oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. június 27. 06:30,  A jövő megérkezett 237 komment

2017. június 27. 06:30 Határátkelő

A jövő megérkezett

Mennyire változtat meg minket a határátkelés? Mennyire látjuk másként a világot, és benne magunkat? Mennyire változnak meg a szokásaink, hogy alakít a környezet? Végül ezekre a kérdésekre fut ki Tamás az elektromos autók felől induló norvégiai posztja.

cim_28.JPG

„Megkerülhetetlen téma mind Norvégiát, mind a világot nézve. Ez a jövő, és itt északon a jövő már megérkezett. Ha röviden szeretném lezárni a dolgot, akkor annyi, hogy jó az irány, helyes a döntés, bár a szívem megszakad (benzines). Ez van...

Az elektromos autókról szeretnék egy kicsit okoskodni, hiszen egy éve ilyet (is) birtoklunk és használunk (16.000 beletett km). Miért is éri meg, miért is jó használni idefent, és miért is nincsen para vele? És tényleg ez a jövő, tényleg támogatni kell, főleg a városokban kellene minél előbb kötelezővé tenni. Hát lássuk.

Miért döntöttünk, hogy kell egy ilyen? 

Mert annyira tudatos zöldek vagyunk, vagy mert megéri? Is-is. Jó zöldnek lenni, és jó ingyen (persze nem szó szerint értve) autózni. Még nem vagyok egy sötétzöld, sőt inkább olyan halovány, de már zöld és tovább zöldülök. Ha például megütöm magam már nem is lila lesz, hanem egyből zöld. Ez már valami, nem? 

Ekkor valaki ránéz a képekre. És mit lát? Valami nagy benzinzabáló korcsságot. Megmagyarázom. Mi azt már csak kirándulásra, hosszú távokra használjuk, és ha más vette volna meg, nem kizárt, hogy több kilométert tenne bele, városban is használná. Tehát már itt is mentem a Földet. Van még kérdés, vagy mehetünk tovább? Így legalább hozzuk az átlagot kibocsájtásilag. 

De térjünk rá végre a fő témára, Norvégia áram alatt. Ráadásul még kritizálni sem lehet őket, hiszen 90% feletti a zöldenergia-előállítás. Mi is 8 km-re lakunk Norvégia második legnagyobb vízi erőműjétől. Tehát nagyjából úgy néz ki, hogy én a hegy tetején lévő tavakat autózom ki, ami lényegében hó és eső. 

Rendesen exportálják a zöld áramot, például épülnek Anglia felé is vezetékek a tenger alatt. Ebből a szempontból (is) biztosan nagyon szerencsés az ország földrajza és klímája. 

Miért éri meg? 

Fontos tudni, miért is olyan nagy az elektromos autó vásárlási kedv. Valljuk be, leginkább nem a zöldség áll a háttérben, hanem a minden egyéb más (trendi). Az, hogy jelentős az állami támogatás rajta, és sok előnnyel jár ilyennel járni. Ja, és mivel innen mindenki elrepül valahová nyaralni, arra sem kell autó, sokak nem autóznak hosszú távokat, ha pedig igen, az simán megoldható, lsd. lejjebb.

Olcsó(bb) ezt venni, mi annyiért vettük újonnan, amennyiért most itthon adják állami támogatással és kedvezménnyel. Támogatás nélkül drágább Magyarországon. Kicsit könnyebb itt kigazdálkodni. 

Mi esetünkben, egy konkrét példával élve elmesélem, mi az előny. Az úgy van szerte az országban, hogy mindig belebotlani egy útdíjba. Ez legtöbbször úgy működik, hogy csak úgy van egy fizetős kapu, kikerülni sem lehet, hiszen nincs is másik út. Tehát mindenképpen fizetsz, kivéve, ha elektromos autóval jársz. 

Esetünkben ez úgy néz ki, hogy pont kiköltözésünk hetében adták át a hidat (Hardangerbrua, 1,4 km), amivel kiváltották a kompos (elektromos autóval az is ingyenes, csak a személyekért kell fizetni) közlekedést. 

Ez azt jelenti, hogy nekünk a legközelebbi város (50 km) ezen át elérhető. Ez kérem szépen 150 kr oda-vissza, de csak azért, mert mi itt lakunk, van 50%-os kedvezményünk. Aki csak erre jár, egy átkelésre fizet 150 kr-t. A teherautóknak 600kr/átkelés. Ja, és van még egy kapu, 42kr oda-vissza (kedvezménnyel). 

Ez, kerekítsünk, 200kr. Tehát 100 km (hiszen haza is jövünk) benzinből egy átlagos autóval számolva (6 liter átlagfogyasztás, 15 kr-ás benzinár), nincs 100 kr. Nem a tankolás a drága (az sem olcsó, hiába a saját olaj), hanem az egyéb díjak. Persze ez extrém eset. 

És hogyan néz ez ki elektromosan? 0 + 0 + egy kevés (legyen 50kr). 

De nézzük meg ezt Bergenig (150 km)! 150kr + 42kr + 42kr + 25kr (ha a centrumig megyünk) = kb. 260 kr. Ezek csak az útdíjak, a benzin pedig (300 km-re) mondjuk kerekítve felfelé 300 kr. 

Lényegében még itt is fele költség az útdíj. A mi kis picikénkkel persze ez jóval több (15-16 literes átlagfogy.), de az elektromossal gyorstöltőn töltve olyan 100-150 kr, nem 600. Így, havi egy Bergen, és heti egy város, azt jelenti, hogy csak ezen mintegy 1.500 kr megspórolható. 

Szinte ingyen van! 

Mi 0% befizetéssel hoztuk el az autót, kb. 3.500 kr a havi törlesztő, biztosítással, mindennel. Aki sokat megy, sok útdíjas szakaszon átkelve, szemmel láthatóan hozza vissza az árát a villamos. 

Az egyéb előnyök, mint parkolás díjmentesség (azt hiszem lehetséges, szintén meg kell egyezni), buszsáv használat, komp nem nagyon érint. 

Esetünkben a „racionális” másikat nézve, most nagyjából úgy jövünk ki, hogy az útiköltségen megspórolt összeg az lényegében a Kia havi törlesztője. Szinte ingyen van! 

Persze egy új, modern, keveset fogyasztó autó esetében nem volna ekkora az előny, de ha mondjuk a híd túloldalán dolgoznánk, napi átkeléssel (a díj egy része persze leírható az adóból), más nem is jöhetne szóba. 

Elég megdöbbentő összegek repkednek, igaz? Már írtam, hogy szerintem így vesz vissza az állam a sok-sok „adományból” (egenmelding...). Egyébként azt hallottam, hogy legtöbbször ez a fizetős dolog addig tart, amíg vissza nem jön a beruházási költség, utána megszűnik a díj (higgyen mindenki, amit akar).

És még jó is 

Ha pedig átugorjuk a racionalitást, akkor sajnos el kell ismerni, hogy jó villanyautózni. Dízeles karakter (sőt még olyanabb), egyből húz, ellenben csendes, nem büdös. 

A Kia, mint autó is jó (már régóta mondogatják, csak hát a szokásos németautó-kedvelés - na pont az nincs most nekünk, elmúlt = hurrá!), szinte fullos (kormányfűtés - nagyon fontos -, ülésszellőzés, a szokásos dolgokon felül), bár nem rendelkezik sávtartóval, radaros tempomattal és az új ketyerékkel. 

De elmondanám, hogy Norvégia csipkés partjain, útjain ezek semmit sem érnek, viszont pont emiatt lehet nagyon jókat autózni! 

Tehát csendes, egyből adja a meleget, nem kell bemelegíteni, programozható a fűtése, rövid távos használatnál nem kínzod a belsőégésű motort, és úgy egyébként is, az alacsony súlypont miatt nem rossz vezetni. 

Jelentősen nőtt az átlagsebességünk a használata óta (jó ebben az is benne van, hogy az Avalanche nem kanyarvadász, és forszírozott tempónál az asszony nem csak a saját haját tépi, hanem az enyémet is, és az jobban fáj). 

És nem tudok hátrányt mondani. 

OK, de mi van a töltéssel? 

Na jó, a hatótáv. De para? Az nincs. Minden faluban gyorstöltő, szerintem egész Norvégiában nincs 100 km-nél nagyobb távolság két töltő között, azt pedig a legnagyobb hidegben, fűtéssel, ablaktörlővel, fényszóró használattal együtt is produkálja bármelyik elektromos zizegő. Semmivel sem parább, mint benézni a szintmérőt egy autónál. 

Az elmúlt nyáron jártunk pont így Franciaország eldugott útjain, hogy majd tankolunk a következő kúton, aztán egyszer csak nem volt több benzinkút. Nem tudom, hogyan jutottunk el a célig, de szerintem csak benzinpárával. Tehát ott is be lehet nézni. 

Egy év használat után semmi izgalom ilyen téren, hosszabb úton, amíg töltődik az autó (10-20 perc), addig pont ki lehet menni, vagy enni, vagy csak lenni és buzerálni a telefont, az már egyébként is létkérdése az emberiségnek. 

Mondanom sem kell, nem maradtunk még soha az út szélén. 10% alá is csak párszor ment a töltöttség, csak egyszer írt olyat ki, hogy megtehető távolság 10 km. No para! 

Legegyszerűbb úgy használni, hogy a bergenes példánál maradjunk, hogy az úton oda olyan 90 km-nél van egy töltő. Ha éppen nincsenek (mostanában mindig üres volt), szépen megállunk, és rátöltünk. 

Egy kis pihi nem árt (80%-ig tölt gyorsan ugye), ez 10-15 perc maximum, hiszen nem üresre töltünk rá. Onnantól pedig nem kell nézni a töltöttséget, mert tudod, hogy van elég. 

Egyszerű, semmi kellemetlenség (az csak akkor van, ha sorba kell állni a kúthoz - ritka), olcsóbb, tisztább, kényelmesebb (a zaj hiánya). 

Napi átlagos 100-150 km-es használatnál szerintem ez éri csak meg. Hétvégi kirándulásoknál meg ha nagyobb a távolság, bele kell kalkulálni mondjuk 100 km-ként plusz 15 percet, ha nincs Teslád. Az akkora áldozat? 

Norvégia tele elektromos autókkal 

Aztán van olyan is, aki kimaxolja ezt az elektromos témát, például a faluban van egy család, akik a Tesla Model S után végre megkapták pár hónapja a Model X-et is, asszony az újjal jár, a hapsi a régivel. Ez ám a kialakult márkahűség. 

Brutális mennyiségű az elektromos autók száma. Ezt kívülről belecsöppenve nehéz felfogni (de ezt el lehet mondani az amerikai autókra is, szerintem arányában csak a svédeknél lehet több Európában), de itt ez annyira természetes.

De irigylem Amerikát az olcsó benzinnel, a laza szabályokkal, a hatalmas vasakkal, és a teljes érzéketlenségükkel a Föld klímája iránt. 

Egyébként az elektromos autók nagyon demokratikus autók. Mert szépen lehet csendben is utazni, zavaró kerregés, búgás nélkül, ami 5 henger alatt adott. 

Ez akkor fontos, ha például az egyik fél rádiót hallgatna, a másik pedig agybajt kap tőle (és így haldoklik kissé) és akkor demokratikusan inkább ne szóljon semmi sem. 

Ezért a másik autónk egy amcsi V8, mert ez még egy jó megoldás az említett problémára. Azt jobb hallgatni, mint a rádiót (az Eurovíziós borzalom megint bizonyított), önkéntelenül kell gázfröccsöket adni menet közben, az zene. Az elektromos pedig egy süketszoba, tényleg elképesztő nyugalmat generál. 

Vége a vezetés élményének? 

Kimeríthetetlen téma, és még csak az elején járunk (jó, Norvégia a harmadán), és lássuk be, csak egy tollvonás lesz, amikortól nem lehet majd dízellel, aztán benzinessel közlekedni, de mindenképpen csak egy választás után. 

Mi régimódiak csak nézünk, hogy az új generáció (hol járunk? abc...yz...) már nem is értékeli a vezetést, mint élményt. Neki tök jó a zizegő. Legyen, csak maradhasson azért a büdös is. 

A belső égésű motor meddig jutott jó 100 év alatt? Az elektromos pedig pár év alatt szinte befogta. Mi lesz 100 év múlva? Egy, azt én már nem látom, kettő, nagyon szar lesz. 

Mivel kizöldült Norvégia (májusban) végre, és mi is egyre zöldebbek vagyunk, gondoltam, bizonyítom. Nem gondoltam volna pár éve, hogy így lesz, elektromos autó, lovaglás, sok-sok természetjárás, amcsi V8. Ebből csak a természetre vonatkozóan voltak reményeim. 

Hiszen nincs zöldebb, mint a víz energiáját felhasználva elmenni, és a fű energiáját Barnabás érdekében felhasználni. Sőt nekünk is remek kikapcsolódás, egy óra mindenmentes tevékenység. A gondolatok szárnyra kelnek, terápia.

lo.JPG

Én meg a ló, akinek annyi kapcsolata volt eddig vele, mint Palvin Barbarával, csak képen láttam. Most meg bevallom, volt, hogy megsimogattam a buksiját, megtapogattam mellét, belesuttogtam a fülébe, csókot adtam a homlokára, sőt, még rá is csaptam a fenekére, meghúztam a farkát. Ő meg, óóóó, beleharapott finoman a fenekembe. De tovább nem mentünk... 

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy aki látja Palvin Barbarát, mondja már meg neki, hogy kerestem, mert szívesen megsimogatnám a buksiját, meg meg... 

Sötétzöld 

Szóval hat ránk a sötétzöld észak rendesen. Engem persze ki akartak tagadni a műhelyből (távirányítós autót tilos birtokolni), de annyit jövünk-megyünk hegyen-völgyön át, úszunk, kerékpározunk és lovagolunk, hogy gyakorlatilag teljesen más dimenzióba kerültünk ilyen téren. És jó! 

Na mindegy is, kimeríthetetlen téma, és szinte még csak az elején járunk. Egy csomószor gondolkodom, hogy vajon jó korban élünk? Mert előttünk zajlik a történelem, és mivel a világ gyors lett, egyszerre több fronton. Jó ez? 

De ki cserélné ezt el, mondjuk mínusz vagy plusz 200 évvel? Én mondjuk, lennék Hitler, és még mindig csak festenék, vagy Kolombusz, aki másik irányba indult volna el... vagy nem.”

Ha tetszett a poszt, és szívesen olvasnátok még Tamástól, nézzetek be a blogjára, érdemes!

HÍRMONDÓ

A fiatal (!) fideszesek szerint nem baj, ha a fiatalok külföldre mennek

A Fidelitas (ez ugye a gyakorlatban a Fidesz ifjúsági szervezete) elnöke nyilatkozott, sok minden (számunkra nem túl érdekes dolog) mellett a fiatalok elvándorlásáról is. Mondott egy-két cifrát.

Mekkora magyar bér közelítene az uniós átlaghoz? 

Régi nagy kérdés ez, de hát számokkal könnyű dobálózni, ráadásul ez az összeg mindenkinek más és más. Egy közgazdász most adott egy hozzávetőleges összeget.

Milyen esélyed van magyarként németországi lakásra?

Tulajdonképpen van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz az, hogy elég rossz esélyekkel vághatunk neki a német lakásbérlésnek. A jó az, hogy az esélyeink még mindig nagyobbak, mint egy arabnak vagy töröknek.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912621069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2017.06.27. 07:17:19

"Barbarát, mondja már meg neki, hogy kerestem, mert szívesen megsimogatnám a buksiját, meg meg... "

Racsapnal a fenekere es meghuznad a farkat? :)

Jo volt, tetszett. Lesz vita, azt hiszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 07:42:12

Kész vagyok.
Hogy egy hasonlattal éljek a 40kilós Pistike arcoskodik a kocsmában hogy mindenkit lever, miközben mögötte áll 100 kilós kick box világbajnok bátyja.

V8 ott áll, miközben hudejó az elektromos autó.

10perc töltés 80%-ra. Honnan, 70-ről?

Bazmeeeeeeg...

Hari Seldon 2 2017.06.27. 07:43:29

Azért Norvégia könnyen zöld a vizierőmüvekből. Egy átlagos nyugati ország azért bőven fosszilissal termelné meg a delej-t. - Úgy viszont mindjárt más a teljes folyamatnak a környezeti terhelése.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 07:52:01

Gézaaa...
Lenne egy kérdésem. Van egy autó amelyiknek a belső tere pl 3légköbméter. A fülke nagy üvegfelülettel szigeteletlen kasznival hasít a novég mínusz 10 fokban. Belső hőmérséklet 20 fok.
Mekkora cekász kell ezt felfűteni, tartani a hőmérsékletet, és hogy játszik ez bele a hatótávba?
Merthogy ugye a hagyományos motornál a fűtés hulladékhővel történik.
Világításról és egyéb segédberendezések hajtásáról nem beszélek csak a fűtés érdekelne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 07:55:23

@Hari Seldon 2:
Ok tegyük fel hogy környezet barát az áram.
Mi van egy ország teljes autóparkjának az akkumulátorainak megsemmisítésével?

adg 2017.06.27. 08:02:37

@diggerdriver: varjal, pont jol csinalja a srac. Otvozi a kettot. Rovid utakra a villanyost, de amugy ott a rendes auto. Igy kihasznalja a villanyos elonyeit, de elkeruli a hatranyait. Teljesen oke szerintem.

kék madár 2017.06.27. 08:06:09

3 eve nyuzom az elektromos automat napelemrol, felsorolnam a hatranyait:

Arthamyr 2017.06.27. 08:15:20

"Napi átlagos 100-150 km-es használatnál szerintem ez éri csak meg. Hétvégi kirándulásoknál meg ha nagyobb a távolság, bele kell kalkulálni mondjuk 100 km-ként plusz 15 percet, ha nincs Teslád. Az akkora áldozat?" - A megoldás az lenne, hogy nincs napi átlagos 100-150 km-es használat, meg hétvégi kirándulás több száz km-rel. Az mondjuk napi 2-3 órát vesz el az ember életéből. Vagy ha valaki gyorsan megy, akkor is 1-1.5 órát, de ez 100km/h-s átlagot feltételez, de ezt azért megnézném, hogyan lehet kivitelezni, ha van benne város is. Soha életemben nem utaztam napi átlag 100km-et, soha nem is fogok, nem értem, miért jó ez valakinek.
A cégeknek nagyobb bizalommal kell lennie az alkalmazottak felé, és a munkák legalább fele (de szerintem több is) elvégezhető távolról. Másrészt automatizálható is rengeteg munka, így megint szükségtelenné téve egy csomó utazást. Kérdés, hogy az "autós kultúra" mikor fog kihalni, szerintem még jó darabig eltart.
Az autó (bizonyos típusai legalábbis, de az emberek többsége nem ilyennel rendelkezik), egy gyönyörű, menő luxuscikk, élvezeti cikk, ami mellesleg kurvára környezetszennyező és szükségtelen, a társadalom hibás működésének egyik tünete, a városi ember életének megkeserítője.

Az elektromos autó jobb megoldás, mint a belsőégésű motorral rendelkező/hibrid, de nem a jó megoldás. A jó megoldás, hogy (sokkal) kevesebbet utazunk, azt is kiváló minőségű tömegközlekedésen. De ide nem fogunk eljutni az ide kommentelők életében sajnos, sőt, lehet, hogy előbb rohasztjuk magunkra a világot.

Arthamyr 2017.06.27. 08:21:34

@diggerdriver: Erre pl. megoldás lenne, hogy olyan utakat (és rá autókat) csinálnak, ami tölti és/vagy hajtja az autókat. Így sokkal kisebb akksi is elég addig, amíg az autó nem olyan úton megy/azt megteszi a kedves autós gyalog.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 08:24:06

"Ha röviden szeretném lezárni a dolgot, akkor annyi, hogy jó az irány"
- indoklas kellene, 100+ eve is ez volt a potencialis jovo, pl Porsche is epitett egyet meg a 19. sz vegen (?) de rajott hogy ez nem a jovo.
Norvegiaban meg mashol is is csak allamo dotacioval a jovo.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 08:24:06

Draganak draga (lesz) ha a kormanyok kitalaljak a tankolasra szant aram adoztatasat. Nem lesz ingyen toltoallomas. Sot, a jelenlegi vezetekek el sem birjak a megnovekedett aramfelvetelt.
Annyi lithium nincs a vilagon amennyi kene csak az autok toredekehez.
Most ugy tunik, lecsengoben a dizelek reneszansza, a VWre az usa altal alsagos modon, piacszerzesi erdekekbol rakent diesel botrany miatt. Ismet peldat akartak statualni Nemetorszagon es tonkretenni, hasonloan ahhoz ahogy kiraboltak mindket vilaghaboru utan.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 08:24:06

@diggerdriver: "Mi van egy ország teljes autóparkjának az akkumulátorainak megsemmisítésével?"
- jo pont.
Sotetzoldeknek valo hulyeseg az elektromos auto is.
Tipikus pelda az alszent, mindent felelo es eltaposo nyugati eletformara. Elektromos auto de cserelik 5 evente ahogy kijon az uj modell. A regi meg megy a vasba, vagy hozzank vagy lehet elarasztani vele a harmadik vilagot.
Eletkromos auto, fosszilis eromuvekben termelt arammal.
Eletromos auto, hogy csokkentsuk a CO2 kibocsatast mikozben boldog boldogtalan repul.
Elgondolkozott-e valaki azon, hogy micsoda boduletes szennyezest jelent a repules?
Elgindolkozott-e valaki azon hogy repuloiparban nincsenek megszabott normak (mint pl EURO X) Amit hataridore teljesiteni kell, mint az autoiparban (es amit olyan politikusok hoznak akik nem tudnak kulonbseget tenni a csavar es az anya kozt) ??
Gondolkozott valaki azon hogy miert nincs erdemleges innovacio a repuloiparban, ahol a biztonsag felulir mindent?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 08:24:06

"rövid távos használatnál nem kínzod a belsőégésű motort, "
- nalatok nincs elomelegito? Ami melegen tartja a hutovizet ejjelre.
Vagy az olajat.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 08:24:06

"Mert szépen lehet csendben is utazni, zavaró kerregés, búgás nélkül, "
- es a gyalogos hogy veszi eszre ha jossz? Es a vak gyaligos?

Arthamyr 2017.06.27. 08:28:43

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Mondjuk olyan sebességgel halad az autós, hogy meg tud állni? Illetve van az autóban automatikus fék ilyen esetre, ha nem figyelne a sofőr. Ez egy álprobléma, amúgy is egy modern autó zaját nem a motor adja, ha nem akarják, hogy az adja.

kék madár 2017.06.27. 08:39:50

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "Eletkromos auto, fosszilis eromuvekben termelt arammal."
remenytelen, nem olvastad, hogy NEM???

kék madár 2017.06.27. 08:44:48

"Mi van egy ország teljes autóparkjának az akkumulátorainak megsemmisítésével?"
ilyen alapon a farol se masztunk volna le. Nem az a baj, hogy tajekozatlan vagy, hanem, hogy buszke is vagy ra. Illetve az se baj, mert ha valami nem ugy van, ahogy te allitod, attol, hogy te mondod rogton ugy is lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 08:49:06

@Arthamyr:
30 évig ingáztam napi több mint 100km-ert.
Nehezen tudnám a munkám távolról végezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 08:52:36

@kék madár:
Komoly érveid vannak. Mintha még a fán lennél...

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 09:05:18

"A belső égésű motor meddig jutott jó 100 év alatt? Az elektromos pedig pár év alatt szinte befogta."
- nem mondhatnank. A belsoegesu nagyon sokat fejlodott es van is benn meg potencial, aztan az eletromos is tobb mint 100 eves.

tsabus UAE 2017.06.27. 09:06:25

Rendben, hogy a hibrid csúnya dolog, de ahol nincs kiépült töltőhálózat, ott az a jobbik megoldás. Én pedig nem akarom a kirándulásaimat a töltőpontokhoz tervezni.
Szóval, mi (bár, leginkább az asszony) egy hibridet kezdtünk nyúzni, amivel még csak 6000 km-nél tartunk, de kezdünk nagyon megbarátkozni vele. Prius hajtáslánc, de picit nagyobb motorral. A kasztni pedig inkább autóra hasonlít, mint egy japán buborékra.
Eddig nem mentünk 6 liter fölé a fogyasztással, pedig jókora batár.

Hari Seldon 2 2017.06.27. 09:07:32

@diggerdriver:
Sot, tovabb gondolva: ha valamennyi benzines atallna. Mekkora megnovekedett fogyasztas lenne. Norvegia meg epit par vizieromuvet, nagyjabol ott megoldhato. Mashol? Plusz ket atomeromu hirtelenjeben? Merthogy a megujulokbol az azert nem egyszeru.
A nemeteknel is milyen nagy gebasz van, hogy le kellett allitani az atomeromuveket. Most a nagy zoldkampany ellenere, tobb a szennyezes kibocsatas mint korabban. (de errol Geza biztos tobbet tud)

kék madár 2017.06.27. 09:09:16

hat az eddigiek alapjan a blog tortenetenek egyik legvadabb es tudomanytalanabb "eszmecsereje" bontakozik itt ki, elmentem a maradek agysejtjeimet

szakasz2 2017.06.27. 09:47:42

Néhányan már pedzegették az irányt, én kicsit jobban belecsapnék a lecsóba: egyáltalán nem biztos, hogy a teljes életciklusra vetítve a villanyautó zöldebb!

Először is maga az akkumulátor gyártása tudtommal jelenleg még borzasztó környezetszennyező, másfelől kérdéses az élettartama. Nem tudom, a kocsiba tett akkumulátorok hogy bírják, de ha ennek is 500-1000 töltési ciklus után minimum lefeleződik az effektív kapacitása, akkor az mondjuk 2 naponta való töltés esetén azt jelenti, hogy 3-5 éves villanyautóval már hirtelen csak fele hatótávolságot tudsz megtenni. Vagyis 100km-ként már nem plusz 15 hanem plusz 30 percet kell várni. Az már nem lesz túl vicces, asszem, még akkor sem ha lesz elég szabad töltőállomás útközben. Szintén kérdéses a töltőáram "zöldsége", ezt sok országban nem lehet olyan szépen csinálni, mint Norvégiában vagy Svájcban. Végül pedig az egyéb útdíj, parkolási és hasonló kedvezmények mesterségesek, nagyon kérdéses mi lesz ezekkel, ha eléggé elterjednek a villanyautók.

Hari Seldon 2 2017.06.27. 09:48:37

Alapvetően nem vagyok elektromos ellenes. De azért a Well to wheel kör esetében egyáltalán nem biztos, hogy Norvégián kívűl (mondjuk még Island ahol geotherm források vannak) nagyon nagy környezetvédelem ez. - Persze lokálisan a városokban jobb lesz a levegő, de a teljes kibocsátás lehet hogy több. Ha meg Kína is rácuppan a "zöld autóra" (reklámok hatására) akkor indul be a nagy gebasz. Ott ugyanis tényleg a gyors bővítés csak azzal lehetséges. - persze hozzá kell tenni mindig: a jelenlegi technikai feltételekkel.

Hari Seldon 2 2017.06.27. 09:52:02

@Hari Seldon 2:
Pontosítok: a gyors erőművi kapacitás bővítés Kínában alapvetően szénerőművekkel lehetséges.

adg 2017.06.27. 09:54:00

@diggerdriver: az kicsi egy csaladjak, es elektromos autokent nulla. Nagyon keveset tud menni tisztan elektromos hajtassal. Akkor mar a camry hibridje, de a hibridek szerintem se ez, se az, koztes allapot. Ezeknek a kis villany szaroknak pont ez lenne az elonye, hogy varosban gazdasagos, munkaba szaladgalni, gyereket suliba hordani, bevasarlas, stb, hosszabb utakra meg lehet egy rendes auto. Varoson kivul a hibridek sem jobbak a tisztan benzineseknel/dizeleknel.

Nalunk mondjuk felesleges lenne egy elektromos, mert nem sok mindenre lenne jo, de rendes helyeken, vagy europaban jo lehetne.

Magam reszerol maradok a benzinesnel, bar en nem sokat megyek.

Amugy, hamar. Elso vezeto nelkuli es elektromos buszunk: dipl.nt.gov.au/transport/driverless-bus
mobile.abc.net.au/news/2017-06-26/darwins-driverless-bus/8651292

Mondjuk egyelore van benne egy "operator", baj esetere.

Hari Seldon 2 2017.06.27. 09:56:25

@szakasz2:
Az állami támogatás azért van mert anélkül az elektromos autó nem versenyképes. Magyarul nem elég hatékony a technológia. - jelenleg

Az adófizetők pénzét erre elszórni: egyrészt pazarlás, másrészt beavatkozás a folyamatokba a hatékonytalanabb védelmében.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:06:04

@Arthamyr: sok igazsagot irtal.
Ha mar annyira zoldek vagyunk, miert nem propagaljuk az LPGt?
Minimalis atalakitassal a szinte legkornyezetbaratabb megoldas, sokkal inkabb, mint az elektromos auto.
Csak gondolj bele, a konyhaban is fustol a tuzhely es nem leszbajod tole.
A jelenleg letezo legelonyosebb hajtasi mod, de nem profital belole Elon Musk es a tobbi zoldnek magat beallito profitehes nagytokes, valamint kormany. Bar en szemelyszerint nem bannam ha adoztatva lenne. A villany is lesz ugyis.
Eppen a fentiek miatt az uj autokhoz sem rendelheto opcio (kiveve dacia, lada egy idoben)
Pedig fejlesztesi koltsege is fillerekben merheto.
Szoval kedves poszter gazositsd a v8at!

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:06:11

@Arthamyr: "Erre pl. megoldás lenne, hogy olyan utakat (és rá autókat) csinálnak, ami tölti és/vagy hajtja az autókat."
- mint a villanymozdony?
mocsokdraga lenne.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:06:20

@diggerdriver: "Nehezen tudnám a munkám távolról végezni."
- te nem de egyre tobben igen. pl minden irodista. Csak megfelelo net kell.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:06:24

@kék madár: "ilyen alapon a farol se masztunk volna le"
- tajekozatlan eppen hogy te vagy, autokhoz, gepekhez annyi kozod lehet hogy ultel bennuk.

puhacica 2017.06.27. 10:25:36

ahogy, ahol es amire a poszter hasznalja, valoszinuleg tenyleg tokeletes.
de tegyuk fel, hogy csak egy autod van, hosszu utakra jarsz vele... gorogorszagban... mindjart nem a villanyos lesz az idealis megoldas.

mindamellett kivancsi leszek ra, hogy amikor mar tomegesen allnak at a nepek az uj technologiara, akkor is lesz mindenfele tamogatas? ingyen aram es parkolas, utado mentesseg, allami hozzajarulas...

Boborjnán1986 2017.06.27. 10:51:48

A vilag nagy részén vannak növények, szerintetek a növények honnan nyerik az energiát? Igen, a napból. Elég lenne minden ház/épület tetejére napelemet tenni, és le lenne tudva a milyen tiszta forrásból töltöd az e.autódat. A hatótáv az egyetlen kérdéses pont, de az is javítható, pl tesla 350-500km között bír. Az akksi degradálódik, denem annyit, hogy hatalmas legyen a különbség, kivéve, ha elromlik. Az elromlotz akksipakkokat meg szétszedik és újra felhasználják. HBpowerwall youtubeon egy példa.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:52:15

@Hari Seldon 2: "A nemeteknel is milyen nagy gebasz van, hogy le kellett allitani az atomeromuveket."
- ment a hulyites ott is, vonultak az utcara tuntetni az atomeromuvek ellen mint ahogy itthin hulyit az LMP.
Erdekes modon Franciaorszagban, par km-re onnan mar nem volt fontos a zoldenergia. Vajon mi lehet a valodi ok?
Nyomasgyakorlas? Hasonloan mint Iran eseteben (irannak csak bekes celu atomorogramja van)?
Nehogy Nemetorszag ujra eros legyen? Hogy a vilaghaboru utan raeroszakolt feltetelek kikenyszerithetoek legyenek?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:52:23

@diggerdriver: hidrogen, lpg, uzemanyagcella.
Ez a jovo.
Ne felejtsd, van mar megoldas a tomentelen mennyisegu muanyaghulladek uzemanyagga konvertalasara. A temanak boseges irodalma van, google it...

www.academia.edu/9154474/Conversion_of_selected_waste_Plastic_in_to_Synthetic_Fuel_Synthetic_Diesel_

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 10:52:39

@Hari Seldon 2: "Alapvetően nem vagyok elektromos ellenes. "
- alapvetoen en sem, pl ingazni tokeletes lehet, de mint realiszyikus gondolkozasu, 2 labbal a foldon allo mernok, latom a korlatokat (nagyjabol)

Minden a profitrol es a penzrol szol. Egy elenyeszoen kis, betegesen onzo csoport ehsegerol.
A kornyezetvedelem fele az elsodleges lepes a fogyasztoi tarsadalombol valo kilepes. Ami csak ugy lehetseges, ha felszamoljuk az adossagon alapulo penzrendszert.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 11:13:55

A probléma ott van hogyha valaki a kételyeit fejezi ki akkor azonnal elektromosautóellenes.
Nem vagyunk azok.
Mindössze annyit várunk el hogy árban, hatótávban, töltési időben MEGKÖZELÍTSE a belsőégésű motort.
Nagyon messze van.
Ráadásul előrelépés sem történik.
Fejlesztéssel baromi gyorsan elértek egy hatótávot aztán onnan nincs elmozdulás.
Minden parameterben ugyanez van.

svédnyugger 2017.06.27. 11:24:32

Pici fiam húsvétkor a Teslával jött látogatóba (800km), kétszer állt meg tälteni 30 és 20 perc, az utolsó töltés amiatt volt, hogy a kisvárosban ahol lakom nincs gyorstöltô, így a biztonság kedvéért rátöltött. A hétköznapokon általában munkábajárás, gyerekek szabadidô, sport programjához ideális megoldás az e-autó, városban pedig ellentétes a benzines fogyasztással, tehát egy töltés sokáig elég. A biztonság kedvéért ha északabbra utaznak akkor a benzinest veszik elö. A járulékos költségek, adó, biztosítás, parkoló, útdíj pedig a tizedrésze a benzinesnek.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 11:36:09

@puhacica: semmifele tamogatas nem lesz. Most is csak azert van, hogy keresletet generaljon valamire, amire nincs valos igeny, hogy a megamultik profitja tovabb novekedhessen.

Hogy nez mar ki az az ellentmondas, hogy az elektromos auto amelyet fejleszteni, gyartani is olcsobb, megis dragabb a belsoegesunel? Raadasul szervizelni sem kell.
Ki kaszal ezen hatalmasat?

Golf2 2017.06.27. 11:37:40

Az okostojás norvégok inkább a bálnavadászatot tiltanák,meg tömeggyilkost nem pátyolgatna.Betegjövő.

Golf2 2017.06.27. 11:40:37

@svédnyugger: a vételára meg a tìzszerese, nagyon kevesen engedhetnek Teslát.

Hari Seldon 2 2017.06.27. 11:50:41

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Nálunk az atomenergia illetve az atomkutatás nemzeti ügy.

adg 2017.06.27. 11:52:11

Na igen, ez is jo pont. Puffogunk az egykulcsos ado miatt, mert igy meg ugy nem fair, nem szopatja a nagyobb jovedelmueket elegge, de aki megengedhet maganak egy teszlat, az parkolhat ingyen, meg fizethet kevesebb adot, mint akinek csak egy 20-ad annyit ero kocsira futja. :D
Mert amugy teszlat azert vesz az ember, hogy sporoljon a parkolason. :))

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 11:54:04

@Boborjnán1986: "hatótáv az egyetlen kérdéses pont, de az is javítható, pl tesla 350-500km között bír. "
- nevlegesen, valojaban hany fokos homerseklet, milyen homersekletingadozast bir el az akksi?
Es meddig, mennyire befolyasolja mindex az akksi elettartamat, rendekkezesre allo kapacitasat?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 11:54:08

@Boborjnán1986: "Az elromlotz akksipakkokat meg szétszedik és újra felhasználják. "
ahogy moricka elkepzeli.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.06.27. 12:08:55

Nem nagyon érdekelnek az autók, de (talán emiatt) ez a vita arra emlékeztet engem, mint amikor a 70-es években ment az ötletelés, hogy tényleg van-e értelme otthon számítógépet tartani, és elég lesz-e 576 kb memória mindenkinek.

Szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a nem túl távoli jövőben elér oda a technológia, hogy minden autó elektromos legyen, mivel a fosszilis dolgok égetése egy nehezen magyarázható, redundáns, alapvetően unintelligens dolog, ha leszállnának ide az ufók vagy a szent péter, nem tudnád nekik elmagyarázni, hogy mi értelme csinálni.

Ugyanakkor sose felejtsük, kedves uraim, hogy akár így lesz, akár nem, az ide kommentelő férfiak (velem együtt) mind egytől-egyig halottak lesznek addigra.

Így aztán olyan rettentő sok érzelmet beletennünk a témába nem köll, helyette nézzünk meg egy pornóvideót, verjük ki, engedjük el.

De most tényleg.

Shaktee 2017.06.27. 12:11:12

@Nagy kámpics: :) Hetvenes évek??

Vén vagy pornographer ;)

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.06.27. 12:13:09

@cat power:

Jaa, nem személyes emlékek, csak épp a minap láttam/olvastam valamit a témában. :D

adg 2017.06.27. 12:22:16

@Nagy kámpics: benezted a blogot, ez nem a hintasblog. :))

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 12:22:59

@diggerdriver: "A probléma ott van hogyha valaki a kételyeit fejezi ki akkor azonnal elektromosautóellenes. "
- sot mi tobb, neonaci.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 12:23:05

@Hari Seldon 2: nemzeti ugy? tenyleg? Es a repuloipar is nemzeti ugy? A neneteknel miert nem lehet nemzeti ugy? Na, tippelsz?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.06.27. 12:25:40

@cat power:

Amúgy meg most engem is megzavartál a nick/avatar váltással. De most már vágom. Ja-ja, vén vagyok. :D

@adg:

P.csába, tényleg. :D

soad1221 2017.06.27. 12:26:01

@Hari Seldon 2: csakhogy a világon semmilyen technológiai fejlesztés nem hatékony a fejlesztés ciklusában. Egy teljesen új technológia meg főleg nem. Tehát bármilyen fejlesztést először meg kell finanszírozni.
Igen, itt jöhet az az érv, hogy az adófizetők pénzét ne erre költse az állam, fizessék a cégek. Csak annyi a kérdés, hogy szerinted azt végül ki fogja megfizetni? :)

Shaktee 2017.06.27. 12:36:09

@adg: @Nagy kámpics: pedig azok voltak az idők, IRC, bulletin boards, egy öt megás vinyó 3000 dollár volt.

Elmehunytak, q bácsik akkor is hemzsegtek, bár akkor még nemigen volt alternatív történelem, féknyúz, a tudatok sem kergültek meg mint manapság.
Két napig forgattunk egy új linux kernelt, körmötrágva..

Those were the days my bro ;)

adg 2017.06.27. 12:48:58

@cat power: "egy öt megás vinyó 3000 dollár volt.".
Es 5 kg. :)
Dos telepitese vagy 3 ora nemistudomhany 5,25-os lemezrol. En ekkor kapcsolodtam be a dologba.

Menyasszonykammal telneten toltuk foiskolan.

Shaktee 2017.06.27. 12:52:35

@adg: Napokig töltöttük az első windows verziót az irc botokról.
Ha beszart a download hát kezdtük előről :)

Underneten is voltál?(irc)

Arthamyr 2017.06.27. 12:52:57

@diggerdriver: Ez csak technológia kérdése. A távirányított rakéták/robotrepülők korában miért ne tudnád? Sőt, akár automatizálható is egy része/az egész, csak idő kérdése (mondjuk azt sem biztosan fogjuk már megélni, amikor a robot olcsóbb lesz nálad).

Arthamyr 2017.06.27. 13:07:27

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Az LPG nem rossz, sajnos az emberek kicsit félnek tőle, illetve a legszennyezőbb autók országaiban drágának számít az átalakítás. A hidrogén is jó lenne (ha pl. valahogy megoldanák, hogy napenergiával vagy napból/földből nyert hővel sokat tudnának előállítani), mivel az is viszonylag környezetbarát anyaggá ég el. :)

Mondjuk szerintem akkor is ott van elásva a kutya, hogy túl sokan autóznak, lenne mozgástér ennek csökkentésére. Csak sajnos ott tartunk, hogy kaptam egy ajánlatot pl. az Amazontól, ami magát high-tech cégnek tartja, és szóba sem kerülhet a távoli munka. Na ez a kurvanagy baj. Tegyük fel, hogy pl. minden autót Budapesten varázslatosan kicserélnének elektromosra, ettől nem válna hirtelen lényegesen élhetőbbé, ugyan egy kicsit talán kevesebb lenne a zaj és a büdös, de ugyanúgy rossz lenne a közlekedés, ugyanúgy zsúfolt lenne, és ugyanúgy dugók lennének stb.

Arthamyr 2017.06.27. 13:11:58

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Csak az a kérdés, hogy mennyire időtálló megoldás. Ha pl. jó egy ilyen út 100-200 évig. Azt is lehetne, hogy elektromágneses út lenne, és lebegne rajta az autó. De ez is odébb van. Nyilván az előbb említett LPG (amit sok helyen pl. simán csak elfáklyáznak) vagy akár a hidrogén sokkal reálisabb.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 13:17:03

@soad1221: "Tehát bármilyen fejlesztést először meg kell finanszírozni"
- es el is jutottunk a lenyeghez. A penzt valaki kikolcsonzi a fejlesztoknek (kamatra), az uj termekekre meg kell teremteni az igenyt ahhoz, hogy vegyek a nepek, hogy legyen mibol visszafizetni a fejleszteshez kikolcsonzott penzt kamatostul, hogy aztan ujra ki lehessen kolcsonozni, kamatra, es ezt az ordogi korforgast fenntartva, adossagcsapdat generalni, amely altal a folytonos fuggest fenntartani, amelyben egy 0.001% kisebbsegtol fugg mindenki mas es azert dolgozik, hogy az o vagyonuk gyarapodjon.
Tehat a technikai fejlodest elsodlegesen az adossagra alapulo penzrendszer indukalja.

Arthamyr 2017.06.27. 13:22:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Tegyük fel, hogy igaz amit írsz. Még ez is sokkal jobb, mint az anarchia/kommunizmus/öröklődős monarchia akármilyen egyéb baromság.
Már így is túlságosan sok befolyásolási képessége van a buta kisemberek tömegeinek, elég szétnézni a világban, és látni az eredményét, nem kell még jobban levenni róluk a pórázt. Inkább maradjon a mostani status quo, simán lehetne ennél sokkal durvább világ is...

adg 2017.06.27. 13:23:53

@cat power: nem, olyanok nekem mar kimaradtak. De szukseg sem volt ra. Muegyetemre jartam, szerintem a kollegiumban meg az ursiklo programjarol is volt masolt lemez. :)
De en sose foglalkoztam ezzel nagyon, neha egy filmet szereztunk, aztan annyi.
A telnet szuksegmegoldas volt, nem volt mobilunk.

adg 2017.06.27. 13:26:57

@Arthamyr: "Azt is lehetne, hogy elektromágneses út lenne, és lebegne rajta az autó. "

Ajajj, gondban lennek itt vilagvegen. :))

soad1221 2017.06.27. 13:34:28

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: persze, de akkor mi legyen helyette? ha jó volt a középkorban lévő embernek a ló a közlekedéshez, akkor legyen most is jó? Az a rendszer mindenkinek jobb volt? vagy a T-modell még belefér, és az ok, és az a rendszer volt a legjobb?
Vagy fejlődhetne tovább a technológia a mostani rendszer fejlődésével együtt? Vagy lehetnek újabb technológiák amik még jobbak és akár újabb rendszerek, amik szintén jobbak?

A helyzet, hogy a technológiák esetében viszonylag könnyű megítélni, hogy jobb-rosszabb-e, rendszerek és történelmi korok esetében nem annyira:)

Hari Seldon 2 2017.06.27. 13:37:21

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
Hogy cinikusan kérdezzek vissza, az engem hol érdekel? Legyen az a németek dolga.
Az biztos, hogy nálunk is próbálkoztak a greenpeace féle népek az atomenergia ellenes kampányokkal, de nem sikerült magul mellé állítani jelentős tömegeket.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.06.27. 13:48:35

@Arthamyr:

"A nők hogyhogy nem?"

A nők iszonyú sokáig élnek, ráadásul szerintem egész fiatalka nők is szoktak kommentelni ide (fiatalka férfiak talán kevésbé) (de lehet, hogy ebben tévedek).

Alighanem van egy egész komolyan vehető esélye, hogy egyes fiatalabb női kommentelők innen még akár 2100-ban is életben legyenek, ami férfiszemmel nézve tiszta horror, hiszen nem csak mi leszünk réges-rég halottak addigra, hanem (ha már vannak) könnyen lehet, hogy a fiaink is.

A nők bizarr, és némiképp talán ijesztő élőlények (és teljesen egyértelmű, hogy ha valaki, hát ők a teremtés koronái, nem mi), ezt sose felejtsük el. :)

Arthamyr 2017.06.27. 13:53:48

@Nagy kámpics: 2100? Azért az még odébb van, annál szerintem itt régebbi évjárat a jellemző (199x születésűek max.?), a 100+ évet meg azért kevesen élik meg, még ha nők is.

Arthamyr 2017.06.27. 13:57:06

@adg: Az autók nem a világ végén okoznak szomorúságot, hanem a sűrűn lakott területeken, ahol (túl) sok van belőlük. Ha csak minden 100k főnél nagyobb települést autómentesítenének, már jobb lenne. Nem az a gond, hogy te az ausztrál pusztába autózol, és fél órát vezetsz, mire szembejön egy másik autó. :) Nyilván a te két szép szemedért nem érdemes odahúzni egy varázsutat.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.06.27. 14:03:50

@Arthamyr:

Lehet.
Épp a múltkor futottam bele egy life expectancy calculatorba, ami (igaz, ami igaz) kicsi optimistának tűnt, de azt állította, hogy egy, a 20-as évei elején járó nőnek a nyugati világból 1 a 4-hez az esélye, hogy eléljen 100 éves koráig.

Azért az bitang.

Írnak ide, ugye, mindenféle erasmusos, meg gap year-es meg frissen végzett nők is, és még ha az a becslés optimista is, és csak minden tizedik éli meg a 100 éves kort, akkor is lesznek itt páran akik 2095-ben még vígan püfölik billentyűzetet.

Besza-behu.
A nőkkel vigyázni, gyerekek, más anyagból vannak. :)

Arthamyr 2017.06.27. 14:06:49

@Nagy kámpics: Megnéztem, ahogy látom az eu-n belül 4-8 évvel élnek tovább, ez 5-10%, ezt nem nevezném azért "iszonyú sokáignak". Ahhoz, hogy a fiaink is várhatóan előbb hulljanak, legalább 20 évvel kellene tovább élniük. Aki ide kommentel 2100-ban jó eséllyel halott lesz, akár nő, akár férfi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 14:13:49

Az én vízióm a következő.
500év múlva elektromos autók fogják járni az utakat. Ugye városi közlekedésre kiváló.
Autópályán pedig az úttestbe beépített vezeték fogja tölteni minden fizikai kapcsokat nélkül.
Kb mint most néhány telefont vagy fogkefét lehet így tölteni.
Az elektromos áram autós használatának két buktatója van. A tárolás és töltés.
A tárolás a nehezebb és nem látom megoldhatónak.
A töltést inkább.
Ha a mostani irányzat folytatódik akkor például Ausztrália vagy az USA még sokáig kívülálló marad a távolságok miatt.
Viszont ha az autópályákat alakítják át töltőkké akkor minden megoldódik.
Városban jár a saját akkumulátorával, kimenve pedig az úton haladva töltődik. Ez a módszer megoldaná a teherforgalom problémáját is mert kamionokat is lehetne így üzemeltetni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 14:20:46

@Hari Seldon 2:
Te a csigazabálók még mindig kiállnak az atomenergia mellett? Na ez egy jó pont mellettük.

adg 2017.06.27. 14:23:27

@Arthamyr: hat ez az! Emberek jonnek-mennek, es kepesek ra, hogy a 100+ ezres varosaikbol kimenjenek eldugott helyekre. Most akkor ket parhuzamos rendszer kell, vagy legyen mindenkinek egy masik autoja a varos szelen, ami nem magnesesen lebeg? Ajjajajjj, nehez jovo ele nezunk.

Meg ennel is nagyobb gond, hogy vannak autok, amelyek forditott testelesuek. Na azok majd leragadnak a magneses utadra, nem lebegnek felette.
Nehez jovo, nem egyszeru.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 14:54:42

@Arthamyr: uzemanyagcella, hidrogen, a szaharaban termelt napenergia vizet bonthatna.
Azonban az lpg a legkornyezetkimelobb ertelmes penzugyi kereteken belul. Mindenki megengedhetne maganak, miert nem gyartjak megsem?

Vadalmaaaaa 2017.06.27. 14:54:54

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: milyen jo meggondolasaid vannak.teny,hogy az akku,ulatorproblema minden autot erint. Egy kerdes marad,a meglevo autoparkba milyen uzemanyagot lehet fejleszteni,hogy a kibocsatas zold legyen a bezin helyett? A benzinesek alkohollal eldocognek allitolag.meg nem probaltam,de nyilvan olcsobb megoldas kell. Ha sikerulne ilyen uzemanyagot fejleszteni,az a mg- i orszagok felllenditesehez vezetne. Megiscsak tarthatatlan,hogy az ioari orszagok fokozatosan adagoljak a technologiat csupan azert,hogy piaci vezeto szerepuket,joletuket megorizzek es kozben vackokkal telepakoljak a foldet,ahol mar a balna gyomraban is autoalkatreszek vannak

Hari Seldon 2 2017.06.27. 15:18:04

@diggerdriver:
Mi kehlek a csigat szeretjuk meg az atomot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:18:55

Jó, hát perszte, ilyen , az ideálisnál egy kicsikét jobb háttér mellett nyilván okés villanyautózni.És/vagy, hogyha a használati profil is a rövid utak mellett szól.Meg ha amúgy sem lehet nagyon száguldozni a kanyarok meg a sebességkorlátozások miatt.
Meg mondjuk azért is okés ott a villanyautó használat, mert szinte sosem kell klímázni (hallott már valaki norvég kánikuláról?!?!), és talán fűteni sem kell extrémen (a norvég riviérát melegíti a Golf-áramlat, szinte sose fagynak be tudtommal a fjordok, kikötők).Na, hát így könnyű.

De ha már csak ide a szomszédba a svédekhez átjönnétek, bukna szinte az egész.Simán vannak hosszú, egyenes utak, akár ezer, ezerötszáz km-en át, mert nem olyan cafrangos a tengerpart vonala, illetve a szélén sokkal laposabb az ország.Országon belüli kompok se nagyon vannak, szintén a földrajz miatt.Simán nincsenek száz km-enként gyorstöltők, de akár semmilyenek se.A városokbeli benzinktaknál akadnak, de eleve város sincs túl sok.Útdíjak se nagyon vannak, én még konkrétan egybe se futottam bele 8 év /100e km alatt.És végül asszem kedvezmény se nagyon van az új vásárlásakor, de ezt nem tudom pontosan, bevallom.

Igen, a svédek irgalmatlanul amerikaiautó-buzik, a májustól-októberig tartó szezonban valahol az országban mindig van usa-autó találkozó.Bezzeg Volvos összeröffenés meg alig...Röhejes... :D

"De irigylem Amerikát az olcsó benzinnel, a laza szabályokkal, a hatalmas vasakkal, "
Ezek miatt én is, de qrvára... :D
A környezetvédtelenség miatt viszont nem.
Bzmg, az az Avalanche akkora mint egy IFA...Kisteherautó, mi?!?!
:-))))))))

Amúgy jó a poszt, lehet ilyen is, sőt, kell is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:26:22

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Azt ne gondold már, hogy az előmelegítő egész éjjel üzemel...A beállított indulás előtt 2 v 3 órával bekapcsol és egy kicsit melegít az olajon vagy a vizen. De akkor sem lesz üzemmeleg a motor.
Legalább is itt a kontinensen.A Spitzbergákon vagy a déli sarkon lehet, hogy fűtik egész éjjel.Vagy a szovjeteknél Omjakonban, ahol van minusz ötven fok is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:31:11

@szakasz2: Én is így gondoltam, mert így tanultam elekrotechnikából.De ezzel szemben az van, hogy tízéves Priusok vígan szaladgálnak teljesen jól működő aksipakkal.Esetleg néhány cellát ki kell cserélni, darabja 10e forint körüli áron.(Cellánként lehet cserélni bennük).Szóval lehet, hogy mégiscsak tudnak gyártani akksikat.Nehezen hiszem én is, de nézz utána.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:36:35

@puhacica: "mindamellett kivancsi leszek ra, hogy amikor mar tomegesen allnak at a nepek az uj technologiara, akkor is lesz mindenfele tamogatas? ingyen aram es parkolas, utado mentesseg, allami hozzajarulas..."

Igen, sajnos ez is egy q nagy buktatója a dolognak.Baromira érdekelni fog, hogy ha ráteszik a jövedéki adót az autókat töltő áramra, akkor hogy lesz ez megkülönböztetve a háztartási célú, világítási áramtól?Tesznek bele piros löttyöt?? Lesz majd villanyszőkítés? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:41:55

@adg: Nekünk már a 80-as években is volt Teslánk, igaz, asztali rádió, meg lemezjátszó kivitelben... :D
A rádió akkora volt, mint manapság egy kisebb nyomtató.
Nem kell ehhez feltétlenül gazdagnak lenni...

adg 2017.06.27. 15:45:52

@geegee: "Útdíjak se nagyon vannak, én még konkrétan egybe se futottam bele 8 év /100e km alatt"

Ugyan mar, te meg szegeny enbert se lattal arrafele. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:47:26

@adg: Jajaja, same here.

-Tegye be a negyedik lemezt!
-De hát már a harmadik is alig fért bele...
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:47:54

@adg: Jóóóóóó, igaz, én burokban élek!
:-))))))

Arthamyr 2017.06.27. 15:52:17

@geegee: Nem értem, miért kéne jövedéki adó az autókat töltő áramra. Ugyanolyan áram, mint a többi, nem? Az olajnál is ordenáré taplóság volt, irdatlan prosztó megoldás. Miért jobb, ha fűtéssel pöfögik tele a levegőt a szarukkal, mint ha autóval?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:54:42

@diggerdriver: Jaja, ha nem is felsővezetéken át (bár ezen pont itt a svédek kísérleteznek), hanem mint a játék-elektromos autópályán, valami alsó-érintkezős késes megoldással.Még akár működhet is, ha kitalálnak olcsó és környezetbarát áramot milliónyi autónak is használható mennyiségben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 15:58:18

@Arthamyr: Miért kéne??Hahaha, magyarázd ezt meg a politikusoknak!
Szerinted én örülök, hogy a benzin árának fele adó?? (Hogy rohadnának meg...)
Persze, hogy nem kéne, mint ahogy most se kéne a benzinre sem, de semelyik ország vezetése nem fog lemondani ekkora pénzekről, ez a napnál is világosabb.
Én csak a technikai megoldásra vagyok kíváncsi, pusztán műszaki érdeklődésből.

geeeteee 2017.06.27. 16:03:05

@Arthamyr: A hasonlatot színezném egy kicsit, én mentem úgy 6 órát, 600km-t, hogy senki sem jött szembe és nem is került el. Mondjuk 100 ezres vagy nagyobb város sincs a fővároson kívül.

porthosz 2017.06.27. 16:03:21

Nem teljesen értem a cikket. Felsorol kb. 20 érvet hogy miért jó a villanyautó, aminek java része független az elektromos autótól (mint technika).

Gyakorlatilag egy 50 éves IFA-val is nagyon jó járni, ha az állam megveszi helyettünk, ha az állam adómentessé teszi, ha nem kér a parkolásért pénzt és ingyen tankol bele, ha nincs rá útdíj és tsai.

De ez mind csak jogi dolog, mert ha nekünk kéne megvenni a 20 milliós teslát saját pénzből akkor mindjárt nem olyan nagy biznisz még akkor sem ha a parkolás ingyenes, arról nem beszélve hogy az összes ilyen "nem kell fizetni érte" (parkolás, útdíjak stb) csak addig van amig kevés az elektromos autó. Ha majd több lesz ugyanúgy fizetős lesz (mert az elektromos autó sem foglal kisebb helyett, meg az állam sem fog lemondani az adóbevételről)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 16:03:31

@Arthamyr: "Még ez is sokkal jobb, mint az anarchia/kommunizmus/öröklődős monarchia akármilyen egyéb baromság."
- informaciok hianyaban az allitasod meglehetosen ingatag. Ha utana asol, (par nap alatt nem megy) az arnyalni fogja a kepet.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 16:04:01

@diggerdriver: mar akartam emliteni de megeloztel: soha nem latott mennyisegu kamion van az utakon mert gyorsabb mint a vonat. Pedig a vonat kormyezetkimelobb de az alszent elektromos autora nyalat vero nyugati nem tud 1 hettel tobbet varni, hogy az internetrol rendelt ujabb haszontalan, 1 ev mulca kidobott kacat megerkezzen.
Amig nincsenek elektromos kamionok (marpedig ennel muszaki akadalya van)addig a tobbi csak szar a pofonnak.

Szinten, a reggeli dugoban vesztegeti az idejet mindenki, de a rohadt nagy individualizmusban nem osztana meg az autojat senkivel a vilagert se. Mar ezzel felere csokkentheto lenne az uzenanyagkoltseg es a szennyzes.
Vagy biciklik, robogo, motor hasznalataval.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 16:04:07

@Vadalmaaaaa: "gy kerdes marad,a meglevo autoparkba milyen uzemanyagot lehet fejleszteni,hogy a kibocsatas zold legyen a bezin helyett? "

-lpg, de a benzin is eliallithato gyakorlatilag barmely szenhidrogenbol, a neten sok anyagot talalsz errol.

Arthamyr 2017.06.27. 16:05:12

@geegee: Én nem azt mondom, hogy az olajra ne legyen... Így is túl olcsó, kb. a társadalom közepe-alja is vígan autózgat Európában, akár egymaga is. De lehetne a fűtési olajra is akkor már, az is szennyezi a levegőt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 16:10:47

@geegee: Még mielőtt valaki más: Fizetős híd mondjuk van egy pár, Öresund, Sundsvall, meg esetleg a norvég határnál Oslo-Göteborg között rémlik valami, de ezekből sincs sok és a malmöit leszámítva szinte csak nyaraláskor használja az átlagpolgár.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 16:13:20

@Arthamyr: Lesz mindenre, meg fogják oldani... :D

Arthamyr 2017.06.27. 16:17:01

@geegee: Nem tartok tőle, hogy nem...

geeeteee 2017.06.27. 16:43:23

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: A hatásfok lehet döntő tényező. A villanymotoré minimum a duplája a robbanómotorokénak. A korszerű erőműveknek megint csak jobb a hatásfoka.

rot weisses Partybus 2017.06.27. 16:43:37

Kicsit hagy brekegjek bele a témába, mint egy olyan wolfsburgi, akinek van valamennyi rálátása, hogy a suckmérnökök merre is látják/tervezik a jövöt.
1. Az elektromos autó a jövö. Ez nem kérdés. A jelenlegi fosszilis energiahordozón alapuló belsöégésü motorokkal hajtott autóknak lehet látni a végét, ha elég messze tekintünk.
2. Ez azonban nem most következik be. Németországban kb 2025-re várható olyan szintü töltöhálózat kiépítettség, hogy egy tisztán elektromos, átlagos autóval is nyugodtan el lehessen indulni az ország egyik végéböl a másikba annélkül, hogy órákat kelljen vérni a töltésre, meg egyáltalán a töltöfej felszabadulására.
3. Europa szintjén ez várhatóan nem következik be 2030-2035 elött.
4. A hibrid autó csak egy köztes állapot, egy jelenleg élhetö alternatíva. 2025-2030 ennek az értelme gyakorlatilag megszünik.
5. A jelenlegi formályában létezö akkumulátoros autó életcilusa megegyezik kb a hibrid autójéval - amikor a hibrid értelmét veszíti, szerintem kb megszünik az aksis autó is. A benzines/diesel pedig ekkor fog eltünni.
6. Az autó alaplogikája - szerintem - hasonló marad a jövöben is: van egy viszonylag jól és könnyen szállítható, nagy energiatartalmú, azonban kis helyet foglaló energiahordozó, aminek az energiáját fizikai vagy egyéb úton kinyerve mozgási energiává tudjuk átalakítani. Jelenleg: benzin, mint energiahordozó; robbanómotor, mint "átalakító". Ebben a képletben a robbanómotor helyett jön be részben a villanymotor, és a benzin helyett valamely egyéb anyag/technológia. Nem az elektromos áramot fogjuk közvetlenül tankolni, és az autóban tárolni, majd felhasználni.

Jelenleg több jobban és kevésbé ismert, erösebben kommunikált és szuper titkos R&D projekt van minden gyärtónál folyamatban, ami a fent leírtaknak megfelelö energiahordozó kiválasztására, és elektromos árammá való átalakítását biztositó szerkezet kifejlesztésére fókuszálnak. Ennek talán legközismertebb változatai pl. az üzemanyagcellás kísérletek. De még jópár hasonló téma fut mindenhol párhuzamosan. Szerintem (nem ezzel foglalkozó, de több futó témát látó is látó emberként) ez lesz a jövö. (És ez mögé a koncepció mögé be tudnak állni az autógyárak is, de a jelenlegi olajipar és egyéb közlekedési cégek is - szemben az akkumulátoros autók helyzetével.)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.27. 16:43:55

@diggerdriver: 500 ev mulva semmi sem fog letezni, mert a fogyasztoi tarsadalom felzabalja onmagat.
A hitle/adossagra alapulo penzrendszer kovetkezteben, a folytonos novekedesre alapozott gazdasagi modell kizsakmanyolast eredmemyez, amely egy veges bolygon nem fenntarthato.

Herr Géza 2017.06.27. 17:03:18

@rot weisses Partybus: Na Grüß Gott, ezzel tökéletesen egyet tudok érteni, kb. így néz ki sztem is a jövő az autóiparban. Annyit rögtön hozzátennék, hogy a 2025.-höz kapcsolt jóslatot a dolgok jelenlegi állása alapján én nem tartom reálisnak.

Herr Géza 2017.06.27. 17:29:11

@porthosz: Ez is tökéletesen igaz. Az elektromos autó üzemeltetésének olcsósága egy pillanatnyi állapot, ami már most a fogyasztó számára negatív irányba változik. Jó példa: a Tesla eddigi modelljeivel "élethosszig" tartó ingyenes töltés járt a Tesla Superchargereknél. Mondjuk az "ingyenes" eleve vicc volt, mert ennek költsége bizony bele volt építve az autó árába. A "Népteslához" ez már nem fog járni. És az e-autók számának növekedésével egyenes arányban fognak megszűnni a most még jellemzően államilag, vagy az energiacégek által erősen szubvencionált egyéb ingyenes töltési lehetőségek, amikből már most sincs túl sok.
És csak egy apróság a nagy norvég elektroautó-boomhoz. A norvég szgk. állomány éppen 3%-a (!!!) elektromos jelen pillanatban. Az újautóeladásoknál az arány már magas: 37,5% a külső forrásról nem tölthető hibridek nélkül, de pont egy olyan országban, ahol az adók/vámok miatt az új autók ára eleve horribilis az EU-hoz képest, nem igazán nagy kunszt a hatalmas adókedvezményekkel azt az évi pártízezer eladott újautót az elektromos irányba billenteni.

FutureFry 2017.06.27. 17:41:29

@geegee: "Azt ne gondold már, hogy az előmelegítő egész éjjel üzemel..."

Az "engine block heater" [1] az USA hidegebb részein (és Kanadában) elég elterjedt. Ez általában - amíg be van dugva az autó (pl. éjszakára) - folyamatosan melegít.

[1] en.wikipedia.org/wiki/Block_heater

Shaktee 2017.06.27. 17:46:41

@cat power: Bloody Maryt elbactam :-)

Ez meg csalos: 43. Adult citizens of the UK, and citizens of the Commonwealth and the Irish Republic who reside in the UK, can vote in all public elections.

Aztan hozzateszi HA angliaban elsz. De nem elhetek ott, tehat kamu kérdés

Sir Djuri, british lord :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.27. 18:52:24

@cat power: azt én is :-D de átmentem, 91 %, mégsem vagyok elég British, mer' itt boastingolok...

Némelyik kétszer van, vajh' miért?

Shaktee 2017.06.27. 18:54:29

@kisrumpf: az egyszerueknek mint mi :P

Csodabogár 2017.06.27. 19:00:35

@Herr Géza: Egy ismerősömnek van itthon elektromos autója. Otthon tölti és azt állítja annyiba kerül egy töltés, mint félóra vasalás. Auto csak itt a városban közlekedik és ez így igen olcsónak tűnik.

Sequoyah 2017.06.27. 19:08:24

@Herr Géza: Meg kedvezmenyek nelkul is olcsobb tolteni az elektromos autot, raadasul a joval egyszerubb szerkezetuk miatt a karbantartasi igenyuk is joval alacsonyabb, tehat a szervizkoltsegen is lehet sporolni.
De szerintem nem sok ember van aki a kedvezmenyek miatt veszi, hiszen eleve magasabb az aruk. Aki veszi az a teljesitmenyuk, es/vagy karosanyag kibocsajtasuk miatt veszik, amely elonyok nem fognak eltunni.
.
Hosszutavon egyertelmuen elonyosebb a vilag szamara az elektromos auto, szoval ha allami lokes kell ahhoz hogy megkedveltessuk az emberekkel, akkor csinaljak csak, nem ertem hogy miert lenne ez baj.

geeeteee 2017.06.27. 19:08:28

@FutureFry: Már harminc éve is láttam időzítős konnektort, olyan tüskéset, szóval a használón múlik.

geeeteee 2017.06.27. 19:08:32

@FutureFry: Elolvastad-e amit linkeltél?

geeeteee 2017.06.27. 19:08:35

@rot weisses Partybus: A 6-os ponthoz. Már van olyan akksi, ami hasonló energiasűrűséget tud, csak ugye az ára kérdés. MIT-ről olvastam, nem is új. Amúgy nem érdekel különösen.

Hari Seldon 2 2017.06.27. 19:34:06

@cat power:
Mit basztál el? Nem arról a Maryról van szó, ami a 8-ik Henrik lánya. Bigott katolikus volt. 1553-58-ig tombolt, aztán végzett vele valami rák, vagy valami ilyesmi. A Tudorok családjában nem ritka a betegség....

Shaktee 2017.06.27. 19:47:04

@Hari Seldon 2: De arrol.

5. King Henry the Eighth's daughter Mary was known as...
Mary the Terrible Bloody Mary

En a Rettenetest valaszoltam, nem a veres marcsat.

Atmentel a vizsgan vendégmunkás frog? :-)

Hari Seldon 2 2017.06.27. 19:55:57

@cat power:
Á, nekem jó lesz itt Gallföldön. Itt is vannak érdekes arcok a történelemben...

Herr Géza 2017.06.27. 20:07:09

@Csodabogár: Nem is állítottam egy szóval sem, hogy drágább lenne árammal tölteni, és nyilván van olyan polgár is, akinek a szokásaihoz, igényeihez már most olcsóbb egy elektromos autó (mindent, vételárat is összeszámolva). Azonban jelenleg a nagy átlag igényeihez "kevés" az elektromos autó. Fejlődés van, de nem holnap és nem is 10 éven belül fog elektromosra cserélődni még Európa autóparkja sem.
(Az a "félóra vasalás árából föltöltöm az autót" meg szimplán nem igaz, vagy az ismerősödnek igen bika vasalója van és/vagy egy töltéssel az autója nem megy messzebb 30-50 km-nél. :D Ennyivel azért nem olcsóbb az árammal üzemeltetés sem...)

Herr Géza 2017.06.27. 20:17:25

@Sequoyah: Az első bekezdésed abszolút igaz.
A második nem teljesen: szerintem a teljesítménye miatt senki nem vesz elektromos autót, hiszen 1 kW teljesítményt jelenleg jóval olcsóbban megkapsz benzines/dízel verzióban. A károsanyagkibocsájtásuk meg nem számítható olyan egyszerűen, hogy maga az autó nem bocsájt ki semmit, hiszen az áram előállításánál kibocsájtott károsanyagokat (na meg a mai akksikhoz felhasznált anyagok kibányászásának, feldolgozásának melléktermékeit) is bele kell(ene) ám arányosan számolni, különben csak magunkat hülyítjük. Környezetbarátabb mindenképpen az e-autó, de messze nem nullaemissziós.
Az állami lökésekkel meg semmi baj, csak ne almát hasonlítsunk a körtéhez. Plusz a jelenlegi kedvezmények, támogatások fenntarthatatlanak lesznek egy kritikus darabszám elérése esetén.

gabors 2017.06.27. 20:20:45

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: 'a VWre az usa altal alsagos modon, piacszerzesi erdekekbol rakent diesel botrany miatt. " nem volt ott semmi rakenes csaltak !! ez teny az hogy mas is csalt vagy nem igazan nem jelent semmit ...

a VW csalt nem kerdes, amugy minden kicsit is hozzaerto tudta :-))

FutureFry 2017.06.27. 20:24:36

@geeeteee: Azért írtam, hogy _általában_ (én még csak olyan konnektort/aljzatot és "block heater"-t láttam/használtam ami folyamatosan melegített és nem kapcsolgatott ki/be).

gabors 2017.06.27. 20:24:59

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "- es a gyalogos hogy veszi eszre ha jossz? Es a vak gyaligos? " a menetzaj egy normal autonal (normal uzemben nem 2-esben 60) hangosabb ezert is csak kb 20 km-ig kotelezo (usa) zajt kelteniuk az elektromos/hybrid autoknak (csak hogy ne aggodj a siket gyalogos miatt )

gabors 2017.06.27. 20:42:12

@diggerdriver: "Prius?
Mindkettő veled van. "

Igen es a fogyasztas nem rossz a mostani autom az elmult majdnem 5 eve alatt atlagban 4.4 alatt fogyaszt nyaron gyakran 4 alatt telen (hidegben meg kicsit 4.6 felett)

az akkumulatorokrol csak annyit hogy az olom aksikat az USA-ban kozel 100%-ban ujrahasznositjak nem lesz ez maskent a LioN-kal vagy a NiMH-kal sem pl a Toyota mar most is visszaveszi oket es masok is ....

geeeteee 2017.06.27. 20:55:09

@gabors: Nem csak az Usa-ban. Már az úniós csatlakozás előtt is folyamatosan hordtuk vissza Jászberényből Arnoldsteinbe, amit visszacseréltek. Ólombánya van ott, osztrák, az olasz határ előtt. Mindig volt visszfuvar is, kis máglyarakások ólomtéglákból, táncolni lehetett közöttük.

Imre apó 2017.06.27. 21:00:39

A szobában ülve és posztolgatni könnyű. A jobb jövőt elképzelni is könnyű, de tenni érte azzal, hogy a szobában ülök és posztolgatok, illetve megmagyarázni azt amihez nem is nagyon értünk, na ez jó. Vannak akik látják a züldülő jövőt és vannak akik megelégszenek a saját főztjükkel, mert nekik annyi is elég. Komoly dolgokat tervezni, na azt inkább mások és a "nagy műveltség" hiánya miatt inkább csak bólogatnak illetve a Googli segítségével okoskodni... hehe szép mi??

A poszt jó és igaz, nem túloz a szerkesztő.

Gondolkozni nehéz, főleg, ha nem értenek hozzá :))

puhacica 2017.06.27. 21:02:24

@geegee: ez inkabb csak ilyen koltoi morfondirozas volt... :)

Imre apó 2017.06.27. 21:03:23

Ja az lemaradt, hogy nem vagyok troll, csak keveset vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 21:12:36

Valamikor volt a lóvontatás. Aztán jött a külső, majd a belsőégésű motor és a lovakat már csak lovaglásra vagyis szórakozásra használjuk megfizetve az árát.
Eljön az idő mikor a belsőégésű motoros autókat már csak szórakozásra használjuk zárt pályán jól megfizetve az árát mint most a lovaglásnak.
Átveszi helyüket az elektromos autó. Mivel jelenleg a világ olajban fürdik erre még jócskán várni kell. Nem hiszek a titkos fejlesztésekben mert ha van is ilyen mire kihozzák elkésnek vele.
úgy fognak járni mint annak idején a videómagnóknál. Volt a VHS a Super VHS meg a BETA rendszer. Mire megegyeztek hogy melyik a legjobb addig a három közül a legócskább ellepte a világot, és már nem lehetett lecserélni.
Mire kijönnek a tutival az világ az elektromos autóra lesz berendezkedve.
Mint mondtam a tárolókapacitás megoldásában nem hiszek. A töltés idejét kell lerövidíteni mert itt bukik meg az elektromos autó. Egyszerűen az idő pénz. Senki nem engedheti meg magának még azt sem hogy néhányszáz kilóméterenként félórákat, órákat dekkoljon az autója mellett.
A csápokhoz alsó, felsővezetékekhez kötés zsákutca. Az autózás szabadságát meg kell hagyni.
Ha nem sikerül lerövidíteni a töltés idejét akkor a menet közbeni fizikai kontaktus nélküli töltés az egyedül járható út. Hogy ez mikor valósul meg nem tudom de az elektromos autó JELENE szerintem csőd. Azért csőd mert még messze nincs vége az olajkorszaknak.
Ha egy mostani elektromos autót összehasonlítok egy hagyományossal akkor minden szempontból megbukik.
Szerintem az elektromos autó olcsóbb fajtái másodautónak a drágábbak rétegautónak lesznek jók mint ahogy most van.
Hatótávnövekedésben szerintem elérték a felső határt. Áttörés csak és kizárólag a gyors tölthetőségben lehet. Hogy ez mikor lesz nem tudom.

Arthamyr 2017.06.27. 21:19:43

"Azért csőd mert még messze nincs vége az olajkorszaknak.
Ha egy mostani elektromos autót összehasonlítok egy hagyományossal akkor minden szempontból megbukik. " - Ez így van, de ha az összes olajat elégetjük, amit ki tudunk bányászni, annak nem biztos, hogy jó vége lesz.

Imre apó 2017.06.27. 21:34:51

@Arthamyr: A nyersanyag még bőven elég, de a szennyezettséget kell lecsökkenteni.

Az utóbbi 20-25 évben rohamosan fejlődik az emberiség és, ha visszagondolunk a számítástechnikára, akkor látható. Az autógyártás versenyszférája, ha a mai téma ahogy látom ez körül forog, akkor hála istennek előre próbál nézni. A tárolás is a tervekben van, de mindent a saját idejében. A mostani e-autók csak tesztek, ezzel párhuzamosan más dolgok is tevezés alatt vannak. Mindennek megvan a saját ideje mikorra kiforrja magát. Persze a politika is ott van, ami miatt sokszor nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 21:36:29

@Arthamyr: Nézd, jelenleg kúrva sok olaj van. Az olaj árának meghatárózója nem a mennyisége hanem egyrészt a birtokló országok politikai instabilitása, másrészről a finomítók kapacitása.
Szerintem csak egyedül az USA.nak több olaja van mint a közel kelet összes államának. Dél amerika még szintén kiaknázatlan. Afrika dettó.A tengerek a kanadai olajhomok óriási tartalékokat rejtenek. Persze. Drága kitermelni. MOSTMÉG.

geeeteee 2017.06.27. 21:37:04

@Imre apó: Nem elvárás a gondolkodás, az energia áru, vedd meg, fogyassz. Aki otthon ül csendben posztolgatva, az takarékos.
Nézem melóban a műszerfalon a fogyasztásmérőt, 4-500 liter per 100 km dombot mászva, 75-80 átlagban. Bármit veszel, amit közúton szállítanak, ez benne lesz az árában

geeeteee 2017.06.27. 21:37:08

@diggerdriver: Felesleges a töltési idővel foglalkozni, majd cserélik. Akár az akksit, akár az egész járművet, mint a váltott lovakat. Betétrendszerben lesz, mint a gázpalack vagy régen a szódáspatron. Simán gyorsabb lehet, mint most egy hagyományos tankolás.

Arthamyr 2017.06.27. 21:41:37

@diggerdriver: Nem mondtam, hogy az olaj drága, vagy hogy nincs elég. Sok van és olcsó. Az autók is egyre kevesebbet fogyasztanak, és az egyéb javakhoz képest (pl. akár az autó ára) az üzemanyag szinte ingyen van, kivéve, ha valaki tényleg nagyon sokat autózik. Így természetesen (piaci folyamatok által vezérelve) nem fog kifulladni a fosszilis tüzelésre épülő autók korszaka.
A gond az, hogy ha ezt a sok olajat mind elégetjük, az nem biztos, hogy jó hatással lesz a bolygóra.

Arthamyr 2017.06.27. 21:42:36

@Imre apó: Az e-autókról írtál? Vagy mindkettőről?

Imre apó 2017.06.27. 21:53:17

@geeeteee: Az milyen gép ami ennyit fogyaszt?

Shaktee 2017.06.27. 21:56:09

S itt a múlt is :)
Arab sofõr, szeretik az országot..

kepkezelo.com/viewer.php?file=1ad3jlcekmrc55xaggsi.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 21:56:53

@geeeteee:
Lófaszt. Az autó tulajdon. A TE féltve őrzött magántulajdonod.
Sem az autót sem az akkumulátort nem engedném cserélni.
Az akkumulátor nem gázpalack amit mindig korlátlanúl UGYANANNYI gázzal lehet feltölteni.

Arthamyr 2017.06.27. 22:01:14

@diggerdriver: A gázpalackban sem mindegy, milyen gáz van.

Imre apó 2017.06.27. 22:01:57

@diggerdriver: Az olaj ára: a kereslet arányában, a piac telítettsége és a kitermelő ország jelenlegi politikai helyzete.

gondolom Te is erre gondolsz?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.27. 22:03:30

@cat power: pár történelmi kérdés fogott meg, sajnos, a többi ment. De a képek is segítenek, kétlem, hogy képek lennének a vizsgán, vagy igen?

Arthamyr 2017.06.27. 22:04:15

@Imre apó: Szerintem mindenki számára nyilvánvaló, hogy eljön majd az e-autó ideje. Ha megéljük.
És mint a korábbi hozzászólásomnál írtam, az igazi az lenne, ha mondjuk az autózást csökkentenénk, mert ha a világ összes embere is átül e-autóba, semmivel sem lesz jobb a világ, az autókban nem csak a környezet pusztítása a rossz.

Imre apó 2017.06.27. 22:04:38

@diggerdriver: Tévedés.

Nem hiszem, hogy a sírba is magaddal viszed a verdád :)))))))

geeeteee 2017.06.27. 22:05:34

@diggerdriver: Kihagytad a keresletet. Úgy tudtam, az a legfontosabb.

geeeteee 2017.06.27. 22:05:35

@diggerdriver: Úgy képzeljed el, ahogy kanalat cserész. Annyi a minimális feltétel, hogy szabványosak legyenek az akkucsomagok, méret-csatlakozók. Nem tölteni fogsz félreállni, hanem cserélni, és azt automatizálni sem boszorkányság.

geeeteee 2017.06.27. 22:05:37

@Imre apó: Háromtengelyes nyergesvontató.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:13:44

@Arthamyr: Nem érted. A gázpalackot úratöltik minden alkalommal mondjuk 11kilogramm gázzal. Az Akkumulátort szintén csak nem mindegy hogy az a második vagy 500adik töltés.

Shaktee 2017.06.27. 22:14:22

@kisrumpf: kétlem én is..olvasás kötelezõ nemde?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:21:09

@geeeteee: Azért mert a kereslet az olajnál viszonylag pontosan meghatározható. Mi a tököm befolyásolná a keresletet? Holnaptól félmilliárd autót vesznek a kínaiak?
Van a világnak egy viszonylag pontosan meghatározható energiaigénye. Ennek van egy hullámzása mondjuk az évszakok változása miatt. Télen többet kell fűteni több gáz kell. Télen rövidebbek a nappalok több villany kell. Ezt kiegyenlíti globális viszonylatban hogy ha északon tél van akkor délen nyár.
A keresletet a finomítók kapacitása befolyásolja. Mi más? Hirtelen eladnak kétmilliárd elektromos autót?
Mi a faszról beszélünk?

Herr Géza 2017.06.27. 22:22:15

@diggerdriver: "Volt a VHS a Super VHS meg a BETA rendszer. " Nem: volt a VHS, a (VCR) Video2000 és a Betamax rendszer. (Az S-VHS csak a VHS továbbfejlesztése volt -jóval később- és mellesleg a Betamaxból mutált Betacam a mai napig fentmaradt a profi felhasználás néhány területén.) :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:24:21

@geeeteee: Az akkumulátor egy idővel változó vegyigyár. Nem kanál és nem gázpalack. Egyik akkuval elmész 500kilómétert a másik ugyanolyannal 300-at. Én két azonos méretű kanállal ugyanannyi földet szedek ki függetlenül a kanál korától.
Veszel egy Teslát. holnap lemerül. Ki akarják cserélni egy ki tudja milyenre. Te engednéd? Én nem.

Arthamyr 2017.06.27. 22:29:19

@diggerdriver: De rakhattak bele hígított gázt is. :) Értem amit mondasz, erre pl. az lehetne a megoldás, hogy az akkumulátor nyilvántartja, hányszor töltöttek bele, másrészt mondjuk x csökkenés után kivonják a forgalomból (de ha nálad vonják ki, akkor is kapsz helyette újat), és ezt is kellően lassan éri el. És pl. az akkumulátor nem az autó tartozéka lenne, hanem olyan mint most pl. az elemek a karórába vagy a zseblámpába.

Egyébként a technológia fejlődésével elképzelhető, hogy lesz nagyon lassan "kopó"/nagyon nagy energiasűrűségű akkumulátor. Pl. régen azt gondolták, hogy minden vezeték van nem elhanyagolható ellenállása, ma már nem feltétlen gondolja ezt mindenki. Ha jól tudom, már van olyan is, ahol a töltést folyadékban tárolják (ilyenkor a folyadékot kellene cserélni) stb. Egészen biztosan megoldható lenne relatív hamar, csak az olajbőség és -olcsóság miatt nincsen rá - jelenleg - piaci motiváció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 22:41:13

@Arthamyr: Ok. Tegyük fel hogy bemész a kútra és veszel egy akkumulátor pakkot mintha elemet vásárolnál.
Ha elemet veszel mindegy hogy egyszer használatosat vagy tölthetőt MINDIG ÚJAT adnak. Akkupakknál ez megoldható?
Máshonnan közelítem meg.
Minden ember máshogy használja az autóját. Az egyik 400kilométer a másik 500at megy el egy feltöltéssel. Őrök vita meg balhék melegágya lenne hogy most az akku hibájából maradt az út szélén vagy mert kitolta a szemét a kocsinak. Ki vállalja ezt be? Ki mer garanciát vállalni egy használt akkupakkra?

Arthamyr 2017.06.27. 22:57:53

@diggerdriver: Kapsz egy akksit, ami garantáltan tartalmaz x töltést. Lehet, hogy x+20%-ot, de x van garantálva. Ha egy akksi már nem garantálhatóan tartalmaz x-et, kivonják a forgalomból.

Az, hogy ez az x mennyi idő alatt fogy el, már nem az akkuprovider felelőssége. Mint ahogy az sem a benzinkutas felelőssége, hogy te mennyit tudsz menni 50 liter benzinnel, akkor sem, ha A kút más fajta benzint ad, mint B kút.

Lehet, hogy kellene egyfajta naplózás az akkumulátorra, hogy látszódjon, ki mennyi kárt okoz benne (bár nem tudom, az akkumulátor gyengülése összefüggésben van-e a használat milyenségével, ha nincs, akkor ez nem feltétlenül szükséges), és ezt lehessen szankcionálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.27. 23:05:18

@Arthamyr: Kizárt dolog hogy bárki garanciát vállaljon használt akkura.

gabors 2017.06.27. 23:16:52

@adg: "Varoson kivul a hibridek sem jobbak a tisztan benzineseknel/dizeleknel." ezzel azert vitatkoznek nemi prius gyakorlattal (10+ ev) mindig gazdasagossabb mint egy hasonlo nagysagu es teljesitmenyu auto az igaz hogy varoson kivul kevesbe de attol meg gazdasagossabb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.27. 23:24:29

@FutureFry: Itt felénk is ez van, de csak a -3. óránál kapcsol be.Illetve írtam azt is, hogy Európán kívül el tudom képzelni, hogy máshogy van.Az európai országok sajnos nem akkora tündérkertek, hogy egész éjszakára bírja az elektromos rendszer...
:-))

gabors 2017.06.27. 23:30:37

@Arthamyr: "Lehet, hogy kellene egyfajta naplózás az akkumulátorra, hogy látszódjon, ki mennyi kárt okoz benne (bár nem tudom, az akkumulátor gyengülése összefüggésben van-e a használat milyenségével, ha nincs, akkor ez nem feltétlenül szükséges), és ezt lehessen szankcionálni. " Igen a hasznalattol nagyon fugg az aksi hasznalodasa, es sok minden egyebbtol is (pl kulso homerseklet, maganak az aksinak a jo hutese) amugy ezt a hybrid autoban levo komputerek figyelik es probaljak amennyire lehet megfelelo parameterek kozott tartani.

Naplozas nem lenne egyszerumeru mert energia visszanyeres is van es megfelelo vezetestechnikaval egy adott toltessel kulonbozo tavokat lehet megtenni. Persze lehetne valami magaban az aksiban hiszen ez mar filleres dolog.

Csak hogy a legkezenfekvobbet emlitsem sebesseg (mint tudjuk kb kozepiskolas fizikabol a legellenallas a sebesseg 2dik hatvanyaval aranyos). Azonkivul nagyobb aram nagyobb veszteseggel jar (az is 2dik hatvany) vagyis eroszakos gyorsitas fekezeskor a veszteseg joval nagyobb (ho) ... lehetne sorolni.

Amugy volt mar olyan elkepzeles hogy teljes akucsomagot cserelnek..

Arthamyr 2017.06.27. 23:31:36

@diggerdriver: Amúgy mégis ezt a garanciát mégis hogy képzeled? Benzinre vállal valaki garanciát? Ha igen, olyan garanciát miért is ne lehetne vállalni az akksira? Az autóra magára igen (főleg, hogy a népek többsége koros szarokkal jár)? Egy akksi tartalmazhat egy kis számítógépet (lásd a naplózás feljebb), ami megint hasznos információkkal, akár valós idejű, távoli diagnosztikával képes szolgálni. A lehetőségek korlátlanok kb., csak akarni kell.
Nem ez a probléma, és ez csak egy a felsorolt megoldások közül, amik közül akár több is működőképessé lenne fejleszthető, ha lenne üzleti motiváció. A jelenlegi szabályozásnál és erőforrás rendelkezésre állásnál nem is lesz. Amíg a világ vezető hatalmában egy klímaváltozás-tagadó ül a trágyadomb tetején, addig így is marad.

Arthamyr 2017.06.27. 23:34:09

@gabors: Ok, de az akksi max. töltete is jobban fogy? Mert az, hogy a töltete jobban fogy, az nyilvánvaló, és a kutyát nem érdekel. A benzin is különböző mértékben fogy ezektől függően.
A naplózás bármit tud naplózni, ha szükséges, nagyon finom bontásban...

Arthamyr 2017.06.27. 23:36:15

Amúgy továbbra is abban látom a megoldást, hogy sokkal kevesebbet kell autózni, először csak anyagi motivációval leszoktatni az embereket, ha az kevés, jöhet a tiltás, pl. városok belsejével lehet kezdeni, először drága behajtás, ha ez nem segít, korlátozás/tiltás.

geeeteee 2017.06.27. 23:42:06

@diggerdriver: Nagyon feszült vagy. Szerintem egyszerűen mérhető, naplózható, szabványosítható.

geeeteee 2017.06.27. 23:42:12

@Arthamyr: Jóslásokba bocsátkozom, ha megengeded. A VR képes lesz utazásokat szimulálni. A videókonferencia-beszélgetés meg már most valóság. Stb.

Arthamyr 2017.06.27. 23:44:14

@geeeteee: Simán lehetséges, majd ellenőrizzük később. :D

geeeteee 2017.06.27. 23:44:19

@diggerdriver: A kanálcserés metaforát a gyorsaságra-egyszerűségre értettem. Az érték, töltöttség, ár pedig mérhető lesz, különben anélkül is hozna egy átlagot, hol jobban-hol rosszabbul járnál. Egységárnál például nem lenne-e mindegy? A gyakorlat hozná, hogy kifizetődőbb, gazdaságosabb.

gabors 2017.06.27. 23:47:26

@diggerdriver: /'Kizárt dolog hogy bárki garanciát vállaljon használt akkura. " pedig lehet venni bizony garanciaval "refurbished" hasznalt aksit. Es amit Arthamyr emlit marmint a "toltest" garantalnak abban semmi nehezseg nincs mar ma sem ezen alapulnak az aksi tesztelok is. Es ha ez a model terjedne el akkor valszeg attervezenik az aksikat ugy hogy egyes modulokat is konnyebben lehessen cserelni (most is lehet csinaljak is csak eleg maceras). Manapsag is altalaban csak egy ket modul megy tonkre ( 28 van egy Prius 3Gen-ben amikben 6 db 1.2V NiMh cella van kb $40 egy) ezt lehet cserelni es re-balance az egesz pakkot ... de mint irtam maceras .. (nem kimondottan csinald-magad DIY, de egy muszeresz mar elboldogulhat vele) ...

A Toyota nem igy tervezte a Prius-ba valo aksit, de nem kizart hogy egy masik kimondottan vilanyauto-t gyarto ceg ugyesebben tervezi (konnyeb lesz a karbantartas javitas vagyis olcsobb) ekkor mar minden tovabbi nelkul lehet cserelgetni az elemeket es gyorsan olcson tesztelni javitani ha kell.

gabors 2017.06.27. 23:55:52

@diggerdriver: ". Hogy ez mikor valósul meg nem tudom de az elektromos autó JELENE szerintem csőd." Ha osszehasonlitod a 10 evvel ezelotti es mostani allapotot es CSAK annyit fejlodik a kovetkezo 20 even belul szinte BIZTOS hogy dominalni fog (de ha a Moore-torvenyt merjuk alkalmazni akkor lehet hogy 10)...

Lefogadom ez volt a velemenyed a "mobil telefonrol" is 1989-89-ben :-)) a Jelene csod hiszen csak fel oraig megy 5 kilos elemrol majdnem 10,000 dollar es csak gazdag retegeknek a jateka New York-ban es hasonlo vilagvarsokban mashol nincsenek tornyok .. amig van megbizhato nyilvanos telefon minden masodik sarkon es fillerekbe kerul ennek a "mobil izenek" nulla a jovoje :-)))

gabors 2017.06.28. 00:01:11

@Imre apó: mozdony (dombon felfele )

gabors 2017.06.28. 00:04:41

@diggerdriver: "Sem az autót sem az akkumulátort nem engedném cserélni." most is csereled az olmosat azok sem egyformak ... sot olajat is cserelsz, gumit cserelsz, fekbetet, mi lenne a kulonbseg hogy HV aksit cserelsz mint "elhasznalodo" dolog ha normalis piac van akkor normalis szolgaltatast kapsz ugy tunik te tenyleg beleragadtal a mindenki okosba huz le mindenkit kadarizmusba :-))

Herr Géza 2017.06.28. 00:13:59

@Arthamyr: Na de egy tank "szar" benzin ára a kocsi értékéhez képest elenyésző (na, jó, nem mindig....:D), míg az akksipack ára az autó árának harmadát/negyedét teszi ki jelenleg.
De most is van rá modell, hogy a fenti téma ne legyen téma: a Renault Zoe-t / Twizzy-t itt úgy árulják, hogy az autót (? :D) kifizeted, az akksit meg csak béreled. De a töltést nem akksicserével oldják meg természetesen, hanem hagyományosan. Viszont ha beszarik az akksid, vagy a kapacitása 80% alá megy, akkor cserélik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.06.28. 00:18:54

@gabors: "a VW csalt nem kerdes, amugy minden kicsit is hozzaerto tudta :-)) "

Sot, a konkurencianak is muszaj csalnia, ha versenyben akar maradni ;)..a ferjem csapata most Chrysler es egyeb autokat tesztel, es bizony ott is vannak am erdekes dolgok...Multkor a Bloomberg ujsagiroja probalt valami infot kihuzni a ferjembol, de hivatalosan meg nem mondhatnak semmit az ARB mernokei, szoval en sem arulhatok el tobbet :)

Herr Géza 2017.06.28. 00:24:16

@gabors: Te is rosszul látod ám egy kicsit. Az akksicsomag az elektromos autónál fő alkatrész és igen drága. Most hülye egy példa, de a Digger által feszegetett témával az lenne szembeállítható, ha a benzintartály a motorra lenne fixen szerelve, és úgy tankolnál, hogy kikapják a motort tankostól és kapnál helyette egy másikat feltöltve. (Műszakilag ez elméletileg is baromság, tudom, de az akksicsomag-autó értékarány kb. ugyanaz!)
Másrészt a kopóalkatrész példáid sem jók, mert azok ugye elhasználódnak, kihajítják az autóból, és tesznek bele újat (nyilván új és új között is van minőségbeli különbség, de azt nagyjából tudod, hogy a kínai fékbetét nem ugyanaz lesz, mint az eredeti gyári). Na most képzeld el, ha úgy kapnál "új" gumit, hogy egy másik autón már lefutott darabot kapnál vissza újrafutózva.
Ugyanakkor mondom, a Digger szívfájdalmára most is van már megoldás, ld. az előző kommentemet.

Herr Géza 2017.06.28. 00:30:05

@gabors: ",..de nem kizart hogy egy masik kimondottan vilanyauto-t gyarto ceg ugyesebben tervezi (konnyeb lesz a karbantartas javitas vagyis olcsobb) ekkor mar minden tovabbi nelkul lehet cserelgetni az elemeket es gyorsan olcson tesztelni javitani ha kell."
De, ha az autógyártón múlik kizárt, hogy "ügyesebben" tervezze. Hol érdeke neki az olcsón javítható autó/akksicsomag?
Nézd meg a mostani autókat. Ha a gyártókon múlna semmi nem lenne cserélhető, csak a komplett autó...:D

adg 2017.06.28. 02:00:39

@gabors: hat igen. Ugye pont azt irtam, hogy varoson kivul veszti el az elonyeit. De matekozzunknegy kicisit, kineztem par adatot neked, mert nemreg vettem kocsit, es akkor elgondolkoztam a hibriden, de felretettem. Korabban a nejem autojanal is eljatszottam a gondolattal, ott kb azonos lett volna, vagy epp megerte volna. Szoval vegyunk prius helyett camryt, mert abbol van benzines is es hibrid is, raadasul kb ugyanaz a 2,5-es sor 4-es motor van bennuk.

A benzines varosi fogyasztasa hivatalosan 7,9 l/100 km, varoson kivul 6 l, az ara pedig most eppen 30.408 dollar, nalunk.

A hibrid varosi fogyasztasa hivatalosan 5,2 l/100 km, varoson kivul 4,9 l, az ara pedig most eppen 34.528 dollar.

A benzin 1,25.

Rovid matekozas utan az jon ki, hogy ha foleg varosban hasznalod, pl taxi, akkor 122.000 km kell az arkulonbseg elbenzinezesehez, vagyos ennyi utan terul meg a magasabb ara, ha pusztan a benzint nezzuk.

Na most varoson kivul, es ugye en ezt huztam ala, a foguasztasban 1,1 l a kulonbseg, vagyis 299.600 km utan terul meg.
Hat akkor mar ez lesz a legkisebb bajod a kocsival. Es ugyanaz az auto, ugyanaz a motor, valto, minden, plusz meg az elektromos resze, szoval varoson kivul a hibrid nem eri meg, sot, rosszabb, mert bonyolultabb technika, tobb meghibasodasi lehetoseggel.

Varosban oke, ha a fenti 120 ezer km osszejon par ev alatt. Ha evi par ezret mesz, akkor nem eri meg. De ez itt ervenyes. Nalatok a benzin meg olcsobb, az autok nem tudom, de lehet, hogy meg kesobb terul meg. Europaban meg hamarabb, a magasabb benzinar miatt.
Nyilvan nem szamoltam a parkolasi, behajtasi, akarmilyen kedvezmenyekkel.

@Herr Géza:
@diggerdriver: kis matek, talan titeket is erdekel.

A berbe adott akkumulatorokrol. En siman el tudnam fogadni, hogy az aksi nem tartozeka a kocsinak, es azt cserelgeted a kuton, ahol kapsz garantalt allapotu feltoltottet.
Multkor olvastam nagyon erdekes cikket, hogy a Qantas motor nelkul veszi a repuloit, a hajtomuveket pedig berli. Es ez a modell terjed, es szamos elonye van.
Szerintem egy raklap aksinal is megoldhato ez gond nelkul. A sajat akksinal senki sem garantalja a kapacitast x ev mulva, bereltnel még akar jol is jarhatsz igy.

gabors 2017.06.28. 02:59:02

@Herr Géza: "Az akksicsomag az elektromos autónál fő alkatrész és igen drága." szerintem rosszul latod ... amit irtam az egy masik modell ne a ami autokra gondolj hanem egy ujabb generacior amit eleve igy terveznek .... digger beszel mindent de gondolom uj autot nem vesz (nem tudom) itt lettem kioktatva hogy csak hulyek vesznek uj autot (en eddig CSAK uj autot vettem)

de aku berles teljesen mukodokepes lenne .. mint bicikli nem kell hogy a tied legyen ha akkor berelsz amikor akarsz nem tudom hogy BP-en bejott-e de New Yorkban mukodik nagyon sokan hasznaljak felulsz ra mesz ameddig akarsz es a legkozelebbi helyen ahol neked jo visszateszed ...

szerintem hamarabb lesz ilyen mint gondoljuk ... pont amiert a berauto (mostmar akar orakra is) ez is menni fog sot inkabb az egesz autot fogjak berelni nem csak az aksit ...

adg 2017.06.28. 03:08:49

Az uj/alig hasznalt/hasznalt auto vasarlasa megint csak tok egyeni. Ertelmetlen azon vitatkozni, hogy melyik jobb. Kinek melyik.

gabors 2017.06.28. 03:33:33

@adg: "Szoval vegyunk prius helyett camryt, mert abbol van benzines is es hibrid " ne vegyunk mert ez eleve nem JO pelda, mert a Camry-t nem hybridnek terveztek az csak egy oszver azt tenyleg nem eri meg .... jo hogy nem a ford escape hybriddel josz :-)))

"A benzin 1,25" mi font/liter ??? gallon/dollar ... mert ezzel semmelyik hybrid nem terul meg amikor a harmadik ;priust vettem itt majdnem $4/gallon volt most meg $2.35/gallon tavaly meg $2,00/gallon ala is ment...

"szoval varoson kivul a hibrid nem eri meg, " de megeri csak a Camry nem igazan hybrid csak szemfenyvesztesnek csinalta a Toyota nem is adnak el belole sokat pont amit te is kiszamoltal nem is lattam errefele hybrid camry-t ami NEM taxi ...

Megegyszer csak olyan hybrid-et erdemes venni amit ANNAK terveztek a Camry NEM ilyen a hybrid/benzin aranya nagyon nem jo .... (nincs optimalizalva fogyasztasra)

En a prius-anl azt szamoltam hogy erdemes-e plugin-t venni nem ..

amugy az en szamaim mint irtam 4.4l/100km mindennel osszesen (kicsit jobban teljesit mint a hivatalos szamok de ez vezetestol nagyon fugg) .... en kb 15,000 merfoldet megyek evente az kb 24,000 km ennek kb 1/3-a autopalya/autout.... egy atlagos hasonlo meretu (1.8L Corsa vagy Skoda Nissan hasonlo) auto fogyasztasat vegyuk 6.5l/100km-nek akkor 1.1lX240=262 liter benzin a kulonbseg evente .. mondjuk 10 evet fog menni (ennyi a a garancia itt a hybrid reszekre vagy 100,000 merfold amit en kb 8 ev alatt teszek meg) .... ez akkor 2620 liter benzin ara a kulonbseg ... ez mind nyereseg

A mostani priusomat (II-es) $27,500-ert vettem mindennel (ado/regisztracio/delivery stb) plusz kb 1800 kamat a 4 ev alatt (de ez mas autonal is igy lett volna 20%-ot tettem le )

Azert meg hozzatennem hogy a Priusban nincs kuplung/lendkerek/valto/ekszij tobbek kozott azok nem is tudnak elromlani eddig a harom priusban semmit nem kellett az idoszakos szervizelesen kivul csinalni csak ket dolgot csereltek valami visszahivas miatt de meg mielott elromlott volna (nekem) en nagyon meg vagyok elegedve meg ugy is hogy arra szamitottam hogy a benzin ara sokkal magasabb lesz (amugy aki Kaliforniaban el az minimum 2x enyitt sporolt a benzinen egy hagyomanyos autohoz kepest)

gabors 2017.06.28. 05:20:04

@Arthamyr: "Ok, de az akksi max. töltete is jobban fogy? " igen a NiMH aksinal van egy max szamu kisutes es kozben lassan de biztosan csokken a max kapacitas/toltet... egyfajta faradas. Az igazi gond hogy ezek az aksik tobb kisebb egysegbol allnak en a Prius-t ismerem jobban ott 28 sub-unit van (azok is kisebb egysegekbol) es ezek "sajnos" nem egyforman "faradnak" (leginkabb pont az egyenetlen melegedes/hutes miatt) es elernek egy pontot amikor az egyik masikban mar megfordul a polaritas es ezzel annyi is annak, de javithato csak mint irtam maceras a dolog. Viszont pont ebben lenne a poen hogy az aksit cserelgeto ceg erre fel tud keszulni plane ha erre is tervezik elore az egyseget.

Amit peldaul a Toyota csinal (mas gyartok is) hogy csak a kapacitas kozepso kb 60%-at hasznaljak. igy a fentiek lenyegesen csokkenthetok (az adott 10 even belul) amugy az aksit nem is az eltelt ido hanem az zavarja hogy hany toltesi/kisutesi cikluson ment at (es a kemia miatt megint csak a ho terheles, ami foleg attol fugg hogy mekkora aram megy at rajta vagyis egy taxizas jobban elhasznalja mint egy ur vezeto)

Most csak ennyit.. igen naplozni lehetne ha mondjuk "okos" aksikat csinalnak amugy a priusban sok mindent ki lehet olvasni a CAN-bol (OBDII) cella homerseklet aramerosseg cella feszultseg stb

adg 2017.06.28. 05:59:04

@gabors: "A benzin 1,25" mi font/liter ??? gallon/dollar ... "

Bakker, vegig dollart es liter irtam, hogy jot ide a gallon meg a font??. Nalunk, ausztraliaban amugy, ezt valoban kihagytam.

"az kb 24,000 km ennek kb 1/3-a autopalya/autout.... egy atlagos hasonlo meretu (1.8L Corsa vagy Skoda Nissan hasonlo) auto fogyasztasat vegyuk 6.5l/100km-nek akkor 1.1lX240=262 liter benzin a kulonbseg evente .. mondjuk 10 evet fog menni (ennyi a a garancia itt a hybrid reszekre vagy 100,000 merfold amit en kb 8 ev alatt teszek meg) .... ez akkor 2620 liter benzin ara a kulonbseg ... ez mind nyereseg "

A skoda az nyilvan vicc, mert az joval olcsobb a priusnal, szerintem SOHA nem terulne meg a kulonbseg, de meg a corsa is sokkal olcsobb, ezt kifelejtetted a nyeresegedbol.
Nezzunk egy corollat, az legalabb hasonlo, Itt nalunk 23450 az ara, mig a legkisebb prius 27250. AUD.
Vagyis a kulonbozet kb 140000 km-nel terul meg, ha ha a 4,4 vs 6,6 l fogyasztast nezzuk, az 1.25-os itteni benzinarral

Az, ha 24000 km-t mesz evente, akkor 5,8 ev, utana pedig sporol neked 2770 dollart mire eleri a 10 eves kort. 4.2 ev x 2.2 l x 240 x 1.25 AUD/l
Ennyi lenne a nyereseged, ha ezt itt, nalunk adnad elo. Nem fogom az usa valtozatot kiszamolgatni, elhiszem, hogy neked megeri. De tisztan autopalyas hasznalat mellett, amirol eredetileg beszeltem, a kulonbseg elhanyagolhato.

"1.1lX240=262 " Ezt amugy elszamoltad, mert a 4.4 es a 6.5 kozott 2.1 liter a kulonbseg, szoval kb felet vetted. Szoval kb 5000 liter lenne a kulonbseg, de ez nem nyereseg, mert az autok ara kozti kulonbseget le kell vonnod belole.

"a Priusban nincs kuplung/lendkerek/valto/ekszij"
A priusban egy teljesen hagyomanyos benzinmotor van, kisebb modositasokkal ugyanaz, mint pl amit a corollakba raknak. Valoszinuleg ekszij is van benne, most nem guglizom meg neked, de ha a motorrol leveszed a takarolemezt, akkor latnod kellene. Lehet, anelkul is. Keresd a generatornal, valoszinuleg balkeznel, ha szemben allsz vele. De ebben nem vagyok biztos.
Lendkerek nincs benne valoszinuleg, ez igaz.
Valto viszont van termeszetesen. Egy CVT nevu, fokozatmentes automata valtod van. A kuplung tudtommal bele van epitve, mert az is van. Sot, van egy kuplungszeru szerkezet a villanymotornal is, hogy kimelje a hajtaslancot a motor hirtelen rantasaitol.

Marha erdekes am egy hybrid, nezz utana, hogy mukodik, ha erdekel. A youtube tele van videokkal a mukodeserol.

Amugy a camry hasonlat is jo, mert a hybrid camryt hozza optimalizaltak a hybrid technikahoz, a valtojat, vezerleset, stb. Lenyegesen job hasonlat, mint a skoda-prius.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.28. 06:33:06

Jó. Meggyőztetek. Tegyük fel hogy akksicsere a jövő.
Mennyi a valószínűsége hogy az autógyártók szabványosítani fogják az akkukat? Tehát mondjuk a golf akkuja megegyezik a Focus akkujával? Mennyire érdeke ez a gyártóknak?
De tegyük fel hogy szabványos lesz. Egyforma lesz akkor minden akku? Lófaszt. A Smart-tól a Tahoe-ig lagalább 10féle méretosztály kell. Az akkumulátor csere még ha meg van könnyítve sem benzintankolás. Nem kútoszlopoknál történik. Körülbelül úgy képzelhető el mint egy autómosó. Beállsz, emberek kicserélik mész tovább. ilyen szervízállásból kell legalább 10 egy akkucserehelyen.
És még lehetne sorolni a buktatóit.

gabors 2017.06.28. 06:45:19

@adg: " 2.1 liter a kulonbseg, szoval kb felet vetted. Szoval kb 5000 liter lenne a kulonbseg, de ez nem nyereseg, mert az autok ara kozti kulonbseget le kell vonnod belole." akkor meg jobb is ...

"A priusban egy teljesen hagyomanyos benzinmotor van," nagy tevedes !!! Atkins cycle nem hagyomanyos motor innen jon a legtobb nyereseg ... ezt azet lehet beletenni MERT Hybrid nem kell alacsony RPM-nel ero mert be sem kapcsol 900 RPM alatt !!!

HUH latszik semmit nem tudsz a prius-rol csak mond ezt ...:

nincs ekszij mar a Gen2 ota ... ha hiszed ha nem .. sot "Keresd a generatorna" generator sincs !!! csak szolok mert a 12V rendszert egy AC/AC converter hajtja meg ami szinten tolti a "hagyomanyos aksit ... (bocs erdemes azt mondani neha hogy nem tudom)

"De ebben nem vagyok biztos." akkor fasznak irsz ijeneket nekem most mar 3 prius-om volt talan tudtam nelkuled is mi van a motorterben ..

"Valto viszont van termeszetesen. Egy CVT nevu, fokozatmentes automata valtod van. A kuplung tudtommal bele van epitve, mert az is van. Sot, van egy kuplungszeru szerkezet a villanymotornal is, hogy kimelje a hajtaslancot a motor hirtelen rantasaitol.
"

ez egy totalis "baromsag" jobban jartal volna ha googlizod.

Nincs valto mert hiszen nincsenek fokozatok sem, kupling sincs emiatt, semmi semmit nem emel ki a hajtaslancbol (nekem ne hidd el csak nezd meg hogy mukodik van egy csomo youtube errol )

"Marha erdekes am egy hybrid, nezz utana, hogy mukodik, ha erdekel. A youtube tele van videokkal a mukodeserol." igen erdemes megnezni akkor talan ertened is hogyis mukodik ... es nem irtad volna mindezt.... megegyszer nekem VAN ilyen kocsim...

" mert a hybrid camryt hozza optimalizaltak a hybrid technikahoz,"

igen de te pont az autopalyaval jottel ahol az optimalizalas NULLA mert a nagyobb sebessegnel a kocsi CV-je szamit amin semmit nem valtoztattak sot a motoron sem (mint a priusnal ) vagyis pont nem optimalis hybrid modra ... de hagyjuk is

gabors 2017.06.28. 06:51:48

@adg: mielott valami egyebet irsz csak szolok hogy onindito (starter) sincs a prius-ban !!! ezert is van benne egy atlag autohoz kepest meglehetosen kicsi 12V aksi (tudtad ???)

gabors 2017.06.28. 07:01:52

@diggerdriver: ez erdekes kerdes ... 5 even belul nem 10 even belul valami lesz ... 25 even belul TUTTI lasd a mai aksikat van kb 4-5 szabvanyos meret amit minden gyartotol megvehetsz...

most inkabb a toltokkel van nagy harc (dugo/amper/voltage etc)

De itt (usa) mar van olyan amit mindenki elfogadott plug-in full electric stb ... nem ez a legjobb megoldas barmelyik modelhez de mar van kozeput .. es a Tesla/Nissan/Toyota/BMW azon versenyeznek hogy az O sajat megoldasa mennyivel jobb de megint 10 ev mulva (mint cell phone) lesz olyan amivel mindegyiket lehet majd tolteni es a verseny ott lesz hogy melyik jobb gyorsabb stb..

Szerintem az akkumulatorok szabvanyositasa csak ez utan fog jonni 15 vagy inkabb 20 ev (addigra mar nem m is erdekel) ... de szerintem hasonlo lesz a gumikhoz !!!

adg 2017.06.28. 07:05:28

@gabors:

Oke, mea culpa. A motorral igazad van, a masik megzavart.

Viszont itt a valtod: www.toyota.com.au/prius-c/features/performance/continuous-variable-transmission
Ahogy irtam.

Egyezzunk ki 1-1 ben.
Viszont kar az ilyen aggressziv valaszokert...

"de te pont az autopalyaval jottel (...) vagyis pont nem optimalis hybrid modra "
Igen, pontosan ezt mondtam, erre mondtad, hogy a tied ott is takarekosabb. Kiemeltem, hogy varosban biztosan job, de autopalyan elvesz az elonye. Errol beszeltunk Diggerrel...

Na mindegy, hagyjuk, nincs kedvem ehhez a stilushoz.

meatclone 2017.06.28. 08:29:03

Lehet e igazan kornyezet vedonek nevezni Norvegiat csak azert mert 80% az elektromos aramnak vizi eromuvekbol jon, es ezalatt teljes gozzel termelik ki az olajat es aruljak a vilagpiacon. Ugy nez ki hogy a szerzo szerint az a felelos a kornyezet szennyezesert aki betolti a kocsijaba, es nem az aki kitermeli es arulja.

kék madár 2017.06.28. 08:29:59

@diggerdriver:
" Az autó tulajdon. A TE féltve őrzött magántulajdonod.
Sem az autót sem az akkumulátort nem engedném cserélni."
nekem nem az. Csak egy hasznalati targy. Tolem kicserelhetnek benne barmit. Miert zavarna?
A kilometereim 10%-at berautokkal teszem meg. Az utolso 5 autombol 3 lizingelt. Ha ellopjak, masnap szolok a biztositonak, meg a kereskedonek, hogy a 6.c pont alapjan kerek egy csereuatot. Attol, hogy elemet cserelnek benne ugyanaz a hasznalati targy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.28. 08:43:49

Ok. Rendben.
Kiszálltam a vitából.

svédnyugger 2017.06.28. 10:26:31

@diggerdriver: Az aksi csere szerintem halott dolog, hiszen a csere kb. ugyanannyi idô, mint a gyorstöltô. A gyorstöltô használata növeli az aksik élettartamát, tehát állandóan otthon tölteni sem érdemes.

gabors 2017.06.28. 16:34:29

@adg: 'Viszont itt a valtod: www.toyota.com.au/prius-c/features/performance/continuous-variable-transmission
Ahogy irtam. " irni irtad csak nem erted hogy mit, ennek csak a neve "transssmission" nem tudtak jobbat kitalalni, szoktak meg eCTV-nek is hivni, de semmi koze a "hagyomanyos" valtokhoz mindig ugyanazok a fogaskerekek kapcsolodnak ossze semmi szet vagy osszekapcsolas nem tortenik meg hatrafele menet eseten sem. Pont ezert "kuplung" sincs. Sokkal egyszerubb (mechanikailag) es konnyebb is mint egy hagyomanyos kezi vagy automata valto... (ha erdekel nezd meg hogy mukodik vannak videok ahol szepen szet is szedik es ugy demonstraljak hogy is mukodik...) A kuplung meg fokaoatok helyet persze atvette az elektronikus vezerles ezert is mondjak hogy "continuous" hiszen tenyleg fokozatmentesen valtoztathato az energia/nyomatek sot annak akar iranya. Sot ossze lehet adni a motor nyomatekat meg a villanymotor nyomatekat ha szukseg van ra ... Vagyis nyomatekokat elektromos vezerlessel allitgatjak a ket eletromos motoron .. .szinten egy erik el a fekhatas nagy reszet (amibol aztan meg vissza is taplalnak a meghajto aksiba)..

Vagyis a Prius-nal a hybrid rendszer segitsegevel magat az Atkinson-cycle-u benzin motort egy optimalisabb tartomanyban tudjak mukodtetni mint egy hagyomanyos kocsiban (hasonlot csinalnak a Chevi Volt-nal is a benzin morot a leheto legidelis tartomanyban uzemeltetik, de azt nem ismerem reszletesebben).

Abban az ertelemben lehet "transmission"-nak illetve valtonak nevezni hogy valtoztatja a nyomatek utjat a rendszeren belul de mindez elektromossan tortenik a fogaskerek rendszeren es a ket motor/generatoron keresztul, amelyik kozul az egyik visszafele is tud forogni (egy bizonyos max fordulatig) evvel megy a kocsi hatrafele es ez allitja meg es inditja a belso egesu motort. kb 42 mile-ig tud egy Gen3 Prius a "motor" nelkul menni (stealth mode) , efolott a motor is mindig forog csak nincs benzin adagolas. Elsore nehez megerteni mert elegge szokatlan megoldas de nem lehetetlen.

Megegyszer mivel sem generator nincs sot meg a A/C kompresszora is elktromos mar a Gen2 ota nincs ekszij, es onindito motor sincs annak a szerepet a masodik villany motor/generator vette at.

Nem csak a toyota reklamszovegbol tudom hogy hogyan is mukodik egy prius.

gabors 2017.06.28. 16:43:47

@svédnyugger: " Az aksi csere szerintem halott dolog, hiszen a csere kb. ugyanannyi idô, mint a gyorstöltô. " az csak tervezes kerdese. Terveztek is mar olyan villamos autot (talan Nissan) ahol az aksit hamarabb tudtak cserelni mint egy hagyomanyos autot megtankolni (50-60 literrel) persze az infrastruktura kiepitese kerdeses (szabvanyositas stb) ....

de legtobben (magam sem ezert nem vettem plug-in-t) 5 eve meg azt sem hittek el hogy tolto plane hogy gyors tolto allomasok lesznek a villanyautokhoz ... es manapsag nem meglepo hogy nyilvanos parkolokban is vannak mar ilyenek, a cegnel most adtak at 4 dbot a garazsban ahol barki tolthet (egyelore ingyen) Google- mar evekkel ezelott bevezette ezt ...

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:18:07

@geegee: Kicsit meg vagyok késve itt az olvasással meg a reagálással, de hátha még nem teljesen...

Korábban én is gondolkodtam rajta, írjak-e bejegyzés elektromos kocsit érintően... asszem jó, hogy nem tettem. Úgy tűnik, a HÁ közönsége erre nem érett még meg túlságosan, de hát érthető is. Más világban élünk egyelőre, az ilyenek "messziről jött ember" meséinek tűnnek :-))))

A bejegyzés szerintem teljesen korrekt, nincsenek benne tódítások.

Nekünk 2 éve van elektromos autónk (Renault Zoe), brutál módon elégedettek vagyunk vele, teljesen más minőség, életérzés... Pedig ez közel sem egy Tesla, ugye. Csak egy apró, de mégis jellemző példa: menet közben, csukott ablaknál is hallod az éneklő madarakat :-) És külön funkció van, amivel zajt kapcsolhatsz be, hogy kicsit "hallhatóbb" legyen a kocsi. (Na ennyit a vak gyalogosok veszélyeztetéséről.)

"Meg mondjuk azért is okés ott a villanyautó használat, mert szinte sosem kell klímázni (hallott már valaki norvég kánikuláról?!?!), és talán fűteni sem kell extrémen (a norvég riviérát melegíti a Golf-áramlat, szinte sose fagynak be tudtommal a fjordok, kikötők)."

Gondolom, Norvégiában is süt a Nap azért, és az órákig napon álló kocsiba beülni ott sem túl kellemes... A klímát mi is gyakran használjuk a Zoe-ban, teljesen szuperül műxik - a trükk ott van, hogy hőszivattyú van a kocsiban, ami nemcsak sokkal energiahatékonyabb, mint a hagyományos, de a fűtés+hűtést is az végzi. Egyébként a házunkat is hűszivattyú fűti (plusz az csinálja a melegvizet is). Nagyon elterjedt fűtési módszer Svédországban, nem véletlenül.

"De ha már csak ide a szomszédba a svédekhez átjönnétek, bukna szinte az egész."

Szerintem te tényleg be-becsukod a szemedet az utcán, hogy ne lásd mennyi elektromos autó fut boldogan Svédországon belül is :-) Elég sok és egyre több lesz (az utóbbi 1 évben 66%-kal lett több belőlük). Pl. Teslát is sokat lehet látni.Most megnéztem a friss statisztikát: 11.000 tisztán elektromos svéd kocsi van, de a hibrideket is ideszámítjuk, akkor 33.700.

Forrás: elbilsstatistik.se

"Simán nincsenek száz km-enként gyorstöltők, de akár semmilyenek se.A városokbeli benzinktaknál akadnak, de eleve város sincs túl sok."

Hát ha bazira északon laksz, akkor megeshet, amúgy meg szimplán nem igaz. A lakosság legnagyobb része ugye az ország déli felén lakik (és még Stockholm is bőven ide tartozik), ott pedig igencsak vannak kisebb-nagyobb városok - és szerencsére töltők - is. Én Dél-Svédországban lakom, itt teljesen jó a töltöellátottság.

Akinek pedig nincs elektromos kocsija, annak mondom, hogy ha munkába járáshoz használod, napi szinten, akkor úgyis 99%-ban OTHON töltöd a kocsidat... De mi már mentünk többször is nyaralni Göteborgtól északra, a tengerpartra, ahol csak elszórtabban vannak töltők (mert innen Göteborgig szinte minden bokorban van gyorstöltő), de minimális tervezéssel ez is megoldható. Ez egy kb. 400 km-es túra volt (+400 km vissza, persze). Ott elég közel voltunk a norvég határhoz, RENGETEG norvég elektromos kocsival is találkoztunk útközben.

"És végül asszem kedvezmény se nagyon van az új vásárlásakor, de ezt nem tudom pontosan, bevallom.

Mármint ezt _sem_ tudod pontosan? :-) Amúgy VAN kedvezmény, szóval ez senkit ne tartson vissza a svédországi vásárlástól. "Supermiljöbilspremie" a neve és 40.000 kr kedvezményt jelent (hibridre 20.000 kr), részleteket ld. a Transportstyrelsen weboldalán (=svéd közlekedési hivatal).

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:24:38

@svédnyugger: "A gyorstöltô használata növeli az aksik élettartamát, tehát állandóan otthon tölteni sem érdemes."

Növeli az élettartamát? Inkább csökkenti, nem? Tudtommal néha érdemes lassabban tölteni, pont emiatt.

Szerencsés/optimális esetben az ember otthon tud gyorsabban + lassabban is tölteni.

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:30:07

@gabors: Az aksicserés témához csak annyit, hogy mi ugyan vettük a kocsit, de az aksit CSAK lízingelni lehet a Renault-tól. Viszont ha egy bizonyos % alá (asszem 75) megy a max. tölthetősége - persze önhibánkon kívül! -, akkor ingyen kicserélik az aksit.

(A kötelező aksilízingelés amúgy gyártótól+országtól is függő dolog, pl. azt tudom, hogy a Nissan Leaf-nél benne van a vételárban az aksi is.)

Galaxhopen [Swe] 2017.06.30. 11:37:31

@Herr Géza: Ja igen, amikor az imént az aksicseréről írtam, véletlenül sem egy gyors "kivesszük-berakjuk"-akcióra utaltam... a kocsink elektromos aksija a kocsi szinte teljes alján "végigfut", egy bzi nagy "telefonaksi", lefektetve, totál beépítve... abszolút nem hozzáférhető módon. Nem gondolom, hogy cél lenne az, hogy ezt gyakran csesztessék - ahogy ezt te is írod, hogy ez egy fő elem, a kocsi lelke -, de műszakilag nem értek hozzá...

svédnyugger 2017.06.30. 19:00:38

@Galaxhopen [Swe]: Miután a cellák rövidebb ideig vannak kitéve a felmelegedésnek, így hosszabbodik meg az élettartam.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.01. 10:47:25

@svédnyugger: Közben én is megkérdeztem a család autószakértőjét, ő azt mondja, ez több dologtól - és nyilván autótól - is függ. Pl. a mi kocsinknál a gyorstöltővel (főleg nyáron) töltve már pár perc után eléri azt a szintet a felmelegedés, hogy - hallhatóan - bekapcsol a hűtés...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.01. 16:51:34

@Galaxhopen [Swe]: Köszönöm az írást, de egy kicsit (nagyon) felvágták a nyelvedet...
:-))
Először is, én amit írtam, azt az emlegetett norvégiai dolgokhoz hasonlítva írtam, vagyis itt a svédeknél koránt sincsen annyi minden adó és egyéb költség , amit elengednének.Gondolok itt pontosan a hidakra, kompokra, alagutakra és egyéb földrajzi viszonyokból adódó különbségekre.
A svéd városokban igen, akadnak töltők, de nem tömegesen.Például egy száz férőhelyes parkolóban van mondjuk kettő ilyen hely, erre én bizony azt mondom, hogy szinte semmi.Számold ki, kettő százalék.Molyfing.Amit egy picit is elkezd növekedni az e-autók populációja, rögtön erősen szűk lesz a mennyiség, vagy komoly fejlesztésekre lesz szükség.
És igen, északabbra is meg szoktunk fordulni, olyan helyeken is akár, ahol ember sem sok fordul elő, nem hogy e-autó töltő... :D
A kocsi klímázását, fűtését is abban az értelemben jegyeztem meg, hogy ha még erre is kell elektromos energiát használni, akkor az még jobban csökkenti a hatótávolságot és az egész használhatóságát.
Nem, nem csukom be a szemem; látok pár elektromos autót, néhány Teslát általában, de borzasztóan nem tömegesen. (Most a nagyvárosi Prius taxikat ne vegyük ide.)

Nem ezt_sem_ hanem csak ezt nem.
Azt tudtam, hogy valamennyi, de pontos összeget nem, még nagyságrendileg sem.Talán épp azért mert jelenleg nem is érdekel, nem tervezünk ilyen autót venni.

Azt egy pillanatig sem vitatom, hogy HA csak napi munkába járásra használja az ember a kocsit és HA csak otthon kell töltenie, továbbá elengednek annyi adót és illetéket, MINT Norvégiában, AKKOR kiváló megoldás a jelelegi elektromos kocsik nagy része.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.01. 16:55:12

@svédnyugger: Rövidebb ideig van töltés alatt, de a rövidebb időhöz nagyságrendileg nagyobb áramerősség kell, ami viszont erősen melegíti az akksit, illetve a rendszert.
Ez az elmélet, a gyakorlatot viszont nem ismerem első kézből, mert nincs ilyen autónk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.01. 16:56:12

@Galaxhopen [Swe]: Viszont a hőszivattyús tapasztalatokról érdekelne, ha bővebben írnál, kösz.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.01. 23:30:53

@geegee: Először is: igen, abban egyetértünk, hogy a) adhatnának több kedvezményt a svéd hatóságok is, abszolút! b) lehetne több töltő is, sőt legyen is (én csupán azt vitattam, hogy az általad vázolt "sivatagi" helyzet egy átlag svédre igaz lenne).

Egyébként az utóbbi területen nagy, nemzetközi projektek is vannak folyamatban (=gyorstöltők építése), de ennek persze megvannak a maga költségei - de a szándék megvan, az látszik. Meglátjuk, mire lesz elég.

Akkor konkrétabban: a sambom :-) melóhelye 50 km-re van. A Zoe hatótávolsága 120-140 km. Ergo itthon feltölti (éjjel), majd a melóhelyen is tölt rá (van rá lehetőség ingyen), majd hazajön, este v. éjjel megint tölti. Ha nagy túrákat nem teszünk (=a mindennapok 99%-ban), akkor ennyi bőven elég plusz bevásárlásra, kirándulásra... gyakorlatilag szinte bármire.

Ha néha kicsit messzebb kirándulgatunk a környéken, ott is van gyorstöltő (pl. egy kisváros innen kb. 80 km-re egy ilyen hely). A töltéseket megtervezni csak ritkán kell, pl. az említett nyaralós távon. De ha valaki pl. napi szinten 200 km-eket akar menni mondjuk Kiruna környékén :-), akkor annak ez tényleg nem túl ideális... viszont az új típusú Zoe-nak nagyobb aksija van, 300 km-t simán megy egy feltöltéssel, voilá :-)))

A klíma/fűtés energiaigénye gyakorlatilag minimális, pl. egy 50 km-es szakaszon (sambo által adott adatok - imád méricskélni, számontartani) 7,5 kWh egy átlagos fogyasztás - ebből 0,2 (max. 0,3) szokott lenni a légkondi energiafogyasztása. A fűtés kb. ugyanez (minden függ ugye a hőmérséklettől, a beállítástól, stb., az összfogyasztás meg a sebességtől is, persze) 100 km-en 15 kWh, ahol 15,6 kWh-ban már benne van a klíma is. Molyfing :-)

A titok annyi, hogy a hőszivattyú hatásfoka 300-400%, vagy ahogy azt a Wikipedia írja:

"Épület fűtésére szolgáló külső levegő hőjét hasznosító hőszivattyú fajlagos fűtőteljesítménye enyhe időben 3-4 körüli értéket mutat, elektromos fűtésre ugyanez az érték 1,0. Ez körülbelül megfelel a fűtésszezon átlagos munkaarányának is, vagyis 1 joule elektromos energiát használó ellenállásfűtés (villanyradiátor, hősugárzó, hőtárolós kályha stb.) 1 joule hőt termel, míg 1 joule elektromos energiát felhasználó hőszivattyú 3-4 joule hőt termel."
hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91szivatty%C3%BA

Egyébként 4 db benzines autó áll kint az udvaron/garázsban, a Zoe-n kívül. Amióta megvan a Zoe, szegények nagyon hanyagolva vannak... De ugyanezt mondja az összes ismerős, akinek elbil-je van. Meg hogy "már nem vennék benzines kocsit". Én megértem őket :-)

Megint csak a sambo kommentje, hogy az elektromos motorok hatásfoka 90% és az újabbaknál akár 95%.

Ezzel szemben "a hagyományos belsőégésű motor hatásfoka benzinmotornál kb 33..35%, dízelnél (de csak a legnagyobbaknál) 40% körüli. Ez azt jelenti, hogy az autóban felhasznált benzin 60%-át kidobjuk, és fűtjük vele a környezetet."

És (az elektromos) sokkal tisztább, semmi motorolaj meg kipufogórendszer és egyéb nyalánkságok, Az egész kocsinak eccerűbb a szerkezete, a szervizelése is. (Elektromos kütyükkel a benzines kocsik is tele vannak pakolva amúgy...)

Egyébként - kockázatmentesen - azt tudom ajánlani, hogy pár napra bérelj ki egy ilyet, nagyon jó játék. Először para beleülni, félelmetes, hogy semmi hangja nincs és hogy fokozat nélkül gyorsul pl. :)

Ui.: Azt, hogy felvágták a nyelvemet, azt dicséretnek veszem :-) Itt így is erősen kisebbségben vagyok a véleményemmel, ezt muszáj volt valamivel ellensúlyoznom. A puszta tények - mint látható - nem sok meggyőzőerővel hatnak ebben a témában. Sőt, az ellentábor vérszemet kap tőlük :-(

Galaxhopen [Swe] 2017.07.01. 23:37:26

@geegee: Mi az, ami érdekel konkrétan? Gondolom, a házfűtés része (nem a kocsié).

Amúgy teljesen jók a tapasztalataink, főleg, hogy fatüzelésű kazánnal kezdtünk itt a házban, egy rémálom volt, nem voltunk itthon, hideg volt, későn értünk haza, nem érte már meg begyújtani, jaj :-( Aztán szerencsére beüzemeltük a (már meglévő, de nem használt) levegő-víz hőszivattyút és egy álom, hogy gyakorlatilag úgy elketyeg - fűt és vizet melegít -, hogy rá sem kell nézni. És hát ugye a fenti hatásfok téma erre is igaz (ez mondjuk régebbi típus, 300%-ra saccolok). Van olyan is, hogy bergvärme, ahhoz a földbe ásnak jóóóó mély lyukat, az nagyobb beruházás, de van, ahol az éri meg jobban (ha jól tudom, északabbra).

svédnyugger 2017.07.02. 10:34:25

@geegee: teslaclubsweden.se/
Ezen az oldalon minden infot megtalálsz az e-autokról, Te legalább tudsz svédül. Nézd át a forumot is, böngészhetsz az alcímek között is, vannak jó cikkek benne.

svédnyugger 2017.07.02. 10:52:16

@Galaxhopen [Swe]: Te is tudsz svédül, olvasgasd, sok jó tanácsot is találsz.
teslaclubsweden.se

Galaxhopen [Swe] 2017.07.02. 12:13:50

@svédnyugger: Köszi a linket, de ez kifejezetten Teslásoknak szól... izé, egyelőre még a budget ezt nem engedi nekünk, hogy ebben gondolkozzunk, meg szeretjük is a Zoe-t (Renault) :-)

Viszont az oldal linkjei között van olyan, hogy www.elbilsverige.se - ez egy független szervezet weboldala + jóval teljesebb infót ad, mindenféle elektromos kocsikról. Az újságukat, az Elbilen-t pont akartam is ajánlani - nekünk jár -, a legújabb számuk kifejezetten szuperjó, pl. benne van az összes jelenleg (Svédországban) kapható - részben vagy teljesen elektromos - kocsi listája, műszaki adatokkal, stb. Van egy nagyon jó cikk a gyorstöltők költségeiről (kiépítés-oldalról), aktuális kutatásokról/fejlesztésekről, de pl. az új Toyota Priusról (plug-in hybrid) vagy a Tesla P100D-ről is van egy-egy teszt (az utóbbi potom 2 millió korona). Na, reklám OFF :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:11:04

@Galaxhopen [Swe]: Na, ez érdekes volt, köszi.Igen, sajnos a robbanómotoros hatásfoka nagyon gyenge az elektromoshoz képest.
Olyasmibe nem szoktatok belefutni, hogy van két el-töltő és mondjuk mind a kettő foglalt egy fél napra?És még csak ezek után következne a ti kocsitok fél napos töltése?
Én ettől b@romi ideges lennék valszeg... :D
Remélem, hogy legalább középtávon fejlődni fog a töltők mennyisége, arányosan az autók mennyiségével.Olyan 10%-os arányt várnék el legalább (összes parkoló/elektromos töltős parkoló).
A bérlés nem rossz ötlet, bár egyszerűen semmi ok nincs jelenleg, hogy bármilyen kocsira is váltsunk, a régi még nagyon szépen bazsevál.De majd lehet, körülnézek.
Amúgy én szurkolok ennek az egésznek, tuti, hogy valamikor teljesen ki tudja majd váltani a jelenlegi kőolaj-alapú közlekedést.De még kell azért idő hozzá.
A benzin meg megmarad hobbi-kategóriának, mint ahogy asszem itt is emlitette valaki a lovazást...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:16:54

@Galaxhopen [Swe]: Na, pont ez érdekelne, hogy ha vannak esetleg számításaitok, hogy hagyományos fűtéshez képest mekkora megtakarítás, mert esetleg laktatok ilyen helyen is, meg olyan helyen is.Csak ilyen nagyjábóli értékekre gondolok, mittudomén, hogy fele vagy harmada a havi rezsi.Illetve ha van tapasztalat a kiépítési költségre, mert mondjuk ti ruháztatok be, vagy közeli ismerős, barát nemrég csinálta, stb; hogy az kb mennyibe kerülhet egy x méretű ház esetén.Köszi előre is.
Sajnos egyelőre a házvétel sem aktuális, itt ahol jó nekünk lakni, baromi áruk van a házaknak, eszetlen összegek.Kijjebb menni, ahol olcsóbb meg nem akarunk, mert ugye az ingázás, elég volt belőle.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:18:45

@svédnyugger: Néném, köszönöm a megelőlegezett anyagi bizalmat, de egyelőre még érni kell a Teslákhoz.Bár retro, 80-as évekbeli, ugyanilyen nevű lemezjátszót végül is tudnánk venni, akár többet is...
:-))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.02. 20:22:56

@Galaxhopen [Swe]: ezt a linket viszont elrakom, érdekes lehet.Ránézek arra az újságra is.
Én most jóval szerényebb volumenben gondolkozok, elcykel vagy benzines robogó...
:-)))
Mindkettő mellett szólnak érvek, agyalok rajta már egy ideje.
Itt is az elcykel kipróbálása lesz valszeg a döntő momentum.

svédnyugger 2017.07.03. 07:54:28

@geegee: A Tesla nem lemezjátszó volt (vagy talán az is?), hanem magnó és nem a 80-as években, hanem a 60-as-ban. A többi stimmel.
Szerencséd, hogy nénémnek szólítottál :)
Az olvasás ingyen van és miután a princip ugyanaz a Teslánál, mint az egyre fejlôdô kinai e-autó és az elérhetô árú WV fejlesztésé, talán nem haszontalan nyomonkövetni a fejlôdést.

svédnyugger 2017.07.03. 07:55:49

@Galaxhopen [Swe]: nekem is jár az újság, köszi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.03. 22:03:42

@svédnyugger: Volt az ilyen is, meg olyan is, néném... :D
A 80-as években működött még sok 60-as évekbeli készülék, ha más nem... :-)
Direkt elektronikai eszközöket is gyártottak még a 90-es években is, amit a panelba kell beforrasztani.
Elon Musk még természetesen akkor kéjes sóhaj se volt...

Galaxhopen [Swe] 2017.07.04. 22:09:47

@geegee: "Olyasmibe nem szoktatok belefutni, hogy van két el-töltő és mondjuk mind a kettő foglalt egy fél napra?És még csak ezek után következne a ti kocsitok fél napos töltése?
Én ettől b@romi ideges lennék valszeg... :D"

:-)) De igen, tavaly nyáron belefutottunk egy(!) várakozós szituba, na de az közel sem olyan apokaliptikus volt, ahogy itt lefested. Először is: konkrétan 15 percet(!) kellett várnunk. Észak felé mentünk (nyaralás, tehát hosszabb táv), és az egyik benzinkútnál, ahol az elektromos töltőhely is volt, éppen egy másik Zoe-t töltöttek. Egy dán kocsi volt, a pasival tök jól eldumáltunk várakozás közben, elmesélte, hogy Dániában kevesebb kedvezményt adnak(!) elbil-re, mint a svédek, plusz adott egy nagyon hasznos tippet is (ingyen lecseréltethető a szélvédön zavaróan tükröződő nagy, világos színű műanyag panel - persze a Renault magától nem szólt volna miatta...), ilyesmik... szóval még jó is volt, hogy így összefutottunk vele, megérte a várakozást :-)

Egy-egy ilyen töltésnél 30-40 percet töltünk el (összesen), lassú töltőket nem veszünk igénybe - mert kinek van arra ideje, hogy órákat várjon útközben, a nyaralás ideje alatt? Ha meg nem nyaralunk, akkor ugye szinte csak itthon töltünk (vagy a melóhelyen) - ahol szintén gyorstöltők vannak (bár picit talán lassabb a fentinél).

Galaxhopen [Swe] 2017.07.04. 22:57:19

@geegee: Nekem nincs ilyen telepítős számításom vagy ilyesmi, de ezt a két (magyar) linket ajánlom, ezt tavaly a húgoméknak kerestem, elég jól leírják az alapokat - ők akár 50%-os megtakarításról írnak (mondjuk a gázfűtéshez képest és ugye magyar viszonyok).

www.hoszivattyugepesz.hu/szolgaltatasok/hoszivattyu
ill.
www.rifeng-hoszivattyu.hu

Eszerint a svéd teszt szerint pedig akár 60% is lehet a megtakarítás:

www.energiradgivaren.se/2011/09/luftvatten-varmepumpar-ger-energibesparing-pa-60-procent/

A lényeg: "A hőszivattyú a környezeti hőmérséklet elvonásával, azt magasabb hőmérsékleti szintre emeli és ezzel a többlet energiával fűti az ingatlant és használati melegvizet állít elő. 1 egység elektromos energiával [=te csak ezt fizeted!] és 3-4 egység környezeti energiával, 3-5 egység hőenergiát állít elő."

A kiépítés költsége meg jó sok mindentől függ - a készülékek árai is különbözőek, a kiépítés is munka- és anyagköltsége is, ház méretétől szintén függ ugye... meg hogy mennyi radiátor kell hozzá... szóval passz.

Visszatérve az elbil-kölcsönzésre: mai eszemmel még úgy is kipróbálnám, ha nem akarnék venni. Baromi nagy poén első alkalommal beleülni, kipróbálni, csodálkozni, mint egy ámuló kisgyerek :-)

Galaxhopen [Swe] 2017.07.05. 00:01:38

@geegee: Ja, és egy fontos infó lemaradt. Az egyik fajta gyorstöltőhálózathoz (ami fizetős - nem kell sokat fizetni, de baromi gyorsan tölt cserébe, 43 kWh-val) van olyan app, amin online látod, szabad-e az adott töltő. Az összes töltő meg fent van egy Google Map-szerű térképen látod a töltőket, hogy milyen típusúak, milyen gyorsan tölt, stb. (uppladdning.nu), ahol ugyan nem online látod a státuszukat, de lehet kommentet írni, hogy pl. "most voltam ott, baromira nem műxik", szóval vannak itt is hasznos, a felhasználók által szolgáltatott infók.

Ez pedig a poén kedvéért, friss adat: 7,6 kWh fogyasztás mellett 0,3 kWh-t fogyasztott a légkondi - viszont 0,6 kWh-ot töltött vissza az aksiba a fékezésből :-) Ugyanis fékezéskor visszanyeri az energiát az akkumulátor (mivel főleg a motorral fékezel, csak kismértékben a fékkel)...

Galaxhopen [Swe] 2017.07.05. 15:25:15

@geegee: "Amúgy én szurkolok ennek az egésznek, tuti, hogy valamikor teljesen ki tudja majd váltani a jelenlegi kőolaj-alapú közlekedést.De még kell azért idő hozzá."

Na, akkor EHHEZ mit szólsz?... (mai, friss hír)

"A nagy autógyártók közül elsőként a Volvo bejelentette, hogy 2019-től már csak olyan autókat gyárt, amelyekben van elektromotor. A modellpalettát úgy alakítják, hogy csak három meghajtástípust építenek az autóikba: teljesen elektromos, hibrid, mildhibrid. Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója kijelentette, a mostani bejelentés a tisztán belsőégésű motorral hajtott autók végét jelenti.

A kínai kézben lévő svéd autógyártó azt tervezi, hogy 2025-ben már éves szinten 1 millió elektromotorral szerelt autót ad el, ebben nem csak a tisztán elektromos autók, de a hibridek is benne lesznek."

Innen:
www.portfolio.hu/vallalatok/vege_a_tisztan_benzines_es_dizeles_autoknak.255649.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.07. 17:14:04

@Galaxhopen [Swe]: A hőszivattyús linkeket eltettem, kösz.
Saját házban laktok gondolom, ha az elbilt tudjátok könnyen tölteni, nem?
Mi csak társasházban, a saját parkolónk nem a ház mellett van közvetlenül, így egy kicsit nehézkes tölteni.Van ugyan motorvármáre csatlakozás, de az csak egy sima konnektor és asszem csak 2 v 3 órán át ad delejt.
1-2 éjszakára éppen oda tudunk állni a balkon alá és az első emeletről kilógatni egy hosszabbítót (próbálni a kocsit), de huzamosan ez nem egy megoldás.
Bár most jut eszembe, hogy valakinek van itt is ilyen Zoéja, megkérdezem, hogy hol tudja tölteni , de ő sem a ház parkolójában tölti...
Ránéztem erre az uppladning.nu-ra, hát vannak éppen töltők de a környékünkön csak eléggé messze.A faxom sétálgatna onnan még haza, meg reggel oda a kocsiért... :D
Ezen a térképen melyikek a gyorstöltők?Mert ezt nem vélem felfedezni a legend menüpontban.
A Zoét 30-40 perc alatt fel lehet tölteni csont üres tankról teli?
Mert az végül is télleg kibírható.És úgy mennyit lehet vele menni mondjuk egy 100-as tempóval, klíma és fűtés nélkül országúton, tehát indulás és megállások nélkül?
Az a baj, hogy ez a Zoé nekünk elég kicsike lenne, túlságosan nagydarab állat vagyok, a V70 is szűköske.De majd egyszer beleülök egy ilyenbe.Itt a város környékén járni, közelben elég volna, de mi haza is járunk Magyarországra kocsival. Egy ilyen kör 6-8 ezer km.És erősen szok kelleni a csomagtartó is.
Sok sz@rt hurcolászunk... :D
Két kocsit meg nem tudunk parkoltatni, meg fenntartani se akarnánk, szóval eggyel kell megoldani mindent.
Olyasmi okés volna, hogy egy elbil, az összes kedzezményével de legyen benne egy parányi benzinmotor, amivel legalább a semmi közepéről el lehet jutni a legközelebbi városig.És persze ne 8-10 millió legyen egy Zoé, hanem max 3-4.Így elgondolkodnék rajta biztosan.
A fizetős gyorstöltőhálózat ára mégis mennyi költséget jelent?
Villanyóra alapján megy? :D Vagy eseti összeg, netán átalány?
A energiavisszanyerés vili, anélkül semmilyen autót meg ilyesmit nem vennék.
Olyan mérés volna nekem értelmezhető, hogy menni egy "tanknyit" klímával, aztán meg vissza ugyannyit (ha bírja) klíma nélkül.És nézni a különbséget.
(A Totalcaron volt ilyen villanyautós túra, ott konkrétan vontatással is töltötték az elektromos kocsi akksiját... :D )
A Volvo-s hírt természetesen olvastam, mi is azok vagyunk, fórumozok is aktívan... :D
Azt is írták, hogy Stokiból 2020-ra ki lesznek tiltva a dízelek, illetve keményen meg lesznek pótdíjjazva.
Kemény... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.07. 17:46:57

@Galaxhopen [Swe]: Közben találtam is töltési értékeket,

www.renault.se/bilar/personbilar/nya-zoe/batteri-och-laddning.html

hááát, ha épp nem sikerül gyorstöltőt kifogni, akkor biza egy 0-100% lehet 3-4 óra is...Eléggé elkedvetlenítő, ha nem csak melóba, ingázni használná az ember fia.Viszont ingázni okés lehet simán.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.07. 18:17:44

@Galaxhopen [Swe]:
Na itt van, hátha még nem olvastad...Egyetértesz vele? :D

totalcar.hu/tesztek/2013/11/03/renault_zoe_2013_tannis/

Ránéztem az árakra is, 8-9-10 milla, úúúúhhhhhhh, egyelőre biztos nem lesz ilyenünk.Bár azt mondjuk jó volna tudni, hogy az értékvesztése hogy alakul, mennyiért lehet eladni egy ma vásároltat öt év múlva...Majd öt év múlva megtudjuk... :D

Galaxhopen [Swe] 2017.07.08. 10:28:53

@geegee: Látom, azért valamit megmozgatott benned ez az élbil-rajongásom, nagyon helyes :-)

Hát igen, házban lakunk - társasház az más tészta, hacsak nincs egy töltő a közelben (de esetleg biciklivel oda-vissza? :-) ). Hosszabbítóval nagyon nem ajánlott tölteni, biztonsági okok miatt. Mi - miután megvettük a Zoet - kivezettettük a házból a garázsba a 3 fázist, így ilyen töltőnk van (16 A). Ezzel kb. 2 óra alatt töltöd fel (majdnem) nulláról.

"A Zoét 30-40 perc alatt fel lehet tölteni csont üres tankról teli?"

Igen! Azokkal töltőkkel, amik az autópályák mentén vannak (Clever, fizetős), mivel azok 43 kWh-val töltenek (a miénk ugye csak 11-gyel). Különben tényleg csak hosszabb út közben van erre szükség - egyébként az esetek túlnyomó többségében úgyis egy helyben áll a kocsi, van ideje töltődni - szóval ez teljesen okés így. Egyetlen elbil-tulajdonost sem láttam még ilyesmi miatt sírni a FB-fórumon :-)

De a másik dolog, hogy már 20-30-40%-nál cidrizni kezdesz (pláne az elején, amikor nem hiszed el, hogy nem áll meg a kocsi a sivatag közepén mondjuk 5%-nál...), szóval olyan gyakorlatilag nincs, hogy úgy gurulsz haza, hogy 10% kakaó alatt van a mutató :-))) Vannak videók, ahol emberek direkt tesztelik, meddig megy 0%-kal a kocsi. Elég sokáig (biztonsági tartalék), de ezt nem fogod elhinni... Räckviddsångest a "betegség" neve, kutatások kimutatták, hogy, hogy jellemzően azoknak van ilyenjük, akiknek nem elektromos autójuk van :-)

planetsave.com/2017/06/05/current-electric-drivers-state-electric-car-range-requirements-cleantechnica-report/

"Ezen a térképen melyikek a gyorstöltők?"

AZ "Available plugs"-ot kell nézni, mi a "Mode 3, Type 2"-t tudjuk használni (kábellel v. anélkül), a japán kocsik a CHAdemMO-t, a németek a CCS EU-t (talán a Volvo-n is ilyen csatlakozás van, de passz). Ipari áramról is tudsz tölteni, ha veszel hozzá magadnak olyan "táskát" (töltő+átalakító), akkor a 400 V-os helyeken is tudsz tölteni. Ezek a gyorstöltős lehetőségek, tehát a kocsi típusa számít. [Na, tiszta szakértő leszek már itten...]

"És úgy mennyit lehet vele menni mondjuk egy 100-as tempóval, klíma és fűtés nélkül országúton, tehát indulás és megállások nélkül?"

A miénkkel kb. 100 km-t, az új ZOE-val 200-on felül biztos (duplaakkora az aksija). De 90 km/h fölött aránytalanul megnő a fogyasztása, ami zabálja a %-okat - tehát ha nem muszáj, nem száguldozik vele az ember, amint ezt megtapasztalja. Ugyanakkor lassabban menve kevesebbet fogyaszt, így pl. ha kevés a kakaó, lassabban biztosabban célba érsz.

"A fizetős gyorstöltőhálózat ára mégis mennyi költséget jelent?"
5 kr / kWh --- drágának tűnik, de gyakorlatilag annyira ritkán használod a való életben, hogy nem számít költségnek... Villanyóra alapján megy, igen. Részletek: www.clever.se

"A energiavisszanyerés vili, anélkül semmilyen autót meg ilyesmit nem vennék."

:-) Mármint leszámítva a meglévő kocsidat?...

Na, de éveket lehetne ezekről értekezni, plusz a jövő hónapban lehet, átírják az egész elbil-történelmet (mondjuk), szóval ha tényleg érdekel, ajánlom a szakirodalmat.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.08. 10:42:18

@geegee: Most komolyan, te forintban kapod a fizetésedet?... Vagy mi ez az x milla kocsiár? :-) Mi 2 évesen vettük a Zoe-t 13.000 km volt benne (nem mil! :-) ), 140.000 kr-ba került akkor. (4,5 milla?...)

A totalcaros tesztet olvastam anno, meglepően korrekt (persze a régi Zoe-ról szól, azaz idejét múlt)... A hőszivattyút is jól leírja. És igen: télen előre beprogramozzuk a kocsit, hogy - a töltőre csatlakozva - melegítse fel magát, hogy indulás előttre "kész" legyen. Elég jó kényelmi funkció és gazdaságos is.

A cikk sugallatával ellentétben nekünk tökéletesen megfelel első autónak, de hát nem vagyunk egyformák. Mi nem kocsival megyünk Európa-körutazásra pl. :-) Svédországon belül viszont igen, ha úgy adódik (nemsokára pl. nyaralni).

Az akku lízingelése örök kérdés - ha behalna az aksi, nem biztos, hogy ki tudnánk pengetni egy új árát, szóval a tudat nem rossz, hogy "ingyen" kicserélnék, ha kellene.

"Hogy az akkus villanyautók jelene mennyire bizonytalan, az is jelzi, hogy az egyik, Tannishushoz közeli településen már be is zárt a Better Place állomás, "

:-))) Azért annyira nem aggódom azért a bizonytalan jelenért/jövőért, így 2017-ben :-) Amúgy Dánia nem igazán elbil-barát (amennyire én tudom), bár Mo.-hoz képest biztosan az - de hát talán nem ahhoz kellene hasonlítani. Az akkucsere meg nem tudom, mennyire volt jó koncepció, nem terjedt el azóta sem (2013-as a teszt!), szóval nem az elbillel volt a gond talán.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.08. 10:44:02

@geegee: Ja, és én nem akarom azt a benyomást kelteni, hogy a Zoe az etalon - van jópár féle elektromos kocsi, persze nagyobbak is - lehet válogatni, mazsolázni... én csak ezt ismerem, felhasználóként, azért írok erről. (most már lassan regényeket :-) )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.12. 06:36:52

@Galaxhopen [Swe]: "De 90 km/h fölött aránytalanul megnő a fogyasztása, ami zabálja a %-okat - tehát ha nem muszáj, nem száguldozik vele az ember, amint ezt megtapasztalja. "

Igen, közben olvastam, hogy ezek ilyen 50-60 nál esznek a legjobban.Csak ezzel meg az a baj, hogy erősen balesetveszélyes szerintem, mindenki előzni akar, a kamionok is eltapossák az embert.Ez télleg városi, elővárosi ingázásra jó szinte csak...Kár.

"Mármint leszámítva a meglévő kocsidat?..."

A meglévő kocsit már megvettem... :-))
Semmilyen mozgó elektromos eszközt nem vennék energia-visszanyerés nélkül, amivel közlekedni lehet.Turmixgépet azt igen. :D

És pedig ahogy írod, nekem q nagy stressz lenne azt nézegetni, hogy most 6%-al még hazaérek, vagy sem...

Jelenleg sajnos semmilyen pénznemben nem kapok fizetést, de ez most mellékes.
Én mindent forintban IS számolok, az otthoni árakat is megnézem, mert néha eszetlen különbségek vannak árban a két ország közt.

Uuuhh, két évesen már fél áron kapható??Na ettől is tartanék, a brutális értékvesztéstől.Valahogy aszittem, jobban tartják az árukat.Vagy valami elképesztő akció volt, régóta porosodott a raktárban?

Igen, nézegettem más típusokat is (nem sokat, csak egy párat), azok is teljesen hasonlovak, árban is, méretben is, használhatóságban is.

Hát, az biztos, hogy nem mostanában fogunk ilyen elektromos kocsit venni, de még ebben az évtizedben sem.Kivéve, ha valami csoda folytán elkezdenek a 6-800 km valós hatótávú akksikkal rendelkező kocsik kijönni.
Köszönöm szépen a válaszokat, jó autózást a géphez. :-)

Galaxhopen [Swe] 2017.07.12. 07:26:36

@geegee: "Igen, közben olvastam, hogy ezek ilyen 50-60 nál esznek a legjobban.Csak ezzel meg az a baj, hogy erősen balesetveszélyes szerintem, mindenki előzni akar, a kamionok is eltapossák az embert.Ez télleg városi, elővárosi ingázásra jó szinte csak...Kár."

Mondom, olyan 90 km/h-ig teljesen o.k. a fogyasztása, autópályán mi is akörül szoktunk menni (ha kell, vagy előzünk, akkor persze gyorsabban - annyi nem számít), nem taposott el minket semmi eddig, de nem tudom, milyenek a viszonyok felétek :-) Lényeg, hogy abszolút nem 50-60-nal szoktunk menni városon kívül :-))) Ami fogyasztásokat írtam, az is ilyesmi tempóról szólt.

"És pedig ahogy írod, nekem q nagy stressz lenne azt nézegetni, hogy most 6%-al még hazaérek, vagy sem..."

Nem pont ezt írtam, hanem inkább azt, hogy _most_ ezt hiszed, hogy ez egy ilyen stresszes dolog (amíg ki nem ismered és nem látod a saját szemeddel, hogy valójában nem hagy ott sehol...).

De ezt meg úgysem hiszed el nekem. Valaki azt írta a Zoe fórumon, hogy "2 hete járok a kocsival és minden nap egy csomó előítéletet szétoszlatunk" :-)

Mo.-n tutira nem vennék kocsit, de ez egyéntől függ.

A mi kocsinkat egy repi cég tartotta céges kocsinak, de ezek szerint nem sokat használták. Nem ismerem az árképzési algoritmust, mi örültünk, hogy megvettük, nem is akarjuk eladni Zoe-t :-)

"ha valami csoda folytán elkezdenek a 6-800 km valós hatótávú akksikkal rendelkező kocsik kijönni" - én ebben biztos vagyok, hogy hamarosan kijönnek, kérdés, hogy milyen pénztárcára szabva. Legalábbis az első időkben.

Galaxhopen [Swe] 2017.07.12. 10:16:15

@geegee: "Én mindent forintban IS számolok, az otthoni árakat is megnézem, mert néha eszetlen különbségek vannak árban a két ország közt."

De arra azért számíts, hogy pl. a magyar piacra szánt kocsik korrózióvédelme nem éppen a skandináv viszonyokra lett tervezve. Ismerős malmöi pár mo.-ról "importált" Volvóján ez nagyon szépen(?) látszott egy kis idő múltán...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása