oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 07. 06:30,  Pozitívan? 291 komment

2017. június 07. 06:30 Határátkelő

Pozitívan?

Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott az életünkkel – írja Digger posztjában, ami egyfelől kis visszatekintés is az elmúlt évtizedekre, másfelől magyarázat a pozitív hozzáállásra.

cim_89.jpg

„Sokáig gondolkodtam hogyan vezessem be ezt az írást. Talán egy történettel kezdeném. Egyik kedves ismerősömmel ebédeltünk egy olasz étteremben.

Valami olyasmit mondott, hogy a barátai készülnek kitelepedni, de még nem döntötték el, hogy vidékre vagy Londonba költözzenek. Én meg mondtam, hogy nem mindegy? Erre rám néz és azt mondja: „nem lehetsz ennyire pozitív”. 

Aztán úgy elgondolkodtam rajta, hogy mit jelent pozitívnak lenni? Szerintem azt, hogy mindenből a legjobbat kihozni. Bárhova vet a sors, mindent optimistán megélni. Ha vidékre vet a sors akkor ott, ha városba, akkor ott. 

Mi, a Kádár-korban felnőtt és szocializálódott nemzedék a munka és a megélhetés nemzedéke vagyunk. Munka legyen és akkor már nagy baj nem lehet. Megélhetés legyen és az már optimizmusra is okot ad. 

Pontosan ezért mikor a megélhetésemet veszélyeztetve láttam azonnal léptem, és kerestem olyan helyet, ahol a családom boldogulását biztosítottnak látom.

Itt szúrom közbe, hogy a megélhetés és a munka igen távoli viszonyban voltak akkoriban egymástól. Mindjárt elmagyarázom miért. 

A „szerzés” generációja 

Egy anekdotával kezdeném. Volt a szomszéd faluban egy erdész. Kihelyeztek hozzá egy gyakornokot, aki panaszkodott, hogy kevés a pénz, nem tud venni rendes cipőt, télikabátot. Azt mondja neki az erdész, hogy gyere velem. 

Kisétáltak az erdőbe és mutatja a gyakornoknak, hogy látod ott azt a faágat? Látom. Na látod, annak az ágán lóg a csizmád. Látod ott azt a másik ágat? Látom. Annak az ágán lóg a télikabátod. Így oktatta ki, hogy add el a fát, bazmeg és lesz pénzed. 

A mi generációnk az ügyeskedés a „szerzés” (tolvajlás), a hálapénz, a „mindenki jól jár" generációja. Ki hol dolgozott onnan. 

Aztán ez a rendszerváltás után folytatódott, és átalakult. A mai napig minden maradt a régiben, csak a „mindenki jól járjon” elvet felváltotta a „mindenki jól jár a húsosfazék közelében” elv. A többi meg úgy járt, vagy kínlódik tovább vagy lelép. 

Az elit benzinkutas 

Egyébként az akkori viszonyokat nehéz elképzelni a fiatalabb nemzedéknek. A benzinkutas például egy elit kaszt volt. Persze csak az olajárrobbanás után. Én még láttam amikor a Fösped sofőrje a ZIL-ből száz liter benzint engedett ki a földre, mert nem talált rá vevőt, tankolni meg kellett. 

Miért kellett tankolni? Mert a menetlevélen minden nap szerepelni kellett egy kilométerszámnak, ha teljesítették, ha nem. A teherautók kihasználtságát bizonyítani kellett papíron. Erre a kilométerre fel kellett venni az üzemanyagot. Ha el tudta adni, akkor jó, ha nem akkor a földre engedte. 

Aztán az idő előrehaladtával egyre drágább lett az üzemanyag és már keresett árucikk lett. Volt olyan sofőr, aki egy este elkártyázta a házat, a kocsit, a nyaralót. A benzin visszahozta. 

Aztán kitalálták, hogy a benzinzabáló ZIL-ek motorját dízelre kell cserélni. Emlékszem, két Fösped-es ZIL volt beosztva hozzám, hogy hordják a földet. Hetekig agyaltak róla, hogyan lehet elintézni, hogy az ő ZIL-jük legyen az utolsó, amiben motort cserélnek. 

Mindenki kihozta a rendszerből, amit tudott 

Vállalkozások akkoriban még nem nagyon voltak, a KGST (senki sem emlékszik már rá) országok NEM gyártottak dízel személyautót, így a gázolajat örültünk, ha el tudtuk adni. Persze hogy nagy érvágás volt a ZIL-ek dízelesítése. Volt sok kollégám, aki vett egy Volgát és Mercedes vagy Peugeot dízelmotort szerelt bele, hogy el tudja használni a gázolaját. 

Elkezdték a benzinkutakat gebinbe kiadni. Tudok olyanról benzinkútról, hogy a tulajdonos nem adott az alkalmazottjának fizetést, de az alkalmazott fizetett egy bizonyos összeget minden nap a tulajdonosnak. 

Odamentem géppel a benzinkútra, odaadtam a kártyát a kutasnak, mondtam száz litert húzzon le róla. Egy percen belül kezemben volt száz liter gázolaj feketepiaci ára és a számla, hogy feltankoltam száz liter gázolajat. Ez tiszta munka volt, mert nem kellett kannázni. 

Ilyen kort éltünk. Az esztergályos fél munkaidejében ékszíjtárcsákat és tengelyeket gyártott a házi készítésű betonkeverőkhöz, a villanyszerelő hegesztőgépeket tekercselt, és hosszan lehetne sorolni. 

A 70-es évek elején például a Vas Műszaki bolt eladójának zsebbe kellett fizetni azért, hogy villanybojlerhez jusson az éppen építkező polgár. 

Mindenki kihozta a rendszerből azt, amit tudott. Boldogult, ahogy tudott. Ezt csak egy pozitív hozzáállással lehet csinálni. Alkalmazkodni kellett minden élethelyzethez. Aki sokat lelkizett, az éhen maradt. 

Az óratekerés művésze 

Harminc évet dolgoztam Magyarországon. A harminc évem azzal telt, hogy dolgoztam és loptam. Ugyanis ez kellett a megélhetéshez. A gázolaj lopásának egyik feltétele az óratekerés. Mert ugye valahogy igazolni kell, hogy mennyit dolgoztam és amit beletekertem, azt lehetett lenyúlni és eladni. 

Az óratekerésnek olyan csimborasszói magasságokba hágó művésze vagyok, hogy órákig tudnék mesélni különböző kifinomult technikákról, amikor csak egy gombot kellett megnyomnom és sétáltak bele az üzemórák a gépbe. 

Hétvégenként annyit jártam maszekolni, hogy többet dolgoztam szombat-vasárnap, mint a többi öt napon. Aztán még így is eladtam tengernyi gázolajat. Az autóm csomagtartója impregnálva volt gázolajjal és az egész kocsit penetráns gázolajszag lengte körül. Ilyen korban éltünk. 

Van valami szégyenérzet bennem ezért? Hangyafasznyi sem. Miért lenne? A nőgyógyásznak van mikor egy szülésért zsebébe tesznek egy havi fizetést? 

Magyarország mindig is az az ország volt, ahol beleszámolták a fizetésbe, amit a dolgozó hozzálophat. A benzinkutasnak, az orvosnak, a taxisnak, a pincérnek, és mindenkinek, aki így vagy úgy mellékeshez jutott. Így éltünk akkor. Így nevelkedtünk, így láttuk, ez volt a minta. 

Így jártatok… 

Mikor mi kértünk fizetésemelést az volt a válasz, hogy nektek ott van a gázolaj. Innentől kezdve miért is lett volna akármekkora lelkiismeretfurdalásunk? A rendszer erre állt be. Loptunk és maszekoltunk. Ebből építettem a házamat, ebből éltünk normális életet. 

Aztán mikor elzárták a csapokat, akkor nem mondták azt, hogy ok, most kiesik a jövedelmetek 30%-a ezt valahogy kompenzáljuk. Azt mondták, hogy így jártatok, bazmeg. Eddig volt, mostantól nincs. 

Ez az időszak úgy nagyjából a 2000 és 2010 közötti időszakra esett. Itt kezdett csökkenni a bevásárlókosár tartalma. Ez a korszak a cégeknél a fiatalítás időszaka. A pökhendi, „el lehet menni, ha nem tetszik” időszak. A munka becsülete sárba tiprásának időszaka. A költözés elhatározásának időszaka. 

A kádár-kori kisember besokallt és azt mondta, „anyátokkal szórakozzatok”. Aztán megléptük azt, amit meg kellett lépni. Innen már ismert a történet, a blogomban megírtam a kezdetektől napjainkig. 

Amiért az egészet megírom az az, hogy MINDIG pozitívan gondolkodtam. Otthon is elvoltam abban a rendszerben, itt is elvagyok ebben a rendszerben. Nem vagyok hajlandó egyetlen otthon maradott ellendrukkernek sem örömet szerezni azzal, hogy szarul érzem magam. 

Mert ha annyi pénzem lenne, ahányszor ránk, migránsokra kivetítették, hogy VALÓJÁBAN milyen szarul élünk, akkor nagyon gazdag lennék. 

Tulajdonképpen nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz nekünk. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott tyúkszaros életünkkel. ADDIG senki meg nem kérdezte, hogy hogy élsz, bazmeg. Ahogy kivándoroltunk, egyből hazátlan londoni mosogatók lettünk akik 33 pakival laknak együtt. Rabszolgák lettünk. 

Miért érezném rosszul magam? 

Na, de mitől is kellene rosszul érezni magamat? Attól, hogy nem kell lopnom? Hogy hétvégenként nem kell a hegyet túrnom, hogy megéljen a családom? Hogy nem kell órát tekernem, gázolajtól bűzlő autóba szállnom, nem kell ügyeskednem? 

Hogy a munkám által megkeresett, leadózott pénzemből JOBBAN élek, mint otthon a tolvajlással kiegészített jövedelmemből? Ettől érezzem rosszul magam?

Lófaszt. 

Azt próbálom elmagyarázni, hogy nekünk, akik otthon rá voltunk kényszerítve a jövedelemkiegészítésre, mennyivel könnyebb itt. Az otthoni élet jelentős részét az agyalás tette ki. A matek. Az előre gondolkodás. 

Hogy most van melóm maszekban hétvégére, de akkor nem pörgetek az órába sokat, mert a hétvégi meló beleteszi, de fel kell vennem a gázolajat kannába és elvinni a hegyre és ott feltankolni, mert hétvégén kútnál nem tankolhatok, mert arra nincs hivatalos gépnaplóm. 

Hogy ha megyek valahova autóval, akkor az útvonalat úgy tervezzem meg, hogy minél kevesebb kilométerrel minél kevesebb benzinből megússzam. Hogy a maszek és az eladott gázolaj mellett még tartalékoljak télre, mert január-februárban nem, vagy alig dolgozunk, de a számlák akkor a legnagyobbak és kell jónéhány száz liter tartalék, hogy túléljük a téli hónapokat. Mindig ment az agyalás a számolás az ügyeskedés. 

Ez itt mind nincs. NYUGALOM VAN. Írom ezeket a sorokat. Közben betolok egy sört. Néha bealszok itt a fotelban. Ha akarom, a tengerpartra megyek, vagy a bolhapiacra, ha akarom az olasz éterembe, de akár az egész hétvégét itthon tölthetem úgy, hogy nem csinálok semmit. 

Nem kell füvet nyírni, nem kell megmetszeni a tujákat, kertibútort gyártani a műhelyben, kuplungot cserélni az autón, megigazítani egy kimozdult cserepet a háztetőn, és még sorolhatnám... 

Na ez az, ami még inkább fokozza a pozitív életérzést a pozitív szemléletmódot. A világ nem támaszt elvárásokat, hogy menj, menj, tiporj, húzzad, toljad, feszülj meg, mert jön a sárga csekk és be kell fizetni. Félreértés ne essen, itt is meg kell dolgozni a pénzért. Kurva keményen meg kell dolgozni. 

Don't worry, be happy. Ne aggódj, légy boldog. 

Kettősség 

Tény és való, hogy mai napig van bennem egy nagyon erős kettős érzés. Egyik oldalról örülök, hogy a világ egyik legcsodálatosabb városában élhetek, amelyik minden nap új arcát mutatja. Megunhatatlan. 

Hihetetlen élményekkel gazdagodtam és nem adnám egy vak lóért, hogy itt lehetek. Ugyanakkor van egy igen erős indulat bennem, hogy miért kellett ennek megtörténni. 

Úgy érzem, hogy én mindent megtettem, amit tudtam, azért az országért. Két felnőtt gyerekem hagytam ott. Mindkettő rendkívül szorgalmas, becsületes munkásemberként éli az életét. 

Ha valamire büszke lehetek, akkor ERRE vagyok büszke. Igaz, hogy esélyük sincs lakáshoz jutásra, családalapításra, gyereknevelésre. Le fogják dolgozni úgy az életüket, hogy semmi nem marad utánuk. Na, ERRE ki lesz büszke? 

Ki vállalja a felelősséget az elherdált nemzedékért?  Ez az indulat megmaradt bennem, úgyhogy hirtelen felindulásból bontok egy sört...”

Digger blogját itt találjátok.

HÍRMONDÓ 

Dolgoznál az Európai Űrügynökségnél? 

Mert ha igen, akkor mi tudunk neked egy lehetőséget. Persze akkor is, ha inkább pizzafutár lennél Angliában, gépösszeszerelő Ausztriában, és még egy meglehetősen egzotikus ötletünk is van. 

Nagy bajok vannak Magyarországon és a régióban 

Magyarország és a kelet-közép-európai régió országai jelentős munkaerőgondokkal küzdenek, egy munkakör betöltése a cégeknek több hónapba és akár több millió forintba is belekerülhet

Erre készülj, ha Olaszországba mész idén nyáron 

Sok minden változik Olaszországban az idén nyáron, szóval aki oda készül nyaralni, vagy akár hosszabb távra, jól teszi, ha az alábbiakat figyelmesen olvassa és felkészül – lélekben is. 

Nosztalgiáznak a volt NDK-s magyarok 

Minden évben nosztalgiaútra mennek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban dolgozó magyarok, de a külföldön maradtak is szerveznek találkozókat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812568211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.07. 15:49:03

@Horthy Miklós cselédje: Tévedsz, ez például eszembe sem jutott. Nem ismersz te annyira, mint hiszed :DDD
Ja, láttam, válaszoltam.

2017.06.07. 16:17:34

@London2009: Igyekszik az ember ... ;)

gabors2 2017.06.07. 16:34:41

@diggerdriver: "Az orosz katonákkal való csencselés is megérne egy misét.
:)))))))))))) "

Bizony ... hoztak a lezsirozott AK-47-t felbontatlan csomagolasban hogy adjunk nekik vodkat pedig eszunkbe nem jutott fegyvert venni ... akkoriban az meg eleg komoly buntivel jart volna maig nem ertem hogy gondoltak ...

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 17:02:25

@Horthy Miklós cselédje: szóval egy luxusszállóban dolgozni a bajor alpokban 2500 nettóért cigányélet.
Nekem nem úgy tűnt.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 17:04:52

@Pink Petsch: mert mindig BW-ben néztem.
Azt hittem hogy mindenhol ugyanazok a fizetések és BW a leg fejlettebb tartomány.
Az elsőről te cáfoltál meg, a másodikról a tapasztalat.
Bajororszáh valóban egy másik ország.

gabors 2017.06.07. 17:35:17

A poszt jo en is Kadar korszakban nottem fel csak mer nem volt idom lopni (masokat ugyan lattam) mert mire ugye erettsegi megvolt hazat megvedtem es 5 ev egyetem is megvolt az a kibaszott Fidesz/SZDSZ bagazs megdontotte a renccert (igaz Kadar mar lhaott volt) nekem meg nem maradt mas mint usa-ba menekulni nem sokkal a "szabad" valasztasok utan ...

utanna is volt meg ez lopos dolog ??? marmint nem az elittnek mert az privatizacionak hivtak hanem szimpla munkasnak mint markolo kezelo vagy esztergalyos ??

2017.06.07. 17:40:47

@Sexual Harassment Panda: Hm, szerintem BW csodálatos ;) Én ezért néztem, meg a svábok mentalitása az, ami nekem bejön. A bajorok, számomra, túl közvetlenek, túl haverkodóak ... De ezek a dolgok nagyon, nagyon egyénfüggőek ... Az meg hogy mennyit keresel, attól is függ, mennyire lehet embert találni arra az adott helyre. Abban viszont igazad volt az eredeti elgondolásodat illetően, hogy van egy szakmai minimum bérezés (amit jellemzően az Ossieknál adnak meg), de még sok minden befolyásolhatja a végösszeget.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 17:42:08

@diggerdriver: Igen, kérem szépen! -a mai nap kulcsmondata ez: Ne keverjük össze a megélhetést a munkával! Ez annyira ott van. Ahogy olvastam Digger ízes posztját, meg a kommenteket, hát sok minden sztori az eszembe jutott, mert én is ennek az örökifjú korosztálynak vagyok kortársa. Anyám tsz-ben volt főkönyvelő, és érdekes volt, hogyan könyvelték le az állatokat, gabonát, gépeket, amiket sikerült ellopni, és még viccesebb, ahogy azokat, amiket nem sikerült ellopni, mert ilyen is megesett. "Stornó disznó döglés". Igen, benne volt a vérünkben a mentalitás, aminek máshogy, később nagy hasznát vettem, mikor is egy KFT-t ügyvezettem, s bár ez papiron 2 emberből állt, hát kellett azért hozzá kurázsi, hogy felnőjön, egyetemre járjon belőle 3 gyerek, kifizetődjön a svájci frankos lakás meg az autó. Volt benne kis kényszer. Itt csak visszautalnék Digger soraira, hogy ott is ment. Ott is pozitív voltam. És ha nem ment, akkor mindig léptünk, váltottunk, hát egyszer leléptünk ide, ahol most vagyunk. Nekünk ez az életpályánk, másnak más. És igen, felteszik a kérdést sokszor, hogy mi a jó a szálloda takarításban 3 diplomával. (A diploma nem számít ebben a kérdésben.) Hogy nem kell minden nap megoldásokon agyalni, fel kell húzni az ágyra 1 lepedőt, 1 paplant, ami persze rémesen bonyolult, mert 240x260-as méret, én meg 160cm magas vagyok és 50kg. Tessék bevizuálni! Ja, és még 4 párnát is. De a huzat mindig passzol a párnákra, a paplanra, nem neked kell kitalálni, hogy miért nem jó, ha nem jó újat tervezni, megvarrni, elszaladni anyagot venni hozzá, meggyőzni a megrendelőt, hogy az így tuti jó lesz, éjszakázni, hogy kész legyen időre, s azután várni 90 napot, míg kifizetik a számlát. Hát mindenki kapja be, aki ezt nem érti! És nem kell beledilizni, mert van miből élni a hobbydnak, kultúrálódhatsz amennyit csak akarsz, van időd pl. bloggerkedni, írni, és még oly sok mindenre. És ami a legfontosabb nyugalom van. És ezt nem adnám semmi pénzért.

2017.06.07. 17:48:15

@Sexual Harassment Panda: Persze, ott van mindjárt Ulm ... de azért a város Neu-Ulm részét kissé lenézik a régi városiak.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 17:54:20

@Pink Petsch: nem csak ott.
Egész Allgäu.
Voltál már pl Berchtesgadenben, Oberstdorfban, Oberstaufenben vagy Schwangauban?
Mindenhol hihetetlen tisztaság, gyönyörű környezet magas életszinvonal.
Szerencséd hogy nem lehet képeket feltölteni

Arthamyr 2017.06.07. 17:57:33

@huisje,boompje,beestje: Hát, ez a nyugalom dolog nem hangzik rosszul, de azért nem győztél meg, hogy jobb lenne, ha valami ilyen ilyen csökkentett módban is elvégezhető munkával jobban érezném magam.

2017.06.07. 17:58:47

@Sexual Harassment Panda: Persze, hogy nemcsak ott, de az a város jutott először eszembe.
Nem, ezekben a falvakban még nem voltam, más bajor településeken viszont igen. Valóban tisztaság van, a környezet is szép, az életszinvonal is magas, de ez nagyjából egész Dél-Németországról elmondható.
Hm, miért szerencse?

2017.06.07. 18:03:17

@Arthamyr: Hm, hát attól függ ... ha otthon vállalkozóként állandó sakkjátszmában álltál a különböző állami szervekkel, ha nem is éppen csekkfrászban, de legalább-null-szaldós-legyek-papiron frászban éltél, akkor tud megnyugtató lenni egy semmilyen különösebb agymunkát nem igénylő foglalkozás, amiből legalább olyan szinvonalon megélsz, mint otthon a végigstresszelt vállakozói létedben. Hogy meddig elégit ez ki, az megint más kérdés ...

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 18:07:33

@Arthamyr: Nem érted, én otthon is 24 órát dolgoztam, heti 7 napban.Leszívták az agyam, napi 100-400km-t autóban ültem, napi 10-50 emberrel kommunikáltam, éjjel pedig az előző napi melóm gyümölcsét számítógépre vittem. S közben mindig mindent nekem kellet kitalálni, megoldani, jól , jobban csinálni, lihegett az ellenőrzés a nyakamban, hogy rajta kapjon. Na, ehhez képest maga az éden!

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 18:12:11

@Pink Petsch: nincs privát elèrhetőséged?
Régen megvolt az emilcímed de màr nincs

2017.06.07. 18:14:15

@Sexual Harassment Panda: Ha irsz privátot itt a blog.hu, akkor azt megkapom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:28:01

@Dikusz: :D
Akkor még talán nem volt ez az istenverte pénzhajhászás, meg mondjuk lakásbiztosítás is csak egyféle volt, relatíve fillérekért, szóval más világ volt.Ezt úgy a 80-as évek ill. 90-esek elejére értem.
Bár biztos voltak problémás esetek akkoriban is, csak talán nem annyi, mint manapság.
Amúgy én nem vagyok biztosításellenes, most is nézni akarok valamit a nyaralásra.Nagyon keményen be lehet sz0pódni külföldön, ha mondjuk helikopteres mentést igényel egy baleset, vagy durva műtéti beavatkozást, stb.És legalább van egy cég, akinek lehet a fejét verni , hogy álljon helyt.

2017.06.07. 18:31:23

@Sexual Harassment Panda: Hát, hogy privát üzenetet irhatsz a blog.hu-n belül. Rákattintasz a nicknevemre, megkapod az adatlapom, és ott van egy "üzenetküldés" opció.

Arthamyr 2017.06.07. 18:33:31

@huisje,boompje,beestje: Minden csak viszonyítás kérdése. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:44:37

@Pink Petsch: Uborka...Hahaha, az még egy mekkora jóság volt.
:D

Stefan_Schneider 2017.06.07. 18:52:16

Tizenöt éve nyomom külföldön az ipart kedvenc városomban, már réges-régen otthon érzem magam itt. Itt multicégnél már vagy 8 éve olyan fizetésem van amiért otthon be kellene házasodni Németh Szilárd vagy valamelyik másik tolvaj faszfej családjába. Nem dolgozom magam szénné, évek óta alig alig túlórázom. Mondjuk szerencsém volt természetesen mint mindenkinek akinek összejött valami. De egészen biztosan sokan vagyunk még akiknek jó állásuk van, messze nem mindenki mosogatni jön ki. Az első két évben mondjuk én is voltam szobafestő meg pincér, valahogy meg kell kapaszkodni egy új helyen. Rabszolgának nem éreztem magam soha. Szép napot mindenkinek.

nemecsekerno_007 2017.06.07. 18:52:42

Sajnálatos, hogy alpári szinten csepüli az itthon élő, a külföldön dolgozót, ennek nincs sok értelme ( pont úgy mint sok más egyéb dolognak amire nap mint nap verjük magunkat)

Józanul végig kellene gondolni:

- akik külföldön dolgoznak azok nem fizetnek itthon járulékot, de ennek ellenére kaphatnak nyugdíjat v. szociális ellátást a szüleik.
- mi legyen ezzel a helyzettel? Mert azt ugye senki se gondolja, hogy ez így korrekt. Esetleg közös Eu szociális rendszer kéne.

Ez is olyan mint a barátság, a precíz elszámolás az alapja. Ezzel kapcsolatban az ország nagyon nagy elmaradásban van, a külföldön dolgozok ügye csak egy a sok 100 közül.

Nagyon nehezen szabadulunk a szocializmustól. :(

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 18:56:36

@Arthamyr: Pozitívan? Ez volt a mai nap címe... És nagyon sok hideget és meleget is kaptam már ezért. :D De azt gondolom pozitív voltam mindig. Régebben azért, mert ezzel éltem túl, most meg alapállapotból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 19:03:05

Akkor most megköszönném mindenkinek a mai kommenteket és tennék a poszthoz egy kiegészítést.
A múltkor mikor írtam a Rabszolgasorsos posztomat volt a végén egy gasztrorész. A HA bloggazdája ki akarta hagyni de én ragaszkodtam hogy együtt jelenjen meg. Hiba volt az ÖSSZES komment arról a gasztrorészről szólt.
Ennek a posztnak is van egy ilyen kimaradt része. A bloggazdával közös egyetértésben kihagytuk nehogy elvigye a posztot úgy mint a múltkori.
Ezt a TELJES, a kimaradt résszel kiegészített posztot már beélesítettem a blogomon. Aki akarja ott elolvashatja.

DieNanny CH 2017.06.07. 19:05:16

@nemecsekerno_007:

" akik külföldön dolgoznak azok nem fizetnek itthon járulékot, de ennek ellenére kaphatnak nyugdíjat v. szociális ellátást a szüleik"

Tehát azt mondod, csak az menjen külföldre, aki árva?

Arthamyr 2017.06.07. 19:18:01

@huisje,boompje,beestje: Jó dolog, valószínűleg mindenki sikeresebb lenne és jobb élete lenne, ha pozitív lenne. Csak van akinek (pl. nekem) nem megy.

Arthamyr 2017.06.07. 19:21:27

@diggerdriver: Ha úgy éltem volna minden napom, mintha az utolsó lenne, most nem spamelnék ide, és a vacsorára se lenne gondom. :)

Payrollerwitch 2017.06.07. 19:54:32

@huisje,boompje,beestje: Én is mindig ezt mondom, egy-egy zűrösebb nap végén, vagy mikor meglátok egy remekbe (el)szabott jogszabály változást. Megyek inkább mosogatni Angliába, a víz meleg (a kezem úgy is mindig fázik), a tányérok meg nem beszélnek. Nem kell belegebedni, mindig agyalni és még abból is megélnék.

Payrollerwitch 2017.06.07. 19:57:19

@nemecsekerno_007: A külföldön dolgozó küld haza pénzt a szüleinek, aki ebből áfát fizet minden egyes elköltött fillér után. Mivel a nyugdíjkasszába mindig be kell pótolni, vegyük úgy, hogy ebből történik. Probléma megoldva.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 20:04:30

@Payrollerwitch: Naugye! :D Persze nyilván tudtam, hogy ennyi intellektuális munkát valamivel be kell majd foltozni. És tényleg... óriási adomány az egyszerű élet méltóságát élvezni. De!- tudjuk mindannyian jó esetben, hogy egyébként mire van agyi kapacitásunk, és milyen is az alkotó munkát élvezni. Nekem most ez az írás. Azután ha kevés lesz, majd lépünk. Vagy majd jön megint szembe az élet. Hoz valami lehetőséget, vagy berobbant egy bombát.... Ilyen ez.

Dikusz 2017.06.07. 20:07:19

Most lett kész a füstöltszalonnás paprikáskrumpli újburgonyából, fejessalátával, pöppet csípős is. Kicsit sok lett, kér valaki?

Payrollerwitch 2017.06.07. 20:08:40

@huisje,boompje,beestje: Lehetne ezt nyugiban is csinálni, de itt senkinek sem érdeke sajnos. Rengeteg tehetséges ember és munkaadó megy el emiatt. Ahogy olvasgattam a blogodat, téged aztán nem kell félteni sehol! :)

Dikusz 2017.06.07. 20:10:56

@diggerdriver: mindjárt megyek is, és elolvasom. Istenbizony nem olvastam a hozzászólásodat, mielőtt megírtam az előzőt.
Mentségemre szolgáljon, hogy amit leírtam igaz.

Térdepetyüljek a sarokba, vagy még hozzászólhatok azért? Szánom-bánom bűnömet. Ugye nem haragszol? :)))

Buchhalter 2017.06.07. 20:11:09

@nemecsekerno_007: igazi megszállott Fidesz fan vagy ezzel az ostba benyögéssel,hogy aki kimegy dolgozni annak a szülei milyen jogon kapnak nyugdíjat?!Olyan jogon ,hogy itthon fillérekért ledolgozták az életüket! Digger posztja különben nagyon jó volt.Viszont én is azt látom,hogy sok magyar még mindig az okosba megoldom sztereotipiában gondolkodik.

Antal Jozsa 2017.06.07. 20:21:13

Olvasva a hozzászólásokan ezen a fórumon ( kiszamolo.hu/oszd-meg-a-koltsegvetesedet/#comments ) nem olyan rossz a helyzet Magyarországon :-)

nemecsekerno_007 2017.06.07. 20:21:42

@DieNanny CH:

Hát persze. Ha nincs akváriumod akkor buzi vagy.

Gratulálok.

Dikusz 2017.06.07. 20:24:53

@diggerdriver: egyet még engedj meg nekem, hogy ajánljak valamit elolvasásra:
Most olvastam az Indexen, a következő címmel: Ünnepelt futballista volt, aztán menedékjogot kért Svájcban. Akkor még szerettem a focit, de nem emlékeztem rá.

Jó lenne, ha megtanítana valaki, hogy kell belinkelni cikket úgy, hogy ne vigye el az eredeti posztot.
Az egyik megoldást tudom: nem kell eltérni a poszt témájától, úgy, mint én most. De tényleg érdekel mindenki véleménye, a fiatalságom egyik jó focistája volt, még akkor is, ha Dózsás:)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.07. 20:32:27

barhol dolgoztal nem is a fizetes volt ami utan erdeklodtek mert kb egyforma volt DE MI A MELLÉKES ? az volt az erdekes a munkahely valasztasnal ..

én is voltam sofor a gyermekeheztetesi vallalatnal nekem is gombnyomasra mentek a kilometerek egy kulon kis motor hajtotta ..1 -es szemle 2-es szemle ? ugyan mar .. annak is megvolt az ara ..
a fotaxinal sok benzint nem lehetett lopni, mert kulon kutak voltak de napi 2 litert leengedtem egy uvegbe , az jo volt az en kocsimba szoval sorolhatnam dolgoztam sok helyen de mindenhol csinaltam mellékest .:-)

gabors 2017.06.07. 20:34:24

@nemecsekerno_007: "- akik külföldön dolgoznak azok nem fizetnek itthon járulékot, de ennek ellenére kaphatnak nyugdíjat v. szociális ellátást a szüleik."

ez akkora fidesze baromsag hogy ihajjj mit gondolsz a szolgalati evek fogalom mire utal

csak kerdezem azokkal mit tennel akinek nincs gyerek nem is volt, elertek a nyugdijkorhatart akkor dunab loveted oket a meszaros hidrol ??

mi azokkal akiknek volt gyereke csak pont lezuhantak a PanAm 103-vel ???

soroljam amit irtal az agyatlan demagogia....elszamolas meg ilyenek .. gondolom eleg fiatal vagy mit szolnal ha mondjuk valamiert szivmutetre lenne szukseged es valaki elovenne az elszamolast es azt mondana hogy sajnos egyelore 20 millioval kevesebb az eddig befizetett jarulakod amibol mar levontuk az eddigit gyes-t betegszabadsagot gyerekek iskolajat .. szoval dolgozz meg 23 evet es gyere vissza ... :-)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.06.07. 20:36:06

@nemecsekerno_007: tehát utólag kérjem vissza a magyar nyugdíjrendszertől az eddig befizetett járulékaimat és adjam oda saját kézből szüleimnek? kérlek, felőlem simán - biztosan több pénzt kapnának így kézhez, mint a magyar államon keresztül.

a magánnyugdíj rendszerét csak mint fogalom említem. annál az einstandnál vált világossá, hogy kurvára semmi rendszerváltozás nem történt.

DieNanny CH 2017.06.07. 20:40:21

@Dikusz:

Ha csak kicsit csípős, akkor jöhet.
:-)

Payrollerwitch 2017.06.07. 20:42:13

@Antal Jozsa: Azért ez nem egy reprezentatív felmérés. Ráadásul 2015-ös. Azóta az albérlet árak jócskán felmentek. A mélyszegénységben élők meg nem kommentelnek.

Dikusz 2017.06.07. 20:51:30

@DieNanny CH: csak kicsit csípős, ha mindenki itt lenne, szívesen adnék belőle:)))

Dikusz 2017.06.07. 20:57:30

@diggerdriver: van tejfölöm itthon. Szoktam én is tenni bele, sőt elvetemült módon a gulyáslevest ecettel szeretem:)))

A kérdőjel az Index cikkre szól? Tényleg nem tudom másképp belinkelni, informatikailag, műszakilag analfabéta vagyok. Index első oldalon címlapos jó nagy fotóval. Harsányi Lászlóról szól. Nagyon érdekelne a véleményed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 21:08:48

@Dikusz: Elolvastam. Nincs véleményem. Nem értek a focihoz.
Itthon elégedetlen ember volt. Kiment bejárta a világot jól keresett hazaköltözött. Tény hogy egy morzsányi pozitív kisugárzást nem éreztem a cikkből.

gabors 2017.06.07. 21:12:59

@Dikusz: tenyleg jo cikk gondolom O is pozitiv volt mindig :-)

Antal Jozsa 2017.06.07. 21:19:37

@Payrollerwitch: Nem olyan regi ez, 2015 ev vege, plusz azota a fizetesek is nottek es nem mindenki alberletben lakik szemben a nyugat europai atlaggal.
A szegeny ember nem kommentelhet? Szerintem mar nem olyan draga a net meg egy regi szamitogep es megteszi crt monitorral.

Payrollerwitch 2017.06.07. 21:21:45

@Antal Jozsa: Jó, igazad van. Itthon már eljött a kánaán, minden szuper, a gazdaság dübörög, az emberek gazdagok, csak az nem eszik, aki nem éhes.

Sesquatch 2017.06.07. 21:41:51

Miután kb 5 bekezdésben taglalja a szerző hogy milyen módszerekkel lopták még a céget / államot, azon azért nagyot röhögtem, amikor írta:
Ez az időszak úgy nagyjából a 2000 és 2010 közötti időszakra esett. [...] A munka becsülete sárba tiprásának időszaka. A költözés elhatározásának időszaka
A munka becsülete, bmeg... :)

Amúgy semmi gond nincs a külföldön elessel (én is kikoltoztem) de azért ne ideologizaljuk már meg hogy miért loptunk évtizedeken át és hogy kényszerítve voltunk hogy kikoltozzunk.

Ad Dio 2017.06.07. 21:42:20

"Ha valamire büszke lehetek, akkor ERRE vagyok büszke. Igaz, hogy esélyük sincs lakáshoz jutásra, családalapításra, gyereknevelésre. Le fogják dolgozni úgy az életüket, hogy semmi nem marad utánuk. Na, ERRE ki lesz büszke?"

Ritkán írok ennyire durvát, de - feltéve hogy mindez igaz és nem csak egy tanmese - ne légy büszke az életképtelen gyermekeidre. Aki akar, idehaza is boldogul. Lesz családja, nevel majd gyermeket, lesz hol laknia. Nem úgy és nem olyan szinten, mint egy német? Ez így van. De ezen csak újszülöttek és demagógok lepődnek meg. Evvan. A magyar-lét ilyen. Akinek meg nem tetszik, az elmegy innen. Senki egy rossz szót ne szóljon rájuk, mert nem szolgáltak rá... ja, aki elmegy az viszont lesz szíves nem szidni azokat akik itt maradnak. Mer' mire fel?

Uff.

Antal Jozsa 2017.06.07. 21:42:47

@Payrollerwitch: Pont egy ilyen kommentre vartam. Nyilvan nincs otthon kanaan, de sokan vannak akik boldogulnak, egy par ev kulfoldi let szerintem belefer mert becsuletes munkaval igy gyorsabb sajat kerohoz jutni, de utana lehet elni akar otthon is.
A mai blog iroja meg tulsagosan lesajnalja a hazajat, persze ertem kibas*tak vele, mas tobbet kapott de gyerekes ezen ennyit sirankozni. En is ateltem ilyet kulfoldon, valtottam is ceget, de ez nem az orszag hiabaja. Kulfoldon meg kulfoldi is maradsz, ha van utleveled ha nincs, mas kerdes hogy ez kit mennyire izgat.

Dikusz 2017.06.07. 21:50:00

@diggerdriver: @gabors: elnézést kell kérnem tőletek:)
Az igazság az, hogy amikor hirtelen felindulásból kértem, hogy olvassátok el a cikket, még én se olvastam végig. Most megtettem, aztán rájöttem, hogy megint előbb cselekedtem, mint gondolkodtam. Meg se kellett volna említenem a cikket...

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 22:08:43

@Antal Jozsa: sajnos a külföldi magyarok közül sokan előszeretettel gyűlölködnek.

gabors 2017.06.07. 22:33:09

@Sexual Harassment Panda: 'sajnos a külföldi magyarok közül sokan előszeretettel gyűlölködnek. " es a haziak meg nem ???? bayer "ur" kisbetuvel a james bond nemecseknek !!!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.07. 22:35:02

@Dikusz: ha így igyekszel, idén nálad lesz a blogtalálkozó ;-)

sóhegy049 2017.06.07. 22:35:27

@Sexual Harassment Panda: Bevallom, hogy én a kussolós típus vagyok, de szeretnem sincs igazán mit az országban, de ez köszönhető ám az összes, 90 utáni politikai "elitnek"! Igaz én Kelet felé boldogulok, de ez nem változtat a dolgon. Fele annyian vagyunk arra is, mint Nyugatra.

gabors 2017.06.07. 23:16:57

@Sexual Harassment Panda: "@gabors: relativizálsz "

hogy mit csinalok ?? nem vagyok en bolcsesz !!!!!

adg 2017.06.07. 23:53:55

@nemecsekerno_007: te, ez tok jo, de nem csak ugy kb hetente kene itt leirnod, hanem minden nap, lehetoleg tobbszor is, mint rendes trollok csinaljak. Holnap is van nap, ne feledd!

ramszeszita 2017.06.07. 23:56:05

Azzal a resszel abszolut azonosulni tudok, mikor azt irod hogy jo itt, szep a varos, megunhatatlan, de MIERT volt ez muszaj? Miert nem lehetett ez az en dontesem? Miert KELLETT jonni? Egy olyan erzes ez, ahol egyik oldalrol halas vagy a sorsnak hogy pont itt landoltal, igy es most, masreszrol pedig nagyon jol tudod hogy annak hogy most jol megy a sorod, mennyire kicsi volt az eselye. Es mi van ha arra az interjura pont nem mesz el, ha nem latod a hirdetest, ha nem talalkozol azzal az emberrel, stb. Nekem hajszalon mult hogy az egeszsegem, az ep elmeallapotom,a motivaciom es a lenduletem megamaradt, az a sok borzaszto dolog ellenere ami tortent miota kikoltoztem. Megis, halasnak erzem magam hogy EGY munkam van es abbol az egybol meg tudok elni, nem kell 7 fele munkat csinalnom mint otthon, es meg akkor is a szuleimtol lakberre valot kerni mert nem tellik ra... es ez sajnos tulontul sokat mond el a helyzetrol ami elol kivandoroltunk. En pont a "hat te megszivtad" generacio gyermeke vagyok, es ja, ugy megszivattak hogy attol kodultam.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 01:17:21

off
egész heten gulyast ettem ... szoval mégse csak Mo-on lehet jot enni ..
igaz a szakacsot onnan importaltam ...

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 01:30:29

@tanato: @diggerdriver: Az orosz katonákkal való csencselés is megérne egy misét.

egy tortenet aki nem ismeri
Szasa add el a gepfegyvered
- az nem lehet jon a hadgyakorlat mit csinalok - a sokan vagytok eloretartod a kezedet es kozben mondod ratatatata

jon a hadgyakorlat latja Szasa a kezével ratatatata.. latja am Szergej kitart karokkal billeg le-fol kozben a szajaval bruuuu bruuuu bruuu

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 01:54:05

@Arthamyr: aki csak kicsiben csinálja, de azért a vérében van?

akik kulfoldre kerultek azoknak kiment a vérébol?én peldaul ha valaki fizet nekem azonnal bevallom hogy az allamnak adjam a 30-40%-at..

elejen a reptéren dolgoztam mi toltottuk fel a privat-jeteket kaja szesz uditovel .. mondanom se kell egy komplet leltar volt nalam otthon , hentesnel is dolgoztam gondolod nem ettem hus meg huskeszitmenyeket otthon ..

voltam nemreg vér testen ... nem mutat ki semmit ..

Arthamyr 2017.06.08. 06:57:34

@montroyal ( CAN qc): Egy jóravaló ember vére megtisztulhat pár év után, ha normális környezetbe kerül. :) Aztán van, aki kint is "trükközős" marad, ők terjesztik a kelet-európaiak jó hírét.

Otthon nem kevés olyan ember van, akinek kb. 3 választása van: vagy csal/lop, vagy élősködik (pl. visszaél a szociális rendszerrel), vagy elpusztul, esetleg ezeket kombinálja (az utolsóval ritkábban). És ez a perspektívája az egész életre. Elpusztulni nem hajlandó, a szociális rendszerben lévő lehetőségeket már kimaxolta, így az első dologban kell fejlődnie.
Az is természetes, hogy nem fizetnek adót, vagy okosba megoldanak amit lehet. És ez társadalmilag teljesen elfogadott. Mikor fognak az ismerősei arra csúnyán nézni, aki minimálbérre van bejelentve, és közben 300k-t kap kézbe? Aki minimálbérre vagy arra sem jelenti be az embereit?
Na erről beszéltem, amikor azt mondom, hogy nem lenne forradalmi, ha varázslatos módon eltűnne ez a mocsok tolvaj bagázs a parlamentből.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.08. 07:38:51

@nemecsekerno_007: De, mindenki teljesen korrektnek gondolja...
Mond az valamit, hogy a nyugdíjasok egy életen át, mondjuk 40 éven keresztül fizették a járulékot?És hogy ezért tök jogosan várnak cserébe valamit visszirányban?
De figyel, próbáld ki, kérdezd meg muterodékat, hogy mit szólnának, ha egyik napról a másikra elvennék a nyugdíjukat, csak mert te külföldre költözöl, vagy bármi egyebet csinálsz...
Oszt gyere vissza, meséld el, mekkora pofont kaptál.

gmihaly621 2017.06.08. 08:06:34

Azért a kintiek "hazaköpködésének" is elég komoly történelmi hagyományai vannak, mondjuk pl. a Bécsbe költöző egykori abszentistáktól egyes mai kintiek személyesen leírt, vagy fogadatlan prókátor firkászaik által közvetített sorokig, a rárepülő politikai mozgalmakról, szervezetekről, pártokról nem is beszélve.

Nzoltan 2017.06.08. 08:26:38

"Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak."

Aztán valamiért mindig az itthonmaradottak fikázásáról szól a posztok negyede.

Duplaxiii 2017.06.08. 08:51:36

Megírtam volna a napi tapasztalataimat, de te ócska módon cencúrázod a véleményeket!
Besúgóházmester alapúak meg nem érdemlik meg a normális párbeszédet!
NE CENZÚRÁZZ!

Határátkelő 2017.06.08. 08:56:28

@Duplaxiii: Nem emlékszem, hogy bármilyen kommented nem engedtem volna be. Ha elolvasod a minden poszt alá belinkelt alapelveket, akkor ott pontosan le van írva, mi az, ami nem ide való - éppen a normális párbeszéd érdekében. Ha szerinted ez elviselhetetlen cenzúra, akkor sajnálom, de valóban ne írj ide. Minden más esetben örömmel várom a hozzászólásaid és a posztod is.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:02:37

@geegee: "De, mindenki teljesen korrektnek gondolja...
Mond az valamit, hogy a nyugdíjasok egy életen át, mondjuk 40 éven keresztül fizették a járulékot?..."

Járni jár, csak nem jut. Ismerős?

- Tök mindegy, mert a nyugdíjakat a mostani járulákból fizetik.
- A nyugdíjrendszer egy kockázati közösség
- A gond az, hogy aki kilép ebből, azt nem szankcionálja a rendszer

Így viszont olyan a rendszer mint egy becsület kassza, mindenki ahogy csak tud, próbál kibújni a fizetés alól, illetve próbál minél többet kivenne ha lehet.

A felosztó-kiróvó rendszerben arra hivatkozni, hogy ki, mennyit fizetett 40 év alatt elég képmutató.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:17:03

@Buchhalter: "igazi megszállott Fidesz fan vagy ezzel az ostba benyögéssel...."

Ja, a szokásos "ezen a nyúlon már megint nincs sapka" szöveg.
Ettől a probléma még adott.

Egyébként a nyugdíjrendszer átalakítása nem csak a külföldön dolgozók szüleit érinti. Ugyanúgy be kéne kalkulálni ha valakinek termőföldje, ingatlana van amiből bevétele származik. Az ezekből származó bevételekkel lehetne csökkenteni az államtól kapott nyugdíjat.

Szükség lene közös Eu-s szociálpolitikára, mert elég érdekes, hogy a szegényebb K-európai országok az én adómból képeznek szakembert gazdag nyugati országoknak, hogy utána az ottani nyugdíjasok járulékát fizessék. Erre szokták azt írni, hogy akkor itthon kell annyi fizetés adni, hogy ne menjenek el. Ja persze, csak azt felejtik el, hogy ezek összefüggenek.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:17:08

@gabors: "ez akkora fidesze baromsag hogy ihajjj mit gondolsz....."

Fideszes baromság??? Ezt a legegyszerűbb mondani, a párt neve tetszőlegesen behelyettesíthető.

A probléma ettől függetlenül adott.

A szentimentális melodrámát meg hagyjuk, mert az csak a szokásos hiszti.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:31:41

@adamskij: "tehát utólag kérjem vissza a magyar nyugdíjrendszertől az eddig befizetett járulékaimat és adjam oda saját kézből szüleimnek?...."

Azt kérheted, de inkább tőlük, mert nagyjából nekik fizették ki az évek során. Ilyen a felosztó-kiróvó rendszer.

A másik szokásos mantra a MANYUP lenyúlás. Erkölcsileg lehet vitatkozni rajta, de számszerűen lóf***sz az éves szociális kiadásokhoz képes. 3500 Mrd Ft volt, a szociális kiadások 5000 Mrd Ft-o tesznek ki évente (!)
Nagyon el vagyunk tévedeve ha sok a nulla.
Egyébként a felosztó-kiróvó renszert kéne szép lassan leépíteni és az öngondoskodás felé tolni a rendszert, persze nem úgy ahogy a manyup-nál volt, mert az kb. fából vaskarika. Állami volt az, csak nem az állam kezelte. Nyílván ezért is tudta az állam "elvenni" :) Valszeg ha valódi magán lett volna, akkor nem tudja elvenni :) Erre még nem gondoltál?

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:31:45

@adg:

Ha valaki olyat ír, ami kívül van a konfortzónádon akkor az már torll?
Meg agymosott fidesz fan?

Hát nyílván. A probléma ettől függetlenül is adott.

Nem meztelen a király, csak én vagyok fidesz troll :)

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:31:51

@Payrollerwitch: "A külföldön dolgozó küld haza pénzt a szüleinek, aki ebből áfát fizet minden egyes elköltött fillér után...."

Ez igaz egyébként, csak nincs számszerűsítve. Ki, mennyit fizet és kinek. Én azt szeretném ha ezeket tisztáznánk, mert így csak a levegőbe beszélünk ezzel kapcsolatban.

Hivatkozni lehet rá, de kb. ennyi.

Amúgy nagyjából a hazautalások miatt nem lépte még meg a kormány.

adg 2017.06.08. 10:32:03

@nemecsekerno_007: nem mondtam, hogy fidesz fan vagy. De ettol az otleted meg ezer sebbol verzik es teljesen nonszensz. Hiaba adod elo ujra es ujra.
Sokkal ertelmesebb, amde lassu es koltseges megoldas lenne az egyeni ongondoskodasra atallni, legalabb reszben, mint egy sor mas orszagban, a mostani rendszert meg kivezetni a picsaba, mert tarthatatlan a jelenlegi demografiai folyamatok mellett.
Csak az atmenet eleg nagy szopas lenne.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 16:46:19

@Arthamyr: vettem .. szoval én nem vagyok joravalo:-)

nem egy excuse de amikor hallom hogy Canada 70% emeli a katonai kiadasokat ,ami ugy is titkos azt nem teszik nyilvanossa hogy mennyi ... szoval feltétlen hozza szeretnék jarulni ... amugy en mar elore befizettem a részemet 100K buntetest a adonak az életem végéig feljogosit... hogyis mondjam okosba csinalni ..

DieNanny CH 2017.06.08. 16:52:40

@montroyal ( CAN qc):

Én is azt ettem vasárnap és hétfőn is. Isteni volt.
(Az egyedüli magyar benne a cecei paprika, meg az anyukám által termelt és őrölt pirospaprika volt.)

DieNanny CH 2017.06.08. 16:56:14

@Duplaxiii:

"NE CENZÚRÁZZ!"

Dehogyisnem. Miért ne tenné? A saját blogja, úgy vezeti, ahogy akarja.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 16:57:40

@DieNanny CH: akkor ezért SE kell hazakoltozni ...

DieNanny CH 2017.06.08. 16:58:31

@nemecsekerno_007:

"A felosztó-kiróvó rendszerben arra hivatkozni, hogy ki, mennyit fizetett 40 év alatt elég képmutató."

Aha. Akinek meg nincs gyereke, azt a nyugdíjazása után főbe lőni.
Hiszen szerinted képmutató dolog a befizetéseire hivatkozni...

gabors 2017.06.08. 17:14:42

@nemecsekerno_007: "- A gond az, hogy aki kilép ebből, azt nem szankcionálja a rendszer" Barom, aki kilep az nem szerez jogalapot sem arra hogy nyugdijat kapjon ezt adja fel (igaz szerez esetleg nyugdijjogosultsagot mashol) ...

Pont mint irod kockazati kozosseg megpedig egyenileg van benne aki dolgozik (es nincs benne aki nem) Semmi olyan nincs hogy ha nem csinal 2-3-5 gyereket akkor nem jogosult nyugdijjra

gabors 2017.06.08. 17:16:48

@nemecsekerno_007: " Az ezekből származó bevételekkel lehetne csökkenteni az államtól kapott nyugdíjat." Ez is baromsag mert a nyugdij a munkaba toltott szolgalati idotol es a fizetestol ami utan jarulekot fizetett fugg .. csak szolok hogy ez magan nyugdijalapoknal is pontosoan igy van.

Arthamyr 2017.06.08. 17:29:44

@montroyal ( CAN qc): Nem lehet mindenki az. Én sem lennék, ha adódna a lehetőség, de itt jó az adózási morál. Magánembereknek, mert amúgy az ország a cégeknek egy EU-n belüli adóparadicsom.

Payrollerwitch 2017.06.09. 09:47:45

@nemecsekerno_007:
"Egyébként a felosztó-kiróvó renszert kéne szép lassan leépíteni és az öngondoskodás felé tolni a rendszert"
Hét éve vannak kormányon. Próbálok szépen fogalmazni: mi a büdös bánatért nem kezdték még el?

doktornoo 2017.06.10. 20:17:07

Miert nem szoltok, hogy digger poszt van??

Ez megdobbento! Tenyleg nyirtad a tujakat??

Vadalmaaaaa 2017.06.11. 08:39:02

Mar a kep is kemeny. Az allandoan magyarorszagot ekèzö szovege kezd unalmassa valni. Mindenutt vannak problemak,persze tole,csak magyar problemakrol hallunk, UK- ben problema az nincs.Egyoldalu,szemellenzos poszt,mint a tobbi posztja ennekma szerzonek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása