oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 15. 06:30,  Két világ közt 309 komment

2017. június 15. 06:30 Határátkelő

Két világ közt

Külföldön élve egy idő után az ember hirtelen arra jön rá, hogy már se itt nincsen, se ott nincsen, mintha két világ között lenne. Aminek persze megvan az az előnye, hogy az ember „ismerősből ismerősbe érkezik”, és persze van hátulütője is, hiszen egyik helyen sincsen otthon igazán. Ha ez a bevezető kicsit filozofálgatósra sikerült, akkor az azért van, mert TeDe otthonról szóló posztja (ami a sorozat része) is az.

no_ajto_foto_sunsetmediawave_1.jpg

„Az örök kérdés, ha hosszabb időre vet külföldre a sors, hol az otthon, több is van-e, ha igen, mi a rangsor, és ha van egy új, az mikor lett otthon. 

Mi az otthon? A külhoni, a második, a másik? 

Egy ágy és körülötte a személyes cuccok? Egy szoba? Egy lakás a benne élő emberekkel együtt? Egy utca, egy környék, egy város, egy ország? Az otthon földrajzilag határolható be, vagy inkább emberekhez kötött? Társul hozzá a helyi nyelv, vagy lehet attól független? Egyedül vagy társsal? Mennyire kell belelátni a helyiek fejébe ahhoz, hogy otthon legyen az otthon? 

Kell egy fedél, kell valami vagy valaki, aki miatt itt. A befizetetlen csekkek. A jobb életbe vetett hit. Egy családtag. A remény. A reménytelenség. A kalandvágy. A szerelem. Az önmegvalósítás. A lehetőség. A kényszer. Bármi legyen is, mind-mind más ízt ad az otthonnak. Akartad vagy sem. Kellett vagy sem. Álmodtad vagy sem. 

Én nem terveztem ezt, nem így terveztem. A nagy Ő volt az, aki miatt végül nekivágtam és idepottyantam. Nem mondom, hogy végül azt találtam itt, amit kerestem. 

Az én otthon-ízem erőteljes és kesernyés, és az otthon mint olyan, puha és egészen formázható. Annyira formázható, hogy már-már légies. Annyira légies, hogy már-már olyan, mintha nem is csak itt lenne, hanem máshol is. Egyszerre. Egy időben. 

Lebegve élek. 

Van egy ágyam. Szoba is és lakás is. És család is. Nyelvismeret is lapul valahol, hisz tudjátok, a „zsebemben egy alma van”. A fejekbe bele is látok, meg nem is, nem mindig akarok, mert sokszor felhördülök a látványtól. 

Egész gyorsan eljutottam arra a szintre, hogy otthonosan kezdjek mozogni a két ország között, ismerősből ismerősbe érkezzek. Annak ellenére is, hogy sokfelé megfordultam az országon belül, mielőtt meglett ez az ágy és szoba. Az otthonosság akkoriban csak a felszín volt, a kínzó vágy, hogy a sok utazás után legyen végre már egy ágy és szoba. 

Az idő közben telt, a díszlet tökéletes lett! 

Odakint éppen villámok szelik ketté a sötét égboltot a kivilágított lakótelepi házak hátterében, bentről, otthonról nézem. Mert akárhogy is, ez a lakás az otthon: meleget ad, hazatérhetek, hazavárnak. Részben én teremtettem, benne vagyok. 

Benne élek. 

És a másik. A másik világom ott maradt, ahonnan jöttem. Ahol tökéletesen beszélem a nyelvet és belelátok a fejekbe. Ahol nem mindig akarok belelátni, mert sokszor felhördülök a látványtól. Otthon, ott is, minden díszlet a helyén. Lebegve élek. Két világ közt.” 

Olvassátok TeDe blogját, melyben sokat és jól ír Törökországról.

HÍRMONDÓ 

Na, mit csinál egy Food & Drink Assistant?

Csodálatos címkéket tudnak bizonyos állásokra ragasztani, hiszen mégis csak jobb Food & Drink Assistantnek lenni, mint... Na, ugye! Emellett azért akad más is a tarsolyunkban.

Négyszeres a fizetés Burgenlandban, de…

Az osztrák tartomány főnöke szerint bizonyos területeken nagyon jól jön a külföldi munkaerő, mégis…

„Anyukám sírt, amikor elmondtuk, hazaköltözünk Svájcból” 

Kata és Imre különösebben kigondolt üzleti terv nélkül, a kaland kedvéért költözött vissza Magyarországra Svájcból, hogy minden megspórolt pénzüket kockára téve borozót nyissanak. 

Ne is álmodj nyugati fizetésről! 

Nem titok, hogy a magyarok kevesebb munkabért tesznek zsebre havonta, mint a nyugati országok bármelyikében. És ez egy jó darabig így is marad.

(Fotó: sunsetmediawave) 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat otthon Magyarország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1812594135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2017.06.15. 20:32:07

@Shanarey: Aki elt benne volt ebben regi moziban :-)

Se CGI se semmi, csak szuper szineszek vitték..meg a jo oreg Fred Astaire is ott volt..

Arthamyr 2017.06.15. 20:36:24

@Shanarey: Máshol sem értem, miért tennék, jobban hangzik a nagyobb számot mondani, meg egyszerűen a bruttó a szokás.

puhacica 2017.06.15. 20:43:53

csak en vagyok ilyen szerencses, hogy ket otthonom is van? ez a ket vilag kozott rekedes kicsit magas nekem. kb mint nyulnak a zongora. :)

Vibi 2017.06.15. 20:50:35

@Arthamyr: fogalmam sincs, hogy te miert hazasodnal meg ujra. Van akinek ez fontos, masoknak meg nem. Ez megint olyan, amiben nem latom, hogy miert jo, ha masok elo akarnak irni, hogy mi a kovetendoen helyes. Ha neked egy hazassag is sok lenne, ne hazasodj meg ujra, de ha ugy erzed, hogy masodjara mas vagy jobb lesz, akkor szerezd be a papirt.

Arthamyr 2017.06.15. 20:55:49

@Vibi: Ne érts félre, én nem akarok előírni senkinek semmit, viszont mindenkinek igyekszem beleélni magát a helyzetébe, és megérteni, ezért tettem fel ezeket a kérdéseket.

Dikusz 2017.06.15. 21:20:13

@Shanarey: majd ott is lesz egy nagytudású, aki lebontja a panelházak legfelső emeleteit.....
Ne adj, ötleteket, mert lehet, hogy itthon is az lesz az indok, hogy csakis azért bontják le a felső emeleteket, mert a tűzoltóknak nincs akkora létrájuk, ami felér a tizedikig:)))

Shanarey 2017.06.15. 21:28:46

@Dikusz:

A 10.-ig felér , de a felett már gond van, mert nem sok megfelelő eszköz létezik erre Magyarországon.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.15. 21:42:42

@gabors: HA-ra biztos volt mert tudjuk volt aki inkabb repulore ult mint ulni ment volna

na ne személyeskedjunk ..:-)

Határátkelő 2017.06.15. 21:43:01

@Sáfár: @DieNanny CH: @P.Elliot: Egyszerűen nem hiszem el, hogy 6 év után ez még mindig téma.

Az ír, kommentel ide, aki betartja a játékszabályokat, engem nem érdekel, hogy Magyarországon vagy az Antarktiszon él.

Ne vicceljünk már.

gabors 2017.06.15. 21:58:58

@montroyal ( CAN qc): "
na ne személyeskedjunk ..:-) " Te is ??? ???? maig nem tudtam :-)

gabors 2017.06.15. 22:01:15

@P.Elliot: " Manapsag divat lett a kotozkodes" nem tudom en majdnem 28 eve dontottem Te talan meg regebben ha jol sejtem korabbi irasokbol ... '

szoval nem ... es hogy miert ir barki is barhova mar nem is tema akinek igen miert van itt

LittleG (uk) 2017.06.15. 22:04:52

@Herr Géza: Hat egyik "lesujtott" lako mondta, hogy szerinte az o felrobbant cuccatol indult a tuz... Exploded, azt mondta. Aztan ki tudja..

gabors 2017.06.15. 22:05:47

@montroyal ( CAN qc): "@gabors: HA-ra biztos volt mert tudjuk volt aki inkabb repulore ult mint ulni ment volna

na ne személyeskedjunk ..:-) "

en semmilyen modon nem voltam menkult minden adot (is) kifizettem mikor eljoggem Antalisztanbol ... igaz nem volt egy kanyim sem mikor ide erkeztem

LittleG (uk) 2017.06.15. 22:09:33

@gabors: Nem hiszem, bar nem tudom. Valahol remlik, hogy olvastam, hogy a berbeado, a council... Lehet akkor megis.

gabors 2017.06.15. 22:09:58

@LittleG (uk): " Exploded, azt mondta. Aztan ki tudja.. " hol lehet ezt megnezni nem azert mert nem hiszem el, de ha magam is latom/hallom hogyb mi volt a szovegkornyezet jobban bizok benne...

mindenesetre sok mindennek ossze kellett jatszania ahhoz hogy ekkore tuz legyen es hogy orakig / fel napig ne tudjak eloltani ....

P.Elliot 2017.06.15. 22:16:58

@gabors: Annakidejen amikor disszidaltunk volt a lagerben egy fiatal pasas, hentes, sikkasztott vagy 60 ezer forintot aztan valaszthatott hogy meglog vagy leultetik, neki nem volt vesztenivaloja. Ausztraliat valasztotta mert az jo messze volt. Nem tudom hogy haza mert-e menni valamikor is.
60 ezer forintert egy fel hazat kaphattal mar, faluban meg egy egeszet akkoriban.
73-ban jottunk ki egyebkent, semmifele adossagot vagy buntetett eloeletet nem tudtunk felmutatni. Utana aztan mar igen...disszidalasert masfel evet kaptunk fejenkent vagyis ezek szerint megis van buntetett eloelet..., hehehe...

LittleG (uk) 2017.06.15. 22:18:15

@adg: hm, egy lepcső elég: de mi van, ha valami akadály eltorlaszolja azt az egyet? vészhelyzet esetán eleg gáz. Bár te vagy az építész (vagy valami hasonló?), nem én :)

Na meg a házirend, tényleg: tűz esetén maradj a lakásodban... lehet a halottak közül van, aki már ezért nem él..

Shaktee 2017.06.15. 22:18:19

@Sáfár: nem töltöttél túl sok idõt az erdõben kedves Sáfár?
:)

2017.06.15. 22:18:24

@LittleG (uk): Az ő felrobant cuccának a saját lakását, és legfeljebb a szomszédosokat lett volna szabad hazavánia, nem a teljes épületet. Rohadt nagy bajok voltak azzal a lakótoronnyal tüzvédelmileg.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.15. 22:18:58

@P.Elliot: lanyomhoz de peldaul egy fekete pasas ellen semmi kifogasom nem lett volna ha az normalis alak vagy barmilyen mas fajta, cigany sem

volt egy beszélgetes régebben a TV ben valami vad zsido rabbival aki kedvesen elmondta a gyerekeknek nem tiltjak meg hogy mas vallasuakkal hazasodjanak joguk van azt valasztani akit akarnak ..

a riporter megkerdezte - es a csaladban ugyanugy szivesen fogadjak oket
- hat a csaladba tobbet nem johetnek az biztos ... de hazasodhatnak massal is .. :-)

2017.06.15. 22:20:15

@LittleG (uk): Te, külső tüzlépcső nem volt az épületen?

2017.06.15. 22:21:37

@P.Elliot: Elévült már, nem vagánykodhatsz vele ... még priuszod sincs :DDD

LittleG (uk) 2017.06.15. 22:21:40

@adg: hm, egy lepcső elég: de mi van, ha valami akadály eltorlaszolja azt az egyet? vészhelyzet esetán eleg gáz. Bár te vagy az építész (vagy valami hasonló?), nem én :)

Na meg a házirend, tényleg: tűz esetén maradj a lakásodban... lehet a halottak közül van, aki már ezért nem él..

@P.Elliot: már megy az a vérfrissítés egy ideje, olyan szép félvér lányokat látok néha, hogy még én is megfordulok utánuk.. viszont akinek az ereiben csak angol vér folyik, na azt messziről ki lehet szúrni...

P.Elliot 2017.06.15. 22:22:28

@montroyal ( CAN qc): Majd leestem a szekrol nevettemben, nahat, micsoda elfogadas...

Hari Seldon 2 2017.06.15. 22:22:54

@P.Elliot:
"A szuloktol viszont tanulhatnak rosszat is. Peldaul... Az en ferjem mindig a leheto legrosszabbakat hallotta odahaza az elvalt nokrol es mint mondta soha nem vett volna ilyet el, gyerekkel meg plane nem. "
Mi ebben a szornyu? Na megint racionalis erveket hozok fel.
Van egy allaspontja, hogy gyerekkel nem. Elfogadhato ez is.
1. lehetoseg: Eros benne a "fajfenntarto oszton". Nem akarja mas gyereket felnevelni. Ennyi.
2. lehetoseg: De az is lehet, hogy ugy erzi nincs "joga" a masik derfi gyerekehez. Hogy lehet mondjuk erelyesebb egy masik gyerekkel? Kamaszkoraban siman a fejehez vaghatja hogy nem vagy az apam. Erre hogy reagalnal?
3. lehetoseg: mas gyerekenel ott vanna a jogi problemak. Esetleg az ex egy konflikus utan evek mulva felbujtja a fiat, hogy mondaj ra, hogy "zaklatta" stb...
Szoval siman el tudom kepzelni, hogy ezt gondolja.
Ha van parkapcsolatod MINDENT vegig kell futattni. Ezt is.

gabors 2017.06.15. 22:24:10

@Sáfár: "Esetetben akkor lennek biztosabb allitasod valosagtartalmaban,ha nem irnàl magyarul magyar forumokra,ha tenyleg szakitanal a magyarsagoddal,de nem tudsz,ugyhogy nekem aztan nem meggyozoek az allitasaid,mert nem vagyok naiv. "

tobben is tudjak hogy majdnem 30 eve nem elek Mo-on de de sokkal jobban tudod...

ha erre jarsz bekaphatod lenne ra egy feloram !!!!!!!!!!!

LittleG (uk) 2017.06.15. 22:24:17

@gabors: keep calm and die. calmly. Különzben értem, amit mondasz, csak pl ebben az esetben szerintem az járt jobban, aki menekült. Meg akiket kimentettek a tűzoltók.

gabors 2017.06.15. 22:26:38

@Sexual Harassment Panda: "Létezik számodra olyan szituáció ami megfelel? " persze de arrol minek irni barmit is ???

Hari Seldon 2 2017.06.15. 22:28:36

@P.Elliot:
"Barmikor feljott ez, / foleg ismeretsegi korbol/ mindig felhuzott vele mert en nem igy gondoltam, a nok sokat lenyelnek, ha mar elvalik vagy lelep a ferje akkor o mar egy szemetdombra valo valaki lett?"

Ezt szerintem nem is gondolta. De ez nem fugg ossze azzal, hogy o nem kezdett volna ki (termeszetesen elotted :-) ) gyerekes novel.

Határátkelő 2017.06.15. 22:31:23

@gabors: Ezt hagyjuk, szerintem. Köszi.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.15. 22:32:42

@gabors: én csekket kaptam es amikor az iskola miatt munkanelkulit fizetett az allam azoknak akik dolgoztak kiderult sehol se voltam bejelentve semmit nem fizettek utanam.. egyszeru koltsegnek elszamoltak leirtak maguknak ... .. elmeseltem mindent a hivatalba es megkaptam a munkanelkulit a suli ideje alatt .. hogy mi lett a munkahellyel nem tudom .. de gyanitom semmi .. mint amikor felgyujtotta a muhelyt de elotte minden ertekeset elvitt meg a telefonokat is ... hat megkapta a biztositasi osszeget ...

gabors 2017.06.15. 22:38:04

@Pink Petsch: @P.Elliot: Elévült már, nem vagánykodhatsz vele ... még priuszod sincs :DDD

honnan tudod ?? azota volt mar a vilag minden reszen barhol lehet priusza ...

sot mint en akar vehetett is egyet (bar ha jol remlik nek L-es kocsija mai kozel van a priuszhoz )

gabors 2017.06.15. 22:40:28

@Határátkelő: "bocs kicsit talan eros volt ..... de latod hogy megy ez ... lehet uj itt?? ha nem miert ir ilyeneket nekem ???

Csodabogár 2017.06.15. 22:40:54

@gabors: Azért azt kár lenne kihagyni, nem?:-))))

gabors 2017.06.15. 22:43:39

@LittleG (uk): "keep calm and die. calmly." igy is gondolom voltam mar szar szituban es bar nem megmentett de az volt a lenyeg hogy lassan ovatosan vegig gondolni mi is tortenik

Különzben értem, amit mondasz, csak pl ebben az esetben szerintem az járt jobban, aki menekült. Meg akiket kimentettek a tűzoltók.

egyelore nem lehet tudni meg azt sem hanyan haltak meg .... foleg mert az ilyen "segelyes" hazakban azt sem lehet tudni ki is lakik ott eppen ma !!! errefele is van ilyen

gabors 2017.06.15. 22:47:24

@LittleG (uk): "http://edition.cnn.com/2002/US/Northeast/10/03/un.shots.fired/index.html" ... kb 20 meterre voltam ... veletlenul persze ....

kb 30 percig senki nem tudta mi is tortent ...de Manhattan kozepen alig egy evvel az ikertornyok utan nem volt vicces

gabors 2017.06.15. 22:49:45

@Csodabogár: " @gabors: Azért azt kár lenne kihagyni, nem?:-)))) " persze hogy nem (soha) csak ne legyen mar meglepetes ... hogy van az hogy szuz a lany csak 5 honap mulva jon az unoka ...

gabors 2017.06.15. 22:50:50

@Latcho Drom: "malac(ok) :) " bonobo !!!!

Latcho Rom 2017.06.15. 23:07:04

@Pink Petsch: vannak itt eccerübb lelkek is :)

Bordát dzsanázod hugi?
Holnap:
ottawaribfest.ca

gabors 2017.06.15. 23:25:22

@Latcho Drom: " @gabors: covfefe? " dehogy valos dolog nezd meg majmok akik nem csinalnak mast csak basznak ...

gabors 2017.06.15. 23:28:27

@Pink Petsch: nekem mar a harmadik priuszom van ... :-))))

most eppen metal kek :-) egy csomo karccal de moyo majd megcsinalja ha valaha Montrealba sikerulne eljutnom ha nem akkor jo ahogy van ....

2017.06.15. 23:42:17

@gabors: Az számomra női kocsi :DDD

adg 2017.06.15. 23:43:35

@Herr Géza: ahogy a masodik bekezdesben irod, hasonlo itt is. Pont ezert nem tudja a munkaltato a pontos osszeget, hanem levon egy becsult adot, amit az adobevallaskor kell pontositani. Azt mar a dolgozo intezi. Amikor csinalom az adobevallasomat, akkor ott van a fizetesem rajta, meg a munkaltato altal levont osszegek, es miutan mindent beirtam, megjeneik a tenyleges ado. A kulonbozetet vagy visszautaljak, vagy en fizetem. Es ez kb igy volt otthon is.
Persze, nyilvan ezert egy agyfasz a munkaltatonak nettot szerzodni, de el tudom kepzelni, hogy a belepeskor ennyi netto, ami valojaban x brutto, es aztan majd alakul ahogy.

Meg azt is el tudom kepzelni, hogy kepzelt torteneten rugozunk. :D

Latcho Rom 2017.06.15. 23:50:42

@gabors: mojszi karosszériákat is csinál? Hogy félreismertem ;)

gabors 2017.06.15. 23:52:53

@Pink Petsch: " Az számomra női kocsi :DDD " csak kerdezem vezettel mar egyet ??? vagy mentel mar egy ket orat ? egy priusban??? ha nem akkor persze hogy noi .... de semmi noi nincs abban hogy jarok munkaba 5+ eve egy olyan autoval ami 51+ merfolddet tesz meg 1 gallonnal ja hghy 1.8 Literes es kozel sem noi ... nem tudom mit vezetsz de egy kozepes Audit siman ott hagyok barmelyik lampanal ..

gabors 2017.06.15. 23:55:02

@Latcho Drom: itt igerta meg semmit nem varok el ingyen ... :-) en sem csinalok semmit ingyen ... de segitek ha nekem nem kerul semmibe

Latcho Rom 2017.06.15. 23:59:31

@gabors: voltál már montrealban?

Taxomükke (UK) 2017.06.16. 00:04:53

@Határátkelő: Az ilyet nem inkabb torolnod kellene?
Persze ez csak egy velemeny a reszemrol...

adg 2017.06.16. 00:14:50

@Shanarey: sprinkler szokott lenni ilyenekben. Itt biztosan lenne, az ottani eloirasokat meg annyira sem ismerem.
Ha a homlokzat nem eg, akkor nincs hir most. Kiegett volna egy lakas, aztan csokolom.

LittleG (uk) 2017.06.16. 00:20:20

@gabors: valahol a reggel olvastam az exploded-ot. Most többnyire "faulty" fridge-es cikkeket találok.

Pl. itt írja a robbanást, de ez csak egy rezidens szavai, szóval simán lehet, hogy csak félrefogalmaz:

www.thesun.co.uk/news/3794912/london-fire-grenfell-tower-latimer-road-latest-news/

gabors 2017.06.16. 00:22:27

@Latcho Drom: "@gabors: voltál már montrealban? " voltam ....

sok evvel ezelott ...

mas kerdes ???

az utlevel megvan ..

LittleG (uk) 2017.06.16. 00:26:57

@gabors: most már rágugliztam, és több cikk és hír tanusága szerint igenis felrobbanhat egy hűtő. bár gyakoribb/valószínűbb, hogy robbanás nélkül ugyan, de tüzet okoz

LittleG (uk) 2017.06.16. 00:32:23

@Pink Petsch: én is gondoltam már erre, az amerikai filmekben mindig látni, de szerintem nem volt. Vagy ha volt is, égett a külseje...

Amúgy igen, olvastam már összefoglalót arról, hogy hány dolog kellett volna meglállítsa a tűz terjedését, amiből ezek szerint egy sem volt meg...

Latcho Rom 2017.06.16. 00:35:17

@gabors: egyenlőre ennyi.

Pihenj :)

LittleG (uk) 2017.06.16. 00:37:23

@gabors: és mit csináltál?

a keep calm része ok, ha megy (én nem hiszem, hogy hidegfejű tudnék maradni sajnos), csak a maradj a fenekeden kétesélyes, vagy bejön, vagy nem, de az nagyon (tétje van).

Feljebb emlegettétek a siklós tragédiát, nem hallottam róla, most utánaolvastam, hát úristen... mik vannak :(

2017.06.16. 01:01:34

@gabors: Semmit nem vezetek :DDD
Azért női kocsi a számomra, mert a Gilmore Girlsben Rory egy Priust kapott ajándékba a nagyapjától :DDD

2017.06.16. 01:04:20

@LittleG (uk): Hát eredetileg lehet, hogy nem volt, de nemrég lett felújitva az épület. Ha már voltak olyan figyelmesek, hogy tüzveszélyes anyagokkal burkoltak, akkor legalább egy lépcsőt hozzáépithettek volna, utólag.
Nagyon remélem, hogy börtönben végzik, mind az önkormányzat, mind a felújitó cégek részéről a felelősök.

2017.06.16. 01:05:47

@LittleG (uk): Na, azt a helyzetet el sem akarom képzelni. A siklót azóta megszüntették, kabinok vannak.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.16. 01:12:42

@gabors: @P.Elliot: ja , én menekultem .engem uldoztek ... pedig csak leléptem a villamosrol ...

masnak a pénztarcajaval ..

igazabol disco portas korombol voltak problemaim amiknek nem vartam meg a vegkifejlését ... de nagyon jol alakult... koszonettel tartozok a magyar hatosagoknak aldozatos munkajukert ...

adg 2017.06.16. 02:20:24

@LittleG (uk): "egy lepcső elég: de mi van, ha valami akadály eltorlaszolja azt az egyet?"

Nem torlaszolhatja el, menekulesi utvonalakat szabadon kell hagyni, ezt ellenorizni kell es betarttatni a lakokkal. Ezert nem lehet a folyosokon butort tarolni, biciklit vagy novenyeket, meg ugy altalaban semmit, es ugy kell kialakitani, hogy szinte vakon is kitalaljon az ember a lepcsohoz.
Amugy ketto lepcsot is el lehet torlaszolni, szoval nem ez a megoldas. Nehany meterre volt a lepcso barmelyik lakas bejaratatol.

LittleG (uk) 2017.06.16. 02:38:07

@adg: hm. ha tényleg úgy be lenne tartva, ahogy az elméletet írod, nem is lenne sok gond.

Eddig se fűlt hozzá a fogam, de ezután biztos nem költözök magas tömbházba ebben az országban..

Dikusz 2017.06.16. 07:41:13

@adg: itthon pár évvel ezelőtt hoztak olyan szabályt, hogy nem lehet a panelházak lépcsőfordulójában, és a folyosókon még virágcserepeket sem tárolni. A falakon sem lehetnek gazok. tűzlépcsőt Magyarországon egyetlen lakóépületen sem láttam.

adg 2017.06.16. 08:07:42

@Dikusz: Igen, ezek a szabalyok pont ezert vannak. Ha a folyoso tele van fusttel, vagy sotet van, akkor is megtalod a lepcsohazat. Legalabbis ez a cel.
Kulso tuzlepcsot meg sehol a vilagon nem raknak toronyhazakra, teljesen nonszensz lenne, egy halom problemat okozna, raadasul hogy nezne mar ki? Belul kell normalisan megoldani a dolgokat, es akkor nincs gaz.
A londoniak pl hajukba kenhettek volna a kulso tuzlepcsot, mivel az epulet homlokzata langolt, azon terjedt a tuz. Raadasul, hogy minden lakasbol elerheto legyen, kellett volna negy darab, vagy kerengok minden szinten? Eletbe nem hallottam meg ilyet, raadasul ki szeretne, hogy az ablaka elott legyen egy barki szamara elerheto lepcso? Kissebb hazaknal elofordul ez, amerikaban tomegesen, de idejetmult dolog, a regi tuzveszek utan talaltak ki. Ma mar semmi sem indokolja, plane nem egy 28 emeletes haznal.

Elmondom, hogy kellene nagyjabol lennie.
Meg kell akadalyozni (tervezes es kivitelezes), hogy a tuz egyik lakasbol a masikba vagy a folyosora tudjon terjedni, legalabb 90-120 percig. Ez vonatkozik a lakasok kozti falakra is, es a homlokzatra is. Hogy a homlokzat ugy eg, mint egy szalmabala, az teljesen elkepeszto idiotasagra vall. Az ablakokon sem mehet fel a tuz, ha a te lakasod eg pl, akkor a meg kellene gatolni, hogy az ablakodon kicsapo langok a felette levo ablakokon bejussanak. Lehet ugy, hogy a ket ablak kozt eleg hely van, vagy parkanyokkal is megoldhato.
A folyosokon semmi eghetonek nem kellene lennie, fuggony, burkolatok, lomok, gazpalack, stb.
Ugyanigy az egyeb fuggoleges nyilasoknal is, pl a kozmuvek, kabelek atvezetese a fodemeken, vagy szemetledobo, ezek mind tuzgatlonak kell lennie.

Minden lakasban (es egyeb helyeken is) fust/tuz erzekelo kellene legyen, ami mukodik.
Szinten kellenenek sprinklerek mindenhova, lakasokba es folyosokra is. Es tuz eseten ezeknek mukodniuk kellene, valamint a lepcsohazat enyhe tulnyomas ala kellene helyezni, hogy a fust ne tudjon belemenni. Ha jol tudom, a lifteknek le kellene menni a foldszintre, es ott is kellene maradniuk, de ebben nem vagyok biztos.

Ha ez mind megvan, akkor tuz eseten szepen kiballagnak az emberek egy bbq-ra, amig a tuzoltok eloltjak azt az egy darab lakast, ha még eg, mire kierkeznek.

Ez a londoni elegge el volt baszarintva.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.16. 08:56:40

@adg: az jutott eszembe, hogy ez a sok kellene mindig csak egy tragédia után van bevezetve. Mert előtte megy a sumákolás, takarékoskodás, s hasonlók. Itt is akad botrány épülettömbök körül, mert nem biztonságosak tűzvédelmi szempontból. Igaz, ezek pár emeletesek csak, de mégis. A felelősöket pedig nem látod börtönben, á, dehogy.

Remélem, az ottaniakat börtönbe rakják. Egy ekkora épület, ennyi lakással, így megépítve, és így kiég, ez rettenetes!

2017.06.16. 09:15:44

@adg: Tüzlépcső. Hm, Németországyan én még nemigen láttam olyan hotelt, amelynek ne lett volna (ok, az 1-2 szintes Gasthausoknál nem jellemző tömegesen). Pár lakóháznál is van.

adg 2017.06.16. 09:20:51

@kisrumpf: Az lenne meg egy nagyon jo kerdes, hogy ez a homlokzatburkolat hogy a fenebe kapta meg a megfelelo minositeseket, engedelyeket. Nyilvanvaloan nem alkalmas. Es most, hogy ez kiderult, mi lesz a tobbi epulettel, ami ezzel van burkolva?
Ki fogja fizetni ezek cserejet? Mert az egy horror osszeg lesz, az biztos. es mernek-e hozni egy dontest ezek cserejerol?

Itt is mondtak a radioban, hogy at fogjak nezni az ausztraliaban hasznalatos epitoanyagokat, falburkolatokat, es mar most tudnak olyanrol, ami hasonloan szar.
Szoval ebbol meg nagy botrany lehet.

Volt egy hasonlo eset, amikor repulogepeken hasznalatos, nagyon elterjedt TUZVEDO foliarol derult ki, hogy remekul eg. Ezert a felfedezesert vagy 200 ember adta az eletet es egyuttal a Swissair kegyelemdofese is volt, ha jol emlekszem. 111-es jarat. Most nem tudok utananezni.

Dikusz 2017.06.16. 09:26:43

@adg: a mi panelházunk 10 emeletes 6 lakás/emelet. 40 éve adták át, kíváncsi lennék mennyire biztonságos. A szemétledobót soha nem használtuk, csak lomok voltak benne. Pár éve az sincs, ki kellett üríteni, természetesen a tűzoltóság utasítására.
Viszont azt megnézném, ha tűz lenne bármelyik emeleten, mi lenne a menekülési útvonal. Középen van a lépcsőház, egyedülálló épület, nem sorház. A tetőn van a (gáz)kazán, emiatt a felső szint ráccsal van lezárva. Volt olyan nagytudású lakó, aki a folyosón azt a részt is ráccsal zárta le (három lakás van az oldalon) ahol a "száraz tűzivízvezeték" (nem tudom ez-e a neve) van elhelyezve. Nem tetszett nekik, hogy a katasztrófavédelem levetette. Mondjuk ennek a vezetéknek a használhatóságát nem vagyok biztos benne, ellenőrizték-e valaha is, azonkívül mennyire használható.
A mi lakásajtónk is ráccsal van védve, de a mellettünk levő lakásról pl. leszereltették a rácsot, mert pont a mi ajtónk felé nyílt.
Az itthon kapható füst/tűzérzékelőkről meg a szezon előtt mindig jelennek meg cikkek, hogy mennyire gyenge minőségűek, gyakorlatilag nem is lehet kapni biztonságos készüléket.

adg 2017.06.16. 09:28:12

@Pink Petsch: Toronyhazakrol beszelunk, es lakoepuletekrol. Mint ez pl: www.asme.org/getmedia/b68d7265-a77e-4b80-8e29-2f1daae44bf2/Down_Under_Highly-Sustainable_High_Rise-Energy_Efficiency-hero.jpg.aspx

Hova akasztasz ra egy lepcsot kivulrol?? Nyilvan van olyan, amelyiken meg lehet oldani, de ma mar nem igazan divat, mert sokkal hatekonyabb es ezerszer esztetikusabb modszerek vannak ennel.

Nezd csak meg ezt a kepet, mit is segitett volna a kulso lepcso itt?
i2.cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/170614064500-41-london-fire-super-169.jpg
Egy lepcsohaz kicsit jobb megoldasnak tunik...

Arthamyr 2017.06.16. 09:30:25

@kisrumpf: Én visszasírom a magyarországi tűzveszélyt. Itt minden kibaszott viskóban van tűz- és füstriasztó, valamint riasztó is. Az utóbbiakat utálom a legjobban, nemrég valakinek 1.5 napig ment. Fél nap után kihívták a rendőröket, azok megnézték, hogy nincs betörés, aztán elmentek. Az épületünkben egyszer kb. 20 órán át csipogott a füstriasztó.
Otthon évente hány ember hal meg tűz miatt? Mennyi betörés van? Nem ismerem a statisztikát, de szerintem elenyésző számú. Ennek az elkerülésére költenek el rengeteg pénzt, és rontják le mindenki életminőségét.
Amúgy nem lenne feltétlenül rossz a tűz-/riasztó, ha aktívan monitoroznák, és egy riasztás esetén mondjuk 5-10 percen belül kint lenne a releváns egység (tűzoltók, valami biztonsági szolgálat).

2017.06.16. 09:46:44

@adg: Hm, ugye tudod, hogy csak szemantikai kérdés, azaz, hogy minek nevezel egy sok lakásos épületet: hotelnek vagy lakóháznak.
Viszont, félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy minden épületre pakoljanak külső tüzlépcsőket, de ahova beilleszthető, az még egy plusz esélyt jelent tüz esetén. Mondjuk, az első képen szereplő esetében pont nem, viszont azon meglepődnék, ha abban az épületben is csak egyetlen lépcsőház lenne.
A londoni lakótoronynál meg, persze, amikor már a képen szereplő fáklya-állapotba jutott az épület, egy tüzlépcső már nem számitott. De nem 2 perc alatt jutott abba az állapotba, és ha csak egyetlen ember is megmenekült volna a felső szintekről (a 4. emeleten tört ki a tüz) a tüzlépcsőnek köszönhetően, már nem lett volna hiábavaló.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.16. 09:57:51

@Arthamyr: bocs, de ezeknél a papírral és nyállal összetapasztott favázas szarságoknál inkább legyen riasztó. Csipogni pedig azért csipog, mert ideje kicserélni benne az elemet. A fölöslegesen nyivákoló riasztókat utálom én is, szerencsére a telepiek tíz perc után abbahagyják, ha mondjuk egy gyerek nekirúgja a labdát az ablaknak.

Mi monitoros riasztót választottunk, ha beriaszt, hívnak, középáras megoldás, mert ha azt akarod, hogy ki is jöjjön azonnal a tűzoltó, no az kemény összeg.

Minap megint Luasoztam pár hét kihagyás után, hát az egyik tehénlegelőként funkcionáló mezőn három sor ház áll, csupa favázas izé, beton alappal, az elsőknél már bent az ablak, a fal... majd fogom nézegetni, mennyiért adnak egy ilyet.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.16. 10:00:18

@adg: ez az amit nem értek, hát nem kell ezeknek a burkolóanyagoknak valamiféle szabványnak megfelelnie?!

Ne keress linket a szerencsétlenséghez, a héten már volt elég borzalom emlegetve :-/

Arthamyr 2017.06.16. 10:11:11

@kisrumpf: Ha betartatnák az előírást, hogy kültéri riasztó nem riaszthat 15 percnél tovább, és a tűzoltók kiérnének időben, nem lenne gond. De azon kiakadtam, hogy kijön a garda, megnézi, hogy nincs betörés, azt elmegy. Mondom bazmeg, nem az a törvénysértés, hogy betörtek, hanem az, hogy szól az a rohadt riasztó, és nem hagyja abba. Na ha a riasztót beszerelőt/az ingatlan tulajdonosát megbaszták volna 10000 eurora, az lett volna rendben. Mind1, már nem sokáig kell a riasztók országában szopnom, ha minden összejön. :)

adg 2017.06.16. 10:48:26

@Pink Petsch: "Hm, ugye tudod, hogy csak szemantikai kérdés, azaz, hogy minek nevezel egy sok lakásos épületet: hotelnek vagy lakóháznak. "

Nem, nem egeszen, de nem is ez volt a lenyeg annyira. Mas eloirasok vonatkoznak ra sok szempontbol. Meg hotelbol is van tobbfele...

"és ha csak egyetlen ember is megmenekült volna a felső szintekről (a 4. emeleten tört ki a tüz) a tüzlépcsőnek köszönhetően, már nem lett volna hiábavaló."

Ertem. Par dolog igy hirtelen:
Volt korabban egy kerdesem, hogy hova tenned a lepcsot. Nezd csak ezt meg, ez a torony alaprajza: ichef-1.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/10E9/production/_96492340_624notting-hill-fire-floor-.png
6 lakas van egy szinten, nincs a folyosonak kijarata a szabadba. Minden szintre teszel egy kulso kerengot, es egy lepcsot epitesz, vagy 6 kulon lepcsot, minden lakashoz egyet? Aztan kepzeld el azt a hazat, hogy hogy nezne ki. Amugy ha megnezed a rajzot, a legtavolabbi ajto a lepcsohaztol kb 5-6 meterre van max.
Mitol haltak meg az emberek? Nem tudták megtenni a lepcsohazig a 2-6 meter tavolsagot, mert tul messze volt? Ha barmi mas oka volt, akkor nem a kulso lepcson mulott. Es ugy tunik, hogy emberek azert haltak meg foleg, mert a hazirendet kovetve nem mozdultak, es a fust vegzett veluk. Meg gazrobbanasok, es a ho. Aztan meg mar nem volt hova menni.

"De nem 2 perc alatt jutott abba az állapotba"
"A fourth-floor resident told the media that it was his neighbour's fridge that caught fire around 1:00 am, and that they immediately began knocking on doors to alert people. He said that within half an hour the building was entirely engulfed in flames."
Vagyis hajnal 1-kor vettek eszre, es fel ora alatt langban allt kb az egesz. Ez azert eleg gyors. Plane, mikor mindenki alszik.

------------------------
@kisrumpf: De, vannak erre vonatkozo szabvanyok, eloirasok. Hogy hogyan ment at a teszteken, az a nehez kerdes.

2017.06.16. 11:22:36

@adg: Persze, hogy más előirások vonatkoznak rá, és talán ugyanezeket a szigorúbb előirásokat kellene a lakóházaknál is alkalmazni. Igaz, többféle van, de vegyük csak a lakóházakhoz leginkább hasonlitó kocka-hoteleket, mint pl. az Ibis hotelek. Egyet sem láttam külső tüzlépcső nélkül.
Most komolyan, egy újkorában is hihetetlenül ocsmány toronyház esztétikája miatt aggódsz?
És hogy melyik megoldást? Amelyik nagyobb biztonságot jelentene a lakóknak. Ennek eldöntésére, állitólag vannak megfelelő szakemberek. Csak éppen nem Londonban.
Egyébként láttam olyan megoldást is, pont hotelnél, hogy a tüzlépcsők az erkélyekbe voltak "beépitve" úgymond, szóval még az esztétika sem szenvedett csorbát. (Igen, tudom, ehhez minden szobának/lakásnak erkélyesnek kell lennie).
Nem tudom, hogy akik meghaltak, miért haltak meg pontosan. Mert a seggükön maradtak, ahogy egy inkompetens barom tanácsolta a táblácskáival? (biztos ilyen is volt) Mert a folyósót már elöntötte a füst, és égtek az emeletek alattuk? (Szerintem leginkább e miatt. Ilyenkor egy tüzlépcső azért jól jönne, nem?)
Ami meg az idézett szemtanút illeti, ő biztosan igy érzékelte. Más szemtanú (akit a férfi riasztott, akinél kiört a tüz) meg azt mondta, hogy a szomszéd riasztása utáni félórában nagyon kevesen mentek le a ház elé, és a tüz még nem érte el a felső szinteket, "csak" a 4. emelet és a környéke égett.
Persze, ismerve a burkolóanyag gyúlékonyságát, ki lehetne pontosan számitani, hogy mennyi idő alatt vált fáklyává az egész épület.
De leginkább azért haltak meg az emberek, mert inkompetens idióta barmok dolgoznak az önkormányzatnál és a felújitó cégeknél.

adg 2017.06.16. 12:02:20

@Pink Petsch: az elobb meg csak szemantikai kerdes volt, most meg persze, hogy mas es szigorubb.

Na mindegy, ez nem vezet sehova, ugysem foglak meggyozni semmirol es nem is akarlak, csak el akartam mondani, mi miert van. De mindegy, nincs ertelme folytatni.

gabors 2017.06.16. 16:14:54

@adg: "Kulso tuzlepcsot meg sehol a vilagon nem raknak toronyhazakra, teljesen nonszensz lenne, egy halom problemat okozna, raadasul hogy nezne mar ki? Belul kell normalisan megoldani a dolgokat, es akkor nincs gaz. " errefele sok hazonvan 10-12 emeletesek eseten is alacsonyabbaknal plane

persze attol fugg mi a toronyhaz :-))

Shanarey 2017.06.16. 17:41:52

@adg:

Spinkler, az nem volt ebben és nincs sok más hasonlóban sem.
Volt már ebből probléma régebben is.

S szokás szerint indult is egy petíció ez ügyben.

www.change.org/p/theresa-may-mp-sprinklers-to-be-fitted-in-to-all-high-rise-buildings?

montroyal ( CAN qc) 2017.06.16. 19:37:40

elég jol égett a torony .. de valahogy nem dolt ossze mint a WTC ... mint ahogy egyik sem csak amelyiket ala dinamitoztak az dolt ossze hasonloan ... na mar megint ugyan mar ..

2017.06.16. 19:42:30

@adg: Most komolyan ... ha ugyanazt az épületet hotelnek használod, akkor más előirások vonatkoznak rá, mint ha lakóház lenne. Lényegében magának az épületnek tök mindegy, hogy lakóháznak nevezed, vagy hotelnek, ugyanaz az épület marad, ez a szemantika.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.17. 05:10:52

@Hari Seldon 2: a 2 pont nalam nagyon megallt ... amikor az exem gyereke 18 eves lett (13 -t nalam lakott en neveltem mindene megvolt ,sok utazassal stb) megharagudott; nem te vagy az apam stb es mindent masképp csinalt semmilyen kozos programba nem vett reszt annyira hogy nem ult velem egy asztalhoz sajat szobajaba evett... szoval nagyon meg kell gondolni a mas gyerekével .. es bejohet az is hogy amikor azt mondtam akkor legyen a sajat utjan, kenyeren es menjen a hazambol , az exem termeszetesen melle allt hogy nem megy mert az o gyereke .. akkor én menjek sajat hazambol ... igen ez lett ,elinteztek koteles voltam eladni a sajat hazamat es ment a fele nekik..
nem az egyuttélés miatt az nalunk nem létezik nincs vagyon megosztas , hanem egy kolcsont egyutt vettunk fel a hazra es alairtam hogy 1$ ert o is tulajdonos.. na ez az unott storym ..

FutureFry 2017.06.17. 06:32:10

@adg: “ … raadasul ki szeretne, hogy az ablaka elott legyen egy barki szamara elerheto lepcso? Kissebb hazaknal elofordul ez, amerikaban tomegesen, de idejetmult dolog,  …“

Nade hogy menekülne el a gyilkos az amerikai filmekben, ha nincs “fire escape”? [1]. Vagy, hogy lehetne New York-ban játszódó sitcomokban enélkül a dramaturgiai eszköz nélkül vicces helyzeteket előidézni vagy megoldani? [2], [3], [4] Esetleg egész jeleneteket alapozni rá? [5]

Egyébként létezik akár 25 emeletnyi változat is (pl. chicagoi hotel [6])

[1] youtu.be/9qK2MjiA27U?t=99
[2] youtu.be/VyNWVdExM24?t=149
[3] youtu.be/P_CTZsTu7rw?t=1133
[4] youtu.be/BImg8Evzmhw?t=44
[5] youtu.be/d44yH9R3aow
[6] youtu.be/Nv2X9UCs4-Q

LittleG (uk) 2017.06.17. 06:58:04

@FutureFry: Hm, viccesek, de adg-nek van igaza: Az en lakasom ablaka elott ne alldogaljon senki (az x. Emeleten) - plane nem egy bohoc :P

adg 2017.06.17. 07:21:34

@Pink Petsch: @FutureFry: a bohocos jopofa.

Az a 25 emeletnyi lepcso meg borzalmas. :)
A sitcom jelenetekre valoban alkalmasak, de ezen kivul meg van egy-ket hatranyuk. Biztonsag, akarki ott maszkalhat, es minden lakashoz eljuthatsz, vagy csak fel az emeletekre. Karban kell tartani, ki van teve az idojarasnak, rohad, korrodalnak a kapcsolatai, stb, nem szivesen lennek alatta, amikor egy tuz eseten tobb szaz ember nekiall levonulni. Aztan hanyan esnek le rola, mert poenbol, vagy reszegen fel/kimasznak? Tobben, mint ahanyan ilyen tuzeseteknel, mint a londoni, a lepcso elerhetetlensege miatt egnek bent? Nem goondolnam...
Ha menekules kozben havas, jeges ido van, a vaslepcso eleg veszelyes lesz.

De amugy, mint tudjuk, a szalloda es a lakohaz mint epulet tok ugyanaz. Approcska szemantikai kulonbsegkent megemlitem, hogy egysegnyi alapteruleten egy szallodaban tobben tartozkodnak joval, de meg sem emlitem a tomegek szamara letrehozott helyisegeket, mint pl etterem, konferenciaterem, stb. Tovabba alaprajzi elrendezesben is gyakran tok mas, mint pl az altalad linkelt szallo is valoszinuleg olyan, hogy a lobby/recepcio kornyeken vannak a liftek es a fo lepcso(k), a tipikus emeleti alaprajz pedig egy marha hosszu folyoso ( media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/0b/23/d4/84/hotel-corridor.jpg ) ket oldalon szobakkal. Ezen a folyoson valahol van a lift. Ha a folyoso tul hosszu, akkor tuz eseten nem jutnak el a lakok a liftig, ha pl kozbeesik a tuz. Ugyanez amugy igaz hasonlo lakohazakra is(*). Namost a szabvanyok meghatarozzak a menekulesi utvonalak maximalis hosszat, szoval, ha a lepcsotol ennel messzebb is vannak szobak, akkor kell egy masik lepcso. Sot, a lepcsoknek van egy szamithato atereszto kepessege is, tehat egy adott lepcso eleg lehet mondjuk egy 5 emeletes epuletben, de ugyanolyan alaprajz mellett 50 emeletnel mar nem biztos, es hoppa, a szalloban joval tobb ember van, tehat ha a lakoepuletet szallodava alakitod, alofordulhat, hogy keves lesz a lepcso ateresztokepessege, ami eddig elepg volt, szoval megint csak kell egy tovabbi lepcso. Ha ez epuleten belul van, akkor elfoglal egy szobanyi helyet, ha kivul, akkor az utca felett log, megmarad a hasznos terulet. Magas hazaknal jobb a belso lepcso, mert az epulet magjakent is fog funkcionalni, mereviti a szerkezetet, kulcsfontossagu tartoszerkezetek ezek. Egy bizonyos magassag felett nagyon fontos az elhelyezkedesuk is az epuleten belul.

(*) Lakohazaknal kevesbe jellemzo a recepcio es az egy helyre csoportositott bejarat, szoval hosszu epuletnel minden tovabbi nelkul meg lehet oldani, hogy a szukseges szamu liftet es lepcsot elosztjuk az epulet hossza menten, mint ahogy a paneleknel is vannak a lepcsohazak, igy nagyobb hasznos teruletet is lehet nyerni, es nem kell sokat menekulni a lepcsohazig.

A londoni esetben a torony alapterulete egeszen kicsi, es nincs folyosoja. Nem hogy tul hosszu, egyaltalan nincs, a lepcso es a lift kozt van egy lobbi, es onnan nyilik az osszes lakas. A menekulesi utvonal minimalis, semmi ertelme masodik lepcsonek, az egynek kellett volna rendesen mukodni, plusz a tuzvedelmi eloirasoknak, es akkor max annyi a hir, hogy kiderult a burkolatrol annak eghetosege.

2017.06.17. 08:03:06

@adg: Az utolsó belinkelt tüzlépcső pl. semmit nem rontott volna az épület nem létező esztétikáján. Pár embernek viszont az életét menthette volna meg.
Az most komoly, hogy azért ne legyen egy épületen tüzlépcső, mert lehet, hogy pár részeg lakó azzal fog szórakozni, hogy egymást hajigálja le róla??? Meg karban kell tartani? És ezek most komoly érvek egy tüzlépcső ellen?
Hm, nem laktál vagy jártál még olyan társasházakban amelyek belülről akár hotelek is lehettek volna? Hosszú folyósók, kétoldalt lakásokkal, nagy előter (recepció), mosókonyha (étterem/konferenciaterem), a lift az előtérbe ér le.
Igaz, többen fordulnak meg egy hotelben, mint egy lakóházban, éppen ezért szigorúbbak is az előirások. De hiszen éppen azt irtam, hogy ezeket az előirásokat kellene a lakóházak esetén is alkalmazni.
Visszatérve a londoni toronyházra. Igen, pontosan azért, mert csak egyetlen menekülési útvonal volt, egy tüzlépcső életeket menthetett volna. Ugyanis a lépcsőház, az egyetlen menekülési útvonal beszakadhat, és akkor annyi, tényleg már csak az ima maradt. Oké, borzalmasan nézett volna ki ... mint maga a toronyház, az is borzalmasan nézett ki, már épitése idején. Ugye, te sem gondoltad komolyan, hogy esztétikai szempontok felülirhatják a biztonságiakat?

adg 2017.06.17. 08:16:52

@Pink Petsch: a lepcsohaz beszakadhat??? A legerosebb, legmerevebb tartoszerkezete az egesz epuletnek, egy vasbeton cso.

Mindig kiveszel egy kis morzsat amugy a mondataimbol, kiforditod, es azzal probalsz ervelni. A reszeg csak egy pl volt, ugye, lehet egy gyerek is, vagy akarki, zoolie pl egy ilyenen bagozva estett le es csapta szet a fejet, plussz az egyeb okok, amiket irtam, de te ebbol azt hozod ki, hogy par reszeg miatt...

Tudod mit, tok igazad van mindenben, feladom.

- FIN -

2017.06.17. 08:29:52

@adg: Elméletileg a legerősebb, legmerevebb tartószerkezet ... elméletileg a toronyházból sem válhatott volna fáklya.
Khm, a "karban kell tartani" érvedet is emlitettem ;) A kisgyerek példa meg ... na ne már ... az ablakból is kieshet, vagy az erkélyről. Akkor most se ablak, se erkély ne legyen?
Egyébként, ha emlékszel, azt is irtam, hogy nem amellett vagyok, hogy minden egyes épülethez tüzlépcsőt pakoljanak, de ahol van rá lehetőség, és még indokolt is, oda azért igen. És a londoni toronyháznál lehetőség is lett volna, és indokolt is volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása