig veszi eszre, mert az ellenkezojet toljak a mediabol. Allitolag sajto es szolasszabadsag van de nindez mit er, ha egy kezben a sajto, es az ujsagirok azok velemenyet bofogik vissza, akiktol a fizetest kapjak, vagyis akik szponzoraljak oket.
Mar a kommunizmusban is az internacionalet hirdettek, most meg a vilagpolgarsagot, a hataroknelkuliseget, a nemzetallamok lebontasat, ugyanazok az erdekcsoportok. Es ha ezzel nem ertesz egyet vagyis nem akarod hogy a hazad es a nemzeted (=a nagyobb csaladod) eltunjon, akkor rasszista xenofob neonaci vagy.
Vallalom hogy az vagyok amennyiben ki kell allni a nemzetemert, nepemert, csaladomert es a kereszteny 2000 eves kulturamert. Mert en kotodok a szulofoldemhez, hiszen itt nottem fel, ott vannak a gyokereim, ott japtam nyelvet, identitast, ott vannak a legjobb barataim. Es visszautasitom a vilagpolgarsag eszmejet, amely altal egy nemzetkozi klikk el akarja torolni a feher fajt es egy gyokertelen arctalan masszat letrehozni europaban, ugy ahogy amerikaban mar nagyjabol sikerult, a Coudenhove-Kalerghi terv alapjan.

en.m.wikipedia.org/wiki/Richard_von_Coudenhove-Kalergi

Dikusz 2017.08.13. 21:40:51

@Pink Petsch: mérnem szóltál, adtam volna Ibuprofent, van itthon.
Ugyan nem tudom mire jó, de itthon fájdalomcsillapítónak nem azt adják. Nem olyan csodaszer nálatok, mint Angliában a paracetamol?
A fene a flanszia sajtokba! Már el sem tudom képzelni, milyen jó az, amikor egy jóízűt beleharap az ember egy jófajta sajtba. Nekem már csak a büdisajtok maradnak, bár azt is szeretem:)

Az a három óra nem is olyan sok, bár ilyen sérüléssel semmi nem egyszerű. Tudsz dolgozni egyáltalán? Egy csontig vágással komoly dolog, remélem nincs nagy baj:

2017.08.13. 21:57:28

@Dikusz: Gyulladás-, fájdalom- és lázcsillapitó ;)
Most egy Comte volt a "bünös" ;))) Otthon egyébként szerintem nincs megfizethető árú sajt. A trappista nem sajt ...
Szerintem meg rohadt sok ahhoz képest, hogy sürgősségi, és ahhoz képest, hogy egyfolytában szivárgott a vér ... Szerdán, mindenesetre kiderül, milyen állapotban van az ujjam. Addig nem piszkálhatom a kötést, csak annyit tudok, hogy lüktet, mint a franc, és persze, fáj. Ilyen ez.

P.Elliot 2017.08.13. 21:58:23

@Pink Petsch:
Nagyon sajnallak, rohadt dolog ez mert hetekig benabb lesz a mozgasod sajnos.Ismered a kes, illetve a vagas biztos shef kesztyuket, kar vedoket?
Ilyesmi kellene neked amit ide felteszek most hogy a jovoben elkeruld a bajt. A bal kezre legalabbis mert a jobbat ugysem tudod elvagni mert abban van a kes.
Mar nekem is volt meleg helyzetem sajttal es szaraz olasz szalamival amit egy nem tul eles kes egeszitett ki, majd en is beszerzek egy ilyet..
Jobbulast kivanok,.....

www.google.com/search?q=chef+knife+resistant+mittens&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjny8ya_tTVAhWDLyYKHUn-AFoQ_AUICygC&biw=1138&bih=549

P.Elliot 2017.08.13. 22:05:32

@idealnewgenerat!on:

Ertelek en de azert de azt a csodalatos lanyt talan nem kellett volna futni hagyni hanem vele egyutt valositani meg dolgokat a jovoben ha el tudtad volna vele kepzelni az eletet.
Persze, jonnek masok, jok, megfelelok de a csodalatosokbol nincs annyi mint gondolod es nem biztos hogy osszefutsz veluk a jovoben.

2017.08.13. 22:08:01

@P.Elliot: Köszi. Hm, hát ez ilyen meló ... Nem mondom, hogy jól jött, mert nem, és még ekkorát nem bénáztam. Persze, kisebb vágásokkal "tele vagyok", mondhatni.
Tv-shopos reklámban láttam egyszer valami ilyesféle kesztyüt, úgyhogy túl nagy bizadalomam nincs, mondhatni egyáltalán .... De ha te rendelnél, és tényleg ki is próbálod, majd számolj be ;)

Dikusz 2017.08.13. 22:17:56

@Pink Petsch: Egy hétnek fogod érezni szerdáig az időt, azt hiszem. Remélem hamar meggyógyulsz, jobbulást kívánok.

A trappityu tényleg nem sajt. Volt szerencsénk többnapos nyári túra során hozzá, a végefelé már olyan volt, mintha gumiból készült volna. Az viszont igaz, hogy nem romlott meg, biztos a sok adaléktól. Sajtot lehet venni jó drágát, gondolom annak illene jónak lenni. én sokezer forintot nem vagyok hajlandó adni érte.

Pár nap múlva megyünk gombát szedni a Biharba, a Pádis-fennsík környékére, nem tudom ismered-e azt a környéket? De az sem baj, ha nem találunk, gyönyörű a táj:)

2017.08.13. 22:38:03

@Dikusz: Sajna, én is azt hiszem ... :(.
Hm, hát mindenesetre nem jegyzik, már a magyar trappistát ;). Én is mindig sajnáltam rá a pénzt (átszámoltam, franc-a-szokásomba). Talán az Aldiban kapható Cheddarok ... nem a Cheddar csúcsa, de emberi fogyasztásra alkalmasok, és még izre sem rosszak.
Nem, nem ismerem, iharból viszonylag keveset ismrek, biztos azért, mert szomszédos megye volt ;)))

P.Elliot 2017.08.13. 22:44:12

@Pink Petsch: A baratnomnek van, allandoan hasznalja amiota kishijan levagta a bal keze mutatoujjat meg pedig egy felbevagott gorogdinnyet probalt felkockazni nagy darabokra, a kes megcsuszott, az volt a nagy szerencse hogy a kicsopogott len maga is elcsuszott tehat a kes is es igy csak egy darabkat szelt le a borbol, hussal egyutt de mivel egyben marad az ambulancian ossze tudtak varrni, csak halvanyan latszik de fog amig el, azonnal vett ilyen kesztyut, o mint a ket kezen hasznalja ha vagdos es gyakran ha nehezebb a vagdosas a karvedot is.
Nagyon dicseri, azt mondta hogy nem is olyan bunko mint gondolta plusz a sikosabb dolgokat, hal, hus jobban meg tudja vele ragadni.
Fogok venni feltetlenul...

2017.08.13. 22:52:23

@P.Elliot: Brrr! Na, az sem lehetett kellemes! :(((
Oké, várom a beszámolót ;)

sZulamith 2017.08.13. 23:26:01

"eredményorientáltság" Eddig jutottam, aztán ahogy mondani szokás, betelt a pohár: Lehet, hogy a többi résznél megtudom, hogy miről szól a poszt, de eddig is fárasztó volt a sok idegenszavával.

A Tyne folyó déli partja 2017.08.13. 23:26:10

@mariann49: az a poszt egyébként is nagyon leszűkíti az ő munkájára. pl nálunk nincs 3-4 darab szünet, egy ebédszünet van, aztán kész. Irodában. a "kávészünet" úgy néz ki, hogy megcsinálom a kávét (=a gépből forró vizet, abba az instantot, vagy megvehetem a gépből), visszaballagok a számítógépemhez, és folytatom a munkát, közben elkortyolom a kávét.

a táppénz meg nem attól függ, hogy jó munkaerő-e az illető, hanem, hogy van-e céges táppénz (occupational sick pay). pl nálunk van, és attól függ, hogy meddig jár neki teljes fizetés, utána meg half pay, hogy mióta dolgozik a cégnél, és hányszor és milyen hosszan volt beteg előtte.
a törvényes táppénzre, a statutory sickpayre is vannak szabályok, nem "nem köteles fizetni", hanem attól függ, hogy az illető jogosult-e rá...ennek megvannak a szabályai.

A Tyne folyó déli partja 2017.08.13. 23:26:16

ja, és még egyebek.
nálunk pl a szombat másfélszeres, mert mi hétfőtől-péntekig vagyunk alapban, ha szombaton is menni kell, akkor az másfélszeres, viszont nem mehetsz csak úgy, az külön meg van hirdetve, hogy túlóra.
különböző dolgozókra más- és más szabályok vonatkoznak, pl a tesóméknál, akik folyamatos műszakban dolgoznak, tökmindegy, hogy szerda vagy vasárnap, ugyanannyit kap (indoklás, nature of the work - reptér, bár, gyorsétterem, ilyen helyeken dolgozott, amelyek mindig nyitva vannak.

a teljes munkaidő is munkahelyről munkahelyre változik, nálunk 37, tesóméknál 40, barátnőméknél 37.5, más ismerősnél 39...

Hefe 2017.08.13. 23:26:24

a kelet-europaisag ott kezdodik, hogy a magyar ember elhiszi magarol hogy kelet-europai.
Amikor nekem mondjak, akkor mindig nagyon udvariasan tudatom veluk, hogy rossz postalada, teso, Magyarorszag bizony Kozep-Europaban van.

Stefan_Schneider 2017.08.13. 23:26:30

Én 15 éve húzom az igát Hollandiában de eddig mindig szinte azonnal találtam állást. Mondjuk végül én is kelet európai közegben állapodtam meg pedig én alapból nagyon bírom a hollandokat. Meg biztos szerencsém is volt.

- duplagondol 2017.08.14. 07:24:59

@vándor madár: Az egy dolog, hogy mennyire őszinte. Az pedig a másik, hogy kultúrát váltani annyi, mint életet váltani - nehéz, sokszor talán élethosszig sem elvégezhető feladat. Nagy vonalakban persze működhet, de ha csak az angliai angol tónusára, jelentésárnyalataira gondolok, azt nemhogy megtanulni, de a belsődbe beépíteni... hát nem egy és nem is két év dolga lehet.

- duplagondol 2017.08.14. 07:25:11

Vártam az első poszt utolsó mondata után a csattanót, az orgazmusszerűen érkező önvallomást, de nem. Vannak ugyan sejtéseim, de inkább felteszem a kérdést a külföldön élő, külföldiekkel érintkező hozzászólóknak: MIÉRT?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.14. 11:47:41

@P.Elliot: hehe, mi is kaptunk ajandekba ilyet, egy husbonto bemutato utan, de tudod, az ilyesmit nem szoktak profi konyhan hasznalni. Magunkfajta haziasszonyoknak jo lehet, de inkabb egy jo kes es ido a vagashoz, ha lehet valasztani.

Demi78 2017.08.14. 12:27:08

en annyira vagyok kelet europai, hogy van zacskokkal tele zacsko a konyhaszekrenyben es sajat keszitesu savanyusag a kamraban.

Szaktanár 2017.08.14. 12:31:14

@Demi78: eladó bojler is van esetleg?

M. Péter 2017.08.14. 13:47:14

@Pink Petsch: @P.Elliot: Itt most avokádókéznek elnvevezett sérülésről írtak több helyen. Ez abból áll, hogy a páciens félbevágja az avokádót, majd megpróbálja a késsel kiszedni a magot, és a saját kezét vágja meg.

vándor madár 2017.08.14. 15:49:43

@- duplagondol: "MIÉRT?"

Szerintem azért, mert ha itt valaki megírja az "önvallomást", olyan áradatot kap a fejére, hogy többet nem posztol. És mindegy, hogy mit ír. Ha azt írja, hogy Kelet-európai maradt, akkor egy lúzer és soha nem is fog tudni integrálódni. Ha meg azt írja, hogy ő már Nyugat-európai mentalitású lett és minden szép és jó, akkor azt meg mindenki tudja, hogy nem igaz.

Én saját magamat úgy ítélem meg, hogy én Németországban lettem igazán Kelet-európai miután szinte csak negatív hatások értek, úgy hivatalos részről, mint a mindennapi életben.
Mivel én nem követtem el semmit, csak meg akartam felelni az előírásoknak és elvárásoknak, amik a puszta létemből fakadtak, egy idő után azt vettem észre, hogy semmit nem tudok elfogadni, amit rám akarnak erőltetni. Egyedül az egyetemen tapasztaltam elviselhető állapotokat, de ha már nem a tanulásról volt szó, hanem pl. szoba igényléséről, akkor miért nem jártam otthon egyetemre?, miközben pl. a kameruniak mind kaptak szobát.
Lehet, hogy manapság már jobban örülnek egy fehér embernek a sok menekült meg a nagy munkaerő igény miatt, de amikor én odamentem (nem EU belépés után), akkor nagy Kelet-európai ellenes hangulatot tapasztaltam a bőrömön, ami sajnos kitörölhetetlen mély nyomokat hagyott bennem.
Az is lehet, hogy azért történt minden, mert nem álltam be az első segédmunkás melóba, mint az analfabéta törökök és engem onnan nem rakhattak ki a német származásom miatt, így életfogytig jár nekem minden (szociális) juttatás, ha ott élek. Nem tudom. De ha összehasonlítom azzal, ahogy Mo-n bánnak a bevándorlókkal, még a határon túli magyarokkal is, akkor valószínű más megvilágításból kell nézni a sérelmeimet.
Azért bizonyos munkakörökbe én sem vennék fel bizonyos országokból érkezett embereket, pl. ahol fontos az ideológia, mint az alapfokú oktatás - nevelés. Egészen biztosan nem engedném az autorier szemléletű és lexikális tudásra drillezett Kelet-európai és ázsiai tanárokat az ottani iskolákban dolgozni vagy csak komoly átképzés után. Ez még svájci-német viszonylatban is kudarcot vallott. Néhány évvel ezelőtt Svájcban nagy volt a tanárhiány, ezért Németországból toboroztak tanárokat, de nem váltak be Svájcban, mert annyira más a mentalitás. Ezzel nem azt mondtam, hogy a németek rosszak, a svájciak meg jók, hanem hogy a kettő ég és föld még közös nyelv esetén is.

Én nagyon is megértem, hogy a posztíró miért kapott románok és bolgárok között munkát. 1. Mert ők tudják, hogy egy Kelet-európai nem az őserdőből jött és van rendes képesítése és ugyan olyan jól tud dolgozni, mint egy odavalósi, sőt jobban is, ha akar vagy kell és 2. mert közös nyelvet beszélnek, fél mondatokból is megértik egymást és nem kell órákig magyarázkodni, hogy mi van a nyelvileg korrekten kimondott tartalom mögött.
Ezek után már csak azt kérdezném a hollandoktól, hogy mi a fenének vettek annyian Mo-n házat, ha ennyire nem tetszenek nekik a magyarok?
És mi a fenének nyitnak Mo-on telephelyeket a Nyugati vállalataik? Addig jók nekik a magyarok meg más "szegény" népek, amig peanutsért totálisan ki lehet őket zsákmányolni, amiben persze a saját kormányok nem hibátlanok és ártatlanok. De ha fordul a kocka, akkor elővesszük a mai kor csodafegyverét. Egyszerűen nem adunk nekik munkát, ezzel rövid időn beül ellhetetlenítjük az érintett egyén egész életét.
Ha valakinek még kétsége lenne, akkor a Brexit mindent megmagyaráz. Nagy-Britannia nem a muszlimok és feketék miatt lép ki az EU-ból. Azokkal olyan jól elvannak, hogy már London polgármestere is egy pakisztáni. Szerintem Magyarországnak nemsokára már a nyugati oldalra is kell egy kerítést építenie.

2017.08.14. 16:59:21

@M. Péter: Hm, hát ez enyém most "sajtkéz".
Egyébként avakádó-magot sosem késsel, kanállal. Ha nem megy kanállal, akkor pakolásnak használni a gyümölcsöt, mert még nem evés-érett.

Shaktee 2017.08.14. 17:04:33

@Szaktanár: ne bosszantsatok mert balkánozok egy kicsit :P

Szaktanár 2017.08.14. 17:47:09

@swing gitan: te, az a szint már lassan feljebb van, ahogy nézem a híreket otthonról...

M. Péter 2017.08.14. 20:26:13

@Pink Petsch: Van erre speciális kütyü is, akinek kell.

2017.08.14. 20:36:29

@M. Péter: Hm, sok és felesleg konyhai kütyü van, mint a speckó tojásfőző, vagy éppen a tojásszeletelő, banántartó tok, külön spárgahámozó, paradicsom-kés ... ésatöbbi parasztvakitás.

vándor madár 2017.08.14. 21:05:27

@Budapest a kutyaszar városa: "Kuruc-infós szöveg, kb. olyan szellemi nívójú is."

Ezt arra értetted, amit nekem írt? Csak néztem és néztem, de sajnos még nem bírtam rájönni, hogy mire kaptam azt a választ.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása