oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 26. 06:30,  Az egész élet egy nagy bindas 155 komment

2017. június 26. 06:30 Határátkelő

Az egész élet egy nagy bindas

Mindig nagyon szeretem, amikor szokatlan, Európából nézve egzotikus helyekről érkeznek írások. (Mert magyarok ugye mindenhol vannak, hogy kinyissam kicsit a közhelyszótárt.) Szóval ezért is örültem különösen Radha levelének, különösen, amikor kiderült, hogy szívesen írna nagy szerelméről, Indiáról – ha már egyszer oda ment férjhez. A mai tehát remélhetőleg egy sorozat első rész, ami mi mással is foglalkozhatna, mint a kezdetekkel. (A képeket köszönöm.)

cim_94.jpg

„Vannak, akiket az USA és a felhőkarcolók érdekelnek, vannak, akik Skandináviába vagy Kanadába vágynak. Vannak, akiket Japán vagy Kína titokzatossága fog meg, és vannak, akiket Afrika vonz. Sokan sokfelé vágyunk, akár csak látogatni, akár ott letelepedni. 

Én azok közé tartozom, akiket India misztikuma ragadta magával. Egészen kislány korom óta egy különleges ország volt számomra. Sosem tudtam miért, de mindig is arra vágytam, hogy láthassam ezt az országot. 

Valami megmagyarázhatatlan vonzalom volt, szinte húzott magához egész életem során. Éreztem, hogy látnom kell, de abban is biztos voltam, hogy ez csak álom marad számomra. 

Teljesen magával ragadott 

2011-ben azonban valóra vált az álmom, és egy hónapot töltöttem Dél-India Mysore városában. Teljesen magával ragadott minden. Valahogy sohasem éreztem magam turistának, és ha néha megláttam egy-egy fehér embert, úgy néztem rájuk, mint turistákra az én országomban. 

Nehéz leírni az érzést, amikor mindenki idegennek lát, de te nem látod annak őket. Egy fura paradoxon, mert ugye egyfelől minden olyan hihetetlen volt, teljesen más, mint amihez szoktam, minden egy új felfedezés, ennek ellenére mégis mintha nem egy tőlem idegen, ismeretlen világban lettem volna. 

Kisebb településeken úgy néztek rám, mint egy földönkívülire. Különösen a gyerekek. Az emberekre itt jellemző, hogy nem zavartatják magukat, nyíltan bámulnak. Nem csak félszemmel lesnek, dehogy. Akár meg is állnak és jól felmérnek. 

Ezt egy híres Shiva templomnál tapasztaltam meg igazán. Mysore-tól 25 km-re, Nanjangudban található ez a templom, mely Karnataka állam legnagyobb temploma.

gautama_ratha.jpgGautama Ratha, melynek magassága megegyezik a templom fő tornyának magasságával (kb. 28m)

Az Öt Szekér Fesztiválja 

Mikor ott jártam éppen a Dodda Jathre-t, azaz az Öt Szekér Fesztiválját ünnepelték, melynek alkalmából Shiva-hívők ezrei jöttek a templomhoz, leginkább a környező falvakból. 

Ilyenkor vastag kötelekkel kihúzzák a „ratha” szekereket.  A hívők rituáléja, hogy a földre fekszenek és körbegurulnak a főtemplom körül. Persze ennek is megvannak a szabályai, természetesen reggel le kell fürdeni - ez mondjuk alap, soha nem mennek templomba fürdés nélkül -, aztán végeznek még egy-két szertartást mielőtt a porban végiggurulnak. 

Igen nagy templom, és mire körbeérnek, addigra általában egyfajta transzba is esnek, vagy sokan elájulnak. Bár ehhez talán a márciusi forróság is közrejátszik. 

Ez a fesztivál lehetőséget nyújt mindenféle apróságok árusítására is, és természetesen mindenki nekem akarta eladni a portékáját. Az indiaiaknak van egy ilyen tévképzetük, hogy „fehér ember – gazdag ember”. 

A gyerekek ott lógtak körülöttem, tartották a markukat pénzért, húzogatták a ruhámat, ha úgy tettem, mint aki észre sem veszi őket. Nem azért nem adtam nekik, mert pár rúpia gondot okozott volna. De ha adok egynek, akkor utána csoportostól követnek még több pénzért, azt pedig nem akartam. 

Egy idő után már amúgyis elég kellemetlenül éreztem magam a sok rámszegeződött szempár miatt. Ezek az emberek talán még soha nem jártak még csak városban sem. Igazi látványosság voltam, ami azonban engem kifejezetten zavart.

srikanteshwara_templom.jpgSrikanteshwara templom, Nanjangud

A városban egészen más a helyzet. Persze ott is megbámulnak sokan, de a többség fel sem figyel. Teszik a dolgukat, mennek a maguk útján. Nem érdeklik őket ilyenek, hogy mondjuk valakinek viccesen áll a haja, vagy robogón visznek egy 5 méteres létrát, vagy éppen két kecskét. 

Elfogadják a kényelmetlen helyzeteket 

Az emberek sem variálnak nagyon egy-egy probléma megoldásán. Ahogyan a lehetőség adott, úgy megoldják. Éppen ez a fajta hozzáállás tetszett nekem nagyon. Mégis miért kellene foglalkozni azzal, hogy vadidegen emberek mit, hogyan, miért csinálnak? 

Aztán ami feltűnt még, hogy elfogadják a kényelmetlen helyzeteket is mindenféle nyavalygás nélkül. Amikor 4-5 ember ül egy motoron, vagy 8-10 egy riksában, és senkinek még csak egy aprócska fájdalom sem mutatkozik az arcán. 

Lógó lábakkal vagy éppen félseggel ülnek, és közben mégis mosolyognak. Nem nyafognak, hogy kényelmetlen, hogy „elzsibbadt a fenekem”, „mikor érünk már oda”, „vidd odébb a lábad”, „ne lihegj a nyakamba”. Nem, semmi panasz. Elfogadják a helyzetet. 

Van egy nagyon jó szavuk minderre: „bindas” (ejtsd bindáz). Szövegkörnyezettől függően valami olyasmit jelent, hogy „nem számít”, „csak lazán”, „ne foglalkozz semmivel”, „minden nagyszerű".

Azt mondják ők, hogy az egész élet Indiában, egy nagy „bindáz”, és többnyire tényleg így is van.

csonak.jpg

Az új álom: India

Hazautazásom után hiányzott India, és új álmom lett: Indiában élni. Éreztem, hogy ez a nekem való élet, és valahol azt is tudtam, hogy ezt egy indiai férfival kell élnem.

Fél év sem telt el, és ismét a bangalori reptéren landoltam. Ekkor elfogott az érzés: hazaértem. Tudtam, hogy bármi áron, de elérem, hogy egyszer ideköltözöm. Ismét egy hónapot töltöttem Mysore-ban, amiután szomorúan tértem vissza Magyarországra.

Pár hónap múlva elhatároztam, nem várhatok a csodára, nekem kell megtennem az első lépést, így regisztráltam egy indiai házastárskereső oldalon. Itt társkereső oldalak nincsenek is, hiszen házasságon kívüli kapcsolatok sem nagyon vannak. Ha mégis, akkor az élet hozza, de alapvetően senki sem keresi. 

Szóval regisztráltam, és sokáig úgymond passzívan figyeltem, majd egyszer úgy gondoltam, körülnézek az oldalon, mégis kik vannak. Ekkor találtam rá valakire, aki az első pillanatban megfogott az adatlapja alapján, és pár nap múlva már írogattunk is egymásnak, majd a harmadik Skype-beszélgetésünk alkalmával azt mondta, találkoznunk kellene, utazzak ki hozzá. 

Másnap megvettem a repülőjegyem Bangalore-ba, és egy hónap múlva a reptéren várt. Egy csodálatos hónapot töltöttünk együtt, majd közel egy évvel később összeházasodtunk.

eskuvo_1.jpgSzertartás után a templomnál, hagyományos keralai veshti munduban

Folyt. köv.”

HÍRMONDÓ 

Meg vannak számlálva Theresa May napjai?

Feledy Botond külpolitikai elemző szerint a brit miniszterelnök technikailag még nem bukott meg, nem áll távol attól, hogy három-négy hónapon belül pártja leváltsa.

Jöhet a közös európai pénzügyminiszter? 

Az eurózóna tagjai közös költségvetést hozhatnak létre, a franciák után a jelek szerint most már a németek is kezdenek megbarátkozni a gondolattal.

Tényleg előítéletesek a britek?

Amit eddig is sejteni lehetett, most bebizonyosodott: a bevándorlókkal szembeni előítélet volt az egyik legfontosabb döntési szempont az Egyesült Királyságban az uniós kilépésről szóló népszavazásban. A szomorú vicc az, hogy azok utálják leginkább a bevándorlókat, akik nem is nagyon találkoznak velük.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: India

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6212620265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.06.26. 06:42:45

Lassan itthon is "bindas"ba süllyed a birkanép...

Hari Seldon 2 2017.06.26. 06:55:20

Elszánt a hölgy. Valamit akar, és addig nem nyugszik, amíg eléri. Ez respekt. Viszont India nem igazán vonz, és még diplomatikus voltam.

Hari Seldon 2 2017.06.26. 07:22:36

"Az úgynevezett soft brexitesek most már képesek olyan módon fellépni a brit parlamentben, ami komoly gondot okozhat, így a kilépés tárgyalói kénytelenek a brit parlamenthez is igazodni."

Először is, a brit parlamentnek nem osztottak lapot. Nincs sok köze most már a kilépéshez. Megszavazták a felhatalmazást. A folyamatokba nem folynak bele, hogy tudná? Két év lepőrőg azt annyi.
Másrészt majd hülyék lesznek leváltani. A brexit várhatóan nem egy sikertörténet. Ki akar politikailag "leamortizálódni". Ideális bűnbak lesz a már eleve nem túl népszerű May. Elviszi a balhét, aztán majd három év múlva leváltják. - Legalábbis így logikus.

Arthamyr 2017.06.26. 07:34:41

Szokatlan motivációid vannak... Gondolom benned már otthon is élt a "bindas filozófia", ami pl. engem kifejezetten irritál. Főleg amikor a munkában jelentkezik, hogy valami hónapok óta nem jó, és nem szólnak. Szerencsére az utóbbi cégeimnél nem kellett helyi indiai csapattal dolgozni, persze indiai kolléga volt - hol nincs - de azért az más, mint egy Indiából dolgozó indiai csapat.
Teljesen más világ, bár ahogy ők is be tudnak illeszkedni az európai társadalomba, gondolom neked is sikerült, de azért biztos voltak kihívások. Majd kíváncsi vagyok a folytatásra, hogy mégis milyen ott a mindennapi életed.

Arthamyr 2017.06.26. 07:42:38

@Hari Seldon 2: Én sem értem, miért váltanák le. Vagyis inkább azt, hogy kik tolonganak a székéért, most épp nem a leghálásabb feladat. Amióta Cameron és csapata beleszart a húsos fazékba, nem sok finomságot lehet belőle kimerni. Ha valami csoda folytán a brexitből jól jönnek ki a britek, azt May már lehet meg sem éli. Ha meg "soft brexit" lesz, az meg a felköpnek és aláállnak tipikus esete. :)

tanato 2017.06.26. 07:45:43

Jó poszt,érdekes hogy ilyen módon oldotta meg a határátkelési szándékát a hölgy,házassági hirdetéssel,kissé formabontó,de nagyon ötletes.arról persze tudunk,hogy házassági hirdetéssel valaki gazdagabb országba igyekezik egy szegényebből/de ilyen esetben nem az ország a fő cél maga/,de hogy a cél egy teljesen más világba való cseppenés az újszerű és feltétlenül szimpatikus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.26. 07:54:27

Kérem szépen, Indiába soha.
Viszont indiaiakkal dolgozni bármikor.
Kedvesek vidámak, szorgalmasak. Az egy dolog hogy egyszerűek mint a fakocka de legalább mind olyan. Mármint a melósok.
Az eddigi indiai építésvezetőim a legfaszábbak voltam tak mind közül.
Kemények, következetesek, de mindig hagytak dolgozni.
Amiket fentebb leírtam az én tapasztalatom, és az építőiparra vonatkozik.

verkagrafomanka 2017.06.26. 07:56:09

A bindas szimpi abból a szempontból, hogy nem panaszkodnak (az nem old meg semmit, viszont ha nem tudok tenni az illetőért valamit, akkor baromi frusztráló, és ezért nettó időpocsékolás), viszont életveszélyes, hogy így semmilyen motivációjuk nincs a dolgok javítására, a haladásra, a bármiféle változtatásra. Megőrültem már az erről szóló bekezdés olvastán is.

Arthamyr 2017.06.26. 08:11:46

@tanato: Azért kétségeim vannak, hogy ez működik egy férfi esetében is. Legalábbis én még nem láttam ilyet, nőt meg már jó párat.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2017.06.26. 08:28:30

uhhh india :D de "hiányszik", "szép" emlékek :D

nem csak hogy bámulnak, hanem fényképeznek is :D

na mindegy, ptsd-t félretéve, várom kíváncsian a folytatást, gyorsan el lett vágva ez a poszt

tanato 2017.06.26. 08:34:58

@Arthamyr: Változnak az idők,a poszterinának összejött.de tényleg újszerű,először a kiválasztott ország,utána a kiválasztott pár.Fordítva szokott lenni.

TTamara 2017.06.26. 08:42:26

Érdekes perverziói vannak a posztírónak :)
India az, ahova semmi pénzért nem mennék, még turistaként sem. Elég volt pár évig együtt dolgozni velük. 10 fős csapatból volt 1 értelmes köztük.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.26. 08:48:58

Dolgoztam egyszer egy kereskedelmi magán középiskolában.
Csak fiúiskola volt kb 30 labdajátékpályával tóval uszodával mindennel.
Évi 19ezer tandíjjal.
Hozták a szülők reggel a fiaikat. Nem volt ritka a Panamera, Bentley, vagy más felső kategóriás autó.
A tanulók kb 80%-a indiai volt.

tanato 2017.06.26. 08:55:48

nagyobbik lányom a Pesten egy multinál dolgozik,sok külföldi van ott.Egy indiai kollégája egy srác meghívta az esküvőjére ős sszel.lehet hogy elmegy.Az esküvő elrendezett a szülők választották ki egymásnak őket,a srác még nem is látta élőben a lányt,csak képen, meg neten beszélgettek.de azt mondta nincs ellenére tetszik neki a lány így látatlanban.

TTamara 2017.06.26. 09:17:48

@tanato: Borzasztóan hangzik ez az elrendezett házasság dolog :( Én is mindig csodálkoztam, hogy egyik kollégánál sincsenek képek barátnőkről/barátokról FB-n, aztán hirtelen jön 100+ kép, aztán leesett, hogy őket is mind ilyenbe kényszerítették bele. Persze biztosan vannak pont szerencsések is, akik talán meg is szeretik a házastársukat, de gondolom, bőven vannak kivételek.

tanato 2017.06.26. 09:26:06

@TTamara: A srác elmondása szerint/diplomás,informatikus az illető/ez otthon teljesen természetes nem sokan emelnek kifogást ellene/nyilván extrém esetekben,perverz vagy nagyon idős férfi esetében igen/.Általában a szülők nagyon gondos hosszú előkészítés után mondanak A-t vagy B-t,nagyon megnézik hogy suba a gubához kerüljön úgy anyagilag,kulturálisan, iskolázottsági szinten is,

LittleG (uk) 2017.06.26. 09:35:22

Hat erdekes, en is kivancsian varom a folytatast, ami szerintem nagyban fugg attol, hogy milyen kasztba hazadodott bele. Penzuel biztos ott is jol lehet elni.
Nem valoszinu, hogy valaha odamennek, de szivesen olvasnek meg testkozeli beszamolot.
Vajon egyedul volt ott? Akkor orulhet, hogy nem esett bantodasa...
Boldogsagot amugy,'szivesen olvasnek a hazastarsi viszonyrol is, hogy viszonyul egymashoz ferj es feleseg? A ferfi csaladjaval elnek?

tanato 2017.06.26. 09:38:55

@TTamara: Tulajdonképpen ha férfiszemmel nézem a dolgot/mondjuk 40 évvel ezelőtti önmagamra gondolok/ egy fiatal srácnak nem biztos hogy rossz dolog úgy megkapni egy szép,kedves azonos kulturális körből való lányt hogy nem kell "megküzdeni a kegyeiért "másik 10 hímmel.Mint a az egykori film címe:Széplány ajándékba.
De ez persze csak egy szempont.

Golf2 2017.06.26. 09:43:45

@tanato: suba a gubához...Ez jó

tanato 2017.06.26. 09:47:17

@Golf2: Pontosan,ment ez az elrendezett házasság nálunk is száz.kétszáz éve,onnan a kifejezés.
Szóval a szülők nagyon figyelnek erre Índiában,így akarván kiküszöbölni a későbbi balhékat.

TTamara 2017.06.26. 09:52:15

@tanato: Hát, én sírva menekültem volna bele valamelyik folyóba, ha bármelyik kinti kollégához hozzá kellett volna mennem, pedig mindegyik diplomás volt. De még az otthoni kollégáim 90%-áról is ugyanezt mondanám :)
Na és ha egy mufurc, ronda lányt kéne elvenni, mert jó a családja anyagi helyzete és a szülők is nagy cimbik?
Egyik csajt (mondjuk ő tényleg nagyon aranyos és szép volt) is beházasították, volt előtte egy pasija, de szakítania kellett vele, bármennyire is szerette és hozzá kellett menni máshoz :(

Csodabogár 2017.06.26. 10:08:34

Annyi mindent lehet hallani és olvasni Indiáról. Ezekből engem legjobban a még mindig szigorú kaszt rendszer zavar. Jó lenne olvasni, hogy látja ezt a poszt írója.
Ha fiatalabb koromban lett volna pénzem, egyszer biztos elmentem volna, mert gyönyörű dolgokat lehet látni és ekkor nem csak a Tadzs Mahalra gondolok, de végül is annyira nagyon nem vágytam rá. Egy ismerősöm volt egy indiai esküvőn. Az elmondottak után, nem vágytam rá. Napokig tart, rengeteg enni való stb. Ja az indiai konyhát se szeretem.
Minden tiszteletem a poszt íróé. Ha valamit nagyon akarunk., tenni is kell érte valamit. Ő megtette és boldog. Nagyon várom a folytatást, a mindennapokról.

London2009 2017.06.26. 11:02:11

@tanato: a fene sem tudja, hogy olyan rossz e ez. Nekem van egy kollegam, aki azt meselte, hogy ok ezt nem elik meg tragediakent. Nagyon szereti a feleseget, akit a szulei valasztottak neki, ket gyerekuk is van mar. Azt mondta, hogy o tudta, hogy a szulei jot valasztanak neki.
Itt meg rengeteg ember nem talalja a parjat 40 eves korar sem. Akkor lehet, hogy ez mar szerencsesebb. Lehet, hogy a szulok tenyleg tudjak?

tanato 2017.06.26. 11:12:40

@TTamara: Hát ez az,bele lehet nyúlni nagyon.A leendő pár természetét ,viselkedését bizonyosan nem lehet előre tudni.A kommentemet arra írtam /persze csak önző férfiszempontot tekintve/ hogy így a srác megúszhatja a vetélkedést,harcot más fiúkkal mondjuk egy szép és kedves lány miatt.De persze mellé is lehet nyúlni.

tanato 2017.06.26. 11:17:32

@London2009: Így van,nagy többségében elfogadják a szülők választását még az értelmiségi,külföldet jártak esetében is.
Az meg hogy felénk sokszor még 40 felé sincs család,az is egy más tészta,de nem is vezet jóra sajnos.

2017.06.26. 11:56:25

Az emberek azért baromi furcsák néha (ezt most minden pozitív vagy negatív felhang nélkül mondom). Na mindegy.

A múltkor olvastam valahol, hogy a világ egyik legrasszistább országa india. Egy volt kolléganőm is oda házasodott, és azt mondta, egy idő után már kifejezetten zavarta ez, és más egyéb kellemetlen hatásai mellett rém magányos lett tőle. Pár év után el is jöttek onnan, és meglepődnék, ha valaha vissza akarna költözni.

Ha a posztoló esetleg erre jár, megírhatná, ezt hogy éli meg.

London2009 2017.06.26. 12:28:59

A poszthoz sokat nem tudok hozzafuzni. Varom a folytatast. Szimpatikus a ferj, sok boldogsagot kivanok nekik.
Most voltunk aprilisban Sri Lankan. Allitolag ez egy India kezdocsomag. Tisztabb, rendezettebb, fejlettebb stb. Tetszett, szuper volt, barmikor visszamennek, de egy het eleg volt belole.

Din Serpahis 2017.06.26. 12:36:11

Hát, mi elmentünk Szingapurban a Little India negyedbe az asszonnyal. Na szóval, ha abban az országban, ahol már azért is több száz dollár büntit legombolnak rólad, ha rágózol... na szóval ha egy ilyen országban úgy néz ki az indiai piac, ahogy... akkor milyen lehet egy igazi?

Azt hiszem, nem érdekel :)

London2009 2017.06.26. 12:46:42

Megint irogat ez az agyhalott Quercus idiota. Remelem gyorsan lelovik a kivalo blogjat. :DD

P.Elliot 2017.06.26. 12:53:18

En az indiaiakrol csak a legjobbakat tudom mondani, szorgalmasak, fogukhoz verik a penzt addig amig el nem ertek a celjaikat, gyerekeiket iskolaztatjak, nevelik, nemcsak no mint a fu, ha valamennyire is viszketeg a kolyok akkor gyorsan helyreteszik, a bunugyi hirekben bizony nem hallani indiai nevet. Az idegennel baratsagosak, nagyon megbizhato nepseg. A csaladot nagyon fontosnak tartjak, igyekeznek biztositani a joletuket.
Erdekes ez az indiai vonzalom a posztoloban, valoszinu hogy a regi idokben mar elt Indiaban, illetve jart mar ott elozo eleteben es benne volt a kivanas hogy oda jusson vissza. Sok sikert a hazassaghoz, az egesz eletehez es kivanok neki szep kis keverek gyerekeket.
En meg latogatoba sem merek menni Indiaba, kizarolag a fertozesek miatt, teljesen biztos hogy osszeszednek valamit. Csupan a higenia hianya az egyeduli ok amit mar nem birna el a szervezetem , egyebkent nagyon erdekes orszag lehet.
Lattam en mar a neten indiai ferjet irigylo kinnt lako magyart mert a topikon ahol beszelgettek a nok mindenkinek voltak problemai, csaladdal, ferjjel, anyagi helyzettel, onmagukkal, az egyetlen indiai ferjjel rendelkezonek nem kellett dolgozni, a ferje igaz hogy nehez utazos diplomas munkaval latta el a csaladot, de ellatta, szorgalmas sporolassal/ nem gyilkosan/, vettek hazat akkor amikor a tobbi meg csak berben elt es keves remenye volt arra hogy egyhamar felcserelheti, igaz hogy az indiai hazaspar havonta leult a koltsegvetes ele es atszamoltak hogy mit mire koltottek es mire kell meg, mit kell renovalni a hazon, milyen kocsit vegyenek, mindamellett a gondos ferj magas osszegu eletbiztositast kotott hogy ha vele barmi tortenne a felesege rendesen fel tudja nevelni a gyereket es magasabb iskolaba jarassa/ azota van nekik uj baba is.
Nahat, ott amikor ezt olvastam a tobbi hozzaszolobol sutott az irigyseg, utanozni viszont egyik sem akarta hogy ugy kell elni ahogy azok eltek.
Boldog, egyebkent szerelmi hazassag volt.
A posztolonak sok szerencset, boldogsagot kivanok, irhatna egy kicsit bovebben a hetkoznapokrol..
Tetszett az eskuvoi oltezek.

arncht 2017.06.26. 13:24:41

Erdekes kultura, de hogy ott elni? Mindenkinek van vmi heppje :)

Hari Seldon 2 2017.06.26. 13:54:41

@London2009:
Egyreszt HA a fiataloknak van "vetojoga", akkor kevesbe durva, de europai szemmel akkor is furcsa.
Masreszt, a szulok, nyilvan erettebbek, jobban ismerik hogy mukodik egy parkapcsolat, igy meg az is lehet, hogy jol dontenek. Mindenesetre akkor is furcsa jelenseg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.26. 14:04:53

@P.Elliot:
Megegyeznek a tapasztalataink.
Nem sok indiai lakásában jártam de ahol voltam ott nagy tisztaság volt.
Azért negatívumot is tudok.
Nagyon sok olyan van köztük akik nem képesek összetett feladat elvégzésére.
Egy egyszerű munkafolyamatot megtanul és az megcsinálja akár 50éven át de ennyi.
A tanultak viszont nagyon kreatívak.
Óriási a szélsőség a két forma között.

Shaktee 2017.06.26. 14:17:39

@London2009: Jobb ha kiirja magábol a dilit, legalabb nem art a kornyezetenek..

Bredpitt Monika 2017.06.26. 14:33:03

Én is vonzódom Indiához, de azt hiszem nekem elég lesz annyi, hogy lemegyek Balatonfüredre a Tagore sétányig és előveszem G. Hajnóczy Rózsa Bengáli tűz c. regényét, ami nekem óriási élmény volt.

Főgebra 2017.06.26. 14:33:45

@tanato:
"...megnézik hogy suba a gubához kerüljön úgy anyagilag,kulturálisan, iskolázottsági szinten is, "

Háááát, ez annyira jól sikerült, mint a "hajazás" megmagyarázása!

Nna, szóval a mondás úgy szól, hogy:
"Suba a subához, guba a gubához"

Tudom, nálatok ezt sem így mondják, de mutass rá egy linket, jó?

tanato 2017.06.26. 14:45:39

@Főgebra: na látod ez tényleg így van,guba,suba.A hajazásnál tán annyi hogy ráhajazni abban van a plussz.

gabors 2017.06.26. 14:52:05

nem tudom indiaban (voltam) felesegem indiai ugyhogy tudom

de a tarsadalmi kulonbsegek kb 10x hanem 20x akkorak mint Mo-on a szegenyseg kezzelfoghato (en Hyderabadban voltam) van egy szupergazdag reteg azok "vezetik" az orszagot (majdnem feherek vagy mint Sonia Gandhi Eu-bol van) van egy kicsi jobban elok tanultabbak orvosok burokratak (mostanaban IT) es a 90% "alja nep" naprol napra elo iszonyatosan szegenyek ... ez a varos a falu meg rosszab !!!

szep kepeket en is csinaltam az nem nagy dolog :-(((((

Shaktee 2017.06.26. 15:12:22

@gabors: Irj majd egy posztot..szep kepekkel, a vegyes hazassagrol is..
please

gabors 2017.06.26. 15:21:37

@cat power: a felesegem meg nalam is regebben el az usa-ban csak latogatoban voltunk Indiaban ket hetig (apja elt ott (azota meghalt) , nagybacsi unokatestverek az apja oldalarol) de mivel nem hotelban laktunk es nem turista csoporttal jartunk erre arra valamivel tobbet lattam es tapasztaltam (legalabbis azt hiszem)

ennek mar tobb mnt 7 eve .. akkor kellett volna irni valamit de az eles kontrasztokra maig nagyon emlekszem ... a rikshakra, tehenek a negysavos uton ... kecskek (nem is kulvarosban) hanem kevesebb mint 1 kilometterre a csillogo villogo uvegpalotaktol ha meg a varos "angol" reszeben mentunk olyan volt mintha 100-150 evvel mentunk volna vissza az idoben (de az epuletek nagyon rossz allapotban voltak rosszabb mint Kuba)

Shaktee 2017.06.26. 15:39:49

@gabors: Hol talalálkoztál a nejjel?

gabors 2017.06.26. 15:46:28

@cat power: New York-ban mar majdnem 25 eve ....

Shaktee 2017.06.26. 15:47:50

@gabors: figured that much :-) de milyen kornyezetben, azt kerdem..

Tinder Love? :-)

Shaktee 2017.06.26. 15:49:29

@cat power: micsoda sorsok :(

nem is panaszkodom soha tobbé!

Arthamyr 2017.06.26. 15:57:21

@tanato: Hát, azért én nagyon örülök, hogy megvolt a lehetőség a válogatásra. Mondjuk ha a szépet úgy értetted, hogy választhatok Natalie Portmanok közül, akkor persze nem rossz, de sejtésem szerint nem ilyen lányokat adnak alapból. :)
Amúgy sem kell küzdeni, szerintem szegény lányok nincsenek nagyon elárasztva választási lehetőségekkel manapság, már ha megfelelő apa-alapanyagot/hosszútávon is elviselhető partnert keresnek, aki emellett még vállalható vonzerővel is rendelkezik. :) Aki meg küzdelmet vár el, az fárassza a lelkes jelölteket, akik hajlandóak küzdeni, meglátjuk mi jut neki... :)

Arthamyr 2017.06.26. 16:02:29

@cat power: Akkoriban még újsághirdetés volt. :D

Shaktee 2017.06.26. 16:03:34

@Arthamyr: jah, a tinder love csak zsenialis szovicc akart lenni :-)

London2009 2017.06.26. 16:13:07

@cat power: nyilvan...de akkor is ritka az ilyen bolond ember. Bar! Lehet, hogy naiv vagyok. :D
Kulonben udv mindenkinek Mo-rol! Epp most toltam be egy hatalmas tanyer csiriporit! :DD

Arthamyr 2017.06.26. 16:14:11

@cat power: Taplószerelem vagy mi? :D

Arthamyr 2017.06.26. 16:15:59

@London2009: Egészségedre. Egy jó pohár fehérbor is mehet hozzá! :)

Mi most ettünk egy tokaji aszús libamájpástétomot, amíg várjuk a lecsó elkészültét.

Shaktee 2017.06.26. 16:18:43

@Arthamyr: Tender Love-bol ..elvis ugyebár :-)

Shaktee 2017.06.26. 16:20:18

@London2009: teli a net segge a hozzá hasonlo lokott porsenesekkel :-)
Ha nem vakargatuk akkor elmulik magatol :-))

Joetvagyat! :-)

Arthamyr 2017.06.26. 16:21:09

@cat power: Gondoltam, de a szóvicc miatt kerestem másodlagos jelentést, és ez tetszett legjobban. A többi olyan snassz volt.

Shaktee 2017.06.26. 16:24:31

@Arthamyr:

Nincs ures szallodaszoba a hetvegere a varosban, hatalmas buli lesz, Kanada 150 eves, Julius 1.

Shaktee 2017.06.26. 16:29:56

@Bredpitt Monika:

Gyógyithatatlan romantikus vagy Mónika, nekem mindig a népszerű indiai-kanadai komikus Russel Peters jut eszembe, amikor hozzád hasonló érzemekkel megérkezi india anyácskába, kilép a reptérről, s mint egy hólapát vágja pofán az embertelen szarszag :D

London2009 2017.06.26. 16:40:13

@cat power: Koszi! Szerencsere nekem nincs bennuk sok reszem. Mas blogot nem olvasok. : )

London2009 2017.06.26. 16:40:44

@Arthamyr: lecsot reggeliztem!! :D Innek en bort is, de meg dolgozom... : )

gabors 2017.06.26. 16:43:28

@cat power: "@gabors: figured that much :-) de milyen kornyezetben, azt kerdem.."

munkahely de nem dolgoztunk egyutt csak egy epuletben gyakorlatilag veletlenul nekem nagyon megtetszett ..... akkor volt par randi .... semmi kulonosebb nem tudtuk mit akarunk :-)))

aztan kb 5-6 ev mulva talalkoztunk ujra amibol lett a vegen hazassag de mar joval 35 felett

London2009 2017.06.26. 16:44:20

@cat power: segits ki, cat power mint puhacica? Allandoan osszezavartok ezekkel a nevcserekkel. Be kellene ezt tiltani!! Tarthatatlan! :D

gabors 2017.06.26. 16:52:23

@cat power: " Tinder Love? :-) " fogalmam sem volt hogy indiai mindenki inkabb del-amerikainak nezi (nezte akkoriban) en is kesobb derult ki amugy sem erdekelt itt new yorkban nem meglepo hogy valaki akarhonnan is van ... pakiszani aki Kenyaban szuletett, indiai aki Tanzaniaban, nemet aki Argentinaban sorolhatnam

Sexual Harassment Panda 2017.06.26. 16:55:13

"A jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a brit EU-tagság megszűnése után, jelentette be Theresa May brit miniszterelnök.
000 PY8GN
Fotó: Ho / AFP
May a konzervatív párti brit kormány jövőbeni bevándorlási stratégiájának fő pontjait ismertette hétfőn a londoni alsóházban. Itt a következő feltételről beszélt:
azok a külföldi EU-állampolgárok kapnak hivatalosan és automatikusan letelepedett státust, akik egy később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek
Ezeket az embereket a brexit után ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.
Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de addig nem töltöttek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz."

Shaktee 2017.06.26. 16:57:18

@gabors: nagyon szépek tudnak lenni az indiai nok.

Next life :-)

gabors 2017.06.26. 16:59:05

@Bredpitt Monika: Bengal nagyobb resze (2/3) Bangladesh (kelet Pakisztan) a tobbi India (plusz egy kicsit Burma) hasonloan felosztva mint Punjab ...

London2009 2017.06.26. 17:04:46

@cat power: az volt a masik tippem. Miutan te valtoztatgatod a neved folyton! Tessek befejezni!!! Nem vagy te hinta! :D

Pernilla 2017.06.26. 17:06:37

@London2009: besírok, hogy már megint mennyire képben vagy. Nooffense :D:D:D

Shaktee 2017.06.26. 17:09:16

@gabors: Gondolom hindi az anyanyelve, tanultál egy kicsit tole?

Shaktee 2017.06.26. 17:10:13

@London2009: :-) ahogy egy szabad percem lesz elkezdek a perninek is hintázni :DD

London2009 2017.06.26. 17:14:37

@Pernilla: :DDD
Neki is van macska van a neve mellett?! Ki tudja ezt kovetni? Egy lajhar ezt semmikeppen sem. Ez az esemenyek valtozasa szuperszonikus sebesseggel a szamara!
Ugyhogy gondoljatok a lajhartarsaitokra es ne valtoztatgassatok a neveiteket! Koszonjuk!
Azt olvastad, hogy Hinta se veled, se velem nem koltozne ossze? Oh...

Shaktee 2017.06.26. 17:17:47

@London2009: Téged is üldöz a szerelmével a lusta góliát? :D

London2009 2017.06.26. 17:17:55

@Sexual Harassment Panda: "It reveals EU nationals who have applied for permanent residence status documents since the referendum – thought to number more than 150,000 – will be asked to apply again albeit in a streamlined process. Those who have been asked previously to show evidence of comprehensive sickness insurance will no longer have to do so."

Ezt en ugy ertelmezem, hogy meg annak is kell ez az uj ID card akinek mar van PR-ja. Aztan lehet, hogy tevedek. Gondolom addig meg kb. tizszer megvaltoztatgatjak. Szerencsere nem erint, de interesting.

London2009 2017.06.26. 17:18:49

@cat power: jajj, nem, dehogy. Talcan kinaltam magamat. ; )

Arthamyr 2017.06.26. 17:19:07

@London2009: Engem ez már próbaidő alatt sem akadályozott. :D A cégnél voltak aranyos kis sörök (itt valamiért a 3 decis a divat) a hűtőben, néha egyet ciccentettem. :)

Arthamyr 2017.06.26. 17:22:35

@cat power: Messze van még az, nem? Vagy már most melegít a nép?

gabors 2017.06.26. 17:26:48

@Sexual Harassment Panda: "Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de addig nem töltöttek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz." " akkor van majdnem 2 ev oda menni bar csak felig szamitanak majd de 3-4-5 ev az eltelik hamar ...

Pernilla 2017.06.26. 17:28:56

@London2009: ja, mondjuk az írási stílusból elég jól követhető, hogy ki kicsoda, de legalábbis az, hogy ki nem kicsoda :) de neked elnézzük.

Igazából ha belegondolok, még így is sokkal jobban képben vagy, mint az, aki szerint olyan vagy, mint én :D

(ja, nekem is macska van az avataromban, de én se vagyok puhacica, mielőtt ez is félremenne :D)

gabors 2017.06.26. 17:29:15

@cat power: "Next life :-) " en nem akarok no lenni ;-))

ja hogy te akarsz szep lenni bocs erre csak most gondoltam :-))

doktornoo 2017.06.26. 17:32:02

@tanato:
Bocs doki, de helyesen " duba subahoz, guba a gubahoz".

geeeteee 2017.06.26. 17:32:02

Két indiait ismertem közelebbről, az egyik maharadzsa leszármazott, nagyobb cége volt odahaza, 35 kamion, mint aminél itt dolgozott., a másik koma meg kiköpött Freddy Mercury kiálló fogak nélkül, na ő meg szikh volt, egyik napról a másikra dobta el a turbánt és vágta le a szakállát. Az előbbi egy okoskodó-törtető, szorgalmas, de nem tehetséges minden lében kanál volt, az utóbbi pedig ezer százalékra hozta a posztoló által említett bindázt, de soha nem hallottam tőle ezt a szót. Kár, de át ment a keleti partra.

geeeteee 2017.06.26. 17:32:02

@Pernilla: Nem jövök gyakran, de már olvastam egy az enyémhez nagyon hasonló nicknevű hozzászólásait úgy, hogy ezt meg ugyan mikor is írtam. :D

geeeteee 2017.06.26. 17:32:09

-Pesplávő, pesplávő.
-No. Széj EFF. Lájk FFFákkjú.
-Pákjútú, pesplávő, pesplávő.

London2009 2017.06.26. 17:34:11

@Pernilla: haaat...nekem ez nem megy. Siman elfelejtem a nickeket sajnos, stilust is. Ha valakivel nem talalkoztam legalabb ketszer, nem jegyzem meg az arcat. Lehet, hogy ez valami hasonoo defekt lehet? hahaha
Pl. nem emlekszem a te sztoridra sem, stilusra sem... de biztos beugrana egy kis segitseggel. Vagy nem! :D

London2009 2017.06.26. 17:35:20

@Arthamyr: haha. Meg vezetek ma, itt pedig zero tolerancia van ha nem tudnad! : )

gabors 2017.06.26. 17:36:49

@cat power: "@gabors: Gondolom hindi az anyanyelve, tanultál egy kicsit tole? " nem nagyon beszelt soha azon a nyelven igaan, amugy valamit tud marati-ul is meg urdu ami az apai ag, ami hasonlo. De soha nem beszelt anyanyelvi szinten otthon (felso kaszt volt a mama brhaman, nagymama meg miniszter is volt stb) akkoriban meg nem volt divat a mi hindu nacionalizmus (lasd Indira Gandhi szovjet barat ;politikaja) szoval a dadan kivul (akivel talalkoztunk) mindenki angolul beszelt, Altalanos iskolatol amig ott jart csak angol magan iskolakbn tanult ... anyossal (aki persze tudott) meg annyira joban voltam hogy az utolso ot evben harom mondatnal tobbet osszesen nem beszeltunk .... altlaban kimentem a szobabol ha O bejott (ennek szerencsere mar 2 eve vege)

Shaktee 2017.06.26. 17:46:22

@gabors: uhum, tehát nincs semmi akcentusa angolul?

tanato 2017.06.26. 17:46:37

@Arthamyr: Hát igen,én úgy mondanám olyan ez a küzdelem mint egy versenyvizsga, van több jelölt de hely csak egy.vagy úgy is mondhatom tanulni nehéz,rossz fárasztó időigényes/pl. nyelvet/ viszont tudni jó.Az indiai esetben mondjuk egy tényleg sokak által is kapós lány/vagy fiú esetében az elrendezett házasság már a készet adja versengés ,erőfeszítés, nélkül.
Hogy ez jó,e?DÖntse el a kedves olvasó.!

Shaktee 2017.06.26. 17:51:44

@Arthamyr: Már mindenki dekorálja a házát, zászlokkal meg egyebekkel, 3 napig lesz a beindulás.
Tv-bol is dolnek a szulinapi reklamok, hatalmas uzlet ez...

gabors 2017.06.26. 17:52:18

@cat power: " @gabors: uhum, tehát nincs semmi akcentusa angolul? " nincs akcentusa senki nem mondja meg hogy nem echte amerikai (illetve persze hogy az mint en is, de nekem van akcentusom altalaban orosznak gondolnak pedig az teljesen mas) es a fejet sem mozgatja jobbra balra ovalisan mint az igazi indiaiak :-))) vannak kollegaim aki 20+ ev utan is olyan mintha ma jott volna Delhi-bol

Shaktee 2017.06.26. 18:01:40

@London2009: csak hogy ne menj erdobe, én vagyok én :D

gabors 2017.06.26. 18:08:58

amugy hogy a cikkhez is irjak ez a bindas @Canada 150: "Már mindenki dekorálja a házát, zászlokkal meg egyebekkel, " ez itt mindennapos :-)))

new avatar new nick ??? eljen Julius elseje !!!

gabors 2017.06.26. 18:17:15

amugy hogy a cikkhez is irjak ez a bindas-t nem vettem eszre a felesegemnel vagy az egesz csaladnal novere is, foleg az anyos, egy nagy ambiciokkal megaldott valaki volt. Legkevesbe sem lattam a minden jo ahogy van majd lesz valahogy, kumbaja hangulatot ... sot a rokonsagbol egy par embert akit meg ismerek mind hasonlok ... lehet kivetel erositi a szabalyt alapon van ilyen is. :-))

Arthamyr 2017.06.26. 18:18:07

@Canada 150: Jó buli lesz az! :) És ráadásul nyáron van, az ilyesmi mindig velkámos.

Arthamyr 2017.06.26. 18:19:30

@London2009: A vezetés mondjuk más, akkor drága tud lenni az a pohár bor, főleg ha kórházi számlát/betétlapot is kapsz mellé. :)

Arthamyr 2017.06.26. 18:22:39

@tanato: Szülőként ez mennyi plusz meló. Bár legalább azt eszed, amit főztél. :D

Shaktee 2017.06.26. 18:31:34

@gabors:

Csak most tudtam meg, na ez a bohoc se maradhat ki semmi jobol :-)

www.cbc.ca/news/canada/ottawa/u2-bono-edge-canada-day-1.4175180

Azt hiszem ezt elkapjuk, bar embertelen tomeg lesz...

geeeteee 2017.06.26. 18:44:45

@geeeteee: Virágáruslány, bocs, kihagytam.

geeeteee 2017.06.26. 18:44:53

@London2009: Kezet foghatunk. Én évekig válaszolgattam egy másik fórumon, hogy azt sem tudtam, ki-kicsoda, nagyjából csak a hozzászólásokat követtem, azokra válaszoltam, valahogy nem kapcsoltam személyekhez. Máig nem tudom pontosan ki-kicsoda, pedig lehetett olyan is élőben, hogy aki ott volt, az mind ismert a netről.

geeeteee 2017.06.26. 18:44:57

Csak érdekesség, tapasztalatból mondom, a kapósság sokszor hátrány, nincs rá komoly nevező.

geeeteee 2017.06.26. 18:45:03

Mennyire nem párhuzamosak a nyelvi árnyalatok. puhacica-cat power, mint a párnafa-sleeper. Véletlenül sem soft-pussy. :D

geeeteee 2017.06.26. 18:45:07

@gabors: Azt feltételezem, hogy ez a bindáz a két szélre lehet igaz, a kasztok tetejére (spoiled) és alulra, ahol máshogy minden mindegy.

Shaktee 2017.06.26. 18:50:00

@geeeteee: :-) fiatal vagyok s boho' :P

Hari Seldon 2 2017.06.26. 19:28:54

@Canada 150:
Ettől kezdve Kanada hivatalosan függetlennek/önnállónak számít?
Nem tudom, a Brit Nemzetközösségben ez milyen státust képvisel.
Valami olyasmi, mint a dualizmus korabeli Magyarország?
Mert akkor az annyit jelent, hogy kapnak alkotmányt, saját kormányt, de azért a döntő ügyeket továbra is másik országban intézik.
Kanada teljes függetlensége valahogy a két háború között alakult ki a 30-as években, nem?

geeeteee 2017.06.26. 19:29:23

@Canada 150: Citromfacsaró-mákdaráló?

P.Elliot 2017.06.26. 19:40:26

@gabors: Neked indiai feleseged van? Sohasem mondtad, szep kis no, mi?
Ezen mulattam hogy az anyossal milyen tavolsagtartas volt, mit szamit, fo hogy ti jol megvagytok.
Ahogy mar irtad, kozos gyerek nincs, nem gondoltaltatok egy szegeny kis indiai kolkot orokbe fogadni? Nem kisbabat gondoltam hanem 6-8 evest, jo erzes am szulonek lenni, ugy meg duplan ha kimentettel egy elhagyott szerencsetlen kisgyereket egy normalis eletbe.
Helyi radioadonk neves kerteszeti szakertoje, egy 40 koruli no fogadott orokbe meg a regmultban ket indiai kisbabat, 3 eves korukban, egymas utan, azt mondta egy interjuban hogy soha jobb hatarozatot meg nem hoztak a ferjevel mint ezt, es ezt ugy mondja hogy a mar felnott, egyetemet vegzett gyerekek kozul a fiuval voltak problemak serdulo korban de tuleltek, a kislannyal soha, a szemefenyuk de a fiu is csak le kellett nyelni dolgokat amikor ugy erezte hogy o okosabb mint a szulei, hehehe....

Shaktee 2017.06.26. 19:46:15

@Hari Seldon 2:

Az uj kanadai polgarok a kiralynore eskusznek fel még ma is.

Amiota itt elunk(1982) csak egyszer hasznalta fel egy Tory(konzervativ) kormany, hogy felfuggessze a parlamentet, s a korona helyi kepviselojehez fordult.(Governor General).

A mai trumpos idokben még mindig tobben tamogatjak ezt a látszolagos monarchiát, mint akik el akarjak torulni..

Shaktee 2017.06.26. 19:52:26

@Hari Seldon 2:

"Mert akkor az annyit jelent, hogy kapnak alkotmányt, saját kormányt, de azért a döntő ügyeket továbra is másik országban intézik. "

Mindent itt intéznek.

gabors 2017.06.26. 20:02:19

@P.Elliot: "Ahogy mar irtad, kozos gyerek nincs, nem gondoltaltatok egy szegeny kis indiai kolkot orokbe fogadni? " gondolni gondoltunk (akkor mikor kb egy ev fertility torturan mentunk keresztul tobb mint 12 evvel ezelott) en magam nem akartam gyereket de ha lett volna kozos, mert a felesegem nagyon akarta, abba belementem. De vegul az orokbefogadast elvetettuk.

Anyos meg igazan egy ordogi szemely volt, borzasztoan okos es tanult de nagyon megkeseritette az eletemet (felesegemet is) most tovabbi reszleteket nem akarok irni ...

A gond hogy a korunknal fogva, most mar, mikor ezt meg is tudnank egedni magunknak, nem lenne igazsagos egy kisgyerekkel szemben hogy nem eljuk meg az erettsegijet sem, foleg nem az egyetemo diplomat :-(((((

gabors 2017.06.26. 20:04:31

@Canada 150: koszi aranyosak .... mind ....

DieNanny CH 2017.06.26. 20:06:56

@Bredpitt Monika:

Azt én is olvastam, nem is egyszer. Meg Germanusnak a Kelet varázsát is.
(Tudtad, hogy a Bengáli tűz-et is valójában ő írta?)

DieNanny CH 2017.06.26. 20:10:54

@Pernilla:

Én is csak lesek!

:-DDDDDDDDDDD

DieNanny CH 2017.06.26. 20:16:10

@gabors:

Akkor nem éred meg az érettségijét, ha már 980 évesek vagytok.
Annyik vagytok?
:-D

Shaktee 2017.06.26. 20:21:46

@geeeteee: nem értem a svéd hjumort gigi bá :-)

tanato 2017.06.26. 20:23:56

@doktornoo: Ezt aduba subát még nem hallottam sosem.

DieNanny CH 2017.06.26. 20:25:57

@DieNanny CH:

Szóval. a 980 az valójában 80!!!
:-D

DieNanny CH 2017.06.26. 20:26:34

@tanato:

suba-subát akart írni, de félreütötte.

gabors 2017.06.26. 20:36:23

@DieNanny CH: Huh ??? 96 evig nagyon kevesen elnek... minden evet 75 utan meg fogok koszonni !!! de 65 felett mar barmi tortenhet akkora mar a nyugdijon kivul jovedelem sem tutti az is elmehet orvosra stb akkor mar nem tud az ember komolyabban tamogatni egy vagy ket gyereket foleg nem egyetemi szinten amit PElliot emlitett az azert nem atlagos jovedelmu valaki "Helyi radioadonk neves kerteszeti szakertoje, egy 40 koruli no "

en meg mar tavaly is otven felett voltam ...

Vadalmaaaaa 2017.06.26. 21:12:02

Rengeteg europai es indiai no brutalis,csoportos megeroszakolasarol es azt koveto meggyilkolasarol irtak az elmult evekben,meglep,hogy ilyen batran jar- kel,felelem nelkul,egyedul....

Vadalmaaaaa 2017.06.26. 21:12:06

Es milyen kasztba hazasodott be?:)

Imre apó 2017.06.26. 21:12:08

India nem vonz, nem is éltem előtte ott, de Hawaii az vonz, lehet ott már éltem? Na majd átmegyek nyaralni, körülnézni, aztán megírom.

geeeteee 2017.06.26. 21:12:29

@Canada 150: Nekem is bekevert. He is a different wanka, a smaller one.

geeeteee 2017.06.26. 21:12:33

@Canada 150: Az egy másik wanka, engem is az zavart meg. Én is voltam svédben, de már rég nem ott vagyok.

gabors 2017.06.26. 21:19:47

@Vadalmaaaaa: "Rengeteg europai es indiai no brutalis,csoportos megeroszakolasarol es azt koveto meggyilkolasarol irtak az elmult evekben"

Mi az a rengeted (OK 1 is tul sok) de van minimum fel-milliard no/lany ... szoval aranyokat kellene tudni de valoban nem allnak a noi jogokkal a csucson ...

puhacica 2017.06.26. 22:13:25

@Pernilla: :D de legalabb van, aki latja a kulonbseget macska es macska kozott.

@London2009: en vagyok a nevem mellett. meg a puhacica. evek ota. szuperszonikus tenyleg... :D

Hari Seldon 2 2017.06.26. 22:27:24

@Canada 150:
1867 ota? Vagy 1930-as evek ota?
Merthogy az elso vilaghaboruba meg elegge szo nelkul mentek.

Shaktee 2017.06.26. 22:30:54

@Hari Seldon 2: 81-ben hozta haza az Alkotmányt Trudeau.

Volt azóta háború ahova nem mentünk a brittekkel, amerikával.

Hari Seldon 2 2017.06.26. 22:34:11

@Canada 150:
Na, kozben beleolvastam.
Nekem ugy tunik, ez egy tobb lepcsos folyamat.
Az elso volt 1867-ben, Majd a 30-as evekben meg meg most is a 80-as evekben is egy egy lepes.

Shaktee 2017.06.26. 22:51:53

@Hari Seldon 2: 82-ben, elnézést. Igen, jól érted a folyamatot.

Ezt mi is láttuk, az első Canada Day amit megéltünk..

www.justice.gc.ca/eng/csj-sjc/charter-charte/photos.html

Csodabogár 2017.06.26. 23:09:07

@gabors: Nem akarok indiszkrét lenni, de hány éves vagy 70+? Persze én vagyok az utolsó, aki bárkit is gyerekre akarna rábeszélni, de hogy nem éred meg az érettségiét, ahhoz már kb. 70 évesnek kellene lenned. Persze halnak meg emberek fiatalon is sajnos.

Shaktee 2017.06.26. 23:14:56

@Canada 150: Eszméletlen, 82..csak két krimó volt a piacon.

Igaz, ma már csak egy igazi maradt mutatóba.

gabors 2017.06.27. 01:12:12

@Csodabogár: kb ugy hogy ha most 3 eves a gyerek mondjuk az min 15 ev inkabb 16 akkor mire erettsegizek mar boven 65 felett lennek (68) igen 10 eve mikor kiderult sajat gyerek nem nagyon lehet akkor meg realis lett volna ma mar nem (de nem gondolom hogy rosszul dontottunk volna)

Az nem atlagos, meg sz usa-ban sem hogy 86+ evesen az emberek jo egeszsegnek orvendenenek ... ha neked szerencsed van az mas csaladombol meg senkinem elte meg meg a 80-at sem, bar apam 75 lehet O lesz az elso :-)))

London2009 2017.06.27. 11:30:54

@puhacica: haha. Nezd, nekem semmi nem ugrik be rolad, pedig meg lattalak is a Digger eloadasan. De ezen kivul nulla info. Pernillaval ugyanez a helyzet. Ugyhogy ha valaki hirtelen Cat powernek hivja magat es egy macskat rak maga melle, azt en siman puhacicanak nezem. :D A nap vegere mondjuk talan rajottem volna, hogy valami nem stimmel!
Majd elkezdek egy HA naplot vezetni. :D

Shaktee 2017.06.27. 11:44:13

@London2009: irj naplót :)

Zakkant barátunk úgy tűnik révbe ért, lehet hogy a bazdmegelős üzenetei is el fognak maradni? :)

Nemigen tudok a poszthoz, vagy a vitához hozzátenni semmit, csak annyit hogy mindenki jöjjön le a fáról, hozza magával a KFC-t, a teslát, Q bácsi maradjon csak ott a pánikbeteg kugárral, elvannak ott egymãssal :D

Shaktee 2017.06.27. 12:00:24

@geeeteee: s jobban jártál ott mate?

puhacica 2017.06.27. 15:00:17

@London2009: haha, meg a hazassagrol alkotott nagyon kulonbozo velemenyunk se? akkor te nem is lajhar vagy, hanem aranyhal. :D

geeeteee 2017.06.27. 16:02:59

@cat power: Nem kérdés. Utálom a telet.

London2009 2017.06.28. 10:28:35

@puhacica: a beszelgetesre emlekszem persze, de fogalmam sincs, hogy kivel volt. Most mar tudom! :D
Anyam jar egy kavezoba, ahol mindig tobben vannak, van akinek a nevet sem tudja, de ugy jol elbeszelget mindenki errol arrol, aztan hazamennek. Na en is igy vagyok ezzel a HA-vel. Eldumalgatunk errol arrol, de meg a neveket sem jegyzem meg. Minek? Ez az en kis online kavezom ugy latszik. : )

Vadalmaaaaa 2017.06.30. 17:50:42

@gabors: ? Ki a fenet erdekelnek az aranyok szerinted? Ha az indusok fenyes nappal megb...àk es megolik anyad es a feleseged a nyilt szinen a csaladja jelenleteben egy buszon,ahol senki nem mer segiteni erdekelnek fognak aranyok? Megtortent eset.miert nem megy el egy ilyen csaladhoz es beszelsz nekik az aranyokrol?:)

Bredpitt Monika 2017.07.04. 13:09:40

@gabors: köszi az infot, de nem tudom miért írtad le, úgy gondolom nem olvastad a könyvet, azért köszi

Bredpitt Monika 2017.07.04. 13:14:15

@DieNanny CH: nem tudtam, hogy ő írta a könyvet, most , hogy megemlítetted utána olvastam és már rémlik, hogy volt e körül bizonytalanság, de nekem úgy tűnik, hogy nem egyértelmű , szerintem nő írta a regényt, nem férfi , a lényeg, hogy nagyon élvezetes olvasmány ,

most egy olyan könyvet olvasok (ajánlom neked is), ami 1854 től játszódik az amerikai prérin, az író neve: Bess Streeter Aldrich, a könyv címe: A múlt dala

Amikor ilyen regényeket olvasok, akkor jövök rá, hogy én valóban a múltban rekedtem, nagyon élvezem egyébként.

gabors 2017.07.04. 15:09:03

@Bredpitt Monika: " úgy gondolom nem olvastad a könyvet, azért köszi "

amit leirtam ahhoz nem kell semmilyen konyvet elolvasni ... ez nem "fake news".

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása